«Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί», είπε ο συνήγορος του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης
Την εξαίρεση όλου του Δικαστηρίου πλην της προέδρου ζήτησε ο συνήγορος του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτής Γιάννη Λαγού. «Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε Δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη.
Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα. Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί με την ανοχή του δικαστηρίου σας. Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Εγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην επηρεαστήκατε. Απλή υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί αρκεί για να καταθέσουμε την αίτηση εξαίρεσης. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι «δεν είναι αθώοι». Η Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη. Και αυτή η ανοχή σας μας δίνει την υπόνοια ότι πρόκειται περί επιδοκιμασίας. Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρονα οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της εισαγγελέως επειδή δεν συμφώνησε με την άποψη του μιντιακού κατεστημένου. Γράφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες, δεν κάνατε μια δήλωση. Το δικαστήριο είναι ποινικό όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις. Αλλά δεν υπάρχει νόμος που να τα απαγορεύει. Καλύτερα να τους εκτελούσατε. Καμία σχέση με τη Νυρεμβέργη που λένε. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το Δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδέα της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Πλεύρης.
Και συνέχισε: «Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγόρησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης. Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής. Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως. Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός. Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα αυτής της δίκης. Εκτός αν είστε Τερτσέτης και Πολυζωίδης…».
ΠΗΓΗ "Τα Νέα"
Όσα είπε ο συνήγορος και διακεκριμένος δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης, αποτελούν την επιτομή του Δικαίου σε μια Δημοκρατία, έστω και αν ο ίδιος δηλώνει "αντιδημοκράτης"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δίκη της Χ.Α., είναι μία ποινική δίκη, όπως οποιαδήποτε άλλη και ουδεμία εξαίρεση ή διάκριση επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου, σε μια Δικαιοσύνη μιας δημοκρατικής πολιτείας.
Σε ένα κράτος δικαίου, δεν υπάρχουν πολιτικές δίκες, λαϊκά δικαστήρια, αλλά ούτε παραδειγματικές τιμωρίες και επιμέτρηση της κοινής γνώμης, των ΜΜΕ, των πολιτικών ιδεολογιών και του "λαϊκού αισθήματος" (ποιος το εκφράζει αυτό;).
Η δίκες γίνονται απρόσκοπτες, απερίσπαστες και ανεπηρέαστες. Κρίνονται μόνο οι αξιόποινες πράξεις και ποτέ οι ιδέες.
Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει ιδέες, ιδεολογίες και πολιτικές επιλογές, παρά μόνο αν υπάρχουν ποινικές παραβάσεις. Συνεπώς καμία δικαστική απόφαση δεν εκπέμπει πολιτικό μήνυμα, καταδίκη ιδεολογίας ή νίκη κάποιας άλλης πολιτικής!
Η δημοκρατία "νικά", όχι όταν καταδικάζονται αντίθετες πολιτικές απόψεις, αλλά όταν παρέχει τυφλή δικαιοσύνη, ακόμη και αν δεν την συμφέρει.
Συνεπώς θεωρώ την αγόρευση του Κωνσταντίνου Πλεύρη, σταθμό στην δημοκρατική αντίληψη του Δικαίου και πυξίδα για κάθε δίκαιο δικαστή!
ΛΥΚΙΟΣ.