Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Το οριστικό τέλος της ΧΡΩΠΕΙ: Πέθανε ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο «ΕΙΠΩΡΧ», όπως ήταν γνωστός στους αγώνες αυτοκινήτου

Το οριστικό τέλος της ΧΡΩΠΕΙ: Πέθανε ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε σήμερα από την ζωή ο διαπρεπής επιστήμων, επιχειρηματίας  και πολιτικός Σωτήρης Σοφιανόπουλος, γνωστός στους αγώνες αυτοκινήτου με το ψευδώνυμο «ΕΙΠΩΡΧ» προερχόμενο από αναγραμματισμό της «ΧΡΩΠΕΙ», μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, τελείωσε το Γυμνάσιο Αναβρύτων και σπούδασε χημικός στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και του Ντάρμστατ. Εργάστηκε και ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης της «Χρωματουργίας Πειραιώς» γνωστότερης και σαν «ΧΡΩΠΕΙ», που εξελίχθηκε σαν κλάδος της χημικής βιομηχανίας ύστερα από την εργαστηριακή ανακάλυψη της ανιλίνης, παραγώγου του άνθρακα, υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, οι οποίες υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία.
Στην συνέχεια και υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του εκλιπόντος, η εταιρία απέκτησε παγκόσμιες πατέντες για παυσίπονα όπως Kalmol, Algon κ.α. Ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή έρευνα και τεχνολογία, ενώ - μεταξύ άλλων - κατασκεύασε τα πρώτα ελληνικά όπλα μετά το 1974. Είχε μάλιστα αρχίσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά για διαφόρους λόγους η παραγωγή σταμάτησε. Στα εργαστήρια της η ΧΡΩΠΕΙ συνέθεσε και το προωθητικό υγρό πυραύλων Υδραζίνη, ενώ στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους, μια ακόμα προσπάθεια που σταμάτησε για …άγνωστους λόγους.
Η ΧΡΩΠΕΙ για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έφερε σε πέρας υλικό εφαρμοσμένης έρευνας υψηλοτάτης τεχνολογίας με άκρως απόρρητη σύμβαση, το οποίο χαρακτηρίστηκε εθνικό θέμα υψίστης ασφάλειας, αλλά ποτέ δεν προσκλήθηκε στις δοκιμές. Το 1972 απέδειξε ότι η σόγια ευδοκιμεί στη χώρα μας αλλά οι προσπάθειες για βιομηχανική εκμετάλλευση και πάλι ναυάγησαν… Κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα. Την τεχνολογία ζήτησε εκτός των άλλων κρατών και η Βουλγαρία με ανταλλαγή τεχνολογίας παραγωγής κιτρικού οξέος, αλλά το κράτος δεν επέτρεψε τη συνεργασία αυτή και διέταξε το κλείσιμο του εργοστασίου.

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, το 1977 παρήγαγε το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου και κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος από την κρατική μηχανή, παρόλο που είχε πάρει δύο άδειες γι' αυτό τον σκοπό...
Κατόπιν όλων αυτών παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ΧΡΩΠΕΙ (η εταιρεία στις αρχές του 1980 εντάσσεται στις προβληματικές επιχειρήσεις και κλείνει οριστικά λίγα χρόνια αργότερα) και ασχολήθηκε με την μελέτη του «ελληνικού προβλήματος», γράφοντας βιβλία και κάνοντας εκπομπές σε μικρής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Επίσης, το 1981 ίδρυσε το Κόμμα του Ελληνισμού, με το οποίο συμμετείχε ανεπιτυχώς σε εκλογικές αναμετρήσεις. Από το 1990 αφιερώθηκε στο ζήτημα των πανωτοκίων για τα οποία τελικά ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε μόλις το 1997 ότι είναι παράνομα.
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος συμμετείχε για πολλά χρόνια στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτων με μεγαλύτερη επιτυχία του την κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος ταχύτητας το 1968 και του πρωταθλήματος Ράλι το 1973. Είχε παντρευτεί την γνωστή ηθοποιό Τζένη Ρουσσέα, με την οποία χώρισαν χρόνια αργότερα έχοντας αποκτήσει μια κόρη, την Έλλη.
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος ήταν ευφυής, μορφωμένος, πολυτάλαντος και πολυπράγμων, μα προ πάντων ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ πατριώτης, ο οποίος δεν δίστασε να θυσιάσει τα προσωπικά του συμφέροντα, παλεύοντας για το καλό της πατρίδας, τουλάχιστον όπως αυτός το πίστευε.



Πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο για τον μεγάλο πατριώτη που έχασε η πατρίδα μας, υπάρχει εδώ:

3 σχόλια:

  1. Κάνετε αναφορές στις βιομηχανίες που κλείνουν λόγο υποβόσκων εναυσμάτων. Αυτό που πάντα με έκανε να αναρωτιέμαι, γιατί εισάγουμε τα πάντα ενώ θα μπορούσαμε άνετα να τα παράγουμε ? Θα είχαμε θέσεις εργασίας, καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων πόρων και πάνω απ' όλα αυτάρκεια...
    Είμαι Κύπριος και είχαμε ανέκαθεν μια πολύ σοβαρή παραγωγή αλκοόλ και κρασιού και ξάφνου, 'χαρίζονταν' επιχορηγήσεις σε μικρούς γεωργούς για να βγάλουν τα αμπέλια τους. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω τάσεις αστυφιλίας και ερημοποίηση της εύφορης γης των γεωργών προγόνων μας. Δε μου αρέσουν θεωρίες συνωμοσίας γιατί δημιουργούν ένα κλίμα που εύκολα χλευάζετε αλλά απ'ότι φαίνετε αγαπητέ Λύκιε...
    όλα τελούνται για να φύγει η κατάληξη -λήν απο το ουσιαστικό Έλλην.
    Το θέμα είναι το τι μπορούμε να κάνουμε ? Σωτηρία απο πολιτικούς δεν θα επέλθει(θεωρώ), χρωστάμε , έχουμε φιλοπόλεμους γείτονες που πολεμούν δόλια , αναγκαζόμαστε να εισάγουμε τρομακτικά ποσοστά υλικών αγαθών και αυτο μας κάνει να εξαρτόμαστε απο άλλους....
    Τι μπορούμε να κάνουμε? Στ' αλήθεια όμως... Αν είμουνα πνευματικός αφυπνισμένος μάστορας 9000 θα έκανα ότι μπορούσα αστρικά, αλλά δεν είμαι. Να πάω να γίνω πολιτικός? Με ρίξανε σε κόσμο μισο-σπασμένο που κυριαρχεί η άλογία και εγώ μόνο με ένα χαμόγελο και δυο κουβέντες απλές δεν βλέπω να κάνω κάτι.
    Κάνω ότι μπορώ για να αλλάξω, αλήθεια. Είμαι το πρώτο ντόμινο και θα πέσω άφοβα αλλά...πού, σε τι?
    Κάνω ότι μπορώ για να αφυπνιστώ αλλά αυτές είναι οι υποσυνείδητες ανησυχίες μου. Απολογούμε για τον εγωιστικό μονόλογο αλλά δεν έχω πουθενά να αποταθώ.
    Αιωνία η μνήμη στον Σωτήρη Σοφιανόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά ρε παιδιά, με το συμπάθιο κιόλας, αλλά ακόμη αναρωτιέστε τί μπορείτε να κάνετε;; δλδ έχει γίνει ανέκδοτο αυτό το πράμα, αρχίζει να αγγίζει τα όρια της αστειότητας... είναι δυνατόν οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος να εξακολουθεί να ασχολείται με το πώς θα αλλάξει τον κόσμο ολάκερο για να τον φέρει στα μέτρα του; πραγματικά κάτι τέτοιο είναι το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου, μόνο ένας ανόητος θα αφιέρωνε τον χρόνο που του έχει δοθεί σε κάτι τέτοιο! και ρωτάτε και τι μπορείτε να κάνετε; ρωτάτε αυτό που ακόμη κι ένα νήπιο θα μπορούσε να δώσει απάντηση; μα φυσικά να αφιερωθείτε στο πώς εσείς και οι κοντινοί σας άνθρωποι μπορείτε να βρείτε τρόπους για κατα το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια και αποκοπή από αυτό που συμβαίνει παρα έξω!κι αν αυτό που θα κάνετε αποτελέσει ταυτόχρονα και παράδειγμα προς μίμηση για όσους σας βλέπουν, τότε η επιτυχία σας θα είναι διπλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Newks, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν σου αρέσουν γιατί χλευάζονται και έχεις σχετικό δίκιο.
    Διότι έχει γεμίσει το διαδίκτυο με ένα σωρό ανοήτους και ψυχασθενείς, που αναπτύσσουν ανυπόστατες και φανταστικές θεωρίες συνωμοσίας, κινδυνολογούν ή τρομοκρατούν τον κόσμο, εξ αιτίας σοβαρών ψυχώσεων. Απευθύνονται δε σε αφελείς ή αδαείς ανοήτους, που εύπιστοι όντες, τους αποδέχονται ως θέσφατους δαήμονες!
    Δεν συμβαίνει τυχαία αυτό. Το σύστημα που ελέγχει την πληροφορία, ενθαρρύνει την ύπαρξη τέτοιων "συνωμοσιολόγων" χαμηλού κύρους, που παραπληροφορούν και μπερδεύουν τους "ανήσυχους" ή τους αφελείς, οι οποίοι αναζητούν κάτι πίσω από την κουρτίνα. Πολύ γρήγορα οι συνωμοσιολόγοι και οι οπαδοί τους, αναδεικνύονται γραφικοί και γελοιοποιούνται...
    Είναι ευνόητο πως το παράλογο και το αναπόδεικτο, καταρρέει στα μάτια οποιουδήποτε ορθολογιστή και έτσι ακυρώνει οποιαδήποτε αληθινή πληροφόρηση κυκλοφορήσει, που θα μπορούσε να αποκαλύψει μυστικά του πολιτικού παρασκηνίου.

    Ωστόσο όλο αυτό, συμβαίνει για να παραμείνει κρυφό, όλο το παρασκήνιο που πραγματικά ελέγχει και εξουσιάζει τα πάντα στον πλανήτη. Άρα εμείς οφείλουμε πάντοτε να είμαστε επιφυλακτικοί και δύσπιστοι με όσα μας πληροφορούν επισήμως, μέχρι να πεισθούμε εξ ιδίας ερεύνης για την αλήθεια ή μη των τεκταινομένων.

    Δεν ξέρω τι είναι ο "πνευματικός αφυπνισμένος μάστορας 9000" θα θα ήθελες προφανώς να ήσουν, αλλά σίγουρα μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα, ξεκινώντας από τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να μιλάς, παρά μόνο να ενεργείς κατά συνείδηση. Αν άλλα λες και άλλα κάνεις στην πράξη, τότε κανείς δεν πρόκειται να σου δώσει σημασία.
    Αφού λοιπόν είσαι το άφοβο "πρώτο ντόμινο" και θέλεις να πέσεις κάπου, ξεκίνα με το να θυσιάσεις δικές σου "κακές" συνήθειες, χάριν της αφυπνισμένης σου συνείδησης και άσε το να φαίνεται σε όσους σε παρατηρούν. Το περιβάλλον σου, είναι το πρώτο πεδίο μάχης. Οι δικοί σου άνθρωποι ο πρώτος στόχος.
    Να είσαι σίγουρος ότι όταν τείνεις το χέρι προς τα πάνω, θα έρθει και η ανταπόκριση που περιμένεις.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.