Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Μάθε πως σε παρακολουθούν...

 
Στις μέρες μας δεν «υπάρχουν» φάκελοι μόνο για τους εχθρούς του εκάστοτε καθεστώτος.
Μας φακελώνουν ακόμα και ιδιωτικές εταιρίες, π.χ. φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να μάθουν και να ελέγξουν τις συνήθειές μας και τις προτιμήσεις μας ώστε την κατάλληλη στιγμή να μπορούν να μας συστήσουν και στην συνέχεια να μας πουλήσουν το προϊόν τους. Παράλληλα, τα στοιχεία που συλλέγει μία εταιρία, τα πουλάει σε μία άλλη.


Πριν κάποια χρόνια -μα και ακόμα νομίζω- μιλούσαν για το τσιπάκι, το οποίο μπαίνει κάτω από το δέρμα της παλάμης ή του μετώπου, για να παρακολουθεί κάθε κίνηση του ανθρώπου, το λεγόμενο «σφράγισμα», ή η Κάρτα του Πολίτη. Ενδεχομένως να έχουν κι αυτά την κάποια οποιαδήποτε χρησιμότητά τους, όπως και κάθε παραδοσιακή μέθοδος παρακολούθησης, όπως π.χ. οι κάμερες κυκλοφορίας. Ωστόσο, όλα αυτά φαντάζουν νηπιαγωγείου μπροστά στις σύγχρονες ανατρεπτικές μεθόδους που ξεπερνούν κάθε φαντασία.Ξεκινάμε με αυτά που λίγο πολύ όλοι φανταζόμαστε ή μπορεί να έχουμε ακούσει τυχαία και θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε «αναμενόμενα», αλλά όχι θεμιτά. Τώρα όλα επιβεβαιώνονται:

Μέσω καθημερινών τηλεπικοινωνιακών συσκευών


Μπορούν να μας παρακολουθούν όλους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Wikileaks με στοιχεία που δημοσιεύονται στο ιταλικό περιοδικό L' Espresso.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παγιδεύονται καθημερινά δισεκατομμύρια πληροφορίες από τηλεφωνήματα, mail και sms, μέχρι φαξ, σταθερά και κινητά τηλέφωνα, Η/Υ και προγράμματα όπως το Skype. Όλα αυτά με τη βοήθεια ενός δικτύου ιδιωτικών εταιρειών, όπως της γερμανικής Ultimaco (αποθηκεύει 100.000 δεδομένα το δευτερόλεπτο). Η ζωή του οποιουδήποτε μπορεί να «κλαπεί», να αντιγραφεί και να αναλυθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο.
 
Μέσω Κινητών & Υπολογιστών

Το «Remote Control System», της εταιρείας Hacking Team, στο Μιλάνο, εισχωρεί στον υπολογιστή ή στο smartphone και το μετατρέπει σε κατάσκοπο της ιδιωτικής μας ζωής: αντιγράφει και αποστέλλει τα mail, τους κωδικούς πρόσβασης, τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, τα κείμενα που γράφουμε. Μπορεί ακόμη να ενεργοποιήσει εν αγνοία μας την βιντεοκάμερα, την φωτογραφική μηχανή, ή το μικρόφωνο των ηλεκτρονικών συσκευών, καταγράφοντας και μεταδίδοντας ταυτόχρονα τις όποιες συνομιλίες μας.

Ο ερευνητής ασφαλείας Trevor Eckhart ανακάλυψε μία καλά κρυμμένη εφαρμογή σε smartphone, η οποία καταγράφει κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιεί ο χρήστης. Το λογισμικό ονομάζεται Carrier IQ και βρίσκεται εγκατεστημένο στις συσκευές δίχως τη γνώση ή τη συγκατάθεση του χρήστη. Μπορεί να βρεθεί τόσο σε smartphone, όσο και κανονικά κινητά, Android, BlackBerry και Nokia. Η επίμαχη εφαρμογή δεν είναι δυνατόν να απενεργοποιηθεί με κάποιο τρόπο, εκτός και αν ο χρήστης επέμβει ριζικά με αλλαγή λογισμικού. Επίσης, τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί φαίνονται να αποστέλλονται ακόμη και αν δεν υπάρχει σύνδεση 3G. Απλά, η αποστολή γίνεται όταν η συσκευή συνδεθεί με κάποιο Wi-Fi δίκτυο.

Τον περασμένο Απρίλιο (2011) δύο ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κινητά τηλέφωνα iPhone και οι ταμπλέτες iPad της Apple που έχουν εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα iOS4 καταγράφουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο κάτοχός της και τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει και τις αποθηκεύουν σε κρυφά αρχεία.

Ακόμα κι αν δεν έχετε κάτι από όλα αυτά, η παρακολούθηση του υπολογιστή μας μπορεί να γίνει και με συσκευές καταγραφής της διαχέουσας ακτινοβολίας. Δηλαδή όταν γράφουμε κάτι στον Η/Υ μας, το πληκτρολόγιο εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία μπορεί να μετρηθεί και να αναγνωριστεί η πηγή της, για παράδειγμα το πλήκτρο που πατήθηκε.

Μέσω του Internet

Ο τεράστιος όγκος μηνυμάτων και η αποκεντρωμένη δομή του Internet οδήγησαν πολλούς στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η παρακολούθηση του δικτύου δεν είναι δυνατή. Δυστυχώς συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Ιδιαίτερα σημαντικά ενδιαφέρον είναι πως, επειδή τα περισσότερα κυκλώματα Internet διοχετεύουν την κίνησή τους μέσω των ΗΠΑ είναι εφικτή η παρακολούθησή τους εντός του εδάφους της χώρας αυτής (π.χ. ένα email από την OTEnet ή τη Forthnet προς τη Φινλανδία ή την Ιταλία θα περάσει πιθανότατα από το έδαφος των ΗΠΑ όπου και είναι δυνατή η υποκλοπή του). Σύμφωνα με έναν παλαιό υπάλληλο της αμερικανικής NSA, το 1995 είχαν ήδη εγκατασταθεί σε εννέα εταιρείες Internet εντός των ΗΠΑ snifers για την παρακολούθηση όποιας διεθνούς κίνησης διαχειρίζονταν τα δίκτυά τους.

Για την εσωτερική κίνηση κάθε χώρας (π.χ. από OTEnet προς HOL) πρέπει να παρακολουθούνται οι εθνικοί διανομείς κίνησης (π.χ. το AIX το οποίο συνδέει όλους τους ελληνικούς προμηθευτές υπηρεσιών Internet). Αυτό φυσικά είναι πιο δύσκολο, παραμένει όμως πάντοτε μέσα στα όρια του εφικτού.
Τέλος οι ΗΠΑ παρακολουθούν το Usenet, ενώ συλλέγουν και αναλύουν περιοδικά όλο το περιεχόμενο του web.

Μέσω Facebook


Ο διευθυντής της CIA, παραδέχτηκε ότι το Facebook αποτελεί πείραμα ηλεκτρονικού φακελώματος, όπου πολλοί άνθρωποι όπως έχει ήδη αποδειχτεί, είναι πρόθυμοι να δημοσιεύσουν την διεύθυνσή τους, τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, κλπ. Σε αντίθεση το Tweeter απέτυχε σε αυτόν τον τομέα.

Μέσω της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ σχεδιάζει να εγκαταστήσει νέους μετρητές σε όλα τα σπίτια, τους λεγόμενους Έξυπνους Μετρητές, οι οποίοι έχουν τεράστιες συγκεντρωτικές και αποθηκευτικές δυνατότητες πληροφοριών.

Δηλαδή, μέσω της κατανάλωσης του ρεύματος, κυρίως, συλλέγουν πότε είναι κάποιος στο σπίτι, τι ώρα ξυπνάει ή κοιμάται, πότε βλέπει τηλεόραση, τι τρώει ή τι φάρμακα πίνει (από τα bar codes τους).

Σημειώστε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία λόγω του πολύ δυνατού σήματος WiFi που εκπέμπουν αυτοί οι Έξυπνοι Μετρητές.

Μέσω των Χαρτονομισμάτων

Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει αποκαλύψει ήδη, ότι από το 2006 θα κυκλοφορούν χαρτονομίσματα ευρώ τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με tags για λόγους, δήθεν, μη πλαστογραφίας των χαρτονομισμάτων. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα «προγραμματισμού» τους ώστε να μπορούν να ξέρουν που πηγαίνει το κάθε χαρτονόμισμα, πόσο συχνά επισκεπτόμαστε το τάδε κατάστημα, ποια προϊόντα ενδιαφέρουν τον καταναλωτή περισσότερο, ακόμα και το χρηματικό ποσό που διαθέτει κάποιος στο πορτοφόλι του κάθε στιγμή. Και σε συνδυασμό με τον barcode του προϊόντος που αγοράσαμε ξέρουν μέχρι και τι χρώμα σώβρακο φοράμε!

Μέσω του χνώτου σου


Αυτό το πετυχαίνει το Cougar20-H, ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ παρακολούθησης που είναι τόσο ευαίσθητο ώστε όχι μόνο ανιχνεύει την κίνηση μέσα από τοίχους αλλά και ανιχνεύει την αναπνοή ατόμων που βρίσκονται μέσα σε ένα κτίριο!

Το περίεργο αυτό –και λίγο… τρομακτικό– μηχανάκι χρησιμοποιεί ένα ειδικό αισθητήρα (fine beam ultra-wideband (UWB), multi-Gigahertz radio frequency (RF) sensor array) αλλά και πολλαπλές ενσωματωμένες κάμερες για χρήση σε ημέρα και νύχτα.

Κατασκευάστηκε με την χρηματοδότηση του αμερικανικού στρατού και πρέπει να έχεις κάνει πολλά για να σε παρακολουθούν με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο ασύλληπτες μέθοδοι, όπως η επόμενη:

Μέσω γενετικού υλικού

Η χειρότερη μορφή παρακολούθησης είναι αυτή του γενετικού υλικού και αυτή θα απασχολήσει τον άνθρωπο τα επόμενα χρόνια. Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο πληθυσμός της Ισλανδίας δέχθηκε να δώσει το DNA του στους επιστήμονες για ερευνητικούς σκοπούς! Ήδη την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκωδικοποίησης του ανθρωπίνου γονιδιώματος το οποίο ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 12 Φεβρουάριου 2001.

Σημειώστε ότι, αν κάποια στιγμή το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου «δείξει» π.χ. ότι υποφέρουμε από κάποια αρρώστια, αυτό ενδιαφέρει πολύ τις ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες δεν θα ήθελαν πλέον να σου παρέχουν υπηρεσίες. Θα μπορούσε, όμως, να ενδιαφέρει φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες θα ήθελαν πάρα πολύ να σου πουλήσουν φάρμακα.

Επίσης, ενδιαφέρουν την κάθε είδους αστυνομία αφού, με μια απλή αιμοληψία (ή και από κάποια παλιά αιμοδοσία που είχαμε κάνει) ή με μια … τρίχα σου, θα γνωρίζουν πολύ ευαίσθητα δεδομένα του χαρακτήρα σου, όπου ούτε καν πάει ο νους.

Μέσω Δορυφόρου

Παλιότερα, την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, υπήρχε το www.keyhole.com (τώρα οδηγεί στο Google Earth) όπου έδινε την δυνατότητα ακόμα και σε μας τους ίδιους να παρακολουθήσουμε, κάθε στιγμή, μέχρι και που αλητεύει η γάτα μας…

Σήμερα, υπάρχουν δορυφόροι τύπου HST (Hubble Space Telescope), μόνο που στρέφονται προς εμάς και όχι προς τα άστρα. Ένα τέτοιο δορυφορικό εργαλείο, ανάμεσα σε άλλα παρόμοια, είναι το «Oenoview». Μπορεί να παρακολουθεί με ακρίβεια την βλάστηση και της παραγωγή των αμπελώνων, αλλά και τον εντοπισμό της χωρικής διαφοροποίησης των σταφυλιών, ακόμα και μέσα στα όρια του ίδιου του αμπελιού!

Δεν καταλάβατε;

Ανάμεσα σε άλλους διαστημικούς κατασκόπους, υπάρχει ο KH (Keyhole-class) 12. Αυτοί οι δορυφόροι μπορούν να «δουν» οτιδήποτε μέχρι 2 ίντσες (περίπου 5 εκατοστά). Δηλαδή βλέπουν καθαρά τι πακέτο τσιγάρα καπνίζετε...

Ξενερώσαμε;

Συνωμοσιολογικές φήμες θέλουν να μπορούν να μας παρακολουθούν –οπτικά και ηχητικά, τουλάχιστον– μέσα από τις τηλεοράσεις μας, ειδικά αν αυτές είναι νέας-πρόσφατης τεχνολογίας, οπότε διαθέτουν τσιπ που αναγνωρίζεται μέσω δορυφόρου.

Ας παρηγορήσουμε τους εαυτούς με το γεγονός ότι δεν μας παρακολουθούν με όλα αυτά τα μέσα, ταυτόχρονα. Τουλάχιστον δεν έχει γίνει γνωστό (αλλά ποιος θα έβγαινε να το παραδεχτεί). Όχι, στην Ελλάδα. Όχι ακόμα. Όμως, κάποια από αυτά είναι ήδη σε εφαρμογή.

Σίγουρα, όμως, μπορούν να ξέρουν πολλά για εμάς, καλύτερα και από εμάς τους ίδιους.

Μόνο την σκέψη μας δεν έχουν βρει πως θα παγιδέψουν ακόμα… 

Πηγή: http://www.katohika.gr

10 σχόλια:

 1. ΛΥΚΙΕ! λιγο πολυ γνωστα ολα αυτα, αλλα προς τι το ωφελος! και για ποιο λογο; να καθεσαι ατελειωτες ωρες να παρακουλουθης και βαρετες.ανιαρες διχως περιεχομενο κ.ο.κ συζητησεις.χμ!
  εναι λιγο υπερβολικο και ασχημο να σκεφτομαστε παντα το κακο και να γινομαστε καχυποπτοτη.Εμενα προσωπικα μ, ενδιαφερει η ψυχουλα μου
  να φυγει καθαρη οσο το δυνατον περισσοτερο απ,αυτον τον κοσμο,αυτο το νοημα της ζωης μου. Σ, ευχαριστουμε και παλι για τον κοπο σου.
  Δαναη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δανάη, αυτά μπορεί να είναι γνωστά σε κάποιους, αλλά σε κάποιους άλλους όχι. Η πληροφόρηση για την δυνατότητα της παρακολούθησης, είναι σωστό να παρέχεται ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας να λαμβάνει τα μέτρα του, στην περίπτωση που νομίζει ότι κάποιες δραστηριότητές του τις κάνει κρυφά! Ο σκοπός της παρακολούθησης των πολιτών, αποσκοπεί στον απόλυτο έλεγχο των ανθρώπων και τον περιορισμό της δυνατότητας, κάποτε να αντιδράσουν. Δεν είναι θέμα καχυποψίας! Αυτό συμβαίνουν και αν εσένα δεν σε αφορούν τώρα, μπορεί αργότερα (όταν θα είναι αργά) να σε απασχολίσουν. Σίγουρα όμως, κάποιους τους αφορά και τώρα. Το θέμα της ψυχικής μας εξέλιξης, είναι στην παλέτα του ιστολογίου μας, αλλά δεν μπορεί και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Πιάνουμε και άλλα θεματάκια που αφορούν την εφαρμογή των σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
  ΛΥΚΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτο ενοειται ΛΥΚΙΕ μου γι, αυτο μιλησα μονο για τον εαυτο μου , φυσικα και δεν ειμαι μονη στο μπλοκ και εθεσα και ερωτησεις.
  Δαναη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ. ΕΠΕΣΑ ΑΠ ΤΑ ΣΥΝΕΦΑ! ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ ΑΥΤΑ. ΜΕΡΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΨΩ......... ΑΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΑ. ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ!!!!!!!!!!!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΑ, ΛΑΠΤΟΠ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΤΛ. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ.
  Η ΦΩΝΟΥΛΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ,Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΑ,ΠΕΤΑΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ...ΕΠΙΣΗΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΑΛΟΔΙΟ....ΟΧΙ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΜΟΝΤΕΜ......ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ....ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΩ...ΤΕΡΜΑ.....ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΓΡΑΜΕΝΟΥΣ....ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ
  ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΤΑΡΑΡΟΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μια καλησπέρα στην ωραία παρέα .
  Δεν τολμώ να δώσω ξέχωρα χαιρετισμούς φοβούμενος μη ξεχάσω κάποιον/α .
  Ποιοι μας παρακολουθούν φίλε μου ΛΥΚΙΕ ;
  Ακόμη και από τις κάρτες των εμπορικών μαγαζιών , χτυπούν επάνω στις ανάγκες μας .
  ΔΑΝΑΗ δεν ξέχασα το αγαπημένο μου ιστολόγιο απλά αυτόν τον καιρό αδυνατώ να αφοσιωθώ σε αυτό που μου άρεσε πάντα .
  Τον σχολιασμό και την γραφή ενός άρθρου .

  Φίλε ΛΥΚΙΕ όταν οι μικρές θα αρχίσουν το σχολείο θα είμαι όπως πάντα τακτικός σου θαμώνας .

  ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ

  Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φίλε μου ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ καλώς ήλθες!
  Κατανοώ πλήρως την αδυναμία λόγω παιδιών καθότι και εγώ βρίσκομαι περίπου στην ίδια φάση! Καλό κουράγιο φίλε μου...
  Όσο για το ποιοί μας παρακολουθούνε, είμαι σίγουρος ότι το ερωτάς ρητορικώς. Ξέρεις άριστα την απάντηση βεβαίως...
  Είμαι σίγουρος επίσης ότι επ' αυτού θα έγραφες και άρθρο!
  ΛΥΚΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρωστάω φίλε μου άρθρο και υπόσχομαι ότι θα το πράξω .
   Στο αξιόμαχο ιστολόγιο σου εύχομαι πάντα ότι καλύτερο , το γνωρίζεις πολύ καλά .

   ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΟΥ

   Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

   Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και θα περιμένουμε με χαρά, τις νέες σου σκέψεις!
   ΛΥΚΙΟΣ.

   Διαγραφή
 8. Καλησπερα ΛΥΚΙΕ!
  Καλησπερα σε ολους, μαλιστα και ο ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ βλεπω! τι ωραια! αντε να συμπληρωθουμε.
  Χαιρετισματα σας στελνω και καληνυχτα.
  Δαναη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.


.