Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)
Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός
Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως.
Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών.
Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία).
Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη.
Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας πρέπει να έχουμε κάποια υλικά. Δεν θα μιλήσω για ακραία πράγματα (όπως οι αντισφυξιογόνες μάσκες - αν και δεν είναι υπερβολή να έχουμε από μια στο σπίτι μας, έστω και απλή ρωσικής κατασκευής που έχουν και πολύ χαμηλό κόστος - περίπου 15 ευρώ). Απλά υλικά που θεωρώ ότι πρέπει να έχει κάθε σπίτι και είχαμε δει στο άρθρο για την αντιμετώπιση Πανδημιών όμως και εδώ είναι ακριβώς τα ίδια. Ούτως ή άλλως το δωμάτιο καθαρισμού των Πανδημιών είναι 100% ίδιο με την περίπτωση της πυρηνικής έκρηξης.
Δείτε το σχετικό άρθρο εδω: https://diaviosi-epiviosi-politon.blogspot.com/2016/02/blog-post_7.html
Κατά τη διάρκεια της έκρηξης:
α)ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν κοιτάμε προς το σημείο της έκρηξης. Άν κοιτάξεις απλά ξέχνα το φως σου για όλη σου τη ζωή, ξέχνα και τις πιθανότητες επιβίωσης. Στην έκρηξη και για τα επόμενα 10 δευτερόλεπτα ή κλείνουμε τα μάτια ή τρέχουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση προς ασφαλές καταφύγιο ---->οποιοδήποτε υπόγειο!
Η έκρηξη προκαλεί πρώτα λάμψη (που είναι εξίσου βλαβερή για τα μάτια μας είτε γίνει νύχτα, είτε μέρα) στη συνέχεια άνεμο και τέλος νέφος.
Η λάμψη ανάλογα με την απόσταση της έκρηξης φθάνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (μετά τα 30 δευτερόλεπτα δεν υπάρχει κίνδυνος από τη λάμψη). Λάμψη --->τύφλωση (οπότε κλείσε τα μάτια).
Ο άνεμος πάλι ανάλογα με την απόσταση θα φθάσει από 10 δευτερόλεπτα (για απόσταση περίπου 1 χλμ από το σημείο της έκρηξης) μέχρι και 10 λεπτά (για περίπου 50 χιλιόμετρα). Ο άνεμος προκαλεί εγκαύματα και σίγουρο θάνατο. Έχεις λοιπόν αρκετό χρόνο για να κατευθυνθείς σε ένα υπόγειο και να προστατευθείς προσωρινά.
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022
"Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω"
Απόσπασμα από το βιβλίο του Ευάγγελου Λεμπέση Απόδοση και σχόλια από τον Γιάννη Σαμσούρη, στέλεχος του Ποταμιού Θεσσαλονίκης.
Πριν από λίγο καιρό μου έκαναν δώρο το βιβλίο του κοινωνιολόγου Ευάγγελου Λεμπέση (1906-1968) «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω σύγχρονω βίω».
Το κείμενο έχει γραφεί το 1941 στην καθαρεύουσα. Διαβάζοντάς το ,μπόρεσα να δώσω πολλές εξηγήσεις σε χρόνιες απορίες μου, για το πώς κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να ανέλθουν σε υψηλές θέσεις διοίκησης συλλόγων, εταιρειών, κομμάτων ακόμα και σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις, όταν είναι εμφανές και δια γυμνού οφθαλμού ότι είναι απλά βλάκες !
Σε πολλά από αυτά που λέει ο συγγραφέας διαφωνώ αλλά τα περισσότερα τα προσυπογράφω. Επειδή λοιπόν το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, το απέδωσα στην καθομιλουμένη και με κάποια σχόλιά μου (στις παρενθέσεις του κειμένου), και σας το παραδίδω για διάβασμα.
*Το να φορτώνεσαι τρελούς, βλάπτει ακόμη και τον διάολο τον ίδιο (Ο Μεφιστοφελής στον Φάουντ του Γκαίτε).
Στην πολυπληθή κατηγορία των βλακών προσάπτεται, σίγουρα άδικα και επιστημονικά εσφαλμένα, η μομφή, είτε ότι είναι άχρηστοι και περιττό βάρος στην κοινωνία, είτε ότι είναι παράσιτα.
Εκφράζεται συχνά από πολλούς η ανόητη ευχή όπως αυτοί εκλείψουν. Το πρόβλημα των βλακών δεν είναι τόσο απλό όταν ληφθεί υπόψη η στερεά και απολύτως αναγκαία θέση που αυτοί επάξια κατέχουν στην κοινωνική διαστρωμάτωση. (Σύμφωνα με τον νόμο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, ο κοινωνικός οργανισμός αποτελείται από μέλη άνισα, μεταξύ τους διάφορα, που το καθένα τους εκτελεί χωριστές κοινωνικές λειτουργίες).
Οι βλάκες διαιρούνται σε δύο αντίθετες μεταξύ τους ομάδες, οι οποίες διέπονται όμως αμφότερες από τον ίδιο νόμο της διαστρωμάτωσης. Η πρώτη ομάδα καταλαμβάνει τις υποδεέστερες στην κοινωνία θέσεις, βρίσκονται δηλαδή σε κατώτατες βαθμίδες της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Είναι περιττό να τονισθεί πόσο ευεργετική για την κοινωνία είναι η ομάδα αυτή διότι χωρίς αυτή δε θα υπήρχε εκμετάλλευση και χωρίς την εκμετάλλευση δεν θα υπήρχε πολιτισμός.
Με την γλώσσα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης: χωρίς αυτούς (βλάκες) δεν θα υπήρχε διαστρωμάτωση, διότι αντί ανισότητα θα υπήρχε ισότητα ,έστω και προς τα πάνω, δηλαδή θα ήταν όλοι ευφυείς , οπότε σύμφωνα με την θεωρία της διαστρωμάτωσης, ακριβώς το ίδιο με το να είναι όλοι βλάκες ,διότι η θεωρία της διαστρωμάτωσης απαιτεί ρητά και ευφυείς και βλάκες και αν ένα από τα δύο σκέλη εκλείψουν, αίρεται ολόκληρος. Χωρίς την σημαντικότατη παρουσία των βλακών, σύμφωνα με την θεωρία της διαστρωμάτωσης, δεν μπορεί μα υπάρξει κοινωνία!!! Αυτή την τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών, που ούτως ή άλλως αναγνωρίζεται από όλους, μολονότι μόνο σε έναν κοινωνιολόγο είναι επιστημονικά γνωστή.