Το πόρισμα του ανακριτή Φούκα «φωτίζει» τη σύγκρουση Αμερικανών – Ρώσων για τον έλεγχο της Ελλάδας.
Ο Καραμανλής έπεσε. Ο Παπανδρέου έφερε το μνημόνιο. Οι αγωγοί ποτέ δεν έγιναν. Και ο πρώην πρωθυπουργός σιώπησε –μάλλον για πάντα!
Ρεπορτάζ Σπύρος Νάννος
Το πόρισμα του ανακριτή Φούκα για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, τις υποκλοπές στη Vodafone και τις διαρροές εγγράφων από την ΕΥΠ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού υπήρξε ένας αθέατος πόλεμος μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που οδήγησε στην ανατροπή Καραμανλή, στον ερχομό του Παπανδρέου και στη μνημονιακή κατοχή.
Με βάση όλα τα στοιχεία του πορίσματος (που είναι στα χέρια του «Crash»), ο Καραμανλής ήρθε σε πλήρη σύγκρουση με τον αμερικανικό παράγοντα, θεωρήθηκε «εχθρός» λόγω των σχέσεων που ανέπτυξε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και προκάλεσε την οργή της Ουάσιγκτον λόγω της στενή παρακολούθησης όλων των διπλωματών της από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Η ανάκριση απέδειξε ότι η CIA παρακολουθούσε πλήρως τα τηλέφωνα και τις κινήσεις Καραμανλή. Η αμερικανική πρεσβεία και φυσικά το αρμόδιο τμήμα του State Department ανησυχούσε για τις στενές επαφές του με τον ρώσο πρόεδρο και τους διαύλους που είχε ανοίξει η ΕΥΠ με τη ρωσική μυστική υπηρεσία.
Σε κάποια φάση –σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που διαθέτει το «Crash»- οι μεν ρώσοι τον προειδοποίησαν ότι παρακολουθείται, οι δε αμερικανοί του είπαν ορθά-κοφτά ότι «χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει ανεξάρτητες σχέσεις με τη Μόσχα και να αγοράζει από εκεί οπλικά συστήματα».
Κάποιοι πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι το πόρισμα Φούκα και το βούλευμα που ακολούθησε, παρουσιάζει τον Καραμανλή ως πολιτικό – θύμα, που ανατράπηκε επειδή επέδειξε πατριωτισμό και συγκρούσθηκε σε όλα τα εθνικά θέματα. Αυτό ως ένα σημείο είναι αληθές, αλλά δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις ευθύνες του για την τιμωρητική διάθεση που επέδειξαν οι ξένοι απέναντι στη χώρα.