Τι προβλέπει ο περίφημος "νόμος Παρασκευόπουλου" περί αποσυμφόρησης των φυλακών
Γράφει η Ελίζα Συναδινού
Χρήση του νόμου περί αποσυμφόρησης των φυλακών φέρονται να είχαν κάνει όλοι ή μέρος των σεσημασμένων κακοποιών που εισέβαλλαν οπλισμένοι χτες το πρωί σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο με σκοπό να ληστέψουν ηλικιωμένο ζευγάρι. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εξ αυτών έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να ξεφύγει από την καταδίωξη των αστυνομικών, οι δύο συνελλήφθησαν και ο τέταρτος κατάφερε να διαφύγει, αφού πέρασε 14 ώρες κρυμμένος σε ντουλάπα.
Είναι η ίδια ευνοϊκή ρύθμιση που είχαν εκμεταλλευτεί και οι ληστές που εισέβαλλαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 2015 σε σπίτι επιχειρηματία στην Ύδρα, αφήνοντάς τον νεκρό από εσωτερική αιμορραγία, έμφραγμα και ασφυξία, αλλά και ο υπήκοος Αφγανιστάν που βίασε και σκότωσετη 19χρονη στη Γερμανία, όπου είχε διαφύγει.
Με χρήση αυτού του νόμου αφέθηκε το 2016 ελεύθερος και ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, που είχε καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε δολοφονία αλλά και την απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό, για προστασία και λαθρεμπόριο. Από τα 21 χρόνια που του αναλογούσαν, εξέτισε τα 8.
Τι όμως προβλέπει το άρθρο 12 του ν. 4322/2015, που τιτλοφορείται "Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης" και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία 27 Απριλίου 2015;
Το άρθρο 12 προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρο (σε περίπτωση που υποπέσουν σε αδίκημα εντός 5 ετών από την αποφυλάκιση τους, θα εκτίσουν και το σύνολο της προηγούμενης ποινής) κρατουμένων οι οποίοι έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, όταν αυτή είναι μικρότερη από τρία έτη (3,5 μήνες), το ένα πέμπτο της ποινής εάν η ποινή είναι έως 5 έτη (ένας χρόνος το πολύ), τα δύο πέμπτα για ποινές έως δέκα έτη (το πολύ τέσσερα από δέκα χρόνια).
Συγκεκριμένα:
1. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις: α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι τρία έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.
2. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής.
3. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.
4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στους καταδίκους που αποκτούν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και σε χρονικό διάστημα μέχρι ενός έτους από τη δημοσίευσή του.
5. Όσοι απολύονται, κατ' εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 4, αν υποπέσουν μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκιση τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχαν απολυθεί υπό όρο.
6. Στους απολυόμενους, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με την ίδια διάταξή του, μπορεί να επιβάλει: α) την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, β) τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως άνω τόπο, γ) οποιονδήποτε άλλον όρο από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100 Π.Κ. κρίνει σκόπιμο. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, κατά την επιβολή των ως άνω όρων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα, καθώς και τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές ανάγκες του απολυόμενου. Σε περίπτωση που ο τελευταίος παραβαίνει τους όρους που του έχουν τεθεί, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης.
Σημειώνεται ότι ο διάδοχος του κυρίου Παρασκευόπουλου, κ.Κοντονής, συζητάει την εκ νέου παράταση του επίμαχου νόμου για τρίτη χρονιά. Ο νόμος είχε ισχύ αρχικά από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 αλλά έχει πάρει παράταση μέχρι φέτος, ενώ χιλιάδες άτομα έχουν βρεθεί εκτός φυλακής εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, ο κύριος Κοντονής υπεραμύνθηκε του νόμου και δήλωσε ότι «βεβαίως και θα συνεχιστεί η ισχύς του νόμου και εκτός από τις εξαιρέσεις που προβλέπει για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποπέσει σε κακούργημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων μελετούμε να επεκταθεί και στις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών με ορισμένα χαρακτηριστικά, και του βιασμού».
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης
Δικηγόρος Αθηνών
Ο νόμος 4322/2015 Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών,δεν εξαιρεί βιαστές,τρομοκράτες ή βαρυποινίτες,οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα.
Ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και είχε ισχύ έως το τέλος Απριλίου 2016. Τους μήνες της εφαρμογής του έχουν κάνει χρήση του ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου και έχουν αποφυλακιστεί χιλιάδες κρατούμενοι. Έως το τέλος του Απριλίου 2016 ο αριθμός τους ανήλθε στους 3.000 και πρόκειται για τη μαζικότερη αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας την τελευταία δεκαετία.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτός ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε σκληρούς ποινικούς κρατουμένους να δουν την «έξοδο» των φυλακών. Γι’ αυτόν τον λόγο δικαστικοί κύκλοι, από την έναρξη της εφαρμογής του, ήταν επιφυλακτικοί, ιδίως για τη διάταξη που αφορά τις ποινές άνω των 10 ετών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τη 16η Απριλίου 2015 ο αριθμός των κρατουμένων ανερχόταν σε 11.569, ενώ τη 16η Δεκεμβρίου 2015 σε 9.632. Η συνολική μείωση του αριθμού τους το πρώτο οκτάμηνο εφαρμογής του νόμου, ανέρχεται δηλαδή σε 1.937 κρατουμένους. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%, αλλά και για όσους είναι κρατούμενοι με ποσοστό αναπηρίας (67%-80%).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τη 16η Απριλίου 2015 ο αριθμός των κρατουμένων ανερχόταν σε 11.569, ενώ τη 16η Δεκεμβρίου 2015 σε 9.632. Η συνολική μείωση του αριθμού τους το πρώτο οκτάμηνο εφαρμογής του νόμου, ανέρχεται δηλαδή σε 1.937 κρατουμένους. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%, αλλά και για όσους είναι κρατούμενοι με ποσοστό αναπηρίας (67%-80%).
Επίσης, προβλέπει τη συντομότερη απόλυση φιλοξενούμενων αλλοδαπών κρατουμένων. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται 684 άτομα, τα οποία αποφυλακίστηκαν τους τελευταίους μήνες. Επίσης, απολύθηκαν και 31 ανήλικοι κρατούμενοι.
Μετά το σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση βιασμού και δολοφονίας μιας 19χρονης στην Γερμανία από αφγανό υπήκοο με ποινικό παρελθόν στη χώρα μας, δικαστές διευκρινίζουν ότι η αποφυλάκιση έγινε με βάση, τον ισχύοντα νόμο, που ψηφίστηκε το 2015, επί υπουργίας Νίκου Παρασκευόπουλου.
Μετά το σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση βιασμού και δολοφονίας μιας 19χρονης στην Γερμανία από αφγανό υπήκοο με ποινικό παρελθόν στη χώρα μας, δικαστές διευκρινίζουν ότι η αποφυλάκιση έγινε με βάση, τον ισχύοντα νόμο, που ψηφίστηκε το 2015, επί υπουργίας Νίκου Παρασκευόπουλου.
Προβλέπεται, ειδικότερα, η απόλυση υπό όρο με την συμπλήρωση του ενός δέκατου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη καθώς και η μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών. Επίσης μειώνεται το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την απόλυση υπό όρο των κρατουμένων με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Απόλυση υπό όρους για κρατουμένους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, 67% και άνω και με ποσοστό 50% και άνω, με ειδικές διαβαθμίσεις, εφόσον διακριβωθεί ότι η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, λόγω της κατάστασης της υγείας τους.Προβλέπει τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής για κρατουμένους που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης από ναρκωτικά με στόχο να υποστηριχθεί η θεραπευτική τους προσπάθεια. Προβλέπεται αναστολή εκτέλεσης της ποινής για πράξεις που τελέστηκαν πριν την έναρξη της θεραπευτικής προσπάθειας με την εισαγωγή σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Συντομότερη απόλυση φιλοξενούμενων αλλοδαπών: απολύθηκαν 684 (την 16η Απριλίου «φιλοξενούνταν» 485 ενώ την 1η Δεκεμβρίου 50).Απόλυση ανηλίκων (κάτω των 18 ετών): απολύθηκαν 31 (την 16η Απριλίου κρατούνται 22 την 1η Δεκεμβρίου κρατούνται 9).
Ο νόμος προβλέπει «ευνοϊκές διατάξεις» για όλους ανεξαιρέτως, αφού ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα εξόδου ακόμα και σε ισοβίτες αν πληρούν κάποια κριτήρια – κυρίως υγείας.
Πριν ψηφιστεί ο νόμος, όσοι είχαν μεγάλες ποινές θα έπρεπε να έχουν εκτίσει, πέρα από το 1/3 της ποινής τους, απαραιτήτως επτά χρόνια εργασίας μέσα στις φυλακές αλλά και να πληρούν μια σειρά από κριτήρια.
Πριν ψηφιστεί ο νόμος, όσοι είχαν μεγάλες ποινές θα έπρεπε να έχουν εκτίσει, πέρα από το 1/3 της ποινής τους, απαραιτήτως επτά χρόνια εργασίας μέσα στις φυλακές αλλά και να πληρούν μια σειρά από κριτήρια.
Ο «νόμος Παρασκευόπουλου» ήρθε όμως να καταργήσει τα όποια αυτά εμπόδια αφού δεν είναι απαραίτητο πλέον ούτε να έχει εργαστεί εντός φυλακών αλλά ούτε επηρεάζουν σε κάτι τα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία μπορεί να έχουν υποπέσει (ακόμα και η προσπάθεια απόδρασης ή η χρήση βίας προς άλλο συγκρατούμενο ή φύλακα).
Και οι φυλακισμένοι είναι ανθρώπινα όντα και έχουν δικαιώματα και αυτά. Ξέρεις πως είναι να σαπίζει μια ανθρώπινη ψυχή μέσα σ' ενα κελί; Που είναι πολιτισμός ανθρώπων αν καταστρέφει το σώμα και την ψυχή ανθρώπων που έσφαλαν στη ζωή τους; Ο Παρασκευόπουλος έφτιαξε τον πιο δίκαιο νόμο που είναι ο πιο ανθρώπινος και χριστιανικός. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω. Και αγαπάτε τους ανθρωπους και να τους συγχωρείτε είπε ο Ιησούς. Αυτό το έκανε νόμο ο Παρασκευόπουλος και έπεσαν όλα τα κοράκια της δεξιάς να τον φάνε γιατί τους χαλάει τα δικηγορικά συμφέροντα και τις αρπαχτές των δικαστών και των σωφρονιστικών. Απόδειξη ότι ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα καταργήσει τον νόμο άμα κυβερνήσει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κίνητρο του Παρασκευόπουλου ήταν η χριστιανική ηθική, οπωσδήποτε! Ασφαλώς θα πιστεύεις και στα δικαιώματα των άλλων ανθρώπινων όντων, αυτών που δεν πειράζουν κανέναν και σέβονται τους συνανθρώπους τους. Αυτοί πως θα προστατευτούν από τα ανθρώπινα όντα, που δεν σέβονται το δικαίωμά τους στην ζωή και την περιουσία; Κατά την γνώμη σου θα πρέπει να τους συγχωρούν, ενώ αυτοί θα επαναλαμβάνουν διαρκώς τις πράξεις τούς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πως ο Μητσοτάκης είναι άθεος και ανήθικος, για να καταργήσει έναν τόσο χριστιανικό νόμο.
ΛΥΚΙΟΣ.