Τους κανόνες τους ξέρετε, ξεδιπλώστε τις σκέψεις σας ελεύθερα...
Τρίτη 23 Μαΐου 2017
83 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.
.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Την καλησπέρα μου ωραία φωτο Λύκιε, να έχετε ενα ομορφο απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα αγαπητή μου Αya! Η φωτογραφία δεν είναι τυχαία. Συμβολίζει πολλά σχετικά με τις συζητήσεις μας, αλλά συμβολίζει και κάτι προσωπικά δικό μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Καλησπερα και απο εμενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://youtu.be/yeKevakDepk
Ελενη.
Καλησπέρα αγαπητή μου Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο τραγούδι. Δεν το γνώριζα!
ΛΥΚΙΟΣ.
Ουτε εγω μεχρι προσφατως....
ΔιαγραφήΕιχα ακουσει την μελωδια αλλά δεν ειχα δωσει βαση στους στιχους.
Πόσα προσπερναμε "αβιαστα μεσα στη βιασυνη"!
Ελενη.
Κανε μας εναν αποσυμβολισμο της εικονας που επελεξες αγαπητε μας Λυκιε αν θες.
ΔιαγραφήΤα πουλια στα μαλλια, η εμπιστοσυνη της αγαπης πλατη με πλατη, η ενωση των χεριων σαν φτερουγες, η ελευθερια στο πεταγμα, η ενσυναισθηση...
Τι σκεφτοσουν να μας μεταφερεις αληθεια;
Ελενη.
Αγαπητή μου Ελένη, θα ήθελα αυτή τη φορά να κάνει ο καθένας τον δικό του αποσυμβολισμό. Το πλάτη με πλάτη, πως το εκλαμβάνεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
:-) Ας με συμπαθα ο καλλιτεχνης λοιπον...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικα, οι εικονιζομενοι μου μεταδιδουν τα εξης:
Βαδιζουν ελευθερα το μονοπατι τους διχως τα σωματικα τους μάτια να εχουν αναγκη απαραιτητα την "οπτικη" επαφη(δεν υπαρχει απορροφηση). Η στηριξη και υποστηριξη(πλάτη-κορμός) της ατομικης εξελιξης του άλλου, βασιζεται στην μεταξυ τους εμπιστοσυνη(ματια κλειστα), και το δεσιμο των χεριων ειναι συνεπεια της ενωσης που συμβαινει σε ενα πνευματικο επιπεδο, με τα εσωτερικα ματια της αγαπης και της ενσυναισθησης να τους δινουν ωθηση και σιγουρια στα ονειρα τους(τα πουλια εξυψωνουν την υπαρξη). Η φλογα που καιει στον φοντο ειναι η ζεστή αυρα ανθρωπων(συντροφοι ή φίλοι) που αγγιζοντας τον πυρηνα του αλλου συντηρουν τον "ερωτα" για ζωη!
Ελενη.
Ο καλλιτέχνης μάλλον θα σου είναι ευγνώμων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάλυσή σου, αγαπητή Ελένη, διδάσκει!
ΛΥΚΙΟΣ.
Πολύ καλή ανάλυση.. και να προσθέσω ότι τα πουλιά αν τα θεωρήσουμε γεράκια, συμβολίζουν την ψυχή, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Επομένως δύο ψυχές ενώνονται σε ανώτερους κόσμους, νοιώθοντας ο ένας τον άλλον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρομαι να μαθαινω μαζι σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη.
εχετε πεσει πολυ εξω απο την αναλυση της εικονας. Εχουμε να κανουμε με διδυμες αδελφικεσ ψυχες που δηλωνουν την ενσωματωση του ενος στο ΟΛΟΝ. Δεν υπαρχει ερωτισμος. Ειναι η κρυφη agenda του δημιουργου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθένας, μπορεί να δώσει την δική του εκδοχή για την εικόνα. Καμία δεν είναι "λάθος" ή "ορθή". Ακόμα και αν ο δημιουργός μας γνωστοποιούσε την δική του ερμηνεία, ο καθένας μπορεί να την αντικαταστήσει με την δική του. Έτσι είναι η τέχνη. Προκαλεί ερεθίσματα για να φανταζόμαστε καταστάσεις, να έχουμε διανοήματα και νιώθουμε συναισθήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και η δική σου ερμηνεία ανώνυμε-η!
ΛΥΚΙΟΣ.
Η εικονα οντως απεικονιζει τον "Ιερο Γαμο". Ιερος Γαμος δεν ειναι τιποτα αλλο απο την ενωση αρσενικης και θηλυκης αρχης. Αυτο ειναι κοινα γνωστο. Αυτο που δεν ειναι γνωστο ειναι το "πώς" θα επιτευχθει αυτο. Οι ερμηνειες οντως ειναι αποδεκτες. "Η ενσωματωση του ενος στον Ολον" "περναει" μεσα απο τον Ιερο Γαμο, δεν γινεται αλλιως. Υπαρχουν πολλοι τροποι να το περιγραψει κανείς, οπως εξισορροπηση του Νου με την Καρδια, Λογικη με συναισθημα, αλλα ολα αυτα εμπεριεχονται στις αντιστοιχες αρχες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Αντζακα εχει κανει πολυ καλες μεταφρασεις σε πολλα βιβλια του Γιουνγκ και μαθητων Γκουρτζιεφ μεταξυ αλλων, οποτε θεωρω πως εχει μια πολυ καλη κατανοηση περι Ιερου Γαμου. Ωστοσο, το εργο της "Ιερος Γαμος" ειναι 12τομο και προσωπικα ανιχνευοντας το, το βρηκα βαρετο και δεν το διαβασα. Θεωρω χωρις να ξερω πως δεν καταφερνει να προσεγγισει την Αρσενικη αρχη.
Σχολιαζοντας καποια απο τα προηγουμενα, να πως πως θεωρω το Δικαιο υπερανω ολων και απαραβατη σταθερα στην ζωη μας, και επομενως και στην προσπαθεια του Ιερου Γαμου. Πανω σε αυτο θα λεγαμε πως "Δεν δικαιουμαστε να ζηταμε, αυτο που αδυνατουμε να δωσουμε". Αυτο σημαινει πως αν θελω αγαπη, θα πρεπει να δωσω αγαπη, εστω και λιγοτερη, αλλα πρεπει να δωσω. Εαν θελω χρηματα, θα πρεπει να ξοδεψω καποια χρηματα. Γενικα απο το εμποριο γνωριζουμε πως στο περιπου "Οτι δινεις, παιρνεις". Καμια φορα μπορει να παρεις λιγα περισσοτερα ή λιγοτερα, αλλα οχι με μεγαλες διαφορες. Εαν δωσω 50 ευρω δεν προκειται να παρω αυτοκινητο. Ο τζογος που μπορει να σκεφτει κανείς ως αντιπαραδειγμα, ειναι απλα ο φορος σε οσους δεν ξερουν μαθηματικα. Το 3% που εχει την δυνατοτητα να εκμεταλλευτει τον τζογο για προσωπικο χρηματικο οφελος, δεν θα επρεπε να χαραμιζει καν τον χρονο του σε αυτον.
Επομενως, θα λεγαμε πως ο ανθρωπος πρεπει να κανει ο ιδιος, αυτα που αναζηταει, τουλαχιστον σε καποιο βαθμο, πριν τα βρει αλλου. Δεν μπορω να εχω την απαιτηση η γυναικα μου να εκπληρωνει πάντα την θηλυκη αρχη, αλλα να προσπαθω να δειχνω και εγω στοιχεια θηλυκης αρχης, ητοι στοιχεια αγαπης και ευαισθησιας προς αυτην, οπως περιεγραψες Ελενη. Αντιστοιχα, και η γυναικα φυσικα να κανει το ιδιο, οσο μπορει. Δεν μπορει να εχει την απαιτηση να τους πλακωνω ολους στο ξυλο για παρτη της. Ακομαι και ο Θεος ο ιδιος, δεν προκειται να κανει το εργο που πρεπει να κανει καθε ανθρωπος στον εαυτο του.
Ελ Στοχαστης
Ο Ιερος Γαμος ως ενωση των δυο αρχων, εχει συμβολο την ενωση ανδρα και γυναικα, καθως ο ανδρας θεωρειται συνηθως συμβολο της αρσενικης αρχης και η γυναικα της θηλυκης. Αφορα ομως κατι ανωτερο και σιγουρα προκειται για κατι ανωτερο της υλης και των βιολογικων σωματων. Πιστευω πως η αγαπη ετσι οπως την αντιλαμβανομαστε ως ανιδιοτελη προκειται για εκδηλωση της θηλυκης αρχης. Οποιος αδυνατει να εκφρασει θηλυκη αρχη, αδυνατει να εκφρασει και αγαπη. Η "αγαπη" της αρσενικης αρχης ειναι λιγο διαφορετικη, εμπεριεχει την εννοια της προστασιας που εμπεριεχει την εννοια της κτησης ή του ανηκειν σε καποιο βαθμο. Αρα αν ισχυει αυτη η αποψη μου καθως μπορει και να κανω λαθος, η αγαπη δεν ειναι το παν. Αποτελει το "μισο" μονο της μιας αρχης (της θηλυκης).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο που ξερω ομως, ειναι πως μιλαμε για τον Νομο των Τριων οταν μιλαμε για Ιερο Γαμο, που σημαινει πως υπαρχει και μια τριτη αρχη που δρα εξισορροπητικα. Καποιοι αναφερουν λογικη, συναισθημα και θεληση. Δεν ξερω να μπορουμε να το πουμε θεληση ή καπως αλλιως, αλλα οταν ενας ανθρωπος στοχαζεται περι του ποιας αρχης να εκδηλωσει σε μια περισταση, κατι περα και πανω απο το εγω ειναι αυτο που αποφασιζει. Πρεπει να παραμενει σε εγρηγορση και να μην ξεχνιεται ωστε να παρασυρεται σε μια μονοπλευρη εκδηλωση της μιας και μονο αρχης εαν θελει να παραμενει δικαιος. Εαν εσυ συνεχως με εκμεταλλευεσαι, με κοροιδευεις, με υποτιμας, με βαρας, δεν νοειται εγω να συνεχισω να σε αγαπαω ανευ ορων επειδη μπορω να αγαπαω, διοτι αδικω τον εαυτο μου καθως εσυ δεν εισαι αξιος της αγαπης μου. Δεν λεω ντε και καλα πως πρεπει να σε αρχισω στις φαπες, αλλα σιγουρα οφειλω να απομακρυνθω απο εσενα, δεν ειμαι δεντρο για να παραμεινω εκει και να δεχομαι μια τετοια συμπεριφορα. Αυτη η συμπεριφορα ειναι δικαιη, διοτι δεν ειναι σωστο να απορροφαω την αρνητικοτητα σου εαν εσυ εχει βολευτει σε μια τετοια τοξικη κατασταση. Εαν θελεις να εισαι μονιμως μεσα στην αρνητικοτητα, τοτε να κατσεις και να λουστεις εσυ τις συνεπειες μιας τετοιας επιλογης και να μην ψαχνεις αλλον για να του την φορτωνεις. Αρα "απομακρυνομαι" ή καλυτερα θετω ορια και τα υπερασπιζομαι.
Καπου ειχα διαβασει σε ενα αρθρο μια ιεροδουλη πως διαχωριζε τους πελατες σε δυο κατηγοριες. Σε αυτους που κανουν την "δουλεια" τους μπαμ και κατω και σε αυτους που της συμπεριφερονταν με τοση προσοχη και ευγενεια σαν να μην ειχαν ξαναδει γυναικα. Νομιζω ειναι σαφης η προτιμηση αρχης μεταξυ τους. Επειδη ομως καθεμια, εχει τα μειονεκτηματα και πλεονεκτηματα της, βελτιστο θα ηταν να μπορουμε "και ετσι και αλλιως". Εαν μια γυναικα ευνουχιζει τον ανδρα της, τοτε να μην γκρινιαζει διοτι θα χασει τα πλεονεκτηματα ης αρσενικης του αρχης. Εαν τον ανεβαζει, τοτε θα τα χαρει. Εαν τον παρα-ανεβαζει ομως, θα χασει τα πλεονεκτηματα της θηλυκης του αρχης. Αρα ουτε πολυ πανω, ουτε πολυ κατω. Μια τετοια χειραγωγηση θεωρω πως επιτυγχανεται, οταν η ιδια την καταφερνει στον εαυτο της, διοτι ενα ζευγαρι ειναι σαν δυο συγκοινωνουντα δοχεια. Και φυσικα το αντιστοιχο ισχυει για τον ανδρα.
Νομιζω ολο αυτο καταληγει στο ρητο το Γκουρτζιεφ "Think what you feel.Feel what you think" "Να σκεφτεσαι οσα αισθανεσαι. Να αισθανεσαι οσα σκεφτεσαι"
Ελευθερος Στοχαστης
ΥΓ.Ενα παρομοιο λινκ με το δικο σου Λυκιε
Διαγραφήhttp://www.astrology.gr/epikairotita/story/32301/panselinos-h-osmosi-arsenikoy-kai-thilykoy
ΕΣ
Εξαιρετική και η δική σου ανάλυση, αγαπητέ Ε.Σ.. Με βρίσκεις σύμφωνο σε όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπομονώνω την φράση σου: " Εαν μια γυναικα ευνουχιζει τον ανδρα της, τοτε να μην γκρινιαζει διοτι θα χασει τα πλεονεκτηματα ης αρσενικης του αρχης. Εαν τον ανεβαζει, τοτε θα τα χαρει. Εαν τον παρα-ανεβαζει ομως, θα χασει τα πλεονεκτηματα της θηλυκης του αρχης" .
Ίσως αποτελεί την πιο ικανοποιητική απάντηση στο βασικό ερώτημα του 7ου Στοχαστηρίου.
ΛΥΚΙΟΣ.
Μηδέν άγαν
ΔιαγραφήΜέτρον άριστον
Πόσο απεχουμε σημερα απο την μεσοτητα;
Ξερουμε να την διακρινουμε και να μην την μπερδευουμε με την μετριοτητα;
Ασκουμαστε στην εφαρμογη της;
Υπαρχει αυτο που λεμε "υπερβολικη αγαπη";
Αν η Αγαπη ειναι η Δυναμη των δυναμεων, μπορει ως τετοια να βλαψει. Αν δεν αγαπαμε με Σοφια, κινδυνευουμε να καουμε.
Λατρεία είναι η υπερβολή της Αγάπης. Είναι η προσήλωση και η εξάρτηση από ενα πρόσωπο ή μια ιδέα.
ΔιαγραφήΗ λατρεία είναι μια νοσηρή αγάπη, που επικαλύπτει μια εσωτερική ανασφάλεια.
Δεν πρέπει να έχουμε εξαρτήσεις, ούτε προσκολλήσεις σε πρόσωπα, ιδέες ή αντικείμενα.
Όλα λοιπόν
έχουν την υπερβολή τους, ακόμα και η αγάπη!
Καλό Σαββατοκύριακο.
ΛΥΚΙΟΣ.
Οχι ρε blogger,πότε θα μαθω να μην την παταω στα σχολια που μου τρωει;
ΔιαγραφήΑγαπητε Λυκιε, αυτο που ανεφερες ειναι πολυ ενδιαφερον και σημαντικο, ηδη το επεξεργαζομαι.Πώς θα μπορουσαμε να ανελθουμε απο μια τετοια προσκολληση;
Εαν λοιπον λατρευω υπερβολικα μια γυναικα, ειναι διοτι μαλλον εχω "αναθεσει" σε αυτην να κανει κατι που θα οφειλα να προσπαθω να κανω και εγω οντας εμπνευσμενος απο την παρουσια της και να μην εχω βολευτει. Οσον αφορα τα αντικειμενα-φετιχ, θα πρεπει να προσπαθησουμε ισως να κατανοησουμε το τι εκφραζουν και τα λατρευουμε τοσο, ωστε να δουλεψουμε μεσα μας για να βιωσουμε εμεις στον εαυτο μας, αυτο που αυτα εκφραζουν
Ελ Στοχαστης
Αυτές ακριβώς είναι οι απαντήσεις που θα έδινα κι εγώ! Εξαιρετικά αγαπητέ μου Ε.Σ.!
ΔιαγραφήΗ απαγκίστρωση από τις προσκολλήσεις μας στην ύλη και τις άλλες οντότητες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ενός πνευματικού ανθρώπου.
ΛΥΚΙΟΣ.
Καλημερα αγαπητε μου Λυκιε.
ΔιαγραφήΚαλο Σαββατοκύριακο και για σενα και για ολους.
Ελενη.
Την απαγκιστρωση την επιθυμουμε και την επιδιωκουμε. Ας προσεξουμε ομως μην κανουμε το λαθος και βρουμε τον εαυτο μας να μην τον νοιαζει. Να μας νοιαζει αλλα να μας νοιαζει περισσοτερο εξωτερικα παρα εσωτερικα. Θελουμε να συμμετεχουμε αλλα να μην αγκιστρωνομαστε (involved not entagled).
ΔιαγραφήΠότε ομως μπορουμε να γνωριζουμε πως περναμε το οριο και αγκιστρωνομαστε; Τοτε οταν γινομαστε αδικοι. Την στιγμη που η συμπεριφορα μας γινεται αδικη, τοτε ακριβως μπορουμε να γωριζουμε πως αγκιστρωθηκαμε.
Ειναι φυσικο να θελουμε να υπερασπιζομαστε τους "δικους" μας ανθρωπους, αλλα την στιγμη που το κανουμε αυτο αδικωντας καποιους τριτους, να γνωριζουμε πως εχουμε αγκιστρωθει.
Οσον αφορα τα αντικειμενα ισως να ειναι ευκολοτερο να εργαστουμε πανω σε αυτα. Ο Αττεσλης ειχε αναφερει ενα ωραιο παραδειγμα. Εστω ενας ανθρωπος που εχει ενα διαμαντι στο χρηματοκιβωτιο του. Τον κανει να αισθανεται ασφαλης. Στο μυαλο του ειναι ολα αυτα. Εαν υποθεσουμε οτι "ξεχναει" οτι το εχει, τοτε πού ακριβως βρισκεται η ασφαλεια; Χαθηκε;
Τα αντικειμενα αυτου του ειδους ειναι ημιμετρα της ψυχολογικης ασφαλειας. Σε αυτην πρεπει να στοχαστουμε και αν επιτυχουμε, θα ελευθερωθουμε απο την αναγκη να κατεχουμε τετοια αντικειμενα πλουτου.
Ο τομεας εργασιας μας δεν ειναι αλλος απο τον εαυτο μας, κυριως ο νους μας και τα συναισθηματα μας. Τα συναισθηματα μας αφου επιτρεψουμε να τα βιωσουμε, μπορουμε μετα να δοκιμασουμε να τα κατανοησουμε. Η θεωρια λεει πως και τις ιδεες και σκεψεις μας (τα στοιχειακα που νοητικα δημιουργουμε) πρεπει να τα τροφοδοτησουμε με συναισθηματικη ενεργεια. Πρεπει να τα νιωσουμε βαθια.
Θεωρω το δευτερο δυσκολοτερο, διοτι οι περισσοτεροι απο εμας μεγαλωνοντας, καταπιεσαμε την εκφραση των συναισθηματων μας απο διαφορους φοβους. Εαν εχουμε δουλεψει στους φοβους μας και εχουμε καταφερει σε καποιο βαθμο να ανελθουμε απο την επιδραση τους (ο καλυτερος τροπος παραμενει η πολυ σταδιακη εκθεση μας σε αυτους), τοτε μπορουμε ισως να δοκιμασουμε να θυμηθουμε πως γινεται οπως το καναμε παιδια. Τωρα ομως, μπορουμε να βαλουμε πολυ μεγαλυτερη ποιοτητα και ενταση στο συναισθημα.
Τα νοητικα μας δημιουργηματα εαν εχουν αρκετη ενεργεια τοτε αποκτουν υποσταση. Επικινδυνα μονοπατια μεν, αλλα αυτα ειναι ο προορισμος μας. Να ειμαστε δημιουργοι
ΕΛ Στοχαστης
Στο ερώτημα "Πότε όμως μπορούμε να γνωρίζουμε πως περνάμε το όριο και αγκιστρωνόμαστε;" θα προσθέσω:
ΔιαγραφήΈχουμε αγκιστρωθεί, όταν διαπιστώνουμε ότι η αποστέρηση του υποκειμένου (πρόσωπο, ιδέα, αντικείμενο) από την ζωή ή το μυαλό, μας είναι δύσκολη, επίπονη ή αδύνατη.
Μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε:
"θα μπορούσα να ζήσω χωρίς τον τάδε ή την τάδε ιδέα ή το τάδε αντικείμενο;"
Θα πρέπει όμως να απαντήσω με ένα ξεκάθαρο "ναι", χωρίς να σκεφτώ ότι θα πρέπει να το υποκαταστήσω με ένα άλλο παρόμοιο, διότι τότε η εξάρτιση-αγκίστρωση, παραμένει.
Θα πρέπει να είμαστε αυτόνομοι μέσα μας και να υπάρχουμε χωρίς την ανάγκη εξωτερικών υποστηριγμάτων.
Είμαι ο Εαυτός μου και όχι μια οντότητα που προσδιορίζεται μόνο μέσα από την σχέση του, με ένα αντικείμενο, ιδέα ή πρόσωπο.
Αυτά που πραγματικά μας ανήκουν, είναι οι βιωματικές κατακτήσεις μας και η αυτεπίγνωση. Είναι η ποσότητα και η ποιότητα της Ευδαιμονίας που μας ανήκει και όχι τα εργαλεία για την επίτευξή της. Οι ιδέες, τα πρόσωπα και τα αντικείμενα, είναι απλά εργαλεία για τον σκοπό μας.
Μόλις μας προσφέρουν το έργο τους, τα τοποθετούμε στην αρχική τους θέση και δεν τα ενσωματώνουμε μέσα μας.
Οι φοβίες μας λοιπόν, προέρχονται από την στρεβλή πίστη πως εμείς είμαστε τα υποκείμενα (ταύτιση) και όχι αυτό το υπερκείμενο που απλά τα χρησιμοποιεί.
Αν αντιληφθούμε ότι τα πρόσωπα που λατρεύουμε, οι ιδέες που κυριαρχούν στο μυαλό μας και τα αντικείμενα (φετίχ) που υπηρετούμε λατρευτικά, υπάρχουν δίπλα μας ως ανεξάρτητες οντότητες που μας χρησιμεύουν για να αντλήσουμε εμπειρία και γνώση, αλλά ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΞΕΝΑ και ανεξάρτητα από εμάς, τότε θα μπορούμε να τα δούμε με άλλο μάτι και να μην τα θεωρούμε συνδεδεμένα μαζί μας. Τα πρόσωπα έρχονται και φεύγουν, οι ιδέες αλλάζουν και τα αντικείμενα φθείρονται, καταστρέφονται, χάνονται ή κλέβονται.
Εμείς μόνο, παραμένουμε δικοί μας!
ΛΥΚΙΟΣ.
Εχεις δικιο Ε.Σ. πως δεν πρεπει να αφηνουμε συμπαθειες και συναισθηματισμους να μας παρασυρουν σε αδικες υπερασπισεις "αγαπημενων" γιατι αλλοιωνεται η εννοια της συμπαντικης αγαπης(η οποια εμπεριεχει την σοφια και το δίκαιο προς ολους). Χρειαζεται λεπτους χειρισμους ωστοσο για να μην τραυματισεις αυτους που αγαπας αλλά δεν "γνωριζουν" πώς ο "φιλοσοφος" αγαπά και ταυτοχρονα να περάσεις το μηνυμα/μαθημα/αποσταγμα του τι ειναι σοφη και δικαιη αγαπη. Απαραιτητες λοιπον οι Γνωσεις του πώς-πού-πότε-γιατι να ενεργησεις, η Καλοσυνη στην προσεγγιση και πρόθεσή σου και...Δίκαιη/αποτελεσματικη(τόσο όσο) εφαρμογη.
ΔιαγραφήΤο παραδειγμα με το διαμαντι ειναι αυτο που κοινώς λεμε: "δυο μετρα(χωμα) θα παρουμε ολοι".
Ας μαθουμε λοιπον να εχουμε αναγκη τα λιγοτερα χωρις να στερουμαστε τα απαραιτητα για τους στοχους μας(εχουμε στοχους; τους αξιολογουμε διαρκως; αν διαπιστωσουμε οτι δεν αξιζουν, επανακαθοριζουμε την πορεια μας ή ειμαστε αδυναμοι να ανελθουμε της συνηθειας;)
Ειπες να τροφοδοτησουμε τα νοητικα με συναισθηματικη ενεργεια για να αποκτησουν υποσταση...
Θυμιζει λιγο το "αν εχεις πίστη, μετακινεις βουνα" ή μπερδευτηκα;
Σκεφτομαι πως η Πιστη ειναι ενα κραμα Νοητικης συγκεντρωσης/επεξεργασιας με Συναισθηματικο υποβαθρο/φυτίλι. Ειναι αυτο που η Καρδια Γνωριζει. Υπαρχει η εντυπωση πως η πιστη δεν εχει νου αλλά ειναι οντως ετσι;
Αγαπητε Λυκιε, τωρα ειδα το κειμενο σου.
Υπερκαλυφθηκαμε νομιζω με την απαντηση σου. Ολα εχουν αξία οσο χρησιμοποιουνται ως οχημα απο τον Οδηγο-Νου-Δημιουργο αλλά δεν ειναι ο Οδηγος το οχημα.
Ελενη.
Αγαπημενε μας Ελευθερε Στοχαστη, πολυ μου αρεσε το ξεδιπλωμα της σκεψης σου. Νομιζω πως ολοι το περιμεναμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω θα απομονωσω τα εξης:
1.Ακομα και ο Θεος ο ιδιος, δεν προκειται να κανει το εργο που πρεπει να κανει καθε ανθρωπος στον εαυτο του.
....................
Χωρις σχολια...
2...η αγαπη δεν ειναι το παν. Αποτελει το "μισο" μονο της μιας αρχης (της θηλυκης).
...................
Μου φερνει στο μυαλο την τριαδα:Αγαπη-Σοφία-Δικαιοσυνη.
Μηπως αυτες δεν ειναι οι βασικές κατευθυντηριες γραμμες που πρεπει να ακολουθουμε;
3....οταν ενας ανθρωπος στοχαζεται περι του ποιας αρχης να εκδηλωσει σε μια περισταση, κατι περα και πανω απο το εγω ειναι αυτο που αποφασιζει.
...................
Μηπως το αισθημα περι Δικαιου;
Ελενη.
Δυστυχως η Μεσοτητα σημερα ειναι μια χαμενη εννοια, πολυ ελαχιστοι την κατανοοουν, καιτοι (αν και) τα παραγγελματα "Μηδεν αγαν" (τιποτα σε υπερβολη) και "Μετρον Αριστον" ειναι πασιγνωστα καθως εχει χαθει παντελως η εννοια της ελλειψης. Κανείς δεν προκειται να "μειωσει" την υπερβολικη εκφραση μιας αρετης καθως ολοι το θεωρουν λαθος, και σωστο την ολο και περισσοτερη υπερβολη. Πχ κανουν καθε χαζομαρα θρασους για να δειξουν πως εχουν θαρρος. Καθε ανθρωπος ρεπει μακρια της Μεσοτητας, συνηθως αναλογα με την προτιμηση αρχης που εκδηλωνει. Δεν αναφερομαστε σε μετριοτητα, καθως αναφερομαστε σε ηθικες αρετες που διεπουν τις πραξεις μας. Στις νοητικες αρετες πχ δεν επιζηταμε μεσοτητα, οσο περισσοτερο τοσο καλυτερα. Μεσοτητα στις νοητικες αρετες ισοδυναμει με μετριοτητα. Η εφαρμογη της μεσοτητας που αφορα το ηθος και τις 12 ηθικες αρετες, εξασκειται με την αντικειμενικη παρατηρηση και κατανοηση του πού βρισκομαστε και κατα συνεπεια του πού θελουμε να παμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μενα υπαρχει "υπερβολικη αγαπη", διοτι η υπερβολικη αγαπη αδικει αυτον που αγαπαει. Το Δικαιον δεν μπορει ποτέ να καταστρατηγειται. Γι αυτο και το ρητο που μου αρεσε περι αγαπης ηταν του Θαλη που ελεγε "Αγάπα τον πλησίον σου μικρά ελαττούμενος". Μικρά, οχι απεριοριστα. Η αγαπη λοιπον ως η υπερδυναμη της θηλυκης αρχης, ισως να μπορει να βλαψει εαν δεν πλαισιωνεται απο την Σοφια, που αποτελει την υπερδυναμη της αρσενικης αρχης. Αφου η αγαπη ειναι το κορυφαιο συναισθημα και το συναισθημα ειναι χαρακτηριστικο της θηλυκης αρχης, τοτε η αγαπη αποτελει την πεμπτουσια της θηλυκης αρχης. Αντιστοιχα, αφου η λογικη ή νοηση ειναι χαρακτηριστικο της αρσενικης αρχης και η σοφια ειναι η ανωτερη κατακτηση της νοησης, τοτε η σοφια αποτελει την πεμπτουσια της αρσενικης αρχης.
Το ρητο "αγαπα τον πλησιον σου μικρα ελαττουμενος" μας προστατευει οχι απο τον κινδυνο της υπερβολικης αγαπης, αλλα απο τον κινδυνο της ελλειψης σοφιας. Θεωρω πως και την αγαπη και την σοφια πρεπει να τα αναπτυξουμε στο μεγιστο δυνατον, οπως πρεπει να αναπτυξουμε στο μεγιστο δυνατον τις 2 αρχες μεσα μας. Οταν δεν αναπτυσσουμε μονοπλευρα την μια σε βαρος την αλλη (πχ θηλυκη σε βαρος της αρσενικης, ή αγαπη σε βαρος της σοφιας) τοτε οι δυο τους πανε χερι-χερι, και ο Ιερος Γαμος παιρνει σαρκα και οστα.
Ενδιαφερουσα η τριαδα Αγαπη-Σοφια-Δικαιοσυνη, δεν βλεπω γιατι οχι. Το αισθημα περι δικαιου μπορει να αποφασιζει για τις πραξεις μας, αλλα αυτο ειναι πολυ υποκειμενικο καθως αν ο ανθρωπος δεν διαθετει σοφια ή αρετη θα δυσκολευτει να επιλεξει δικαια ακομα και αν το επιθυμει. Και ο ανθρωπος δεν κατεχει σοφια και αρετη, τα αναζηταει μεν, αλλα δεν τα κατεχει, αρα χρειαζεται βοηθεια σε αυτο. Καπου ο Αττεσλης ειχε αναφερθει σε ενα ισοπλευρο τριγωνο, στο οποιο στην μια κορυφη ειχε την Δυναμη και στις αλλες δυο, να με συμπαθατε αλλα δεν θυμαμαι, αμα το βρω θα το αναφερω. Η λογικη του ηταν ομως πως οταν καποιος ανεπτυσσε πολυ την 1 ή 2 απο τις 3, τοτε το τριγωνο υποχρεωτικα εχανε πολυ απο την αλλη ή αλλες ιδιοτητες, ενω φυσικα τις θελουμε και τις τρεις ισοποσα ωστε να παραμενει ισοπλευρο. Αντε να δουμε που το ειχε πει τωρα..
Ελ Στοχαστης
ΥΓ. Δεν το βρηκα, αλλα νομιζω ηταν Γνωση-Καλοσυνη-Δυναμη. Η γνωση ομοιαζει με τη σοφια (η σοφια ειναι εφαρμοσμενη γνωση,γνωση σε πραξεις), η Καλοσυνη με την αγαπη.
ΔιαγραφήΕΣ
«Οὐκ ἔστιν ἡδέως ζῆν ἄνευ τοῦ φρονίμως καὶ καλῶς καὶ δικαίως οὐδὲ φρονίμως καὶ καλῶς καὶ δικαίως ἄνευ τοῦ ἡδέως· ὅτῳ δὲ τοῦτο μὴ ὑπάρχει͵ οὐκ ἔστι τοῦτον ἡδέως ζῆν».
Διαγραφή«Δεν είναι δυνατό να ζει κανείς ευχάριστα, αν δεν ζει φρόνιμα, ηθικά και δίκαια, όπως και δεν μπορεί να ζει φρόνιμα, ηθικά και δίκαια, αν δεν ζει ευχάριστα».
—Επίκουρος, Κύριαι δόξαι εδ.5
http://eranistis.net/wordpress/2013/03/30/%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF/
Αγαπητή μου Ελένη, θα μου επιτρέψεις να διαφωνώ με τον Επίκουρο, στο ότι η ...εξίσωση λειτουργεί και ανάστροφα. Ίσως για την διαφωνία μου, να "φταίει" η διαμετρικά αντίθετη φιλοσοφία του περί ηδονής και ύλης, από την δική μου.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Και εξηγώ: Όποιος ζει ευχάριστα (ηδονικά), καθόλου δεν σημαίνει ότι ζει οπωσδήποτε φρόνιμα, ηθικά και δίκαια. Κάποιος μπορεί να ευχαριστιέται από το να βλάπτει τους άλλους ή τον εαυτό του. Αυτό δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε φρόνιμο, ούτε και δίκαιο βεβαίως!
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Ισως διαφέρει ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την ευχαρίστηση Λυκιε. Ισως ο Επίκουρος, ευχαρίστηση χαρακτηρίζει, την απόλυτη ψυχική ηρεμια, την πραότητα, την ψυχική γαληνη. Ενας που βρίσκει ευχάριστο να προκαλεί πονο, απέχει πολύ από μια τέτοιου είδους ευχαρίστηση. Εχει διαταραγμένο ψυχικό κόσμο, τουλάχιστον κατά περιόδους. Οπότε αναφερόμαστε σε μια διαφορετικού είδους ευχαρίστηση. Μια ευχαρίστηση που δεν ταυτίζεται με τημ ευτυχία. Πάντως δεδομένο ειναι, πως μια τετοιου είδους, ευχαρίστηση, ειναι αντιστρόφως ανάλογη με τον φοβο και τον πόνο. Η πραότητα και η ψυχική ηρεμία, δείχνει απώλεια φοβου και πόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σε ολους
Αγαπητε Pit Zenk με προλαβες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τα παρακατω αποσπασματα που μολις "εκοψα και ερραψα" φαινεται νομιζω αυτο που ο Επικουρος εννοει. Αλλωστε εξαρταται πώς οριζει κανείς την ηδονη/ευχαριστηση/ευδαιμονια.
Αφορμη βεβαια για την παραπανω αναρτηση ηταν τα λογια του αγαπητου Ε.Σ. περι "γνωσεων-καλοσυνης-δυναμης" και η τριαδα "σοφιας-αγαπης-δικαιοσυνης" που θιξαμε στην κουβεντα...και που χτες στον απογευματινο μου καφε "ξαναβρηκα μπροστα μου" στην εξης παραγραφο:
"Για τον Επίκουρο δεν υπάρχει ευχάριστη ζωή αν δεν συνοδεύεται από φρόνηση, καλοσύνη και δικαιοσύνη και δεν υπάρχει φρόνηση, καλοσύνη και δικαιοσύνη αν δεν υπάρχει ευχαρίστηση. Η δικαιοσύνη δεν είναι αυθύπαρκτη στην φύση αλλά απορρέει από την συμφωνία των ανθρώπων να μην βλάπτουν και να μην βλάπτονται, δηλαδή από το κοινωνικό συμβόλαιο. Ο Επίκουρος θεωρεί υποκρισία κάθε έννοια καθήκοντος ή σκοπού που δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Η φρόνηση, ο ενάρετος και ηδονικός βίος με σχετική αυτάρκεια μπορούν να εξασφαλίσουν την ελευθερία του ανθρώπου."
Πιο ολοκληρωμενη εικονα ομως εδω:
Πρέπει να συλλογιζόμαστε τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής και όλη την φανερή αλήθεια της, που πάνω σ’ αυτήν στηρίζουμε αυτά που νομίζουμε σωστά. Ειδάλλως, τα πάντα θα είναι γεμάτα από λάθος κρίσεις και από ταραχή.
Εάν σε κάθε περίσταση δεν ταιριάζεις κάθε μία από τις πράξεις σου με τον σκοπό της φύσης(την ηδονή), αλλά εκ των προτέρων στρέψεις και τις αποφυγές και τις επιδιώξεις σου σε κάτι άλλο, δεν πρόκειται να συμφωνούν οι πράξεις σου με τα λόγια σου.
Ούτε όταν είναι κανείς νέος δεν πρέπει να αναβάλει να φιλοσοφεί ούτε όταν είναι γέρος δεν πρέπει να θεωρεί κοπιαστικό να φιλοσοφεί. Διότι ποτέ δεν είναι ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά για να φροντίσει την υγεία της ψυχής του. Και αυτός που λέει ότι ο καιρός για να φιλοσο- φήσει δεν έχει φτάσει ακόμη ή ότι έχει περάσει ήδη, μοιάζει με εκείνον που λέει είτε ότι δεν έχει έλθει ακόμα ο καιρός για την ευδαιμονία είτε ότι δεν υπάρχει πλέον καιρός γι’ αυτήν.
Πρέπει επομένως να στοχαζόμαστε τα πράγματα που φέρνουν την ευδαιμονία, επειδή όταν την κατέχουμε έχουμε τα πάντα, ενώ όταν αυτή λείπει κάνουμε τα πάντα για να την αποκτήσουμε.
μία αλάνθαστη θεώρηση των επιθυμιών πρέπει να ανάγει κάθε προτίμηση και κάθε αποφυγή στην υγεία του σώματος και την αταραξία της ψυχής, επειδή εκεί βρίσκεται ο τελικός σκοπός της μακάριας ζωής.
Γιατί έχουμε διαγνώσει ότι η ηδονή είναι το πρωταρχικό και σύμφυτο αγαθό μέσα μας, και ότι με αυτήν ως αφετηρία διαλέγουμε τι θα πράξουμε και τι θα αποφύγουμε, και ότι σε αυτήν καταλήγουμε πάλι, όταν αποτιμάμε κάθε αγαθό με γνώμονα αυτό που αισθανόμαστε...... αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου προσπερνάμε πολλές ηδονές, όταν εξαιτίας τους προκύπτουν για μας μεγαλύτερες ενοχλήσεις. Και υπάρχουν πόνοι που τους θεωρούμε προτιμότερους από τις ηδονές, εφόσον η ηδονή που ακολουθεί είναι για μας μεγαλύτερη, όταν για πολύ χρόνο υπομένουμε τους πόνους.
Όταν λοιπόν λέμε ότι η ηδονή είναι ο τελικός σκοπός της ζωής, δεν εννοούμε τις ηδονές των ασώτων και αυτές που συνίστανται στην αισθησιακή απόλαυση, όπως νομίζουν μερικοί από άγνοια και επειδή διαφωνούν με εμάς ή είναι κακώς πληροφορημένοι, αλλά εννοούμε να μην πονά το σώμα και να μην ταράσσεται η ψυχή.
Διαγραφή.Γιατί την ευχάριστη ζωή, δεν την γεννούν τα ποτά και οι συνεχείς διασκεδάσεις, ούτε οι απολαύσεις αγοριών και γυναικών, ούτε ψα- ριών και των άλλων εδεσμάτων που προσφέρουν τα πολυτελή τραπέζια, αλλά ο νηφάλιος λογισμός, που ερευνά τις αιτίες για κάθε προτίμηση ή αποφυγή και διώχνει τις δοξασίες από τις οποίες προέρχεται η μεγαλύτερη ταρα- χή που καταλαμβάνει τις ψυχές μας. Αρχή λοιπόν για όλα αυτά και το μέγιστο αγαθό είναι η φρόνηση. Γι αυτό είναι πολυτιμότερη από την φιλοσοφία η φρόνηση, από την οποία απορρέουν όλες οι άλλες αρετές και είναι αυτή που διδάσκει ότι δεν είναι δυνατόν να ζει κανείς ευχάριστα αν η ζωή του δεν έχει φρόνηση ομορ- φιά και δικαιοσύνη και ούτε πάλι μπορεί να έχει η ζωή του φρόνηση ομορφιά και δικαιοσύνη αν δεν έχει ευχαρίστηση. Γιατί οι αρετές έχουν την ίδια φύση με την ευχάριστη ζωή και η ευχάριστη ζωή δεν ξεχωρίζει από αυτές.
http://www.epicuros.gr/books/Epicuro_Menoikea_book.pdf
Ελενη
Όταν έρθει ο καιρός που θα νιώσεις ΜΟΝΟΣ ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων και ο κύκλος των φίλων και συγγενών δεν θα σε αγγίζει εσώψυχα…
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν έρθει η μέρα που θα νιώσεις ότι πνίγεσαι σε μια θάλασσα άψυχων ανθρώπων και θες να φύγεις μακριά…
Όταν έρθει η στιγμή που όλα θα σου φαίνονται άδεια και ανούσια σε ένα κόσμο ψεύτικο και ξένο για σένα… τότε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μείνεις μόνος με τον Εαυτό σου και να κάνεις ίσως τον πιο καθοριστικό διάλογο της ζωής σου μαζί Του.
Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τι εννοεί ο Επίκουρος όταν αναφέρεται στην "ηδονή". Εκτός από κάποια σημεία της φιλοσοφίας του που με βρίσκουν σύμφωνο, ο Επίκουρος δεν με εκφράζει καθόλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς όμως δεν έχω την διάθεση να σας εκθέσω την διαφωνία μου με τις θεωρίες του Επίκουρου, διότι δεν μπορούν να περιοριστούν σε λίγα σχόλια και δεν μπορώ να αναλωθώ σε σεντόνια αναλύσεων επί αναλύσεων. Ας με συγχωρήσετε γι' αυτό!
Καταγράψτε απλά ότι δεν με εκφράζει.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητε μας Λυκιε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρειαζεται να αναλωθεις σε μια επικουρεια αναλυση γιατι δεν ηταν αυτος ο σκοπος ευθυς εξαρχης ετσι κι αλλιως. Διεγραψα ενα προηγουμενο σχόλιο επ'αυτου, για αναδιατύπωσή του, αλλά ο blogger εκανε το "θαυμα" του οπως συνηθιζει και με τον αγαπητο Ε.Σ. Χαχα! Ουδεις παραπονεμενος!
Ιουνιος ομως σημερα και θα συνταχθω με την "επιθυμια" του blogger για μια πιο αναλαφρη διαθεση, απαλλαγμενη απο "φιλοσοφιες".
Θα επαναλαβω μονο στον ανωνυμο σχολιαστη, πως αν το αισθημα της μοναξιας ειναι απαραιτητο για καποιον ωστε να στραφει προς τα μεσα, τοτε ας το βιωσει γιατι μονον ο διαλογος με τον Εαυτο θα καταφερει να τον ξεμπλοκαρει και να τον θεραπευσει.
Οι φιλοι ειναι φαροι που οφειλουμε να εχουμε εξασκησει την "ορασή" μας για να τους δουμε.
Καλο μας μηνα.
Ελενη.
Η μοναξια ειναι κατι που μας συμβαινει σαν εμεις να ημασταν αμετοχοι. Ειναι επομενο να την θεωρουμε κατι αρνητικο. Ομως, οταν η μοναξια γινεται απο δικια μας επιλογη, τοτε μετασχηματιζεται στην μοναχικοτητα. Εμεις την επιλεγουμε διοτι καποιες στιγμες, θελουμε να μεινουμε και να κανουμε παρεα στον εαυτο μας. Μαθαινουμε να τον εκτιμαμε και να τον αγαπαμε, και εαν οι παρεες που μας περιμενουν εκεινη την στιγμη δεν μας "τρεφουν", τοτε ισως ειναι προτιμοτερο να σταθουμε λιγο απομερα αν και μοναχοι μας. Ολοι θα περασουμε απο αυτο το σταδιο, πώς αλλιως θα γνωρισουμε τον εαυτο μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διαλογος με τον εαυτο μας δεν γινεται απαξ (μια φορα και τελος). Ειναι συνεχης και διαρκης. Θεωρω πως ενδομυχα ολοι αντιλαμβανονται την κενοτητα στην καθημερινοτητα, λιγοι ομως εχουν το θαρρος ή την ικανοτητα να την κοιταξουν καταματα. Ας μην ειμαστε αυστηροι ομως. Ας μην επικρινουμε το κενοδοξο lifestyle, διοτι πολυ πιθανον να αποτελει εναν τροπο αντιμετωπισης και αντισταθμισματος (overcompensate), οποτε δεν δικαιουμαστε να τραβηξουμε το χαλι κατω απο τα ποδια των αλλων προτου οι ιδιοι θεωρησουν πως ειναι ετοιμοι. Το θεωρω λαθος και πηγη βασανων αλλα τι μπορει να κανεις. Ειπαμε, αν συμβαδιζουμε τουλαχιστον με το "παθοντες και μαθοντες", καλα ειναι, κατι ειναι και αυτο.
Η μοναχικοτητα δεν σημαινει ομως αποκλεισμο, παρα επιλεκτικοτητα συναναστροφων. Αυτον το διαλογο καθε φιλοσοφος τον κανει με τον εαυτο του.Ας ειμαστε λιγο πονηροι και ας τους μελετουμε, διοτι οι ικανοτεροι εξ αυτων καταφεραν και ελυσαν τα προβληματα που εμας μας ταλαιπωρουν σημερα και μας τα επικοινωνουν. Την ικανοτητα μας να τους ακουσουμε (θηλυκη ικανοτητα) την εχουμε, στο χερι μας ειναι, ας το κανουμε λοιπον..
Παρεμπιπτοντως, νομιζω πως εκανα λαθος, η υπερδυναμη της θηλυκης αρχης ειναι να "απορροφαει", να ακουει και να αφουγκραζεται. Να το "τρωει", να το επεξεργαζεται και μετα να το κανει δικο της. Ας δοκιμασουμε να "απορροφησουμε" τα φιλοσοφηματα του Επικουρου αντι να τον "κανουμε με τα κρεμμυδακια" που το θεωρω ευκολοτερο αλλα δεν μας προσφερει κατι. Και αυτο γιατι δεν θεωρω συμπτωση που σε συζητηση που ειχα στο γυμναστηριο με καποιον που "δεν ειναι της συζητησης ή του διαβασματος" μου ανεφερε αναπαντεχα τις κυριες ρησεις του Επικουρου με τον οποιον δεν ειχα ασχλοηθει. Θεωρω πως Λυκιε εχεις δικαιο στις ενστασεις σου καθως ο Επικουρος χρησιμοποιειται ως "αλλοθι" δια πασαν νοσον και μαλακιαν. Παει ο αλλος βιαζει, σκοτωνει και μετα αναφερει Επικουρο:
"Ποτέ μου δεν επιδίωξα να αρέσω στους πολλούς. Αυτά που τους αρέσουν δεν τα γνώρισα κι αυτά που γνωρίζω απέχουν πολύ από το να τα καταλάβουν."
Ναι μεγαλε, στις δικες σου μαλακιες αναφεροταν ο Επικουρος γιατι εκανε τις ιδιες ηλιθιοτητες. Και μετα, καπακι η τετραφαρμακος:
"ΑΦΟΒΟΝ Ο ΘΕΟΣ, ΑΝΥΠΟΠΤΟΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, Τ ΑΓΑΘΟΝ ΜΕΝ ΕΥΚΤΗΤΟΝ, ΤΟ ΔΕ ΔΕΙΝΟΝ ΕΥΕΚΚΑΡΤΕΡΗΤΟΝ"
(Ο θεός δεν εμπνέει φόβο.Ο θάνατος δεν φέρνει ταραχή.Το αγαθό είναι ευπόριστο.Το κακό υποφέρεται εύκολα)
Και τριτον το "ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ" (να περνάς τη ζωή σου απαρατήρητος, χωρίς να επιδιώκεις την προβολή)
ΕΣ
Η διαφωνια μου εντοπιζεται στην νοοτροπια "ελα μωρε αραξε, μην αγχωνεσαι, ολα καλα θα μας πανε που λεει και ο Ρουβας" ή "στα αρχ..α σου μωρε, ετσι και αλλιως δεν υπαρχει κανα νοημα" σαν τον Καμυ ενα πραγμα που τον διαβασουν ολοι και σκεφτονται να αυτοκτονησουν. Βεβαια, ο Επικουρος δεν λεει αυτα, ο Επικουρος ηταν αρχαιος Ελληνας φιλοσοφος, μιλουσε σε αρχαιους Ελληνες, οχι σε μας τα παιδοβουβαλα τους νεοελληνες. Εχει νοημα και ειναι λογικο λοιπον να τους λεει πως δεν χρειαζεται σε ολη την ζωη σας να υποφερετε, μπορειτε να χαιρεστε και την ζωη παραλληλα με την εναρετη και ηθικη ζωη. Δεν ειναι υποχρεωτικα αντικρουομενες εννοιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστευω πως εχουμε σημερα αναγκη να απορροφησουμε το διδαγμα του Επικουρου στην σωστη του διασταση διοτι γενικα στην Ελλαδα του σημερα και της ορθοδοξιας, δεν ειμαστε και πολυ "ανθρωποι της χαρας", παρα βυθισμενοι στην κλαψογκρινια και μιζεροδυστυχια.Την ζηταμε, την τραβαει ο οργανισμος μας.Θεωρω πως ειναι αποτελεσμα της στρεβλης (επιτηδες ή οχι, δεν ειναι της παρουσης) φιλοσοφησης της θρησκειας μας που επηρεαζει συσσωμο το ποιμνιο και παιρνει στο λαιμο του, συσσωμη την κοινωνια και μαζι και εμενα, δεν εχω και πολυ καιρο που κατανοησα τι παιζει και καταφερα να ανελθω.
Και το λεω αυτο διοτι φιλοσοφωντας προσφατα την αιτια των παθησεων του θυρεοειδη για μια φιλη, κατανοησα πως προκυπτουν λογω ελλειψης αρσενικης αρχης και εξηγουμαι. Το σωμα προσπαθει να κανει το ατομο να "ορμαει" και για αυτο μπαινει σε διαδικασια υπερλειτουργιας του θυρεοειδη αδενα που παραγει τις αντιστοιχες ορμ-ονες. Αυτη η διαδικασια εχει την λογικη της προσωρινης χρησης, ομως επειδη εμεις χρονιζουμε σε καταστασεις αναβλητικοτητας,ατολμιας και αδρανειας, βρισκομαστε αντιμετωποι με προβληματα που λογικα θα προκυψουν. Η λυση σε αυτο το αινιγμα ειναι η αναπτυξη της αρσενικης αρχης, ητοι εν προκειμενω δραση και κινηση. Κομβικος παραγοντας που κραταει το ατομο πισω, περα απο αυτα που προανεφερα σχετικα με την σαπιλα της κοινωνιας, ειναι η υπερβολικη σοβαροτητα, το οτι παιρνουμε τα πραγματα πολυ σοβαρα ενω δεν ειναι. Εαν φυγει αυτο το εμποδιο, και καταλαβουμε πως ετσι και αλλιως θα πεθανουμε και εμεις, και πως τα πραγματα δεν ειναι τοσο σοβαρα, να τα δουμε λιγο ως παιχνιδι, απο την οπτικη οχι πως πρεπει ντε και καλα να κερδισουμε, αλλα οπως οταν ημασταν παιδια που παιζαμε παιχνιδια "για την φαση". Να βαλουμε λιγο Επικουρο στο κρασι μας.
Προσωπικα, αναπτυσσοντας τον τελευταιο καιρο την αρσενικη αρχη, και λεγοντας συχνα στον εαυτο μου, "Ε και;" "Σωπα μωρε, σιγα" "Χεστηκε η φοραδα στο αλωνι" "Noone gives a shit/fuck" κτλ, τα πιστεψα, και δεν πλεον δεν με πολυνοιαζει. Νομιζω πως ειμαι ετοιμος οχι απλα να "παιξω" καλα, αλλα να παιζω για να το ευχαριστιεμαι ή "ηδεως" οπως λεει στο πρωτοτυπο. Γιατι οχι;
Παντως και για να μην ξεχνιομαστε η Τετραφαρμακος αν και χρησιμη για παρα πολλους ανθρωπους, δεν παυει να ειναι φιλοσοφικη πουστια, διοτι: Μπορει να μην χρειαζεται να φοβασαι το Θεο που ειναι Αγαθος αλλα υπαρχουν αλλα που θα σε κανουν να χρωματισεις "καφε" και παντελονι και καλτσες και αρκετα απο αυτα ειναι και δικα σου δημιουργηματα. Η τιμωρια και οι κολασεις ειναι νοητικοι εγκλεισμοι που απαξ και φυγει το σωμα και δεν υπαρχουν συζητησεις και διαλογοι με αλλους, αντε να ξεκολλησει ο αλλος. Χαιρετα μου τον πλατανο. Ο θανατος σαν συμβαν ειναι οντως ανυποπτος, δεν φερνει ταραχη, αλλα μετα, "τι χαμπαρια μαστορα;" Εαν ο ανθρωπος ζει ηδη σε ταραχη και ψυχικα παθη, τοτε μετα το θανατο θα ειναι σαν να βλεπει εφιαλτη διαρκειας. Τωρα εν ζωη ειναι η ωρα να τα φιλοσοφησουμε και να τα κατανοησουμε αυτα, γιατι μεσα στο ονειρο,αν ειναι εφιαλτης, οταν τον αλλο τον κυνηγουνε οτι φανταζεται να τον κυνηγουνε, δεν ξερω και πολλους που θα κατσουν να το φιλοσοφησουνε.
"Το αγαθό είναι ευπόριστο.Το κακό υποφέρεται εύκολα" Ναι οκ, για τον σοφο,δικαιο και εναρετο που ειναι "αρεστος στους θεους¨ αυτα κουτσοπερνανε. Πες τα ιδια και στους υπολοιπους στον πλανητη, για να γελασει ο καθε πικραμενος.
Ελευθερος Στοχαστης
Οντως ετσι ειναι Ε.Σ. Γειωμενη η αναλυση που μας προσεφερες. Παταει στη γη για να ατενιζει στερεα τα α-στερια. Και μας βοηθα πολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο μεγαλυτερη η ροπη της κοινωνιας προς την κενοτητα τοσο εντονοτερα βιωνεται η μαχη του εσωτερικου μας Δαιμονα για επικρατηση αφου προορισμος της Ψυχης ειναι η επιστροφη στην πληροτητα.
Οπως ειπες, δεν εχει νοημα να γκρινιαζουμε για τις αστοχιες μας. Ουτε να τις καταδικαζουμε. Εχει νοημα να διδασκομαστε απο αυτες για να μην επαναλαμβανονται στο τωρα μας. Σκοπιμα επομενως το συστημα διεγειρει την προσκολληση σε ψευδοσυναισθηματισμους για να υποσκαψει την λογικη αναλυση της πραγματικοτητας που ζουμε. Διχως φιλοσοφιση, ενδοσκοπηση και πρακτικη εφαρμογη των συμπερασματων πώς θα ανελθουμε απο την χωριστηκοτητα στην συνθεση;
Οποια κοσμοθεωρια και σταση ζωης και να ειχαν οι φιλοσοφοι μας, δεν ησαν θεοι για να απορροφαμε ακριτα τις αντιληψεις τους. Κραταμε αυτα που μας πανε μπροστα και μας κινουν την σκεψη. Και θελει εγκρατεια και φρονηση για να μην μετατρεπουμε "ξενες" ιδεες σε δικα μας συμφεροντολογικα αλλοθι. Ακομα και να τα διορθωνουμε ή να τα συμπληρωνουμε αν χρειαζεται, γιατι οχι;
ΔιαγραφήΟι θρησκειες μπορει να μην καταφεραν να καθαριστουν απο τις στρεβλωσεις τους αλλά απο την αλλη μερια δεν υπηρξε και ΠΡΟΒΟΛΗ καποιου αλλου καθαρου "αντιπαλου" δεους για τις μαζες. Πού να γειρει ο ανθρωπος; Στην οικογενεια αν εχει να του δωσει ισορροπιες. Και μεγαλωνοντας μεσα του. Αναγκαστικα και αναποφευκτα. Για παρατηρηση και κριτικη καθε εξωτερικης και εσωτερικης δομης οι οποιες πανε χερι-χερι.
Πολυ χρησιμο να μπορεις να βλεπεις την ζωη ως παιχνιδι οπως λες. Γιατι τα ευχαριστα βιωνονται ακομα πιο ομορφα παιζοντας, χωρις να μας κανουν "πρεζακια"(ασυνειδητα) της ηδονης, και τα δυσαρεστα δεν μας απελπιζουν. Στο παιχνιδι παιρνεις τα βιωματα που σου προσφερουν οι ρολοι σου και οι αποστολες σου αλλά δεν ξεχνας πως δεν εισαι οι ρολοι αλλά ο σκηνοθετης τους.
Αγαπητέ Ε.Σ., συμφωνώ με την προσέγγισή σου. Με βγάζεις μάλιστα από την δυσάρεστη θέση να αρχίσω την αντι-επικούρεια ρητορική μου! Εκτός από κάποια σημεία των θεωριών του Επίκουρου που με βρίσκουν σύμφωνο, θεωρώ τις απόψεις του σοφιστείες και όχι φιλοσοφία. Όπως σήμερα υπάρχουν φιλοσοφίες και κινήματα ακραίας άποψης, στα όρια της στρέβλωσης και της παράνοιας, έτσι υπήρχαν κάμποσες και στην αρχαιότητα. Αιχμηρά τα λόγια μου και άδικα. Εκφράζουν όμως την προσωπική μου αντίθεση και μόνο έτσι θα ήθελα να το δείτε. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και η καθεμία έχει την δική της αξία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τυχαίο που οι σημερινοί θιασώτες του συνθήματος "χασίσι, γ@μήσι, επιστροφή στη φύση", οι παντός είδους "επαναστάτες" και "αναρχικοί", οι μηδενιστές και οι άθεοι, οι οπαδοί του μαρξιστικού υλισμού και της "αριστερής κουλτούρας" και οι οπαδοί της κάθε ανήθικης και διαστροφικής πρακτικής, βρίσκουν μόνιμο άλλοθι στις θεωρίες και τις ρήσεις του Επίκουρου. Όχι άδικα, διότι πράγματι οι απόψεις του Επίκουρου, δίνουν τέτοιες κατευθύνσεις και εκφράζουν ή δικαιώνουν κατά περίπτωση, αυτές τις συμπεριφορές.
Ασφαλώς οι σύγχρονοι θεωρητικοί της αναρχίας και του σοσιαλισμού-διεθνισμού, στηρίχθηκαν σε θεωρίες αρχαίων Ελλήνων, όπως ο Ζήνων (στωικισμός) και ο Επίκουρος. Ωστόσο τις μπόλιασαν και με νεοταξικές ιδέες (σκοπιμότητες)...
Για τον μοναχισμό μας, ως επιλογή που προέκυψε από ανάγκη, είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητος!
Αν η ανάγκη αυτή προέκυψε επειδή είχαμε επενδύσει πολλά πάνω στην αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους, εξαρτημένοι και προσκολλημένοι σε αυτούς (τι θα πουν, τι θα κάνουν) και εκτοπίσαμε τον Εαυτό μας, τότε η απόσταση από αυτούς, είναι αναγκαία και θεραπευτική.
Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά και τοξική. Η μορφή που θα λάβει μέσα μας, έχει να κάνει από το πως χειριζόμαστε την εμπειρία της αλληλεπίδρασης.
Αν έχουμε ενσυναίσθηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε με τους άλλους.
Αν αγαπούμε τους άλλους, αλλά δεν λατρεύουμε παθολογικά και εξαρτημένα.
Αν ακούμε τους άλλους, αλλά αποκτούμε την δική μας άποψη, χωρίς να αντιγράφουμε, μιμούμαστε, φανατιζόμαστε.
Αν σεβόμαστε τις διαφορές των ανθρώπων και δεν μισούμε όσους διαφέρουν απ΄εμάς.
Τότε η αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι χρήσιμη και μας βοηθά στην αυτεπίγνωση και την εσωτερική μας ισορροπία.
Αν όχι, τότε το περιβάλλον μας δηλητηριάζει, αλλά στην πραγματικότητα την ευθύνη, την έχουμε εμείς.
Δηλητηριάζουμε τον εαυτό μας και δεν αντέχουμε την επαφή με τους άλλους.
Η απομόνωση και η ενδοσκόπηση βοηθούν. Ανασύνταξη δυνάμεων και αναθεώρηση στάσης ζωής και τακτικής, πρέπει να είναι το αποκύημα μιας τέτοιας απομόνωσης.
Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε ούτε κι αυτό, λόγω της αδυναμίας να δούμε μέσα μας, τότε η κατάθλιψη παραμονεύει. Η εγωπάθεια, ευθύνεται για τι περισσότερες τέτοιες αποτυχίες.
Σε αυτή την περίπτωση, η αλληλεπίδραση με τους άλλους μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, αρκεί να υπάρχουν σχέσεις αγάπης.
ΛΥΚΙΟΣ.
"Οποια κοσμοθεωρια και σταση ζωης και να ειχαν οι φιλοσοφοι μας, δεν ησαν θεοι για να απορροφαμε ακριτα τις αντιληψεις τους"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλο να απορροφας και αλλο να απορροφασαι/απορροφιεσαι.Το θεμα ειναι ποιος ενσωματωνει ποιον. Εσυ εισαι εσυ, αρα εσυ θα ενσωματωσεις και απορροφησεις την διδασκαλια του Επικουρου στη ζωη με τον τροπο που εσυ θα κρινεις. Ο Επικουρος εζησε παλια στο Τεξας, τωρα ειναι η δικη σου σειρα και εσυ γραφεις το σεναριο της ζωης σου. Ομως ο Επικουρος κατι ειδε, κατι κατανοησε. Θα ημασταν σοφοι εαν το "βλεπαμε" αυτο και το ενσωματωναμε. Τα ιδια ισχυουν για τους περισσοτερους αρχαιους Ελληνες φιλοσοφους. Ηταν πολυ καλυτεροι απο εμας σημερα στο "αθλημα" αυτο.
Σχετικα με το συμφερον και το αν μας βολευει καποια φιλοσοφια ωστε να την "ψωνισουμε" απο το ραφι, δεν παει ετσι. Ο φιλοσοφος γνωριζει πως η χρησιμη φιλοσοφια γι αυτον ειναι αυτη που τον ξεβολευει και οχι αυτη που τον βολευει. Αμα σε βολευει, αστο, δεν ειναι για σενα. Για παραδειγμα, εγω λατρευω να λατρευω και δη μια γυναικα. Κατανοω ομως πως δεν πρεπει, εξαιτιας ολων των ωραιων που περι υπερβολης που εξηγησε ο Λυκιος, οποτε το ισορροπω. Οσο θεα και αν βρισκω μια γυναικα, δεν εχω την πολυτελεια να απωλεσω την αντικειμενικη λογικη και να λεω κοτσανες, αδικωντας τον εαυτο μου.Ουτε το χανω ομως, γιατι ετσι θα πηγαινα στην αλλη ακρη, αλλα επιλεγω το εαν,πού και πώς.
Το συναισθημα και η λογικη εχουν τεραστια αξια, σχεδον ισοδυναμη, η Ηρα και ο Διας ηταν αδελφια και συζυγοι, δειχνοντας αυτο ακριβως. Ομως μεταξυ ισων, υπαρχει ελαφρια υπερτερηση του νου/λογικης/Δια οπως στην ισοβαθμια ψηφων που μετραει καποιου παραπανω. Και αυτο διοτι χωρις το συναισθημα, θα χασουμε το ενδιαφερον και την ορεξη για να κανουμε οσα ο νους επιτασσει. Στην αμαξα μας, εαν το αλογο δεν ειναι δυναμικο αλλα βαριεστημενο, τοτε οτι σχεδιο και να εχει ο νους θα μπει σε αναμονη και δεν θα πραγματοποιηθει
Το οτι δεν υπηρξε προβολη καποιου αλλου αντιπαλου δεους σε σχεση με τις θρησκειες ωστε να στραφουν οι μαζες, εχει να κανει με την αποψη περι αρρητων (αυτα που δεν λεγονται). Νομιζω ο λογος ηταν επειδη δεν ειχαν στερεα και "επιστημονικα"(sic) επιχειρηματα ωστε να στηριξουν σε δημοσια debate τις θεωριες και τα "ψαγμενα" για αλλους ανωτερους νοητικους κοσμους και τα συναφη. Το καταλαβαινω αυτο. Το παρατηρω σε συζητησεις μου, πως παρα τα ισχυρα επιχειρηματα που θεωρω πως φερνω,οι συνομιλητες δεν ακουνε τοσο λογω αυτων, αλλα λογω της εκτιμησης που εχουν για τον φορεα τους. Αν τα ακουγαν απο αλλον, θα τον απομυθοποιουσαν (κοινως θα του εκαναν πλακιτσα) στο λεπτο.Δεν το λεω για να με ανεβασω, αλλα για να δειξω την δυσκολια ενος τετοιου εγχειρηματος. Δυσκολα ενας πνευματικος ανθρωπος εχει εμπειρια απο τσακωμους, διοτι ειναι φυσικο να τους αποφευγει, δεν του ταιριαζουν. Απλα ετυχε εγω να εχω τσακωθει με ολο το ιντερνετ πειραματιζομενος, και εμαθα να αγαπαω κατι που δεν μου αρεσε και δεν αγαπουσα καθολου. Θεωρω παντως πως μπορει να υπαρχει επιστημονικη αποδειξη(νομιζω πως υπαρχουν ηδη απλα δεν τις εχω διασταυρωσει), αλλα χανεται το νοημα. Το νοημα δεν ειναι να πειστει ο αδρανης ανθρωπος (idler), ειναι χασιμο χρονου διοτι δεν θελει να πειστει. Απο την αλλη παρασερνει και πολλους ερευνητες. Ειλικρινα δεν ξερω την απαντηση σε αυτον τον γριφο διοτι εχει πολλους παραμετρους. Θα αρεσε στους "θεους" να υπαρχει ενα αλλο καθαρο αντιπαλο δεος για τις μαζες; Πιθανον η επιδραση ενος ποιητη ή ενος συγγραφεα να καλυπτει ενα τετοιο κενο. Ενας Ομηρος ηταν αρκετος για να γαλουχηθει ο Ελληνας.
Ειναι πολυ σημαντικο το "παιχνιδι" διοτι αν ιδωθει σωστα, τοτε καθετι που μας συμβαινει στη ζωη, καλο ή κακο, μπορει να αντιμετωπισθει σαν ενα σκαλοπατι προς την εξελιξη μας. Ακομα και ο πονος. Ειδικα ο πονος.
ΕΣ
Φιλτατε Λυκιε, σοφιστεια ηταν η λεξη που εψαχνα αλλα δεν μου ερχοταν, και το ειπα "φιλοσοφικη πουστια". Καθαροτερος ο δικος σου νους. Νομιζω πως θα πρεπει και οι δυο να βαλουμε λιγο Επικουρο στη ζωη μας. Μπορουμε σαφως να το συνδυασουμε. Καλο το να ανησυχει κανεις, και να παιρνει στην πλατη του ολα τα προβληματα, αλλα καλως ή κακως ειμαστε περιορισμενες οντοτητες και δεν θα καταφερουμε να λυσουμε εμεις ολα τα προβληματα του κοσμου. Οχι επειδη θεωρω πως δεν μπορουμε, αλλα επειδη δεν θα προλαβουμε. Εαν δεν ευχαριστουμε το αλογο μας, θα κλαταρει. Το δικο μου ηδη καπως σαν να παει περιεργα, το καταλαβα αυτο, και εβαλα φρενο στα σχεδια του αμαξά. Πρωτα θα αφιερωσει χρονο για να παιξει με το αλογο του και μετα παμε για τα μεγαλα σχεδια που ως ανθρωποι συνεχως καταστρωνουμε υπερμετρα. Οταν παιζουμε κανουμε "χαζομαρες", οπως οταν παιζουμε με ενα διχρονο ανιψακι μας. Ας κανουμε και εμεις καμια χαζομαριτσα, δεν γαμιεται. Οι ανθρωποι που θα επικρινουν αρνητικα, ειναι αυτοι των οποιων η γνωμη δεν θα επρεπε να μας επηρεαζει καν.Ευκαιρια να τους αναγνωρισουμε στο περιβαλλον μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως μανιφεστο το κειμενο σου,καταφερες να σφηνωσεις σε ενα σχολιο, "παπαδες". Παρα πολλα σημαντικα πραγματα, που ομως ειμαι σχεδον βεβαιος, δεν θα κατανοηθουν επειδη ειναι δυσνοητα εκ φυσεως. Θα σχολιασω λιγο την καταθλιψη. Η καταθλιψη δεν ειναι ασθενεια, ειναι συμπτωμα. Επομενως δεν αντιμετωπιζουμε το συμπτωμα, αλλα την αιτια. Στο παραδειγμα της άμαξας που συμβολιζει το συνολο του ανθρωπου, το αλογο συμβολιζει το συναισθηματικο του κεντρο, λαικα μιλωντας, την καρδια. Εαν το αλογο δεν εχει ζωντανια, τοτε η άμαξα κινειται νωχελικα ή καθολου. Εαν και ο νους μετα βαρεθει, το κλεισαμε το μαγαζι, θα σερνουμε τα ποδια μας ή στο παραδειγμα μας, θα βαλουμε χειροφρενο. Η καταθλιψη τοτε θα εμφανιστει ως το συμπτωμα του Εαυτου και της ψυχης, που λογω αδρανειας και ακινησιας στη ζωη του, μιζεριαζει. Το προβλημα λυνεται με κινησεις ζωης, ειτε αυτες ειναι μια μετακομιση, μια αλλαγη φιλων ή παρεων, αλλαγη παραστασεων, αλλαγη δουλειας ή εστω αλλαγη νοοτροπιας, καθως αν δεν μπορουν για καποιο λογο να αλλαχτουν οι εξωτερικες συνθηκες τοτε μπορουμε να αλλαξουμε τον τροπο που τις εκλαμβανουμε. Συνηθως παντως το προβλημα λυνεται οταν βρουμε "κατι" να μας γεμιζει, ειτε μια ασχολια, ενα χομπι ή το κυριοτερο καπιοιν ή καποιους ανθρωπους. Συνηθως η καταθλιψη συμβολιζει μια επερχομενη αλλαγη, γιατι υποδεικνυει πως ολα οσα μεχρι τωρα μας ικανοποιουσαν, τωρα πια τα βρισκουμε κενα και χωρις αξια.
Ειναι σαν να καθεσαι στο καφενειο του χωριου και να ακους τους θαμωνες να τσακωνονται για το ιδιο πραγμα, με τα ιδια τζουφια επιχειρηματα, για το ιδιο εγωιστικο λογο (η δικια μου αποψη ειναι καλυτερη), καθε μερα για χρονια. Ε, καποια στιγμη θα μελαγχολησεις, λογικο δεν ειναι; Διοτι εχεις θεματα και προβληματα οπως καθε ανθρωπος, αλλα βλεπεις πως δεν προχωρας ουτε εκατοστο σε αυτα και τα χρονια περνουν. Αυτο συμβαινει οταν περιμενουμε τις λυσεις απο τους αλλους και οχι απο εμας. Την στιγμη που θα αναλβουμε τις ευθυνες μας και θα κανουμε πραξεις, που θα κινητοποιηθουμε και θα αρχισουμε να διαμορφωνουμε την ζωη μας, συμφωνα με τα δικα μας θελω, τοτε η καταθλιψη θα υποχωρησει και θα εξαφανιστει. Ο Εαυτος μας μαλιστα ειναι τοσο ευγενικος και ζηταει τοσα λιγα απο εμας, που δεν θελει να μας πιεζει, με το παραμικρο που θα κανουμε θα ανταποκριθει. Μια μικρη αλλαγη ζωης αρκει
Ελ Στοχαστης
Να κανω και ενα σχολιο ακομα με αφορμη αυτο "Γειωμενη η αναλυση που μας προσεφερες. Παταει στη γη για να ατενιζει στερεα τα α-στερια".
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωριζουμε πως τα στοιχεια της φυσης ειναι τεσσερα με πεμπτουσια τον αιθερα. Θελουμε να κατεχουμε και τα 4, για να τα ισορροπουμε μεταξυ τους. Για το νερο και τη φωτια, θηλυκη/παθητικη αρχη και αρσενικη/ενεργητικη εχουμε μιλησει πολλακις. Δεν εχουμε μιλησει ομως για τον αερα και τη γη/χωμα.
Νομιζω συνηθες λαθος για εναν ανθρωπο που επιθυμει να ειναι πνευματικος ειναι να αγνοει το χωμα και να ασχολειται μονο με τον αερα. Χρειαζομαστε οντως στερεο πατημα στη γη αν θελουμε να κανουμε υψηλες πτησεις. Που σημαινει χρηση των της υλης. Δυνατο σωμα. Και σοφες ή εγκρατεις σωματικες απολαυσεις, δεν γινεται αλλιως. Εγκρατεια δεν σημαινει αποχη. Να μην τις αρνιομαστε στον εαυτο μας.
Μια πρωτη προσεγγιση/θεωρια ηταν αυτη, το διπολο αερα/γη ειναι ανοικτο για συζητηση και τις αποψεις σας
ΕΣ
Εμείς αγαπητέ Ε.Σ., μπορούμε να βάλουμε και λίγο Επίκουρο στην ζωή μας, ως αλάτι νοστιμιάς! Ο Επίκουρος ως συμπλήρωμα για χαλάρωση, σε ανθρώπους που έχουν Πειθαγόρεια, Πλατωνική και Αριστοτέλεια αντίληψη-κοσμοθεωρία, είναι ωφέλιμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όμως επιβλαβής σε αυτούς που τον αφομοιώνουν ολοκληρωτικά και αποκλειστικά, όπως οι ομάδες των ανθρώπων που περιέγραψα.
Η κατάθλιψη λοιπόν που περιγράφεις, αντιμετωπίζεται με αλλαγή κινήτρων όπως λες (μετακόμιση, αλλαγή νοοτροπίας, κτλ).
Όπως πολύ σωστά είπες πιο κάτω:
"...να αλλάξουμε τον τρόπο που τις εκλαμβάνουμε" (σ.σ.την αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον).
Άρα όλα έχουν να κάνουν με το πως αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας.
Η λύση να αλλάξουμε το περιβάλλον όταν δεν αντέχουμε να το αντιμετωπίζουμε, είναι μια λύση, αλλά λύση απόδρασης.
Και η απόδραση όμως είναι θεμιτή, όταν την επιλέγουμε για να αποσοβήσουμε έναν κίνδυνο. Τα όριά μας πρέπει να προστατεύονται. Αν τα ξεπερνάμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ψυχική και νοητική μας ισορροπία.
Σε αυτή την περίπτωση, η απόδραση είναι ευεργετική.
Αν όμως οι αντοχές μας δεν εξαντλήθηκαν, τότε καλό είναι να παραμένουμε στο "πρόβλημα" μέχρι να το λύσουμε. Πρέπει να αντέξουμε τον πόνο και να λάβουμε το πραγματικό μήνυμα που μας περιμένει εκεί. Όχι αυτό που βολεύει τον εγωισμό, αλλά το πραγματικό, που λάμπει από αλήθεια, αλλά μας τυφλώνει και θέλουμε να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.
Εκεί συνίσταται ο πόνος, που λέμε συχνά πυκνά. Αν τον αντέξουμε, θα μας οδηγήσει σε ένα ακόμη βήμα προς την εσωτερική μας ανέλιξη.
Η κατάθλιψη χτυπά όλους τους πνευματικούς και τους νοήμονες ανθρώπους. Ιδίως μάλιστα, αυτούς που έχουν προχωρήσει σε επίγνωση των πραγμάτων. Όμως οι φωτεινοί άνθρωποι, είναι αυτοί που νίκησαν την κατάθλιψη, επειδή νίκησαν τον πόνο, αντίκρυσαν την λαμπερή Αλήθεια και την ...αποδέχτηκαν!
ΛΥΚΙΟΣ.
Διόρθωση: Πυθαγόρεια αντί Πειθαγόρεια! (αν είναι δυνατόν, χαχα!)
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Πολυ ωραιο σχολιο, τα βαζει ολα στη σωστη τους διασταση. Οντως η αποδραση ή φυγη ειναι θεμιτη, οταν ο το περιβαλλον μας εχει γινει μια αποπνικτικη φυλακη. Οταν ημασταν εμβρυα, μια χαρα αραζαμε στη μητρα της μητερας μας. Οταν ομως γιναμε 8-9 μηνων και 4-5 κιλα, το σπιτι μας αρχιζε να γινεται επικινδυνα μικρο. Τοτε επηλθε η μεταβαση στην γεννα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αν αυτη η μεταβαση εγινε μη συνειδητα, μια αντιστοιχη μεταβαση καλουμαστε να κανουμε οταν ενηλικιωθουμε (αν ποτέ), ομως τωρα καλουμαστε να την κανουμε συνειδητα. Πρεπει πρωτα να αναγνωρισουμε την αναγκη. Η καταθλιψη σηματοδοτει πως εχουμε ηδη αργησει. Εχουμε ωριμασει τοσο, ωστε να κανουμε μια μεταβαση, ενα αλμα μπροστα. Δεν ειναι δοκιμο να μενουμε ακομα στην κοιλια της μητερας μας. Η μεταβαση αυτη εχει αναγκη το φως της επιγνωσης οπως πολυ ωραια ειπες.
Εαν η καταθλιψη χτυπα τους πνευματικους και νοημονες ανθρωπους, ειναι ακριβως επειδη εκεινοι ειναι ετοιμοι για το βημα μπροστα. Ομως, δυσκολευονται/δυσκολευομαστε να ξεκολλησουν απο πεποιθησεις και αγκυλωσεις. Προσωπικα, φιλοσοφωντας για την καταθλιψη για μια φιλη, μοηκξα συνειδητα σε αυτην την "περιπετεια" πριν 2 χρονια περιπου. Μελετωντας την παρατηρησα χωρις να το περιμενω πως και εγω την ειχα, αλλα την καλυπτα με "φλυαρες" ενασχολησεις που δεν με γεμιζαν ιδιαιτερα, αλλα οταν γεμιζεις τον χρονο σου αποφευγεις να παρατηρησεις αυτα που χρειαζεται. Μαλιστα, η διαγνωση εγινε απο μια σειρα ονειρων που ηταν ξεκαθαρες στην ερμηνεια τους και που οταν τις πρωτοειδα, ειπα "Μας δουλευει τωρα, τι παιζει;"
Ομως, η μαγικη κινηση ειναι η κινηση της αποδοχης. Την αποδεχτηκα πληρως, την κατανοησα, την ευχαριστησα για το μηνυμα που μου κομιζε πως οταν ζω μακρια απο τον εαυτο μου και συμφωνα με τις επιθυμιες των αλλων, μπορει να υπαρχει ειρηνη και ηρεμια αλλα με κοστος το ξεπουλημα του Εαυτου μου. Δεχτηκα λοιπον να αρχισω να αγαπαω τον Εαυτο μου και να μην τον υποτιμαω. Να ειμαι δικαιος απεναντι του. Βλεποντας πισω λοιπον, καταλαβαινω σημερα πως η καταθλιψη δεν ηταν τιποτα αλλο απο ενα συμπτωμα. Μπορει να αγαπαω καποια συγγενικα προσωπα, αλλα αυτο ομως δεν σημαινει πως με ενδιαφερει η αποδοχη τους. Εαν μια συμπεριφορα μου τους ξενιζει, αυτο ειναι δικο τους προβλημα (οχι, δεν ειμαι gay).
Η Μπορει να μην ειχα ιδιαιτερα σωματικα συμπτωματα, γιατι μπηκα ημισυνειδητος σε ολη την διαδικασια, αλλα σιγουρα το να θελει καποιος να κοιμαται περισσοτερο απο οσο θα πρεπε αντι να χαιρεται την ζωη, δειχνει ενα μπλοκαρισμα που πιθανοτατα να μην προερχεται καν απο τον ιδιο, αλλα απο τριτους. Οπως πολυ ωραια ομως ειπες, την ευθυνη στην πραγματικοτητα τη νεχουμε εμεις, διοτι επιτρεψαμε να συμβει ετσι. Συναινεσαμε, χωρις συναινεση δεν γινεται. Εαν λοιπον το καταλαβαμε αυτο, τοτε τι πιο απλο απο το να αρχισουμε να το αλλαζουμε; Σιγουρα στην αρχη θα συναντησουμε καποια αντιδραση, αλλα αυτη ειναι προσκαιρη, σιγουρα τα πραγματα θα "καθισουν" σε μια νεα ισορροπια που δεν θα εχει την καταθλιψη μεσα της. Προσοχη ομως να παραμενουμε δικαιοι σε ολη την πορεια μας
Ελ Στοχαστης
Ας θυμομαστε πως ακομα και ολακερη η Γη ειναι ενα τετοιο σπιτι, το αγαπημενο μας σπιτι στο οποιο ζουμε και μεγαλωνουμε και που ισως καποια στιγμη για καποιους αρχισει να φανταζει σαν μια τετοια φυλακη και τοτε ισως επιχειρησουμε μια μεταβαση. Καποιοι ισως, ηδη να κανουν αναγνωριστικα ταξιδακια μεσα-εξω απο τη φυλακη. Εμενα ακομα μου αρεσει το περιβαλλον της φυλακης, εχει καποιους πολυ ομορφους φυλακισμενους
ΔιαγραφήΙσως παλι, η "φυλακη" αυτη να προσφερει ενα τετοιο δυνατο πατημα, που οι πτησεις εξω απο τη φυλακη να ειναι δυνατον τωρα που ζουμε να γινουν τοσο υψηλες οσο δεν φανταζομαστε. Ισως η ενεργεια που μπορουμε να απορροφησουμε απο την Γη και τον Ηλιο μεσω και του σωματος μας, να προσφερει μια μοναδικη δυνατοτητα στα μη υλικα σωματα μας. Ποιος ξερει;
ΕΣ
Στοχαστή τα εξηγεις πολυ ωραια και εύκολα. Ευγε φιλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜενω άφωνη απο τον διαλογο, τα μηνυματα που κομίζει, τη βαθυστοχαστη αφηγηση, την συγχρονικοτητα που παρατηρω με προσωπικα γεγονοτα-δρωμενα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ευγε κι απο εμενα και στους δυο σας.
Ελενη.
Αντιγραφω απο τα ζωδια σαν μια πρωτη προσεγγιση των στοιχειων Ε.Στοχαστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤροφη για σκεψη.
Αερας
Αναπνοή. Είναι μία υποσυνείδητη πράξη της ύπαρξής μας. Ωστόσο, χωρίς την ικανότητα της αναπνοής του αέρα, δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Ο Αέρας είναι το ενεργειακό στοιχείο που εισπνέουμε. Αστρολογικά μιλώντας, το στοιχείο του Αέρα επικεντρώνεται στην εισπνοή πνευματικής ενέργειας. Τα ζώδια του Αέρα έχουν ευλογηθεί με την ικανότητα να επικεντρώνουν τον δυναμισμό τους σε ιδέες που δεν έχουν βγει ακόμα στην επιφάνεια του υλικού κόσμου έτσι ώστε… να παρουσιαστούν.
Το στοιχείο του Αέρα έχει έναν πνευματικό ιδεαλισμό συνδεδεμένο στη πορεία του –και μερικές φορές ένα κόμπλεξ ανωτερότητας. Παρ’ όλα αυτά, είναι το στοιχείο που έχει την ικανότητα να πετύχει πνευματική όξυνση όπως κανένα άλλο.
Όταν σκεφτόμαστε τον αέρα, αυτόματα συνειδητοποιούμε μερικά πράγματα. Ο Αέρας είναι αόρατος, δεν μπορεί να περιοριστεί και είναι ευμετάβλητος. Ο Αέρας μπορεί να είναι ένα ήρεμο αεράκι ή μία σφοδρή ανεμοθύελλα, αλλά όπως και να είναι, υπάρχει το αίσθημα της αποστασιοποίησης πάνω του, με μία ικανότητα να καλύπτει εκτενές έδαφος. Και πάλι, ας το εφαρμόσουμε αυτό αστρολογικά…
Τα ζώδια του Αέρα είναι γνωστό πως είναι περισσότερο απόμακρα και εγκεφαλικά από τα υπόλοιπα. Τα ζώδια του Αέρα δεν είναι ιδιαίτερα συναισθηματικά, πράγμα που τους δίνει την ικανότητα να σκεφτούν λογικά και να πετύχουν μία εκτεταμένη περίληψη των ιδεών τους. Τα ζώδια του Αέρα απαιτούν απεριόριστη ελευθερία κινήσεων για να μπορέσουν να εκφράσουν τις ιδέες και την ατομικότητά τους. Δεν μπορεί κανένας να περιορίσει ένα ζώδιο του Αέρα!
Το στοιχείο του Αέρα είναι αποστασιοποιημένο από τις άμεσες εμπειρίες της καθημερινής ζωής –χωρίς να τις αγγίζει –αλλά πάντα να βρίσκεται ολόγυρά τους. Αυτή η αποστασιοποίηση δίνει στον Αέρα την χαρακτηριστική ικανότητα να είναι αντικειμενικός και να χρησιμοποιεί τα χαρίσματά του για να ωφελήσει τους πολλούς.
Αν και το στοιχείο του Αέρα έχει μέσα του λίγο συναίσθημα ή ευαισθησία, είναι το πιο κοινωνικό στοιχείο. Πως είναι αυτό δυνατόν; Ο Αέρας έχει την ικανότητα να εκτιμά αντικειμενικά οποιονδήποτε ή τις ομαδικές σκέψεις, είτε συμφωνεί μαζί τους είτε όχι.
Το αρνητικό του Αέρα είναι πως περιστασιακά, αν ο αέρας παραμείνει ολοκληρωτικά «μέσα στο κεφάλι τους» υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσουν πνευματική ανισορροπία. Τότε είναι που βλέπουμε την εκκεντρική Αέρινη πλευρά. Αν ο Αέρας υπερισχύσει του πνεύματος, τότε δυσκολευόμαστε να ζήσουμε στο φυσικό κόσμο.
http://www.oroskopos.tv/26486/to-stoixeio-toy-aera
ΑπάντησηΔιαγραφήΓη
Αν και κάθε ένα από τα τέσσερα στοιχεία είναι απαραίτητο για τη ζωή και την επιβίωση, η Γη είναι το πιο συνδεδεμένο με την φυσική της ζωής. Η Γη δεν είναι επιθετική, είναι δεκτική. Και αυτό είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τις πιθανότητές της. Υπάρχει μία ποιότητα δύναμης και ανεκτικότητας που κατέχει η Γη, η οποία είναι ακατάβλητη δύναμη . Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει μία συγκεκριμένη ποσότητα ηρεμίας συνδεδεμένη με το Γήινο στοιχείο. Η Γη μπορεί να είναι παθητική… αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Γη είναι αδύναμη.
Χωρίς τη Γη, δεν θα είχαμε τίποτα για να σταθούμε. Ούτε όρια, ούτε υποστήριξη. Η Γη έχει να κάνει με τη μορφή και την ύλη. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί τα Γήινα ζώδια είναι τα πιο πρακτικά και ανθεκτικά ζώδια του ζωδιακού κύκλου.
Αυτό που επίσης βοηθά τη Γη να πετύχει στο περιβάλλον, είναι το γεγονός πως το στοιχείο της Γης είναι περίπλοκα συνδεδεμένο με τις σωματικές αισθήσεις . Αυτό επιτρέπει στη Γη να κατανοεί ενστικτωδώς το πώς λειτουργεί ο υλικός κόσμος –μία σχεδόν φυσική κατανόηση . Η Γη έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει το ένστικτό της για να εξασφαλίσει πως η σωματική ασφάλεια διατηρείτε, ενώ ταυτόχρονα την πετυχαίνει μέσα από χαρά και εκτίμηση για όλα αυτά που έχει να προσφέρει ο φυσικός κόσμος.
Εξαιτίας των τάσεών της αυτών, η Γη είναι το στοιχείο της υπομονής, της σταθερότητας, της δέσμευσης, της πειθαρχίας, της μονιμότητας και της δύναμης. Τίποτα δεν μπορεί να ωριμάσει χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά και το τελικό συμπέρασμα με τη Γη είναι η τυπική ευημερία. Η Γη μπορεί να είναι αργή και μεθοδική, αλλά τελικά είναι απόλυτα επιτυχής.
Η τάση της Γης να είναι τόσο πρακτική έχει και τα αρνητικά της. Ίσως υπάρχει έλλειψη φαντασίας στη Γη, καθώς επικεντρώνεται περισσότερο σε αυτά που μπορούν να αποδειχθούν πως υπάρχουν όσον αφορά αυτά που κάποιος μπορεί να δει, να γευτεί, να νιώσει ή να ακούσει. Η ανικανότητα να αντιμετωπίσει οτιδήποτε δεν μπορεί να εξηγηθεί στο φυσικό μας σύμπαν μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα της Γης και να οδηγήσει σε μία άκαμπτη, στενόμυαλη και υλική άποψη της ζωής και του κόσμου μας.
Και πάλι, αν η Γη μπορέσει να ανοίξει τον εαυτό της σε οτιδήποτε δεν μπορεί να αγγίξει και να νιώσει, τότε οι πιθανότητές της να φτάσει στην ευημερία, δεκαπλασιάζονται.
http://www.oroskopos.tv/26170/to-stoixeio-ths-ghs
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην προσοχή σας παρακαλώ.
Σας μεταφέρω μήνυμα συναγερμού επειδή ξέρω ότι εδώ μπορεί να γίνει κάτι.
Σε μια βδομάδα από σήμερα θα ξεκινήσει εξέγερση στα Εξάρχεια με εξοπλισμένες ομάδες που θα έχουν από αυτοσχέδιες χειροβομβίδες μέχρι καλασνικοφ. Ενωμένοι με Αλβανούς και Πακιστανούς και άραβες θα επιτεθούν ταυτόχρονα σκοτώνοντας αστυνομικούς και πολιτικούς και όποιον τους αντισταθεί. Αυτό θα εξαπλωθεί σαν κεραυνός σε όλη την επαρχία. Θα επιτεθούν σε στρατόπεδα και υα παρουν βαριά όπλα.
Προσοχή προσοχή. Κάντε κάτι για να το προλάβουμε πριν γίνει το κακό. Αυτοί είναι έτοιμοι με σχέδιο.
Ανώνυμε, η πληροφορία αυτή είναι γνωστή ως ενδεχόμενο στις Αρχές. Αν έχεις συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν όσα είπες, σε παρακαλώ να μεταβείς στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ και να ζητήσεις ακρόαση από τον διευθυντή της Κρατικής Ασφαλείας. Κάντο άμεσα.
ΔιαγραφήΕμείς εδώ δεν είμαστε το κράτος, αλλά ένα απλό ιστολόγιο.
Αν η πληροφορία είναι δημιούργημα φαντασίας (ως προς τον χρόνο εννοώ) και δεν στηρίζεται σε αξιόπιστη πηγή, τότε καλό θα είναι να μην εκτεθείς στις Αρχές.
ΛΥΚΙΟΣ.
Εξαρχεια@1750.σοσ.346(9).σοσ. οσοι καταλαβαν καταλαβαν
ΔιαγραφήΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Διαγραφήθα το κάνω αυτό που είπες φίλε.
Ο από κάτω που έγραψε, τα ξέρει λάθος.
Ο συνθηματικογράφος των Εξαρχείων είναι
Α/τομέας 34/Εξάρχεια/243/σπφ
με αρχικό το 7
ΡΕ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ. ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. ΣΑΝ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΣΟΡΡΟΣ. ΚΑΙ ΣΑΝ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΣΙΑ. Η ΕΥΠ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΗΣ ΣΙΑ ΟΠΟΤΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. ΑΜΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΕΥΠ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ. ΑΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ. ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙ?
ΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Οι εξαρχιωτες ειναι τα καλυτερα παιδια η φιλοσοφικη τους διασταση εχεις οριζοντες
ΔιαγραφήΟι αμερικανοι ξεκιναν ταραχες σε Αθηνα και οι Ρωσοι σε Σκοπια και Τιρανα.
Διαγραφήhttp://hellas-now.com/400-ρώσοι-πράκτορες-της-gru-εισήλθαν-στην-αλ/
http://hellas-now.com/oι-ηπα-εξοπλίζουν-τους-αλβανούς-και-προ/
ΔιαγραφήΖούμε σε μια φάση γρήγορων γεωπολιτικών εξελίξεων, που όλα μπαίνουν στο τραπέζι και τίποτα πια δεν θεωρείται δεδομένο. Βλέπετε τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, όπου συμβαίνουν μεγάλες ανατροπές και παίζεται μια πολύ σκληρή παρτίδα σκάκι στην παγκόσμια σκακιέρα, με δυνατούς αλλά και νεοανερχόμενους παίκτες.
ΔιαγραφήΗ εξέλιξη στην Μέση Ανατολή με την απομόνωση του Κατάρ, δορυφόρου συμφερόντων των ΗΠΑ, από τους συμμάχους των ΗΠΑ Σαουδάραβες και την λοιπή παρέα τους στην αραβική χερσόνησο, δείχνει το μέγεθος των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που ορίζει η Αμερική, με την τακτική του διαίρει και βασίλευε! Δεν χάνεται η ευκαιρία για τον Ρωσικό παράγοντα (αλλά και την νεότευκτη Τουρκία) να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες, μαζί με το σιιτικό Ιράν, στην νέα εξέλιξη!
Στην βαλκανική χερσόνησο, επίσης η διαμάχη Ρωσίας-ΗΠΑ (μέσω ΝΑΤΟ), διαμορφώνει εξελίξεις σε μια παραδοσιακή πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, όπου η ιστορία έχει αναδείξει μέχρι τώρα ήδη δυο βαλκανικούς πολέμους. Τα σύνορα της βαλκανικής πρόκειται να αλλάξουν, όπως προπαγανδίζουν όλες οι πλευρές.
Για αποκόμιση κέρδους προλειαίνονται η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ρωσία, ενώ εδαφικές απώλειες και αιματηρές ζημίες αναμένουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Σερβία και τελικά η Αλβανία!
Το μεγάλο πάρτι του αιμοδιψούς Ισλάμ, θα ξεκινήσει τελικά στα Βαλκάνια, ενώ αυτά που γίνονται μέχρι τώρα στην δυτική Ευρώπη, είναι απλά πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού και μηνυμάτων!
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την παγίδα, αλλά δεν έχει και πολλές επιλογές απέναντι στους δυνατούς παίκτες που κινούν τα νήματα των εξελίξεων.
Κατά την γνώμη μου μια πρώτη κίνηση προειδοποίησης, αλλά και πραγματικής προπαρασκευής πολέμου, θα έπρεπε να είναι η διαταγή για παράταση της θητείας, μέχρι νεοτέρας!
Μια άσκηση επιστράτευσης επίσης θα ήταν αναγκαία, καθώς και τα μηνύματα για αποθεματοποίηση τροφίμων και εφοδίων στους πολίτες μέσα από έξυπνα διαφημιστικά σποτάκια.
Ασκήσεις συνεργασίας στρατού και αστυνομίας στα βόρεια σύνορα της χώρας, με μεταφορά και επαναλειτουργία φυλακίων και μικρών μονάδων.
Μυστική έκκληση στους Έλληνες επιχειρηματίες (της ημεδαπής και της αλλοδαπής), για άμεση αγορά μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού, από νόμιμες και παράνομες πηγές. Μετατροπή μικρών ταχύπλοων σκαφών σε σκάφη μάχης, με την προσθήκη φορητών εκτοξευτήρων (RPG κτλ) και πολυβόλων. Εξοπλισμός εμπορικών πλοίων, με ραντάρ και εκτοξευτές πυραύλων.
Άμεση κατασκευή οχυρωματικών έργων στα σύνορα, από κατασκευαστικές εταιρίες (υδάτινα κωλύματα, τάφροι, πολυβολεία, κτλ).
Και πολλά άλλα βεβαίως θα μπορούσαν να γίνουν, από αύριο το πρωί...
ΛΥΚΙΟΣ.
σε μια εβδομαδα ε;και συ απαευθυνεσε σε ενα ιστολογιο να προλαβει το κακο;δηλαδη τι ειναι ο λυκιος και δεν το ξερουμε ο εχων το γενικο προσταγμα των δυναμεων ασφαλειας της χωρας;πιθανον να υπαρχει τετοιο σχεδιο για αποσταθεροποιηση τς χωρας και ισως να ειναι μια καλη ευκαιρια να αναλαβουν τα ηνια αυτοι που πρεπει και να δεις που θα πανε αλβανοι ,πακιστανοι και καθε λογης εγκληματιες που γεμισε η ελλαδα απο τις πολιτικες του συριζα.και δεν εννοω την χα.
ΔιαγραφήΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΔιαγραφήΟχι δεν είναι ο Λυκιος ο έχων γενικό πρόσταγμα ασφαλείας της χώρας, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει πρόσβαση εκεί ή τους επηρεάζει γιαυτο το ανέφερα εδώ. Το έχω πει και αλλού αυτό όμως και έκανα κι αυτό που μου είπε ο Λυκιος.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΦΙΛΕ HUNTER? ΕΧΕΙΣ ΕΙΚΟΝΑ Ή ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΕΤΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟ?
ΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Θα αναλαβει ο Στοχαστης πρωθυπουργος , ο λυκιος υπουργος αμυνας και η Ελενη υποργος παιδειας και θρησκευματων. Ο Στοχαστης θα εχει παραλληλα και το υπουργειο φιλοσοφιας γιατι δεν το εμπιστευεται σε κανενα αλλο. Στη φυλακη του Σωκρατη, θα καταληξουν ολοι οι αριστεροι και οι χρυσαυγιτες και θα μεινουν μονο οσοι ψηφιζουν κεντρο. Μετα ο πιτζεγκ που θα ειναι υπουργος δημοσιας ταξης , θα αναλαβει το κυνηγητο των αλλοδαπων και θα τους κανει δολωματα για αγριογουρουνα.χαχα
ΔιαγραφήΟι Ελληνες πρεπει να μαθουν να μην περιμενουν σωτηρα, καποιον να τους σωσει, οχι επειδη δεν υπαρχουν ανθρωποι που μπορουν να εκπληρωσουν αυτον το ρολο, αλλα επειδη το νοημα ολης αυτης της ταλαιπωριας για τον ελληνικο λαο ειναι για να ενηλικιωθουν. Ενας πατερουλης πολιτικος θα αναιρουσε αυτην την διαδικασια ωριμανσης του λαου και ετσι αυτος θα παρεμενε κακομαθημενος. Οσο περισσοτερο αργουν οι Ελληνες να συνειδητοποιησουν αυτο ακριβως και να το περασουν στην συμπεριφορα τους, τοσο περισσοτερο θα υποφερουν. Μονοι τους διαιωνιζουν τα βασανα τους.
ΔιαγραφήΤα προβληματα της Ελλαδας ως κρατος ειναι παιδαριωδη. Αστεια. Τι της λειπει δηλαδη; Ο καιρος,η ενεργεια, η μορφωση του λαου,οι πρωτες υλες,η ικανοτητα, το εργατικο δυναμικο,το περιβαλλον; Η Ελλαδα βρισκεται σε αριστη κατασταση, διοτι μπορει να ειναι αυταρκης, δεν χρειαζεται κανενα. Το προβλημα ενος αυταρκη ειναι η προστασια των οριων του απο αλλους που θα την επιβουλευθουν. Θυσιασαμε μερος της αυταρκειας μας για αυτην την προστασια που απολαμβανουμε (αλλα καλο θα ειναι να μην βασιζομαστε σε αυτην) μεσα στην ΕΕ, οποτε πλεον το παιχνιδι στο οποιο καλουμαστε να παιξουμε ειναι πολτικο αρα εκ φυσεως νοητικο. Δεν μπορω να φανταστω πιο επιδεξιο λαο απο τον Ελληνικο σε αυτο το παιχνιδι. Θεωρητικα θα επρεπε να παρουμε σε ολους τα σωβρακα, αλλα δεν εχουμε τους καλυτερους πολιτικους να ηγουνται.
Καλουμαστε να βρουμε μια πιλοτικη λυση, οχι απλα βιωσιμη αλλα ανθρωπινα εξυψωτικη. Να επιτρεπει στους ανθρωπους μια καλη και συμμετοχικη ζωη. Σιγα το προβλημα. Αρκει να ειναι win-win συμφωνα με τη θεωρια παιγνιων για ολα τα μερη της κοινωνιας. Και θα ειναι win και για την πολιτικη ελιτ, διοτι η εναλλακτικη θα τους βαζει ολους μεσα, αρα με χαρα θα την αποδεχθουν ΟΤΑΝ ανησυχησουν πως η εναλλακτικη θα μπορουσε να συμβει. Τωρα, δεν τους απασχολει διολου, οποτε κοιταζουν μονο το συμφερον της φραξιας τους σε βαρος των πολλων.
Ελ Στοχαστης
Πάντως, θα πρέπει κάποιος να αναλάβει και το "υπουργείο τιμωρίας", το οποίο θα τιμωρήσει όλους αυτούς που ευθύνονται για την κατάντια της χώρας.
ΔιαγραφήΜήπως ξέρεις πόσους θα πρέπει να τιμωρήσει;
ΛΥΚΙΟΣ.
φιλε αρκτουρε νομιζεις οτι το ιστολογιο ειναι ο καταλληλος χωρος για να παρεις τις απαντησεις που θελεις;φυσικα και δεν τα πεταω για να δημιουργησω εντυπωσεις για ποιο λογο αλλωστε σπανια σχολιαζω.θα σου πω μονο οτι ειμαι ενας πρωην ΟΥΚ που δεν εχει ησυχασει ποτε.ελπιζω να καταλαβεις κατι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλακα εχεις!
Καλο ειναι το χιουμορ!
Με δυο λογια περι αερα και γης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ανθρωπος που καλλιεργει μια υψηλη πνευματικοτητα και ανοιγει δρομους καινοτομων συλληψεων και καναλια εμπνευσης, διορατικοτητας και αληθειας, καθισταται πραγματικα χρησιμος και ικανος "δασκαλος+μαθητης" του εαυτου του και της ανθρωποτητας οταν γειωνει αυτην την πνευματικοτητα στα εργα του παρακαμπτοντας τα εγωιστικα προσκομματα. Οταν ομορφαινει τα γηινα δεδομενα εμποτίζοντάς τα με αρωμα πυρος. Δεχεται ο πνευματικος ανθρωπος και υπομενει τα γηινα, τα υπολογιζει, τα μετρα, τα ανασυγκροτει. Τα αγκαλιαζει και τα μεταμορφωνει με πνευμα αγνοτητας. Ζει ταυτοχρονα "πανω και κατω". Δεν υποτιμα, δεν περηφρονει και δεν εξευτελιζει τα γνωρίσματα-χαρισματα της "διφυους" ψυχης του. Ειναι σαρκα και πνευμα. Η σαρκα μπολιαζεται σταδιακα και αναβαθμιζεται απο το πνευμα και το πνευμα χαίρει με την προοδο και αυτεπιγνωση της σαρκος που επιστρεφει συνειδητα σε εκεινο. Το πνευμα δεν βιάζει την επιστροφη. Δημιουργει τις προϋποθέσεις. Και η ψυχη θρεφεται απο αυτο το πηγαινε-ελα και γιγαντωνει για να μηδενιστουν οι αποστασεις απο το τελικο της υψωμενο αναστημα. Ή καπως ετσι το αντιλαμβανομαι...
Ευχαριστουμε για τα ευγενικα σας λογια. Ευγενικος, απο το ευ+γενος, δειχνει μια ευγενη/αριστοκρατικη/ανωτερη/πνευματικη καταγωγη ή προδιαθεση. Επομενως, τα ευγενικα λογια οταν δεν χρησιμοποιουνται αναιτια, στην ουσια προσδιδουν τιμη στον εκφραστη τους. Και δευτερευοντως, προσφερουν ενεργεια και κουραγιο σε αυτους που απευθυνονται ωστε να συνεχισουν οποια προσπαθεια κανουν. Ακομα και ενας τετοιος λογος, εχει την σημασια του και μπορει να κανει την διαφορα, διοτι ως Ελληνες οφειλουμε να εχουμε κατανοησει πως "Ουκ εν τω πολλω το ευ". Αυτο το αναφερω για να το εχουμε υποψιν στην καθημερινη μας ζωη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο διπολο στοιχειων Αερας/Γη ηταν αυτο που ελειπε απο την εξισωση, τωρα ολα αρχιζουν να δενουν, συνδυαστικα και με το διπολο Νερο/Φωτια.
Θεωρω πως καθε ανθρωπος νομοτελειακα θα χρειαστει να διαβει απο αυτο το σημειο της αναγνωρισης των στοιχειων που εκφραζει περισσοτερο και κατ'επεκταση των στοιχειων που εχει ελλειψη, ωστε να αποπειραθει να τα ισορροπησει. Το γνωθι σαυτον, το απαιτει. Θεωρω πως ολοι θελουν,συνειδητα ή οχι, αλλα καποιοι μπορει να μην ειναι ετοιμοι να το κανουν, οποτε ας πουμε πως δεν ειναι υποχρεωτικο να το κανουν.
ΤΟ στοιχειο της Γης ειναι πρακτικο και ρεαλιστικο, βλεπει τα πραγματα ετσι οπως φαινονται. Αλλες ερμηνειες τις θεωρει φαντασιοπληξιες. ΤΟ στοιχειο του Αερα αρεσκεται να βλεπει μεσα και πισω απο τα φαινομενα, τις πεζες ερμηνειες τις θεωρει βαρετες και ανευ ουσιας.
Κανοντας την αρχη, θα αναφερθω ως παραδειγμα σε εμενα, για να δουμε πως δουλευει. Μου ειναι πλεον ξεκαθαρο πως το στοιχειο που επικρατει σε εμενα ειναι ο Αερας, δεν υπαρχει αμφιβολια ως προς αυτο. Το ζωδιο μου ειναι Διδυμος, που ειναι ζωδιο του Αερα. Υπαρχει ανεση στις πτησεις, αλλα καποιες φορες παρα-αφηνονται στην ακρη τα πρακτικα ζητηματα. Μπορει να ειμαι βυθισμενος σε πολυπλοκες θεωριες και ιδεες και να καταφερνεται συνεχως μια προοδος σε ολα αυτα, ομως το κινητο να αφηνεται απληρωτο μεχρι να κοπει, ή να μην εχω ασχοληθει καθολου με πραγματα της καθημερινοτητας. Να ξεχνιουνται ή να παραβλεπονται εντελως ως μη σημαντικα, πραγματα οπως το αντηλιακο, και μιλω εχοντας ηδη καει απο τον Ηλιο τωρα και βαζοντας το 2ο μπουκαλι Bepanthol After Sun.
Οταν κανεις εχει εφεση και αναπτυξει ενα στοιχειο, σχεδον παντα αυτο ταυτοχρονα δειχνει και την ελλειψη του που εντοπιζεται στο αντιθετο στοιχειο, εν προκειμενω για μενα το στοιχειο της Γης. Γιατι ομως δεν κανω τα πρακτικα πραγματα που το στοιχειο της Γης κανει; Μηπως δεν μπορω; Οχι φυσικα. Νομιζω πως υποσυνειδητα ανησυχω πως μια τετοια ρουτινα πραξεων, θα "σκοτωσει" και εξουδετερωσει την ικανοτητα για τα παραπανω που θεωρω δυσκολοτερα και ουσιωδεστερα. Θα χαθει η εμπνευση. Ας μην ξεχναμε πως το παιχνιδι των 4 στοιχειων που θα ξεκλειδωσει το 5ο, τον αιθερα, ειναι το παιχνιδι του Σταυρου. Συνηθιζεται η μορφη του σταυρου που επικρατει να μην ειναι ο ισοπλευρος σταυρος, αλλα αυτος που η καθετη τεμνεται απο την οριζοντια σε σημειο ανωτερο της μεσης της. Η οριζοντια δειχνει τα στοιχεια Νερο και Φωτια, ενω η καθετη Αερα και Γη. Ο Αερας ειναι προφανως πανω, επομενως η ισορροπια που επιδιωκουμε δειχνει μια μικρη πρωτοκαθεδρια στον Αερα, ητοι στο πνευμα εναντι της υλης.
Αρα εγω εχω κυριως Αερα και δευτεροντως Νερο, που τωρα το ισορροπησα αρκετα με την Φωτια. Μου μενει να το ισορροπησω με λιγο ακομα Γη, οχι πολυ και χαθει η πολωση του Αερα, αλλα τοσο οσο χρειαζεται. Τωρα που το σκεφτομαι ο παιδικος μου ερωτας ηταν Ταυρος, ζωδιο της Γης, ισως να μην ηταν συμπτωση.
ΕΣ
Αυτα τα αναφερει ο Γιουνγκ στην θεωρια του των Τυπων ανθρωπων, οπου δεν αναφερεται ομως με στοιχεια της φυσης. Χωριζει σε δυο διπολα Thinking-Feeling (Σκεψη-Συναισθημα) και Sensation-Intuition (απλη αντιληψη μεσω αισθησεων-υπεραισθητη αντιληψη). Νομιζω ειναι ξεκαθαρο πως τα διπολα του ειναι Φωτια(αρσενικη αρχη-λογικη)-Νερο(θηλυκη αρχη-συναισθημα) και Γη(πρακτικη και υλικη αντιληψη)- Αερας(πνευματικη αντιληψη). Πιθανον, η δικια μας προσεγγιση ως απλουστερη να ειναι λιγο καλυτερη ως πιο κατανοητη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα βαζει λοιπον σε κυκλο χωρισμενο στα τεσσερα με τα διπολα αντικριστα και λεει πως σχεδον ολοι μας δινουμε σε ενα μια πρωτοκαθεδρια και σε ενα γειτονικο μια δευτερευουσα προτιμηση. Αντιστοιχα, σχηματιζονται οι ελλειψεις μας. Αυτες τις "ελλειψεις" λογικα τις αναζητουμε σε αλλους ανθρωπους. Μας αρεσει να τις βλεπουμε στους αλλους. Ομως εδω παρατηρειται το εξης. Μπορει να μας αρεσει, αλλα μπορει και να μας εκνευριζει το οτι ο αλλος δεν βλεπει τα πραγματα οπως εμεις. Για παραδειγμα δυο ζωδια της Γης ως πρακτικοι ανθρωποι μπορει να κανουν καλη παρεα, αλλα μεσοπροθεσμα θα βαρεθουν, διοτι εχουν αναγκη το στοιχειο του Αερα που θα τους προσφερει αυτο το κατι που δυκολευονται να δουν. Αντιστοιχα, δυο ανθρωποι με το στοιχειο του Αερα μπορει να συζητουν τις ιδεες και θεωριες τους, αλλα εχουν αναγκη το στοιχειο της Γης που θα τους δωσει στο χερι να πιασουν αυτο που χρειαζονται.
Σχετικα με τα γεωπολιτικα, δεν θα επρεπε αλλα τα βρισκω βαρετα.Αυτο δεν σημαινει πως ειναι βαρετα, αλλα πως εγω τα βρισκω ετσι και ισως να φταιω εγω σε αυτο με τον πολυ Αερα μου που θεωρω κακως τα της Γης λιγο βαρετα.Εξηγουμαι. Η αναλυση σου Λυκιε, ειναι πολυ καλη και επι τουτου. Ειναι μια αναλυση ενος παιχνιδιου σκακι που αναμενεται να ξετυλιχτει, οπως ειπες. Τωρα που το ξανασκεφτομαι, θα ηταν ενδιαφερον να παιξουμε σε αυτο για να δουμε τις κινησεις μας ως χωρα.Ειναι χρεος μας ως Ελληνες να το κανουμε. Δεν μπορω ομως να βοηθησω αν δεν κανει αλλος την πραγματικη δουλεια, ητοι την συγκεντρωση και αναλυση των ορατων κινησεων και σχεδιων. Αντιστοιχα, μπορω να υποδειξω σε εναν επιστημονα τι, που και πως, πρεπει να ψαξει και ερευνησει, αλλα την ατελειωτη και επιπονη εργασια της παρατηρησης,καταγραφης και μελετης των επιμερους στοιχειων δεν ειμαι σε θεση να κατσω να την κανω, θα πεσω σε χειμερια ναρκη. Τα λεω αυτα για να δειξω πως εκφραζεται το στοιχειο του Αερα και την αναγκη που εχει για το στοιχειο της Γης ωστε να αποδωσει αυτα που δυναται
ΕΣ
Παμε. Η κυβερνηση Τσιπρα ασχετως της ικανοτητας της, ειναι κυβερνηση της Ελλαδας και ως τετοια εχει πολλες επιλογες και κινησεις. Δεν αναφερομαστε σε ανατροπη των σχεδιων των μεγαλων παικτων, αλλα στην διαφυλαξη των προσωπικων της συμφεροντων. Αυτο μπορει ευκολα να το κανει διοτι οι σχεδιασμοι των μεγαλων παικτων περνουν απο την αυλη της, αυτοι εχουν αναγκη την Ελλαδα περισσοτερο απο οτι εμεις αυτους. Αυτο που σιγουρα δεν πρεπει να κανουμε ειναι να δεχομαστε τα παντα με την απατηλη και νεφελωδη μελλοντικη βοηθεια στην εξυπηρετηση ενος πλασματικου χρεους. Οποιαδηποτε βοηθεια παρεχουμε, πρεπει να την "πληρωνομαστε" δεσμευτικα και οχι με "προσπαθειες" και φιλικη διαθεση. Δεν θεωρω ουσιαστικη κινηση την προετοιμασια για πολεμο. Ναι ας συμβει, αλλα σχετικα αθορυβα. Η σκακιερα ειναι σε πολιτικο επιπεδο και οχι σε στρατιωτικο. Οποιος δεν το εχει καταλαβει αυτο, (βλεπε Τουρκια) θα το πληρωσει συντομα πολυ ακριβα. Μια μονοπλευρη (χωρις το ΟΚ των Ευρωπαιων) κινηση μαζικης στρατιωτικης προετοιμασιας εκ μερους της Ελλαδας, εκτος απο αυτοεκπληρουμενη προφητεια, θα δρουσε ανασχετικα στο πολιτικο μας παιχνιδι και δεν εχουμε την πολυτελεια για κατι τετοιο. Δεν ειναι δυσκολο να κανουμε τους Ευρωπαιους να μας το ζητησουνε να το κανουμε πριν το κανουμε εαν το θελουμε αυτο, για παραδειγμα διαφημιζοντας και "πουλωντας" (μαρκετινγκ) την προταση πως η Ελλαδα προσπαθει ενεργα να προστευσει την Ευρωπη απο μια ανεξελεγκτη ισλαμικο εισοδο με τους τρομοκρατικους κινδυνους που αυτη επιφερει,παιρνοντας στους ωμους της μονη το δυσβασταχτο κοστος. Ετσι παιρνεις μαζι σου τους Ευρωπαικους λαους. Οταν εχεις μαζι σου την κοινη γνωμη των λαων, εισαι ασφαλης απο το να σε ξεπουλησουν αγρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλο αυτο με το Ισλαμ που γινεται ειναι προφανως στημενο για να εξυπηρετηθει μια πολιτικη ατζεντα. Ενα σοβαρο κρατος οφειλει να γνωριζει καλα αυτον τον σχεδιασμο, να εχει εντοπισει εγκαιρως που ειναι απαραιτητη η συμμετοχη του, και να φροντισει να εκμεταλλευτει αυτην του την αναγκαιοτητα αν οχι να ανατρεψει ολοκληρο τον σχεδιασμο. Οι μικροι παικτες-χωρες ειναι μικρης σημασιας. Πχ Απομονωση Καταρ. Ποιος την εκανε και γιατι. Ποιος ειναι ο σχεδιασμος του.
Αυτα τα ολιγα προς το παρον
Ελ Στοχαστης
Λέω να το παίξω λίγο γη σήμερα! Χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ανταποκριθώ στο γήινο θέμα των γεωπολιτικών εξελίξεων:
- Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αρκετές επιλογές στην φαρέτρα της προς την κατεύθυνση της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, αλλά δεν φαίνεται να επιθυμεί να τις αξιοποιήσει...
Αναγνωρίζω ότι είναι εγκλωβισμένη και εκβιάζεται από τους δυνατούς παίκτες της σκακιέρας, αλλά κανείς δεν τον εμποδίζει από το να κάνει κρυφούς ελιγμούς ή να μπλοφάρει έξυπνα! Πιστεύω ότι ούτε την ευφυΐα, μα ούτε και την πρόθεση έχει για κάτι τέτοιο. Ουδείς μέσα στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι ευφυής και αρκετά πατριώτης, για να ενεργήσει προς τα εκεί.
- Ωστόσο, δεν συμφωνώ ότι "μας έχουν περισσότερη ανάγκη, απ΄ότι εμείς αυτούς". Μπορεί να φαίνεται έτσι, λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης, αλλά δεν κρίνονται από εκεί οι "ανάγκες" και οι σχέσεις των κρατών. Οι "ανάγκες" κατασκευάζονται τεχνηέντως, μέσω των "πιστωτικών γεγονότων" και των τραπεζικών ελιγμών, αφού όλα προσδιορίζονται πλέον με όρους οικονομίας.
Στον αντίποδα της οικονομικής ισχύος μιας χώρας, μπορεί να αντιπαρατεθεί μόνο η στρατιωτική ισχύς.
Για παράδειγμα, η αμερικανική οικονομία έχει καταρρεύσει από τον θώκο της "παγκόσμιας υπερδύναμης" που κάποτε κατείχε. Το χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται αγορασμένο από την τράπεζα του Πεκίνου, οπότε η Κίνα μπορεί να πει κανείς, ότι ελέγχει την αμερικανική οικονομία.
Τότε γιατί οι ΗΠΑ παραμένουν παγκόσμιοι ηγέτες, αφού δεν έχουν την ισχυρότερη οικονομία;
Η απάντηση είναι ότι αν και οικονομικά "αδύναμοι", κρατούν τα σκήπτρα της παγκόσμιας εξουσίας επειδή έχουν αδιαμφίσβητητα, την στρατιωτική υπεροχή παγκοσμίως!
Μπορούν να διεξάγουν πόλεμο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, άμεσα και αποτελεσματικά. Και το κάνουν διαρκώς! Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Έχουν επίσης τον καλύτερο μηχανισμό ελέγχου των κυβερνήσεων, σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Δεν διστάζουν να εκβιάζουν και να μοχλεύουν τις πολιτικές εξελίξεις, στα εσωτερικά των χωρών. Ελέγχουν το διάστημα πλήρως (πολύ σημαντικό αυτό)!
Άρα είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάττει κανείς ως κόρην οφθαλμού την αμυντική του ισχύ, ακόμα και αν όλα τα άλλα έχουν καταρρεύσει.
Η Ελλάδα λοιπόν, αν και κατέχει μια σημαντική γεωστρατηγική θέση, είναι αδύναμη στο να διαφυλάξει τα συμφέροντα και να ασκήσει τα δικαιώματά της, αφού ποτέ δεν της επέτρεψαν οι προστάτες (νταβατζήδες) της να υπάρξει στρατιωτικά και οικονομικά ισχυρή. Η απελευθέρωση ξεκίνησε με επονείδιστο χρέος από την Αγγλία (των τραπεζών Rothchild), το οποίο την κατέστησε εξ αρχής εξαρτημένη από δανειστές-προστάτες. Έκτοτε δεν μπόρεσε ποτέ να απαλλαχθεί από την εξάρτηση. Μέσα στην πρακτική των νταβατζήδων, ήταν η πολιτική δολοφονία, ο εκβιασμός, ο πόλεμος, η δολιοφθορά, η τοκογλυφία, η σπέκουλα, η προπαγάνδα, ο χρηματισμός και η εξαπάτηση. Ασφαλώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που βρίσκεται σε αυτή την θέση...
Στο πολιτικό προσκήνιο, σχεδόν ποτέ δεν επετράπη (από τους προστάτες μας) η ανάδειξη πολιτικών προσωπικοτήτων που να διακρίνονται για τις αρετές, το ήθος και τον πατριωτισμό τους. Πάντοτε προωθούσαν διεφθαρμένους και "συνεργάσιμους" πολιτικούς, στις επιθυμίες των προστατών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δημοκρατία, ποτέ δεν υπήρξε πραγματική και στο βάθος των διεργασιών, κρυβόταν πάντοτε ο αυταρχισμός και η χειραγώγηση.
-Όμως, το γεγονός ότι η πατρίδα μας τελεί σε κατάσταση ομηρείας εκ γενετής, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθεί να επιβιώνει και να ελπίζει ότι στο μέλλον θα μπορέσει να γίνει αυτόνομη και ελεύθερη. Θα πρέπει μάλιστα να εργάζεται διαρκώς προς αυτό τον σκοπό, κρυφά και φανερά. Να δημιουργεί υποδομές στο φρόνημα και την κουλτούρα του λαού μας, ώστε να διατηρούμε τουλάχιστον σε πρώτη φάση την εσωτερική μας ελευθερία.
-Έτσι το δικαίωμα στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την -σχετική έστω- ελευθερία μας, πρέπει να ασκείται και να διεκδικείται διαρκώς. Οι λύκοι καιροφυλακτούν και μόλις δουν παραίτηση από το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση, τότε θα εισβάλλουν για να αλώσουν τα πάντα, με λύσσα και μανία! Το έργο το είδαμε πολλές φορές και θα το ξαναδούμε, να δεν φροντίσουμε να μην επαναληφθεί. Οι απώλειες και οι ζημίες από κάτι τέτοιο, δεν θεραπεύονται σχεδόν ποτέ. Η τελευταία μας υποχώρηση, μας κόστισε 400 χρόνια σκλαβιάς και χάσαμε πολλές ευκαιρίες για εξέλιξη. Οι πληγές που μένουν στο σώμα μας, αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια της ταπείνωσης (διάβασε το σχετικό άρθρο που μόλις ανέρτησα "Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΙΚΕΡΤ και το σήμερα").
- Στη σκακιέρα λοιπόν, παίζεται ο συνδυασμός των στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων των παικτών. Όσο χρήμα κι αν έχεις, όσα αγαθά κι αν παράγεις, αν δει είσαι ικανός για πόλεμο, θα γίνεις βορά του ισχυρότερου. Αυτό είναι δεδομένο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η διπλωματία εξάλλου, έχει κύρος μόνο αν από πίσω υπάρχει η πλάτη μιας ισχυρής στρατιωτικής ισχύος. Μόνο αυτή επίσης διασφαλίζει ισορροπίες ειρήνης και σεβασμό (ένεκα του φόβου μιας ένοπλης αναμέτρησης).
Γι αυτό τον λόγο, πάντοτε είναι εκτιμητέο το θάρρος ή και το θράσος της χρήσης των όπλων, της απειλής πολέμου ή αντεκδίκησης ή έστω το να δείχνει κανείς απειλητικός (να δείχνει τα δόντια του), με ότι κι αν έχει στο οπλοστάσιό του. Διότι στον πόλεμο, διακρίνεται πρώτα η τόλμη και το θάρρος και έπειτα ο οπλισμός και η αριθμητική ισχύς.
Το δικαίωμα της άμυνας ενός λαού, κράτους ή έθνους, δεν αμφισβητείται από κανέναν και εκτιμάται δεόντως από τους αντιπάλους ακόμα και στο διπλωματικό επίπεδο, αν εκδηλωθεί εγκαίρως και προληπτικώς.
Η ιστορία ποτέ δεν δικαίωσε τους ηττοπαθείς και τους ενδοτικούς. Δικαίωσε όμως τους επιθετικούς και τους δυναμικούς, που αντιδρούσαν έγκαιρα στις προκλήσεις.
-Κατά συνέπεια, αν η Ελλάδα στην συγκεκριμένη φάση, παράλληλα με το πολιτικό-διπλωματικό πεδίο διεκδικήσεων, προβάλλει και την πολεμική της αποφασιστικότητα "αν χρειαστεί", κερδίζει πόντους στις εντυπώσεις, αλλά και ένδειξη προθέσεως που θα πρέπει να υπολογιστεί από τους αντιπάλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κάθε αντίπαλος υπολογίζει στο μεγαλύτερο κέρδος με το μικρότερο κόστος (τίμημα). Επενδύει στην ψυχολογική πίεση ώστε να κερδίσει αναίμακτα όφελος, μέσω του φόβου και της ενδοτικότητας. Αν ξέρει ότι θα πρέπει να διακυβεύσει πολύτιμους πόρους και πολεμικό κεφάλαιο για να κερδίσει κάτι, θα το ζυγιάσει προσεκτικότερα. Μεγάλη απώλεια για μικρό όφελος, δεν ρισκάρεται εύκολα.
Η Ελλάδα μπορεί να δείχνει τα δόντια της, κάθε φορά που η διπλωματία την φέρνει σε αδιέξοδο, ειδικά τώρα που το κύρος της χώρας μας έχει τεχνηέντως εξατμιστεί στους κλιβάνους των ισχυρών της Ε.Ε. Η υπενθύμιση ότι έχουμε ικανή ένοπλη ισχύ και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί, είναι κάτι που φοβίζει ακόμη και τους ισχυρότερους από εμάς. Διότι ένας ένοπλος αγώνας, δεν κρίνεται πάντα από την διαφορά δυναμικού των όπλων, αλλά και από την στρατηγική, το σθένος και την πολεμική αρετή.
Οφείλουμε λοιπόν, να μεριμνούμε ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας να μην επηρεάζονται (ή δυνατόν) από την κρίση και να παραμένουν ικανά και αξιόμαχα, διότι αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα σωτηρίας της πατρίδας μας, εναντίον όλων όσων την επιβουλεύονται.
Η πολεμική προπαρασκευή, όχι μόνον καθιστά αποτελεσματική μια ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση, αλλά περνά και το αποτρεπτικό μήνυμα σε επίπεδο παράλληλο της διπλωματίας, ότι «μπορούμε και αλλιώς» και «είμαστε έτοιμοι»!
Τέλος, θεωρώ ότι η κοινή γνώμη των λαών δεν λαμβάνεται υπ΄όψη και τόσο πολύ, καθώς επίσης είναι γεγονός ότι πολύ εύκολα χειραγωγείται μέσα από τα ΜΜΕ και την προπαγάνδα. Παρόλα αυτά, μια επιδέξια ντρίπλα της κυβέρνησης, θα μπορούσε να πείσει ότι τα πράγματα σοβαρεύουν στην περιοχή και πως η αδιαφορία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στα βαλκάνια, θα τους πλήξει άμεσα με εμπλοκή στρατιωτικών και οικονομικών πόρων.
Ασφαλώς οι εξελίξεις στην βαλκανική, προσδιορίζονται από τις μεθοδεύσεις των ισχυρών μέσα από κρυφές ατζέντες. Στην πράξη όμως, οι εξελίξεις δεν είναι πάντα οι προσδοκώμενες και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Ο παράγων που μεταβάλει τους σχεδιασμούς τους, είναι ο ανθρώπινος και βέβαια οι κακές εκτιμήσεις για κάποια πράγματα που θεωρούν …δεδομένα!
Εκεί επάνω εδράζεται η προτροπή μου για προετοιμασία πολέμου, ώστε τελικά να μην συμβεί το απευκταίο…
ΛΥΚΙΟΣ.
Διόρθωση: "ει δυνατόν" και όχι "ή δυνατόν", βεβαίως βεβαίως!!
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Κι αν εβγαινε απο την εξισωση #χρημα-πολιτικη ισχυς-στρατιωτικη ισχυς# το χρημα(και οι φυσικοι ποροι); Αν γινοταν κουρελοχαρτο; Πώς θα αλλαζαν οι ισορροπίες σε δυνατους κ αδυναμους παιχτες; Και ποιες θα ηταν οι καινουριες βασεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε αγαπητή μου Ελένη, θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστούν όλες οι αξίες που δομούν την ανθρωπότητα. Οι φίλοι μου οι οικονομολόγοι θα έψαχναν για δουλειά, αν και νομίζω πως θα ...αυτοκτόνησαν, διότι πιστεύουν τόσο βαθειά στην αξία του χρήματος και τα πολιτικοοικονομικά μοντέλα, που αν αυτά κατέρρεαν δεν θα άντεχαν έναν κόσμο έξω από την λογική τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως ο κόπος από την εργασία και την μεταποίηση της ύλης, πρέπει να αποτιμάται σε ισάξιο αντίκρυσμα, ώστε να διαμοιράζονται δίκαια οι κόποι και τα έργα των ανθρώπων. Οι κοινωνίες με ανταλλακτικές οικονομίες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε μεγάλη κλίμακα, όπως οι σύγχρονες κοινωνίες.
Συνεπώς το χρήμα με κάποια μορφή (έστω και ψηφιακό) δεν μπορεί να εκλείψει. Αυτό που θα πρέπει να εκλείψει είναι η ηθική του χρήματος και του πλουτισμού, όπως εκφράζεται σήμερα.
Όλα είναι θέματα αξιών ενός πολιτισμού.
Και όλα ξεκινάνε από την παιδεία και την εσωτερική μας ελευθερία!
ΛΥΚΙΟΣ.
Μαλλον δεν καταλαβες τιποτα
ΔιαγραφήΠες μας την δική σου γνώμη ανώνυμε, εσύ που καταλαβαίνεις καλύτερα.
ΔιαγραφήΤο σχόλιό σου βέβαια δεν μαρτυρά πρόθεση διαλόγου, αλλά διάθεση προσβολής.
Έχεις μια ευκαιρία να πεις τι εσύ κατάλαβες, δίχως νύξεις για οποιονδήποτε σχολιαστή.
Στην παραμικρή εκτροπή, μπλοκάρεσαι.
Παίξε μπάλα τώρα...
ΛΥΚΙΟΣ.
Σωστα αγαπητε μου Λυκιε. Υπερβολικα μεγαλη η κλιμακα(υπερπληθυσμός) για να λειτουργησουμε αχρηματα. Κι αν ακόμα δεν εμπαινε το χρημα αναμεσα μας θα εμπαινε κατι αλλο. Γιατι δεν ειναι η "τιμη/κοστος" ενος παραγωμενου εργου που ετσι κι αλλιως υπαρχει και πρεπει να υπαρχει ως δικαιη αναγνωριση και ιεράρχησή του. Το αν θα αποτιμηθει το εργο με 100 ευρω, με ενα οικογενειακο γευμα ή με δεκα ιδιαιτερα μαθηματα αγγλικων π.χ., καμια σημασια δεν εχει. Αρκει η κοστολόγηση να γινεται αξιοκρατικα μεταξυ των εμπλεκομενων μερών. Αυτο που πραγματικα μπαινει αναμεσα μας, χαλαει την ομαλη ροη-συνδιαλλαγη και γεννα την εκμεταλλευση, ειναι ο εγωισμος, η ελλειψη αξιων, η α-παιδεία, η ατιμωρησια, κτλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε καταντησει δουλοι του χρηματος διατεινονται οι περισσοτεροι. Κι αν σταματουσαμε να πουλαμε τον χρονο(=εργα) μας θα ζουσαμε πιο ελευθεροι. Μονο που αγοραστης του Χρονου μας δεν ειναι το Χαρτονομισμα αλλά αυτοι που κινουν και οριζουν την αξία τους. Και παντα θα βρισκονται μερικοι επιτηδειοι αγοραστες/ενορχηστρωτες που θα ανακατευουν την τραπουλα για να θολωνουν τα νερα/μυαλα... Το χρημα επομενως, οπως και το μαχαιρι, αποτελει απλα το μεσο. Υπευθυνος για την ορθη χρηση των μεσων προς εξυπηρετηση των αναγκων παραμενει ο χρηστης.
Οσο υπαρχουν αναγκες, θα υπαρχει εργο-κοπος-διαβαθμιση-τιμημα. Ειναι ενα κυκλωμα.
Τωρα, αν μια "ωραια πρωία" ξυπνησουμε στη "λιθινη" εποχη οπου το χρηματοπιστωτικο συστημα (ξανα)μηδενισει, αυτο θα σημανει ταυτοχρονα την απαρχη μιας κοινωνιας σε νεες βάσεις. Το κυκλωμα παραμενει και ζητουμενο θα ειναι να καταστεί αποδοτικοτερο.
Η προετοιμασια πολεμου που ελέχθη, ομοιαζει με την μελετη θανατου. Σε φερνει αντιμέτωπο με την αξιολογηση της ζωης.
Υ.Γ. Ανωνυμε σχολιαστη, αντι να κρίνεις τι καταλαβαμε εμεις και τι οχι, θα μας ηταν χρησιμη η δικη σου τοποθετηση-κατανοηση-συμμετοχη με καταθεση γνωμης ή απορίας.