Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Η σύζευξη των Αντιθέτων























Στον Εκκλησιαστή διαβάζουμε: «Όλα τα πράγματα έχουν δύο πόλους, τον ένα ενάντια στον άλλο». 

Φως-σκοτάδι, Χαρά-λύπη, πείνα-κορεσμός. Είναι αξεχώριστα, μολονότι το ένα φαίνεται να είναι ενάντια στο άλλο, δηλαδή δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο, όπως δεν μπορείς να έχεις ένα ραβδί με μια μόνο άκρη. Τα αντίθετα, αν τα ονομάσουμε δεξί και αριστερό εξασκούν δύναμη εναλλάξ. Προσέξτε πως αν έχουμε ένα εκκρεμές και έχει μετακινηθεί απόλυτα στα δεξιά, το δεξί γίνεται πάρα πολύ αδύναμο, και αρχίζει να έχει δύναμη το αριστερό, και αντίστροφα.

Όλα τα φαινόμενα, όλα τα γεγονότα, όλη η γήινη ζωή εκδηλώνονται ανάμεσα σε αντίθετες δυνάμεις, ή αντίθετους πόλους που κινούνται πότε προς τη μία κατεύθυνση, πότε προς την άλλη, έτσι που ο πόλεμος   ακολουθεί την ειρήνη και η ειρήνη τον πόλεμο, η έλλειψη ακολουθεί την αφθονία και η αφθονία την έλλειψη και πάει λέγοντας.


Στον αρχαίο ιερό ναό των Δελφών, ήταν γραμμένες δυο φράσεις που διάβαζαν εκείνοι που έμπαιναν στο μαντείο για συμβουλή. «Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν». Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να κάνει ή να δίνει πάρα πολλά. Σημαίνει «τίποτα σε ακρότητα, με υπερβολή». Πρώτα ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίσει τον εαυτό του (η αυτογνωσία φυσικά περιλαμβάνει και να γνωρίσεις τα αντίθετα μέσα σου) και μετά δεν πρέπει να φτάνει ποτέ στα άκρα –δηλαδή όταν γνωρίσει τον εαυτό του, θα γνωρίσει και τι είναι τα άκρα στον εαυτό του. Τα ενάντια είναι κλέφτες διότι ότι κτίζεται πάνω στο ένα, υπονομεύεται από το άλλο. Αλλά ότι κτίζεται στο κέντρο δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς. Γι’ αυτό, πολύ συχνά στα αρχαία σύμβολα, βρίσκουμε τα δύο ενάντια στις δύο πλευρές και την τρίτη δύναμη στο μέσον.

 


Φανταστείτε έναν εξασκημένο σχοινοβάτη που κρατά ισορροπία γέρνοντας δεξιά κι αριστερά. Ξέρει πώς να το κάνει μέσα από μακροχρόνια εκπαίδευση και μελέτη του εαυτού του. Χωρίς γνώση δεν θα μπορούσε να το κάνει. Ας υποθέσουμε ότι του θέτουμε το ερώτημα του Πιλάτου: «Τι είναι αλήθεια;» συμπληρώνοντας «είναι προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά;» Αν απαντούσε ότι είναι και τα δύο, το δικό μας αίσθημα για την αλήθεια θα προσβαλλόταν, διότι εμείς φανταζόμαστε ότι η αλήθεια είναι κάτι άκαμπτο.  Αγνοούμε κάθε τι που δεν αντιστοιχεί στις απόψεις μας κι έτσι περπατάμε με το ένα πόδι. Ωστόσο μπορούμε να κατανοήσουμε ότι θα ήταν λάθος για τον σχοινοβάτη να θεωρήσει το αριστερό μέρος διαβολικό και το δεξί το μόνο επιθυμητό. Διότι θα βλέπαμε ότι είναι αναγκασμένος σε διάφορες στιγμές να γέρνει πότε προς τα αριστερά ή τα δεξιά, και ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να προχωρεί. Αυτή είναι η ιδέα που εκφράζεται σε άλλο απόσπασμα από τον Εκκλησιαστή που λέει: 

«Κάτω από τον ουρανό υπάρχει χρόνος για όλα και μια εποχή για κάθε σκοπό. Η ώρα της γέννησης και η ώρα του θανάτου, η ώρα να φυτέψεις και η ώρα να θερίσεις αυτό που φύτεψες. Η ώρα να γκρεμίσεις και η ώρα να χτίσεις, η ώρα να κλάψεις και η ώρα να γελάσεις, η ώρα να αποκτήσεις και η ώρα να χάσεις, η ώρα να σιωπάς και η ώρα να μιλάς, η ώρα για πόλεμο και η ώρα για ειρήνη.»

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

23ο ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ-ΣΤΟΧΑΣΤΗΡΙΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για αγαπη


Τους κανόνες τους ξέρετε, ξεδιπλώστε τις σκέψεις σας ελεύθερα...

Πώς να υπερφορτώσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης και να μην ξανανιώσετε καταθλιπτικοί ή αγχωμένοι

Αποτέλεσμα εικόνας για ντοπαμινη

Η ντοπαμίνη είναι η κύρια χημική ουσία του εγκεφάλου. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για μια πληθώρα ψυχικών και σωματικών διεργασιών. Με το να μάθετε πώς να διεγείρετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας με φυσικό τρόπο, μπορείτε να ξεπεράσετε την κατάθλιψη, το άγχος, την απάθεια, τον φόβο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα συναισθήματα ευχαρίστησης που δημιουργεί ο εκπληκτικός αυτός νευρώνας. 

Η ντοπαμίνη ανταμείβει συγκεκριμένες συμπεριφορές, ώστε να τις επαναλάβουμε και γι αυτό ορισμένα ναρκωτικά είναι τόσο εθιστικά. Η κοκαΐνη, η ηρωίνη και άλλα οπιούχα προκαλούν μια «τεράστια ανταμοιβή» η οποία κάνει την χρήση τους πολύ επιθυμητή μέχρι να νιώσετε το «σπάσιμο» της ντοπαμίνης που έρχεται μόλις απουσιάζει το παράνομο ναρκωτικό από τον οργανισμό. Τα οπιούχα δένονται στους υποδοχείς οπιούχων του εγκεφάλου, αυξάνοντας την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, αλλά όταν αυτή η φύγει, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερο οπιούχο (ή άλλο ναρκωτικό) για να προκληθεί η ίδια υψηλή ποσότητα ντοπαμίνης. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ναρκομανείς καταφεύγουν σε ολοένα αυξανόμενες, αρνητικές συμπεριφορές για να «φτιαχτούν» ξανά. Το υψηλό επίπεδο ντοπαμίνης είναι αυτό που είναι επιθυμητό. Σε πειράματα με ποντίκια, όταν η ίδια δέσμη νεύρων που προκαλούσε την απελευθέρωση οπιούχων διεγείρονταν πιέζοντας ένα μοχλό, τα ποντίκια όταν αφέθηκαν μόνα τους πίεσαν χιλιάδες φορές τον μοχλό μέσα σε μια ώρα λόγω των ευχάριστων συναισθημάτων ντοπαμίνης που προκαλούσε.

 Ένα μεταγενέστερο πείραμα (που διεξήχθη ανήθικα με άνθρωπο) έδειξε μια παρόμοια αντίδραση. Σε διάρκεια τριών ωρών, ένα άτομο πίεσε το κουμπί το οποίο ενεργοποιούσε την ντοπαμίνη χιλιάδες φορές για να νιώσει αυτή την τεράστια συναισθηματική ευχαρίστηση. Δεχόμαστε μικρές ποσότητες ντοπαμίνης με λιγότερο καταστροφικές συμπεριφορές-όπως με το να βγάζουμε χρήματα, με την σεξουαλική επαφή, ακόμα και με το να κερδίζουμε σε βιντεοπαιχνίδια, αλλά υπάρχουν δραστηριότητες αύξησης της ντοπαμίνης που μπορούν να διεγείρουν τον νευροδιαβιβαστή «ευχαρίστησης» χωρίς να προκαλούν εθιστική αντίδραση. Έχουμε έναν ορισμένο αριθμό νευρώνων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και είναι μικρότεροι από τους άλλους νευρώνες αποτελώντας λιγότερο από το 0,0006% των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά μπορούμε να διεγείρουμε την μεγάλη δέσμη νευρώνων που συνδέει τους νευρώνες της ντοπαμίνης με τους στόχους τους με τον πρόσθιο εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη κάνει κάτι περισσότερο από το απλώς να ενισχύει την αίσθηση ευτυχίας μας. 

Είναι επίσης υπεύθυνη για την ρύθμιση της μυϊκής κίνησης, την βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, την διατήρηση της συγκέντρωσης, την λήψη αποφάσεων, την αξιολόγηση προβλημάτων και την επίλυση τους και την ρύθμιση έκκρισης της προλακτίνης. Η ντοπαμίνη είναι αναμφίβολα, απαραίτητη για την ευημερία και την ευτυχία μας. Χωρίς υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης έχουμε την τάση να βιώνουμε κατάθλιψη, θλίψη, σύγχυση, φόβο, αρνητικές σκέψεις και άλλα συναισθηματικά εμπόδια. 

Ακολουθούν, σύμφωνα με το Τhe mind unleashed κάποιοι (100%) φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας: