Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Κάνε τις Δυσκολίες Τροχοπέδη ή Εφαλτήριο

Αναδημοσίευση από
Όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στο να επιλύσεις ένα πρόβλημα που σε βασανίζει και που θέλεις να το ξεπεράσεις, χρειάζεται αρχικά να έχεις την ικανότητα -Ενέργεια- να Διακρίνεις την λύση, αλλά το σημαντικότερο είναι, να απομονώσεις το εγώ που συνήθως δημιουργεί το πρόβλημα. Δηλ. χρειάζεται Διάκριση και Αποστασιοποίηση κι αυτό δεν είναι απλώς θέμα μόρφωσης, ενημέρωσης, ή συμβουλών, αλλά θέμα Πρόθεσης, Αισθήματος και Ενέργειας, που να εξασφαλίσουν την συνειδητοποίηση της λύσης. Δηλαδή η επίλυση μιας δυσκολίας απαιτεί την άνοδό σε ένα υψηλότερο Ενεργειακό επίπεδο Συνειδητότητας και ενεργοποίησης της Θέλησης ή Πρόθεσης. Απαιτεί ταυτόχρονα, την βελτίωση ως άνθρωπος και την απομάκρυνση από το Εγώ.
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Υπάρχει ένα αταίριαστο ζευγάρι. Η ζωή τους είναι μη αναστρέψιμα δύσκολη γιατί το εγώ του καθενός τους κυριαρχεί και το διαζύγιο προβάλει ως η μόνη λογική λύση. Σε αυτό το ζευγάρι υπάρχουν έντονες οι εκδηλώσεις του εγώ και πώς να μην είναι όταν η κατάσταση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους φτάνει στο απροχώρητο, βρίσκονται σε αμοιβαία εξάρτηση, ντροπή για το τι θα πει ο κόσμος, φόβος για την αλλαγή κλπ. Επομένως ο χρόνος αναλώνεται μεταξύ βασάνων και μάταιης αναζήτησης οποιασδήποτε άλλης λύσης, εκτός από την προφανή. Αν το εγώ τους μπει στην άκρη, η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο και τότε αυτομάτως μπορούν να διακρίνουν την λύση του προβλήματός τους, η οποία αντί για τροχοπέδη, αυτόματα μετατρέπεται σε λύτρωση και εφαλτήριο για μεγαλύτερες ευκαιρίες.
Η ντροπή για το τι θα πει ο κόσμος είναι αυτή που μειώνει το ‘σημαντικότατο’ εγώ π.χ. και διώχνει από τον νου, την σκέψη της προφανούς λύσης (Ολοφάνερης). Ψάχνουν τότε για οτιδήποτε άλλο, βασανίζονται και κωλυσιεργούν, αλλά λύση δεν βρίσκουν. Όταν ξεπεράσουν αυτή την εμπλοκή και απομακρύνουν τις σκέψεις του Εγώ, θα αντιληφθούν πως, το τι θα πει ο κόσμος, η μαμά, η φίλη και όλη η υφήλιος, είναι ένα από τα μυστικά της αποτυχίας.
Το Μυστικό της αποτυχίας συνοψίζεται σε αυτές τις τρείς συναισθηματικές εγωιστικές καταστάσεις.
> Να θέλεις να συμφωνούν όλοι μαζί σου.
> Να θέλεις να τους ευχαριστείς όλους.
> Να μην επιλέγεις αυστηρά τις συναναστροφές σου.

..και είναι και οι τρείς εκδηλώσεις του εγώ, όπως είναι προφανές και Ολοφάνερο.
Όπως ήδη έχουμε ξαναπεί κάθε συν-αίσθημα είναι αποτέλεσμα των σκέψεων, δημιουργείται από τις σκέψεις που κυριαρχούν στον νου σου. Όταν αλλάξεις την ποιότητα των σκέψεων, ταυτόχρονα αλλάζει και η αντιληπτική ικανότητα κι άμεσα Διακρίνεις την λύση, το αν θα την εφαρμόσεις είναι θέμα ενός άλλου κεφαλαίου, γιατί το Εγώ είναι πανίσχυρο και δεν σκοπεύει αν σου επιτρέψει τόσο εύκολα να απαγκιστρωθείς από τις αλυσίδες του.
Να γνωρίζεις πως οι εκδηλώσεις του εγώ μέσα στον υλικό κόσμο εκδηλώνονται με αυτόν τον τρόπο:
Εγώ
Σκέψεις
Λέξεις
Συν-Αίσθημα.

Άρα κάθε τι που μπορείς να το σκεφτείς και να το περιγράψεις με λέξεις και κατά προέκταση να το συν-αισθανθείς, ανήκει στο πεδίο δράσης του ΕΓΩ.
 
 
Η Θέληση από την άλλη δεν λειτουργεί με σκέψεις, λέξεις, η συναισθήματα. Αυτό που την εκδηλώνει είναι η απουσία του Εγώ. Θέληση> Δράση> Αποτελέσματα. Χωρίς σκέψεις λέξεις συναισθήματα, χωρίς Εγώ. Επίσης μην ξεχνάς πως για να ενεργοποιηθεί η Θέληση και να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα χρειάζεσαι αυξημένη Ενέργεια.
Ας δούμε ένα ακόμη παράδειγμα: Θέλεις να επιβάλεις μια λογική τιμωρία στο παιδί. Αν είσαι ανασφαλής ως γονέας ή ως άνθρωπος γενικότερα και συνεχώς επιζητείς την επιβεβαίωση, (εγώ) δεν θα μπορέσεις να έχεις τα αποτελέσματα που επιδιώκεις. Δείχνοντας φοβισμένη, το παιδί, άμεσα αντιλαμβάνεται τον φόβο, ήδη γνωρίζει πως να χειρίζεται την κατάσταση και δεν θα σου αρέσουν καθόλου τα αποτελέσματα, του να δημιουργήσεις μα και να αντιμετωπίσεις έναν μικρό τύραννο, με όπλα που γνωρίζει άριστα πώς να τα χρησιμοποιεί.
Ξεπερνώντας όμως την ανασφάλειά του Εγώ και μη δειλιάζοντας μπροστά στις συνέπειες, ασήμαντες έτσι κι αλλιώς και λειτουργώντας αξιοπρεπώς ως γονέας, δρώντας στο τρίπτυχο της Θέλησης και χωρίς σκέψεις ή συναισθήματα κάνεις αυτό που θεωρείς απαραίτητο. Να είσαι σίγουρη –απόλυτα σίγουρη- πως ο μικρός τύραννος θα το καταλάβει, όσο μικρός κι αν είναι και την επόμενη φορά, η κατάσταση που πιθανόν προκύψει, θα είναι λιγότερο έντονη μέχρι να εξαφανισθεί εντελώς.
Αυτό φυσικά δεν κάνει τον τύραννο –μικρό ή μεγάλο, μέσα ή έξω από το σπίτι- να καταθέσει τα όπλα, αλλοίμονο, κάνει όμως εσένα τόσο δυνατή να τον αντιμετωπίσεις, όσο δυνατή είναι η Θέληση σου και η Ενέργεια που διαθέτεις για να την ενεργοποιεί. Έτσι δεν θα αναρωτιέσαι χωρίς τέλος, για το πως θα επιβληθείς σε κάθε μικρό η μεγάλο τύραννο, ούτε θα παίρνεις ηρεμιστικά, αλλά με σιγουριά, αποφασίζεις τι Θέλεις να κάνεις και το κάνεις.
Βλέπουμε ότι πολλά προβλήματα χρονίζουν και παραμένουν άλυτα βασανίζοντάς, τον αναποφάσιστο και υπόδουλο στο εγώ του άνθρωπο, για μια ολόκληρη ζωή, επειδή κάποια αδυναμία (όλες οι αδυναμίες είναι εκδηλώσεις του Εγώ) τον εμποδίζει να βρει και να εφαρμόσει την λύση, που είναι μπροστά στα μάτια του, που τριγυρνάει στον νου του όλη μέρα και την απωθεί εφευρίσκοντας δεκάδες αληθοφανείς δικαιολογίες, διαιωνίζοντας το πρόβλημα, την μιζέρια, τον πόνο. Αυτός ο πόνος τρέφει το εγώ, στερώντας από τον άνθρωπο την απαραίτητη Ενέργεια για να Δράσει.
Συνήθως επειδή δεν θέλει το εγώ να ξεβολευτεί, επαναπαύεται ο υπόδουλος και αναβάλει την λύση έως ότου οδηγηθεί σε αδιέξοδα, οπότε αναλαμβάνει δράση την τελευταία στιγμή, άδειος από Ενέργεια. Χρειάζεται δηλαδή να αρχίσει να υποφέρει πολύ πόνο, ώστε να αφυπνιστεί ο άνθρωπος και να αλλάξει τον εαυτό και την ζωή του. Αλλιώς βολεύεται και συνηθίζει να ζει με τα προβλήματά που το εγώ προκαλεί, κατηγορώντας τους άλλους, την κοινωνία, τον θεό, τον διάβολο και όποιον άλλο έχει πρόχειρο. Αποφεύγει να αναλάβει την Ευθύνη της Ζωής του, όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Η λύση είναι μπροστά στα μάτια του, αλλά αυτός κοιτάει τις καλογυαλισμένες αλυσίδες που είναι δεμένος και τις βλέπει σαν κοσμήματα, αποκτήματα, που φοβάται να χάσει και για αυτό δεν τολμάει ή κοιτάει αλλού, πολλές φορές με μια περίεργη εμπάθεια, αρνούμενος πεισματικά να δει το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ανθρώπων που προτιμούν να καταστραφούν, προτιμούν να ζουν στον πόνο και στον φόβο, συμπαρασύροντας τους συνανθρώπους που τους περιβάλλουν, παρά να αλλάξουν τακτική κι αυτό είναι φυσικό, γιατί το ΕΓΩ είναι πανίσχυρο, χρειάζεται η Ενέργεια που το συντηρεί να διοχετευθεί στο κανάλι της Θέλησης, γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται εθελοτυφλώντας, ούτε με πείσματα, μα με ορθή δράση.
Σαν συμπέρασμα μπορείς να πεις ότι, για να αλλάξεις τον εαυτό προς το καλύτερο πρέπει τελικά να υποφέρεις και αυτό ισχύει για τον άνθρωπο συνήθως. Διαφορετικά, αν περνά καλά στην ζωή δεν έχει λόγους να κάνει το οτιδήποτε. Τρώει κρέατα, πίνει, ξενυχτά, βλάπτει. Όσο διασκεδάζει ο φόβος για την υγεία του είναι θεωρητικός. Όταν όμως πάθει κάτι τότε κόβει και το ποτό και το κάπνισμα και τα ξενύχτια.
Αυτή η συμπεριφορά είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την ζωή ενός πολεμιστή, που αναλαμβάνει την Ευθύνη της ζωής του και δεν περιμένει να αρρωστήσει για να πάει στον γιατρό, παρά φροντίζει να ζει με τέτοιον τρόπο που να μην χρειαστεί να πάει ποτέ στον γιατρό. Δεν περιμένει τον πόνο να τον ενεργοποιήσει, είναι ήδη από επιλογή και Θέληση ενεργοποιημένος, έχει ήδη χειριστεί τον φόβο και την διαύγεια μα και την δύναμη που απορρέει από αυτόν τον χειρισμό.
Από την άλλη ο άνθρωπος της μάζας ζει, σε μια κατάσταση αδράνειας και για τους περισσότερους μόνο τα χτυπήματα της ζωής είναι κίνητρο για αλλαγή. Έχει ειπωθεί ότι μόνο όσοι έχουν βιώσει την απογοήτευση και την διάψευση των ελπίδων, μπορούν να δουλέψουν με τον εαυτό τους.
Οι υπόλοιποι, οι ικανοποιημένοι που ζουν σε πραγματική ή φανταστική επάρκεια, δεν έχουν ισχυρά κίνητρα και τα πνευματικά τους ενδιαφέροντα συχνά είναι κίβδηλα για να περνάει ευχάριστα η ώρα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε γύρω μας, μιας και ο τόπος είναι γεμάτος από κίβδηλους σοφούς, πρόθυμους να διαθέσουν την πραμάτεια τους σε όποιον είναι διαθέσιμος να εγκλωβιστεί. Άνθρωποι που δεν έχουν χειριστεί τον Φόβο και το Εγώ, ό,τι κι αν λένε ό,τι κι αν κάνουν είναι άλλη μια παγίδα και χρειάζεται να έχεις μπόλικη Διάκριση και ικανότητα Παρατήρησης του Ολοφάνερου για να δεις πότε η Φαινομενικότητα δεν είναι ταυτόσημη με την Πραγματικότητα.
Ζει οι μαζάνθρωπος με το σκεπτικό ότι θα την γλιτώσει και τότε γιατί να αλλάξει; Γιατί να κόψει το κρέας όσο υπάρχει μέσα του η σκέψη ότι ο καρκίνος αφορά μόνο τους άλλους; Γιατί να απαλλαγεί από τα ελαττώματά του όταν αδικεί, κατηγορεί, σκοτώνει, λαιμαργεί, ελευθεριάζει, ζηλεύει, κλέβει… Γιατί να αλλάξει, όταν πείθει τον εαυτό του ότι πάντοτε φταίνε οι άλλοι και « μα τι να κάνω, Εγώ είμαι απλώς ένα αθώο θύμα των περιστάσεων»
Όταν κάποτε μοιραία συναντήσει τις συνέπειες των πράξεών του και τις συνειδητοποιήσει, βγαίνοντας από τον ουτοπικό κόσμο της ατιμωρησίας, οι αυταπάτες του καταρρέουν και ψάχνει για λύσεις. Ψάχνει όμως σε άλλες αυταπάτες, κυνηγώντας χίμαιρες, έως ότου διαψευσθούν με την σειρά τους και αυτές. Τότε αηδιασμένος ίσως, αν έχει την απαιτούμενη ενέργεια, να πάψει να επιρρίπτει ευθύνες στους άλλους και να στραφεί στην μόνη αληθινή λύση, που είναι η απομάκρυνση από το Εγώ. Θα σκοντάψει μια, δύο, δέκα φορές, έως ότου το πάρει απόφαση να προσέχει που πατάει, διαφορετικά θα υποφέρει χωρίς να γνωρίζει το γιατί και φυσικά θα φταίνε πάντοτε οι άλλοι, θα θέλει να αλλάξει τους άλλους, μέχρι να συνειδητοποιήσει κάποτε ότι στην ουσία ο υπεύθυνος της μιζέριας του είναι το ασήμαντο Λερναιοκέφαλο Εγώ του και κανένας άλλος. Πρέπει να χειριστεί το εγώ Εγώ ΕΓΩ … και τίποτε άλλο.
Ένας τρόπος να χειριστεί το εγώ, για όποιον δεν είναι πολεμιστής και δεν ζει με Επίγνωση και δεν έχει ήδη αναλάβει την Ευθύνη της ζωής του, είναι να βάζει μόνος του δυσκολίες στην καθημερινότητα για να οδηγηθεί, νομοτελειακά στην απαλλαγή από το Εγώ του και στην ταυτόχρονη ενεργοποίηση της Θέλησης του. Αυτό μπορεί να γίνει σκόπιμα με ΕΠΙΓΝΩΣΗ όπως ζουν και δρουν, οι άνθρωποι πολεμιστές.
Μπορείς να αγνοείς τα συμπτώματα μιας ασθένειας από φόβο, ή από αφέλεια για όσο θέλεις, μέχρι να καταλήξεις στο κρεβάτι. Εκεί πλέον επιβάλλεται να δράσεις με συγκεκριμένο τρόπο, διότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής, Δρας σωστά ή πεθαίνεις! …και μπορείς να επιλέξεις να πεθάνεις για να υποστηρίξεις το εγώ σου και την ανάγκη του να έχει πάντα δίκιο, αλλά μπορείς και να ζήσεις … ευτυχισμένος κάνοντας την ασθένεια σου εφαλτήριο αντί για τροχοπέδη, η επιλογή είναι δική σου και ή θα ακούσεις το Εγώ σου ή την Θέληση σου.
Όσο πιστεύεις ότι ο εγωισμός είναι «χρήσιμος» δεν θα εργαστείς ποτέ για την απαλλαγή από δαύτον. Όταν αλλάξεις νοοτροπία μετά από αρκετά χτυπήματα στην ζωή, τότε έχεις πιθανόν ωριμάσει για εσωτερική εργασία. Έχεις στραφεί στο πεδίο της Θέλησης. Το θέμα είναι ό,τι κάποιες φορές έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ενέργεια που έχει απομείνει είναι ελάχιστη για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή.
Βρίσκεσαι πλέον στο σημείο όπου έχεις αποφασίσει ειλικρινά την αλλαγή κι αν έχεις αρκετή ενέργεια ίσως την καταφέρεις. Δεν ελπίζεις ότι θα την γλιτώσεις χωρίς να αλλάξεις, ότι θα κάνεις το λάθος και θα απολαμβάνεις την ζωή σου, σαν να έχεις κάνει το σωστό. Εδώ τώρα απαιτείται ένα ακόμη άλμα στην συνειδητότητα. Μια περαιτέρω βελτίωση ώστε να μπορέσεις, να διακρίνεις την σωστή λύση και να βρεις την δύναμη να την εφαρμόσεις.
Ναι οι δυσκολίες, τα εμπόδια εξελίσσουν, με τον όρο όμως ότι τα αποδέχεσαι και αποφασίζεις να σταματήσεις την καταστροφική δράση του εγώ, χρησιμοποιώντας το σαν μέσο «εκγύμνασης». Διδάσκεσαι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων, δρας με Θέληση και έτσι βελτιώνεσαι. Αν όμως επιχειρείς να αποφύγεις τις δυσκολίες και τα προβλήματα με πλάγια μέσα, χωρίς να δίνεις πραγματικές λύσεις, χωρίς να δημιουργείς αποδεκτά αποτελέσματα, τότε λειτουργείς με κουτοπονηριά. Το Πνεύμα όμως δεν μπορείς να το εξαπατήσεις έτσι εύκολα και ο ‘Αετός’ καραδοκεί όπως και ο εντεταλμένος του ο Θάνατος.
Αντίθετα, αν δράσεις υπεύθυνα, δηλ. αναλάβεις την Ευθύνη των πράξεων σου, τότε διαπιστώνεις ότι σου παρέχονται πολλές εξυπηρετήσεις. «Τυχαία» περιστατικά, «συμπτώσεις», μαθήματα, συμβολικά γεγονότα, εσωτερική ενίσχυση και άλλα πολλά, που διευκολύνουν την Θέληση στο να ενεργοποιηθεί και να παράγει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αρχίζουν να ανοίγουν διάφορες «πόρτες» μέσα κι έξω, γιατί εισέρχεσαι πλέον στο ρεύμα της εξέλιξης και οι Δυνάμεις του Πνεύματος τίθενται στην διάθεσή σου.
 
Η ειλικρινής απόφαση και η κάθε μικρή πράξη προς την υλοποίηση της είναι το ήμισυ του παντός. Από εκεί και πέρα διαπιστώνεις ότι αυξάνουν οι εσωτερικές δυνατότητές, η αποφασιστικότητά σου και επίσης ότι δέχεσαι αρκετή υποστήριξη από το περιβάλλον σου. Όχι μόνο από ανθρώπους, αλλά ορισμένα γεγονότα διευθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να σε βοηθούν. Συμβαίνει συχνά, μετά από μια σοβαρή και σταθερή απόφασή και αλλαγή τρόπου δράσης, σκέψεων, συναισθημάτων και λέξεων που χρησιμοποιείς, να δημιουργηθούν τέτοιες καταστάσεις στην ζωή σου, οι οποίες να σου προσφέρουν ευκαιρίες για κάποια συγκεκριμένη εργασία επί του Είναι. Ξαφνικά ο παρατηρητής δημιουργεί το παρατηρούμενο και τον κόσμο γύρω από αυτό.
Ας πούμε ένα υποθετικό παράδειγμα. Έστω ότι αποφασίζεις, μετά από πιέσεις και κάμποσο πόνο που δέχτηκες στην ζωή, αποτέλεσμα των δυσκολιών που προκάλεσες, να απαλλαγείς από την κακοβουλία. Συνειδητοποιείς ότι εσύ, ο ίδιος έχεις δυσκολέψει την ζωή σου, με το να διαβάλεις τον έναν στον άλλο και τούμπαλιν και δεν ευθύνονται οι γύρω σου, που και μόνο με την υποψία, ό,τι κυκλοφορείς κάπου εκεί κοντά, εξαφανίζονται με ταχύτητα αστραπής.
Θέλεις ειλικρινά να αλλάξεις, να πάψεις να λες ό,τι άσχημο πέφτει στην αντίληψη σου διανθίζοντας το μάλιστα με μπόλικη φαντασία και αναμεταδίδοντας το εκεί που δεν πρέπει. Ναι το αποφάσισες διαφορετικά θα μείνεις απόλυτα μόνος και επιπλέον ξέρεις ό,τι αυτό σου το ελάττωμα κάνει κακό, πολύ κακό. Όπως τότε που λέγοντας στον Νίκο που είδες την γυναίκα του, έκαναν έναν άγριο καυγά, φτάνοντας στα πρόθυρα του διαζυγίου, μέχρι να διαπιστώσουν πως ήταν απλά μια παρεξήγηση που εσύ Σκόπιμα προκάλεσες.
Αποφάσισες λοιπόν να γίνεις χρήσιμος άνθρωπος για το Είναι, μα και για τους συνανθρώπους σου. Μετά από λίγο καιρό, βλέπεις το πως ανοίγουν οι νοητικοί σου ορίζοντες, αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεσαι και δρας μέσα σου, χωρίς καν να κοπιάσεις, μόνο και μόνο επειδή αποφάσισες να κάνεις κάτι επί καλό.
Βλέπεις τότε Ολοφάνερα τις συνέπειες της κακοβουλίας. Δημιουργούνται καταστάσεις με έναν ανεξήγητο τρόπο. Αρχίζεις να συναντάς ανθρώπους που χρειάζονται αυτό που έχεις να πεις και να κάνεις εσύ. Είναι ευκαιρίες για να πεις το καλό, για να δράσεις κάνοντας όσο περισσότερο καλό γίνεται.
Διακρίνεις πολλές ευκαιρίες, που από πάντοτε υπήρχαν, αλλά η κακοβουλία σου, σ’ έκανε να στρέφεις το βλέμμα σου στην ικανοποίηση του εγώ σου, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούσες. Βλέπεις τώρα πολλές νέες ευκαιρίες για να δράσεις επί καλό, που λες και τις προκάλεσε η απόφασή σου για αλλαγή με έναν «μαγικό» τρόπο. Η απόφασή σου άλλαξε το περιβάλλον σου. Είναι σαν θαύμα, σαν μια μαγική κατάσταση, ζήτησες εκπαιδευτικές συνθήκες για να αποβάλλεις την κακοβουλία και αυτές σου δόθηκαν. Δεν μένει παρά να τις αξιοποιήσεις στο έπακρο, να τις κάνεις εφαλτήριο για την καλυτέρευση σου.
Μερικές φορές η απόφασή σου για αλλαγή επί καλό, δεν είναι απολύτως συνειδητή, συνήθως δεν είναι. Έχεις κουραστεί από κάποιες αδυναμίες σου και Θέλεις, με έναν υποσυνείδητο τρόπο, να τις αποβάλλεις. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες μέσα σου, χωρίς να το έχεις συνειδητά καταλάβει. Τότε διάφορα γεγονότα, ευκαιρίες θα ‘λεγα, εμφανίζονται στην ζωή σου όπως και στην περίπτωση των συνειδητών αποφάσεων. Εσύ όμως δεν γνωρίζεις την σημασία τους, απλά σου συμβαίνουν. Ακολουθώντας την αντίστροφη οδό, από την φύση των γεγονότων μπορείς να συνειδητοποιήσεις την ενδόμυχη απόφαση που έχει ήδη παρθεί και την εργασία που αυτή επιβάλλει να πραγματοποιήσεις.
Η ερμηνεία των γεγονότων δηλ. η Παρατήρηση του Ολοφάνερου, φέρνει την απόφασή από το υποσυνείδητο στο συνειδητό. Το περιβάλλον είναι στην ουσία ένας δάσκαλος. Αν σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα διαπιστώσεις, ότι αρχίζεις να περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που έχουν ανάγκη να αναμεταδώσεις μια σημαντική επικοινωνία και αναρωτηθείς, τι σημαίνουν αυτές οι συγκυρίες, εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι είναι η εξωτερική έκφραση μιας ενδόμυχης επιθυμίας. Να απαλλαγείς από την κακοβουλία σου.
Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο αστείο ακούγεται να κλαψουρίζεις πως είσαι άνεργος, χρωστάς και σου φταίει ;ή το ένα ή το άλλο, αλλά όχι το εγώ σου που το χεις αφήσει ανεξέλικτο και δεν αναλαμβάνεις την Ευθύνη της ζωής σου. Εμείς πάντως εδώ γελάμε μαζί σου, ειδικά όταν κατεβαίνεις στις πλατείες ψευδώς διαμαρτυρόμενος αντί να αναλάβεις δράση, χωρίς εγωισμό, γιατί δουλειές υπάρχουν, αλλά δεν μπορείς να τις δεις, σε τυφλώνει το εγώ σου που βολεύεται και αυτοϊκανοποιείται να διαμαρτύρεται. Μένεις λοιπόν δεμένος στο λιμάνι να σαπίζεις, ενώ έχεις τις ικανότητες και τις δυνατότητες για ταξίδια στα πέλαγα.
Θα σου προσφέρω λοιπόν μια πολύτιμη πληροφορία. Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις παγκόσμια που αναζητούν μόνιμα ικανούς πωλητές, γιατί γνωρίζουν πως οι ικανοί και αποτελεσματικοί πωλητές είναι οι μόνοι που τροφοδοτούν την επιχείρηση με χρήματα και πελάτες, συντηρώντας την μα και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτήν. Λέγοντας πωλητές, δεν νοούνται αυτοί που ξεσκονίζουν τις ηλεκτρικές συσκευές στα πολυκαταστήματα και τους ψάχνεις με τα κιάλια για να σε εξυπηρετήσουν, μα όποιοι δημιουργούν ανοδικές στατιστικές άμεσων πωλήσεων. Αυτό όμως απαιτεί δουλειά με τον εαυτό όπως αυτή που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο, γιατί ο ικανός πωλητής έχει πολλά μα πάρα πολλά εμπόδια και δυσκολίες να επιλύσει σε ελάχιστο χρόνο και πάμπολλες φορές στην διάρκεια μιας ημέρας, γι αυτό και είναι ανάρπαστος.
Κάνε αυτή την απλή άσκηση αντιμετώπισης δυσκολιών
> Γράψε σε ένα χαρτί ένα πρόβλημα ή μια δυσκολία που αντιμετωπίζεις.
> Γράψε με ποιόν τρόπο αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.
> Γράψε γιατί δεν το έχεις ήδη κάνει.
> Γράψε τι συναισθήματα νοιώθεις στην σκέψη του, να κάνεις αυτό που χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα.
> Σκέψου τώρα πως το πρόβλημα είναι ήδη λυμένο κι εσύ βιώνεις ήδη τα αποτελέσματα, πως νοιώθεις; τι συναισθήματα αισθάνεσαι;  Γράψε τα.
> Γράψε βήμα βήμα τι χρειάζεται να κάνεις, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας. Ξεκίνα γράφοντας τα εύκολα βήματα.
> Πήγαινε και ΚΑΝΕ, ΤΩΡΑ, το πρώτο πιο εύκολο από αυτά που έγραψες, χωρίς σκέψη και χωρίς συναίσθημα. (ψάχνοντας για δουλειά μπορεί να είναι το να αγοράσεις μια εφημερίδα αγγελιών ή να ξυριστείς ή να σταματήσεις να ξενυχτάς ή να πάψεις να πηγαίνεις στις διαδηλώσεις … )
> Συνέχισε με τα δυσκολότερα, βήμα βήμα, πάντα χωρίς σκέψη και χωρίς συναίσθημα.
> Γράψε γιατί δεν μπορείς να  νοιώσεις ευχαρίστηση ή χαρά προσπερνώντας μια δυσκολία στην ζωή σου.
> Ξεκίνα να το κάνεις.
> Συνέχισε με δυσκολότερα προβλήματα και γίνε ο ειδικός στην επίλυση τους, ευχαριστώντας για την βοήθεια που σου έρχεται, με το να είσαι χαρούμενος με αυτά που έχεις ήδη.
Το Πνεύμα δεν κοιτάει αυτό που νομίζεις ότι θέλεις, αλλά αυτό που η Θέληση ξέρει ότι χρειάζεσαι στο μονοπάτι της αναζήτησης ή έστω πιο απλά στο μονοπάτι της ζωής σου και αυτό το μονοπάτι για να το περπατήσεις χρειάζεσαι καρδιά. Το Πνεύμα δεν απαντάει στις επιθυμίες του μυαλού σου, αλλά στις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς σου, αν έχεις κι αν δεν έχεις ολότελα αποκοπεί απ αυτήν.
Αυτά που στην ζωή φαίνονται ως ευχάριστες συμπτώσεις, ή ανεπιθύμητες δυσκολίες, είναι στην πραγματικότητα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εσύ ο ίδιος στο επίπεδο του Είναι, Θέλησες, χωρίς συχνά να το γνωρίζεις συνειδητά και όχι δεν είσαι αβοήθητος, αρκεί να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις με Επίγνωση, να κάνεις τις δυσκολίες και τα εμπόδια εφαλτήρια αντί για τροχοπέδη.
Eos Aurora. Απόσπασμα από το βιβλίο της “Το Μυστικό Της Αποτυχίας”
Πηγή:  http://www.terrapapers.com


Στον χώρο των σχολίων, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Η επιβολή της Θέλησης στο θυμικό μας, Λύκιος-Εωσφόρος-Προμηθέας, Αποσυμβολισμός της Πτώσης

18 σχόλια:

 1. Καλημέρα Λύκιε, Καλημέρα και στους υπόλοιπους θαμώνες!
  Πολύ ωραίο και διαφωτιστικό το άρθρο αυτό. Εμβαθύνει κατά πολύ την έννοια του Εγώ, της φιλαυτίας και την εγωπαθή συμπεριφορά. Για άλλη μια φορά διαφαίνεται η δύναμη της θέλησης ως δημιουργός κάθε ανθρώπινης δράσης και κινητήριος δύναμη. Ο συνδυασμός της θετικής ενέργειας και της θέλησης (αφού έχει προηγηθεί συνείδηση, δηλαδή γνώση του εαυτού), μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα και στο ίδιο το άτομο αλλά και στον περίγυρο του. Θα επικαλεστώ και θα υιοθετήσω την παραπάνω φράση του κειμένου, καθ΄ ότι θεωρώ ότι είναι περιεκτική και: "Το Πνεύμα δεν κοιτάει αυτό που νομίζεις ότι θέλεις, αλλά αυτό που η Θέληση ξέρει ότι χρειάζεσαι στο μονοπάτι της αναζήτησης"
  ΧΙΛΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ ΧΙΛΩΝ ΕΧΕΙΣ!!!! Η ΘΕΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ.ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΙΔΙΩΣ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΕΡΩΤΑ. ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΡΙΑ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ.!! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΙΤΕΡΟΙ..........
  Η ΘΥΛΗΚΗ ΦΩΝΟΥΛΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα Λυκιε, καλημέρα θυληκή φωνούλα!
  Η αναφορά μου στην δύναμη της θέλησης έχει να κάνει με τον εγωισμό. Για να θελήσουμε κάτι και να το πράξουμε, πρέπει πρώτα να το κατανοήσουμε - συνειδητοποιήσουμε. Ετσι γνωρίζοντας τον εαυτό μας (Γνώθι σ' αυτόν), αποκτούμε και την θέληση να διώξουμε τους φόβους, τις αρνητικές σκέψεις και την μεμψιμοιρια ότι οι άλλοι μας φταίνε για κάθε κακο που μας συμβαίνει. Η ζωη είναι όμορφη και γλυκιά ακόμα και με τις δυσκολίες της! Ας προσπαθήσουμε να την βλέπουμε με την αισιόδοξη πλευρά της και το σίγουρο είναι ότι θα βγούμε κερδισμέμοι!!!
  ΧΙΛΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου ΧΙΛΩΝΑ!
   Η ζωή, δεν είναι μόνο όμορφη και γλυκιά με όλες της τις δυσκολίες, αλλά εξόχως αναγκαία για την εξέλιξή μας και την γενικότερη εξέλιξη του Θείου Σχεδίου! Η αυτογνωσία είναι ο αυτοσκοπός της ζωής μας και η δύναμη της θέλησης, όπως και η επιβολή της στο θυμικό μας (δηλαδή στη ζωώδη μας φύση), είναι το εργαλείο για την νίκη μας επί της ύλης (των χωροχρονικών δεσμών μας). Κερδισμένοι, σίγουρα!!
   ΛΥΚΙΟΣ.

   Διαγραφή
 4. λυκιε...... εωσφορικο ονομα....διαλεξες......απο την ριζα λυκ- .... φως .... ο φερων το φως .... LUC ....εξ'ου και LUCIFER!!!!!!

  ΛΥΚΙΕ , λαθος παρατσουκλι δια/λεξες!!!!!

  ο παρατηρητης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η λέξη Λύκιος (ή Λύκειος), προέρχεται από το λήμμα –λύκη και σημαίνει αμυδρό φως (ομόρριζα: λυκόφως, λυκαυγές). Το βρίσκουμε ως δηλωτικό του Απόλλωνα και του Δία (Λύκιος Απόλλων, Λύκιος Ζευς) . Άρα λοιπόν, Λύκιος είναι αυτός που φέρει ή φέρνει το αμυδρό φως. Δηλαδή, αυτός που προκαλεί την έλευση του κυρίως Φωτός. Με λίγα λόγια, είναι αυτός που αφυπνίζει! Εδώ βεβαίως, η λέξη «φως» συμβολίζει την Γνώση, την Αλήθεια. Το λατινικό λήμμα –lux/luxus σημαίνει φως (και όχι αμυδρό φως). Εν πάση περιπτώσει όμως, η λέξη Lucifer (Εωσφόρος) ομοιάζει νοηματικά με την λέξη Λύκιος. Κανονικά την λέξη Lucifer, θα έπρεπε να αποδίδουν καλύτερα οι λέξεις: Πυρφόρος, Φωτοδότης, κτλ. Στην λέξη Εωσφόρος, το πρώτο συνθετικό –Έως σημαίνει λυκόφως δηλαδή έσπερο φως (αμυδρό). Άρα Lucifer σημαίνει κατά λέξη, αυτός που φέρει ή φέρνει το Φως. Αυτός λοιπόν που φέρει το Φως, με την έννοια της απόλυτης Γνώσης και Αληθείας, δεν μπορεί να είναι άνθρωπος, αφού αυτός είναι ατελής, αλλά Θεός! Μνημονεύω αυτά, για να δείξω ότι άλλη είναι η έννοια του Lucifer και άλλη του Εωσφόρου! Δεν είναι συνώνυμα.
   Τώρα, Εωσφόρος και Λύκιος ουσιαστικά έχουν την ίδια ερμηνεία, όμως πρακτικά η λέξη Εωσφόρος έχει αποδοθεί (δογματικά) στον Διάβολο, ενώ η λέξη Λύκιος στον θεό του Φωτός. Υπάρχει σαφής διαφορά, ως προς τον σκοπό που υπηρετούν οι δύο αυτοί πόλοι, γι αυτό και δεν επιτρέπεται η μεταξύ τους ταύτιση. Ας μην υπεισέλθουμε στο γιατί ο Διάβολος ονομάστηκε και Εωσφόρος και τι είδους γνώση ήθελε να φέρει.
   Αντίστοιχη μνεία υπάρχει και για τον Προμηθέα, ας μην ξεχνάμε…
   Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η λέξη Λύκιος δεν επιλέχθηκε και δεν υφίσταται ως ταυτόσημη με την Εωσφορική-Διαβολική δύναμη, αλλά με την αντίθετή της.
   ΛΥΚΙΟΣ.

   Διαγραφή
  2. Να υπεισελθουμε, να υπεισελθουμε. Πολλοί θα ήθελαν πολύ να μάθουν , Λυκιε όταν βρεις χρόνο, παρακαλώ γράψε ένα ποστ περί αυτού
   Ευχαριστιες

   Διαγραφή
  3. Ας θυμηθούμε λίγο το δένδρο της Γνώσης, από το οποίο ο Θεός απαγόρευσε στον Αδάμ να "γευτεί" τον καρπό του. Ποιος ήταν αυτός που παρότρυνε την Εύα να φάει και να δώσει στον Αδάμ; Ο Διάβολος (=Διαβολέας του Θείου Σχεδίου/ ο αντίθετος πόλος) με την μορφή όφεως...
   Ο Προμηθέας γιατί τιμωρήθηκε αιωνίως από τον Δία; Διότι επιχείρησε να παραβεί τις εντολές του Διός και να δώσει στους ανθρώπους την Γνώση (Πυρ). Ποια γνώση όμως; Το κίνητρο του Προμηθέα ήταν η υπεροχή του ανθρώπινου είδους, έναντι των υπολοίπων, διά της Γνώσεως.
   Όμως η Γνώση για την οποία μιλάμε, αποτελεί την απόλυτη Γνώση την οποία ο Θεός –Δημιουργός απαιτεί να αποκτήσει ο άνθρωπος ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ του μέσω της ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ. Η ευκαιρία που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο για να το επιτύχει , είναι η βιωματική του επαφή με τον υλικό κόσμο (ένσαρκος βίος) Τον κόσμο της φθοράς, του πόνου, του κόπου και κυρίως των ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ. Όπλο του, η ελευθερία βουλήσεως και επιλογής. Μόνο μέσα από την επίγνωση και τελικά την συνειδητή επιλογή, ο άνθρωπος θα αυτογνωσθεί και θα κοινωνήσει την Θεία Φύση, άρα και την δική του Φύση.
   Η ενέργεια λοιπόν του Διαβόλου και του Προμηθέα να παρακάμψουν το Θείο Θέλημα και να αποδώσουν ως «δώρο» στον άνθρωπο την Απόλυτη Γνώση, αποτελεί βεβήλωση και προσπάθεια ανατροπής των Συμπαντικών Νόμων. Γι αυτό και μιλάμε για διαβολή (Διάβολος).
   Η Απόλυτη Γνώση που όμως δεν περνά από την συνειδητή επιλογή της ανθρώπινης διάνοιας και της ψυχής μας, δεν γίνεται ποτέ κτήμα μας και ποτέ δεν χρησιμοποιείται συνετά. Είναι σαν να δίνεις σε μωρό ένα θανατηφόρο όπλο! Η «Γνώση» που δίνει ο Διάβολος, είναι η υποκατάστατη της Αληθινής (με την έννοια της χρηστής). Πρόκειται για γνώση διαχείρισης φυσικών δυνάμεων, μέσω τελετουργικών διαδικασιών και επικλήσεων. Άρα χρήση μηχανισμών ΕΤΕΡΩΝ δυνάμεων και όχι των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ, όπως το Θείο Σχέδιο επιτάσσει.
   ΛΥΚΙΟΣ.

   Διαγραφή
  4. Πιστεύω αξίζει να φτιάξεις ενα άρθρο πάνω σε αυτό ακριβώς ώστε να μπορουμε να συζητήσουμε εκτενέστερα καθώς το ζήτημα ειναι θεμελιώδους σημασίας.
   Ενδιαφέρουσα η άποψη πως ο προμηθέας ταυτίζεται με τον εωσφορο ασχέτως κινήτρων καθώς η κρίση.της ποιότητας αυτών ειναι υποκειμενικη. Πάνω σε αυτη τη συλλογιστική μπορουμε να πούμε πως σε κάποιο βαθμό δικαιώνεται ο Johnson στον "κώδικα του παρθενώνα". Θυμίζω


   Περιγραφή

   "Η δημιουργία του κόσμου, η συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας, είναι καταγραμμένες στα μάρμαρα του Παρθενώνα μέσω ενός ιδιότυπου κώδικα" υποστηρίζει στο ανατρεπτικό και πολύ ενδιαφέρον αυτό βιβλίο του ο αμερικανός ερευνητής Robert Bowie Johnson, προκαλώντας διεθνώς έντονες συζητήσεις. Ο ίδιος κατάφερε να "σπάσει" αυτόν τον κώδικα των αρχαίων Ελλήνων και αποκαλύπτει, μεταξύ των άλλων, το εξής εκπληκτικό: Οι ήρωες και οι θεοί που πρωταγωνιστούν στην ελληνική μυθολογία, είναι ουσιαστικά τα ίδια αρχέτυπα, οι ίδιοι χαρακτήρες, που πρωταγωνιστούν, με άλλα ονόματα, στην εβραϊκή Γένεση! Με μία όμως τεράστια διαφορά: οι "καλοί" της μίας παράδοσης είναι οι "κακοί" της άλλης και το αντίστροφο...


   Αν ισχύει αυτή η εκδοχή, γεννιούνται παρά πολλά και πολύ ενδιαφεροντα ζητήματα. Τον τελευταίο καιρό δούλευα πάνω στην υπόθεση πως ο προμηθέας συμβολίζει την ψυχή του ανθρωπου. Ο λόγος ειναι πως οι αλυσίδες συμβολίζουν λογικα το δέσιμο στον υλικό κόσμο. Ο Ηρακλης, δηλαδή αυτός που θα κάνει 12 άθλους, δηλαδή θα υποτάξει τα πάθη του μεσα απο την εφαρμογη των 12 ηθικών αρετών, θα τον ελευθερώσει. Για ποιο λόγο να το κάνει ο άνθρωπος που θα φτάσει κοντά στη θεωση αν ο προμηθέας ειναι ο διάβολος; Εκτός και αν το επιτάσσουν οι καιροί λόγω αναγκαιότητας. Χμμ. Ευχαριστω Λυκιε, μου προσφερες πολλά δεδομένα προς επεξεργασία
   Στοχαστής

   Διαγραφή
  5. Φίλε Στοχαστή,
   μήπως λοιπόν, ο Προμηθέας αντιπροσωπεύει τον Διάβολο, που εξ αιτίας του επήλθε η Πτώση του Ανθρώπου; Αφού λοιπόν ο Προμηθέας συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή ΜΕΤΑ την Πτώση της (δηλαδή από το σημείο που ο Προμηθέας έδωσε το "Πυρ" στον άνθρωπο) και προέκυψε το αποτέλεσμα, δηλαδή η δέσμευση στην ύλη (ένσαρκη ζωή), τότε ασφαλώς συμπεραίνουμε ότι ο Προμηθέας εξυπηρέτησε το Σχέδιο του Διός, στο να επέλθει η αποδόμιση της σύνθεσης του ανθρωπίνου Όντος και στην συνέχεια να απαιτηθεί η διαδικασία της αυτεπίγνωσης και της αναδόμησής του, σε ΕΝΑ. Επειδή μάλιστα η Θεός ή ο Δίας επιθύμησε την αυτοεπιβεβαίωσή Του, διαιρέθηκε σε δυαδικό Ον. Δηλαδή σε Δίας-Ζευς, όπου Δίας=αυτός που διαιρεί (διχάζει) και Ζεύς= αυτός που ζεύει(ενώνει)! Ο Προμηθέας-Διάβολος λοιπόν παραβιάζει την Θεϊκή νομοτέλεια, σκοπίμως (διχάζει τον Νόμο), για να αποδειχθεί στην συνέχεια, η δύναμη και η νίκη της επανένωσης... Να επιβεβαιωθεί δηλαδή, η νίκη του Θεού (του Νόμου).
   ΛΥΚΙΟΣ.

   Διαγραφή
  6. Επειδή γίνεται εκτενή αναφορά στον μύθο του Προμηθέα και την τιμωρία του απο τον Δία, θα έπρεπε να θυμηθούμε λίγο τον "μύθο". Στον μύθο λοιπόν του Προμηθέα, ο Δίας τον τιμωρεί όχι μόνο επειδή έδωσε γνώσεις στους ανθρώπους και τους στήριξε γενικώς απέναντι στους θεούς, αλλά και επειδή αρνιόταν να του αποκαλύψει ένα σημαντικό μυστικό που ήταν ζωτικής σημασίας για τον ίδιο τον Δία !
   (Ο Προμηθέας ήταν μάντης και είχε μαντέψει πως ο Δίας δεν θα κυβερνά για πάντα τον κόσμο, το μυστικό που γνώριζε και δεν του αποκάλυπτε ήταν με ποιο τρόπο μπορούσε να αποφύγει την "εκθρόνιση" του)
   Εδώ είναι και το καίριο θέμα! Ανατρέχοντας και σε άλλες μυθολογίες, όπως επίσης και στην Παλαιά Διαθήκη, οι θεοί θεωρούσαν επικίνδυνο για αυτούς την εξέλιξη του ανθρώπου , κρίνοντας ότι έτσι μελλοντικά κινδύνευαν να χάσουν τον έλεγχο του πλανήτη – κάτι που ίσως τελικά και να συνέβη- και για αυτό οι πράξεις του Διαβόλου , του Προμηθέα και των άλλων συμβολίζουν το κακό.

   Σας προτρέπω να δείτε την ταινία Προμηθέας. Η ταινία εστιάζεται όχι για το τι θα γίνει, αλλά για όσα έχουν χαθεί πίσω στο χρόνο, για την πιθανότητα της προέλευσής μας: «Εχει να κάνει με την αφετηρία της ζωής μας και το αιώνιο «εάν». Είμαι σίγουρος ότι θα ενδιαφέρει πολύ κάποιους......

   Διαγραφή
  7. Ανωνυμε φιλε, οι σκέψεις μας σχετικά με την ταινία Προμηθέας ταυτίζονται. Ο μόνος λόγος που κρατιεμαι ώστε να μην την δω ειναι πως περιμενω να την δω σε 1080p. Παρατηρώ όμως κριτικές που μεγαλώνουν τις προσδοκίες μου. Όπως αυτή του maddox που την επικρίνει ανελέητα για ορισμένα σεναριακα κενα. Που σημαίνει πως σε καποιον που δεν έχει ασχοληθεί και το βλεπει ως παραμύθι γεννιούνται απορίες. Θαρρώ σε καποιον που.έχει δουλέψει στην αποσυμβολιση θα υπάρχουν απαντησεις έστω και αν ειναι μια θεωρία-άποψη.

   Άλλωστε τέτοια είναι και αυτή που ανέφερα με την ψυχή. Είναι προσωπική μου θεωρία που ακόμα δεν την εχω ολοκληρώσει για να την παρουσιάσω, μπορεί να είναι λανθασμένη. Δεν νομίζω να είναι όμως διττός ο.συμβολισμος. Άλλος δηλαδή πριν και άλλος μετά την πτώση. Το θεωρώ λίγο τραβηγμένο. Δεν είμαι σιγουρος και αν συμφωνώ με τον όρο πτώση. Τι θα πει πτώση; Τι ήμασταν δηλαδή πριν και τώρα πέσαμε; Άλλο αν άλλαξαν ή χάθηκαν κάποιες ιδιοτητες μας. Αν ήμασταν δηλαδή πριν τελειοποιημενα όντα γιατί χρειαζόμασταν γνώση; Δεν εννοειται πως θα έπρεπε ήδη να την κατέχουμε; Μήπως απλά μας δόθηκε η γνώση του καλού και του κακου; Οι ερωτήσεις αυτές είναι καθαρά απορίας. Αναγνωρίζω όμως στον τομέα αυτό το εξαίρετο έργο του Τραϊανού Παναγιώτη. Αναζητήστε τα βιβλια του, είναι δωρεάν στο ίντερνετ, στο μπλογκ εαμβ.

   Ο Προμηθέας προφητεψε πως ο Δίας θα πέσει από το θρόνο του, επειδή θα γεννηθεί παιδί του πιο τρανό και από τον ίδιο. Χμμ.
   Μην ξεχναμε πως για τις αποκαλύψεις του ο Αισχύλος γλύτωσε την ποινή του θανάτου στο παρά ένα από τον αρειο πάγο, αρα πραγματικά στην τριλογία του αποκαλύπτει κεκαλυμμενα αρρητα μυστικα, άλλωστε το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Μια ερμηνεία άλλη είναι πως συμβολίζει τον ελληνισμό , είναι καλά τεκμηριωμένη αλλά νομίζω πως είναι περισσότερο κάτι που θα μας άρεσε παρά η αλήθεια

   Τέλος, θεωρώ πιθανότερο αν ισχύει η εβραϊκή άποψη πως ο Θεός επέτρεψε να συμβει η όποια πτώση, και πως ο εωσφορος αποτελεί μέρος του θεϊκού σχεδίου. Όπως ίσως και η προδοσία του Ιούδα να ηταν συννενοημενη με την λογική πως αν και το γνώριζε ο ιησούς επέτρεψε να συμβεί. Θα ήταν πολύ εύκολο για τον ίδιο να την αποτρέψει όπως θα ήταν πολύ εύκολο για τον θεό να απομακρύνει το δέντρο με τον απαγορευμένο καρπό, ή τον τρόπο απόκτησης της οποίας γνώσης που έγινε αιτία για 'πτώση'. Συμφωνώ εδώ με την σκέψη σου Λυκιε
   Στοχαστής

   Διαγραφή
  8. Φίλε Ανώνυμε και φίλε Στοχαστή,
   χαίρομαι για τον διάλογο που ανοίξατε! Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον.
   Τι αλήθεια υπήρχε πριν την Πτώση;
   Η κατάσταση του ανθρώπου πριν την Πτώση, ήταν μια παρουσία σε ένα άχρονο χώρο(!) όπου η πνευματική υπόσταση του ανθρώπου ήταν και η μόνη του μορφή.
   Ο άνθρωπος δηλαδή, δεν είχε ψυχικό και υλικό σώμα.
   Ο υλικός κόσμος υπήρχε, χωρίς όμως ζωή έλλογων όντων.
   Ο άνθρωπος ήταν μια ακτίδα φωτός του Συμπαντικού Λόγου. Αποτελείτο από την ίδια πρωταρχική ουσία της εκδήλωσης του Δημιουργού. Μια πνευματική παρουσία δηλαδή, χωρίς αυτεπίγνωση της ατομικότητός του. Χωρίς επίγνωση της υπάρξεώς του, αλλά και της δημιουργίας ολοκλήρου! Η ανάγκη για αυτοεπαλήθευση και αυτοεπιβεβαίωση της Δημιουργού αιτίας, οδήγησε στην λεγόμενη Πτώση.
   Υπ’ όψιν ότι η Πτώση δεν αφορά τον άνθρωπο μόνο, αλλά ΟΛΕΣ τις έλλογες πνευματικές οντότητες της δημιουργίας.
   Η ανάγκη για αυτεπίγνωση της ίδιας της Δημιουργίας, της επιβεβαίωσης δηλαδή της Υπάρξεως η οποία προήλθε από την Ανυπαρξία (φάση πριν την εκδήλωση της Δημιουργίας), οδήγησε τις πνευματικές οντότητες -όπως ο άνθρωπος-, στην δημιουργία ψυχικού και υλικού σώματος, ώστε η «παρουσία» τους να αγκαλιάσει όλη την Δημιουργία και μέσα από την κατανόηση της νομοτέλειας που την δομεί, να αυτογνωσθεί.
   Η Πτώση, είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία. Αυτή η «απόφαση», να εκπέσουμε από την μονήρη πνευματική μας υπόσταση και να διευρυνθούμε προς τα κατώτερα στρώματα της Δημιουργίας, τον ψυχικό και τον υλικό κόσμο, ώστε βιώνοντάς τον, θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την νομοτέλεια που δόμησε τα πάντα. Αποκτώντας λοιπόν αυτή την Γνώση, ο σκοπός του Θείου Σχεδίου ήταν να επανέλθουμε στην αρχική μας κατάσταση (μόνο πνευματική υπόσταση), μεταφέροντας στην Πηγή μας την κατανόηση της υφής και το νόημα της Δημιουργίας, προσδίδοντας έτσι την ολοκλήρωση της φάσης «Δημιουργία» του όντως Όντος.
   ΛΥΚΙΟΣ.

   Διαγραφή
 5. Καλημέρα σε όλους σας και στον διαχειριστή του φιλικού μας ιστολογίου ΛΥΚΙΟ.

  Θα έλεγα ότι έχει σοφιστεί εδώ και χρόνια ο λαός μας .
  << Οι καλοί Καπεταναίοι στις φουρτούνες φαίνονται >>.

  Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι δύσκολη και όχι πάντοτε επιθυμητή , όπως και αυτά που συμβαίνουν στην ζωή μας , είτε αυτά είναι ευχάριστα , είτε ... δυσάρεστα .
  Τα ευχάριστα κατά πως φαίνεται μπορεί να είναι και τα απλά καθημερινά πράγματα που πολλές φορές λόγο άλλων δυσκολιών δεν δίνουμε ως συνήθως τόση σημασία , ή δεν έχουμε το σθένος να καταλάβουμε και να τις ζήσουμε κατά πως μας πρέπει .

  Οι δυσκολίες της ζωής όμως ,είναι αυτές που μπορεί να σε αλλάξουν , να αναγκαστείς , να υποχρεωθείς, όντας πλέον αποδεχόμενος ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσεις .
  Πολλές φορές ,τα άσχημα που εισέρχονται στην ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά δεν είναι και αυτά που σου χτυπάνε την πόρτα και σε προειδοποιούν .
  Δυστυχώς από μικρά παιδιά μαθαίνουμε και διδασκόμαστε ( ως παράδειγμα θα αναφέρω ) πολλά πράγματα για την ζωή και τις χαρές της , αλλά δυστυχώς τίποτε για τον θάνατο ή την απώλεια ενός προσώπου που μπορεί να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μας .

  Ως άνθρωποι πολλές φορές θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα και στρουθοκαμηλίζουμε στην ιδέα της απώλειας , ή άλλης έκτακτης περίπτωσης όπως της ανεργίας ή της συμπόρευσης με άτομο με χρόνια πάθηση .

  Στην ζωή μας δυστυχώς ή ευτυχώς , δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο και να μην μας συμπαρασύρει ο ουτοπικός κόσμος που πολλές φορές θέλουμε να μας περιβάλλει .

  Γιγαντώνεσαι στην ζωή με τις ασχήμιες που πολλές φορές διέρχεσαι .

  Αν μη τι άλλο σε στιγματίζουν πάντα οι δυσάρεστες καταστάσεις, σε αλλοιώνουν ,σε πανικοβάλλουν και σε αναγκάζουν να αποδεχθείς πολλές φορές ότι πρέπει να αλλάξεις .

  Μαθαίνεις τότε ότι πρέπει να παλεύεις με τις ανάγκες σου , με τα θέλω σου και προσπαθείς να γκρεμίσεις τον ουτοπικό σου κόσμο που σε περιβάλει .
  Πρέπει να αντιμετωπίσεις ή να παραδεχθείς την ήττα σου , στην ζωή .
  Σαφώς πλέον παύεις να κινήσε στα ΕΓΩ σου , αποβάλλεις ότι αλλοιώνει την σκέψη σου και σαφέστατα προσπαθώντας κάνεις αυτό που έπρεπε να είχες κάνει προ πολλού .
  Δεν αφήνεις στην ζωή σου να διέρχονται άτομα που θέλουν να σε διαβάλουν , να σου επιβάλουν , να σε εκπορνεύσουν να σε στιγματίσουν και να αλλοιώσουν καθ'οποιοδήποτε τρόπο την ηρεμία σου .

  Γιατί δεν το κάνουμε αυτό πριν μας συμβούν κάποια άσχημα στην ζωή μας ;
  Μα φυσικά γιατί ίσως έχουμε πλάσει έναν ουτοπικό κόσμο για εμάς και τα άτομα που μας περιβάλουν .
  Δυστυχώς οι άνθρωποι είμαστε ότι το πιο ωραίο μπορεί να δημιουργήσει η μητέρα φύση , αλλά... μπορούμε να γίνουμε ότι το πιο άσχημο μπορεί να υπάρξει .

  Είναι μήπως θέμα χαρακτήρα πως θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της ζωής
  Εγώ θα απαντήσω πως όχι .
  Κανένας δεν γεννιέται μαθημένος πως να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής , μα ούτε και μπορεί να το διδαχθεί σε κανένα σχολείο .
  Το σχολείο αυτό λέγετε ζωή και είναι εκεί έξω .

  Ή αποδέχεσαι ότι πρέπει να το διέλθεις , ή αποδέχεσαι την ήττα σου και αφήνεσαι έρμεο τις φουρτούνες που μπορεί να σε βρούνε .

  Εγώ ως φίλος αυτού εδώ του χώρου, θα παρακαλέσω ( όντας έχοντας αγνές προθέσεις ) να θέσετε στην ζωή σας ένα απλό ερώτημα κάποια στιγμή που θα μπορείτε με καθαρή σκέψη να αντιμετωπίσετε.

  Πως θα ήταν να μένατε άνεργος ξαφνικά ;
  Πως θα ήταν να βιώνατε την απώλεια προσώπου που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή σας ;

  Μετά από αυτές τις σκέψεις σας, σίγουρα καλεσμένοι να αντιμετωπίσετε ( υποθετικά μιλάω ) κάποιες δυστυχές εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσετε κάποιοι , θα προσπαθούσατε να ζήσετε τις ωραίες στιγμές, που πλέον τις θεωρείτε δεδομένες και θα δημιουργούσατε έναν υγιές περίγυρο για εσάς και τα άτομα που σας περιβάλλουν ,αλλά πάντα όχι με γνώμονα του κάθε ενός τα ΕΓΩ .

  Εγώ με όλη μου την καρδιά, απεύχομαι να ζήσετε δυσάρεστες στιγμές και ΘΈΛΩ να σας πω ό,τι , όσες δυσκολίες και αν τυχόν σας δημιουργηθούν και αντιμετωπίσετε μην παύσετε ποτέ μα ποτέ.... ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ .

  ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ

  Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φίλε μου ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ,
  υποκλίνομαι στην κατάθεση της ψυχής σου μέσα από το υπέροχο αυτό μήνυμα που μας στέλνεις. Γνωρίζοντας πως μιλάς μετά από την βιωματική εμπειρία των όσων αναφέρεις και με το γεγονός ότι εσύ, κατάφερες να αντιπαρέλθεις την δυσκολία, να ξανασηκωθείς και με το κεφάλι ψηλά να ατενίζεις αισιόδοξα το μέλλον και το μέλλον των παιδιών σου, ο λόγος σου, η παραίνεσή σου έχει μεγάλη αξία διότι προέρχεται από την δική σου αλήθεια!!
  Το γνήσιο και αληθινό αυτό μήνυμα που μας καταθέτεις, είναι ότι πιο ουσιαστικό έχει γραφεί μέσα σε αυτό το ιστολόγιο!
  Παρακαλώ όλους τους σχολιαστές και αναγνώστες να αφουγκραστούν την φωνή του ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ...
  Φίλε μου, σε ευχαριστούμε...
  ΛΥΚΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΦΙΛΕ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ ΜΙΛΗΣΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΝΑΓΚΗ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΟΤΙ ΞΑΝΑΣΗΚΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΑΝΤΕΝΙΖΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ. ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ... ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΣ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ.
  ΜΙΑ ΘΥΛΗΚΗ ΦΩΝΟΥΛΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οταν ο θεος θελη να σου κανει ενα δωρο τοτε στο τυλιγη σε ενα προβλημα εσυ δεν εχεις παρα να βγαλεις το περιτυλιγμα και να βρεις το δωρο !!!ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γι αυτό και "ουδέν κακόν αμιγές καλού"!!! Όλα έχουν διπλή όψη και οφείλουμε να βλέπουμε ΚΑΙ τις δύο (ίσως και περισσότερες) πλευρές, ώστε να είμαστε πιό μακρυά από τον υποκειμενισμό μας και πιό κοντά στην αλήθεια. Και η πιό σκληρή εμπειρία, μας αφήνει ένα όπλο ανεκτίμητης αξίας για την κατανόηση της ζωής, του εαυτού μας, αλλά και του Δημιουργού!
   Μην πάτε πολύ μακρυά, δείτε για παράδειγμα τους παραολυμπιακούς αγώνες και το παράδειγμα δύναμης των ανθρώπων, που παρά τα προβλήματα του σώματος που αντιμετωπίζουν, γίνονται ικανοί για σωματικούς άθλους, κατά πολύ υπέρτερους από αυτούς των υγειών αθλητών...
   ΛΥΚΙΟΣ.

   Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.


.