Τη δική της άποψη για τους λόγους που οι τιμές των προϊόντων στα ράφια
των καταστημάτων δεν μειώνονται αναλογικά με τις μειώσεις των
εισοδημάτων των εργαζομένων και τις περικοπές στο κόστος εργασίας και
στα ενοίκια των καταστημάτων καταγράφει η Εθνιή Συνομοσπονδία Ελληνικού
Εμπορίου.
Σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΣΕΕ παραδέχεται ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να
παραμένει ακριβή σε βασικά αγαθά, παρά την ύφεση, την πτώση των
εισοδημάτων και την ανεργία» και ότι «με βάση διάφορες έρευνες που
διεξάγονται κατά καιρούς, οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών στην
εγχώρια αγορά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με άλλες χώρες,
ακόμα και όταν η σύγκριση γίνεται με κράτη που βρίσκονται υπό καθεστώς
δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας.
Aξιοσημείωτο, κατά την ανακοίνωση είναι το γεγονός ότι «ακόμα και στις
περιπτώσεις όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες (-8%) το «άνοιγμα της
ψαλίδας» δεν δικαιολογείται, αν ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές περικοπές
κατά τουλάχιστον 22% και οι φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 35%. Ακόμη,
δηλαδή, και εκεί που παρατηρείται πτώση των τιμών, αυτές δεν είναι του
μεγέθους που αναμενόταν σύμφωνα με τη διάρκεια και την ένταση της
ύφεσης. Το γεγονός αυτό, βέβαια, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη
δυσμενή θέση των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και των μικρομεσαίων
επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι 13 σημαντικότεροι λόγοι που δεν «πέφτουν» οι τιμές στην ελληνική αγορά, παρά την κρίση, είναι οι εξής:
- Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).
- Ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing), οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές εισάγουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, το οποίο μετακυλίεται μέσω των υψηλών τιμών, στους καταναλωτές.
- Ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, ο εξαναγκασμός δηλαδή των λιανεμπόρων να μην αγοράζουν από θυγατρικές των προμηθευτών τους σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως πωλούν φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά.
- Στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές όπως στις μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) κ.λπ., οι οποίες, εξαιτίας της ιδιομορφίας τους, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και συμβάλλουν στη διόγκωση των τελικών τιμών πχ. απαγόρευση συνδυαστικών μεταφορών νωπών με άλλα προϊόντα.
- Πολεοδομικοί περιορισμοί στις προδιαγραφές κτηρίων που εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων και λοιπά, γραφειοκρατικού τύπου προσκόμματα, όπως η δυνατότητα προμήθειας φθηνότερων μεν καυσίμων από το εξωτερικό αλλά υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση της ύπαρξης αποθηκευτικού χώρου που θα προσφέρει απρόσκοπτα καύσιμα για χρονικό διάστημα 60 ημερών.
- Ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού εμπορίου με το παράδειγμα του "καρτέλ" στην αγορά κοτόπουλου που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το καρτέλ στο χονδρεμπόριο των νωπών οπωροκηπευτικών σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
- Διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση, σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ειδικότερα, αναγράφεται χαρακτηριστικά: «γενικότερα ωστόσο, παρατηρείται ότι από τη σύγκριση της προαναφερθείσας μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας με την αύξηση του αποπληθωριστή του ΑΕΠ προκύπτει διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους στην οικονομία συνολικά. Το ίδιο συμπέρασμα συνάγεται και από τις προβλέψεις για τη διετία 2012-2013».
- Μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τιμών υπάρχει από τις αυξητικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Οι 17 αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ την τελευταία επταετία και κυρίως των 12 αυξήσεων στα επαγγελματικά τιμολόγια από το 2009 μέχρι σήμερα δημιουργεί σοβαρές αυξητικές πιέσεις στις τελικές τιμές. Ωστόσο, μεγαλύτερη επιβάρυνση στην τελική τιμή σε σειρά προϊόντων παρατηρείται εκεί όπου τα καύσιμα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κατά μονάδα κόστος και φυσικά το κόστος μεταφοράς.
- Η πεπατημένη πως οι βραχυπρόθεσμες εκπτώσεις και προσφορές λειτουργούν περισσότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές παρά οι μόνιμα χαμηλές τιμές. Επίσης, η εσφαλμένη επιλογή των ταχέως και βραδέως κινούμενων εμπορευμάτων, οδηγεί σε λάθος υπολογισμό αντικατάστασης (stock replacement) και σωστού ποσοστού κέρδους.
- Η πτώση του μισθολογικού κόστους αλλά και του κόστους μίσθωσης επαγγελματικής στέγης (ενοίκια) αντισταθμίστηκε πλήρως, αφενός από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αφετέρου εξαιτίας της παύσης των πιστώσεων που επιβλήθηκε στις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις από τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας μας (country risk), υποχρεώνοντάς τις στην ουσία να επωμίζονται εξολοκλήρου και της μετρητοίς το κόστος αγοράς πριν την παραλαβή.
- Αδυναμία πλήρους αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας, αφού σε πολλές περιπτώσεις άτυπες εκπτώσεις και «παζαριού» του υψηλού ΦΠΑ λαμβάνουν χώρα στο ταμείο, πριν την έκδοση της απόδειξης, ανάλογα μάλιστα και με τον τρόπο πληρωμής, γεγονός που οδηγεί σε διαμόρφωση διαστρεβλωμένων στοιχείων.
- Μονομερής προσήλωση των κρατικών φορέων στην άρση των εμποδίων εισόδου των επιχειρήσεων στην αγορά όταν θα ήταν αποτελεσματικότερο να ενταθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση της διερεύνησης εκείνων των παραγόντων που διαμορφώνουν το κέρδος Π.χ. Πώς καθορίζεται το ποσοστό κέρδους στα φάρμακα.
- Η έλλειψη μελέτης «ελαστικότητας» από τα αρμόδια Υπουργεία και η μη έγκαιρη αξιολόγηση της καταγραφής των επιπτώσεων από τους «σοφούς» τής Τρόικας, διαμόρφωσε τις τιμές της αγοράς σε πολλούς κλάδους του εμπορίου χαμηλότερα από την τιμές του τέλειου ανταγωνισμού, ενώ στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης περισσότερο κοντά στις τιμές μονοπωλίων
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ στους παραπάνω 13 λόγους της «ελληνικής ακρίβειας» θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον τρεις.
- Πρώτον, το ανεπιτυχές "πείραμα" της εσωτερικής υποτίμησης που έχει προκαλέσει ανισορροπία και αναντιστοιχία στο τρίπτυχο: εισόδημα, φόροι και τιμές.
- Δεύτερον, οι διαρκώς αυξανόμενες τάσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων hedge funds να χειραγωγήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές τροφίμων και ενέργειας, απειλούν το 2013 με νέες αυξήσεις τιμών διαφόρων αγροτικών προϊόντων, κυρίως σιτηρών και κρέατος και βεβαίως πετρελαίου.
- Τρίτον, σε περίπτωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο θα προκύψει μια αύξηση 12% μηνιαίως στα λειτουργικά έξοδα και αντίστοιχη αύξηση τουλάχιστον 3% στις τιμές όλων των καταναλωτικών αγαθών.
Ο ΑΛΗΘΗΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ, ΟΠΕΡ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΩΝ ΜΙΣΘΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή"ΙΕΡΑΡΧΗΣ"
Φίλε "Ιεράρχη", έχεις απόλυτο δίκαιο! Αυτό που ανέφερες, ουδείς το διατυπώνει, αφού είναι και η μόνη αλήθεια που δικαιολογεί όλες τις υπόλοιπες 13+3 "αιτίες" του άρθρου. Μαυραγοριτισμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Όταν στην αίθουσα διδασκαλίας πλακώνονται τα παιδάκια και τα πιο ευσωμα βαρανε τα υπόλοιπα απλά επειδή μπορούν και βρήκαν την ευκαιρία γιατί ξέρουν απο πριν πως δεν θ θα υπάρξουν επιπτώσεις, τότε ο δάσκαλος είτε παίρνει ποσοστα είτε απλά μισεί την πλειοψηφία των παιδιών και θέλει να τα βλέπει να υποφέρει, είτε.έτσι του έχουν πει να κάνει και αυτός κάνει ότι του λένε, χωρίς να τον νοιάζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανε την αναγωγή
Ανώνυμε και οι τρείς εκδοχές σου είναι βάσιμες, με ισχυρότερη την τελευταία, αφού ως γνωστόν οι πολιτικοί εκτελούν εντολές των ισχυρών του εντόπιου αλλά και ξένου κεφαλαίου (και όχι μόνο). Δεν τους νοιάζει, διότι οι ίδιοι ζουν εξασφαλισμένα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, που τίποτε από αυτά δεν τους "αγγίζει"! Δεν υπάρχει ανάδραση από την κοινωνία, στα δικά τους αισθητήρια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Εδω ΛΥΚΙΕ να με συγχωρησης και οι υπολοιποι θα βρισω απο ιερη αγανακτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ
και με το συμπαθειο φιλοι μου
!
Δεν διαφωνώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.