Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Αναδημοσίευση από:  http://automedon1k2.blogspot.gr


Πρόλογος : Αυτομέδων 
Υπάρχουν πολλά ιστολόγια στην Ελλάδα που ασχολούνται με θέματα επιβίωσης .Εύκολα η λέξη survival μεταφράζεται σε επιβίωση . Ο όρος όμως survivalism παρέμενε αμετάφραστος , αν και είναι αυτός που χαρακτηρίζει μία ολόκληρη κουλτούρα που πηγαίνει , στον σύγχρονο κόσμο μας , πίσω στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου . Το ίδιο συνέβαινε και με τον όρο survivalist που χαρακτηρίζει εκατομμύρια ανθρώπους πλέον , όπως και το νεώτερο όλων συνώνυμο  prepper . Πήρα την απόφαση να μεταφράσω τους όρους αυτούς , εύκολα το survivalism  έγινε επιβιωσιμότητα , και το prepper προετοιμασμένος  ( θυμίζοντάς μου το ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ που άκουγα από μικρό παιδί στην Ελλάδα ) , με δυσκολία όμως μετέφρασα το survivalist ως επιβιοτικός , γιατί είναι η μόνη λέξη που εμπεριέχει την ικανότητα ενός ατόμου προς επιβίωση , σε αντιδιαστολή π.χ. με την λέξη επιβιών - επιβιούντες , που σημαίνει απλώς κάποιον που βρίσκεται στην ζωή!
Κατόπιν πήρα την απόφαση να μεταφράσω απο την αγγλική βικιπαίδεια  τις πληροφορίες για την επιβιωσιμότητα και τους ανθρώπους της :τους επιβιοτικούς .Αυτό το έκανα αφ'ενός μεν διότι δεν υπάρχουν ακόμα οι πληροφορίες αυτές στην ελληνική βικιπαίδεια , αφ'ετέρου δέ διότι η τάση αυτή είναι παγκόσμια , τα τεκταινόμενα γεγονότα σε Ελλάδα και Ευρώπη συνηγορούν στην αύξηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τέτοιου είδους προετοιμασίες , και θεώρησα καλό να υπάρξει μία βάση γνώσεων πάνω στην ιστορία , στους ανθρώπους , στις κατηγορίες , στην ορολογία όλων αυτών .
Οι παραπομπές ανοίγουν σελίδες στα αγγλικά , γι αυτούς που ξέρουν την αγγλική γλώσσα και θέλουν να έχουν περαιτέρω ,αναλυτική θα έλεγα , πληροφόρηση.
Ελπίζω στο μέλλον να μεταφέρω από την εμπειρία των έξω περισσότερες και χρήσιμες γνώσεις για τους εδώ ευρισκόμενους Έλληνες .



Survivalism-Επιβιωσιμότητα

Πηγή : Βικιπαίδεια http://en.wikipedia.org/wiki/Prepper
Μετάφραση : Αυτομέδων
Αντίγραφο οδηγιών  επιβίωσης   υπό το καθεστώς πυρηνικής επίθεσης , επίσημη έκδοση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. ( Survival Under Atomic Attack )
Survivalism ή Επιβιωσιμότητα  είναι ένα κίνημα  ατόμων ή ομάδων (που ονομάζονται survivalists-ΕΠΙΒΙΟΤΙΚΟΙ ή preppers-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ), οι οποίοι  ενεργά προετοιμάζονται  για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και τις πιθανές διαταραχές στην κοινωνική ή πολιτική τάξη, σε κλίμακα  που κυμαίνεται από το τοπικό έως το διεθνές. Οι ΕΠΙΒΙΟΤΙΚΟΙ  έχουν συχνά εκπαίδευση για επείγουσα ιατρική βοήθεια  και αυτοάμυνα ,  αποθήκευσης  τροφίμων και του νερού, την προετοιμασία για την αυτάρκεια, και να οικοδομήσουνε τις κατασκευές  που θα τους βοηθήσουν  να επιβιώσουν ή να "εξαφανιστούν" (π.χ. ένα καταφύγιο επιβίωσης ή υπόγειο καταφύγιο).
Αναμενόμενες  διαταραχές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
·         Κλάσματα  φυσικών καταστροφών,  πρότυπα αποκαλυπτικής  πλανητικής κρίσης, ή αλλαγές της Γης (ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, σεισμοί, χιονοθύελλες, ηλιακές καταιγίδες, έντονες καταιγίδες)
·         Μια καταστροφή που προκλήθηκε από τις δραστηριότητες της ανθρωπότητας (διαρροή χημικών ουσιών, έκλυση ραδιενεργών υλικών, πυρηνικό ή συμβατικό πόλεμο, καταπιεστικές κυβερνήσεις )
·         Η γενική κατάρρευση της κοινωνίας που προκαλείται από την έλλειψη ή μη διαθεσιμότητα των πόρων, όπως ο ηλεκτρισμός, καύσιμα, τρόφιμα, ή νερό
·         Οικονομική  δυσπραγία ή την οικονομική κατάρρευση (που προκαλείται από τη νομισματική χειραγώγηση, τον υπερπληθωρισμό,  αποπληθωρισμό, ή λιτότητα )
·         Μια παγκόσμια πανδημία
·         Ευρέως επεκταθέν  χάος ή κάποιο άλλο ανεξήγητο αποκαλυπτικό  γεγονός .
Ιστορία

Πάπια και  Κάλυψη αφίσα ταινίας ( Duck and Cover )
Οι απαρχές του μοντέρνου κινήματος  των ΕΠΙΒΙΟΤΙΚΩΝ  στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν τις κυβερνητικές πολιτικές, τις απειλές του πυρηνικού πολέμου, θρησκευτικές πεποιθήσεις, και συγγραφείς οι οποίοι προειδοποιούν για κοινωνική ή οικονομική κατάρρευση τόσο σε έργα μη-μυθιστοριογραφίας όσο  και σε  αποκαλυπτική και μετα-αποκαλυπτική  μυθιστοριογραφία .
Η κατά την  εποχή του Ψυχρού  Πολέμου Προστασία  Πολιτικής Άμυνας προώθησε δημόσια προγράμματα για  καταφύγια ατομικά ,  προσωπικά καταφύγια για  ραδιενεργό νέφος, και εκπαίδευση  για τα παιδιά, ταινίες όπως η Πάπια και  Κάλυψη. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints -LDS), έχει από  καιρό κατευθύνει τα μέλη της να αποθηκεύουν  ενός έτους τρόφιμα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εν λόγω δυνατότητες. [1] ^ "Food Storage". Gospel Library. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Retrieved 2010-09-26.     Η τρέχουσα διδασκαλία LDS συμβουλεύει για  τρίμηνο εφοδιασμού. [2]   ^ "Frequently Asked Questions". Providentliving.org. 1995-06-20. Retrieved 2010-08-13. [3] ^ "Three-Month Supply". Providentliving.org. 1995-06-20. Retrieved 2010-08-13.
Η Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε το  κραχ του 1929 αναφέρεται συχνά από τους ΕΠΙΒΙΟΤΙΚΟΥΣ ως παράδειγμα την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι.
Η δεκαετία του  1960

Υπόγειο οικογενειακό καταφύγιο για προστασία από  ραδιενεργό νέφος , γύρω στα  1957
Το αυξημένο ποσοστό του πληθωρισμού στη δεκαετία του 1960, η αμερικανική νομισματική υποτίμηση, η συνεχιζόμενη ανησυχία για μια πιθανή πυρηνική ανταλλαγή μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και η αυξανόμενη ευπάθεια των αστικών κέντρων σε ελλείψεις εφοδίων και άλλες αστοχίες του συστήματος προκάλεσε μια σειρά από κυρίως συντηρητικούς αλλά  και φιλελεύθερους διανοητές  να δηλώνουν ότι ιδιωτικές προετοιμασίες  θα ήταν σοφές . Ο Χάρι Μπράουν (   Harry Browne ) άρχισε να προσφέρει σεμινάρια για το πώς να επιβιώσεις από  μια νομισματική κατάρρευση το 1967, με τον Ντον Στέφενς ,  ( Don Stephens ) , (αρχιτέκτονας), να παρέχει στοιχεία για το πώς να κατασκευάσεις  και να εξοπλίσεις  ένα απομακρυσμένο καταφύγιο επιβίωσης. Έδωσε από ένα αντίγραφο της  αρχικής  βιβλιογραφίας  του σε κάθε συμμετέχοντα στο  σεμινάριο.
 Άρθρα σχετικά με το θέμα εμφανίστηκαν σε μικρής-διανομής φιλελεύθερες  εκδόσεις, όπως στο The Innovator και στο Atlantis Quarterly. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που ο Robert D. Kephart άρχισε να εκδίδει  τις  Επιστολές  Επιβίωσης από τον Πληθωρισμό   Inflation Survival Letter [4]  ^ "Robert D. Kephart (1934-2004)". Interesting.com. Retrieved 2010-09-26. (αργότερα μετονομάστηκε σε Personal Finance).
 Για αρκετά χρόνια το ενημερωτικό δελτίο περιελάμβανε  μια συνεχή ενότητα στην προσωπική προετοιμασία –ετοιμότητα  γραμμένη  από τον Stephens. Προώθησε ακριβά σεμινάρια  στις ΗΠΑ για παρόμοια θέματα προφύλαξης. Ο Stephens συμμετείχε, μαζί με τον James McKeever και άλλους  υποστηρικτές των αμυντικών  επενδύσεων, και του  "σκληρού νομίσματος  " .
Η δεκαετία του  1970

Κατά την επόμενη δεκαετία ο Χάουαρντ Ράφ (  Howard Ruff  ) προειδοποίησε για κοινωνικο-οικονομική κατάρρευση στο του 1974  βιβλίο του Πείνα και Επιβίωση στην Αμερική (  Famine and Survival in America )  . Το βιβλίο του Ράφ  δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου  με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Τα περισσότερα από τα στοιχεία της  επιβιωσιμότητας  μπορούν  να βρεθούν εκεί, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών για την αποθήκευση των τροφίμων. Το βιβλίο υπερασπίστηκε τον ισχυρισμό ότι τα πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό και ασήμι, έχουν μια εγγενή αξία, που τα καθιστά πιο εύχρηστα σε περίπτωση κοινωνικο-οικονομικής κατάρρευσης  από το νόμισμα που εκδίδει η κυβέρνηση . Ο Ράφ εξέδωσε   αργότερα  ηπιότερες παραλλαγές των ίδιων θεμάτων, όπως το Πώς Να Κερδίσεις Κατά Τη Διάρκεια Των Επερχόμενων Κακών Ετών  , ένα best-seller του 1979. (  How to Prosper During the Coming Bad Years ) .
Και άλλα ενημερωτικά δελτία και βιβλία ακολούθησαν μετά την πρώτη δημοσίευση του Ράφ . Το 1975, ο Κέρτ Σάξον  (Kurt Saxon)  ξεκίνησε να εκδίδει  ένα μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο  μέγεθους Α3 ( tabloid )  ονομαζόμενο  The Survivor ( Ο Επιβιώσας ) ,στο οποίο συνδύαζε  ο Saxon  αρθρογραφία   με  ανατυπώσεις του 19ου αιώνα και των αρχών  του 20ου αιώνα, γραπτά με διάφορες δεξιότητες των  πρωτοπόρων  αποίκων  και παλιές τεχνολογίες. Ο  Κέρτ Σάξον  χρησιμοποίησε τον όρο survivalist- ΕΠΙΒΙΟΤΙΚΟΣ για να περιγράψει το κίνημα , και ισχυρίζεται ότι επινόησε τον όρο. [5] ^ a b Kurt Saxon. "WHAT IS A SURVIVALIST?". Retrieved 2010-09-26.
Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο σύμβουλος ετοιμότητας , βιβλιοπώλης επιβίωσης , και με έδρα την Καλιφόρνια συγγραφέας Ντον  Στέφενς ( Stephens )  διέδωσε τον όρο retreater – Καταφυγιώτης  για να περιγράψει εκείνους  από το κίνημα , αναφερόμενος στις προετοιμασίες τους για να εγκαταλείψουν τις πόλεις για  κινητούς και απομακρυσμένους  παραδείσους ή απομακρυσμένα καταφύγια  επιβίωσης έτσι και έσπαζε η κοινωνική συνοχή. Το 1976, πριν από τη μετάβαση προς την Βορειοδυτική  ενδοχώρα (  Σποκέϊν, πολιτεία Ουάσινγκτον και βόρειο Αϊντάχο ) , αυτός και η σύζυγός του συνέγραψαν και εξέδοσαν  το  The Survivor's Primer & Up-dated Retreater's Bibliography .
Για κάποια περίοδο  στη δεκαετία του 1970, ο όρος  survivalist -επιβιοτικός και ο retreater-καταφυγιώτης  χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά. Ενώ ο όρος retreater τελικά έπεσε σε αχρηστία, πολλοί οι οποίοι είχαν εγγραφεί σε αυτό  είδαν την υποχώρηση  ως πιο ορθολογική προσέγγιση και για την αποφυγή των συγκρούσεων και για  απομακρυσμένη "αορατότητα".Η ΕΠΙΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ -  Survivalism, από την άλλη πλευρά, έτεινε να αναλάβει μία  πιο εντυπωσιακή για τα ΜΜΕ , αγωνιστική, "μαχητική μέχρις εσχάτων" εικόνα. [5]
Ένα από τα πιο σημαντικά ενημερωτικά δελτία σχετικά με την Επιβιωσιμότητα - Survivalism και τα απομακρυσμένα καταφύγια επιβίωσης  στη δεκαετία του 1970 ήταν η Επιστολή  Προσωπικής  Επιβίωσης  "PS"   Personal Survival Letter  (περίπου 1977-1982) που εξεδόθη  από τον Μέλ Τάππαν (  Mel Tappan ) , ο οποίος έχει συγγράψει επίσης τα Survival Guns και Tappan on Survival . Το ενημερωτικό δελτίο περιελάμβανε  στήλες από τον ίδιο τον Τάππαν  καθώς και από τον Τζέφ Κούπερ  ( Jeff Cooper )  , Al J. Venter , Bill Pier, Μπρους Δ. Κλέϊτον ( Bruce D. Clayton ) , Rick Fines, Nancy Mack Tappan, J.B. Wood, Dr. Carl Kirsch, Charles Avery,Κάρλ Χές (  Karl Hess ) , Eugene A. Barron, Janet Groene,Ντήν Ινγκ (  Dean Ing ) , Bob  Taylor, Ρέτζιναλ  Μπρέτνορ (  Reginald Bretnor ) , και CG Cobb. Η πλειοψηφία του ενημερωτικού δελτίου περιστράφηκε γύρω από την επιλογή, την κατασκευή, τον εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη των απομακρυσμένων καταφυγίων επιβίωσης. [6] ^ Jeff Cooper. "Magazine Articles By Jeff Cooper". Retrieved 2010-09-26.
Μετά τον θάνατο του Tappan το 1980, ο Karl Hess ανέλαβε την έκδοση  του ενημερωτικού δελτίου, τελικά μετονομάζοντάς το σε  Survival Tomorrow.
Το 1980, ο Τζών Πάγκσλεϋ ( John Pugsley  ) εξέδωσε  το βιβλίο Στρατηγική Άλφα - The Alpha Strategy. Ήταν στην  λίστα των καλλιτέρων πωλήσεων (Best Seller ) της εφημερίδας  New York Times  για εννέα εβδομάδες του 1981. [7]   ^ "Fiction: Best Sellers: Jun. 22, 1981". Time. 1981-06-22. Retrieved 2010-04-09.  [8]     ^ The Alpha Strategy: The Ultimate Plan of Financial Self-Defense for the Small Saver and Investor.  
Μετά από 28 χρόνια στην κυκλοφορία, η στρατηγική  Άλφα  παραμένει δημοφιλής με τους Επιβιοτικούς -survivalists, και θεωρείται πρότυπο αναφοράς για την αποθήκευση τροφίμων και τις προμήθειες των νοικοκυριών ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και των μελλοντικών  ελλείψεων . [9]      ^ "SurvivalBlog.com". SurvivalBlog.com. Retrieved 2010-08-13.    [10]  ^ "SurvivalBlog.com". SurvivalBlog.com. 2007-03-26. Retrieved 2010-08-13.
Εκτός από ενημερωτικά δελτία με  σκληρό εξώφυλλο, το 1970 οι Επιβιοτικοί - survivalists ίδρυσαν  την  πρώτη   online παρουσία τους με Bulletin Board System BBS  [11]   ^ "Survival Bill". Retrieved 2010-09-26.  και   Usenet  φόρουμ αφιερωμένο στην Επιβιωσιμότητα και στα απομακρυσμένα καταφύγια επιβίωσης .
Η δεκαετία του  1980

Το ενδιαφέρον για το πρώτο κύμα του κινήματος των επιβιοτικών - survivalist κορυφώθηκε στις αρχές του 1980, με το βιβλίο του Χάουαρντ  Ράφ   Πώς Να Κερδίσεις Κατά Τη Διάρκεια Των Επερχόμενων Κακών Ετών  - How to Prosper During the Coming Bad Years και την έκδοση  το 1980 της Ζωής Μετά  την Ημέρας της Κρίσεως -   Life After Doomsday  του Μπρούς Δ. Κλέϊτον – (  Bruce D. Clayton ) . Το βιβλίο του Clayton, που συμπίπτει με μια ανανεωμένη κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, σηματοδότησε μια μετατόπιση της έμφασης των επιβιοτικών σε προπαρασκευή  μακριά από την οικονομική κατάρρευση, τη πείνα και την  έλλειψη ενέργειας, οι  οποίες  ήταν οι ανησυχίες στη δεκαετία του 1970-σε πυρηνικό πόλεμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζέρι Πουρνέλ (  Jerry Pournelle  ) ήταν συντάκτης και αρθρογράφος  του  Survive ( Επιβιώνω ) , ένα survivalist- επιβιοτικό  περιοδικό, και θεωρήθηκε μεγάλη επιρροή στο  κίνημα. [12]  ^ "Notes from a Survival Sage". Retrieved 2010-09-26.
  Το βιβλίο του Ράγκναρ  Μπένσον (  Ragnar Benson )  στα  1982 Ζήσε από τη γη στην Πόλη και στην Εξοχή  -  Live Off The Land In The City And Country  πρότεινε τις απομακρυσμένες στην εξοχή καταφυγές επιβίωσης , τόσο ως μέτρο ετοιμότητας  όσο  και συνειδητής  αλλαγής  του τρόπου ζωής.
Η δεκαετία του  1990

Το ενδιαφέρον για το κίνημα  κορυφώθηκε και πάλι το 1999  στο δεύτερο κύμα του, που προκλήθηκε από τον φόβο για τον ιό της χιλιετίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών ( Y2K computer bug ) . Πριν ακόμη γίνουν εκτεταμένες προσπάθειες για να ξαναγράψουν τον κώδικα προγραμματισμού των Η/Υ  για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις, ορισμένοι συγγραφείς, όπως ο Γκάρυ Νόρθ ( Gary North ) , ο Εντ  Γιουρντόν (Ed Yourdon )  , ο Τζέϊμς Χάουαρντ Κάντστλερ ( James Howard Kunstler )  , [13]  ^ Kunstler, Jim (1999). "My Y2K—A Personal Statement". Kunstler, Jim. Retrieved 2006-12-12.
 και ο Ed Yardeni ανέμεναν  εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ελλείψεις τροφίμων και βενζίνης, και άλλες έκτακτες ανάγκες.  Ο Νόρθ  και άλλοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί νόμιζαν πως οι διορθώσεις στον κώδικα  για τον Υ2Κ δεν γίνονταν αρκετά γρήγορα. Ενώ μια σειρά από συγγραφείς ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κύμα της ανησυχίας, δύο από τα πιο εστιασμένα στην  επιβίωση  κείμενα που προέκυψαν σχετικά ήταν  το   Boston on Y2K (1998) από τον Μπόστον Τ. Πάρτυ (  Boston T. Party  ) , και  του Mike Oehler The Hippy Survival Guide to Y2K .  Ο Oehler είναι ένας  δικηγόρος ο οποίος ζεί κυριολεκτικά υπόγεια ( underground living  )  , και ο οποίος έχει συγγράψει επίσης τα  The $50  και Up Underground House Book , [14]      ^ "$50 and Up Underground House Book – Underground Housing and Shelter". Undergroundhousing.com. Retrieved 2010-08-13. ,
τα  οποία είναι  από καιρό δημοφιλή στους επιβιοτικούς -  survivalist κύκλους.
Από το 2000  έως σήμερα

Μια πόλη κοντά στην ακτή της Σουμάτρα βρίσκεται σε ερείπια μετά τον σεισμό του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και το τσουνάμι.
Το τρίτο κύμα της Επιβιωσιμότητας - Survivalism ξεκίνησε μετά την επίθεση  της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τις επόμενες  βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, στη Μαδρίτη και το Λονδίνο. Αυτή η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την Επιβιωσιμότητα - Survivalism φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή όσο το πρώτο κύμα της δεκαετίας του 1970.  Ο φόβος του πολέμου, της γρίπης των πτηνών, οι ενεργειακές ελλείψεις, οι  περιβαλλοντικές καταστροφές και η  παγκόσμια αλλαγή του κλίματος, σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα, και την  φαινομενική τρωτότητα  της ανθρωπότητας μετά την σεισμό του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και το τσουνάμι καθώς και ο τυφώνας Κατρίνα, για μια ακόμη φορά έκανε την Επιβιωσιμότητα - Survivalism δημοφιλή. [15] ( ανύπαρκτη παραπομπή ) Προπαρασκευή και  ετοιμότητα αποτελούν  και πάλι υψίστης σημασίας  ανησυχία  για πολλούς ανθρώπους, που επιδιώκουν να αποθηκεύουν προμήθειες, να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες , και να αναπτύξουν επαφές με ομοϊδεάτες τους ανθρώπους για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα.
Πολλά βιβλία  έχουν εκδοθεί  τα  λίγα τελευταία χρόνια προσφέροντας συμβουλές επιβίωσης  για διάφορες πιθανές καταστροφές, που κυμαίνονται από έλλειψη ενέργειας έως και αντιμετώπισης  με την πυρηνική ή την βιολογική τρομοκρατία. Επιπρόσθετα   της εποχής της  δεκαετίας του 1970 ,τα βιβλία, τα ιστολόγια ( blogs ) και  οι ιστότοποι συζήτησης  (φόρουμ )  στο Διαδίκτυο είναι δημοφιλείς τρόποι διάδοσης των πληροφοριών για Επιβιωσιμότητα - Survivalism. Συνδεδεμένες ( on line ) ιστοσελίδες και blogs επιβίωσης συζητούν για  σχήματα επιβίωσης , τις απομακρυσμένες καταφυγές επιβίωσης , τις αναδυόμενες απειλές, και τις λίστες των ομάδων των Επιβιοτικών .
Τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από την πιστωτική κατάρρευση  που προκλήθηκε από την κρίση δανεισμού των  ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ το 2007 και την παγκόσμια έλλειψη δημητριακών [16]   ^ "Survivalists get ready for meltdown". CNN. 2008-05-02. Retrieved 2010-04-09.  [17]    ^ a b business editor Peter Ryan (2008-04-28). "Global food crisis sparks US survivalist resurgence". Abc.net.au. Retrieved 2012-01-27.     [18]       ^ a b c d e Williams, Alex (2008-04-06). "Duck and Cover: It's the New Survivalism". The New York Times. Retrieved 2010-04-09.    [19]( ανύπαρκτη παραπομπή)      οδήγησαν σε μιας ευρείας έκτασης του πληθυσμού προπαρασκευή .   [18]    [20 ]   ^ "In hard times, some flirt with survivalism". MSNBC. 2008-10-21. Retrieved 2012-01-27.   
Ο Τζέϊμς Ουέσλυ Ρόουλς ( James Wesley Rawles ) , ο συντάκτης του  Survival Blog και συγγραφέας του επιβιοτικού μυθιστορήματος    «Πατριώτες: Ένα μυθιστόρημα  επιβίωσης στην επερχόμενη κατάρρευση»  ( Patriots: A Novel of Survival in the Coming Collapse ) αναφέρθηκε από τους New York Times τον Απρίλιο του 2008, όπου δήλωσε: « το ενδιαφέρον για το κίνημα των  Επιβιοτικών -  survivalist βιώνει την μεγαλύτερη  ανάπτυξή του   από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ». Το 2009,  αναφέρθηκε από  το Associated Press, όπου δηλώνει:« Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν για την οικονομία  που υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την προπαρασκευή - ετοιμότητα, και λίγο πολύ διασχίζει όλες τις γραμμές,  κοινωνικές , οικονομικές  , πολιτικές και θρησκευτικές. Υπάρχει μια απότομη αύξηση της  καμπύλης μάθησης που συμβαίνει τώρα ». [21]( ανύπαρκτη παραπομπή)
Η έλευση της γρίπης Η1Ν1 των χοίρων το 2009, κέντρισε το ενδιαφέρον στην Επιβιωσιμότητα - Survivalism, ενισχύοντας σημαντικά την πώληση των βιβλίων  προπαρασκευής & ετοιμότητας και κάνει την Επιβιωσιμότητα - Survivalism  ακόμη περισσότερο κυρίαρχο ρεύμα  . [22]   ^ Muir, Kate (2009-05-02). "Swine flurecessionshould we all be reading Neil Strauss to survive". The Times(London). Retrieved 2010-04-09. 
Γεγονότα όπως ο σεισμός στην Αϊτή το  2010, η πετρελαιοκηλίδα το 2010 στην εξέδρα εξόρυξης της Deepwater Horizon , και  ο  σεισμός και το τσουνάμι στην Tohoku  το 2011 έχουν αναζωογονήσει την κοινότητα των επιβιοτικών -  survivalist .
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον Τζέραλντ  Τσελέντε ( Gerald Celente ) , ιδρυτή του ερευνητικού ινστιτούτου « Τάσεις » ( Trends Research Institute ) , να εντοπίσει  μια τάση που ο ίδιος αποκαλεί «Neo -Survivalism"( Νέο-επιβιωσιμότητα  ) . Εξήγησε το φαινόμενο αυτό σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Jim Puplava στις 18 Δεκεμβρίου 2009: [23] ^ Jim Puplava. "Celente 2010 trends: economics and neo-survivalism". FinancialSense.com. Retrieved 2012-01-27.
«Όταν πας πίσω στις τελευταίες  καταθλιπτικές  ημέρες , όταν ήμασταν σε μια κατάσταση επιβίωσης,  τελευταία με τον ιό  Υ2Κ φυσικά,πιο  πριν  τη δεκαετία του 1970, εκείνο που είχε συμβεί ήταν πως το μόνο που είδα ήταν αυτό το ένα στοιχείο του επιβιοτικού -  survivalist, ξέρετε, η καρικατούρα,  ο τύπος με το AK-47 με κατεύθυνση προς τους λόφους με αρκετά πυρομαχικά και το χοιρινό και τα φασόλια για να ξεπεράσουν τη θύελλα . Αυτό είναι ένα πολύ διαφορετικό από το ότι: βλέπεις  συνηθισμένα  άτομα να κάνουν έξυπνες κινήσεις και να κινούνται  με ευφυή τρόπο  προετοιμαζόμενοι  για το χειρότερο. (...) Έτσι Επιβιωσιμότητα - Survivalism με κάθε δυνατό τρόπο. Καλλιεργώντας εσείς οι ίδιοι  , αυτοτροφοδοτούμενοι ,  κάνοντας  ό,τι  μπορείτε  για να τα καταφέρετε   όσο καλύτερα γίνεται   από μόνοι σας και αυτό μπορεί να συμβεί σε αστική περιοχή, προαστιακή περιοχή ή σε  πρώην αστική . Και αυτό σημαίνει, επίσης, όλο και πιο σφιχτά να  δένεστε με  τους γείτονές σας, τη γειτονιά σας,  συνεργαζόμενοι  και  κατανοώντας  πως  είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και πως  όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον αυτό  είναι η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός. "
Αυτή η τελευταία πτυχή επισημαίνεται στην εφημερίδα του ινστιτούτου : The Trends Research Journal: "Communal spirit intelligently deployed is the core value of Neo-Survivalism" [24] ^ Neo Survivalism. The Trends Journal. Winter 2010. Retrieved 2012-01-27.


Περίγραμμα των κατηγοριών  και περιγραφές

Η Επιβιωσιμότητα  προσεγγίζεται από τους υποστηρικτές της  με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις περιστάσεις, την νοοτροπία τους, και ειδικότερα τις ανησυχίες για το μέλλον [25]   ^ a b "Mitchell, Dancing at Armageddon, interview". Press.uchicago.edu. Retrieved 2010-08-13.

Οι  ακόλουθες  είναι οι χαρακτηριστικές κατηγορίες , αν και οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) Επιβιοτικοί - survivalists ταιριάζουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες:
Προπαρασκευή προσανατολισμένη στην ασφάλεια (Safety Preparedness Oriented)

Μαθαίνεις τις αρχές και τις τεχνικές που απαιτούνται για να  επιβιώσεις σε  απειλητικές  για τη ζωή σου καταστάσεις που μπορεί να συμβούν οποτεδήποτε . Κάνεις προετοιμασία για τέτοιες καταστροφές όπως οι πυρκαγιές σε οικοδομήματα , οι επιθέσεις σκύλων, σώμα με σώμα αντιπαραθέσεις, δαγκώματα φιδιών, κεραυνοί , βλάβη και ακινητοποίηση  αυτοκινήτου , προβλήματα  με ταξίδια σε χώρες του Τρίτου κόσμου , συναντήσεις  με αρκούδα, πλημμύρες, εισβολές στο σπίτι και ατυχήματα  τραίνου . [26] ^ a b c d "Peak Oil News: Enlightened Survivalism". Peakoil.blogspot.com. 2006-11-07. Retrieved 2010-08-13.
Επιβίωση με έμφαση στις ερημιές (Wilderness Survival Emphasis )




Η αστροναύτης Σούζαν Χέλμς  ( Susan J. Helms )  συγκεντρώνει καυσόξυλα  κατά τη διάρκεια  εκπαίδευσης χειμερινής επιβίωσης .
Τονίζει τη δυνατότητα να παραμένουν ζωντανοί για αόριστο χρονικό  διάστημα σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις στις ερημιές  , συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών δυστυχημάτων , ναυαγίων , και απώλειας προσανατολισμού  στα δάση. Αυτά που ενδιαφέρουν  είναι: δίψα, πείνα, το κλίμα,η διαμόρφωση του  εδάφους,  υγεία, άγχος, και φόβος   [26]  
Προετοιμάζει με: Τη γνώση, την εκπαίδευση  και πρακτική εφαρμογή . Το Κιτ επιβίωσης συχνά περιλαμβάνει: μηχανισμό καθαρισμού του νερού, καταφύγιο, εναυστήρες  ( πως ανάβουμε  φωτιά ) , ρούχα, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, πλοήγηση, εξοπλισμός επικοινωνιών , και ένα ανθεκτικό  μαχαίρι επιβίωσης.
Αυτοάμυνας (Self-Defense Driven )

Επικεντρώνεται  με την επιβίωση κατόπιν σύντομης επαφής  με βίαια δραστηριότητα. Εστιάζει  σε μέσα ατομικής προστασίας και τις νομικές προεκτάσεις τους , επαγρύπνηση  κινδύνου, στον κύκλο του Τζών Μπόυντ (  John Boyd ) - επίσης γνωστή ως  OODA loop  -(παρατήρησε ,  προσανατολίσου, αποφάσισε και δράσε ), πολεμικές τέχνες,  τακτικές αυτοάμυνας και εργαλεία (τόσο θανατηφόρα όσο και μη θανατηφόρα).
Φυσικών Καταστροφών, σύντομης διάρκειας (Natural Disaster, Brief ) 
Ζεις σε ανεμοστρόβιλο, τυφώνα, πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό ή βαριές χιονοπτώσεις περιοχές και θέλεις  να προετοιμαστείς  για το αναπόφευκτο.
[27]  ^ David Shenk. "How to survive a disaster.". Slate.com. Retrieved 2010-08-13.
  Επενδύεις σε υλικό για την ενίσχυση  των κατασκευών ,  και εργαλείων για την ανοικοδόμηση και την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων. Μπορεί να έχεις  ένα  συνηθισμένο  κατασκευασμένο καταφύγιο, τροφή, νερό, φάρμακα, και αρκετά εφόδια για να τα βγάλετε  πέρα ​​μέχρι την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο όταν αυτός  επανακάμψει. [26]
Φυσικών Καταστροφών, παρατεταμένης διάρκειας (Natural Disaster, Prolonged )

Εκφράζοντας την ανησυχία  σχετικά με τους κύκλους του καιρού 2-10 ετών, τα οποία έχουν συμβεί ιστορικά και μπορεί να προκαλέσουν  απώλειες στις σοδειές. [17] Θα μπορούσες  να αποθηκεύσεις  αρκετούς  τόνους  τροφίμων ανά μέλος της οικογένειας και να υπάρχει  ένα μόνιμο και μεγάλο  θερμοκήπιο  με εγκυτιομένους  μη – υβριδικούς σπόρους ..
[28] ^ Huus, Kari (2008-10-21). "In hard times, some flirt with survivalism.". MSNBC. Retrieved 2010-08-13.

Φυσικών Καταστροφών, Απροσδιορίστου χρόνου / πολλών γενεών (Natural Disaster, Indefinite/Multi-Generational )

Καλλιτεχνική απεικόνιση  μιας  κατακλυσμικής  σύγκρουσης με  μετεωρίτη
Πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν: την υπερθέρμανση του πλανήτη,  παγκόσμια ψύξη,  υποβάθμιση του περιβάλλοντος, [18] θέρμανση ή ψύξη των  νερών  του ρεύματος του Κόλπου  (gulf stream ) , ή μια περίοδος  με εξαιρετικά  σοβαρά κρύους χειμώνες που προκαλούνται  από ένα υπερηφαίστειο, ένα κτύπημα από αστεροειδή, ή μεγάλης κλίμακας κτυπήματα  των πυρηνικών όπλων.
Βιολογικού/Χημικού πολέμου (Bio-Chem Scenario )

Ενδιαφέρεται  για την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών, βιολογικών παραγόντων, και αέρια νεύρων. Παραδείγματα:. Γρίπη των χοίρων, το βακτήριο E. coli 0157, η αλλαντίαση, ο δάγκειος πυρετός, ασθένεια Creutzfeldt-Jakob, το SARS, λύσσα, Hantavirus, άνθρακας, πανούκλα, η χολέρα, ο ιός HIV, ο ιός Έμπολα, Marburg ιός, ιός Λάσα, σαρίν, καθώς και VX [29]   ^ "Mick Broderick- Surviving Armageddon: Beyond the Imagination of Disaster". Depauw.edu. Retrieved 2010-08-13.
Καλό να έχεις τις  δικές  σου  NBC (πυρηνική, βιολογική και χημική ) full-face -ολοπρόσωπες  μάσκες, ολόσωμες φόρμες πολυαιθυλένιου, PVC  μπότες, γάντια νιτριλίου ( NBR ) , πλαστικά καλύμματα και κολλητική ταινία.
Μαλθουσιανή

Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού επηρεάζει το διαθέσιμο πόσιμο  νερό, τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη, το περιβάλλον, την οικονομία, τον καταναλωτισμό, και την εξάπλωση των ασθενειών. Μερικοί  προειδοποιούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια μαλθουσιανή συντριβή του πληθυσμού.

Νομισματική καταστροφή των επενδυτών (Monetary Disaster Investors)

Πιστεύουν πως  το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα είναι διαβλητό . Ενημερωτικά δελτία προτείνουν την αγορά  ευγενών μετάλλων  του χρυσού και του αργύρου, νομίσματα και άλλες επενδύσεις  προσανατολισμένες στα ευγενή μέταλλα , όπως μετοχές μεταλλείων. Προετοιμάζονται  για το χαρτονόμισμα που θα  γίνει άχρηστο μέσω υπερπληθωρισμού. Από τα τέλη του 2009, αυτό είναι ένα δημοφιλές σενάριο.
 [31]  ^ "The new survivalists: Oregon 'preppers' stockpile guns and food in fear of calamity". OregonLive.com. Retrieved 2010-08-13.  [32]     ^ "Survivalists stock up for End of Days - RT Top Stories". Russiatoday.com. Retrieved 2010-08-13. [33]  ^ "Suburban survivalists stock up for Armageddon". Newsvine. 2009-07-23. Retrieved 2010-08-13.   [34] ^ Hammer, Mike (2009-07-23). "Suburban survivalists stock up for Armageddon". Today.msnbc.msn.com. Retrieved 2010-08-13.
Βιβλική /Εσχατολογική ( Biblical Eschatologist )

Αυτά τα άτομα της μελετούν την  προφητεία για το τέλος του κόσμου ( End Times )  και πιστεύουν ότι ο Σωτήρας πρόκειται να επιστρέψει σύντομα, και ότι η τελική μάχη με τον Σατανά, στην πεδιάδα της Μεγιδδώ ( Αρμαγεδδών )  μπορεί να προκύψει στη διάρκεια της ζωής τους. [35]   ^ "Scenarios for Survival, From Savvysurvivor.com". Private Aid Association. Retrieved 2010-08-13.
 Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Αρπαγή (ανάληψη στους ουρανούς) θα ακολουθήσει μια περίοδος  Θλίψης  ( επταετής ) , αν και ένας μικρότερος αριθμός πιστεύουν ότι η Αρπαγή επίκειται και θα προηγηθεί της  Θλίψης (""Pre-Trib Rapture" ). Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων και  στάσεων σε αυτή την ομάδα. Θα διατρέξετε όλο το φάσμα από ειρηνιστές σε ένοπλα  στρατόπεδα , και  από το να μην έχουν  αποθέματα τροφίμων (αφήνοντας την συντήρησή τους στην   πρόνοια του Θεού) μέχρι  την αποθήκευση  τροφίμων για δεκαετίες . Ένα μικρό υποσύνολο οι  μεσσιανικοί  Εβραίοι , και ένα ακόμη μικρότερο υποσύνολο που  ακολουθούν τις ερμηνείες ενός  χαρισματικού ηγέτη της Αγίας Γραφής  οι Davidians είναι μια τέτοια αίρεση.
Καταδικασμένοι από την εξαφάνιση του πετρελαίου (Peak Oil Doomers )

Οι Καταδικασμένοι σε αφανισμό  (Doomer )  είναι πεπεισμένοι ότι το  Peak Oil ( η κορύφωση της καμπύλης άντλησης  του πετρελαίου που κατόπιν θα φέρει μόνιμη και φθίνουσα πτώση του και αφανισμό του πολιτισμού ) είναι μια πραγματική απειλή, [36] ^ "Environmental survivalists prepare for 'peak oil' decline". .journalnow.com. 2008-05-25. Retrieved 2010-08-13.
 και  λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, [37]  ^ a b "Survivalism: For peak oilers and ecotopians too?". Energy Bulletin. 2008-11-29. Retrieved 2010-08-13.
  που αφορούν συνήθως τη μετεγκατάστασή τους  σε γεωργικά αυτάρκη  απομακρυσμένα καταφύγια  επιβίωσης. [38] ^ "Communities, Refuges, and Refuge-Communities – a Survivalist Response by Zachary Nowak.". Transition Culture. 2006-10-03. Retrieved 2010-08-13.
Ροουλεσιανοί (Rawlesian )  [39] ^ How to Survive The End of the World as We Know It, Plume (Division of Penguin Books), New York, 2009, p. 11.

Οι οπαδοί του Τζέϊμς Ουέσλυ Ρόουλς ( James Wesley Rawles ), του  καλύτερου  σε πωλήσεις συγγραφέα βιβλίων επιβιοτικής - survivalist φαντασίας και non-fiction . [40] ^ Jordan Mejias (2009). "Amerikanischer Bestseller: "Patriots“: Wie das Ende unserer Welt zu überleben ist"(in German). FAZ.net. Retrieved 2012-01-27.
   Οι υποστηρικτές του συχνά προετοιμάζονται  για πολλαπλά σενάρια με ενισχυμένα και καλά εξοπλισμένα υπαίθρια καταφύγια επιβίωσης. [41]     ^ Mejias, Von Jordan (9 May 2009). "Wie das Ende unserer Welt zu überleben ist" (in German). Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 Οι περισσότεροι είναι συντηρητικοί  πολιτικά.  Σχεδόν όλοι δίνουν έμφαση ότι πρέπει και  να  είναι καλά οπλισμένοι, καθώς και να είναι έτοιμοι  για φιλανθρωπία   σε περίπτωση καταστροφής. [37] Οι περισσότεροι στην προσέγγισή τους κάνουν ένα  "βαθύ  κελάρι»  και αποθηκεύουν  τρόφιμα  που θα κρατήσουν για  χρόνια. Τονίζουν τις  πρακτικές της  αυτάρκειας και  της κλειστής οικιακής οικονομίας . [42] ^ "Precepts of Rawlesian Survivalist Philosophy". Survivalblog.com. Retrieved 2010-08-13.

Ιατρικής κρίσης προσανατολισμός ( Medical Crisis Oriented )

Έχει ένα πλήρες ιατρικό πακέτο στο σπίτι και το αυτοκίνητο. [26] δωρίζει αίμα και δραστηριοποιείται στον Ερυθρό Σταυρό. Έχει  κάνει μαθήματα  CERT( ομάδας ανταπόκρισης έκτακτης ανάγκης ) , EMT( τεχνικού ασθενοφόρου ) , και CPR  ( καρδιοπνευμονικής ανάνηψης ), ξέρει τα ζωτικά σημεία, και  έχει συσσωρεύσει αποθέματα φαρμάκων.  Δραστηριοποιείται   στα  ατυχήματα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούν τραυματισμούς. Εστιάζει  στην βοήθεια  της οικογένειας , στους φίλους, και στην κοινότητα για επιβίωση  σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά.
Συνήθης  προπαρασκευή
Ένα  κιτ ετοιμότητας του Ερυθρού  Σταυρού  "έτοιμο-φύγαμε " (ready to go )
Η συνήθης προπαρασκευή  περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μυστικής ή υπερασπίσιμης υποχώρησης – καταφυγής , ή Bug Out  Location(BOL) και επιπρόσθετα  την αποθήκευση των μη-φθαρτών  τροφίμων , νερό, εξοπλισμό  καθαρισμού του νερού, είδη ένδυσης, σπόρους, καυσόξυλα, αμυντικά ή κυνηγετικών όπλα, πυρομαχικά, γεωργικό  εξοπλισμό και ιατρικά εφόδια. Μερικοί επιβιοτικοί - survivalists δεν κάνουν τέτοιες εκτεταμένες προετοιμασίες, και απλά  ενσωματώνουν μία πρακτική του τύπου  "Να είστε προετοιμασμένοι"  στην καθημερινή ζωή τους.
Ένα σακίδιο  με εξοπλισμό , που συχνά αναφέρεται ( σακίδιο έκτακτης ανάγκης )  ως Bug Out Bag (BOB) ή Get Out Of  Dodge (GOOD=καλό !) κιτ, [43]  ^ "Glossary". Survivalblog.com. Retrieved 2010-08-13.
  μπορεί να δημιουργηθεί το οποίο περιέχει τις βασικές ανάγκες και χρήσιμα αντικείμενα. Μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους, και μπορεί να ζυγίζει τόσο , όσο ο χρήστης είναι σε θέση να μεταφέρει 
Ένα σακίδιο "72-ωρών  επιβίωσης " μπορεί  να συναρμολογηθεί, το οποίο περιέχει βασικά είδη έκτακτης ανάγκης. Στις περισσότερες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε μια  κοινότητα, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ημέρες (72 ώρες) για  να φτάσει βοήθεια .  Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια  για  τρεις ημέρες  τροφίμων, του νερού, και προσωπικών  ειδών  για κάθε μέλος της οικογένειας. Το  72-ωρών  σακίδιο  επιβίωσης περιλαμβάνει επίσης ένα κουτί πρώτων βοηθειών, σημαντικούς αριθμούς και έγγραφα , καθώς και σχέδια για την εξωτερική επικοινωνία και ραντεβού ( τόποι συνάντησης ). Υπάρχουν επίσης 72-ωρών  σακίδια απομόνωσης που περιλαμβάνουν τη χρήση 20κιλου  κάδου  ως τουαλέτα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, και  προμήθειες  για την προσωπική υγιεινή .
Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός συστήνει να διατηρηθεί αυτή η 72-ωρη προμήθεια βασικών ειδών σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η εκκένωση. [44]   ^ a b "Get a kit.". http://www.redcross.org. American Red Cross. Retrieved 3 January 2012.
Συνιστούν μια προμήθεια 2 εβδομάδων των ειδών αυτών, συμπεριλαμβανομένου του νερού, προκειμένου να ξεπεράσουν μια καταστροφή στο σπίτι. [44 ] Προτάσεις για τη δημιουργία αυτών των κιτ είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του Ερυθρού Σταυρού .
Οι πιο ένθερμοι επιβιοτικοί - survivalists στοχεύουν να παραμείνουν  αυτάρκεις κατά  τη διάρκεια μιάς  κατάρρευσης  της κοινωνικής τάξης, ή επ 'αόριστον, αν η κατάρρευση αναμένεται να είναι μόνιμη (ένας τρίτος μεσαίωνας  "Third  Dark Age")-μία δυνατότητα που πήρε δημοσιότητα  στη δεκαετία του 1960 από τον Roberto Vacca της  Λέσχη της Ρώμης (Club of Rome )  . Μερικοί επιβιοτικοί - survivalists   επιτρέπουν σαν έκτακτη ανάγκη που επειδή δεν μπορούν  να προβλέψουν  αυτή την κατάρρευση ,  να προετοιμαστούν για να επιβιώσουν σε μικρές κοινοτικές ομάδες ("ομάδες  καταφυγής ") ή σε " προσυμφωνημένου καταστατικού   κοινότητες  ".
Αλλαγή  δραστηριοτήτων  και προπαρασκευών

Οι δραστηριότητες και οι προπαρασκευές των επιβιοτικών – survivalists  έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι φόβοι ήταν η οικονομική κατάρρευση, ο  υπερπληθωρισμός, και η πείνα. Η προπαρασκευή    περιελάμβανε αποθήκευση τροφίμων και απομακρυσμένες καταφυγές  επιβίωσης  στη  χώρα που θα μπορούσαν  να καλλιεργηθούν. Μερικοί επιβιοτικοί -  survivalists αποθήκευαν  πολύτιμα μέταλλα και  ανταλλάξιμα  αγαθά  (όπως τα κοινά πυρομαχικά), επειδή θεωρούσαν  ότι το χαρτονόμισμα θα καταστεί άχρηστο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο πυρηνικός πόλεμος έγινε  κοινό φόβος , και κάποιοι επιβιοτικοί -  survivalists κατασκεύασαν  καταφύγια για ραδιενεργό νέφος.
Το 1999, πολλοί άνθρωποι  αγόρασαν  ηλεκτρικές γεννήτριες, συσκευές καθαρισμού νερού, καθώς και για αρκετούς μήνες ή χρόνια τρόφιμα , εν αναμονή  ευρείας διακοπής ρεύματος εξαιτίας του Y2K ιού της χιλιετίας των  ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αντί να μετακινηθούν  ή  να κάνουν τέτοιου είδους προπαρασκευή  στο σπίτι τους , πολλοί άνθρωποι κάνουν επίσης σχέδια  να παραμείνουν στις σημερινές τους θέσεις μέχρι να συμβεί  μια πραγματική  κατάρρευση , όταν θα- με ορολογία επιβιοτικού – διαφύγουν  με την  " ΒΟΒ " ή "GOOD " προς μία  ασφαλέστερη τοποθεσία .
Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις

Οι Ιππείς της Αποκάλυψης, που απεικονίζονται σε ένα ξυλόγλυπτο  του  Άλμπρεχτ Ντύρερ (περ. 1497-1498), ιππεύοντας  μπρος σαν ομάδα, με έναν άγγελο τους προανήγγειλαν, να φέρουν  το θάνατο, την πείνα,τον  πόλεμο και την πανούκλα εις τον άνθρωπο. [45] ^ "Four Horsemen of the Apocalypse". The Metropolitan Museum of Art. Retrieved December 2, 2011.
Άλλοι επιβιοτικοί -  survivalists έχουν πιο εξειδικευμένα προβλήματα, που συχνά σχετίζονται με την τήρηση αποκαλυπτικών  θρησκευτικών  πεποιθήσεων . Μερικοί νεοεποχίτες  προβλέπουν την επικείμενη άφιξη των καταστροφικών αλλαγών της  γής   ( earth changes )  και  προετοιμάζονται  για να επιβιώσουν.
Κάποιοι ευαγγελικοί χριστιανοί πιστεύουν σε μια ερμηνεία της βιβλικής προφητείας που είναι γνωστή ως μετα-Μεγάλη Θλίψη, στην  οποία  οι Χριστιανοί θα πρέπει να περάσουν από μια επταετή περίοδο του πολέμου και  παγκόσμιας  δικτατορίας  γνωστή ως "Μεγάλη Θλίψη" (Great Tribulation ) . Ο Τζίμ Μακίβερ ( Jim McKeever)  βοήθησε να διαδώσει την  προπαρασκευή επιβίωσης μεταξύ  αυτού του κλάδου των  ευαγγελιστών χριστιανών με τα βιβλία του  Christians Will Go Through the Tribulation (1978 ), και How To Prepare For It.
Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών ( LDS ) έχει επίσημη πολιτική την αποθήκευση των τροφίμων για τα μέλη του. Αυτή είναι μία  αντιστάθμιση της ανεργίας και μιάς παρατεταμένης  ασθένειας, και επικεντρώνεται περισσότερο στην αυτοδυναμία παρά στην Επιβιωσιμότητα -  Survivalism. Η πολιτική αυτή αναφέρεται ως "Ζωή  Προνοίας" στις επίσημες εκδόσεις της Εκκλησίας.  Έχει υπάρξει σε όλη την ιστορία της Εκκλησίας, και έχει εξελιχθεί για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στις απειλές για την προσωπική ανεξαρτησία. [46]   ^ "Provident Living". Retrieved 2010-09-27.
   Το τρέχον ελάχιστο  όριο αποθήκευσης τροφίμων για τα μέλη της  LDS είναι  ενός έτους, αλλά κάποτε  το ελάχιστο ήταν 7 ετών. [47] ^ "Food Storage". Mormon Wiki. Retrieved 2010-09-27.
Ο Κλάδος των Δαβιδιστών (   Branch Davidians  ) , μια παραφυάδα της Εκκλησίας της Εβδόμης Ημέρας  των Αντβεντιστών (Seventh-day Adventist Church ) , ήταν γνωστός  για την πίστη τους στην επικείμενη αποκάλυψη και την υιοθέτηση ορισμένων επιβιοτικών – survivalist πρακτικών .
Το φαινόμενο του 2012 ( 2012 phenomenon ) έχει  μυστικιστικής ή θρησκευτικής υπόβαθρο, ή και τα δύο.
Επικρατούσες προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης

Οι άνθρωποι που δεν αποτελούν μέρος των επιβιοτικών ομάδων ή των απολιτικά  προσανατολισμένων  θρησκευτικών  ομάδων  κάνουν επίσης  προετοιμασίες για έκτακτες ανάγκες. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει (ανάλογα με την τοποθεσία) την προετοιμασία για τους σεισμούς, πλημμύρες, διακοπές ρεύματος, χιονοθύελλες, τις χιονοστιβάδες, πυρκαγιές, τρομοκρατικές επιθέσεις,  ατυχήματα σταθμών πυρηνικής ενέργειας  , διαρροές επικίνδυνων υλικών, ανεμοστρόβιλοι, και τυφώνες . Οι  προετοιμασίες  αυτές μπορεί να είναι τόσο απλές  όσο  να ακολουθείς τις συστάσεις του  Ερυθρού Σταυρού  (  Red Cross ) και της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης  -  Federal Emergency Management Agency  (FEMA) , κρατώντας ένα κουτί πρώτων βοηθειών, φτυάρι, και επιπλέον ρούχα στο αυτοκίνητο, ή με τη διατήρηση  ενός μικρού σακιδίου προμηθειών έκτακτης ανάγκης, που περιέχει  τα τρόφιμα έκτακτης ανάγκης, νερό, μια επιπλέον κουβέρτα , και άλλα απαραίτητα .
Ο οικονομολόγος και οικονομικός σύμβουλος της επικρατούσας άποψης Μπάρτον Μπίγκς (   Barton Biggs  ) είναι υπέρμαχος της προπαρασκευής.  Στο βιβλίο του , του 2008 , «Πλούτος, Πόλεμος και Σοφία» (Wealth, War and Wisdom ) , ο Μπιγκς έχει μια ζοφερή προοπτική για το οικονομικό μέλλον, και προτείνει ότι οι επενδυτές πρέπει να  λάβουν επιβιοτικά -  survivalist  μέτρα . Στο βιβλίο, ο Μπιγκς συνιστά στους  αναγνώστες του  ότι θα πρέπει να "υποθέσουν την πιθανότητα καταστροφής  της υποδομής του πολιτισμού." Πηγαίνει μέχρι το σημείο να προτείνει τη σύσταση απομακρυσμένων καταφυγίων  επιβίωσης: [48] ^ "Gold Mine Survival Retreat; Real life retreat". Retrieved 2010-09-27.
"Το ασφαλές καταφύγιο σας θα  πρέπει να είναι αυτάρκες και να μπορείτε να καλλιεργήσετε κάποιο είδος τροφίμου," γράφει ο κ. Μπιγκς. "Θα πρέπει να είναι καλά εφοδιασμένο με σπόρους, λιπάσματα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κρασί, φάρμακα, ρούχα, κλπ. Σκεφτείτε την ελβετική οικογένεια  Ροβινσώνων (Swiss Family Robinson ) . Ακόμη και στην Αμερική και την Ευρώπη, θα μπορούσαν να υπάρξουν στιγμές  εξέγερσης και  ανταρσίας όταν κατά ο  νόμος και η τάξη προσωρινά αλλά ολοκληρωτικά καταρρέουν ». [18]
Επιβιοτική ( survivalist ) Ορολογία
Οι Επιβιοτικοί - Survivalists τείνουν προς τη χρήση στρατιωτικών ακρωνυμίων , όπως   OPSEC (Operations security – Επιχειρήσεις Ασφάλειας είναι μία διαδικασία που αναγνωρίζει κρίσιμες πληροφορίες ,καθορίζει αν φιλικές ενέργειες μπορούν να παρατηρηθούν από τα συστήματα πληροφοριών του αντιπάλου , όπως και αν οι πληροφορίες αυτές που θα ληφθούν από τους αντιπάλους  τους είναι χρήσιμες , και στην συνέχεια εκτελεί με επιλεγμένα μέτρα που στοχεύουν στην εξάλειψη ή στην μείωση της εκμετάλλευσης από τον αντίπαλο των φιλικών , κρίσιμων πληροφοριών )   και  SOP ( για τον στρατό  Standing  operating procedure -  Μόνιμη διαδικασία λειτουργίας που κάθε μονάδα ίσως έχει και διαφορετική ) , και κοινή  ορολογία ανάμεσα στους οπαδούς του Πήκ  Όϊλ  -   Peak Oil ( η κορύφωση της καμπύλης άντλησης  του πετρελαίου που κατόπιν θα φέρει μόνιμη και φθίνουσα πτώση του και αφανισμό του πολιτισμού ) και στους υπέρμαχους της κατοχής και χρήσης όπλων στις ΗΠΑ (  gun culture ) .  Επίσης  χρησιμοποιούν  όρους που είναι μοναδικοί  και ανήκουν στο δικό τους  λεξικό-μερικοί βασικοί επιβιοτικοί -  survivalist όροι  και ακρωνύμια είναι :
·         Στρατηγική  Άλφα (Alpha Strategy ) : Η πρακτική της αποθήκευσης επιπλέον αναλώσιμων ειδών, ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, καθώς και για χρήση στο πλαίσιο ανταλλαγής και φιλανθρωπίας. Επινοήθηκε από τον  Τζών Πάγκσλεϋ ( John Pugsley  ) . [49]  ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Glossary". Survivalblog.com. Retrieved 2010-08-13.  [50] ^ "book2 preface" (PDF). Retrieved 2010-08-13.
·         Βαλλιστική Γουάμπουμ (Ballistic Wampum ): Πυρομαχικά που αποθηκεύονται για σκοπούς ανταλλαγής. Επινοήθηκε από τον Τζέφ Κούπερ ( Jeff Cooper ) . [49] [51] ^ "Gold is Money - The Premier Gold and Silver Forum". Goldismoney.info. Retrieved 2012-01-27.

·         Σακίδιο διαφυγής  ή σακίδιο 72-ωρών ή  πάρτο και φύγε! ( BOB ) :   Bug-out bag  Ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης  που περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να επιβιώσει κάποιος επί 3μερο ή 72 ώρες , απομακρυνόμενος από μία καταστροφή . Το σακίδιο στοχεύει στην διαφυγή και όχι στην επιβίωση επί μακρόν .[49] [52] ^ "Survivor Magazine: The Ultimate BOB (Bug-Out Bag)". Survivormagazine.blogspot.com. 2008-01-12. Retrieved 2010-08-13.

·         Απομακρυσμένο καταφύγιο επιβίωσης (BOL) Bug-out location Πρόκειται για ένα καταφύγιο , στο οποίο θα υποχωρήσουμε  για να επιβιώσουμε , το οποίο θα έχει αυτάρκεια , θα είναι εύκολα υπερασπίσιμο  , και γενικά θα βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή . [49] [53] ^ "Bug Out Location". The Survival Podcast. Retrieved 2010-08-13.

·         Όχημα διαφυγής (BOV ) Bug-out vehicle Το όχημα της διαφυγής μας .[49] [54] ^ "Alpha: Bug Out Vehicles". Alpharubicon.com. Retrieved 2010-08-13.

·         Λαθροεπιχειρηματίας (Contrapreneur ) : Συνδυασμός των λέξεων contraband=λαθρέμπορος και  entrepreneur=επιχειρηματίας . Κάποιος που ανόητα επενδύει σε μια παρακμάζουσα αγορά ( ή επίσης κάποιος που πουλάει υψηλής μεν ποιότητας προϊόντα , παράνομα δε = εδώ βρίσκεται με την πρώτη μόνον σημασία  ) . Επινοήθηκε από τον  Τζέϊμς Ουέσλυ Ρόουλς ( James Wesley Rawles ). [49]
·         Κράντς – τραγάνισμα ( Crunch ) : Ένας γενικός όρος για μια σημαντική, ςμακροπρόθεσμη καταστροφή.
·         Οι Καταδικασμένοι σε αφανισμό – Ντούμερ- (  Doomer ) : Οπαδοί της θεωρίας του   Peak Oil  ( η κορύφωση της καμπύλης άντλησης  του πετρελαίου που κατόπιν θα φέρει μόνιμη και φθίνουσα πτώση του και αφανισμό του πολιτισμού )  που πιστεύουν  σε μιας μαλθουσιανής κλίμακας κατάρρευση της κοινωνίας [49] [55] ^ a b http://rebel.onestop.net/bottom.php?server=rebel.onestop.net&file=/lexicon.htm

·         EDC –( ι-ντί-σί ) :  Every Day Carry( Το έχω κάθε μέρα ) . Αυτό που μεταφέρει  κάποιος μαζί του ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που το τέλος του κόσμου έλθει ξαφνικά , ενώ  είναι κάπου έξω.
·         EOTW- ( ι-όου-τι-ντάμπλγιου ): End of the world  ( Το τέλος του κόσμου ). Το τέλος του κόσμου αλλά και ιδίωμα των Ίμο για κάποιον της ομάδας τους  που θέλει να κόψει τις φλέβες του , οπότε και πάλι έρχεται για το συγκεκριμένο άτομο  το τέλος του κόσμου.  [56] ^ "Survival Glossary | The Survival Spot Blog". Survival-spot.com. Retrieved 2010-08-13.

·         Ηλεκτρομαγνητικός  παλμός  (EMP)  : Electromagnetic pulse -  ένα υψηλότατο  επίπεδο της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας  που  αρκεί για να κάψει τα τσιπ των υπολογιστών και  μπορεί να προκληθεί από ηλιακές εκλάμψεις  ή από τις πυρηνικές εκρήξεις στην ατμόσφαιρα . Ένα τέτοιο γεγονός θα απενεργοποιήσει  το Διαδίκτυο, τηλέφωνα, υπολογιστές και συσκευές που βασίζονται στον έλεγχο μέσω υπολογιστών , συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και των οικιακών  συσκευών .
·         Goblin- Γκόμπλιν : Ένας εγκληματίας αγύρτης.Η λέξη αυτή έχει και πολλές άλλες έννοιες εδώ όμως σημαίνει μόνον το προαναφερθέν . Την έπλασε  (στο λεξιλόγιο των επιβιοτικών )  ο Τζέφ Κούπερ ( Jeff Cooper ) . [49] [57]  "Jeff Cooper’s Commentaries #7". Scribd.com. 2008-04-14. Retrieved 2010-08-13.

·         Χρυσή Ορδή (Golden Horde ) : Η αναμενόμενη μεγάλη μικτή ορδή των προσφύγων και των κλεφτών, που θα ξεχυθεί  έξω από τις  μητροπολιτικές  περιοχές. ( Αλλοιώς WTSHTF = When The Shit Hits The Fan )   Την έπλασε  (στο λεξιλόγιο των επιβιοτικών ) ο Τζέϊμς Ουέσλυ Ρόουλς ( James Wesley Rawles ) . [49] [58](ανύπαρκτη παραπομπή)
·         G.O.O.D. ( Καλό ) :  Get Out of Dodge (City – Πόλη ). Διαφεύγοντας από  αστικές περιοχές, σε περίπτωση καταστροφής. Επινοήθηκε από τον Τζέϊμς Ουέσλυ Ρόουλς ( James Wesley Rawles ). [49] [59] ^ "Get Out Of Dodge « Survival Digest". Survivaldigest.com. Retrieved 2010-08-13.

·         G.O.O.D. Κιτ: Get Out of Dodge Kit. Συνώνυμο με την Bug-Out Bag (BOB). [49] [60]( ανύπαρκτη παραπομπή )
·         Πολυάννα ή Πόλυ :  Polly . Κάποιος που αρνείται να αποδεχτεί την αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί από την έλευση μιας καταστροφής  μεγάλης κλίμακας  [49] [61] ^ "Y2K Glossary | kshay.com, Kevin Shay, The End as I Know It". Kshay.com. 1999-12-31. Retrieved 2010-08-13.

·         Προετοιμασμένος  (Prepper ) : Ένα συνώνυμο για τον Επιβιοτικό - survivalist που τέθηκε σε κοινή χρήση κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον όρο survivalist όπως περίπου  έγινε με τον όρο retreater  στη δεκαετία του 1970. Αναφέρεται σε κάποιον που είναι προετοιμασμένος  ή  κάνει τις προετοιμασίες. [62] ^ "'Preppers' get ready for the worst". Wnd.com. Retrieved 2010-08-13.

·         SHTF: Shit Hits The Fan( Τα σκατά χτύπησαν στον ανεμιστήρα ) . Ένας όρος που χρησιμοποιείται γενικά από επιβιοτικούς - survivalists για να περιγράψει καταστάσεις καταστροφών. [49] [55]
·         TEOTWAWKI: The End of the World as We Know It  ( Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε ) . Σε  χρήση από τις αρχές του 80. [49] [63] ^ "American Survival Blog". Survival.red-alerts.com. Retrieved 2010-08-13.

·         WTSHTF = When The Shit Hits The Fan  ( Όταν τα σκατά   χτυπήσουν  τον ανεμιστήρα ) . Ένας όρος που χρησιμοποιείται γενικά από επιβιοτικούς - survivalists για να περιγράψει καταστάσεις καταστροφών. [49] [64]   ^ "Commonly used acronyms on LATOC (A Glossary)". Doomers.us. Retrieved 2010-08-13.  [65] ^ How to Survive The End of the World as We Know It, Plume (Division of Penguin Books), New York, 2009, p. 5.

·         WROL:  Without Rule of Law  ( Δίχως κράτος δικαίου ) . Περιγράφει μια πιθανή άναρχη κατάσταση της κοινωνίας.
Αντιλήψεις  εξτρεμισμού
Στον  λαϊκό περίγυρω,η Επιβιωσιμότητα -  Survivalism έχει συνδεθεί με τις παραστρατιωτικές δραστηριότητες. Μερικοί επιβιοτικοί -  survivalists πραγματικά παίρνουν ενεργή  αμυντική  προπαρασκευή  που έχει  στρατιωτικές ρίζες και αυτό  αφορά  τα πυροβόλα όπλα, και η πτυχή αυτή τονίζεται μερικές φορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. [25] [66] ^ ""In Las Vegas the Apocalypse is Now"". Bu.edu. 1995-10-13. Retrieved 2010-08-13.
Ο Κέρτ Σάξον  (Kurt Saxon) είναι ένας υποστηρικτής αυτής της προσέγγισης στην ένοπλη Επιβιωσιμότητα -  Survivalism. Τα γραπτά του Σάξον επάνω στην επιβίωση  τείνουν προς  τον Κοινωνικό Δαρβινισμό (Social Darwinism )  και την Ευγονική ( Eugenics ). Σύμφωνα με τον Σάξον ,Επιβιωσιμότητα -  Survivalism είναι: "Να προσέχεις και να διπλοπροσέχεις τον εαυτό σου, να είναι καλά , και άσε τους άλλους " και να είσαι επαρκώς εξοπλισμένος για να υπερασπιστείς  το καταφύγιο και τα υπάρχοντά σου  εναντίον πεινασμένων ανθρώπων , που μπορεί να απαιτήσουν για δικό τους  ότι το μερίδιό των  άλλων .
Η δυναμική   της κατάρρευσης  της κοινωνίας αναφέρεται συχνά ως κίνητρο για να είναι καλά οπλισμένοι.  Έτσι, ορισμένοι μη- μιλιταριστές  επιβιοτικοί -  survivalists έχουν αναπτύξει μια ακούσια μιλιταριστική εικόνα, και ο όρος Επιβιωσιμότητα - Survivalism έχει χρησιμοποιηθεί για να υποδηλώσει ακροδεξιές  παραστρατιωτικές  αντιδραστικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να ονομάσουν « προδοτικά »   πολλούς στρατιωτικούς αγωνιστές και διάφορους  εξτρεμιστές ως  « Επιβιοτικούς » - "survivalists", άσχετα με το αν είναι ή δεν είναι ενεργά στην προετοιμασία για  επιβίωση , και ανεξάρτητα από την τυπική εκπαίδευση επιβίωσης ή στενής επαφής με επιβιοτικές -  survivalist ομάδες.
Κυβερνητικές  προσπάθειες προετοιμασίας και εκπαίδευσης


Κύριο άρθρο: Διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ( Emergency management )
 
Επίσημη πινακίδα  καταφυγίου για ραδιενεργό νέφος  στην Chinatown, Νέα Υόρκη
Η κυβέρνηση της Ελβετίας με το μακροχρόνιο σύστημα πολιτοφυλακής της , την υποχρεωτική κατασκευή καταφυγίων ραδιενεργής διασποράς ( νέφος ) σε όλες τις νεόκτιστες κατοικίες και πολυκατοικίες , και το δίκτυο των φρουρίων  reduit  (είναι μια οχυρωμένη δομή, όπως ένα κάστρο ή  οχυρό  στην οποία τα αμυντικά στρατεύματα θα μπορούν να υποχωρήσουν, όταν οι εξωτερικές  άμυνες  πέσουν . Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψουν μια περιοχή μιας χώρας, η οποία είτε μέσω ενός δακτυλίου των βαρέων οχυρώσεών της  ή μέσω της ενίσχυσης της οχύρωσης σε  άμυνες που προσφέρονται από τα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως ένα βουνό ,  θα μπορεί να  υπερασπιστεί ακόμα και όταν το υπόλοιπο της χώρας  καταληφτεί  από μια εχθρική δύναμη ) ,  είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες.  Μια προηγούμενη προσπάθεια της υπηρεσίας της πολιτικής άμυνας των  ΗΠΑ  κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και του 1960 έπεσε σε παρακμή από τη δεκαετία του 1970. Οι προετοιμασίες αυτές περιελάμβαναν  τον καθορισμό των οικοδομών ως επίσημα καταφύγια  ραδιενεργού διασποράς ( νέφος ) , και  ασκήσεις « πάπια και κάλυψη » στα σχολεία. Ένα βιβλιαράκι  που εξεδόθη  από το Εκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο μετά την έναρξη του ψυχρού πολέμου  με τίτλο  Survival Under Atomic Attack  απεικονίζει τη φύση των πρώτων πρωτοβουλιών πολιτικής άμυνας.
Το πρόγραμμα της υπηρεσίας  του  πολιτικής   άμυνας των ΗΠΑ  ήταν ελάχιστο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, 1980, 1990 και, παρά τις προσπάθειες από τον χριστιανό συγγραφέα Γκάρυ Νόρθ ( Gary North  ) να πιέσει την κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες της πολιτικής άμυνας και να οικοδομήσουν καταφύγια ραδιενεργού  νέφους.  Ο Γκάρυ Νόρθ συν-έγραψε ένα βιβλίο το  Fighting Chance για να υποστηρίξει την επιστροφή του  προγράμματος  της πολιτικής άμυνας. Η ανανέωση του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ετοιμότητα και την εκπαίδευση  δεν συνέβη παρά μόνο μετά την εκδήλωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ( ή 9/11 , 2001 πτώση διδύμων πύργων -  September 11th attacks )  και τον τυφώνα Κατρίνα. Αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται από τις Κοινοτικές Ομάδες  Άμεσης Αντίδρασης  -   Community Emergency Response Team (CERT).
Η Επιβιωσιμότητα - Survivalism σε όλο τον κόσμο
Η ατομική  επιβιοτική - survivalist  προπαρασκευή  και  οι επιβιοτικές - survivalist ομάδες και φόρουμ-επίσημες και ανεπίσημες-είναι δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο,  ιδιαίτερα αισθητές  στην Αυστραλία, [67] ^ Elliott, Tim (2009-05-02). "Survivalists stock up ready for the worst". The Sydney Morning Herald. [68] ^ "Head for the hills - the new survivalists". Energy Bulletin. Retrieved 2010-08-13,   το .Βέλγιο, τον Καναδά, [69] ^ Gazette, The (2008-11-05). "Survivalist Cuisine: Apocalypse grade tomatoes". Canada.com. Retrieved 2010-08-13. ,  την  Γαλλία, [70]   ^ "Olduvaï - anticipation & gestion des risques". Le-projet-olduvai.kanak.fr. 2006-05-25. Retrieved 2010-08-13  [71]     ^ "Neosurvivalisme".  ,  την Γερμανία [72]   ^ Pancevski, Bojan (2007-06-17). "Bunkers in vogue as cold war fears rise". The Daily Telegraph (London). Retrieved 2010-04-09. (συχνά διοργανώνεται υπό το πρόσχημα του κλαμπ " adventuresport "), [73]        ^ "Open Directory - World: Deutsch: Freizeit: Outdoor: Survival". Dmoz.org. Retrieved 2012-01-27.   , τις  Κάτω Χώρες ( Ολλανδία ) [74]   ^ "Preppers.nl". Preppers.nl. 2012-07-02. Retrieved 2012-07-02.τη Νέα Ζηλανδία, [75]    ^ "The New Zealand Preparedness Forum - Home". Nzpreppers.proboards60.com. Retrieved 2010-08-13  ,  τη .Ρωσία, [76]   ^ "Survivalists stock up for End of Days - RT Top Stories". Russiatoday.com. Retrieved 2010-08-13.  ,  τη  Σουηδία, [77]    ^ "Blott Sverige svenska preppers har". Innandetsker.blogspot.com. 2004-02-26. Retrieved 2010-08-13. [78]     ^ "Survivalist.se". survivalist.se. 2010-09-19. Retrieved 2010-09-19.     [79]      ^ "Swedishurvivalist.se - Forum". swedishsurvivalist.se. 2010-09-19. Retrieved 2010-09-19.   , το Ηνωμένο Βασίλειο, [80]   ^ "Survivalists get ready for meltdown". CNN. 2008-05-02. Retrieved 2010-04-09.και τις  Ηνωμένες Πολιτείες. [18]
Άλλες ομάδες που σχετίζονται με την Επιβιωσιμότητα -  Survivalism
Οπαδοί του κινήματος «Πίσω στην Γή» -   back-to-the-land movement  εμπνευσμένο από την Έλεν και τον Σκότ Νήαρινγκ (  Helen and Scott Nearing ) , σποραδικά δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1930 και του 1970 (γεγονός που επιβεβαιώνεται από το περιοδικό Νέα της Μητέρας Γης -  The Mother Earth News ), μοιράζονται πολλά από τα ίδια ενδιαφέροντα της αυτάρκειας και ετοιμότητας. Οι οπαδοί αυτοί διαφέρουν από τους περισσότερους επιβιοτικούς -  survivalists στο ότι έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την οικολογία και την αντικουλτούρα. Παρά τις διαφορές αυτές, το περιοδικό Νέα της Μητέρας Γης  διαβάζονταν σε ευρεία κλίμακα  από επιβιοτικούς - survivalists καθώς και τους « πίσω στην γή  « -  back-to-the-Landers κατά τα πρώτα έτη του εν λόγω περιοδικού, και υπήρξε κάποια επικάλυψη μεταξύ των δύο κινημάτων.
Οι Αναρχο-πριμιτιβιστές (Anarcho-primitivists )  έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους επιβιοτικούς - survivalists, κυρίως στις προβλέψεις για επερχόμενη  οικολογική καταστροφή. Συγγραφείς όπως ο Ντέρρικ Τζένσεν ( Derrick Jensen ) υποστηρίζουν ότι ο βιομηχανικός πολιτισμός δεν είναι βιώσιμος , και ως εκ τούτου αναπόφευκτα θα επιφέρει την  δική του  κατάρρευση. Μη - αναρχικοί  συγγραφείς όπως ο  Ντάνιελ Κουίν ( Daniel Quinn ) , Τζάρετ Ντάϊμοντ (Jared Diamond ) ,  Τζόζεφ Τέϊντερ ( Joseph Tainter ) , και Ρίτσαρντ Μάννινγκ (  Richard Manning )  επίσης επικροτούν  αυτή την άποψη.
Στη φαντασία
Θέματα Επιβιωσιμότητας - Survivalism και επιβιοτικά - survivalist έχουν γίνει  μυθιστορήματα  σε έντυπη μορφή, τον κινηματογράφο, καθώς και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Το επιβιοτικό -  survivalist είδος ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένο από την έλευση των πυρηνικών όπλων και τις δυνατότητες για κοινωνική κατάρρευση στο πέρασμα  του Ψυχρού Πολέμου και της  πυρηνικής αναμέτρησης.
Πηγή:  http://automedon1k2.blogspot.gr

9 σχόλια:

  1. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αυτομέδοντα, σχετικά με τους Preppers, αυτούς δηλαδή που προετοιμάζονται για να επιβιώσουν σε ακραίες καταστάσεις, τις οποίες διαβλέπουν ότι πρόκειται να συμβούν.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρθρο μακρύ και κουραστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Ανώνυμε, πρόκειτε για πληροφοριακό άρθρο και ουσιαστικά για μετάφραση πηγών από το Βικιπαίδεια. Μας ενημερώνει (με λεπτομέριες) για το θέμα που δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής στην χώρα μας. Μπορείς να επισκεφτείς την σελίδα του Αυτομέδοντα και να σχολιάσεις την άποψή σου για το άρθρο του (http://automedon1k2.blogspot.gr/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00-08:00&max-results=1).
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Λύκιε ,
    καλησπέρα φίλοι του φιλόξενου μπλόγκ , το άρθρο αυτό πράγματι είναι αρκετά μακρύ , αλλά έχει το ενδιαφέρον του :
    1)Τουλάχιστον για τον 20ο αιώνα όλα ξεκινούν , από τις πυρηνικές δυνάμεις , και την ανάγκη προστασίας από πυρηνικό πλήγμα , όπως το έχει ήδη σχολιάσει σωστά ο Λύκιος ,
    2)Ο ιός της χιλιετίας ή κατόπιν η 11η Σεπτεμβρίου με την πτώση των δίδυμων πύργων αν και αφήνουν αδιάφορους τους Έλληνες τουλάχιστον στα θέματα επιβίωσης , κορυφώνουν έξω το κίνημα , οπότε με πλάγιο τρόπο αρχίζει να γίνεται μόδα την Ελλάδα ,
    3)Η Ελλάδα έχοντας " ανήσυχους " γείτονες , σε Βορρά και Δύση , έχοντας την εμπειρία του πολέμου και της διάλυσης της παλιάς Γιουγκοσλαυϊας , τα γεγονότα στον αραβικό κόσμο εδώ και τώρα , βρίσκεται σε εκείνη την θέση που δικαιολογεί την ραγδαία αύξηση του κινήματος στην κοινωνία μας , υποβοηθούμενη τόσο από την μεγάλη εισβολή των λαθρομεταναστών ( είμαστε πύλη εισόδου ) , όσο και από την οικονομική εξαθλίωση και την στροφή που πάντα παίρνει η τελευταία προς προπαρασκευή για επιβίωση , ωθούμενη από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ,
    4) Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και τον θρησκευτικό παράγοντα , ιδιαίτερα ισχυρό , όπως φαίνεται τόσο στο εξωτερικό , όσο και εδώ στην Ελλάδα , όπου στα διάφορα μπλόγκς διαβάζει κανείς "προφητείες " για το επερχόμενα γεγονότα και την σύγκρουση με τον αντίχριστο , που φαίνεται να "δένει " και με το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας ως τέλος του κόσμου στις 21/12/2012.

    Πιό πρακτικό πάντως θα ήταν αν και εμείς φτιάχναμε τουλάχιστον ένα σακίδιο επιβίωσης ή διαφυγής , γιατί πέρα από όλα τα προηγούμενα το πιό πιθανό θα ήταν να βρεθούμε π.χ. χωρίς ρεύμα λόγω ΔΕΗ .

    Οι καιροί δεν περιμένουν ! ( και αυτό το ρητό δεν είναι του 20ου αιώνα ! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Αυτομέδοντα, σε καλωσορίζω στον ιστοχώρο μου!
    Αναδημοσίευσα το άρθρο από το ιστολόγιό σου, επειδή το βρίσκω ενδεικτικό μιάς κατάστασης που υπάρχει εδώ και χρόνια τις ΗΠΑ, αλλά που -πράγματι- επεκτείνεται και σε πολλές άλλες χώρες. Σχετική μνεία που αφορά ακραίες καταστάσεις που μπορεί να έλθουν και στην χώρα μας, καθώς και προετοιμασία των ελλήνων πολιτών , έχω κάνει σε αναρτήσεις του μηνός Ιανουαρίου και ιδιαίτερα σε άρθρο μου για την παλλαϊκή άμυνα.
    Θα μείνω στο 3ο και 4ο σχόλιό σου, λέγοντας ότι πράγματι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα, συνιστούν βάσιμη την ψυχολογική και προπαρασκευαστική προετοιμασία των πολιτών για ακραίες καταστάσεις επιβίωσης και άμυνας (σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο). Όσο κι αν ο Έλληνας με την κοντόφθαλμη λογική του αδυνατεί να δεχθεί μελλούμενη επιδείνωση των καταστάσεων (πάντα εκ φύσεως αισιόδοξος), είναι σίγουρο ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει όχι μόνο από οικονομικής αλλά και από εθνικής πλευράς (εμπόλεμη κατάσταση), αφού αυτά τα δυο συνυπάρχουν σε καταστάσεις δημιουργημένης κρίσεως, όπως αυτή που τώρα ζούμε. Εκτός από τα τοπικά φαινόμενα κρίσεως, οπωσδήποτε δεν πρέπει να αγνοούμε και τις διεθνείς εξελίξεις, ακόμη και αυτές που προβλέπονται από ενδείξεις προφητειών, διαρροές πληροφοριών ή που εύκολα διαβλέπονται από την πολιτική παρατήρηση.
    Οφείλουμε λοιπόν να εξετάσουμε και γιατί όχι να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα (σε ατομικό επίπεδο) για κάθε τέτοια περίσταση, που δεν φαίνεται και πολύ μακριά!
    Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ζήτημα είναι να μπορεί ο άνθρωπος να προσαρμόζετε
    στο εκάστοτε περιβάλλον όσο εχθρικό και αν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε, πολύ ενδιαφέρουσα και λογικοφανής η άποψή σου.
      Όμως για τί είδος προσαρμογή μιλάς;
      Για ψυχολογική ή σωματική προσαρμογή;
      Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι καταφέρνουμε να ελέγξουμε την πρώτη, με την σωματική προσαρμογή τι γίνεται; Ξέρεις ότι οι σωματική προσαρμογή-μετάλλαξη, χρειάζεται μια περίοδο πολλών χιλιάδων ετών, κατά την οποίαν απαιτείται σταδιακή έκθεση στην τροπογόνο αιτία, επιβίωση του είδους και τέλος επιτυχημένη προσαρμογή της μετάλλαξης στο βιοσύστημα του πλανήτη. Ειδικά αν μιλάς για προσαρμογή σε πυρηνικό περιβάλλον, απαιτείται ριζική αναπροσαρμογή που γονιδιώματος, που αντίστοιχο στην γη έχουν μόνο κάποιες κατσαρίδες! Και βέβαια μιλάμε για περίοδο χιλιάδων ετών!
      Εάν πάλι αναφέρεσαι στην ικανότητα του ανθρώπου μέσω της τεχνολογίας του, να προσαρμόσει το περιβάλλον στα μέτρα του, αυτό ακριβώς είναι που προβάλλει το άρθρο. Δηλαδή την παθητική άμυνα του ανθρώπου με την χρήση καταφυγίων, σπόρων, τροφής, νερού, κτλ. προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες, όταν χωρίς τέτοια πρόνοια, θα ήταν αδύνατο.
      Ακόμη και η άμυνα κατά ανθρώπων που θα μπορούσαν να επιτεθούν προκειμένου να υφαρπάξουν τα αποθέματα τροφών, είναι και αυτή μια «προσαρμογή» στην νέα πραγματικότητα.
      Εξάλλου, είναι προσαρμογή το να προβλέπεις μια αλλαγή και να παίρνεις εγκαίρως μέτρα για αυτήν, έτσι δεν είναι;
      Άρα λοιπόν, στο άρθρο αυτό περιγράφεται η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, να ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΝ τις συνθήκες γύρω τους, ώστε σε περίπτωση ακραίων και δυσμενών για την επιβίωση εξελίξεων, αυτοί να καταφέρουν να ζήσουν!!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  7. Ωραια τα λετε εσεις οι .... "δαιμονες" !
    Για δειτε το τι λενε και τα ... "αγγελακια" τωρα !

    http://kotsarikos.com/2012/12/14/%CF%8C%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B9%CE%B9/

    http://kotsarikos.com/2012/08/30/%CF%8C%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/

    http://kotsarikos.com/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9/war/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου,
    οι προφητείες του είδους, αφορούν περισσότερο τον Κωτσαρίκο και το ιστολόγιό του. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να απορρίψω τις "προφητείες". Όμως δεν με εκφράζει ο ρόλος του προφήτη!
    Ευχαριστώ.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.