Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

"Για όλα φταίει το Σύστημα" και εμείς τι κάνουμε;


Γράφει ο Λύκιος


 Κάθε μέρα συναντούμε τον παραλογισμό της διοίκησης, την αναποτελεσματικότητα των φορέων, την διαφθορά των προσώπων, την κατάχρηση της εξουσίας, τον κομπλεξισμό στις αποφάσεις, την εξαπάτηση απ΄τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, την αδιαφορία των δημοσίων λειτουργών, την απληστία των ιερέων, τον φανατισμό και την οπαδική βία, το ρουσφέτι των πολιτικών, το πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία παντού, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την αισχροκέρδεια, τον μαυραγοριτισμό και τα καρτέλ των εμπόρων, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ζηλοφθονία των φίλων και των συγγενών, την εκδικητικότητα και την ατομικότητα που προωθείται ως ηθική αξία, τον μηδενισμό και τον υλισμό που κυριαρχεί στον "πνευματικό" χώρο, την εξαφάνιση κάθε έννοιας κάλλους, αρμονίας και καλαισθησίας, την υποκρισία της φιλανθρωπίας και την επιλεκτική ευαισθησία για τα κοινωνικά θέματα και τόσα άλλα, που συνιστούν την παθογένεια της κοινωνίας μας και τα σχολιάζουμε δυσμενώς, μεμψίμοιρα και μίζερα!

Την ίδια στιγμή νιώθουμε βολικά στο τέλος της ημέρας, αφού τελικά καταφέρνουμε να "επιβιώνουμε" σε αυτή την τόσο ενοχλητική πραγματικότητα, μιας και έχουμε αναπτύξει τις ανάλογες δεξιότητες, ώστε να προσπερνάμε τα εμπόδια, τον παραλογισμό και την νοσηρότητα, θεωρώντας "μαγκιά" μας που καταφέρνουμε να επιβιώνουμε και τελικά να επικρατούμε, να πλουτίζουμε και να είμαστε επιτυχημένοι στη ζωή μας, σύμφωνα με τις αξίες και τα στερεότυπα που μας εγκατέστησαν. 

Νιώθουμε ικανοποιημένοι που κάναμε την δουλειά μας, "λαδώνοντας" τον υπάλληλο, τον δικαστή ή τον γιατρό, για να μας κάνουν την δουλειά μας στην ώρα της και σύμφωνα με το δικό μας συμφέρον, αφού "δεν γίνεται και αλλιώς"! Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με την προτροπή να γίνουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, για να "βγάζουν πολλά λεφτά και να βρίσκονται πάνω απ΄τους άλλους", γιατί θαυμάζουμε (ζηλεύουμε) την σπιταρόνα που έφτιαξε δίπλα μας ο γιατρός και την καινούργια Mercedes που αγόρασε. 

Τους λέμε να γίνουν δημοσιογράφοι και δικαστές, για να έχουν δύναμη και να τους φοβούνται όλοι. Όλοι επιζητούμε δύναμη, εξουσία και χρήμα, για να επιβαλλόμαστε στους πολλούς και να νιώθουμε ανώτεροί τους. Αν το πετύχουμε, τότε γινόμαστε κυνικοί, άδικοι και βάναυσοι με τους άλλους. Αν δεν το πετύχουμε γινόμαστε επικριτικοί, μίζεροι και εκδικητικοί με τους "δυνατούς", τους οποίους μισούμε επειδή δεν γίναμε κι εμείς τέτοιοι. Η λογική "γιατί αυτός και όχι εγώ", μας κάνει να νιώθουμε θύματα του συστήματος και αδικημένοι απ΄την ζωή, που τελικά μας οδηγεί στην εκδικητική λογική "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα", μιας και δεν μπορούμε να έχουμε και εμείς μια τέτοια. 

Για όλα μας τα "δεινά", πάντοτε ευθύνονται οι άλλοι! Οι πολιτικοί, οι πλούσιοι, οι δυνατοί, τα αφεντικά, τα συμφέροντα, οι ανώτεροι, οι γονείς, το σύστημα, η ιδεολογία, η θρησκεία, η επιστήμη...

Για τον εαυτό μας επιφυλάσσουμε πάντοτε τον ευνοϊκό ρόλο του μοιραίου θύματος, που αναγκάζεται να προσαρμοστεί και να παίξει με τους όρους του παιχνιδιού.

Δεν θέλουμε να δούμε ότι στην πραγματικότητα, όχι μόνο αποδεχόμαστε την κατάσταση, αλλά γινόμαστε μέρος της, την αναπαράγουμε και την διαιωνίζουμε στο διηνεκές.

Αντί με την προσωπική μας ευθύνη και τις επιλογές μας να την αποδομούμε στον βαθμό που μπορούμε, την γιγαντώνουμε, την εξωραΐζουμε και συμφιλιωνόμαστε μαζί της, όταν τελικά καταφέρνουμε να την εκμεταλλευτούμε και να καρπωθούμε οφέλη. 

Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε εκουσίως εγκλωβισμένοι σε μια νοσηρότητα, που υπονομεύει τον ελεύθερο άνθρωπο, τις ανθρώπινες αξίες, την δικαιοσύνη και την ευδαιμονία του.

Αυτή την νοσηρή κοινωνία, δεν μας την επέβαλλε κανείς. Την παραλάβαμε, την αντιληφθήκαμε και επιλέξαμε να την παραδώσουμε χειρότερη στα παιδιά μας.

Η φυγοπονία δεν μας επιτρέπει καμία προσωπική θυσία. Δεν θέλουμε να χάσουμε καμία βολή, κανένα προνόμιο, καμία θέση, ρόλο και άνεση στην ζωή μας. Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με το σύστημα που ειρήσθω εν παρόδω κατηγορούμε, όταν δεν μας ευνοεί απέναντι στους άλλους. 

Προτιμούμε να εξιλεώνουμε το τέρας, αντί να το πολεμάμε.


Η προσωπική μας ευθύνη λοιπόν, δεν μας επιτρέπει να επικρίνουμε την νοσηρότητα της κοινωνίας, αν είμαστε κι εμείς μέρος της.

Αν νιώθουμε ότι η κοινωνία μας νοσεί, ότι κυριαρχεί το άδικο, η απανθρωπιά, ο φθόνος και ο παραλογισμός, οφείλουμε να απέχουμε από αυτές τις έννοιες. Να τις αντιμαχόμαστε.

Όταν βλέπουμε άδικο στους άλλους, πρέπει να το καταγγέλλουμε και να το εμποδίζουμε.

Όταν βλέπουμε παραλογισμό στους άλλους, πρέπει να μιλάμε, να αντιδρούμε, να προτείνουμε το λογικό και να βρίσκουμε λύσεις.

Όταν βλέπουμε απάνθρωπη συμπεριφορά, πρέπει να την εμποδίζουμε με προσωπικό κόστος και να την καταγγέλλουμε.

Οι επιλογές μας πρέπει να προτάσσουν τις ανθρώπινες αξίες και αυτές που προάγουν τον ελεύθερο άνθρωπο, όχι με την έννοια της ατομικότητας, αλλά του κοινωνικού ανθρώπου που δρα και λειτουργεί συλλογικά, μέσα από την αλληλεπίδραση. 

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να θυσιαστεί για το οικονομικό όφελος.

-Αν είμαστε δικαστές, να μην υποκύψουμε σε πιέσεις, χρηματισμούς και προσωπικές ιδεοληψίες. Να υπηρετούμε το Δίκαιο με ατομικό κόστος.

-Αν είμαστε ιατροί να υπηρετούμε τον άνθρωπο, χωρίς δυσανάλογα και υπερβολικά ανταλλάγματα. Δεν εκμεταλλευόμαστε τον ανθρώπινο πόνο και την αδυναμία.

-Αν είμαστε δικηγόροι, υπηρετούμε την απόδοση του Δικαίου και δεν ενθαρρύνουμε την αδικία, ξεγελώντας την Δικαιοσύνη, με αντάλλαγμα το χρήμα.

-Αν είμαστε πολιτικοί υπηρετούμε το συμφέρον του λαού, χωρίς να δεχόμαστε πιέσεις για εξυπηρέτηση συμφερόντων κανενός. Προστατεύουμε το έθνος, τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, έστω και αν θίγονται συντεχνίες και οικονομικά συμφέροντα. Νομοθετούμε πάντοτε με γνώμονα το Δίκαιο και τις ιδανικές ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και δεν εξαιρούμε τον εαυτό μας από τον νόμο, ούτε αποδεχόμαστε προνόμια, θυμόμενοι ότι είμαστε προσωρινά στην εξουσία για την υπηρέτηση του συνόλου και όχι για την ικανοποίηση των προσωπικών μας παθών και φιλοδοξιών. 

-Αν είμαστε εκπαιδευτικοί, μαχόμαστε για καλύτερη παιδεία και διαθέτουμε όλο το ψυχικό και νοητικό μας κεφάλαιο, για να δώσουμε το καλύτερο καταπίστευμα στην επόμενη γενεά.

-Αν είμαστε ιερείς, αφιερώνουμε την ζωή μας και γινόμαστε το ηθικό παράδειγμα για τους πιστούς, πάντοτε σύμφωνα με τις υψηλές διδαχές της θρησκείας, προσπαθώντας να απέχουμε απ΄τα ανθρώπινα (χρήμα, ανέσεις, υλισμός, πάθη, εξουσία, δύναμη).

-Αν είμαστε λειτουργοί του κράτους, υπηρετούμε τους πολίτες σύμφωνα με τον νόμο και την κατανόηση των ανθρωπίνων προβλημάτων και βρίσκουμε λειτουργικές λύσεις. Δεν γινόμαστε τυπολάτρες και ευθυνόφοβοι, ούτε κυνικοί και αδιάφοροι για τα προβλήματα που ανακύπτουν. Τιμούμε τον μισθό που μας δίνει η πολιτεία και ζούμε με αυτόν, χωρίς να ζητούμε αμοιβές που δεν δικαιούμαστε.

-Αν είμαστε έμποροι δεν αισχροκερδούμε, αλλά κερδίζουμε μέσα σε λογικά πλαίσια, ανάλογα με αυτά που μπορεί να μας προσφέρει η αγορά, σεβόμενοι τον πελάτη και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του με την αξιοπιστία μας.

-Αν είμαστε υπάλληλοι, εργαζόμαστε με συνέπεια και προθυμία για το συμφέρον της εταιρίας μας και διεκδικούμε την ανάλογη αμοιβή για τις υπηρεσίες μας, χωρίς όμως να εκβιάζουμε. Αποδεχόμαστε την ανάθεση εργασιών που είναι ανάλογες των προσόντων μας και δεχόμαστε ότι κάποιοι άλλοι, μπορεί να έχουν περισσότερα προσόντα ή μεγαλύτερες δεξιότητες.

-Αν έχουμε θέση εξουσίας στην εργασία μας, δεν εκμεταλλευόμαστε την δύναμή μας για προσωπικό όφελος, διοικούμε συνετά, δίκαια και αμερόληπτα, θυμούμενοι ότι εξουσιάζουμε ανθρώπους για να πετύχουμε ένα καλό συνδυαστικό αποτέλεσμα και όχι γιατί είναι ιδιόκτητοι δούλοι μας. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ακούμε πάντοτε τους υφισταμένους μας, ενώ μοιράζουμε εργασίες αναλογικά και δίκαια, χωρίς να συγκεντρώνουμε όλες τις ευθύνες σε ένα πρόσωπο ή στον εαυτό μας. Εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τις προσωπικότητες, και ασχολούμαστε εξατομικευμένα με τους υφιστάμενους όταν αυτό απαιτείται.

-Αν είμαστε γείτονες, συγγενείς και φίλοι, χαιρόμαστε με τις επιτυχίες των ανθρώπων μας και τους βοηθούμε με προσωπικό κόστος, στο μέτρο του δυνατού, τόσο ηθικά, όσο και υλικά αν χρειαστεί.

Δεν θα επιζητήσουμε για μας, όσα υλικά πράγματα ή χρήματα κατέκτησε ο άλλος, έστω και αν τον θεωρούμε δόλιο, ανέντιμο ή απατεώνα. 


Αν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι, τότε και μόνον τότε δικαιούμαστε να καταγγέλλουμε την νοσηρότητα της κοινωνίας μας και τους ανθρώπους που την αναπαράγουν.

Με το προσωπικό μας παράδειγμα, όχι μόνο προσμένουμε μιμητές, αλλά τοποθετούμαστε στην πλευρά του υγιούς μέρους της κοινωνίας, που διεκδικεί την εξυγίανση του συνόλου της.

Είναι στο χέρι μας να παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας, γιατί όλοι ξέρουμε και καταγγέλλουμε την παθογένειά της, αλλά κανείς δεν τολμά να την πολεμήσει αρχίζοντας από τον εαυτό του. Καιρός να ξεβολευτούμε και να χάσουμε λίγο έδαφος, προκειμένου να κερδίσουμε στο μέλλον έναν ολόκληρο κόσμο, πιο ανθρώπινο και πιο ελεύθερο για μας και τα παιδιά μας.


ΛΥΚΙΟΣ.


114 σχόλια:

  1. Ο τα νυν ιδών πάντα εώρακεν, όσα τε εξ αϊδίου εγένετο και όσα εις το άπειρον έσται. Πάντα γαρ ομογενή και ομοειδή.(Μ.ΑΥΡΗΛΙΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και τα πάθη των ανθρώπων είναι γνωστά και αειθαλή, δεν έχουν την ίδια ένταση σε όλους τους καιρούς. Γνώμονας είναι η ηθική των καιρών. Αυτή αλλάζει και παρασέρνει τις κοινωνίες προς τα άνω ή προς τα κάτω.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Λύκιε σύμφωνα με τα λεγόμενα σου,με τα οποια συμφωνώ κι εγώ,προκύπτει η αναγκαιότητα της επιστροφής στις βασικές μας αρχές όπως εδώ και λίγο καιρό αναφέρομαι και επιδεικνύω!

      "Τα εις εαυτόν" του Μάρκου Αυρηλίου - Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη
      https://www.youtube.com/watch?v=bJoNtgmXsoE&t=12s

      ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς αγαπητέ ΛΕΩΝΟΡ! Το θέμα είναι πώς θα επιστρέψουμε στις βασικές μας αρχές, δηλαδή πως θα ξανα-ανακαλύψουμε τις αξίες του παρελθόντος μας, μέσα στην σύγχρονη εποχή.
      Θα πρέπει να ξαναδώσουμε νόημα στις αρχαίες προτροπές, αλλά με τρόπο προσαρμοσμένο στην σύγχρονη εποχή, δηλαδή στους σημερινούς ανθρώπους που είναι μεγαλωμένοι με στρεβλές αξίες, με λάθος πρότυπα που τον οδηγούν στην υποβάθμιση του ανθρώπινου είδους, υπεραξία του οποίου είναι η εσωτερική ελευθερία.
      Πολύ καλή η δουλειά της Ελένης Κουλιζάκη, αλλά ξέρεις κάτι; Σε πόσους ανθρώπους νομίζεις ότι απευθύνεται αυτή η κοπέλα; Αυτοί που θα την παρακολουθήσουν, είναι ήδη στον δρόμο της και αφυπνισμένοι!
      Το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε και θα διεγείρουμε αυτούς που είναι σε βαθύ ύπνο, που είναι οι περισσότεροι. Δεν τρέφω φρούδες ελπίδες για το σύνολο των ανθρώπων, αλλά ίσως να πρέπει με κάποιον τρόπο, ένα μέρος εν δυνάμει εγρηγορότων ανθρώπων, να εκτεθεί στην νοητική και ηθική διέγερση, με τρόπο που να του είναι εύπεπτος και ελκυστικός.

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  2. Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις και προτροπές σου, φίλτατε Λύκιε. Καλό είναι να μας τις υπενθυμίζουν πού και πού διάφορες πένες όπως η δική σου γιατί έχουμε την τάση να ξεχνάμε το μερίδιο ευθύνης μας αν και εύκολα σηκώνουμε το δάχτυλο στα λάθη και τις παραλείψεις των άλλων.

    "Καιρός να ξεβολευτούμε και να χάσουμε λίγο έδαφος, προκειμένου να κερδίσουμε στο μέλλον έναν ολόκληρο κόσμο"(Λύκιος)
    Κανείς δε δέχεται να χάσει έδαφος. Κανείς δεν κάνει πίσω. Κανείς δεν αποχωρίζεται τα κεκτημένα του με αντάλλαγμα ένα αόριστο μέλλον. Έχουμε επενδύσει στην ταχυφαγεία η οποία μας αποστερεί τα οφέλη της αργής και ποιοτικής ωρίμανσης. Εντούτοις, είναι γνωστό, πως οι μεγάλες ιδέες απαιτούν χρόνο για να καλλιεργηθούν και ακόμη περισσότερο για να αποδώσουν καρπούς.
    Ποιος τρόπος είναι αρκετά εύπεπτος για τον μέσο σύγχρονο πολίτη, και ικανός να προσφέρει το λάκτισμα για εσωτερική μεταστροφή; Με ποιον τρόπο, μηνύματα όπως της κοπέλας στο βίντεο , θα αναπαραχθούν και θα κοινωνηθούν σε ευρύτερη κλίμακα;
    Νομίζω ότι στην εποχή της εκκαθάρισης δε χωρούν δικαιολογίες για την κατιούσα. Με το ζόρι, μαχητής δε γίνεται κανένας. Ας διαφυλάξουμε ότι ορθώς απέμεινε όρθιο, ως μαγιά για τη μεγάλη επανεκκίνηση.

    "Αυτός ο κόσμος, υπήρχε πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει: μια αιώνια ζωντανή φωτιά που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο." (Ηράκλειτος)

    Και μπορεί να μην μπαίνουμε ποτέ δεύτερη φορά στο ίδιο ακριβώς ποτάμι, σύμφωνα με τον ίδιο φιλόσοφο, ωστόσο οι καταστάσεις είναι παρόμοιες και γι'αυτό οι εγρήγοροι, αναγνωρίζουν τον καιρό και προνοούν.

    Αξιολόγηση των σημερινών πεπραγμένων, κάναμε όλοι απόψε πριν κοιμηθούμε;

    Αυτοκριτική;

    Πετύχαμε κάποιον από τους στόχους μας;

    Αξιοποιήσαμε το χρόνο μας εποικοδομητικά;

    Βγήκαμε για λίγο από το Εγώ μας να αφουγκραστούμε τις ανάγκες κάποιου άλλου και να προστρέξουμε σε αυτές;

    Μελετήσαμε έστω για 5 λεπτά κάτι χρήσιμο και ψυχωφελές;

    Επιχειρήσαμε για λίγο τη σύνδεση με τον Θεό;

    Κάναμε πράξη κάποιο από τα ηθικοπλαστικά μαθήματα που διαλαλούμε;

    Ελπίζω στον απολογισμό, οι θετικές απαντήσεις στα ανωτέρω να μην είναι μηδενικές.

    Ανατολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρια Aνατολή,ένα σκεπτόμενο oν πιθανότατα μετά τις σκέψεις του να προσπαθήσει να τις κάνει πράξεις και αυτό ονομάζεται ΣΤAΣΗ ΖΩHΣ!(Συνήθως σε σκεπτόμενους με κατασταλαγμένες απόψεις.)
    Η στάση ζωής του κάθε σκεπτόμενου όντως τώρα,διαφέρει ανάλογα με το περιβάλλον του και το ιδεολογικό του υπόβαθρο,σύμφωνα με τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτά τα δυο!
    Η επιστροφή στις Βασικές μας Αρχές όπως τα ΔΠ μα οι Υπόλοιπες,μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για μια Ενάρετη Στάση Ζωής!

    ΛΕΩΝΟΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είστε και ρομαντικά πανάθεμα σας... Δε διαφωνώ ότι έχετε καλό σκοπό κι ότι προσπαθείτε κάτι να αλλάξετε έστω κι από δω, αλλά αν πραγματικά θεωρείτε ότι αυτή η επιστροφή στις ρίζες που λέτε, θα γίνει το εφαλτηριο για ενάρετη ζωή μέσα σε ένα σάπιο σύστημα, τότε αγαπούλες πολύ λυπάμαι που θα το πω, αλλά κοιμάστε κι ονειρεύεστε!Επιχειρείτε να συνταιριάξετε ανόμοια και αντιδιαμετρικά πραματα, έχουν σφάλματα λογικής αυτά που ισχυρίζεστε. Ο λιονταρίτσος κάπου πριν λίγες μέρες πόσταρε ένα ταινιάκι, πολύ καλό, μενα μου αρέσε. Αλλά για πείτε μου αλήθεια, από τότε που θυμάστε τους εαυτούς σας, πόσους έχετε ακούσει, πόσους έχετε διαβάσει, με πόσους έχετε συζητήσει για όλα αυτά; Πόσους ανθρώπους έχετε συναντήσει οι οποίοι βεβαίως θεωρητικά τα κατέχουν άριστα όλα αυτά, αλλά όταν έφτασε πριν κανά δυο χρόνια η ξεκάθαρα η ώρα η δύσκολη, κιοτέψανε; Κι όχι μόνο κιοτέψανε, αλλά συνεχίζανε να προσαρμόζουνε στις κιοτεμένες επιλογές του όλα αυτά τα πολύ ωραία θεωρητικά. Κοιτάξτε αγαπούλες, ένας είναι ο δρόμος: της απόρριψης. Και δεν έχει καμιά σημασία πόσα ΔΠ γνωρίζεις κι αν τα γνωρίζεις. Κι αυτός ο δρόμος μόνο μοναχικός μπορεί να είναι, ποτέ δε θα μπορέσει να είναι συλλογικός. Μιλάμε ότι πρέπει να έχεις τρομακτική αυτοκυριαρχία και να είσαι ψυχονοητικά αυτόνομος για να τον διανύσεις. Γιατί όταν θα επιλέξεις να δώσεις απόρριψη, θα εισπράξεις επίσης απόρριψη και μάλιστα επί τρία, όλη μου τη ζωή πάνω σ' αυτό εκπαιδεύομαι. Εγώ να σας πω, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο και πραγματικά θεωρώ ότι είμαι ευλογημένος που κατάφερα να βρω ΕΝΑΝ που μπορεί να διανύσει μαζί μου αυτόν τον δρόμο της απόρριψης και της άρνησης. Εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Κανείς δε δέχεται να χάσει έδαφος. Κανείς δεν κάνει πίσω. Κανείς δεν αποχωρίζεται τα κεκτημένα του με αντάλλαγμα ένα αόριστο μέλλον"

    Ασφαλώς και κανείς δεν δέχεται κάτι τέτοιο, όσο υπάρχουν οι υφιστάμενες ηθικές αξίες. Στην εποχή μας προεξάρχει η ατομικότητα, ο κομφορμισμός και η ιδιοτέλεια.
    Αυτά είναι που πρέπει να αλλάξουν συθέμελα, για να μπορέσει να γίνει η ανατροπή.
    Ακόμη και οι προτροπές τη αυτοαξιολόγησης που μας ανέφερες αγαπητή Ανατολή και τα ΔΠ που ανέφερες αγαπητέ ΛΕΟΝΩΡ, χρειάζεται αξιακή/ηθική μεταστροφή για να συμβούν έστω και ατομικά. Δεν αρκεί να τα έχουμε ακούσει ολα αυτά, ούτε να τα αναπαράγουμε στο διαδίκτυο για να τα διαβάζουμε μεταξύ μας (και τελικά να μην τα κανουμε πράξη ούτε καν στον εαυτό μας), αν δεν είμαστε έτοιμοι να τα υποδεχτούμε στην πράξη!

    Φυσικά κανείς δεν περιμένει να μεταστραφούμε απ΄την μια μέρα στην άλλη, ολοκληρωτικά.
    Ωστόσο χρειαζόμαστε δυο πράγματα για να προχωρήσουμε: αναγνώριση των αδυναμιών μας και ισχυρή επιθυμία να εξελιχθούμε.
    Χωρίς το πρώτο, δεν μπορούμε να πάμε ποτέ στο δεύτερο. Πολλοί αναγνωρίζουν την παθογένειά τους, αλλά δεν επιθυμούν να εξελιχθούν από φυγοπονία. Οι περισσότεροι όμως αρνούνται να την αναγνωρίσουν, είτε επειδή νοητικά υπολείπονται (είναι πολλοί αυτοί), είτε επειδή κάτι τέτοιο θα αποδομούσε το εγωπαθές Είναι τους.
    Κάποιες φορές όμως έρχεται ως θεϊκή χείρα η "μοίρα" και δίνει ένα λάκτισμα που μας συνταράσσει, ώστε να αναθεωρήσουμε την στάση μας. Κάποιοι κατορθώνουν να ανέβουν ένα εξελικτικό σκαλοπάτι, κάποιοι όχι...
    Είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος της αυτοεξέλιξης, αν δεν μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον που να την ευνοεί. Στην αρχαιότητα, υπήρξαν εποχές που το περιβάλλον ήταν πολύ πιο ευνοϊκό για όλους. Ήταν η εποχή που αναδύθηκαν οι περισσότεροι φιλόσοφοι και που αναπτύχθηκαν οι τέχνες και οι επιστήμες.

    Αγαπητέ Kwisatz Haderach, προτείνεις την απόρριψη ως δρόμο την αυτοεξέλιξη.
    Η απόρριψη της κοινωνίας οδηγεί στον μοναχισμό, την απομόνωση. Η ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να εξελιχθεί χωρίς την αλληλεπίδραση με τους άλλους, δηλαδή ότι δεν είναι συλλογικό ον, δεν με βρίσκει σύμφωνο.
    Οι (θρησκευόμενοι) μοναχοί καταφέρνουν τον πνευματικό αναβαθμό τους, μέσω συγκεκριμένης πορείας και τελετουργικής πρακτικής. Ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ρουτίνας με προσευχή, νηστεία και σκληρό έλεγχο σκέψεων και πράξεων. Ακόμη και αυτό όμως, είναι απόρροια πειθαρχίας σε ένα ηθικό κώδικα (θρησκευτικό δόγμα) και όχι μιας συνειδητά ελεύθερης πορείας.

    Αν η άρνηση-απόρριψη, είναι η επιλογή σου διότι σε προστατεύει από την τοξικότητα και τον αρνητισμό που παράγεται από τι ζυμώσεις της κοινωνίας, τότε δίνεις μιαν ανακούφιση μεν, αλλά αποστερείσαι από το ευεργέτημα της προσωπικής νίκης, επί των δυσκολιών. Όχι ότι δεν αντιμετωπίζεις πλείστες δυσκολίες στην μονήρη ζωή σου (έστω και με τον σύντροφό σου), αλλά αυτές είναι ελεγχόμενες, διότι ορίζονται από την διάδραση δύο (και μάλιστα ομονοούντων) ανθρώπων και όχι από πολλούς και ετερόκλητους.
    Αλλά έστω και αν σε ικανοποιεί ο δρόμος που διάλεξες και ας υποθέσουμε ότι είναι ευεργετικός, πως θα μπορούσε αυτός να εφαρμοστεί στο σύνολο των ανθρώπων, ώστε να τον προτείνεις σε όλους;

    Ασφαλώς σου αναγνωρίζω την ιδιότητα του υποκειμενικού ιδεαλιστή (σολιψιστή), όπου αρνείσαι την αντικειμενική υπόσταση της ύπαρξης και πιστεύεις ότι όλα είναι υποκειμενικό προϊόν της ατομικής σου συνείδησης. Υπό αυτό το πρίσμα και μόνον, στέκεται η άποψή σου περί άρνησης-απόρριψης της κοινωνίας.
    Ωστόσο η ακραία αυτή θεωρία, δεν αναιρεί την ανικειμενική πραγματικότητα που αντέχει στο πείραμα και επαλήθευση και αφορά τον πλουραλισμό στην Δημιουργία του Σύμπαντος, στο υλικό πεδίο.

    Πέραν αυτού όμως, αφού είσαι το ζωντανό παράδειγμα αρνητή που απορρίπτει την κοινωνία, πες μας ποια τα οφέλη που καρπώθηκες ατομικά και ποιές οι απώλειες και οι αστοχίες που χρεώνεις στην επιλογή σου, με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που σε διακρίνει.

    ΛΥΚΙΟΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσα χρόνια ρε παιδάκι μου, μια φορά μόνο να καταλάβαινες τί λέω, μια φορά! Όχι, δε μιλάω για μοναχισμό, αν ήθελα να μιλήσω για μοναχισμό θα μιλούσα για μοναχισμό, για την άρνηση μιλάω, την άρνηση του τρόπου ζωής που μου μάθανε. Το πώς θα ζω, πώς θα σκέφτομαι, πώς θα δουλεύω, πώς θα διασκεδάζω, πώς θα ερωτεύομαι, πώς θα γαμάω, πώς θα συναναστρέφομαι, τί θα πιστεύω, τί δεν θα πιστεύω, τί θα πρέπει να αποκτήσω, πώς θα πορεύομαι για να είμαι αποδεκτό κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Το ξαναλέω, για μενα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνον της άρνησης όλων των παραπάνω και μάλιστα άρνησης γιατί πολύ απλά ποτέ δεν μου άρεσαν όλα αυτά, πάντα είχα δυσκολία προσαρμογής σε όλα αυτά, πάντα κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι είναι ψευδή όλα αυτά. Δεν μπορώ να παω σε κάποιον που του αρέσουν όλα αυτά και να του πω αρνήσου τα. Το τί και πώς θα πορευτώ μετά τις αρνήσεις,γιατί είναι τμηματικές οι μικρές αρνήσεις αρχικά μέχρι τη στιγμή της μεγάλης αρνησης,είναι άλλο κεφάλαιο. Και μη νομίζεις, ακόμη και γω που τα λέω αυτά, ακόμη δεν είμαι και με τα δυο πόδια απ'όξω, με το ενα μέσα στην αποδοχή είμαι και με το άλλο απ' όξω στην άρνηση. Αλλά το ξέρω ότι πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να επιλέξω το μέσα ή όξω και για τα δυο πόδια, γιατί εκεί που οδεύει το πράμα, δεν έχει γυρισμό κι όποιος νομίζει το αντίθετο, δεν ξέρει τι του γίνεται. Εσεις δε θέλετε να αλλάξετε το σύστημα που σας μάθανε, εσείς και όλοι δλδ που προσπαθούν να βρουν δήθεν λύσεις, το αποδέχεστε, αποδέχεστε τον τρόπο ζωής που σας μάθανε και θεωρείτε ψευδαισθητικώς ότι μπορείτε να προσαρμόσετε μέσα σ' αυτό έναν κάποιο κώδικα ηθικής εντελώς ασύμβατο με αυτό το σύστημα.Ουτε οι πρώτοι είστε βέβαια ούτε και οι τελευταίοι που θεωρείτε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, το και καλά θα αλλάξουμε το σύστημα από μεσα. Εντωμεταξύ, όσο εσείς θα μιλάτε για όλα αυτά τα φαντασιώδη, τα χρόνια θα περνάνε, το σύστημα θα σας τα κάνει κουρελάκι σιγά σιγά όλα αυτά τα ηθικά, εσείς θα προσαρμόζεστε όλο και περισσότερο στο ψεύδος αυτού του συστήματος ενόσω η πολύ ωραία ηθική σας θα προσαρμόζεται επίσης σ' αυτό, θα ρθει η στιγμή που θα αφήσετε τούτο τον μάταιο κόσμο χωρίς να τον αλλάξετε στο ελάχιστο και ξαναμανά θα έρθετε εδώ για να ξαναλέτε τα ίδια μεσα στο ίδιο ευέλικτο σύστημα και εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν. Με αγάπη θα σας το πω, πάρτε το χαμπάρι, μόνο τα ψόφια ψάρια πάνε με τη ροή του ποταμού, η μεγάλη άρνηση είναι η μεγάλη μύηση, όχι για να βρεις, αλλά για να δομήσεις αυτό που είσαι. Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά σε καταλαβαίνω αγαπητέ Kwisatz Haderach και το σχόλιό σου το επιβεβαιώνει. Μάλλον εσύ δεν με αντιλήφθηκες επαρκώς. Η αναφορά μου στον μοναχισμό, αφορά την απομόνωση εξαιτίας της άρνησης της κοινωνίας. Δέν εχει οπωσδήποτε την κυριολεκτική σημασία (π.χ. τη θρησκευτική), αφού ακόμη και μέσα στην πόλη μπορείς να είσαι μοναχός!
      Η άρνηση του τρόπου ζωής που σου μάθανε, αυτομάτως σε τοποθετεί έξω από την κοινωνία, διότι με την καθολική απόρριψη των κανόνων και των στερεοτύπων της, δεν μπορεί να σε αποδεχτεί και να αλληλεπιδράσει μαζί σου.
      Η κοινωνικότητα απαιτεί συμβάσεις, που ουσιαστικά εκχωρείς δική σου ελευθερία, ώστε να μπορέσεις να συνλειτουργήσεις με τις άλλες προσωπικότητες σε μια αρμονική συνύπαρξη. Αυτές οι συμβάσεις είναι αναγκαίο κακό και ασφαλώς δεν είναι ευχάριστες, αφού είναι περιοριστικές της ατομικής ελευθερίας. Ο ευφυής άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον σκοπό και προσαρμόζεται σε αυτή την αναγκαιότητα. Το να μάθεις να εκχωρείς και να προσαρμόζεσαι, είναι βασικό μάθημα της ζωής. Ωστόσο πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια κάποια όρια και εκεί αρχίζει το πρόβλημα.
      Δεν θα υπεισέλθω περαιτέρω σε γνωστά θέματα.
      Θα επιμείνω όμως στο ερώτημά μου, που αναζητά όλη την ουσία της θέσης σου:
      Τι κέρδισες από την στάση σου ως αρνητής και τι έχασες μέχρι τώρα;
      Και ένα ακόμη ερώτημα:
      Λες ότι "ούτε οι πρώτοι είστε βέβαια ούτε και οι τελευταίοι που θεωρείτε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, το και καλά θα αλλάξουμε το σύστημα από μεσα."
      Με ποιό τρόπο η άρνηση και η αποχή απ΄το κοινωνικό γίγνεσθαι, εισφέρει στην αλλαγή του συστήματος "απ΄έξω"; Η δική σου στάση, τι επίδραση είχε στο σύστημα;
      Τέλος θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι όσο τα χρόνια περνάνε, όχι μόνο δεν προσαρμοζόμαστε ή γινόμαστε "κουρελάκι σιγά σιγά", αλλά η θέλησή μας διαρκώς γιγανώνεται για να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο...
      Μάλλον μας μπερδεύεις με άλλους αγαπητέ Kwisatz Haderach! Ακόμη δεν μας έμαθες, τόσα χρόνια;

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    3. Όχι μανάρι μου, δεν καταλαβαίνεις τί λέω και δεν είναι η πρώτη φορά και ξες γιατί; Γιατί αυτό που λέω είναι εγκεφαλικά μη αναγνωρίσιμο πάττερν και από σενα και από τους υπόλοιπους. Κοίταξε η αντίδραση σας εδώ σ' αυτά που λέω μου είναι πολύ οικεία, την έχω μελετήσει αρκετά και είναι πάντα η ίδια στο 99.9% των ανθρώπων και δεν έχει καμιά σημασία πόσο έξυπνοι είναι ή όχι, αυτή η αντίδραση που βλέπω εδώ αφορά τους αφομοιωμένους και σεις εδώ είστε αφομοιωμένοι συστημικά, όχι μόνο πρακτικά αλλά και νοητικά αναγνωρίζετε και αποδέχεστε συγκεκριμένα πάττερν και όσα δεν αναγνωρίζετε είστε προγραμματισμένοι να τα απορρίπτετε εκφράζοντας αυτόματα συναισθηματική δυσφορία, είναι η άμυνα σας αυτή. Πρόσέξτε δεν είναι προσωπικά για σας αυτά που λεω, αναφέρομαι αποκλειστικά σ' αυτα τα πολύ προβλέψιμα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που εκδηλώνετε.

      Με ρωτάς πώς αλλάζω εγώ το σύστημα; Μα εγώ δεν είπα πουθενά ότι έχω την ονείρωξη να αλλάξω το σύστημα, εγώ το ξέρω ότι το σύστημα δεν αλλάζει, το σύστημα αναπροσαρμόζεται και ελίσσεται και έχει αυτή την καταπληκτική ιδιότητα να αφομοιώνει τα πάντα όλα χωρις να γίνεται αντιληπτό. Θα σου πω όμως κάτι άλλο. Ακόμη και γω με αυτα που λέω και θεωρώ, εντάσσομαι πάνω σε μία στατιστική κλίμακα, είμαι αποτέλεσμα στατιστικής ουσιαστικά, συγκαταλέγομαι στον απαραίτητο εκείνο αριθμό που κρατάει τις στατιστικές ισορροπίες των ακρων μιας κλίμακας, συγκεριμένα της κλίμακας εκείνης που δείχνει τα ποσοστό δίποδων που αφομοιώνονται και προσαρμόζονται σε εξωτερικές εντολές που τους δίδονται, εσείς ας πούμε τα καλύτερα παιδιά του κόσμου μπορεί να είστε, αλλά είστε πιο δεκτικοί και πιο εύπλαστοι σ' αυτα που σας μάθανε, όπως οι περισσότεροι, είναι τέτοια η φύση σας, εγώ ας πούμε είμαι λίγο από αφύσικος, ετσι γεννήθηκα, γι αυτό και δε θα μπορούσαμε να συντονιστουμε στο φυσικό πεδίο, ανθρωποι σαν εμας με τόσο πυρηνικες διαφορες δεν μπορουν να κοινωνησουν πρακτικα, εγω το ξέρω από πολύ μικρη ηλικια αυτο, ανθρωποι σαν εμας μπορουνε μονο να βρισκονται σε ενα καποιο νοητικο πεδιο οπως εδω το νετ και να ανταλλάσσουν τις διαφορετικοτητες τους ή να το θέσω απλούστερα να σας χωνω για λίγο ένα μικρό και αμελητέο μάιντ μπαγκ αχααχα! Γιατί αυτό κάνω εγώ, αυτό είμαι, ένα μικρούλι μπαγκ, που κάποιοι το αποβάλλουν πιο γρήγορα και κάποιοι πιο αργα :)

      Και με ρωτάς τί έχασα με την άρνηση μου; Μα απολύτως τίποτα! Πως είναι δυνατόν να χάσω κάτι που εκ προοιμίου δε μου ταιριάζει και δεν μου αρέσει; Χαχαχαχα! Τι κέρδισα; Εκανα και κάνω και θα κάνω ακριβώς αυτα που θέλω και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαι απελπιστικά πλήρης :) Σημερα να πεθανω, θα φύγω απολύτως γεμάτος, έκανα και έζησα όλα όσα θέλησα και δεν έχω τύψεις για τίποτα.

      Διαγραφή
    4. Βασικά φάσκεις και αντιφάσκεις.
      Όταν σε ρώτησα περί της λέξεως Aνθρωπος για εσένα και το είδος σου,μου απάντησες τελείως απαξιωτικά ότι δήθεν δεν είσαι άνθρωπος και η φυλή σου περιφρονεί τους ανθρώπους γενικότερα!Τώρα όμως βλέπουμε σύμφωνα με τα γραφόμενα σου,πως υποβίβασες τον εαυτό σου και γίνηκες άνθρωπος και συγκρίνεσαι με άλλους ανθρώπους!

      ΥΓ.Μην ειρωνεύεσαι το όνομα μου...μάλλον ξέχασες πολύ σύντομα τι έγινε την πρώτη φορα που το έκανες...

      ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
  6. Μηδενιστική θεώρηση.
    Εμένα τουλάχιστον με οδηγεί σε κατάθλιψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ακριβώς βρίσκεις "μηδενιστικό" Ανώνυμε, που σε οδηγεί στην κατάθλιψη; Σε καταθλίβει η αλήθεια ή δεν την αναγνωρίζεις μέσα στο άρθρο; Ποιά η δική σου άποψη;

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Joker

      Πραγματι ο δρομος της απορριψης αποτελει εξ ορισμου "μηδενιστικη θεωρηση". Προκειται για την θεωρητικη φιλοσοφικη προσεγγιση του μηδενισμου/νιχιλισμου που στην ουσια προτεινει αρνηση στα πάντα. Προφανως ειναι λαθος, αποτελει μια λανθασμενη ιδεα, που οδηγει στο μηδεν, στο τιποτα. Λογικο δεν ειναι; Οι ιδεες θελουν προσοχη. Ειναι ευκολο να εγκλωβιστει καποιος στα διχτυα μιας ιδεας απο την οποια να μην μπορει να βγει.

      Γι αυτο λεμε πως ο πραγματικος φιλοσοφος πρεπει να κατεχει μαθηματικη σκεψη. "Αγεωμετρητος μηδεις εισιτω" (κανενας αγεωμετρητος να μην εισελθει). Διαφορετικα, η ιδεα θα κολλησει στο μυαλο του επιδοξου φιλοσοφου και μετα "πιαστο αυγο και κουρευτο". Ειναι σαν να λυνεις ενα προβλημα μαθηματικων, και να πορευεσαι στην τυχη, να εχεις κανει οτι ναναι παραδοχες, να εχεις δεχτει λεξαριθμικες ισοψηφιες, και μετα, οταν βρεθεις σε αδιεξοδο, να τα ριχνεις σε καποιον αλλο πως φταιει αυτος, πεστο "Συστημα", πεστο "Θεος", πεστο "νιχιλισμος", πεστο οπως θες. Οταν ερθεις και μου το φερεις και μου πεις αυτο δεν λυνεται ειναι εγγενως λαθος το προβλημα, θα το παρω, θα στο σκισω οπως ειναι γιατι ειναι βασισμενο σε παραδοχες μπουρδες, θα στο λυσω με μαθηματικα σωστο τροπο, και θα παω παρακατω. Αυτο ομως θελει πολυ γαμ.μενη δουλεια. Δεν θα το κανω σε καμια περιπτωση για καποιον που του εκλειπει ο σεβασμος.

      Πιο παλια συζητουσαμε για την ορθη μεθοδο στην αναζητηση μας. Λεγαμε λοιπον πως ολα παιζουν ως μεθοδοι, αρκει ο καθενας να αναλαμβανει την ευθυνη της μεθοδου του. Και το λεμε αυτο, διοτι ενω ο πιο ασφαλης τροπος ειναι αυτος του ορθου λογου, της πραγματικης φιλοσοφιας, δεν αναιρειται και ο υπερβατικος τροπος αποκτησης γνωσεων ως μακραν πιο συντομος. Δυσκολος ο τροπος του ορθου λογου και κουραστικος, σαφως και ολοι μαθαινουμε συνεχως, ειμαστε εραστες της σοφιας, φιλοσοφοι και οχι σοφοι. Εαν δεν υπαρχει αγαπη ομως για την σοφια που προκυπτει απο την κατανοηση της αναγκης υπαρξης της, δεν θα παμε πουθενα. Το καλο ειναι πως δεν χρειαζεται να τα "βγαλουμε" εμεις αυτα. Σπουδαιοι ανθρωποι οπως ο Σωκρατης, τα εχουν ηδη βγαλει για εμας αυτα. Εμεις, χρειαζεται απλα να παρακολουθησουμε την σκεψη τους βημα-βημα, και σαν να διαβαζουμε λυσαρι λυσεων, θα λυσουμε και εμεις τα προβληματα και θα αποκτησουμε και εμεις κομματια γνωσεων.

      Στο δια ταυτα, ο μηδενισμος ειναι λαθος. Υπαρχει σκοπος, αλλα επαφιεται στον καθενα απο εμας να τον ανακαλυψει για τον εαυτο του. Το εχουν κανει αυτο περασμενοι σοφοι για εμας, αλλα καθε ενας μπορει να το κανει και μονος του. Ο μη ανοητος ανθρωπος δεν χρειαζεται να συντριβει για να αναζητησει την αληθεια, αλλα μελεταει του προπατορες του, εν προκειμενω τους αρχαιους μας σοφους. Αυτο τον κανει να συντομευει αρκετα τον δρομο του και ειναι θεμιτοτατο ως πρακτικη. Δεν ειναι μονο τα Δελφικα Παραγγελματα, ειναι και οι κορυφαιοι μας σοφοι που ακολουθησαν, με κεντρικο φυσικα τον Σωκρατη και εκεινους που ακολουθησαν την σκεψη του ή την προετοιμασαν (προσωκρατικοι).

      Βεβαια αυτα ειναι βαρετα, και εγω τα βαριεμαι αφορητα, οποτε τα λυνω στο μυαλο μου σε πρωτο χρονο. Εδω χρησιμοποιω ενα κολπο που μας το ειχε διδαξει ο Λυκιος, το οποιο αφορα αποπειρα χρησης του ανωτερου συναισθηματικου κεντρου. Βεβαια, σπανια το καταφερνω, ομως οταν διαβαζω κατι προσπαθω "να το νιωσω". Παμε ενα μαζι. Απο wikipedia.

      "Ενας κλαδος του μηδενισμου ειναι ο ιστορικος μηδενισμος, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τελικός σκοπός ή νόημα στην ιστορική εξέλιξη και αν υπάρχει τελικός σκοπός, αυτός είναι η καταστροφή και το αδιέξοδο"

      Διαγραφή
    3. Hταν μια απάντηση στον Πωλ.
      Το άρθρο σου, αν μου επιτρέπεις να κρίνω,
      ήταν ευαίσθητο και κηρυγματικό. Το σύστημα ποτέ δεν
      ήταν καλό, γιατί ποτέ δεν υπάρχει συνχρονισμός στην ανάπτυξη της συνειδητότητας των ανθρώπων

      Διαγραφή
  7. Joker

    Ισχυει αραγε αυτο; Ειναι ετσι ή δεν ειναι; Δεν θα κατσω να τον μελετησω καθολου, θα προσπαθησω να το νιωσω σε πρωτη φαση. Σε πρωτη φαση λοιπον ακουγεται να λεει: "Ματαιοτης ματαιοτητων τα πάντα ματαιοτης". Οχι, ειναι λαθος, το νιωθεις πως ειναι λαθος. Ειναι αλλο πραγμα να λες πως η ιστορια επαναλαμβανεται, το οποιο μαλιστα ξερουμε πως ισχυει σε οσους δεν μαθαινουν απο την ιστορια και αλλο πως δεν υπαρχει νοημα στην ιστορικη εξελιξη. Αν το μελετησω σε βαθος, ειναι σαφες πως θα υπαρχει καποια σοφιστεια εκει μεσα, μια αληθοφανης παραδοχη που ομως δεν θα ισχυει μαθηματικα, οποτε ολη η θεωρια καταρρεει συθεμελα. Στα μαθηματικα, ενας μονο κρικος στην αλυσιδα της σκεψης να ειναι λαθος, τοτε ολα ειναι λαθος, αυτο δεν ειναι συζητησιμο.

    Ας το δουμε σε κατι πιο μικρο για να ειναι διακριτο. Στον ανθρωπο και οχι ιστορικα σε λαους. Θα μπορουσαμε αραγε να ισχυριστουμε πως δεν υπαρχει νοημα στην εξελιξη του ανθρωπου στη ζωη και αν υπαρχει τελικα σκοπος αυτος ειναι η καταστροφη και το αδιεξοδο; Εαν το δουμε καθαρα και μονο υλικα, ισως να εχει δικαιο. Ποιο το νοημα να ζουμε αφου θα πεθανουμε; Χους εις χουν, σωστα; Ειμαστε χωμα (υλη) και θα επιστρεψουμε στο χωμα (υλη). Αρα ο τελικος σκοπος ειναι η υλικη μας καταστροφη και το αδιεξοδο. Τι λειπει ομως απο ολη αυτη τη προσεγγιση; Τι αγνοειται παντελως σαν να μην υπαρχει;
    Εαν ο ανθρωπος μας εχει μεινει παντελως ιδιος στην εξελιξη του, τοτε ο βιος του πραγματι δεν ηταν και πολυ χρησιμος για τον ιδιο. Τι λειπει απο τον ανθρωπο μας; Τι δεν εχει δει ακομα; Ας το πουμε με τα λογια ισως του κορυφαιου προπατορα μας και συντακτη των περισσοτερων βασικων αρχων μας, του Σωκρατη.

    "The unexamined life is not worth living" (Τον ανεξεταστο ανθρωπινο βιο, δεν αξιζει να τον ζουμε)
    Σου λεει: Φιλε, πραγματι οταν ζεις χωρις ποτέ να εξεταζεις την ζωη σου, τοτε η ζωη σου στερειται νοηματος. Δεν ειναι πως η ζωη σου στερειται νοηματος, αλλα πως με τον τροπο που την ζεις, δεν της επιτρεπεις να εμφανισει νοημα. Ενα τοσο δα μικρο νοητικο λαθος, οδηγει τον ανθρωπο στο απολυτο μηδεν. Να μια βασικη αρχη του ελληνισμου

    Η καθολικη αρνηση προφανως ειναι λαθος. Η αρνηση αποτελει το ενα σκελος με το αλλο σκελος να ειναι η αποδοχη και η συμφωνια. Κανενα απο τα δυο σκελη δεν ειναι σωστο. Στην αιτιολογηση βρισκεται η αληθεια, οταν απανταμε στην ερωτηση "γιατι οχι;", "γιατι ναι;" Τελοσπαντων, το κλεινω το θεμα αυτο γιατι αρχισε να με κουραζει. Ας απανταει ο καθενας καταπως του αρεσει, ειναι εμφανως ελευθερος να επιλεξει. Μπορει να απανταει και "γιατι ετσι μου αρεσει" σαν την διαφημιση της αμστελ, κανενα προβλημα. Μην γκρινιαζει ομως μετά οταν συναντησει τις νομοτελειακες συνεπειες. Ας γκρινιαζει και αν θελει, εγω δεν γουσταρω να ειμαι κοντα και να τον ακουω. Το "χαρτι" των σκεψεων μας ανηκει στον καθενα μας. Καθενας μας πρεπει να το αναλαβει με μεγιστη υπευθυνοτητα.

    Αγαπητε Λυκιε, ωραιο το αρθρο σου. Πραγματι και εγω εχω μπουχτισει με αυτη τη νοοτροπια "σεις, σεις, σεις, σεις φταιτε, σεις τι κανετε, το συστημα φταιει κοκ". Ακομα και αν το συστημα ειναι εγγενως δομημενο λαθος, που σε ενα βαθμο ισχυει, καθως αποτελει υλικο δημιουργημα και οπως ολα τα υλικα δημιουργηματα ειναι εξ ορισμου ατελες, σε αντιδιαστολη με το νοητικο/ιδεατο που μπορει να μην υποκειται σε ατελειες, ακομα και ετσι να ειναι, τοτε πως εξηγειται πως κατι πιο μικρο που εναποκειται απολυτως στον δικο μας ελεγχο οπως το δωματιο μας, ή το σπιτι μας, ή η σχεση μας ειναι μπου.δελο; Επομενως, δεν φταιει το συστημα. Ναι, ενα καλυτερο συστημα θα μπορουσε να βοηθαει τους ανθρωπους αντι να τους εμποδιζει, ομως δεν φταιει αυτο για ολα τα δεινα. Ναι ο φιλοσοφος ζει μεσα στον υλικο κοσμο, βρισκεται αναμιγμενος με ολους και τα παντα, οπως ο Σωκρατης, ομως επειδη ακριβως κραταει την δικια σου ιδιοσυχνοτητα, δεν αφομοιωνεται. Παραμενει σαν σταγονα ελαιολαδου σε ποτηρι με νερο. Τι ειναι αυτο που τον κραταει και τον προστατευει; Η συνδεση του με το πνευματικο αθανατο μερος της υπαρξης. Τι δεν εχει ξεχασει; Το "ΕΠΟΥ ΘΕΩ". Παμε να το δουμε στην αντιστοιχη αναρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Agelastos Petra Trailer
      https://www.youtube.com/watch?v=gvmWViv4GGM

      Εξαιρετικό,για οποιον δεν το έχει δει ήδη.

      ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
  8. Ρε παιδιά καλημέρα , μα κατ'αρχάς δεν συμφωνώ με το "ματαιότητης τα πάντα... " , θεωρώ ότι μόνος ένας βλάκας και μία βασανισμένη και θλιβερή ψυχή το ενστερνίζεται . Σίγουρα και εγώ μικρός στοχαζόμουνα σε αυτό και όλη τη νύχτα ξάγρυπνος το σκεφτόμουνα και ένιωθα το την περιοχή εκείνη στο τρίτο μάτι να "λιμπουρίζει" . Και το πρωί δεν ένιωθα εξαντλημένος από την αυπνία μα , είχα την διαύγεια πνεύματος αν όχι περισσότερη αφού έσμιγε αυτή με εκείνη την δύναμη της κάποιας νηφαλιότης . Ακόμη τρόμαζα με κάποια φευγαλέα εικόνα του σύμπαντος σαν ενός τεράστιου σκουπιδότοπου . Θα ρωτήσω ρητορικά ποιο νόημα υπάρχει στο να στροβιλίζεσαι σε επιφανειακές θλίψεις και ακόμη περισσότερο σε βαθύτερες ; Και αντιθέτως να χαίρεσαι με στιγμές ευτυχίας ή να είσαι πάντα αισιόδοξος και χαρούμενος . Σκέψεις κάνω , κάνω χρήση της νοητικής λειτουργίας για να εξηγήσω και να περιγράψω τα του κόσμου των ανθρώπων . Αλήθεια αυτό όμως πρέπει να κάνω ; Μήπως ο κόσμος όλος , εμείς οι άνθρωποι και τα πάντα γύρω και μέσα μας είναι συναισθήματα ; Τέλοσπαντων όσον αφορά το κλειστό σύστημα της κοινωνίας σας ρωτώ , γιατί είναι τόσο κακό αυτό που επιτύχαμε μετάναπό τόσους αιώνες με τα καλά και τα κακά του , δείξετε μου κάτι τέλειο ή εσάς τους παρόντες εαυτούς σας ! ( Χαλασε ο τονος του πληκτρολογιου δεν θα χρησιμοποιω τονους ) Και ξερετε κατι αλλο να απομονωνεσαι μακρια απο τα οτιδηποτε με αρωμα φυγης ζεμανφουτισμου και δειλιας που ειναι πραγμα εξουθενωτικο , καταστροφικο στο τελος τελος . Και αλλο να αγκαλιαζεις ολες τις εκφανσεις της ζωης και και ... . Πωλ σου εχω ζητησει τοσες φορες να μου πεις εστω και λεκτικα καποια απο τα βιβλια που εχεις διαβασει και σε εχουν επηρεασει στην κοσμοθεωρηση σου , θα μου πεις ; γιατι να μου πεις δεν ξερω ; θελω να μαθω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί δλδ πρέπει ντε και καλά να με έχουν επηρεάσει κάποια βιβλία; Μόνο τα βιβλία διαμορφώνουν τους ανθρώπους; Ποιος σας τα χει πει αυτά; Απορώ πραγματικά. Δλδ το ανθρώπινο ον διαμορφώνεται μόνο από αυτά που είπανε και γράψανε άλλοι. Ελεος! Κανένα βιβλίο δε με επηρέασε στην κοσμοθεώρηση σου, ποτέ δε χρειάστηκα κανέναν άλλον έξω από μενα για να ορίσω τον εαυτό μου. Ο εσωτερικός μου δαίμων ευθύνεται για όλα.

      Διαγραφή
  9. Απο εμενα ειναι οκ Λυκιε , ειμαστε περιεργοι να το διαβασουμε ολο και να μην διαβρωθει καθολου η ουσια και του γραπτου και του γραφεα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντάξει, έκλαψα ααχαχα! Βρε αγαπούλες, θα ήταν καλό να διαβάζετε κυριολεκτικά αυτά που γράφω γιατί τα εννοώ έτσι ακριβώς όπως τα γράφω. Εσείς όχι μόνο δε διαβάζετε κυριολεκτικά, αλλά τα αλλάζετε εντελώς τα φώτα και γράφετε και νουβέλα με τίτλο "οι περιπέτειες της τεθλιμμένης εξωγήινης ερπετοχήρας στον μάταιο κόσμο των ανθρώπων" ... Πού μίλησα εγώ για μηδενισμούς και ματαιότητες και καταθλίψεις και όλες τις παρεμφερείς μπούρδες που λέτε; Ποιος σας είπε ότι δε χαίρομαι τη ζωή; Ποιος σας είπε ότι δε δημιουργώ; Ποιος σας είπε ότι δεν είμαι συνδεδεμένος με την ύπαρξη; Ποιος σας είπε ότι έχω κατάθλιψη; Ποιος σας είπε ότι δεν επικοινωνω και δεν μοιράζομαι ζωτική ενέργεια; Ποιος σας είπε ότι αυτό το μοίρασμα και αυτη η επικοινωνία είναι προνόμιο μόνο των ανθρώπων; Σας πληροφορώ ότι τα υπόλοιπα βασίλεια είναι πολύ πιο επικοινωνιακά από το ανθρώπινο, με κορυφαίο το φυτικό. Τι μπούρδες είν αυτές που λέτε; Συνέλθετε. Ήρθε και ο ράμπο των πιξελιών να μας απειλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οκ ο εσωτερικος σου δαιμων ευθυνεται για ολα , τι εννοεις εξηγησε μας αναλυτικοτερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστειεύεσαι βέβαια! Γιατί να το κάνω; Για να γράψετε και δεύτερη νουβέλα λαβκραφτικού τύπου; Αχαχαχαχα! Άστο... Ό,τι είπα, είπα. Ασχοληθείτε με τα δικά σας που τα αφήσετε στη μέση.

      Διαγραφή
    2. Aγαπουλι,αν μπορείς τεκμηρίωσε μας ποιος είναι ο Ράμπο και ποια η απειλή που δέχτηκες από αυτόν;

      ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
    3. Ας τελειώσει εδώ αυτό, αγαπητοί μου φίλοι. Μην δοθεί συνέχεια σε απειλές, Ράμπο και πιξελομαχίες!
      Μείνετε στα επιχειρήματα και όχι σε προσωπικές αιχμές.
      Ευχαριστώ.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ οικοδεσπότη,οι ανυπόστατες κατηγοριες περί απειλών υποδεικνύουν στόχευση αυτού που υποτίθεται τις έπραξε...
      Έχω δεχτεί χλευασμούς,ειρωνείες και προσβολές περισσότερες από τρις φορες και προσπάθησα να ανταπεξέλθω καλοπροαίρετα νομίζω.
      Όπως λένε,η πρώτη φορα είναι τύχη,η δεύτερη σύμπτωσης,μα η τρίτη είναι κάτι άλλο...
      Εξ αυτού θεωρώ πως ο συγκεκριμένος σχολιαστής είναι ΚΑΚOΒΟΥΛΟΣ,τουλάχιστον απέναντι μου!
      Έχει διαπράξει YΒΡΗ απέναντι μου και νομοτελειακά θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.
      Δεν με ενδιαφέρει ο λόγος που ανέχεστε τα καπρίτσια του,είναι δικό σας θέμα.Εμενα όμως που δεν με γνωρίζει και από εχθές,δεν έχει κανάνα δικαίωμα να γραφει τα "χαριτωμένα" που του επιτρέπεται εσείς προς το άτομο μου.
      Και επειδή δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ καλύτερα να κόψει τις ανοησίες γιατί ξεκίνησε ένα παιχνιδάκι το οποιο δεν γνωρίζει που μπορεί να φτάσει...

      ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ ΛΕΟΝΩΡ, ο συγκεκριμένος σχολιαστής έχει το συγκεκριμένο ύφος προς όλους και όχι μόνο προς εσένα. Γενικότερα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που εδώ βλέπεις μιαν τιθασευμένη εκδοχή της. Έχει υπάρξει και πολύ πιο εριστική σε άλλους στο παρελθόν, αλλά τελικά έμαθε να αυτοπεριορίζεται, προκειμένου να δημοσιεύονται τα σχόλιά του.
      Όπως βλέπεις τηρείται ένα όριο, πέραν του οποίου παρεμβαίνω (όπως τώρα) ώστε να μην υπάρχει συνέχεια.
      Συνήθως οι συνδαιτυμόνες δεν ανταποκρίνονται και αγνοούν το ύφος του, γνωρίζοντας αυτή του την ιδιαιτερότητα.
      Δεν χρειάζεται λοιπόν να δείχνεις τα δόντια σου, διότι παρεμβαίνω εγώ όταν πρέπει.
      Αφού λοιπόν έδωσα τις δέουσες εξηγήσεις, η υπόθεση κλείνει εδώ και δεν θα επιτρέψω κανένα άλλο σχόλιο που θα τροφοδοτήσει μία επαπειλούμενη διένεξη.

      ΛΥΚΙΟΣ.


      Διαγραφή
  12. Οχι δεν αστειευομαι Πωλ , πες μου σε παρακαλω , αυτος ο εσωτερικος δαιμων τι ειναι και πως ηρθες σε επαφη μαζι του , τι θα ελεγες δηλαδη σε εναν εντελως αμυητο ; Εξηγησου με δικες σου λεξεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αντε Πωλ αν εχεις να πεις πες σε παρακαλω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιμένεις... Οκ. Θα σε απογοητεύσω όμως, γιατί κάτι μου λέει ότι όπως και παραπάνω με τα βιβλία που με ρώτησες, θα περιμένεις να σου πω για τεχνικές που χρησιμοποίησα και που μετά από πολύ εξάσκηση κατάφερα να ακούσω τη φωνή του εσωτερικού μου δαίμονα. Λοιπόν όχι, με μενα δεν έγινε έτσι. Δεν χρησιμοποιώ απολύτως καμμία τεχνική, καμμία μέθοδο διαλογισμού για τέτοια έργα και γι' αυτό ακριβώς είμαι εντελώς ακατάλληλος για να διδάξω και να καθοδηγήσω. Με μενα συμβαίνει το εξής. Γεννήθηκα με μια μεγάλη ευκολία να μπαίνω σε διαλογιστική κατάσταση σχεδόν αυτόματα, πολύ εύκολα συγκεντρώνομαι και πολύ εύκολα ξεσυγκεντρώνομαι. Κι όταν λέω εσωτερικός δαίμονας, μη νομίζεις ότι ακούω φωνές, καμιά σχέση! Πολύ απλά, όταν θέλω και χρειάζομαι απαντήσεις ή καθοδήγηση, στρέφομαι εντός, εσωστρεφής γαρ, και λαμβάνω αυτό που ζητάω, με διάφορους τρόπους. Ακόμη και ονειρικά. Εκεί βέβαια, μιας και σου αρέσουν τα βιβλία, θα σου πω ότι κάποιος με βάζει να διαβάζω μέσα σε μεγάλες βιβλιοθήκες άνευ βαρύτητας, κάποιες φορές μου υπαγορεύει και γράφω. Μη με ρωτήσεις τί ακριβώς διαβάζω και γράφω, ποτέ δε θυμάμαι, όλα είναι μέσα στο υποσυνείδητο μου. Τι είναι ο εσωτερικός δαίμων; 99% έχω καταλήξει στο ότι είναι αυτό που λένε ανώτερος εαυτός. Αφήνω το 1% να αιωρείται για λόγους που δε θέλω να πω. Γιατί εγώ συγκεκριμένα έχω αυτήν την ευκολία να είμαι σε σύνδεση μαζί του; Πάλι 99% θα σου πω ότι μάλλον έχω ασκηθεί πολύ σε προηγούμενους βίους και κουβαλάω αυτήν την κατάκτηση και σ' αυτόν που διανύω τώρα. Και επειδή αναφέρθηκε και ο μοναχισμός κάποια στιγμή, ναι έχω ενδείξεις ότι έχω ζήσει και σαν ορθόδοξος και σαν ζεν ασκητής. Αυτά είχα να σου πω, ελπίζω να σε κάλυψα.

      Διαγραφή
  14. Ακριβως ποτε δεν θυμασαι οκ , γιατι για 'σενα εκει ειναι σαν να μην κανεις "κατι" διοτι ειναι πολυ ευκολο ισως γιαυτο ! Και αυτο ισως , οχι σιγουρα εξηγει την σταση σου σε αυτην την αλλη διασταση... πχ της κοινωνιας κλπ . Πες μου πριν , κυριως πριν αλλα και μετα αφου βγεις απο αυτην την διαλογιστικη κατασταση πρωτον τι νιωθεις τι διαλογιζεσαι ( τι σκεφτεσαι ) πως εισαι τι κανεις δεν ξερω , πες σε παρακαλω . Οκευ δεν σκεφτομαι κατι αλλο . Ευχαριστω εκ των προτερων και που απαντησες πριν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε, τώρα για την περίπτωση που λέμε, ουσιαστικά μας ενδιαφέρει μια κατάσταση εγκεφαλικής χαλάρωσης, κύματα θήτα νομίζω δεν είμαι σίγουρος, ώστε να εμβαθύνει κάποιος στο μέσα του, να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, τον εσωτερικο δαίμονα που λέμε, που μπορεί να είναι ακόμη και οι εγγραφές στο ντι εν έη του που μεσω της κατάστασης που περιερχεται μπορει να τις "διαβασει", κι αυτό κατ' εμε εσωτερικος δαίμων είναι. Για μενα όπως σου είπα είναι εύκολο αυτό και γενικά είμαι χαλαρός τύπος, ακόμη κι όταν φαίνεται ότι είμαι σε ένταση, είμαι συνηθως χαλαρός, ιδίως μικρός σαν παιδάκι ήμουν μόνιμα σε ύπνωση θήτα αχαχαχαχα! Οποτε δεν είναι τρομερες οι αλλαγες που βιώνω στο πριν, κατα τη διάρκεια και στο μετα. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο θα επιδιώξω να εμβαθύνω.Μπορεί να συμβεί σε πολλες φάσεις, δε χρειάζεται να είμαι σε στάση διαλογισμού, μπορεί να είμαι στο βουνό και να μαζεύω μανιτάρια και χόρτα, μπορεί να κολυμπάω στη θάλασσα, μπορεί να σκάβω τον κήπο μου, μπορεί να πλέκω, μπορεί να γράφω, μπορεί βεβαιως και να είμαι τάβλα στην αιώρα, αλλά σ' αυτην την τελευταία περίπτωση πχ. είναι που θα εμβαθύνω περισσότερο και κει τότε συνηθως συμβαίνουν και άλλα πράγματα πέραν του θέματος μας. Επίσης, είμαι αρκετα ευαισθητος στο THC και γενικα σε ενθεογόνες ουσίες και οσο μεγαλωνω γίνομαι περισσοτερο, ενιοτε τις χρησιμοποιω για τον λογο που λεμε, αλλα πλεον με φειδω, ιδιως το THC γιατι τεινω να μην ελεγχω την κατασταση μου οπως θα ηθελα, συνδεομαι και με αλλα πραγματα που λειτουργουν αποσυντονιστικα. Επίσης, κάποιες φορές και αυτες τις φορες γίνεται ακαριαία, παίρνω άμεσα μηνυματα όταν είμαι σε κατασταση εντονης ψυχικης φόρτισης και αναστατωσης, κι αυτα επίσης, τα περισσοτερα τουλαχιστον, απο τον εσωτερικο μου δαιμονα θεωρω οτι έρχονται. Δεν ξέρω τί ακριβώς περιμένεις να σου πω περι των όσων βιώνω, ισως να περιμενες να σου πω για εξωπραγματικες καταστασεις κλπ. όχι τα σχετικα με το θεμα που με ρωτας, δεν ειναι εξωπραγματικα για μενα. Βεβαιως το τι θεωρει ο καθενας εξωπραγματικο και αφυσικο ειναι υποκειμενικο και διαφορετικο μεσα στην αντιληψη του καθενος, αλλα και παλι εχω την εντυπωση οτι μαλλον δεν ειναι σουπερ εξωπραγματικη η κατασταση που βιωνω σχετικα με το θεμα που με ρωτας.

      Διαγραφή
  15. Ενταξει λες συγκεντρωνεσαι , πως δηλαδη συγκεντρωνεσαι , που συγκεντρωνεσαι , Ή πως αποσυγκεντρωνεσαι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγω σε πιστευω Πωλ . Πες μου , οι ανθρωποι πολλες φορες δεν θυμουνται τα ονειρα τους στον ξυπνο τους , και ομως σιγα σιγα μπορουν και μαθαινουν και κανουν να θυμουνται , οπως επισης και εκει μεσα στα ονειρα τους να θυμουνται ποιοι ειναι εδω της καθημερινοτητας , οκ . Επικινδυνα πραγματα μαλλον . Εσυ ομολογησες πως εισαι εντελως ακαταλληλος για να διδαξεις και να καθοδηγησεις οκ , το πιστευω κι αυτο , αλλα οι αλλοι εμεις , εγω τι κανουμε , που... που , που και που δεν μπορουμε να παμε να απομονωθουμε Ή να κανουμε αυτο που κανεις εσυ τωρα εκει που εισαι . Εσυ Λυκιε , Ελεονωρ χαιρω πολυ , τι λετε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του! Εσείς δε λέγατε περί ελεύθερης βούλησης; Υποθέτω ότι και εσύ και οι υπόλοιποι εδώ, ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, έχετε κάνει τις επιλογές που σας ταιριάζουνε, έτσι δεν είναι; Και στην περίπτωση φυσικά που κάποιες επιλογές είδατε στην πορεία ότι δεν σας ταιριάζουνε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ελεύθερη βούληση σας για να τις αλλάξετε. Οπότε πραγματικά δεν καταλαβαίνω την ερώτηση σου. Θα σου υπενθυμίσω μόνον κάτι που ξέρω ότι ήδη γνωρίζεις. Υπάρχουν τόσοι και τόσες εκεί έξω, που διοργανώνουν σεμινάρια για όλα αυτά τα ζητήματα που σε απασχολούν. Πχ. τετραήμερο σεμινάριο σε υπερσούπερ τουριστικό προορισμό για επανασύνδεση με τη γη και τον εαυτό, λέω ένα παράδειγμα. Εγώ βεβαίως θα πρέπει να σου πω ότι γελάω με όλα αυτά, γιατί φυσικά δεν υπάρχει καμμία περίπτωση ένας κάργα τσιμεντοποιημένος και τοξινωμένος αστός να συνδεθεί με τη γη και τον εαυτό του μέσα σε 4-5 μέρες. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μόνο οργανικό αντίκρυσμα, θα πέσουν οι καρδιακοί παλμοί, θα οξυγονωθεί ο οργανισμός, θα χαλαρώσουν τα νεύρα, θα ασκηθεί σωματικά ελαφρώς, θα φάει λίγο σωστά και πριν το καταλάβει θα ξαναεπιστρέψει εκεί που επέλεξε να ζει και ξανα μανα μετά από κάποιους μήνες η ίδια ιστορία. Δεν ασκείται η πνευματικότητα έτσι, η πνευματικότητα είναι τρόπος ζωής, τα χω ξαναπει, αυτη είναι η δικη μου άποψη και όχι δεν εννοώ ότι όλοι αυτοί που τα διοργανώνουν όλα αυτα είναι υποκριτές και θέλουν να εκμεταλευτούν τους ανθρώπους, όχι, πραγματικά θεωρώ ότι τουλάχιστον η πλειοψηφία εξ αυτών έχουν καλό σκοπό, απλώς προσπαθούν και κείνοι να ενσωματώσουν ασύμβατα πράγματα μέσα στο συστημα που τους εξέθρεψε και μέσα στο οποίο επέλεξαν να ζήσουν. Οπότε θα μπορούσα να σου πω να απευθυνθείς σε κάποιον από αυτούς, θα βοηθηθείς, το πιστεύω ειλικρινά.

      Διαγραφή
  17. Παραμυθάκι

    Κάποτε σε έναν τόπο μακρινό-κοντινό ένας μαντράχαλος απήγαγε ένα κοριτσάκι και το φυλάκισε στο σκοτεινό και βουβό υπόγειο του.Στο ανήλιαγο μπουντρούμι ικανοποιούσε την κάθε αρρωστημένη φαντασία του στο δύσμοιρο μικρό,που στην αρχή έσκουζε και έκλαιγε και εκλιπαρούσε.Με το πέρασμα του χρόνου όμως το μικρό συνειδητοποίησε πως σε τίποτα δεν ωφελούσε οποιαδήποτε αντίδραση και απλά υπέμενε.Μάλιστα άρχισε να συνηθίζει τον μαντράχαλο μιας και ήταν το μοναδικό πρόσωπο που υπήρχε στην ζωή του και ο ανώμαλος το επιβράβευε με γλυκα και σοκολάτες αν ήταν υπάκουο!Ο καιρός περνούσε και ο ανώμαλος αφού θεώρησε ότι εκπλήρωσε κάθε αρρωστημένη επιθυμία του με το μικρό που έγινε γυναικα,είπα να επωφεληθεί διαφορετικά.Αποφάσισε να βάλει στο παιχνίδι και άλλους ανώμαλους μαντράχαλους φίλους του,ώστε να κερδίζει διαφορων τύπον ανταλλάγματα από αυτούς...

    Μικρόν αλλα διδακτικόν!

    ΕΛ-ΛΕΩΝΟΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπάρχουν πολλά μικρά και διδακτικά παραμυθάκια να εξιστορήσουμε αγαπητέ ΛΕΩΝΟΡ, αλλά καλύτερα ας μείνουμε στο θέμα μας.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμ,στο θέμα μας.Το σύστημα διαθέτει πόλους μηχανισμούς με τους οποιος υποδαυλίζει,καπελώνει και καταστέλλει οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του εν τη γενεση της!
      Όπως βλέπεις αγαπητέ Λύκιε προσπαθώ να είμαι εφευρετικός και δημιουργικός για μια μην έρθω σε ευθεία αντιπαράθεση με διαφορες προκλήσεις...

      ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
    2. Είναι μεγάλο προσόν για κάποιον, το να μπορεί να διαφεύγει και να προσπερνά αλώβητος τις προκλήσεις, παραμένοντας συγκεντρωμένος στο στόχο του. Είναι εσωτερική δύναμη, που πρέπει να την καλλιεργήσουμε μόνοι μας. Αυτοί που γνωρίζουν τον εαυτό τους και τις ιδέες του, δεν πτοούνται από τίποτα και από κανέναν. Οι σειρήνες επηρεάζουν μόνο αυτούς που αμφιβάλλουν για τις ιδέες τους. Τότε ίσως και να είναι ευεργετικό να δοκιμάζουν την αντοχή των ιδεών τους. Εσύ όμως δεν έχεις τέτοια ανάγκη.

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    3. Έχω και παραέχω...Ουδείς τέλειος!
      Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος.Κάποιος με χαρακτήρισε σε μπετόν αρμέ,μα μου αρέσει ενίοτε να μετατρέπομαι και σε καουτσουκ,αναλογος την περίσταση!

      ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
  19. Εξηγήστε μου όμως κάτι αν θέλετε, γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Είστε σίγουροι ότι τα έχετε ξεμπερδεμένα όλα αυτά τα ζητήματα μέσα στο μυαλό σας; Γιατί θα πρέπει να σας πω ότι δεν δείχνετε κάτι τέτοιο! Αντιθέτως επιδεικνύεται συνεχή νοητική αστάθεια κι είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια το συναντώ συνέχεια, όχι μόνο σε σας, έχει γίνει χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπου αυτό. Τη μια φταίει το σύστημα, την άλλη δε φταίει το σύστημα, τη μια μπορείτε να αλλάξετε το σύστημα, την άλλη δε μπορείτε να αλλάξετε το σύστημα, τη μια έχετε ελεύθερη βούληση, την άλλη δεν έχετε ελεύθερη βούληση, γενικώς ολισθαίνετε τελευταίως σε εγκεφαλικό μπάχαλο, με αγάπη σας το λέω. Εκτός βέβαια κι αν είναι ένας τρόπος για να παίζετε παιχνιδάκια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σας πω ότι είναι αποτυχημένες οι προσπάθειες, δείχνετε πολύ κουρασμένοι ενεργειακά και νοητικά. Αν δεν ισχύει, θα πρέπει να βρείτε τον χρόνο και την ενέργεια να τα ξεκαθαρίσετε μέσα σας αυτά τα ζητήματα, γιατί αν δεν τα ξεκαθαρίσετε δεν θα είστε ποτέ σε θέση να διανύσετε μια συγκεκριμένη πορεία με συγκεκριμένο σκοπό και τελικό στόχο, θα άγεστε και θα φέρεστε συνεχώς μεταξύ αντιφάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πραγματι και εγω αγομαι και φερομαι μεταξυ αντιφασεων . Μια συγκεκριμενη πορεια με συγκεκριμενο σκοπο και τελικο στοχο Πωλ ; Λυκιε , Ελεωνοε σχετικα με την απαντηση που μου εδωσε ο Πωλ στις προηγουμενες αναρτησεις τι εχετε να πειτε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε παραμένεις ακατονόμαστος,σαν το οικογενειακό όνομα της μαριονέτας πρωθυπουργού μας(γκαντέμικο όνομα,δεν το αναφέρουμε ούτε το γράφουμε μην τυχόν προκληθεί σεισμός)!
      Παρόλα αυτά εξακολουθείς να εμπαίζεις τα ονόματα που οι άλλοι διάλεξαν για την διευκόλυνση των συνομιλιών της ιστοσελίδας του ΚΔ!
      Αγαπητέ διαχειριστή αυτή είναι η δεύτερη φορα...

      ΕΛ-ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
    2. Χαχα, αγαπητέ ΛΕΩΝΟΡ ή ΕΛ-ΛΕΩΝΟΡ, μάλλον θα πρέπει να ξαναφορέσεις την μπετόν-αρμέ στολή σου, γιατί έγινε πολύ ευαίσθητη αυτή με το καουτσούκ.
      Στα σοβαρά τώρα, νομίζω ότι είσαι λίγο υπερβολικός. Ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις, δεν είναι μεμπτό, απ΄την στιγμή μάλιστα που δεν είναι κακοπροαίρετο. Αλλά ακόμη και αν ήταν, δεν είναι δυνατόν να λογοκρίνονται τα σχόλια μέχρι αυτό το σημείο. Οι κανόνες του ΚΔ απαγορεύουν ύβρεις και προσβολές προσώπων. Δεν βρίσκω τίποτα απ΄τα δυο στην λέξη "Ελεωνοε". Άσε που κι εσύ ο ίδιος, με αίσθηση χιούμορ υποθέτω, αποδέχεσαι το λεξιπαίγνιο με το ΕΛ-ΛΕΩΝΟΡ. Εξάλλου και τον Kwisatz Haderach τον ονομάζει Πωλ, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται εμπαιγμός από κανέναν.

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  21. Ἡ προδοσία κατά τῆς Ἑλλάδος
    http://sxolianews.blogspot.com/2022/03/blog-post_31.html

    ΛΕΩΝΟΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με συγχωρεις δεν ηθελα , Ελ-λεωνορ χαιρω πολυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κάποιοι σχολιαστές αναφέρονται στο Σύστημα, σαν να είναι κάτι ανεξάρτητο από τους ανθρώπους-πολίτες της κοινωνίας. Όμως κανένα Σύστημα δεν θα μπορούσε να δημιουργείται και να επιβιώνει, αν δεν είχε ανθρώπους να το αναπαράγουν και να το διατηρούν λειτουργικό. Κάθε κοινωνία δημιουργεί ένα Σύστημα, αναπόφευκτα.
    Δεν έρχεται κανείς έξω από την κοινωνία, να στήσει ένα δικό του Σύστημα και να φύγει.
    Επίσης καμία ανατροπή του Συστήματος δεν μπορεί να προκαλέσει συστημικό κενό, αλλά νομοτελειακά θα φέρει ένα νέο Σύστημα, που απλώς θα έχει διαφορετική δομή.
    Σύστημα που δεν έχει πρόθυμους ακολούθους ή -να το πω πιο απλά- δεν γίνεται αποδεκτό απ΄την πλειοψηφία, απλά δεν επιβιώνει.
    Πρόκειται λοιπόν για μια ατέρμονη αλυσίδα, που οι κρίκοι της είναι ισοδύναμοι και αλληλένδετοι. Ο ένας κρίκος είναι οι άνθρωποι-πολίτες και ο άλλος το Σύστημα, που δομεί και οργανώνει την κοινωνία τους.

    Αν και κάθε κοινωνία έχει την δική της δομημένη πείρα και οργανώνεται σύμφωνα με τις αξίες που την διέπουν, αν δεν τηρηθεί μια ισόρροπη σχέση μεταξύ ανθρώπου-πολίτη και κράτους, αυτή ανατρέπεται και το Σύστημα καταρρέει για να το διαδεχτεί ένα άλλο, ίσως καλύτερο.

    Ασφαλώς η οργάνωση μιας κοινωνίας, δεν είναι έργο του συνόλου της, αλλά μιας μερίδας ικανών ανθρώπων που έχουν την γνώση, τη πείρα και την δύναμη να το πράξουν. Όση ιδιοτέλεια και αν έχουν οι οργανωτές, για να λειτουργήσει το Σύστημα, θα πρέπει να ικανοποιεί το σύνολο των πολιτών. Αν το Σύστημα ικανοποιεί τις ανάγκες (φυσικές ή τεχνητές) των πολιτών, τότε η ισορροπία διασφαλίζεται και υπάρχει κοινωνική ειρήνη και ευημερία. Όταν οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται και η άρχουσα τάξη περιφρονεί την κοινωνία, επέρχεται ρήξη.

    Μέσα σε όλο αυτό όμως, το αξιακό σύστημα και η ηθική δεν συμβαδίζουν αναγκαστικά.
    Το Σύστημα για να επιβιώσει πρέπει να ικανοποιεί ανάγκες, ανεξάρτητα αν το πράττει με ηθικό τρόπο ή όχι. Οι δυνάμεις που τοποθετούν τις αξίες και την ηθική μέσα στο Σύστημα, δεν είναι οπωσδήποτε η άρχουσα τάξη. Υπάρχει η τάξη των διανοούμενων, των καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων, αλλά και τα μέσα πληροφόρησης και κοινωνικοποίησης που μπορούν να διαμορφώνουν τάσεις και να εμπνέουν ιδέες στην ευρεία κοινωνική μάζα.
    Συνεπώς η επαναφορά των ηθικών αξιών μέσα στο Σύστημα, είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις και με αυτή την έννοια διαχωρίζουμε το Σύστημα από το υπάρχον, σε ένα ιδεατό, όπως στοχεύουμε να το εξελίξουμε.
    Μιλάμε λοιπόν για μετάλλαξη του Συστήματος και όχι για κατάργησή του.
    Αν δεν εμπνευστεί από κάποιες ηθικές προτροπές η κρίσιμη μάζα των πολιτών, δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα αξιών με τις ανάγκες, που με την σειρά τους θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

    ΛΥΚΙΟΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επανέρχομαι και πάλι για θέματα που νομίζω πως πρέπει να λήξουμε:
    Μην ασχολείστε με τα ονόματα των άλλων, αλλά με την ουσία της συζήτησης.
    Δεν θα δημοσιεύω κανένα σχόλιο που αναφέρεται σε άλλους σχολιαστές.
    Σας ευχαριστώ για την κατανόηση.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σου Ελ-λεωνορ με λενε Ευαγγελο . Ενταξει Πωλ τι μπορεις να πεις στον αλλον που να μπορει να χρησιμοποιησει και να δει τον κοσμο με τα ματια σου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πωλ ; Ελ-λεωνορ , Λυκιε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ρε παιδια , φιλοι , τι λετε για αυτα που μου απαντησε ο Πωλ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τι ακριβώς θέλεις την γνώμη μου; Σε ότι αφορά τα περί του συστήματος έχω ήδη απαντήσει. Περί του εσωτερικού δαίμονα δεν αφορά το συγκεκριμένο χώρο σχολίων, αν και έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε διάφορα Αναψυκτήρια.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  28. Αυτο , για τον εσωτερικο δαιμονα , και πως θα ρθουμε σε επαφη μαζι του ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Joker

      Αναζητησε βιβλια για τον φυλακα αγγελο σχετικα με το πώς να ερθεις σε εοαφη μαζι του.

      Εν πολλοις ο εσωτερικος μας δαιμονας ταυτιζεται με τον φυλακα αγγελο μας.

      Αλλα θεωρω πως δεν υπαρχει λογος, ουτε εγω το εχω κανει. Το να προσπαθουμε να ζουμε κατα συνειδηση ειναι στην σωστη κατευθυνση. Το να ζεις δικαια και να μιλας την αληθεια ειναι υπεραρκετο και σε φερνει αυτοματα πιο κοντα με αυτο που αναζητεις. Δοκιμασε να το εφαρμοζεις στη ζωη σου. Ειναι πιο δυσκολο απ'οτι μπορεις να φανταστεις

      Διαγραφή
  29. Καλημερα και ευχαριστω Joker , σωστα τα λες , σωστα να πραττουμε . Εσυ Λυκιε , Ελ-λεωνορ , Πωλ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Άμα σας είναι τόσο αφάνταστα δύσκολο να ζείτε δίκαια και να λέτε την αλήθεια κατά τη συνείδηση σας, τότε σημαίνει ότι έχετε πολλά ψωμιά ακόμη να φάτε. Δεν έχετε φτάσει ακόμη στο σημείο να είστε εσείς οι ίδιοι το δίκαιο και η αλήθεια, χρειάζεστε εξωτερικούς παράγοντες να σας το διδάξουν και να σας το επιβάλλουν, δεν ρέει πηγαία από μέσα σας ούτε το δίκαιο ούτε η αλήθεια. Οπότε ναι, συνεχίστε να διαβάζετε οτιδήποτε έξω από εσάς για να σας δείξει το δίκαιο και την αλήθεια. Τελικώς τζάμπα ελέχθησαν πολλά τελευταίως περί άλλων θεμάτων. Φιλικά θα σας πω, να μην ασχολείστε με ζητήματα πνευματικής ή εσωτερικής φύσης, γιατί εμφανέστατα το κάνετε μόνον από περιέργεια και αυτό δεν σας βοηθάει, έχετε άλλα ζητηματα να δουλέψετε. Και σενα Ευάγγελε θα σε παρακαλέσω να σταματήσεις να με εγκαλείς συνεχώς εδώ στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει αγαπητέ Kwisatz Haderach. Δεν θα ασχολούμαστε με τα ζητήματα πνευματικής ή εσωτερικής φύσης, αφού δεν μας βοηθάει σε τίποτα. Εξάλλου, δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι το δίκαιο και η αλήθεια, όπως είσαι εσύ που δικαιούσαι να ασχολείσαι με αυτά τα υψηλά για μας θέματα. Εσύ είσαι αυτόφωτος και εμείς ετερόφωτοι, τι να κάνουμε, η ζωή ήταν άδικη με μας...
      Τζάμπα μας τα έλεγες τόσον καιρό! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
      Συγνώμη που ενοχλήσαμε την πνευματική σου νιρβάνα και αναγκάστηκες να μας γράψεις για να μας επαναφέρεις στην σκληρή και μίζερη πραγματικότητα!

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  31. Να γινουμε οι ιδιοι το δικαιο και η αληθεια , το ξερω . Προσπαθω , δεν ειναι δυσκολο , δεν ειναι ευκολο . Ενταξει , ασφαλως Πωλ , θα γραφω γενικα χωρις να σε εγκαλεσω ξανα με το ονομα σου , και αν θες μου απαντας ! Κυριε Λυκιε , εσυ τι λες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Eγώ, που δεν με εγκάλεσε κανένας θέλω να σας πώ οτι όλα αυτά μου φαίνονται
    αστεία.
    Ευάγγελε ,αν κάτι σε ωθεί να ψάχνεσαι,είναι διότι σου μιλάει αυτή η εσωτερική φωνή σου. Οπότε απλά κοίταξε και αφουγκράσου το μέσα σου
    Χριστίνα

    Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σου Χριστίνα , με λένε Ευάγγελο , χαίρω πολύ κατ'αρχάς . Και κατ' αρχήν μίλησες και έγραψες εσύ σαν να ξέρεις . Μπράβο σου ! Διακρίνω ότι έχεις πολλή ενέργεια . Λοιποί συναναγνώστες , τι λέτε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γειά σου Ευάγγελε.
    Προσπαθώ να σκεφτώ πώς μπορώ να σε βοηθήσω στην αναζήτησή σου ..
    Τείνω να καταλήγω οτι όσο κι'άν θέλω δεν μπορώ.
    Ευάγγελε, αυτό που ζητάς, μόνο εσύ μπορείς ατομικά να το πετύχεις.
    Με ενδοσκόπηση, αυτοανάλυση, και καλή θέληση.
    Ισως χρειάζεται λίγο και να χαλαρώσεις,να αφεθείς.
    Με πολλές ευχές
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Joker

    Καθε ερωτηση ειναι θεμιτη και δεν θα πρεπει να φοβομαστε να ρωταμε μηπως τυχουμε χλευαστικης αντιδρασης. Αυτο που ομως δεν ειναι θεμιτο, ειναι οταν ρωταμε πολλες φορες, οχι επειδη πραγματικα νιωθουμε πως χρειαζομαστε την απαντηση αλλα επειδη θελουμε να γινουμε το κεντρο της προσοχης και να αντλησουμε την ενεργεια απο τον περιγυρο μας.

    Και μονο το οτι η συζητηση που συμβαινει εδω σε ενα αρθρο του Λυκιου, ειναι μερικως εκτος θεματος, ειναι ενα προειδοποιητικο σημαδι. (red flag) Το οτι οι ερωτησεις ειναι επαναλαμβανομενες, αποτελει επισης "red flag". Το οτι Ευαγγελε, διακρινεις στην Χριστινα πολλη ενεργεια επισης αποτελει απο μερους σου "red flag". Τα προειδοποιητικα σημαδια (red flags) δεν δειχνουν βεβαιοτητα, αλλα αποτελουν αυτο ακριβως, σημαδια. Αν τα αγνοουμε ολα, δεν θα ειναι απιθανο να βρεθουμε στο τελος οπως ο σκιέρ, στο γκρεμο.

    Ωστοσο, δυο τρια σχολια τηρουν το "Αγαπα το πλησιον σου μικρα ελαττουμενος" για μενα, και δεν θα μου στοιχισουν κατι.

    "Το να ζεις δικαια και να μιλας την αληθεια ειναι υπεραρκετο και σε φερνει αυτοματα πιο κοντα με αυτο που αναζητεις."

    Αυτο δεν εχει καμια σχεση με το "Να γινουμε οι ιδιοι το δικαιο και η αληθεια". Πώς θα γινεις το δικαιο ή η αληθεια; Εαν ειναι ετσι, γινε και η ελευθερια, η δημοκρατια, η ομορφια, και ολα μαζι πακέτο,βαλε και αλλα,και ενα φιόγκο, τζαμπα ειναι. Οποιος τα λεει αυτα λεει "μπαρουφες ζωγραφιστες", το ιδιο ειναι. Πώς οριζονται αυτα, πώς ελέγχονται; Με κανενα τροπο, οποτε ο καθενας λεει οτι θελει. Αυτος ειναι καθαρα ενας γυναικειος τροπος σκεψης, κατα βαση συναισθηματικος, ωραιος για ποιηση, αλλα για καποιον που ισως ψαχνει συμβουλες για να βρει ξανά τον δρομο του, εντελως μη πρακτικος. Μου θυμιζει τον Δικαστη Dredd που ελεγε "Εγω ειμαι ο Νομος" σε μια κοινωνια που ειχε χασει προ πολλου την μπαλα.

    Μηπως ειμαι αδικος; Μηπως απλα προσπαθω να ειμαι επιθετικος σε αυτην την σκεψη, επειδη ενοχληθηκα που αυτη η σκεψη επιτεθηκε στην δικια μου ως μια μορφη εμμεσης επιθεσης εναντιον μου απο καποιον που δεν μπορει να κανει τον διαχωρισμο μεταξυ ιδεων και εκφραστων τους και πασχιζει με την ταυτιση ο ιδιος, και ετσι δεν μιλαω την αληθεια απο σντιδραση; Οχι, δεν με νοιαζουν καθολου ολα αυτα. Τα βλεπω αλλα δεν με απασχολουν. Δεν αποτελουν δικα μου θεματα να λυσω. Και εγω με τη σειρα μου, οφειλω να τηρω οσα προτεινω και εν προκειμενω να ειμαι δικαιος και να μιλαω την αληθεια. Την αληθεια δεν χρειαζεται να την μιλαω πάντα, μπορω να την κραταω για τον εαυτο μου. Ομως το "Ζειν Δικαιως" αποτελει κατι εξαιρετικα σημαντικο.

    Δεν μπορεις να γινεις το δικαιο και η αληθεια. Μπορεις ομως να φροντιζεις ωστε οι πραξεις σου και οι συμπεριφορες σου να ειναι δικαιες, κατι που σιγα-σιγα θα σε "κανει δικαιο". Σε αυτο το τιτανιο εργο, βοηθαει πολυ να μιλας την αληθεια, διοτι διαφορετικα απλα χειραγωγουμε, και η χειραγωγηση ειναι ο ορισμος του μη δικαιου τροπου ζωης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα σε όλους . Ευχαριστώ πολύ Χριστίνα , επίσης πολλές ευχές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μάλιστα Τζοκερ αυτή είναι η δικιά σου αλήθεια , η γνώση , και εμπειρία σου . Συμφωνώ , και το παραδέχομαι , ισχύει σε ορισμένους και για ορισμένο γκρουπ ανθρώπων ... . Τι άλλο έχεις να πεις , σε παρακαλώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Joker

      Εχω να πω επισης πως το σουπερ μαρκετ εδω απεναντι σε μενα εχει βγαλει καποιες καλες προσφορες ως προωθητικες κινησεις προιοντων

      Διαγραφή
    2. Joker

      "Τι άλλο έχεις να πεις , σε παρακαλώ"
      Δεν σου φανηκε τελικα χρησιμο αυτο που ειπα. Αυτο ομως που ειπα ηταν απολυτως σωστο και αληθες απο μερους μου, η απαντηση μου ηταν ορθη.

      Επομενως, οπως διαπιστωνεις, θα πρεπει να γινεις πιο σαφης στις ερωτησεις σου. Σε ενα βαθμο θα μπορουσε καποιος με ενσυναισθηση να σε νιωσει ωστε να δει πού βρισκεσαι και τι αναζητεις, ομως αυτο απο μερους του θα ισοδυναμουσε με 700 τονους εργασιας. Δεν θεωρεις πως ειναι μη ισορροπημενο να αναμενεις απο καποιον να κανει κατι τετοιο, απο την στιγμη που εσυ δεν μπαινεις στον κοπο να επικοινωνησεις με καποια εστω σαφηνεια το ερωτημα σου; Ειναι σαν να παω σε ενα ψυχολογο και να του λεω "Πες κι αλλα". Ενα εκατομμυριο ωρες θα μου μιλαει ευχαριστως περι ανεμων και υδατων (βλεπε Φρουντ), επειδη ομως θα χρεωνει 50+ ευρω την ωρα.

      Αν αφαιρεθει το χρηματικο, ως ανθρωποι οφειλουμε να σεβομαστε τους συνανθρωπους μας και τον χρονο τους καθως αυτος, οπως και η ενεργεια τους ειναι πεπερασμενη.

      Κανεις ειλικρινης ερευνητης δεν θα σου αρνηθει να απαντησει σε κατι που σε προβληματιζει. Ομως, το ερωτημα πρεπει να κατατεθει με σαφηνεια, που στην ουσια περικλειει μεσα του το σεβασμο απεναντινστο αλλο προσωπο. Οταν εκλειπει ο σεβασμος, η αποψη μου ειναι πως πρεπει να αποχωρουμε απο τη διαδραση.

      Τελοσπαντων, αυτη ηταν η απαντηση μου ολοκληρωνοντας την παρουσα διαδραση. Ελπιζω να το ειδες. Αν το ειδες, εδω ειμαστε. Αν οχι, θα συναντας συχνα ghosting και δεν θα φταιει ο αλλος

      Διαγραφή
    3. joker
      Η ερώτηση του Ευάγγελου δεν νομίζω οτι είχε έλειψη σεβασμού.
      Αντίθετα, εγώ διέκρινα μια λαχτάρα για να μάθει κάτι σημαντικό
      για τον ίδιο όπως επίσης μια παρότρυνση για διάλογο.
      Αλλά εισέπραξε μια εχθροτητα θα έλεγα. Κρίμα !
      Χριστίνα

      Διαγραφή
  38. Μάλιστα Τζόκερ , ευχαριστώ σε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σε ευχαριστώ Χριστίνα , δεν σε ξέρω αλλά , σε εκτιμώ ήδη !

    Ευάγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οκέυ μάλιστα για να δούμε , Τζοκερ , είσαι ειλικρινής φίλε μου και μιλάς ειλικρινά , πράττεις το δίκαιο επιλεκτικά και περιστασιακά αλλά δεν είσαι δίκαιος . Το ήθος και βοηθιέται και καλλιεργείται από την συν-ήθη πράξη και γίνεται ο χαρακτήρας σου η συν-ήθεια και ίσως , εντέλει , η αρετή και η αρετή εσύ ... Αυτός δεν είναι ο κόσμος του ανω-θρώπου και το βασίλειο των ουρανών ;

    Γεια σου Χριστίνα ,
    Ευάγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Joker

      Πού, πότε και πώς δεν σταθηκα δικαιος; Φανταζομαι εννοεις δεν σταθηκα δικαιος απεναντι σου διοτι δεν σου εδειξα την προσοχη που ανεμενες. Αλλα εσυ με κατηγορησες πως δεν ειμαι δικαιος, οποτε περιμενω να μου εξηγησεις πώς προκυπτει αυτος ο ισχυρισμος σου. Σου δινω φιλικα την δυνατοτητα να υπερασπιστεις τον ισχυρισμο σου

      Αν εχω αδικησει καποιον, αυτος ειναι ο συντακτης του παροντος αρθρου, καθως δεν εχω σχολιασει τα πολλα και ενδιαφεροντα επιχειρηματα και ιδεες του.

      Αλλα ειμαι διαθεσιμος να ακουσω

      Διαγραφή
    2. Αποδέχομαι την πάσα του Joker και αφήνω δυο λογάκια:
      Αυτό που διαφεύγει από την παλιά περσόνα που πολυμερίζεται σε πολλούς χαρακτήρες για να προωθήσει την δική της ατζέντα, είναι ότι πείθει πολύ λίγους.
      Δεν εννοώ ότι είναι κακό να επινοεί κανείς τεχνάσματα της διαλεκτικής για να προωθεί τις ιδέες του, αλλά ο συγκεκριμένος τρόπος κρύβει μια μικρή εξαπάτηση προς αυτούς που δεν την αντιλαμβάνονται.
      Το αρνητικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο, η περσόνα επιχειρεί την μονοπώληση του χώρου των σχολίων μέσω του κορεσμού, από "διαλόγους" που σκηνοθετεί η ίδια.
      Ασφαλώς εμένα δεν μπορεί να με παρασύρει στο τέχνασμα, αλλά το πετυχαίνει με άλλους.
      Προσωπικά επιλέγω την ειλικρινή και άμεση παρουσία στο χώρο των σχολίων, με ένα πρόσωπο, ώστε να είμαι πάντοτε αναγνωρίσιμος και υπεύθυνος για τις ιδέες και την συμπεριφορά μου.
      Η αλήθεια είναι ότι η περσόνα δεν έχει λόγο να μετέρχεται αυτών των τεχνασμάτων, αφού ο χώρος της επιτρέπει να εκφράζει ελεύθερα τις ιδέες της και άπειρες φορές έχει απολαύσει τον διάλογο και την διάδραση με τους συνδαιτυμόνες, άλλοτε διαφωνώντας και άλλοτε συμφωνώντας.
      Προφανώς δεν ικανοποιείται επαρκώς από αυτό και δοκιμάζει το διαλεκτικό τέχνασμα, του αυτο-διαλόγου.
      Ο στόχος βέβαια είναι πάντα ο ίδιος:
      Να υπονομεύσει τις ιδέες και τους χαρακτήρες των άλλων και να προωθήσει το δικό της ιδεολογικό αφήγημα δια της πλαγίας, αφού δια της ευθείας, μάλλον δεν τα καταφέρνει όσο θα ήθελε.
      Το ιδεολογικό της αφήγημα μάλιστα, είναι το γνωστό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο:
      Πρόκληση ένστασης μέσω επιθέσεων στα πρόσωπα και τις ιδέες τους, με χαρακτηρισμούς και χλεύη, και ταυτόχρονη προώθηση μηδενιστικών θεωριών.
      Για όσους δεν αναγνωρίζουν τις μηδενιστικές ιδέες μέσα στο αφήγημά της, παραθέτω τον ορισμό του μηδενισμού από Βικιπαίδεια:

      "Ο μηδενισμός ή νιχιλισμός είναι φιλοσοφική κατεύθυνση που πρεσβεύει την ολοκληρωτική άρνηση κάθε θεωρητικής ή πρακτικής αξίας. Ο μηδενισμός απορρίπτει και αποδοκιμάζει το περιβάλλον του, το καταδικάζει απόλυτα, διαμαρτύρεται ή και επαναστατεί εναντίον του. Τον όρο εισήγαγε ο Ιβάν Τουργκένιεφ για να χαρακτηρίσει τον Μπαζάρωφ, βασικό ήρωα του μυθιστορήματός του Πατέρες και υιοί (1862).

      Μπορεί να διακριθεί στα παρακάτω είδη:

      Γνωσιολογικός ή θεωρητικός μηδενισμός, ο οποίος δεν παραδέχεται καμιά αλήθεια και ισοδυναμεί με τον απόλυτο σκεπτικισμό.
      Ηθικός μηδενισμός, που απορρίπτει τις ηθικές αξίες και ισοδυναμεί με τον αμοραλισμό.
      Μεταφυσικός μηδενισμός, που αρνείται την ύπαρξη νοήματος στη ζωή, την ύπαρξη του Θεού, λογικής τάξης στον κόσμο κτλπ.
      Κοινωνικός μηδενισμός, που απορρίπτει όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς, συγγενεύοντας έτσι με τη φιλοσοφία του Μαξ Στίρνερ.
      Ιστορικός μηδενισμός (στη φιλοσοφία της Ιστορίας), που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τελικός σκοπός ή νόημα στην ιστορική εξέλιξη και αν υπάρχει τελικός σκοπός, αυτός είναι η καταστροφή και το αδιέξοδο.
      Ο μηδενισμός κατείχε σημαντική θέση στη φιλοσοφία του Φρειδερίκου Νίτσε, ο οποίος ήταν φορέας ενός δυναμικού μηδενιστικού πνεύματος, στοχεύοντας στη δημιουργία του ιδανικού του Υπερανθρώπου. Στη σύγχρονη φιλοσοφία, εκπρόσωπος του μηδενισμού υπήρξε ο Γάλλος υπαρξιστής Ζαν-Πωλ Σαρτρ, για τον οποίο η ανθρώπινη ύπαρξη είναι φορέας οντολογικής ύπαρξης του μηδενός."

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    3. Joker

      "Προσωπικά επιλέγω την ειλικρινή και άμεση παρουσία στο χώρο των σχολίων, με ένα πρόσωπο, ώστε να είμαι πάντοτε αναγνωρίσιμος και υπεύθυνος για τις ιδέες και την συμπεριφορά μου."

      Αυτη η προσεγγιση ειναι η επιτομη της ανδρικης αρετης (χωρις φυσικα να εξαιρουνται οι γυναικες).

      Να αναλαμβανουμε τις συνεπειες και την ευθυνη των δικων μας λογων και εργων χωρις να κρυβομαστε κατω απο οποιοδηποτε "φουστανι" αυθεντιας ή δογματος. (Accountability)

      Αυτο και αν ειναι ενα ηθικο παραγγελμα.

      Τι χρεία θα μπορουσε να εχει ενας τετοιος ανθρωπος να χρησιμοποιησει ορκο, οταν ο λογος του ειναι ισχυροτερος και απο δεκα κιλα συμβολαια; Αυτο ειναι το ΔΠ "Ορκω μη χρω" (μην χρησιμοποιεις ορκο, μην ορκιζεσαι). Γινε τετοιος ανθρωπος ωστε να μην χρειαζεται να ορκιζεσαι για να προσθεσεις αξια και ισχυ στο λογο σου. Σε αντιδιαστολη οι μικροι ανθρωποι που ορκιζονται με το παραμικρο

      Καπου γραφει: "Ο Μινωας, του Δια συνομιλητης, που βασιλευε.."

      Χαρακτηριζει τον Μινωα ως συνομιλητη του Δια, του Θεου. Προφανως ο λογος του Μινωα ειχε τοση αξια, ωστε ο Διας να δεχοταν να συνομιλει.



      Διαγραφή
    4. Μίνωας
      http://www.hellenicaworld.com/Greece/Mythology/gr/Minoas.html

      οι κριτες του κατω κοσμου
      https://www.ancientgreecereloaded.com/files/ancient_greece_reloaded_website/myths_and_stories/judges_of_the_underworld_gr.php

      ΛΕΩΝΟΡ

      Διαγραφή
  41. Καλημέρα φίλε μου , Τζοκερ , και όμως δεν απευθύνομαι σε εσένα προσωπικά , γενικά το μιλάω . Θέλω να πω από το περίσσευμα της καρδιάς του μιλάει και πράττει κανείς . Αν μιλάει ειλικρινά είναι επειδή είναι ο ίδιος φίλος και《παντρεμένος》 με την ειλικρίνεια , αν μιλάει κάποτε ειλικρινά είναι επειδή έχει δεθεί κάπως και λίγο με την ειλικρίνεια μέσα του ενώ κατά βάση είναι υποκριτής . Δεν "κάνει" υποκρισία αλλά ΕΙΝΑΙ υποκριτής ( όχι εσύ οκ ) . Είναι όπως το έχει πει ο Kwisatz... ε ε Kwisatz χαχα επιτρέπεται αυτό ; είσαι η ειλικρίνεια και το δίκαιο και όποιες άλλες αρετές μέσα σου , γύρω και παντού ( αν θες φυσικά να 《παίζεις στην "μεγάλη" κατηγορία》 ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Joker

      Με κατηγορησες πως δεν ειμαι δικαιος, αλλα οταν σου ζητηθηκε να αιτιολογησεις τον ισχυρισμο σου, να πεις εστω πώς εσυ το ενιωσες και ας ηταν λαθος, απαντησες πως δεν αναφεροσουν σε μενα πως δεν ειμαι δικαιος, αλλα το ελεγες γενικα. Σαν να λεμε "ακυρο, αλλα ειχα στο μυαλο μου, αλλα με ενοχλουν, δεν τα εχω πολυκαταλαβει κιολας, με αλλους τα εχω, δεν ξερω ακριβως ποιους, αλλα εσενα βρηκα μπροστα μου, ας σε κατηγορησω για να σε μειωσω"

      Αυτο δεν το λες προειδοποιητικο σημαδι (red flag). Αυτο ειναι συγκεντρωση 10 εκατομ Σοβιετικων επι Σταλιν, οπου υπαρχει εντολη οποιος δεν κυμματιζει την κοκκινη σημαια να πυροβολειται επιτοπου.

      Το περισσευμα καρδιας ο σοφος ανθρωπος το διαφυλασσει ως κορη οφθαλμου, διοτι χωρις αυτο τιποτα δεν μπορει να λειτουργησει στον κοσμο των ανθρωπων, οποια οργανωση και ας τους εχει δοθει. Τηρειται το "Αγαπα τον πλησιον σου μικρα ελαττουμενος" οπου εις εκ των 7 αρχαιων σοφων μας εχει διδαξει (ΔΠ extended). Το μικρα σημαινει να δινουμε τοσο ωστε να μην μας κοστισει σε περιπτωση που το δωσαμε στο βροντο.

      Η αποπειρα επεξηγησης της αριστοτελικης ρησης "εξις δευτερα φυσις" κοινως γινομαστε οτι κανουμε επαναλαμβανομενα, ειναι μετρια προς καλη, ωστοσο χωραει βελτιωση. Ποτέ ως ανθρωποι δεν θα γινουμε το δικαιο και αλλες αρετες, αυτα μπορει να τα επιτυχει μονο ο Θεος ως το ανωτερο Ων, εμεις μπορουμε να κανουμε συνηθεια την ασκηση αυτων των συμπεριφορων, ομοιαζοντας τα ανωτερα οντα, δειχνοντας ετσι εμπρακτα την αγαπη και σεβασμο μας. Τοτε, μεσω της ομοιωσης, καποιες απο αυτες τις αρετες μπορουν να ενσωματωθουν στην προσωπικοτητα κ μετα στο χαρακτηρα μας.

      Τελος, η ψευδης κατηγορια οπως και το "αν θες φυσικα να παιζεις στην μεγαλη κατηγορια" ειναι χειριστικες τεχνικες οι οποιες κραυγαζουν ελλειψη σεβασμου καθως επιχειρουν μια ετεροβαρη σχεση. Ετσι ειμαι υποχρεωμενος να ολοκληρωσω τη διαδραση μας διοτι δεν ειμαι διατεθειμενος να τις ανεχτω. Το "μικρά" συμπληρωθηκε.

      ΥΓ. Κανονικα, δεν θα απαντουσα καθολου ητοι ghosting ως μια θεμιτη μεθοδο αντιδρασης, αλλα απαντησα περισσοτερο για τη Χριστινα

      Διαγραφή
  42. Και όμως αν διαβάσεις προσεκτικά την παράγραφο , θα δεις ότι απευθυνόμουν στο γενικό . Και ο άνθρωπος , κάπου κάπως το λέει στην Καινή Διαθήκη Θεού παιδιά είμαστε και μικροί Θεοί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. αν ετσι ειναι οι θεοι (συμφωνα με το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν) αστα φιλε .....

    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    μες την πολλή συνάφεια του κόσμου,
    Μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες.
    Κ.Καβαφης.
    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Φίλε μου δες τον άνθρωπο σαν φωτεινές ίνες και... δεν ξέρω τώρα πώς να το διατυπώσω αλλά θα σου πω κάτι άλλο . Μια απλή μαθηματική εξίσωση δυσκολευόμαστε να την λύσουμε και δεν την λύνουμε και κάνουμε ότι τα καταλαβαίνουμε γνώριζουμε όλα και τα πιο μεγάλα μυστήρια . Πες μου αυτό τι είναι αυτό που τα πάντα χρειάζονται σύμπαν ζώο όνομα πέτρα οξυγόνο στοιχείο μωρά ενέργεια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Και καλά τα είπε ο Καβάφης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Α μάλιστα. Όταν σας τα λέει ο Καβάφης μέσω του Γιώργου, τα λέει καλά. Όταν σας τα λέω εγώ, που δεν είμαι ούτε Καβάφης ούτε Γιώργος και τα λέω ομολογουμένως λίγο πιο ωμά, είμαι ο αντικοινωνικός, ο αγεωμέτρητος, ο προβοκάτορας, ο μηδενιστής, ο ασεβής, ο εγωιστής, αυτός που ό,τι σας λέει σας προκαλεί κατάθλιψη.

    Ποιες φωτεινές ίνες μωρέ; Πας καλά και συ; Πού τις είδε εσύ αυτές; Δεν έχεις καταλάβει ακόμη τί είναι ο άνθρωπος; Ένα γελοίο ον είναι που μανιπιουλάρεται και αγοράζεται στο πιτς φυτίλι! Αυτά με τις φωτεινές ίνες και τα εξελικτικά και τα αποκρυφιστικά, έχεις καταλάβει σε τί ποσοστό μπορούν να έχουν αντίκρυσμα; Μιλάμε για 0,00000001%! Παραφύσει πράματα δλδ, δεν είναι νορμάλ αυτό το ποσοστό κι όποιος λέει το αντίθετο, αυταπατάται! Για να λέμε πάντως και την αλήθεια, σε προ-ίντερνετ εποχές ή στις εποχές εκείνες τέλος πάντων που λίγοι ήτανε συνδεδεμένοι, διατηρούνταν ακόμη αυτό το μυστήριο των πολύ ωραίων και εξελιγμένων ανθρώπων που στάνταρ υπάρχουν. Είχε ο καθένας τον λάιβ κύκλο του, ε ήξερε τέλος πάντων το ποσοστό των ομοκραδασμικών του, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε κείνο το ανεξερεύνητο όσον αφορά την ανθρώπινη φύση και το ότι δε μπορεί, αυτά όλα τα μεταφυσικά και αποκρυφιστικά που μας απασχολούσαν κάποιους εξ απαλών ονύχων, έχουν αντίκρυσμα που ακόμη δεν έχουμε βρει στον βαθμό που αφελώς νομίζαμε ότι υπάρχει. Με το που μπουζουριαστήκανε όλοι στο νετ, τα πάντα ολα απομυθοποιήθηκαν! Είδαμε το μεγαλείο της ανθρώπινης βλακείας και μικρότητας σε τέτοιο βαθμό, που τρομάξαμε από το ψέμα που μας έλουζε. Σε λάιβ χρόνο μπορεί ο καθένας να δει μαζικά πού βρίσκεται κατά βάση το νοητικό σώμα της πλειοψηφίας. Στον υπόπατο βρίσκεται, εκεί βρίσκεται. Και δεν είναι μονον αυτό, απομυθοποιήθηκαν και άλλοι, οι γνωστοί ας πούμε. Καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημόσια πρόσωπα, ακόμη και άνθρωποι που γνωρίζεις και μπορείς να βλέπεις την σταδιακή νοητική τους όχι εξέλιξη, αλλα οπισθοδρόμιση και στην καλύτερη, στασιμότητα. Χάθηκε όλη η μαγεία του ανεξερεύνητου, ισοπεδώθηκε κάθε προσμονή για την εύρεση αυτής της θεϊκής ανθρωπινότητας. Δε λέω ότι είναι κακοί άνθρωποι, βασικά οι περισσότεροι δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, είναι χλιαροί και μέτριοι. Και δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με κανέναν αληθινό Θεό και με καμιά μεταφυσική εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα τα λες θα προτιμουσα το ,ο γιωργος μεσω του καβαφη ,γιατι ο γιωργος βαριεται να γραφει .


      Διαγραφή
  48. Πολύ αντίσταση ρε Kwisatz , πολλές φορές και είπα να πω αλλά δεν είπα , με λυπείς φίλε , γιατί πες μου αν μπορώ στο έχω ξαναπεί , και ο Λύκιος , να βοηθήσουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σώπα! Τί μας λες! Σε λυπώ κιόλας... Για μενα μην λυπάσαι καθόλου, για άλλους να λυπάσαι. Και τί θες να κάνω δλδ για να μην λυπασαι; Να λέω ναι, έτσι είναι και να συμφωνώ με όλα; Δε θα είμαι ο εαυτός μου αν το κάνω, θα υποκρίνομαι! Σε ενοχλεί αυτό που είμαι; Δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Μιας και το ανέφερες όμως, εσείς ναι, θα μπορούσατε να με βοηθήσετε, ξεκινώντας να πίνετε περισσότερο HEMO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητε ουτως η αλλως δεν εισαι ο εαυτος σου ,υποκρινεσαι .προσωπικα δεν με λυπεις καθολου ,ουτε και για κανεναν αλλο λυπαμαι ,ουτε με ενοχλει αυτο που εισαι ,εχεις κανει τις επιλογες σου .


      Διαγραφή
  50. Και ο σκοπός φίλε μου βρίσκεται ή/και μάλλον... ναι βρίσκεται και περπατιέται - για την μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων ( εσύ διαφέρεις ) - αγκαλιάζοντας όλες τις εκφάνσεις της ζωής . Και επιλέγεις ( όχι εσύ , μιλάω γενικά όπως απάντησα στον Τζοκερ ) τότε ή το άλλο ή αυτό : να προχωρήσεις ... . Εσύ τώρα Kwisatz θεωρείς ότι προχώρησες μπροστά και αξιοποίησες το δώρο που σου δόθηκε εύκολα , βοηθήθηκες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Και Γιώργο , θεωρώ τους Αγίους της εκκλησίας μας , μικρούς θεούς . Όμως μισό λεπτό φίλε δηλαδή θεωρείς ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε τυχαία ή έστω εξελίχθηκε τυχαία από το "τίποτα" ή "ένα κάτι" στον πρόγονο μας ; Και έτσι ο πρόγονος μας προόδευσε και κατάκτησε την συνέχιση του είδους του . Τέλος πάντων Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Φίλε άλλο να αποστασιοποιείσαι και άλλο να απομονώνεσαι σαν να είσαι τσακωμένος με τον κόσμο , είναι εξουθενωτικό . Όχι λάθος μου , δεν σε λυπάμαι , μόνο ίσως απλά να λυπάμαι που τα γράφεις τόσο ωραία ( ενίοτε ) και έχεις τόσο επιμορφωτικές , ανοιχτόμυαλες και φιλανήσυχες ιδέες , ενώ άλλες φορές φέρεσαι ανάρμοστα . Δεν με αφορά . Επιλογές , ποιες επιλογές νομίζεις πραγματικά κάνεις ο κάθε ένας μας ; Κατευθυνόμενοι είμαστε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Φίλε άλλο να αποστασιοποιείσαι και άλλο να απομονώνεσαι σαν να είσαι τσακωμένος με τον κόσμο , είναι εξουθενωτικό . Όχι λάθος μου , δεν σε λυπάμαι , μόνο ίσως απλά να λυπάμαι που τα γράφεις τόσο ωραία ( ενίοτε ) και έχεις τόσο επιμορφωτικές , ανοιχτόμυαλες και φιλανήσυχες ιδέες , ενώ άλλες φορές φέρεσαι ανάρμοστα . Δεν με αφορά . Επιλογές , ποιες επιλογές νομίζεις πραγματικά κάνεις ο κάθε ένας μας ; Κατευθυνόμενοι είμαστε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Βασικά Kwisatz τα παίρνω πίσω όλα που είπα , διάβασα καλύτερα την ανάρτησή σου , είσαι πολεμιστής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Λοιπόν, δίνω εδώ μια περιεκτική απάντηση, μάλλον τελευταία για να το κλείνουμε το θεματάκι. Εφόσον λοιπόν θεωρείς ότι υποκρίνομαι, ποιος ο λόγος να μου κάνεις συνεχώς ερωτήσεις και γω να απαντώ; Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν γεννηθηκαμε όλοι με το ίδιο πεπρωμένο και το ίδιο ψυχικό παρελθόν, μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ότι για σενα κάτι είναι εξουθενωτικό, για κάποιον άλλον είναι απελευθερωση. Και ναι, δεν ξέρω για σενα μπορώ μόνο για μενα να μιλήσω, ό,τι είμαι και ό,τι έχω κάνει είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα δικών μου επιλογών, ούτε έζησα ούτε ζω τυχαία. Επιλογές στον βαθμό που μπορώ έτσι; Δεν αναφέρομαι σε βιολογικούς και κοσμικούς περιορισμούς, αλλά όλα τα υπόλοιπα τα επέλεξα και είμαι και πολύ περήφανος γι' αυτό, έζησα ζω και θα ζω συνειδητά. Δεν υπήρξε ούτε μία φορά στα 44 μου χρόνια που να έκανα κάτι που δεν θέλησα ή που δεν επέλεξα κι εφόσον μπόρεσα να το κάνω εγώ, μπορεί να το κάνει ο καθένας. Κι αυτες οι αρλούμπες που βγαίνουν ντεμέκ διάφοροι γνώστες και λένε, ότι πλανήθηκαν οι παλιες ψυχές από τα θέλγητρα της ύλης και ξεχάσανε και μπλεχτήκανε, είναι μπούρδες στον κύβο! Η παλιά και εξελιγμένη ψυχή δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να πλανηθεί από τα σκουπίδια της ύλης, όσοι ήρθαν εδώ και πολεμάνε με τα πάθη και τους πόθους τους, πολύ απλά ΔΕΝ είναι παιδευμένες ψυχές, εντ οφ στόρυ. Η γνώση και η εμπειρία των παρελθοντικών ενσαρκώσεων γίνεται κτήμα και περνάει στο ντιενέη, και δεν υπάρχει περίπτωση αυτός που είναι σε πανεπιστημιακή σχολή να ξεχάσει και να γυρίσει στο νηπιαγωγείο, αυτα τα λένε κάτι καημένοι που τους ξέρασε το σύστημα που υπηρετήσανε. Ας πουμε λοιπόν ότι εγώ έχω μπόλικη παρελθοντική εμπειρία. Σου φαίνεται αλαζονικό και υποκριτικό; Κανένα πρόβλημα, αυτη είναι η αλήθεια μου και σου την λέω για κλείσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Δεν είμαι εγώ που είπα υποκρίνεσαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αυτά λες και εγώ σε παραδέχομαι φίλε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Γράφτηκε ανωτέρω πως οι άνθρωποι των πόλεων παρεμποδίζονται από το πολύ τσιμέντο να ζουν πνευματικά. Δεν ισχύει αυτό Kwisatz Haderach. Η πνευματικότητα δε χωροθετείται. Οι ενεργειακές ροές του περιβάλλοντος χώρου βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά δεν αποτελούν μονόδρομο. Το λέω για να μην αποθαρρύνονται οι αρχάριοι στο ταξίδι τους και δικαιολογούν την αδράνεια και τη φυγοπονία τους.

    Ανατολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε, τώρα μ' αυτό που έγραψες είναι σαν να λες ότι δεν έχει σημασία τί τρώει κανείς για να χτίσει αθλητικό σώμα, μπορεί να πλακώνεται και στο τζανκ φουντ για να το πετύχει. Η πνευματικότητα στην οποία αναφέρεσαι εσύ μπορεί να μην χωροθετείται, η πνευματικότητα όμως στην οποία αναφέρομαι εγώ και χωροθετείται και τοποθετείται. Η δική σου που δεν έχει όρια μπορεί να βρίσκεται και στον πωπώ ενός ουρακοτάγκου ή στο αποχετευτικό σύστημα μιας μεγαλούπολης, άσε που πιθανότατα εσύ αναφέρεσαι στη διανοητικότητα. Η δική μου πνευματικότητα που δεν έχει σχέση με την διανοητικότητα, παρόλο που και οι δύο είναι προεκτάσεις της συνείδησης, διαφορετικών τμημάτων της όμως, βρίσκεται σε πολύ συγκεκριμένο μέρος του σώματος, αποκλειστικά εκείνων που κατατάσσονται στο ανθρώπινο βασίλειο και μάλιστα δεν αφορά αυτό το βασίλειο στο σύνολό του, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό του σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της και δεν το λέω αυτό ελιτιστικά, το τονίζω για να μην έχουμε πάλι παιδικές ενστάσεις. Και επειδή τα πάντα όλα για να αναπτυχθούν, χρειάζονται τροφή, έτσι και η πνευματικότητα χρειάζεται αντίστοιχα την τροφή της και η τροφή της είναι ενέργεια ελαφριάς σύστασης ή ας πούμε θετικής. Αποφεύγω να διαχωρίζω την ενέργεια σε θετική και αρνητική ή ανώτερη και κατώτερη, την διαχωρίζω σε ελαφριά και βαριά και οπωσδήποτε περιβάλλοντα μακρυά από τις αναθυμιάσεις [ενεργειακές και βιομηχανικές] των μεγαλουπόλεων, αποτελούν ιδανικότερη και καταλληλότερη τροφή για την ανάπτυξη της πνευματικότητας. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι ζούνε κοντά στη φύση είναι και πνευματικοί άνθρωποι, έτσι; Αποθαρρύνονται ξεαποθαρρύνονται οι αρχάριοι όπως λες, η πραγματικότητα είναι ότι η ουσιαστική πνευματική ανάπτυξη αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό, δεν είναι φτιαγμένη για τον σύγχρονο τρόπο ζωής ούτε και για την ποιοτική σύσταση του σιδηρούν γένους, είναι μακρύς ο δρόμος και απαιτεί μια μυητική διαβάθμιση με το νηπιαγωγείο της να αφορά έλεγχο της σεξουαλικής ενέργειας και ορμής και δημοτικό απόρριψη υλικών κεκτημένων, στα περαιτέρω δεν θα αναφερθώ γιατί όπως μάλλον θα καταλαβαίνεις η πλειονότητα παλεύει ακόμη όχι με τα νήπια, αλλά με τα προνήπια. Βεβαίως το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς ανθρώπους για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι τελικά θα έχουν πνευματική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα το 99% αυτών θα έχει διανοητική και ηθική ανάπτυξη.

      Διαγραφή
  59. Αγαπητέ Kwisatz Haderach, πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου.
    Προτείνω αν συμφωνείς κι εσύ, να ανοίξω καινούργια ανάρτηση, στην οποία θα δώσεις πρακτικές οδηγίες, απ' την δική σου πείρα, πάνω στην νηπιακή εξάρτηση και τον έλεγχο της σεξουαλικής ενέργειας. Ξέρω ότι δεν θα πεις τα τετριμμένα που λένε οι διάφοροι "γκουρού", αλλά θα δώσεις το δικό σου στίγμα, που ίσως να έχει μεγαλύτερη αξία.
    Τι λες, το ανοίγω;

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κάντο, αλλά μην περιμένετε πρακτική καθοδήγηση από μενα, το έχω ξαναπεί ότι είμαι ο πλέον ακατάλληλος για να καθοδηγήσει τον οποιονδήποτε με πρακτικές, δεν είμαι δάσκαλος. Κι αυτό γιατί ποτέ δεν ακολούθησα εγώ συγκεκριμένη πρακτική, ό,τι είμαι έγινε με φυσικό ας πούμε τρόπο, ποτέ μου δεν είχα επίγειο δάσκαλο καταρχίν, τουλάχιστον σ' αυτη την ενσάρκωση, δεν καταπίεσα ποτέ τίποτα, είμαι κάθετα αντίθετος σε καταπιεστικές πρακτικές. Πώς να καθοδηγήσω ας πούμε κάποιον που έχει ένα υπερδραστήριο σεξουαλικό κέντρο και του αρέσει που έχει ένα τέτοιο; Εφόσον είναι υπερδραστήριο και του αρέσει αυτό ταυτόχρονα, σημαίνει ότι τα άνω κέντρα του δεν είναι ακόμη κατάλληλα ενεργοποιημένα για να διοχετευθεί αυτή η ενέργεια. Το μόνο που θα μπορούσα να του πω, είναι να σταματήσει να βλέπει όλη μέρα τσόντες και να βρει έναν τρόπο να αντικαταστήσει αυτόν τον εθισμό με έναν άλλο.

      Διαγραφή
    2. Μπορείς απλώς να περιγράψεις την δική σου εμπειρία. Πως κατάφερες εσύ να υπερβείς και να ελέγξεις την σεξουαλική σου ενέργεια, ώστε στη συνέχεια να ελέγξεις την εξάρτησή σου, απ' τα υλικά αντικείμενα.
      Η σεξουαλική υπερδραστηριότητα, μπορεί να σχετίζεται με ορμονικά ή ψυχολογικά αίτια.
      Το πρωί ανοίγω σχετική ανάρτηση.
      Καλό σου βράδυ.

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  60. Η πνευματικότητα είναι ανώτερη από τη διανοητικότητα με την έννοια ότι υπερβαίνει την ικανότητα του ανθρώπου απλώς να συλλογάται καλά, βασισμένος στον ορθό λόγο, τη διάκριση, τη γνώση, την ενσυναίσθηση και τους ευφυείς γνωστικούς και αντιληπτικούς συσχετισμούς της πραγματικότητας και της φύσης των πραγμάτων.
    Η πνευματικότητα υπερβαίνει τα όρια της διάνοιας και ανοίγεται σε οριζόντια (ανθρώπινα) και κάθετα (θεία) κανάλια σε μια προσπάθεια διασύνδεσης της κτιστής και άκτιστης φύσης.
    Το αστικό περιβάλλον με το πλήθος των αποπροσανατολιστικών ερεθισμάτων που προσφέρει μπορεί να μας παρασύρει ευκολότερα σε χαμηλούς κραδασμούς κι άρα σε διακοπή επικοινωνίας με τον πνευματικό μας εαυτό χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως κι εσύ συμφωνείς, ότι η "βουκολικότητα" μετατρέπει τον άνθρωπο σε πνευματικό ον.
    Όπως και να'χει ωστόσο, έχει ενδιαφέρον όντως να συζητηθεί για ποιον λόγο το σεξουαλικό κέντρο πολλών ανθρώπων υπερλειτουργεί με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πνευματική ανάπτυξη και ποιες καλές πρακτικές βοηθούν στη σταδιακή απεξάρτηση από το σεξουαλικό κέντρο.
    Οι άνθρωποι με παγιδευμένη την ενέργειά τους χαμηλά, επιδεικνύουν ταυτόχρονα έντονα σημάδια θυμού, επιθετικότητας, ανυπομονησίας, οργής, λαιμαργίας, ευθιξίας και εγωισμού.
    Πώς συνδέονται και πώς ξεπερνιούνται τα πάθη;
    Πώς η καταπολέμηση ενός εξ'αυτών βοηθά αλυσιδωτά στο σπάσιμο και των υπόλοιπων κρίκων;

    Ανατολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Joker

      Ωραια τα ερωτηματα σου αγαπητη Ανατολη.

      Δοκιμασε να δωσεις καποιες αρχικες απαντησεις σε αυτα.

      Διαγραφή
  61. Αγαπητέ Joker Card, ο kwisatz έγραψε σε άλλο ποστ κάτι ουσιώδες για το θέμα της άσκησης. Ας μεταφερθούμε εκεί να το δούμε.


    Πάντως, είναι γνωστό πως το ένα πάθος, φέρνει το άλλο όταν ο άνθρωπος δε συλλογάται πάνω σε αυτά που του συμβαίνουν και γιατί του συμβαίνουν. Τα πάθη, όταν ικανοποιούνται, προσφέρουν μια προσωρινή σαρκική και εγωιστική ηδονή η οποία δεν προσφέρει πραγματική ευδαιμονία και πληρότητα. Τη στιγμή που θα θέσει τα πρώτα ειλικρινή ερωτήματα στον εαυτό του και αν πραγματικά επιμείνει στην αναζήτησή του, θα αρχίσει να λαμβάνει και τις πρώτες απαντήσεις-κατευθύνσεις. Όταν εντοπίσει και αναγνωρίσει την αποκλίνουσα συμπεριφορά του, πρέπει να ξεκινήσει εναν αγώνα "νηστείας". Λίγο λίγο να περιορίζει την συχνότητα των κακών έξεων ενώ ταυτόχρονα να υιοθετεί συμπεριφορές και πρακτικές που θέλει να κατακτήσει. Ο πειρασμός δε θα τον αφήσει σε ησυχία και αυτό πρέπει να το γνωρίζει όποιος πέφτει στη μάχη. Να έχει την προσήλωσή του στον στόχο και στην αξία της αρετής. Να γνωρίζει για τι πράγμα ακριβώς πολεμάει. Η ελευθερία είναι προαπαιτούμενο της Σωτηρίας.

    Ανατολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Όταν υποπίπτουμε πολλές φορές σε "αμαρτίες-αστοχίες", αυτό δρα μολυσματικά στην αύρα μας και παρασύρει σε αλυσιδωτά λάθη.
    Απλό παράδειγμα. Βαριέμαι να μαγειρέψω ένα υγιεινό γεύμα(οκνηρία) και τρώω ότι βλαβερό και φουλ αλμυρό βρω μπροστά μου. Αφού κάμφθηκαν οι πρώτες αντιστάσεις, λέω, δε βαριέσαι, ας φάω κι ένα γλυκάκι τώρα(λαιμαργία)! Τι ψυχή έχει μπροστά στην προηγούμενη ατασθαλία! Δεν κάνω κι ενα τσιγάρο; Το κόβω από αύριο (αναβλητικότητα). Ουφ! Πρέπει να κοιμηθώ γιατί εχω πρωινό ξύπνημα αλλά έχω ενα φούσκωμα και στριφογυρίζω μένοντας άυπνη! Γαμώ τον αντίθεό μου(επιθετικότητα)! Εσύ φταις που δεν με σταμάτησες όταν είδες ότι ξεφεύγω βραδιάτικα, κατηγορώ τον σύζυγο (κατάκριση)!

    Φαύλος κύκλος όταν κανείς δεν αποφασίζει να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και της αυτοκυριαρχίας του.

    Ανατολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Joker

    Αγαπητη Ανατολη, σε ευχαριστω για την προσκληση, ειναι ευγενικο απο μεριας σου, εφοσον βεβαια αυτος ειναι ο λογος της κινησης σου, να με προσκαλεσεις μηπως και αισθανομαι απομονωμενος και γι αυτο και δεν συμμετειχα. Ωστοσο, δεν ειναι αυτος ο λογος της αποχης μου. Στον ΚΔ, οσο ο Λυκιος εκτελει χρεη διαχειριστη, αισθανομαι διαρκως καλοδεχουμενος με ανοιχτη διαρκη προσκληση. Αποτελει ιδιοτητα ενος δικαιου και καλου "βασιλια", η μεταχειριση φιλοξενουμενων με φιλοτητα και αυτο διοτι ειναι "καθαρος", δεν εχει να φοβηθει τιποτα και να κρυφτει απο κανεναν.

    Απο τον Γκουρτζιεφ εχουμε μαθει, πως δεν εχει σημασια τοσο το τί κανουμε, αλλα γιατί το κανουμε. Η αιτια της πραξης μας αλλαζει την κατασταση ορθοτητας της οσον αφορα εμας, φυσικα. Εφοσον η πραξη μας ειναι συνειδητη, αντιλαμβανομαστε ορθως γιατι την κανουμε και μπορουμε ευκολα να το αιτιολογησουμε, τοτε ειναι σωστη.

    Γιατι να συμμετασχω λοιπον; Μπορεις να μου δωσεις εναν ικανοποιητικο λογο; Εαν βρεθει ενας τετοιος λογος, η αποφαση μου μπορει να αλλαξει στη στιγμη. Γινεται ομως;

    Υπαρχει βαθος εδω, που δεν ξεδιπλωνεται σε δυο αραδες, ωστοσο θα κανω μια εισαγωγη. Το ζητημα που προκυπτει αφορα κατι που πιθανον να μην βλεπεις ακομα ευδιακριτα αγαπητη Ανατολη, αλλωστε αυτο εξηγει και τον λογο που η αναλυση σου του δελφικου παραγγελματος "ΈΧΘΡΑΣ ΔΙΆΛΥΕ" ηταν λανθασμενη. Αλλα αυτο εν καιρω

    Θα αναφερω πρωτα μια προσωπικη ιστορια εδω στην οποια θα ζητησω και την συνδρομη σου Λυκιε, καθως εχω παρατηρησει πως εχεις ασχοληθει με σχετικα ζητηματα εγκληματικοτητας και δικαιου

    Οταν ημουν καπου 20χρονων και κατι, καναμε παρεα αργα μεταμεσονυχτιες ωρες στο ταβερνακι ή σε καποιο καφε ή παγωτατζιδικο που ο ιδιοκτητης ηταν φιλος, καποια ατομα. Ενας απο αυτους λοιπον στην ευρυτερη παρεα, 40αρης, μου ειχε ζητησει αρκετες φορες την βοηθεια μου σε διαφορα πραγματα με την δικαιολογια πως "δεν ηξερε εκεινος απο αυτα". Πιο μετα ομως συνεχιζε, και η βοηθεια γινοταν συνεχιζομενη και ο ιδιος πιο φορτικος. "Ελα ρε φιλαρακι σε παρακαλω, για σενα δεν ειναι τιποτα αυτο, σε ενα λεπτακι εχεις ξεμπερδεψει". Ενα παραδειγμα ηταν πως με παρακαλουσε παλι, επειδη του "ειχε μπλοκαρει τον λογαριασμο τραπεζης η εφορια" να δεχτω μια μεταφορα χρηματων 100 ή 200 ευρω απο καποιον που του τα "χρωστουσε" και να του τα δωσω μετρητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Joker

    Στην απαντηση "Ω ρε συ την ορεξη σου εχω;" δεχομουν απαντηση "Σε παρακαλω ρε φιλε τα ξερεις τα παιδια μου, εχω 3 παιδια και δεν εχω γαλα να τους παρω". Αντε λοιπον, να κανουμε αλλη μια εξαιρεση και εδω. Μετα, μου εστειλε χρηματα απο καπου αλλου χωρις να με ρωτησει, και με ζαλιζε στα τηλεφωνα για να του τα δωσω. Εκει, του ειπα "Ως εδω, τελος οι βοηθειες". Μετα απο μηνες, ενω βρισκομασταν σε κοινη παρεα παλι μεταμεσονυχτιες ωρες, με θερμοπαρακαλεσε να παω μαζι του καπου για βολτα. Οταν του απαντησα πως δεν παω μαζι του, με παρακαλεσε παλι να παω μαζι του για ασφαλεια (λογω του πιο ογκωδους σωματοτυπου σε σχεση με εκεινον) ωστε "να σηκωσει καποια λεφτα". Αντε με πετυχε στις καλες μου και πηγα. Ξαφνικα, λιγο πιο μετα, σταματει σε μια πυλωτη και μου λεει μια στιγμη περιμενε με σε παρακαλω να παω να παρω κατι που εχω ξεχασει, ερχομαι αμεσως (δεν ηξερα που εμενε, αλλα δεν εμενε εκει). Γυριζει μετα απο κανα τεταρτο με μια σχολικη τσαντα και φευγουμε. Το περιεχομενο της σχολικης τσαντας δεν το γνωριζα, αλλα αρκετα πιθανον να περιειχε ναρκωτικα και εκει να εγινε εγκληματικη πραξη. Αρκετα χρονια αργοτερα, συνεληφθη για εμπορια ναρκωτικων, οταν εφερνε απο την Αλβανια αυτοκινητο φορτωμενο με ναρκωτικα. Εκανε καποια χρονια φυλακη και σημερα ειναι με περιορισμους παλι εξω.

    Ας υποθεσουμε πως η αστυνομια μας σταματουσε τοτε, καθως απο τοτε παρακολουθουσαν τις κινησεις του, για εμπορια ναρκωτικων. Δεν θα εμπλεκα και εγω χωρις να φταιω, μονο και μονο επειδη ειχα λυπηθει τον μαλακα και τα ατελειωτα ψεμματα του; Ακομα και αν μετα αθωωνομουν, δεν θα περνουσα μια μεγαλη δικαστικη ταλαιπωρια, περα απο την δικαιη συλληψη στην οποια θα προεβαινε η αστυνομια; Με ποιο θρασος, με ποιο δικαιωμα και για ποιο λογο, ο μαλακας με συμπεριελαβε στις παρανομιες του; Ενταξει εγω τοτε ακολουθουσα την πλανη, του "Ελα μωρε κριμα, ας τον βοηθησω τον ανθρωπο". Αυτος ο ανθρωπος δικαιουταν την βοηθεια μου, πανω στο "Ελα μωρε, ανθρωποι ειμαστε ολοι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έμπλεκες με τη Δικαιοσύνη αγαπητέ μου Joker και μέχρι να αποδείξεις ότι δεν είχες σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες του "λαμόγιου", θα περνούσες μεγάλη ταλαιπωρία και θα έμπαινες σε έξοδα.
    Οι επιτήδειοι και οι απατεώνες, πάντοτε επενδύουν στις ευαισθησίες και την καλοσύνη των ανθρώπων, δηλαδή στην αγαθή ηθική τους, προκειμένου να πετύχουν τους παράνομους και ανήθικους στόχους τους.
    Όσο αγαθός και φιλάνθρωπος να είναι κάποιος, θα πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του από το πονηρό και την διαβολή που διαρκώς επιδιώκει και τον στοχοποιεί.

    Ασφαλώς λοιπόν θα πρέπει να διακρίνουμε προς τα που θα κατευθύνουμε την θετική μας ενέργεια, ώστε να αγαπούμε τους πλησίον μας μικρά ελαττούμενοι...

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Joker

    Στην προκειμενη περιπτωση εγω τηρησα το "μικρα ελαττουμενος" απο την αποψη πως η συμμετοχη μου εκμαιευτηκε με πονηρο τροπο, δεν την προσεφερα συνειδητα, οποτε ηταν προιον εξαπατησης

    Η διαβολη και η προβολη ειναι οι δυοεννοιες που θα πρεπει να δουμε και να κατανοησουμε

    Η ερωτηση που θελω να κανω προς την Ανατολη ειναι η εξης:
    Με ποιο δικαιωμα, ποιο θρασος και κυριως για ποιον λογο με συμπεριελαβε στις παρανομιες του; Τι σκεφτοταν πως επιτυγχανε με αυτον τον τροπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Η εστίαση σας είναι λάθος. Εκείνο που θα έπρεπε να απασχολεί έναν σκεπτόμενο άνθρωπο στις περιπτώσεις που νοιώθει ότι έχει θιχτεί ή εκμεταλευτεί από άλλους, είναι το γιατί ήλκυσε άτομα τέτοιας ποιότητας. Ποιο είναι το ευάλωτο εκείνο στοιχείο που κουβαλάει ενεργειακά και το οποίο "αναγνωρίστηκε" από κάποιον άλλον; Γενικότερα θα ήταν ωφέλιμο να θυμάστε ότι η εστίαση θα πρέπει να είναι στο κέντρο, μέσα όχι έξω. Εφόσον φυσικά σας ενδιαφέρει ο δρόμος της αυτογνωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Joker

    Kwisatz, δεν ζητησα την γνωμη σου ουτε την προσεγγιση σου, καθως δεν με ενδιαφερει. Παρακαλεισαι να την κρατας για τον εαυτο σου, οσον αφορα εμενα προφανως. Ελπιζω να μην χρειαστει να επανελθω σε αυτο

    Αγαπητη Ανατολη, ανοιγω το ερωτημα και δεν το απευθυνω πλεον σε σενα, καθως θεωρω πως ειναι δυσκολο να μην εχει συντελεστει ηδη η εκτροπη απο αυτο που ηθελα να δειξω. Η βασικη απαντηση εχει ηδη δοθει απο το Λυκιο σε αμεσο χρονο: "Οι επιτήδειοι και οι απατεώνες, πάντοτε επενδύουν στις ευαισθησίες και την καλοσύνη των ανθρώπων, δηλαδή στην αγαθή ηθική τους, προκειμένου να πετύχουν τους παράνομους και ανήθικους στόχους τους."

    Αυτο που εγω θελω να δω επιπροσθετα ομως ειναι η απαντηση στο ερωτημα: "Με ποιο δικαιωμα, ποιο θρασος και κυριως για ποιον λογο με συμπεριελαβε στις παρανομιες του; Τι σκεφτοταν πως επιτυγχανε με αυτον τον τροπο;"

    Και ο λογος που το ρωταω αυτο ειναι ωστε να μπορεσουμε μετα να δουμε την εννοια της προβολης πριν την εννοια της διαβολης με την οποια και θα συνεχισουμε στα δελφικα παραγγελματα. Λυκιε, εσυ τι πιστευεις; Εχω και εγω μια εκτιμηση, αλλα θελω να δω μηπως υπαρχει και αλλη προσεγγιση που δεν βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. "Με ποιο δικαιωμα, ποιο θρασος και κυριως για ποιον λογο με συμπεριελαβε στις παρανομιες του; Τι σκεφτοταν πως επιτυγχανε με αυτον τον τροπο;"

    Η δολιότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον διαβολέα, ώστε να αποδομεί την αγαθότητα του ανθρώπου.
    Ωστόσο η αγαθότητα μπορεί να έχει δύο υποστάσεις:
    Την συνειδητή, που δεν μπορεί να αποδομηθεί και την ασυνείδητη, που είναι συνώνυμη της αφέλειας και της βλακείας.
    Ο συνειδητά αγαθός, είναι από επιλογή και οι βολές του διαβολέα δεν τον πτοούν. Εδώ ο διαβολέας δεν έχει αποτελεσματική δύναμη να τον αποδομήσει.
    Ο ασυνείδητα αγαθός, είναι το εύκολο θύμα που αποδομείται και καταστρέφεται, προς τέρψη του διαβολέα, ο οποίος επιχαίρει την νίκη του επί του "καλού" (απλώς το νομίζει αυτό).

    Αυτό είναι που σκέφτεται ότι πετυχαίνει ο διαβολέας. Αφενός ικανοποιεί την εγωπαθή του ιδιοτέλεια να καρπωθεί ωφελήματα και αφετέρου επιχαίρει από την αίσθηση ότι κυριαρχεί επί των αγαθών ανθρώπων.
    Είναι η ικανοποίηση του πονηρού, που καταφέρνει να κοροϊδέψει τους άλλους.
    Από κει αντλεί το "δικαίωμα και το θράσος" να εμπλέκει αθώους ανθρώπους στις δολιότητές του.
    Η ανηθικότητα του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" και ο μακιαβελικός αμοραλισμός, προτάσσει το ίδιον όφελος έναντι οποιασδήποτε ανθρωπιστικής αξίας (ουμανιστικής ιδέας).

    Στην περίπτωσή σου, υποκρίνεται τον αναξιοπαθούντα και επενδύει στα ανθρωπιστικά σου αντανακλαστικά, αφού γνωρίζει ότι διαθέτεις τέτοια.
    Αν γνώριζε ότι δεν τα διαθέτεις, δεν θα το επιχειρούσε με αυτόν τον τρόπο.
    Θα αναζητούσε έναν άλλον πρόθυμο, που θα γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα ανταποκρινόταν.
    Αν ήξερε ότι είναι για παράδειγμα φιλοχρήματος ή άπληστος, θα σε δελέαζε με το χρήμα.
    Αν ήσουν λάγνος, θα σε δελέαζε ίσως με μια γυναίκα, κτλ.
    Σου παίρνει το ζητούμενο και σου προσφέρει την ικανοποίηση που και εσύ προσδοκάς, εξ αιτίας της αδυναμίας σου (φιλανθρωπία, οίκτο, λαγνεία, απληστία, κτλ).
    Αν λοιπόν εννοείς "προβολή", την ευστοχία του να επενδύσει στο δικό σου άνοιγμα (ενεργειακό), ναι ακριβώς αυτό κάνει ένας διαβολέας.

    Αν όμως εσύ είσαι "κλειστός", δηλαδή χωρίς εκροές που δείχνουν αδυναμίες στα μάτια ενός διαβολέα, τότε δεν μπορεί να πετύχει τίποτα σε βάρος σου και αποχωρεί αναζητώντας ένα προσφορότερο θύμα.

    ΛΥΚΙΟΣ.





    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.