Τους κανόνες τους ξέρετε, ξεδιπλώστε τις σκέψεις σας ελεύθερα...
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
13o ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ Κ.Δ. [Αυτοβελτίωση για την Ιθάκη, Μελέτη Ψυχής, Αντοχή στον διάλογο, Σωκρατική ειρωνία & Αριστοτελική ηθική, Αινιγματικοί λόγοι φιλοσόφων, Γιν/Γιανγκ ψυχισμός & βιολογικά φύλα, Ανάμνηση παλαιών ενσαρκώσεων & φυλετικές μνήμες, Πώς ο θεωμένος άνθρωπος υπηρετεί το θείο σχέδιο κομίζοντας επίγνωση στην Πηγή]
88 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.
.
Αγαπητέ Ελεύθερε Στοχαστή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές φορές,αν ρωτήσεις κάποιον από αυτούς που συμμετέχουν σε εκείνα τα συνέδρια,τι σημαίνει αυτό ή τι σημαίνει εκείνο,δεν γνωρίζουν να σου πουν και καταλήγουν να σου λένε τι μας το παίζεις εσύ.Οκ,λες, κανένα πρόβλημα.
Κάτι τέτοιο,όμως,έλεγαν και στον Σωκράτη μάλλον οι αντίστοιχοι συνεδριάζοντες της εποχής του.Στον Σωκράτη που ύψωσε την ειρωνεία σε φιλοσοφικό εργαλείο.Στον δύστυχο Σωκράτη που του διέφυγε η αριστοτελική αρετή της Αλήθειας,γιατί την έχασε μεταξύ ειρωνείας και αλαζονείας.Οκ,πάλι λες,κανένα πρόβλημα.
Συμφωνώ μαζί σου ότι οι αξιολογικές προτάσεις κάθε επιστήμης είναι αυθαίρετες και ότι οι επιστήμες είναι εργαλεία και γι'αυτό έφερα ως παράδειγμα τα μαθηματικά,των οποίων οι περισσότερες βασικές έννοιες είναι ταυτολογίες.
Τρίγωνο είναι αυτό που έχει τρεις γωνίες.
Τετράγωνο είναι αυτό που έχει τέσσερις γωνίες.
Αλλά,σε παρακαλώ μην φάσκεις και αντιφάσκεις,λέγοντάς μου ότι η μόνη αυθαιρεσία που θα μείνει ζωντανή στο τέλος θα είναι η ψυχολογία.
Αλίμονο,αν τόσες χιλιάδες χρόνια,ο άνθρωπος περίμενε την ψυχολογία για να το κάνει να κατανοήσει τον εαυτό του και τις συμπεριφορές του.
Τι εννοούν όταν λένε ψυχή οι ψυχολόγοι,που ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν,γιατί λέγονται έτσι;
Ο μέγας Ηράκλειτος λέει και πάλι "ψυχῆς πείρατα ἰὼν οὐκ ἂν ἐξεύροιο πᾶσαν ἐπιπορευόμενος ὁδόν· οὕτω βαθὺν λόγον ἔχει".
Ένας άλλος Έλληνας,ο Οδυσσέας Ελύτης,σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του όταν ερωτήθηκε,γιατί γράφει ποίηση απάντησε << Γιατί γράφω; Γιατί η ποίηση αρχίζει από εκεί που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος. Γιατί με γοητεύει να υπακούω σ΄ αυτόν που δε γνωρίζω, που είναι ο εαυτός μου ολάκερος, όχι ο μισός που ανεβοκατεβαίνει τους δρόμους και “φέρεται εγγεγραμμένος στα μητρώα Αρρένων του Δήμου" >>.
Αυτά λέει ο Οδυσσέας Ελύτης,που συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση του Λόγου στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940.
Ο Λόγος ακούγεται.Ο Λόγος παίζεται στο πεδίο της "μάχης"."Πόλεμος πατήρ πάντων" λέει λακωνικά ο Ηράκλειτος και στον Ησύχιο διαβάζουμε "πόλεμος,ο πάντα διοικών λόγος".
Ο Ελύτης ύμνησε τον Λόγο,αφού πρώτα τον έζησε,γράφοντας το Άξιον Εστί,που είναι σύμβολο Ελληνικής κληρονομιάς και αισθαντικότητας.
Εγώ νομίζω,ότι ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά το πυρ του Λόγου το αισθάνεται μέσα του πρωτίστως και δεν έχει καμία ανάγκη από τα άγονα,παγωμένα και ξερά ψυχολογικά συστήματα που μας ήρθαν απ'τον Βορρά.
ΚΥΩΝ
Εγώ θέλω να μάθω ποιος είναι ο εαυτός μου ολόκληρος,και όχι ο μισός,αυτός που κινείται έτσι αλλά και αλλιώς. Ολοι εμείς γνωρίζουμε αυτόν τον Εαυτό;;
ΑπάντησηΔιαγραφήOυρανία
Αγαπητή Ουρανία,αυτό που ζητάς είναι προσωπικός αγώνας και άθλος του κάθε ανθρώπου.Αυτό το νόημα έχει η Οδύσσεια του Ομήρου.Το ταξίδι του ανθρώπου μέσα στη ζωή,μέχρι να βρει την χαμένη πατρίδα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θάλασσα,νομίζω,αντικατοπτρίζει αρκετά καλά τόσο τον εσωτερικό μας κόσμο,όσο και τις καταστάσεις απ'τις οποίες διέρχεται η ζωή μας.Άλλοτε είναι ευχάριστη σαν κυματάκι,άλλοτε σκληρή και δύσκολη σαν συννεφιασμένη φουρτούνα,άλλοτε πάλι ήρεμη,καθαρή και φωτεινή σαν γαλήνη.
Σημασία έχει να φτάσεις στην Ιθάκη σου.
ΚΥΩΝ
Εκνευριζομαι με ολους εσάς και τα αλλά ιστολόγια που η κύρια ασχολία είναι η βελτιωση του εαυτού μας. Όλοι εσείς καταπιανεστε με θέματα αυτόβελτίωσης, προσωπικής εξέλιξης μέσω πνευματικών δρόμων δημιουργώντας ασπίδες προστασίας. Η νεοεποχιτικη αντίληψη έχει διεισδύσει για τα καλά . Που είναι η κατανόηση για τον διπλανό μας.. Που είναι η προσπάθειά να μελετήσουμε αλλες συμπεριφορές και να αναλύσουμε διαφορετικές προσωπικότητες; Η εξέλιξη του ανθρώπου δεν είναι ατομική. Είναι συλλογική και μέσω της συλλογικότητας μελετάμε και κατανοούμε τους εαυτούς μας. Γι αυτό έχουμε γεμίσει ψυχολογικά άρρωστους ανθρώπους που προσπαθουν ειτε με ενναλακτικους τρόπους ίασης ειτε με ψυχολόγους να φροντίσουν το πονεμενο τους εγώ. Χάσαμε την επαφή μεταξύ μας. Ας ξυπνησουμε επιτέλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Αγαπητέ Τίμο, μάλλον έχεις παρανοήσει αυτά που λέμε. Μιλάμε συχνά για την Αγάπη, μια έννοια που κατευθύνεται από μέσα μας για τους άλλους. Αλλά για να μάθουμε να αγαπάμε, πρέπει να ξεριζώσουμε από μέσα μας τον εγωισμό μας. Αυτή είναι η βελτίωση του εαυτού μας.
ΔιαγραφήΒλέπεις, όλα ξεκινάνε από μέσα μας. Αν δεν ξεκινήσουμε από το να δούμε μέσα μας και να βελτιώσουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας, πως θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε και να αγαπήσουμε τους άλλους;
Νεοεποχίτικη αντίληψη η αυτοβελτίωση; Τότε προφανώς όλοι οι φιλόσοφοι της αρχαιότητας, θα ήταν ...νεοεποχίτες!
Πόσες και πόσες φορές έχουμε μιλήσει εδώ μέσα για ανοχή, αγάπη, κατανόηση, αλληλεγγύη. Πόσες φορές έχουμε τονίσει ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, διότι μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους, μπορούμε να εξελισσόμαστε.
Πριν λοιπόν μας προσάψεις το οργισμένο κατηγορώ σου, μπες στον κόπο να διαβάσεις τι έχει γραφεί σε αυτό το ιστολόγιο.
ΛΥΚΙΟΣ.
Μπορούμε να εξελισσόμαστε μέσα απο την αλληλεπίδραση με τους άλλους,παρ'όλα αυτά ,η εξέλιξη είναι ατομική.Διότι ο κάθε ένας κουβαλάει διαφορετικό φορτίο από τον άλλον .
ΔιαγραφήΟυρανία
Ακριβως αυτό. Η αυτόματη εξελιξη μέσω της αλληλεπίδρασης με τους αλλους. Πως το εννοούμε όμως αυτό. Έχει μεγάλη σημασία να αντιλαμβανόμαστε τα vibes των αλλων. Να εισπρατουμε ψυχικές δονήσεις και μετα να τις περνάνε μέσα απο τον δικο μας κοσμο. Σιγά σιγά θα ολοκληρώνεται ενα παζλ με χιλιάδες κομματια μέχρι το δικο μας τέλος.
ΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Αγαπητέ Τίμο, θα σε απογοητεύσω! Δεν υπάρχει "αυτόματη εξέλιξη", επειδή αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε μίσος, μισαλλοδοξία, φθόνος και πόλεμος.
ΔιαγραφήΌλα ξεκινάνε από μέσα μας. Τα vibes μας, δεν είναι πάντα αγάπης και κατανόησης (δηλαδή θετικά), αλλά συνήθως είναι εγωισμού, μίσους, ζήλιας, κτλ. (δηλαδή αρνητικά).
Ο αυτοματισμός που επικαλείσαι, απαντά με vibes ανάλογα αυτών που παρέλαβε. Αν έλαβε μίσος, θα απαντήσει με μίσος.
Συνεπώς για να δώσει και να πάρει αγάπη, θα πρέπει να μάθει να αγαπά. Άρα επιστρέφουμε και πάλι στον εσωτερικό μας εαυτό...
ΛΥΚΙΟΣ.
Την αγάπη για να την εισπράξεις απο οπουδήποτε ειτε από την πλάση ειτε απο ανθρώπους πρεπει να την δώσεις απλόχερα. Έτσι μαθαίνεις να αγαπάς σιγά σιγά και τον εαυτό σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Λίγο ανάποδα τα εκλαμβάνει η αντίληψή σου. Κυρίαρχα συναισθήματα στον άνθρωπο, είναι τα αρνητικά. Αν δεν αυτοβελτιωθεί ο άνθρωπος, δεν πρόκειται να δώσει απλόχερα καμία αγάπη.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Κσταχθωνιε δαίμων Λυκιε η φιλοσοφια μπορεί να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο χρήσεως. Αν το εφαρμόσεις σωστα θα λειτουργησουν τα εσωτερικά σου γρανάζια χωρίς πρόβλημα και η μηχανή που λέγεται εαυτός θα διατηρείται παντα σε πλήρη αρμονία με το σύνολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Δεν είναι θέμα αντίληψης είναι θέμα βίωματων. Αν εσύ το εισπραττεις έτσι είναι γιατί προφανώς κυριαρχείσαι από αρνητικά συναισθήματα
ΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Αυτό το "αν τα εφαρμόσεις σωστά", είναι όλη η δυσκολία αγαπητέ μου! Τονίζω ότι χωρίς προσπάθεια, δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός που να μας κάνει την δουλειά άκοπα, όπως και δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί, για να μας σώζουν...
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ (χωρίς το "Καταχθόνιος Δαίμων")
"Προφανώς" θα έχω την υπέρτατη τιμή, να συνομιλώ με έναν τέλειο άνθρωπο που έχει φτάσει στην θέωση! Από τα όσα είπες, φαίνεται "προφανώς" ότι κυριαρχείσαι από αγάπη και μόνον! Άξιος!
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Δεν ανέφερα οτι δεν θέλει κόπο. Όμως θέλει συγκεκριμένο τροπο. Στη μέθοδο διαφοροποιήθηκα.
ΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Δεν νομιζω οτι η ειρωνία είναι αρετη
ΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
...την οποία βεβαίως έχεις εφαρμόσει στον εαυτό σου, γι΄αυτό και μας μιλάς εκ πείρας, ως Θεωμένος και Τέλειος άνθρωπος. Άρα και πάλι, με τον εαυτό σου ασχολήθηκες αγαπητέ Τίμο, όποτε δεν βλέπω που είναι η διαφωνίας σου; Στην διαδρομή ή στο τι έρχεται πρώτο και τι δεύτερο;
ΔιαγραφήΌπως και να έχει, ο άμβωνας σου ανήκει και άρχισε να μας διδάσκεις.
ΛΥΚΙΟΣ.
Δεν έχω σκοπό. Δεν μου αρμόζει ο ρόλος του δασκάλου. Μονο απόψεις λέω. Αν σε έθιξα λυπάμαι. Συνεχίζουμε και οι δυο μας τον δρόμο μας και όπου φτάσουμε .
ΔιαγραφήΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΙΜΟΣ
Μα είπαμε, εγώ κυριαρχούμαι από αρνητικά συναισθήματα...
Διαγραφήκαι δεν είμαι ενάρετος. Περιμένω να ακούσω την πεπατημένη σου εμπειρία, ως διδασκαλία...
ΛΥΚΙΟΣ.
Δεν με έθιξες, απλά εισέπραξες αυτό που παρήγγειλες, σύμφωνα με τον αυτοματισμό των vibes που επικαλέστηκες!
ΔιαγραφήΑφού λοιπόν δεν θα μας διδάξεις, είμαστε όλο αυτιά να ακούσουμε τις απόψεις σου αγαπητέ.
Συνεπώς δεν θα σου ευχηθώ "ραντεβού στο τέλος"...
ΛΥΚΙΟΣ.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ -ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ-ΚΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
ΔιαγραφήΑΣΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΠΟΨΗ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΓΡΑΦΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
Ανώνυμε, όπως βλέπεις (αν βλέπεις) αναμένω να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η άποψη του καθενός δεν θα σχολιαστεί και δεν θα συζητηθεί. Έτσι είναι ο διάλογος αγαπητέ ανώνυμε.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
ΕΙΣΑΙ ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΕΠΩΝΥΜΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΓΡΑΦΕ ΟΜΟΡΦΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΛΑ
ΔιαγραφήΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΠΩΝΥΜΕ ''ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΕ ΛΥΚΙΕ ''
Δεν θα "συζητήσουμε" άλλο ανώνυμε! Το ύφος και ο κενός σου λόγος, ανήκουν σε άλλους χώρους.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΤΣΙ ΓΕΜΙΖΩ ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΔιαγραφήΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΗΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΩΡΘΩΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ
ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΠΩΝΥΜΕ
Αγαπητέ Τίμο, τι θα έλεγες για το φιλοσοφικό εγχειρίδιο χρήσεως των Δελφικών Παραγγελμάτων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς εδώ, το έχουμε αναδείξει ως ευαγγέλιο για την ατομική μας ανέλιξη. Φαντάζομαι πως δεν είναι και αυτά της Νέας Εποχής.
ΛΥΚΙΟΣ.
Τι θα λεγατε συνδυασμό δελφικα παραγγέλματα με ευαγγέλια μαζί; Εξάλλου ο Χριστός είναι συνέχεια της αρχαίας φιλοσοφίας. Όμως το θέμα είναι ποσοι έχουν μελετήσει τα ευαγγέλια για κάνουμε παραλληρισμο. Για τώρα αποχωρω. Ίσως θα επανέλθω αύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Συμφωνώ απολύτως. Καληνύχτα!
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Tα αποτελέσματα της αλληλεπίδρασης που μόλις εξελίχτηκε για μένα ήταν :αίσθηση ντροπής γιατί η επίθεση προς το πρόσωπο του Τίμου ήταν σφοδρή και αναίτια. Λύκιε χαμήλωσε λίγο.Και ΝΑΙ τα κυρίαρχα συναισθήματα στον άνθρωπο μπορεί να είναι θετικά διότι γνωρίζει την πλάνη της ''πραγματικότητας'' Καληνύχτα και καλή καρδιά.
ΔιαγραφήΟυρανία
Αγαπητή Ουρανία, δεν θα εξηγήσω το γιατί δεν ήταν αναίτια. Αυτό ελπίζω να το κατανοήσεις αν διαβάσεις από την αρχή και προσεκτικά, τον διάλογο που διαμείφθηκε. Σφοδρή μπορεί να ήταν, αλλά στο μέτρο της αναλογίας σφοδρότητας της άλλης πλευράς.
ΔιαγραφήΧαμηλώνω και ψηλώνω, αναλόγως του ύψους που αντιμετωπίζω, αναδραστικά. Επαναλαμβάνω ότι θα ήταν χρήσιμο να ξαναδιαβάσεις τον διάλογο και να δεις πως και γιατί έγινε η αποκλιμάκωση.
Τα συναισθήματα στον άνθρωπο μπορεί να είναι θετικά, όταν αυτός έχει εργαστεί με τον εσώτερο εαυτό του. Αν μιλάς για ανάμικτα, δεν θα διαφωνήσω. Όμως το ζητούμενο είναι η κυριαρχία των θετικών συναισθημάτων, επάνω στα αρνητικά. Συνεπώς όταν αναφερόμαστε στον απλό (άρα αδούλευτο άνθρωπο), τα συναισθήματα είναι μικτά, με κυρίαρχα θα έλεγα αυτά που ορίζουν την ερπετική μας φύση, δηλαδή τα ορμέμφυτα.
ΛΥΚΙΟΣ.
ΘΑ ΜΠΩ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΩ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΜΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΣΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή0 ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ
Ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΕΝΟΣ
Αγαπητέ Ε.Σ. ευχαριστώ για την παραπομπή στο κείμενο περί αρετής. Σαφως κ το διαβασα. Παντα κανει καλό μια επανάληψη των όσων ο σύγχρονος τροπος ζωής μας έχει απομακρύνει απο την ενδελεχή μελέτη τους κ εντρυφηση στις φιλοσοφικές διδαχες τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζοντας τον προηγηθέντα διαλογο, αυτό που νομιζω πως ο Τίμος ήθελε να πει(κι ας με διορθώσει αν κάνω λάθος) είναι πως παρ'ολη την "ελευθερη" κ γρηγορη πρόσβαση στη "γνώση" και τις πλείστες θεωρίες (έστω κ κατακερματισμενες) που προσφέρει η τεχνολογική+ηλεκτρονική εποχή μας, ο άνθρωπος στην ουσία δεν βελτιώνεται και δεν πλησιάζει τον Θεο γιατί γεμίζει το κεφάλι του δίχως να ανοίγει την καρδιά του. Μπορεί να "μορφώνεται" αλλά παραμένει αποκομμένος απο τον συνάνθρωπο στην πράξη. Γνωρίζει τον λογο "ο έχων δυο χιτώνες..." μα δεν κοπιάζει να μαθει ποιος είναι ο διπλανος του για να συντρεξει στην αναγκη του. Οι άνθρωποι σήμερα μοιαζουμε περισσότερο με άδειους τενεκεδες. "Όλες τις γλώσσες του κόσμου κι αν λαλώ, αν δεν έχω αγάπη δεν είμαι τίποτε απολύτως" μας λέει ο Απόστολος Παύλος. Όσο για την "αυτόματη εξέλιξη της αλληλεπιδρασης" ίσως εννοεί πως ΔΡΩΝΤΑΣ προς τον πλησιον μόνον και όχι θεωρητικολογωντας περί αρετής, γίνεται κανεις ενάρετος. Ίσως έχει κουραστεί να βλέπει ανθρώπους μπροστά απο οθόνες να ζουν σε ενα δεύτερο Μάτριξ μέσα στο ηδη υπάρχον.
Φρόνιμο είναι να ψεγουμε πάντως την πράξη/συμπεριφορα/τακτικη και όχι πρόσωπα κι έτσι αποφευγονται οι παρεξηγησεις.
Καλό ξημερωμα σε ολους μας.
Ελένη.
Ο ΤΙΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΑΣΕΒΗ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΟΤΑΝ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΟ. ΜΟΛΙΣ ΟΜΩΣ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, Ο ΤΙΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, Ο ΤΙΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΣ ΔΑΙΜΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΙΜΟΣ. Ο ΛΥΚΙΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. ΤΟΥ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΟΤΙ ΣΠΕΙΡΕΙΣ ΘΕΡΙΖΕΙΣ (Ο ΤΙΜΟΣ ΕΣΠΕΙΡΕ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΥΒΡΗ ΚΑΙ ΘΕΡΙΣΕ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΑΠΙΔΡΑΣΗΣ. ΤΟΥ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΑΓΑΠΗ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΜΑ ΔΩΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗ. ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΙΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΝΕΠΩΣ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ. ΗΘΙΚΑ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΕΙΣΒΟΛΕΑ, ΑΛΛΟ ΑΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ....!!
ΑΣΕ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑ ΕΣΣΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ!!
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Αγαπητε Τιμο, "Μπορούμε να εξελισσόμαστε μέσα απο την αλληλεπίδραση με τους άλλους,παρ'όλα αυτά ,η εξέλιξη είναι ατομική" οπως ειπε η Ουρανια ομως η εξελιξη μεσω της αλληλεπιδρασης με τους αλλους ΔΕΝ ερχεται αυτοματα. Με καμία. Απαιτειται υποχρεωτικα η παρατηρητικη τεχνη που μονο αυτονοητη δεν ειναι και φυσικα σχεδον ποτέ δεν συμβαινει. Ενας ανθρωπος αφυπνισμενος σε καποιο βαθμο, μπορει να παρατηρει και να λαμβανει αυτα τα μηνυματα και τις επιδρασεις που λες. Η μεγαλη πλειονοτητα δεν θα αλλαξει καθολου, επειδη κυριως δεν θελει να αλλαξει. Υπαρχει μια λιστα συνειδητοποιησεων που χρειαζεται να περασει ενα ατομο για να φτασει στο επιπεδο που λες. Εγω ειμαι ευγνωμων που διαβασα το βιβλιο του Ουσπενσκι "Αναζητωντας τον κοσμο του θαυμαστου" και μελετωντας το, γοργα συνειδητοποιησα πολλες απο αυτες που μου ελειπαν. Μετα εχεις δικιο. Για παραδειγμα ανακαλυψα τις πολικοτητες απλα παρατηρωντας γυρω μου, διπλανους μου ανθρωπους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστο επισης, πως οτι δινεις, αυτο παιρνεις πισω. Μονος σου ειπες πως ησουν εκνευρισμενος με ολους εμας, οποτε ειναι παραλογο να αναμενεις μια αντιδραση που δεν θα ειναι νευριασμενη. Γιατι παρακαλω να εισπραττω τις δονησεις των αλλων; Δεν θελω να εισπραξω αρνητικες δονησεις τριτων, εαν ηθελα αρνητικες δονησεις, θα ηταν πολυ ευκολο να τις δημιουργησω μονος μου. Τουναντιον, εγω εχω μαθει εξ αναγκης για να προστατευω τον εσωτερικο μου κοσμο, να μην δεχομαι τα ψυχολογικα σκουπιδια τριτων. Αυτο ειμαι μια κατακτηση. Εαν λχ εχεις νευρα, δεν θα μου τα μεταφερεις. Δεν θα το επιτρεψω εγω στον εαυτο μου να δεχτει τοξικη συμπεριφορα. Μονο εαν εχω διαθεση να παιξω, θα παιξω αντιστοιχως, και θα παιξω ακομα καλυτερα(χειροτερα) αυτο το παιχνιδι. "Νοιαζεσθαι εξωτερικως" λεει ο αγαπητος Γκουρτζιεφ, να μην περναει μεσα στον ψυχικο κοσμο παρα μονο οταν εσυ το επιθυμεις, και μιας και νοιαζεσαι για ρητα γκουγκλαρε "αφορισμοι Γκουρτζιεφ".
Εγω εδινα αγαπη απλοχερα και αντιστοιχα λαμβανα πισω, δεν ειχα ποτέ παραπονο απο αυτο. Ομως πριν μερικα χρονια συνειδητοποιησα πως δεν αγαπουσα τον εαυτο μου και αυτος ηταν ο λογος που μπλοκαρα την αποδοχη της αγαπης απο τους αλλους, γιατι ενδομυχα πιστευα πως δεν αξιζω. Εμαθα να αγαπαω τον εαυτο μου, οταν συνειδητοποιησα πως πρεπει να το κανω, γιατι ειναι σωστο και δικαιο. "Να αγαπας τους αλλους ως εαυτον". Αυτο ειναι σωστο διοτι υποννοει να αγαπας και τον εαυτο σου. Το "Αγαπατε αλληλους" ειναι λειψο, διοτι δεν λεει να αγαπας και τον εαυτο σου. Μπορει να το εννοει αυτονοητο, δεν ειναι ομως. Οποτε αν προσπαθεις να αλληλοαγαπιεστε χωρις να αγαπας τον εαυτο σου, θα αποτυχεις, το ξερω ως παθων.
Ο εκνευρισμος σου ειναι ενα πολυ απλο συναισθημα, το συναισθημα του θυμου. Ο θυμος δημιουργειται οταν η πραγματικοτητα που βλεπουμε δεν ταυτιζεται με την πραγματικοτητα που προσδοκουμε να δουμε. Οταν υπαρχει αυτη η ασυμφωνια, γενναται θυμος. Οπως καθε συναισθημα, καθε φυτο ή ζωο που δεν διατηρει σε εγρηγορση τη συνειδηση του και τον νου (οπως ο ανθρωπος), θα τον απορροφησει και θα ταυτιστει με την συναισθηματικη κατασταση του διπλανου του, οποτε θα συμπεριφερθει αναλογως. Οταν γνωριζεις ψυχολογια (εχεις δηλ την γνωση) και εισαι συνειδητος (δεν δρας μηχανικα) τοτε εισαι απροσβλητος. Ιδου λχ η χρησμιοτητα της ψυχολογιας για την οποια συζητουμε με τον Κυωνα. Αναφερομαι φυσικα στην γνωση περι ψυχης, που ειθισται να την ονομαζουμε ψυχολογια (λογος περι ψυχης) και οχι στο τι λεει ο καθε ψυχολογος. Ας πουμε διαφωνω καθετα με τον Φρουντ, ωστοσο κατι προσφερε και αυτος, δεν θα τον μηδενισουμε εντελως.
Ελ Στοχαστης
Φερε στο τραπεζι αυτο που σκεφτεσαι να το δουμε και να το συζητησουμε, μην το κανεις ομως εκνευρισμενος κατα ημων, διοτι αυτο δειχνει πως δεν μας σεβεσαι. Κρατησε τον θυμο σου ωστοσο, γιατι ειναι χρησιμος αν τον μετασχηματισεις σε δραση, θα αποκτησεις πολλη ενεργεια για τον οποιο σκοπο σου. Το συναισθημα (αλογο) ειναι αυτο που σερνει την αμαξα(ανθρωπο). Εχουμε ενα ασπρο(καλο) και ενα μαυρο (κακο) αλογο. Και τα δυο σενουν την αμαξα, αρκει ο ηνιοχος (νους) να τα κουμανταρει και να τα τιθασσευει, διαφορετικα θα καταληξουμε σε κανα γκρεμο. Δεν εχω μελετησει Αγια γραφη ιδιαιτερα, αλλα ολα παιζουν. Θα τα δουμε και θα τα σχολιασουμε οσο μπορουμε πιο αντικειμενικα. Φερε οτι εχεις βρει, παρουσιασε τα να δουμε την μεθοδο αν ειναι χρησιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητε Κυων, η Σωκρατικη ειρωνεια δεν ειναι ειρωνια οπως την εννουμε σημερα. Ειναι καλοπροαιρετη εκφραση προσποιητης αγνοιας, μια ειδοποιος διαφορα ειναι η ελλειψη θυμικης καταστασης. "Νοιαζεται εξωτερικως" δεν εχει επιτρεψει στον εαυτο του να επηρεαστει εσωτερικα. Εαν γινεις Σωκρατης και φτασεις να κατεχεις την αρετη, σου επιτρεπουμε να μπορεις να κανεις και εσυ τετοια κολπακια, (να προσποιεισαι αγνοια) προκειμενου να βοηθησεις συνανθρωπους σου με το να τους ελεγχεις για να βρισκεις που εχουν λαθος πεποιθησεις. Μακαρι να υπηρχαν και αλλοι να μου εκαναν πχ και μενα σημερα το ιδιο, ποσο ευγνωμων θαμουν. Γιατι ετσι θα εξελισσομουν. Μεχρι τοτε, ας πορευομαστε με την μεσοτητα, για να μην κανουμε λαθος και βρισκομαστε αλλου γι αλλου.
Οταν καποιος καταφερει και πορευθει σε ανωτερους κοσμους με ποια επιστημη νομιζεις θα πορευθει; Σε εναν κοσμο οπου η υλη δεν υφισταται και οτι ηξερες οφειλεις να το ξεχασεις, σε κοσμους ονειρικους, με ποια επιστημη θα πορευτεις; Με την πληροφορικη; Με την κοινωνιολογια; Με την αλγεβρα μηπως; Οχι φυσικα. Με την επιστημη που μελετα την ψυχη θα πορευθεις. Οποτε μαλλον δεν φασκω και αντιφασκω, οταν λεω κατι μπορω και να το αιτιολογω. Μαθε να κατεχεις κατι, πριν να το χειραγωγεις ή να το μηδενιζεις. Ο Σωκρατης ως κατοχος της Αρετης, μπορει να την χειραγωγει για τους σκοπους του. Οταν εγω λεω πχ "Ελα μωρε ολοι αυτοι οι γυμνασμενοι στα περιοδικα, ολο χαπια ειναι και ανεγκεφαλοι" τοτε ειμαι ανοητος και ζηλιαρης. Κραζω οτι ζηλευω/θαυμαζω. Εαν πιστευω πως και εγω μπορω να καταφερω κατι αντιστοιχο, το θαυμαζω. Εαν πιστευω πως ειμαι ανικανος, τοτε το ζηλευω. Απλος και εδω ο μηχανισμος. Οποτε προσπαθω να πηγαινω στο γυμναστηριο. "Μαθαινω να αγαπω, οτι δεν αγαπω". Τα υπολοιπα δεν μπορω να τα παρακολουθησω λογικα για να τα σχολιασω.Ηρακλειτος, Ελυτης, Ελυτης,Αλβανικο Μετωπο, Λογος, Ηρακλειτος, Ησυχιος, Ελυτης, ενα μπου στο Βορρα (;) και δεσαμε, εκλεισε το γλυκο
Ελ Στοχαστης
ΤΙΜΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ,ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΕΙΣΑΙ ΕΝΟΧΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΝΑ ΤΥΠΟΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΑΛΙΟΣ ΣΦΙΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ
'' ΛΥΚΙΟ ΓΝΩΜΗ ''
ΟΧΙ !!Δυστυχώς το τριμερές δεν είναι αντικειμενικό..Η επίθεση ήταν άδικη. Εγώ εδώ είμαι καινούργια και επομένως δεν έχω συναισθηματικούς δεσμούς. Οπότε μου είναι πιο εύκολο να διακρίνω τα λάθη και τις παρεκτροπές.Είμαστε σοβαροί;
ΑπάντησηΔιαγραφήO Τίτος τόλμησε να εκφράσει κάποιον εκνευρισμό και το είδατε σαν κατηγορία εισέπραξε αλαζονεία αντί να το δείτε με ενδιαφέρον και να αναρωτηθείτε.
Σωκρατική άγνοια'' και σοφιστείες..
Τίτο προσωπικά εγώ λυπάμαι για το επίπεδο των συμμετεχόντων.
Ουρανία
Μπέρδεψα το όνομά σου με αυτό του Πατρίκιου. Τίμο
ΔιαγραφήΕ ΤΟΤΕ ΑΦΟΥ ΛΥΠΑΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ (ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΤΙΤΟΣ, ΤΙΜΟΣ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ) ΤΟ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ. ΧΩΡΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΛΛΑ Ο ΟΥΡΑΝΙΟΣ, ΧΑΧΑΧΑΧΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΦΙΛΕ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΟΥ ΒΓΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ. ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΥΚΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΕΔΩ ΗΡΘΑΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΤΕ. ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΥΚΙΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΟΛΕΙΣ....!!
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Δεν νομιζω να εδειξα αλαζονεια καπου. Θα ηθελα να μου το δειξεις αυτο. Νομιζω αναφερθηκα στην πραγματικοτητα και αναφερθηκα γενικα με αφορμη το σχολιο του Τιμου και οχι προς τον Τιμο. Δεν αναφερομαι στον Τιμο οταν λεω "Γιατι παρακαλω να εισπραττω τις δονησεις των αλλων; Δεν θελω να εισπραξω αρνητικες δονησεις τριτων, εαν ηθελα αρνητικες δονησεις, θα ηταν πολυ ευκολο να τις δημιουργησω μονος μου. Τουναντιον, εγω εχω μαθει εξ αναγκης για να προστατευω τον εσωτερικο μου κοσμο, να μην δεχομαι τα ψυχολογικα σκουπιδια τριτων. Αυτο ειμαι μια κατακτηση. Εαν λχ εχεις νευρα, δεν θα μου τα μεταφερεις. Δεν θα το επιτρεψω εγω στον εαυτο μου να δεχτει τοξικη συμπεριφορα. " διοτι απλουστατα δεν συμμετειχα στη συζητηση προηγουμενως για να γινω δεκτης παραπονων και εκνευρισμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστοσο, καθενας ειναι υπευθυνος για οσα λεει, οχι για οσα καταλαβαινουν οι αλλοι.
"O Τίτος τόλμησε να εκφράσει κάποιον εκνευρισμό και το είδατε σαν κατηγορία εισέπραξε αλαζονεία αντί να το δείτε με ενδιαφέρον και να αναρωτηθείτε."
Ναι, εξεφρασε εκνευρισμο και κατηγορια σαφεστατη, αλλα το δευτερο ειναι αποψη, δεν ειναι κατι κακο. Πως ειμαστε εγωιστες , πως ασχολουμαστε μονο με το εγω μας, μονο αυτο μας νοιαζει και οχι ο διπλανος μας, χτιζουμε ασπιδες προστασιες κτλ.
Δεν μπορεις να κατηγορεις τους αλλους πχ "πως δεν αγαπανε", αν δεν αγαπας εσυ. Η λογικη του "εσεις φταιτε" ειναι βαθια εγωιστικη και ας καφουφλαρεται διαφορετικα. Σε καθε περιπτωση δεν θεωρω προφανως πως ειναι καποιος διαβολεας, αλιμονο, αλλα ειναι αυτονοητο πως οταν καποιος κατηγορει αλλα δεν εξηγει την κατηγορια του ειναι κουραστικο. Κανεις δεν μπορει να ανεχεται να του την λεει συνεχως καποιος αλλος εαν δεν το τεκμηριωνει. Δεν ειναι θεμα εγωισμου, ουτε ενδειξη χαμηλου επιπεδου των συμμετεχοντων, το να μην δεχονται γενικευσεις. Ειναι ενδειξη αυταγαπης. Τι θα επρεπε να κανουμε διαφορετικα δηλαδη εαν νοιαζομασταν για τον συνανθρωπο μας;
Προσωπικα, και τωρα μιλαω μονο για μενα, θεωρω μεγαλο μερος της Αγιας γραφης, υποκριτικο και εχθρικο για την ουσια του ανθρωπου. Την αποδεχομουν ως ευαγγελιο για πολλα χρονια, οχι πια ευχαριστω, δεν θα παρω. Αυτο δεν σημαινει πως δεν υπαρχουν μεγαλες ααληθεις μεσα ομως. Με χαρα να τις συζητησουμε
Ελευθερος Στοχαστης
Αγαπητή Ουρανία, ως αντικειμενική και δίκαια που είσαι ως "καινούργια" (χμ!), όταν ο προστατευόμενός σου Τίτος ή Τίμος μας ήρθε εκνευρισμένος και μας εξήγησε τον λόγο του, αμέσως έλαβε απάντηση που εκφράζει τις δικές μου θέσεις. Συνηθίζω να μιλώ με την ουσία των πραγμάτων και όχι περιφραστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντησα πλήρως στις αιτιάσεις του, πράγμα που τα δίκαια μάτια σου, δεν είδαν. Τον παρότρυνα μάλιστα, να διαβάσει παλαιότερες συζητήσεις στον Κ.Δ., ώστε να διαπιστώσει τις πραγματικές μας θέσεις και όχι αυτές που νόμισε ότι έχουμε. Στην συνέχεια διεμήφθη διάλογος, από τον οποίο προέκυψε μια διαφωνία.
Το δίκαιο κατ΄εσένα, είναι να μην εκφραστεί η διαφωνία μας; Είναι να ασπαστούμε την δική του άποψη, ασχολίαστα;
Πρόκειται για έναν νέο επισκέπτη, ο οποίος χωρίς να έχει διαβάσει αρκετά για τις απόψεις μας, από το πρώτο του σχόλιο ήρθε να μας δείξει τον θυμό του με εμάς!
Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση ήταν ευγενικότερη από την δική του. Τον αποκάλεσα "αγαπητό Τίμο" ως ένδειξη καλοπροαίρετης φιλοξενίας.
Η δική μου αλαζονεία από που ακριβώς προκύπτει; Φοβάμαι ότι αδυνατείς να κατανοήσεις το πνεύμα, το ύφος και τα λεγόμενά μου. Μάλλον δεν μπορείς να κατανοήσεις ούτε τα λεγόμενα του Τίμου.
Ως είθισται λοιπόν, οι νεοαφιχθέντες σε μια παρέα, οφείλουν σεβασμό στους παλαιότερους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν αποδεκτοί. Αυτό θα συμβεί μόλις εγκλιματιστούν και κατανοήσουν το ύφος και το πνεύμα αυτής της παρέας που τους υποδέχεται.
Και εσύ αγαπητή Ουρανία, έσπευσες να κρίνεις τρεις από αυτούς που σε υποδέχτηκαν, ως άδικους, αλαζόνες και επιθετικούς, χωρίς βεβαίως να τα υποστηρίξεις με επιχειρήματα.
Ούτως ή άλλως η παρουσία σου εδώ μέχρι στιγμής, περιορίζεται σε μικρά σχολιάκια χλεύης και ειρωνείας.
Τίποτε ουσιαστικό δεν μας έχεις πει μέχρι τώρα.
Δεν θα σπεύσω να συμπεράνω όσα ήδη συμπέρανε ο αγαπητός Αρκτούρος, για το ποια ή ποιός είσαι. Θα μείνω στο τι έχεις να μας πεις και μέχρι στιγμής δεν μας έχεις πει κάτι ουσιαστικό.
Επιφυλάσσομαι λοιπόν για την καλή σου πρόθεση...
ΛΥΚΙΟΣ.
Εντάξει παιδιά..Το έπιασα το νόημα ! Αυτά όλα που ασπάζεστε ως φιλοσοφίες στην πράξη φαινονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σπευδεις να με κρίνεις αλλά με απορριπτεις.
Δεν θα το παίξω αυτό το παιχνίδι,η σιωπή μου είναι η καλυτερη απάντηση.
Καλή καρδιά και αντίο
Ουρανία
.Ουρανία
ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΟΣ Ή ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ!!! ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΕΣ!!! ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΕΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΛΥΛΕ ΛΥΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ???????
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΕΣ ΟΛΟΥΣ ΛΥΚΑΚΟ !!!!!!!!!!!
ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΠΙΑΣΕΙ ......ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ
ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΜ !!!!!!!!!!
ΘΑ ΤΑΠΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩ!!!!!!!!!!!!
ΟΧΙ ΤΟΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΔΩ ..
ΤΟΝ ΜΕΣΑ ΕΔΩ!!!!!!!!!!!
...ΑΟΡΑΤΟΜΠΕΣΑΛΗΣ...
ΜΠΙ ΜΠΙ
Ο Καταχθόνιος Δαίμων έχει τις πύλες του ανοιχτές στον καθένα. Όποιος θέλει εισέρχεται, βλέπει, δοκιμάζει και δοκιμάζεται και στην συνέχεια μένει ή αποχωρεί. Ποτέ δεν έδιωξα κανέναν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα και οι επίδοξοι διαβολείς που προσπάθησαν να διαβάλουν τον χώρο μας, εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση όταν διαπίστωσαν ότι ο χώρος αυτός δεν είναι διαβλητός και ότι όποιος ξεπερνά τα όρια, διαγράφεται.
Κάποιοι άλλοι, αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα και να προσαρμοστούν στους κανόνες μας. Αυτοί, βγήκαν κερδισμένοι.
Δεν αποχαιρετώ κανέναν, αλλά αντιθέτως ζητώ την παραμονή όσων αντέχουν στον διάλογο.
Εσύ που υπογράφεις ψευδώς ως "αορατομπεσαλής μπι μπι", να γνωρίζεις ότι αυτό το σχόλιό σου, θα είναι και το τελευταίο. Τα επόμενα με αυτή την υπογραφή θα διαγραφούν.
ΛΥΚΙΟΣ.
Λυκιε ο Αορατομπεσαλης μπι μπι, ο Τιμος, η Ουρανια, ο Ξενος, ο Κηφηνας, η Κακια, ο Ορατιος και ο Ανωνυμος ειναι το ιδιο ατομο που επαιζε τον Λυκαστρο στο παρελθον. Ειναι ο ιδιος με το ονομα Μορφεας ενας ψυχασθενης κοκακιας που ζει για να βαμπιριζει στο ιντερνετ. Ειναι σχιζοφρενης οποτε λαβε υποψην σου οτι οι προθεσεις του ειναι μονο κακες .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διάλογος σας προκαλεί θλίψη. Δεν θα κρίνω κανέναν γιατί δεν είμαι κριτής και δεν έχω τέτοιο ρόλο, αλλά μιλώντας για τον εαυτό μου επειδή μου επέρριψε ευθύνες ο διαχειριστής το μόνο που μπορώ να πώ είναι συγγνώμη εάν θεωρήθηκα προκλητικός . Δεν ήταν οι προθέσεις μου τέτοιες. Ξεκινώντας με το εκνευρίστηκα, εξέφρασα την δυσαρέσκεια μου για τον τρόπο που διεξάγονται συζητήσεις σε διάφορα ιστολόγια, όχι μόνο το δικό σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο νόημα των όσων είπα , το έπιασε η Ελένη. Η γυναικεία φύση τελικώς μπορεί να ξεκλειδώσει και να διαβάσει πολλά από αυτά που κρύβονται πίσω από απλές άχαρες λέξεις. Και για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι και πολύ δεινός στ λόγο.
Για να πιάσουμε το θέμα μας με αυτό που μπορώ να ξεκινήσω είναι να δούμε κατά πόσο τα δελφικά παραγγέλματα των αρχαίων μπορούν να ταυτιστούν ή να φέρουν παρόμοια σημασία με τις διδαχές του Ιησού. Και αυτό από πού μπορούμε να το δούμε; Εχω την εντύπωση πως αν πάρουμε τις παραβολές του Χριστού, θα ανακαλύψουμε ότι μέσα από απλές ιστοριούλες κρύβεται μια φιλοσοφική εντολή.
ΤΙΜΟΣ
Γνώμη μου είναι μην διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον. Υπαρχουν ουσιαστικότερα πράγματα να ασχοληθείτε.
ΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Αγαπητέ Τίμε,
Διαγραφήαναγνωρίζω ότι δεν ήταν στις προθέσεις σου να προκαλέσεις, εφόσον το δηλώνεις με παρρησία.
Συνεπώς μπορούμε τώρα να επανέλθουμε στην ουσία της συζήτησης.
Σε προηγούμενα Αναψυκτήρια, είχαμε αναπτυχθεί πάνω στο ερώτημα αν ο Χριστός και η διδασκαλία του, αποτέλεσαν ή όχι συνέχεια-εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, στον άξονα των αξιών και της ηθικής.
Διατυπώθηκαν διάφορες θέσεις και αρκετοί συμφωνήσαμε ότι όντως η Χριστική διδασκαλία, αποτέλεσε μια φυσική συνέχεια, μια εξέλιξη της ελληνικής σκέψης. Κάποιοι άλλοι διαφώνησαν και υποστήριξαν ότι υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ των δυο αυτών σχολών.
Η προσωπική μου άποψη, συγκλίνει με τους πρώτους. Συνεπώς θεωρώ ότι όλες σχεδόν οι παραβολές του Χριστού και οι προτροπές του, υπήρχαν ήδη εκπεφρασμένες στα Δελφικά Παραγγέλματα των Ελλήνων σοφών της αρχαιότητας. Ο Χριστός προσέθεσε τον όρο Αγάπη, σε ιδέες που είχαν ήδη ωριμάσει στην ηθική των αρχαίων Ελλήνων.
ΛΥΚΙΟΣ.
Με καλυψες διαχειριστα. Αλλα δεδομενου οτι δεν εψαξα να βρω αλλου τετοιου είδους συζητήσεις, νομιζα οτι μπορει να συζητηθει αυτο το θεμα. Που βρισκονται αυτοι οι διαλογοι;
ΔιαγραφήΤΙΜΟΣ
Μπορείς να τα βρείς στο 7ο, 8ο, 9ο και 10ο Αναψυκτήριο. Βεβαίως μπορείς να προσθέσεις και εσύ την δική σου άποψη, πάνω σε όσα ήδη ειπώθηκαν. Θα αναμένουμε.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωνες αγγελων......
Απο "τα παιδια της χορωδιας", μια εξαιρετη ταινια.
https://www.youtube.com/watch?v=rEs1wtsw_IA
Ελενη.
Αγαπητέ Ελεύθερε Στοχαστή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν μπορείς να συλλάβεις τον λόγο του Ηρακλείτου,δεν θα μπορέσεις να κατανοήσεις το πνεύμα του Σωκράτη.Ο Σωκράτης είπε για το έργο του Ηρακλείτου,ότι όσα διάβασε είναι σπουδαία και πως πρέπει να είναι κανείς σπουδαίος κολυμβητής για να μην πνιγεί στον λόγο του.
Ο Σωκράτης παρά την χαρίεσσα διάθεση που τον χαρακτήριζε,όταν πλησίαζε τους υποτιθέμενους σοφούς της εποχής του,δεν το έκανα για παιχνίδι.Αισθανόταν ότι είχε καθήκον απ'τον Θεό.
Η ειρωνεία δεν είναι αυτό που λες,αλλά κάτι που χρησιμοποιούσε ο Σωκράτης για να ερεθίσει και να συγχύσει τους αντιπάλους του.Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της δεν διαφέρει καθόλου με το ρητό του Ηρακλείτου "ὁ ἄναξ, οὗ τὸ μαντεῖόν ἐστι τὸ ἐν Δελφοῖς, οὔτε λέγει οὔτε κρύπτει ἀλλὰ σημαίνει" και αυτό διότι λειτουργεί με τρόπο διττό.Αφ'ενός αποκαλύπτει,αφ'ετέρου καλύπτεται το αποκαλυπτόμενο.Αυτός ήταν ο λόγος που οι κάθε είδους σοφιστές δεν ξέρανε τι τους γινότανε μετά τον έλεγχό του.Ελπίζω να θυμάσαι τι φωτιές άναβαν οι χρησμοί του Απόλλωνα.
Ο Σωκράτης νοιαζόταν και παρανοιαζόταν για όσα συνέβαιναν γύρω του και συμμετείχε σ'αυτά συναισθηματικά.Κάπου παρομοιάζει τον εαυτό του με την αλογόμυγα,η οποία συνεχώς ενοχλεί τον ίππο και δεν τον αφήνει σε ησυχία.Στην δική μας περίπτωση ο ίππος είναι η πόλη.Μέσα από την δική του φωτιά,λοιπόν,άναβε φωτιές σ'ολόκληρη την πόλη και αυτός ήταν ο λόγος που τον φάγανε.Αν είναι όμως δυνατόν να λέμε,ότι δεν συμμετείχε θυμικά ο άνθρωπος που η δράση του του κόστισε την ζωή του.
Γι'αυτό σου λέω,μην προσπαθείς να συμβιβάσεις την Σωκρατική ειρωνεία με την Αριστοτελική ηθική.
Ο λόγος των σπουδαιότερων Ελλήνων διανοητών ήταν αινιγματικός.Δεν είχαν σκοπό να σου πουν κάνε αυτό ή εκείνο,αλλά πολύ περισσότερο να ξυπνήσουν αυτό που υπάρχει μέσα σου και να το κάνουν να εκδηλωθεί.
Ο Πλάτων κάπου λέει "ρητόν γαρ ουδαμώς εστιν ως άλλα μαθήματα,αλλ'εκ πολλής συνουσίας γιγνομένης περί το πράγμα αυτό και του συζήν εξαίφνης,οίον από πυρός πηδήσαντος εξαφθέν φως,εν τη ψυχή γενόμενον αυτό εαυτό ήδη τρέφει".Μέσα σ'όλη την ρητορική του δεινότητα αυτά λέει ο Πλάτων,ο οποίος προσέγγισε το θέμα μόνο μέσα από αλληγορίες.
Όλα τα σύγχρονα ψυχολογικά και φιλοσοφικά συστήματα με τις λίστες τους από αρετές,επιτεύγματα,συνειδητοποιήσεις ή υποσχέσεις τι σχέση έχουν μ'αυτά;
Τα αντιπαθώ γιατί θέλουν έναν άνθρωπο απρόσβλητο,όπως είπες κι εσύ,πλήρως εναρμονισμένο με τις επιταγές της εποχής.Τον απρόσβλητο υπεράνθρωπο που δεν τον αγγίζει κανείς και τίποτα,αρκεί να γνωρίζει τα μυστικά της νέας επιστήμης.Αυτός να'ναι καλά και να μην χαλάει η ζαχαρένια του.
Τα αντιπαθώ γιατί δεν δίνουν αληθινά εφόδια.Νοιάζεσθαι εξωτερικός λέει.
Εδώ δεν μπορούμε να βαδίσουμε ως κύριοι και κυρίες σ'αυτήν την ζωή και θέλουμε και ανώτερους κόσμους.
ΚΥΩΝ
"Η αυτογνωσία και ... η αγάπη "
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν η ψυχή αναζητά την αυτογνωσία
μέσα σου πόλεμος γίνεται κι ανοίγουν νέοι δρόμοι.
Μόνο σαν μάθεις να εκτιμάς εσύ τον εαυτό σου
περίσσιος θα'ναι ο σεβασμός για εσένα κι από τον κόσμο .
Σαν μάθεις πρώτα ν'αγαπάς , να νοιώσεις τι'ναι αγάπη ,
τότε μονάχα θα μπορείς κι εσύ να την χαρίσεις .
Σπάνιο το συναίσθημα που μοιάζει με χρυσάφι
και στιγματίζει τις καρδιές και σκόρπιες συνειδήσεις .
Μα για να καμωθεί ο άνθρωπός σε τόσο μέγα πάθος
πρέπει να... τό'χει, να μπορεί ν' αντέξει τέτοιο βάρος ,
γιατί τα πάθη είναι ... πόλεμος, στου κάθε ενός την ζήση
κι είναι η ζωή πολύ μικρή κι αν θέλει θα στη χαρίσει .
Μακάριοι είναι οι δεσμώτες σε τόσο μέγα πάθος
και οι καρδιές που θα γευτούν θα νοιώθουν πάντα πλήρες
γιατί σαν να'ναι τυχερό , της τύχης θες γραμμένο
να ανδρωθεί ο άνθρωπος σε αλλονών τ' απωθημένο.
Πρέπει να το'χει ο άνθρωπος μες την ζωή να αντέξει στο συναίσθημα της αγάπης...
Μα ένας άνθρωπος που δεν τον διακατέχει η σοφία και η αυτογνωσία θυμίζει τρένο η αγάπη που μπορεί να μην κάνει στάση σε εσένα .
Γι'αυτό σαν το βιώσεις κράτα το μέσα σου , φυλακισέ το , σεβάσου το, γιατί το τρένο μπορεί να μην ξαναπεράσει από εσένα , όπως δεν πέρασε ποτέ απο κάποιων το κατόπι .
Να χαιρετίσω τους συνσχολιαστές μου και να πω και εγώ με την σειρά μου και να έχουμε έναν " παραγωγικό " Χειμώνα .
ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ
Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν
Αγαπητε Κυονα,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν εχω καταλαβει λιγακι το σκεπτικο σου, θες να πεις οτι τα διαφορα ψυχολογικα και φιλοσοφικα συστηματα εγκλωβιζουν τον ανθρωπο σε κουτακια "μαγικων" συνταγων; Κατι σαν τα χαπια που υποβοηθουν μια κατασταση ενω η ίαση ειναι μια εσωτερικη διεργασια και δυναμη, η οποια καταστελλεται μαλλον παρα αφυπνιζεται με τεχνητες επεμβασεις ;
Ειναι αληθεια οτι μεσα μας υπαρχει η εσωτερικη φωνουλα που καταδεικνυει το σωστο και το λαθος χωρις να κρινεται απαραιτητη η γνωμη τριτων. Ακομα κι οταν δεν εχει αναπτυχθει καταλληλα η αναγνωριση αυτης της φωνουλας, δεν παυει ο ανθρωπος να ακουει εστω την ηχω της ενστικτωδως. Αυτος ο εσωτερικος διαλογος που κανουμε με τον εαυτο μας ομως, δεν ειναι απολυτα φυσιολογικο να καταγραφεται και να αναγεται και σε "επιστημη" ακομα, για να χαρτογραφησει και αρα να διευκολυνει τη διελευση τη δικη μας και αλλων απο τα περιπατητικα μονοπατια της αναζητησης;
Συγχωρεστε μου την παρεμβαση, Κυονα και Ε.Σ., αλλά προσπαθω να καταλαβω την ουσια της διαφωνιας σας(η γυναικεια διαισθηση εδω δεν με εχει βοηθησει και πολυ...Και προφανως ουτε το IQ μου! χαχαχαααχαχα). Ειναι λιγο παραδοξο να τσουβαλιαζονται οι ψυχολογικες επιστημες και φιλοσοφιες ως μη χρηστικες, σε εναν χωρο/ιστοτοπο που ομαδικα κανουμε χρηση τους με τον εναν ή τον άλλο τροπο....Μα αυτος ο χωρος εδω, με τον τροπο που λειτουργει και ψυχοθεραπεια κανει, και γνωσεις προσφερει, και χαρακτηρες διαπλαθει, και, και, και.....
Αγαπητε Αρμαγεδων ζηλεψα και θα κανω παρεα στην καλλιτεχνικη σου διαθεση,
Πατριδα ολων η Αγαπη
κι ο Ερωτας Ταξιδι
Ποταμι Ρεει στην Καρδια
το Χωμα δεν το φθειρει.
Χωμα ιερο και Αιωνιο
σφραγιζει την Ψυχη μας
σαν η Αγαπη Δρομο βρει
Ποταμη η Δύναμή μας.
Ελενη.
Για την ακριβεια η ιστορια ειχε παιχτει ως εξης. Ο Ευριπιδης με το βιβλιο του Ηρακλειτου στη μασχαλη, σκονταφτει πανω στον Σωκρατη και του λεει: Σωκρατες, διαβασες το νεο βιβλιο του Ηρακλειτου; Πωως, λεει ο Σωκρατης, το διαβασα. Και λοιπον; ρωταει ο Ευριπιδης. Οποτε απανταει ο Σωκρατης. Σπουδαια οσα καταλαβα, μαλλον σπουδαια και οσα δεν καταλαβα, αν και για να τα κατανοησει κανεις πρεπει να ειναι Δηλιος(φοβερος) κολυμβητης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα, το ονημα που βγαινει ειναι λιγο διαφορετικο απο οτι το περιεγραψες. Το οτι λες 3 φορες πως ο Σωκρατης νοιαζοταν θυμικα, δεν το κανει πιο ισχυρο σαν επιχειρημα. "Νοιαζεσθαι εξωτερικως". Ναι να νοιαζεσαι, οχι ομως αυτο να σε επηρεαζει εσωτερικα, διοτι τοτε δεν ελεγχεις τον εαυτο σου, οι αλλοι ελεγχουν εσενα. Μεγαλη υποθεση να ελεγχει κανεις το θυμικο του.Ειναι δυνατον να λεμε λοιπον πως δεν συμμετειχε θυμικα ο ανθρωπος που η δραση του του κοστισε η ζωη του. Εγω το λεω για την ακριβεια, δεν το λεμε ολοι. Η σωκρατικη ειρωνεια ειναι ενας τροπος να οδηγηθει ο αλαζονας στην πραγματικοτητα, μεσω λογικης. Ο διδασκαλος μπορει να χρησιμοποιει κατα βουληση την αριστοτελικη ηθικη διοτι την κατεχει και την παιζει στα δαχτυλα. Εμεις δεν ειμαστε σε αυτο το επιπεδο, γι αυτο εμεις προσπαθουμε απλα να λεμε την αληθεια και την πραγματικοτητα οσο καλυτερα μπορουμε. Φυσικα και συμβιβαζονται.
Οι αρχαιοι ειχαν τον προβλημα του "αρρητου". Ειχαν παρει βαρυ ορκο να μην μιλησουν για τα "αρρητα". Οποτε μονο μεσω αλληγοριων μπορουσαν να ομιλουν ή επιστημων. Ηξεραν ομως σε καποιο βαθμο τι ισχυε ως αληθες, γι αυτο καταλαβαινονταν μεταξυ τους. Ο Σωκρατης ηταν ενας απο τους ελαχιστους που δεν ειχε μυηθει στα μυστηρια, ωστε να ειναι ελευθερος του ορκου και της ποινης θανατου. Δεν ηταν "πιασμενος" απο πουθενα, αυτος ηταν ενας κυριος λογος που ηταν επικινδυνος.
Η τελευταια παραγραφος θελει επεξηγηση. Καθε συστημα ειναι μια προσπαθεια προς την ευρεση της αληθειας. Ενα βοηθημα. Αν δεν τα χρειαζεσαι δικαιωμα σου, δεν μπορεις ομως να μας πεις να μην τα χρησιμοποιουμε εμεις. Εμεις τα χρειαζομαστε και τα παρα χρειαζομαστε και εχουμε την διακριση και την ειλικρινεια να το αποδεχτουμε αυτο. Σαφως και δεν τα αποδεχομαστε ολα, αλλα ψαχνουμε οσο περισσοτερο καλα μπορουμε. Οι ανωτεροι κοσμοι ειναι "ραμενοι" με τον υλικο. πακετο πανε. Ειδικα ο κατωτερος ανωτερος κοσμος, ο αστρικος, ειναι παραλληλος με τον υλικο. Σ' αρεσει δεν σ'αρεσει, ετσι ειναι. Βγαινεις σε αυτον καθε μερα οταν πας να κοιμηθεις, θες δεν θες. Ειναι ο κοσμος των συναισθηματων και των επιθυμιων. Αλληλεπιδρα με τον υλικο κοσμο.
Ελ Στοχαστης
Γιατι θες εναν ανθρωπο ευαλωτο; Θελεις εναν ανθρωπο να υπομενει και να απορροφα τα αρνητικα σου συναισθηματα, να καθεται να σε ακουει και να σε υπομενει; Εναν μαλακα Γιν δηλαδη; Ως μια ολοκληρη ζωη ανθρωπος γιν-θηλυκης αρχης, γνωριζω αριστα την φυση του και μπορω να πω τα εξης. Κανενας δεν εχει δικαιωμα να εκμεταλλευεται τον γιν ανθρωπο. Οπως μαθαινω να γινομαι απροσβλητος ετσι θα μαθω και σε ολους τους γιν απανταχου τον τροπο. Σε παιδια και γυναικες. Και μετα να δω τους γιανγκ, τους περιλαλητους σπουδαιους που δεν εχουν την αναγκη κανενος ανθρωπου ή πραγματος ή συστηματος. Ε ρε γλεντια. Ο γιν μπορει να ζησει μονος του. Ο γιανγκ οχι. Εχει την απολυτη αναγκη του γιν. Ομως ο γιν πρεπει να δωσει την αποδοχη του ή συγκαταθεση και οχι να του την εκμαιευουν. Το Δικαιο ειναι απαραιτητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θα πει να βαδιζουμε ως κυριοι ή κυριες; Εσυ θα μας πεις πως θα βαδισουμε; Οπως γουσταρουμε θα βαδισουμε, σιγα μην δωσουμε και λογαριασμο. Σας αρεσει, δεν σας αρεσει, ποσως μας ενδιαφερει. Ο μονος κανονας ειναι να ειμαστε υπευθυνοι των πραξεων μας. Να αντιλαμβανομαστε δηλαδη πως καθε πραξη φερει μια απολαυση και ενα αντιτιμο. Να αναγνωριζουμε και τα δυο, ωστε να πραττουμε υπευθυνως, και να μην γκρινιαζουμε μετα. Και οποιος θελει να λεγεται και ηθικος, να τηρει την μεσοτητα των 12 ηθικων αρετων του Αριστοτελη σε καθε πραξη του.
Ολοι ζηταν αγαπη και κατανοηση, ενω αδυνατουν να την δωσουν. Αυτο μονο δικαιο δεν ειναι. Οσοι μπορουμε να τα προσφερουμε, οφειλουμε απο αγαπη στον εαυτο μας να μην επιτρεπουμε να μας εκμεταλλευονται οι αλλοι. Ας μαθουν εξ αναγκης πως "κερδιζονται" αυτα. Ο αγαπητος Αρμαγεδων τοπιασε:
Μόνο σαν μάθεις να εκτιμάς εσύ τον εαυτό σου
περίσσιος θα'ναι ο σεβασμός για εσένα κι από τον κόσμο .
Σαν μάθεις πρώτα ν'αγαπάς , να νοιώσεις τι'ναι αγάπη ,τότε μονάχα θα μπορείς κι εσύ να την χαρίσεις ."
Και τοτε θα δικαιουσαι να την λαβεις
Ελευθερος Στοχαστης
Ολό στο γιν το γυροφέρνεις.. Μπάς και είσαι γίν και διαφημίζεις το είδος σου με καμάρι;;;
ΔιαγραφήΦυσικα και ειμαι περηφανος για το Γιν. Η ιδιοτητα του στοχαστη απορρεει απο αυτο. Ελαχιστοι μπορουν να δουν και να εκτιμησουν την ομορφια και την ωραιοτητα στην ηρεμια του Γιν. Ειμαι ενας απο αυτους. Ειμαι Γιν, δηλ η θηλυκη αρχη μεσα μου ειναι λιγο μεγαλυτερη της αρσενικης αρχης. Δεν ειμαι πουστης ομως, αν αυτο υπαινισσεσαι. Κατανοω ομως τον μηχανισμο με τον οποιο γινεται καποιος. Δεν ξερω αν υπαρχει αλλος να το κατανοει. Η ελξη ανδρα-γυναικας ειναι κατι παραπανω απο απλο ταιριασμα πολικοτητων, διαφορετικα θα γινονταν παρα πολυ ομοφυλοφιλοι και λεσβιες αρκει να ηταν διαφορετικων πολικοτητων. Ο ανδρας ταυτιζεται με την νοηση και η γυναικα με το συναισθημα ενω πολυ σημαντικο ρολο παιζει ο πνευματικος-συνειδητος ερωτας που ειναι υπερανω του υλικου επιπεδου και κατα συνεπεια των πολικοτητων.
ΔιαγραφήΣπανιζει λοιπον να ειναι καποιος γιν και δυνατος νοητικα και σωματικα, διοτι απο αυτην την δυναμη επιβολης μεσω συνηθειας και μονο μετατρεπεται σε γιανγκ. Γινομαστε αυτο που κανουμε. Γινομενος λοιπον εγω γιανγκ, πασχιζω να μην χασω την γιν φυση μου να χαθει. Κοινως, ενω μπορω ευκολα να σε αρχισω στις φαπες, πειθαρχω τον εαυτο μου να μην το κανει και να σε ακουει. Δεν κρατιεμαι ανυπομονα, με οργη ή αντιπαθεια διοτι γνωριζω τον μηχανισμο δημιουργιας αυτων των συναισθηματων και τα κραταω σε τσεκ-ελεγχο μεσω ενσυναισθησης, μπαινοντας στην θεση σου.
Μην γελιεσαι ομως, καταλαβαινω τι λες, πού το πας, τι δεν λες, τι εισαι, πως σχηματιστηκες, αν σκοπευεις να αλλαξεις ή οχι και ενα σωρο αλλα που εσυ δεν γνωριζεις και δεν νομιζω ποτέ να μαθεις. Μπορεις να τα μαθεις ευκολα αν ειλικρινα επιθυμησεις να μαθεις και ρωτησεις, αλλα σου ειναι πολυ δυσκολο να το κανεις, ετσι δεν ειναι; Το θεωρεις υποτιμητικο. "Εγω να ρωτησω;Εγω ξερω πολυ καλυτερα. Απλα τους παρακολουθω για χαβαλε, να κοψω φαση." Γι αυτο φιλε μου δεν θα μαθεις την ουσια των πραγματων, εκτος και αν αλλαξεις τροπο σκεψης και προσεγγισης.
Ελ Στοχαστης
Αμφιβάλλω αν καταλαβες που το παω. Και όχι δεν εννοησα οτι εισαι πουστης.Αυτο που κατάλαβα ειναι οτι εχεις κατι μαγικο μεσα σου και τεραστισ δυναμη να τιθασευσεις τις δυο φυσεις μεσα σου.
ΔιαγραφήΜαλλον βιαστηκα να βγαλω συμπερασματα και ερμηνευσα βεβιασμενα την προταση σου. Δεν εχω προβλημα να παραδεχτω πως ημουν λαθος και να ζητησω συγνωμη και δεν το λεω επειδη απλα μιλησες με φιλοφρονηση, μια ευγενεια που φυσικα απανταται με ευγενεια(οτι δινεις,παιρνεις). Τιποτα μαγικο δεν ειναι, πιο πολυ ειναι επιλογη να κανεις το δυσκολο και να μην αφεθεις να παρασυρθεις σε αυτο που βγαινει ευκολοτερα. Ολοι το μπορουμε. Αλλωστε γνωριζοντας λιγο τον αλλο πολο, απολαμβανεις καλυτερα και τον δικο σου. Το δυσκολο ειναι ο τροπος, αλλα αυτη ειναι μια γνωση φιλοσοφικα εκμαιευομενη, αρκει κανουμε τις σωστες ερωτησεις στους σωστους χωρους
ΔιαγραφήΕλευθερος Στοχαστης
"Ο αντρας ταυτιζεται με την νοηση και η γυναικα με το συναισθημα".....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι καπως παραξενο που κυκλοφορησε μια ερευνα τελευταια στο διαδικτυο οπου οι επιστημονες λενε ανακαλυψαν το εξης: Η μητερα κληρονομει στο παιδι την ευφυια και ο πατερας το συναισθημα και το ενστικτο!
Ελενη
Εγω παντως, αν κρινω απο το δικο μου οικογενειακο περιβαλλον, εχω παρατηρησει οτι οι αντρες ειναι βαθεια συναισθηματικοι απλα δεν το δειχνουν. Και οι γυναικες εξυπνες χωρις να το διατυμπανιζουν. Υποθετω πως εχει να κανει με τους κοινωνικους ρολους που καλουνται να παιξουν απο αρχαιοτατων χρονων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη
Αγαπητή Ελένη, εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς επειδή τα χαρακτηριστικά γιν και γιανγκ, δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με την βιολογικώς άρρενα και την θήλυ φύση. Ο ψυχισμός γιν και γιανγκ, πιστεύω ότι δημιουργείται τόσο από εγγενείς, όσο και από επίκτητους παράγοντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί τα κοινωνικά στερεότυπα να επιτάσσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που "αρμόζουν" στους άνδρες και στις γυναίκες, αλλά τελικά επικρατούν τα μοντέλα συμπεριφοράς του οικείου περιβάλλοντος, οι φοβίες, οι αναστολές, τα απωθημένα, οι επιθυμίες και οι ανάγκες ενός ανθρώπου, στο πόσα γιν και πόσα γιανγκ χαρακτηριστικά θα αποκτήσει. Σαφώς παίζουν ρόλο και οι ορμονικές επιδράσεις, οι οποίες επηρεάζουν την συμπεριφορά ενός ανθρώπου, κυρίως στην παθητικότητα ή την επιθετικότητα.
Συνεπώς δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα ψυχικά γνωρίσματα γιν-γιανγκ, με τα βιολογικά άνδρας-γυναίκα.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά βιολογικά χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τους άνδρες και τις γυναίκες στις δεξιότητες, πέραν των γνωστών και εμφανών διαφορών τους. Για παράδειγμα η περισσότερο εξελιγμένη στους άνδρες ανάπτυξη του αιθουσαίου συστήματος, δηλαδή η καλύτερη αντίληψη του χώρου και των διαστάσεων. Εκεί οφείλεται και το γεγονός της γυναικείας αδεξιότητας (συγκριτικά), στην οδήγηση και τον χειρισμό μηχανημάτων που ελέγχουν την κίνηση μέσα στον χώρο.
Το να γίνει όμως κανείς ομοφυλόφιλος, οφείλεται σε πολυπαραγοντικούς λόγους και όχι τόσο στο που γέρνει η πλάστιγγα του εσωτερικού γιν και γιανγκ. Σίγουρα ένας άνδρας με υπερβολικό γιν ψυχισμό, εγκλωβίζεται από τα στερεότυπα της κοινωνίας και αναρωτιέται μήπως είναι γυναίκα. Αυτό είναι πολύ πιθανό να τον οδηγήσει σε σεξουαλική επιλογή παθητικού ρόλου, αφού η ανάγκη του για πλήρωση από γιαγνκ ποσότητα, μπορεί να εκφραστεί και σεξουαλικά, με το να γίνει υποδοχέας της ενεργητικής δύναμης ενός γιανγκ εραστή.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που γίνεται κανείς ομοφυλόφιλος (ή ομοφυλόφιλη αντίστοιχα).
Η απόρριψη από φόβο ή από απογοήτευση του αντιθέτου φύλου, οι λανθάνουσα πρώτη ερωτική εμπειρία, τα αρνητικά πρότυπα, η πλύση εγκεφάλου από την πορνογραφία, η ιδεοληψία, ο μαζοχισμός, κτλ., αλλά βεβαίως και βιολογικοί λόγοι, όπου γεννιέται κανείς με διπλή φύση, οπότε πρέπει να κατασταλάξει και να επιλέξει την κυρίαρχη.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ Ελεύθερε Στοχαστή,όπως σου ξαναείπα,δεν είχα σκοπό να ηθικολογήσω.Δεν νομίζω να το έκανα και γι'αυτό δεν αισθάνομαι άνετα,όταν με ρωτάς αν θα σας πω πως θα βαδίσετε.Απλά μπούχτισα με κάθε θεωρία,που θέλει τον άνθρωπο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν εξετάσεις την φιλοσοφία από την ιστορική άποψη,θα δεις πως τα περισσότερα φιλοσοφικά συστήματα έχουν άμεση σχέση με το ιστορικό γίγνεσθαι της εκάστοτε εποχής.Αυτό νομίζω πως συμβαίνει και σήμερα.
Μια εποχή,που με τις κολοσσιαίες δυνάμεις της,έχει περιορίσει στο ελάχιστο την αυτενέργεια του ατόμου και την δημιουργική του ικανότητα.
Με λυπεί το γεγονός,ότι βλέπω παντού γύρω μου ανθρώπους να υπερασπίζουν ιδέες και συστήματα χωρίς να έχουν οι ίδιοι ιδέες.Πας σ'έναν αριστερό,του μιλάς για την πατρίδα και αμέσως καταγράφεσαι φασίστας.Πας σ'έναν δεξιό,ο οποίος το παίζει εθνικόφρων,του λες,ποια είναι η άποψή σου για το Άξιον Εστί,σου λέει τι είναι αυτό;
Πριν κάτι μέρες διάβασα μια συνέντευξη ενός σπουδαίου Έλληνα ψυχολόγου πάνω στο θέμα της Ελληνικής οικογένειας.Από τις απαντήσεις του,σου έδινε την εντύπωση,ότι για όλα τα δεινά μας ευθύνεται η οικογένεια και έτρεχε ο κόσμος να συμφωνήσει και να επαυξήσει.Μόλις τους ρώτησα τι σημαίνει αυτή ή εκείνη η φράση κάνοντας την κριτική μου,από χίλια πεντακόσια άτομα δεν μου απάντησε ούτε ένας.Αλλά από κάτω συνεχιζόταν κανονικά το πανηγύρι.Και "Μπράβο" και "Έτσι είναι" και κούνια που μας κούναγε.
Έχει χαθεί ο Ελληνικός λαός σε κυκλώματα και συστήματα και έχει χάσει την ταυτότητά του,γι'αυτό είναι έτσι διχασμένος ατομικά και συνολικά.Ψάχνει να στεριώσει σε ξένες ιδεολογίες και δεν μπορεί με τίποτα.Σε δέκα χρόνια από τώρα,αν την βγάλουμε,θα είναι ταμπού να διαβάζεις αρχαία ελληνική γραμματεία.Όχι πως τώρα διαβάζεται.Σε είκοσι και τριάντα,ποιος ξέρει για την γλώσσα μας.
Τέλος πάντων,ας μην κουράζω άλλο.Σ'ευχαριστώ για τον διάλογο και εύχομαι καλή δύναμη.
ΚΥΩΝ
Με όλο τον σεβασμό αγαπητέ Κύων, μια πολύ μικρή παρέμβαση, χωρίς να σε δεσμεύει για απάντηση.
ΔιαγραφήΗ φιλοσοφία προέκυψε από την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει το περιβάλλον, τον εαυτό του και το υπερβατικό. Κάθε κατάκτηση αυτής της διαδικασίας, αναβάθμιζε την γνώση του ανθρώπου και την κληρονομούσε στους επόμενους αναζητητές. Αυτοί προσέθεταν ή αφαιρούσαν από κάτι, διαμορφώνοντας τα φιλοσοφικά ρεύματα.
Πως θα αμφισβητήσουμε αυτή την εγγενή τάση του ανθρώπου να εξηγεί και να κατανοεί;
Η φιλοσοφία, είναι ακριβώς η πεμπτουσία της ανθρώπινης διάνοιας. Χωρίς αυτήν, θα είμαστε απλά ζώα που ζουν ενστικτωδώς.
Ακόμα και οι προβληματισμοί σου, ακόμα και η αμφισβήτησή σου, είναι μια δική σου φιλοσοφία.
Ουδείς σκεπτόμενος ξεφεύγει από αυτή την διαδικασία.
Ασφαλώς η απόρριψη κάποιων θεωριών, προς αντικατάσταση από άλλες (όπως ότι "ο άνθρωπος δεν κόβεται και ράβεται στα μέτρα της ψυχολογίας"), συνιστούν απλά την επινόηση μιας ΝΕΑΣ θεωρίας.
Θα συμφωνήσω στο αυτονόητο, ότι καμιά θεωρία και καμία φιλοσοφία, δεν εκφράζει απόλυτα την Αλήθεια και την σύνολο Γνώση.
Το ότι ο μέσος Έλληνας έχει χαμηλή παιδεία και επιφανειακή ιδεολογική τοποθέτηση, δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας. Πάντοτε ο μέσος πολίτης, ήταν χαμηλής παιδείας.
Πάντοτε οι διανοητές της κάθε εποχής, αποτελούσαν την πνευματική (και συνήθως οικονομική) ελίτ της κοινωνίας. Η φιλοσοφία και η γνώση, ήταν συνήθως δική τους υπόθεση. Αυτό τους έδινε δύναμη και εξουσία.
Ο λαός ήταν πάντοτε "ποίμνιο" και έτσι τον ήθελαν να παραμένει.
Ας μην κακίζουμε λοιπόν τους ανθρώπους που δεν έχουν την έμφυτη τάση για αναζήτηση ή που δεν έχουν τις ευκαιρίες για να την ασκήσουν ανεπηρέαστα από τις ιδεολογικές και δογματικές παγίδες του συστήματος.
Προσωπικά επιλέγω την τακτική "ήλθον, είδον, απήλθον".
ΛΥΚΙΟΣ,
Απολύτως ορθό το σκεπτικό σου Λύκιε. Η φιλοσοφία αποτελούσε και αποτελεί κινητήριο μοχλό για την ανθρώπινη διάνοια, διατηρώντας μέν κάποιες βάσεις δεδομένων, αλλά αναθεωρώντας δέ σύμφωνα με την εποχή κάποιες άλλες.
ΔιαγραφήΑΡΕΤΗ
ΤΩΡΑ ΒΡΕ ΑΡΕΤΗ ΤΗΝ ΣΠΑΣ ΣΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ "ΑΝΩΝΥΜΟ" ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΛΥΚΙΟ!! ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ "ΛΥΚΙΟ ΓΝΩΜΗ"!!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!
ΔιαγραφήΤΟΥ ΤΗ ΔΙΝΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΙΟ!! ΧΑΧΑΧΑ
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Ακόμη και έτσι με αυτόν τον απρεπή, ασεβή, ανέντιμο τρόπο, ο γνωστός-άγνωστος ανώνυμος παίρνει μαθήματα ήθους, εντιμότητας, καθαρότητας λόγου, παιδείας και σεμνότητας. Δεν είναι τυχαίο που δεν μπορεί και δεν θέλει να φύγει απο αυτό το ιστολόγιο. Συνειδητά μένει, υποσυνείδητα διδάσκεται!
ΔιαγραφήΑΡΕΤΗ
Ναι σε ολα κυριε διαχειριστα! Λογικη η αναλυση και η πανω και η παραπανω! Χαχαχαχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατας "παντα"(τα αυτακια επειδη ειναι μικρο το χρονικο διαστημα που σε αναγιγνωσκω) μια ισορροπια Λυκιε ηρεμης δυναμης. Δηλ οχι στατικη.
Στο θεμα της ομοφυλοφιλιας παντως, περαν αυτων που ανεφερες, μηπως παιζουν ρολο και οι προηγουμενες ενσαρκωσεις ενος ανθρωπου που πανω στην αλλαγη επιλογης φυλου, φερει μνημες/εξεις απο παρελθουσες ζωες;
Ελενη
Θα έλεγα κατηγορηματικά όχι. Πιστεύω ότι ένεκα του "θείου Ελέους", ουδεμία ανάμνηση (ούτε και σε λανθάνουσα μορφή) παραμένει από προηγούμενες ενσαρκώσεις στην παρούσα ζωή. Το νόημα της μετενσάρκωσης ακυρώνεται, αν παραμένουν στοιχεία της προηγούμενης ζωής σε ενέργεια καθ΄οιονδήποτε τρόπο. Τα στοιχεία των παρελθουσών ενσαρκώσεων παραμένουν καταγεγραμμένα μόνο στην "Μόνιμη Προσωπικότητα" η οποία είναι Πνευματική. Η "παρούσα προσωπικότητα" αγνοεί τις προηγούμενες, ώστε να μπορέσει να βιώσει εξ αρχής την νέα βιωματική ευκαιρία, χωρίς φορτία ενοχών και αναμνήσεων. Γι αυτό και είμαι εναντίον των αναδρομών.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Καλησπερα Λυκιε,μια ερωτηση.Και πως γνωριζε ο Πυθαγορας και θυμοτανε για τις προηγουμενες ζωες του οπως μας λεει ο Διογενης Λαερτιος αν δεν με απαταει η μνημη μου,και αν θυμαμαι καλα ετσι λενε και για τον Απολλώνιο τον Τυανέα αλλα και αλλους που γνωριζαν .
ΔιαγραφήΚΑΠΠΑ
Αγαπητέ Κάππα, όταν ο άνθρωπος φθάσει στο ανώτερο πνευματικό επίπεδο και εξουσιάζει το υλικό πεδίο (και το Εγώ του), τότε όλοι οι περιορισμοί αίρονται και η γνώση για το παρελθόν, ανοίγεται διάπλατα. Τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης το Θείον Έλεος.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Χμ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμαμαι οταν ημουν στις πρωτες ταξεις του δημοτικου σχολειου που εβαζα πού και πού, μερικους κοκκους αλατιου στην χουφτα του χεριου μου και εγλειφα την αλμυρα τους. Πραγμα που οπως μου διηγηθηκε ο πατερας μου μετα, εκανε και ο παππους μου(ο μπαμπας του πατερα μου) τον οποιο εγω δεν ειχα την τυχη να γνωρισω μια και πεθανε πριν γεννηθω.
Αναλογες τασεις επαναληψης συμπεριφορας ανθρωπων που εχουν φυγει, απο μεταγενεστερους τους, ειναι γνωστες σε ολους μας. Για καποιον π.χ. μπορει να ειναι ο τροπος που χτενιζει τα μαλλια του.... Εδω δεν προκειται απλα για πνευμα αλλά επιρροη του στην υλη.....
Ελενη
Οσο για τις αναδρομες, ειμαι κι εγω εναντιον γιατι αν ηθελε το θειο σχεδιο να θυμομαστε θα ειχαμε αυτην την ικανοτητα. Το οτι δεν θυμομαστε αποτελει προστασια απο το βαρος που θα επρεπε να σηκωσουμε ενθυμουμενοι χαρες και λυπες, και ταυτοχρονα θα μας απορροφουσε απο την προσηλωση στον στοχο μας. Όμως, αραια και που υπαρχουν "διαρροες" στο σχεδιο, που λειτουργουν σαν μικρες επιγνωσιακες αναλαμπες. Ετσι νομιζω. Δειχνουν μια κατευθυνση, ενα σημαδι, κομματακια του παζλ που πρεπει να συνθεσουμε τα οποια εμφανιζονται σαν απο μηχανης θεοι.... Μια βοηθεια που ειναι κι αυτη μερος του σχεδιου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη
.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολουθώντας την ατραπό του Πυθαγόριου βίου σταθερά χωρίς παρέκκλιση, "κατ¨ανάγκην" η Ψυχή... "ενθυμείται".
( Κάποιες αναφορές στους Πυθαγόριους )
----------------
Αυτό με το αλάτι σε παιδική ηλικία το έχω ακούσει αρκετές φορές.Μερικοί το έχουν κάνει με τον πάγο ( παγάκια ), άλλοι με την ζάχαρη.Μπορεί να είναι ακούσια ανάμνηση ή ένα παιχνίδι που ενεργοποιεί ένζυμα, που δραστηριοπούν χημικές αντιδράσεις ικανοποίησης, λόγο οικειότητας αισθήσεων ( γεύσης ) στον οργανισμό. Λέτε να "μιλάμε" για ολόκληρο Είδος - Φυλή αναλόγως την "γεύση - θερμοκρασία" :
έρρωσθε και ευδαιμονείτε
Ποιητής των χρωμάτων
Φαινόμενα αταβισμού ή ακούσιες κινήσεις και συνήθειες που κάνουν πολλοί άνθρωποι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποδώσουμε σε αναμνήσεις προηγούμενων ενσαρκώσεων. Πριν φτάσουμε εκεί, θεωρώ πως θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε άλλη πιθανή ερμηνεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το οποίο θεωρείται ότι σχετίζεται με παρελθούσα ενσάρκωση, είναι η εκδήλωση καλλιτεχνικών ταλέντων (μουσική, ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική), αλλά και ψυχικά χαρίσματα, όπως ενόραση, τηλεκινησία, τηλεπάθεια, κτλ. Εδώ δηλαδή, μιλάμε για κληροδοτήματα που επιτεύχθηκαν σε προγενέστερες ενσαρκώσεις και που επανέρχονται ως ψυχικά εφόδια για την παρούσα ενσάρκωση. Παρόλα αυτά και γι' αυτό διατηρώ επιφυλάξεις, διότι πιθανών κι αυτά τα ψυχικά χαρίσματα να κληρονομούνται γονιδιακά από τους προγόνους. Αυτό το οποίο πράγματι ισχύει, είναι η ανάμνηση όλων των προηγούμενων ενσαρκώσεων από τους ενσαρκωμένους διδασκάλους, οι οποίοι είναι τελειωμένοι άνθρωποι, σε αποστολή.
Η πιθανολόγηση του αγαπητού Ποιητή των χρωμάτων, με βρίσκει σύμφωνο. Υπάρχουν κοινά κρυφά σημεία στην συμπεριφορά μας, τα οποία οφείλονται σε φυλετικές μνήμες.
ΛΥΚΙΟΣ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΛΥΚΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ
ΔιαγραφήSKIA
«Μία κρίση μπορεί να αποδειχθεί πραγματική ευλογία για κάθε άνθρωπο, για κάθε έθνος. Επειδή όλες οι κρίσεις φέρνουν πρόοδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δημιουργία γεννιέται μέσα από την οδύνη, ακριβώς όπως η μέρα γεννιέται μέσα από το σκότος της νύχτας. Μέσα στην κρίση γεννιέται η επινοητικότητα, οι ανακαλύψεις και οι μεγάλες στρατηγικές. Μόνο μέσα σε κατάσταση κρίσης μπορούμε να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. »
Albert Einstein
ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ ΕΣΤΙ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΙΚΗ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΡΩΤΑΣ.
ΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Εμενα προσωπικα παντως, και πιστευω και πολυ κοσμο, με εχει κουρασει αυτη η τακτικη Αρκτουρε.
ΔιαγραφήΜεσα απο τον πολεμο να ξαναγεννιεσαι. Να ζεις, να πεθαινεις και παλι απο την αρχη. Δεσμιος της υλης να κοπιαζεις για την ισορροπια ή την μεσοτητα ή την υπερβαση. Σε εναν κοσμο που ακομα πασχιζει(;;;) να αγγιξει τον βαθμο 1 στην κλιμακα Καρντασεφ.......
Ελενη
Λενε πολλοι πως ο ανθρωπος βρισκεται σε ενα διαρκες πήγαινε-έλα απο την Πηγη στην υλη και τούμπαλιν. Ενας αεναος παλμος εκπεμπομενος απο την Πηγη που αντανακλαται στο σκοτος επιβραδυνοντας κ επιστρεφει. Και ενταξει. Δε νομιζω να εχει κανεις προβλημα με την αθανασια του... Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι τι συμαινει ακριβως αυτη η παλινδρομηση. Παει καποιος στην Α ταξη του δημοτικου προσπαθωντας να αντιληφθει πληρως κ να ενθυμηθει την πανεπιστημονικη του καταρτιση κ καταγωγη. Τελειωνει το δημοτικο. Τελειωνει το γυμνασιο. Το λυκειο. Μπαινει σε σχολες....Πτυχιο 1. Πτυχιο 2. Πτυχιο 3... Το διαρκες πήγαινε-έλα επιτάσσει την επιστροφη στην Α ταξη του δημοτικου αυτου του κοσμου ξανα κ ξανα; Ή αλλων παραλληλων αλλά περισσοτερο εξελιγμενων προς εξερευνηση; Σα να λεμε αφου ολοκληρωσαμε το εκπαιδευτικο συστημα αυτεπιγνωσης της Γης(μετα απο πολλες ενσαρκωσεις για εμπεδωση κ προαγωγη), περναμε τωρα στην εκπαιδευση της Αφροδιτης, μετα του Αρη, κτλ...; Μπορει να ειναι χαζη απορια μου αλλά παραμενει απορια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη
Αγαπητή Ελένη, θα αποπειραθώ να σου απαντήσω εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάθε ένσαρκο βίο, μας δίνεται η ευκαιρία να εξελιχθούμε αυτογνωσιακά ανεβαίνοντας κι από ένα σκαλοπάτι.
Κανείς δεν παίρνει "διδακτορικό" μέσα σε ένα κύκλο! Αν πάμε στο παράδειγμά σου, θα έλεγα (με αυθαίρετα νούμερα) ότι σε κάθε κύκλο ζωής, παιρνάμε κι από μια δυο τάξεις, αρχίζοντας από το προνήπιο. Αν μείνεις μετεξεταστέος ή μείνεις στην ίδια τάξη, συνεχίζεις από εκεί που έμεινες, στον επόμενο ένσαρκο κύκλο. Μπορεί να συμβεί να χάσεις και τάξεις, δηλαδή να πας πίσω.
Μέχρι το διδακτορικό που σημαίνει ολοκλήρωση των "σπουδών" και με τα πισωγυρίσματα που θα συμβούν, μας παίρνει κάμποσους ένσαρκους κύκλους.
Ως διδάκτορες όμως, μπορούμε να ερχόμαστε οπότε επιθυμούμε στον υλικό κόσμο, προκειμένου να διδάξουμε κσι να βοηθήσουμε και τους άλλους να ανέβουν τις τάξεις. Το χρέος μας όμως, το έχουμε επιτελέσει, κομίζοντας την δική μας επίγνωση την Πηγή.
Βέβαια η Πηγή, δεν ξεδιψά με μερικά ποτήρια επίγνωσης. Θέλει και την τελευταία σταγόνα που αποκτά η κάθε ακτίνα, που εξέπεμψε όταν εκδηλώθηκε.
Ο άνθρωπος δραστηριοποιείται μόνο στον πλανήτη Γη. Άλλες οντότητες δραστηριοποιούνται σε κάθε ουράνιο σώμα, προσαρμοσμένες στις εκάστοτε χημικές συνθήκες που επικρατούν. Επίσης, κάποια άστρα και πλανήτες, κατοικούνται μόνο στο αστρικό τους πεδίο. Η μετάβαση ενός υλικού όντος σε άλλο ουράνιο σώμα, απαιτεί βιολογική προσαρμογή στις επικρατούσες συνθήκες, πράγμα που απαιτεί ότι το ον, θα έχει αυτή την ικανότητα (τεχνολογία, γενετική, κτλ). Στο αστρικό πεδίο όμως, οι μεταβάσεις είναι ευκολότερες, αλλά όχι και ελεύθερες.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητε Λυκιε, ευχαριστω για την απαντηση. Αν και προσπαθωντας να γραφω λιγα για να μην κουραζω τους αναγνωστες μαλλον δεν εξεφρασα καλα την απορια μου η οποια παραμενει. Λαθος δικο μου και επαναδιατυπωνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρχομαστε πολλες φορες ως μαθητες. Συμφωνοι. "Αποφοιτουμε" και επιλεγουμε να ερθουμε πολλες φορες και ως δασκαλοι. Παλι συμφωνοι. Ως δασκαλοι λοιπον εδω στην Γη, αφυπνιζουμε συνειδησεις και βοηθαμε να αποφοιτησουν κι αλλοι και να γινουν με την σειρα τους δασκαλοι. Λες λοιπον Λυκιε, οτι ο ανθρωπος δραστηριοποιειται μονο στον πλανητη Γη. Μα ο ανθρωπος δεν στοχευει στην Θεωση μεσα απο το σχολειο αυτο; Σε ποια θεωση αληθεια; Του αλλου του μισου; Θεος-Ανθρωπος; 'Η στην πληρη θεωση; Και για να διευκρινισουμε κατι πρωτα.Τι σημαινει διδασκαλος; Οτι καποιος εχει γινει "Χριστος" ; Οταν γινει κανεις Χριστος δεν αρχιζει να δραστηριοποειται και σε αλλα πεδια/πλανητες υπαρξης; Δεν ξερω αν καταλαβες τι ρωταω....
Ελενη
Κατάλαβα τι ρωτάς, αγαπητή Ελένη. Όταν μιλάμε για θέωση (με μικρό θήτα) του ανθρώπου, εννοούμε ότι ολοκληρώνει τον κύκλο των ενσαρκώσεων αποκτώντας την πλήρη Επίγνωση που δύναται να κατακτήσει ο άνθρωπος μέσα στην Δημιουργία. Το υλικό και ψυχικό του σώμα πλέον, είναι άχρηστο. Υπάρχει μόνο το Πνεύμα του, γεμάτο με επίγνωση την οποία "επιστρέφει" στην Πηγή του, ολοκληρώνοντας το θείο Σχέδιο. Αυτό δεν τον κάνει όμως Θεό! Ο Θεός είναι Ένας και οι άνθρωποι είναι μικρές ακτίνες του Λόγου του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ θεωμένος άνθρωπος λοιπόν, είναι αυτός που επιστρέφει στον Θεό (Πηγή), αλλά δεν είναι Θεός. Παραμένει μια οντότητα στην υπηρεσία του Θεού και επιτελεί επικουρικό έργο για την ολοκλήρωση του θείου Σχεδίου. Ο Χριστός δεν είναι ένας θεωμένος άνθρωπος, αλλά μια απ'ευθείας ακτίνα του Θεού, μια προβολή Του στο υλικό πεδίο. Αυτή η απ'ευθείας ακτίνα του Θεού στο υλικό πεδίο, εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην ανθρωπότητα, αλλά και σε κάθε άλλο σημείο της Δημιουργίας που υπάρχουν έλογα όντα, για να διδάξει το θείο θέλημα.
Ο θεωμένος άνθρωπος, έρχεται ως διδάσκαλος για να βοηθήσει όσους τους ακολουθούν (δηλαδή όσους είναι έτοιμοι να τους υποδεχτούν μέσα τους). Αν και είναι κυρίαρχοι της ύλης και μπορούν να υλοποιούν και να αφυλοποιούν ακόμη και τον εαυτό τους, δεν έχουν αστείρευτη δύναμη και είναι τρωτοί στην μάχη με το αντίπαλον δέος.
Τα άλλα πεδία που δραστηριοποιείται ο θεωμένος άνθρωπος, δεν είναι υλικά (πλανήτες, άστρα, παράλληλοι κόσμοι,κτλ), αλλά στην περιοχή του πνεύματος (ανώτερο αιθερικό).
Εν κατακλείδι, ο άνθρωπος ακόμη κι όταν φτάσει στην θέωση, παραμένει ενεργή προσωπικότητα στην υπηρεσία του θείου Σχεδίου. Αποτελεί μέρος και όχι το όλον της Δημιουργίας, γι' αυτό και περιορίζεται όπως μια ακτίνα (από την Πηγή) προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, χωρίς να μπορεί να παρεκτραπεί στον χώρο. Η ακτίνα αυτή, στο υλικό πεδίο, κοιτάει τον πλανήτη Γη.
ΛΥΚΙΟΣ.
Πολυ ενδιαφερουσα τοποθετηση. Λεπτομερης κ κατανοητη. Ευχαριστω για τον κοπο σου. Θα το αφουγκραστω λιγακι πριν πω οτιδηποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη
Με καλυψες πληρως αγαπητε Λυκιε. Δεν εχω κατι να πω επιπλεον. Σε ευχαριστω πολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη
Να 'σαι πάντα καλά, αγαπητή Ελένη.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.