Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Το οριστικό τέλος της ΧΡΩΠΕΙ: Πέθανε ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο «ΕΙΠΩΡΧ», όπως ήταν γνωστός στους αγώνες αυτοκινήτου

Το οριστικό τέλος της ΧΡΩΠΕΙ: Πέθανε ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε σήμερα από την ζωή ο διαπρεπής επιστήμων, επιχειρηματίας  και πολιτικός Σωτήρης Σοφιανόπουλος, γνωστός στους αγώνες αυτοκινήτου με το ψευδώνυμο «ΕΙΠΩΡΧ» προερχόμενο από αναγραμματισμό της «ΧΡΩΠΕΙ», μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, τελείωσε το Γυμνάσιο Αναβρύτων και σπούδασε χημικός στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και του Ντάρμστατ. Εργάστηκε και ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης της «Χρωματουργίας Πειραιώς» γνωστότερης και σαν «ΧΡΩΠΕΙ», που εξελίχθηκε σαν κλάδος της χημικής βιομηχανίας ύστερα από την εργαστηριακή ανακάλυψη της ανιλίνης, παραγώγου του άνθρακα, υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, οι οποίες υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία.
Στην συνέχεια και υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του εκλιπόντος, η εταιρία απέκτησε παγκόσμιες πατέντες για παυσίπονα όπως Kalmol, Algon κ.α. Ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή έρευνα και τεχνολογία, ενώ - μεταξύ άλλων - κατασκεύασε τα πρώτα ελληνικά όπλα μετά το 1974. Είχε μάλιστα αρχίσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά για διαφόρους λόγους η παραγωγή σταμάτησε. Στα εργαστήρια της η ΧΡΩΠΕΙ συνέθεσε και το προωθητικό υγρό πυραύλων Υδραζίνη, ενώ στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους, μια ακόμα προσπάθεια που σταμάτησε για …άγνωστους λόγους.
Η ΧΡΩΠΕΙ για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έφερε σε πέρας υλικό εφαρμοσμένης έρευνας υψηλοτάτης τεχνολογίας με άκρως απόρρητη σύμβαση, το οποίο χαρακτηρίστηκε εθνικό θέμα υψίστης ασφάλειας, αλλά ποτέ δεν προσκλήθηκε στις δοκιμές. Το 1972 απέδειξε ότι η σόγια ευδοκιμεί στη χώρα μας αλλά οι προσπάθειες για βιομηχανική εκμετάλλευση και πάλι ναυάγησαν… Κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα. Την τεχνολογία ζήτησε εκτός των άλλων κρατών και η Βουλγαρία με ανταλλαγή τεχνολογίας παραγωγής κιτρικού οξέος, αλλά το κράτος δεν επέτρεψε τη συνεργασία αυτή και διέταξε το κλείσιμο του εργοστασίου.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

“Θα παραδοθούμε αμαχητί με υπερήφανο συμβιβασμό που θα βαφτίσουμε “νίκη”;


Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνοτουρκικα
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Έτοιμοι για “επίλυση ” διαφορών , όχι υποχρεωτικά συμφέρουσα για την πλευρά μας .
Νουθεσίες, δημοσκοπήσεις, “στρώνουν το χαλί ” , παρά τα αντιθέτως λεγόμενα των αρμοδίων μας.
Οι δε “φωνές της λογικής ” στις επάλξεις αναφέρουν : ” μα τι θέλετε, πόλεμο ;”
Όχι, θέλουμε να παραδοθούμε αμαχητί με υπερήφανο συμβιβασμό που θα παρουσιαστεί  ως ” νίκη” , όπως “νικήσαμε στην ΕΕ με τα μνημόνια ” , όπως “νικήσαμε στο Μακεδονικό ” , ενώ έρχονται ” νίκες σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο , μεταναστευτικό κ.ά “.
Μας διαφεύγει όμως το ιστορικό διαχρονικό γεγονός πως ο Γείτονας όταν πάρει ένα, θέλει δύο και μετά τρία , τέσσερα ….. χωρίς όριο.
“Μα θα μας βοηθήσουν οι συμμαχίες μας”  λένε πάλι οι φωνές της λογικής, ξεχνώντας πως οι σύμμαχοί μας είναι και σύμμαχοι των Γειτόνων , που κοιτούν πρωτίστως τα συμφέροντά τους και τις ίσες αποστάσεις.

“Έστω, έχουμε όμως τους Γάλλους” αντιτείνουν !!
Ξεχνούν το ότι μας στηρίζουν  συγκυριακά. Οι Γάλλοι, αφού έκαναν κοινές ασκήσεις με Τουρκικά πλοία, τώρα κάνουν και με Ελληνικά με σκοπό τη δήλωση παρουσίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια παρουσία που στοχεύει πρωτίστως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λιβύη, που δεν ” έπαιξαν μπάλα” με τη Γαλλία στη Συρία και εν γένει την Ανατολική Μεσόγειο, οπότε η Γαλλία τους κάνει ” κοντρούλες”/ ” ναζάκια”.
Μια καλή ευκαιρία για τη Γαλλία να μας “πουλήσει ” ( αρχικά με leasing) φρεγάτες της.

Από την άλλη, αν η Ελλάδα, κινηθεί τάχα μου δυναμικά , όλοι οι ” σύμμαχοί μας ” θα σπεύσουν να μας” τραβήξουν τ’ αυτί ” επαναφέροντάς μας στην τάξη και το ” διεθνές δίκαιο”. Κάτι που δεν κάνουν  ποτέ προς την Τουρκία.

Κοινώς, μπλέξαμε, όντας μια χώρα σε οικονομική αδυναμία ( που μας προξένησαν οι σύμμαχοί μας με τη λογική: Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι ) , με κοινή γνώμη που κατά 62% φοβάται και με στρατιωτικούς συμμάχους που μας έχουν μόνο για βάσεις τους , έλεγχο και φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Κατά τα λοιπά εμείς:  Yolo , ροζ συννεφάκηδες, θα πέσει το μάνα εξ ουρανού, θα μας σώσουν οι τρίτοι, κομματοκρατία, διχόνοια κλπ.

Τραγικό, αν σκεφτεί κάποιος πως έχουμε εξαιρετικές προσωπικότητες/ μονάδες, που όμως δεν κάνουμε ομάδα, δεν βάζουμε γκολ, αντιθέτως τρώμε γκολ .

Δεν είμαι απαισιόδοξος.  Ρεαλιστής είμαι και ψάχνω λύσεις για να μην χάσω αμαχητί, όπως χάνω τα τελευταία  45 χρόνια.

ΠΗΓΗ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Έφυγες νωρίς...


Αποτέλεσμα εικόνας για καλό ταξίδι καλο παραδεισο"



Έφυγες νωρίς Δέσποινα!
Το κενό σου δεν αναπληρώνεται...
Ο πόνος μας ανείπωτος...

Καλό σου ταξίδι άγγελε!
Καλό Παράδεισο ευαίσθητη ψυχούλα!
Θα ζεις μέσα μας παντοτινά...

ΛΥΚΙΟΣ.