Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για καλη ανασταση

Ο ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΣ ΔΑΙΜΩΝ 

ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


ΕΙΘΕ ΝΑ ΑΠΕΛΘΟΥΜΕ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΑΣ ΣΑΡΚΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΔΥΘΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟΝ, ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΝ, ΤΟ ΕΞ ΑΓΑΠΗΣ, ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΩΣ ΟΡΙΖΟΜΕΝΟΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ.
ΛΥΚΙΟΣ

67 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΛΥΚΙΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ!!!! ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΜΑΣ.!!!
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Ανάσταση σε όλον τον Κόσμο.

    Ο Χριστός να μας Φωτίζει τη Διάνοια και τα Έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .....


    Α Μ Η Ν !



    έρρωσθε και ευδαιμονείτε


    Ποιητής των χρωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είθε η Ανάσταση του Θεανθρώπου να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές των ανθρώπων, να γεμίσει τις καρδιές μας ανιδιοτελή αγάπη, αισιοδοξία, αλληλεγγύη και ελπίδα για ένα ομορφότερο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK
    40
    SHARES
    Ο Χοράσιο Βιλέγκας, αυτόκλητος «αγγελιοφόρος του Θεού», είναι άλλη μια περίπτωση καταστροφολόγου προφήτη, ο οποίος, στο πνεύμα του Νοστράδαμου, αιώνες πριν (και πολλών άλλων, πριν και μετά από αυτόν), προβλέπει την έναρξη ενός καταστροφικού Παγκοσμίου Πολέμου- Αρμαγεδδώνα.



    Ωστόσο, ως επιχειρήματα υπέρ του «χαρίσματός» του έχει το ότι είχε προβλέψει το 2015 τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ (ως ενός «βασιλιά των Ιλλουμινάτι», που θα βυθίσει τον κόσμο στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο), αλλά και το ότι ο νέος πρόεδρος θα χτυπούσε τη Συρία και θα ακολουθούσε σύγκρουση με τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

    Ο Βιλέγκας (αυτοαποκαλούμενο «υπερφυσικό ον») δήλωσε στη Daily Star Online πως τα οράματά του και η μελέτη της Βίβλου, καθώς και προφητειών, υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία ως ημέρα έναρξης του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου- και είναι η 13η Μαΐου.

    Λίγες ημέρες πριν, ο Βιλέγκας, πιστός Καθολικός και κάτοικος Τέξας, λέει πως είχε ένα όραμα όπου είδε πύρινες σφαίρες να πέφτουν από τον ουρανό και να χτυπούν τη Γη. Επίσης, είπε πως έβλεπε ανθρώπους παντού να τρέχουν να σωθούν από την καταστροφή και ότι εκτιμά πως συμβόλιζαν πυρηνικούς πυραύλους.

    Ο όλεθρος αυτός θα συμβεί, προβλέπει ο Βιλέγκας (που ισχυρίζεται ότι ο Θεός τον κράτησε ανύπαντρο και χωρίς παιδιά για να επικεντρωθεί στη μετάδοση του μηνύματός του στους ανθρώπους), στην 100ή επέτειο της εμφάνισης της Παναγίας στη Φάτιμα της Πορτογαλίας- στις 13 Μαΐου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τους Καθολικούς, η Παναγία επισκέφθηκε το συγκεκριμένο χωριό στην Πορτογαλία για να προειδοποιήσει πως, αν οι εκκλήσεις της να προσηλυτιστεί η Ρωσία στον Καθολικισμό δεν εισακουστούν, τότε η χώρα θα σπείρει την καταστροφή σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας πολέμους και διώξεις σε βάρος της εκκλησίας, «οι καλοί θα μαρτυρήσουν…και πολλά έθνη θα εξοντωθούν».

    Λέγεται πως η Παναγία επισκέφθηκε το ίδιο χωριό στην Πορτογαλία σε έξι περιπτώσεις, και στην τελευταία της επίσκεψη, στις 13 Οκτωβρίου 1917 (η πρώτη ήταν στις 13 Μαΐου), πρόβλεψε ότι ο πόλεμος (Α’ Παγκόσμιος) θα τελείωνε και οι στρατιώτες θα γύριζαν στα σπίτια τους.

    Ο Βιλέγκας πιστεύει ότι η ημερομηνία αυτή θα είναι η ημέρα λήξης του Τρίτου Παγκοσμίου, αλλά προειδοποιεί ότι θα είναι πολύ αργά για πολλούς. Όπως είπε στη Daily Star, «το κύριο μήνυμα που πρέπει να ξέρει ο κόσμος για να είναι ετοιμασμένος είναι πως ανάμεσα στις 13 Μαΐου και τις 13 Οκτωβρίου 2017, θα λάβει χώρα ο πόλεμος και θα τελειώσει με πολλή καταστροφή, σοκ και θάνατο», ενώ πριν θα υπάρξει και ένας «αντιπερισπασμός», μεταξύ της 13ης Απριλίου και της 13ης Μαΐου. Όπως είπε, θεωρεί ότι η επίθεση με χημικά στη Συρία ήταν αυτός ο αντιπερισπασμός. Σε blogpost του επίσης αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα, εκτιμώντας ότι θα είναι επόμενος στόχος των ΗΠΑ. «Η Ρωσία ήδη προκαλείται σε πόλεμο μέσω της Συρίας…και η Κίνα θα προκληθεί μέσω της Βόρειας Κορέας», ισχυρίζεται.

    Μεταξύ των «πηγών» του, περιλαμβάνει (φυσικά) και τον Γάλλο γιατρό και «προφήτη» Νοστράδαμο, και ταυτίζει τον «Mabus» στον οποίο αναφερόταν με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο λυκανθρωπος μας προειδοποιησε για αυτα που θα ερθουν απ τον Απριλη. Ξεκινα ο 3 παηκοσμιος πολεμος. Μαζεψτε τριφιμα οπλα και σφαιρες. Ερντογαν εμφυλιο με κεμαλιστες και ευκαιρεια για πολεμο με Ελλαδα. Κατακτησει 4 νησια και θρακη μεχρι και Κομοτηνη. Ισλαμιστες ζουν στην Ελλαδα ξεσηκωσουν απο αναρχικους εξαρχεια χαλανδρι αγ. Παρασκευη μαρουσι νεα φιλαδελφεια και απο κκε ανταρσια συριζα και μκο υπερ τους για σφαγες αστων. Ο ελληνικις στρατος και police θα προσπαθησουν να ελεξουν κατασταση αλλα ειναι δυσκολα. Ευρωπαιοι σφυριχουν αδιαφορα οσο κεγαιτε η αθηνα και θεσαλονικη. Ρωσια στιριζει τουρκια και οχι ελλαδα!!! Μη απατασθε με propaganda. Ελλαδα τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φρενο στα παραληρηματα θρησκευτικης αποχρωσης ενθεν κακειθεν. Θα κανετε μεγαλο καλο στην ανθρωποτητα αν τα κρατατε για τον εαυτο σας και δεν τα αναμεταδιδετε σαν παπαγαλακια. Δεν λεω να μην πιστευετε οτι θελετε, αλλα γιατι αισθανεστε την αναγκη να παρασυρετε και αλλους; Τοσο ανευ νοηματος ειναι η ζωη σας;

    Για να εχει νοημα μια "προφητεια" πρεπει να υπαρχει δικλειδα ελεγχου. Πρεπει να υπαρχει ενας τροπος να αποδεικνυεται λαθος. Εαν δεν γινει γ παγκ πολεμος μεχρι τις 13/11/07 τι θα κανει ο καθε Βιλεγκας; Θα το βουλωσει για τα καλα ή θα μας τα πρηζει με μια μετατεθειμενη ημερομηνια; Προφανως το δευτερο. Δηλ η Παναγια επελεξε πως μετα το σχισμα οι καλοι θαναι οι καθολικοι και οι κακοι οι ορθοδοξοι; Ω Παναγια μου, ποναει ο εγκεφαλος μου.

    Ο λυκανθρωπος δεν μιλησε για πολεμο κρατων-εθνων μεταξυ τους, αλλα για πιθανοτητα πολεμου αλλης φυσεως που θα καθρεφτιστει στο υλικο επιπεδο. Η ανθρωποτητα ανεκαθεν πολεμαει μεταξυ της, ειναι το εθνικο της σπορ, ετσι την βρισκει, αυτος δεν ειναι λογος πανικου. Ισως θαπρεπε, αλλα ηδη στη μεση ανατολη τα τελευταια 10 χρονια γινεται της Ποπης. Δεν ειδα κανενα να ανησυχει και να πανικοβαλλεται ιδιαιτερα. Σιγα μην στηριζει η Ρωσια την Τουρκια, πιο πιθανο ειναι να στηριξει η Ελλαδα την Τουρκια παρα η Ρωσια, ψιλο γαζι την κοροιδευει

    Ας προσπαθησουμε να βρουμε νοημα στην ζωη μας μεσω της δικιας μας ζωης και ας επιλεξουμε εμεις εαν η ζωη μας θα ειναι ευτυχης ή δυστυχης στο μελλον που ερχεται, διοτι στο συλλογικο ασυνειδητο επηρεαζουμε το αποτελεσμα με τον συντονισμο μας.

    Καλες οι Αναστασεις και οι θρησκειες αλλα ο ανθρωπος που δεν ζει στο παρον αλλα με φαντασιωσεις καταστροφων θελει ψυχιατρο

    ΕΛ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστος Ανέστη με ευδαιμονια. Μου λείψατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιός είν' αυτός ο Χρήστος Ανέστης, που επικαλείστε συνέχεια; θέλω να τον γνωρίσω, είναι πολύ famous celebrity!

      Διαγραφή
    2. Αν ήσουν λίγο πιο ταπεινός ίσως σου μιλούσε κιόλας μέσα σου. Για αρχή καλό θα ήταν να το ζητήσεις με ταπεινοφροσύνη απευθείας απο την πηγή με ένα Σαβαώθ Σαβαωθ βοήθησε με.

      Διαγραφή
    3. Εβραία είσαι και μιλάς εβραϊκά; Εμείς οι Έλληνες δεν λέμε Σαβαώθ και Γιαχβέ. Λέμε Θεός.
      Έχεις ιστορικές αποδείξεις ότι υπήρχε ο Χρήστος Ανέστης; Γιατί εγώ ξέρω ότι κανένας μεγάλος ιστορικός εκείνης της εποχής δεν αναφέρει τίποτα για τον Χρήστο Ανέστη. Πως γίνεται ένας τόσο famous celebrity να τους διέφυγε;

      Διαγραφή
    4. Αγαπητή Aya, ο κλέφτης γνωρίζει μόνο να κλέβει, ο τζογαδόρος να τζογαρει, και ο είρωνας να ειρωνεύεται. Και οι τρεις θεωρούν τους εαυτούς τους εξυπνοτερους απο τους άλλους. Άφησε τους να εκτίθενται.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Pit δεν με ενοχλεί. Όμως μια είναι η Αλήθεια και αυτή είναι ο Λόγος του Θεού. Τίποτα άλλο πέρα απο αυτό και γεμάτο με Φως και χαρές και ομορφιές και τραγούδι έχει ο Παράδεισος.

      Διαγραφή
  10. Ψυχιατρο εγω; δεν ειναι φαντασιωση αυτο που συνβαινει ηδη τωρα που μιλαμε και ερχεται για το γρηγορο μελλον. Εγω ζω στο παρον και βλεπω το μελλον μπροστα στα ματια μου και θελουν ψυχιατρο αυτοι που ζουν και δεν βλεπουν τιποτα μπροστα στα ματια τους απο αυτα που φαινεονται.Τι να σου πω τωρα αν λες οτι η ελλαδα στιριζει τουρκια; Η ρωσια δεν ειναι φιλη στην ελλαδα γιατι κοιταζει συμφερνον της και η ελλαδα ειναι αμερικανικη αποικια. Ενω η τουρκια ειναι συνορα με ρωσια και ο Πουτιν θελει συνεργατες πρωιν αμερικανοφιλους. Για να χωθει μεσα στα παιτρελαια της ανατολης. Να οι αποδειξεις αυτων που λεω. Δε λεω λογια αερατα αλλα με στοιχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εαν το κριτηριο "φιλιας" λοιπον της Ρωσιας ειναι το συμφερον, προτεινε της κατι πιο συμφερον απο αυτο που αποκομιζει ευκαιριακα λογω Τουρκιας και αστην να την "κρεμασει". Μπορεις και παραμπορεις και χωρις να τα χαλασεις με τους Δυτικους λογω αναγκης στην οποια "εχεις περιπεσει". Εχεις περισσοτερα "πετρελαια" απο την ανατολη. problem solved

    Καθε χωρα και καθε ανθρωπος κοιταει τα δικα του συμφεροντα, ελπιζω να μην σου χαλαω την κοσμοαντιληψη σου. Αυτο ειναι το νοημα του να ειναι κανείς δικαιος, πως μπορει να συνεργαστει με ολους, δεν εχει κλεισει καμία πορτα.

    Η ιαση της ψυχης και ο καθαρισμος της απο παθη και "ρυπους" αποτελει σκοπο για καθε ανθρωπο, αρα ολοι θελουμε ψυχιατρο. Οσοι δεν το αναγνωριζουν ειναι ακομα σε αρνηση, αρα θελουν δουλεια ακομα. Αυτο που λεω ειναι να μην εστιαζουμε στην καταστροφολογια, διοτι αυτο στο οποιο εστιαζουμε, γινεται η πραγματικοτητα μας. Ας επιλεξουμε ζωη και δημιουργια αντι για θανατο και καταστροφη και ας μην τσιμπαμε το τυρακι των προπαγανδιστων. Χωρις την δικια μας συναινεση, αυτα τα μελλοντα δεν προκειται να συμβουν. Εγω τουλαχιστον δεν ειμαι διατεθειμενος να δεχτω τετοιες επιρροες
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας. Με κάλεσε κανείς; Είμαι ο Χρήστος Ανέστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ρε Χρήστο, που είσαι και σε ψάχνω; Για πες μου είσαι αληθινός superstar! Υπήρχες αλήθεια πριν 2017 χρόνια ή σε έφτιαξαν καποιοι ραββίνοι στην συναγωγή, για να χτυπήσουν το ελληνισμό της εποχής;

      Διαγραφή
    2. Σσσσσστ! Μην μιλάς δυνατά ρε φίλε, θα μας ακούσουν. Με έφτιαξαν τότε επάνω στο μοντέλο του Ζαγρέα, που ήταν θεότητα των Ελλήνων και το έκαναν για να χειραγωγήσουν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό που τους είχε καταπιέσει. Η Ρώμη αλώθηκε τότε από το εβραϊκό λόμπι και διέφθειρε το ιερατείο και τους πολιτικούς και την παιδεία. Βασικά αλλοίωσε την κουλτούρα που ήταν ελληνική. Έτσι κατασκεύασαν την θρησκεία μου για να χειραγωγήσουν ηθικά και νοητικά τον ελληνικό πολιτισμό. Έβαλαν σε νοητικό σκοτάδι ολόκληρη την αυτοκρατορία και μετά ολόκληρη την δύση. Εγώ είναι ένα ιερατικό κατασκεύασμα.
      Ωραίος δεν είμαι;
      Χρήστος Ανέστης.

      Διαγραφή
    3. Εισαι βλασφημος δεν σεβεσε την θρησκεια μας ιεροσηλε.
      Στοχαστη υπαρχει δικαια χωρα που δεν κλεινει πορτα; Ο κοσμος ειναι χωρισμενος σε συμαχιες δεξια και αριστερα γιατι αλλιως δεν επιβιωνεις. Μονο η ελβετια ειναι ουδετερη γιατι ξεπλενει τραπεζικο χρημα βρωμικων επενδυτων παγκοσμιως. Η ελλαδα μολις πηγε να ξεμυτησει απο αμερικανικη ομπρελα προς ρωσια, την τσακισανε για 2 χρονια και για τιμωρια μας εβαλανε τον γαπ για να μας ριξει στην δυναστια του δντ και κριση.Η τουρκια τα σπαει με αμερικη αλλα εχει δυναμη νομιζει. Η ρωσια την αγλαλιασε για να φαει απο το φαι της. Ο τραμπ θα δεις οτι παιζει πσιχνιδι με ερντογαν δηθεν τον στηριζει. Αλλα θα δεις στο τελος θα τον συντριψει γιατι ανοιχτηκε στη ρωσια αλλα τοσα χρονια τον ταιζε η αμερικη. Αυτο θα το πληρωση η τουρκια και θα την καταστρεψουν απο μεσα.

      Διαγραφή
    4. Οι παραινεσεις του Λυκιου ειναι σωστες, διοτι η ειρωνια εκλαμβανεται σαν κοροιδια, και δεν ειναι σωστο να κοροιδευουμε τις πεποιθησεις των αλλων, σεβομαστε το δικαιωμα τους να τις εχουνε. Καποτε συζητουσαμε για τις 12 ηθικες αρετες και την αρετη της αληθειας που εχει ως ελλειψη την ειρωνια και υπερβολη την αλαζονια, οπου κατα τον Αριστοτελη επιζηταται η μεσοτητα. Νομιζω οι περισσοτεροι τοτε ειχατε διαφωνησει με τον φιλοσοφο, οποτε εαν διαφωνει κανείς επι αυτου, ισως να χανει το δικαιωμα να νουθετει τους αλλους ως προς κατι το οποιο δεν ενστερνιζεται ο ιδιος και να υποχρεουται κατα καποιον τροπο να το "λουζεται".

      Μεγαλυτερο "είρωνα" απο εμενα δεν νομιζω να εχω γνωρισει, το ειχα κανει επιστημη το ζητημα, ευκολα μπορω με ειρωνια να φερω καποιον σε νευρικο κλονισμο. Οταν συνειδητοποιησα την λαθος συμπεριφορα το γυρισα στην στεγνη αληθεια. Διοτι, ανωνυμε, για ποιον λογο να εισαι ειρωνικος περα απο το οτι με αυτην την συμπεριφορα "τσιγκλας" τους αλλους, το οποιο σε ενα βαθμο ειναι δοκιμο ως πρακτικη, καθως μεχρι και ο μεγιστος Σωκρατης το εκανε και παρουσιαζε τον εαυτο τους ως "αλογομυγα"; Πρωτα οφειλεις να κατεχεις την αληθεια και μετα να κανεις επιδεξιους χειρισμους της αρετης αυτης κατα το δοκουν. Φοβασαι να πεις την αληθεια σου και αντ'αυτου ειρωνευεσαι τις αληθειες των αλλων; Για να αποδεικνυεις συνεχως στον εαυτο σου πως δεν φοβασαι να υπερασπιστεις ή να συζητησεις ελευθερα για την αποψη σου, να προσπαθεις να απεχεις απο την ειρωνια, η οποια εξ ορισμου ειναι ελλειψη αληθειας. Αποκρυβεις με την ειρωνια την αληθεια που πιστευεις, ενω η υπερβολη που ειναι η αλαζονεια θα ηταν να επιδεικνυεις πως κατεχεις μια αληθεια την οποια δεν γνωριζεις. Ειλικρινεια σημαινει απλα να λες αυτο που θεωρεις ή γνωριζεις ως αληθεια, οντας ελευθερος απο συναισθηματικα ελαττωματα τα οποια θα σε οδηγουσαν στα ακρα και μακρια απο τη μεσοτητα.

      Τι θα πει πεποιθηση; Πεποιθηση απο το πε-ποιθα σημαινει "κατι για το οποιο εχω πειστει". Μπορει να ειναι μπουρδα αλλα εγω να εχω πειστει και να αποτελει πεποιθηση μου. Καθε ανθρωπος εχει το δικαιωμα να πιστευει οτι θελει και ολοι υποχρεουμαστε να το σεβομαστε αυτο, διοτι διαφορετικα θα καταληγαμε υπανθρωποι σαν τους ακραιους ισλαμιστες που κοβουν κεφαλια. Η συζητηση λοιπον φυσικα και μπορει να συμβει.

      Το ζητημα που ανασυρεις ειναι σημαντικο, διοτι οπως πολλοι ανθρωποι εχουν παρατηρησει, ο χρονος που οι θρησκειες γινονται δεκτες "γιατι ετσι", οδευει στο τελος του. Ολοενα και περισσοτεροι ανθρωποι δεχονται ως "θεο" τον ορθολογισμο. Ο Θεος ο ιδιος να ενσαρκωθει, εαν αυτα που λεει δεν στεκουν λογικα τοτε θα φαει ακυρο και αυτο ειναι λογικο και επομενο. Διοτι αν λεει ασυναρτησιες, τοτε πώς θα τον ξεχωρισουμε απο τους τρελους; Οεο; Οποτε οποιος λεει μπουρδες, θα καταταχθει στους μπουρδολογους. Αυτο ειναι φυσιολογικο να συμβαινει οσο αυξανει το μορφωτικο επιπεδο των ανθρωπων. Εαν γυρισουμε πολυ πισω, τοτε οκ, ισως και να επιστρεψουμε σε εποχες που καιμε μαγισσες και θυσιαζουμε παρθενες. Ας μην το κανουμε αυτο.
      ΕΣ

      Διαγραφή
    5. Συντομα, μερικα δεδομενα.
      Γιαχβε και Σαβαωθ ειναι οντως τερματισμενα εβραικα, εκτος του οτι εμεις οι Ελληνες λεμε Θεος, υπαρχει και η πιθανοτητα να αναφερομαστε σε διαφορετικους "Θεους", νομιζω ο Παπυς ειχε γραψει πως ο Γιαχβε ειναι Μεγας Δαιμων και οχι ο Θεος οπως εμεις τον εννοουμε. Ο Τραιανου βλεπει στον Γιαχβε τοον "Αρσενικο Θεο" και στον "δικο μας Θεο" τον Θηλυκο Θεο, νομιζω κανει αλμα λογικης.

      Η ιστορικοτητα του Χριστου αμφισβητειται ευθεως, αλλα αυτο δεν σημαινει απαραιτητα πως δεν υπηρξε, μπορει να αποκρυβεται κατι αλλο οπως να ηταν καποιο αλλο προσωπο ή να εβαλε δαχτυλο η Ρωμη, που δεν το νομιζω. Σαν αυτο το επιχειρημα παντως υπαρχουν και αλλα παρομοια.

      Απο την στιγμη που η λεξη Χριστος και Ιησους ειναι επιθετα, "Κεχρισμενος" ή φερων το Χρισμα και Ιασων, θεωρω χασιμο χρονο να ψαχνουμε την ταυτοτητα του ιστορικου προσωπου αντι για το μηνυμα. Αλλωστε δεν ηταν μονο ο Ζαγρεας αλλα η ιδια ιστορια συνανταται και σε αλλους πολιτισμους και αφορα αλλες χρονολογιες. Ο Θεος δεν ειναι των Ελληνων ή των Μαορί, δεν ειναι κανενος, οποτε αυτα μικρη σημασια εχουν. Αν καποιος τον σεβεται ας κανει το θελημα του που δεν ειναι προφανως η επικρατηση του ονοματος του σαν να ηταν καποια ομαδα εις βαρος των αλλων, αλλα το να γινει ο ανθρωπος και αυτος Θεος εκπληρωνοντας το "καθ'ομοιωσιν" και σε αυτην την κατευθυνση αρκει να ειναι κανεις δικαιος, παντού και πάντα.

      Δεν εχει σημασια οι λεξεις που χρησιμοποιει κανεις στην επικληση, ο Αττεσλης πριν βοηθησει καποιον χρησιμοποιουσε τα λογια και τις ονομασιες της δικια του θρησκειας για να μην ενοχληθει.

      Η Ρωμη οντως αλωθηκε απο το εβραικο λομπι που χρησιμοποιησε τον Χριστιανισμο για τις ορεξεις του, οδηγωντας την ανθρωποτητα σε σκοταδισμο. Η ιστορια του Χριστιανισμου ομως δεν θα ειχε την απηχηση αυτη, αν δεν αναφεροταν σε αληθειες. Θρησκεια μου ειναι η αληθεια, εαν ο Χριστιανισμος ψευδεται τοτε αυτος θα πρεπει να αναθεωρησει και οχι εγω. Εγω σιγουρα δεν θα τον ακολουθησω.

      Φυσικα και μπορουν να υπαρχουν δικαιες χωρες οπως υπαρχουν δικαιοι ανθρωποι. Εαν ενας ανθρωπος χωριζεται σε συμμαχιες και συμφεροντα τοτε να ξερει πως καποια στιγμη οταν η ροδα γυρισει μπορει να βρεθει στον τακο, διοτι δεν εχει φιλους. Το να ειναι κανεις δικαιος ειναι ο μονος σοφος τροπος να πορευεται. Το ιδιο ισχυει για τις χωρες. Εγω επιζητω απο τη χωρα μου να ειναι δικαιη, διαφορετικα δεν ειναι αξια να φερει το ονομα της. Παρατηρωντας καποιος το μελλον της Τουρκιας, μπορει να αντιληφθει την καταληξη ενος που αδικει για το συμφερον του.

      Ελευθερος Στοχαστης
      ΥΓ. Σε λαθος σημειο τα εβαλα

      Διαγραφή
    6. Οπότε Στοχαστή η μονη θρησκεία, είναι η αλήθεια. Σύμφωνοι. Χωρίς δογματα. Αυτή μπορούμε να πούμε είναι και το βασικό "όπλο" της θεοσοφιας. Η μια πραγματική αλήθεια. Το "μπουκέτο" στο οποι αναφεροταν η Ε.Μπλαβατσκι, η συλλογή, πολλες αλήθειες, απο πολλές θρησκείες.
      Αφου σε συγχαρώ για την αλλαγή σου,να υποσημειωσω πως ακομη κι ο είρωνας φοβάται. Μονο εκείνος που κατέχει την αλήθεια δεν φοβάται. Γιατι βεβαια, η αλήθεια δεν του ανήκει, ενω η ειρωνεία εχει κατοχο εξ ολοκλήρου. Η ειρωνεία οδεύει μαζι με την έπαρση και την αλαζονεία. Ακομη και η "επιστημονική" ειρωνεία που μπορεί να αναπτύξει κάποιος, εχει αυτους τους συνοδοιπορους.
      Να εισαι καλα, δινεις τροφη για το νου

      Διαγραφή
    7. Η θρησκεια οφειλει να ειναι αληθης. Αν δεν ειναι αληθης, δεν αξιζει να ονομαζεται θρησκεια. "Γνωριστε την αληθεια και η αληθεια θα σας απελευθερωσει".Αρα η αληθεια αποτελει μια ασφαλη θρησκεια. Επειδη ομως δεν μπορουμε να ειμαστε βεβαιοι για το ποια ειναι η αληθεια, διαφορετικες θρησκειες μπορει να υπαρχουν. Προσωπικα συμφωνω με το "μπουκετο", εννοωντας πως αντιλαμβανομαι καλυτερα κατι οταν το παρατηρω απο διαφορετικες οπτικες γωνιες. Δεν ειναι απαραιτητο ομως, σε καποιον αλλο μπορει να ειναι αρκετη μια οπτικη γωνια.

      Και ο ειρωνας και ο αλαζονας και αυτος που λεει την αληθεια με ειλικρινεια μπορει να φοβουνται. Εκεινος που κατεχει την αληθεια λογικα δεν θα φοβαται. Αλλα ποιος ανθρωπος μπορει να κατεχει την αληθεια; Θεωρω πως η αληθεια του εαυτου μας ειναι αρκετη, το να γνωρισουμε τον εαυτο μας πρεπει να ειναι αρκετο. Ο φοβος ειναι πολυ σημαντικο πραγμα. Οποιος καταφερει να τον κατανοησει πως δουλευει και λειτουργει, νομιζω θα καταφερει να ανελθει της επιδρασης του.

      Τι εστι φοβος; Τι ειναι αυτο ακριβως που φοβαμαι; Και αν συμβει αυτο που φοβαμαι, τι θα γινει δηλαδη; Απο τι εξαρτωμαι και γιατι; Και αλλα πολλα ερωτηματα
      ΕΣ

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμε που ειρωνεύεσαι τον Χριστό, άκουσε δυο λόγια:
    Είναι σεβαστό σου δικαίωμα να μην πιστεύεις στην χριστιανική θρησκεία, όπως και να μην δέχεσαι την ιστορικότητα του Χριστού. Επάνω σε αυτό το θέμα, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και ίσως σε κάποια σημεία να μας βρεις και σύμφωνους.
    Δεν είναι όμως δικαίωμά σου, να ειρωνεύεσαι να να προσβάλεις το θρησκευτικό συναίσθημα των άλλων, επειδή δεν ταιριάζουν με τις δικές σου πεποιθήσεις. Όσο είναι σεβαστά τα δικά σου πιστεύω, τόσο είναι και των άλλων.
    Συνεπώς αν επιθυμείς να παραμείνεις στον χώρο μας, εξέφρασε ελεύθερα τις απόψεις σου, αλλά με τρόπο που να μην ειρωνεύεται, προκαλεί, προσβάλει ή θίγει τις πεποιθήσεις των άλλων. Πες την γνώμη σου με ουδέτερο τρόπο, με επιχειρήματα και λογική. Τότε θα ανταποκριθούμε και εμείς με τον ανάλογο σεβασμό.
    Ο Διαχειριστής
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. Εξωχριστιανικές μαρτυρίες τού 1ου και τού 2ου αιώνα για τον Χριστό

    http://www.impantokratoros.gr/040CECDC.el.aspx

    Υπαρχουν και δυο επιστολες, α)του Πιλατου που μαρτυρα για την καταδικη σε Σταυρωση του Ιησου, και β)του Λέντουλου(ύπατος του αυτοκρατορα Τιβέριου στην Ιερουσαλημ) που δινει περιγραφη του Ιησου. Κατα ποσον ειναι οι επιστολες πλαστες, δεν δυναμαι να γνωριζω.

    Θα σταθω ομως στα λογια του Στοχαστη με τα οποια και θα συμφωνησω:
    ''Απο την στιγμη που η λεξη Χριστος και Ιησους ειναι επιθετα, "Κεχρισμενος" ή φερων το Χρισμα και Ιασων, θεωρω χασιμο χρονο να ψαχνουμε την ταυτοτητα του ιστορικου προσωπου αντι για το μηνυμα.''

    Τι απο την διδασκαλια Του ενοχλει τοσο πολυ που επειδη δεν μπορουν να πληξουν αυτη βαλλονται κατα τις ιστορικοτητας του προσώπου Του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι απο την διδασκαλια Του ενοχλει τοσο πολυ που επειδη δεν μπορουν να πληξουν αυτη βαλλονται κατα τις ιστορικοτητας του προσώπου Του;

      Το οτι δεν την γνωριζουμε ή/και μας την αποκρυβουν

      ΕΣ

      Διαγραφή
    2. Κατι σαν ενας μοχλος πιεσης ή αναμοχλευσης για να πεσει περισσοτερο φως, εννοεις; Σαν τους ερευνητες που μετερχονται ολων των μεσων "θεμιτων και αθεμιτων" προκειμενου να ανακαλυψουν την αληθεια; Χμ...
      Ναι. Αν ειχαμε ολες τις απαντησεις για το πώς να φτασουμε στην "Πολη" θα χαναμε τη χαρα της ανακαλυψης μεσω ερωταπαντησεων με τους περαστικους καθως και τα χρησιμα αναπαντεχα μιας αχαρτογραφητης διαδρομης.
      Αν και δεν πέφτει τόση αμφισβητηση στο θεμα του Χριστου καλοπροαιρετα μονο... Εξαρταται απο το αν στοχος ειναι η αφαιρεση στρωσεων οπως κανουν οι αρχαιολογοι για να αποκαλυψουν ενα οικοδομημα ή η ρίψη λασπης για αποπροσανατολισμο απο την φανερωση του.
      Σε καθε περιπτωση παντως, κινητοποιειται η εγρηγορση του νου για εμβαθυνση.

      Διαγραφή
  15. Αν κοιτάξωμε προς τα έργα των ανθρώπων, θα ονομάσωμε καλά εκείνα που τίποτε δεν τους λείπει, αλλά και τίποτε παρά πάνω δεν έχουν από ό,τι πρέπει. Κάθε έλλειψη και υπερβολή φθείρει· σώζει η μεσότητα. Το ίδιο συμβαίνει με τις πράξεις· είναι σωστές, όταν δεν τραβάνε στα άκρα, αλλά κρατιούνται στη μεσότητα ("Ηθ. Νικ." 1106 a 26).
    Η μεσότητα αυτή είναι εύκολη να βρεθή όπου χωράει μαθηματική σκέψη, όπου η μεσότητα προσδιορίζεται από καθαρά αντικειμενικά στοιχεία. Αλλά όταν τη μεσότητα αυτή την αναζητάμε με βάση ένα υποκειμενικό δεδομένο, η εύρεσή της είναι δύσκολη. Αν δεκάξη ώρες δουλειάς είναι πολλές και δυο είναι λίγες, δεν σημαίνει πως εννιά ώρες είναι οι σωστές. Το σωστό εδώ εξαρτάται από την προσωπικήν ιδιοσυγκρασία καθενός. ("Ηθ. Νικ." 1106 b 7). Αν όμως σε όλες τις τέχνες γυρεύομε αυτή τη μεσότητα, πόσο περισσότερο στην αρετή που είναι ακριβέστερη και αξιώτερη από κάθε τέχνη ("Ηθ. Νικ." 1106 b 14). Το "μέσον πρὸς ἡμᾶς" είναι ένας καθαρός τύπος, που κατά τον Αριστοτέλη ισχύει για κάθε ηθική αρετή· είναι από μιαν άποψη η ουσία της αρετής. "Διὸ κατὰ μὲν τὴν οὐσίαν καὶ τὸν λόγον τὸν τὸ τί ἦν εἶναι λέγοντα μεσότης ἐστὶν ἡ ἀρετή" ("Ηθ. Νικ. 1107 a 5).

    Κ. Τσάτσος, Η κοινωνική φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων, εκδ. Εστία, Αθήνα 1970, σελ. 236.

    Εκ πρώτης όψεως ασφαλώς η θεωρία του Αριστοτέλη για τη μεσότητα είναι πειστική. Τι πιο εύλογο, αλήθεια, από το να προτιμήσει κανείς να είναι ανδρείος, αντί να είναι θρασύς ή δειλός προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια των άλλων γύρω του;
    Υπάρχουν όμως καθοριστικές στιγμές στη ζωή μας κατά τις οποίες η θεωρία της μεσότητας αποδεικνύεται ανίσχυρη να μας βοηθήσει στις επιλογές μας. Πρόκειται για τις στιγμές εκείνες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κορυφαία διλήμματα, στιγμές όπου, όπως λέει ο ποιητής, καλούμαστε να πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Στις περιπτώσεις αυτές —καθώς "δεν υπάρχει μέση οδός", αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε "είτε τη μια είτε την άλλη δυνατότητα" που έχουμε μπροστά μας— η θεωρία του Αριστοτέλη δεν είναι παρά μια άκαιρη, άστοχη, ανώφελη πρόταση.
    Άλλοι φιλόσοφοι, μετά τον Αριστοτέλη, που αναγνώρισαν, όπως αυτός, την τεράστια σημασία του λόγου στη ζωή μας, επιχείρησαν να μας υποδείξουν έναν άλλο τρόπο, διαφορετικό από εκείνον της μεσότητας, μέσω του οποίου μπορούμε να κατακτήσουμε την αρετή. Πρόκειται για τους στωικούς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το κλειδί για να κατακτήσουμε την αρετή είναι να περιέλθουμε στην κατάσταση της απάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανωνυμε, η δυναμη του παραδειγματος ειναι σημερα τεραστια, διοτι το μυαλο του 99% των ανθρωπων δουλευει οπως το μυαλο της μαιμους. Αυτο συμβαινει διοτι απο μικρα παιδια, μαθαμε να δουλευουμε μεσω παραδειγματος. Δεν ειναι του παροντος να κρινουμε αυτο το γεγονος. Προσωπικα επι μακρον εχω φιλοσοφησει στο "τι δεον γενεσθαι", τι πρεπει να γινει και τι πρεπει να κανω. Πιο χρησιμο και πρακτικο οδηγο συμπεριφορας απο τις 12 ηθικες αρετες δεν νομιζω να βρεις

    Για να δεχτω την θεωρια του Πελεγρινη πως "η θεωρία του Αριστοτέλη δεν είναι παρά μια άκαιρη, άστοχη, ανώφελη πρόταση" θελω ενα καλο φανταστικο παραδειγμα. Θα αποφυγω να κρινω τον ανθρωπο που το λεει αυτο, σχολιαζοντας την ανικανοτητα του να κατανοησει κατι που για μενα δειχνει απλο, διοτι ισως να του λειπει η μαθηματικη σκεψη και το μυαλο του να ανηκει στο 99%. Διαβαζοντας σε 10 γραμμες το βιογραφικο του παντως, νομιζω ειδα το πληρες ψυχογραφημα του. Μπορει τα επιχειρηματα ad hominem (κατα του προσωπου) να ειναι χαμηλης αξιας επιχειρηματα, ωστοσο οταν δεν αναφερομαστε σε ενα προσωπο αλλα σε ενα "καλουπι" που βγαζει μυριαδες παρομοια προσωπα, τοτε γλυτωνουμε πολυ χρονο. Τί αξια εχουν αληθεια τα σχολια καποιου πανω σε κατι εμφανως που δεν κατανοει;

    Ποια ηταν η "καθοριστικη στιγμη στη ζωη του" και τα "κορυφαια διλημματα" δηλαδη που η θεωρια της μεσοτητας αποδειχτηκε ανισχυρη να τον βοηθησει στις επιλογες του και δεν καταφερε να σταθει ανδρειος που επιθυμουσε; Μηπως χρειαστηκε να φιλησει κατουρημενες ποδιες για να λαβει καρεκλα υπουργου, αλλα το εκανε για να βοηθησει το "κοσμακη" και για την "φουκαριαρα την μανα του" και οχι για τον ιδιο; Μηπως οι ηθικες αρετες του "χαλανε την σουπα" των επιλογων της ζωης του και τον αποδεικνυουν ξεπουλημενο αντι για εναρετο που μυστικα ισως βαυκαλιζεται πως ειναι; Φανταζομαι πως σε μια τετοια κλασσικη περιπτωση "γνωστικης ασυμφωνιας" (cognitive dissonance) για να μειωθει το αβασταχτο φορτιο στο μυαλο ενος ανθρωπου, κατι προφανως πρεπει να "φυγει". Και συνηθως λεμε πως ο αλλος ειναι "βλακας". Ετσι δεν λεμε οταν μας τα ζαλιζει καποιος για να ξεμπερδευουμε; "Τι να μας πει ο ασχετος μωρε.." Βλακακο Πελεγρινη, για τον Αριστοτελη μιλας, επεσες στην περιπτωση, δεν μπορεις να τον βγαλεις βλακα. Ο Αριστοτελης υπηρξε ισως ο πιο χρησιμος ανθρωπος στην ιστορια της ανθρωποτητας απο καταβολης. Ποιος ηταν πιο χρησιμος δηλαδη; Ας μην αρχιζω να τον κραζω ομως, πρωτον διοτι για να αποφυγω το ad hominem και δευτερον επειδη μπορει να μην τα ειχε γραψει ο ιδιος, και οσο περισσοτερο γραφω τοσο πιο προκλητικος θα γινομαι.

    Θα πω ωστοσο πως οι ηθικες αρετες προυποθετουν και ενα επιπεδο γνωσης για να σταθουν, πχ να γωνριζει καποιος τουλαχιστον τα δελφικα παραγγελματα. Εαν καποιος δεν εχει κανει ηδη καποια εργασια, τι να του πουν οι μεσοτητες; Σε ολα θα νομιζει πως ειναι αριστος,
    "και ο πρωτος". Το να θες να εισαι ανδρειος ειναι αυτονοητο, ποιος δεν επιθυμει να ειναι αριστος; Το θεμα δεν ειναι να το επιθυμεις, αλλα να εχεις τα ..κοτσια να κάνεις αυτα που πρεπει και που παντα θα ειναι δυσκολα και οχι ευκολα, διοτι η βελτιωση απαιτει προσπαθεια και η προσπαθεια συνεπαγεται κοπο. Αυτο ειναι το νοημα της ηθικης εντροπιας. Εν ταχει, ο θερμοδυναμικος νομος της εντροπιας λεει πως καθε κλειστο συστημα βαινει προς αταξια, εαν δεν εισαγεται λοιπον προσπαθεια απο καποιον ανθρωπο και μενει ως εχει, τοτε ως ανθρωπος ολοενα και θα ξεχαρβαλωνεται.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οσον αφορα τους Στωικους, αυτοι ειχαν απολυτο δικαιο οσον αφορα την απαθεια αλλα παλι ουτε αυτο φαινεται να εχει κατανοηθει. Καταρχας δεν "ψωνιζουμε" φιλοσοφιες για να δουμε ποια μας συμφερει, αυτο ειναι μεγιστη ανοησια. Ουτε ισχυει το "Ειτε η μια ισχυει, ειτε η αλλη". Και οι δυο φιλοσοφιες εχουν δικαι, αρκει να γινουν κατανοητες. Οταν λεμε "α-παθεια" δεν εννοουμε την ελλειψη παθους, να ειναι καποιος σαν νεκρος ή ζομπι, αυτο ειναι λαθος, μπορει καλλιστα καποιος να εχει παθος για σοφια,δικαιο,αρετη. Εννοουμε να μην εχει η ψυχη "παθη". Αυτα τα παθη ειναι τα αρνητικα παθη, οι ρυποι της ψυχης που ειπα και πιο πανω. Καθε ανθρωπος εχει παθος για ολοκληρωση, πσντα θα επιζηταει την ενωση του με τον αντιθετο πολο/αρχη απο αυτον που εκφραζει.Αρα δεν μπορει να βρισκεται σε κατασταση καλης απαθειας, εως οτου ισορροπησει τις δυο αρχες. Και πως θα τις ισορροπησει, οεο; Μα με το να ελεγχει αντικειμενικα τον εαυτο του και την ψυχη του "τσεκαροντας" πού βρισκεται οσον αφορα τις 12 ηθικες αρετες, πού εχει ελλειψεις και πού υπερβολες. Αυτα εχουν σημασια και οχι διλημματα τυπου "θα παραγγειλουμε σουβλακια ή πιτσες", "να παντρευτω την Μαρια ή την Αννα;", "να μεταναστευσω στην Αυστραλια ή οχι;" Και αυτο διοτι μια επιλογη κρινεται ως σωστη ή λαθος, αναλογως του λογου για τον οποιο επιλεγεται. Εαν επιλεξω την Μαρια διοτι "ειναι και φραγκατοι οι δικοι της" τοτε σιγουρα ειμαι δειλος, αρα η επιλογη λαθος. Δεν εχει σημασια τι θα κάνεις, αλλα γιατι επιλεγεις να το κάνεις.

    "το κλειδί για να κατακτήσουμε την αρετή είναι να περιέλθουμε στην κατάσταση της απάθειας."
    Οταν εχεις κατακτησει την αρετη, εισαι σε κατασταση απαθειας. Το κλειδι για να περιελθεις στην κατασταση απαθειας, ειναι να εχεις κατακτησει την αρετη. Πώς σκατα θα περιελθεις στην κατασταση σωστης απαθειας, εαν δεν εχεις κατακτησει την αρετη; Με μιμητισμο; Ο γιογκι δεν κουνιοταν, αρα και εγω αν δεν κουνιεμαι, θα ειμαι γιογκι. Μαλακας θα εισαι και μαιμου, οχι γιογκι. Διοτι ο γιογκι ξερει τι κανει και γιατι το κανει, εσυ απλα μαιμουδιζεις χωρις να ξερεις γιατι κάνεις οτι κάνεις. Αμα ειναι ετσι, να τον φλομωσουμε τον αλλο σε μπουρδες, χαπια και οτι αλλο, να τον κανουμε μουμια για να ειναι σε απαθεια και να μην ξερει τι του γινεται ωστε ετσι να κατακτησει την αρετη. κλαπ κλαπ κλαπ. Πώς δεν το ειχαμε σκεφτει τοσο χρονια;

    Αντιθετως, αυτο που κανουμε ειναι να εφαρμοζουμε τις ηθικες αρετες σε καθε μας πραξη, να τις χρησιμοποιουμε ως οδηγο, διοτι η αρετη δεν ειναι τιποτα αλλο παρα η συνηθεια να πραττει κανεις εναρετες πραξεις, ητοι πραξεις "συννομες" με τις ηθικες αρετες. Ετσι, μετα απο λιγο καιρο, αν αυτο το κανουμε επιτυχως, θα γινομαστε ολο και πιο εναρετοι και θα βρισκομαστε ολο και πιο κοντα σε μια κατασταση καλης απαθειας κατα τους Στωικους. Προσωπικα, απο τοτε που αναπτυσσω την αρσενικη αρχη (στοιχειο της φωτιας), την απαθεια αυτη την εχω παρατηρησει, με την εννοια πως μειωθηκαν δραστικα οι περιπτωσεις οπου θα μπορουσα να εχω αγχος,φοβο,ντροπη κοκ. Αρα η ψυχη ειναι πιο ηρεμη, δεν εχει τοσα παθη που θα με απετρεπαν απο το να παρω μια αποφαση ή να κανω μια επιλογη. Αυτο δεν εχει διακοπτη, on/off. Οσο περισσοτερο εξελισσεται κανείς, τοσο περισσοτερους καρπους δρεπει. Ειναι πολυ ωραιο και απελευθερωτικο να μην σε ενδιαφερουν οι κρισεις των αλλων. Αυτο ειναι ενα δωρο του στοιχειο της φωτιας

    ΥΓ.Ειμαι ενημερος παντως πως ρεπω προς την υπερβολη της αλαζονειας μερικες φορες, αλλα το κανω λογω του οτι η υπερβολη ως εργαλειο ρητορικης, βοηθαει τον αναγνωστη να καταλαβαινει καλυτερα το νοημα. Αν πετυχει τον σκοπο της αυτη η πρακτικη, δεν με πειραζει να πει οποιος διαβαζει "Ω τι αλαζονικος μαλακας ειναι αυτος"
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελος, η ταπεινοφροσυνη αποτελει οντως τον τροπο προσεγγισης του Θεου/Θειου, διοτι απλουστατα ειναι ανωτερο απο εμας. Ειναι αυτο που λεγαμε πως με την χρηση της θηλυκης αρχης, μπορει καποιος να "βγει" στα ανωτερα. Με την θηλυκη αρχη προσεγγιζεται το Θειο και απαντά. Ειναι λογικο αυτο. Αν το παιζω μαγκας, σιγα μην ασχοληθει. Γιατι να ασχοληθει; Εαν η σταση μου ειναι "Δεν εχω κανεναν αναγκη, τους μπιπ ολους" σιγουρα δεν θα ασχοληθει κανείς. Ο Θεος δεν ειναι ανασφαλης γκομενα που "πεφτει" απο τις "καγκουριες" του καθε "ματσο κλαρινογαμπρου". "Παταει" "ignore"- Αγνοηση. Πωω, αργκο overdose, το κοβω

      Ειναι σαν να συναντας ενα σκυλακι ή ενα μυρμηγκι (πιο υπερβολικο παραδειγμα,αρα ευκολοτερα κατανοητο το νοημα του). Θα σταθεις και θα το βοηθησεις το καημενο αν βασανιζεται να ανεβει το λοφακι με το ψιχουλο που κουβαλαει και θα του δωσεις μια σπρωξια. Εαν το ακουγες να λεει "Τι θεοι και μαλακιες ρε", μαλλον δεν θα ασχολιοσουν, θα το αφηνες στην μοιρα του και θα πηγαινεις στην δουλεια σου. Εαν το ακουγες μαλιστα να προσευχεται κιολας, ε, κατι θα εκανες να τον βοηθουσες αν ειχες ορεξη.

      Ελευθερος Στοχαστης

      Διαγραφή
  18. Αγαπητέ Ε.Σ., πραγματικά σε απολαμβάνω και μου δίνεις μεγάλη χαρά, παρατηρώντας την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται. Είσαι από τους πραγματικά ελάχιστους, που εργάζονται τόσο πολύ χρησιμοποιώντας τον νου τους και βασανίζοντας την ψυχή και το σώμα για να βιώσουν την γνώση!
    Συνέχισε φίλε μου.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΡΦΕΑΣ ;;; ΗΜΑΝΕΣΙΩΤΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΒΑΙΤΣΑ ΓΡΙΑ ΕΛΕΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ ;;;
    'Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΕΣΗ ΒΑΙΤΣΑ ΣΩΡΡΑ ΑΟΡΑΤΟΜΠΕΣΑΛΟΥ ;;;;..........ΤΑΡΑΡΟΜ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χριστός ανέστη, τις ευχές μου σε όλους τους φίλους του Καταχθονιου Δαίμονα. Μπορει να δουλεύουμε εκατό ώρες την ημέρα και να μην προλαβαίνουμε να επισκεφθούμε τον Καταχθονιο, άλλα το φως του μας τραβάει σαν τα κουνούπια όταν το βλέπουμε. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο παθαίνουμε όλοι με το φως του αγαπητέ Pit Zenk...

      Αληθώς Ανέστη.

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Ελένη, γεια σου Ελενακι. Ο Στοχαστης με δυο reality χαστούκια με επανέφερε στον κοσμο των ζωντανών. Δεν υπάρχει μέρα που να θεωρήσω ανούσια την επίσκεψή μου στον Καταχθονιο!

      Διαγραφή

    3. :-)

      Καλε μου Pit, ο Στοχαστης εχει τον τροπο του να μας κεντριζει την προσοχη επαξια.

      Ευτυχώς ο Κ.Δ. προσφερεται για αναγνωση με ουσια. Κατι παιρνουμε μαθητευοντας αργα αλλά σταθερα.

      :-)

      Διαγραφή
  21. Η δική μου η αναφορά στον Χριστό αφορά την ψευδότητα του χριστιανισμού που με πλαστά χαρτιά της αρχαίας θρησκείας ,έφτιαξε ένα εβραϊκό μόρφωμα που πλαστογράφησε την αλήθεια των αρχαίων Ελλήνων. Ήταν χτύπημα στον ελληνισμό και κατάφεραν να ελέχουν όλο τον κόσμο με τις 3 μεγάλες δικές τους θρησκείες,με τις 2μεγάλες δικές τους πολιτικές ιδεολογίες και την 1 τραπεζική οικονομία παγκόσμια. Τα ντοκουμέντα που αναφέρατε αφορούν 100 και 200 χρόνια μετά Χριστόν, οπότε είναι άκυρα κατασκευάσματα πουυπηρετουν την θρησκεία μετά την ίδρυση. Άρα μούφα στοιχεία. Γιατί δεν λέει κάτι ο Παυσανίας που έζησε σαν περιηγητής εκείνη εποχή; Γιατί η ζωή του Χριστού είναι ξεπατικοτούρα του Ζαγρέα και του Τυανέα και του Ορφέα. Εδώ μέσα τα διάβασα αυτά. Ποιός αντιγράφει ποιον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγπαητε Λυκιε, "πορευομαι εν Λυκιω"! Περα απο την τιμη που μου περιποιουν τα ευγενη σας λογια, δυστυχως για εμενα δεν ειμαι σοφος παρα φιλο-σοφος. Αυτο σημαινει πως αν και θα ηθελα, δεν καταφερνω να εξελισσομαι γρηγοροτερα της αναγκης. Η αναγκη ειναι αυτη που με οδηγει. Ισως να την αντιλαμβανομαι αρκετα νωριτερα απο τους περισσοτερους ανθρωπους, αλλα και παλι αυτη με οδηγει. Το "παθών και μαθών". Αφου παθω, μαθαινω. Ο σοφος δεν χρειαζεται καν να παθαινει για να μαθαινει.

    Ανωνυμε, οντως τα "ιδιαιτερα" στοιχεια της ζωης του Χριστου, τα στοιχεια "φολκλορ", οπως πχ η ανασταση μετα απο 3 μερες, οι 12 μαθητες, η γεννηση στις 25 Δεκεμβριου ειναι "ξεπατικωτουρα". Για παραδειγμα ο Χριστος ΔΕΝ γεννηθηκε στις 25 Δεκεμβριου, αυτο ειναι κοινα αποδεκτο. Αυτο το στοιχειο αποτελει παγανιστικο εθιμο και επειδη ο κοσμος το γιορταζε, η εκκλησια "μετεφερε" τα γενεθλια του Χριστου για να συμπεσει, ετσι ωστε να οικειοποιηθει την γιορτη, κοινως για να την κλεψει. Οι παγανιστες τί γιορταζαν στις 25 Δεκεμβριου; Την "ανασταση" του Ηλιου, διοτι απο τις 25 Δεκεμβριου και μετά, ο Ηλιος αρχιζει να "ανεβαινει" στον ουρανο, με αποτελεσμα η διαρκεια της μερας να αρχιζει να αυξανεται και η διαρκεια της νυχτας να μικραινει. Η στιγμη που η διαρκεια της μερας θα αρχισει πλεον να ξεπερνα την διαρκεια της νυχτας ειναι η εαρινη ισημερια η οποια γιορταζεται ως ... Πασχα, ή αλλιως "Περασμα" οπως εορταζοταν ΠΡΙΝ τον Ιησου Χριστο καθως υπηρχε και απο πριν.

    Επισης, δεν ηταν ξεπατικωτουρα μονο απο τον Διονυσο, αλλα και απο τον Μιθρα και Ζωροαστρη και τον Κρισνα εκτος απο αλλοθς πολλους "δικους μας". Ωστοσο, υπηρχαν και αρκετα παλιοτεροι απο εμας, οπως ο Ωρος ή Οσιρις καπου το 3000πχ στην Αιγυπτο. Same story. Ολα αναφερονται στον Ηλιο. ο Ηλιος ειναι πολυ σημαντικος και δεν εχει καμια σχεση με οσα πιστευει η επισημη επιστημη. Πάντως οντως υπηρχει μια υποκλοπη του ελληνορωμαικου πολιτισμου απο τον ιουδαιοχριστιανισμο. Θεωρω πιθανον ο ελληνικος πολιτισμος να το επετρεψε να συμβει, διοτι ουδεποτε τον ενδιεφερε να φαινεται πως εχει τα πρωτεια, αρκει να ειναι για το καλο της ανθρωποτητας. Νομιζω του αρεσε του ελληνισμου για παραδειγμα να βαζουν οι Ρωμαιοι το "τρεξιμο" και τις επικεφαλιδες, θεωρω πως ειχαν "χορτασει" απο αυτοκρατοριλικια κατα την ελληνιστικη περιοδο και ισως να τους ειχε κουρασει το νταντεμα των πολιτισμων και η προστασια τους απο τον εαυτο τους. Θεωρω λοιπον στρατηγικη επιλογη του ελληνισμου την αποδοχης του χριστιανισμου με ενα "Δεν γαμιεται.." και αυτο φαινεται απο την προσπαθεια ωραιοποιησης του και συγκροτησης του σε κατι που να δουλευει και να μην ειναι μουφα, κατι που φαινεται απο την Καινη Διαθηκη και την ενσωματωση απειρων παγανιστικων στοιχειων που γουσταρε ο κοσμος, αλλα ταυτοχρονα και φιλοσοφια επιπεδου. Διοτι αν τα βγαλεις ολα αυτα και αφησεις την Παλαια Διαθηκη που ειναι η εβραικη μυθολογια, ουτε οι εβραιοι δεν την γουσταρουν και αυτο φαινεται οταν ιστορικα την απερριψαν και προτιμησαν τον ελληνικο πολιτισμο κατα την ελληνιστικη περιοδο. Μετα βεβαια με τις γνωστες παγαποντιες και με σικέ εξεγερσεις, το εβραικο ιερατειο "ξαναμαντρωσε" το κοπαδι του.

    Αν δουμε τα θετικα ολου αυτου, ο ελληνας εκ φυσεως απο τα Ομηρικα χρονια, ειναι το προτυπο της αρσενικης αρχης. Επεκτατικος, κοσμοπολιτης, αναπτυξιακος, εξερευνητης, προστατης κοκ. Με την επιβολη του χριστιανισμου τους τελευταιους αιωνες γνωρισε και την θηλυκη αρχη που εκδηλωνεται μεσω του χριστιανισμου. Υποταγη, συρρικνωση, εσωστρεφεια,βολεμα, αποδοχη ανευ ορων κτλ. Σημερα λοιπον, αν θυμηθει ποιος ειναι και το παρελθον του που ειναι γραμμενο στο αιμα του και δεν μπορει να ξεχαστει, εαν ξυπνησει με λιγα λογια απο τον υπνο του, θα βρει τον εαυτο του κατοχο και των δυο αρχων. Θα διαπιστωσει πως ειναι ασταματητος και ανικητος. Μπορει να γινει ο υπερασπιστης της ανθρωποτητας, διοτι ο ελληνισμος αφορα την ανθρωποτητα και οχι τους νεοελληνες ή ελλαδιτες. Αν τα καταφερει να τα συνδυασει, θα ειναι πολυ ενδιαφερον..

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ένα άλλο ζήτημα προβληματισμού είναι, πώς προέκυψε η «κατασκευή» για τον τριαδικό θεό, με τον Ιησού στη θέση του γιου, η οποία πουθενά δεν αναφέρεται ρητά, ούτε στην Παλαιά Διαθήκη ούτε στα Ευαγγέλια, αλλά συνάγεται από διάφορες διατυπώσεις, οι οποίες με την προσφιλή στους θεολόγους μέθοδο της ερμηνευτικής μπορούν να πάρουν και την ακριβώς αντίθετη σημασία. Γεγονός είναι ότι τα περί τριαδικότητας αποτελούν μεταγενέστερη επινόηση των εκκλησιαστικών «πατέρων», αρχικά του Αθηναγόρα και του Τερτυλιανού.

    Αν ληφθεί δε επί λέξει η αναφορά «υιός του θεού» που παρουσιάζεται σε πολλά σημεία των ευαγγελίων και ερμηνεύεται ως απόδειξη της σχέσης πατρός θεού και υιού Ιησού, τότε πρέπει να ληφθεί επίσης επί λέξει η αναφορά στη Γένεση (στ΄ 2) όπου αναγράφεται: «Ιδόντες οι υιοί τού Θεού τας θυγατέρας των ανθρώπων, ότι ήσαν ωραίαι, έλαβον εις εαυτούς γυναίκας». Άρα υπήρχαν περισσότεροι του ενός υιοί θεού, οι οποίοι παντρεύτηκαν κιόλας.

    Ο ίδιος ο Ιησούς ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του θεό, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δόγμα της χριστιανικής θρησκείας και θα έπρεπε να προβάλλεται από τον ίδιο και τους μαθητές του! Ο Παύλος δεν αναφέρει πουθενά στις επιστολές του τον Ιησού ως θεό και διατηρεί αυτόν τον υπέρτατο χαρακτηρισμό μόνο για τον ένα και μοναδικό θεό του! Οι οπαδοί εκείνης της εποχής πίστευαν στο θεό, πίστευαν και στον Ιησού, αλλά δεν ταύτιζαν αυτές τις δύο έννοιες. Εξ αυτού οι χριστιανοί οπαδοί ονόμαζαν τον Ιησού το 2ο και 3ο αιώνα «θεϊκό» και τον λάτρευαν υπερβαλλόντως, πράγμα που οδήγησε τον 4ο αιώνα τη ρωμαϊκή (γοτθική) εξουσία στη σύνοδο της Νίκαιας να αναβαθμίσει ένα «θεϊκό δάσκαλο» σε «θεό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επίσης, η Καινή Διαθήκη αναφέρεται σε γεγονότα, τα οποία παρουσιάζονται τώρα ως «θαύματα», ενώ την εποχή που λέγεται ότι συνέβησαν, ονομάζονταν «σημεία» ή «σημάδια εξ ουρανού». Αλλιώς θα έπρεπε ο θεός, λένε έγκριτοι θεολόγοι, να ανατρέπει για χάριν κάποιου πεινασμένου ή άρρωστου ή πεθαμένου τους νόμους της φύσης ...; Αργότερα αποφάσισαν οι «πατέρες της εκκλησίας» να θεωρούνται τα σημάδια «θαύματα», όπως τα εννοούν μερικοί σήμερα, δηλαδή υπερφυσικά γεγονότα που ανατρέπουν τη φύση.

    Η μόνη λογική εξήγηση για τη δημιουργία του «τριαδικού» θεού που είναι μεν ένας, αλλά έχει τρεις υποστάσεις, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, πρέπει να οφείλεται σε αντιγραφή από ανταγωνιστικές θρησκείες των πρώτων χριστιανικών αιώνων (βλέπε και επόμενα), οι οποίες είχαν επικεφαλής επίσης πλειάδα θεϊκών μορφών. Η ιδέα της θεοποίησης του Ιησού εμφανίζεται 2 γενιές μετά τον αναφερόμενο θάνατό του και σχετίζεται με τον ανταγωνισμό των θρησκειών της εποχής: Ημίθεος ο Ηρακλής, θεάνθρωπος ο δικός μας κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο, ο χριστιανισμός παρουσιαζόταν προς τους Ιουδαίους ως μονοθεϊστική θρησκεία, αλλά προς τους εθνικούς ως πολυθεϊστική και γινόταν έτσι ελκυστική και πολυσυλλεκτική.

    Στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο παρουσιάζεται η τριάδα Δίας, Ήρα και θυγατέρα Αθηνά. Η θεά Εκάτη εμφανίζεται στους ύστερους χρόνους της αρχαιότητας ως τρισυπόστατη, εκφράζοντας ουσιαστικά τους τρεις κόσμους (Θεϊκό, Γήινο και Νεκρικό). Στην κέλτικη θρησκεία η θεά Morrigan έχει τρεις μορφές: αγάπη, γονιμότητα και θάνατος. Στον Ινδουϊσμό εκφράζεται μια τριαδικότητα με την Trimurti, την ενότητα των τριών υποστάσεων του δημιουργού (βράχμα), προστάτη (βίσνου) και καταστροφέα (σίβα).

    Τέλος, στην επίσης πολύ παλαιότερη από το χριστιανισμό αιγυπτιακή θρησκεία υπήρχε ο θεός πατέρας Όσιρις, η θεά μητέρα Ίσις, σύζυγος του Όσιρι και το παιδί τους, ο Ώρος, ο οποίος ήταν πτηνό, όπως το χριστιανικό «άγιο πνεύμα» (βλέπε και επόμενα). Στην αιγυπτιακή θρησκεία το πτηνό ήταν, όμως, γεράκι, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη μυθολογία και την κοινωνική ζωή των λαών της βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και η πηγή μου
    http://aorata-gegonota.blogspot.gr/2012/01/blog-post_401.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. http://katahthoniosdemon.blogspot.gr/2016/07/8o.html?m=0

    Μήπως οι καινούριοι να διαβάσουμε τα παλιά πριν αναλωθουμε σε επαναλήψεις;

    Και αυτό είναι μονο ενα που πήρε το μάτι μου. Οποιος έχει όρεξη ας αναζητήσει και τις υπόλοιπες συζητησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για υπόδειξη σελίδας. Εξαιρετικές αναλύσεις, μπράβο.

      Διαγραφή
    2. Δεν κανει τιποτα. Οποιος ψαχνει βρισκει. Αργά ή γρήγορα.

      :-)

      Διαγραφή
  27. Η μαεστρία των διαλόγων και η εξέλιξη μιας συζήτησης οφείλεται κατ'αποκλειστικότητα στον διαχειριστή Λυκιο. Αυτός μας έμαθε την τεχνοτροπία μιας ώριμης συνδιαλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας αντικειμενικός(όσο γίνεται) παρατηρητής δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει την σταθερότητα, την συνέπεια και την καλή πρόθεση&προτροπή του διαχειριστή από τα πρώτα ξεκινήματα του Κ.Δ. έως σήμερα. Αυτή η συνέπεια, συνεπικουρούμενη από μια στέρεη βάση όσων ο κ.Λύκιος καταθέτει(είτε μιλάμε για τεκμηριωμένη γνώση είτε για προσωπική άποψη αιτιολογημένη και με σαφήνεια δομημένη) σε συνδυασμό με τους σχολιασμούς εξαίρετων συνσχολιαστών μόνιμων και παροδικών, οι οποίοι έχουν χτίσει το προφίλ του μπλογκ παρέα με τον διαχειριστή του, έχουν δημιουργήσει αυτό το εκρηκτικό μίγμα που λίγο παραπάνω ο κ.Pit Zenk περιέγραψε ως θελκτικό φως.

      Φρίντα

      Διαγραφή
  28. Είναι θετικό που μπορούμε να παράγουμε ιδέες και γνώσεις μέσα από τον διάλογο, σε αυτές τις σελίδες.
    Ευχαριστώ για την καλή σας προαίρεση και τα επιτιμητικά σχόλια, αλλά τα εύσημα ανήκουν στον καθένα που καταφέρνει να εκφραστεί, να δοκιμαστεί, να προβληματιστεί και τελικά να κατακτήσει με τον προσωπικό του τρόπο, την γνώση-εμπειρία μέσα από αυτόν τον ψηφιακό χώρο.
    Η δική μου συμβολή, περιορίζεται στην ευθύνη του συντονισμού, ώστε ο χώρος να είναι σε θέση να υποδέχεται αυτούς που θέλουν να παράγουν νόηση, μέσα από την αλληλεπίδραση και τον διάλογο μεταξύ μας.
    Είναι απερίγραπτη η χαρά μου (και η δικαίωσή μου), όταν βλέπω προσωπικότητες να εμπλουτίζονται με νέα εφόδια και να κατορθώνουν να ανεβαίνουν έστω κι ένα σκαλί, στην δική τους εξέλιξη ή τουλάχιστον να προβληματίζονται από την διασάλευση των εγκατεστημένων τους πεποιθήσεων και να διαπιστώνουν ότι μπορούν να σκέφτονται και αλλιώς!

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ποιο ειναι το χαρακτηριστικο του καλου ηγετη; Οταν τα πραγματα "ρολαρουν", ο καλος ηγετης δεν φαινεται, ειναι σαν να μην υπαρχει. Ενας αδαης θα ελεγε: "Ποιος ηγετης ρε; Μονοι μας τα καναμε ολα". Και ομως, ο λογος που τα πραγματα ρολαρουν δεν ειναι τυχαιος, ειναι επειδη ο διαχειριστης κατι κανει καλα. Οταν τα πραγματα ξεφευγουν, τοτε επεμβαινει καιρια και στοχευμενα σαν την κομπρα, πρωτον γιατι μπορεί να το κανει και δευτερον επειδη "δεν παιρνει χαμπαρι" (δεν κωλωνει στα δυσκολα)

    Ειναι μεγαλη απωλεια ομως για μια ομαδα μπασκετ, εαν ο Τζορνταν ειναι προπονητης, να αποφευγει να παιξει μεσα στο παρκέ. Εφοσον ρε παιχταρα εισαι μαχιμος, μπες και παρτους το σκαλπ και βοηθα την ομαδα που πελαγοδρομει. Το ξερουμε πως εχεις χορτασει "βραβεια", για την ομαδα θα το κανεις, οχι για σενα. Μην βιαζεσαι ρε Τζορνταν να το ριξεις στο γκολφ απο νωρις. Να μην περιοριζεται η ευθυνη στο συντονισμο.

    Ποια ειναι η "τεχνοτροπία μιας ώριμης συνδιαλλαγής" ή ενος διαλογου; Θα ελεγα εν ταχει:
    1. Να σεβομαστε τον συνομιλητη μας. Ο Sadhguru τοχε πει ωραια: Να μην υποτιματε και να μην υπερεκτιματε κανενα. (Never look up to anyone – never look down on anyone). Αρα θα ελγα καλυτερα, να σεβομαστε με ορια (με μετρο) τον συνομιλητη μας (τοσο οσο)
    2.Να ακουμε
    3.Να μιλαμε με ειλικρινεια
    4.Να γινομαστε κατανοητοι σε αυτο που λεμε, να μιλαμε με σαφηνεια
    5.Να μενουμε σχετικοι στο θεμα της συζητησης

    Και αλλα θαναι, αλλα στα παραπανω, ολοι θα συμφωνησουμε πως ο Λυκιος δεν εχει απλα 5/5, τοχει "τερματισει", και να ηθελε δεν χωραει αλλη βελτιωση. Δεν μπορω δηλαδη να αρχισω να γραφω απο το πουθενα "Πω ρε σεις εφαγα μια καρμποναρα, μουρλια. Ειδατε το τελευταιο επεισοδιο GameOfThrones; Καλα ε,φοβερο. Εφυγε ο Χανταμπακης απο το Survivor" γιατι αυτα δεν ενδιαφερουν κανενα. Αν ερωτηθω για το Survivor μπορω να πω την αποψη μου, αλλα οχι στα κουτουρου.

    Με αυτα και με αυτα τα "αλληλο-γλυκολογα" σαν να χασαμε λιγο το νημα. Ισως ομως και αυτα που λεμε να εχουν την ιδια ή και περισσοτερη σημασια. Οποτε, ας ειναι.

    "πώς προέκυψε η «κατασκευή» για τον τριαδικό θεό"
    Λογικα αυτες ειναι ολες μεταγενεστερες προσθηκες. Ο καθενας προπαθει να προσθεσει το μακρυ του και το κοντο του, τα πιστευω του. Αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο. Θα μπορουσε να ειναι στοιχεια της προκοπης και σημαντικα να τα γνωριζουμε. Ισως οι μυστες της εποχης να προσπαθησαν να περασουν αρκετα μυστικα τους μεσα στον Χριστιανισμο για να τα "σωσουν" απο τη ληθη. Η τριαδικοτητα συνανταται συχνα, σε πολλες θρησκειες και οχι μονο. Νομιζω αποτελει βασιμη θεωρια. Και εδω εχουμε αναφερει τον Νομο των Τριων αρχων/δυναμεων. Αν ισχυει στα δικα μας μεγεθη, θα ισχυει και στα ανωτερα λογω του καθ' ομοιωσιν, αναλογικα παντα. Οι δυο αρχες για τις οποιες σας εχω ζαλισει, η αρσενικη και η θηλυκη, ή φωτια και νερο, ή αλλες 100 ονομασιες, οπως καταφαση και αρνηση, θετικο και αρνητικο κα. Αυτες αποτελουν 2 απο τις 3. Η τριτη ειναι συνηθως αφανης οπως ο καταλυτης στην χημεια. Αναφορικα με την τριαδικοτητα του Θεου/Θειου, θα ελεγα πως εχουμε μια αρσενικη πλευρα του Θεου και μια θηλυκη πλευρα του Θεου.

    Στην Αιγυπτο ειχαμε τον Οσιρι, την Ισιδα και το τεκνο Ωρο. Στον χριστιανισμο εχουμε Πατηρ, Υιος και Αγιο Πνευμα. Γελανε και τα τσιμεντα. Ποιο ειναι το θηλυκο; Το εφαγε η μαρμαγκα; Αρα δυο τινα συμβαινουν. Ή κλασσικα το ιουδαιοχριστιανικο ιερατειο που δεν γουσταρε την γυναικα γενικως (επειδη ειναι καργα υποκριτες φυσικα) την.. εξαφανισε το θηλυκο στοιχειο ή η θρησκεια αυτη καθαυτη ΔΕΝ εχει το θηλυκο στοιχειο. Κοινως ειτε ειναι ψευτες και υποκριτες ειτε ηλιθιοι. Υπαρχει αλλο ενδεχομενο που δεν βλεπω;

    Ελ. Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο την αλλη, μπορει να θεωρουν πως εχουν παρει διαζυγιο ο μπαμπας απο τη μαμα, και αυτοι επελεξαν 100% την μερια του μπαμπα, και μπορει και να μισουν την μαμα, να μην την αναγνωριζουν καν. Χμμ, οποτε παλι ηλιθιους τους λες
      Ελ Στοχαστης

      Διαγραφή
  30. Χαχαχα! Και παλι χασαμε αγαπητε Στοχαστη. 2-1. Οσιρις&Ωρος(2)-Ισιδα(1). Τι θα γινει τωρα; Πουθενα δικαιοσυνη; Αλλά σαφως και αστειευομαι. Δεν αναγνωριζουμε την Πηγη της ζωης(Θεος) και της δημιουργιας με βαση τα βιολογικα και φυλετικα της χαρακτηριστικα.
    Εγω αντιλαμβανομαι τον Θεο-Πατηρ ως Απτηρ, το αιωνιο ασβεστο Φως, την αναρχη γονιμοποιο αιτια. Δεν εχει φυλο. Και ο Υιος εκδηλωθηκε οπως ενας ιός στον υλικο κοσμο(μαλιστα εδω θα ειχε ενδιαφερον να ανατρεξει κανεις στον Σημαιοφορο Θεολογο που ειχες ξανααναφερει πριν λιγο καιρο). Οσο για την θεση της γυναίκας στον χριστιανισμο, ειναι καπως σαν τη θρησκεια με το θρησκευειν. Εξαρταται ποσο ανοιχτη ειναι η οραση καποιου να διακρινει την ουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! Να μην ξεχασω να προσυπογραψω για την επιστροφη του Τζορνταν στην ομαδα!
      Χεχε.

      Διαγραφή
    2. Χαχα! Το ξέρω ότι έχω οφειλές και εδώ, αλλά και στο τελευταίο Αναψυκτήριο-Στοχαστήριο! Μην βαράτε όλοι μαζί! Θα επανέλθω δριμύτερος... χαχαχα!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  31. Αγαπητέ μου Ε.Σ., λες ότι:
    "...θα έλεγα πως έχουμε μια αρσενική πλευρά του Θεού και μια θηλυκή πλευρά του Θεού."

    Πράγματι στην αρχαιότητα ο Πατήρ-Δίας, αναλυόταν σε μια πολλαπλότητα εκφάνσεων της ανθρώπινης αντίληψης, μεταξύ των οποίων τα αντίθετα άρρεν-θήλυ, με την "σύζυγό" του, Ήρα!
    Αυτός ο Δίας, αυτή η Ήρα.
    Όπως είχαμε πει, ο νόμος των αντιθέτων υπάρχει στον κόσμο των μορφών, αλλά στο ανώτερο πνευματικό επίπεδο δεν χρειάζεται και γι΄αυτό δεν υπάρχει. Ο Θεός είναι άναρχος, άφυλος και δεν εκφράζεται ως ανήρ, ούτε ως θήλυ.
    Στα ανώτερα επίπεδα της αντίληψης, η έννοια του Θεού προσδιορίζεται από την Τάξη και την Αταξία, εξ ου και Δίας-Ζεύς. Η τάξη μέσα από το Χάος, που δόμησε το Κοσμικό Ωό και απ΄το οποίο εξήλθε ο Φάνης (ορφικά), δηλαδή η εκδήλωση μέσα στο μορφογεννητικό πεδίο. Εκεί συνίσταται η διαφοροποίηση που προσδιορίζει τον Θεό από την απουσία Του.

    Η Τριαδικότητα του Θεού που δίνει η Εκκλησία, συνίσταται σε τρία ομοούσια μέρη:
    α) ο Πατήρ= άναρχος, αγέννητος, άχρονος, άρα ανεκδήλωτη Ουσία
    β) ο Υιός= γεννημένος εκ της αρχικής Ουσίας, εκδηλωμένος (ο Φάνης των ορφικών) στο μορφογεννητικό πεδίο, άρα έχων και μορφή ως θεάνθρωπος εφόσον έλαβε μορφή και στο υλικό πεδίο.
    γ) το Άγιο Πνεύμα= εκπορεύεται από την Ουσία ως Αγάπη (όχι το συναίσθημα) και Νόμος.

    Και τα τρία μαζί, είναι οι τρεις πτυχές του Ενός Θεού, ο οποίος ξεδιπλώνεται μέσα στον πολυδιάστατο χώρο που δημιούργησε. Έτσι απλά!

    Δεν έχει σημασία αν η Εκκλησία "υπέκλεψε" την γνώση αυτή από τους Έλληνες, αλλά έχει αξία το γεγονός ότι εκφράζει μια μεγάλη αλήθεια. Και η θρησκεία όπως άψογα είπε ο Ε.Σ., πρέπει να εκφράζει την Αλήθεια, όσο απέρατη και δυσνόητη κι αν είναι. Η ανθρώπινη νόηση είναι αδύνατη για να κατανοήσει πλήρως την ουσία του θεού και της Δημιουργίας. Όμως ακόμη κι αν δεν μπορεί να γίνει καταληπτή από τον πεπερασμένο μας νου, η Αλήθεια παραμένει εκεί, αλώβητη και άθικτη.

    Το πρόβλημα της θρησκείας είναι το πως θα καταστήσει την Αλήθεια προσιτή στον κοινό νου, ως ιδέα και ως πράξη.
    Ως ιδέα έχει την θεογνωσία και ως πράξη την ηθική.
    Αναγκαστικά χρειάζεται ένα εύπεπτο από όλους "πακέτο" θεογνωσίας και ηθικής, μέσα από το οποίο ο καθένας να μπορεί να προσεγγίζει την Αλήθεια, χωρίς να χρειάζεται να είναι φιλόσοφος.
    Αυτό το πακέτο είναι το "δόγμα".

    Ασφαλώς το γεγονός ότι το κάθε ιερατείο, επιδιώκει μέσα από το δόγμα να χειραγωγεί τους λαούς για εξουσιαστικούς λόγους, είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως πίσω από αυτή την εξουσιαστική επιδίωξη, κρύβεται και η συσσωρευμένη γνώση του ανθρώπου για τα υπερκείμενα, η οποία μας έρχεται από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας ως συμπύκνωμα σοφίας και εμπειρίας εκατομμυρίων ετών. Γι αυτό και οι θρησκείες αποτελούν συνέχεια των αρχαίων θρησκειών και πάει λέγοντας πίσω στον χρόνο...

    ΛΥΚΙΟΣ.








    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η τριαδικοτητα λοιπον του Θεου, ειναο Πατηρ- Υιος-Αγιο Πνευμα. Πολυ ωραια η εξηγηση, πως λεγοντας Πατηρ εννοειται η ανεκδηλωτη ουσια- πηγη, ο Υιος ειναι ειναι ο Θεος εκδηλωμενος, και το Αγιο Πνευμα πρεπει να ειναι η τριτη αρχη/δυναμη που οπως ειπαμε ειναι συνηθως αφανης αλλα δρα συχνα ως καταλυτης.

    Καπου ανατολη μερια λενε στο Ταο κατι τετοιο.
    "Στην αρχη ηταν το 1, αυτο εγινε 2, απο το 2 ηρθε το 3, και απο το 3 ολα τα υπολοιπα"
    Περα απο την απειρη πλακα που μπορουμε να κανουμε πανω σε αυτην την ρηση, θα μπορουσαμε να την εξηγησουμε ως εξης. Ως 1, εννοειται ο Πατηρ ως ανεκδηλωτη ουσια που περιεχει μεσα του τα παντα. Για να γινει το 1,2, θα πρεπει να χωρισθει σε 2 αρχες, λογικα την αρσενικη και τη θηλυκη. Αρα ο Θεος εκδηλωνεται με δυο τροπους. Πώς θα προελθει απο το 2, το 3; Πώς θα γεννηθει απο το 2, το 3; Με την ενωση του 1 και του 2, της αρσενικης και θηλυκης αρχης, κοινως με φικι-φικι. Για να υπαρξει ομως η ενωση αυτη και να δημιουργηθει το αποτελεσμα, το 3, δεν αρκει το 1 και το 2 να ερθουν κοντά. Χρειαζεται να υπαρχει και ενα περιβαλλον καταλληλο, μαλλον το Αγιο Πνευμα κατα τα Χριστιανικα, οπως χρειαζεται ενας καταλυτης ωστε στην χημεια να αντιδρασουν τα αρσενικα με τα θηλυκα μορια ωστε να προκυψει μια νεα ουσια, η οποια θα περιεχει και τα δυο, αλλα θα εχει διαφορετικη λειτουργια. Αλλο να εχεις χωριστα τα μορια του υδρογονου και του οξυγονου και αλλο να εχεις μορια νερου. Για να φτιαξεις ομως νερο δεν αρκει να βαλεις διπλα-διπλα υδρογονο και οξυγονο, πρεπει να φτιαξεις κατασταση, να βαλεις αρωματικα κερια, μουσικουλα κτλ για να δουλεψει η ενωση. Το νερο στον κοσμο μας ειναι χρησιμο διοτι εχει περισσοτερη μορφη απο τα αλλα.

    Αφου την "κατασταση" την φτιαχνει το Αγιο Πνευμα, τοτε ειναι η τριτη δυναμη που θα βοηθησει τις δυο βασικες, αρσενικη και θηλυκη να ενωθουν και να γεννησουν. Στον Χριστιανισμο ομως, εχουμε το 1, τον Πατερα, την Πηγη ανεκδηλωτη πριν πολωθει, το 3 που ειναι ο Υιος, ο Χριστος, που ειναι το αποτελεσμα της ενωσης των δυο πολωμενων εκδηλωσεων της Πηγης, το Αγιο Πνευμα που βοηθησε την ενωση. Ολα αποτελουν πτυχες του Θειου μεν, αλλα νομιζω αναφερονται μονο αυτες που βολευουν καποιους. Το 2 πού πηγε, το πηδηξαμε; Πώς φτασαμε απο το 1 που ηταν ανεκδηλωτο, να γεννησει κιολας;

    Μηπως ο Χριστιανισμος σκεφτηκε: "Ενταξει μωρε, μην τα πουμε και ολα. Τι θελετε τωρα δηλαδη; Να νομισουν οι γυναικες πως ειμαστε ισα και ομοια, ανδρες και γυναικες, και να πλενουμε τα ρουχα μονοι μας; Σιγα μην το καταλαβουν"

    Εαν το προβλημα της θρησκειας ειναι "το πως θα καταστήσει την Αλήθεια προσιτή στον κοινό νου, ως ιδέα και ως πράξη." υπαρχει πολυ ευκολη λυση. Δεν ειναι τοσο χαζος ο κοσμος ωστε να μην το καταλαβει. Δηλαδη, ποιοι ειναι πιο εξυπνοι που τα καταλαβαινουν; Οι θεολογοι που δεν μπορουν μονοι τους να δεσουν τα κορδονια τους; Μην τρελαθουμε. Το προβλημα της θρησκειας ειναι ιδιο με το προβλημα καθε εξουσιας. Το πως θα καταφερει να καταστει τον εαυτο της συνεχως απαραιτητο, ωστε να εκμεταλλευεται αυτην την θεση σε βαρος των απλων ανθρωπων και να παραμενουν χαραμοφαηδες.Και αυτο το καταφερνει με περισπουδαστες αναλυσεις της πενταρας, που απλως μπερδευουν τον κοσμο και νομιζουν οτι αυτοαναδεικνυονται ως φωστηρες, ενω οσοι δεν μενουν με το στομα ανοιχτο, ουτε να τους φτυσουν. Δογμα ειναι το συμφερον. Ετσι τουλαχιστον το βλεπω εγω.

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητέ Ε.Σ., μάλλον θα πρέπει να δεις το θέμα της τριαδικότητας του Θεού με άλλο μάτι.
    Διερωτάσαι πως θα προέλθει το 2 και το 3 από το 1, αν δεν υπάρχει αρσενική-θηλυκή αρχή.
    Όμως το 1 είναι το Μη Ον (μη ύπαρξη) ενώ το 2 το Όντως Ον (ύπαρξη). Η νομοτέλεια των αντιθέτων ξεκινά με την γέννηση του 3.
    Το 1 είναι η Αιτία που δημιουργείται το 2. Το 1 είναι και η Άκτιστη Ουσία από την οποία θα προέλθει η Κτιστή Ουσία, δηλαδή το 2.
    Μέχρι τώρα δεν μας χρειάζεται αρσενική-θηλυκή αρχή, σωστά;
    Με το που γεννάται το 2 (αρχίζει η Ύπαρξις), αμέσως προκύπτει (εκπορεύεται) το 3, το οποίο είναι η Νομοτέλεια.
    Χωρίς το 3, δεν υπάρχει συνοχή στην Τάξη της Κτιστής Ουσίας και τείνει να ξαναγίνει Χάος (δηλαδή να επέλθει στην Αταξία).
    Άρα το 3, είναι η συνεκτική Ουσία που δομεί και φροντίζει την Τάξη μέσα στην Ύπαρξη (Δημιουργία).
    Είναι η Νομοτέλεια ή Αγάπη, που διέπει το Παν υπό την Αρχή.
    Ούτε πάλι μέχρι τώρα μας ήταν αναγκαία η έννοια της αρσενικής-θηλυκής αρχής, σωστά;

    Η έννοια αυτή, μας προκύπτει από την τελευταία έκφανση του Τριαδικού Θεού (το 3), που είναι η ρυθμιστική Αρχή, η οποία απαιτεί να υπάρχουν τα αντίθετα, ώστε να προκύψει η Αυτεπίγνωση του Όντος.

    Συνεπώς η ανάγκη των αντιθέτων εννοιών, ξενικά μετά το 3 και όχι πριν απ΄αυτό.

    Καταλήγω επανερχόμενος, λέγοντας πως για να κατανοήσουμε την Θεία Αρχή (τον τριαδικό Θεό), πρέπει να βγούμε από την λογική που διέπει το μορφογεννητικό πεδίο και τους νόμους του, ώστε να δούμε πιο πίσω τι είχε συμβεί. Ασφαλώς αναφερόμαστε σε μια άχρονη περίοδο, που στην πραγματικότητα δεν ορίζεται έτσι, αλλά οφείλουμε να το φέρουμε στα δικά μας απτά μέτρα, προκειμένου να το κατανοήσουμε.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Λυκιε. Ο νομος των αντιθέτων ξεκινα μετά το 3. Το 3, η αλλιώς Άγιο Πνεύμα, η αλλιώς Φοχατ, ειναι ότι υπάρχει, μεταξυ δύο πόλων ενος μαγνήτη. Ειναι το μέταλλο που ενώνει τον θετικό και τον αρνητικό πόλο. Συντονίζει τον αλληλοσυσχετισμο των αντιθέτων. Προσφέρει την αρμονία. 1 και 2, Πατήρ και Υιός, Ον και Μη Ον, Παραμπραχμαν και Μουλαπρακτιτι. Η εκδηλωμενη αρχή και η μη εκδηλωμενη.

      Διαγραφή
    2. Όπως στην αρχαιότατη Ελληνική Κοσμογονία, που διαφέρει πολύ από την μετέπειτα μυθολογία, ο Έρως είναι το τρίτο πρόσωπο της πρωταρχικής τριάδας: Χάος, Γαία, Έρως, έτσι και ο Φοχάτ είναι άλλο πράγμα στο ακόμα ανεκδήλωτο Σύμπαν και άλλο στο φαινομενικό κοσμικό σύμπαν. Σε αυτό το τελευταίο είναι η απόκρυφη, ηλεκτρική ζωτική δύναμη, η οποία κάτω από την Θέληση του Δημιουργικού Λόγου, ενώνει και συγκεντρώνει όλες τις μορφές, δίνοντας τους την πρώτη ώθηση που με τον καιρό γίνεται Νόμος. Αλλά στο Ανεκδήλωτο Σύμπαν ο Φοχάτ δεν είναι πια αυτό, ακριβώς όπως ο Έρως δεν είναι το μετέπειτα όμορφο φτερωτό αγγελούδι. Είναι απλώς εκείνη η λανθάνουσα δημιουργική δύναμη μέσω της δράσης της οποίας το Νοούμενο όλων των μελλοντικών πραγμάτων διαιρείται, θα λέγαμε, για να ξαναενωθεί με μια υπεραισθητική πράξη και να εκπορεύσει την δημιουργική ακτίνα.

      http://www.esoterica.gr/articles/esoteric/cosmenergy/cosmenergy.htm

      Διαγραφή
    3. Πολυ σωστά ανώνυμε φιλε. Όμως διαφωνείς πως ο νόμος της πολικότητας, ξεκινα μετά την εμφάνιση του φοχατ στο εκδηλωμενο συμπαν? Υφίσταται πολικότητα πριν?

      Διαγραφή
    4. Ο Φοχάτ δεν υφίσταται πριν το εκδηλωμένο σύμπαν, αρχικώς δηλαδή. Η πολικότητα ξεκινάει μόλις δημιουργηθεί ο Έρωτας που είναι ο Φοχάτ, που το είπε ωραία ο ΛΥΚΙΟΣ ότι είναι η αγάπη και αλλιώς το Άγιο πνεύμα του Χριστιανισμού. Την πολικότητα την φέρνει ο Έρως ξεκάθαρα.

      Διαγραφή
  34. Φιλτατε Λυκιε, δεν νομιζω να ειναι ετσι. Δεν δενει αυτη η εξηγηση. Μας ηταν αναγκαια η εννοια της αρσενικης-θηκυκης αρχης απο το 2. Εδω διαβαζουμε http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/01/blog-post_705.html#ixzz4fEtP8oNk

    "Η Μονάδα αντιστοιχούσε με το πνεύμα, τον αιθέρα, την ενέργεια, τη δύναμη από τη οποία γίνεται το παν.
    Η δυάδα είναι η ύλη που αποτελείται από νερό και γη.
    Η τριάδα είναι ο Χρόνος σαν θεότητα, δηλαδή το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
    Η τετράδα είναι ο Χώρος, η τάξη του Κόσμου"

    Αρα η Μοναδα, το Εν ταυτιζεται με το Θεο/Θειο και την Πηγη των παντων. Ισως το πιο πριν, το χαος,να θεωρειται ως 0. Αρα η νομοτελεια των αντιθετων εμφανιζεται με το 2, μπορει ως υλη να νοειται νερο και γη, υπαρχουν ομως και η φωτια με τον αερα, με πεμπτουσια τον αιθερα. Στο 3 μπαινει και η εννοια του χρονου και στο 4 οι Πυθαγορειοι εννουσαν τον Συμπαν-Κοσμο. Ολα μαζι η περιφημη Τετρακτυς

    Θα διαφωνησω ομως με το αρθρο στο οτι το 2 εκφραζει μονο την υλη και θα συμφωνησω μαζι σου Λυκιε, πως πιανει και ανωτερα επιπεδα υπαρξης, καθως θεωρω πως αφου το 1,Εν,Μοναδα απο Σημειο εγινε Γραμμη τοτε πολωθηκε σε Νερο και Φωτια,Θηλυκο και Αρσενικο.

    Τελος, να θυμισουμε λογω σχετικοτητας του ποστ με την Ανασταση και το Χριστιανισμο, πως θεωρω επικρατεστερη σημασια του Σταυρου ως συμβολο, την ενωση των 4 στοιχειων, νερο,φωτια,γη,αερα. Με την ευθεια γραμμη να συμβολιζει νερο και φωτια, και την καθετη γη και αερα, οπου γη το χωμα, και αερας τα νοητα επιπεδα. Αρα ο Σταυρος δειχνει ισορροπια αρσενικου-θηλυκου, και ισορροπια με εμφαση στο πανω μερος, τον αερα, μεταξυ αερα και γης σαν επιδιωκομενο στοχο

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητέ Ε.Σ., δυστυχώς δεν υπάρχει ακριβής εννοιολογική αντιστοιχία της Τριαδικότητος του Θεού, με την Τετρακτύ των Πυθαγορείων, ούτε με την Ιερή Δεκάδα τους. Μπλέκεσαι περισσότερο έτσι.
    Προσπάθησε να δεις την ερμηνεία μου, με καθαρό μυαλό, έξω από την λογική των αντιθέτων.

    Ο σταυρός ως σύμβολο, είναι πολύ αρχαιότερο του χριστιανισμού. Είναι ένα οικουμενικό ιερό σύμβολο, των αρχαίων μυητικών επιστημών. Έχει πολλές μορφές, με την πρώτη ελληνική μορφή, να είναι το Ταυ (Τ).
    Για τον εσωτερικό χριστιανισμό όμως, συμβολίζει τον βαθύτερο σαρκικό πόνο και την ανώτερη σωτηρία (το κάτω και το πάνω μέρος), αλλά ως γενικό σύμβολο, συμβολίζει τον Εσταυρωμένο για τα πάθη μας Χριστό.
    Ο συμβολισμός του σταυρού όμως, λαμβάνει πολλές μορφές, αναλόγως των μυήσεων. Οι Πυθαγόρειοι του αποδίδουν την γεωμετρική έκφραση της τετράδος (1+2+3+4=10=1) η οποία αποκαθιστά την πρώτη Μονάδα (ολότητα). Κατ' άλλες μυήσεις, η κάθετη γραμμή που τέμνει την οριζόντια, αναπαριστά την θεία υπερβατικότητα σε σχέση με τους κατώτερους κόσμους, ενώ η οριζόντια γραμμή αναπαριστά τις βαθμίδες των επιπέδων (υπάρχουν σταυροί με πολλές οριζόντιες γραμμές). Αλλού, ο σταυρός λαμβάνει ηλιακό συμβολισμό (rota) ή συμβολισμό της κινήσεως και της δυναμικής ενέργειας, όπου γίνεται σβάστικα ή γραμμάδιον ή και μαίανδρος. Σε άλλες μυήσεις, συμβολίζει τις αντίθετες αρχές και την διαμάχη τους ή την ισορροπία τους.
    Οπότε αγαπητέ Ε.Σ., διαλέγεις και παίρνεις ότι σου αρέσει!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Την ετερότητα των υποστάσεων συνιστά το ότι:

    Ο Πατέρας είναι αγέννητος
    Ο Υιός είναι γεννητός (άχρονα)
    Το Άγιο Πνεύμα είναι εκπορευτό.
    Οι ιδιότητες αυτές λέγονται "υποστατικά προσόντα" και κάθε ιδιαίτερο προσόν ανήκει στην ιδιαίτερη υπόσταση και μόνο:

    Ο Πατέρας είναι αγέννητος και όχι γέννημα ή πρόβλημα (δηλ. κάτι που προβάλλεται ή εκπηγάζει)
    Ο Υιός είναι γέννημα και όχι αγέννητος ή πρόβλημα
    Το Άγιο Πνεύμα είναι πρόβλημα (που εκπηγάζει και έχει την αιτία του στον Πατέρα) και όχι αγέννητο ή γέννημα.

    Στην επαφή τους με τον κόσμο και την ιστορία:

    Ο Πατέρας, πραγματώνει τη δημιουργική και απολυτρωτική ενέργεια, είναι η αρχική αιτία
    Ο Υιός πραγματώνει το έργο της φανέρωσης, της άσαρκης και της ένσαρκης παρουσίας του στην κτίση και την ιστορία για τη σωτηρία του ανθρώπου
    Το Άγιο Πνεύμα διενεργεί την τελείωση του δημιουργικού και απολυτρωτικού έργου.
    Ως προς την αιώνια και χωρίς αρχή σχέση των προσώπων της Αγίας Τριάδας για την Ορθόδοξη θεολογία είναι σημαντική η διαμάχη με τους δυτικούς θεολόγους για το ζήτημα του Filioque. Κατά τη διατύπωση αυτήν του Συμβόλου της Πίστεως, το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και εκ του Υιού. Για το ορθόδοξο όμως δόγμα το μοναδικό αίτιο της ύπαρξης του Υιού και του Αγίου Πνεύματος είναι το πρόσωπο του Θεού Πατέρα. Ο Υιός μπορεί να πέμπει το Πνεύμα, δεν μπορεί όμως ποτέ το Πνεύμα να εκπορεύεται από αυτόν, ο Υιός να αποτελεί δηλαδή την αιτία της ύπαρξης του Πνεύματος, τον δημιουργό του.

    Το λεγόμενο Σύμβολο της Πίστεως ή σύμβολο της Νίκαιας-Κωνσταντινούπολης που τα 7 πρώτα άρθρα του θεσπίστηκαν στην A’ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας ενώ τα υπόλοιπα 5 άρθρα ολοκληρώθηκαν στη B’ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε το 381 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζει την ορθόδοξη διατύπωση του τριαδικού δόγματος περί του Θεού.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  37. Μπορει να μην φαινεται μια ταυτιση μεταξυ τους, ωστοσο εγω θεωρω πως υπαρχει, πως ειναι παρομοια ή εστω συνδεονται αμεσα μεταξυ τους και μια συνθεση ειναι εφικτη. Αφου η τετρακτυς για τους Πυθαγορειους ηταν οτι ιεροτερο υπηρχει, δεν μπορει παρα να υπαρχει αμεσος συσχετισμος με τα της θρησκειας.

    Οσον αφορα τον Σταυρο, το Τ ειναι μια θεμιτη αναπαρασταση του με την ερμηνεια που του απεδωσα παραπανω, διοτι ενω παραμενει να δειχνει την ισορροπια και ενωση των δυο αρχων, αρσενικη και θηλυκη, οσον αφορα το πανω κατω, ή αλλιως Γη και Αερα ή χωμα/υλη και νοητο/πνευμα, δειχνει το πνευμα ως τελικο προορισμο του ανθρωπου εννοωντας την υπερβαση της υλης. Ο τροπος αυτος και δρομος για την ανωτερη σωτηρια περναει μεσα απο "τον βαθυτερο σαρκικο πονο" της υλικης μας ζωης.

    "Οι Πυθαγόρειοι του αποδίδουν την γεωμετρική έκφραση της τετράδος (1+2+3+4=10=1) η οποία αποκαθιστά την πρώτη Μονάδα (ολότητα)"
    Αυτο δειχνει τον τροπο επιστροφης, και επιστροφης του ανθρωπου στο ανωτερο βασιλειο/παραδεισο. Οπως εγινε η πτωση και απο το 1 πηγαμε στο 4, ετσι μπορουμε να παμε απο το 4 στο 1 και να αποκατασταθει η Μοναδα-ολοτητα. Αρα σωστο ειναι αυτο

    "η κάθετη γραμμή που τέμνει την οριζόντια, αναπαριστά την θεία υπερβατικότητα σε σχέση με τους κατώτερους κόσμους"
    Το πανω με το κατω, αυτο που λεγαμε πριν. Σωστο φαινεται και αυτο. Παρατηρουμε πως ο η καθετη γραμμη που θα επιτρεψει ανοδο περναει υποχρεωτικα απο το κεντρο της οριζοντιας που εχει ηδη ισορροπηθει

    "οριζόντια γραμμή αναπαριστά τις βαθμίδες των επιπέδων (υπάρχουν σταυροί με πολλές οριζόντιες γραμμές)"
    Δεν εχω δει τετοια συμβολα, αλλα και παλι θα μπορουσε να δειχνει τους επαλληλους κοσμους,αλλους πιο υψηλους και αλλους πιο χαμηλους, δειχνοντας πως δεν ειναι μονο δυο οι κοσμοι, ο πανω με τον κατω, αλλα περισσοτεροι. Αυτο δειχνει πως η ανελιξη γινεται σταδιακα και οχι μπαμ, με την μια και τελος

    "ο σταυρός λαμβάνει ηλιακό συμβολισμό (rota)"
    Και ηλιακο συμβολισμο και πολλες φορες υπαρχει και κυκλος στον σταυρο δειχνοντας την πορεια στον ζωδιακο και τους 12 αστερισμους. Αυτο ειναι αστρολογικο στοιχειο και η σημασια του δειχνεται με πολλους τροπους πως ειναι τεραστια και προφανως συνδεεται αμεσα με τον δρομο του ανθρωπου. Τα μυστικα αυτα δεν τα κατεχω αλλα φαινεται πως υπαρχουν

    "συμβολισμό της κινήσεως και της δυναμικής ενέργειας, όπου γίνεται σβάστικα ή γραμμάδιον ή και μαίανδρος"
    Αυτο ναι παρατηρειται συχνα και θα ελεγα πως μαλλον δειχνει το μετα της ισορροπιας. Μολις δηλαδη καποιος επιτυχει την συνθεση, μπορει να χρησιμοποιησει αυτην την νεα ικανοτητα του για να επιτυχει δεξιοστροφη ή αριστεροστροφη κινηση του συμβολου. Νομιζω η μια υποδηλωνει την επιθυμια για επιστροφη στην πηγη και η αλλη την επιθυμια για ελεγχο και εξουσια στον υλικο κοσμο.

    "Σε άλλες μυήσεις, συμβολίζει τις αντίθετες αρχές και την διαμάχη τους ή την ισορροπία τους."
    Νομιζω αυτο συμφωνει με οσα αναφεραμε παραπανω

    Οποτε νομιζω πως θα τα διαλεξω ολα!

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Και πολύ καλά θα κάνεις, αγαπητέ Ε.Σ.! Ο σταυρός είναι ένα σύμβολο που "χωράει" πολλές ιδέες και φιλοσοφικές θέσεις. Συμφωνώ και με τις δικές σου.
    Τώρα, από τους Πυθαγόρειους μέχρι σήμερα, εκφράστηκαν πολλές περισσότερες θεωρήσεις περί του Θείου, οι όποιες αποτελούν εξελιγμένες ερμηνείες των Πυθαγορείων. Ίσως λοιπόν η τριαδικότητα του Θεού, να αποτελεί μια καλύτερη ερμηνεία από την Τετρακτύ, η οποία ερμηνεύει και αυτή τον κτιστό κόσμο.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΔΩ; ΚΑΝΑΔΑΣ: Φεμινίστρια μαμά ορκίζεται να μετατρέψει τον 3χρονο γιο της «σε μια περήφανη πριγκίπισσα είτε το θέλει, είτε όχι» http://redskywarning.blogspot.gr/2017/05/3.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.