Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

“Θα παραδοθούμε αμαχητί με υπερήφανο συμβιβασμό που θα βαφτίσουμε “νίκη”;


Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνοτουρκικα
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Έτοιμοι για “επίλυση ” διαφορών , όχι υποχρεωτικά συμφέρουσα για την πλευρά μας .
Νουθεσίες, δημοσκοπήσεις, “στρώνουν το χαλί ” , παρά τα αντιθέτως λεγόμενα των αρμοδίων μας.
Οι δε “φωνές της λογικής ” στις επάλξεις αναφέρουν : ” μα τι θέλετε, πόλεμο ;”
Όχι, θέλουμε να παραδοθούμε αμαχητί με υπερήφανο συμβιβασμό που θα παρουσιαστεί  ως ” νίκη” , όπως “νικήσαμε στην ΕΕ με τα μνημόνια ” , όπως “νικήσαμε στο Μακεδονικό ” , ενώ έρχονται ” νίκες σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο , μεταναστευτικό κ.ά “.
Μας διαφεύγει όμως το ιστορικό διαχρονικό γεγονός πως ο Γείτονας όταν πάρει ένα, θέλει δύο και μετά τρία , τέσσερα ….. χωρίς όριο.
“Μα θα μας βοηθήσουν οι συμμαχίες μας”  λένε πάλι οι φωνές της λογικής, ξεχνώντας πως οι σύμμαχοί μας είναι και σύμμαχοι των Γειτόνων , που κοιτούν πρωτίστως τα συμφέροντά τους και τις ίσες αποστάσεις.

“Έστω, έχουμε όμως τους Γάλλους” αντιτείνουν !!
Ξεχνούν το ότι μας στηρίζουν  συγκυριακά. Οι Γάλλοι, αφού έκαναν κοινές ασκήσεις με Τουρκικά πλοία, τώρα κάνουν και με Ελληνικά με σκοπό τη δήλωση παρουσίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια παρουσία που στοχεύει πρωτίστως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λιβύη, που δεν ” έπαιξαν μπάλα” με τη Γαλλία στη Συρία και εν γένει την Ανατολική Μεσόγειο, οπότε η Γαλλία τους κάνει ” κοντρούλες”/ ” ναζάκια”.
Μια καλή ευκαιρία για τη Γαλλία να μας “πουλήσει ” ( αρχικά με leasing) φρεγάτες της.

Από την άλλη, αν η Ελλάδα, κινηθεί τάχα μου δυναμικά , όλοι οι ” σύμμαχοί μας ” θα σπεύσουν να μας” τραβήξουν τ’ αυτί ” επαναφέροντάς μας στην τάξη και το ” διεθνές δίκαιο”. Κάτι που δεν κάνουν  ποτέ προς την Τουρκία.

Κοινώς, μπλέξαμε, όντας μια χώρα σε οικονομική αδυναμία ( που μας προξένησαν οι σύμμαχοί μας με τη λογική: Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι ) , με κοινή γνώμη που κατά 62% φοβάται και με στρατιωτικούς συμμάχους που μας έχουν μόνο για βάσεις τους , έλεγχο και φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Κατά τα λοιπά εμείς:  Yolo , ροζ συννεφάκηδες, θα πέσει το μάνα εξ ουρανού, θα μας σώσουν οι τρίτοι, κομματοκρατία, διχόνοια κλπ.

Τραγικό, αν σκεφτεί κάποιος πως έχουμε εξαιρετικές προσωπικότητες/ μονάδες, που όμως δεν κάνουμε ομάδα, δεν βάζουμε γκολ, αντιθέτως τρώμε γκολ .

Δεν είμαι απαισιόδοξος.  Ρεαλιστής είμαι και ψάχνω λύσεις για να μην χάσω αμαχητί, όπως χάνω τα τελευταία  45 χρόνια.

ΠΗΓΗ

8 σχόλια:

  1. Είναι αμφιλεγόμενο θέμα εάν όντως έχουμε εκπροσώπους του λαϊκού συμφέροντος. Μου φαίνετε ότι οι πλείστοι φαντάζουν 'βάρβαροι' αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπου η Ελλάδα αποτελεί ένα κούφιο/εικονικό μέλος. Είναι εύκολο όμως να παραπονιόμαστε, το θέμα είναι το πώς δραστηριοποιούμαστε.
    "Δεν είδα πόλεμο μα ζω σε χαρακώματα"…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πολιτικοί μας, σίγουρα δεν είναι εκφραστές των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά εκούσιοι ή ακούσιοι εντολοδόχοι των ξένων.
    Σε αντίθεση με την οθωμανική διπλωματία (κληρονόμο της βυζαντινής), η ελληνική διπλωματία είναι κοντόφθαλμη, φοβική, δουλική και ενστικτώδης.
    Κανένας προγραμματισμός, καμία διορατικότητα, καμία πυγμή.
    Οι Έλληνες ψηφοφόροι, ψηφίζουν με μοναδικό κριτήριο ποιος θα τάξει περισσότερα χρήματα στην τσέπη του, ακόμη και αν είναι δηλωμένος προδότης και μειοδότης, των εθνικών συμφερόντων...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στην ουσια, ετσι οπως ειναι ο εκλογικος νομος , δεν γινονται εκλογες.εχουμε μια συγκεκαλυμενη χουντα.οταν τα χαρτια της τραπουλας ειναι σημαδεμενα οποιο και να διαλεξεις εχεις χασει. αυτο αποδειχτηκε εξαλλου στις προηγουμενες εκλογες.(με το πρωτη φορα αριστερα).οταν οι πολιτικοι που ειναι στο προσκηνιο ειναι εντολοδοχοι ουτως η αλλως, ο ψηφοφορος δεν εχει επιλογη .να θυμισω εκεινο το γνωστο .Αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο θα ήταν παράνομες (Καρλ Μαρξ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βέβαια ο τελευταίος που θα μπορούσε να μιλήσει για δημοκρατία, είναι ο Μαρξ... Ευτυχώς που οι ιδέες του άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο και το δημοκρατικότερο!

    Για να υπάρξει δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρχουν συνειδητοί και υπεύθυνοι πολίτες. Πολίτες με γνώσεις και με υψηλή κοινωνική ευφυΐα. Για να υπάρξει αυτός ο πολίτης, θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη παιδεία.
    Αλλά για να υπάρξει τέτοια παιδεία, θα πρέπει μια κοινωνία να θέλει να έχει τέτοιους πολίτες.
    Όσο μια κοινωνία διέπεται από έλλειψη ιδεαλισμού και ανθρωπισμού, ενώ ο υλισμός, η απληστία και η απαξίωση του ανθρώπου την χαρακτηρίζουν, δεν θα θελήσει να έχει τέτοιους πολίτες.
    Η δημοκρατία ταιριάζει σε κοινωνίες που προτάσσουν τον ελεύθερο άνθρωπο, που έχουν αίσθηση δικαίου και μπορούν να διακρίνουν το ατομικό από το συλλογικό συμφέρον.

    Μέχρι τότε, θα υπάρχουν ολιγαρχικά καθεστώτα, που θα αποχαυνώνουν τους πολίτες με ψευδεπίτιτλες "δημοκρατίες" και θα εφαρμόζουν πρακτικές μαφίας δίπλα στο "επίσημο" κράτος...

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλως η κακως αυτος το ειπε ,και δυστυχως ειναι σωστο και στεκομαι μονο σε αυτο.
    δημοκρατια, με την εννοια που της αποδιδουμε τουλαχιστον, δεν υπηρξε ποτε και ουτε προκειται να υπαρξει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει σημασία ποιος κάνει δηλώσεις, ειδικά όταν αυτός έχει δεδηλωμένη θεώρηση των πραγμάτων.
    Αλλά εν πάση περιπτώσει, η δημοκρατία είναι μια έννοια που έχει γίνει εργαλείο προπαγάνδας και έχει παραποιηθεί τόσο πολύ, όσο καμία άλλη πιστεύω...
    Όταν οι Σοβιετικοί θεωρούσαν "δημοκρατίες" την Ένωσή τους (ΕΣΣΔ=Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) την στιγμή που το κομμουνιστικό μανιφέστο μιλούσε για "δικτατορία του προλεταριάτου", "κατάργηση της αστικής δημοκρατίας" και φυσικά κάθε έννοιας λαϊκών εκλογών, πολυφωνίας, αντιπολίτευσης ή οποιαδήποτε διαφορετικής από το "κόμμα" των μπολσεβίκων άποψης, αντιλαμβάνεται κανείς την υποκρισία και την υπονόμευση της δημοκρατικής ιδέας.
    Οι Σοβιετικοί ως εκφραστές της Μαρξιστικής θεωρίας, εξόντωσαν 30.000.000 αντιφρονούντες πολίτες, σύμφωνα με τις δημοκρατικές τους απόψεις περί δικαιώματος στην άποψη και την έκφραση.

    Η δημοκρατία των Αθηναίων, ως πρώτη εφαρμογή του πολιτεύματος είχε την δική της παθογένεια, αφού ιδανικό πολίτευμα δεν μπορεί να υπάρξει στην πράξη, αν δεν υπάρχουν ιδανικοί πολίτες!
    Ωστόσο, η τάση μιας κοινωνίας να πειραματίζεται και να αναζητά το δικαιότερο πολίτευμα, είναι πάντοτε θεμιτή, έστω κι αν κάτι τέτοιο παραμένει πάντα ένα ανέφικτο ζητούμενο.

    Γενικά θα έλεγα πως τα πολιτεύματα χαρακτηρίζουν την ποιότητα μιας κοινωνίας, δηλαδή την εξελικτική της στάθμη.
    Η ρήση "έχουμε τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν" κρύβει βαθιά αλήθεια μέσα της.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πιστευω ότι ειναι ουτοπια να ελπιζουμε σε μια κοινωνια αγγελων .
    Μια κοινωνια περιεχει πολιτες ολων των ειδων και θεωρω ότι είναι αδυνατον να τους μετατρεψεις ολους σε ιδανικους πολιτες οση παιδεια και να τους δωσεις .
    Ζουμε σε ένα κοσμο οπου το κάθε πραγμα εχει και το αντιθετο του . χωρις τον κακο δεν υπαρχει ο καλος και το αντιθετο .
    ο ηγετης πρεπει απλα να βρει τη χρυση τομη για να μπορεσει να διατηρηρει ισορροπια αναμεσα σε αυτά τα αντιθετα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακριβώς. Δεν πρόκειται να γίνουμε κοινωνία αγγέλων, οπότε οι ουτοπίες παραμένουν ανέφικτοι ευσεβείς πόθοι. Άκυρη η αναρχική ιδέα και ανέφικτη στον πραγματικό κόσμο...
    Μπορεί να μην υπάρξουν ποτέ τέλειοι άνθρωποι, όμως καλύτεροι πολίτες είναι εφικτό να υπάρξουν, όπως και δικαιότερες κοινωνίες.
    Η ιστορία μας διδάσκει ότι ήδη υπήρξαν στο παρελθόν και συνεπώς είναι κάτι το εφικτό.
    Δεν υπήρξαν τέλειες, αλλά καλύτερες, δικαιότερες και πιο εξελιγμένες ηθικά, συγκριτικά με το σήμερα.
    Η χρυσή τομή που θα πρέπει να βρει ο ηγέτης, είναι η δικαιοσύνη που ικανοποιεί όλους.
    Θα πρέπει όμως η κοινωνία να θελήσει να τον αναζητήσει και να τον αναδείξει ως ηγέτη. Αν δεν τον θέλει, δεν πρόκειται ποτέ να εμφανιστεί από μόνος του, εκτός εάν...

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.