Τους κανόνες τους ξέρετε, ξεδιπλώστε τις σκέψεις σας ελεύθερα...
Κυριακή 31 Μαρτίου 2019
Σου ληστεύουν το σπίτι στην Ιταλία του Σαλβίνι ή στην Ελλάδα του Τσίπρα; - Η απάντηση που μπορεί να σου σώσει την ζωή
Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Το ζήτημα των ημερών για άλλη μια φορά είναι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών οι οποίοι τελικώς δεν ξέρουν κυριολεκτικά τι θα τους ξημερώσει, είτε περπατώντας ή οδηγώντας έξω στον δρόμο, είτε μένοντας κλειδαμπαρωμένοι μέσα στο σπίτι τους.
Τις ημέρες που πέρασαν είχαμε το γνωστό περιστατικό της Κορίνθου όπου ιδιοκτήτης σκότωσε Ρομά ο οποίος εισέβαλε στο σπίτι του.
Ο δράστης πυροβόλησε με καραμπίνα και μετέφερε το πτώμα σε ερημική περιοχή όπου βρέθηκε ύστερα από έρευνες. Ο 35χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του. Ίσως θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν τελειώσει πολύ πιο ήρεμα, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να το πει κάποιος που δε νιώθει ότι απειλείται από τον καναπέ του σπιτιού του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 50χρονος, μαζί με έναν 54χρονο, επιχείρησαν να κλέψουν πουλερικά από αυλή σπιτιού, όμως έγιναν αντιληπτοί από τον 35χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος αντέδρασε τον γνωστό τρόπο.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ο 35χρονος συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή με περιοριστικούς όρους.
Η απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο 35χρονος πρέπει να επιλέξει άλλον τόπο διαμονής, καθώς και να παρουσιάζεται κάθε 1η του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής του.
Να διαμένει στο ίδιο μέρος που έμενε είναι πρακτικά αδύνατο καθώς θα πρέπει να τον προστατεύει η Αστυνομία 24 ώρες το 24ωρο.
Σε μια άλλη χώρα τώρα, η πορεία που ακολουθάται από την πολιτική ηγεσία για το ίδιο ζήτημα είναι εντελώς διαφορετική.
Πέρασε ο νέος νόμος για την αυτοάμυνα στην Ιταλία και όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός ΥΠΕΣ Μ.Σαλβίνι «Από σήμερα οι εγκληματίες θα ξέρουν πως θα είναι δυσκολότερο να είσαι διαρρήκτης στην Ιταλία: θα είναι ένα επάγγελμα ακόμη πιο επικίνδυνο»
Η ιταλική Γερουσία υιοθέτησε σήμερα σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση έναν νόμο που διευρύνει σημαντικά την έννοια της νόμιμης άμυνας, κάτι που αποτελούσε μείζονα προεκλογική υπόσχεση του Ματέο Σαλβίνι.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους γύφτους
Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης
Πριν από πολλά χρόνια άκουσα στο Β’ Πρόγραμμα μια συνέντευξη του ταλαντούχου Κώστα Χατζή. Ελεγε για την πρώτη μπουάτ που έφτιαξε στην Πλάκα. Την ονόμασε «Η παράγκα του Γύφτου», αφού συχνά ο ίδιος έτσι αυτοπροσδιορίζεται. Γύφτους, Τσιγγάνους, Αθίγγανους, Κατσίβελους τους λέει ο λαός μας, αιώνες τώρα.
Ο Παλαμάς έγραψε τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», πλήθος οι αναφορές του όρου, από βυζαντινά κείμενα, έως τον Παπαδιαμάντη και τον Μάριο Χάκκα. Ακόμη περισσότερες οι παροιμιώδεις εκφράσεις του λαού μας, άλλες αδιάφορες, απλά καταγραφικές κοινωνικού ρόλου, π.χ. σε πολλά μέρη το Γύφτος ήταν συνώνυμο του σιδερά, του γανωματή, ενώ άλλες με αρνητική φόρτιση, π.χ. «Γύφτος παπάς δεν βλογάει» κ.λπ. Κατά μία εκδοχή το Γύφτος είναι παραφθορά του Αιγύπτιος, διότι υπήρχε η εσφαλμένη εντύπωση πως οι Γύφτοι κατάγονται από την Αίγυπτο. Ινδοί είναι, η γλώσσα τους είναι ινδική διάλεκτος, με προσμίξεις ελληνικών, αρμενικών και σλαβικών λέξεων.
Μια ενδιαφέρουσα θεωρία, που μου ανέλυσε Ελληνοαμερικανός ιστορικός, είναι πως το Γύφτος προέρχεται από το Gupta, από την ομώνυμη Ινδική Αυτοκρατορία που άκμασε από τον 3ο αιώνα έως το 590 μ.Χ., περίοδο ακμής της Ινδικής Υποηπείρου, κατά την οποία διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή και τα Ινδικά Επη, όπως η «Μαχαμπαράτα».
Την κατέλυσαν οι εισβολές φυλών Ούνων, όμως το όνομά της έμεινε συνώνυμο της Ινδίας και υπάρχει ακόμη διαδεδομένο ως επώνυμο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)