Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Τι οδηγεί στην αυτοχειρία

 Πώς ένας άνθρωπος ο οποίος κρατά σταθερά το τιμόνι της ζωής του ξαφνικά νιώθει να του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια

Οι απαντήσεις των επιστημόνων στο ερώτημα «γιατί το έκανε;» που ακολουθεί κάθε αυτοκτονία

Αποτέλεσμα εικόνας για αυτοκτονια

Γράφει η Βάρβογλη Λίζα


«Γιατί το έκανε;». Είναι το κλασικό ερώτημα που θέτουν οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης όταν κάποιος από τον περίγυρό τους αποφασίσει να θέσει τέρμα στη ζωή του. Και είναι αυτή η αίσθηση του αγνώστου, του αναπάντητου, της σκοτεινής πλευράς του αυτόχειρα η οποία αφήνει περισσότερα ερωτήματα και απορίες στον περίγυρό του. Ενας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, όπως για παράδειγμα ο πολυσυζητημένος Παντελής Σφηνιάς, που έχτισε σκαλί σκαλί μια λαμπρή καριέρα, ένας άνθρωπος που πάλεψε και πέτυχε, που κρατούσε σταθερά το τιμόνι της ζωής του, που είχε τον απόλυτο έλεγχο, ξαφνικά νιώθει να του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, βρίσκεται έρμαιο καταστάσεων, συγκυριών και σχολίων τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει και τότε θέτει τέρμα στη ζωή του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό National Institute of Mental Health (Εθνικό Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας), η υπ' αριθμόν ένα αιτία της αυτοκτονίας είναι η κατάθλιψη. Τα αίτια της κατάθλιψης είναι ποικίλα, συμπεριλαμβανομένων γενετικών/κληρονομικών καταβολών καθώς και περιβαλλοντικών επιδράσεων, όπως είναι ένα ξαφνικό, πολύ έντονα αρνητικό, γεγονός. Παρ' όλα αυτά, για το γενικό κοινό το στίγμα της αυτοκτονίας είναι ότι το άτομο που φθάνει σε αυτή την έσχατη λύση ή τρελό είναι ή έχει κάποια ψυχική ασθένεια. Αν και η περίπτωση της ψυχικής ασθένειας δεν αποκλείεται, ωστόσο υπάρχουν και άλλα αίτια που μπορεί να ωθήσουν στην αυτοκτονία. Το κυριότερο από αυτά τα αίτια είναι εξωτερικά γεγονότα για τα οποία το άτομο νιώθει ανήμπορο να αλλάξει τη ροή ή την εξέλιξή τους και τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του προκαλώντας του αβάσταχτη στενοχώρια.
Η υποκειμενική εμπειρία του ανθρώπου που φθάνει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας (ασχέτως αντικειμενικών κριτηρίων ή τι του λέει ο περίγυρός του) είναι ότι νιώθει ψυχικά αδύναμος, ανήμπορος, κατατρεγμένος, χωρίς κατανόηση από τον περίγυρό του και, κυρίως, χωρίς έλεγχο της κατάστασης. Το άτομο στα πρόθυρα της αυτοκτονίας δεν έχει τον έλλογο σκεπτικό μηχανισμό του ανθρώπου που αισθάνεται καλά. Η κρίση του θολώνει, βλέπει τα πράγματα μονόπλευρα και διχοτομεί τα πάντα: το κριτήριό του είναι ή όλα ή τίποτα, ή μαύρο ή άσπρο, και δεν μπορεί να δει τις ενδιάμεσες αποχρώσεις και διαβαθμίσεις.
Οι σκέψεις αυτού του ανθρώπου επικεντρώνονται στο τώρα και έχει χάσει την ικανότητά του να οραματιστεί το μέλλον. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό και αναπόδραστο στα μάτια του αυτόχειρα, ο οποίος νιώθει καταδικασμένος από μια σίγουρη και αμετάκλητη αποτυχία την οποία δεν μπορεί να ελέγξει.
Ακόμη και αν το περιβάλλον του τον διαβεβαιώνει για το αντίθετο ή προσπαθεί να προτείνει κάποιες λύσεις, από τη στιγμή που το άτομο έχει μπει στη διαδικασία της αυτοκτονικής σκέψης είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει τρόπο αντιμετώπισης των γεγονότων χωρίς την επαγγελματική βοήθεια ψυχιάτρου ή ψυχολόγου.
Είναι λοιπόν αδύναμο το άτομο που επιχειρεί να αυτοκτονήσει; Οχι απαραίτητα. Πολλές φορές είναι τα δυνατά και δυναμικά άτομα που επιλέγουν μια τόσο αρνητική λύση στα προβλήματά τους, η οποία, παραδόξως, απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη και είναι ο έσχατος τρόπος για αυτά τα άτομα να αποδείξουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και του εαυτού τους, παρ' όλο που επιλέγουν τον πιο αρνητικό τρόπο για να το επιβεβαιώσουν.

* Η έσχατη λύση
Το άτομο που επιχειρεί και φέρνει σε πέρας την αυτοκτονία του θέλει λοιπόν να πεθάνει; Η επιστημονική κοινότητα είναι κατηγορηματική σε αυτό και η απάντηση είναι: Οχι. Το άτομο αυτό επιθυμεί να πεθάνει ως έσχατη λύση, για να βάλει τέλος στην αγωνία και στον ψυχικό πόνο του. Είναι η μόνη διέξοδος η οποία νομίζει ότι ανοίγεται μπροστά του και πιστεύει ότι αυτή είναι η μόνη λύση που του δίνει κάποιον έλεγχο στη ζωή του. Δεν πρόκειται περί επιλογής. Πρόκειται για μια απεγνωσμένη αντίδραση. Το ερώτημα είναι, αν στο άτομο στα πρόθυρα αυτοκτονίας δινόταν η ευκαιρία να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή του πριν από το δραματικό γεγονός (κατάθλιψη, ασθένεια, προσωπική καταστροφή ή οτιδήποτε άλλο επηρέασε τη ζωή του) και τον θάνατο, τι θα διάλεγε; Η απάντηση είναι ότι θα διάλεγε τη ζωή του όπως ήταν πριν, χωρίς τον ψυχικό πόνο.
Τα παραπάνω βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί ένα άτομο στα πρόθυρα αυτοκτονίας δείχνει ήρεμο, ίσως και ευδιάθετο, όπως δήλωσαν για τον Παντελή Σφηνιά οι συνεργάτες του. Ο λόγος είναι ότι το άτομο που έχει πάρει την απόφασή του έχει την αίσθηση ότι τουλάχιστον τώρα ελέγχει την κατάσταση και βλέπει ένα τέλος στην ψυχική οδύνη του.
* Τα επιστημονικά δεδομένα
* Η αυτοκτονία δεν γίνεται παρορμητικά ούτε αποτελεί κάποιο καπρίτσιο εκ μέρους του αυτόχειρα, αλλά αποτελεί προϊόν σκέψης και συνειδητής επιλογής.
* Περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες θέτουν τέρμα στη ζωή τους αυτοκτονώντας, με αναλογία τέσσερις άνδρες προς μία γυναίκα.
* Περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες δηλώνουν ότι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, με αναλογία δύο γυναίκες προς έναν άνδρα.
* Οι άνδρες που αποπειρώνται να θέσουν τέρμα στη ζωή τους τείνουν να διαλέγουν μέσα τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια σωτηρίας (π.χ., πυροβολισμός, πτώση, απαγχονισμός), εν αντιθέσει με τις γυναίκες που τείνουν να επιλέγουν μέσα τα οποία μπορεί να αφήνουν περιθώρια σωτηρίας (π.χ., υπερβολική δόση ηρεμιστικών χαπιών).
* Μόνο ένα στα τέσσερα άτομα αφήνει κάποιο σημείωμα.
* Πριν από την αυτοκτονία το άτομο προσπαθεί να τακτοποιήσει διάφορες εκκρεμότητες, όπως περιουσιακά στοιχεία.
* Τα σημειώματα που συνοδεύουν μια αυτοκτονία έχουν στερεότυπο χαρακτήρα.
* Οι επιρρεπείς επιχειρηματίες
Τραγικά γεγονότα σαν αυτό που απασχολεί τις ημέρες αυτές το πανελλήνιο δεν είναι άγνωστα στη διεθνή ειδησεογραφία. Η αμερικανική εφημερίδα «Dayton Daily News» στις 18.12.1998 δημοσίευσε την είδηση ότι στην κομφουκιανή κοινωνία της Νότιας Κορέας, που εξισώνει την αποτυχία με την ατίμωση, αυτοκτονεί κάθε μέρα το λιγότερο ένας επιχειρηματίας.
Η «Seattle Post Intelligence» εξάλλου έγραψε στις 23.4.1998 ότι κατά μέσον όρο 25 νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες θέτουν ετησίως τέρμα στη ζωή τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Οι «Irish Times» δημοσίευσαν στις 27.2.1998 την είδηση ότι τρεις μεσήλικοι ιάπωνες επιχειρηματίες, όλοι πρόεδροι εργοστασίων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, έθεσαν τέρμα στη ζωή τους, καθένας στο δωμάτιό του στο ίδιο ξενοδοχείο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.
Η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι 140 ιάπωνες επιχειρηματίες αυτοκτόνησαν το 1996. Ο Joseph Coleman σε δημοσίευμα του «Associated Press» (2.7.1999) ανέφερε δραματική αύξηση στο ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία λόγω οικονομικών ή άλλων δυσχερειών και έντονων αρνητικών καταστάσεων.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Πέντε λανθασμένες αντιλήψεις
1. Αυτοί που λένε ότι θα αυτοκτονήσουν δεν πρόκειται να το κάνουν. ­ Λάθος.
Πολλές φορές ο μόνος τρόπος του περίγυρου να αντιληφθεί τις προθέσεις του αυτόχειρα είναι από δηλώσεις του τύπου «εγώ δεν είμαι απαραίτητος πια» ή «όταν δεν θα υπάρχω...».
2. Οποιος προσπαθεί να αυτοκτονήσει είναι τρελός. ­ Λάθος.
Τα άτομα που οδηγούνται στην αυτοκτονία μπορεί να έχουν κατάθλιψη, να είναι δυστυχισμένα, να έχουν ένα αβάσταχτο πένθος, να νιώθουν ότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα.
3. Αν κάποιος είναι αποφασισμένος να αυτοκτονήσει, τίποτε δεν τον σταματάει. ­ Λάθος.
Συνήθως τα άτομα που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν έχουν διχασμένη άποψη για το ζήτημα και αμφιταλαντεύονται. Κυρίως επιθυμούν να θέσουν τέρμα στον πόνο τους και όχι στη ζωή τους, αλλά δεν βλέπουν άλλη λύση.
4. Αυτοί που σχεδιάζουν να αυτοκτονήσουν δεν είναι πρόθυμοι να δεχθούν επαγγελματική βοήθεια. ­ Λάθος.
Σε μια έρευνα του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας βρέθηκε ότι οι μισοί από αυτούς που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν είχαν αναζητήσει ιατρική βοήθεια τους προηγούμενους έξι μήνες.
5. Οι συζητήσεις περί αυτοκτονίας μπορεί να παρακινήσουν κάποιον σε αυτή. ­ Λάθος.
Στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο είναι σωστό: η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το ζήτημα αυτό μπορεί να βοηθήσει.
Η κυρία Λίζα Βάρβογλη είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας και εργάζεται ως ψυχολόγος και ερευνήτρια στο Children's Hospital της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.


Ακολουθεί ένας οδηγός ενεργειών πρόληψης της αυτοκτονίας, απόσπασμα από το άρθρο της Βικτώριας Πολύζου, σύμβουλος ψυχικής υγείαςmedlabnews.gr : 




Δε θα μπορούσαμε να υποτιμήσουμε τους λόγους για τους οποίους νιώθει κάποιος πως θέλει να αυτοκτονήσει. Γι’ αυτό το άτομο οι λόγοι αυτοί είναι σοβαροί και πολύ σημαντικοί, ακόμα κι αν σε εμάς φαίνονται κάτι λιγότερο. Άλλωστε, για κάθε άνθρωπο διαφοροποιείται το τι είναι σοβαρό, «βαρύ», άσχημο και δύσκολο να αντιμετωπιστεί ψυχικά, καθώς και τα επίπεδα αντοχής στον πόνο. Για το λόγο αυτό, οι σκέψεις για αυτοκτονία δεν είναι απαραίτητα καλές ή κακές. Είναι όμως ενδεικτικές πως η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίζεται από έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στα επίπεδα του πόνου και την ενέργεια του να αντιμετωπίσει κανείς τον πόνο αυτό.
Ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα αυτοκτονικά συναισθήματα και οι σκέψεις αυτές, είναι ο ακόλουθος : είτε να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθεί ο πόνος είτε /και να βρεθεί ένας τρόπος να αυξηθεί η ενέργεια με την οποία θα αντιμετωπιστεί αυτός ο πόνος. Και τα δύο βέβαια είναι δυνατό να συμβούν. Απαιτείται ωστόσο αρκετή δουλειά, καθώς το μέσο γι’ αυτά τα επιτεύγματα είναι ο ψυχισμός του ίδιου του ανθρώπου που υποφέρει και που τη δεδομένη στιγμή είναι τόσο ευάλωτος.
Κάποιες φορές, όσο κι αν υπάρχει καλή πρόθεση στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε κάποιον άνθρωπο με αυτοκτονικά συναισθήματα και σκέψεις, μπορεί να πούμε ή να κάνουμε κάποια απερίσκεπτα πράγματα τα οποία μπορεί να πληγώσουν και να θυμώσουν αυτόν τον άνθρωπο και να τον ωθήσουν να αντιδράσει πιο άσχημα. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς οι ιδέες αυτοκτονίας κάποιου ατόμου, κυρίως
 ενός κοντινού μας ανθρώπου, συνήθως μας ξενίζουν, μας φοβίζουν και μας κάνουν να νιώθουμε μπερδεμένοι και πως δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμε την κατάσταση. Ίσως μάλιστα αυτή η κατάσταση να μας φαίνεται ακατανόητη ώστε να μην μπορούμε να την αποδώσουμε κάπου, να προκαλεί και σε εμάς συναισθήματα ντροπής και να θέλουμε να την κρατήσουμε κρυφή από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Έτσι, προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, στα πλαίσια του στενού οικογενειακού κύκλου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το πώς.

Αρκετές αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν αν οι αντιδράσεις μας προς το άτομο που αντιμετωπίζει μία κρίση διακρίνονται από ευαισθησία. Αν νομίζετε ότι κάποιος που γνωρίζετε έχει τη τάση να αυτοκτονήσει, θα πρέπει να:
  • Διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει βιάση. Καθίστε και ακούστε – πραγματικά ακούστε αυτά που έχει να σας πει. Δείξτε κατανόηση και υποστήριξη.
  • Θίξτε άμεσα το θέμα της αυτοκτονίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ανάμεικτα συναισθήματα για το θάνατο και επιζητούν να τα συζητήσουν και να βοηθηθούν. Μη φοβάστε να ρωτήσετε ή να μιλήσετε άμεσα για την αυτοκτονία.
  • Ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων και τις θετικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμηθείτε πως ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κρίση δεν σκέφτεται καθαρά. Αποθαρρύνετε τον από το πάρει σοβαρές αποφάσεις που δεν θα μπορεί να τις αλλάξει αργότερα. Συζητήστε μαζί του για πιθανές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να δώσουν ελπίδα για το μέλλον.
  • Παροτρύνετε το άτομο να δει το συντομότερο κάποιον ειδικό. Αναγνωρίστε ότι η βοήθεια που προσφέρετε είναι περιορισμένη και μη παίρνετε την αποκλειστική ευθύνη να το σώσετε.



Ελάχιστες χώρες έχουν συμπεριλάβει την πρόληψη της αυτοκτονίας στις προτεραιότητες τους.
 Η πρόληψη απαιτεί παρεμβάσεις καινοτόμες και μεγάλου εύρους με πολυτομεακή προσέγγιση η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τον τομέα της υγείας και άλλους όπως την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη δικαιοσύνη, τη θρησκεία, τη νομολογία, την πολιτική και τα ΜΜΕ. Επιπλέον η αναφορά και η καταγραφή σε σταθερή βάση αποτελεί ένα ζήτημα που επιδέχεται βελτίωση. Εξάλλου το κόστος της αυτοκτονίας είναι τεράστιο καθώς εκτός από την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές υπάρχουν και σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις για την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.


Η Ευρώπη μαστίζεται από την κρίση. Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Ακόμα και στην “ακμαία” Γερμανία, η κρίση έχει φέρει σε απελπισία κόσμο. Η Ευρώπη οδεύει προς την αυτοκτονία, αν δεν πάρει εγκαίρως μέτρα για την εξαθλίωση του πληθυσμού της.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 
Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό
Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της νέας εφαρμογής (Application) «Cyberkid»
Τηλεφωνικά στον αριθμό : 210-647 64 64
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

39 σχόλια:

  1. Χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην χώρα μας, εξαιτίας του αδιεξόδου που νιώθουν από την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της.
    Το κράτος δεν έχει την πρόνοια να μεριμνήσει γι αυτούς τους ανθρώπους ώστε να τους διασφαλίσει θεσμικά, την κατάλληλη ψυχιατρική ή ψυχολογική βοήθεια, για να μην φτάσουν στο απονενοημένο διάβημα της αυτοκτονίας. Εξάλλου το ίδιο το κράτος είναι ο ηθικός αυτουργός, των αιτίων μιας αυτοκτονίας.
    Είναι όμως πολύ σημαντικό, να γνωρίζουμε πως θα διακρίνουμε την αυτοκτονική τάση ενός συνανθρώπου μας, είτε είναι συγγενής, φίλος, συνάδελφος ή και γείτονας! Πρέπει να δείχνουμε ενδιαφέρον σε αυτές τις περιπτώσεις και να ενεργούμε ανάλογα, όσο ακόμη υπάρχει χρόνος να σωθεί ένας άνθρωπος.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εξαιρεσουμε τις κλινικες περιπτωσεις ψυχοπαθολογιας, οι ανθρωποι που σκεφτονται την αυτοκτονια νιωθουν οτι ο πονος εχει ερθει για να μεινει και δεν βλεπουν εξοδους διαφυγης. Στην σκεψη πως η ζωη τους καταντησε μια εν πολλοις επαναλαμβανομενη λουπα, απο την οποια λειπει η ανανεωση παραστασεων προς το καλυτερο, θεωρουν τον θανατο απεγκλωβισμο. Το προβλημα δεν εντοπιζεται συνηθως σε μια πτυχη της ζωης τους που παει στραβα αλλά στην συσσωρευση στρεσογονων παραγοντων. Αυτο το συσσωρευμενο στρες καθιστα τον ανθρωπο κινουμενη βομβα ετοιμη να πυροδοτηθει και σε ανυποπτο χρονο και απο ασχετη φαινομενικα αφορμη.

    Το αρθρο το λεει σε καποιο σημειο ξεκαθαρα και λιτα:
    "..έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στα επίπεδα του πόνου και την ενέργεια του να αντιμετωπίσει κανείς τον πόνο αυτό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Εχουμε αναφερει στο παρελθον πως αυτο που εχει σημασια ειναι το γιατι κανουμε οτι κανουμε. Εαν ο λογος ειναι καλος και συνειδητος, τοτε η πραξη ειναι θεμιτη. Σκοπος μας η συνειδητη πραξη και οχι η μηχανικη(ή φαντασιακη). Σε αυτο το πλαισιο, εαν ακουσω εναν καλο λογο για την αυτοκτονια, τοτε μπορει να την αποδεχτω αυτη την πραξη, σε αυτην την περιπτωση. Αλλα δεν το βλεπω να συμβαινει

    "Χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην χώρα μας, εξαιτίας του αδιεξόδου που νιώθουν από την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της."
    Αληθες αυτο. Οπως και το οτι το κρατος αντι για προστατης, ως οφειλει λογω του ρολου του ως αρχων, (αφου εισπραττει το νταβατζιλικι της φορολογιας και χιλια δυο αλλα) εχει αναδειχθει ως παρασιτο/αποστημα/καρκινωμα αφου επιδιωκει μονο την δικια του επιβιωση και ευημερια σε βαρος του οργανισμου.

    Το θεμα ειναι ομως τι κανουμε εμεις ως μοναδες. Αναλαμβανοντας την υπευθυνοτητα του εαυτου μας, αποκτουμε δυνατοτητες υπερβασης.

    "οι ανθρωποι που σκεφτονται την αυτοκτονια νιωθουν οτι ο πονος εχει ερθει για να μεινει και δεν βλεπουν εξοδους διαφυγης. Στην σκεψη πως η ζωη τους καταντησε μια εν πολλοις επαναλαμβανομενη λουπα, απο την οποια λειπει η ανανεωση παραστασεων προς το καλυτερο, θεωρουν τον θανατο απεγκλωβισμο. Το προβλημα δεν εντοπιζεται συνηθως σε μια πτυχη της ζωης τους που παει στραβα αλλά στην συσσωρευση στρεσογονων παραγοντων."

    Ποιος ειναι αυτος ο πονος; Ειναι πραγματικος; Υφισταται πραγματικα ή ειναι ψυχολογικο δημιουργημα; Μπορουμε να σκεφτουμε καποια παραδειγματα; Εαν ειναι ο πονος μιας αρρωστιας, τοτε η αρρωστια αυτη κομιζει ενα σημαντικο μηνυμα. Δεν υπαρχει τυχαιοτητα. Η αρρωστια αυτη, μας διδασκει την πραγματικοτητα. Ειπαμε πως το σωμα μας δρα ως προβολη και πως η υλη χρησιμευει ως ενα οπτικο βοηθημα για να κατανοησουμε τον εαυτο μας και τα λαθη του, που στην πραξη ειναι οι υπερβολες και οι ελλειψεις του. Αρα δεν εχουμε καμια δουλεια να σκεφτομαστε διαφυγη μεσω αυτοτκονιας. Δεν υπαρχει διαφυγη απο τον εαυτο μας, διοτι ο εαυτος μας ερχεται παντα μαζι μας. Το μαθημα μας ειναι να κατανοησουμε την ασθενεια μας και να επιτυχουμε ιαση σε ανωτερο επιπεδο, διορθωνοντας νοοτροπια και συμπεριφορα, και η ιαση στο υλικο επιπεδο θα ακολουθησει παραυτα.

    Αν ο πονος ειναι ενα προβλημα υγειας που δεν μπορει πλεον να διορθωθει, τοτε θα πρεπει να αποδεχτουμε τον πονο να ζουμε ετσι, ως ενα μαθημα συνεπειων παρελθοντικης συμπεριφορας. Δεν συμβαινει συχνα ομως αυτο. Ακομα και αν πιστευουμε πως δεν φταιμε, καλως ή κακως, οφειλουμε να αποδεχτουμε πως σε αυτο το παιχνιδι της ζωης, εν πολλοις το παιχνιδι παιζεται, με το να παιζουμε το εκαστοτε χαρτι που μας μοιραζεται. Εχουμε ομως απολυτο ελεγχο στο πως θα το παιξουμε αυτο το χαρτι.

    Αν το προβλημα ειναι ο εγκλωβισμος, τοτε η λυση ειναι σαφεστατα ο απεγκλωβισμος. Βγαινουμε, απο εκει που μπηκαμε. Εμεις μπηκαμε, ή εστω επιτρεψαμε να μπουμε.
    "Οχι δεν μπορω να απεγκλωβιστω επειδη.. " Αρα το προβλημα δεν ειναι ο εγκλωβισμος, αλλα οι εγκατεστημενες πεποιθησεις που εμεις κουβαλαμε. Δεν ειμαστε δεντρα για να μην μπορουμε να κουνηθουμε και αν εξαρτωμαστε απο το αν ερθει καποιος αλλος να μας σωσει. Εμεις σωζουμε τον εαυτο μας, επιτρεποντας ετσι το "Συν Αθηνα και χειρα κινει".
    Το προβλημα βρισκεται στο οτι εχουμε περιπεσει σε αδρανεια ή ειμαστε συναισθηματικα μπλοκαρισμενοι.(αυτο λυνεται με αποδοχη των συναισθηματων και επιτρεποντας τους να διλεθουν απο μεσα μας.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικα με την στασιμοτητα του εγκλωβισμου. Αν θυμηθουμε την αναλογια της αμαξας (οπου αμαξα ειναι ο ανθρωπος και τα μερη της αμαξας ειναι τα μερη-λειτουργιες του ανθρωπου), αυτο θα μπορουσαμε να το αναπαραστησουμε ως μια αμαξα στην οποια το αλογο(συναισθημα) εχει σταματησει και αρα η αμαξα(ανθρωπος) εχει σταματησει να κινειται. Λογικο και αναμενομενο να επελθει μια κατασταση και εντυπωση στο νου (αμαξάς) πως δεν υπαρχει τιποτα ενδιαφερον. Απο τη στιγμη που η αμαξα δεν κινειται, αργα ή γρηγορα ο αμαξάς θα βαρεθει του θανατά. Το αλογο πρεπει να ξαναξεκινησει και για να γινει αυτο θα πρεπει να "ακουσουμε" το αλογο (καρδια-συναισθημα) τι θελει και να να βρουμε με καποιο τροπο να ικανοποιησουμε τις επιθυμιες του. Καλως ή κακως, ολη η ζωη και ολο το συμπαν αποτελει κατα καποιον τροπο μια λουπα. Εαν αλλαξουμε ομως εμεις, τοτε αλλαζει και το σκηνικο.

    Ποιοι ειναι οι στρεσογονοι παραγοντες; Ειναι στρεσογονοι μονο αν εμεις τους επιτρεψουμε να ειναι. Αλλος μπορει να στρεσαρεται μεχρι να παθει καρδιακο επεισοδιο και αλλος να χασμουριεται, ενω βλεπουνε την ομαδα τους να παιζει ποδοσφαιρο. Πού εντοπιζεται η διαφορα; Στην ταυτιση. Ο ενας ταυτιζεται με την ομαδα μου και νιωθει λογω ψυχολογικης προβολης πως ειναι η ομαδα του. Οποτε μια ηττα την βιωνει ως απωλεια ταυτοτητας και του "ειναι" του και αρα στρεσαρεται μεχρι θανατου. Ο αλλος δεν ταυτιζεται καθολου, οποτε εχει μηδεν ενδιαφερον, δεν παρακολουθει καν. "Ασε μας ρε φιλε, και αν χασω τη δουλεια μου και μεινω στο δρομο;" Και αυτο ταυτιση ειναι με το φυσικο σωμα μας. Δεν λεω πως ειναι κακη η ταυτιση. Μετρο χρειαζεται, να μην συμβαινει σε υπερβολη. Ξερουμε πως ειναι σε υπερβολη, οταν στρεσαριζομαστε υπερμετρα.

    Δεν υπαρχει πονος, εμεις πιστευουμε πως υπαρχει πονος και τον εμφανιζουμε. Εναι σαν την αυτοπεποιθηση. Δεν εχω αυτοπεποιθηση, μεχρι να καταφερω κατι. Μολις καταφερω αυτο το κατι, ξαφνικα αποκτω αυτοπεποιθηση και αισθανομαι πιο ολοκληρωμενος ως ανθρωπος. Στην ουσια δεν με βοηθησε το επιτευγμα μου, απλα με βοηθησε να "θυμηθω" την αυτοπεποιθηση που ηδη ειχα αλλα δεν εξεφραζα. Γι αυτο μιλαμε για αυτοπραγματωση και συνειδηση του εαυτου. Ειμαστε ηδη αλλα δεν το συνειδητοποιουμε. Βαθια συνειδητοποιηση ισοδυναμει με φωτιση.

    "Πρέπει να δείχνουμε ενδιαφέρον σε αυτές τις περιπτώσεις και να ενεργούμε ανάλογα, όσο ακόμη υπάρχει χρόνος να σωθεί ένας άνθρωπος."
    Δυσκολο να βοηθησεις καποιον που δεν θελει. Εαν ζητησει βοηθεια, τοτε ανοιγει ο δρομος. Σιγουρα ενας ευγενικος τροπος συμπεριφορας βοηθαει καπως, αλλα δεν ξερω αν εχει ουσιαστικη διαφορα. Αγαπα τον πλησιον σου μικρα ελαττουμενος. Διαφορετικα, μπορει αντι να βοηθησουμε, να παθουμε και εμεις ζημια. Πώς αλλιως μπορουμε να βοηθησουμε αραγε;

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η οικονομική δυσπραγία είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοχειρια. Εκεί σαφως ευθύνεται το κράτος. Μήπως ομως και η εξέλιξη της κοινωνίας, οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, η απομόνωση οδηγούν κάποιον σ'αυτή την πράξη;
    Έχουμε τόσους ανθρώπους γύρω μας και όμως νιώθουμε τόσο μονοι. Η αγκαλιά, οι δια ζώσεις συζητήσεις εχουν αντικατασταθεί από ένα άψυχο πληκτρολόγιο φερομενο ως δότης και δεκτης συναισθημάτων και σκέψεων.
    Νεοι άνθρωποι ως gamers γκουρου μπορούν να σκοτώνουν αντιμετωπίζοντας έτσι την αφαίρεση ζωής ως διασκέδαση και αποκόπτοντας κάθε συναισθηματικο κόστος ή ηθική αναστολή για αυτό. Απόρρεια αυτου, ο κυνισμός.. Και όταν έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, τους είναι πολύ εύκολο να εφαρμόσουν τις διαθεσεις τους σ αυτό που εξασκηθηκαν καλα. Να αφαιρέσουν ζωες δίχως αναστολες.Και μετά έρχεται η φάση της συνηδητοποιησης. Αντιμέτωποι με τον ιδιο τους τον εαυτό. Μοναδικη λυση η αυτοκτονια.
    Πόσες νεες κοπέλες πλανώνται διαδικτυακά από επίδοξους εκμεταλλευτές με σκοπό την ερωτικη επαφή, δημιουργωντας τους την εικόνα ενος τέλειου άντρα με τις ιδανικές αναλογίες σώματος και με εσωτερικο κόσμο γεμάτο συναισθηματα, ερωτισμό περιτυλιγμένα με έναν άψογο λόγο, ιδανικός για να αγκιστρωσει τα θύματα του; Και οταν η φαντασιωση έρθει αντιμετωπη με την πραγματικότητα καταρρέει ο κόσμος τους. Καθημερινά φαινόμενα για τα οποία όλοι έχουμε ευθύνη. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε αφιλτράριστα ότι η κοινωνια, η τεχνολογία εξελίσσονται, άρα και μεις μαζί. Εμεις δημιουργούμε τον κόσμο που θελουμε να ζήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ‘’..εαν ακουσω εναν καλο λογο για την αυτοκτονια, τοτε μπορει να την αποδεχτω αυτη την πραξη..’’
    Αγαπητε Στοχαστη, στον εξωτερικο αντικειμενικα(οσο γινεται) σκεπτομενο παρατηρητη, ουδεις λογος φανταζει αρκετος για μια αυτοκτονια. Εκτος αν μιλαμε για ακραιες ισως περιπτωσεις, αφορητου σωματικου πονου, κακοποιησης, τιμης, εθνικων συμφεροντων, κτλ. Για καποιον λογο, επειδη ο ψυχικος πονος δεν ειναι τοσο αμεσα αντιληπτος εχουμε την ταση να τον θεωρουμε υποδεεστερο αντιπαλο αλλά ειναι οντως ετσι;
    Αν ρωτησεις καποιον ανθρωπο που εχει εκφρασει την επιθυμια του να εγκαταλειψει τα εγκοσμια,
    «γιατι το λες αυτο, γιατι δεν κουνιεσαι απο την θεση σου να αλλαξει η οπτικη σου;»,

    συνηθως θα σου πει οτι

    «δεν εχω την δυναμη να κουνηθω, ξερω οτι αυτα που μου λες ειναι προς οφελος μου και σωστα αλλά οι συνεπειες της δικης μου αλλαγης θεσεως στην σκακιερα, στην ζωη και στις πεποιθησεις και προσδοκιες των αλλων για μενα, ανοιγουν ενα νεο κυκλο πονου που δεν νιωθω δυνατος για να αντιμετωπισω».

    Νοητικα, βλεπουν αυτα τα ατομα πώς εχει μια κατασταση αλλά ειναι τοσο πολυ μπλοκαρισμενα συναισθηματικα που στο σεναριο αλλαγης σκηνικου, τους τρομοκρατουν οι επερχομενες συγκρουσεις ισως περισσοτερο απο την συγκρουση που ηδη βιωνουν. Γνωριζουν οτι ο θανατος δεν ειναι λυση αλλά παυσι-πονο.

    Εχω προσφατα δυο παραδειγματα γυναικων που εξεφρασαν αυτην την επιθυμια. Αν εισαι κοντινος φιλος και αρκετα τυχερος να σου μιλησουν για να προλαβεις ενδεχομενως μια αποπειρα, θα παρατηρησεις αυτην την μαχη για ζωη και για θανατο. Και θα το δεις στα ματια πόσο η σπιθα για ζωη ειναι αναμμενη ή εχει αρχισει να σβηνει. Γιαυτο ειναι παρα πολυ σημαντικο να εχουμε αληθινους φιλους στην ζωη μας. Η φιλία ειναι πραγματι τοσο δυνατο χαρτι που και ολα να τα εχεις χασει στην ζωη σου, αν εχεις αυτο μπορεις να νιωθεις πλουσιος.

    Αυτο που λες IRENE για την επαφη,
    «Η αγκαλιά, οι δια ζώσεις συζητήσεις εχουν αντικατασταθεί από ένα άψυχο πληκτρολόγιο φερομενο ως δότης και δεκτης συναισθημάτων και σκέψεων»
    ειναι αξιο προσοχης. Γιατι στην συγχρονη εποχη, νομιζουμε πολλες φορες οτι επιτελεσαμε το χρεος μας προς εναν φιλο-γνωστο με δυο αραδες στην οθονη του κινητου του τηλεφωνου, οταν ο φιλος εκεινες τις στιγμες εχει αναγκη να κινησεις να πας τον βρεις και να κατσεις μαζι του.

    Γιαυτο, ας κοιταξουμε να χτιζουμε αν μη τι αλλο αληθινες φιλιες στην ζωη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Ελένη μου. Η αληθινή φιλια χωρίς μάσκες, αφιλτράριστη και αληθινή, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε πολλά προβλήματα μας.
    Δυστυχώς ομως οι άνθρωποι που βιώνουν έναν εσωτερικό γολγοθά και περνούν το κατώφλι της κατάθλιψης, είναι άνθρωποι, όπως σωστά λέει το άρθρο, δυνατοί με πλήρη έλεγχο της ζωής τους μέχρι την ώρα του απόλυτου σκότους. Από θέμα εγωισμου,δυσκολα εμφανιζουν τα σημάδια της υποτροπής. Συνήθως αυτός που το αντιλαμβάνεται είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να διαβάζει τον άλλον, να τον νοιώθει και να έχει την δυνατότητα να τον προσεγγίσει χωρίς τις δικές του πεποιθήσεις, με ανοικτα ωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο όσες γνώσεις ιατροδικαστικής μου απέμειναν, θυμάμαι πως στις αυτοχειρίες, οι περισσότερες περιπτωσεις αφορούσαν τρόπους που οι αυτόχειρες πίστεψαν ότι με κάποιο τρόπο στο τέλος θα σωθούν. Σπανιότερες είναι οι περιπτώσεις που ο αυτόχειρας ενήργησε με τρόπο που η θανάτωσή του να είναι αμετάκλητη. Μια ελπιδα ότι κάποιος θα τους σώσει την τελευταία στιγμή έχει παρατηρηθεί πολλές φορές, ασχέτως αν τελικά δεν επιτεύχθη κάποια σωτηρία. Άρα σε πολλές περιπτώσεις, αποδεικνύεται ότι ο αυτόχειρας, δεν θέλει πραγματικά να πεθάνει, γιατί αγαπάει την ζωή του. Απλά δεν βρισκει λύση στα προβλήματα που τον βύθισαν στην απόγνωση και θεωρει ότι με την φυγή του θα απαλλαχθεί από αυτά!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, θεωρει οτι απαλλασσεται εστω και για λιγο, αγαπητε Λυκιε.

    Αλλά ακομα κι εκεινος που γνωριζει οτι δεν τιθεται θεμα απαλλαγης, η ακινησια-αδρανεια εξαιτιας του μπλοκαρισμενου συναισθηματος, σταδιακα τον ριχνει σε καταθλιψη-βυθισμα-αποσυρση.

    Η αδυναμια εξευρεσης λυσης(νοητικη και συναισθηματικη ακινησια) φερει και την σωματικη πολλες φορες ακινησια. Γιαυτο οσο βοηθητικο ειναι να καταλαγιαζουμε τον νου μας και να γαληνευεουμε αλλο τοσο χρησιμο ειναι να διατηρουμε το σωμα μας σε κινηση. Οχι φυσικα σε τροχια υπερ-κοπωσης/φορτισης αλλά σε επιπεδο παραγωγης ενδορφινων για τονωση του αισθηματος της ευφοριας.

    Ισχυει οτι τα ποσοστα αυτοκτονιων ειναι αυξημενα σε χωρες περισσοτερο προηγμενες; Να εξετασουμε λιγο το γιατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ισχυει οτι τα ποσοστα αυτοκτονιων ειναι αυξημενα σε χωρες περισσοτερο προηγμενες; Να εξετασουμε λιγο το γιατι;"

    Κανε μια αποπειρα. Δοκιμασε να δωσεις μιαν απαντηση.(feel free to give it a shot) Υποψιν πως δεν υπαρχει μια σωστη απαντηση, υπαρχουν διαφορες αιτιες.

    Προσωπικα εχω πολλες ενστασεις (σιγα μη δεν ειχα) γενικοτερα στο θεμα, και θα επιχειρησω να τις εκφρασω οσονουπω. Για παραδειγμα:

    "* Τα επιστημονικά δεδομένα
    * Η αυτοκτονία δεν γίνεται παρορμητικά ούτε αποτελεί κάποιο καπρίτσιο εκ μέρους του αυτόχειρα, αλλά αποτελεί προϊόν σκέψης και συνειδητής επιλογής."

    Αυτο το "επιστημονικο δεδομενο" δεν ισχυει. Δεν προκειται περι συνειδητης επιλογης, αλλα για μια ευκαιριακη αποφαση. Ο ανθρωπος που παιρνει αυτην την αποφαση δεν εχει αναπτυξει την σπανια ικανοτητα να παιρνει συνειδητες επιλογες. Αποτελειται απο μια λεγεωνα απο "εγω", οπου το καθε "εγω" αναλαμβανει για λιγο τα ηνια του ανθρωπου. Ειναι το ακριβες αντιστοιχο ενος νηπιου (1-5 χρονων). Οτι και να πει, οποια αποφαση και να παρει, δεν την αποδεχομαστε ως συνειδητη διοτι γνωριζουμε πως ειναι ευκαιριακη, της στιγμης. Εκεινη την στιγμη αισθανεται ασχημα επειδη το μαλωσαν οι γονεις και λεει "Θελω να πεθανω". Μετα απο 1 ωρα του δινουν ενα καινουργιο παιχνιδι και εκεινο ενθουσιαζεται και τραγουδαει "ειμαι ευτυχισμενο. Η ζωη ειναι υπεροχη". Η διαφορα βρισκεται πως ο ενηλικας ειναι ενα νηπιο με ικανοτητες δρασης, οποτε καποιες αποφασεις ενδεχεται να τις πραγματοποιησει.

    Συνειδητη επιλογη σημαινει "ξερω τι κανω και γιατι το κανω". Οπως ευστοχα διατυπωνει ο αγαπητος Λυκιος: "Απλά δεν βρισκει λύση στα προβλήματα που τον βύθισαν στην απόγνωση και θεωρει ότι με την φυγή του θα απαλλαχθεί από αυτά!" Αυτο δεν ειναι συνειδητη επιλογη. Δεν νοειται συνειδητη επιλογη οταν δεν ξερω τι επιλεγω. Ειναι σαν να ειμαι σε ενα αεροπλανο, να μην ξερω τι ειναι το αεροπλανο και πως δουλευει και να λεω: "Κουραστηκα τοσες ωρες εδω μεσα, δεν αντεχω αλλο. Δεν εχω ιδεα τι θα συμβει αν ανοιξω την πορτα και πηδηξω, αλλα μετα απο ωριμη σκεψη ειναι συνειδητη επιλογη μου να το κανω". Πίπες. Δεν ειναι συνειδητη επιλογη αυτο. Καταρχας, πρεπει να γνωριζω τι θα συμβει, αν το κανω αυτο. Ειναι βασικο αυτο. Δεν νοειται συνειδητη επιλογη οταν αυτη εμπεριεχει το αγνωστο. "Δεν ξερω τι κανει αυτο το κουμπι πανω σε αυτη την,πως την λενε, πυρηνικη βομβα, αλλα δεν αντεχω αλλο εδω, κουραστηκα, το σκεφτηκα σοβαρα και επελεξα συνειδητα να το πατησω". Ουτε αυτο ονομαζεται συνειδητοτητα. Θα μπορουσαμε να το πουμε ηλιθιοτητα ή χαζομαρα, σιγουρα οχι ομως συνειδητη επιλογη.

    Το να θεωρει κανεις πως με την φυγη θα ξεφυγει απο τα προβληματα του, δεν ειναι σωστο. Δεν υπαρχει διαφυγη απο τον εαυτο μας. Ο εαυτος μας παντα ερχεται μαζι μας, ακομα και μετα το θανατο, ειναι αρκετα πιθανον τα βασικα χαρακτηριστικα μας να μας ακολουθουν. Τα προβληματα που μας βυθισαν στην απογνωση, ειναι δικα μας, ειτε τα δημιουργησαμε εμεις, ειτε εμεις επιτρεψαμε να δημιουργηθουν (τα ελξαμε). Ειναι βολικο να λεμε πως για τον εγκλωβισμο μας φταινε οι αλλοι, οποτε αν εμεις φυγουμε, τοτε ολα καλα, αλλα αυτο δεν ισχυει, διοτι εκει που θα παμε τα ιδια θα ξανασυναντησουμε. Μονη λυση η κατανοηση του εαυτου μας, η αποδοχη του προβληματικου μερους του, η παρατηρηση του ανευ κρισης, και συνεπακολουθα η υπερβαση. Διαφορετικα, ακομα και μετα την αυτοκτονια, βαζω στοιχημα πως ο αυτοκτονημενος, θα ξαναβιωσει το ιδιο ακριβως προβλημα (αφου αυτος θα το αναπαραγει-ελξει) αλλα μετα με την καμπουρα του φορτωμενη επιπροσθετα απο ενα νεο καρμα νααα(με το συμπαθιο), λογω της αυτοχειριας.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπαρχουν περιπτωσεις συνειδητης αυτοκτονιας, αλλα αυτες ειναι πολυ σπανιες, και καμια δεν αφορα τις περιπτωσεις που εξεταζουμε. Θα μπορουσα να φανταστω επιπλεον και αλλες (απο το μυαλο μου, χωρις να ξερω αν εχουν συμβει,σαφως ευφανταστα σεναρια) αρα υπαρχει θεωρητικα η "συνειδητη αυτοκτονια". Ομως, ξαναβαζω στοιχημα, πως ΚΑΜΙΑ περιπτωση απο αυτες στις οποιες αναφερομαστε στη συζητηση μας ή αυτες που αναφερονται τα "επισημα επιστημονικα δεδομενα", δεν πληροι τα κριτηρια. Ας το θεωρησουμε λοιπον ως εξαιρεση στο κανονα για να μην μπερδευομαστε. Και ο κανονας ειναι πως η αυτοκτονια ειναι μια βαθια και πληρως ασυνειδητη πραξη/δραση.

    Σχετικα με την καταθλιψη. Το ειχα ξανα-αναφερει αλλα θα το ξανα-αναφερω. Πριν λιγα χρονια επιχειρησα να μπω στο πετσι της εννοιας της καταθλιψης, για να βοηθησω μια φιλη. Εγω, ημουν σιγουρος πως δεν ειχα. Συνειδητοποιησα πως και εγω ειχα σε καποιο βαθος. Ισχυριζομαι λοιπον σημερα, πως ΟΛΟΙ οι ανθρωποι εχουν καταθλιψη σε καποια μορφη. Οποιος ειναι βεβαιος πως δεν εχει, μπορω να τον βοηθησω να την βρει απο εκει που ειναι βαθια θαμμενη. Η καταθλιψη δεν ειναι ασθενεια, ουτε καποια τυχαια μολυσματικη αρρωστια. Δεν υπαρχει καποιο μικροβιο που μας μολυνει. Η καταθλιψη ειναι μια θλιψη της ψυχης, ενας πονος της ψυχης ητοι ψυχικος πονος (και οχι ψυχολογικος πονος) που φυσικα και ειναι υπαρκτος. Ο ψυχολογικος πονος ειναι που στερειται υπαρξης, καθως ειναι ενας πονος απο την ψυχολογια μας, που πρακτικα σημαινει απορροια απο τις μπουρδες μας. (σκεψεις,νοοτροπιες,συμπεριφορες και λοιπα κατασκευασματα μας). Η ιαση της καταθλιψης επιτυγχανεται παλι με την αποδοχη της. Οφειλουμε να την αποδεχτουμε ωστε να κατανοησουμε το μηνυμα της. Δεν ειναι τρελη η ψυχη μας για να θλιβεται. Σημαινει πως εμεις ζουμε πολυ λαθος, πορευομαστε πολυ στραβα. Την ξεπουλαμε για φουμαρα. Οταν βιωσουμε βαθια αυτο το μηνυμα, ειναι βεβαιο πως θα επιχειρησουμε διορθωτικες κινησεις. Και αυτη ακριβως ειναι η εντελεχεια (λειτουργια) της καταθλιψης. Δεν ειναι λογικο πως αμα τρωω σαπιο φαγητο, θα με ποναει το στομαχι μου; Πρεπει να με ποναει το στομαχι μου και να ξερναω,για να σταματησω να τρωω σαπιο φαγητο. Αυτη ειναι η αυτονοητη αντιδραση. Αν εγω πω, δεν αντεχω αλλο τους πονους αυτους καθε φορα που τρωω(σαπιο φαγητο), οποτε αυτοκτονω, εε, τοτε κριμα, μεγαλο κριμα. Οχι ομως και "συνειδητη επιλογη μετα ωριμου σκεψεως", μην τρελαθουμε εντελως. Απλα η πεποιθηση μου αυτη πως "Πρεπει να τρωμε σαπισμενο φαγητο" ηταν τοσο ισχυρη, που με νικησε, και η τυφλη υπηρετηση της μου κοστισε την ζωη μου(και βαλε).

    Οσον αφορα την "αδυναμια εξευρεσης λυσης", ξαναλεμε πως λυσεις υπαρχουν. Οχι σαν του ΓΑΠ, το "λεφτα υπαρχουν", αλλα εγω δεν μπορω να βρω φραγκο, αλλα "Λυσεις υπαρχουν" και οποιος διατυπωσει ενα προβλημα που μπορει να τον εχει φερει σε απογνωση ή εστω δυσκολευεται να το λυσει, θα του διατυπωσουμε μια λυση για το προβλημα αυτο. Τολμηρος ισχυρισμος αν μη τι αλλο,(it is bold indeed) αλλα τον καταθετω δημοσια. Ελπιζω αγαπητε Λυκιε, να βαλεις λιγη πλατη ;-)

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαχα! Ο άνθρωπος που έχει την κάθε λύση στο τσεπάκι!
    Αγαπητέ Ελ. Στοχαστή, θα βάλω πολλή πλάτη.
    Η έννοια της συνειδητής επιλογής, δεν μπορεί να μπει στα απόλυτα πλαίσια που επιχειρείς να την βάλεις. Διότι συνειδητό, δεν σημαίνει και απόλυτα λογικό. Συνειδητή επιλογή, σημαίνει ότι σκέφτομαι και επιλέγω να κάνω κάτι, επειδή συμφωνεί με τις εκάστοτε παρούσες πεποιθήσεις, εντυπώσεις, ιδέες, καταστάσεις και συνθήκες που συντρέχουν εκείνη την στιγμή...
    Συνεπώς αντιλαμβάνομαστε την σχετικότητα και την υποκειμενικότητα των στιγμών, που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.
    Άρα πρόκειται για αποφάσεις που παίρνουμε υπό το κράτος των συνθηκών και όχι για αυτές που συμφωνούν με την ορθότητα και την αντικειμενικότητα, όπως την βλέπει κανείς αποστασιοποιημένα!

    Έτσι, μπορεί κάποιος να λάβει την συνειδητή απόφαση να αυτοκτονήσει για να μην αποκαλύψει μυστικά στον εχθρό, αν συλληφθεί ζωντανός. Μπορεί να επιλέξει την αυτοκτονία, για να μην βιώσει μια βασανιστική διαδικασία θανάτου, από ασθένεια ή βασανισμό. Μπορεί να επιλέξει την αυτοκτονία, για να μην μπει ισόβια στην φυλακή. Μπορεί όμως και να επιλέξει την αυτοκτονία επειδή δεν αντέχει την ανέχεια και την πενία, γιατί είχε μάθει να ζει μέσα στα πλούτη! Μπορεί να αυτοκτονήσει επειδή, δεν αντέχει να βλέπει το παιδί της να υποφέρει ή επειδή δεν αντέχει την απώλεια του άνδρα και του παιδιού της από τροχαίο, ...κ.ο.κ.
    Πολλές κατηγορίες αναγκών, που προστάζουν ασφυκτικά για λύση! Άλλοτε με ψυχρή λογική και άλλοτε με συναισθηματική φόρτιση, η απόφαση λαμβάνεται! Στις πρώτες τις περιπτώσεις μάλιστα, ο αυτόχειρας δεν αφήνει περιθώρια σωτηρίας. Επιλέγει μεθόδους που επιφέρουν σίγουρο θάνατο!

    Κάποια φορά, πέτυχα να αποτρέψω την αυτοκτονία μιας γυναίκας η οποία ήθελε να πεθάνει διότι ήταν απογοητευμένη από την ζωή και τις κακές επιλογές που την βάραιναν, πείθοντάς την πως τίποτα δεν θα καταφέρει χάνοντας το υλικό της σώμα. Το πρόβλημά της, αφορούσε το ψυχονοητικό της σώμα, από το οποίο δεν θα μπορούσε να απαλλαχθεί με την αυτοκτονία. Αντίθετα, δεν θα είχε την ευκαιρία να διορθώσει τις επιλογές της, διότι αυτή δίνονται μόνο μέσα στον υλικό κόσμο, που ενεργούμε με ένα υλικό σώμα. Συνεπώς θα έφερνε τον εαυτό της σε ακόμα χειρότερη θέση με μια αυτοκτονία. Η κοπέλα μετεστράφη.

    Συνεπώς όταν λες πως
    "Το να θεωρει κανεις πως με την φυγη θα ξεφυγει απο τα προβληματα του, δεν ειναι σωστο. Δεν υπαρχει διαφυγη απο τον εαυτο μας. Ο εαυτος μας παντα ερχεται μαζι μας, ακομα και μετα το θανατο, ειναι αρκετα πιθανον τα βασικα χαρακτηριστικα μας να μας ακολουθουν. Τα προβληματα που μας βυθισαν στην απογνωση, ειναι δικα μας, ειτε τα δημιουργησαμε εμεις, ειτε εμεις επιτρεψαμε να δημιουργηθουν (τα ελξαμε). Ειναι βολικο να λεμε πως για τον εγκλωβισμο μας φταινε οι αλλοι, οποτε αν εμεις φυγουμε, τοτε ολα καλα, αλλα αυτο δεν ισχυει, διοτι εκει που θα παμε τα ιδια θα ξανασυναντησουμε. Μονη λυση η κατανοηση του εαυτου μας, η αποδοχη του προβληματικου μερους του, η παρατηρηση του ανευ κρισης, και συνεπακολουθα η υπερβαση. Διαφορετικα, ακομα και μετα την αυτοκτονια, βαζω στοιχημα πως ο αυτοκτονημενος, θα ξαναβιωσει το ιδιο ακριβως προβλημα (αφου αυτος θα το αναπαραγει-ελξει) αλλα μετα με την καμπουρα του φορτωμενη επιπροσθετα απο ενα νεο καρμα νααα(με το συμπαθιο), λογω της αυτοχειριας."

    έχεις απόλυτο δίκαιο!

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυ καλές απαντήσεις και απ'τους δύο σας.
    Ισως αν αφουγγραστουμε τον πόνο, θα κατανοήσουμε και θα φροντίσουμε καλύτερα την ψυχή μας, όχι μόνο τον δικό μας αλλά και του συνανθρώπου μας. Μπορούμε έτσι να γίνουμε σαν το Χείρωνα, τον πληγωμένο θεραπευτή, του οποίου οι θεραπευτικές ικανότητες και τα χαρίσματα προερχόταν από την προσωπική του οδύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. -"Ισχυει οτι τα ποσοστα αυτοκτονιων ειναι αυξημενα σε χωρες περισσοτερο προηγμενες; Να εξετασουμε λιγο το γιατι;"

    -‘’Κανε μια αποπειρα. Δοκιμασε να δωσεις μιαν απαντηση.(feel free to give it a shot) Υποψιν πως δεν υπαρχει μια σωστη απαντηση, υπαρχουν διαφορες αιτιες.’’

    Μια προφανης απαντηση, αγαπητε Στοχαστη, ειναι πως ενας ανθρωπος ο οποιος στερειται βασικων αγαθων και κοπιαζει για την επιβιωση του, αντλει μεγαλυτερη ευχαριστηση οταν στο τελος της ημερας παραμενει ζωντανος. Για αυτον, η ζωη ειναι δωρο το οποιο δεν εχει προλαβει να δει, ποσο μαλλον να χορτασει, σαν παιχνιδι, γιαυτο και την παιρνει σοβαρα και την εκτιμα. Καθε μερα, καθε μικρος ‘’σπορος’’ που μπαινει στο σακουλι του, ειναι και μια κατακτηση, μια νικη.
    Στις προηγμενες χωρες ομως, οπου πολλα αγαθα θεωρουνται αυτονοητα, και μαλιστα εξασφαλισμενα απο αλλους για εμας, καλομαθαινουμε στην παρουσια τους με αποτελεσμα την αποευαισθητοποιηση μας οσον αφορα στην πραγματικη τους αξία. Η παραμικρη στερηση ή δυσκολια στις κοινωνιες της αφθονιας, φανταζει βουνο απροσπελαστο. Ο κορεσμος σε πολλα επιπεδα επερχεται με φαστφουνταδικους ρυθμους, και χανεται η μαγεια της αργης απολαυσης η οποια εχει την δυναμη να φορτιζει σταθερα εναν οργανισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «Ειναι βολικο να λεμε πως για τον εγκλωβισμο μας φταινε οι αλλοι, οποτε αν εμεις φυγουμε, τοτε ολα καλα...»

    Οσο βολικο(κοινως προκειται για αυταπατη) μας ειναι να νομιζουμε τα παραπανω, το ιδιο ‘’βολικη’’(με την εννοια του ευκολοτερου απο την αναληψη οποιασδηποτε δρασης θα επιφερει συγκρουση) ερχεται στο αυτοκτονικο ατομο η αποπειρα φυγης...Σαφως και αυτο απο το οποιο τρεχει κανείς να ξεφυγει σε τετοιες περιπτωσεις ειναι ο ιδιος του ο εαυτος, οπότε...ματαιος κοπος... Ποσο εφικτο ειναι ομως την ωρα του πανικου και της απογνωσης να επαναφερεις εναν ταραγμενο νου σε νηνεμια ωστε να μην λυγιζει στην θεα του καθρεφτη του;

    «Μονη λυση η κατανοηση του εαυτου μας, η αποδοχη του προβληματικου μερους του, η παρατηρηση του ανευ κρισης, και συνεπακολουθα η υπερβαση»
    Ορθα μιλας.

    Αγαπητη IRENE, ειναι αληθεια, πως αν εχεις νιωσει τον ιδιο πονο ή εχεις αναπτυγμενη την ενσυναισθηση, προκυπτει ευκολοτερα η διαθεση για θεραπευτικη προσφορα και ανακουφιση των συνανθρωπων σου.
    Αν και ο Χειρων απαλλαχθηκε απο τον δικο του πονο μονο οταν οι θεοι ηραν την αθανασια του! Ο θανατος εγινε κατωφλι για την λυτρωση μεν, αλλά οχι προτου ο μυθικος θεραπευτης υπηρετησει την ανθρωποτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Χαχα! Ο άνθρωπος που έχει την κάθε λύση στο τσεπάκι!
    Αγαπητέ Ελ. Στοχαστή, θα βάλω πολλή πλάτη."

    Κυριος λογος που οδηγει σε αυτοκτονια αποτελει η βαρια και διαρκης καταθλιψη. Η καταθλιψη δημιουργειται για πολλους λογους, ωστοσο σχεδον ολοι οι λογοι φερουν μια κοινη συνισταμενη. Το ατομο ειναι πεπεισμενο πως δεν υπαρχει τροπος να ξεφυγει απο το προβλημα του, εχει την ισχυρη πεποιθηση πως στο προβλημα του δεν υπαρχει λυση. Αυτο φυσικα ειναι μια νοητικη πλανη, που ομως ο ιδιος ο νους αρχιζει και την πιστευει λογω του οτι η σκεψη αυτη επαναλαμβανεται διαρκως και ενισχυεται.

    Εδω ερχομαστε ομως εμεις και λεμε. Σε οποιοδηποτε προβλημα, θα διατυπωσουμε βιωσιμη, δικαιη και πρακτικη λυση. Με την πλατη του αγαπητου Λυκιου, θα ειναι σαν να "τους" εχουμε περικυκλωμενους. Η πεποιθηση λοιπον του "αλυτου προβληματος" καταρρεει μεγαλοπρεπως. Ακυρωνοντας τους παραγοντες που δημιουργουν καταθλιψη, η καταθλιψη πλεον παυει να υφισταται, με απλη αλλαγη νοοτροπιας και σκεψεων.

    Το οτι θα διατυπωσουμε νοητικη λυση, δεν σημαινει πως λυθηκε και το προβλημα. Καθε ανθρωπος θα πρεπει να την εφαρμοσει στον εαυτο του και, ας μην εχουμε αυταπατες, καποιες λυσεις απαιτουν δυσκολες υπερβασεις. Η πλειονοτητα ομως των περιπτωσεων ειναι σχετικα ευκολες.

    Ας δουμε μερικες απο αυτες τις αιτιες: (http://www.suicide.org/suicide-causes.html)
    -Ο θανατος αγαπημενου προσωπου
    -Ενα διαζυγιο, χωρισμος, ληξη μιας σχεσης
    -Απωλεια επιμελειας παιδιου ή συναισθημα πως η αποφαση για την επιμελεια ηταν αδικη
    -Μια σημαντικη απωλεια, οπως απωλεια δουλειας,σπιτιου ή χρηματων
    -Μια σημαντικη ασθενεια
    -Μια ανιατη ασθενεια
    -ενα σοβαρο ατυχημα
    -χρονιοι σωματικοι πονοι
    -εντονος συναισθηματικος πονος
    -απωλεια ελπιδας
    -θυματοποιηση (οικιακη βια, βιασμος, επιθεση κα)
    -θυματοποιηση αγαπημενου προσωπου (θανατος παιδιου, βιασμος παιδιου,απαγωγη,φονος κα)
    -σωματικη, συναισθηματικη, λεκτικη, σεξουαλικη κακοπιηση
    -αισθημα εγκλωβισμου σε μια κατασταση που εκλαμβανεται ως αρνητικη
    -αισθημα πως τα πραγματα ποτέ δεν θα γινουν καλυτερα
    -αισθημα ανημποριας και αβοηθητου
    -σοβαρα νομικα προβληματα οπως ποινικη διωξη ή φυλακιση
    -αισθημα εκμεταλλευσης
    -ανικανοτητα διαχειρισης μιας καταστασης που γινεται αντιληπτη ως εξευτελιστικη
    -ανικανοτητα διαχειρισης μιας "αποτυχιας"
    -καταχρηση αλκοολ, ναρκωτικων
    -αισθημα απορριψης/μη αποδοχης απο οικογενεια,φιλους,κοινωνια
    -μια φρικτη απογοητευση
    -αισθημα πως δεν εχει ανταποκριθει στις προσδοκιες, δικες του ή αλλων
    -bullying
    -χαμηλη αυτοπεποιθηση

    Αυτες οι αιτιες ειναι αντιμετωπισιμες και εχουν λυση. Το αντιλαμβανομαστε ολοι αυτο, καθως καποιες απο αυτες τις αιτιες εχουμε ωριμασει αρκετα ωστε να μην μας τρομοκρατουν πια. Μπορει να μας τρομοκρατουσαν οταν ημασταν μικροτεροι, οχι ομως πλεον. Αντιστοιχα, καποιες αιτιες που εξακολοθουν να μας τρομοκρατουν, αντιλαμβανομαστε πως υπαρχουν καποιοι αλλοι ανθρωποι που μπορουν να τις διαχειριζονται αποτελεσματικα.

    Ας τις δουμε ομως ολες και ας παρατηρησουμε πως η περιπτωση μας πιθανοτατα ειναι αρκετα πιο ευκολη απο οσο θα μπορουσε να ειναι.

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σχετικα με το τι εστι "συνειδητη επιλογη", ειναι μια ενδιαφερουσα συζητηση. Ας μην ξεχναμε πως κατα τον Γκουρτζιεφ καθε συνειδητη και αρα μη μηχανικη επιλογη ειναι παντα σωστη. Ειναι πολυ σημαντικο επομενως να αντιλαμβανομαστε πότε μια επιλογη μας ειναι συνειδητη και πότε οχι. Η λεξη συνειδητος προερχεται απο το συν+ειδεναι, συν+οιδα, οπου οιδα=γνωριζω,βλεπω με το προθεμα συν.Θα λεγαμε συνειδητη επιλογη ειναι μια επιλογη που γινεται με επιγνωση. Μια επιλογη βαση μη ελεγμενων για την ισχυ τους πεποιθησεων, δεν μπορει να ειναι συνειδητη αλλα μηχανικη. Μια συνειδητη επιλογη ειναι ρεαλιστικη και αντικατοπτριζει την πραγματικοτητα και οχι την φαντασιακη μας αντιληψη για την πραγματικοτητα.

    "Έτσι, μπορεί κάποιος να λάβει την συνειδητή απόφαση να αυτοκτονήσει για να μην αποκαλύψει μυστικά στον εχθρό, αν συλληφθεί ζωντανός. Μπορεί να επιλέξει την αυτοκτονία, για να μην βιώσει μια βασανιστική διαδικασία θανάτου, από ασθένεια ή βασανισμό. Μπορεί να επιλέξει την αυτοκτονία, για να μην μπει ισόβια στην φυλακή. Μπορεί όμως και να επιλέξει την αυτοκτονία επειδή δεν αντέχει την ανέχεια και την πενία, γιατί είχε μάθει να ζει μέσα στα πλούτη! Μπορεί να αυτοκτονήσει επειδή, δεν αντέχει να βλέπει το παιδί της να υποφέρει ή επειδή δεν αντέχει την απώλεια του άνδρα και του παιδιού της από τροχαίο κοκ
    Πολλές κατηγορίες αναγκών, που προστάζουν ασφυκτικά για λύση! Άλλοτε με ψυχρή λογική και άλλοτε με συναισθηματική φόρτιση, η απόφαση λαμβάνεται"

    Οι δυο πρωτες περιπτωσεις, υπο προυποθεσεις, θα μπορουσαν να αποτελουν συνειδητες επιλογες. Μια χαρακτηριστικη περιπτωση αποτελει ο χορος του Ζαλογγου.

    Η αποφυγη των ισοβιων της φυλακης δεν ειναι συνειδητη επιλογη, καθως ειτε θα πρεπει να δεχτει την ποινη του αν την θεωρει δικαιη, ειτε να παλεψει για την ακυρωση της αν την θεωρει αδικη.
    Επισης, αυτοκτονια λογω πενιας δεν ειναι σωστη επιλογη. Ουτε επειδη βλεπει το παιδι της να υποφερει, καθως τοτε μεσω της εγκαταλειψης του τα κανει πολυ χειροτερα απο οτι ειναι, αρα ειναι εγωιστικη επιλογη, πιθανοτατα ομως να υπαρχει καρμικος λογος για αυτην την ταλαιπωρια απο την οποια και δεν νοειται διαφυγη. Χειροτερα τα κανει και για τον ιδιο. Επισης, η απωλεια ανδρα και παιδιου αν και αντικειμενικα μια δυσκολη κατασταση, δεν δικαιολογει αυτοκτονια, καθως δεν εχει κανενα νοημα σχετικα με την κατασταση. Ο ανδρας και το παιδι πεθαναν και εφυγαν απο τη ζωη, η ιδια για ποιο λογο να αυτοκτονησει; Δεν θα παει μαζι τους συνοδεια. Αν το δουμε σε βαθος ειναι εγωιστικος λογος, καθως νιωθει πως εχασε κατι που ειχε. Εκτος αν το κανει επειδη εχει τυψεις, που και αυτο δεν ειναι σωστο, και φυσικα η αυτοκτονια δεν ωφελει πουθενα. Η αποφαση μπορει να λαμβανεται αλλα για λαθος λογους και αρα δεν ειναι συνειδητη και αρα ειναι λαθος. Μονο ενας σωστος λογος διαμορφωνει μια σωστη αποφαση.

    Βεβαια, δεν ωφελει ιδιαιτερα να λεμε πως μια αποφαση ειναι λαθος. Θα πρεπει να προσφερουμε λυση στην αιτια που οδηγει αυτο το ατομο να κανει τετοιες σκεψεις. Η συναισθηματικη φορτιση οδηγει σε μη καθαρο νου και δυσκολια ευρεσης λυσης, οποτε οσοι ειναι απεξω και δεν ειναι φορτιμενοι συναισθηματικα μπορουν να βοηθησουν.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Ισχυει οτι τα ποσοστα αυτοκτονιων ειναι αυξημενα σε χωρες περισσοτερο προηγμενες; Να εξετασουμε λιγο το γιατι;""
    Εχεις δικαιο πως ο ανθρωπος που ειναι απασχολημενος με την επιβιωση του, ειναι τοσο απασχολημενος με αυτο, που δεν προλαβαινει να ασχοληθει με αλλα προβληματα. Οταν δεν υπαρχει φαγητο, τοτε ο ανθρωπος εχει μονο ενα προβλημα: πως να εξασφαλισει την τροφη του. Μολις την εξασφαλισει, τοτε αποκτα 100 προβληματα που δεν εβλεπε πριν. Δεν ειναι τοσο η αποευαισθητοποιηση στην πραγματικη αξια, αλλα η υπερβαση και η συνειδητοποιηση πως τελικα τα αγαθα δεν εχουν και τοση αξια. Ξεκιναει η αναζητηση νοηματος και ολοκληρωσης και επειδη αυτο ειναι πολυ δυσκολοτερο προβλημα, η αδυναμια ευρεσης απαντησεων κανει τις αυτοκτονιες συχνοτερες.

    "Ποσο εφικτο ειναι ομως την ωρα του πανικου και της απογνωσης να επαναφερεις εναν ταραγμενο νου σε νηνεμια ωστε να μην λυγιζει στην θεα του καθρεφτη του; "
    Αρκετα εφικτο. Ο νους ζει στις φαντασιωσεις του. Ετσι την βρισκει. Ερχεται ομως καποια στιγμη, που η αναγκη μας υποχρεωνει να σταματησουμε να ζουμε μεσα στο νου μας, και να δουμε τα πραγματα καταματα, απλα και ρεαλιστικα. Καταρχας δεν υπαρχει πανικος και απογνωση. Κανενας πανικος. Και αυτο κατασκευασμα του νου ειναι. Ας κανουμε δυο βηματα πισω και ας αποταυτιστουμε απο το νου μας. Δεν φταιει ο νους μας. Εμεις τον υπερφορτωνουμε επιδιωξεις, προσδοκιες, πεποιθησεις κτλ και τον τρελαινουμε. Ας τον αφησουμε λιγο ησυχο τον καημενο. Let him be.

    Δεν νοειται ως βολικοτερη η αποπειρα φυγης(αυτοκτονια) απο την αναληψη δρασης εξαιτιας της συγκρουσης που αυτη θα επιφερει. Ειναι παραλογο. Η συγκρουση ειναι απαραιτητο στοιχειο της ζωης, λογω συγκρουσης δημιουργουνται τα ορια. Πολεμος πατηρ παντων. Οχι μονο δεν αποτελει απευκταια καταληξη, αλλα εμεις θα επρεπε να την επιδιωκουμε. Το θεμα δεν ειναι τι κανουμε, αλλα πώς το κανουμε και γιατι το κανουμε. Η συγκρουση μπορει να αποτελει μια αριστη επιλογη αν γινει σωστα. Αρα εδω υπαρχει μια ισχυρη πεποιθηση απαγορευσης συγκρουσης. Αν σε κακοποιω ή σε βιαζω, δεν θα συγκρουστεις μαζι μου; Θα δεχτεις αδιαμαρτυρητα την καταφωρη καταπατηση των αδιαμφισβητητων ανθρωπινων δικαιωματων σου και δεν θα πατησεις ποδι; Αρα, το ιδιο θα πρεπει να συμβαινει και σε μικροτερες καταπιεσεις. Ο απεγκλωβισμος ειναι δυσκολος μονο οταν ο εγκλωβισμενος εχει καταστει ανημπορος να στεκεται στα ποδια του. Συνηθως ο εγκλωβισμος ειναι καθαρα νοητικος αρα ψυχολογικος και οχι υπαρξιακος. Το μονο που χρειαζεται ειναι αλλαγη νοοτροπιας ή εστω ενα reset και ξεκολλημα του νου (μετα-νοια).

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΤΥΧΗΣ ΓΟΗΤΡΟΝ

    Κατά μίαν λογικήν έννοιαν και φιλοσοφικήν αντίληψιν ούτε κατηγορηματικώς και αποκλειστικώς ληπτέαν μήτε και δογματικώς απορριπτέαν αλλά πάντως σοβαρώς υπ’ όψιν ληπτέαν και μελετητέαν, εκάστη ψυχή ερχομένη και ενσαρκουμένη εις τον παρόντα γήινον κόσμον, φέρει μεθ’ εαυτής και τον αντίστοιχον, προγενετικώς ως ιδίαν μοίραν υπ’ αυτής επιλεγέντα, προσωπικόν αυτής δαίμονα, τον επιτηρούντα και κατευθύνοντα την πορείαν του βίου αυτής και ως αποτελούντα τον ίδιον αυτής χαρακτήρα.
    Δεδομένου δε του ότι εις τον παρόντα, εκπαιδευτικόν άμα τε και σωφρονιστικόν, γήινον βίον της η ψυχή αύτη παρουσιάζεται ηθικώς επιβεβαρυμένη και ηναγκασμένη του εξοφλήσαι εν είδει ποινής το θεόθεν κριθέν και οφειλόμενον αυτής ποινικόν χρέος, ούσα αναλόγως προς τούτο πεπροικισμένη και εφωδιασμένη (οι μεν σπουδαίοι και ισχυροί και πολυπράγμονες δια το εξοφλήσαι πολλά και σπουδαία, οι δε ταπεινοί και ασήμαντοι δια τα σχετικώς ολίγα) – διδόντος εκάστου δαίμονος ψυχής λόγον ανάλογον προς την Δίκην και την Νέμεσιν - …
    Ούτως ούν εχόντων αυτών εισίν ψυχαί είτε μεγαλοφυείς ως των ηρώων είτε ένιαι ως των αυτοχειριαζομένων αίτινες αυτοβούλως επισπεύδουσι τον θάνατον αυτών, αι μεν κυρίως εν πολέμοις πατριωτικώς και φιλανθρώπως αυτοθυσιαζόμεναι δια το κοινόν και πανανθρώπινον αγαθόν, και το παράπαν ούτω εξοφλούντες το θνητόν γήινον χρέος αυτών,
    αι δε εν ειρήνη και υπό το κράτος του τρόμου και της απελπισίας βουλόμεναι εξ αυτού του βίου το συντομότερον οιονεί αποδράσαι ως διαβλέπουσαι το χρέος αυτών ουκ ελαττούμενον αλλά μάλλον διογκούμενον και ως εκ τούτου ουδεμίαν ικανοποιήσιν και ηδονήν δια του περαιτέρω παρόντος βίου εγγυώμενον αυτοίς λαμβάνειν ει μη μόνον επηυξημένην ισόβιον ανίαν, λύπην, θλίψιν και δάκρυα βασάνων...
    Ώστε μόνον εξοφλουμένου του τοιούτου ηθικού χρέους δια της φιλοσοφίας, εγκρατείας και εναρέτων πράξεων εξαγνιζομένη η ψυχή διάγει τον βίον αυτής καθαιρομένη και όσον καθαιρομένη τόσον και εξευγενιζομένη και χαίρουσα και τα ουράνια θεία δώρα ευλαβώς υποδεχομένη και επαξίως προσλαμβάνουσα, το δε θείον αυτής αρχέτυπον ως επί αποθολωθέντος κατόπτρου θεωμένη σαφώς και γιγνώσκουσα, και ως αντικείμενον πανεύμορφον πολύθεον θεόν αυτό τιμώσα και περιπαθώς λατρεύουσα και προσκυνούσα.
    Ο τοιούτος δαίμων της ψυχής έστιν ούτος άλλωστε, ο εις τον εκάστοτε ερωτικόν και συζυγικόν σύντροφον αυτής κατά φύσιν ενσαρκούμενος και προσωποποιούμενος, ως προτιμώσης της ψυχής τον οικείον αυτής δαίμονα, αντί του τρομακτικώς απρόσωπον, αόρατον και ακοινώνητον αυτόν έχειν , προσεγγίζειν αυτόν και αντιμετωπίζειν ως άνθρωπον ώσπερ την διεγνωσμένην ασθένειαν ευκολώτερον υποφέρειν εστί ο πάσχων έναντι της αδιαγνώστου.
    Διο και αμοιβαίως σέβεσθαι χρή δι’ ημάς και αιδείσθαι τα μάλιστα τους συζυγικούς συντρόφους ημών ως δεινούς, ήτοι κυριολεκτικώς δαιμονίους, ομοτύχους, ελεγκτάς και διδασκάλους ημών. Η κλεις γαρ της ευδαιμονίας δια τους ανθρώπους ίσως εις αυτήν την αντίληψιν ανευρίσκεται και ερείδεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το κλειδί της ευδαιμονίας λοιπόν, ερείδεται (αποδεικνύεται) να αιδώμεθα (σεβόμαστε) τους συζύγους μας, διότι είναι δεινοί (ικανοί), ομότυχοι διδάσκαλοι και ελεγκτές μας, καθότι είναι δαιμόνιοι (κατά την Σωκρατικήν έννοια υποθέτω).

    Προφανώς ο διδασκαλικός, δαιμονικός και ελεγκτικός τους ρόλος, θα προέκυψε με το χρίσμα εις την γάμου κοινωνίαν. Δηλαδή εξ αιτίας της ομοτύχου και συνοδοιπόρου συμβίωσης, όπου ο σύζυγος είχε εκ προοιμίου (καρμικώς) καθοριστεί ως "πολικός σύντροφος", σε ρόλο καθαρτικό των καρμικών βαρών και κατευθυντήριο εις τον ευδαιμονικόν στόχον!

    Μια εύλογη απορία που προκύπτει και αναζητά τώρα μιαν απάντηση, είναι και η εξής:
    - Οι άνθρωποι που δεν έτυχε να βρουν σύντροφο-σύζυγο στην ζωή τους ή που προχώρησαν σε αποτυχημένες επιλογές ή ακόμη και αυτοί που σύναψαν πολλούς γάμους και ερωτικούς συντρόφους, τι μπορεί να ισχύει για αυτούς;

    Κάθε σύζυγος αποτελεί και από έναν διαφορετικό διδάσκαλο ή πολικό ταίρι;

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ουδείς υπάρχει εν ζωή άνευ συνοδού δαίμονος , είτε αντικειμενοποιημένου-πραγματικού είτε νοητού και φαντασιακού. Οι δε μοναχικοί τύποι, θρησκόληπτοι ή μη, θεωρούντες τας προκυπτούσας ευθύνας και δοκιμασίας ενός πραγματικού δεσμού (συζυγίαν, τεκνοποιϊαν) σοβαροτέρας και ανυποφόρους, το δε μονήρες κάλλιον ως συνάδον προς την φύσιν αυτών επιλέγουσι το τελευταίον και καλώς πράττουσιν, ει συνειδητώς και αυτογνωσιακώς πράττουσι. Καθ’ ότι το ευδαιμονείν καθ’ οιονδήποτε, θεμιτόν και αγαθόν, τρόπον αποτελεί την βασικήν επιδίωξιν του ανθρώπου πολλώ μάλλον οσάκις αυτό συνδυάζεται και συμβάλλει προς το καθολικόν αγαθόν.

    Προς τούτοις, ο ούτως ειπείν αυτοδαίμων (ίδιος, ιδιωτικός, προσωπικός δαίμων) πρωτεϊκήν την φύσιν αυτού φαίνεται έχειν ήτοι ικανήν του μεταμορφούσθαι και πολλάς διαδοχικάς μορφάς λαμβάνειν εξ όλων των φυσικών υπάρξεων και στοιχείων. Ούτω εξηγούνται και οι δεσμοί, σχέσεις και προσκολλήσεις-πάθη των ανθρώπων ουχί μόνον προς έμψυχα, (ανθρώπους, ζώα) αλλά και άψυχα και πλαστά και ανύπαρκτα-φαντασιακά (ιδέας, πράγματα), σχέσεις και πάθη άλλα μεν άμετρα και νοσηρά (π.χ. αλκοολισμός, στοιχηματισμός, ερωτοληψία) άλλα δε μεμετρημένα αγαθοεργά, δημιουργικά και φιλάνθρωπα.

    Ο πας θεομνήμων και συνειδώς λοιπόν και συγκρατών, Οδυσσεϊκώ και σταθερώ τω τρόπω, τον εις πολλάς μορφάς και στοιχεία μεταλλασσόμενον και τελικώς επιστρέφοντα εις την αρχικήν του ειδήν Πρωτέα-αυτοδαίμονα εκπαιδευτήν αυτού, (αυτογνωσιακή πλήρωσις και ολοκλήρωσις ως και συνειδησιακή αυτομετάλλαξις δι’ ών ανοίγουσι οι ουράνιοι κρουνοί πνευματικής αυτοτροφοδοσίας και οι θεοφόροι επικοινωνιακοί δίαυλοι μακαρίων εποπτειών και ανωτέρων εξειλικτικών πεπρωμένων) στέφεται τελικώς εις τον παρόντα βίον του, ώσπερ ο ομηρικός ήρως, Ηράκλειος δαφνοφόρος νικητής, ηγεμών της μοίρας του και ισόθεος, ομοούσιος συμπολίτης των ουρανίων αθανάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "συντομότερον οιονεί αποδράσαι ως διαβλέπουσαι το χρέος αυτών ουκ ελαττούμενον αλλά μάλλον διογκούμενον και ως εκ τούτου ουδεμίαν ικανοποιήσιν και ηδονήν δια του περαιτέρω παρόντος βίου εγγυώμενον αυτοίς λαμβάνειν ει μη μόνον επηυξημένην ισόβιον ανίαν, λύπην, θλίψιν και δάκρυα βασάνων"

    Αγαπητε Αρριωνα, εδω με βρισκεις συμφωνο. Οντως η ψυχη χρειαζεται να εξαγνισθει μεσω της καθαρσης, και αυτο δεν μπορει ποτέ να συμβει μεσω της αυτοκτονιας, η οποια μονο χειροτερα κανει τα πραγματα πολλαπλασιαζοντας τα αρνητικα βαρη. Η φιλοσοφια και κατ'εμε αποτελει πραγματι το βελτιστο τροπο, οχι ομως το μονο. Αρκει καποιος να κανει τα σωστα πραγματα, για να εχει τα σωστα αποτελεσματα. Απο την αποψη του αποτελεσματος, δεν εχουν σημασια τα κινητρα ή η κατανοηση. Οταν λοιπον εχουμε λαθος αποτελεσματα στη ζωη μας, αυτο σημαινει πως κανουμε κατι λαθος. Ο φιλοσοφος απο τη φυση του, βαζει το ποπο του κατω και σπαει το μυαλο του να βρει τι κανει λαθος, να το κατανοησει και μετα να το διορθωσει. Δεν χρειαζεται ομως να ειμαστε οι ιδιοι φιλοσοφοι. Οπως για τη μηχανικη βλαβη του αμαξιου παμε το αυτοκινητο στο μηχανικο, το ιδιο μπορουμε να κανουμε και στη ζωη μας. Να ζητησουμε συμβουλη απο καποιους αλλους ανθρωπους που κρινουμε ως σοφοτερους ή που παρατηρουμε πως επιτυγχανουν εκει που εμεις αποτυγχανουμε.

    Δεν νοειται βεβαιωση πως η ζωη μας θα γινεται χειροτερη ή θα ειναι θλιβερη, κανεις δεν ειναι μέντιουμ με κληρονομικο χαρισμα. Εμεις μπορουμε να φτιαχνουμε τη ζωη μας και τα συναισθηματα ειναι δικα μας και μονο δικα μας. Πραγματι δεν μπορουμε να ελεγξουμε τα συναισθηματα μας. Το συναισθηματικο κεντρο ειναι το σημαντικοτερο στη ζωη του ανθρωπου, διοτι απο αυτο κρινεται η αισθηση που ο ανθρωπος αποκομιζει απο τη ζωη. Η ευδαιμονια εν πολλοις εξαρταται απο το συναισθηματικο μας κεντρο και οχι τοσο πολυ απο τις περιστασεις στις οποιες βρισκουμε τον εαυτο μας. Λογω του διαχυτου συναισθηματικου αναλφαβητισμου που επικρατει στην ανθρωποτητα, εχουμε ελαχιστες πληροφοριες για την λειτουργια του. Ο Γκουρτζιεφ παρομοιαζε το συναισθηματικο κεντρο με ενα τρελο ελεφαντα. Τρομερες δυνατοτητες μεν, αλλα αλλοπροσαλλος, δεν ξερεις πως θα συμπεριφερθει μετά. Η παρομοιωση ειναι σημαντικη διοτι υπαρχει τροπος ο τρελος ελεφαντας να μην συμπεριφερεται ως τρελος. Υπηρχε η πρακτικη παλια, να βαζουν τον τρελο ελεφαντα αναμεσα σε δυο εξημερωμενους. Ο τρελος ελεφαντας, παρουσια των αλλων δυο, συνετιζεται και καθισταται εμμεσα ελεγχομενος. Οι αλλοι δυο ελεφαντες ειναι το διανοητικο και κινητικο κεντρο, (νους και σωμα) τα οποια ο ανθρωπος μπορει να ελεγχει. Πρακτικα, ελεγχεις τις σκεψεις σου και τις κινησεις του σωματος σου και τα συναισθηματα σιγα-σιγα ανταποκρινονται λογο ομοιοστασης.Κυριως τις σκεψεις

    Οταν λοιπον καποιος δινει δυναμη στη λανθασμενη σκεψη, πως η ζωη θα ειναι πάντα χαλια μαυρα, τοτε "μαθαινει" τον εαυτο του να νιωθει θλιψη. Ειπαμε ο τρελος ελεφαντας κοιταει πρωτα τον εκ δεξιων του ελεφαντα (νους και σκεψεις) και μετα τον εξ αριστερων του ελεφαντα (σωμα και κινησεις) και προσαρμοζεται αναλογως. Ενα μικρο παιδι ειναι μεσα στην καλη χαρα. Αυτο συμβαινει γιατι δεν εχει μαθει ακομα να κανει ζοφερες σκεψεις για το μελλον (ειναι δουλεια των γονιων και ανησυχουν) και λογω ενεργειας ολη την ωρα χοροπηδαει και παιζει. Το συναισθηματικο κεντρο ακολουθει και προσαρμοζεται, και αρα το παιδι βιωνει χαρα. Ερχομαστε εμεις λοιπον και λεμε: οι αρνητικες σκεψεις που κανει ο καταθλιπτικος ειναι λαθος, διοτι βασιζονται σε λαθος υποθεσεις. Οταν καποιος σου δειξει περαν πασης αμφιβολιας πως κατι που πιστευεις ειναι λαθος, οφειλεις να σταματησεις να πιστευεις και να υιοθετεις αυτην την σκεψη ή εστω να αναλαβεις την ευθυνη ολων των συνεπειων που θα επιφερει αυτη η επιλογη.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ειναι λαθος η εντυπωση πως καποιος γλυτωνει μεσω της αυτοκτονιας απο τα προβληματα του. Η φυγη ειναι θεμιτη μονο οταν αφορα τους αλλους. Αν με κυνηγαει ενα λιονταρι να με φαει και δεν μπορω να το αντιμετωπισω, τοτε ειναι θεμιτη η επιλογη να το βαλω στα ποδια και να γινω λαγος. Εαν τα προβληματα ειναι δικα μου δημιουργηματα, δεν εχει νοημα η φυγη διοτι απλα μεταθετω την αντιμετωπιση του προβληματος μου. Δεν υπαρχει διαφυγη απο τον εαυτο μας. Θεμιτο να την καθυστερω λιγακι, μεχρι να νιωσω λιγο πιο ετοιμος, αλλα δεν υπαρχει αποφυγη του αναποφευκτου. Η αυτοκτονια ειναι σαν να λεω: "πωπω εχω να σηκωσω ενα βαρος 80 κιλα, θα μου βγει ο πατος, οποτε ας το αφησω ωστε να γινει 2000 κιλα και το σηκωνω μετα". Η αυτοκτονια προσθετει πολυ βαρος,καρμα,χρεος,θλιψη στη ψυχη

    Οσον αφορα τα θεματα του δαιμονος μας και των πολικων ψυχων, ειναι οντως συνθετα και δυσκολα και ισως αξιζει αγαπητε Λυκιε να τα δουμε χωριστα και να τους αφιερωσουμε χρονο και προσπαθεια. Ας τα δουμε διοτι συνδεονται με το ζητημα του παροντος ποστ

    Οσον αφορα το δαιμονα, ας δουμε τα δεδομενα. Καταρχας οταν λεμε δαιμονας εννοουμε τον δαιμων με την αρχαια ελληνικη πραγματικη εννοια της λεξης και οχι με την σημερινη εκφυλισμενη εννοια λογω χριστιανικης προπαγανδας. Δαιμονες στην αρχαια Ελλαδα ονομαζονταν οι δαημονες, καποιες οντοτητες χωρις υλικη μορφη οι οποιες ηταν κατοχοι ανωτερης γνωσης. Και σημερα ακομα ονομαζουμε δαιμονιο τον πανεξυπνο. Οι αγιοι και οι δαιμονες της χριστιανικης παραδοσης, ειναι οι αγαθοδαιμονες και οι κακοδαιμονες, με μια λεξη χωρις κριση ποιοτητας, δαιμονες κατα τους προγονους μας. Μια παρενθεση σχετικα με τους ηρωες. Ηρωες στην αρχαια Ελλαδα ονομαζονταν αυτοι που ειχαν υπερβει τα παθη τους και ειχαν αποκτησει την ικανοτητα να εξερχονται απο το σωμα τους με τις δικες τους δυναμεις και οχι μεσω ουσιων. αυτοι που ειχαν πετυχει ισορροπια στα 4 στοιχεια της υλης.

    1.Εχουμε λοιπον την αξιοπιστη πηγη του Σωκρατη που επικοινωνουσε με το περιφημο δαιμονιο του. Αποψη μου ειναι πως ο δαιμονας του Σωκρατη ονομαζοταν Διοτιμα, και αυτην την εντυπωση αποκομιζω διαβαζοντας το συμποσιο του Πλατωνα και τον διαλογο της Διοτιμας με τον Σωκρατη. Η μαιευτικη μεθοδος του Σωκρατη ειναι η μεθοδος που ακολουθει ο δαιμονας του καθενος μας ωστε να μεταφερει την σοφια του. Την εχω ξανασυναντησει στο κοκκινο βιβλιο του Γιουνγκ.
    2.Εχουμε και την αξιοπιστη για μενα πηγη του Γιουνγκ. Ο Γιουνγκ επιχειρησε καποια στιγμη στη ζωη του να εισχωρησει στα βαθη της ψυχης του και απο κει αντλησε οπως λεει ο ιδιος ολες τις γνωσεις τις οποιες μετα απλοποιησε και εμφανισε μεσω της ψυχιατρικης που ηταν η ειδικευση του. Εκει υπηρχαν εκετενεις φιλοσοφικοι διαλογοι, αντιστοιχοι του Σωκρατη και της Διοτιμας, με την οντοτητα που ο Γιουνγκ ονομαζε με το ελληνικο ονομα Φιλημων
    3.Και ο Jim Morisson, ειχε ζητησει να εγχαραχθει στην ταφοπλακα του η φραση "κατα τον δαιμονα εαυτου"
    4.Απο τους Πυθαγορειους νομιζω ερχεται η φραση "Δια, θα γλυτωνες απο πολα δεινα τους ανθρωπους, αν τους εδειχνες ποιον διαμονα φερουν στη ψυχη τους". Στο περιπου διοτι τα αναφερω απο μνημης
    5. Νομιζω και ο Κροουλι ειχε συνομιλια με καποιο δαιμονα με ελληνικο ονομα αλλα δεν γνωριζω αρκετα για αυτον

    Αρα, απο αυτα τα δεδομενα προκυπτει πως υπαρχουν "ατομικοι" δαιμονες κατι σαν φυλακες αγγελοι. Απο την δραση τους φαινεται πως βρισκονται εκει για να ευνοησουν και να επιταχυνουν την πορεια των ανθρωπων προς την πνευματικη ολοκληρωση τους μεσω της αποκτησης της σοφιας ως κορυφαιο τροπο. Δεν εχουν υλικη υποσταση και υλικο σωμα, οποτε ουσιαστικη επικοινωνια μαζι τους μπορει να συμβει μονο πνευματικα απο ανθρωπους που θα επιχειρησουν ενα τετοιο εγχειρημα. Αυτο συμβαινει επειδη βρισκονται σε καποιο ανωτερο επιπεδο υπαρξης. Πιθανοτατα να επηρεαζουν εμμεσα την υλικη μας υποσταση, βοηθωντας μας σε δυσκολες ή μη στιγμες. Μια εντονα υλικη ζωη καθιστα σχεδον αδυνατη την επικοινωνια. Δεν ξερουμε αν εχουν ολοι οι ανθρωποι. Ισως το ποιημα του Αττεσλη:

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ""Μεθυσες με τα χώματα, Ταξιδευτη τ' ονείρου
    και έχασες το δρόμο σου,στο χάος του απείρου!
    Μεθυσες με τα χωματα, που αιώνια ταξιδεύουν
    και τρέχουν ασταμάτητα... τί άραγε,γυρεύουν;"

    Να εκφραζει την θεληση του ατομικου μας δαιμονα που επιζητα την υπερβαση μας απο την υλη. Δεν ξερουμε αν ειναι ολοι αγαθοι ομως. Ο Αλιστερ Κροουλι λεγεται πως εκανε ανθρωποθυσιες παιδιων. Φυσικα μπορει να μην ευθυνεται ο δαιμονας του για αυτες αλλα ο ιδιος, ωστοσο το καταθετω ως στοιχειο καθως οποιος θυσιαζει, καπου θυσιαζει. Οι δαιμονες, καλοι ή κακοι, φαινεται να υπηρετουν τους ανθρωπους ανευ κρισης. Οι αρχαιοι ομως δεν πιστευαν στην τυχαιοτητα, αρα το ποιον του δαιμονος του καθενος δεν ειναι θεμα κωλοφαρδιας, αλλα ποιοτητας του καθε ανθρωπου. Ενας αγαθος ανθρωπος πρεπει να ελκει αγαθοδαιμωνα. Αυτες ειναι καποιες πρωτες σκεψεις, για να γινει ενας διαλογος

    "Οι άνθρωποι που δεν έτυχε να βρουν σύντροφο-σύζυγο στην ζωή τους ή που προχώρησαν σε αποτυχημένες επιλογές ή ακόμη και αυτοί που σύναψαν πολλούς γάμους και ερωτικούς συντρόφους, τι μπορεί να ισχύει για αυτούς;
    Κάθε σύζυγος αποτελεί και από έναν διαφορετικό διδάσκαλο ή πολικό ταίρι;"

    Ας απαντησω εγω που δεν ετυχε να βρω συντροφο-συζυγο στη ζωη ή εκανα αποτυχημενες επιλογες. Ξεκινωντας αναποδα, καθε συζυγος αποτελει και ενα διαφορετικο διδασκαλο απο την οπτικη πως μεσω των σχεσεων μαθαινουμε και γνωριζουμε και τον εαυτο μας, τι θελουμε ,τι χρειαζομαστε, τι μας αρεσει και τι οχι κοκ. Αποτελει γεγονος, πως τα στοιχεια που ερωτευτηκαμε σε εναν ανθρωπο, ερχεται καποια στιγμη οπου αποτελεουν στοιχεια που μας ενοχλουν. Αυτο συμβαινει λογω γενικοτερης πολικοτητας. Η υπερβολικη σκεψη εχει την αλλη της οψη, που λεγεται ελλειψη κινησης σε πρακτικα ζητηματα. (αερας-νερο) Η υπερβολικη επαναστατικοτητα εχει την αλλη της οψη, την ελλειψη κατανοησης και ανοχης. Στην αρχη μας αρεσει ενα στοιχειο και το ερωτευομαστε, ομως μετα απο καιρο αρχιζει να μας ενοχλει το ελλειμμα που αυτο σχεδον παντα συνεπαγεται. Οποτε μετα απο καιρο μαθαινομουμε να μην ελκομαστε τοσο απο τα ακρα, αλλα απο πιο ισορροπημενες περιπτωσεις. Αρα καθε σχεση μας, αποτελει ενα διδασκαλο του εαυτου μας.

    Το πολικο ταιρι δεν αφορα πολικοτητα στοιχειων, καθως τετοιες βρισκονται πολλες. Το πολικο ταιρι αφορα το αλλο μας ψυχικο μισο και για να ειμαι ειλικρινης δεν ξερω τι ισχυει. Ισως να υπαρχει. Ο μυθος λεει πως οι ανθρωποι ηταν πανισχυροι και γι αυτο τους εκοψε στη μεση οταν εγιναν ασεβεις και σκεφτονταν να ανεβουν στον Ολυμπο. Αρα τους εκοψε στη μεση σε ψυχικο-πνευματικο επιπεδο και οχι υλικο. Εαν αυτο ισχυει, τοτε υπερτατος σκοπος καθε ανθρωπου ειναι οντως να βρει το αλλο του μισο, καθως παντα ειναι συνδεδεμενος μαζι του. Λεγεται πως η ελξη αυτη ειναι διαρκης, και τα πολικα μισα παντα συναντιονται στη ζωη αν και δεν αναγνωριζονται. Φροντιζουν μαλιστα να ενσαρκωνονται σε παρομοια μερη και χρονους. Τωρα για την αναγνωριση και ευρεση θελει εξυπναδα για να βρουμε τροπο, νομιζω ειναι νωρις ομως καθως δεν εχουμε πολες πηροφοριες πανω στο θεμα. Ο Μουραβιεφ παρεχει αρκετες αλλα δεν τις εχω διαβασει. Το πολικο ταιρι ειναι ενα και μοναδικο. Υπαρχουν περισσοτεροι απο ενας συζυγοι που προσφερουν ποιοτικη πολικη ενωση (εχει να κανει με τα κεντρα τους, δεν τα εχω καταλαβει καλα) , αλλα το πραγματικο πολικο ταιρι ειναι ενα. Λεγεται πως η προοδος και η καρμικη απελευθερωση των πολικων συντροφων γινεται αστραπιαια γι αυτο και η ενωση τους αποτελει μοναδικη ευκαιρια προς τη θεωση

    Για τους ανθρωπους που δεν εχουν βρει συντροφους στη ζωη, ισχυει κατι παρομοιο με αυτους που εχουν βρει. Αυτα που ερωτευομαστε ειναι στοιχεια που εμεις προβαλλουμε, δεν προβαλλεται ο δαιμονας μας ο ιδιος, απλα αισθανομαστε την ελξη των αντιστοιχων και υποσυνειδητα γνωριμων στοιχειων. Δικια μας η προβολη σε επιπεδο συμβολων και αρχετυπων. Ετσι νομιζω τουλαχιστον, πως δεν συνδεονται.

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΑΜΠΡΑ ΧΑΝ

    @
    Τοις ομοθύμοις και χειραφετημένοις, Ε. Σ. και Λ.
    χαίρειν και υγιαίνειν.

    Η ασιατική-χαλδαιοϊουδαϊκή δεισιδαίμων περί θεού αντίληψις (αβρααμισμός, Αβραάμ ή Άμπρα Χαν κατά το ¨ Άμπρα Κατάμπρα¨ της Σολωμονικής… ) αντίληψις ήτις κατ’ επέκτασιν εμόλυνεν και την ιουδαιοχριστιανικήν σκέψιν –μια πνευματοσβεστική και πολιτισμοκλαστική πανώλις, εγκληματικώς νοσηρά και καταστρεπτική δια την ανθρώπινη προσωπικότητα και την ψυχοπνευματικήν αυτής υγιείαν και ισορροπίαν --
    υπήρξεν τοσούτον αντινομική, μονοδιάστατος και διαστροφική ου μην αλλά και τόσον εξωφρενικώς εξωκοσμική, αντικοινωνική και εξωπραγματική όσον και η αντίστοιχος αντίληψις περί του αντιπάλου αυτού, του αρχικακοδαίμονος αντιθεού του, εν τη ουσία, alter ego και άλλοθι του αυθαιρέτου, αλλοπροσάλλου και ανεξελέγκτου, του πέραν παντός νόμου και λογικής, τυραννικώς λειτουργούντος αυτού θεού.
    Και γαρ την αιωνίαν κοσμικήν- συμπαντικήν ζωήν και λειτουργίαν ρυθμίζουσι ουχί μία, (ως λίαν επικινδύνως, απλουστευτικώς και λαϊκιστικώς κηρύσσει ο θρησκευτικός μονοθεϊσμός,) νομοτελειακή αρχή-δύναμις δαίμων-πανθεός-θεός αλλά πολλαί τοιαύται. Αίτινες και πολούνται εις δυο πόλους: τον μεν φωτεινόν ολύμπιον (Όλυμπος = αγλαός πόλος) πόλον των αθανάτων ουσιών και όντων, των δυνάμεων του φωτός, των ρυθμιζόντων την συμπαντικήν θείαν τάξιν, ισορροπίαν, αρμονίαν, κάλλος. τον δε αντιπόλον των τιτανικών, σκοτεινών, τυφλών, χαωδών, υποχθονίως εγκεκλωβισμένων δυνάμεων (π.Χ. Εγκέλαδος) λειτουργούντων οιονεί ως υπόνομος αποδέκτης των συμπαντικών-κοσμικών αποβολών, οιονεί αστικών βοθρολυμάτων, ίνα ο ανώτερος φωτεινός ολύμπιος αθάνατος κόσμος παραμένη καθαρός, αμόλυντος και υγιής. Διότι θέμις εστίν δια το φως και κατά φυσικήν ανάγκην απεχθάνεσθαι, απωθείν και αποβάλλειν εις το πυρ, τόσον το εξώτερον όσον και το εσώτερον, το ανακυκλωτικόν, εξαγνιστικόν πυρ παν το βορβορώδες, δύσοσμον και νοσηρόν ως αντιβαίνον προς τους φυσικούς νόμους ομαλής λειτουργίας και αναπτύξεως παντός αγαθού και ως μολύνον καρκινωματικώς το ιερόν σώμα της Ζωής-Δημιουργίας.
    Τα έμβια όντα και οργανισμοί, αθάνατοι και θνητοί, αποτελούσι την άνευ αρχής και τέλους χρυσήν μελωδίαν της περικαλλούς φυσικής και υπερφυσικής ζωής ήν ο πανταχού παρών και απών ενορχηστρωτής αυτού το αιώνιον Πνεύμα- Θεότης εμφυσά και αναδύει μέσω του αρρήτου και αρίστου κάλλους μουσικού οργάνου αυτού όπερ ακούει εις το όνομα ουράνιος Οργανισμός, του οποίου οιονεί χρυσάργυρα πλήκτρα αποτελούσιν οι αστέρες ήλιοι, και κύκλιον χορόν ο περιστρεφόμενος ιερός θίασος των πλανητών, των ερασμίων εδρών και γηπέδων των αθανάτων υπερφυσικών όντων-θεών.

    Και ενώ εις τους αιθέρας διαλαμβάνουσιν χώραν τοιαύτα εις τα έγκατα (πυρ-ήνα) των πλανητών, ο ύπατος αώνιος ανακυκλωτής, ο μυστικός ήλιος του μεσονυκτίου, το καυστικόν φως ή Πυρ τήκει και κατακαίει ακαταπαύστως τα άνωθεν, ωσαύτως ακένωτα, μολυνόμενα και αποβαλλόμενα μετά των προσκεκολλημένων και βυθιζομένων συν αυτοίς ίνα κολασθώσι-τιμωρηθώσι μεμολυσμένων ψυχών, καθαίρων ούτω και μεταβολίζον την αδρανή, ακάθαρτον και δυσώδη ύλην εις πρόπλασμα ζωής και διαμορφούν συνθήκας διαβιώσεως και διατροφής εις την γηίνην πανίδα, ειδικότερον δε παρέχον δια του σχηματισμού των διαφόρων πολυτίμων μετάλλων και λίθων τα απαραίτητα εφόδια δια την πολιτισμικήν, επιστημονικήν και πνευματικήν ανέλιξιν και εξέλιξιν των πνευματοφόρων ανθρωπίνων όντων.

    Και νυν πού και ποίαν θέσιν άραγε δύνανται έχειν και κολλάν, εις τόδε το υπέρλαμπρον συμπαντικόν ποιητικόν σκηνικόν, το ψυχοπαθές σκληρόν θρησκευτικόν πορνό της αγαπητικής πατρικής θηριωδίας του μονομανούς και ολοκληρωτικού ιουδαίου θεού μετά της σατανικής εφιαλτικής φρίκης των αιωνίων κολαστηρίων και βασανιστηρίων αυτού, της μετά πολλής μεταθανατίου προβατοειδούς αναπαύσεως εν αγκάλαις του μαύρου αρχιμάγου συζυγομαστρωπού Αβραάμ αναμεμειγμένης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  26. ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΔΑΙΜΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΣ


    Η πραγματική και ουσιαστική αγάπη, η εν μέτρω δοτική και απαιτητική αγάπη, εστί ουχί τόσον η μαγνητικής φύσεως αστραπιαία και παράφορος όσον και αψίκορος, παθογενής, οπαδική και εξαρτησιογόνος τοιαύτη, αλλά η συμβολική-συνδυαστική ήτοι φιλοσοφική. Παρεμφερώς ουχί η δουλική-εστρατευμένη ιουδαιοχριστιανική και ιουδαιοκομμουνιστική, η δουλοτυραννική αγάπη-πίστις των καταδοτών-συνωμοτών και των πάσης φύσεως καταπεπιεσμένων αλλά η ελευθερόφρων και φιλόδημος, φιλόπολις ελληνική.
    Η τελευταία τοιαύτη υπήρξεν η αγάπη τόσον η του Οδυσσέως προς την σύζυγον αυτού Πηνελόπην όσον και η της Πηνελόπης προς τον σύζυγον αυτής. Αγάπη ήτις εστιάζεται εις το συζυγικόν πρόσωπον, ουχί αφαιρετικώς και μικροσυναισθηματικώς, αλλά κορυφούται και επιστεγάζεται επιτομικώς εις την σχέσιν αυτήν, συμβολικώς και συνδυαστικώς, βαθέως και μεγαλοψύχως . Σχέσιν συμπεριλαμβάνουσαν παν ό,τι συνυφαίνεται και συμβολικώς αποτυπούται εις αυτήν, εμβαθύνον και στερρεούν αυτήν, ήτοι ιδέαι και ανθρώπινοι δεσμοί όπως πατρίς, τέκνα, φίλοι, συμπατριώται, περιουσία, παιδεία, κοινωνική θέσις και αξίωμα, οικεία πρόσωπα, αναμνήσεις, συναίσθημα, ιστορία, τάφοι προγόνων, ύπαιθρος, πολιτική και στρατιωτική ζωή.

    Και γεννάται το ερώτημα. Επέστρεψεν αν ποτέ Οδυσσεύς εις Ιθάκην, ει μη Πηνελόπη υπήρχεν; Η απάντησις εστί ¨ναι.¨

    Η Πηνελόπη γαρ εστί μύθος, εστί δαιμονική, αθάνατος και κραταιά, νομοτελειακή ιδέα και αξία και ως εκ τούτου ουδέποτε αποθνήσκει ως προς το αθάνατον -ως ιδεώδες- περιεχόμενον αυτής. Ώστε εκλιπούσης αυτής ως ζώσης σαρκικής παρουσίας, αναπληρούται αυτομάτως υπό άλλης ομοειδούς ή και της αιωνίας μνήμης της ιδέας αυτής.
    Μυθολογικώς, τέλος, ειπείν, η ιδία παρέμεινεν αν μια ωραία κοιμωμένη βασιλόπαις, το αναστάσιμον φίλημα της θαυματοποιού μνήμης αναμένουσα, μυστικώς κεκρυμμένη και αφωμοιωμένη, αναμέσω εις τα πλείστα τόσα του πατριωτικού νόστου θεία και ακαταμάχητα θέλγητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ Ελ. Στοχαστή, ανακάμπτοντας από την ραστώνη των διακοπών, δέησε η ώρα να ανταποκριθώ στους διαλόγους μας.

    "Οσον αφορα τα θεματα του δαιμονος μας και των πολικων ψυχων, ειναι οντως συνθετα και δυσκολα και ισως αξιζει αγαπητε Λυκιε να τα δουμε χωριστα και να τους αφιερωσουμε χρονο και προσπαθεια"

    Κατ΄αρχήν συμφωνώ με την παρουσία του "προσωπικού δαίμονος" στην συνείδηση του κάθε ανθρώπου, καθ΄ όλη την ζωή του. Στο βιβλίο της "Ουράντια", αυτή η "φωνή" ονομάζεται Προσαρμοστής και μου αρέσει αυτή η λέξη, διότι περιγράφει πολύ όμορφα τον ρόλο του.

    Είναι η "φωνή" της συνείδησης, που μας καθοδηγεί στην ζωή μας, προς το Θείο Σχέδιο. Στην πορεία μας δηλαδή, προς τους ανώτερους κόσμους.
    Πρόκειται για έναν επίκουρο (βοηθό) και σύμβουλο, που μας δείχνει τον δρόμο προς την Θέωση, την ένωση με την Πηγή!

    Αυτός ο Προσαρμοστής λοιπόν, είναι η ίδια η φωνή της συνειδήσεως ή μήπως κάποια αυτόνομη οντότητα που έχει αυτή την αποστολή;
    Για να ισχύσει η πρώτη εκδοχή, θα πρέπει να δεχτούμε ότι η συνείδησή μας γνωρίζει εκ των προτέρων τον ορθό δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για έναν αρχικό προγραμματισμό της συνειδήσεώς μας, που πιθανώς αντλεί γνώση από το υπερσυνειδητό μας και μας γνωστοποιεί ή μας θυμίζει την αποστολή μας. θα πρέπει μάλιστα να είναι ανεξάρτητος και ανεπηρέαστος από την συνειδητή μας βούληση, ούτως ώστε να ελέγχει τις πράξεις και τις επιλογές μας.
    Στην δεύτερη εκδοχή, μια αυτόνομη κοσμική οντότητα προσκολλάται στο συνειδητό μας, προκειμένου να επιτελέσει την θεία αποστολή του. Την καθοδήγηση δηλαδή του ανθρώπου, σύμφωνα με τον θείο προορισμό του.
    Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η θεία Πρόνοια, μεριμνά να θυμίζει στον άνθρωπο τον αρχικό σκοπό της παρουσίας του στα βαριά χώματα της ύλης. Εμείς ας επιλέξουμε όποια εκδοχή μας γοητεύει περισσότερο.

    Αγαθοδαίμων ή Κακοδαίμων;
    Ο Δαίμων-Προσαρμοστής, δεν μπορεί να έχει διττό ρόλο. Διότι τότε δεν βοηθά προς το Θείο θέλημα. Δεν είναι εν Αγαθώ επίκουρος. Τον αντίστροφο ρόλο διαδραματίζει ο Καταστρεπτικός Παράγων, με την δυναμική και δελεαστική του παρουσία ποικιλοτρόπως στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Όλα τα πάθη και τα χαμηλά συναισθήματα του ανθρώπου, υπηρετούν τον ρόλο του Καταστρεπτικού Παράγοντα! Συνεπώς ο Κακοδαίμων είναι ακριβώς αυτές οι πλευρές του ανθρώπου, που υπάρχουν και κυριαρχούν πολλές φορές μέσα στην συνείδησή του.
    Βλέπουμε λοιπόν, πως ο άνθρωπος γεννιέται με την Κακοδαιμονία μέσα του (ερπετική φύση) και αυτό που πραγματικά χρειάζεται ως επικούρημα, είναι η φωνή που θα τον παροτρύνει να κινηθεί ενάντια σε αυτήν και να κάνει την υπέρβαση προς τα Άνω. Εκεί λοιπόν έχει δουλεία να κάνει, ο Αγαθοδαίμων ή Προσαρμοστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οι πολικές ψυχές είναι αυτές που όταν ενωθούν, αλληλοσυμπληρώνουν με απόλυτο τρόπο τα κενά τους. Δηλαδή θα πρέπει η μια πολική ψυχή να μπορεί να πληρώσει το κενό ή έλλειμμα της έτερης ψυχής, κατά απόλυτο τρόπο, σε ποσότητα και ποιότητα ομοούσια. Αυτή η τέλεια ένωση, επαληθεύει τον μύθο της απόσχισης του Ενός τέλειου και θείου Όντος, σε δύο πολικά μέρη. Η επανένωση, επαναφέρει την ολοκλήρωση σε Ένα Όν. Όμως αυτό είναι μόνο συμβολικό, διότι οι δύο ψυχές δεν γίνονται ποτέ μία αν ενωθούν, έστω και "πολικά".
    Οι δυο ανεξάρτητες και αυτόνομες ψυχές παραμένουν αυτόνομες οντότητες, αλλά μέσα από αυτή την Ένωση μπορούν να βιώσουν την Πληρότητα και την Ολοκλήρωση, ούτως ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν την γνώση της. Μπορούν δηλαδή να βιώσουν ταυτόχρονα το γεφύρωμα των αντιθέτων πόλων και να αντιληφθούν πως η ενική κατάσταση είναι αρμονική και εξόχως πνευματική! Συνεπώς αν ενωθούν δυο πολικές ψυχές, επιταχύνουν την βιωματική τους εμπειρία ώστε να εξελιχθούν ταχύτερα. Επαληθεύω εδώ τον αγαπητό Αρρίων, πως ο σύντροφος αποτελεί τον προωθητή της δικής μας εξέλιξης με κάθε τρόπο (ανάλογο των αναγκών μας) και πως στην περίπτωση του πολικού ζεύγους, αυτή η προώθηση πετυχαίνει τον μέγιστο ρυθμό. Ισοδυναμεί με εκτόξευση προς το Άνω!

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλως μας ηρθες αγαπητε Λυκιε απο τη ραστωνη των διακοπων. Βλεπω ηρθες φουριοζος και με ενεργεια.

    Διαβαζοντας τα σχολια σου, παρατηρησα ομοιοτητες στο ζητημα των πολικων ψυχων με το φαινομενο της κβαντικης διεμπλοκης (quantum entanglement). Φαινεται πως μπορει να ισχυουν τα ιδια. Αν αυτο ισχυει, τοτε μπορουμε να αντλησουμε πολλες πληροφοριες. Θα τις επεξεργαστω και θα επανελθω με το καλο

    Καλημερα

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητέ Ε.Σ., νομίζω πως η κβαντική διεμπλοκή είναι αρκετά διαφορετική έννοια, διότι σε αυτή υπάρχει αλληλεπίδραση των κβαντικών σωμάτων σε διαφορετικούς χώρους, ενώ οι πολικές ψυχές, αλληλεπιδρούν μονο σε ένωση μεταξύ τους.
    Ωστόσο υπάρχουν και κοινά, κυρίως ως προς την ιδέα πως όλα αρχικά ήταν ενωμένα και πως μετά την "μεγάλη έκρηξη", όλα διαιρέθηκαν, κατατμήθηκαν μέσα στον χωροχρόνο, ενώ η πραγματικότητα είναι πως όλα ήταν και παραμένουν ενωμένα, γι αυτό τον λογο και συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
    Αλλα μπορούμε να το ξαναδούμε αυτό, πιο αναλυτικά μαζί...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Και κάτι σχετικό:
    http://manosdanezis.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%83-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%85%cf%87%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b5/
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολυ ωραια.
    Ομως, τι θα γινοταν (what if) αν οι πολικες ψυχες δεν αλληλεπιδρουν μονο σε ενωση μεταξυ τους; Αλλωστε, πως μπορει να νοηθει ενωση ψυχων; Ας το δουμε ως υποθεση εργασιας, πως οι πολικες ψυχες συμπεριφερονται παρομοια με δυο σωματιδια οταν παρατηρουμε το φυσικο φαινομενο της κβαντικης διεμπλοκης ή αλλιως κβαντικου εναγκαλισμου, που ειναι και πιο ποιητικο για την περισταση.

    Στην ουσια ο κβαντικος εναγκαλισμος μας λεει πως απαξ και επιτευχθει η "ενωση" τοτε τα σωματιδια αυτα συμπεριφεροντσι ως συστημα, ανεξαρτητως αποστασης και οχι μεμονωμενα. Αν αλλαξουμε το spin στο ενα σωματιδιο, τοτε το αλλο θα αλλαξει και αυτο το δικο του αντιθετα, ωστε να παραμενει η ισορροπια του συστηματος. Για να συμβει αυτο, δεν απαιτειται πλεον φυσικη ενωση, διοτι αρκει που υπηρξε στο παρελθον.

    Φιλοσοφικα μιλωντας τωρα, η Υπαρξη απεκτησε υποσταση, οταν το 1 εγινε 2, εννοωντας οτι χωριστηκε σε δυο αντι-πολα κομματια. Προφανως το συνολο του συστηματος πρεπει να ειναι ισορροπημενο, αρα τα δυο μισα πρεπει να συμπεριφερονται ως συστημα. Αν θεωρησουμε την ψυχη ως θεμελιο λιθο της δημιουργιας, τοτε τα αντιστοιχα θα πρεπει να ισχυουν αναλογικα και για αυτην. Απο 1 να εσπασε και να διαχωριστηκε σε 2. Οπως λεει ο μυθος πως ο Διας εκοψε τους ανθρωπους σε 2 κομματια και απο τοτε ψαχνουν να βρουν το αλλο τους μισο.

    Ισως λοιπον οι πολικες ψυχες να βρισκονται σε καθεστως κβαντικου εναγκαλισμου, που σημαινει πως πλεον συμπεριφερονται ως 1 συστημα και οτιδηποτε συμβαινει στη μια, επηρεαζει και την αλλη. Δεν σημαινει πως απαραιτητα και οι αλλες ψυχες βρισκονται σε κβαντικο εναγκαλισμο μεταξυ τους, θα μπορουσε, αλλα δεν ειναι απαραιτητο να συμβαινει. Αν λοιπον η Α ψυχη αλλαξει την πολικοτητα της και γινει πιο αρσενικη, τοτε αυτοματα η αλλη (η Β) θα γινει πιο θηλυκη ωστε να παραμενει το συστημα σε ισορροπια. Αν αυτο ισχυει, τοτε μπορουμε να βγαλουμε πολλες και χρησιμες πληροφοριες και να αποτελεσει την αρχη του μιτου.

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητέ Ε.Σ., παρουσίασες πολύ καλά την έννοια του κβαντικού εναγκαλισμού.

    Όντως κάπου εκεί πρέπει να βρίσκεται η ερμηνεία της ύπαρξης των πολικών ψυχών. Επίσης μπορούμε να εξηγήσουμε και το γιατί οι πολικές ψυχές συνυπάρχουν χρονικά μέσα στην ύλη. Όπως ο κβαντικός εναγκαλισμός συμβαίνει μεταξύ των υλικών σωματιδίων που συνυπάρχουν σε ταυτό χρόνο, ώστε να "επικοινωνούν" μεταξύ τους κβαντικά, έτσι και οι πολικές ψυχές, θα πρέπει και αυτές να συνυπάρχουν χρονικά, αφού θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα της κβαντικής αλληλεπίδρασης ακόμη και στο υλικό πεδίο.

    Θα πρέπει επίσης να έχουν κοινά εξωτερικά και εσωτερικά γνωρίσματα, ώστε η ένωση να έχει και φυσική δυνατότητα συλλειτουργίας και βέβαια επανένωσης. Δηλαδή αν και ως ψυχές, οι πολικές δεν έχουν την δυνατότητα επανένωσης αφού δεν έχουν χωροχρονική υπόσταση, στο υλικό πεδίο την αποκτούν. Μα για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που να επιτρέπουν την ουσιαστική επανένωση.
    Άρα οι συνθήκες θα πρέπει να καθιστούν εφικτή κι όχι ανέφικτη την έλξη.
    Για αυτό λογικά, σε κάθε άνθρωπο θα δοθεί τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του η ευκαιρία της συνάντησης με το πολικό του ταίρι. Αν όχι, τότε δεν υπάρχει η Θεία Πρόνοια, που να μεριμνά για την επανένωση των αντι-πολικών μερών.
    Μήπως λοιπόν, θα πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται στην ζωή μας, διότι μέσα σε αυτές, κάπου θα κρύβεται και το πολικό μας ζεύγος;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Όταν αντιληφθούμε ότι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει διαβρώνεται και το έδαφος γινεται σαθρό, τότε όλες οι αισθήσεις μας συσπειρώνονται προς αναγνωριση ευκαιριών και αναζήτηση του πολικού μας ζευγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Οι αισθήσεις μας ενισχύονται για να εντοπίσουν το πολικο μας ζεύγος. Σίγουρα η επανένωση με το πολικό μας ζεύγος, επιδρά ευεργετικά στην πορεία μας προς την ευδαιμονία, αλλά επ' ουδενί μας απαλλάσσει από τον πόνο και την ευθύνη των επιλογών μας. Μεσα στην σχέση μας, δεν πρεπει να επιζητούμε την συγχώνευση και την απαλοιφή της ατομικής μας υπερουσίας. Η πολική ένωση προσφέρει το ενωτικό βιωμα της κοσμικής μας υπόστασης, αλλά δεν υποκαθιστά την δική μας πορεία προς την αυτοπραγμάτωση.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Θα συμφωνησω πως ιδανικα στη σχεση δεν θα πρεπει να επιζητουμε αφομοιωση και συγχωνευση. Ισως η αξια του πολικου ζευγους να βρισκεται στην δυνατοτητα που προσφερει στις επιμερους ψυχες, να επιτυχουν την ισορροπια των 2 αρχων και αυτοπραγματωση και αυτο λογω του οτι ειναι συνδεδεμενες σαν εκκρεμες. Μια κινηση προς την μια κατευθυνση, προκαλει μια αντιστοιχη.

    Ειπαμε πως ο κοσμος δημιουργηθηκε επειδη διαχωριστηκε στα 2. Ετσι παραμενει παντα σε αεναη κινηση και ροη, καθως τα 2 ελκονται αναποδραστα μεταξυ τους χωρις να μπορουν να ενωθουν στο υλικο επιπεδο. Αυτη η κινηση ειναι ο χρονος.

    Πραγματι αγαπητε Λυκιε, και εγω εχω διαβασει καπου πως οι πολικες ψυχες αρεσκονται να ενσαρκωνονται μαζι. Αυτο ειναι ενα στοιχειο που φανταζει λογικο σε σχεση με οσα ηδη αναφεραμε. Αρα ειναι λογικο να πουμε πως ενα στοιχειο των πολικων ψυχων ειναι πως ηλικιακα βρισκονται κοντα.

    Η επιθυμια των πολικων ψυχων, αφου η ενωση δεν ειναι μαλλον επιτευξιμη(ή εστω δυσκολη) , ειναι τουλαχιστον να συναντιωνται. Οπως λεει και ο στιχος του συμφιλοσοφου Λειβαδιτη
    "Αχ, για να γεννηθείς εσύ κι εγώ
    γι’ αυτό, για να σε συναντήσω.
    Γι’ αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου, 
    γι’ αυτό, για να σε συναντήσω."

    https://youtu.be/wBiZgZ5KFvo

    Επομενως, μετα την ενσαρκωση της μιας, το συντομοτερο δυνατον θα ακολουθει και η ενσαρκωση της αλλης. Δεν μπορει να γινεται διαφορετικα, δεδομενης μιας τοσο απολυτης αγαπης και ερωτα, παρα να ελκονται αδιακοπα. Ισως καποιο καρμα να προκαλει μονο μια καθυστερηση καποιων λιγων ετων, εαν υπαρχει συσσωρευμενο.

    Βεβαια, ο κοσμος δεν εγινε για να συναντηθουν οι πολικες ψυχες, αλλα επειδη διαχωριστηκαν. Οντως ομως η εντελεχεια(λειτουργια και λογος υπαρξης) του κοσμου ειναι η αυτογνωσια και συναντηση των πολικων ψυχων. Αυτο ολοκληρωνει τον κυκλο και ανεβαζει αμφοτερους επιπεδο υπαρξης. Level Up για τους gamers. Αυτο ειναι το περιεχομενο του αυτοτελους επεισοδιου (δεν χρειαζεται να δει καποιος καποιο αλλο επεισοδιο προηγουμενως) "Hang the Dj" της σειρας Black Mirror.

    Τελος, ενα λογικο και πιθανο στοιχειο ειναι οι πολικες ψυχες να ειναι ενσαρκωμενες σε ανδρα και γυναικα. Δεν θεωρω απαγορευτικη την ενσαρκωση στο ιδιο φυλο, αλλα ειναι μαλλον περιττη δυσκολια. Αν ειναι καποιος να διαλεξει, λογικο να προτιμησει το ευκολοτερο, εκτος και αν συντρεχουν αλλοι λογοι.

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ενα αλλο χαρακτηριστικο στο προφιλ των πολικων ψυχων πρεπει να ειναι ενα αναλογο επιπεδο ωριμανσης/αυτοπραγματωσης/ποιοτητας, απο την στιγμη που εχουν την ιδια "ηλικια" στο περασμα του χρονου αφου παντα ερχοντας παραλληλα και μαζι. Εχουν παρομοιες εμπειριες.

    Με την καθε ενσαρκωση, ξερουμε πως το διανοητικο κεντρο (ο νους) ερχεται αγραφο (tabula rasa). Ομως η ποιοτητα ως χαρακτηριστικο ερχεται απο παρελθοντικες κατακτησεις. Ετσι εξηγειται το γιατι καποιος "τα παιρνει γρηγορα" και μαθαινει ευκολοτερα. Μπορει λοιπον η διανοητικη μορφωση της εποχης να ειναι πολυ διαφορετικη στις πολικες ψυχες, ομως η βαθυτερη και ουσιαστικη μορφωση θα πρεπει να ειναι αναλογου επιπεδου.

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ ωραία, αγαπητέ Ελ. Στοχαστή! Αφού ορίσαμε ικανοποιητικά τις πολικές ψυχές, εξερευνούμε τώρα τα γνωρίσματά τους.
    Πιστεύω πως είναι αναγκαία η συνύπαρξη των πολικών ψυχών, ώστε να γίνουν πολικά ζεύγη. Διότι η φυσική τάση που κινεί τον χρόνο όπως ωραία είπες, είναι η διπολική έλξη.
    Άρα για να υπάρξει αυτή, θα πρέπει να συνυπάρχουν οι δυο αλληλοεξαρτώμενοι αντίθετοι πόλοι, ώστε να προκύψουν οι συνθήκες πραγμάτωσης αυτής της έλξης.
    Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι δυο πόλοι, θα πρέπει να έχουν εφικτές πιθανότητες συνεύρεσης.

    Λογικά λοιπόν, θα πρέπει να βρίσκονται σε χωροχρονικό πεδίο εγγύτητας.
    Ηλικιακά θα πρέπει να έχουν μια εφικτή διαφορά που να επιτρέπει την ερωτική ένωση. Δεν μπορεί ο ένας να είναι νήπιο και ο άλλος υπερήλικας. Η όποια διαφορά ηλικίας που σκέφτηκες, θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάλογη βιωματική ωρίμανση, όπου για άλλους έρχεται νωρίς και άλλους αργότερα. Άρα η ηλικιακή διαφορά, μπορεί να είναι δυνητικά από μηδενική, μέχρι και τριάντα χρόνια!

    Ωστόσο οι διαφορές και οι ομοιότητες, θα πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα πεδία. Κατ' αρχήν θα πρέπει να είναι σε όλα αντίθετης πολικότητας. Αρχίζοντας από το υλικό σώμα, δεν μπορεί παρά να πρόκειται για βιολογικό άνδρα και βιολογική γυναίκα. Ψυχικά επίσης για γιν και γιανγκ (ανεξάρτητα αν αυτό συμπίπτει και το βιολογικό τους φύλο) και πνευματικά πρέπει να είναι ταυτόσημοι, αφού στο πνευματικό πεδίο δεν υπάρχει δίπολο. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει κοινή εξελικτική πορεία, αθροιστικά από το σύνολο των ενσαρκώσεων και όχι απαραίτητα από την υφιστάμενη ενσάρκωση.
    Έτσι εξηγείται πως μπορεί να ταιριάζουν άνθρωποι διαφορετικής όψιμης "μόρφωσης", μιας και ψυχοπνευματικά είναι ισότιμοι, αφού βρίσκονται στο ίδιο εξελικτικό επίπεδο.

    Θα πρέπει όμως να βρίσκονται και στον ίδιο χώρο που να κάνει εφικτή την συνάντησή τους. Δεν μπορεί για παράδειγμα να βρίσκεται ο ένας ως Εσκιμώος στη Σιβηρία και η άλλη στο Ρίο ντε Τζανέιρο... αφού οι πιθανότητες να συναντηθούν στην πράξη, ουσιαστικά είναι μηδενικές.
    Θα τολμούσα ακόμη να υποθέσω πως οι άνθρωποι αυτοί, θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση που να καθιστά εφικτή την συνάντησή τους και γιατί όχι, να έχουν κοινή γλώσσα και κουλτούρα. Θα πρέπει δηλαδή να είναι εύκολες οι συνθήκες της συνάντησης και όχι απομεμακρυσμένες και απίθανες.

    Πιστεύω λοιπόν, πως η έλξη των πολικών ζευγών, συνεπικουρείται ως θεμιτή και αναγκαία από την Θεία Πρόνοια και οπωσδήποτε κάποια στιγμή θα υπάρξει η ευκαιρία της συνάντησης των πολικών ψυχών, ως μια και μοναδική ευκαιρία.
    Το αν οι ψυχές αυτές θα αναγνωριστούν ή θα προσπεραστούν μεταξύ τους, έχει να κάνει με τις δυνατότητες και τις επιλογές που θα κάνει η καθεμία. Η ευκαιρία συνήθως χάνεται, αν οι πολικές ψυχές δεν έχουν την καθαρότητα, την ωριμότητα και την ελευθερία να αναγνωρίσουν και να κάνουν την υπέρβαση, ώστε να ενωθούν μεταξύ τους.

    Συμφωνούμε λοιπόν, αγαπητέ μου φίλε και νομίζω πως δεν απέχουμε και πολύ από την αλήθεια!
    Ίσως βιωματικά, κάποιοι να έχουμε ζήσει αυτή την ένωση ή αυτή να καραδοκεί δίπλα μας. Ας ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας, να δούμε και να αναγνωρίσουμε την μοναδική ευκαιρία που μας προσφέρει η κοσμική νόρμα.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.