Τους κανόνες τους ξέρετε, ξεδιπλώστε τις σκέψεις σας ελεύθερα...
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016
8o ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ Κ.Δ. [Πορεία προς την θέωση, Πάντρεμα Ελληνισμού-Χριστιανισμού, Ενέργεια&Έλλην Λόγος, Δόγμα-Ουσία, Ιάσων Ποιμήν, Ερμητικός Μονοθεϊσμός, Απολλώνιος Τυανέας, Θρησκεία&κοινωνική συνοχή, Ηλιοκεντρισμός, Σεληνίδες, Ωγυγία, Τυφώνιοι Υκσώς, Πρωτεύς, Πυραμίδες&υπόγειες σήραγγες εν Ελλάδι, Ιουδαίοι(Ελληνιστές)-Εβραίοι(Οφίτες), Ιωσήφ αρχιερεύς Διός, Έλληνας-Ελληνιστής, Πατριάρχης Εύοδος-Πρωτοχριστιανισμός-Παναιπόλιο του Πανός, Αργοναύτες, Ελληνισμός-Εβραϊσμός(Λιαντίνης)]
155 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.
.
Μας λέει ο Λύκαστρος:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο δρόμος του Θεού δύσκολα "βαδίζεται" από ανθρώπους"
Φυσικά και δύσκολα βαδίζεται από τους ανθρώπους! Ποιος είπε ότι η πορεία προς την θέωση είναι εύκολη;
Οι άνθρωποι είναι "εν δυνάμει θεοί", όπως θα συμφωνήσεις. Για να γίνουν και "ενεργεία θεοί" όμως, πρέπει να βαδίσουν δύσκολες ατραπούς, που περιλαμβάνουν πολύ πόνο και θυσία. Πρέπει να θυσιαστεί το μικρό "εγώ" μας, για να μεγαλουργήσει το μεγάλο μας "Εγώ".
Αλλιώς, αν δεν σκοπεύουμε να κοπιάσουμε, να πονέσουμε και να θυσιάσουμε, τότε θα παραμείνουμε "άνθρωποι" στο σώμα και ζώα στην ψυχή!
Ο πολιτισμός, η φιλοσοφία, οι επιστήμες και η σοφία του ανθρωπίνου γένους, δεν σταμάτησε στην αρχαιότητα, αλλά συνεχίζεται και εμπλουτίζεται αενάως!
Ας μην ακρωτηριάζουμε την Γνώση, για να την ταιριάξουμε στην παθογένειά μας...
ΛΥΚΙΟΣ.
Ναι αλλά έγραψα όμως και ότι ...τίποτα δεν αποκτάς χωρίς πρώτα να γίνεις αντάξιος του ....δηλαδή για να αποκτήσεις την αγάπη θα πρέπει να είσαι αντάξιος της.Το ίδιο και η εμπιστοσύνη και η φιλία....ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ δεν ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμία αντίρρηση αγαπητέ Λύκαστρε! Η εμπιστοσύνη κερδίζεται σταδιακά και δοκιμάζεται συν τω χρόνω. Επίσης ότι κερδίζεται μπορεί και να αναιρεθεί στην πορεία. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όμως η αγάπη ως κυρίαρχο στοιχείο μιας προσωπικότητας, υπάρχει προς όλους, μέχρι να μετατραπεί σε επιφύλαξη και απώθηση, αν δεν βρει ανταπόκριση από το άλλο μέρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντίθετα, αυτός που δεν κυριαρχείται από την αγάπη μέσα του, εξ αρχής αντιμετωπίζει τους άλλους με επιφύλαξη, απώθηση, καχυποψία, άρνηση και εισπράττει τα ανάλογα. Για να απαλλαχθεί από τις επιφυλάξεις του και να μπορέσει να αγαπήσει, χρειάζεται "εγγυήσεις" που ο άλλος δύσκολα θα τις δώσει.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε, εκτός από την γνώμη σου για τον τιτανοτεράστιο Πούτιν και τον πορφυρογέννητο Στέφανο Χίο, θα ήθελα την συμμετοχή σου στην συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει, με θέμα "Το πάντρεμα χριστιανισμού και ελληνισμού". Η άποψή σου θα έχει ενδιαφέρον, αρκεί να σεβαστείς την ελληνική γραφή (την οποία κατέχεις άριστα, παρόλη την επιτηδευμένη ανορθογραφία σου) για να γίνει ξεκούραστη η ανάγνωση των σχολίων σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Ίσως θα ήταν καλύτερα, αν ξεκινούσαμε την συζήτηση περί ποιού Χριστιανισμού θα μιλήσουμε. Τον Χριστιανισμό των πρώτων ετών ή αυτόν της Εκκλησίας και της ερμηνείας του Χριστού από τους Πατέρες; Η παραδοση της Εκκλησίας, να λογίζεται στις χριστιανικές διδαχές ή όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι θα πρέπει να διευκρινίσουμε για ποιό Χριστιανισμό θα μιλήσουμε, όπως επίσης και για ποιόν Ελληνισμό! Ποιός είναι ο Ελληνισμός και από ποιά εποχή του εκφράζεται καλύτερα; Ποιά φιλοσοφία τον εκφράζει τελικά;
ΛΥΚΙΟΣ.
Η άποψή μου είναι ότι, πριν αναπτυχθεί το θέμα της προέλευσης και σταδιακής επικράτησης του μεταρρυθμισμένου Χριστιανισμού, ως επίσημου πλέον θεσμού, ίσως να ενδείκνυται να γίνει μια στοιχειώδης προεργασία και έρευνα αναλύοντας τις γνήσιες βάσεις του πριν ακόμη αυτός εμφανιστεί αρχικά ως ημιπαράνομο πολιτικοφιλοσοφικό κίνημα ή προσπάθεια ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης. Στην συνέχεια και αφού εντοπίσουμε πρώτα τους λόγους για τους οποίους συγκρούεται με ένα συγκεκριμένο και φοβερό αντίπαλο δέος να τους αναλύσουμε μέσα από το πρίσμα της Ελληνικής σκέψης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν εντοπιστεί κατά κάποιο τρόπο το κρυψώνυμο αντίπαλο δέος, συνιστώ να ακολουθήσει ή να γίνει παράλληλη έρευνα και για το αν ο Ελληνισμός εκείνης της εποχής συμμεριζόταν ή πολεμούσε αυτές τις ίδιες θέσεις και ιδιαίτερα μέσα από τον προσδιορισμό του δικού του κρυψώνυμου αντιπάλου δέους.
Επίσης να σκιαγραφηθούν οι βασικοί συντελεστές και πρωταγωνιστές και να αναλυθεί ο συγκεκριμένος χώρος στον οποίο διαδραματίζονται όλα όσα καταγράφονται από τις διάφορες πηγές.
Τα επιχειρήματα που θα κατατίθενται να είναι προϊόν συμβατικής ύλης, δηλαδή βιβλία, στα οποία να μπορεί ο κάθε αναγνώστης να προσφύγει εύκολα προς επιβεβαίωση των όσων κατατίθενται, μαζί βεβαίως με την προσωπική άποψη ή ερμηνεία των σχολιαστών.
Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί αυστηρά η τάξη και η αξιοπρέπεια στην ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση ερωτήσεων και αποριών. Πάνω απ’ όλα ο συντονιστής να παραμείνει αυστηρός τοποτηρητής του θέματος σε όλη την διάρκειά του και να ελέγχει όλες τις περιπτώσεις που παρουσιάζουν εντάσεις ή προσπάθειες κάποιων «καλοθελητών» να καπελώσουν το θέμα με άσχετες αναρτήσεις και προσωπικές επιθέσεις και απαξιώσεις.
ΕΡΙΩΠΑΣ
Θα το συνδεσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυκαστρε, η Ισημερια συμβαινει οταν ο αξονας της Γης ειναι παραλληλα με τον αξονα του Ηλιου. Αυτο εχει σαν συνεπεια, να εχουμε το φαινομενο της ιση-μεριας στη Γη (ιση μερα με νυχτα, νταα!)
Το Ηλιοστασιο (ή Ηλιοτροπιο) συμβαινει οταν ο αξονας της Γης εμφανιζεται στραμμενος οσο το δυνατον περισσοτερο προς ή μακρια από τον Ηλιο. Αυτο εχει σαν συνεπεια η μερα να ειναι οσο το δυνατον περισσοτερο, μεγαλυτερη απο τη νυχτα, ή το αναποδο. Αυτα ειναι μετρησιμα, μετριουντα με νουμερακια, επιστημη, επαναληψη, αστρονομια, μαθηματικα. Πώς μπορει να ειναι το ιδιο; Ειναι τα οριακα σημεια το ιδιο με την μεσοτητα; Οι λεξεις στασις και τροπη χρησιμοποιηθηκαν επειδη αυτες τις μερες ο Ηλιος φαινεται σαν να στεκεται ή να τρεπεται.
Δειτε εδω https://www.youtube.com/watch?v=nsfb64opK3E απο το 9.30 μεχρι το 30.00. Καταρριπτει την θρησκεια του χριστιανισμου (και τις αλλες 1030 θρησκειες) ως απλα ενα επαναλαμβανομενο αστρονομικο συμβαν που αφορα τον Ηλιο. Και το Πασχα ειναι απλα ενα τετοιο συμβαν, οπως ειναι ενα Ηλιοστασιο. Απλα η διαρκεια της μερας απο εκεινη την μερα και μετα, θα ειναι συνεχως μεγαλυτερη απο την προηγουμενη, εως οτου φτασουμε στο επομενο σημειο καμπης. Αυτη ειναι η Ανασταση.
-Μα ρε φιλε, τι ειναι αυτα που λες, αφου στο αλλο ημισφαιριο πανε αναποδα.
-Μιλαμε παντα για το Βορειο Ημισφαιριο φιλε. Αυτοι που τα εβγαλαν ζουσαν ολοι στο Βορειο Ημισφαιριο, το Νοτιο το ειχαν "χεσμενο". Συγνωμη Αυστραλια, μην κλαψεις
Οι παλιοι δοξαζαν τον Ηλιο και λογικο ειναι, αμα δεν δοξασεις τον Ηλιο, τι σκατα θα δοξασεις; Ο Ηλιος ειναι ο ζωοδοτης, χωρις Ηλιο δεν θα ζουσαμε. Οποτε οταν υπαρχει μεγαλυτερη εκθεση της Γης στον Ηλιο, γινοταν της Ποπης. Χαρες και πανηγυρια. Δεν ειναι το ιδιο λοιπον. Το μεγα θεμα ομως ειναι γιατι του εδωσαν τοσο μεγαλη σημασια. Πώς δουλευει ο Ηλιος; Αυτο ειναι ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ θεμα που υπηρξε ποτέ. Ουτε ο Ηλιος, ουτε η επιδραση του ειναι αυτα που νομιζουμε.
Στο θεμα μας, ομως. Οσον αφορα τον ελληνισμο, θα ελεγα τον ελληνισμο της φιλοσοφιας ,της σκεψεως και της αναζητησεως. Οχι καποιας φιλοσοφιας συγκεκριμενα, αλλα της νοοτροπιας της λογικης και της αποπειρας του ανθρωπου να γνωρισει, να μαθει. Της νοοτροπιας των μη-δογματων.
Οσον αφορα τον Χριστιανισμο, θα ελεγα αυτον που επικρατησε μετα τοσες οικουμενικες συνοδους. Αυτον που γνωριζει ο κοσμος σημερα. Αυτον που εχουμε στα χερια μας. Και οχι αυτο που πραγματικα ειναι. Ας ακουσουμε λιγο Λιαντινη πανω σε αυτο το θεμα https://www.youtube.com/watch?v=UPi3rwrOYII και θα επανελθουμε
Ελ Στοχαστης
Μέχρι να συμφωνήσετε εσείς στους κανόνες, θα γράψω ακανόνιστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αργοναύτες θέλουν να αρχίσουμε την μελέτη του θέματος Ελληνισμός Χριστιανισμός από τον Ιάσονα.
Είναι μια μεγάλη σκληρή ιστορία του Ελληνισμού και με ξάφνιασε η πρόταση γιατί λανθασμένα, λέγοντας Ελληνισμός είχα στον νου μου κάτι σαν τα Δελφικά παραγγέλματα.
Και βέβαια είναι πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Γιατί μέσα από τις ατέλειωτες περιπέτειες του κεφαλαίου αυτού ίσως καταφέρουμε να δούμε τον Ελληνισμό της περιόδου εκείνης πίσω από την κουρτίνα. Επίσης στο τέλος, πολύ αργότερα, θα φτάσουμε ακόμα και στο ενδιαφέρον θέμα της απιστίας, αν μπορούμε να ονομάσουμε έτσι, το να ερωτευτεί κανείς μετά από δέκα χρόνια κάποιον άλλον.
Επιβάλλεται όμως πριν ξεκινήσουμε, να κάνουμε όλοι μια επανάληψη, μια γρήγορη ανάγνωση της ιστορίας από την Βικιπαίδεια ή αλλού γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε την συζήτηση.
Εγώ δεν ξέρω πώς να το ξεκινήσω. Σε μια πρόχειρη ανάγνωση ένας κόσμος ηρωϊκός και σκληρός? ξεπήδησε εμπρός μου.
Θα σας βάλω όμως κάτι από Εκκλησιαστή, ένα από τα ποιητικά/διδακτικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης που θα μας δώσει την δική του πρώιμη και άγουρη σκέψη, πριν φτάσουμε στον χριστιανισμό του Χριστού και τον χριστιανισμό των Πατέρων.
Και να θυμόμαστε οτι ο καθένας σ' αυτό το Συμπόσιο ό,τι μπορεί κάνει.
Κάποιοι θα βρεθούν να μας πουν και για την φτερωτή Αργώ που μιλάει, θέμα άγνωστο στους πολλούς που όμως πολύ μας ενδιαφέρει.
Ίσως και να διαβάζαμε μόνοι μας τα Αργοναυτικά από τα Ορφικά, για να ξέρουμε κάτι και να μην λιθοβολούμε τους Αργοναύτες από άγνοια για το τί λένε, αφού ο ένας ειδικά απ' αυτούς είναι πολύ ευαισθητούλης και θα μας πεθάνει στην μουρμούρα.
//
Ἐκκλησιαστὴς, κεφάλαιο 3
Ἐκκλησιαστὴς, κεφάλαιο 3
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Χρόνος είναι εις πάντα, και καιρός παντί πράγματι υπό τον ουρανόν.
2. Καιρός του γεννάσθαι και καιρός του αποθνήσκειν· καιρός του φυτεύειν
και καιρός του εκριζώνειν το πεφυτευμένον·
1. καιρός του αποκτείνειν και καιρός του ιατρεύειν· καιρός του καταστρέφειν και καιρός του οικοδομείν·
2. καιρός του κλαίειν και καιρός του γελάν· καιρός του πενθείν και καιρός του χορεύειν·
3. καιρός του διασκορπίζειν λίθους και καιρός του συνάγειν λίθους· καιρός του εναγκαλίζεσθαι και καιρός του απομακρύνεσθαι από του εναγκαλισμού·
4. καιρός του αποκτήσαι και καιρός του απολέσαι· καιρός του φυλάττειν και καιρός του ρίπτειν·
5. καιρός του σχίζειν και καιρός του ράπτειν· καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν·
6. καιρός του αγαπήσαι και καιρός του μισήσαι· καιρός πολέμου και καιρός ειρήνης.
7. Τις ωφέλεια εις τον εργαζόμενον από όσα αυτός μοχθεί;
8. Είδον τον περισπασμόν, τον οποίον έδωκεν ο Θεός εις τους υιούς των ανθρώπων διά να μοχθώσιν εν αυτώ.
9. Τα πάντα έκαμε καλά εν τω καιρώ εκάστου· και τον κόσμον υπέβαλεν εις την διάνοιαν αυτών, χωρίς ο άνθρωπος να δύναται να εξιχνιάση απ' αρχής μέχρι τέλους το έργον, το οποίον ο Θεός έκαμεν.
10. Εγνώρισα ότι δεν είναι άλλο καλόν δι' αυτούς, ειμή να ευφραίνηταί τις και να κάμνη καλόν εν τη ζωή αυτού.
11. Και έτι το να τρώγη πας άνθρωπος και να πίνη και να απολαμβάνη καλόν εκ παντός του μόχθου αυτού, είναι χάρισμα Θεού.
12. Εγνώρισα ότι πάντα όσα έκαμεν ο Θεός, τα αυτά θέλουσιν είσθαι διαπαντός· δεν είναι δυνατόν να προσθέση τις εις αυτά ουδέ να αφαιρέση απ' αυτών· και ο Θεός έκαμε τούτο διά να φοβώνται ενώπιον αυτού.
13. ό,τι έγεινεν, ήδη είναι· και ό,τι θέλει γείνει, ήδη έγεινε· και ο Θεός ανακαλεί τα παρελθόντα.
14. Και είδον έτι υπό τον ήλιον τον τόπον της κρίσεως, και εκεί είναι η ανομία· και τον τόπον της δικαιοσύνης, και εκεί η ανομία.
15. Είπα εγώ εν τη καρδία μου, Ο Θεός θέλει κρίνει τον δίκαιον και τον ασεβή· διότι δι' έκαστον πράγμα και επί παντός έργου είναι καιρός εκεί.
16. Είπα εγώ εν τη καρδία μου περί της καταστάσεως των υιών των ανθρώπων, ότι θέλει δοκιμάσει αυτούς ο Θεός, και θέλουσιν ιδεί ότι αυτοί καθ' εαυτούς είναι κτήνη.
17. Διότι το συνάντημα των υιών των ανθρώπων είναι και το συνάντημα του κτήνους· και εν συνάντημα είναι εις αυτούς· καθώς αποθνήσκει τούτο, ούτως αποθνήσκει και εκείνος· και η αυτή πνοή είναι εις πάντας· και ο άνθρωπος δεν υπερτερεί κατ' ουδέν το κτήνος· διότι τα πάντα είναι ματαιότης.
18. Τα πάντα καταντώσιν εις τον αυτόν τόπον· τα πάντα έγειναν εκ του χώματος και τα πάντα επιστρέφουσιν εις το χώμα.
19. Τις γνωρίζει το πνεύμα των υιών των ανθρώπων, αν αυτό αναβαίνη εις τα άνω, και το πνεύμα του κτήνους, αν αυτό καταβαίνη κάτω εις την γην;
20. Είδον λοιπόν ότι δεν είναι καλήτερον, ειμή το να ευφραίνηται ο άνθρωπος εις τα έργα αυτού· διότι αυτή είναι η μερίς αυτού· επειδή τις θέλει φέρει αυτόν διά να ίδη το γενησόμενον μετ' αυτόν;
Και κάποια στιγμή να δούμε και τί σημαίνει φόβος Θεού.
Δέσποινα
Αγαπητέ Ερίωπα, αν και άφησες να φανεί η πεποίθησή σου για το θέμα μας (για την ακρίβεια το σκιαγράφησες), συμφωνώ με την μεθοδολογία κατ' αρχήν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την μεριά μου, θα εγγυηθώ την τάξη και την αξιοπρέπεια στον διάλογο, με την ελπίδα ότι θα γίνει μια ωραία συζήτηση σε υψηλό επίπεδο, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο θέμα.
Θα παρακαλούσα όλους τους συνδαιτυμόνες, να τολμήσουν να πάρουν τον λόγο, διότι είναι ένα θέμα που όλοι έχουν κάτι να πουν. Οι απόψεις όλων, θα τύχουν του απολύτου σεβασμού και ευελπιστώ να καταλήξουμε σε ένα καθαρό συμπέρασμα.
Ο χρόνος είναι όλος δικός μας και δεν βιαζόμαστε.
ΛΥΚΙΟΣ
Στοχαστή γράφεις...."-Μιλαμε παντα για το Βορειο Ημισφαιριο φιλε. Αυτοι που τα εβγαλαν ζουσαν ολοι στο Βορειο Ημισφαιριο, το Νοτιο το ειχαν "χεσμενο". Συγνωμη Αυστραλια, μην κλαψεις"
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιβλιογραφία για αυτό υπάρχει (για το ότι είχαν χεσμένο το Νότιο ημισφαίριο);;;Προσωπικά εγώ αποφεύγω "πηγές" τύπου Zeitgeist όταν το θέμα μας έχει να κάνει με Ηλιακή θρησκεία...και Ελληνικά Μυστήρια.Υπεύθυνα σου λέω, αυτοί οι άνθρωποι έχουν μαύρα και αξημέρωτα μεσάνυχτα απ' αυτά τα θέματα και αναπαράγουν ό,τι τους σερβίρουν ή ότι τους επιτρέπουν να πουν οι Εβραίοι.Οι αρχαίοι Έλληνες κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου (Δ-ΙΟΝ-ΥΣΟ).Ο Διόνυσος στον "Κρατύλο" του Πλάτωνα είναι ο "δίδων τον οίνο" ήτοι το αίμα και υγρό στοιχείο το οποίο εμπεριέχει το γενετικό υλικό με όλες του τις πληροφορίες (DNA - RNA)...ένα "πρόγραμμα" δηλαδή μέσα μας,που περιμένει τον κατάλληλο "καταλύτη" για να ενεργοποιήθει.Αυτό που ΔΕΝ είπανε στο βιντεάκι με τον τίτλο Zeitgeist που μας έστειλες,είναι ότι ενώ λένε ο άξονας της γής μετατοπίζεται κάθε 6000 χρόνια λέω εγώ,αλλάζοντας πολικό αστέρα,παιρνώντας διαδοχικά από τα ζώδια (κάνοντας ΚΥΚΛΟ) σχηματίζει ουσιαστικά μία ΚΩΝΟΕΙΔΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ στον ουρανό σε μιά διάρκεια 27.000 η 26.000 και κάτι ετών.Ο Ζωδιακός κύκλος αποτελείται από ένα δίκτυο δώδεκα μνημονικών τόπων/σχηματισμών μέσα στον οποίου ΧΟΡΕΥΕΙ το άστρο ΟΦΘΑΛΜΟΣ Δ-ΙΟΝ-ΥΣΟΣ....ΔΗΜΙΟΥΡΓΏΝΤΑΣ ΜΟΡΦΟΓΕΝΙΤΚΑ ΠΕΔΙΑ.
Απόλλων και 9 Μούσες....ο "χορός" αυτό δηλώνει,και φυσικά οι 9 Μούσες ΔΕΝ είναι κοριτσάκια που χορεύουν με χιτώνες,αλλά οι 9 πρώτες διαστάσεις...κάθε διάσταση και ένας πλανήτης...Το φως είναι και ΗΧΟΣ....ο ήχος έχει σημασία…η δόνηση σε κάθε γραμμα αλλάζει και …πραγματικοτητα!!
http://www.talesbeyondbelief.com/images/apollo_and_the_muses.jpg
Ορφικός ύμνος Ήλιου: "και είσαι της μεν αυγής ο ΔΕΞΙΟΣ γεννήτωρ της δε νυκτός ό ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ έχεις την συνένωσιν των εποχών και χορεύεις (κινείσαι κυκλικώς) με τέσσερα πόδια (ό δημιουργός των τεσσάρων εποχών του έτους), " ....το δεξί και το αριστερό έχουν αλλάξει στην διάρκεια των εκατοντάδων χιλιάδων ετών του Ελληνισμού πάνω στον πλανήτη αρκετέ φορές....και άρα το Βόρειο ημισφαίριο κάποτε ήταν Το Νότιο και το Νότιο το Βόρειο....ο Πλάτωνας μας μιλάει για την ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ και ΤΡΟΠΗ του Σύμπαντος.!!Επίσης παρακάτω ο ίδιος ύμνος πρός τον Ήλιο μας λέει....."Καθαρός, πού λάμπεις εις όλους, είσαι το περιφερόμενον κυκλικώς ΜΑΤΙ (ΟΜΦΑΛΜΟΣ) του κόσμου, πού σβύνει και λάμπει με ωραίες φωτεινές ακτίνες’"
Επίσης γράφεις..." Πώς δουλευει ο Ηλιος; Αυτο ειναι ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ θεμα που υπηρξε ποτέ. Ουτε ο Ηλιος, ουτε η επιδραση του ειναι αυτα που νομιζουμε. "
Το καλύτερο θα ήταν να ρωτούσαμε έναν ΗΛΙΑΚΟ ΙΕΡΕΑ,βλέπεις αυτός θα ήξερε σίγουρα περισσότερα από εμάς,για την λειτουργία του και κυρίως για τον ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥ...βέβαια καλό θα ήταν να διευκρινήσουμε ότι οι αστροφυσικοί συζητούν χαμηλοφώνος και κρυφά το ενδεχόμενο ο Ήλιος (αυτός που βλέπουν τα μάτια μας) να ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΑ ....και αυτό γιατί φοβούνται ακόμα και να ψελλίσουν ότι ΔΕΝ είναι αυτόνομο και αυτοδύναμο άστρο,αλλά "ενδεχομένως ΚΑΤΟΠΤΡΟ κάποιου άλλου",κατέληξαν σε αυτό γιατί η θερμότητα του στέμματος του ήλιου μας,είναι πολύ ισχυρότερη απο αυτήν του πυρήνα...δηλαδή η θερμότητα αυτή με λίγα λόγια ΔΕΝ είναι εκροή απο τον πυρήνα (απο τον ίδιο δηλαδή) αλλά απο ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ.Αλλά ΔΕΝ μας λένε ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ!!!
Αυτά για τον Ήλιο λίγα αλλά περιεκτικά νομίζω...και πάμε στο θέμα μας τώρα.
Γράφεις Στοχαστή..."Στο θεμα μας, ομως. Οσον αφορα τον ελληνισμο, θα ελεγα τον ελληνισμο της φιλοσοφιας ,της σκεψεως και της αναζητησεως. Οχι καποιας φιλοσοφιας συγκεκριμενα, αλλα της νοοτροπιας της λογικης και της αποπειρας του ανθρωπου να γνωρισει, να μαθει. Της νοοτροπιας των μη-δογματων. '
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βασική αρχή του Ελληνικού Πνεύματος είναι η αμφισβήτηση διά τα πάντα και ο αντιδογματισμός. Οι έλληνες πίστευαν ότι μέσω της έρευνας,τις παρατήρησης, τις εμπειρίας, όχι μόνο ατομικά αλλά ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, προσέγγιζαν την αλήθεια.Ο Χριστιανισμός Στοχαστή αν εξεταστεί ιστορικά , δεν είναι τίποτε άλλο από μία συρραφή διαφόρων παλαιοτέρων θρησκειών , επάνω στην Παλαιά Διαθήκη .Σύμφωνα με τα δικά μου πιστεύω , οι θρησκείες δημιουργήθηκαν για να εκμεταλλεύεται τους πιστούς τους , μια κάστα ιερέων η οποία εμπορεύεται τον Δημιουργό , του οποίου υποτίθεται ότι εφαρμόζει τις εντολές και τον εκπροσωπεί.
Χωρίς θρησκεία ποιός θα ιερουργεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ ανώνυμε, σε αυτό το Αναψυκτήριο θα μονοπωλήσει το θέμα "Το πάντρεμα χριστιανισμού και ελληνισμού". Δεν θα επιτρέψω σχόλια εκτός θέματος.
ΔιαγραφήΑν επιθυμείς να γράψεις σχόλια πάνω σε αυτό το θέμα, γράψε με σεβασμό στην ελληνική γλώσσα, χωρίς τα επιτηδευμένα λάθη.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ Στοχαστή μην σπαταλάς το μέλι σου τόσο απλόχερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι "Αργοναύτες", ως θεσμός πλέον, μετά τον πόλεμό τους με τους υποχθονίους και τον διαμελισμό του Δράκοντος αφού κυρίευσαν όλο τον τότε γνωστό κόσμο έφτασαν και στην Αυστραλία και έβαλαν και εκεί την σφραγίδα τους.
http://www.theherald.com.au/story/409018/ancient-egyptians-lived-near-woy-woy-fact-or-fantasy/
Αποστολή του "Ναυ-Κηφέα" έφτασε και κάρφωσε την σημαία των "Αργοναυτών" όχι μόνο σ' όλη την Αυστραλία αλλά και στην Νέα Ζηλανδία. Η γλώσσα των ιθαγενών αυτό μαρτυρά.
Ρώτα ένα αμπορίτζιναλ να σου πει τι είναι οι "Μελίες" τι είναι η "πυγμή" τι ρέει και ονομάζεται Υάρρα. Επίσης γιατί ο χώρος των σπηλαίων της περιοχής Hunter Valley θεωρείται ιερός από τους αμπορίντζιναλ και άλλα πολλά.
Υπήρχε σοβαρός λόγος φίλε Στοχαστή που είχαν έλθει κάποτε εδώ οι "Αργοναύτες". Οι Γερμανοί είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες όπως και γιά την σπουδαιότητα της Ανταρκτικής και ήδη έχουν εδραιωθεί γιά τα καλά στην Νότιο Αυστραλία με συμπαγή ομόφρονο πληθυσμό που ξεπερνα το ένα εκατομμύριο.
Αποστολή τού Οικουμενικού Πατριάρχη Ιήσονα ήταν το εκστρατευτικό σώμα που έφτασε τότε στην Αυστραλία. Αυτόν που πάψαμε πλέον να ονομάζουμε "Ποιμένα των λαών".
ΕΡΙΩΠΑΣ
Χριστιανο-ταλιμπαν ηρεμησε. Μην γινεσαι ιδιος, με αυτους που αντιμαχεσαι, διοτι οσο το κανεις αυτο, τοσο εχεις ηδη χασει την μαχη και δεν το ξερεις. Σαν πρωτο κανονα για να σε βοηθησει, εφαρμοσε αυτο: Μην γραφεις πανω απο δυο σχολια συνεχομενα, αν δεν παρεβληθει καποιο σχολιο αλλου που να αναφερεται στα δικα σου. Τοτε θα μπορεις να γραψεις και αλλα δυο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕριωπα, διολισθαινεις εκτος θεματος αν και φταιω και εγω που σε κεντρισα με την Αυστραλια. Δεν βλεπω καμια συνδεση με χριστιανισμο-ελληνισμο, το παντρεμα των οποιων θελουμε να δουμε εαν ειναι εφικτο. Το ζητημα του Ηλιου τωρα, ειναι εντος θεματος, διοτι ο χριστιανισμος ειναι Ηλιακη θρησκεια ακομα και αν δεν το γνωριζουν οι χριστιανοι. Αναζητωντας τον Ηλιο, αναζηταμε την ουσια του Χριστιανισμου και το Θειο/Θεο. Λυκαστρε, τον Ηλιο τον μελετω πολυ προσεκτικα. Οντως η αστρονομια λαθευει στις θεωριες που εχει για τον Ηλιο. Η αλλη πηγη απο την οποια αντλει, ειναι σαφως ο Σειριος. Ο τροπος ομως, μου διαφευγει. Δεν μιλαμε ομως για θερμοτητα. Η θερμοτητα ειναι ενα αποτελεσμα που προκυπτει απο την επιδραση της Ηλιακης ενεργειας με την Γηινη ατμοσφαιρα. Δεν θα το αναλυσω για να μην βγω και εγω εκτος θεματος, ομως αναποφευκτα θα χρειαστει να βαλουμε στο παιχνιδι της εξηγησης την τεταρτη διασταση(οχι τον χρονο)ή ανωτερες διαστασεις.
Στον ορισμο του ελληνισμου, οσον αφορα τουλαχιστον την παρουσα συζητηση, μαλλον θα συμφωνησουμε σε μια ανθρωπιστικη-φιλοσοφικη-ελευθερη-ερευνητικη-προσεγγιση, στον χριστιανισμο ειναι πιο ασαφες. Αν και προτεινα, αυτο που ειναι σημερα και που ξερουν οι πολλοι, αυτο που διδαξε ο Παυλος και στους Ελληνες μεταξυ αλλων (και που τον πηραν στο ψιλο, ενω αυτος νομιζε πως ταλεγε ωραια και βρηκε κοινο),αυτο που εχει επικρατησει σημερα, αναγνωριζω πως θα ημασταν δικαιοτεροι αν οριζαμε τον χριστιανισμο ως αυτο που στα αληθεια ειναι, και που ουτε εμεις γνωριζουμε καλα περα απο καποια λιγα πραγματα. Δεν μπορουμε ομως να καταληξουμε καπου, οταν στο προβλημα μας οι μεταβλητες ειναι μια ετσι, μια γιουβετσι. Αρα πρωτα θα δουμε τον χριστιανισμο της μαζας. Και μετα εαν δεν τα καταφερουμε να τα παντρεψουμε, ας δουμε και με τον μη γνωστο χριστιανισμο.
Αρα μπορει ενας ανθρωπος να υπηρετει ταυτοχρονα τον ελληνισμο και τον χριστιανισμο (οπως τον ξερει ο λαος); Μπορει ταυτοχρονα να διατηρει ελευθερο,αδογματιστο, ερευνητικο,επιστημονικο νου αλλα να ειναι και χριστιανος; Μπορει να πιστευει και να ερευνα ελευθερα χωρις να "τεντωνει" τα αποτελεσματα και να προσπαθει να τα χωρεσει σε αυτα που θελει να δειξουν; Νομιζω δεν γινεται χωρις να κατανταει γελοιος.
Παραδειγμα. Ο Χριστιανισμος ισχυριζεται πως ο Θεος εφτιαξε τον ανθρωπο (τον κοσμο κανονικα αλλα δεν πειραζει) περι το 4000πχ.(αντε 5500πχ γιατι ο Ιωσηπος ηταν ανοιχτοχερης (large)) Ο Πουλιανος εχει ανακαλυψει και μετρησει επιστημονικα ανθρωπινο κρανιο 300.000-700.000 χρονων. Προφανως η αληθεια βρισκεται στο δευτερο.Αρα ο χριστιανισμος λεει ψεμματα. Σαν αυτο υπαρχουν καμια χιλιοστη παραδειγματα.
Ελ Στοχαστης
Τι πιστευει ο Ελληνοχριστιανος σε ολα αυτα; Αν δεν ειναι ηλιθιος προφανως, θα συντασσεται με την επιστημη. Εαν κρατησει την πιστη του, κατανταει ενας κινουμενος τραγελαφος, αρα δεν μπορει να ισχυριζεται πως φερει την ιδιοτητα του Ελληνα. Αρα καταληγουμε πως ο γνωστος χριστιανισμος με τον ελληνισμο δεν μπορουν να συνυπαρχουν. Ξεκαθαρα. Αρα, υποχρεωτικα και εξ αναγκης, κινουμαστε στη οδο της ανακαλυψης του χριστιανισμου απο την αρχη. Ακομα και αν χρειαστει να τους βγαλουμε ολους τους πατερες του χριστιανισμου ψευτες και απατεωνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα για να μην απαντησουμε πως "οχι δεν νοειται παντρεμα ελληνισμου και χριστιανισμου" θεωρω πως η μονη οδος ειναι να ανακαλυψουμε τον χριστιανισμο και να τον καθαρισουμε απο ψευδη, προπαγανδες και καθε λογης παραμυθια. Αν τον καθαρισουμε ομως, δεν θα εχει και πολυ σχεση με αυτο που σημερα γνωριζουμε και δεν ξερω πως θα αντιδρασει ο χριστιανοταλιμπαν φιλος μας. Βασικα ξερω, με τζιχαντ (ιερο πολεμο εναντιον των απιστων) θα αντιδρασει που ειναι απιστα σκυλια και δεν αξιζουν να ζουν αφου δεν πιστευουν πως 2+2=5. Το θεμα ειναι πως μπορουμε να βρουμε κομματια απο το πραγματικο μηνυμα, αλλα δεν ξερω αν το αξιζουν αυτοι για τους οποιους θα το κανουμε, με την εννοια πως εχουν βολευτει στο παραλογισμο τους και δεν θελουν να αλλαξουν
Θελω να ακουσω και τις δικες σας αποψεις, δεν εχω κατασταλαξει.
ΥΓ. Λυκαστρε, εχει κανα Ηλιακο Ιερεα προχειρο;
Ελ Στοχαστης
Αγαπητέ Ερίωπα, παρότι η πηγή που παραθέτεις εν μέρει αμφισβητεί την αυθεντικότητα του ευρήματος, αναφέρεται τελικά σε αιγυπτιακή γραφή, ενώ μιλά για επίσκεψη Αιγυπτίων πριν 5.000 χρόνια. Δεν είναι της παρούσης, ούτε εντός θέματος η περαιτέρω ανάλυση, εκτός και αν άμεσα μας οδηγήσει στο θέμα της ΗΘΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΥΤΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, γιατί εκεί νομίζω πρέπει να εστιάσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο που σχετίζω με το θέμα από το σχόλιό σου, είναι το τελευταίο εδάφιο περί Οικουμενικού Πατριάρχη και Ποιμένα των Λαών, Ιάσονα.
Μίλα μας λοιπόν για την ηθική παρακαταθήκη που άφησε ο Ιάσονας, ο Ποιμένας των Λαών.
ΛΥΚΙΟΣ.
Στοχαστή γράφεις..." Λυκαστρε, τον Ηλιο τον μελετω πολυ προσεκτικα. Οντως η αστρονομια λαθευει στις θεωριες που εχει για τον Ηλιο. Η αλλη πηγη απο την οποια αντλει, ειναι σαφως ο Σειριος. Ο τροπος ομως, μου διαφευγει. Δεν μιλαμε ομως για θερμοτητα"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μετάδοση ενέργειας...αυτός είναι ο τρόπος,στο Σύμπαν μέσα ΜΙΑ είναι η Ενέργεια η οποία μετασχηματίζεται/ μεταλλάσσεται στις ενέργειες που γνωρίζουμε. Όταν κινείται μέσα σε μέταλλα γίνεται ηλεκτρισμός ή μαγνητισμός, όταν περνά στο ζωντανό σώμα γίνεται βιοενέργεια, στο κενό είναι φωτόνια, στον αέρα είναι ήχος, κλπ. Το στέμμα θερμαίνεται με μαγνητικά/ακουστικά κύμματα (η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα κατά την διάρκεια του φαινομένου Joule)...οπότε καταλήγω και λέω ότι εάν υπάρχει αρκετή ενέργεια στα ηχητικά κύματα....και αν μπορούν να την μεταδώσοτν στο στέμμα ,αυτά τα ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ θα μπορούσαν να είναι μια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ.!!!"Εν Αρχή ην ο Λόγος"....ο ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ δηλαδή οι λέξεις, τα ονόματα που αποτελούνται από τα γράμματα – στοιχεία, και που διαμορφώνουν την ύλη σε σχήματα – μορφές,είχα ξαναγράψει οι απελευθερωμένες λέξεις ήταν εκείνες που έδωσαν συγκεκριμένες μορφές στο Κενό… και ότι οι λέξεις απαρτίζονται από γράμματα…και τα γράμματα είναι στοιχεία που υλοποιούν τον Λόγο, ότι όποιος ελέγχει τον Λόγο, ελέγχει τον χρόνο… αλλά για το πως ελέγχεται ο χρόνος, δεν μπορώ να γράψω…
Δες λίγο την παρακάτω φωτογραφία (αν κάνεις ζουμ θα δεις καλύτερα)...δες πόσο κοντά είναι η Ανταρκτική με την Γη του Πυρρός και την Αυστραλία, είναι τα δύο πιο κοντινά σημεία που την "αγκαλιάζουν"...υπάρχουν 7 σημεία σε όλον τον πλανήτη που βρίσκονται υπό δορυφορική παρακολούθηση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο....γιατί είναι "ευαίσθητες" περιοχές.
1) Νότια της Ν.Ζηλανδίας
2) Η Γη του Πυρρός σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων.
3) Ανατολική Μεσόγειος.....και άλλα τα οποία δεν χρειάζεται να τα αναφέρω....
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A102/148/1057,3804/extras/maps/WRG_GN.jpg
Υ.Γ Δεν ξεφεύγουμε από το θέμα μας νομίζω γιατί ο Ελληνισμός έχει άμεση σχέση με το Ηλιακό στοιχείο...και άρα κατ'επέκτασιν με τον Ήλιο....όσο για τον Ηλιακό Ιερέα,ίσως αν υπάρχει να μας διαβάζει και να μας δώσει τα φώς του.Ποτέ ΔΕΝ ξέρει κανείς ποιος μπορεί να μας διαβάζει.
Αναγκάστηκα να διαγράψω τον "χριστιανο-ταλιμπάν", διότι επανειλημμένως αγνόησε τις παρατηρήσεις μου, στο να είναι εντός θέματος, να γράφει ορθά και να μην αφήνει επιτηδευμένα κάποια "λαθάκια" του. Αφού δεν καταλαβαίνει με τα λόγια, θα το καταλάβει από το αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ ότι δεν πρέπει να εξετάσουμε τον χριστιανισμό ως θρησκευτικό δόγμα, αλλά θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο στην ουσιαστική του διδαχή (ηθική).
Εξηγούμαι:
Ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία και ως τέτοια, έχει όλα τα χαρακτηριστικά των θρησκειών ευρείας αποδοχής (μεγάλες θρησκείες). Έχει κοσμικό, διοικητικό, εξουσιαστικό, ηθικοπλαστικό και πολιτικό χαρακτήρα. Δεν πρωτοτυπεί σε τίποτα, αλλά απλά ακολουθεί ως μετεξέλιξη, το θρησκευτικό μοντέλο των προηγούμενων μεγάλων θρησκειών. Τολμώ να πω, ότι και η επόμενη μεγάλη θρησκεία που εκκολάπτεται, θα εφαρμόσει την ίδια πεπατημένη.
Η θρησκεία απευθύνεται στις μάζες, στους πολλούς. Οι πολλοί, δεν έχουν υψηλή παιδεία ώστε να μπορούν να διακρίνουν τις υψηλές φιλοσοφικές ή θεολογικές έννοιες που περιέχει μια θρησκεία. Αν εξαιρέσουμε την σημερινή εποχή, που όντως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει ευκολότερη πρόσβαση στην γνώση και την επιστήμη, επί χιλιετίες η γνώση βρισκόταν περιορισμένη στα ιερατεία και τις σχολές τους. Συνεπώς μόνο αυτά, μπορούσαν να αντιλαμβάνονται την ουσία της Γνώσης που περιείχε η "θρησκεία". Όταν μιλάμε λοιπόν για τα ιερατεία, η θρησκεία μπαίνει σε εισαγωγικά, διότι απομυθοποιείται και διαχωρίζεται από το δόγμα που αφορά τους πολλούς. Για τους λίγους και εκλεκτούς των ιερατείων, η Γνώση αποκαλύπτεται και το δόγμα καταρρέει.
Τι εννοούμε όμως, όταν λέμε δόγμα;
Δόγμα στην θρησκεία, είναι το σύνολο των ιδεών και των ηθών που προσδιορίζουν την ταυτότητα μιας θρησκείας και έχουν θέσφατο χαρακτήρα, άρα αδιαμφισβήτητο. Μπορούμε να πούμε δηλαδή, ότι πρόκειται για τις δοξασίες της κάθε θρησκείας.
Σκοπός του δόγματος είναι, να περιτοιχιστεί η θρησκεία από διαβολές και εξωτερικές απειλές, ώστε να αποτελέσει ασφαλές "καταφύγιο" για τις πνευματικές ανάγκες των πιστών, την ψυχική αλλά και την κοινωνική τους συμπεριφορά.
Από το δόγμα προκύπτουν οι κανόνες, ως αποτέλεσμα ερμηνείας και πρακτικής εφαρμογής του δόγματος.
Οι κανόνες ορίζουν την εν γένει συμπεριφορά των πιστών, στην καθημερινότητά τους, τις σκέψεις και τις πράξεις. Οδηγούν βεβαίως σε ένα συμπεριφορικό μοντέλο, το οποίο ενίοτε αποδείχθηκε χρήσιμο για την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών, αφού πέραν των πολιτικών νόμων που "απειλούσαν" με τιμωρία του φυσικού σώματος, υπήρχε και η τιμωρία του ψυχικού σώματος από τον Θεό, για κάθε παραβάτη!
Αυτό που προσπαθούσαν να πετύχουν πάντοτε οι θρησκείες, ήταν να ασκήσουν την υπέρτατη πολιτική εξουσία στους λαούς, με το φόβητρο του Υπερφυσικού Θεού. Αυτό εφαρμοζόταν ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο, κτλ, από τα ιερατεία τους.
Όμως πίσω από όλα αυτά τα κοσμικά ελατήρια εξουσιασμού, υπήρχε πάντοτε μια θεολογική ουσία.
Αν όχι όλες, οι περισσότερες θρησκείες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πραγματεύονται την ίδια γνώση περί Δημιουργίας και Θεού.
Αν το αποδεχτούμε αυτό, μπορούμε να ερμηνεύσουμε την εξέλιξη (και την αλληλοδιαδοχή) των θρησκειών, σαν μια προσαρμογή της Μιας Γνώσης, στις εκάστοτε πολιτισμικές συνθήκες της ανθρωπότητας. Αναλόγως δηλαδή του πολιτισμού της κάθε εποχής και του κάθε τόπου, δημιουργείτο μια κατάλληλη θρησκεία που να είναι προσαρμοσμένη και αποδεκτή από τους σύγχρονους ανθρώπους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς εκ τούτου, στην έρευνα που διεξάγουμε τώρα, θα πρέπει να παρακάμψουμε το δογματικό περιτύλιγμα του χριστιανισμού και τις δοξασίες-κανόνες που περιλαμβάνει και να εξετάσουμε την βαθύτερη Γνώση που κομίζει, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη της αρχαιοελληνικής θρησκείας ή (ακόμα καλύτερα) της ελληνικής φιλοσοφίας.
Πάνω σε αυτόν τον άξονα, εντοπίζεται μια ειδοποιός διαφορά.
Η κήρυξη της Αγάπης και της Συγχώρεσης από τον Χριστό, ως ηθικός πυλώνας για την πορεία προς την Θέωση του Ανθρώπου.
Νομίζω ότι αξίζει να εστιάσουμε εκεί και να αναζητήσουμε τις σχετικές τοποθετήσεις των αρχαίων φιλοσόφων ή ιεροφαντών, σχετικά με την Αγάπη και την Συγχώρεση. Να δούμε αν όντως οι έννοιες αυτές αποτελούσαν ηθικό πρόταγμα για τον Άνθρωπο, έστω κι αν τις περιέγραφαν με άλλες λέξεις ή αν τις απέρριπταν συλλήβδην.
Άρα προτείνω να συγκρίνουμε τον ηθικό αξιακό κώδικα των Ελλήνων και του Χριστού (όχι του χριστιανισμού ως δόγμα-εκκλησία) και να δούμε μήπως τελικά μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.
ΛΥΚΙΟΣ.
Πού τα βρίσκετε όλα αυτά βρε παιδιά; Πείτε μας κι εμάς καμμιά πηγή. Είναι απόκρυφη γνώση; Ξέρουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι τον Ιάσονα τον δικό μας. Και ανακαλύπτουμε ξαφνικά Ιάσονα, ποιμένα των λαών!! !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω κάπου,
Ιησούς Ιάσων Ίαση
ΙΑΣΩΝ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΙΜΗΝ ΑΝΗΡ/ΑΝΔΡΙ = ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ!!!!
Λέει κάποιος, και δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί όλοι αυτοί που ασχολούνται με τον Ερμή δεν ξέρουν τριτόκλιτα,
.
Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν πως κατάγονται εξ όλων των θεών, εντούτοις πίστευαν ασυνείδητα κυρίως εκτός τινών φιλοσόφων πως έχουν μέσα τους όλες ή τινές εκ των θεοτήτων ως γονίδια. Οι Μονοθεϊστές σύγχρονοι αρχαίοι φιλόσοφοι θεωρούσαν πως αυτές οι θεότητες ή γονίδια δεν ήταν παρά διάφορες εκδοχές, παραλλαγές και χημικές αντιδραστοενώσεις της Φύσεως. Επίσης κατάλαβαν πως η Φύσις είναι μία όπως και ο Θεός.
.
Η πατρώα θρησκεία μας δεν είναι πολυθεϊστική φύρδην μίγδην αλλά Μονοθεϊστική διότι κάλλιστα ο αρχαιότερος Έλληνας φιλόσοφος, ιερέας, τελετάρχης, μύστης και ωμιλών με Τον Θεόν είναι ο Ερμής ο Τρισμέγιστος πριν από τον Ορφέα και άλλους. Ο Ερμής φανερώνει μία θρησκεία με Έναν Θεόν Πατέραν Παντοκράτωρα και ο οποίος έχει τρεις εκφάνσεις αξεδιάλυτες ήτοι Τον Πατέρα, Τον Υιόν Ποιμάνδρην (ποιμήν+άνδρας) που του φανέρωσε την αλήθεια αυτήν και την μαρτυρεί εις το ομώνυμον βιβλίον του ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, και ο Νους, φως φανάρι πως πρόκειται περί Του Αγίου Πνεύματος!!!! Ο Ερμής πήρε το προσωνύμιον Τρισμέγιστος επειδή έλεγε πως ο Θεός και ο Κόσμος είναι Τρισμέγιστος = Τριαδικός και υπολογίζεται ότι έζησε τουλάχιστον πριν από 25,000 έτη!!!! Ο αριθμός τρία είναι ο πλέον τιμούμενος τόσον εις τα αρχαιοελληνικά μετέπειτα μυστήρια όσον και σ’αυτά άλλων λαών και πολλάκις συγκεκαλυμμένως.
Και διάφορα άλλα ίσως ενδιαφέροντα
http://theometria.blogspot.gr/2013/05/blog-post_3.html
Δ.
ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΑ (ΤΡΙΛΑΜΠΕΣ, ΤΡΙΚΛΑΜΕΣ, ΤΡΙΤΟΦΑΣΜΑΤΙΚΟ, ΚΤΛ) ΧΑΧΑΧΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΧΡΙΣΤΟΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ, ΟΠΩΣ ΙΑΣΩΝ, ΟΡΦΕΑΣ, ΒΑΚΧΟΣ, ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΥΑΝΕΑΣ. ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ 'Η ΤΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟ?
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΛΥΚΙΟ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ, ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ, ΤΟΥ ΒΑΚΧΟΥ , ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΥΑΝΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΒΓΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΔΙΑ? ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.....
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΑΔΕ Η Ο ΔΕΙΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΟΡΦΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ, ΕΡΜΗΤΙΚΗ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, ΚΤΛ) ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ....
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Αγαπητέ ΛΥΚΙΕ γράφεις..."Αυτό που προσπαθούσαν να πετύχουν πάντοτε οι θρησκείες, ήταν να ασκήσουν την υπέρτατη πολιτική εξουσία στους λαούς, με το φόβητρο του Υπερφυσικού Θεού. Αυτό εφαρμοζόταν ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο, κτλ, από τα ιερατεία τους."
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς με με «σημαιοφόρο» την θρησκεία πατάς καλύτερα στην πολιτική έδρα....και αυτό έκανε πράξη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ (το αντίπαλο δέος) για αυτό και υπήρξε μια αδιάκοπη, έως τις ημέρες μας, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ.Και βεβαια η ταπεινοφροσυνη και η λεγόμενη "αγάπη" τους ,είναι γνωστή ιουδαιοχριστιανικη φανταστική αρετή,που οι ιουδαιοχριστιανοί επιζητούν να δουν στους άλλους,επειδή δεν την έχουν μέσα τους οι ίδιοι.Ποιος Έλλην θα δεχόταν λοιπόν τον υποβιβασμό της ανθρωπότητας ανάμεσα σε πιστούς και άπιστους που διδάσκει η Εκκλησία του Χρυσού,μπαρντόν του Χρειστού ήθελα να πω.Τι σχέση έχει η "αγάπη" ενός δούλου (του θεού) με την ΑΓΑΠΗ ΕΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ;;;
Αγαπητέ μου Λύκαστρε, σε αυτή την φάση δεν θα πρέπει να αναλωθούμε με κριτική στην χριστιανική ηθική, αλλά με την διερεύνηση των κοινών σημείων στης αρχαίας θρησκείας με την χριστιανική (επαναλαμβάνω όχι με το δόγμα της εκκλησίας, αλλά με τις διδαχές του Χριστού), αν και όπου υπάρχουν. Βεβαίως στην πορεία της έρευνάς μας, θα ασχοληθούμε με το πως ορίζει ο Χριστός την Αγάπη, πως οι Έλληνες και αν υπάρχει ταύτιση ιδεών και εννοιών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Αρκτούρε, αν πράγματι η έρευνα μας οδηγήσει σε κοινές αναφορές (επαναλήψεις) στην ζωή και την ηθική όσων ανέφερες, τότε δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε όσα μας αποκαλυφθούν για αυτά που υπονοείς.
ΛΥΚΙΟΣ.
Μήπως ο Χριστός που "αναδύεται" από την Κωνσταντίνεια Χριστολογία τον 1ο αιώνα και είναι ανύπαρκτος για την ιστορική έρευνα...είναι γνωστός με άλλο όνομα;;;Ερώτηση κάνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς θα αναφέρεσαι στον Γνωστικισμό, αγαπητέ Λύκαστρε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ όρος χρησιμοποιήθηκε επίσης για να περιγράψει διάφορες θρησκευτικές ομάδες των πρώτων τεσσάρων μεταχριστιανικών αιώνων. Ο γνωστικισμός αποτελούσε ένα σωτηριολογικό θρησκευτικό σύστημα, βασισμένο στην ημιδιαισθητική μυστικιστική έννοια της Γνώσης, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεχόταν ως λυτρωτική θεότητα τον χριστιανικό Ιησού Χριστό, προσδίδοντάς του όμως διαφορετικές ιδιότητες απ' ό,τι ο χριστιανισμός. Οι γνωστικοί, διεσπαρμένοι σε διάφορες αυτόνομες κοινότητες και χωρίς κεντρικό συντονισμό ή συγκεντρωτικό ιερατείο, ουσιαστικά εκριζώθηκαν ως τον πέμπτο αιώνα από την επίσημη χριστιανική Εκκλησία και τον ρωμαϊκό Στρατό (αν και γνωστικά συστήματα επέζησαν μέχρι και τα τέλη του Μεσαίωνα[1]), καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε θεσπίσει πλέον ως κρατική και μόνη αποδεκτή θρησκεία τον χριστιανισμό. Εξίσου σημαντικός λόγος για την εξάλειψή τους απέβη η συστηματική περιφρόνηση του φυσικού κόσμου, με την ιδιαίτερη μετάθεση του βάρους της διδασκαλίας τους προς την αρχή και δημιουργία του Σύμπαντος, καθώς και ο συνήθως αυστηρός ασκητικός βίος που δίδασκαν, συνοδευόμενος από περιφρόνηση του σώματος.[2] Η έρευνα για τον γνωστικισμό βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο μετά την ανακάλυψη της γνωστικής βιβλιοθήκης του Ναγκ Χαμαντί και την εύρεση του γνωστικού Ευαγγελίου του Ιούδα
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Για τον Απολλώνιο Τυανέα θα μπορούσαμε να πούμε οτι έζησε τον 1ο μ.Χ. αι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εμφάνιση του ήταν πάντα λιτή, όπως και η διατροφή του. Απείχε από τις ζωικές τροφές. Φαίνεται ότι ενσάρκωνε με εντυπωσιακό τρόπο το πυθαγορικό ιδανικό του καθαρού βίου, ζητούσε τη συμφιλίωση με το Θεό στην απελευθέρωση από τα υλικά δεσμά, στην αναχώρηση από τον κόσμο των αισθήσεων (σιωπή, ακρεοφαγία κ. α. ) και στη θέαση της κοσμικής τάξεως και της μυστικής σημασίας των αριθμών. Αποδεχόταν τη μετεμψύχωση. Όλα τα υπόλοιπα, θαύματα, αναστάσεις, μοιάζουν μυθοπλασίες. Αλλά θα μου πει κάποιος, τότε και του Χριστού μας μοιάζουν μυθοπλασίες. Και δεν θα ξέρω τί να του πω.
Δ.
Υ.Γ. Όταν διάβασα τον κώδικα Ντα Βίντσι, κρατούσα για καιρό κακία στον Νταν Μπράουν, γιατί κλόνισε την πίστη μου και όσων τον διάβασαν. Αυτό που έγινε την εποχή εκείνη ήταν ανεπανόρθωτο. Από κει και πέρα άνοιξαν οι ασκοί και ήρθαν στο φως πληροφορίες που υπέσκαψαν τον Χριστιανισμό. Και δυστυχώς οι περισσότερες φαίνεται να ευσταθούν. Οι θεόπνευστοι Πατέρες μας, φάνηκε να μην είναι ίσως και τόσο θεόπνευστοι. Ήταν καλύτερα όταν η πίστη ήταν ακλόνητη. Γιατί όταν σου μπει η υποψία πως έφαγες δούλεμα για τόσο ιερά θέματα, κάτι μέσα σου καταρρέει. Ίσως η εποχή το απαιτούσε όλος αυτός ο ακαλλιέργητος κόσμος να πειθαρχήσει από φόβο στον Θεό, για να ζήσει η ανθρωπότητα πιο ειρηνικά. Χωρίς αυτόν τον φόβο η εγκληματικότητα θα ήταν ανεξέλεγκτη. Ίσως ακόμη και τώρα να μην ήρθε η ώρα να καταρρεύσει το θρησκευτικό οικοδόμημα των Πατέρων, γιατί ο κόσμος είναι ακόμη αρκετά απαίδευτος φιλοσοφικά. Είδαμε το πλιάτσικο που έγινε επί ΠΑΣΟΚ (από ανθρώπους μάλιστα που ανδρώθηκαν επί χούντας με αυστηρή παιδεία, με αρχαίους φιλοσόφους και Δελφικά παραγγέλματα, και όλες τις χριστιανικές αρχές) , αλλά μήπως και πριν τί γινόταν αλλά με πιο συγκαλυμμένο και "αριστοτεχνικό" τρόπο; Δεν είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε χωρίς φόβο Θεού ακόμη, και ξέρω οτι είμαι εκτός θέματος αλλά δεν χάλασε κι ο κόσμος...
Δεν είσαι καθόλου εκτός θέματος, αγαπητή μου Δέσποινα! Είσαι βαθιά μέσα στην ουσία της θρησκείας. Έτσι είναι, όπως τα λες. Προκειμένου να μην κατακρημνισθεί η ηθική, ψυχική και πνευματική σταθερότητα που εξασφαλίζει η θρησκεία στον λαό, η γνώση κρατείται μυστική και για όσους μπορούν να την προσπελάσουν με ασφάλεια. Αν καταργήσουμε την θρησκεία, χωρίς να την αντικαταστήσουμε με κάτι ανάλογο, θα επικρατήσει το χάος και η καταστροφή της κοινωνίας. Κάποια αρχέγονα πράγματα, εχουν λόγο που υπάρχουν, γιατί προέκυψαν από την ανάγκη δημιουργίας ανθρώπινης κοινωνίας και πολιτισμού.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Δεν αναφέρομαι στον Γνωστικισμό αγαπητέ ΛΥΚΙΕ....απλά επειδή αναφέραμε :
ΑπάντησηΔιαγραφή1) "Ξέρουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι τον Ιάσονα τον δικό μας. Και ανακαλύπτουμε ξαφνικά Ιάσονα, ποιμένα των λαών!! !!"
2)"Ιησούς Ιάσων Ίαση
ΙΑΣΩΝ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΙΜΗΝ ΑΝΗΡ/ΑΝΔΡΙ = ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ!!!!"
Όπως μας έγραψε η αγαπητή Δέσποινα....άρα έχουμε τα εξής ονόματα...Ιησούς/Ιάσων/Ποιμάνδρης/Απολλώ ...σκέφτομαι και λέω...μήπως πίσω από όλα κρύβεται η ίδια Ηλιακή θρησκεία,γιατί τι άλλο είναι ο Τρισμέγιστος Αγνός Απόλλων,παρά ο Ήλιος...όλοι οι Ηλιακοί Ιερείς ήταν και θεραπευτές....Ιησούς σημαίνει ο θεραπευτής και αποτελεί προσωνύμιο του Απόλλωνος,πιο γνωστό μεταγενέστερα και ως "Ιήιος"...το προσωνύμιο του Κρήτου Απόλλωνα ήταν "Ιασίων".Έγραψα πιο πάνω ότι ....οι αρχαίοι Έλληνες κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου (Δ-ΙΩΝ-ΥΣΟ)....ναι αλλά Διώνυσσος ή «Διός+νεοσσός» είναι ο Ήλιος (πάλι ηλιακή θρησκεία)...το όνομα Ιησούς αρχαία Αιγυπτιακή γλώσσα σήμαινε «Διός νεοσσός».....και ας μην ξεχνάμε ότι ο Δ-ΙΩΝ-ΥΣΟΣ ράβεται στο δεξί μηρό του Διός,όπως ακριβώς ο Χρειρστός κάθεται "εκ δεξιών του Πατρός"...τυχαίο και αυτό;;
ΑΠΟΛΛΩΝ=1061
ΙΑΣΩΝ=1061
Και τα δύο ονόματα έχουν τον ίδιο λεξάριθμο (Ποιητή των Χρωμάτων σου κάνω πάσα)
Να κάνω και την σύνδεση του Ποιμάνδρη με τον Χρειστό....ο Ιησούς είναι υιός ανθρώπου δηλαδή ο θεράπων...Χρειστός σημαίνει ο χρισμένος,και είναι ο υιός του ανθρώπου που επέστρεψε από την "άλλη πλευρά"...νικώντας τον θάνατο και το σώμα η Άδη ....όπως ο Τρισμέγιστος (3 φορές μεγάλος) γιατί πίστευαν ότι νίκησε 3 φορές τον θάνατο,δηλαδή τον φυσικό (σώμα),τον ψυχολογικό(αστρικό) και τον νοητικό.....το σώμα μας σύμφωνα με την Ερμητική Διδασκαλία έχει 3 διαστάσεις ....τα τρίγωνα της ανθρώπινης φύσης.
Συμπέρασμα ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ η ΔΟΞΑΣΙΕΣ πάνω στον πλανήτη στηρίζονται στην Ηλιακή Ελληνική Κοσμοθεωρία....που ΔΕΝ έχει σχέση με ζηλωτές,θρησκοταλμπάν,παγκάρια,μετόχια,πλεονεξίες και υλικές απολαβές.....
Όσιρις=Ήλιος τουτέστιν ΠΟΛΥΟΦΘΑΛΜΟΝ επειδή επιβάλλει παντού τις ακτίνες του.
ΔιαγραφήΌμηρος :"Ηέλιος ος πάντα εφορά,οι έλληνες τον ονομάζουν και Διόννυσον και Σείριον"
"Ασροφαή Διόνυσσον εν ακτινέσι πυρωπόν" ΟΡΦΕΑΣ
Σύμφωνα με τον Διόδωρο στην Αρχή ο Ουρανός και η Γη είχαν ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ,και ύλη μεμιγμένη,και ύστερα διαχωρίστηκαν και σχηματίστηκε ο Κόσμος στην σημερινή του Κατάσταση.Και εδώ εγώ εξηγώ με το δικό μου μυαλό και λέω....συμπέρασμα Ουρανός=Αντιύλη και Γη=Ύλη.....άρα Ύλη και Αντιύλη ΕΝ και το αυτό στην Αρχή.Με αυτά ασχολούνταν η Ηλιακή "Θρησκεία" η ορθότερα Κοσμοθεωρία....με την ΡΟΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.
Κατάλαβες τώρα, διαζευγμένε, γιατί κάναμε όλοι ανεξαιρέτως αυτόν τον τιτάνιο αγώνα για να σε κρατήσουμε κοντά μας; Γιατί όταν είσαι στις καλές σου, μας προχωράς γρήγορα. Αυτό όμως δεν σημαίνει επ' ουδενί οτι είμαστε χρησιμοθηρικοί. Γιατί όπως είδες, κι όταν είσαι στις κακές σου, πάλι σε βρίσκουμε αξιαγάπητο. Και έχω την αίσθηση οτι αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ισορροπία του τρόμου αλλά είναι πιο σταθερή.
ΔιαγραφήΔ.
Αγαπητή μου Δέσποινα...ποτέ μου δεν έγραψα ότι είμαι εύκολος άνθρωπος....είμαι ανάποδος,στριμένος,φωνακλάς,ιδιότροπος,"περίεργος"...και μελετηρός.Δεν έγραψα ότι είστε "χρησιμοθηρικοί" (τι λέξη και αυτή για σταυρόλεξο)... Ο γράφων ουδέποτε υπήρξε κηφήνας για να το παίζει... "πνευματικός", η έστω "φιλόσοφος" ότι μαθαίνω το μαθαίνω μετά απο σκληρή μελέτη,και κόπο.Αλλά όπως είπα είμαι "περίεργος"....ίσως αυτό να οφείλετε και στο "διπλό μου πρόγραμμα"..που βρίσκεται μέσα στο DNA-RNA μου...είμαι και Γιν και Γιαγκ.
Διαγραφή...ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ & ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ? ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΥΚΑΣΤΡΕ?
ΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Δεν είπες εσύ οτι είμαστε χρησιμοθηρικοί, μελετηρέ και ανάποδε συμμαθητή. Εγώ επισήμανα οτι δεν πρέπει να θεωρηθούμε χρησιμοθηρικοί , επειδή τα κίνητρα μας εκτός της φιλομάθειας ήταν αγνά και αγαπητικά. Ξέχνα το και γυρνάμε στην ροή του σύμπαντος.
ΔιαγραφήΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΥΚΑΣΤΡΕ. ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΕΙΡΙΟΣ=ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΣΕΙΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ (ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ! ΑΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΑΚΑ ΟΝΤΑ , ΗΛΙΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ. ΛΥΚΑΣΤΡΕ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΑΡΑ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Υ.Γ. ΑΛΛΟ ΑΝ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Αφού λοιπόν δεν αναφέρεσαι στον Γνωστικισμό του 1ου αιώνα αγαπητέ Λύκαστρε, τότε σε τι αναφέρεσαι όταν μιλάς για "Κωνσταντίνεια Χριστολογία";
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ μου ΛΥΚΙΕ ο Χλωρός και ο γιός του Κωνσταντίνος δεν ήταν χριστιανοί...και άρα δεν ανήκαν σε καμία ομάδα/σέκτα των Γνωστικών.Σαν Ρωμαίοι που ήταν και μάλιστα υψηλόβαθμοι φορούσαν/έφεραν ως διάκοσμο στα υποδηματά τους τις λεγόμενες ΣΕΛΗΝΙΔΕΣ...αφού ήταν Ρωμαίοι ΣΙΝ-άτορες δηλαδή γερουσιαστές...αν θυμηθούμε και την καταγωγή τους,απο ποιόν κατάγονται...μα φυσικά από τον Αινεία,ο οποίος ήταν Τρώας (δεν ήταν Έλληνας)...τώρα σύμφωνα με τον Κάστωρ(α) ΣΕΛΗΝΙΔΕΣ ήταν και τα υποδήματα που φορούσαν στην Σελήνη.!!!!
Διαγραφήhttp://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0209%3Astephpage%3D282a
Plutarch, Quaestiones Romanae
Frank Cole Babbitt, Ed.
Plutarch, Quaestiones Romanae
ΔιαγραφήFrank Cole Babbitt, Ed.
Cached
... a word to bring up parses, dictionary entries, and frequency statistics. 'διὰ τί τὰς ἐν τοῖς ὑποδήμασι ΣΕΛΗΝΙΔΑΣ οἱ διαφέρειν δοκοῦντες εὐγενείᾳ φοροῦσιν;'.
πότερον, ὡς Κάστωρ φησί, σύμβολόν ἐστι τοῦτο τῆς λεγομένης ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ καὶ ὅτι μετὰ τὴν τελευτὴν αὖθις αἱ ψυχαὶ τὴν σελήνην ὑπὸ πόδας ἕξουσιν, ἢ τοῖς παλαιοτάτοις τοῦθ᾽ ὑπῆρχεν ἐξαίρετον; οὗτοι δ᾽ ἦσαν Ἀρκάδες τῶν ἀπ᾽ Εὐάνδρου Προσελήνων λεγομένων.
Ούτε ήταν τυχαία η επιλογή του Νέου Ρωμαικού Κράτους απο την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.
Μαλιστα κυριε "ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ"....
ΔιαγραφήΓια να μην κουράζεσαι να ψάχνεις...και στο e-Amyna σχολιάζω.Είμαι περήφανος για ότι έχω γράψει και σχολιάσει είτε εδώ είτε άλλου.
ΔιαγραφήΑγαπητέ Λύκιε μου γράφεις :
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αγαπητέ Ερίωπα, παρότι η πηγή που παραθέτεις εν μέρει αμφισβητεί την αυθεντικότητα του ευρήματος, αναφέρεται τελικά σε αιγυπτιακή γραφή, ενώ μιλά για επίσκεψη Αιγυπτίων πριν 5.000 χρόνια.
-Σου απαντώ τηλεγραφικά ότι την εποχή εκείνη η Αίγυπτος μαζί με την Ελλάδα ήταν μία χώρα, η γνωστή μας ΩΓΥΓΙΑ, και βασιλιάς αυτής ο ΠΡΩΤΕΥΣ.
Η γλώσσα αυτού του τεραστίου κράτους η Ελληνική.
Υπήρχαν τρείς γραφές, η γνωστή σε εμάς με Ελληνικούς χαρακτήρες γραφή, η Ιερογλυφική και η Δημοτική που εξελίχθηκε στην γνωστή μας Αραβική.
ΕΡΙΩΠΑΣ
Αγαπητέ Ερίωπα, δώσε κάποιες πηγές ενδεικτικά, που να στηρίζουν αυτά τα σημαντικά που μόλις έγραψες.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ Ελ. Στοχαστή μου γράφεις:
ΑπάντησηΔιαγραφή" διοτι ο χριστιανισμος ειναι Ηλιακη θρησκεια ακομα και αν δεν το γνωριζουν οι χριστιανοί"
- Θα εκπλαγείς στην πορεία όταν θα σου αποδείξω ότι ο Χριστιανισμός του Κωνστάντιου - Κωνσταντίνου - μέχρι τον Γιουπράντα (Ιουστινιανό) δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την Ηλιακή λατρεία και ότι ήταν Βαθειά Σεληνολατρεία και Οφιολατρεία Ανατολικού Τύπου.
Άλλος ο Χριαστιανισμός των Γαβριήλ (Θεραπευτών/Ιασίν), άλλος του Ευόδου και άλλος των "Cohans Tantio" (Κωνστάντιων)
ΕΡΙΩΠΑΣ
Επειδή είμαι ενθουσιώδης χαρακτήρας, παρ' όλο που συγκράτησα τον εαυτό μου τόση ώρα, δεν θα μπορέσω να μην πω οτι διαβάζοντας το σχόλιο του Ερίωπα ένιωσα δέος και χαρά μεγάλη που η θεά Τύχη μου εξασφάλισε έδρανο για να παρακολουθώ live Λύκιο, Ερίωπα και όλους εσάς, αγαπητά μου.
ΔιαγραφήΚαι για να μην κουράζω τον Λύκιο, θα πω μόνη μου πως φαίνεται οτι μου αξίζει αυτή η δωρεά και είμαι ευγνώμων στην θεία χάρη γι' αυτό. :-))
Δ.
Αγαπητέ Ερίωπα,μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις τι σημαίνει "Tantio" ;
ΔιαγραφήΤο "Cohans" αν δεν κάνω λάθος δηλώνει του Ιερείς,αφού "Kohen" έλεγαν οι Εβραίοι τον Ιερέα,τον οποίον μάλλον συναντάμε και ως Κόη ή Κοίη στα Καβείρια Μυστήρια.
ΚΥΩΝ
Στα Ιταλικά αγαπητέ ΚΥΩΝ η λέξη tanti=πολλά...άρα στα λατινικά tantus, tanta, tantum τόσος, τόση, τόσο δηλώνει μέγεθος...νομίζω ότι σημαίνει τον Μεγάλο Ιερέα;;Αυτή είναι η δική μου ερμηνεία(μπορεί να κάνω και λάθος),περιμένω και εγώ με την σειρά μου να μας το εξηγήσει ο αγαπητός Ερίωπας.
ΔιαγραφήΑγαπητέ Λύκαστρε σ'ευχαριστώ για την απάντηση.Κι εγώ το λατινικό "tantus" σκέφτηκα,αλλά ούτε κι εγώ είμαι σίγουρος.
ΔιαγραφήΣκεπτόμενος πως μπορεί να συνδέεται ο Χριστιανισμός των Κωνστάντιων με την Σεληνολατρεία και την Οφιολατρεία,όπως μας πληροφόρησε ο Ερίωπας,μου ήρθε στο μυαλό η Σκυθόπολις κι οι αναφορές του Αμμιανού Μαρκελλίνου για τις δράσεις του Κωνστάντιου Β'.
Θεωρώ πως η σκύθη είναι σύμβολο της Σελήνης.Εσύ τι λες;
ΚΥΩΝ
Τώρα που ανέφερες την λέξη σκύθη και ότι είναι σύμβολο της Σελήνης...έφαγα "φλασιά" με αυτό που είχα γράψει πριν για ότι οι Σεληνίδες αναφέρονται στα “Ρωμαϊκά” του Πλουτάρχου και ήταν σύμβολο της Σεληνολατρείας των Σκυθο-οξιανών Ρωμαίων.Οι ΥΚΣΩΣ είναι οι Οξιανοί των αρχαίων συγγραφέων και ήσαν η μάστιγα του αρχαίου κόσμου και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να είναι ο κακός δαίμονας της ανθρωπότητας. Αρχίζομε από τον Καμπούζα, γνωστό ως Καμβύση ο οποίος ισοπέδωσε και κατέστρεψε την αρχαία Αίγυπτο, και ο οποίος κακώς αναφέρεται ως Πέρσης και φτάνουμε μέχρι την Ρουχ Ουξάνα την Ρωξάνη δηλαδή το Πνεύμα του Όξου.H ονομασία ΥΚΣΩΣ είναι η Αιγυπτιακής προέλευσης λέξη Ουχσούς και σημαίνει οι Άγριοι, οι Βάρβαροι ή τα Θηρία.
ΔιαγραφήΆραγε ποιό "Θηρίο" πολεμούσαν και ο Απολλώνιος και ο Ιησούς;;Σήμερα τους γνωρίζουμε ως Αφγανούς και μας το παίζουν θύματα και κατατρεγμένοι πρόσφυγες ενώ στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση σ΄ όλο τον πλανήτη.Αυτούς τους ίδιους Οξιανούς πολέμησε και εκτόπισε ο Μ. Αλέξανδρος από την Περσική Αυτοκρατορία. Αυτοί σκότωσαν τον Δαρείο αυτοί γνωστοί και ως Χαλδαίοι τελικά τον δολοφόνησαν.Οξιανός ήταν και ο κ. Αβραάμ και οι δολοφόνοι μισθοφόροι συνοδοί του. Λένε ότι είχε 380 αξιωματικούς και δεκάδες χιλιάδες οπλοφόρους μαζί του. Αυτοί είναι οι γνωστοί μας Τυφώνιοι, τα σπέρματα της Έχιδνας κατά τον Ιησού.
Σήμερα ελέγχουν σιωπηλώς τον Δυτικό Κόσμο και έχουν υπό τον έλεγχό τους ακόμα και την Federal Reserve Bank. (Δικός τους και ο Μπερνάρκι)
Οι ρίζες τους είναι Ατλαντογενείς και φτάνουν μέχρι τις μέρες της Εξόδου από την Αίγυπτο.Μισούν τους πάντες μα πιό πολύ και με άσβεστο μίσος τους Έλληνες και μετά τους Αιγυπτίους.Σκυθοάτλαντας και ο Hyk-Tour Χέκτορ- Έκτωρ.
Για να δούμε τώρα, αν υπήρξε πράγματι ο Χριστός και ποιοί τον καθιέρωσαν μετέπειτα, ως θρησκεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πραγματικά είπε ο Χριστός και αν δεν υπήρξε, ποιοί έβαλαν τα λόγια στο στόμα του.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητή Δέσποινα, χαίρομαι που δεν συγκρατείς τον ενθουσιασμό σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή την φορά πετύχαμε να συμφωνήσουμε όλοι στην διεξαγωγή μιας μεθοδευμένης συζήτησης, στα πρότυπα μιας τρόπω τινά έρευνας. Τηρείται μια τάξη και μια λογική ακολουθία που καθιστά κάθε βήμα, σταθερό σκαλοπάτι για το επόμενο. Έτσι κάθε πληροφορία πρέπει να υποστηρίζεται με πηγές, ώστε να επαληθεύεται και να τεκμηριώνεται επαρκώς. Σε αυτό το πνεύμα εύχομαι να παραμείνουμε όλοι, μέχρι το τέλος.
Ξαναλέω όμως, ότι δεν βιαζόμαστε (σεβόμαστε και την ιδιαιτερότητα της χρονικής απόστασης από τον συνδαιτυμόνα της Αυστραλίας) και ότι αυτή η έρευνα, μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό.
ΛΥΚΙΟΣ.
Από αυτό σου το σχόλιο αγαπητέ Λύκαστρε, εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατ αρχήν αποδέχεσαι την ιστορική ύπαρξη του Ιησού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά δεύτερον, ότι ο ίδιος ο Ιησούς είχε να αντιμετωπίσει το μίσος των "σπερμάτων της Έχιδνας" δηλαδή των Τυφωνίων Υκσώς (σημερινών Αφγανών), το γνωστό ΘΗΡΙΟ που πολεμούσε και ο Απολλώνιος.
Συνεπώς, στο ερώτημα για την ύπαρξη του Ιησού απαντάς καταφατικά, καθώς και ότι βρισκόταν από την πλευρά των "καλών".
Συνάγεται λοιπόν, ότι κάποιοι παρέλαβαν την ιστορικότητα του Ιησού και την μετέτρεψαν σε θρησκεία, βυσσοδομώντας και αναστρέφοντας την διδασκαλία του.
Ποια πηγή λοιπόν, μας μαρτυρά την πραγματική διδασκαλία του Ιησού;
Πότε και από ποιους δημιουργήθηκε η Χριστιανική θρησκεία, με προσμίξεις που δεν εξέφραζαν τον Ιησού Χριστό; Ποια εποχή;
(Ας μου επιτρέψεις το ύφος "συνέντευξης", αλλά ο ρόλος του συντονιστή της συζήτησης επιβάλλει την επαναφορά του θέματος στην ουσία του, όπως αυτή ορίστηκε εξ αρχής. Το ίδιο θα κάνω σε όλους, γιατί πρέπει να απαντώνται ένα ένα τα ερωτήματα προκειμένου να οδηγηθούμε στο δια ταύτα.)
ΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ ΛΥΚΙΕ....μου γράφεις..."Από αυτό σου το σχόλιο αγαπητέ Λύκαστρε, εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατ αρχήν αποδέχεσαι την ιστορική ύπαρξη του Ιησού."
ΔιαγραφήΓνωρίζουμε όλοι μας ότι η ιστορία, ως συνήθως, γράφεται από τον νικητή. Επίσης γνωρίζουμε ότι η παραχάραξη της ιστορίας, με όποια «υλικά» απαιτούνται, αποτέλεσε εργαλείο προσπορισμού των νικητών Χριστιανών. Και ιδιαίτερα από την έναρξη (Α’ Οικουμ.Σύνοδος) της νεοτέρας «Χριστολογίας».Μία τέτοια περίπτωση «καραμπινάτης» παραχάραξης είναι και αυτή του μεγάλου Έλληνα σοφού Άπολλώνιου Τυανέα.
Γεννήθηκε το έτος 4π.χ. και πέθανε σε βαθιά γεράματα το 100μ.χ. περίπου. Υπήρξε ανθρωπιστής μέγας Διδάσκαλος και κατά την διάρκεια της ζωής του θαυμάζονταν σε τέτοιο βαθμό, ώστε παντού (Ρωμαϊκή επικράτεια) υπήρχαν εικόνες του, αγάλματα, Ναοί αφιερωμένοι στο όνομα του, αλλά και νομίσματα.Κατά την διάρκεια της διδασκαλίας του Απολλώνιου Τυανέα συνέβησαν κάποια εκπληκτικά γεγονότα, τα οποία και γρήγορα διαδόθηκαν σε όλη τη επικράτεια. Ο Φιλόστρατος μας παραδίδει δύο τέτοια γεγονότα. Στην μία περίπτωση πρόκειται για ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΚΡΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ και στην δεύτερη για ΕΝΑΝ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ…….υπήρξανε και άλλα πολλά τέτοια όμως «θαύματα».
Όταν πολύ αργότερα, περί τα τέλη του τρίτου αιώνα, η διαμάχη ανάμεσα στους εθνικούς και τους χριστιανούς είχε φουντώσει για τα καλά, πολλοί πολέμιοι της «φρέσκιας» Θρησκείας αντιπαρέβαλαν τον Απολλώνιο και την ιδιαίτερα διαδεδομένη διδασκαλία του ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ! Με λίγα λόγια: O Απολλώνιος Τυανέας ήτανε κάτι σαν τον Χριστό στην εποχή του. Σε όλα του τα θαύματα υπάρχουνε «ομοιότητες» με τα θαύματα που έκανε ο Χριστός.
Έτσι το 325μ.χ ο Κωνσταντίνος μέσω της Α’ Οικ. Συνόδου αφομοίωσε την διδασκαλία και την μεγάλη φήμη του Τυανέα, και παραχαράσσοντας την διδασκαλία του μαζί με τον Πυθαγορισμό, με κάποιες δήθεν Θεϊκές διδασκαλίες ενός υπερφυσικού Μεσσία (οι οποίες θα ήτανε όμως πιο συμφέρουσες για την Αυτοκρατορία από τις ριζοσπαστικές απόψεις του Τυανέα) ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ «ΧΡΙΣΤΟΥ».Οι δε γραφιάδες εκείνου του ανοσιουργήματος που βαπτίστηκε Α’ Σύνοδος, ονομάστηκαν αργότερα…..ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ.Κάπως έτσι ΑΥΤΟΧΡΙΣΤΗΚΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, και ο Αρχιμάγειρας της υπόθεσης ανακηρύχθηκε ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ…..
Εάν υπάρχει μια φορά διχογνωμία για την δράση και το έργο του μεγάλου μύστη Τυανέα, για σκεφτείτε τι διχογνωμία αλλά και πλήρη διαφωνία της ιστορικής και αρχαιολογικής κοινότητας υπάρχει ως προς το πρόσωπο του Ιησού που πραγματεύεται η Καινή Διαθήκη.Είναι ηλίου φαεινότερο, για τον αδογμάτιστο ερευνητή, ότι ιστορικές αποδείξεις για το πρόσωπο του Ιησού δεν υπάρχουνε. Υπάρχουν όμως για τον Τυανέα.
Y.Γ Συμπέρασμα (για μένα τουλάχιστον) Απολλώνιος Τυανέας και Χριστός εν και το αυτό...ιστορικά πρόσωπο Ιησούς δεν υπάρχει,υπάρχει όμως Απολλώνιος....
Τώρα αξιόλογους ιστορικούς/ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα:
J.Godwin, Mysterious Religions of the Ancient World, London 1981, μετ.Π.Χιωτέλλη, Μυστηριακές θρησκείες του αρχαίου κόσμου, εκδ.Καρδαμίτσα, Αθήνα 1984
M.Laffranque, Poseidonios d’Anamee 1964
K.Peinhardt, Kosmos und Sympathie, Μόναχο 1926
Από τα έργα του έχουνε σωθεί πολλά αποσπάσματα, τα οποία έχουνε συγκεντρωθεί στο: Posidonius, The Fragments, Cambridge University Press, 1972-1988 από τους διακεκριμένους L.Edelstein-I.Kidd
Θελω να το δω αυτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα θυμισω μονο το "cui bono" (για ποιανου το οφελος) οταν ψαχνουμε τον υπαιτιο (ποιος το κανε) που παραμενει αφανης.
Ελ Στοχαστης
Και εγώ θα ήθελα να δω την δική σου άποψη πάνω στο θέμα Στοχαστή...άλλωστε δεν είναι σωστό να ομιλώ μόνο εγώ πάνω στο θέμα και να μονοπωλώ την συζήτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Λύκαστρε γράφεις:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Y.Γ Συμπέρασμα (για μένα τουλάχιστον) Απολλώνιος Τυανέας και Χριστός εν και το αυτό...ιστορικά πρόσωπο Ιησούς δεν υπάρχει,υπάρχει όμως Απολλώνιος...."
Ο Απολλώνιος όμως σύμφωνα με τον Φιλόστρατο είναι η "Δευτέρα Παρουσία" του Μεμφίτη Πρωτέως.
Ο συγγραφεύς βάζει τον Πρωτέα να εμφανίζεται στην μητέρα του Απολλωνίου όταν αυτή ήταν έγκυος και στην ερώτησή της "Τι αποκυήσοι;" δηλαδή "τι θα γεννήσω;" η απάντησή του ήταν "εμέ".
Εκείνη πάλι τον ρώτησε: "συ δε τις;" δηλαδή "και εσύ ποιός είσαι;"
Και εκείνος της αποκρίθηκε: "Πρωτεύς, ο Αιγύπτιος θεός"
...και η ερώτησή μου φίλε Λύκαστρε και υπόλοιοποι φίλοι σχολιαστές "ήταν ο Απολλώνιος, ο Ιησούς ή ο Απολλώς; ...ή κανένας από τους δύο;
Επίσης ο Πρωτεύς ποιός ήταν και γιατί μας πληροφορεί ο Ευστάθιος ότι ήταν Μεμφίτης και ότι κάλλιστον ην αυτού τέμενος εν Μέμφει;
Ο Νόννος τον θεωρεί πνευματικό πατέρα του, και ο Πλούταρχος τον ονομάζει εφευρέτη των Ελληνικών γραμμάτων. Ο Ηρόδοτος τον τοποθετεί στην εποχή του Τρωϊκού Πολέμου να φιλοξενεί στην Αίγυπτο τους δραπέτες Ελένη και Πάρι και να ελέγχει τον Πάρι αυστηρά για την πράξη του. Ο Κόνων τον παρουσιάζει να πηγαίνει μαζί με τον Κάδμο στην Θράκη και εκεί να βασιλεύει για ολίγο διάστημα. Ενώ Ο φίλος μας ο Λυκόφρων μας λέει ότι ο Πρωτεύς μπορούσε και κυκλοφορούσε μεταξύ Θράκης και Μέμφιδος μέσα από υπόγεια και υποθαλάσσια περάσματα όπως ο σιφνεύς δηλαδή ο τυφλοπόντικας.
Φίλε Λύκιε, ως προς το αίτημά σου να παρουσιάσω πηγές για όσα ανέφερα για τον Πρωτέα νομίζω ότι σου έδωσα μιά πρώτη γεύση. Προσθέτω μόνο μιά παράγραφο από τον Φιλόστρατο.
"Ποιός όμως υπήρξε ο Πρωτεύς ως πρός την σοφία, τι χρειάζεται να το εξηγήσω σ' αυτούς που ακούνε ποιητές, ότι δηλαδή ήταν ποικιλόμορφος και κάθε φορά διαφορετικός και ασύλληπτος και ότι γνώριζε όπως νόμιζαν και προμάντευε τα πάντα;
ΕΡΙΩΠΑΣ
Αγαπητέ μου Ερίωπα με ρωτάς ,όπως και τους άλλους αν και νομίζω είμαι ο μόνος "περίεργος" που θα σου δώσει και "περίεργη" απάντηση..."...και η ερώτησή μου φίλε Λύκαστρε και υπόλοιοποι φίλοι σχολιαστές "ήταν ο Απολλώνιος, ο Ιησούς ή ο Απολλώς; ...ή κανένας από τους δύο;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρίν απαντήσουμε σε αυτό να πούμε ότι και ο Απολλώνιος και ο Ιησούς ήταν θεραπευτές,και οι δύο πολεμούσαν το ίδιο "θηρίο",και στους δύο είχαμε προαναγγελία της γεννήσεως τους,και οι δύο είχαν σχέση με Αίγυπτο,και οι δύο κάνανε τα ίδια "θαύματα",και οι δύο έζησαν το ίδιο χρονικό διάστημα....και και και και....αλλά πως θα κάνουμε την σύνδεση με τον Πρωτέα....λοιπόν
Οι πρ'ογονοι μας πίστευαν ότι ο χρόνος είναι ΚΥΚΛΟΣ,η έννοια του Κυκλικού Χρόνου συνδέθηκε με το δόγμα της ΑΕΝΑΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ κάτι το οποίο υποστήριζε και ο Απολλώνιος...και σύμφωνα με το οποίο οι Πυθαγόριοι,οι Στωικοί,και οι Νεοπλατωνιστές φιλόσοφοι υποστήριζαν ότι οι ΙΔΙΟΙ άνθρωποι θα γεννηθούν ξανά ενώ τα ίδια γεγονότα η παρόμοια θα συμβούν ξανά και ξανά.
ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ:.."Δεν υπάρχει θάνατος σε τίποτα παρά μόνο στην εμφάνιση. Αυτό που περνά από την Ουσία στη Φύση μοιάζει να είναι γέννηση, ενώ εκείνο που περνά από τη Φύση στην Ουσία μοιάζει να είναι θάνατος. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν γεννιέται και τίποτα δεν πεθαίνει, αλλά μόνο εμφανίζεται τη μια στιγμή και την άλλη εξαφανίζεται. Εμφανίζεται λόγω της πυκνότητας της ύλης και εξαφανίζεται λόγω της λεπτότητας της ουσίας. Αλλά είναι πάντα το ίδιο, διαφέροντας μόνο σε κίνηση και κατάσταση. "
Είναι λοιπόν σαν να ρωτάς εμένα...αν ο STAR-LORD και ο ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είμαι εγώ....και σε άλλη ιστοσελίδα(χρονική διάσταση) ο "τάδε"!!!
Αυτό όμως που περνάει απαρατήρητο για τον Πρωτέα είναι το εξής...ότι το όνομα του Πρωτέα είναι ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ με τις εξής περιοχές Χαλκιδική/Αμφίπολη και κατ'επέκτασιν την γεωγραφική περιοχή της τότε Θράκης (που ήταν το παγκόσμιο κέντρο εξουσίας του τότε γνωστού κόσμου)....και της Αιγύπτου.Αν το συνδέσουμε δε με την φυγή των "θεών" στην Αίγυπτο μετά την Τιτανομαχία (μία φυγή στην Αίγυπτο δεν είχε και ο Ιησούς;) αρχίζει και "δένει" το γλυκό στην ιστορία μας.
Είτε πρόκειται για την διδασκαλία του Χριστού είτε του Απολλώνιου, και έτσι όπως παρουσιάζεται στην Αγία Γραφή, πρέπει να ομολογήσουμε οτι είναι έργο εξαίσιο και αξεπέραστο. Δεν θυμάμαι να καλλιεργεί πουθενά φόβο Θεού. Μπορεί στους πολύ καλλιεργημένους να φαίνεται ίσως απλοϊκή, δεν ξέρω. Αλλά νομίζω οτι για τις παιδικές ψυχές δεν υπάρχει γλυκύτερο ποτό, που μαζί με τα Δελφικά παραγγέλματα να μπορεί να διαμορφώσει καλύτερα τους χαρακτήρες τους. Θα έλεγα οτι είναι ένα θεόπνευστο βιβλίο! Το αν πρόκειται για τον Απολλώνιο αξίζει να το μελετήσουμε διεξοδικά. If not now, then when?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θα δυσκολευτούμε πολύ γιατί έχουμε να ψάξουμε είτε σε πηγές που θέλουν να υποβαθμίσουν τις ομοιότητες είτε σε πηγές που το μότο τους είναι του τύπου: ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΤΕ!!
Καλή επιτυχία και καλή φώτιση στην έρευνα μας.
Δέσποινα
Όπου Αγία Γραφή, βάλτε Καινή Διαθήκη. Μην κολλάμε.
ΔιαγραφήΘεωρώ πραγματικά αξιόλογο και "θεόπνευστο" ένα βιβλίο, που χωρίς να απαιτεί την Πίστη του αναγνώστη, τον πείθει, τον αγγίζει και τον βοηθά να εξανθρωπιστεί, χωρίς να επιζητά για αντάλλαγμα την αναγνώριση ή την καταξίωση ενός Ποιμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η Καινή Διαθήκη, λειτούργησε έτσι μέσα σου αγαπητή Δέσποινα, τότε έχεις κάθε δικαίωμα να το εγκωμιάζεις.
ΛΥΚΙΟΣ.
Εννοώ τα τέσσερα ευαγγέλια, Λύκιε. Τα υπόλοιπα που περιέχει για μένα είναι ανύπαρκτα. Γι αυτό και ξέχασα να κάνω τον διαχωρισμό. Ναι, έτσι γλυκά λειτούργησαν μέσα μου. Έχω βέβαια να τα διαβάσω από τα φοιτητικά μου χρόνια που χρειάστηκε για μια εργασία. Δεν ξέρω πώς θα μου φαινόταν σήμερα με τόση γνώση που σωρεύτηκε. Θα το επιχειρήσω μολονότι τόσα ...μαθήματα που μας βάζετε εδώ πέρα είναι full time job.
ΔιαγραφήΑγαπητέ Ερίωπα μας ρωτάς..."Επίσης ο Πρωτεύς ποιός ήταν και γιατί μας πληροφορεί ο Ευστάθιος ότι ήταν Μεμφίτης και ότι κάλλιστον ην αυτού τέμενος εν Μέμφει;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι στην συνέχεια μας γράφεις...."ο Πλούταρχος τον ονομάζει εφευρέτη των Ελληνικών γραμμάτων".....
Ακριβώς ποιος ήταν ο Ποιμάνδρης που ήταν και Τρισμέγιστος και οι Αιγύπτιοι τον ονόμαζαν Ερμή(Θώθ),και οι Έλληνες Πρωτέα,που δίδαξε τα ελληνικά γράμματα στην Αίγυπτο. Ο Έλληνας ιστορικός Ευνάπιος 346-414 μ χ ήταν αυτός που χρημάτισε ιεροφάντης των Ελευσίνιων μυστηρίων συσχετίζει τον Απολλώνιο με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο και τον χαρακτηρίζει άνθρωπο που βρίσκεται κοντά στον θεό....δηλαδή αυτά τα λέει περίπου όταν ο Απολλώνιος θα ήταν πάνω κάτω 100 ετών,και άρα πολύ χρονικά για να έχει στοιχεία για τον Απολλώνιο.
Άρα αφού ο Απολλώνιος σύμφωνα με τον Φιλόστρατο είναι η "Δευτέρα Παρουσία" του Μεμφίτη Πρωτέα,και ο ιστορικός Ευνάπιος, συσχετίζει τον Απολλώνιο με τον Ερμή τον τρισμέγιστο....ΠΡΩΤΈΑΣ=ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ....αν σκεφτούμε ότι τα διπλά ονόματα υπήρχαν στην Αίγυπτο,όπως ο Μωυσής λεγόταν και Όσαρσηφ.
Υ.Γ Ελπίζω να μην πάρω κουλούρι,και να μην κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια.
ΑΦΟΥ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΛΟΥΞΟΡ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΛΑΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΈΣ. ΤΟ ΕΝΑ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΔΕΞΑΜΕΝΗ" ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 87 ΜΕΤΡΩΝ (ΟΡΟΦΗ) ΚΑΙ 6,7 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΒΑΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ 93,7 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. Η ΜΙΑ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ. ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΟΜΒΟ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΛΟΥ ΚΑΙ ΜΥΚΟΝΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 380 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ! ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΣΟ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΟΣ (ΠΕΡΙΠΟΥ 45 ΜΕΤΡΑ) ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ 250 ΜΕΤΡΑ. ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1900. ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΥΣΤΕΣ ΙΕΡΕΙΣ. ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΡΟΥΧΟ (ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΒΑΡΟ ΚΑΙ ΜΠΛΕΔΙΖΕΙ) ΤΟ ΕΧΩ ΠΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ, ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3.000 ΕΤΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΔΩΣΑ ΚΑΤΙ ΝΕΟ.
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από Πυραμίδες,και μάλιστα κατά πολύ αρχαιότερες σε ηλικία από τις Αιγυπτιακές,άρα συμπέρασμα...η γνώση για την κατασκευή τους από εδώ έφυγε για κάτω.Έχω ξαναγράψει ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός προηγείται κατά 1000 έτη τουλάχιστον...μας το λέει ο Πλάτωνας αυτό.Η Μακεδονία είναι γεμάτη από Πυραμίδες...άλλες μικρές και άλλες τεράστιες.Δίπλα ακριβώς στον λόφο Καστά (στον ναό που βρέθηκε και δεν είναι τάφος) υπάρχει μια τεράστια πυραμίδα ,που το μέγεθος της σε σύγκριση με τον λόφο Κάστα μπορεί να κάνει κάποιον να αναρωτιέται.
Διαγραφήhttp://3.bp.blogspot.com/-XlVsdgSEwzk/VD_KOygNifI/AAAAAAAAAP0/Zp0e4_OHIMI/s1600/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B16.JPG
http://2.bp.blogspot.com/-5_nsR3Zfu9s/VBp8K1xyrNI/AAAAAAAAIYI/GDjeQKSPOyg/s1600/TUMFOS-1.jpg
Βέβαια δεν είναι η μοναδική...υπάρχουν και άλλες,συγκεκριμένα υπάρχει και άλλη μια τεραστίων διαστάσεων (έχω στείλει φωτογραφία σε έναν φίλο) η οποία ακόμη είναι άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο.Η Μακεδονία από κάτω όλη είναι κούφια ,μπορεί κανείς να περάσει από τον ένα Νομό στον άλλο....υπάρχει κοντά στο όρος Παγγαίο (Παγγαία η πρώτη Ήπειρος) ολόκληρη πέτρινη πολιτεία με λευκό μάρμαρο.Μία τέλεια πόλη,με συστήματα αποχέτευσης,εξαερισμού,ύδρευσης και κυρίως να μπορούν να παράγουν/καλλιεργούν την δική τους τροφή.Βρέθηκα την παραμονή Χριστουγέννων σε φιλικό μου σπίτι,όπου και ήταν καλεσμένος όπως και εγώ παλιός καταδρομέας,ο οποίος έχει υπηρετήσει στο Αφγανιστάν,Κόσσοβο και άλλου....στην κατ'ιδίαν συζήτηση που είχαμε οι δύο μας...μου είπε για μια επιχείρηση δύο ομάδων καταδρομέων ελληνικής και αμερικανικής στην περιοχή του Παγγαίου και συγκεκριμένα στην προσπάθεια τους να εισχωρήσουν εντός της ας πούμε υπόγειας πολιτείας....η κατάβαση τους με σχοινιά έγινε από 2 ομάδες των 6+1 ατόμων....οι προσπάθειες τους δεν ήταν και τόσο επιτυχείς και από ένα σημείο και μετά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν.Το περίεργο είναι ότι στην προσωπική μας συζήτηση,πριν προλάβει να μου πει τι είδε....του το είπα πρώτος εγώ.....χαμογέλασε με ρώτησε πως τα ξέρω αυτά,και μετά μου συνέχισε την ιστορία.
Και τα 6 άτομα από τις 2 ομάδες σκοτώθηκαν/πέθαναν ,μόνο αυτός και το άλλο άτομο που ήταν επικεφαλής στην άλλη ομάδα βρίσκονται ακόμα εν ζωή.Οπότε Αρκτούρε δεν είναι και κάτι τόσο το περίεργο που υπάρχουν υπόγειες στοές η σύραγγες κάτω απο την Αθήνα,όλη η Ελλάδα έχει υπόγειες πόλεις,λαβυρίνθους.....μην σου πω και ότι μπορεί κανείς να φτάσει υπόγεια μέχρι την Κωνσταντινούπολη.Για να μπορεί ο Πρωτέας μέσα σε 1 μέρα να πηγαίνει από την Αμφίπολη στην Αίγυπτο,δεν φορούσε μόνο προστατευτική στολή,γιατί σίγουρα ΔΕΝ πήγαινε περπατώντας(θα ήθελε πολύ περισσότερο χρόνο τότε).!!Υπήρχε ολόκληρο σύστημα που τον ταξίδευε γρήγορα και κυρίως δίχως να κουράζεται.
ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ ΣΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΜΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΣΟΔΟ (ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΘΕΗ) ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΑΥΤΩΝ.....
ΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Ενδιαφέρουσα η μαρτυρία σου αγαπητέ Αρκτούρε, αλλά θα την εξετάσουμε σε κάποια άλλη συζήτηση, διότι θα εκτραπούμε από το θέμα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμίζω λοιπόν σε όλους τους εκλεκτούς μας συνδαιτυμόνες, ότι πρέπει να εντοπίσουμε τις διάφορες στα ήθη που έφερε ο Χριστός, σε σχέση με αυτά των Ελλήνων της αρχαιότητας.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ Λύκιε,
ΑπάντησηΔιαγραφή…όπως ο Ιησούς έτσι και ο Απολλώνιος Τυανεύς μιλούσαν συνέχεια στον κόσμο για την κοινωνική αλληλεγγύη, επιτιμούσαν και οι δύο τα ίδια πράγματα. Εμφανίζονται να επισκέπτονται σχεδόν τους ίδιους τόπους (αν και αυτό δεν φαίνεται από τα Ευαγγέλια αλλά από τις πόλεις που αναφέρονται στην Αποκάλυψη, Έφεσο, Σμύρνη κλπ.
Αναφέρονται και οι δύο στο "Θηρίο". Επιτιμούν και οι δύο με έντονο τρόπο τους Διονυσομανείς. Αναφέρονται και οι δύο στα στρουθία. Θεωρούν και οι δύο, καθόλου συμπτωματικά τους εμπόρους και τους κατόχους πλοίων ως το κακοδαιμονέστερο τμήμα της κοινωνίας (και αυτό πάλι από την Αποκάλυψη)
Εμφανίζονται και οι δύο ως Νυμφίοι (Νυμφίος: αυτός που λαμβάνει το βάπτισμα της Αθηνάς, και πολλά άλλα.
Πολεμούν με πάθος την Ρωμαϊκή εξουσία. Ο Απολλώνιος δηλώνει ότι ο Νέρων έπινε αίμα ανθρώπων κατά την διάρκεια των συμποσίων. Ο Ιησούς αντιθέτως κρατά ένα ποτήρι κρασί και λέει στους μαθητές του "Αυτό είναι το αίμα μου" δηλαδή εγώ δεν είμαι σαν τον Ρωμαίο, το θηρίο, δεν πίνω αίμα ανθρώπων αλλά το δώρο της φύσης και του Ηλίου. Κάποιοι ηλίθιοι αυτά τα λόγια λόγω φρικτής άγνοιας τα κατάλαβαν διαφορετικά.
Θα αργήσει λοιπόν να φανεί η λεπτή εκείνη γραμμή που διαχωρίζει τους δύο κόσμους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιησούς (Ελληνικότατη η ετυμολογία του) έχει και άλλα πολλά ονόματα σε άλλες γλώσσες εκείνη την εποχή.
ΕΡΙΩΠΑΣ
Πολύ ωραία, αγαπητέ Ερίωπα. Συνοψίζοντας, θεωρείς δεδομένη την ύπαρξη του Ιησού κατ' αρχήν. Η παράλληλη ιστορικότητα του Ιησού και του Απολλωνίου, σε βάζει στην υποψία ότι θα μπορούσε να επρόκειτο για τι ίδιο πρόσωπο, στο οποίο αποδόθηκαν πέραν του ενός ονόματα, αναλόγως του ποιός εξετάζει την παρουσία του. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για Έλληνα και όχι για εβραίο, αφού όπως μας λες το όνομα Ιησούς είναι αμιγώς ελληνικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙστορικά η ηλικιακή διαφορά των δυο ανδρών, εντοπίζεται περίπου σε εκατό χρόνια, συνεπώς δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να έχει προκύψει σύγχυση (σκόπιμη), αφού η διαφορά τους είναι μικρή!
Το γεγονός οτι και τα δυο πρόσωπα, κομίζουν τις ίδιες διδαχές, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων (αγαπάτε αλλήλους) και τις ίδιες αξίες, ενισχύουν την πεποίθησή μας, ότι ενδεχομένως να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.
Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να οδηγείται και ο έταιρος συνδαιτυμόνας, ο αγαπητός Λύκαστρος.
Συνεπώς, από τα δεδομένα κείμενα και μαρτυρίες που διαθέτουμε, όταν εξετάζουμε τις διδαχές του ενός, είναι σαν να εξετάζουμε και του άλλου.
Αυτό μας επιτρέπει τον παραλληλισμό και την σύγκριση των ιδεών τους, ώστε να επιβεβαιώσουμε αν ο ένας επαληθεύει τον άλλον, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε την αλήθεια από την νοθεία στα κείμενα της Καινής Διαθήκης, σε ότι αφορά την πραγματική παρακαταθήκη που μας άφησε ο Ιησούς.
ΛΥΚΙΟΣ.
Διορθώνω, λέγοντας ότι η διαφορά ηλικίας μεταξύ Ιησού και Απολλωνίου, είναι μολις 15 χρόνια και συνεπώς αμελητέα.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ ΛΥΚΙΕ η δική μου αναζήτηση μου έδωσε ότι ο Απολλώνιος γεννήθηκε το έτος 4π.χ. και πέθανε σε βαθιά γεράματα το 100μ.χ. ...άρα η διαφορά είναι μόλις 4 χρόνια....η οποία εύκολα μπορεί να γίνει και μηδέν αν το ψάξουμε ακόμα παραπάνω.
ΔιαγραφήΟ Απολλώνιος γιά τους Έλληνες της εποχής του ήταν ο Απολλώνιος, γιά τους Ελληνιστές ήταν ο Απολλώς ο οποίος εμφανίζεται στα Ευαγγέλια να διδάσκει ακριβώς όσα δίδασκε και ο Ιησούς. Ο Ιησούς όμως για τους Αιγυπτίους, Σύρους, Αιθίοπες κλπ ήταν ο Τλέτυ (τρισυπόστατος) Ιευ+Σούς, βαρβαρισμένη προφορά του ΙΕΥ+ΣΩΣ. Ιεύς βέβαια ήταν ο Ζεύς.
ΔιαγραφήΝομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει Σώς.
ΕΡΙΩΠΑΣ
ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΣΩΣ". ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΛΕΣ?
ΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΣΩ-ΚΡΑΤΗΣ
ΔιαγραφήΣΩΣΤΡΑΤΟΣ
ΣΩΣΙΟΙΚΟΣ και ΣΩΚΟΣ(ο Ερμής): ο ισχυρός
ΣΩΣ: ο Τέλειος, ο Ολόκληρος
Πηγή: Ησύχιος
ΕΡΙΩΠΑΣ
Αν επίσης δεχτούμε και την υποψία του αγαπητού μας Λύκαστρου, ότι ο Απολλώνιος υπήρξε η μετενσάρκωση του Πρωτέως, τότε μας προκύπτει η συνταύτιση ενδεχομένως των ιδεών Πρωτέως-Απολλωνίου-Ιησού. Εδώ να προσθέσω ότι από τον εσωτερικό χριστιανισμό προκύπτει ότι ο Ιησούς πίστευε στην μετενσάρκωση (και δίδασκε γι' αυτήν), ενώ οι μετέπειτα ερμηνευτές και δημιουργοί της θρησκείας, αφαίρεσαν αυτή την γνώση που μας δίδαξε ο Ιησούς (πηγή της πληροφορίας, ο Στ. Αττεσλής).
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Αν μέχρι εδώ συμφωνούμε, θα πρέπει να εξετάσουμε ανυπερθέτως την θανάτωση και την Ανάσταση του Ιησού και αν αντιστοιχεί σε κάτι ανάλογο, έστω και συμβολικά, στην ζωή του Απολλωνίου. Να σημειωθεί ότι ο Απολλώνιος γεννήθηκε το 15 μ.Χ. και πέθανε το 98 μ.Χ., άρα έζησε για 83 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ Λύκαστρε,
ΑπάντησηΔιαγραφή…άξιος ο κόπος σου να μας παρουσιάσεις τις φωτογραφίες της Αμφίπολης. Κάθε αναφορά σ' αυτό το σημείο του πλανήτη έχει γιά μένα ιδιαίτερη σημασία. Η γιαγιά Ελένη που άφησε την Αμφίπολη για να ακολουθήσει τον καλό της (και καλό μου παππού) στην Αίγυπτο σίγουρα θα χαίρεται η ψυχούλα της για αυτά που μας κατέθεσες.
ΕΡΙΩΠΑΣ
Φίλε Αρκτούρε,
ΑπάντησηΔιαγραφή…συμπλήρωσες την εικόνα που μας κατέθεσε ο Λύκαστρος με προσωπικές σου εμπειρίες και έκανες ιδιαίτερα ευχάριστο τον "Πόρο" μας. Τα δικά μου "σημειώματα" λένε ότι η Τήνος (το νησί του Ποσειδώνα και της γιαγιάς μου από την πλευρά της μητέρας) είναι ο κύριος Κόμβος. Η Δήλος, μέχρι κάποια εποχή Άδηλος, δημιουργήθηκε από επιχωματώσεις από την υπόγεια ανασκαφή του Υδραγωγείου που έφερνε νερό του Νείλου (βλέπε Λυκόφρονα).
ΕΡΙΩΠΑΣ
Ο Δάμις ακολούθησε τον Απολλώνιο στις περιοδείες του και συνέγραψε την βιογραφία του. Ομοίως έπραξε ο Μοιραγένης και ο Φιλόστρατος (ο τελευταίος κατά παραγγελία της Ιουλίας Δόμνας, συζύγου του αυτοκράτορα Ρώμης, Σεπτίμου Σεβήρου). Στο βιβλίο Θ΄κεφ. XXX και ΧΧΧΙ του τελευταίου, περιγράφεται η Ανάληψη του Απολλωνίου στους Ουρανούς και η επανεμφάνισή του σε κάποιον νέο. Εν αντιθέσει με τον Χριστό, δεν θανατώνεται διότι αν και κατηγορήθηκε για μαγεία, απελευθερώθηκε μόνος του και βέβαια δεν ανασταίνεται. Μόνο εξαφανίζεται με "μαγικό" τρόπο, μπροστά στα μάτια των ιερέων και των φρουρών του Ναού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητή Δέσποινα,
ΑπάντησηΔιαγραφή…μην θεωρήσεις ότι προσπαθώ να σε προσηλυτίσω στην μία ή στην άλλη σχολή σκέψης. Είναι απλώς προσωπική μου γνώμη και μόνο αυτό που θα σου πω όπως είναι και προϊόν έρευνας.
Αυτό που καταλαβαίνω στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ότι μόνο οι Ιουδαίοι μπορούν να ονομάζονται Ιουδαιοχριστιανοί και σε καμία περίπτωση οι Εβραίοι. Μιλάμε γιά δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Οι Ιουδαίοι είναι οι IEVVES, οι γνωστοί Ιευάνικ, αδιαπραγμάτευτα Ελληνιστές από την εποχή του Ιωσήφ και της Ελληνίδας συζύγου του Αθηνάς η οποία ήταν κόρη του Έλληνα αρχιερέα στην Αίγυπτο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιησούς εμφανίζεται ως Νυμφίος, δηλαδή είχε το βάπτισμα της Αθηνάς.
Αντιθέτως οι Εβραίοι είναι Υκσώς,(Ωξιανοί) οι οποίοι ήλθαν μέσω Μέκκας και κατέληξαν στην πόλη Αύαριν. Οι Αιγύπτιοι τους ονόμαζαν Αουαρίτ.
Αουαρίτ είναι μέχρι και σήμερα η γλώσσα πολλών εθνών στην περιοχή του Αφγανιστάν.
Γι' αυτό και μόνο τον λόγο οι Εβραίοι στην έξοδό τους κατέφυγαν πάλι μέσω υπογείου περάσματος στην περιοχή Κλίσμα της Αιγύπτου απέναντι στην Αραβική χερσόνησο από όπου και είχαν έλθει αρχικά ως Αουαρίτ, Αβαρίτ, Αουάρι, Αυάροι, Αϊμπάρι, Αέμπροι, Εβραίοι.
Όχι μόνο ο Ιησούς αλλά και ο Ιερεμίας εξηγούν τις διαφορές μεταξύ Ιουδαίων και Εβραίων. Διαφθορείς των Ιουδαίων ονομάζει ο προφήτης Ιερεμίας τους Εβραίους. Ένας ερευνητής δεν θα χρησιμοποιήσει εύκολα τον όρο Εβραιοχριστιανός. Προσωπικά και πάλι, το θεωρώ οξύμωρο σχήμα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι άλλος ο Χριαστιανισμός των Γαβριήλ (Θεραπευτών/Ιασίν), άλλος του Ευόδου και άλλος των "Cohans Tantio" (Κωνστάντιων).
Σε αυτό το σημείο μόνο πρόσθεσε ότι ο προφήτης Μωχάμεντ σε κάποιο χρονική στιγμή αποφασίζει να απαλλαχτεί από τους Αουαρίτ Εβραίους που τον υποστήριξαν οικονομικά στην αρχή και να συστρατευτεί ιδεολογικά με τους Ιασίν/Ελληνιστές θεραπευτές, τους ανθρώπους του Βιβλίου. Ο ίδιος μάλιστα στους κύκλους του διατηρεί το όνομα Ιασίν και πρεσβεύει ότι είναι ο Παράκλητος (συνεργάτης) του τελευταίου Ιασίν δηλαδή του Ιησού. Παντρεύεται μάλιστα την Ελληνίδα Μαρία από την Αίγυπτο η οποία του χάρισε και τον μοναδικό υιό τον οποίο οι άλλες σύζυγοί του φρόντισαν να δολοφονήσουν κρυφά. Τελικά σύμφωνα με τις παραδόσεις των Εβραίων μία Εβραία Ρεχαβήτισα από τις δούλες του τον δηλητηρίασε και πέθανε. Οι Εβραίοι ποτέ δεν το διέψευσαν αυτό.
ΕΡΙΩΠΑΣ
Οπότε, αγαπητέ Ερίωπα, θα θέλαμε να εξηγήσεις με λίγα λόγια τις διαφορές των τριών Χριστιανισμών (των Γαβριήλ, του Ευόδου και των Κωνστάντιων) και πως εκφράζονται στην σημερινή εποχή (αν εκφράζονται με κάποιο τρόπο σήμερα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης θα ήθελα να ξεκαθαρίσεις αν συμφωνείς τελικά με την ταυτοσημότητα του Απολλωνίου του Τυανέα, με τον Ιησού Χριστό.
ΛΥΚΙΟΣ.
Δεν δέχομαι ότι ο Απολλώνιος ήταν ο Ιησούς που έδρασε στην Καπερναούμ. Υποστηρίζω όμως ότι ανήκαν και οι δύο στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο. Η εμφάνιση του Γαβριήλ σε αυτή την ερώτηση λύνει το μυστήριο. Χρειάζεται όμως πολλή εργασία για να αναλύσουμε αυτή την ενότητα.
ΔιαγραφήΟ Ιωσήφ, είναι πανάρχαιος ιερατικός τίτλος από την εποχή του αρχαίου Ιωσήφ που κατέβηκε την Αίγυπτο γιά κάποιο διάστημα και είχε παντρευτεί την Αθηνά ή Αθενέθ ή Ασενέθ. Στις γλώσσες των Αραμόφωνων αποδίδεται ως Ιούσεφ, όπως ο Μωυσής είναι Ασάρσεφ. Ασάρσεφ ή Ασάρ-σεφ, σημαίνει η ιερατική Κεφαλή (Κεφ/Σεφ) του Ασάρ/Οσίρη ενώ ο Ιωσήφ είναι Ιεχου-σεφ, δηλαδή του ΙΕΥ-σεφ, δηλαδή του Ζευ αρχιερέας. Εξ ου και ο Χριστός αρχιερέας στην τάξη του Μελχισεδέκ. Ο Yehouda (Hebrew is Greek)στις αρχές του βιβλίου του καταθέτει αποδείξεις ότι ο Ιωσήφ ήταν αρχιερέας του Ζευ και υποστηρίζει με πάθος ότι οι Ιουδαίοι ήσαν εξ' αρχής Ελληνιστές και Έλληνες της Ασίας.
ΕΡΙΩΠΑΣ
Άρα λοιπόν, Ιουδαίοι= Ελληνιστές, ενώ Εβραίοι=οφίτες.
ΔιαγραφήΕπίσης, Ιησούς="βασιλεύς των Ιουδαίων" και παιδί της Αθηνάς-Δέσποινας-Μαριάμ (θεότητα) και του αρχιερέα του Διός, Ιωσήφ.
Συνεπώς είναι σύμπτωση η σχεδόν ταυτόχρονη παρουσία Απολλώνιου και Ιησού, με την παρόμοια πορεία τους;
ΛΥΚΙΟΣ.
Ο Παύλος ή Πούλ (Ο θησαυροφύλακας του ναού στην Περσική φαρισσαϊκή γλώσσα) αναφέρει ότι στην περιοδεία του βρήκε οπαδούς του Απολλώς (κατά την γνώμη μου του Απολλωνίου) και οπαδούς του Ιησού να είναι ενταγμένοι στην Χριστιανική Εκκλησία του Έλληνα Ευόδου και των 52 Ελλήνων επισκόπως η οποία δημιουργήθηκε αμέσως μετά την αναχώρηση του Ιησού. Στην πραγματικότηατα εκείνη την εποχή υπήρχαν 3 παρατάξεις, του Ιησού, του Απολλώ (Απολλωνίου) και του μεταρρυθμιστή και ανθρώπου των Ρωμαίων Παύλου.
ΔιαγραφήΚαθόλου σύμπτωση η ταυτόχρονη παρουσία του Ιησού με τον Απολλώ (Απολλώνιο). Συμμαχία μάλλον Ελλήνων και Ελληνιστών κατά του κοινού εχθρού, του αιμασταγούς Θηρίου/Όφι.
ΕΡΙΩΠΑΣ
Επειδή πιστεύω ότι μόνο μέσα από τον διάλογο και την αμφίδρομη πληροφόρηση θα επεκτείνουμε τις γνώσεις μας,θα ήθελα σας παρακαλώ και τις δικές σας απόψεις σε όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα.Και αναφέρομαι στον αγαπητό ΛΥΚΙΟ ,Αρκτουρο,Δέσποινα,Στοχαστή,Κύων,Μαθητή και όποιον άλλον θέλει να συμμετάσχει.Ειλικρινά θα ήθελα την δική σου εξήγηση για τις διαφορές των τριών Χριαστιανισμών (Γαβριήλ-Ευόδου και των Κωνστάντιων)...και επίσης αν συμφωνείς με την ταύτιση του Απολλώνιου Τυανέα με το πρόσωπο του Ιησού(όχι το θρησκευτικό).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιόρθωση: .Ειλικρινά θα ήθελα την δική σου εξήγηση για τις διαφορές των τριών Χριαστιανισμών (Γαβριήλ-Ευόδου και των Κωνστάντιων)...και επίσης αν συμφωνείς με την ταύτιση του Απολλώνιου Τυανέα με το πρόσωπο του Ιησού(όχι το θρησκευτικό)....αγαπητέ ΛΥΚΙΕ.(Ξέχασα να βάλω όνομα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς συντονιστής της συζήτησης, οφείλω να καταχωρώ τις απόψεις και να τις συνθέτω με τρόπο που να οδηγεί σε κοινό συμπέρασμα, φυσικά μετά από την κοινή ομόνοια των συνδαιτυμόνων. Γι' αυτό ζητώ τις αναγκαίες διευκρινίσεις, ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια ασάφειας.
ΔιαγραφήΗ προσωπική μου άποψη, κατά τεκμήριο θα πρέπει να έπεται και όχι να προηγείται. Συνεπώς θα την εκφράσω τελευταίος.
ΛΥΚΙΟΣ.
Εδώ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ήταν ο χριστιανισμός του Γαβριήλ, του Ευόδου και των Κωνσταντίων, καθότι δεν μπορώ να πάρω θέση εν αγνοία τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη, η ετυμηγορία του Ερίωπα, δεν αφήνει περιθώρια ασάφειας:
Συμμαχία μάλλον Ελλήνων και Ελληνιστών κατά του κοινού εχθρού, του αιμασταγούς Θηρίου/Όφι.
Συνεπώς μιλάμε για συστράτευση αρχιερέων εναντίων της υφιστάμενης απειλής των οφιτών-εβραίων που κυριαρχούσαν στον ρωμαϊκό κόσμο.
Πολύ κοντά στην ουσία βρισκόμαστε νομίζω.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αφού έτυχε ο Στοχαστής αυτές τις μέρες να μην έχει χρόνο να αναλάβει το θεωρητικό μέρος της έρευνας, και επειδή δεν μπορώ να τον υποκαταστήσω θα κάνω ένα μικρό copy paste με λίγες γενικολογίες όσον αφορά την συνάντηση ελληνισμού - χριστιανισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Τί συμμετοχή θέλει ο Λύκαστρος; Εγώ μετά βίας παρακολουθώ)
Ο ελληνισμός είναι πρωτίστως και κυρίως ένα γεγονός πολιτιστικό. Από τον 3ο αιώνα π.Χ. εως τον 4ο αιώνα μ.Χ. η έννοια του ελληνισμού δεν αναφερόταν σε μια συγκεκριμένη φυλή, αλλά στην παιδεία και τον πολιτισμό που χαρακτήριζε τη ζωή όλων σχεδόν των λαών της Μεσογείου. Ο ελληνισμός για την εποχή αυτή είναι τελικά ένας τρόπος ζωής, μια ιδέα πολιτισμού. Όσοι είναι κάτοχοι της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνες.
Ο ελληνισμός είναι επίσης μια κοσμοθεωρία, η οποία στηρίζεται στη φύση. Για τον λόγο αυτό ο ελληνισμός είναι πολυθεϊστικός και ενδοκοσμικός. Στον ελληνισμό κοσμογονία και θεογονία ταυτίζονται.
Ερχόμαστε τώρα στο χριστιανισμό. Ο χριστιανισμός είναι μια κοσμοθεωρία, που βασίζεται στη χάρη του ενός και μοναδικού Θεού, που δημιουργεί τον κόσμο και έτσι τον υπερβαίνει. Άρα ο Θεός στο χριστιανισμό είναι υπερβατικός. Ο χριστιανισμός επιχειρεί και πετυχαίνει να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα του ανθρώπου, κυρίως υπαρξιακά και να δώσει νόημα στη ζωή του. Εκείνο το οποίο υπόσχεται ο χριστιανισμός είναι λύτρωση από τα δεσμά της φθοράς και του θανάτου.
Φυσικά ο χριστιανισμός, σε αντίθεση με τον ελληνισμό, είναι μια θρησκεία και μάλιστα μονοθεϊστική. Μια θρησκεία που έχει δημιουργηθεί εξ’ αποκαλύψεως. Αποκαλύπτει το αληθινό νόημα του κόσμου, την προέλευση και τον προορισμό του ανθρώπου (δημιουργία κατ’ εικόνα Θεού, ανοδική πορεία προς το καθ’ ομοίωση, δηλαδή τη θέωση) κ.α. Είναι μια θρησκεία επίσης του επέκεινα, δηλαδή της υπέρβασης της φύσης.
Ένα πρώτο στοιχείο του ελληνισμού που έκλεινε το δρόμο συνάντησης με τον χριστιανισμό είναι ο πολυθεϊσμός. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι πολυθεϊστικός. Παρ’ όλο που ο ελληνισμός χαρακτηρίζεται από έλλειψη θρησκευτικής μισσαλοδοξίας και ανεκτικότητα, εν τούτοις το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι ο χριστιανισμός είναι αυστηρά μονοθεϊστική θρησκεία.
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε και να σημειώσουμε ότι καίτοι πολυθεϊστικός, ο ελληνισμός, είχε και μονοθεϊστικές τάσεις. Ήδη από ο Όμηρος ονομάζει το Δία «πατέρα θεών τε ανδρων τε». Είναι σαφής η τάση εξύψωσης ενός θεού υπεράνω των άλλων. Παρατηρείται δηλαδή πέρασμα από τον αδιαβάθμητο πολυθεϊσμό στον ιεραρχημένο πολυθεϊσμό και τέλος στο μονοθεϊσμό, κάτι που με το χρόνο εντάθηκε. Ο ελληνισμός λοιπόν αν και πολυθεϊστική, αλλά και πανθεϊστική θρησκεία, άρχισε να παρουσιάζει τάσεις και στοιχεία μονοθεϊσμού και ενωθεϊσμού.
Ένα δεύτερο πρόβλημα ήταν η εμμονή του ελληνισμού στον παρόντα κόσμο και την αξία του. Με άλλα λόγια η επίμονη έμφαση στο «ενθάδε και νύν» της ζωής. Όταν ο απόστολος Παύλος μίλησε από τους βράχους της Ακροπόλεως για την ανάσταση των νεκρών, οι Έλληνες ακροατές του τον κοροΐδευαν, δείχνοντας τα οστά των νεκρών στους τάφους. Ο χριστιανισμός ως γνωστό, χωρίς να περιφρονεί την παρούσα ζωή και τη σημασία της, τονίζει περισσότερο την αξία της μεταθανάτιας μακαριότητας και πολύ περισσότερο την ανάσταση των νεκρών κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Αυτό άλλωστε αποτελεί θεμελιώδη αλήθεια και θεωρία του χριστιανισμού και αναφέρεται μεταγενέστερα στο Σύμβολο της Πίστεως Νικαίας -Κωνσταντινουπόλεως.
//
Προχωρώντας, συναντάμε ένα ακόμη εμπόδιο που καθιστά τη προσέγγιση ελληνισμού και χριστιανισμού δύσκολη. Ο Χριστιανισμός, έχοντας τις ιστορικές καταβολές του στον Ιουδαϊσμό, έφερε μαζί του μια θεώρηση του κόσμου που επικράτησε να την λέμε βιβλική. Σύμφωνα με τη θεώρηση, αυτή ο κόσμος δεν είναι αυθυπόστατος, ούτε αυτεξήγητος. Για να τον κατανοήσεις και να ζήσης σωστά σ' αυτόν, πρέπει να πας πίσω από αυτόν, να προϋποθέτεις ένα ον εντελώς ελεύθερο από τον κόσμο, τον Θεό, ο οποίος δεν ερμηνεύεται από τον κόσμο, αλλά ερμηνεύει αυτός ως προϋπόθεση τον κόσμο. Ο Θεός λοιπόν στο χριστιανισμό είναι εξωκοσμικός και υπερβατικός. Βρίσκεται έξω από τον κόσμο και τους νόμους του. Ο κόσμος είναι δημιούργημα της αγαθότητας και της αγάπης του Θεού και δημιουργήθηκε «εκ του μή όντος».
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη στον ελληνισμό κοσμογονία και θεογονία ταυτίζονται. Οι θεοί ζουν και δρούν μέσα στον κόσμο. Άρα εδώ μιλάμε για ενδοκοσμικότητα των θεών . Ο θεός των Ελλήνων ήταν πάντοτε δεμένος με τον κόσμο. Και όταν ακόμη ο θεός δημιουργεί τον κόσμο από τη θέλησή του, όπως στον "Τίμαιο" του Πλάτωνος, τον δημιουργεί από ύλη πού προϋπάρχει.
Θα ήταν ίσως παράλειψη να μην αναφερθούμε εδώ και σε ένα άλλο σημαντικό γεγονός που καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την προσέγγιση χριστιανισμού και ελληνισμού. Ο ελληνισμός είναι ένας τρόπος ζωής, μια ιδέα πολιτισμού όπως αναφέραμε. Από τον 3ο με 4ο αιώνα όμως, ο ελληνισμός άρχισε να αποκτά εθνική, φυλετική και γεωγραφική έννοια. Από την άλλη ο χριστιανισμός είναι κάτι πέρα από τον εθνοφυλετισμό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν το χάσμα μεταξύ των δύο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή της συνάντησης ο ελληνισμός βρίσκεται σε γενική παρακμή, ώσπου τελικά η φλόγα του αρχαίου ελληνισμού έσβησε. Ακόμη και ο απόστολος των εθνών Παύλος βρήκε τον ελληνισμό σε θρησκευτική παρακμή.
Από την άλλη, ο εκχριστιανισμός του ελληνισμού, είχε σαν φυσική συνέπεια τον εξελληνισμό του χριστιανισμού. Αυτό σημαίνει κυρίως μια τάση απόδοσης νοήματος της παρούσας ζωής. Μάλιστα ο καθαρά εσχατολογικός χαρακτήρας του αρχέγονου χριστιανισμού σταδιακά εξέπιπτε. Όμως ουδέποτε έπαψε το ευαγγελικό μήνυμα του χριστιανισμού να έχει εσχατολογικό χαρακτήρα.
Επίσης όταν αναφερόμαστε στον εξελληνισμό του χριστιανισμού, αναμφίβολα εννοούμε και τη χρήση της ελληνικής παιδείας και φιλοσοφίας από τον χριστιανισμό. Ο χριστιανισμός έκανε πλήρη χρήση του ελληνικού πολιτισμού στα μέσα της εκφράσεώς του. Πήρε από τον ελληνισμό τη γλώσσα και τις μορφές εκφράσεως, όπως όλοι οι κάτοικοι της ελληνορωμαϊκής οικουμένης στα χρόνια αυτά, χωρίς όμως να επιδοθεί στην καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων. Η Ομιλητική και το κήρυγμα μόνο προς το τέλος του 2ου αι. μ.Χ. και αυτό πολύ δειλά, αρχίζουν να καλλιεργούνται με βάση τα ελληνικά πρότυπα. Εκείνο όμως που έχει καίρια σημασία στη σχέση ελληνισμού και χριστιανισμού στα χρόνια αυτά είναι η συνάντηση δύο κοσμοθεωριών και η γέννηση από τη συνάντηση αυτή ενός νέου κόσμου.
Επίλογος
Οι Έλληνες, δηλαδή οι κάτοχοι της ελληνικής παιδείας, γνώρισαν το χριστιανισμό και τη σωτηρία και λύτρωση που αυτός προσφέρει. Κάτι που όπως αναφέραμε, δεν μπορούσε να τους προσφέρει η ελληνική ειδωλολατρική - πολυθεϊστική θρησκεία. Διότι πρόκειται για μια θρησκεία που στηριζόταν αποκλειστικά στη φύση και αδυνατούσε να προσφέρει σωτηρία και αθανασία σε προσωπικό επίπεδο. Αδυνατούσε να προσφέρει λύτρωση από τη φθορά και το θάνατο.
Ο χριστιανισμός από την άλλη πλευρά ωφελήθηκε τα μέγιστα από τη συνάντηση του με τον ελληνισμό. Η ελληνική φιλοσοφία έγινε εύχρηστο εργαλείο για τη μετάδοση των αληθειών της χριστιανικής πίστης. Ο χριστιανισμός πηρέ από τον ελληνισμό τη γλώσσα και τις μορφές εκφράσεως του. Με άλλα λόγια έκανε πλήρη χρήση του ελληνικού πολιτισμού στα μέσα της εκφράσεως του. Γεγονός που συνέβαλε, πέραν των όσων σημειώσαμε πιο πάνω και στη διάδοση και εξάπλωση της χριστιανικής θρησκείας.
http://www.imconstantias.org.cy/1433.html
Δ.
Δεν θα αντισταθώ να εκφράσω την αντίθεσή μου σε δυο θεμελιώδη και τερατώδη λάθη του συγγραφέα.
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Έλληνες δεν είναι όσοι έχουν ελληνική παιδεία. Το τι είναι οι Έλληνες, είχαν απαντήσει οι ίδιοι οι αρχαίοι μας πρόγονοι: «όμαιμον, ομόδοξον, ομόγλωσσον και ομότροπον» (Ηρόδοτος). Έλλην είναι όποιος έχει όλα τα προηγούμενα ταυτόχρονα.
2) Οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ Πολυθεϊστές. Όσο Πολυθεϊστές είναι οι Χριστιανοί με τους απειράριθμους Αγίους και Οσίους, άλλο τόσο ήταν και οι Έλληνες με τους πολύ λιγότερους θεούς και Ημίθεους.
ΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ Λύκιε,
ΔιαγραφήΚαθώς δε θέλω να διακόψω τη ροή της συζήτησης, θα σε παρακαλούσα σε κάποια μελλοντική ανάρτηση να σταθούμε στην ανάλυση του «όμαιμον, ομόδοξον, ομόγλωσσον και ομότροπον», γιατί θεωρώ πως τα αποτελέσματα που μπορεί να εξάγει κανείς μελετώντας την παραπάνω πρόταση, ίσως διαφέρουν ανάλογα από την πλευρά προσέγγισης του θέματος.
Ιππόνοος
Πολύ ευχαρίστως αγαπητέ Ιππόνοε! Ας μεταβούμε σε καποια άλλη ανάρτηση να το εξηγήσουμε.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Αλλά για να σου δώσω το δικό μου στίγμα, θα σε προτρέπω να μελετήσεις την επιστήμη της Εθνολογίας και τι εστί Έθνος. Θα προτρέξω επίσης, να σου πω ότι άλλο λαός και κράτος και άλλο το έθνος.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
ΠΙΟ ΒΛΑΚΩΔΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ ΒΡΕ ΔΕΣΠΟΙΝΑ!!! ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΕΣΜΑ? Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΩ ΜΕ -10 ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ Ο ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10!!! ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΥΚΙΕ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ 1000% ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Αρκτούρε ρωτάς τι είναι το "ΣΩΣ"... Σι", είναι πανάρχαια Ελληνική λέξη για τον Θεό, (οι αρχαίοι έλεγαν μα τω Σιώ, δηλ. μα τον Θεό)...μόνο ο θεός δεν είναι ΣΩΣ: ο Τέλειος, ο Ολόκληρος;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς παραβλέψουμε το άρθρο κι ας συνεχίσουμε. Βρισκόμαστε στο σημείο που ο Λύκιος συνοψίζοντας λέει:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Συνεπώς μιλάμε για συστράτευση αρχιερέων εναντίων της υφιστάμενης απειλής των οφιτών-εβραίων που κυριαρχούσαν στον ρωμαϊκό κόσμο."
Δ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΥΚΑΣΤΡΕ, ΜΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΕΡΙΩΠΑΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΕΣ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΑΝΕΑΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΤΟΥ ΤΥΑΝΕΑ, ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΘΕΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΕΡΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ 100%.
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Επίσης μια μικρή πληροφορία...μας γράφει ο αγαπητός Ερίωπας.."Αντιθέτως οι Εβραίοι είναι Υκσώς,(Ωξιανοί) οι οποίοι ήλθαν μέσω Μέκκας και κατέληξαν στην πόλη Αύαριν"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με τα Αιγυπτιακά του Μανέθωνος(237-238)
"των δε εν ταις λατομίαις ως χρόνος ικανός διήλθεν ταλαιπωρούντων, αξιωθείς ο βασιλεύς ίνα προς κατάλυσιν αυτοίς και σκέπην απομερίση την τότε των Ποιμένων ερημωθείσαν πόλιν Αύαριν συνεχώρησεν ΄έστι δ’ η πόλις κατά την θεολογίαν ΑΝΩΘΕΝ ΤΥΦΩΝΙΟΣ. Οι δε εις ταύτην εισελθόντες και τον τόπον τούτοι εις απόστασιν έχοντες, ηγεμόνα αυτών τινάς των Ηλιοπολειτών ιερέων Οσάρσηφον…"
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι Εβραίοι, όντες απόγονοι των Υκσώς, περιορίστηκαν στην ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ ή ΣΕΘ, Άυαριν.Τυφώνιοι λοιπόν.
Θερμή παράκληση προς όλους. Επειδή απευθυνόμαστε σε ευρύ κοινό αναγνωστών-επισκεπτών, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι γνωρίζουν την αρχαία ελληνική, την αγγλική ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Συνεπώς να μεταφράζετε κάθε κείμενο στην νέα ελληνική γλώσσα, ώστε να γίνεται καταληπτό ρο σχόλιο, απ' όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ.
ΛΥΚΙΟΣ.
Υ.Γ. Στην Άβαριν της Αιγύπτου, μέχρι που εκδιώχθηκαν από τους Έλληνες.
Μετάφραση....."αυτών που για πολύ χρόνο ταλαιπωρούνταν στα λατομεία, άκουσε την παράκληση ο βασιλιάς, να τους ξεχωρίση δηλαδή κάποιον τόπο για εγκατάσταση και κατοικεία, και τους παρεχώρησε την πόλη Αύαριν, που ήταν έρημη ύστερα από την φυγή των Ποιμένων(Υκσώς). Κατά την ιερή παράδοση η πόλη αυτή βρισκόταν άνωθεν του Τυφώνιος. Εκείνοι, αφού μπήκαν στην πόλη και είχαν πλέον αυτήν ως βάση, διόρισαν για αρχηγό τους κάποιον από τους Ηλιοπολίτες ιερείς, τον Οσάρσηφον(Μωυσής).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω τώρα να είναι κατανοητό απο όλους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ ΤΡΑΒΑΩ ΤΟ ΕΞΗΣ
Διαγραφή'Προς το τέλος της δέκατης έβδομης δυναστείας ο Καμόσης ο τελευταίος βασιλιάς της δέκατης έβδομης δυναστείας , πολιόρκησε την Άβαρις, αλλά δεν θα μπόρεσε να την αποσπάσει τους Υκσώς, οι οποίοι τελικά εκδιώχθηκαν περίπου 18 χρόνια αργότερα (γ. 1550 π.Χ.) από τον Άμωση Α΄ , ο ιδρυτής της Δέκατης όγδοης δυναστείας[9]. Η δεκάτη ογδόη δυναστεία μετέφερε τη πρωτεύουσα στην Θήβα και η Άβαρις σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεικε, η πρώην ακρόπολη της έγινε θέση εγκαταστάσεων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων σιλό και, στη συνέχεια δημιουργήθηκε εδώ ένα στρατόπεδο[6]. Αργότερα η Άβαρις απορροφήθηκε στη νέα πόλη της Πι Ραμεσέ."
ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΥΚΣΩΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΑΤΟΙΚΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΙΛΟ. ΑΡΑ ΠΟΤΕ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ? Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΥΦΩΝΩΝ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΕΝΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΜΦΙΔΑ?
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Ναι αλλά σου γράφει παρακάτω από τα σιλό ότι "στη συνέχεια δημιουργήθηκε εδώ ένα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ" Τι είδους στρατόπεδο λες να ήταν;;
ΔιαγραφήΣύμφωνα με τα Αιγυπτιακά του Μανέθωνος 233-234 …
Διαγραφή"ει καθαράν από τε λεπρών και των άλλων μιαρών ανθρώπων την χώραν άπασαν ποιήσειεν. ησθέντα δε τον βασιλέα πάντας τους τα σώματα λελωβημένους εκ της Αιγύπτου συναγαγείν.....είναι δε τινάς εν αυτοίς και των λογίων ιερέων φησί λέπρα συνεσχημένους…"
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:..."εάν καθαρίση ολόκληρην την χώραν από τους λεπρούς και τους άλλους μιαρούς ανθρώπους. Ο βασιλιάς ευχαριστήθηκε και συνάθροισε όλους τους σημαδεμένους της Αιγύπτου....και λέγει ακόμη ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και μερικοί από τους σοφούς ιερείς, που είχαν προσβληθεί από λέπρα"
Οι Εβραίοι οι αρρώστια που τους "κατατρώει" αιώνες τώρα είναι η λέπρα και κυρίως η ψυχιατρικές ανωμαλίες (σχιζοφρένεια)....και αυτό όχι τυχαία...έχουν μια διαταραχή στην πρωτεΐνη άλφα δύο σφαιρίνη....και αυτό έχει σχέση και με το ότι ΔΕΝ τρώνε χοιρινό κρέας,αλλά δεν θα το αναπτύξω θα ξεφύγουμε από το θέμα.Η λέπρα είναι κληρονομική ασθένεια της φυλής τους,έγραψαν ολόκληρο Λευιτικό για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας.
ΧΜΜΜΜ! ΚΑΤΙ ΣΑΝ TA HOT POINTS ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ .....ΑΝΕΠΥΘΗΜΗΤΟΥΣ!!! ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ Ο ΛΥΚΙΟΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΣΙΓΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΚΣΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΥΘΡΟΜΕΛΑΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΦΑΤΣΑ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΟΝΤΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ!!!
ΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ "ΜΙΑΡΑ" Η ΡΥΠΑΡΑ ΕΘΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ. ΑΦΓΑΝΟΙ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ, ΓΥΦΤΟΙ, ΙΡΑΚΙΝΟΙ, ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ (ΧΑΖΑΡΟΙ). Ο ΕΡΙΩΠΑΣ ΟΜΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ. Ο ΚΑΔΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΗΒΑ ΗΤΑΝ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΤΟΥ ΙΑΑΦΕΘ Ή ΜΟΧΘΗΡΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. ΜΑΛΛΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΩ.
ΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Έγραφα τότε στις 14 Δεκεμβρίου 2014 - 1:13 π.μ. ως STAR-LORD δεν ξέρω αν τα θυμάσαι....δες τι γράφω για τους Ιουδαίους βαριέμαι να τα ξαναγράφω και κάνω copy-paste.
Διαγραφή"ΕΒΡΑΙΟΣ = Ο ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΙΑΚΩΒ. Ο ΠΕΡΑΤΗΣ. Ο ΦΕΡΩΝ ΕΔΙΚΗ ΛΕΠΡΑ 4ου ΒΑΘΜΟΥ ΣΤΟΝ ΓΟΝΟΤΥΠΟ ΤΟΥ (ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΑΝΕΘΩΝΑ ΗΤΑΝ ΛΕΠΡΟΙ, ΜΙΑΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΛΩΒΗΜΕΝΟΙ...ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ. ΑΝΕΦΥΗΘΗΣΑΝ ΣΤΑ ΟΡΗ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ...ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΧΑΘΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ "ΕΞΟΡΙΑ" ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ ΤΟΝ 7ο π.χ. ΑΙΩΝΑ.....ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΤΛΑΝΤΟΛΕΜΟΥΡΕΙΩΝ, ΙΣΩΣ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΜΟΓΓΟΛΙΚΗ ΟΡΔΗ (ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΤΛΑΝΤΟΛΕΜΟΥΡΕΙΩΝ)...ΙΣΩΣ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟ ΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΠΥΡ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ (ΤΙΤΑΝΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ)...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΨΥΧΗ.
ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ = Ο ΑΝΗΚΩΝ ΣΤΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΑΝΝΑΣΗ ΚΑΙ ΕΦΡΑΙΜ. ΠΕΡΑΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ" ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΛΑΣΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥΡΟΒΑΒΥΛΩΝΙΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΣΕΦΑΡΑΝΤΕΙΜ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΑΘΗΡ (ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΧΗΔΟΝΑΣ-ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ). ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΘΟΥΝ ΔΙΑΚΑΩΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ' - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.....ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΙΑΚΩΒ.
ΙΟΥΔΑΙΟΣ = Ο ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ...ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΕΤΕΟΚΡΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΔΕΝ ΕΜΙΧΘΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ, ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ. ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΦΩΝΑΞΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΕΒΡΑΙΟΙ + ΕΦΡΑΙΜ + ΜΑΝΝΑΣΗ).
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ = Ο ΥΠΗΚΟΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ
ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΧΑΖΑΡΟΙ = ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΕΣΚΕΝΑΖΥΜ ή ΔΥΤΙΚΟΣΗΜΙΤΕΣ....ΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΙΣΜΟ ΤΟΝ 8ο μ.χ. ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΛΗΘΗΣΑΝ ΙΟΥΔΑΙΟΙ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ...ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ Β. ΑΜΕΡΙΚΗΣ. ...ΟΥΔΕΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΜΑΝΑΣΣΗ ΚΑΙ ΕΦΡΑΙΜ 9ΑΘΗΡ-ΣΕΦΑΡΑΝΤΕΙΜ), ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΕΟΚΡΗΤΕΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ (ΦΥΛΕΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ-ΙΟΥΔΑ)
ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΑΙΧΜΛΩΣΙΑ...ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ "ΕΝΟΠΟΙΟΥΣΕ" ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ
Ορισμένα θέματα για τον Μέγα Κωνσταντίνο που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και ίσως βοηθήσουν στην έρευνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήα) Ο Κωνσταντίνος που ήταν φίλος του Νεο-πλατωνικού Σωπάτρου, κατα την κτίσιν της Κωνσταντινουπόλεως ζήτησε τις συμβουλές του Ιεροφάντου Πραιτεξτάτου και του αστρολόγου Ουάλεντο.
β) Χρηματοδότησε τον Νεοπλατωνικό Νικαγόρα για να πάει στην Αίγυπτο να μελετήσει
και προς τιμήν του ο φιλόσοφος ανέγραψε στους βασιλικούς τάφους των Αιγυπτιακών Θηβών "και χάριν έσχον τοις θεοίς και τω ευσεβεστάτω βασιλεί Κωνσταντίνο τω τουτό μοι παρασχόντι.
γ) Έχτισε επίσης μία στοά για να συζητούν οι φιλόσοφοι εκ Θηβών,Αθηνών και της λοιπής Ελλάδας με τους λόγιους της Κωνσταντινουπόλεως. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε μέχρι & τα χρόνια του Ιουνστινιανού
Φερδινάρδου Γρηγορόβιου - Ιστορία της πόλεως Αθηνών κατά τους μέσους αιώνας - Τόμος Α΄ σελ 92
δ) Μεταφέρει από τη Ρώμη το μυθικό της Παλλάδιο, το οποίο υποτίθεται ότι είχε φέρει από την Τροία ο Αινείας, και να το τοποθετεί στο θεμέλιο της στήλης από πορφυρίτη που είχε τοποθετήσει στο φόρουμ του. Ιωάννης Μαλάλας, Χρονογραφία, Dindorf, L. (ed.), Ioannis Malalae Chronographia (Bonn 1831), σελ. 320· Πασχάλιον Χρονικόν, Dindorf, L. (ed.), Chronicon Paschale I (Bonn 1832), σελ. 528.
Όταν ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να κάνει μια νέα πρωτεύουσα, δε διάλεξε αμέσως το Βυζάντιο. Για λίγο σκέφτηκε τη Ναϊσσό (Νίσσα) όπου γεννήθηκε, τη Σαρδική (Σόφια) και τη Θεσσαλονίκη. Η προσοχή του στράφηκε κυρίως στην Τροία, την πόλη του Αινεία, ο οποίος όπως λέει η παράδοση, είχε έλθει στην Ιταλία για να θεμελιώσει τη ρωμαϊκή πολιτεία. Ο αυτοκράτορας πήγε προσωπικά στο μέρος αυτό και ρύθμισε τα όρια της μελλοντικής πόλης. Είχαν ήδη μάλιστα κατασκευαστεί οι πύλες όταν - όπως αναφέρει ο χριστιανός συγγραφέας του 5ου αιώνα, Σωζόμενος («Historia ecclesiastica», ΙΙ, 3) - κάποιο βράδυ, παρουσιάστηκε ο Θεός στον Κωνσταντίνο προτρέποντάς τον να διαλέξει μια άλλη τοποθεσία για την πρωτεύουσά του. Μετά από αυτό ο Κωνσταντίνος διάλεξε τελικά το Βυζάντιο.
ε)Ο Κωνσταντίνος πίστευε πως ο «Αγαθός Δαίμων» Σωσθένης, που βοήθησε τους Αργοναύτες, ήταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. [ Ιωάννης Μαλάλας, Χρονογραφία, σελ 76-79. Κεδρηνός, τομ. Α΄, σελ. 498.]
Ιππόνοος
Γιάννης Κερνάει, Γιάννης Πίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΚ, παμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θεμα μας ηταν "Παντρεμα ελληνισμου-χριστιανισμου. Αιτιολογηστε την αποψη σας."
Ειμαστε ακομα στο 1ο βημα, δεν εχουμε καν ορισει τους ορους,ποσο μαλλον να τολμησει κανεις να δωσει μιαν απαντηση. Μεταξεταστεοι.
Οποτε θα το μεταθεσω το ερωτημα, για να ξεφυγουμε απο την δυσκολια ορισεως του χριστιανισμου. Πριν αυτο ομως κανα δυο παρατηρησεις.
Οσον αφορα τον ελληνισμο, το κειμενο της ιερας μητροπολης ειχε μια βαση, εκανε μια ειλικρινη πιθανοτατα αποπειρα. Οταν ενας χριστιανος παει να παντρεψει κατι που δεν κατανοει, τοτε αναποφευκτα και θα κανει λαθη. Και δεν κατανοει τον ελληνισμο (ιερα μητροπολη γαρ), ουδεποτε τον ενιωσε ή τον βιωσε. Δεν κανει λαθος παντως στο "ομαιμον". Ο ελληνισμος ειναι κοσμοθεωρια, ειναι τεχνοτροπια, ειναι αντιληψη και τροπος ζωης, ως εκ τουτου δεν απαιτει το "ομαιμον". Ο ελληνισμος ειναι ανοιχτος στον καθενα. Οταν υπαρχει και το "ομαιμον" τοτε μιλαμε για ελληνικο ελληνισμο για να τον διαχωρισουμε απο πχ τον ευρωπαικο ελληνισμο, οπου ελληνικος ελληνισμος ειναι η Ελλαδα, η κλασικη Ελλαδα βεβαιως και οχι η σημερινη καρικατουρα. Ειναι το φως της λογικης οπου θα φωτισει το καθε τι, και θα το φερει στη σωστη του διασταση. Ειναι το χαλιναρι στο παραληρημα και στη φαντασιοπληξια, που θα κρατησει την φαντασια προσγειωμενη. Ειναι ο Λυκιος(ωω τι ειπε..), που προσπαθει να ανακαλυψει την αληθεια με την λογικη του σκεψη και να μην παρασυρθει νοητικα. Ειναι το κλασικον.
Στον αντιποδα, εχουμε τον Χριστιανισμο. Και μονο που προσπαθουμε να τον ορισουμε αναζητωντας προσωπα και οχι σε επιπεδο ιδεων, δειχνει σαφως μια ξεφτιλα. Θα τον μεταθεσουμε λοιπον για να τα αποφυγουμε ολα αυτα προς το παρον, στον Ρομαντισμο. Στην τεχνοτροπια αυτη επικρατει το συναισθημα, η φαντασια,το νεφελωδες,η συγκινηση εναντι της λογικης. Το ολο ρευμα δημιουργηθηκε στην Ευρωπη ως αντιθετος πολος του διαφωτισμου και του ορθολογισμου απο το κλασσικο του ελληνισμου. Βεβαια, εμεις ειχαμε τον ελλογο μυθο και μια προσεγγιση σουπερ υπερβατικη ηδη, με τους θεους και τους ηρωες, ενα πληρες συστημα. Οι ξενοι πηραν με τον διαφωτισμο μονο την φιλοσοφια και τους επεσε βαρια στο στομαχι. (ειδικα στους απαιδευτους και τα χαμηλα στρωματα χαμηλης μορφωσης). Ας ακουσουμε Λιαντινη να περιγραφει την μεταθεση της ερευνας μας "Κλασσικο-Ρομαντισμος" και το τι σημαινει. Δειτε απο 42.00 μεχρι 57.00. https://www.youtube.com/watch?v=PV1USQuu3Bo
Αν λυσουμε αυτο, λυνουμε και το αρχικο ερωτημα
Παντως, θα μπορουσε καποιος να πει πως το διπολο δεν απεχει πολυ και απο το διπολο "λογικη-συναισθημα" ητοι "νους-καρδια"(φωτια-νερο), ή ακομα ακομα απο το "γιν-γιανγκ". Πώς μπορει καποιος να συνθεσει αυτα τα δυο. Και εδω υπαρχουν λυσεις
Ελ Στοχαστης
Ας πιάσουμε λοιπόν το θέμα του ελληνισμού και του Έλληνα, ως αναγκαία συνθήκη για την κουβέντα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ελληνισμός όντως, είναι μια ευρύτερη έννοια από καθαυτή την ιδιότητα του Έλληνα. Ελληνισμός είναι ο ΤΡΟΠΟΣ που σκέφτονται και ενεργούν οι Έλληνες. Περιλαμβάνει την γνώση και την σοφία του ελληνικού έθνους, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας.
Μπορεί κανείς να κοινωνηθεί στον ελληνισμό χωρίς να είναι Έλληνας, αρκεί να αφομοιώσει τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων, μέσα από την παιδεία και την πρακτική τους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γίνεται Έλληνας. Σημαίνει ότι είναι Ελληνιστής.
Έλληνας δεν μπορεί να γίνει ο Κινέζος ή ο Σομαλός, όσο κι αν σπουδάσει την ελληνική φιλοσοφία και την γλώσσα. Ακόμα και αν γεννηθεί στην Ελλάδα και δεν έχει ζήσει σε άλλη χώρα, ακόμα και αν τα εγγόνια του νιώθουν σαν Έλληνες, δεν θα γίνουν ποτέ αληθινοί Έλληνες.
Διότι η ιδιότητα του Έλληνα, περιλαμβάνει πρωτίστως την γονιδιακή ταυτότητα του ελληνικού γένους, εκτός βεβαίως και των υπολοίπων στοιχείων (ομόδοξον, ομόγλωσσον, ομότροπον).
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η γονιδιακή ταυτότητα; Όχι βέβαια για να εγείρουμε φυλετισμό και σοβινισμό.
Η κληρονομικότητα σε ένα είδος, μεταφέρει την λεγόμενη γονιδιακή μνήμη, η οποία αποτελείται από όλες τις νοητικές, ψυχικές και πνευματικές κατακτήσεις των προγόνων του. Είναι ένα αρχείο, το οποίο προσδιορίζει τα λεγόμενα από την ανθρωπολογία και εθνολογία, "ψυχικά γνωρίσματα" μιας φυλής. Μέσα στο γονίδιο υπάρχουν οι φυλετικές μνήμες, οι οποίες καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του φέροντος.
Έτσι, δεν κληρονομούνται μόνον τα εξωτερικά γνωρίσματα μιας φυλής, αλλά και τα εσωτερικά. Αυτό αποτελεί "εγγύηση γνησιότητας" για κάποιο είδος. Γιατί όμως να μας ενδιαφέρει το είδος;
Το είδος (φυλή-έθνος), έχει μεγάλη σημασία όταν μιλάμε για την ανθρώπινη ιστορία. Ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν εξελίχθηκε ομοιόμορφα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, επειδή οι άνθρωποι είχαν διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά (άρα διαφορετικές προδιαγραφές) προσαρμοσμένες στο κλίμα και τις βιοτικές συνθήκες του κάθε τόπου. Έτσι αναλόγως των συνθηκών, διαμόρφωσαν και ανέπτυξαν ανάλογους πολιτισμούς, που ο καθένας είχε τα δικά του χαρακτηριστικά.
Οι Έλληνες ανέπτυξαν τον δικό τους πολιτισμό, έχοντας πλήρη επίγνωση του όμαιμου, δηλαδή του ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι Έλληνες, ασχέτως αν δεν υπήρξε ποτέ ένα ελληνικό κράτος, όπως αντιλαμβάνόμαστε την έννοια αυτή σήμερα. Αυτό αποδεικνύεται από την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, όπου επέτρεπαν μόνο στα ελληνικά φύλα την συμμετοχή, από την ρήση "πας μη Έλλην, βάρβαρος", από την κοινή συσπείρωση εναντίον των ξένων εισβολέων και βεβαίως από τον Όμηρο και άλλους συγγραφείς. Ασφαλώς οι Έλληνες στην αρχαιότητα, καταλάμβαναν πολύ μεγαλύτερη έκταση εδαφών από το σημερινό κρατίδιο των Ελλήνων και βεβαίως πολλοί άνθρωποι που ζουν ακόμη σε αυτά τα εδάφη, φέρουν ελληνικά γονίδια. Είναι όμως όλοι αυτοί Έλληνες; Όχι, διότι η ιδιότητα του Έλληνα,απαιτεί εκτός του όμαιμου και το ομόδοξον, το ομότροπον και το ομόγλωσσον. Με λίγα λόγια, χρειάζεται να έχει κανείς φυλετική (εθνική) συνείδηση, εκτός από φυλετικό γονίδιο.
Έτσι, διαχωρίζουμε του Έλληνα από τον Ελληνιστή. Η βαθύτερη ουσία της διαφοράς αυτής, εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο μεν Έλληνας, είναι δημιουργός ελληνικού πολιτισμού (έστω και εν δυνάμει), ενώ ο Ελληνιστής είναι απλώς ένας χρήστης ή "καταναλωτής" του ελληνικού πολιτισμού. Δεν συμμετείχε στην δημιουργία του και απλά μπορεί μόνο να την αναπαράγει. Ο Έλληνας μπορεί να την ξαναδημιουργήσει εκ του μηδενός και η ιστορία το έχει αποδείξει.
Από την άλλη ο Χριστιανισμός ως θρησκεία, έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας θρησκείας. Εδράζεται στην Πίστη των οπαδών της και όχι στην Λογική και την Έρευνα. Δεν εξαπατά και δεν κοροϊδεύει κανέναν, γιατί είναι ξεκάθαρη γι΄αυτό. Όταν "στριμώξεις" με επιχειρήματα κάποιον θεολόγο, η τελευταία απάντηση που μπορεί να σου δώσει είναι ότι "μα, τα Ευαγγέλια είναι θεόπνευστα", που σημαίνει ότι είναι αδιαμφισβήτητα αφού τα έγραψαν οι Ευαγγελιστές, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές του Χριστού. Όλα λοιπόν ξεκινούν από την υποκειμενική αντίληψη μιας ιδέας. Είναι μια σύμβαση. Συμφωνούμε όλοι ότι "τα πράγματα είναι έτσι" και επάνω σε αυτή την συμφωνία, οικοδομούμε ολόκληρη την "Αλήθεια" μας. Το θρησκευτικό δόγμα δεν αντέχει διευρύνσεις και προσθήκες πάνω στον κεντρικό άξονα των πεποιθήσεών του, όσο και αν η λογική το φωτίζει και το κάνει αυτονόητο! Παραδείγματος χάριν, η Παλαιά διαθήκη ορίζει την κτίση του κόσμου το 5.508 π.Χ.! Ουδεμία επιστημονική απόδειξη περί του αντιθέτου, μπορεί να αλλάξει αυτή την δογματική "αλήθεια", όπως και στο Ισλάμ δεν μπορεί να πείσει ότι η γη δεν είναι επίπεδη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεπώς η γνώση είναι εξ αρχής δοσμένη (δογματική) και δεν επιδέχεται προσθήκες από εξωτερικούς παράγοντες (λογική, επιστήμη), πάρα μόνο από εσωτερικές διαδικασίες (Συνόδους) που ερμηνεύουν κατά το δογματικό δοκούν, το κάθε ανακύπτων θέμα.
Όμως το θέμα μας δεν είναι νομίζω εκεί. Δεν θέλει να συγκρίνει το χριστιανικό δόγμα (που θεμελίωσε ο Παύλος) με το ελληνικό πνεύμα.
Θέλει να δει, αν οι διδαχές του Χριστού περί αγάπης και συγχώρεσης είναι συνακόλουθες της ελληνικής ηθικής ή όχι.
Συνεπώς, θα πρέπει να εντοπίσουμε τις ιδέες του Χριστού και να δούμε αν και που αντιστοιχούν, μέσα στο ελληνικό πνεύμα.
ΛΥΚΙΟΣ.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΥΚΙΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΥΑΝΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ? Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΕΡΙΩΠΑΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΜΗ , ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ. ΑΡΑ ΟΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΗΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΗΤΑΝ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ. ΔΗΛΑΔΗ Η ΡΩΜΗ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΕΡΝΑΝ ΑΛΛΗ ΗΘΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, ΕΞΕΦΡΑΖΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΟΦΙΤΩΝ. ΕΛΑ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΣΑΟΥΛ Ή ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΟΥΣΕ ΟΤΑΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ, ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΟΦΙΤΩΝ. ΑΡΑ ΤΗΝ ΝΟΘΕΥΣΕ ΑΡΚΕΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΩΘΕΥΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΑΥΛΟΥ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΑ 4 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ, ΤΟΤΕ ΛΕΝΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΛΛΟΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΤΥΧΑΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΕΙΧΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΛΟΓΟ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ...ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ ΤΣΟΠΑΝΙΣ ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΚΙΑ ΝΟΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΙΑ ΣΕ ΣΑΣ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΩ ΜΗΠΩΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιοι από αυτούς αποχώρησαν και κάποιοι ίσως γράφουν με άλλο όνομα. Ο Νόας, είχε αποδημήσει από τον κόσμο μας. Πάντως, το ιστολόγιό μας εμφανίζεται και στο ...εξωτερικό!
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Τους φιλικούς μου χαιρετισμούς στους συνσχολιαστές μου και στον φίλο μου ΛΥΚΙΟ.
ΔιαγραφήΕγώ είμαι πάντοτε εδώ .....
Ίσως είναι επιλογή μου να μην συμετέχω << τώρα >> σε συζήτηση για κάποιους λόγους , μα ποτέ δεν αποχώρησα από τον Καταχθόνιο Δαίμονα και ούτε πρόκειται....
ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ
Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν
Αγαπητέ Αρμαγεδών, είμαι σίγουρος οτι είσαι πάντοτε παρών. Η συμμετοχή σου στην συζήτηση, θα ήταν πολύτιμη. Μα είσαι πάντα καλά.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Είμαστε κάποιες γενιές που η διδασκαλία του Χριστού είναι μέσα μας άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Δελφικά παραγγέλματα. Είναι συγκεχυμένο τί είναι Δελφικό και τί χριστιανικό. Κάθε φορά που διαβάζω τα παραγγέλματα των σοφών της ελληνικής αρχαιότητας έχω την εντύπωση οτι διαβάζω χριστιανική διδασκαλία. Μεγάλο μπέρδεμα. Δεν είναι σωστό αυτό όμως. Ασφαλώς θα υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτήν την σύγχιση. Ένα το οτι υπάρχουν ομοιότητες και δύο το οτι έγινε ταυτόχρονη παράδοση στο σχολείο. Είναι σαφές οτι ο Χριστιανισμός δανείστηκε μεγάλο μέρος των αρχών αυτών. Ή πάλι οτι στις πανανθρώπινες αυτές αξίες και αλήθειες έφτασαν και οι χριστιανοί, αλλά το πιθανότερο είναι οτι τις βρήκαν έτοιμες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι αφού η ελληνική παιδεία κυλάει μέσα μας και την αναγνωρίζουμε, μένει να δούμε ποιά ήταν η διδασκαλία του Χριστού. Έχουμε την επί του όρους ομιλία. Γενικές αρχές. Κατευθυντήριες. Μεγάλο κείμενο. Το διάβασα το πρωί. Δεν εντυπωσιάστηκα. Δεν είναι καν σίγουρο οτι ο Χριστός είπε αυτά τα πράγματα. Θα προτιμήσω σε πρώτη φάση τα Δελφικά, τα οποία είναι ..."χριστιανικότατα".
Καλό είναι να γίνει μια απόπειρα εδώ να παρουσιαστεί η διδασκαλία του Χριστού, για να ξέρουμε για ποιό πράγμα μιλάμε.
Τί επιπλέον προσθέτει περί αγάπης συγχώρεσης, αλληλοβοήθειας, μέλλουσας ζωής.
Να δούμε κάποια στιγμή και τί πίστευε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος, ο απλός κόσμος, για την μετά θάνατον ζωή, εκτός από τον Άδη και τα Ηλύσια πεδία. Αν τον απασχολούσε αυτό το θέμα. Αν και πόσο αυτό επηρέαζε την εγκόσμια ζωή. Γιατί οι μύστες και οι μυημένοι σίγουρα ξέραν πολλά. Αυτά που ακόμη σήμερα πασχίζουμε να μάθουμε.
Κι ένα άλλο ερώτημα, για τον αρχαιοελληνικό φιλοσοφικό μονοθεϊσμό.
Σε τι διαφέρει ο Θεός του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη από τον χριστιανικό τριαδικό Θεό.
Δ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναζητώντας πληροφορίες για τον Εύοδο ίσως να ρίξατε και καμιά ματιά στον ορθόδοξο Συναξαριστή. Καταθέτω το κείμενο ακριβώς ως έχει:
Βιογραφία
Ο Εύοδος ανήκει στη χορεία των εβδομήκοντα Αποστόλων και έγινε επίσκοπος στη μεγάλη Αντιόχεια, υστέρα από τον Απόστολο Πέτρο. Αυτός λοιπόν, αφού έγινε μεγαλόφωνος κήρυκας του Ευαγγελίου και έλαμψε σ' όλες τις αρετές, απεβίωσε ειρηνικά. [Ορθόδοξος Συναξαριστής]
Αφού λοιπόν αναζητούμε τις ρίζες του πρωτοχριστιανισμού καλά είναι νομίζω να αρχίσουμε με τον Πατριάρχη Εύοδο και να μάθουμε ποιος ήταν και τι ακριβώς είχε τολμήσει να κάνει.
Ο Ιωάννης ο Αντιοχεύς μας πληροφορεί ότι ο Εύοδος ήταν αυτός που μετονόμασε Χριστιανούς τους μέχρι τότε Ναζωραίους ή Γαλιλαίους.
Αυτή είναι μία πληροφορία που αγνοεί σήμερα το 99,9999999% των Χριστιανών σ’ όλο τον πλανήτη και μαζί βέβαια και ο συντάκτης του Συναξαριστή.
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Εν δε ταις αρχαίς της βασιλείας του αυτού Κλαυδίου Καίσαρος μετά το αναληφθήναι τον Κύριον ημών και θεόν Ιησούν Χριστόν μετά έτη δέκα πρώτος μετά τον άγιον πέτρον τον Απόστολον την χειροτονίαν της επισκοπής της Αντιοχέων μεγάλης πόλεως της Συρίας έλαβεν Εύοδος γινόμενος Πατριάρχης και επί αυτού Χριστιανοί ωνομάσθησαν του αυτού επισκόπου Ευόδου προσομιλήσαντος αυτοίς και επιθήσαντος αυτοίς το όνομα τούτο πρώην γαρ Ναζωραίοι[εκαλούντο] και Γαλιλαίοι οι Χριστιανοί.
Η ιστορία αυτή έχει και συνέχεια στην οποία αναφέρεται ότι από τους 70 Αποστόλους οι 50 ήταν Έλληνες (αναφέρονται ονομαστικά ένας προς ένα) και οι υπόλοιποι 20 ήταν Ελληνιστές Ρωμαίοι και Ιουδαίοι.
Στην σκέψη σας δεν θα αργήσει να έλθει ο αριθμός 50 των Ελλήνων Αργοναυτών. Σύμπτωση θα πουν κάποιοι.
Όλα μαρτυρούν όμως ότι δεν ήταν σύμπτωση.
Η συγκέντρωση των 50 Αργοναυτών/Επισκόπων ήταν μία από τις επιλογές και διαθήκες που είχε δώσει ο Ιησούς/Ιήσων μπροστά από τον ναό του Ευόδου στην Πανιάδα (Καισάρεια στο όρος Ερμών) στον Αργοναύτη Κηφέα/Κηφά Σίμωνα Πέτρο Βαρ-Ιωνά.
«Επί ταύτη τη πέτρα (ναό) οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν και πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής»
ΕΡΙΩΠΑΣ
Αγαπητέ και Φίλτατε Ερίωπα....το όνομα " Εύοδος"ήταν αρχαία ελληνική θρησκευτική επίκληση του θεού Πάνα ..σε ένα επίγραμμα αναγράφεται "«Εύοδε Παν...».....Αυτό που έχουν κατασκευάσει στην Ελβετία είναι ένα τεχνητό και μόνο παναιπόλιο του Πανός και τίποτα άλλο, η σήραγγα διαδραματίζει ρόλο ήχησης – αντήχησης… το όνομα της «σήραγγα» προδίδει την ιδιότητα της...αν ερευνήσει κανείς εννοιολογικά την λέξη αιπόλιο, σε σχέση με την λέξη σήραγγα....και αν αυτές οι δύο λέξεις δια μέσου του Πανός έχουν σχέση με την Ηχώ (σήραγγα Gotthard), και τον χώρο χρόνο (Cern). Εσύ καλύτερα από όλους αντιλαμβάνεσαι τι θέλω να πω....και ότι το το τότε με το τώρα δεν διαφέρει παρά ελάχιστα.
ΔιαγραφήΥ.Γ Ίσως να σας φαίνονται όλα αυτά που λέω εκτός θέματος....αλλά πιστέψτε με, όλα για αυτήν την ΕΛΕΝΙ(επίτηδες με Γιώτα) γίνονται....μόνο που η Ελένη δεν είναι κάποια ωραία γκόμενα,που για τα ωραία της μάτια έγινε ολόκληρος Τρωικός Πόλεμος.
Είσαι ένας ...παιδεψιάρης εσύ, από τους λίγους.
ΔιαγραφήΓιά πες μας να γνωρίσουμε και εμείς την ...ναζιάρα μαμζέλ Ελ Ενί.
ΕΡΙΩΠΑΣ
"(...) ἐς δὲ Ἀθήνας καὶ Σπάρτην οὐκ ἀπέπεμψε Ξέρξης ἐπὶ γῆς αἴτησιν κήρυκας τῶνδε εἵνεκα· πρότερον Δαρείου πέμψαντος ἐπ᾽ αὐτὸ τοῦτο οἱ μὲν αὐτῶν τοὺς αἰτέοντας ἐς τὸ βάραθρον, οἱ δ᾽ ἐς φρέαρ ἐμβαλόντες ἐκέλευον γῆν τε καὶ ὕδωρ ἐκ τούτων φέρειν παρὰ βασιλέα. τούτων μὲν εἵνεκα οὐκ ἔπεμψε Ξέρξης τοὺς αἰτήσοντας."
ΑπάντησηΔιαγραφή[Ηρόδοτος 7.133.1]
Αγαπητέ Βατάτζη, θα σε παρακαλούσα να μεταφράζεις στα νεα ελληνικά, οποίο αρχαίο κείμενο θέλεις να μας σχολιάσεις και να μας εξηγήσεις τον λόγο που το έθεσες, ο οποίος ελπίζω να έχει σχέση με το θέμα μας.
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
"(...) Αὐτοί, ποὺ ἔστειλε ἡ ἁγιότητά σου καὶ μοῦ ἔφεραν αὐτὴ τὴν ἐπιστολή σου, ἐπέμεναν ὅτι εἶναι γράμμα τῆς ἁγιότητάς σου. Ὅμως ἐγώ, ὁ Βασιλιάς, ἀφοῦ διάβασα ὅσα εἶναι γραμμένα, ἀρνήθηκα νὰ πιστέψω ὅτι εἶναι δικό σου γράμμα, ἀλλὰ θεώρησα ὅτι τὸ ᾿γραψε ἕνας ἄνθρωπος μὲ χαμένα πέρα γιὰ πέρα τὰ μυαλά του, ποὺ ὅμως ὁ ψυχικός του κόσμος εἶναι φουσκωμένος ἀπὸ ἀλαζονεία καὶ αὐθάδεια διότι πῶς θὰ μπορούσαμε νὰ σχηματίσουμε διαφορετικὴ γνώμη γιὰ τὸν γράψαντα, τὴ στιγμὴ ποὺ ἀπευθύνεται στὴ βασιλική μου δύναμη θεωρώντας με σὰν ἕνα ἀνώνυμο καὶ ἄδοξο καὶ ἀσήμαντο ἀνθρωπάκι; Δὲν σοῦ μίλησε κανεὶς γιὰ τὸ μέγεθος τῆς ἐξουσίας καὶ τῆς δυνάμεώς μας; (...) Ἐπειδὴ ὅμως ἡ τιμιότητά σου, μὲ τὸ γράμμα ποὺ ἔστειλες, μᾶς παρακινεῖ νὰ μὴν παρενοχλοῦμε τὸν φίλο σου καὶ υἱὸν Ἰωάννη Βρυέννιο, γνωρίζουμε καὶ ἐμεῖς στὴν τιμιότητά σου, ὅτι δὲν ξέρουμε σὲ ποιὸ μέρος τῆς γῆς ἢ τῆς θάλασσας βρίσκεται ἡ ἐπικράτεια αὐτοῦ τοῦ Ἰωάννη. Ἐὰν ὅμως ἐννοεῖς τὴν Κωνσταντινούπολη, καθιστοῦμε γνωστὸ καὶ στὴν ἁγιότητά σου καὶ σὲ ὅλους τούς Χριστιανοὺς ὅτι ποτὲ δὲ θὰ πάψουμε νὰ δίνουμε μάχες καὶ νὰ πολεμοῦμε αὐτοὺς ποὺ τὴν κατέκτησαν καὶ τὴν κατέχουν γιατί ἀλήθεια, πῶς δὲ θὰ διαπράτταμε ἀδικία ἀπέναντι στοὺς νόμους τῆς φύσης, καὶ στοὺς θεσμοὺς τῆς Πατρίδας μας, καὶ στοὺς τάφους τῶν προγόνων μας, καὶ στὰ θεία καὶ ἱερὰ τεμένη, ἂν δὲν πολεμήσουμε γι᾿ αὐτὰ μὲ ὅλη τὴ δύναμή μας;"
Διαγραφή[Από επιστολή του μεγάλου Ιωάννη Γ' Δούκα Βατάτζη προς ένα ανθρωπάκι καλούμενο "Papa Gregorio IX"]
«Έλα, σκατότουρκε, έλα Εβραίε απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες... Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε "από ημάς" συνθήκην με "έναν" κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!»
Διαγραφή[Από επιστολή του Στρατηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη]
«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον Πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω»
Διαγραφή[Από έτερη επιστολή του Στρατηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη]
Επειδή είσαι καινούργιος στον χώρο μας, σε ενημερώνω ότι θα πρέπει να συμμορφώνεσαι στις υποδείξεις του διαχειριστή, προκειμένου να μπορείς να σχολιάζεις ελεύθερα.
ΔιαγραφήΣτο προηγούμενο σχόλιό μου, σου ζήτησα να εξηγήσεις τον λόγο που τοποθετείς τα συγκεκριμένα αποσπάσματα. Αντί αυτού, συνεχίζεις να ποστάρεις κι άλλα, χωρίς κανένα δικό σου σχόλιο.
Εκτός αυτού, τα σχόλια εδώ πρέπει να γίνονται εντός θέματος.
Ως τελευταία ευκαιρία, σε καλώ να πεις (με δικά σου λόγια) τον λόγο που μας βάζεις να διαβάσουμε τα εν λόγω αποσπάσματα.
Αν δεν συμμορφωθείς πάραυτα, θα διαγραφεί το σύνολο των σχολίων σου.
Ο διαχειριστής
ΛΥΚΙΟΣ.
..."Ο Ιωάννης ο Αντιοχεύς μας πληροφορεί ότι ο Εύοδος ήταν αυτός που μετονόμασε Χριστιανούς τους μέχρι τότε ΝΑΖΩΡΑΙΟΥΣ ή Γαλιλαίους"
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάχνοντας για τον για τον Πυθαγόρα παλαιότερα...βρήκα ότι γεννήθηκε στη Σάμο τον 5ο π.Χ. αι. Θεωρείται από τους μεγάλους φιλοσόφους της αρχαιότητος. Είχε διδασκάλους τον από τη Λέσβο Φερεκύδη, και εις τη Σάμο τον Ερμοδάμαντα, τον Αβάριδα και έναν "περίεργο" τύπο με το όνομα Ναζαράτο!!!
Περίεργος ...και ο Πυθαγόρας! Μήπως κάποια ονόματα είναι συμβολικά;
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Εμπρός στην Ιερή Ιστορία του Γέννους μας σε καλώ να μην χρησιμοποιείς και πάλι Αυτό το Όνομα .
ΑπάντησηΔιαγραφή(Πρώτη φορά επεμβαίνω σε θέμα ονομασίας συνσχολιαστή μου και θα σε παρακαλέσω να μην με κατακρίνεις αν σου το λέω κάπως άκομψα )
Δεν θα φέρω όμως καμία αντίρρηση από τα χιλιοειπωμένα λόγια από τον Ήρωα της Ελληνικής μας Ιστορίας Στρατηγό Καραϊσκάκη .
Ο δε Μάρκος Μπότσαρης όπως άφησε παρακαταθήκη στους απογόνους του σαν θες είχε πει.....
Αφήστε μωρέ τον να τους σιχτιρίζει τους οβριούς μπας και τον επάρουν από φόβο .
Για δαύτο η Τουρκιά έμεινε τόσα χρόνια σ'αυτόν τον τόπο κάτι ξέρει ο Καραϊσκάκης .
Αν δεν ήτανε αυτήν η άτιμη φάρα ( οι Εβραίοι ) να τους στηρίζουν η Τουρκιά δεν θα άντεχε σε τούτο εδώ το χώμα .
Δεν τους σηκώνει ο τόπος μωρέ τους Βάρβαρους όπου πατάνε Χριστιανοί εμείς τους βρωμάμε , μα περισσότερο βρωμάμε στους Οβριούς .
ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟ
Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν
.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΡΗΣΚΕΙΑ = ΕΡΜΗΣ = ΑΚΑΣΙΚΑ ΠΕΔΙΑ = 353
ΧΡΙΣΤΟΣ = ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ = ΕΙΜΙ Ο θΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ = ΕΙΜΙ Ο θΕΟΣ ΙΑΣΩΝ = ΕΥΛΟΓΗΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ = Ο ΚΥΡΙΟΣ Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ = Ο ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ = Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ = θΡΟΝΟΣ ΣΟΦΙΑΣ = 1623
ΑΠΟΛΛΩΝ = ΙΑΣΩΝ = Η ΝΟΗΣΙΣ ΕΣΤΙ = Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗθΕΙΑΣ = ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ θΕΟΥ = ΕΣΤΙΝ Ο ΠΛΗΡΗΣ = ΑΓΓΙΓΜΑ ΚΥΡΙΟΥ = ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΙΚΗ = ΑΡΙθΜΟΣΟΦΙΑΝ = 1061
Υ.Σ. ( Την είδα την «πάσα» σου αγαπητέ Λύκαστρε και σε ευχαριστώ )
Διευκρινίσεις με κάθε σεβασμό,
Α) Ο Ερμής ( Θώδ ) "επικοινωνεί" με τον Ποιμάνδρη, είναι δύο διαφορετικές Οντότητες.
Β) Το όνομα Χριστός είναι ιδιότητα, ο χρισμένος όπως και το Ιάσων –Ιήσων ( Ο Θεραπεύων χωρίς άγγιγμα... Ιά σων - ία = βέλη – ενεργειακές ακτίνες ) και στην Αρχαία Ελλάδα το έδιδαν στους Θεραπευτές που ολοκλήρωναν τον 4ο βαθμό μύησης που όπως αναφέρεται ιστορικά τον έλαβε ο Απολλώνιος ο Τυανεύς στην Μίλητο.
Γ) Ο Απολλώνιος είναι παράγωγο του ονόματος Απόλλων διότι γνώριζαν οι Αρχαίοι πρόγονοί μας ότι ήταν ύβρις να δίδονται ονόματα Θεών σε ενσαρκωμένους ( ασχέτως την πορείας και της ολοκλήρωσης της όποιας Ψυχής ).
Δ) Άλλο τσιγγάνοι και άλλο γύφτοι, οι τελευταίοι προέρχονται από τα φύλα των Κιμβρίων που κατάγονται και οι Άγγλοι, Τεύτονες ,Φράγκοι, από έρημο Γκόμπι.. ( βλέπε Βίος Μάριου - Πλούταρχος ).
Υ.Σ ( Έχω ανεβάσει δύο αναρτήσεις εδώ και δύο μέρες οι οποίες δεν εμφανίστηκαν στον Καταχθόνιο Δαίμωνα. Φυσικά για να μην παρεξηγηθώ δεν πιστεύω ότι φταίει σε οτιδήποτε η Διαχείρηση.Δεν "έπρεπε" απλά να αναρτηθούν, "κόπηκαν" στον Δίαυλο επικοινωνίας διότι ευτυχώς για Εμάς.... μας "προσέχουν" οι Δικοί μας.
Ποιητής των χρωμάτων
Αγαπητέ Ποιητή των χρωμάτων, περί γύφτων και τσιγγάνων έχω διαφορετική άποψη περί της καταγωγής τους. Οι Κίμβροι, ένα γερμανικό φύλο συγγενές των Τευτόνων, δεν βρίσκω να συνδέονται γενετικά και ιστορικά με τους γύφτους. Μια ελάχιστη πιθανότητα μπορώ να δω, σε συμμετοχή τους στους "ρωμά" της Ρουμανίας (εξαιρετικά μικρή όμως). Οι Αθίγγανοι (Τσιγγάνοι-Ζιντάν-Ζητιάνοι) και οι Γύφτοι (από το Αιγύπτιοι), είναι δύο νομαδικά φύλα που ξεκίνησαν από την βόρειο Ινδία κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, πιθανών κάπου στο 800 μ.Χ. και χωρίστηκαν σε δυο κλάδους. Ο ένας διήλθε μέσω της βορείου Αφρικής (εξ ου και Γύφτοι-Αιγύπτιοι), της Ιβηρικής (Ανδαλουσία), Γαλλία, Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, ενώ ο δεύτερος κλάδος κινήθηκε μέσω Ρωσίας, Βυζαντίου και κατέληξε στην Ρουμανία-Ουγγαρία, αλλά και την Βορειοανατολική Ευρώπη. Πιστεύουν στην θεά Κάλι, και επιδίδονται στην μαγεία, την μαγγανεία και την αγυρτεία. Επιδίδονται επίσης στην απάτη, την κλοπή και τον φόνο, ενώ διακατέχονται από έντονη μισαλλοδοξία και φυλετισμό. Δεν αφομοιώνουν τον πολιτισμό των λαών στους οποίους παρεισφρέουν και παρασιτούν σε βάρος του. Θεωρούνται ότι ανήκουν στα "μιαρά" έθνη...
ΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία αφιέρωση στην παρέα, πρός τον Λύκαστρο ιδαίτερα...
ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΚΟΜΒΟΣ = 1061
ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΗΝ = Η ΗΧΟΚΙΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ = 1061
Η ΑΛΗθΕΙΑ ΤΗΣ θΕΙΑΣ ΙΛΙΑΔΑΣ = 1061
Υ.Σ ( Αγαπητή Δέσποινα με κάθε σεβασμό θα σου πρότεινα να διαβάσεις τον Μέγα Βασίλειο, για όποτε θα μπορούσες )
Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε
Ποιητής των χρωμάτων
Αγαπητέ Ποιητή των χρωμάτων, αναγκάζομαι να ενεργοποιώ τον "μετριασμό των σχολίων" (δημοσίευση μετά από έλεγχο), διότι κάποιοι οι οποίοι αρέσκονται να επιδίδονται στην διαβολή, προσπαθούν να χαλάσουν το κλίμα του διαλόγου μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλα αυτά, όλα τα σχόλιά σας τα δημοσιεύω μόλις τα δω σε αναμονή. Εξαιρώ τις διαβολές. Ότι σχόλιο λοιπόν υπήρχε σε αναμονή δημοσιεύτηκε. Δεν έχω εξαιρέσει κανένα δικό σου σχόλιο. Πάντοτε όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο να χάθηκε από τους πίνακες διαχείρισης, από υπαιτιότητα του blogger της Google, πράγμα που έχει συμβεί αρκετές φορές (γενικά ο blogger της Google, παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα). Λυπάμαι πολύ αν χάθηκε κάποιο σχόλιό σου. Καλό είναι να κρατάς κάπου αντίγραφα, από τα σχόλια που αξίζουν να μην χαθούν.
ΛΥΚΙΟΣ.
"Τέλειος"...γιά να είσαι και "Σώος" . Εγκρίνω!!!
ΔιαγραφήΕΡΙΩΠΑΣ
Ποιητής των χρωμάτων:
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ) Το όνομα Χριστός είναι ιδιότητα, ο χρισμένος όπως και το Ιάσων –Ιήσων ( Ο Θεραπεύων χωρίς άγγιγμα... Ιά σων - ία = βέλη – ενεργειακές ακτίνες ) και στην Αρχαία Ελλάδα το έδιδαν στους Θεραπευτές που ολοκλήρωναν τον 4ο βαθμό μύησης που όπως αναφέρεται ιστορικά τον έλαβε ο Απολλώνιος ο Τυανεύς στην Μίλητο.
Το επίθετο Christ/Χριστός, χρησιμοποιούσαν οι Σύροι γιά να ονομάσουν την Ανατολή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τους Ευαγγελιστές οι οποίοι εξηγούν ότι το όνομα Χριστός εννοεί Ανατολή. Αντιδάνειο βέβαια από την αρχαιότατη ονομασία της Αυγής δηλαδή την Θεία Χάριν.
"Χάρις" λοιπόν οι Έλληνες, "Χαρίστ" οι Σύροι, σταδιακά και μετά από συντμηση "Χριστ".
ΕΡΙΩΠΑΣ
Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όλες τις απόψεις που έχουν κατατεθεί. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να αυξηθεί η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των σχολιαστών. Απ' ό,τι φαίνεται ο αγαπητός Λύκιος είναι διατεθειμένος να παίξει τον ρόλο του αυστηρού θεματοφύλακα και να διατηρήσει την τάξη πάσει θυσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν καινοτομία θα πρότεινα να έθετε σε ψηφοφορία στα μέλη ποιά κατεύθυνση θα ακολουθήσει ο διάλογος από εδώ και εμπρός αφού πρώτα συνοψίσουν όλοι τις θέσεις τους.
Εύχομαι καλή συνέχεια.
ΕΡΙΩΠΑΣ
.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Λύκιε
το γράφω και στο μήνυμά μου ( πιό πάνω ) ότι δεν πιστεύω να έφταιξε σε τίποτα η Διαχείρηση του Καταχθόνιου Δαίμωνα και κατ'επέκτασην εσύ.
Όσο αναφορά το ότι άρχισες να δημοσιεύεις τις αναρτήσεις μας κατόπιν ελέγχου, αυτό είναι σεβαστό και Είμασθε σίγουροι ότι το κάνεις για να προστατεύσεις τον Καταχθόνιο Δαίμωνα και τους Συνδαιτυμόνες του ( όλους Εμάς ).
Όλα καλά... όλα ανθηρά...
ΛΥΚΙΟΣ = ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΥΜΑ = θΕΙΑ ΔΥΝΑΜΙΣ = 730
Έρρωσο
Ποιητής των χρωμάτων
Τα παραπάνω αποσπάσματα που παρέθεσα από αρχαίες και νεότερες ιστορικές πηγές αποτελούν ορισμένα τυπικά παραδείγματα της υψηλής διπλωματικής γλώσσας την οποία το Γένος μας (το Ελληνικόν) χρησιμοποιούσε ανά τους αιώνες όταν εβρισκόταν στην ανάγκη να επικοινωνήσει με αλλογενείς βαρβαρικούς κόπρους (γαβ-γαβ) :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή"Περίεργος ...και ο Πυθαγόρας! Μήπως κάποια ονόματα είναι συμβολικά;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Κάθε σύμβολο μπορεί να έχει 3 υπόβαθρα απο πίσω για να το αποσυμβολίσει κανείς.Πολλές φορές πίσω απο τα σύμβολα υπάρχει ολόκληρη ιδεολογία, μέσα στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια βλέπουμε πλήθος συμβόλων ...ένα σύμβολο μπορεί να είναι είδωλο(ΕΙ-ΔΩΛΟ) κάποιου άλλου που κρύβεται από πίσω.
Αγαπητέ ΛΥΚΙΕ ανάφερα τον Ναζάρατο, για να ενισχύσω την συζήτηση με τον παράγοντα «Ναζάρ» ως στοιχείο που προϋπήρχε κατά 600 χρόνια της εποχής του επίσης Ναζωραίου Ιησού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Ερίωπα....λες να είμαι τόσο παιδεψιάρης που να σκάω ακόμα και Gadars/Γαδάρους;; χαχαχα.
Ακριβώς αυτό εννοούσα κι εγώ, αγαπητέ Λύκαστρε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Αγαπητέ Ποιήτη των Χρωμάτων σε ευχαριστώ....μου γράφεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΚΤΙΚΗΣ ΚΟΜΒΟΣ = 1061
ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΗΝ = Η ΗΧΟΚΙΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ = 1061
Η ΑΛΗθΕΙΑ ΤΗΣ θΕΙΑΣ ΙΛΙΑΔΑΣ = 1061
Η Αργοναυτική εκστρατεία έχει σχέση με την ΕΛ-ΕΝΙ των Ελλήνων....οι Αργοναύτες ήταν δε 50 των αριθμό με άλλα 2 άτομα...τον Καπετάνιο/Κυβερνήτη και τον Αρχιερέα...που μας δίνει σύνολο 50+2=52.Και ΔΕΝ ήταν καθόλου φανταστικό σκάφος....ΑΛΗΘΙΝΟ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ,ούτε φανταστικό,ούτε μυθοπλασία.
https://www.youtube.com/watch?v=yc5o1ZjMEjA
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ευαγγελια δεν ειναι θεοπνευστα. Δεν συμφωνουμε ολοι πως τα πραγματα ειναι ετσι. Μπορει ο αλλος να ισχυριζεται πως ειναι ετσι(γιατι ετσι), αλλα αυτο απλα δειχνει την ανοησια του και τιποτα αλλο. Εαν η θρησκεια θελει να πιστευει πως ο κοσμος δημιουργηθηκε το 5500πχ , μπορει να το πιστευει, ξεφτιλιζοντας τον εαυτο της και ολους τους πιστους της. Μπορει να πιστευει κανεις πως η ισημερια και το ηλιοστασιο ειναι το ιδιο και το αυτο, μπορει να ειναι οσο ανοητος θελει. Αυτο δεν σημαινει ομως πως ειμαστε υποχρεωμενοι να τον ακολουθησουμε στον κατηφορο του.(η θεωρια της επιπεδης Γης δεν ειναι ανοησια, διοτι ειναι βασιμη θεωρια στην οποια κρυβονται μεγαλες αληθειες https://www.youtube.com/watch?v=VNqNnUJVcVs δυστυχως μονο αγγλικοι υποτιτλοι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σημαινει λοιπον χριστιανισμος; Αν ειναι μια σειρα τετοια δογματα της πλακας, ευχαριστω δεν θα παρω, και φυσικα παντρεμα με τον ελληνισμο δεν νοειται.
Εαν χριστιανισμος ειναι η ηθικη της αγαπης, συγχωρεσης, ταπεινοφροσυνης, πιστη στη μεταθανατο ζωη με ανασταση νεκρων την β παρουσια, τοτε παλι ειναι ευκολο, διοτι αυτα τα θεματα τα θεωρω λυμενα. Αγαπη ειναι μια κατασταση που χρειαζεται δυο, διαφορετικα ειναι τοξικη και ο ενας βαμπιριζει τον αλλο, αρα ειναι αδικη εξ ορισμου και επομενως λαθος. Αγαπη ναι, οχι ομως ακριτα, διοτι δεν μπορεις να προσφερεις ενα πεπερασμενο αγαθο σου απερισκεπτα. Συγχωρεση, σημαινει συν+χωρω. Πρακτικα, με εβλαψες, αλλα σε συγχωρω, ητοι σου βρισκω χωρο να υπαρχεις. Χωραμε και οι δυο, δεν χρειαζεται να σε καταστρεψω. Ομως, ο καθενας στο χωρο του, διοτι εθεσα ορια, εσυ στον χωρο σου, εγω στον δικο μου. Εαν επιβουλευτεις τον χωρο μου, ενω εχεις τον δικο σου που δεν σου τον επιβουλευομαι, θα τις φας πολυ ασχημα και ας εισαι συγχωρεμενος. Δικαιωμα μου να μην σε γουσταρω. Κοινως, σπιτι μου, μπαινει αυτος που θελω εγω. Και εσυ, μπορει να θελω να μην μπεις, ενω σε εχω ηδη συγχωρησει. Ταπεινοφροσυνη, το χουμε ξαναπει, θεωρω πως δεν ειναι καν αρετη, διοτι η νεμεσις σημαινει μοιραζει δικαια, και αν παιρνει αφαιρωντας απο τον πλεονεκτη που δεν τα αξιζει, οφειλει να χαριζει στον αντιθετο του (και το κανει). Ανασταση νεκρων με το ιδιο το φυσικο σωμα, ειναι απο μονο του μια ιλαροτραγωδια, και πανω σε αυτο ειχαν παρει στο δουλεμα τον Παυλο οταν τους μιλαγε για τον αγνωστο Θεο στον Αρειο Παγο, τοτε που τον εφτυναν και νομιζε πως εβρεχε.
Αυτος ο χριστιανισμος, δεν χρειαζεται να παντρευτει με τον ελληνισμο διοτι δεν εχει απολυτως τιποτα να του προσφερει. Η εννοια της Υβρεως των αρχαιων Ελληνων, τον καλυπτει εξ ολοκληρου και μαλιστα απειρως ορθοτερα. Η ηθικη δηλ αυτη ηδη εμπεριεχεται σαφως στον ελληνισμο.
Εαν ο χριστιανισμος ειναι κατι αλλο, οπως Ηλιακη θρησκεια ή το μηνυμα του ειναι διαφορετικο και μας διαφευγει να το συζητησουμε. Η μεταθεση του στον Ρομαντισμο, η αποπειρα κορυφαιων διανοητων οπως ο Γκαιτε ή και ο δικος μας ο Σολωμος να το λυσουνε δειχνει σαφως ενα υπαρκτο προβλημα που δεν μπορει παρα να μας ιντριγκαρει. Εαν ειναι τοσο απλοικο οπως το οτι η στειρα λογικη κουραζει, τοτε ουδεν προβλημα, εντασσουμε τον μυθο, τους ηρωες και τους θεους. Αλλα νομιζω πως παραπεμπει στον Ιερο Γαμο, στη συνθεση λογικης-συναισθηματος, των δυο στοιχειων, πρωτα στο ζευγαρι ανδρα-γυναικας και μετα στον εαυτο.
Κατι τελευταιο, παλι απο Λιαντινη για ελληνισμο.
Να υπάρχεις ελληνικός δηλώνει τέσσερες τρόπους συμπεριφοράς.
Ότι δέχεσαι την αλήθεια που έρχεται μέσα από την φύση. Όχι την αλήθεια που φτιάχνει το μυαλό των ανθρώπων.
Ότι ζεις σύμφωνα με την ηθική της γνώσης. Όχι με την ηθική της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων.
Ότι αποθεώνεις την εμορφιά. Γιατί η εμορφιά είναι δυνατή σαν το νου σου και φθαρτή σαν τη σάρκα σου. Και κυρίως αυτό.
Ότι αγαπάς τον άνθρωπο. Πως αλλιώς! Ο άνθρωπος είναι το πιο τραγικό πλάσμα μέσα στο σύμπαν.
Ελ Στοχαστης
Σαφης η διαφορα. Παντως Δ, κανεις λαθος. Δεν ειμαστε ελληνες σημερα. Ποια ελληνικη παιδεια κυλαει μεσα μας και την αναγνωριζουμε; Πού την ειδες και δεν την βλεπω εγω; Εβραιοι ειμαστε σημερα ή αν θες "χριστιανοι". Κακως λοιπον ψαχουμε τον χριστιανισμο, αφου ηδη ειμαστε συνειδητα ή οχι εβραιοι, τον ελληνισμο θαπρεπε να ψαχνουμε. Και θα παραθεσω καποια κομματια απο Λιαντινη οπου καταδεικνυονται οσα ανεφερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Χριστιανική αγάπη και Ελληνική αγάπη
«Για τους Έλληνες αγάπη είναι η υποταγή στην φυσική και την ηθική τάξη. Αυτό που διαφορετικά το περιγράψανε με τη μεγαλώνυμη λέξη της «Δίκης». Να επιδικάζεις στον άνθρωπο την τιμή του. Να μη γίνεσαι υπέρογκος και υβριστής απέναντι στους νόμους της Φύσης και στους νόμους των ανθρώπων. Να κατέχεις και να δείχνεις την νόστιμη και την μέτρια ανθρωπιά. Αυτό που οι ευρωπαίοι ερμηνευτικά το λένε ουμανισμό. Και όλα αυτά χωρίς γλυκασμούς και χωρίς ηχηρότητα. Με γνώση, με πίκρα και με βούληση.
Για τους Έλληνες, δηλαδή, αγάπη δεν σημαίνει να δίνεις τον ένα από τους δύο χιτώνες σου, κατά τον χριστιανικό στοχασμό. Αλλά να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να έχει τρείς χιτώνες, όταν ο διπλανός δεν έχει κανένα.
Η θέση μάλιστα των χριστιανών να δίνεις από τα δύο το ένα σε εκείνον που δεν έχει κανέναν, είναι η νοσηρή αντίδραση απέναντι στους νοσηρούς όρους. Η ελεημοσύνη δεν ταιριάζει στον αξιοπρεπή και τον περήφανο άνθρωπο. Γιατί ζητεί να λύσει το πρόβλημα προσωρινά, και εκ των ενόντων να «κουκουλώσει» μια κοινωνική αταξία.
Ενώ η θέση των Ελλήνων να μην αποχτήσεις τρία, όταν ο δίπλα σου δεν έχει ούτε ένα, είναι η υγεία. Σου υποδείχνει να προλαβαίνεις στοχαστικά, να μην χρειάζεσαι ύστερα να γιατροπορεύεις ατελέσφορα.
Άλλωστε η θέση αυτή είναι, αλλιώτικα, η βάση εκείνης της υπέροχης σύλληψης στο κοινωνικό πρόβλημα, που οι Έλληνες την είπανε Δημοκρατία. Ξέρεις άλλη λέξη με πιο αδρή, πιο γόνιμη, πιο πλούσια, πιο σοφή, και πιο έμορφη αν θέλεις ουσία από τη λέξη δημοκρατία ; Εγώ δεν ξέρω. Και γράμματα γνωρίζω, που λένε στα δικαστήρια.
Αυτή την πρωταρχική συμπεριφορά των Ελλήνων, που προφταίνει να σε φυλάγει από τη διολίσθηση στο ηθικό χάος, ο Αριστοτέλης τη χάραξε σε μια πρόταση μαρμάρινη. Μοιάζει τις εξισώσεις που διατυπώνουν οι μεγάλοι φυσικοί: «ο αλτρουισμός», λέει ο Αριστοτέλης, «είναι στον ίδιο βαθμό λανθασμένη προκατάληψη με τον εγωισμό».
Ο αλτρουισμός, όμως, των χριστιανών δεν είναι τέτοιο δώρο. Αλλά η πρόφαση για να διαιωνίζεται ο εγωισμός τους. Σκέφτηκες ποτέ πόσο ατιμωτική είναι για εσένα η στιγμή που ελεείς τον διακονιάρη;; Πως επιτρέπεις, και πως ανέχεσαι, την υπεροχή σου απέναντί του;; Η ελεημοσύνη σου τον φτύνει καταπρόσωπο.
Οι χριστιανοί ποτέ δεν θα μπορούσαν να ξεστομίσουν αυτό τον λόγο του Αριστοτέλη. Γιατί έρχονται να διακονήσουν την αρρώστια. Δεν έρχονται να στεφανώσουν την υγεία.
Η πρόταση του Αριστοτέλη είναι ο λόγος ο φυσικός και ο ολόκληρος. Αντίθετα, το «ἀγαπᾶτε ἀλλήλους» των χριστιανών είναι η θέση η μισή και η αφύσικη. Γιατί ο άνθρωπος δεν αγαπά μόνο, αλλά και εξίσου μισεί. Πράμα που είναι και το φυσικό και το καθημερινά συμβαίνoν.
Το περίφημο odi et amo, αγαπώ και μισώ, πέρα από τη ερωτική κυριαρχία του στην ποίηση του Κάτουλλου και του Ντοστογιέφσκι, έχει και την κοινωνική του εγκυρότητα. Ένας άνθρωπος που δεν ημπορεί να μισήσει ποτέ μοιάζει τη σκύλα που δεν μάχεται το λύκο, σαν έρχεται στο μαντρί, αλλά ζευγαρώνει μαζί του. Έτσι όμως ποιος θα φυλάξει τα πρόβατα;;»
Δημήτρης Λιαντίνης
«Τα Ελληνικά», σελ. 143-144
ΕΛ Στοχαστης
2.Έλληνες θα ειπεί…
ΔιαγραφήΈλληνες θα ειπεί δύο και δύο τέσσερα στη γη. Όχι δύο και δύο είκοσι δύο στον ουρανό.
Έλληνες θα ειπεί να προσκυνάς τακτικά στους Δελφούς το γνώθι σαυτόν. Όχι να κάνεις την εξομολόγηση στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες.
Έλληνες θα ειπεί να σταθείς μπροστά στη στήλη του Κεραμεικού και να διαβάσεις το επιτύμβιο:
στάθι καί οίκτιρον.
Σταμάτα, και δάκρυσε, γιατί δε ζω πιά. Κι όχι να σκαλίζεις πάνω σε σταυρούς κορακίστικα λόγια και νοήμαα: προσδοκώ ανάσταση νεκρών.
Έλληνες θα ειπεί το πρωί να γελάς σαν παιδί. Το μεσημέρι να κουβεντιάζεις φρόνιμα. Και το δείλι να δακρύζεις περήφανα. Κι όχι το πρωί να κάνεις μετάνοιες στα τούβλα. Το μεσημέρι να γίνεσαι φοροφυγάς στο κράτος και επίτροπος στην ενορία σου. Και το βράδυ να κρύβεσαι στην κώχη του φόβου σου, και να ολολύζεις σα βερέμης.
Ακόμη και ο Ελύτης, καθώς εγέρασε, τό ‘ριξε στους αγγέλους και στα σουδάρια. Τι απογοήτεψη…
Έλληνες θα ειπεί όσο ζεις, να δοξάζεις με τους γείτονες τον ήλιο και τον άνθρωπο. Και να παλεύεις με τους συντρόφους τη γη και τη θάλασσα. Και σαν πεθάνεις, να μαζεύουνται οι φίλοι γύρω από τη μνήμη σου, να πίνουνε παλιό κρασί, και να σε τραγουδάνε:
Τρεις αντρειωμένοι εβούλλησαν να βγούν από τον Άδη
Ένας τον Μάη θέλει να βγει κι άλλος τον Αλωνάρη
Κι ο Δήμος τ’ αγια-Δημητριού ν’ ανοίξει γιοματάρι.
Μια λυγερή τους άκουσε, γυρεύει να την πάρουν.
Κόρη, βροντούν τ’ ασήμια σου, το φελλοκάλιγό σου,
Και το χρυσά γιορντάνια σου, θα μας ακούσει ο Χάρος
3.Παιδεία Ελληνική ή Εβραίικη;
Θα επιχειρίσουμε μια στατιστική έρευνα. Θα διατρέξουμε τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη. Από το χωριό Πυρσόγιαννη της Ηπείρου ως την επαρχία Βιάνου της Κρήτης. Από τη Νίψα και τις Σάππες της Θράκης ως το Παραλίμνι της Κύπρου, κι ως την άκρη το Ταίναρο.
Θα ρωτήσουμε νεοέλληνες απ' όλες τις τάξεις και όλα τα επίπεδα. Γυναίκες και άντρες, γερόντους και παιδιά, αγράμματους και επιστήμονες, φτωχούς και πλούσιους, ακοινώνητους και αριστοκράτες, πουτάνες και καλόγριες, ξωχάρηδες και αστούς, φιλέρημους και χαροκόπους. Για νά `ναι το δείγμα μας ευρύ και πλήρες, που λένε οι γραφειοκράτες.
Όλα τούτα τα αθώα και ανυποψίαστα πλήθη θα τα ρωτήσουμε δυό τρεις ερωτήσεις από το Ελληνικό, κι άλλες τόσες από το Εβραίικο.
Στο Ελληνικό λοιπόν. Να μας ειπούν τι γνωρίζουν για την Αρχαία Ελλάδα. Ζητούμε μια γνώση σοβαρή και υποψιασμένη. Όχι φολκλόρ και γραφικότητες.
Γιατί γνώση της Ελλάδας είναι εκείνο που ξέρουμε να το ζούμε κιόλας. Όχι δηλαδή ο Ηρακλής μωρό έπνιξε τα φίδια, ότι ο Αρχιμήδης εχάραζε κύκλους στην άμμο, ούτε ταν ή επί τας, μέτρον άριστον, ο Μινώταυρος στην Κρήτη και το πιθάρι του Διογένη, ούτε αν ξέρουν πως η ψωλή του Δία εγίνηκε κεραυνός και χτύπησε τους σχιστούς λειμώνες της Ολυμπιάδας, για να γεννήσει στο Φίλιππο τον Αλέξανδδρο.
Τέτοια γνώση της κλασικής Ελλάδας θά `τανε τουρισμός στην Τυνησία. Η φουστανέλα και το κόκκινο φέσι στη Μελβούρνη και στην Πέμπτη Λεωφόρο κατά τις εθνικές γιορτές. Θα ζητήσουμε γνώση ουσίας.
Να μας ειπούνε, δηλαδή, αν έχουνε ακουστά τα ονόματα Εμπεδοκλής, Αναξίμανδρος, Αριστόξενος ο Ταραντίνος, Διογένης Λαέρτιος, Αγελάδας, Λεύκιππος, Πυθαγόρας ο Ρηγίνος, Πυθέας, που στον καιρό μας αντίστοιχα σημαίνουν Αϊστάιν, Δαρβίνος, Μπετόβεν, Έγελος, Μιχαήλ Άγγελος, Μαξ Πλανκ, Ροντέν, Κολόμβος.
Να μας μιλήσουν για κάποιους όρους σειράς και βάσης, όπως σφαίρος στον Εμπεδοκλή, κενό στο Δημόκριτο, εκπύρωση στον Ηράκλειτο, μηδέν στον Παρμενίδη, κατηγορία στον Αριστοτέλη, τόνος στους Στωικούς.
Να μας ειπούν οι κάθε λογής έλληνες επιστήμονες τι τους λέει η λέξη ψυχρά φλογί στον Πίνδαρο, μεταβάλλον αναπαύεται στον Ηράκλειτο, δακρυόεν γελάσασα στον Όμηρο, χαλεπώς μετεχείρισαν στο Θουκυδίδη.
Ελ Στοχαστης
Να μας ειπούνε, πόσοι φιλόλογοι, έξω από τα σχολικά κολλυβογράμματα έχουν διαβάσει στο πρωτότυπο τρεις διαλόγους του Πλάτωνα, δύο Νεμεόνικους του Πινδάρου, την Ωδή στην αρετή του Αριστο-τέλη, έναν Ομηρικό Ύμνο. (Και αυτό δεν είναι ραψωδία).
ΔιαγραφήΚαι για να μας πιάσει τεταρταίος και καλπάζουσα, να μας ειπεί ποιός γνωρίζει και διδάσκει από τους ειδικούς προφεσσόρους στα πανεπιστήμια ότι οι τρεις τραγικοί ποιητές μας στη βάση τους είναι φυσικοί επιστήμονες, ότι στη διάλεξή του για την αρετή ο Πλάτων έκαμε στους ακροατές του ένα μάθημα γεωμετρίας, ότι η Ακρόπολη των Αθηνών είναι δωρικό, και όχι ιωνικό καλλιτέχνημα, ότι η διδασκαλία τραγωδίας στον θέατρο ήταν κήρυγμα από άμβωνος ότι η θρησκεία των ελλήνων ήταν αισθητική προσέγγιση των φυσικών φαινομένων.
Δεν νομίζω, αναγνώστη μου, ότι σε όλα αυτά τα επίπεδα η έρευνά μας θα δώσει ποσοστά γνώσης και κατοχής σε βάθος του κλασικού κόσμου από τους νεοέλληνες που να υπερβάινουν τους δύο στους χίλιους.
Τι φωνάζουμε τότε, και φουσκώνουμε, και χτυπάμε το κούτελο στο μάρμαρο ότι είμαστε έλληνες; Για το θεό δηλαδή. Παράκρουση και παραφροσύνη.
Από το Ελληνικό ερχόμαστε στο Εβραίικο. Ερωτάμε το ίδιο στατιστικό δείγμα, το ευρύ και το πλήρες, αν έχουν ακουστά τα ονόματα Μωϋσής, Αβραάμ, Ησαϊας, Ηλίας με το άρμα, Νώε, Βαφτιστής, Εύα η πρωτόπλαστη, Ιώβ, ο Δαναήλ στο λάκκο, η Σάρα που γέννησε με εξωσωματική. Και όχι μόνο τα ονόματα, αλλά και τις πράξεις ή τις αξίες που εκφράζουν αυτά τα ονόματα.
Υπάρχει γριά στην επικράτεια που να μην ξεύρει τούτους τους εβραίους; Δεν υπάρχει ούτε γριά, ούτε ορνιθοκλόπος στις Σποράδες, ούτε κλεφτογιδάς στην Κρήτη. Εδώ τα ποσοστά αντιστρέφουνται. Στους χίλιους νεοέλληνες τα ναι γίνουνται ενιακόσια τόσα, και τα όχι δύο. Και δεν ξεύρουν μόνο τα ονόματα, αλλά είναι έτοιμοι να σου κάνουν αναλύσεις στην ουνιβερσιτά και στην ακαντέμια για τις ηθικές και άλλες αξίες που εκφράζει το κάθε όνομα.
Το ίδιο συμβαίνει και για φράσεις όπως Προς Κολασσαείς, Προς Κορινθίους, Εκ του κατά Λουκάν. Εδώ μάλιστα μεγάλος αριθμός νεοελλήνων ξεύρει απόξω ολόκληρα χωρία και περικοπές. Μόνο που συμβαίνει κάποτε να ακούσετε τους ψαλτάδες στις εκκλησίες το Χριστός Ανέστη να το ψέλνουν, όπως εκείνος ο απόστρατος χωροφύλακας του Παπαδιαμάντη μας:
Κστό -; μπρε -; Κ'στος ανέστη
εκ νεκρών θανάτων
θάνατον μπατήσας
κ' έντοις -; έντοις - μνήμασι
ζωήν παμμακάριστε
Και τα άλαλα τα χείλλη των ασεβών,
Άλαλα τα χείλη, οι κερατάδες.
Και δόστου να το γυρίζουν άλλοτε στον αμανέ και άλλοτε στο κλέφτικο.
Το ίδιο συμβαίνει, αν τους ειπείς για τόπους όπως Ιορδάνης, Γαλιλαία, Γεσθημανή (sic), Όρος Σινά, Καπερναούμ. Τιβεριάς. Αν όμως τους ειπείς για Βάσσες ή Φιγαλία, για Αργινούσες ή Πλημμύριον, για Περίπατο ή Κήπο (περιπατητικοί, επικούρειοι), σου απαντούν, όπως ο Μακρυγιάννης. Όταν είδε το Σκούρτη και τους άλλους ναυάρχους στα όρη να οδηγούν σε μάχη τους στρατιώτες του Νικηταρά με ναυτικά παραγγέλματα:
-Τι όρτζα, πόρζα, και γαμώ το καυλί του μας λέει ο κερατάς;
Το ίδιο συμβαίνει, αν ζητήσεις να σου αναλύσουν την επί του Όρους Ομιλία, ή να σου τραβήξουνε διάλεξη περί νηστείας, περί προσευχής, περί του «Δεύτε οι ευλογημένοι....». Ο κάθε νεοέλληνας εδώ είναι πτυχιούχος και ειδήμονας. Είναι κληρονόμος και καθηγητής. Ξέρει να ταϊσει άχυρα το σκυλί του, και κόκαλα το γαϊδούρι του. Γνώση και πίστη και σοφία, που να ιδούν τα μάτια σου και να μην πιστεύει ο νους σου.
Ελ Στοχαστης
Αγαπητέ Ε.Σ. και φίλοι μου, το 9ο Αναψυκτήριο έχει ανοίξει για να υποδεχθεί την συνέχεια της συζήτησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ να συνεχίσετε εκεί.
Φίλε Ε.Σ., θα μεταφέρω εκεί τα νέα σου σχόλια, για να συνεχίσουμε.
ΛΥΚΙΟΣ.
Μ' ένα λόγο, ο μέγας και ο βαθύς εβραίικος πιλιτισμός -;δεν ειρωνεύομαι, κυριολεκτώ- μέσα από τη χριστιανική του μετάλλαξη, κι αυτή πια δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε βαθιά, πέρασε ως το μυελό των οστών και στη διπλή σπείρα του DNA όλων των νεοελλήνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μόνον δεν γνωρίζουν. Ότι ο σπουδαίος αυτός πολιτισμός είναι εντελώς αντίθετος με τον πολιτισμό της κλασικής Ελλάδας. Το αρνί και ο λύκος. Ο πάμφωτος ναός της Αφαίας στην Αίγινα, και το μονύδριο της αγίας Ελεούσας στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, με την αγράμματη καλόγρια που κυνηγά τις έγκυες και τις λεχώνες, γιατί `ναι μαγαρισμένες, λέι.
Αλλά δεν είναι εδώ ο καιρός και ο τόπος για τέτιες εξηγήσεις. Το θηρίο το καταπάλαιψα σε άλλες εκστρατείες. Ήμουν και εγώ στον πόλεμο τοξότης που ξαστόχησε, λέει ο ποιητής.
Τέτοια λογής αποτέλεσμα θα μας δώσει η στατιστική έρευνα στον πληθυσμό της χώρας αναφορικά με την απόδραση του Ελληνικού, και την επίδραση του Εβραίικου. Στην επιφάνεια και στον τύπο και στο όνομα είμαστε έλληνες. Στο βυθό όμως και στην ουσία και στην ύλη είμαστε εβραίοι.
Και μην μας παραπλανά το απλοϊκό δικηγοριλίκι, που κανοναρχούν ιεροκήρυκες και ιερολόγοι, ότι τάχατες άλλο εβραίοι κι άλλο χριστιανοί. Άλλο ορθόδοξοι κι άλλο ρωμαιοκαθολικοί. Ο ισχυρισμός αυτός είναι δόλιο σόφισμα, και αφέλεια ξεχειλωμένη.
Όσοι λένε τούτη την παλαβομάρα, είναι σα να λένε: Άλλο εταίρα κι άλλο πουτάνα. Μα σε σεμνεία δουλεύουνε και οι δύο. Άλλο δρομέας κι άλλο δισκοβόλος. Μα αθλητές είναι και οι δύο. Άλλο λέμφωμα, άλλο λευχαιμία, κι άλλο νεοπλασία του λάρυγγα. Μα καρκίνοι είναι όλοι τους. Και κακά σπυριά, που σκοτώσανε Καβάφη και Φρόυντ.
Οι νεοέλληνες εκρατήσαμε το σχήμα από τους έλληνες . Η μάζα όμως, το m που λένε οι φυσικοί, είναι καθαρά εβραίικη. Και ο χώρος, το spatium ή s που λένε οι φυσικοί, μέσα στον οποίο συντελέστηκε η αφελλήνιση των ελλήνων είναι τό χριστιανικό βυζάντιο. Και ο χρόνος ο tempus ή το t που λένε οι φυσικοί, που στη διάρκειά του συντελέστηκε ο εξεβραϊσμός των ελλήνων είναι από τον καιρό του Θεοδόσιου μέχρι σήμερα.
Ο Θεοδόσιος εγκρέμισε τους ναούς, έσπασε τα αγάλματα, έκλεισε το στάδια, τα θέατρα, τα ελληνικά σχολεία. Όλες τις πηγές που ποτίζανε την ελληνική αντίληψη ζωής. Γι' αυτό τον εβαφτίσανε Μέγα. Όπως εβαφτίσανε Μέγας κι τον προαγωγό του, με τη διπλή σημασία η λεξη, τον Κωνσταντίνο. Τον καίσαρα που έσφαξε τη γυναίκα του και το γιό του. Και τους εβάφτισαν Μέγας, εκείνοι που εβάφτισαν Μέγας και τους Αθανάσιους, τους Βασίλειους, και όσους τέτοιους. Όλοι τους γκρεμιστάδες, παραχαράκτες, αλάριχοι, βάνδαλοι της ελληνικής ιδέας.
Η άλλη φωνή, που λέει ότι τίποτα δεν εσήμαιναν ετούτες οι φρικαλεότητες των χριστιανών κατά των ελλήνων, για όσους δεν εξεφτίσανε σε εβραιοέλληνες αλλά έμειναν ελληνοέλληνες, έρχεται από πολύ μακρυά και την ακούνε λίγοι:
Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των
γιατί τους διώξαμεν απ' τους ναούς των,
διόλου δεν πέθαναν γι' αυτό οι θεοί.
Καβάφης είν' αυτός, αναγνώστη μου, δεν είναι σαράφης. Ούτε Βούδας και Κούδας. Και το ποίημα λέγεται Ιωνικόν. Δεν λέγεται Χερουβικόν.
Έλληνες λοιπόν στο δέρμα. Και εβραίοι στα κόκαλα και στο αίμα, στην καρδιά, στα άντερα και στη χολή. Ιδού το κλειδί, η αιτία, ο λόγος της εθνικής σχιζοφρένειας.
Πίσω από τα Σκόπια, από το Αιγαίο, τις Ολυμπιάδες, την Κύπρο, πίσω από τους κατσιβελισμούς, Μεταξάδες και Παπαδοπουλέους, πίσω από μαρίκες και μιμίκες και κατσίκες, και κοσκωτάδες και σκατάδες, πίσω από κορυδαλούς και κοριούς και καθάρσεις και λοιμοκαθαρτήρια, πίσω από ρουσφέτια και βιλλαέτια και κασαβέτια, βρίσκεται η εθνική μας σχιζοφρένεια. Αυτή απεργάστηκε την εθνική πόλωση, και την εθνική αταυτότητα.
ΥΓ. Ελ+Ενι; Τι ειν τουτο παλι; Ελ εισαι;
ΕΛ Στοχαστης
Ανώνυμε σχολιαστή, το ότι είσαι "αμόρφωτος" όπως λες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να καταλάβεις ότι υπάρχουν κανόνες εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κανόνες που δεν τηρείς, είναι:
1) δεν σχολιάζεις εντός θέματος
2) αγνοείς επιδεικτικά τις οδηγίες του διαχειριστή
3) κάνεις "επιτηδευμένα" λαθάκια (ξέρεις εσύ)
4) ασεβείς πάνω στην γλώσσα
5) εμμένεις στον μονότονο μονόλογο
6) δεν έχεις καταλάβει ότι βρίσκεσαι σε λάθος χώρο
7) δεν μπορείς να με κοροϊδέψεις περί της δήθεν "αμορφωσιάς" σου, ως άλλοθι.Το πρόβλημά σου, εντοπίζεται στον χώρο της ψυχιατρικής.
Ελπίζω να κατάλαβες, ότι εδώ δεν θα σου προσφερθεί η ευκαιρία για να παίξεις μαζί μας. Παίξε αλλού.
ΛΥΚΙΟΣ.