Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

31ο ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ-ΣΤΟΧΑΣΤΗΡΙΟ



Τους κανόνες τους ξέρετε, ξεδιπλώστε τις σκέψεις σας ελεύθερα...




gaz

61 σχόλια:


  1. Καταιγιστικες οι εξελιξεις τον τελευταιο καιρο. Θα ελεγα πως διανυουμε την εποχη που ξεκιναει να ξεδιπλωνεται μεθοδικα το σχεδιο τελικου επιπεδου (endgame) της Τουρκιας. Κοινως, καλως ή κακως, μας αρεσει ή οχι, το παιχνιδι ξεκινησε (the game is on). Δεν μπορει πλεον η Ελλαδα να παρακολουθει αμετοχη και παθητικη. Ειναι σαν να παιζεις πυγμαχια με καποιον χωρις την θεληση σου. Εσυ δεν αντιδρας παρα μονο αμυνεσαι. Ξεκιναει ο αλλος με χτυπηματα στο κεφαλι, και εσυ αμυνεσαι με τα χερια μπροστα στο προσωπο σου. Αν αμυνθεις ικανοποιητικα, τοτε στρεφεται στο υπολοιπο σωμα σου, με πιο χαμηλα χτυπηματα. Οποιος ξερει πυγμαχια αναγνωριζει, πως με αυτην την στρατηγικη της μη ανταποδωσης παρα μονο αμυνας, ειναι θεμα χρονου να σε ξαπλωσει ο αλλος κατω, διοτι αναποφευκτα καποια χτυπηματα θα περασουν την αμυνα σου. Τι κανεις λοιπον; Προετοιμαζεσαι και οργανωνεσαι και εσυ για χτυπηματα. Τον ηλιθιο μονο αν τον πονεσεις, θα κανει πισω καθως δεν παιρνει απο λογικη και επιχειρηματα. Αν ουτε τοτε συμμορφωθει, τοτε του συμπεριφερεσαι οπως ενα σκυλι με λυσσα εκτος ελεγχου. Ειτε το απομονωνεις, ειτε το τελειωνεις. Δεν μπορει να αφεθει η τρελα του ενος, να φερει την καταστροφη στο συνολο. Η Τουρκια μας εχει κηρυξει ηδη τον πολεμο και κανει τις κινησεις που θεωρει σωστες για να "μαλακωσει" τον αντιπαλο, χρεος μας να κανουμε ακριβως το ιδιο με τις κινησεις που θεωρουμε πως θα ισχυροποιησουν εμας και θα μαλακωσουν τον επιτιθεμενο μας. Δεν χρειαζονται λογια, ας αφηγουμε τον καθενα να υποθετει οτι θελει, παρα στοχευμενες δρασεις

    Λυκιε θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις σου πανω στο θεμα. Ας ξεκινησω καταθετοντας εγω μερικες για να γινει διαλογος

    Ωστοσο, εγω με την ανεση της ανωνυμιας, οντας ενας γραφικος στο ιντερνετ, μπορω να εκφραζομαι πιο ελευθερα, καθως δεν με περιοριζει η αναγκη πολιτικης ορθοτητας. Λεω λοιπον για παραδειγμα πως ειναι αναγκη και η Ελλαδα να εχει ενα σχεδιο δρασης (gameplan) αν δεν θελει να ειναι χαμενη απο χερι και απλα να μετραει τι απωλειες θα εχει. Χρειαζεται ενα οραμα, εναν μπουσουλα, εναν οδηγο τον οποιο θα ακολουθει σε ολες τις πολιτικες της αποφασεις και δρασεις χωρις ομως να το αναφερει ποτέ. Κανενας πολιτικος δεν μπορει (και δεν πρεπει) επομενως να πει αυτο που θα πω εγω. Μπορουν ομως να πορευονται βασει σχεδιου που εξυπηρετει μεσοπροθεσμα ή μακροπροθεσμα αυτον τον σκοπο. Λεω λοιπον, πως το κεντρικο χτυπημα και σκοπος του ελληνικου γενικου σχεδιου, το χτυπημα στο ευαλωτο σημειο του αντιπαλου που θα τον ξαπλωσει, η γροθια στο προσωπο ως απαντηση σε αυτον που παει γυρευοντας, ειναι η Κωνσταντινουπολη.

    Αυτο ομως δεν θα συμβει με γιουρια. Απαιτειται μια προετοιμασια χρονων. Μία που το ειπαμε, και μία που το ξεχασαμε και δεν το ξανααναφερουμε. Ομως η δουλεια πλαισιου μπορει να αρχισει να συμβαινει αμεσα. Θυμιζω πως την εποχη των Ιμιων, οι Αμερικανοι ειχαν κανει μια εκτιμηση πως αν γινοταν πολεμος, θα τον κερδιζαν οι Ελληνες, επειδη θα επιτιθονταν ως αντιπραξη στην Κωνσταντινουπολη. Οταν καποιος σου επιτιθεται εχθρικα, τον πληττεις εκει που θελεις εσυ και οχι αυτος, εκει που τον κρινεις πιο ευαλωτο και πως θα πονεσει περισσοτερο. Μετα απο τοσα χρονια, ειναι βεβαιο πως η Τουρκια εχει κανει μαζικες προετοιμασιες ωστε να ισχυροποιηθει και να αποτρεψει ενα τετοιο ενδεχομενο. Αυτο ομως δεν σημαινει πως θα τα καταφερει απεναντι σε εναν εξυπνο αντιπαλο.

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς το παρον, οι κινησεις της κυβερνησης του Ερντογαν ακομα μπορει να προκαλουν σε πολλους αντιδρασεις τυπου "Ελα μωρε, τετοια εκανε παντα η Τουρκια. Μην δινεις σημασια". Ομως πλεον η Ελλαδα οφειλει να αναλαβει τον ρολο που καμια αλλη χωρα πλην αυτης δεν μπορει να αναλαβει. Της ανασχεσης της Τουρκιας. Αυτος που στεκεται απεναντι στον δυναστη, αυτοματως καθισταται ο ηγετης της περιοχης, εφοσον φυσικα δεν φαει τα μουτρα του. Βλεπουμε τον Βουλγαρο Μπορισοφ να εχει κανει συμφωνια για την παρτη του, να λεει ναι στον Ερντογαν και να τον στηριζει, και σε ανταλλαγμα οι τουρκοι διακινητες να απαγορευουν στους παρανομους μεταναστες να πανε στα βουλγαρικα συνορα αν και απεχουν 10 λεπτα οδικως απο τις Καστανιες. Το ωραιο με τους ναρκισσιστικους τυπους ανθρωπων οπως αυτοι που βλεπουμε τωρα, ειναι πως ειναι ευκολο να τους διαβασεις και να τους καταλαβεις.

    Στην ουσια τα λενε ολα φορα παρτιδα, δεν μπορουν να συγκρατηθουν. Απλα, ο τροπος τους ειναι να κατηγορουν τους αλλους για οσα εγκληματα κανουν οι ιδιοι, ή να κατηγορουν τους αλλους οταν δεν τους επιτρεπουν να εκπληρωνουν τα εγκληματα τους ανενοχλητοι, ή να ζητουν απο αλλους να επωμιστουν τις συνεπειες των δικων τους εγκληματικων πραξεων. Πώς το ειπε ο Μπορισοφ; "Καμία χώρα δεν μπορεί να αναπληρώσει την Τουρκία στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους". Αρα τι ειναι αυτο που τρεμει η Τουρκια; Μηπως εμφανιστει καποια αλλη χωρα οπως το Κουρδισταν και αναλαβει αυτον τον ρολο, οποτε μετα η Τουρκια θα παψει να ειναι χρησιμη για τους μεγαλους". Αρα τι μπορει να κανει η Ελλαδα; Να αναλαβει ενεργητικη διπλωματια προς αυτο το επιπεδο. Η Ελλαδα θα πρεπει να αρχισει να επιτιθεται αντι να αμυνεται. Τι σημαινει αυτο; Εχει πχ προβλημα και καλα η Τουρκια με τους Συρους μεταναστες, ενω ξερουμε πολυ καλα πως η ιδια δημιουργει το προβλημα στη Συρια για να εξυπηρετησει τους δικους της σκοπους, πχ γενοκτονησει ή εκτοπισει Κουρδικους πληθυσμους, ενω οι μεταναστες που ερχονται μονο Συριοι δεν ειναι. Αντι να συζηταμε πως θα λυθει το προβλημα που η Τουρκια δηθεν θετει, θα πρεπει να στριψουμε την ατζεντα στην ανευθυνοτητα και ανικανοτητα της Τουρκιας και στο ποσο αποτυχημενο κρατος ειναι (failed state) και στο οτι κατι θα πρεπει να κανουμε ως Ευρωπη σε αυτο, αν δεν θελουμε να αφησουμε την Τουρκια να προκαλει χαος στην μια χωρα μετα την αλλη, πχ Λιβυη. Να την κανουμε να πληρωνει ακριβα για καθε της κινηση στο ευρυτερο περιβαλλον, καθε κινηση της να την υποχρεωνει να δαπανα πολιτικο κεφαλαιο. Ετσι, προωθουμε την ατζεντα μας, πως μονο ο Ελληνισμος και μια δυνατη και μεγαλη Ελλαδα μπορει να εγγυηθει την ευνομια και πως οι "δουλειες" για τους μεγαλους θα γινονται απροσκοπτα.

    Τι αλλο ειπε ο Μπορισοφ;
    "Καμία χώρα δεν μπορεί να αναπληρώσει την Τουρκία στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία η οποία γεωστρατηγικά απλώνεται σε δυο ηπείρους ελέγχει τα Στενά. Καταπολεμά το Ισλαμικό Κράτος σε μια ασταθή περιοχή"
    "Η Τουρκία είναι πιστή στη συμφωνία της με μας και δεν έχει περάσει ούτε ένας παράτυπος μετανάστης από την Τουρκία στη Βουλγαρία"
    "Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να πληρώσουμε όλοι, ώστε να υπάρχει ένα μέρος ασφαλές και ζεστό για τα παιδιά στα σύνορα», είπε ο Μπορίσοφ και υποστηρίζοντας ότι η λύση για το προσφυγικό ζήτημα είναι η δημιουργία κέντρων εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, δήλωσε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση"
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτα ειναι τρομερα διπλωματικα οπλα που ξεστομισε ο Βουλγαρος. Αντι να στηριζουν την Τουρκια, την δινουν στεγνα ως προς τις επιδιωξεις της. Σιγουρα ο Μπορισοφ δεν νοιαζεται καθολου για τα παιδια στα συνορα καθως εκλεισε συμφωνια να μην πλησιασει κανενα ουτες καν κοντα στα δικα του συνορα. Αρα τι μας λεει; Να πληρωσουν οι ευρωπαιοι για να δημιουργηθουν κεντρα διπλα στα ελληνικα συνορα και μετα οικισμοι, ωστε στο μελλον να υπαρχουν μουσουλμανικοι θυλακες ασκησης πιεσης στην Ελλαδα που θα την υποχρεωσουν να κρατα δυναμεις στον Εβρο. Γελοιος πραγματικα. "Η Τουρκια απλωνεται σε δυο ηπειρους και ελεγχει τα στενα". Αυτο γιατι το λεει; Ειναι τοσο ανοητοι, που συνεχως και αδιαλειπτως μας δειχνουν τι πρεπει να κανουμε. Να φροντισουμε η Τουρκια να μαζευτει και να απλωνεται μονο σε μια Ηπειρο, και να χασει τον ελεγχο των Στενων. Αρα να χασει την ανατολικη θρακη και την Κωνσταντινουπολη. Εαν η Ελλαδα φερθει εξυπνα, αυτο μπορει να το καταφερει χωρις να ριξει τουφεκια ο ελληνικος στρατος, με απλη παρελαση να φτασει στην Πολη. Γιατι; Διοτι αυτο θα φροντισουμε να δειξουμε πως θα ειναι προς το συμφερον ολων των μεγαλων δυναμεων στη περιοχη αυτη. Και οι ευρωπαιοι πρεπει να πειστουν πως το προβλημα της παρανομης μεταναστευσης θα λυθει μονο οταν η Κωνσταντινουπολη αλλαξει διοικηση διοτι εκει ειναι η πηγη προελευσης των καραβανιων, και η Ρωσια πως τα στενα και ο αγωγος τους θα διασφαλιστει μονο οταν περναει απο ασφαλη ελληνικη/ευρωπαικη διοικηση. Αυτο που εμεις πρεπει να κανουμε με απολυτα αποτελεσματικο τροπο, ειναι να ελεγξουμε τα θαλασσια συνορα, ωστε να φανει πως μονο οι Ελληνες Ακριτες προστατευουν αποτελεσματικα τον ευρωπαικο χωρο και τα καταφερνουν στα πολυ συνολα συνορα. Οσο για το πως θα γινει αυτο, φυσικα απαιτειται να προηγηθει μια μεγαλη ενταση στη περιοχη, που θα πρεπει να προκαλεσουν οι Τουρκοι. Ομως, αν και θα κανουν πισω προς το παρον για λιγο, συντομα θα ξαναρχισουν τα ιδια και χειροτερα. Αυτος ο οδηγητης για την ελληνικη πολιτικη μπορει να μας προετοιμασει το εδαφος για το μελλον. Την υπολοιπη δουλεια θα την κανει η υβρις του καθε Ερντογαν

    ΥΓ. Χαζευοντας τον χαρτη του ρωσικου αγωγου παρατηρησα πως οι Ρωσοι "ξεχασαν" να ζωγραφισουν τα συνορα του Εβρου. Η Ρωσια ειναι εχθρος της Τουρκιας περισσοτερο απο οτι η Ελλαδα. Με ευχαριστηση θα συνεδραμε σε αυτην την πολιτικη κατευθυνση. Υπαρχει διπλωματικο χρεος να ανακαλυψουμε λογους για να ανοιξουμε συνομιλιες μαζι τους σε κορυφαιο επιπεδο. Μια αφορμη θα μπορουσε να ειναι τεχνογνωσια για το αεριο ή κατι σχετικο, να τα βρουμε με τους αγωγους μας για να κερδιζουμε και οι δυο. Μπορουμε απλα να αρχισουμε μια επιθεση φιλιας, υποστηριζοντας καποιες θεσεις τους με τις οποιες συμφωνουμε, και πιστευω πως οι Ρωσοι θα το λαβουν το μηνυμα.
    https://ibb.co/kJvxDWS

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Ελ. Στοχαστή, η Τουρκία σταθερή στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς, εφαρμόζει το σχέδιο που έχει εξυφάνει, ώστε να καταστήσει την Ελλάδα αδύναμη και πειθήνια στα δικά της συμφέροντα.
    Θέλει να υλοποιήσει το σχέδιό της να ανοικοδομήσει μια σύγχρονη Οθωμανική Αυτοκρατορία, που θα ηγείται του ισλαμικού κόσμου και θα είναι μια οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη που θα συμμετέχει επί ίσοις όροις, στις λήψεις των παγκοσμίων αποφάσεων. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν αρέσει σε κανέναν από τους υφισταμένους υπερισχυρούς του κόσμου και αυτό μας εγγυάται πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτρέψουν στον Ερντογάν να κάνει πράξη ένα τέτοιο όνειρο…
    Στην πραγματικότητα κανείς δεν συμπαθεί την Τουρκική αλαζονεία και έπαρση, ούτε βέβαια τον πολιτισμό που εκφράζει. Ούτε στη Δύση, μα ούτε και στην Ανατολή…

    Όμως τα συμφέροντα είναι η αδυναμία της Δύσης, που ο Ερντογάν και οι Τούρκοι διπλωμάτες αξιοποιούν, με το χάρισμα της Βυζαντινής διπλωματίας που κληρονόμησαν (και εμείς ως Έλληνες δυστυχώς απεμπολήσαμε). Επάνω σε αυτά πατούν ώστε να εκβιάζουν και τραμπουκίζουν, ως γνήσιοι Τούρκοι.
    Ωστόσο η Δύση δεν είναι αφελής, παρότι άπληστη και ιδιοτελής. Είναι πολύ πιο έμπειρη και επιτήδεια από τους Οθωμανούς. Πάντα ήταν!
    Ο Ερντογάν αφήνεται να συμπεριφέρεται έτσι, διότι αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί βαθύτερα σχέδια των ισχυρών, που η Τούρκοι διπλωμάτες και ο Ερντογάν δεν μπορούν να δουν.
    Ίδιους χειρισμούς έκαναν και με άλλους ηγέτες της περιοχής και μόλις έπαψαν να τους είναι χρήσιμοι, τους τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που Πούτιν και Τράμπ, κάνουν πως διεκδικούν τον Ερντογάν και αυτός καμαρώνει για την ισχύ του χτίζοντας παλάτια, όπως έκαναν κάποτε ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο Μουαμάρ Καντάφι και τόσοι άλλοι…
    Το τέλος του Ερντογάν θα είναι βίαιο και αιματηρό, σε ότι αφορά τον ίδιο. Η Τουρκία θα διαμελισθεί, μόλις οι ισχυροί μοιράσουν τα κομμάτια της πίτας, αφήνοντας απ’ έξω τους Τούρκους αλαζόνες.
    Όλα είναι θέμα χρόνου, αλλά εμείς θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλη αυτή την κατάσταση, ώστε όχι μόνο να μην ζημιωθούμε εθνικά και οικονομικά, αλλά να επωφεληθούμε από το κενό που θα προκύψει στην περιοχή και να αναβαθμίσουμε την θέση μας, ως ο μόνος αποδεδειγμένα αξιόπιστος και ισχυρός παράγοντας στην πολύτιμη αυτή γεωστρατηγική περιοχή. Είμαστε το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, μια ευρωπαϊκή και χριστιανική χώρα και μια χώρα που δεν έχει βεβαρυμμένο ιμπεριαλιστικό ή επιθετικό ιστορικό.
    Αυτά είναι πολύ δυνατά χαρτιά, όπως επίσης ότι η χώρα μας συστηματικά αδικείται και ζημιώνεται από τις επιβουλές των οικονομικά ισχυρών και των διεθνών συμφερόντων.
    Κι όμως αυτά είναι διπλωματικά όπλα, που συνδυαστικά με άλλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κατάλληλες στιγμές.
    Έχεις μεγάλο δίκιο ότι η έλλειψη οραματισμού και υψηλού στόχου (ας το πουν κάποιοι και μεγαλοϊδεατισμό), μας έχει αποστερήσει από τους χειρισμούς εκείνους που θα μας μετέτρεπαν από παθητικούς (μέχρι ηττοπάθειας), σε ενεργητικούς και δυναμικούς παίκτες στην διμερή και τη διεθνή διπλωματία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνεπώς συντάσσομαι στην σκέψη σου πως πρέπει να δείξουμε την δυναμική μας πλευρά και να εγκαταλείψουμε την παθητικότητα και την μεμψιμοιρία μας.
    Έχουμε τις δυνατότητες να δείξουμε τα κοφτερά μας δόντια σε κάθε έναν που μας θεωρεί δεδομένους, είτε διπλωματικά είτε στρατιωτικά. Αυτοί βεβαίως είναι δυο αλληλένδετοι παράμετροι, που πάνε παντού μαζί. Στρατιωτική ισχύς και διπλωματία! Ακόμη και να υπολείπεται οικονομικά μια χώρα, αν έχει στρατιωτική ισχύ, τα όρια που θέτει πάντοτε υπολογίζονται σοβαρά.
    Η Ελλάδα έχει μια πολύ σοβαρή στρατιωτική ισχύ, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Σκεφτείτε ότι είμαστε πολύ ισχυρότεροι από την Γερμανία και μόνο η Γαλλία και η Βρετανία υπερισχύουν απ΄την Ελλάδα, ακόμη και μετά την 10ετή μας εξοπλιστική αδράνεια, λόγω κρίσεως.
    Το γεγονός ότι παρόλες τις οργανωτικές αδυναμίες μας ως κράτος, καταφέραμε να αμυνθούμε και να κρατήσουμε απαραβίαστα τα σύνορα στον Έβρο, απ΄τις οργανωμένες και υποκινούμενες ορδές των λαθρεποίκων που επιχείρησαν να εισβάλλουν, όπως και το γεγονός ότι μπορέσαμε να διαχειριστούμε την ένταση στην θάλασσα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο με 52 πολεμικά πλοία (Λ.Σ.&Π.Ν.) , τα οποία κατέστησαν αδύνατη την απόβαση των λαθροεισβολέων με βάρκες, δείχνει ότι μπορούμε να είμαστε «σκληροί» και αποτρεπτικοί αν ξεπεραστούν τα όρια.
    Ασφαλώς η ελληνική αντίδραση δεν δίνει τέλος στο τουρκικό σχέδιο, αφού η σπατάλη της ένοπλης δύναμης στα σύνορα, αφήνει κενά στα μετόπισθεν.
    Ως κίνηση αντιπερισπασμού, μα κυρίως προκειμένου να φθείρει την αμυντική και οικονομική ισχύ του κράτους μας, οι Τούρκοι θα εξεγείρουν τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται ήδη στην ενδοχώρα, ώστε να επιβαρυνθεί ο κρατικός μηχανισμός στην καταστολή των βίαιων εξεγέρσεων και βέβαια να αποδιοργανωθεί η οικονομία μας, αλλά και να επιφέρει ψυχολογική φθορά στον λαό μας.
    Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος θα αναγκαστεί να ανταποκριθεί σε όλα τα μέτωπα, αλλά η διπλωματία μας θα πρέπει να πάρει φωτιά.
    Κάποιες ιδέες για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης, είναι οι άμεση δρομολόγηση των παρακάτω ενεργειών:
    1)Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με τις γείτονες χώρες και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και με ταυτόχρονη συμφωνία με ΗΠΑ και Ρωσία, για ελεύθερη διακίνηση των στόλων τους από το Αιγαίο (που θα είναι πλέον κλειστή Ελληνική θάλασσα).
    2)Άμεση ανοικοδόμηση εγκαταστάσεων στα νησιά που έχουν υποδομές (Γυάρος, Μακρόνησος, κτλ) και ταχεία ανέγερση στρατοπέδων συγκεντρώσεως σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Αυτοοργάνωση των λαθρεποίκων και παροχή υλικών και προμηθειών από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Επιτήρηση με drone και σκάφη του λιμενικού. Φυσική οχύρωση.
    3)Σύλληψη μελών ΜΚΟ για υποκίνηση σε εξέγερση, προσφορά υπηρεσίας σε ξένη χώρα, υπονόμευση του κράτους και κατάργηση όλων των ΜΚΟ που κρίνονται ύποπτες. Οικονομικός έλεγχος και αποζημιώσεις-κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
    4) Στενή παρακολούθηση και στοχοποίηση πρακτόρων που δρουν εναντίον της Ελλάδος, επί χρήμασι ή από ιδεολογικούς λόγους.
    5) Απελευθέρωση «κανόνων εμπλοκής» στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, που εμπλέκονται στις προβληματικές περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 6)Μικτές περιπολίες αστυνομίας-στρατού, στις περιοχές υψηλού κινδύνου μέσα στον αστικό ιστό.
    7)Επαναπροώθηση στα τουρκικά παράλια ή την ηπειρωτική Τουρκία στον Έβρο, με δικούς μας «λαθροδιακινητές» από τα νησιά-φυλακές.
    8) Υποκίνηση και υποστήριξη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων μέσα στην Τουρκία.
    9) Μπλοκάρισμα της εμπορικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας και εμπάργκο Τουρκικών προϊόντων.
    10) Πληροφόρηση του διαδικτύου, για την πρακτική της Τουρκίας και τον ρόλο της στην περιοχή, σε αντίθεση με τον ρόλο της Ελλάδας. Βιντεάκια και αναλύσεις στο διαδίκτυο και παρότρυνση για εμπάργκο σε όλα τα Τουρκικά προϊόντα, σε όλη την Ευρώπη.
    11) Κινητοποίηση ομογενών στην Ευρώπη, ώστε να πληροφορούν και να πιέζουν τις κυβερνήσεις τους.
    12) Επιτάχυνση εξοπλιστικών αγορών, με έτοιμο και διαθέσιμο μεταχειρισμένο υλικό (πλοία, αεροσκάφη, UAV, άρματα μάχης, ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ), παράταση της θητείας στους 18 μήνες, αγορά ατομικού εξοπλισμού για όλο το στράτευμα.
    13) Επαναλειτουργία της ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ, με ιδιωτικά κεφάλαια και αφορολόγητο κίνητρο.
    14) Σύσταση ιδιωτικής εταιρίας στρατιωτικών υπηρεσιών (τύπου Blackwater), με έμμισθους στρατιωτικούς και ελεύθερο οπλισμό. Θα αναλαμβάνουν έργο εντός κι εκτός συνόρων, με εργολαβία και σύμφωνα με τα συμφέροντα του κράτους (ένας ιδιωτικός υπερσύγχρονος στρατός των 2500 επαγγελματιών, είναι τρομερό εργαλείο για άσκηση σκληρής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής). Υπάρχουν Έλληνες και ξένοι επενδυτές που θα μπορούσαν να το χρηματοδοτήσουν.
    15) Συνεργασία με τις Ισραηλινές δυνάμεις, για κοινές δράσεις επιτήρησης, παρακολούθησης και διείσδυσης χειρισμών στο Τουρκικό κράτος.
    16) Προσφορά συνεργασίας σε Ρωσικά συμφέροντα και ανταλλάγματα, εμπορικού και όχι εξοπλιστικού χαρακτήρα.
    17) Άσκηση βέτο σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, όπου η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει πιέσεις, επικαλούμενη διαρκώς «κατάσταση ανάγκης» και διατυμπανίζοντας τον ακριτικό της ρόλο, ως εγγυητής των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Επίκληση αναγκαιότητας, ώστε να μη τηρεί δεσμεύσεις από συνθήκες που οι υπόλοιπες χώρες-μέλη, δεν εφαρμόζουν de facto.
    18) Απαγόρευση πτήσεων και προσγειώσεων στις τουρκικές αεροπορικές εταιρίες.
    19) Σύσταση ενιαίου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με τους επιτελείς των Ε.Δ. και Σ.Α., ώστε να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις και να ενημερώνονται όλοι, για τις στρατηγικές που μπορούν να επιλεχθούν κατά περίπτωση.
    20) Ασκήσεις επιστράτευσης και ασκήσεις πεδίου από εφέδρους, πολύ τακτικά.
    Συνεχίζεται...

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα λυκιε.δεν θα μπορουσα να μην συμφωνησω στις παραπανω θεσεις σου που ειναι ολες σωστες αλλα υπαρχει ενα μεγαλο αλλα.για να γινουν ολα αυτα πραξη θα πρεπει την ελλαδα να την κυβερνουν λυκοι και οχι κοτες οπως συμβαινει πολλα χρονια τωρα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα αγαπητέ HUNTER! Έχεις δίκιο φίλε μου, αλλά είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση αυτή τη φορά, υλοποιεί κάποια πράγματα προς τη σωστή θα έλεγα κατεύθυνση. Ωστόσο έχει να κάνει πάρα πολλά ακόμη για να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει αλώβητη, μέσα σε όλη αυτή την κόλαση που αναδύεται στην περιοχή μας...
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  7. "Θέλει να υλοποιήσει το σχέδιό της να ανοικοδομήσει μια σύγχρονη Οθωμανική Αυτοκρατορία, που θα ηγείται του ισλαμικού κόσμου"
    "Όμως τα συμφέροντα είναι η αδυναμία της Δύσης[...] Επάνω σε αυτά πατούν ώστε να εκβιάζουν και τραμπουκίζουν, ως γνήσιοι Τούρκοι."
    "Η Τουρκία θα διαμελισθεί, μόλις οι ισχυροί μοιράσουν τα κομμάτια της πίτας, αφήνοντας απ’ έξω τους Τούρκους αλαζόνες."

    Πολυ σωστα ειναι αυτα. Θα προσεθετα πως η επιθυμια αναβιωσης της Οθωμανικης αυτοκρατοριας ειναι απλα ενα προσχημα που αποκρυβει την βαθυτερη αρρωστη ανθρωπινη επιθυμια της κυριαρχιας με το ζορι εναντι των αλλων, ειδικα εκεινων που φαινονται στα ματια του ανωτεροι. Δειχνει τοσο γραφικο. Ειναι σαν τον κακο απο τα καρτουν, που επιθυμει να αποκτησει "παγκοσμια εξουσια". Δεν εχει σημασια να αναλυσουμε τα "γιατι" αυτης της επιθυμιας, τα εχει λυσει η ψυχολογια. Σημασια εχει πως αντιδρας απεναντι σε καποιον κακοβουλο ναρκισσο (malignant covert narcissist) με εξουσια στα χερια του. Επαναλαμβανω, πως η ψυχολογια εχει την απαντηση σε αυτο. Αυτη η γνωση πρεπει να χρησιμοποιηθει. Για παραδειγμα δεν τον "τρεφεις". Δεν του προσφερεις το "ναρκισσιστικο αποθεμα" που αναζηταει οπως καποιος εθισμενος. Ο Ερντογαν λαχταραει να καλεσθει σε τραπεζι συζητησεων, να πει την αποψη του και να την δει να "μετραει". Μπορει να κανει και πολεμο, μονο και μονο γι αυτο. Μετα βεβαια, καθε ειλικρινη προσπαθεια θα την βγαλει αχρηστη και ανικανη. Αυτο το εχουμε στα υποψιν. Λεμε "Ερντογαν" αλλα πολλοι μουσουλμανοι ακολουθουν αυτο το μοτιβο

    Εχοντας αναγνωρισει πως τα συμφεροντα ειναι το νομισμα συνδιαλλαγης με τη Δυση, μπορουμε να παιξουμε αυτο το παιχνιδι αριστα. Θα φροντισουμε ολων τα συμφεροντα να περνουν απο εμας. Ηδη με τον EastMed τα συμφεροντα μια σειρας χωρων περνουν υποχρεωτικα απο εμας. Με την Δυση πλεον τα εχουμε σχετικα καλα, καλο ειναι που αναδεικνυουμε συνεχως πως ειμαστε οι Ακριτες της Ευρωπης που την προφυλασσουν απο ορδες μεταναστων. Να συνεχισουμε να το κανουμε. Μενει να πιασουμε και την Ρωσια, που ειναι μια χωρα θετικα προσκειμενη προς εμας. Αν φροντισουμε να αναδειξουμε κοινα συμφεροντα, η Ρωσια θα ακολουθησει. Τι θελει η Ρωσια; Διαβαση απο τα Στενα και να μην ειναι απομονωμενη απο την Ευρωπη. Η Δυση δεν την εμπιστευεται και δεν την γουσταρει, μονο η Ελλαδα μπορει να παιξει τον ρολο του συνδετικου κρικου. Μια μεγαλη Ελλαδα που θα ειχε τον ελεγχο των Στενων, θα τον επαιζε πολυ καλυτερα αυτον τον ρολο για τη Ρωσια. Δεν λεω να τις κανουμε πλατες, αλλα να δημιουργησουμε μια αμοιβαια επωφελη συνυπαρξη μεταξυ Δυσης και Ρωσιας, οπως το κανει και η Γερμανια με τους βορειους αγωγους. Εδω υπαρχουν πολλες κινησεις που μπορει να κανει μια ενεργητικη ελληνικη διπλωματια. Στη Συρια μπορει να ειναι δυσκολο, αλλα στη Λιβυη ειναι απαραδεκτο να εχει βαλει το χερι της η Τουρκια. Προσωπικα, θα εμπαινα ευχαριστως και θα επαιζα ενα χαμενο παιχνιδι να ασχοληθω με τη Συρια απλα για να περασω το μηνυμα. Θα ελεγα δηλ "Ειναι απαραδεκτο αυτο που συμβαινει με τις ροες στην Ευρωπη, οποτε καιρος να αναλαβουμε ειρηνευτικες πρωτοβουλιες εκ μερους της Ευρωπης, ωστε να βοηθησουμε στην επιλυση, μιας και η Τουρκια δεν τα καταφερνει καθολου." Δεν προκειται να το λυσουμε, αλλα μερικες μονο επισκεψεις του χαμογελαστου Δενδια θα εκαναν την δουλεια. Οσες περισσοτερες εκλεινε, ακομα και με τους Ρωσους, ακομα καλυτερα.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Τουρκια δεν θα διαμελισθει απο μονη της οταν ερθει το πληρωμα του χρονου, αλλα κυριως λογω των κινησεων και αποτελεσματων που θα δρεψουν οι αλαζονικες κινησεις της. Θελω να πω, πως για να συμβει αυτο, η Ελλαδα αρκει να ανακτησει τον αερα και την "αυρα" ενος κρατους που επιδιωκει εξω απο τα συνορα της την ειρηνη στην περιοχη. Δεν ξερω αν καποιος ιδιωτικος στρατος θα ηταν καλη κινηση εκ μερους της Ελλαδας διοτι θα μπορουσε να γυρισει μπουμερανγκ, να χρησιμοποιηθει δηλ με τροπο επιβλαβη για εμας, απο εκεινους που κανουν συνεχεια αυτην την δουλεια. Ειναι σαν το ρητο που λεει να αποφευγεις να παλεψεις με ενα γουρουνι στις λασπες, διοτι ειναι ο φυσικος του χωρος, του αρεσει αυτο που κανει και το ξερει καλυτερα. Η Ελλαδα μπορει να προσφερει την επιλογη του πολιτισμου και της δικαιοσυνης. Σιγουρα δεν θα εχει σοβαρο αποτελεσμα στην πραξη, ομως θα βαλει την Ελλαδα στο καδρο. Θελω να πω πως αν δεν βαλουμε εμεις το χερι μας, χωρις πολεμο, αλλα με καταλληλες μετακινησεις, η Τουρκια θα παραμεινει χρησιμη αν και προβληματικη.


    Συντασσομαι και εγω λοιπον στη σκεψη σου πως "εμείς θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλη αυτή την κατάσταση, ώστε όχι μόνο να μην ζημιωθούμε εθνικά και οικονομικά, αλλά να επωφεληθούμε από το κενό που θα προκύψει στην περιοχή και να αναβαθμίσουμε την θέση μας, ως ο μόνος αποδεδειγμένα αξιόπιστος και ισχυρός παράγοντας στην πολύτιμη αυτή γεωστρατηγική περιοχή. Είμαστε το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, μια ευρωπαϊκή και χριστιανική χώρα και μια χώρα που δεν έχει βεβαρυμμένο ιμπεριαλιστικό ή επιθετικό ιστορικό." με την μονη προσθεση, πως αυτο θα πρεπει να το κανουμε αμεσα, σαν να εχει υπρξει ηδη το κενο και να μην περιμενουμε. Στην ουσια εμεις θα κινησουμε διαδικασιες που θα το προκαλεσουν, ομως εμεις δεν θα το πουμε ποτέ αυτο. Εμεις προσπαθουμε απλα για την ειρηνη και ασφαλεια στη περιοχη.

    Επομενως, η συζητηση μεταφερεται σε πραξεις, και εδω θελει αρκετη προσοχη, διοτι μας περιμενουν στη γωνια. Ειναι καλο ομως που μας δειχνουν μονοι τους τι πρεπει να κανουμε. Αν μας πουνε πχ καλα λογια σε κατι, τοτε ξερουμε πως εκει τα εχουμε κανει θαλασσα. Οταν επιτιθονται σε κατι, τοτε αυτο παει καλα. Η λεκτικη επιθεση στον Μητσοτακη πως δεν δειχνει οικτο πχ, ειναι επιβραβευση του Μητσοτακη διοτι απεφυγε το αντιστοιχο χτυπημα του Ερντογαν. Σαν να του λεει: "Ντροπη σου ρε, γιατι το απεφυγες; Κατσε να το φας σαν ανδρας"
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οσον αφορα τις προτεινομενες δρασεις, θα ηθελα να καταθεσω την υποσημειωση, πως στρατιωτικα δνε χρειαζεται να κανουμε επιθετικες κινησεις, αλλα να αμυνθουμε. Παντα ο αμυνομενος και δη ο καλα προετοιμασμενος εχει το μεγαλο πλεονεκτημα. Για παραδειγμα: "Απελευθέρωση «κανόνων εμπλοκής» στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, που εμπλέκονται στις προβληματικές περιοχές"
    Αυτο ειναι σωστο μετρο για το οποιο θα πρεπει να ειμαστε ετοιμοι, ομως ο τωρινος χρονος ειναι τρομερα ακαταλληλος. Οφειλουμε να ειμαστε ετοιμοι να το ενεργοποιησουμε, αλλα να μην το ενεργοποιησουμε, παρα μονο οταν υπαρχει αντιστοιχη επιθετικη κινηση απο την μερια των Τουρκων στρατιωτικων στα συνορα μας. Υπαρχει μια απαραιτητη διαδικασια δηλ που πρεπει να τηρηθει, πχ να βρεθουν οπλα στους παρανομους μεταναστες, να ανακοινωθει αμεσα, να ενημερωθει ο κοσμος και οι αρμοδιοι κοκ. Διαφορετικα εχουμε χασει τον πολεμο της προπαγανδας, φαινεται πως εμεις κλιμακωνουμε την κατασταση, η απεναντι ππλευρα θα αντιδρασει και καλα αμυνομενη, και μπορει να εγειρει και ζητημα προστασιας μουσουλμανικης μειονοτητας. Πρεπει να ειμαστε ετοιμοι γι ολα αυτα, οι αλλοι εχουν σχεδιο ετοιμο. Δεν πρεπει να πεσουμε στην παγιδα. Παντα η Τουρκια πρεπει να κανει τις κλιμακωσεις.

    Τα περισσοτερα που αφορουν ξεκαθαρα μονο εμας, ειναι δικαιωμα μας να τα κανουμε. Τα υπολοιπα μετρα που αφορουν την Τουρκια, πρεπει να τα κραταμε και να τα χρησιμοποιησουε με φειδω στις επερχομενες κλιμακωσεις που σιγουρα θα υπαρξουν σε επομενους χρονους. Ειναι παιχνιδι για γερα νευρα οπου δοκιμαζονται αντανακλαστικα. Εδω θα ειμαστε με το καλο να τα λεμε
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «…την Ρωσια, που ειναι μια χωρα θετικα προσκειμενη προς εμας. Αν φροντισουμε να αναδειξουμε κοινα συμφεροντα, η Ρωσια θα ακολουθησει. Τι θελει η Ρωσια; Διαβαση απο τα Στενα και να μην ειναι απομονωμενη απο την Ευρωπη. Η Δυση δεν την εμπιστευεται και δεν την γουσταρει, μονο η Ελλαδα μπορει να παιξει τον ρολο του συνδετικου κρικου. Μια μεγαλη Ελλαδα που θα ειχε τον ελεγχο των Στενων…»
    «…απλα για να περασω το μηνυμα. Θα ελεγα δηλ "Ειναι απαραδεκτο αυτο που συμβαινει με τις ροες στην Ευρωπη, οποτε καιρος να αναλαβουμε ειρηνευτικες πρωτοβουλιες εκ μερους της Ευρωπης, ωστε να βοηθησουμε στην επιλυση, μιας και η Τουρκια δεν τα καταφερνει καθολου." Δεν προκειται να το λυσουμε, αλλα μερικες μονο επισκεψεις του χαμογελαστου Δενδια θα εκαναν την δουλεια…»

    Δυστυχώς η Ρωσία δεν είναι πλέον μια χώρα φιλικά προσκείμενη σε εμάς. Η τελευταία φορά που ήταν «φιλική» μαζί μας, ήταν όταν επιχείρησε ο πρωθυπουργός Καραμανλής να συνάψει συμφωνίες μαζί της και τιμωρήθηκε σκληρά από τις ΗΠΑ, διότι επιχείρησε να φύγει απ΄το μαντρί της Δύσης, χωρίς να …ρωτήσει.
    Για την ιστορία, η Ρωσία ποτέ δεν υπήρξε πραγματική φίλη με τους ομόδοξους Έλληνες. Ήταν πάντοτε ένας δόλιος και καιροσκόπος «φίλος», που χρησιμοποιούσε το ομόδοξον προκειμένου να εξαπατά τους Έλληνες και να διασφαλίζει τα δικά της συμφέροντα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό να μας βλέπει να ματώνουμε, σφυρίζοντας αδιάφορα…
    Στην ιστορία δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή που η Ρωσία να στήριξε πραγματικά την Ελλάδα, αν δεν είχε η ίδια να ωφεληθεί πολλαπλάσια. Αυτό δεν λέγεται φιλική πρόθεση.
    Εννοείται λοιπόν, πως αν η Ελλάδα είχε τον έλεγχο των Στενών, η Ρωσία θα υποκρινόταν και πάλι την «φίλη» χώρα. Όμως απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο ακόμη, αφού τα Στενά είναι το μείζων γεωστρατηγικό σημείο που ελέγχει η Τουρκία και δεν θα το εγκατέλειπε, αν δεν θυσίαζε το σύνολο του πολεμικού της αποθέματος…

    Ο πόλεμος στη Συρία είναι στην ουσία μια διαμάχη γεωστρατηγικών συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε τέτοια κλίμακα συγκρούσεων, όχι η Ελλάδα, μα ούτε ολόκληρη η Ε.Ε. έχει άμεσο λόγο. Η Ε.Ε. διαμαρτύρεται για τις προσφυγικές ροές και πληρώνει για να τις αποφύγει, δείχνοντας έτσι στον Ερντογάν την Αχίλλειο πτέρνα της, ο οποίος με τη σειρά του εκβιάζει για περισσότερο χρήμα ανοίγοντας κατά βούληση την κάνουλα των ροών (που περιέχουν κατά το πλείστον, λαθρομετανάστες της Ασίας και της Αφρικής και όχι πρόσφυγες της Συρίας).
    Συνεπώς η κατάσταση εκεί διαμορφώνεται σύμφωνα με τα συμφέροντα των ισχυρών και η αδύναμη Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει ειρηνευτικό ρόλο, διότι δεν έχει το κύρος ώστε να γίνει αποδεκτή, ούτε καν με μια στοχευμένη επίσκεψη.
    Ίσως να μπορούσαμε όμως να ηγηθούμε μιας πρωτοβουλίας, η οποία θα περιελάμβανε ακόμη και το Ισραήλ, ως ενίσχυση του κύρους μιας τέτοιας απόπειρας. Εμείς ως θιγέντες από τους λαθρομετανάστες και οι υπόλοιπες χώρες ως γεωστρατηγικά εμπλεκόμενες.

    Σε ένα περιβάλλον πολεμικών συρράξεων, αυτός που παραμένει ειρηνικός και παθητικός, γίνεται βορά των θηρίων που χρησιμοποιούν ήδη τα δόντια τους και ξεσκίζουν σάρκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σαφώς ειρηνιστές και δεν επιδίωκαν τον πόλεμο αν δεν εξαντλούσαν την διπλωματία. Όταν όμως αυτή εξαντλείτο, τότε δεν δείλιαζαν και πολεμούσαν με θάρρος, δίχως να λογαριάζουν την ισχύ του αντιπάλου. Αυτό τους έκανε υπολογίσιμους και ισχυρούς όταν έπρεπε ξανά να διαπραγματευτούν με κάποιον αντίπαλο.
    Αναφέρομαι βέβαια στην άποψη του να είμαστε πάση θυσία ειρηνικοί, δείχνοντας πολιτισμό και δικαιοσύνη, όταν οι άλλοι έχουν προχωρήσει σε ασύμμετρο ή συμβατικό πόλεμο εναντίον μας.
    Σίγουρα είναι στρατηγικά ορθό, το να περιμένουμε τις επιθετικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας και να μην πέσουμε στην παγίδα της πρώτης κίνησης, αποφεύγοντας τις προβοκάτσιες που ήδη βάζουν οι Τούρκοι. Όμως η διπλωματία μας ενισχύεται μόνο αν κάθε μας επιχείρημα ακολουθείται από αποφασιστικότητα που μπορεί να μετατραπεί σε πράξη και να μην μένουν απλά λόγια…
    Εδώ επισημαίνω την προσοχή που πρέπει να δοθεί από τις Αρχές, σε μια υπολογίσιμη μερίδα ανεγκέφαλων «πατριωτών», που θεωρούν πως πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους διαχείριση της κρίσης, με το να πάρουν τα όπλα και να σκοτώσουν τους λαθροεισβολείς στον Έβρο και τα νησιά μας. Βλέπω διαχειριστές και σχολιαστές σε ιστολόγια, που από την καρέκλα του σπιτιού τους, ζητούν να φύγουν οι «κακοί ματατζήδες» από τα σύνορα και να αναλάβουν οι καλοί ντόπιοι ελληναράδες με τα όπλα τους, που θα κάνουν την πρώτη κίνηση (σκοτώνοντας άοπλους), ώστε να εξωθήσουν την χώρα σε πόλεμο, για να τους γ@μήσουμε...
    Δυστυχώς τέτοιοι ηλίθιοι είναι πολλοί και επικίνδυνοι. Το ίδιο επικίνδυνοι με αυτούς τους «Έλληνες» που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να γεμίσουμε με εκατομμύρια λαθρεποίκων και που είναι δεδηλωμένα ανθέλληνες, εθνομηδενιστές και που αν γίνει πόλεμος, θα πάρουν τα όπλα εναντίον μας!
    Ένας ιδιωτικός στρατός μισθοφόρων που θα ανήκει σε ανώνυμους ιδιώτες και όχι στο κράτος, εκμεταλλευόμενος τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, μπορεί να εξυπηρετεί παρασκηνιακή διπλωματία, όπως ακριβώς συμβαίνει με αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε και την παρασκηνιακή και την επίσημη διπλωματία. Έτσι παίζεται το παιχνίδι διεθνώς και δυνατός παίκτης είναι αυτός που διαθέτει πολλούς κρυφούς άσσους στο μανίκι του.
    Ουδεμία ενέργεια μιας τέτοιας εταιρίας, θα αναγνωρίζεται επισήμως από το κράτος ως δική του. Νομίζω γίνομαι αντιληπτός.
    Η απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής που πρότεινα, αφορά μόνο συγκεκριμένες περιοχές και σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Η απελευθέρωση σημαίνει πως αν η ένοπλη δύναμη της χώρας (αστυνομία και στρατός), δεχθούν μίαν ένοπλη επίθεση, θα απαντήσουν ανάλογα (ποιοτικά και ποσοτικά) χωρίς να αναμένουν οποιαδήποτε εντολή ή έγκριση από «πάνω». Φαντάζει αυτονόητο, αλλά δεν είναι! Οι διαταγές λένε ότι μια οργανωμένη ομάδα (διμοιρία, λόχος, κτλ), δεν μπορεί να απαντήσει με πυρά σε μίαν ανάλογη επίθεση, αν δεν λάβει την σχετική εντολή.
    Αντιθέτως αστυνομικός που δεν αποτελεί μέλος τέτοιου σχηματισμού, μπορεί να ανταποδώσει τα πυρά χωρίς καμία έγκριση, αφού ισχύει η αυτοάμυνα και η σχετική νομοθεσία για την χρήση των όπλων. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους στρατιωτικούς.

    Οι προτάσεις που έκανα, μπορούν να εφαρμοστούν με ιεράρχηση ανάλογη της σπουδαιότητάς των. Στόχος δεν είναι η επιθετικότητα, αλλά η ανάληψη του τακτικού και του διπλωματικού πλεονεκτήματος, σε όλα τα επίπεδα. Είναι η οχύρωση της Ελλάδας, ώστε να μην μπορεί να πιαστεί πουθενά στον ύπνο και να είναι έτοιμη για όλες τις μάχες που θα πρέπει να δώσει. Είναι επίσης η δημιουργία αντανακλαστικών που δεν θα κλιμακώνουν, αλλά θα δημιουργούν το λεγόμενο «ισοδύναμο τετελεσμένο», στις κινήσεις των Τούρκων.
    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλιμακώσουμε την ένταση αν δεν προκληθούμε. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση, όταν απειλείται η εθνική μας ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα (στο Αιγαίο).

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέλει πολλή προσοχή το επόμενο βήμα που κάνει η Τουρκία. Η αποστολή 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με ρόλο την δήθεν ανακοπή της επαναπροώθησης των εισβολέων στον Έβρο από την ελληνική αστυνομία, αποτελεί μια αναβάθμιση της έντασης, που μας φέρνει πιο κοντά στο θερμό επεισόδιο.

    Στόχος η ένοπλη αντιπαράθεση με Έλληνες αστυνομικούς, επάνω στην οριογραμμή του Έβρου, ώστε να κλιμακωθεί η ένταση και να δικαιολογήσει γενίκευση και ταυτόχρονα διπλωματικό επιχείρημα σε όφελος της Τουρκίας.
    Ωστόσο η βίαιη εξώθηση ανθρώπων σε άλλη χώρα είναι παράνομη, πρωτίστως για την Τουρκία που αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία, ότι επισήμως το διαπράττει.
    Η επαναπροώθηση των εισβολέων υπό τέτοιες συνθήκες από τη χώρα μας, δημιουργούν δίκαιο που μας απαλλάσσει από την ευθύνη.
    Θέλει πολλή προσοχή ο χειρισμός που θα κάνουν οι επιτελείς.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. λύκιε μανάρι μου, πολύ το παιδεύεις... έλα να σε πω εγώ τί θα γένει...

    With our backs to the sky
    And our eyes on the ground
    With the clouds far below
    No horizon around
    With the wind in our face
    And our arms open wide
    We will pass through this place
    To the other side

    https://www.youtube.com/watch?v=DJNUk-O2RlY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό που θα συνιστούσα στους επιτελείς, είναι η άμεση χορήγηση φορητών καμερών GoPro σε κάθε αστυνομικό και στρατιωτικό, καθώς και φορητών καμερών υπερύθρων με ζουμ 12Χ σε κάθε ομάδα περιπολίας, ώστε οτιδήποτε συμβαίνει να καταγράφεται.
    Χρειαζόμαστε πειστήρια για να τα δημοσιοποιούμε στην διεθνή κοινότητα.
    Άμεση διάταξη αμφιβίων οχημάτων του στρατού, ώστε όταν εντοπιστεί ομάδα λαθροεισβολέων που επιχειρεί να διαβεί τον ποταμό, συνοδεία αμφιβίου οχήματος της τουρκικής αστυνομίας, να καταγράφεται ολόκληρη η ενέργεια. Άμεση σύλληψη λαθροεισβολέων και Τούρκων αστυνομικών και κατάσχεση του θωρακισμένου αμφιβίου οχήματος.
    Αν οι ένοπλοι Τούρκοι, ανοίξουν πυρ εναντίον μας, άμεση απάντηση με πυρά.
    Όλα αυτά, μόνο όταν εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.
    Αν συλλάβουμε έστω και μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας με τα όπλα και το όχημά τους, έχουμε κερδίσει ολόκληρη την διπλωματική διαμάχη σε διεθνές επίπεδο και δικαιολογείται η κάθε μας αμυντική ενέργεια.
    Ωστόσο θέλει αυτοσυγκράτηση και επαγγελματισμό, ώστε να μην συμβεί το αντίθετο και χάσουμε το πλεονέκτημα.
    Καταγραφή λοιπόν και σύλληψη, σε αυτή τη φάση.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. "Δυστυχώς η Ρωσία δεν είναι πλέον μια χώρα φιλικά προσκείμενη σε εμάς"
    Η Ρωσια ειναι τοσο φιλικα προσκειμενη σε εμας, οσο της επιτρεπουμε εμεις να ειναι. Προφανως, φιλες χωρες δυστυχως δεν υπαρχουν, καθε χωρα ευθυγραμμιζεται με τα συμφεροντα της. Σχεσεις οπως αυτη της Ελλαδας με την Κυπρο ειναι εξαιρεσεις στην ιστορια. Ολες οι χωρες σφυριζαν αδιαφορα οταν ματωναμε, τα τελευταια 100 κατι χρονια το διδαχτηκαμε αυτο. Δεν εχουμε πραγματικους φιλυος, ποτέ δεν ειχαμε. Ομως, δεδομενου οτι εμεις δεν ηπιαμε ποτέ το αιμα κανενος, εχουμε σε σχεση με τις αλλες χωρες ενα "καθαρο κουτελο" που μας επιτρεπει να περπαταμε με το κεφαλι ψηλα. Μπορουμε να μιλαμε με οποιονδηποτε με ειλικρινεια και οχι με απυθμενο θρασος και υποκρισια σαν μιλαμε για ειρηνευση και πολιτικες λυσεις. Αυτο ειναι ενα πολιτικο κεφαλαιο που η χωρα μας διαθετει, και δυσκολα μπορω να σκεφτω αλλη χωρα που να μπορει να ισχυριστει κατι παρομοιο. Ενας ιδιωτικος στρατος τυπου Βαγκνερ γκρουπ, μολονοτι αποτελει ενα πολυ χρησιμο εργαλειο για την προωθηση της ατζεντας καθε χωρας, θα μας βοηθησουμε παρασκηνιακα, αλλα ισως να χαναμε αυτο το προτερημα που περιγραφω. Η Ελλαδα εχει την δυνατοτητα να γινει ενας ΟΗΕ της προκοπης, στην πραξη, στην ευρυτερη περιοχη, και οχι σουργελο σαν τον ΟΗΕ.

    Τα Στενα δεν μπορουμε να τα παρουμε εμεις, αυτην την εκστρατεια δεν μπορουμε να την υποστηριξουμε λογω των γυρω-γυρω προυποθεσεων που προαπαιτουνται. Μπορουμε να την παραλαβουμε μονο αφου μας ζητηθει. Στοχος μας λοιπον να εγειρουμε ολα αυτα τα γυρω-γυρω που υπαρχουν αλλα δεν αναδεικνυονται. Ποιος ο λογος μιας στρατιωτικης εκστρατειας απο την Ελλαδα οταν η Ρωσια θα μπορουσε να τα καταλαβει σε ενα διημερο μεσω θαλασσης; Ετσι και αλλιως, αν δεν θελει η Ρωσια, η Ελλαδα και να τα καταλαμβανε, δεν θα μπορουσε να τα κρατησει ουτε για μια μερα. Αρα, εμεις τι λεμε; Υπονοουμε πως θα θελαμε, αλλα δεν μπορουμε. Τι λεμε επομενως; Οπως ο Ερντογαν ο,τι θυμαται χαιρεται, ετσι και καποιες ελληνικες δηλωσεις, θα βρουν αφορμες να θυμηθουν εποχες Βυζαντινες και ειρηνης στην περιοχη οπου ανθουσε το εμποριο και οι λαοι. Ειμαι βεβαιος πως οι Ρωσοι θα το πιασουν το νοημα.

    "Ο πόλεμος στη Συρία είναι στην ουσία μια διαμάχη γεωστρατηγικών συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε τέτοια κλίμακα συγκρούσεων, όχι η Ελλάδα, μα ούτε ολόκληρη η Ε.Ε. έχει άμεσο λόγο""Ίσως να μπορούσαμε όμως να ηγηθούμε μιας πρωτοβουλίας, η οποία θα περιελάμβανε ακόμη και το Ισραήλ, ως ενίσχυση του κύρους μιας τέτοιας απόπειρας"

    Στην ουσια ο ιδιος ο Ερντογαν μας δινει τον αμεσο λογο να εμπλακουμε οταν λεει για παππου του Μητσοτακη. Σε κατι τετοιο εγω θα ελεγα στον Γεραπετριτη ή Πετσα να βγει να απαντησει σε ερωτηση δημοσιογραφου επισημα μια αιχμηρη ανακοινωση στο στυλ:

    "Τετοιες δηλωσεις ειναι ντροπη να λεγονται. Ειναι ντροπη απεναντι στους αμετρητους νεκρους που θρηνησε η Ελλαδα οπως και οι Συμμαχοι στον Β παγκ πολεμο, υπερασπιζομενη την ελευθερια του συγχρονου κοσμου. Σε αυτον το πολεμο απεναντι στην τυραννια, πού ηταν αληθεια η Τουρκια; Θρασος να μιλουν αυτοι που απειχαν, σε αυτους που θυσιαστηκαν κτλ κτλ"

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και ταυτοχρονα στο Δενδια να οργανωσει πρωτοβουλια μαζι με ΕΕ στην οποια θα μπει μπροστα ο ιδιος, να μιλησει μετα και με τη Ρωσια και Συρια και καθε αλλον. Ως Δενδιας θα ελεγα: "Εχει δικιο ο Ερντογαν, ο Συριακος λαος ειναι φιλικος με τον ελληνικο λαο, και σε αυτο το πλαισιο στις δυσκολες στιγμες που περναει, οφειλουμε στην ιστορια και στο κοινο μας παρελθον, να δοκιμασουμε να βοηθησουμε με οποιο τροπο μπορουμε. Μιλησα με τους ομολογους μου στην περιοχη και θα συναντηθω και με τον κυριο Ασαντ, ωστε αν μπορει να υπαρξει μια διαμεσολαβηση προς οφελος του δοκιμαζομενου Συριακου λαου, αυτο να συμβει" Και θα μιλαγα και με Κουρδους μετα κοκ

    Ειναι πονηροι ομως οι Ρωσοι, το εκλεισαν εκεινοι γρηγορα το θεμα, γιατι απο διπλωματια ξερουν σε αντιθεση με εμας. Γι αυτο λεω αν εμεις αφησουν υπονοουμενα στον αερα, οι Ρωσοι θα τα πιασουν. Η Ρωσια ομως δεν μπορει να ειναι "φιλη" ακομα και αν θελει, οταν εμεις της παμε συνεχως κοντρα

    "Σίγουρα είναι στρατηγικά ορθό, το να περιμένουμε τις επιθετικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας και να μην πέσουμε στην παγίδα της πρώτης κίνησης, αποφεύγοντας τις προβοκάτσιες που ήδη βάζουν οι Τούρκοι"
    ΕΙναι σιγουρο πως θα τις κανει. Δεν μπορει να συγκρατηθει. Ας ειναι δικες τους οι πρωτες κλιμακωσεις. Η προταση με την καμερα GoPro σε καθε ομαδα ειναι πολυ καλη. Μπορει να προσαρτηθει σε κρανος. Θα μας κερδισει τον πολεμο προπαγανδας που κανει η Τουρκια. Ακουγεται πολυ μοντερνα ιδεα, αλλα ειναι πληρως εφαρμοσιμη σημερα. Εκτος αυτου θα συμβαλει στην συνοχη του ελληνικου λαου,στη συσπειρωση και στο φρονημα.

    "Στόχος η ένοπλη αντιπαράθεση με Έλληνες αστυνομικούς, επάνω στην οριογραμμή του Έβρου, ώστε να κλιμακωθεί η ένταση και να δικαιολογήσει γενίκευση και ταυτόχρονα διπλωματικό επιχείρημα σε όφελος της Τουρκίας."
    Πραγματι, για την Τουρκια οι ανθρωποι ειναι πληρως αναλωσιμοι. Ο Ερντογαν δουλευει με το σκεπτικο, σου δημιουργω μπαχαλο για να σε αναγκασω να διαπραγματευτεις μαζι μου και κατι να παρω. Εμεις δεν εχουμε να διαπραγματευτουμε κατι εν προκειμενω στον Εβρο. Αν η βαρκα των Τουρκων προσαραξει στην ελληνικη πλευρα, ναι μπορεις να τους συλλαβεις, ομως δεν θα κανουν αυτο το λαθος. Πιστευω πως θα τους εχει δοθει εντολη, εξ ου και οι ειδικες δυναμεις, να μην επιτρεψουν κατι τετοιο και να προτιμησουν να ανοιξουν πυρ ολοι, ωστε μετα να το παρουσιασουν προπαγανδιστικα πως οι Ελληνες σκοτωνουν και τους στρατιωτες. Αρα, το ποταμι θελει προσοχη. Οταν οι βαρκες με τους μεταναστες ειναι στο ποταμι, και εμεις τους λεμε "Πισω" και οι Τουρκοι" μπροστα, με τα οπλα, τοτε αυτο δινει δικαιο σε εμας, ομως ειναι πραγματι σκηνικο στημενο για θερμο επεισοδιο. Αντι να πεσουν σφαιρες, εδω χρειαζονται βιντεο. Τα αντισοτιχα βιντεο θα αποτελεσουν ντοκουμεντα που μετα θα οδηγησουν σε ξεκαθαρη υπαιτιοτητα της Τουρκικης πλευρας

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. «…φιλες χωρες δυστυχως δεν υπαρχουν, καθε χωρα ευθυγραμμιζεται με τα συμφεροντα της. Σχεσεις οπως αυτη της Ελλαδας με την Κυπρο ειναι εξαιρεσεις στην ιστορια…»
    Κι όμως υπάρχουν φίλες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη. Είναι αυτές που έχουν πολλά κοινά, όπως φυλετική συγγένεια, κουλτούρα και θρησκευτικό δόγμα. Αυτές που κάποτε αποτελούσαν ενιαίες αυτοκρατορίες. Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Δανία, Βέλγιο, κτλ είναι πραγματικά φίλες χώρες και αλληλοϋποστηρίζονται διαχρονικά στην ιστορία. Δυστυχώς στην περιοχή μας, περιστοιχιζόμαστε από εχθρικές χώρες, ακριβώς διότι δεν μας ενώνει κανένα κοινό στοιχείο. Ούτε φυλετικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε πολιτισμικό, ούτε βέβαια και ιστορικό εκτός του ότι υπήρξαμε απάρτια πολυπολιτισμικών αυτοκρατοριών (Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί).

    «…δεδομενου οτι εμεις δεν ηπιαμε ποτέ το αιμα κανενος, εχουμε σε σχεση με τις αλλες χωρες ενα "καθαρο κουτελο" που μας επιτρεπει να περπαταμε με το κεφαλι ψηλα. Μπορουμε να μιλαμε με οποιονδηποτε με ειλικρινεια και οχι με απυθμενο θρασος και υποκρισια σαν μιλαμε για ειρηνευση και πολιτικες λυσεις. Αυτο ειναι ενα πολιτικο κεφαλαιο που η χωρα μας διαθετει, και δυσκολα μπορω να σκεφτω αλλη χωρα που να μπορει να ισχυριστει κατι παρομοιο….»
    Δυστυχώς αυτή η αλήθεια δεν συγκινεί κανέναν, διεθνώς! Η διεθνής πολιτική ηθική, δεν αναγνωρίζει τέτοιες αξίες. Αντίθετα αναγνωρίζει ως αξία, την ιμπεριαλιστική δύναμη και την οικονομικο-στρατιωτική υπεροχή.
    Είναι προς τιμή μας η διατήρηση της διαχρονικής ηθικής των Ελλήνων, αλλά είμαστε πολύ μόνοι σήμερα. Το παιχνίδι παίζεται με άλλους κανόνες και εμείς είμαστε απ΄έξω, αν παίζουμε με τους δικούς μας, μόνοι μας…

    Οι σκέψεις σου για προτροπή των Ρώσων να μας παραχωρήσουν τα Στενά, είναι λογική, αλλά θέλει πολλή ανάλυση για να δούμε αν συμφέρει κάτι τέτοιο τους Ρώσους, αν έχουν πιο εύκολες εναλλακτικές που φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα (όπως λόγου χάρη να ανατρέψουν τον Ερντογάν με κάποιον δικό τους ή να χειραγωγήσουν τον Ερντογάν και να τον υποτάξουν στις βουλές τους). Το λέω αυτό, διότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται να δελεαστούν ιδιαίτερα, από μια χώρα που είναι χειραγωγήσιμη από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, όσο έντιμη και καλή κι αν φαίνεται.

    Δεν αντιλαμβάνομαι πως μας δίνει άμεσο λόγο ο Ερντογάν, με την μπούρδα του περί Ελλήνων προσφύγων στη Συρία του Β΄ΠΠ. Το ότι μπορούμε να αποδείξουμε την απανθρωπιά και την υποκρισία των Τούρκων διαχρονικά, δεν νομίζω πως μας δίδει αυτοδίκαια τον ρόλο του ειρηνοποιού μέσα στην διελκυστίνδα των ισχυρών.
    Οι ισχυροί, δεν αναζητούν κάποιον ειρηνοποιό. Ούτε έχει τέτοιο ρόλο η Τουρκία που δεν τον υπηρετεί σωστά, για να έρθουμε εμείς στην θέση της. Είναι επίσης φανερό, πως ΗΠΑ και Ρωσία, δεν επιθυμούν την διαμεσολάβηση κάποιου τρίτου και μάλιστα ανεπιθύμητου, να μπλεχτεί μέσα στα πόδια τους. Δεν θα μας άφηνε κανείς τους να το κάνουμε. Διεκδικούν την χειραγώγηση της Τουρκίας, διότι αυτή έχει πολλά προσόντα στην περιοχή, που εμείς δεν έχουμε (λόγω γεωστρατηγικής θέσης και μικρής ισχύος) και μοιράζουν την πίτα με αυτούς. Η Τουρκία εκτός της εγγύτητας και των κοινών συνόρων, είναι και μια ισλαμική υπερδύναμη που μπορεί να επηρεάζει και εν δυνάμει να ελέγχει, όλον τον ισλαμικό κόσμο, ιδιότητα που εμείς δεν έχουμε. Συνεπώς δεν έχουμε μεγαλύτερη ούτε ίση με την Τουρκία, γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, για τα συμφέροντα των ισχυρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι κάμερες GoPro, χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από τους Αμερικανούς αστυνομικούς, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η νομιμότητα των ενεργειών τους και να υπάρχει αποδεικτικό υλικό για την κλιμάκωση ενός επεισοδίου, για δικαστική χρήση.
    Τι να τις κάνεις τις καταθέσεις, όταν η εικόνα και ο ήχος, μιλάνε μόνα τους!
    Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε κι εμείς. Βλέπουμε πόση σημασία δείχνει ο Ερντογάν στην προπαγάνδα, την δημοσιότητα, με τα fake news και την διαρκή επίκληση «αποδεικτικών» στοιχείων και επίκληση της διεθνούς νομιμότητας.
    Ακριβώς σε αυτόν τον επικοινωνιακό πόλεμο, πρέπει να προηγηθούμε.
    Προσωπικά δεν πιστεύω πως οι επίλεκτοι Τούρκοι αστυνομικοί, θα ανοίξουν πυρ εναντίον των Ελλήνων αστυνομικών που θα τους εμποδίσουν μέσα στο ποτάμι. Ειδικά μάλιστα αν γνωρίζουν πως όλα καταγράφονται. Πιστεύω πως θα κάνουν πίσω όταν δουν πως κάθε τους προσέγγιση εντοπίζεται εγκαίρως και σπεύδουν οι Έλληνες να τους εμποδίσουν.
    Ο Ερντογάν, δεν θέλει στην πραγματικότητα ένοπλη αντιπαράθεση που να προκύπτει από δική του έκνομη ενέργεια. Θα ήθελε να γίνει το αντίθετο. Αν δηλαδή οι Έλληνες αστυνομικοί επαναπροωθήσουν λαθρομετανάστες και πατήσουν σε τουρκικό έδαφος, θα τους συλλάβουν και ενδεχομένως θα επιδιώξουν συμπλοκή.
    Γι αυτό και εμείς, δεν πρέπει να τους επαναπροωθούμε πίσω, αλλά να τους εμποδίζουμε την διέλευση και να αναγκάζονται να επιστρέφουν μόνοι τους.
    Αν γίνει συμπλοκή με πυροβολισμούς μέσα στο ποτάμι, τότε οι κάμερες θα αποδείξουν ποιος προκάλεσε την συμπλοκή, ποιος δηλαδή προασπίζεται τα σύνορά του και ποιος αποπειράται να τα παραβιάσει δια των όπλων.
    Για μένα είναι κρίσιμη κίνηση, να δημοσιοποιήσει τώρα η Ελληνική κυβέρνηση, ότι από τώρα και στο εξής, όλα θα καταγράφονται σε κάμερες και θα λαμβάνει γνώση άμεσα η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Κι όμως υπάρχουν φίλες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη. Είναι αυτές που έχουν πολλά κοινά, όπως φυλετική συγγένεια, κουλτούρα και θρησκευτικό δόγμα"
    Σωστο. Θα το διορθωσω λεγοντας "φιλες χωρες δυστυχως δεν υπαρχουν για μας, καθε χωρα ευθυγραμμιζεται με τα συμφεροντα της και ετσι πρεπει να το αντιμετωπιζουμε"

    "Οι σκέψεις σου για προτροπή των Ρώσων να μας παραχωρήσουν τα Στενά, είναι λογική, αλλά θέλει πολλή ανάλυση για να δούμε αν συμφέρει κάτι τέτοιο τους Ρώσους, αν έχουν πιο εύκολες εναλλακτικές που φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα "
    Αληθεια ειναι αυτο. Πρεπει να το "πουλησουμε". Να δειξουμε γιατι η Ρωσια το χρειαζεται αυτο. "Θα ηθελες εναν γειτονα με τον οποιο εισαι στα μαχαιρια και σε επιφυλακη διαρκως σε καθε σου κινηση διοτι καιροφυλακτει να σου αρπαξει το παραμικρο ή εναν φιλο που οχι μονο θα σε βοηθαει στο επιχειρειν σου αλλα και θα σε υποστηριζει διαρκως διοτι θα χαιρεται γι αυτο;" Προφανως το δευτερο. Εδω εφαρμοζεται τεχνικη πωλησεων. Δεν πειθεις τον αγοραστη. Του δειχνεις ποσο χρειαζεται αυτο που του προσφερεις και ερχεται αυτος σε σενα. Εσυ μετα απλα εχεις την πορτα ανοικτη και διαυλο επικοινωνιας. Εισαι διαρκως στον περιγυρο του ωστε να προσεγγιστεις. Καθαρα θηλυκη τακτικη. Αρα, αρκει να δειξεις αυτο που αναφερουμε

    "Δεν αντιλαμβάνομαι πως μας δίνει άμεσο λόγο ο Ερντογάν, με την μπούρδα του περί Ελλήνων προσφύγων στη Συρία του Β΄ΠΠ. "
    Η μπουρδα του Ερντογαν "Ε,Μητσοτακη, θα μπορουσε να ειναι ο παππους σου αυτος εδω (που εσυ δεν δεχεσαι ως σκληρος)". Ως Μητσοτακης και ως large τυπος, θα μπορουσα να απαντησω: "Λυπαμαι πολυ αλλα δυστυχως η Ευρωπη δεν μπορει να δεχτει εκατομμυρια Συριους. Ομως, δεχομαι την φιλικη προτροπη του γειτονα Ερντογαν και σας ανακοινωνω πως θα κανω οτι περναει απο το χερι μου ως πρωθυπουργος της Ελλαδας,( ή θα εστελνα τον Δενδια) ωστε να βοηθησω τους φιλους Συριους να αντιμετωπισουν το προβλημα που αντιμετωπιζουν. Στο πλαισιο αυτο θα εχω συναντησεις με τους κυριους Πουτιν και Ασσαντ. Δεν γνωριζω αν θα καταφερουμε επιλυση του ζητηματος, ομως οφειλουμε ως ΕΕ να καταβαλλουμε καθε δυνατη προσπαθεια προς αυτο το σημειο"

    Το θεμα δεν ειναι να λυσουμε το προβλημα, διοτι το προβλημα ειναι τεχνητο λογω συμφεροντων. Δεν θα το λυσουμε. Μερικες καουβεντες θα κανουμε και θα φυγουμε. Ομως, μπαινουμε δυναμικα στο ευρυτερο περιβαλλον και παρουσιαζομαστε ως δυναμη σταθεροτητας, και μαλιστα στο τζαμπα. Ο προστατης ειναι και ο αρχων. Οποιος δειξει οτι προστατευει, γινεται de facto κυριαρχος. Εμεις δεν θελουμε να κλεψουμε αυτον τον ρολο απο καποιον μεγαλο και οι μεγαλοι το ξερουν, τους φερομαστε με μεγαλο σεβασμο και αυτο ειναι πολυ σωστο και εξυπνο. Μιλαμε με αφοβια και θαρρος με ολους, διοτι απο την στιγμη που τους μιλαμε με σεβασμο και χωρις να επιθυμουμε να τους αδικησουμε, δεν εχουμε να φοβηθουμε το παραμικρο. Χωνομαστε παντου σε καθε ευκαιρια που μας προσφερεται
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Η Τουρκία εκτός της εγγύτητας και των κοινών συνόρων, είναι και μια ισλαμική υπερδύναμη που μπορεί να επηρεάζει και εν δυνάμει να ελέγχει"
    Η Τουρκια δεν νοιαζεται για τους ισλαμιστες, συμφεροντολογα ειναι. Πραγματι αυτο ειναι η μεγαλυτερη ιδιοτητα που εχει. Ποσο ευκολα ομως χανεται αυτη η ιδιοτητα.. Αν καποιος θελει, την μετατρεπει σε καταρα για την Τουρκια. Και συντομα η ιδια θα επιδιωξει να μην την εχει, διοτι θα ειναι τοξικη γι αυτην.

    "Τι να τις κάνεις τις καταθέσεις, όταν η εικόνα και ο ήχος, μιλάνε μόνα τους!"
    Ποσο τεραστια η δυναμη της εικονας, αληθεια! Δεν ξερω αν εχουμε, αλλα θα επρεπε να εχουμε συνεχως σηκωμενα στα συνορα τα "ελικοπτερακια"-drones με τις καμερες. Απο την Τουρκια ειδα εχουν σηκωσει αρκετα

    Τελος, τωρα που εληξε η πρωτη επιθετικη κινηση της Τουρκιας, οφειλουμε να απαντησουμε με ενα μπαραζ κινησεων ωστε να δειξουμε εμπρακτα πως καθε κινηση εναντιον της Ελλαδας δεν ειναι χωρις κοστος, αλλα πως επιφερει πολλαπλους μπελαδες. Πολλες ιδεες και σε πολλα μετωπα. Οσα περισσοτερα, τοσο καλυτερα. Χωρις "Ελα μωρε" και "Δεν πειραζει". Ολα αυτα δεν γινονται για να κερδισουμε οτι μπορουμε περισσοτερο στα επιμερους, αλλα για να γινουμε αισθητοι ως υπαρξη. Πχ οι κινησεις απεναντι στον ελληνικο φραχτη αποτελουν φθορα περιουσιας του ελληνικου δημοσιου. ΘΑ πρεπει πολυ ομορφα και τακτικα να καταγραφουμε, να μετραμε και να καταγραφουμε καθε ευρω ζημιας, διοτι εδω θα κινηθουμε νομικα για αποζημιωσεις. Τιποτα δεν πρεπει να αφηνουμε να πεσει κατω. Ποσως μας απασχολει γι τα ευρω της αποζημιωσης. Οι νικες ειναι ηθικες. Ακομα και αν δεν παρουμε τιποτα, δεν εχει καμια σημασια, καμια μαχη δομενη δεν ειναι χαμενη αφου δεν χανεις.

    Σιγουρα κατι θα μπορει να γινει και για τον κορονοιο. Καθε αφορμη απο την επικαιροτητα, χρησιμοποιειται. Το τεθωρακισμενο που πηγε να ριξει το φραχτη, πρεπει να σταθει η αφορμη για να μπλοκαριστουν ως κυρωσεις κονδυλια της ΕΕ.

    Αυτες ειναι οι δρασεις της Ελλαδας προς το παρον. Αν μετα κλιμακωσει η Τουρκια, βλεπουμε για την αναλογικοτητα.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Δεν θα το λυσουμε. Μερικες καουβεντες θα κανουμε και θα φυγουμε. Ομως, μπαινουμε δυναμικα στο ευρυτερο περιβαλλον και παρουσιαζομαστε ως δυναμη σταθεροτητας, και μαλιστα στο τζαμπα. Ο προστατης ειναι και ο αρχων. Οποιος δειξει οτι προστατευει, γινεται de facto κυριαρχος (...) Χωνομαστε παντου σε καθε ευκαιρια που μας προσφερεται."

    Στην διπλωματία αγαπητέ Ελ. Στοχαστή, δεν αρκούν οι προθέσεις, αλλά τα αποτελέσματα για να υπάρχει αποδοχή και κύρος. Μόνο έτσι προσμετράται η ισχύς. Και χωρίς ισχύ, κανείς δεν σου δίνει σημασία. Δεν μπορείς να ξεγελάσεις κανέναν με φανφάρες στην διπλωματική διεθνή σκακιέρα και οι ανέξοδοι εντυπωσιασμοί, πολύ γρήγορα γυρνάνε μπούμερανγκ στον επίδοξο "κυρίαρχο" των εντυπώσεων.
    Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μιλήσει ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. χωρίς την ανάλογη εξουσιοδότηση, κάτι που δεν θα άρεσε καθόλου στην Γερμανία, η οποία θέλει να ηγείται και να κανονίζει αυτή τις σχέσεις της ΕΕ με τους τρίτους (και ειδικά με την πολύ φίλη της Τουρκία). Θυμήσου πως η Γερμανία μας πέταξε απ΄έξω, όταν θέλησε να διευθύνει την σύσκεψη για το πρόβλημα της Τουρκο-λυβικής συμφωνίας, αν και μας αφορούσε άμεσα...
    Εξίσου πιστεύω πως ούτε ο Πούτιν μα ούτε και ο Άσσαντ (ως εξαρτημένος του Πούτιν) θα δέχονταν μιαν ελληνική διαμεσολάβηση, ούτε καν μιαν επίσκεψη Δένδια...


    Το θράσος και η υποκρισία του Ερντογάν, ανέδειξαν σε "μπούρδα" το επιχείρημά του για τον Μητσοτάκη. Γιατί ο ίδιος ο Ερντογάν είναι ο υπαίτιος εισβολέας στη Συρία, που δημιούργησε το κύμα των προσφύγων. Εμφανίζεται τώρα ως προστάτης των θυμάτων του και απαιτεί να εισπράξουμε εμείς το τίμημα της δικής του υπαιτιότητας, δαιμονοποιόντας μας ως απάνθρωπους και ανελέητους, ενώ εμφανίζει τον εαυτό του ως ...ανθρωπιστή! Άσχετα βέβαια ότι όλο αυτό είναι ένα παραπειστικό αφήγημα, αφού αυτούς που μας στέλνει, μόνο Σύριοι δεν είναι!
    Εύκολα λοιπόν, θα μπορούσε να αποδομηθεί το αφήγημα και η εμπαθής επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό και να τον κατασταστήσει υπόλογο ενοχής στην υφήλιο.

    Για να πείσουμε τους Ρώσους ότι είμαστε φερέγγυοι και αξιόπιστοι συνομιλητές, θα πρέπει να έχουμε δείξει ότι μπορούμε να έχουμε αυτεξούσια κυβέρνηση, που καθορίζει την εξωτερική της πολιτική, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Όμως ο Πούτιν, γνωρίζει πολύ καλά την απόλυτη εξάρτηση που έχουμε από ΗΠΑ και Γερμανία.
    Ξέρει ότι ακόμη και την επιθυμία να είχαμε, δεν θα μας επέτρεπαν οι "προστάτες" μας να λοξοδρομήσουμε χωρίς την δική τους έγκριση. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, από αυτό που του προσφέρει ο Ερντογάν. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή, μπορεί και σηκώνει το ανάστημά της στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ μπορεί να εκβιάζει, να απειλεί και να πετυχαίνει σχεδόν οτιδήποτε θελήσει.
    Τώρα για παράδειγμα, αφού πιέζει την ΕΕ με εκατομμύρια λαθρομεταναστών στα σύνορά μας, θέτει τα αιτήματά του, ως γνήσιος εκβιαστής : θέλει χρήματα, βίζα και ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της για να κλείσει την κάνουλα των ροών.
    Και η ΕΕ, αντί να φερθεί όπως αρμόζει σε έναν εκβιαστή, το δέχεται απαντώντας: Θα σου δώσουμε χρήματα και εσύ κόψε τις ροές...
    Όταν ο Πούτιν βλέπει τέτοια αποτελεσματικότητα στον Ερντογάν, ξέρει ότι αυτός πραγματικά κινείται ανεξάρτητα και κυρίαρχα προς όφελος της χώρας του και πως με αυτόν μπορεί να κάνει συμφωνίες. Από την άλλη χρησιμοποιεί το μαστίγιο και το καρότο, γιατί ο Πούτιν δεν είναι Ευρωπαίος, αλλά Ρώσος!
    Ξέρει ότι ο Ερντογάν είναι νταβατζής και θρασίμι και μιλά στην γλώσσα που καταλαβαίνει και σέβεται.
    Δηλαδή στην γλώσσα του ισχυρού.










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Η Τουρκια δεν νοιαζεται για τους ισλαμιστες, συμφεροντολογα ειναι"

    Ναι, για αυτό ακριβώς νοιάζεται για τους ισλαμιστές, επειδή την συμφέρει για να ενισχύσει την δύναμη επιρροής της στο διεθνές γεωστρατηγικό στερέωμα. Είναι ένας ωραίος λόγος για να κερδίσει μια θέση υπερδύναμης, ως η ηγέτιδα δύναμη του παγκόσμιου Ισλάμ.
    Σαφώς μιλάμε για πολιτική επιλογή και όχι για θρησκευτική.

    Συμφωνώ στην σκέψη πως πρέπει να διεκδικούμε οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και να αξιοποιούμε κάθε νομικό όπλο που μας δίνουν οι ενέργειές της. Σαφώς και πρέπει να νιώσει το κόστος κάθε της ενέργειας, σε όλα τα επίπεδα.

    "Το τεθωρακισμενο που πηγε να ριξει το φραχτη, πρεπει να σταθει η αφορμη για να μπλοκαριστουν ως κυρωσεις κονδυλια της ΕΕ."

    Η εικόνα του θωρακισμένου οχήματος της τουρκικής χωροφυλακής, που επιχειρεί να ρίξει τον φράκτη, επισύρει μια σειρά αδικημάτων και συνιστά πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο για την διεθνή ετυμηγορία.
    Συνιστά κανονική εχθρική ενέργεια από ένοπλη δύναμη κατά της κυριαρχίας ξένου κράτους. Είναι αιτία θερμού επεισοδίου, που νομιμοποιεί κάθε ένοπλη αντίδραση του αμυνόμενου.
    Σοφά η ελληνική αστυνομία δεν ανταποδίδει όπως θα μπορούσε δικαιωματικά να πράξει, αλλά το αντιμετωπίζει θεραπευτικά, δηλαδή εμποδίζει την διάρρηξη του φράκτη, ρίχνει χημικά και επισκευάζει τις φθορές.
    Όλα αυτά, μας δίνουν τεράστια πλεονεκτήματα σε επίπεδο επιχειρημάτων και στοιχείων σε μια διεθνή δίκη ή σε οποιανδήποτε διπλωματική διαμάχη. Πείθουν επίσης για τις αμφοτερόπλευρες προθέσεις, ακόμη και τους πιο δύσπιστους παρατηρητές. Είναι πολύ σημαντική η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών που δήλωσε, ότι η Ελληνική Αστυνομία επιδεικνύει μεγάλο επαγγελματισμό και διαχειρίζεται με άψογο τρόπο την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.

    Όσο ακόμη δεν έχει πέσει σφαίρα, ώστε να κλιμακωθεί η ένταση, παίζουμε πολύ καλά το παιχνίδι. Οι Τούρκοι δεν είναι χαζοί. Δεν πρόκειται να ρίξουν καμία σφαίρα. Θέλουν να μας παρασύρουν να κάνουμε εμείς την αρχή.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξουμε, είναι οι αυτόκλητοι "τουρκοφάγοι πολεμιστές", που βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν τις καραμπίνες και να πάνε στα σύνορα, δήθεν για να ενισχύσουν τους ένστολους επαγγελματίες.
    Με τον δήθεν πατριωτισμό τους, οι διάφοροι επίδοξοι "τιμωροί" των Τούρκων, που με φουσκωμένα μυαλά, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον πόλεμο, γιατί "οι πολιτικοί μας είναι κότες και δεν τολμάνε", όχι μόνο δεν προσφέρουν καμία πολύτιμη υπηρεσία στις δυνάμεις εκεί, αλλά αποτελούν εστία πολλών προβλημάτων, με πιθανές άσχημες συνέπειες.
    Κατά κανόνα πρόκειται για ανθρώπους χαμηλής μόρφωσης και χαμηλής νοημοσύνης, που βλέπουν τα πάντα υπεραπλουστευμένα. Όλα είναι άσπρα ή μαύρα και βέβαια γνωρίζουν τα πάντα!
    Μέσα στα πάντα, ανήκουν και τα όπλα.
    Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε μηδενική κουλτούρα όπλων και το κράτος μοιράζει άδειες χωρίς καμία προϋπόθεση στοιχειώδους εκπαίδευσης, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι όλοι αυτοί που κάνουν τους κυνηγούς ή τους κομάντος που γ@μούν και δέρνουν, είναι παντελώς άσχετοι με τα όπλα και την ασφαλή χρήση τους, αφού δεν έχουν απολύτως καμία εκπαίδευση σε αυτά!
    Όπως είναι αναμενόμενο, κυκλοφορούν με τα όπλα έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη, αστειεύονται στοχεύοντας ο ένας τον άλλον, οπλίζουν σε μη ασφαλή κατεύθυνση και περιγράφουν τους πάντες με την κάννη του όπλου τους. Όσον αφορά τις σκοπευτικές τους ικανότητες, ας μη το σχολιάσουμε...
    Το ατύχημα δεν άργησε να έρθει και ήδη ένας τέτοιος ηλίθιος, πυροβόλησε κατά λάθος, έναν Έλληνα αστυνομικό που εκτελούσε την υπηρεσία του στα σύνορα...
    Κάποιος θα πρέπει να απομακρύνει όλους αυτούς τους ανόητους οπλοφόρους, που τελικά είναι περισσότερο επικίνδυνοι κι από τους Τούρκους...

    Υ.Γ. Είμαι λάτρης των όπλων, αλλά μόνο όταν υπάρχει άριστη εκπαίδευση, ικανότητα, ευφυΐα, σύνεση και σοβαρότητα σε αυτόν που το φέρει.
    Σε κάθε άλλη περίπτωση, είμαι εχθρός των όπλων...

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλά βρε λύκιε, συ δεν ενθάρρυνες από δω από το ιστολόγιο σου την κατοχή καραμπίνας;; τώρα τα μαζεύεις ας πούμε; στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ομοϊδεάτες σου είναι του επιπέδου που περιγράφεις, δεν τά ξερες δλδ; θα πρέπει πάντως να παραδεχτω ότι παρόλο που είσαι στρατόγκαβλο εθνίκι, διατηρείς ένα κάποιο επίπεδο συγκριτικά με τους περισσότερους του είδους σου... δλδ το τί μίσος και καφρίλα και βλακεία εκφράζουνε τις τελευταίες μέρες, είναι άλλο πράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαχα, όχι βρε συ. Τίποτα δεν μαζεύω. Δεν ξέρω αν έχεις καταλάβει ποιες είναι οι ιδέες μου για να ξέρεις και τους ομοϊδεάτες μου. Όταν μιλάω για κατοχή καραμπίνας, πάντα συνοδεύω την πρότασή μου με την προτροπή για εκπαίδευση στη χρήση του όπλου και μάλιστα σε σκοπευτήριο με εκπαιδευτή.
    Η κατοχή ενός όπλου, απαιτεί μεγάλη ωριμότητα και αυτοέλεγχο. Απαιτεί και καλή γνώση, όπως και ικανότητα στην χρήση του. Οι Αμερικανοί που έχουν παραδοσιακά μεγάλη κουλτούρα στα όπλα, είναι άριστα εκπαιδευμένοι και σέβονται τους κανόνες ασφαλούς χρήσης (δεν αναφέρομαι βέβαια στους εγκληματίες).
    Στην αντιπέρα όχθη, οι κρητικοί δεν έχουν καμία κουλτούρα στα όπλα. Είναι παντελώς άσχετοι, κι ας έχουν πολλά παράνομα όπλα στην κατοχή τους. Ρίχνουν μόνο στον γάμο του Καραγκιόζη και σκοτώνουν τους συγχωριανούς τους, κατά λάθος!
    Πόσοι Έλληνες κυνηγοί νομίζεις έχουν εκπαιδευτεί στην ασφαλή χρήση του όπλου και την σωστή σκόπευση;
    Ελάχιστοι δυστυχώς και εδώ έχει τεράστια ευθύνη το κράτος.
    Η καφρίλα λοιπόν που εντοπίζεις, με ενοχλεί και εμένα και την στηλιτεύω πάντα. Ο φανατισμός είναι πάντα κακός οδηγός και οδηγεί σε υπερβολές, ακρότητες, βία και μισαλλοδοξία.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. αν έχω καταλάβει τις ιδέες σου... για πες μου κάτι τελευταίο για να δω αν όντως τις έχω καταλάβει: συμφωνείς ότι ο ερντογάν είναι ο judas goat? συμφωνείς ότι αυτό που συμβαίνει με τα προσφυγικά κύματα συνοψίζεται στο :
    "A rich man's war in poor man's blood
    Silent their cries, the lost and loved
    Led to the slaughter, led by false hope
    Follow behind the Judas goat"

    https://www.youtube.com/watch?v=PswpAt05hyE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και είναι μια Judas Goat για τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες ο Ερντογάν. Περισσότερο όμως είναι για τον ίδιο τον λαό του!
      Και όχι μόνο. Είναι ο Χίτλερ του 21ου αιώνα.
      Ωστόσο, ο Ερντογάν ως Judas Goat, θα έχει και το ανάλογο τέλος, αφού και αυτό σφάζεται όπως ολόκληρο το επί σφαγή ποίμνιο...
      Μόλις τελειώσει την δουλειά των ισχυρών ο "σουλτάνος", θα έχει το ίδιο τέλος που είχαν και οι προηγούμενοι "σουλτάνοι"! Έτσι είναι αυτά τα πράγματα...
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  27. "Σοφά η ελληνική αστυνομία δεν ανταποδίδει όπως θα μπορούσε δικαιωματικά να πράξει"
    Συμφωνω πως η ελληνικη αστυνομια δρα σωστα και συγχαρητηρια. Ειναι ομως απο επιλογη αυτο ή ο μονος εγκαθιδρυμενος τροπος αντιδρασης; Ειναι συνειδητη αυτη η επιλογη ή μηχανικη αντιδραση; Θα μπορουσε να πραξει διαφορετικα αν οι συνθηκες το απαιτουσαν; Το λεω αυτο διοτι βλεπω καποια σημαδια υποχωρητικοτητας. Ειναι ευκαιρια για ολους τους Ελληνες, να παρουν μαθηματα συμπεριφορας assertiveness (κατηγορηματικης δρασης και συμπεριφορας), διοτι ολα τα ματια ειναι στραμμενα στα συνορα. Παντα ο Ακριτας ειναι προτυπο. Για παραδειγμα, ωραιο το βιντεο και σωστη κινηση, ομως αν ειχαμε κοφτηρια αλυσιδων, θα πηγαιναμε εκει με παρρησια για να τις κοψουμε αντι να κοιταμε και να περιμενουμε να δουμε αν θα πεσει ο φραχτης; Θα πηγαιναμε εκει παρα το πληθος και τις φωνες και θα φωναζαμε με σταθερη και αποφασιστικη φωνη μεσω μεγαφωνου: "Ειστε σε ελληνικη περιοχη, αποχωρηστε. Μην ακουμπατε τον φραχτη, ειναι ελληνικη περιουσια". Οπως κανει η φρεγατα Νικηφορος Φωκας.

    Διοτι το μαζεμα των λαθροεισβολεων ειναι μια αντιδραση σωστη, ομως παραμενει να ειναι αμυντικη και παθητικη κινηση. Θελει σιγουρα προσοχη για θερμα επεισοδια, ομως υα μπορουσαμε να κινηθουμε πιο ενεργητικα και να περασουμε μια οδηγια σε ολες μας τις περιπολιες, πως δεν επιτρεπουμε να προκαλουν φθορες στον φραχτη μας. Εαν ηταν το αυτοκινητο μας, θα επιτρεπαμε στον αλλο να το γρατσουναει και να το καταστρεφει σκεφτομενοι "Ισως να ηταν καλη κινηση να κινηθω νομικα εναντιον του καπια στιγμη στο μελλον. Ας καταγραφω το συμβαν και βλεπουμε" ή θα τον βουταγαμε απο τον λαιμο και θα του λεγαμε "Τι κανεις ρε κοπριτη εκει;" Εαν τολμουσε και συνεχιζε, θα ετρωγε και κατραπακια. Αρα πρωτα απο ολα ελαχιστοποιουμε την αποσταση μας και κινουμαστε κοντα στον φραχτη. Προσεχουμε ομως, διοτι οι Τουρκοι ψαχνονται. Αρα, σιγουρα δεν χρησιμοποιουμε οπλα, οπως θα εκαναν οι Τουρκοι αν η κατασταση ηταν αναποδα. Πραττουμε με τετοιο τροπο, ωστε οι Τουρκοι απεναντι να μην μπορουν να κανουν τιποτα διοτι το δικαιο θα ειναι με το μερος μας ως αμυνομενοι και δεν θα χρησιμοποιουμε υπερβολικη βια. Ειναι ευκαιρια τωρα, που εχουμε και ευρωπαιους συμμαχους εδω. Μπορει να γινει και απο αυτους το σκηνικο και οχι απο Ελληνες

    Οσον αφορα τους εθελοντες, ναι μεν ειναι πορωμενοι αλλα αυτοι εχουν μεγαλη χρησιμοτητα. Ο ενθουσιασμος του αλλου συχνα μπορει να πηγαζει και απο μισος, που σημαινει πως θα ειναι επιρρεπης σε χρηση υπερβολικης βιας. Δεν τους αποκλειουμε, ομως σιγουρα δεν τους επιτρεπουμε να κατεχουν καραμπινες οσο υπηρετουν στα συνορα. Τετοιες περιπτωσεις ομως ειναι πολυ χρησιμες, διοτι ευκολα μερικοι απο αυτους θα πηγαιναν μπροστα στη πυλη ακομα και με τεθωρακισμενα απεναντι, και θα τους φωναζαν με πυγμη να αποχωρησουν. Και θα ειχαν καθε δικαιωμα να το κανουν, ενω θα το εκαναν με την θεληση τους και με δικια τους επιλογη οχι απο εντολη. Και αντιστοιχα οι Τουρκοι δεν θα ειχαν κανενα δικαιωμα να τους κανουν το παραμικρο. "Και αν τους εκαναν;" Αυτο ειναι ενα μεγαλο "αν" και ειναι λαθος να σκεφτομαστε ετσι. Δεν σκεφτομαστε με ορους υποταγης ή ισχυος αλλα με ορους δικαιου. Γι αυτο και παντα τετοια περιστατικα πρεπει να συνοδευονται απο καμερες και να γινεται καταγραφη. Για να φαινονται οι πραξεις. "Αν εκαναν κατι", θα πρεπει να ημασταν ετοιμοι να δρασουμε με αντιποινα που θα επιφερουν μεγαλο κοστος στην Τουρκια.

    Joker Card

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η αποτελεσματικότητα των ενεργειών, κρίνεται πάντοτε από το αποτέλεσμα και ξεκινώ με αυτό.
    Το ζητούμενο στο οποίο έπρεπε να ανταποκριθεί η Ελλάδα, ήταν να αποφύγει τις συνέπειες της ασύμμετρης επίθεσης και να μην πετύχει ο στόχος της Τουρκίας. Αυτό και έγινε!
    Το ζητούμενο λοιπόν δεν ήταν να κλιμακωθεί από μεριάς μας η ασύμμετρη αυτή επίθεση και να καταλήξει σε συμβατική πολεμική εμπλοκή, ούτε να στείλουμε δυνάμεις στα σύνορα και ότι γίνει... Αυτό θα βόλευε πολύ τα σχέδια του Ερντογάν.
    Η τακτική που ακολούθησε η ΕΛ.ΑΣ. κρίνεται η πλέον αποτελεσματική, διότι πέτυχε τον στόχο της στο 100%.
    Οτιδήποτε άλλο γινόταν δεν θα είχε αυτό το ευνοϊκό αποτέλεσμα, που έχει εκνευρίσει τόσο πολύ τον Ερντογάν.
    Θα σου απαντήσω όμως σε κάθε σου αιτίαση:

    "Θα μπορουσε να πραξει διαφορετικα αν οι συνθηκες το απαιτουσαν;"

    -Σαφώς θα μπορούσαν, αν ήθελαν να κινηθούν επιθετικά. Τα ΜΑΤ είναι εκπαιδευμένα και πολύ έμπειρα στο να εξαπολύουν καταιγιστικές επιθέσεις κατά εξεγερμένου πλήθους και μάλιστα χωρίς περιοριστικές εντολές, θα μπορούσαν να είχαν τραυματίσει πολλούς. Εδώ να σημειώσω πως ενώ ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει καμία πολεμική εμπειρία (άκαπνος) αφού τελεί σε κατάσταση μακροχρόνιας ειρήνης, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε διαρκή εμπόλεμη κατάσταση και όλοι οι μάχιμοι αστυνομικοί είναι εμπειροπόλεμοι (μπαρουτοκαπνισμένοι) με νεκρούς και τραυματίες, αφού επιχειρούν σε έναν ακήρυχτο πόλεμο με το έγκλημα, τις ένοπλες συμμορίες, την τρομοκρατία και τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές. Έτσι, και τα ΜΑΤ είναι πολύ έμπειρα και ικανά σε τέτοιου είδους συγκρούσεις, γι αυτό και επέδειξαν τέτοια αποτελεσματικότητα στα σύνορα. Ασφαλώς δεν είναι μόνο τα ΜΑΤ που κρατούν τα σύνορα απαραβίαστα, αλλά και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην δεύτερη και την τρίτη ζώνη, που ενεργούν πολύ αθόρυβα και εξίσου αποτελεσματικά, συνεπικουρούμενοι από στρατό, εθνοφύλακες και πολίτες.
    Οι εντολές λοιπόν, είναι αυτές που συγκράτησαν τους αστυνομικούς στο να παραμείνουν αμυντικοί μεν, αλλά δεόντως αποτελεσματικοί.

    Οι κινήσεις ένα κράτους, δεν είναι ίδιες με αυτές ενός παρορμητικού πολίτη που παίρνει το ατομικό του ρίσκο να βρεθεί στην φυλακή, επειδή παρακινήθηκε από το θυμικό του.
    Οι συνέπειες λαθεμένων χειρισμών ενός κράτους, έχει απείρως χειρότερες συνέπειες από μια φυλάκιση και γι αυτό απαιτεί ωριμότητα και υπολογισμούς, που κανένας συνηθισμένος πολίτης δεν θα έκανε για τον εαυτό του.

    Ωστόσο και μεγάφωνα με προειδοποιήσεις χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, αλλά και επεμβαίνουν με κόφτες εκεί που κρίνουν ότι μπορούν.

    "Εαν ηταν το αυτοκινητο μας, θα επιτρεπαμε στον αλλο να το γρατσουναει και να το καταστρεφει σκεφτομενοι "Ισως να ηταν καλη κινηση να κινηθω νομικα εναντιον του καπια στιγμη στο μελλον."

    Αν και ένα κράτος δεν είναι ότι ένα αυτοκίνητο για έναν πολίτη, στο παράδειγμά σου θα σε απογοητεύσω, γιατί στο τέλος κερδισμένος θα βγει αυτός που θα παραμείνει ψύχραιμος και θα κάνει μήνυση, ενώ αυτός που θα πλακώσει στο ξύλο τον "κοπρίτη", στο τέλος θα βγει απολογούμενος και χαμένος (για νομικούς λόγους που δεν είναι της παρούσας να αναλύσω). Φυσικά η παρόρμηση είναι παρούσα, αλλά αν την συγχωρούμε σε έναν πολίτη, δεν την συγχωρούμε σε ένα κράτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. "Ειναι ευκαιρια τωρα, που εχουμε και ευρωπαιους συμμαχους εδω."

    Δυστυχώς η παρουσία των Ευρωπαίων αστυνομικών της FRONTEX, μόνο φιλική δεν είναι. Δημιουργεί πολλά προβλήματα, διότι όχι μόνο δεν έρχονται διατεθειμένοι να αποδώσουν έργο, αλλά είναι παθητικοί, εποπτικοί και επικριτικοί με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Έρχονται να δώσουν τυπική παρουσία και όχι ουσιαστική. Επιπροσθέτως έρχονται εδώ για να δίνουν στοιχεία στις κυβερνήσεις τους, ψάχνοντας να βρουν αυτά που θα μας ενοχοποιούσαν και όχι αυτά που θα μας δικαίωναν. Μάλιστα, ενώ θα έπρεπε να υπακούουν στις οδηγίες των ελληνικών αρχών, κινούνται αυτόνομα και απαξιωτικά προς αυτές. Αντί δηλαδή να συμπαρίσταται στην Ελλάδα ως αρωγοί και φίλοι-εταίροι (αφού προστατεύουμε και τα δικά τους σύνορα), έρχονται εδώ για τυπική παρουσία, χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιώδες. Οι ίδιοι όχι μόνο δεν νιώθουν καμία αλληλεγγύη προς εμάς, αλλά βολεύονται με παχυλές έξτρα αμοιβές (4-5000€ τον μήνα επιπλέον του μισθού τους) από τα κονδύλια της Ε.Ε.

    "Και θα ειχαν καθε δικαιωμα να το κανουν, ενω θα το εκαναν με την θεληση τους και με δικια τους επιλογη οχι απο εντολη."

    Κανένα δικαίωμα δεν θα είχαν να προκαλέσουν επεισόδιο στα σύνορα οι θερμοκέφαλοι πολίτες. Το ελληνικό κράτος έχει απόλυτη ευθύνη για οποιαδήποτε αντίστοιχη ενέργεια ενός πολίτη, αφού είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει την νομιμότητα και να εμποδίζει παραβατικές συμπεριφορές. Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου σοφό (διπλωματικά εννοώ) να αφήσουμε πολίτες να εκτρέψουν τα πράγματα για να τους τα φορτώσουμε, την στιγμή που όλος ο κρατικός μηχανισμός καταστολής και άμυνας είναι παρών, και έχει τον έλεγχο των εξελίξεων.
    Αντιθέτως θα δίναμε τροφή και άλλοθι στους Τούρκους για να ισχυριστούν ότι λειτουργούμε με πράκτορες, παρακρατικούς, κτλ, ώστε να θεωρήσουν πως εμείς κλιμακώνουμε την ένταση και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα του σχεδίου τους.

    "Δεν σκεφτομαστε με ορους υποταγης ή ισχυος αλλα με ορους δικαιου"

    Σκεφτόμαστε με στρατηγική, που υπολογίζει παράγοντες, μεταβλητές και σταθερές που ξεφεύγουν από την στενή άποψη ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τον πόλεμο (κάθε είδους πόλεμο). Χρειάζονται ελιγμοί, μπλόφες, υποκρίσεις, εναλλαγές και διορατικότητα, που ξεφεύγουν από την δική μας περιορισμένη αντίληψη των πραγμάτων (σε πράγματα και τακτικές που οι στρατηγοί γνωρίζουν καλύτερα από εμάς).

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεχομαι την ικανοτητα των ΜΑΤ στην διαχειριση καταστασεων τετοιου τυπου. Ειναι πραγματικα ευκαιρια για τους ανδρες των ΜΑΤ να εξιλεωθουν για την κακη τους εικονα τους απεναντι κοινωνια. Μπορει να ειναι εργαλειο για καθε κυβερνηση ως προς την αντιμετωπιση αντιφρονουντων, ομως αυτη η δραση επιφερει ενα μεγαλο κοστος. Η χρησιμοποιηση των ΜΑΤ ως πραιτωριανοι ειναι εξαιρετικα απεχθης στους Ελληνες, ποσο μαλλον οταν χρησιμοποιουνται εναντι Ελληνων πολιτων. Θα πανε πχ τα ΜΑΤ και θα επιφερουν χτυπηματα σε ανθρωπους μεγαλυτερους σε ηλικια; Θα ερθουν στο χωριο/νησι μου και θα κανουν τα αισχη που κανουν και στην Αθηνα; Δεν γινονται αυτα. Η κατασταση θα βαινει εκτραχυνομενη σε μια lose-lose. Γνωριζω αρκετους που εχουν περιθωριοποιησει φιλους/γνωστους/συγγενεις, οταν αρχισαν να δουλευουν ως ΜΑΤ. Αυτο ειναι το κοστος του να εισαι το τσιρακι του συστηματος, οταν δεν υπαρχει διακριση ως προς την χρηση βιας και ακολουθηση εντολων. Οι ανδρες των ΜΑΤ στα δικα μου ματια, δεν εχουν διαφορα με τους "αυτόκλητους "τουρκοφάγους πολεμιστές"". Βγαινουν απο την ιδια δεξαμενη. Σαφως δεν ειναι ολοι το ιδιο, ομως η δεξαμενη ειναι κοινη. Σε αντιθεση, ο λαος εχει εξαιρετικη αποψη και σεβασμο πχ για τους ανδρες της ομαδας ΔΙΑΣ. Αυτο δειχνει πως η εκτιμηση αυτη δεν ειναι καθαρα μια προκαταληψη, αλλα πως βασιζεται σε προσωπικες εμπειριες και διαδραση. Τελοσπαντων, και τα ΜΑΤ εχουν μια χρυση ευκαιρια να γινουν αποδεκτα απο το ευρυ σωμα της κοινωνιας.

    "Το ζητούμενο λοιπόν δεν ήταν να κλιμακωθεί από μεριάς μας η ασύμμετρη αυτή επίθεση και να καταλήξει σε συμβατική πολεμική εμπλοκή, ούτε να στείλουμε δυνάμεις στα σύνορα και ότι γίνει... Αυτό θα βόλευε πολύ τα σχέδια του Ερντογάν.
    Η τακτική που ακολούθησε η ΕΛ.ΑΣ. κρίνεται η πλέον αποτελεσματική, διότι πέτυχε τον στόχο της στο 100%."

    Πραγματι, η Ελληνικη Αστυνομια επετυχε στον αρχικο της στοχο της αμυνας και δεν επετρεψε στον Ερντογαν να ξεδιπλωσει την ατζεντα του. Της αξιζουν συγχαρητηρια γι αυτο. Συγχαρητηρια λοιπον στην Ελληνικη Αστυνομια που κρατησε τα συνορα, προφυλαξε την Ελλαδα απο ενα κατευθυνομενο χαος και αποσταθεροποιηση και μαλιστα το εκανε απολυτως οργανωμενα, με επιτυχη τροπο και με σεβασμο στον ανθρωπο. Σταθηκε αξια του ονοματος της, υπηρετωντας την εντελεχεια της, που ειναι η εφαρμογη της ταξεως και η προστασια της ευνομουμενης πολιτειας ως αναγκαια συνθηκη υπερασπισης των δικαιωματων των πολιτων. Σπανια δινω "ευγε", ομως εδω πιστευω πως αξιζει να ειπωθει.

    Εχοντας δειξει εμπρακτως τις ικανοτητες τους τα σωματα ασφαλειας, θαρρω πως εχει νοημα να συζητουμε για το επομενο βημα, καθως η επιχειρουμενη εισβολη δεν ηταν τιποτα αλλο απο την κινηση ενος πιονιου. Το παιχνιδι εχει ηδη αρχισει. Θα ηταν παραλογισμος να περιμενουμε να κανει πισω ο αντιπαλος, λογω του οτι ξενερωσε επειδη η κινηση του αυτη βρηκε εμποδιο. (was checked) Τι κανει λοιπον η ελληνικη πλευρα; Περιμενει παλι την κινηση του απεναντι, ωστε να αμυνθει; Προφανως και θα το κανει, ομως παραλληλα πρεπει να τρεχει και να καταστρωνει και ενα σχεδιο δικο της με το οποιο θα επικρατησει η ιδια. Δεν χρειαζεται να κηρυξει τον πολεμο σε κανεναν, ουτε να κανει επιθετικες κινησεις. Το μονο που χρειαζεται να κανει ειναι "κινησεις". "Μετακινησεις" καταλληλες. Περα απο αυτο ομως που αφορα την στρατηγικη και που θα πρεπει πρωτα ως Ελληνες να αναθεωρησουμε το φοβικο λογω θρησκειας δογμα, του "δεν ενοχλουμε κανεναν", θα πρεπει να "εξαργυρωσουμε" την επιτυχημενη αμυνα της επιθετικης κινησης της Τοιυρκιας. Αυτο καπως θα πρεπει να γινει.

    Joker Card

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ειμαι συμφωνος πως ειναι πολυ ανωτερη κινηση να κινηθουμε νομικα εναντιον του κοπριτη που μας καταστρεφει το αυτοκινητο, απο το να αντιπαρατεθουμε προσωπο με προσωπο. Πολυ ανωτερη κινηση. Ομως, πως θα τον πιασεις τον κοπριτη που εχει κανει επιστημη το να ξεφευγει και να μην πληρωνει τις συνεπειες των πραξεων του; Πώς θα τον υποχρεωσεις να σταθει υπολογος των πραξεων του; Εαν δεν το κανεις, η καταφυγη σε χειροδικια αποτελει μονοδρομο για την διασφαλιση της προσωπικης σου αξιας. Δεν ξερω ποια θα ειναια αυτη η κινηση, καθως το παιχνιδι εχει αρχισει για τα καλα, και καθε κινηση μπορει να γυρισει μπουμερανγκ. Ξερω σιγουρα πως θα πρεπει να ειμαστε "ενα" με τους Ευρωπαιους. Αυτο ειναι δεδομενο. Σιγουρα ειναι απολυτως προτιμητεο η κινηση αυτη να ειναι πολιτικη. Ομως, θα πρεπει να κανουμε κατι και για αυτους που "κοιτανε" γιατι το φρονημα ειναι υψιστης σημασιας. Δεν μπορει ο αλλος να χτιζει φρονημα στην πλευρα του με ανεμομυλους. Οφειλουμε να εκθεσουμε την αδικια στη διεθνη κοινοτητα με τροπο καταφανη. Αυτη η κινηση θα προκαλεσει την μειωση της επιθυμιας των Τουρκων για αντιπαραθεση. Χωρις ανθρωπους να επιθυμουν να αντιπαρατεθουν, εκλειπουν οι αντιπαλοι.

    Ποια θα ειναι αυτη η κινηση; Καταγγελια του Ερντογαν σε διεθνη δικαστηριο για εγκληματα πολεμου καικατα της ανθρωποτητας; Υποχρεωση να πληρωσουν ολο το κοστος στο οποιο υποχρεωθηκε η Ελλαδα να ξοδεψει για να προστατευσει τα συνορα της; Να μπουμε ενεργα στο προβλημα της Συριας και να υποστηριξουμε μια λυση που θα ειναι υπερ των συμφεροντων Ρωσιας,Αμερικης, Κουρδων, Συριας; Η Τουρκια δημιουργει συνεχως προβληματα στους τομεις του μεταναστευτικου, ενεργειας κοκ ωστε μετα να παρουσιαζεται ως αναγκαια για την επιλυση αυτων των προβληματων. Αυτο ειναι μια κλασσικη τακτικη. Εαν την εκθεσουμε σε αυτο, της κανουμε τεραστια ζημια. Υπαρχουν πολλοι τροποι να αποσταθεροποιησεις μια χωρα που βασιζεται στην εκμεταλλευση τριτων. ΑΠλα υποστηριζεις τα δικαιωματα των καταπιεζομενων τριτων. Τα αλλα ερχονται απο μονα τους.

    Joker Card

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. " Η χρησιμοποιηση των ΜΑΤ ως πραιτωριανοι ειναι εξαιρετικα απεχθης στους Ελληνες, ποσο μαλλον οταν χρησιμοποιουνται εναντι Ελληνων πολιτων. Θα πανε πχ τα ΜΑΤ και θα επιφερουν χτυπηματα σε ανθρωπους μεγαλυτερους σε ηλικια;..."

    Εδώ αγαπητέ Jocker Card, εκτρέπεις το θέμα στο ποιος είναι ο ρόλος των ΜΑΤ.
    Τα ΜΑΤ είναι όντως οι πραίτορες της νόμιμης εξουσίας ενός κράτους, αρχαιόθεν.
    Είναι το εργαλείο εκείνο που ενδυναμώνει και υλοποιεί τις βουλές μιας κυβέρνησης, όταν αντιμετωπίζει αντιδράσεις από μερίδα δυσαρεστημένων ή μειοψηφούντων πολιτών. Έχει σημασία να θυμίσουμε ότι στην Δημοκρατία, οι αποφάσεις της πλειοψηφίας επιβάλλονται στην μειοψηφία, αν και η τελευταία δικαιούται να ελέγχει την δίκαιη λειτουργία. Ωστόσο η μειοψηφία ΔΕΝ δικαιούται να επιβάλλει να εφαρμοστεί δική της άποψη.
    Επάνω σε αυτό το σκεπτικό, η αρχή της δημοκρατίας νομιμοποιεί την δύναμη των πραιτόρων, δηλαδή την δυνατότητα της εξουσίας που εκπροσωπεί την πλειοψηφία, να επιβάλλει την εξουσία της.
    Και ενώ σήμερα θεωρούμε θεμιτό το δικαίωμα της δημοκρατίας να επιβάλλει την Αρχή της πλειοψηφίας, στο παρελθόν, που τα πολιτεύματα δεν ήταν δημοκρατικά, πάλι οι πραίτορες επέβαλαν την εξουσία των κυβερνώντων.
    Έτσι οι ραβδούχοι υπήρχαν και στη δημοκρατική Αθήνα, αλλά και στην αυτοκρατορική Ρώμη.
    Ο ρόλος των ραβδούχων, πραιτόρων ή των σημερινών ΜΑΤ, απαιτεί πειθαρχία και συναισθηματική αποταύτιση, ώστε να μπορεί να επιβάλλει την έννομη τάξη στο πλήθος που αντιδρά και την διασαλεύει. Δεν εξετάζει το δίκαιο ή άδικο των αντιδρώντων, γιατί αυτό είναι δουλειά άλλων θεσμών της πολιτείας και της εξουσίας. Οι πραίτορες δεν είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά όργανα επιβολής των αποφάσεών της. Γι αυτό δεν έχει κανένα νόημα να αναπτύσσει κανείς τα επιχειρήματά του στα αυτιά των αστυνομικών των ΜΑΤ, ούτε να πιάνει κανείς διάλογο μαζί τους για να τους πείσει. Δεν χρειάζεται να τους πείσει, να τους μεταπείσει ή να τους μεταστρέψει, διότι δεν είναι οι ίδιοι φορείς ευθύνης των αποφάσεων της κυβέρνησης. Το πιθανότερο είναι ότι σε πολλά μπορεί να διαφωνούν προσωπικά. Απόδειξη ότι οι ίδιοι αστυνομικοί των ΜΑΤ είναι επί ΣΥΡΙΖΑ, επί ΠΑΣΟΚ, επί ΝΔ και θα είναι ακόμη και αν κυβερνήσει το ΚΚΕ ή η ΧΑ... Τι πάει να πει αυτό; Ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ αλλάζουν ιδέες κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση; Προφανώς όχι. Απλώς είναι πειθαρχημένοι στις εντολές που λαμβάνουν, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά κάθε φορά, αρκεί βεβαίως να πρόκειται για νόμιμη κυβέρνηση.
    Είναι τέτοια η πειθαρχία τις εντολές που λαμβάνουν, ώστε υπήρξαν ακόμη και συγκρούσεις με συναδέλφους τους αστυνομικούς που διαδήλωναν για δίκαια αιτήματα στην κυβέρνηση. Δεν μιλάμε για ήπιες συγκρούσεις, αλλά για σκληρές μάχες με τραυματισμούς και πολλά χημικά.
    Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι πραίτορες (ΜΑΤ) είναι αναγκασμένοι να είναι κυνικοί και να μην ταυτίζονται με τους ανθρώπους που έχουν απέναντί τους.
    Είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι οι πραίτορες των ΜΑΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πιστεύω πως είναι. Όσο κι αν μας φαίνεται σκληρή η βίαιη επιβολή του νόμου, της τάξης και των αποφάσεων της πλειοψηφίας, αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει η πολιτεία και να μην υπάρχει χάος και αναρχία. Η ιστορία έδειξε ότι όταν επικράτησε χάος και αναρχία, οι κοινωνίες παραδόθηκαν σε πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που ήταν αρχικά.
    Επίσης δεν μπορούμε να κρίνουμε με δυο μέτρα και δυο σταθμά την δράση των ΜΑΤ.
    Δηλαδή είναι καλοί όταν αποκρούουν τους ταραξίες των Εξαρχείων, τις εξεγέρσεις στις φυλακές ή την εισβολή των λαθρομεταναστών στον Έβρο, αλλά είναι κακοί όταν αποκρούουν τους οπαδούς της ομάδας μας, του κόμματός μας, της συντεχνίας μας ή όταν επιβάλουν την απόφαση της νόμιμης κυβέρνησης να φτιάξει κλειστές δομές ή άλλα δημόσια έργα (π.χ. στο Ελληνικό).
    Σε όλες τις περιπτώσεις, απλά εκτελούν τις διαταγές του κράτους, δηλαδή τις αποφάσεις της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης που επέλεξε και εμπιστεύτηκε η πλειοψηφία των πολιτών. Οι τελευταίοι έχουν και την τελική ευθύνη για την επιλογή τους, στο κάτω κάτω της γραφής...

    Αντιλαμβάνομαι ότι ο κακομαθημένος Έλληνας εννοεί ότι δημοκρατία σημαίνει "είμαι ελεύθερος να κάνω ότι θέλω" και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να με εμποδίσει, γιατί αυτό είναι φασισμός!
    Έτσι δεν δέχεται την επιβολή του νόμου, αν αυτός δεν τον βρίσκει σύμφωνο με τα θέλω και τα πιστεύω του.
    Ο Έλληνας πιστεύει πως δικαιούται να επιλέγει τους νόμους που θα σέβεται και πως μπορεί να επιβάλει τους δικούς του κανόνες, έστω κι αν αυτοί δεν βρίσκουν σύμφωνους τους άλλους.
    Σε μια κοινωνία τέτοιων πολιτών, ο κίνδυνος της δημοκρατικής εκτροπής είναι μεγάλος και η βίαιη επιβολή του νόμου, αδήριτη ανάγκη!

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "Σε αντιθεση, ο λαος εχει εξαιρετικη αποψη και σεβασμο πχ για τους ανδρες της ομαδας ΔΙΑΣ. Αυτο δειχνει πως η εκτιμηση αυτη δεν ειναι καθαρα μια προκαταληψη, αλλα πως βασιζεται σε προσωπικες εμπειριες και διαδραση. Τελοσπαντων, και τα ΜΑΤ εχουν μια χρυση ευκαιρια να γινουν αποδεκτα απο το ευρυ σωμα της κοινωνιας."

    Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΔΙΑΣ, έχουν ακριβώς την ίδια προέλευση, απλά βρέθηκαν τοποθετημένοι σε διαφορετικές υπηρεσίας. Εύκολα ο ΜΑΤατζής αύριο γίνεται ΔΙΑΣ και το ανάποδο. Άρα η διαφορά δεν είναι στο ατομικό επίπεδο, αλλά στην διαφορετική φύση-αποστολή της κάθε υπηρεσίας.
    Ο ίδιος αστυνομικός μπορεί να γίνει τροχονόμος, ασφαλίτης, αμεσοδρασίτης, ΜΑΤατζής, ΕΜΑΜίτης, ΔΙΑΣ, συνοδός ασφαλείας σε επίσημο, κτλ.
    Οι προσωπικές εμπειρίες του καθενός από την διάδρασή του με την αστυνομία, έχουν να κάνουν κυρίως από τις πεποιθήσεις, τις επιλογές, τις δραστηριότητες και την συμπεριφορά του.
    Άλλη άποψη για την αστυνομία έχει ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας αναρχικός, ένας κακοποιός, ένας λαθρομετανάστης, ένας τρομοκράτης, ένας φιλήσυχος πολίτης, ένα θύμα βιασμού ή ληστείας, ένας ακρίτας που τον προστατεύει η αστυνομία, ένας αριστεριστής, κτλ.
    Δεν γίνεται η αστυνομία να γίνεται αρεστή στον καθένα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εξαιρετικη αναλυση.

    "Εδώ αγαπητέ Jocker Card, εκτρέπεις το θέμα στο ποιος είναι ο ρόλος των ΜΑΤ."
    Πραγματι. Ο λογος δεν ειναι καποια εμπαθεια, καθως δεν εχω προσωπικα με τα ΜΑΤ ή με μοναδες καταστολης. Δυσκολα μπορει να βρεθω σε θεση οπου να ενοχληθω. Ο λογος ειναι πως το βρηκα σαν μια ευκαιρια για τους ανδρες των ΜΑΤ να αλλαξουν την εικονα τους στην κοινωνια, που απ'οτι παρατηρω ειναι αρκουντως μισητη.

    Πλεον ειναι δυνατο να διατυπωθει το επιχειρημα
    "Δηλαδή είναι καλοί όταν αποκρούουν τους ταραξίες των Εξαρχείων, τις εξεγέρσεις στις φυλακές ή την εισβολή των λαθρομεταναστών στον Έβρο, αλλά είναι κακοί όταν αποκρούουν τους οπαδούς της ομάδας μας, του κόμματός μας, της συντεχνίας μας ή όταν επιβάλουν την απόφαση της νόμιμης κυβέρνησης να φτιάξει κλειστές δομές ή άλλα δημόσια έργα (π.χ. στο Ελληνικό)."


    Με τις φυλακες δεν ασχολειται και δεν ανδιαφερεται κανενας, οποτε η δραση αυτη δεν ειναι παρατηρησιμη απο το λαο. Με τους αναρχικους ή ακροαριστερους ειναι καπως αισθητη, αλλα στο κοινο αισθημα εμπιπτει στη κατηγορια πολιτες αντιπαραθεσεις. Καμια απο αυτες τις δρασεις δεν δινει θετικη χροια στο λαο για τη χρηση των ΜΑΤ. Με τη λαθρομεταναστευση στον Εβρο, ειναι η πρωτη φορα που αυτο γινεται, γι αυτο και κατεθεσα την αποψη ποως αυτο θα πρεπει να επικοινωνηθει ωστε οι ανδρες των ΜΑΤ να παψουν να ειναι κοινωνικα στιγματισμενοι. Ισως να μην επρεπε να ειναι, αλλα τι να κανουμε, ειναι. Σωστο πως δεν φταιει το εργαλειο ή το μαχαιρι για την χρηση που κανει ο χειριστης του, ομως οταν μιλαμε για ανθρωπους δεν δικαιολογειται ηθικα το επιχειρημα "ακολουθω εντολες"

    Joker Card

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπητέ Joker Card, αντιλαμβάνομαι την πρόθεσή σου να δεις ως ευκαιρία αποκατάστασης της φήμης των ΜΑΤ στα μάτια των πολιτών, την επιτυχία στα σύνορα.
    Ωστόσο η κακή εικόνα των ΜΑΤ που έχει μια μερίδα πολιτών, δεν οφείλεται στην κακή τους επίδοση, αλλά στον άχαρο ρόλο τους, ως κατασταλτική δύναμη της πολιτείας.

    Ο ρόλος των ΜΑΤ, είναι η καταστολή κάθε μορφής διασάλευσης της έννομης τάξης σε δημόσιους χώρους. Η έννομη τάξη μπορεί να διασαλεύεται κάθε φορά που μια διαδήλωση, συγκέντρωση, πορεία, εξέγερση ή οτιδήποτε άλλο διαπράττει ομάδα ή πλήθος πολιτών, ξεπερνά τα όρια που θέτει ο νόμος. Αυτός είναι ο ρόλος των ΜΑΤ, ανεξάρτητα αν κάθε φορά που επεμβαίνουν είναι διαφορετικές οι συνθήκες ή οι "αντίπαλοι". Οι περιπτώσεις που επεμβαίνουν, μπορεί να μην ενδιαφέρουν τους περισσότερους πολίτες (μέχρι να τους αγγίξει προσωπικά), αλλά δεν είναι σκοπός της αστυνομίας να διαφημίζει το έργο της, διότι δεν αποσκοπεί σε ψηφοθηρία ή άλλα οφέλη και δεν στοχεύει στο να χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών. Αυτή είναι μέριμνα άλλων θεσμικών πεδίων της κοινωνίας και όχι του μηχανισμού καταστολής και προστασίας της πολιτείας.

    Θα ξαναπώ ότι είναι αδιάφορο αν αρέσει ή όχι στους πολίτες ο κατασταλτικός ρόλος των ΜΑΤ. Πρόκειται περί αναγκαιότητας και όχι περί κοινωνικής παροχής ή πόλου ευαρέσκειας και ικανοποίησης του κοινού αισθήματος. Έτσι, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δεν επιζητούν την "αγάπη" όλων των πολιτών, ούτε αναζητούν ηθική δικαίωση από τις ιδεοληψίες του καθενός.
    Ο προσωπικός κοινωνικός τους περίγυρος, δεν νομίζω ότι επηρεάζεται από τον θεσμικό τους ρόλο, καθότι αφενός είναι αναγνωρισμένος και αφ' ετέρου οι συγγενείς και οι φίλοι τους, προφανώς τους εκτιμούν ως προσωπικότητες και δεν τους βλέπουν μέσα από τα φίλτρα των "κουτιών" και των γενικεύσεων.

    Τέλος, κάθε αστυνομική και στρατιωτική δύναμη, διέπεται από κανόνες πειθαρχίας που δεν βρίσκουμε σε άλλες εκφάνσεις του κοινωνικού ιστού. Είναι η φύση της αποστολής τους τέτοια, που δεν επιτρέπει την ατομικότητα και την αυτενέργεια, παρά μόνον όση χρειάζεται για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής που τους ανατίθεται.
    Είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος που δεν έχει στρατιωτική παιδεία και δεν μπορεί να κάνει την διάκριση.

    Η ακολουθία των εντολών λοιπόν, είναι αυτοσκοπός στα αστυνομικά και στρατιωτικά σώματα και δεν επιτρέπεται η απόκλιση από τις διαταγές, όπως και κάθε κρίση επί αυτών. Η προσωπική άποψη, παραμένει προσωπική και δεν δύναται να πραγματώνεται στο πεδίο της δράσης τους.

    ΛΥΚΙΟΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Υ.Γ. Παρόλα αυτά, οι διμοιρίες των ΜΑΤ, απόλαυσαν πραγματικής αναγνώρισης από τους πολίτες του Έβρου, όταν τους αποθέωσαν και τους ηρωοποίησαν κατά την αποχώρησή τους από τα σύνορα, επειδή απλώς εκτέλεσαν με πειθαρχία και αυταπάρνηση το καθήκον τους, οπως πράττουν πάντοτε. Απλώς αυτή τη φορά, ο ρόλος τους ήταν αρεστός στο κοινό, επειδή στράφηκε εναντίον εισβολέων σε βάρος της πατρίδας μας.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η εικονα που εγω εχω ειναι πως ο ευρυτερος προσωπικος κοινωνικος περιγυρος των ανδρων των ΜΑΤ ειναι πολυ αρνητικος. Στους ιδιους ισως να μην γινεται αρκουντως αισθητο, αλλα βρισκονται σε μερικη κοινωνικη αποστασιοποιηση προτου γινει της μοδας. Ο πολυ κλειστος κλειστος κυκλος, φανταζομαι δεν θα εχει επηρεαστει, οντως.

    Θα μου επιτρεψεις ωστοσο να καταθεσω μια καπως διαφορετικη αποψη στην θεση: "Η ακολουθία των εντολών λοιπόν, είναι αυτοσκοπός στα αστυνομικά και στρατιωτικά σώματα και δεν επιτρέπεται η απόκλιση από τις διαταγές, όπως και κάθε κρίση επί αυτών."

    Σαφως και δεν γινεται ο καθενας να κανει του κεφαλιου του, ομως καθε αστυνομικος και στρατιωτικος ειναι ανθρωπος και κατεχει την ικανοτητα της κρισεως. Το πνευμα του νομου ειναι υπερανω του γραμματος του νομου.

    Ειμαι βεβαιος πως αν ησουν αστυνομικος υπο τις διαταγες του προεδρου των Φιλιππινων Ντουτέρτε, πως δνε υπηρχε περιπτωση να ακολουθησεις την "εντολη" του οσο ρητη και αυστηρη και να ηταν. Θυμιζω:

    "Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε ζήτησε από τα όργανα της τάξεως να πυροβολούν όποιον επιδεικνύει συμπεριφορά «ταραξία» στις περιοχές που έχουν τεθεί σε περιορισμό κίνησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Έδωσα εντολή στην αστυνομία και τον στρατό, καθώς και στους υπεύθυνους των χωριών, να πυροβολούν κατά ανθρώπων, σε περίπτωση προβλημάτων ή ταραχών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο », τόνισε ο πρόεδρος."

    Σωστη αλλωστε ηταν και η κινηση της κυβερνησης προ μηνων να αποσυρει τα ΜΑΤ απο τη Λεσβο δεδομενης της καταστασης που θα ξεφευγε. Η καταστολη ως μορφη βιας δεν αποτελει λυση. Δεν μπορει να υπαρξει αποδεκτη λυση χωρις καποιου ειδους συναινεση. Η βια αποτελει αποτελεσματικο εργαλειο κυριως κατα των αδυναμων. Οποιος ασκει βια κατα ισχυρου, παιζει με τη φωτια. Ισχυρος ειναι και καθε ανθρωπος στο σπιτι του.

    Χρειαζεται να δειξουμε πολυ προσοχη σε αυτο. Το πειραμα του Μιλγκραμ εδειξε πως οι ανθρωποι σε συντριπτικο ποσοστο δειχνουν υπακοη στην εξουσια ακομα και οταν δεχονται εντολες για ανηθικες πραξεις, καθως θεωρουν πως "απλα ακολουθουν εντολες". Εαν βρισκομασταν στην ναζιστικη Γερμανια, το συντριπτικο ποσοστο εξ ημων θα ημασταν ναζι. Ειδικα και σιγουρα οσοι φωνασκουν κατα της εξουσιας, εκει το ποσοστο θα ηταν σχεδον απολυτο.
    https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/koinonia/eksousia/3316-to-peirama-tou-milgkram-epanalifthike-apo-psyxologous-kai-edeikse-oti-oi-anthropoi-eksakolouthoyn-na-ypakoyoun-stin-eksousia.html

    Εμενα δεν με ενδιαφερει ο ΜΑΤατζης. Με ενδιαφερει ο ανθρωπος που βρισκεται εκει και υπηρετει στα ΜΑΤ. Μπορει να ειναι ΜΑΤατζης αλλα και ανθρωπος ελευθερος συναμα, αρκει να γνωριζει πότε να λεει οχι και να υπερασπιζεται την αποψη του. Κοτζαμ Αττεσλης ειχε συμμετασχει στον πολεμο της Κυπρου,με το οπλο του κανονικα, χωρις να χρειαστει να πυροβολησει. Παντα υπαρχει τροπος να υπηρετουμε το πνευμα του καθε νομου και οχι το γραμμα του, αν ειμαστε σε εγρηγορση.

    Joker Card

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. "Το πνευμα του νομου ειναι υπερανω του γραμματος του νομου"
    Σωστό αυτό, αλλά η ερμηνεία των νόμων απαιτεί νομική σκέψη-παιδεία που λίγοι κατέχουν επαρκώς (εξαιρουμένων των επαγγελματιών βεβαίως). Το να κατανοήσει κανείς το πνεύμα του νόμου, χρειάζεται βαθειά νομική και κοινωνική αντίληψη. Ακόμη και οι νομικοί, οι δικαστές και οι διάδικοι, αντιδικούν στην ερμηνεία του πνεύματος του νόμου. Βέβαια αν μιλάμε για αστυνομικούς, σαφώς και έχουν τα γνωστικά εφόδια για να ερμηνεύσουν τον νόμο και το πνεύμα του νομοθέτη.
    Παρόλα αυτά, ο νόμος προβλέπει και γι αυτούς, ότι εκτελούν τις διαταγές που είναι νόμιμες. Αυτό σημαινει ότι στην πραγματικότητα πρέπει να διακρίνουν αν μια διαταγή είναι ΠΡΟΔΗΛΩΣ νόμιμη και να την εκτελέσουν ή όχι. Δηλαδή δεν μπορούν να κρίνουν αν είναι τυπικά νόμιμη, αλλά να αρνηθούν να την εκτελέσουν αν είναι ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ παράνομη, όπως στο παράδειγμά σου, με την εντολή του προέδρου των Φιλιππίνων.
    Για παράδειγμα: διατάσεται ένας αστυνομικός να σπάσει μια πόρτα για να εισέλθει σε οικία για την σύλληψη ατόμου. Αν και ο νόμος αρχικά το απαγορεύει, αυτό μπορεί να είναι νόμιμο όταν συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο διατάσσων μπορεί να γνωρίζει τις νόμιμες προϋποθέσεις, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τις εξηγήσει στον υφυστάμενο αστυνομικό. Ο αστυνομικός υποχρεούται να εκτελέσει την διαταγή και τον προστατεύει το άρθρο 21 του Ποινικού Κώδικα (Προσταγή) που λέει:
    "Δεν είναι άδικη η πράξη την οποία κάποιος επιχειρεί για να εκτελέσει προσταγή που του έδωσε, σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους, η αρμόδια αρχή, αν ο νόμος δεν επιτρέπει στον αποδέκτη της προσταγής να εξετάσει αν είναι νόμιμη ή όχι. Στην περίπτωση αυτήν ως αυτουργός τιμωρείται εκείνος που έδωσε την προσταγή."
    Αν όμως ο διατάσσων πει στον αστυνομικό να πυροβολήσει μέχρι θανάτου όποιο άτομο βρει μέσα στην οικία, χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τον πυροβολισμό, τότε ο αστυνομικός έχει και ατομική ευθύνη και δεν καλύπτεται από το άρθρο 21 περί προσταγής. Ο λόγος είναι ότι η διαταγή είναι προφανώς παράνομη, αφού δεν χρειάζονται περεταίρω επεξηγήσεις για να διευκρινιστεί το νόμιμο της ενέργειας.

    Φαντάζομαι ότι και στις Φιλιππίνες, ο νόμος απαγορεύει στους αστυνομικούς να πυροβολούν άοπλους πολίτες που δεν απειλούν την ζωή τους. Συνεπώς η εντολή του προέδρου είναι ΠΡΟΔΗΛΩΣ παράνομη και κανένας αστυνομικός δεν δικαιούται να την ακολουθήσει.

    Επειδή κανένας πρόεδρος ή πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραβιάζει το νόμο και το σύνταγμα της χώρας του, όταν δίνει παράνομες εντολές, η αστυνομία δικαιούται να απειθήσει.
    Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η αστυνομία να διακρίνει αν η εντολή που δέχεται είναι ΠΡΟΔΗΛΩΣ παράνομη ή αποτελεί μια νόμιμη δυνατότητα, η οποία απορρέει από τις εξουσίες και την δικαιοδοσία που έχει μια κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Στην περίπτωση της Λέσβου και Χίου με την επιβολή δημιουργίας Κλειστών Κέντρων Υποδοχής των λαθρομεταναστών, η κυβέρνηση είχε την νόμιμη εξουσία να αποφασίσει και να υλοποιήσει την απόφασή της, έστω και αν η τοπική κοινωνία είχε αντίθετη άποψη. Η εξουσία αυτή, παρέχεται στην κυβέρνηση από το Σύνταγμα και την λαϊκή εντολή που έλαβε στις εκλογές.Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση, ήταν ήδη δεδηλωμένη προεκλογικά και γι αυτό έλαβε ψήφους αποδοχής από τον ελληνικό λαό.
    Εδώ λοιπόν την ευθύνη την έχει ο λαός, ο οποίος υπερψήφισε αυτή την κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις.
    Η αστυνομία δεν είχε κανένα δικαίωμα να αρνηθεί την εντολή να επέμβει, ώστε να υποστηρίξει τις εργασίες κατασκευής των έργων. Η εντολή ήταν εντελώς νόμιμη και μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής πολιτείας.

    Το πείραμα του Μίλγκραμ δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση που εξετάζουμε. Άλλο ο λαός που πείθεται και συντάσσεται συνειδητά με τις εντολές του ηγέτη του και άλλο οι αστυνομικοί-στρατιωτικοί που εκτελούν υποχρεωτικά διαταγές λόγω επαγγέλματος, για τις οποίες μπορεί να διαφωνούν.

    Ο ίδιος ο Αττεσλής πήγε να πολεμήσει διότι ένιωσε το χρέος του προς την πατρίδα. Αν χρειαζόταν να πυροβολήσει για να σώσει τη ζωή του, να είσαι σίγουρος πως θα το έκανε. Δεν είναι ανήθικο στους Συμπαντικούς νόμους να προστατεύσεις την ζωή που σου δόθηκε κατά Χάριν.

    "Παντα υπαρχει τροπος να υπηρετουμε το πνευμα του καθε νομου και οχι το γραμμα του, αν ειμαστε σε εγρηγορση."
    Φιλοσοφικά συμφωνώ. Στην πράξη όπως καταλαβαίνεις δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η άμβλυνση της νομιμότητος και να αφίεται στην ευχέρεια του καθενός να ερμηνεύει το πνεύμα του νόμου, κατά τα δικά του ειωθότα. Επειδή η κοινωνία δεν είναι ομοιογενής, υπάρχουν άπειρες προσωπικές αντιλήψεις για το δέον, το ηθικό και το νόμιμο και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κοινή σύμπλευση σε κάτι. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει ο νόμος και η τήρησή του πρέπει να επιβάλλεται. Οι επωμισμένοι με την επιβολή του νόμου (δικαστές-αστυνομικοί), κρίνουν κατά περίπτωση τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, ώστε ο νόμος να εφαρμόζεται στην πράξη με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  41. Συμφωνω πως στην κοινωνια χρειαζεται αν υπαρχει νομος και ακτ'επεκταση ειναι απαραιτητο να επιβαλλεται η εφαρμογη του νομου. Προσθετω ομως πως η επιβολη του νομου δεν ειναι αυτοσκοπος. Ανωτερο ειναι να πειστει ο αλλος παρα να τιμωρηθει. Για παραδειγμα σπανια φοραω ζωνη στο αυτοκινητο, και παντα μπορω να αποφευγω να δεχτω κληση για τετοια πραγματα. Γιατι να φορεσω αφου πιστευω περισσοτερο στις ικανοτητες μου απότι στην ζωνη; Ισως ηταν και λογω αντιδρασης. Θυμαμαι μια φορα ομως πριν πολλα χρονια εναν αστυνομικο στην τροχαια που με φιλικη διαθεση μου εκανε νευμα και χειρονομια για να φορεσω τη ζωνη. "Ελα ρε, ωραιος, εδειξε ενδιαφερον για το πνευμα του νομου. Ετσι, το δεχομαι. Ναι θα φορεσω ζωνη, δεν θα παθω και τιποτα". Το ηθικο διδαγμα ειναι πως πολλοι μπορουν να αποφευγουν την επιβολη του νομου με διαφορους τροπους. Οταν ομως ο αστυνομικος ενδιαφερεται για το πνευμα του νομου, η επιπτωση που προκαλει ειναι πολυ βαθυτερη και ουσιαστικη. Ειναι σαν την διαφορα μεταξυ ενος δασκαλου που νοιαζεται και ενδιαφερεται και σε καποιον που κανει αγγαρια. Η διαφορα ειναι πως ο πρωτος παιδαγωγει, ενω ο δευτερος δεν εχει παρα ελαχιστη επιπτωση. Αντιστοιχα, το προστιμο θεωρω πως δεν παιδαγωγει. Ετσι, ο αστυνομικος, υποχρεωνεται σε ενα φαυλο κυκλο αεναου κυνηγητου.

    Και ομως, πιστευω πως το πειραμα του Μιλγκραμ ειναι παντα επικαιρο και σχετικο. Παντα θα πρεπει να το εχουμε κατα νου, ωστε να μην πεσουμε ποτέ στη πολυ συχνη παγιδα. Θεωρω βεβαιο πως εχεις την ικανοτητα της διακρισης αγαπητε Λυκιε ως αποτελεσμα στερεων ηθικων αξιων. Αυτο ομως δεν ισχυει για ολους. Και οι πολλοι ειναι αυτοι στους οποιους αναφερομαστε.

    "Ο Stanley Milgram, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale, επικεντρώθηκε στο πείραμα του, στη σύγκρουση μεταξύ υπακοής στην εξουσία και της ατομικής συνείδησης. Ο ερευνητής ήθελε να διερευνήσει τις αιτιολογήσεις που προέβαλαν οι δεσμοφύλακες των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Δίκη της Νυρεμβέργης, ότι η υπακοή τους βασιζόταν αποκλειστικά στην εφαρμογή των διαταγών των ανωτέρων τους."

    https://www.ideotopos.gr/posts/%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/953-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-milgram.html

    Joker Card

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλά αυτό με τη ζώνη που πέταξες είναι η κλασσική ελληναράδικη οδηγική αγωγή, μην τα πεις παραέξω αγοράκι μου αυτά, όχι ότι και τα υπόλοιπα που λες είναι για να λέγονται παραπέρα, αλλά δαύτο ήντανε καδρόνι με τα όλα του... ο κλασσικός ελληναράς που νομίζει ότι είναι μόνος του στον δρόμο και συμπεριφέρεται σα να είναι μόνος του, οδηγάει χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι στους ίδιους δρόμους οδηγούν και άλλοι και είναι τόσο μικρόμυαλος ώστε αδυνατεί να καταλάβει ότι το αν θα συμβεί στραβή δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη των δικών του ικανοτήτων αλλα και σε άπειρες άλλες παραμέτρους, που σχετίζονται με παράγοντες που βρίσκονται έξω από το όχημα του... τραγελαφική δήλωση πραγματικά, κατά τα άλλα οι πναιβματικές και φιλοσοφικές αναλύσεις σε μάραναν...

      Διαγραφή
    2. Κλασσικος Ελληναρας; Νασαι καλα, σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Η αληθεια ειναι πως δεν ειμαι και τοσο κλασσικος οσο θα ηθελα, αλλα αν το βλεπεις ετσι, δεν θα διαφωνησω!

      Joker Card

      Διαγραφή
    3. "Προσθετω ομως πως η επιβολη του νομου δεν ειναι αυτοσκοπος. Ανωτερο ειναι να πειστει ο αλλος παρα να τιμωρηθει."
      Ασφαλώς! Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δίκαιο διέπει το πνεύμα του νόμου. Ο νόμος ικανοποιεί το γενικό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο και καλλιεργεί. Σκοπός είναι η γενική αποδοχή του νόμου και η αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους-πολίτη, αφού το δίκαιο αποτελεί το κοινό σημείο αναφοράς και διατηρεί την συνοχή σε αυτή τη σχέση. Έτσι ο πολίτης, εμπιστεύεται το κράτος και το νόμο και πείθεται συνειδητά για τον σεβασμό και την τήρησή του.
      Αυτή είναι η ενσυνείδητη πειθαρχία στους νόμους, σε αντιδιαστολή με την εξαναγκαστική πειθαρχία, η οποία επιβάλεται υπό τον φόβο της τιμωρίας.

      Ας δούμε όμως το δικό σου παράδειγμα, για να δούμε πως και αν δουλεύει το παραπάνω:

      Λες "Γιατι να φορεσω αφου πιστευω περισσοτερο στις ικανοτητες μου απότι στην ζωνη; Ισως ηταν και λογω αντιδρασης."
      Εδώ πιστεύεις ότι οι ικανότητές σου μπορούν να σε προστατέψουν από ένα ατύχημα, πράγμα που δεν ισχύει αφού οι ικανότητες δεν αρκούν από μόνες τους, για να αποτρέψουν ένα ατύχημα. Αυτό όχι μόνο το έχουν διατυπώσει όλοι οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά το λέει και η κοινή λογική.
      Ο νόμος έρχεται να επιβάλλει την ζώνη, γιατί η υποκειμενική αντίληψη του κινδύνου του καθενός, δεν μπορεί να υποσκελίσει την αντικειμενική που ορίζεται από την επισημονική έρευνα.
      Η αντίδραση που επικαλείσαι, σχετίζεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος και τους νόμους. Αυτή η δυσαρμονική σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη, τελικά ζημιώνει και τους δυο, διότι καταλήγει στην υπερβολή της γενίκευσης και στην πολωμένη συμπεριφορά.

      "Ελα ρε, ωραιος, εδειξε ενδιαφερον για το πνευμα του νομου. Ετσι, το δεχομαι. Ναι θα φορεσω ζωνη, δεν θα παθω και τιποτα"

      Κι όμως, αυτός που θα έπρεπε να δείξει ενδιαφέρον για το πνεύμα του νόμου, είναι ο πολίτης και όχι ο αστυνομικός. Αν ο πολίτης δείξει αυτό το ενδιαφέρον, κατανοήσει ότι η τήρηση του νόμου δεν είναι για τους τύπους, αλλά για την προστασία του, τότε επιτελεί την ενσυνείδητη πειθαρχία στους νόμους και όχι την καταναγκαστική. Ο αστυνομικός δεν είναι παιδαγωγός ώστε να διδάσκει την υπεθυνότητα του συνειδητού πολίτη. Αυτή η εκπαίδευση ανήκει σε άλλους φορείς ή τομείς της κοινωνίας, όπως το σχολείο, οι τέχνες, η οικογένεια και τα ΜΜΕ.
      Ο ρόλος του αστυνομικού σε μια κοινωνία, είναι να επιβάλλει την τήρηση του νόμου σε αυτούς που τον παραβιάζουν, επειδή αρνούνται συνειδητά να πειθαρχήσουν για ιδίους λόγους, ακόμη και από ηλιθιότητα. Είναι δηλαδή το τελευταίο και όχι το πρώτο ανάχωμα της πολιτείας, στην τήρηση των νόμων.
      Πριν φτάσουμε λοιπόν στον αστυνομικό που ελέγχει, πρέπει να δούμε αν εξαντλήσαμε όλα μας τα όπλα που προηγούνται, στο να φτιάξουμε συνειδητούς πολίτες. Και εδώ νομίζω πως παραλείπουμε να το εξετάσουμε...

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    4. Σχετικά με το πείραμα του Milgram, θα επιμείνω πως δεν αφορά τους αστυνομικούς και γενικά τους επαγγελματίες.

      "Οι απλοί άνθρωποι είναι πιθανό να ακολουθήσουν τις διαταγές που έδωσε μια μορφή εξουσίας, ακόμη και στον υπέρτατο βαθμό της δολοφονίας ενός αθώου ανθρώπου."

      Το πείραμα αναφέρεται σε "απλούς ανθρώπους" δηλαδή πολίτες διαφόρων κατηγοριών αλλά όχι επαγελματίες του νόμου, όπως οι αστυνομικοί.

      "Όταν υπάρχει μειωμένο επίπεδο προσωπικής ευθύνης, η υπακοή αυξάνεται."
      Η προσωπική ευθύνη στο πείραμα, είχε αντικατασταθεί από την ευθύνη του "πειραματιστή" που έδινε εντολές.
      Ο αστυνομικός έχει προσωπική ευθύνη για κάθε πράξη του, αφού οφείλει να ελέγξει την (προφανή) νομιμότητα της εντολής ποθυ δέχεται και ταυτόχρονα είναι εκπαιδευμένος στην διαχείρηση του θυμικού του, έχει πλήρη νομική, κοινωνιολογική και συμπεριφορική κατάρτιση, ώστε να διακρίνει τα όρια και να επιλέξει τον κατά περίπτωση πιο αποτελεσματικό τρόπο για να την εκτελέσει.
      Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει σε έναν απλό πολίτη, αφού δεν εκτίθεται κατ΄επάγγελμα σε τέτοιες συνθήκες.
      Ο γερμανικός λαός, συμπεριφέρθηκε ακριβώς ως "λαός", δηλαδή ως μάζα και υπέκυψε στους κανόνες που διέπουν την ομαδική ψυχολογία. Δεν υπάρχουν τα γνωστικά αναχώματα, η εκπαίδευση στον έλεγχο του θυμικού και ο ηθικός αυτοέλεγχος, στις μάζες των πολιτών.
      Ειδικά ο γερμανικός λαός, υποδέχθηκε "ευχάριστα" τον ναζισμό, διότι η συλλογική του ψυχοσύνθεση είναι δεκτική στον φασισμό, την βία, την έπαρση και την αλαζονεία. Ακόμη και τώρα, ο γερμανικός λαός εκφράζει την ίδια συμπεριφορά.
      Ο ελληνικός λαός, δεν θα μπορούσε να δεχτεί με την ίδια ευκολία έναν αντίστοιχο ναζισμό, παρότι υπάρχει μια μερίδα Ελλήνων που θα την αποδεχόταν.
      Συνεπώς οι ηθικές αναστολές είναι εν μέρει ικανές να λειτουργήσουν ελεγκτικά σε οποιεσδήποτε εντολές, όπως διαπιστώνεται και στο πείραμα:

      "Μόλις το 5% των «δασκάλων» αρνήθηκαν εξ' αρχής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πείραμα και αποχώρησαν – συνήθως βρίζοντας τον πειραματιστή."

      Αυτό το 5%, αφορά το πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1961 στην Ιερουσαλήμ. Αναφέρεται σε έναν διαφορετικό λαό (τον εβραϊκό), σε μια άλλη εποχή (μεταπολεμική 1961) και βέβαια, αφορά έναν λαό με διαφορετική ψυχοσύνθεση από τον ελληνικό.
      Στην Ελλάδα φρονώ πως αυτό το ποσοστό θα ήταν το λιγότερο τριπλάσιο.
      Και πάλι όμως, αναφερόμαστε σε λαό και όχι σε επαγγελματίες που έχουν διαφορετική ικανότητα και εκπαίδευση.

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    5. "Σκοπός είναι η γενική αποδοχή του νόμου και η αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους-πολίτη, αφού το δίκαιο αποτελεί το κοινό σημείο αναφοράς και διατηρεί την συνοχή σε αυτή τη σχέση. "

      Εδω εχουμε προβλημα. Καμια εμπιστοσυνη δεν εχω στο κρατος. Η σχεση μου με το κρατος ειναι μια συμβαση υπο συνεχη διαπραγματευση. Οσο εμπιστευομαι την NOVA ή την VODAFONE που τους θεωρω κανονικους απατεωνες, αλλο τοσο εμπιστευομαι και το κρατος. Η συνυπαρξη μας ειναι μια συμβαση. Του προσφερω και το συντηρω και μου δινει πισω μονο οσα ειναι υποχρεωμενο να μου προσφερει ή οσα κυνηγησω και διεκδικησω. Ως λαος, εγω το συντηρω, ενω εκεινο αναλαμβανει να με προστατευει. Αυτη ειναι μια πολυ βασικη συμβαση, στο ελαχιστο δυνατο. Κανονικα, χρεος του κρατους ειναι να διασφαλιζει την απροσκοπτη εξελιξη και προοδο των υπηκοων του, αλλα τελοσπαντων, τα στανταρ εχουν πεσει πολυ χαμηλα. Αυτη ειναι μια εμπορικη συναλλαγη, οχι μια σχεση εμπιστοσυνης που εχω με ενα φιλο ή μια σχεση αγαπης.

      Ο ελληνικος λαος ωστοσο λαχταρα το κρατος, και ως εκ τουτου ειμαι υπερ του κρατους, αλλα η σχεση μας ποτέ δεν θα ειναι εμπιστοσυνης, οχι επειδη εγω ειμαι περιεργος αλλα επειδη κατανοω καλυτερα. Πιστευω η επιθυμια του Ελληνα για ενα δικο του κρατος-προστατη εγχαρακτηκε στο Ναβαρινο, οταν τα κρατη των 3 μεγαλων δυναμεων τοτε, Αγγλια, Γαλλια, Ρωσια ισοπεδωσαν την οθωμανικη βαρβαροτητα.

      Αυτο δεν ειναι απλα μια αντιδραση. Δεχομαι τον ανωτερο Νομο και ευχαριστως υποτασσομαι σε αυτον και τον υπηρετω. Οχι ομως στον κατωτερο νομο. Το να ειναι καποιος ενσυνειδητος σημαινει να εχει βαθυτερη επιγνωση των πραξεων του και οχι απλα να ακολουθει τους νομους.

      Οσον αφορα τη ζωνη, οφειλω μια απαντηση (an answer is due). Καταρχας, δεν λεω σε κανεναν να ακολουθησει το παραδειγμα μου. Αλλωστε σε καθε συνοδηγο που μπαινει στο αυτοκινητο μου, πριν ξεκινησουμε λεω:
      -Βαλε ζωνη
      -Μα εσυ δεν φορας
      -Ασε με μενα. Εσυ βαλε

      Και εγω βαζω ζωνη, οταν παω ταξιδι ή μπαινω σε οδους ταχειας κυκλοφοριας ή παω Αθηνα ή Πειραια, διοτι στις μεν εθνικες οδους μια συγκρουση μπορει να αποβει μοιραια, ενω σε Αθηνα/Πειραια δεν μπορω να ελεγξω τις συμπεριφορες των αλλων.
      Στην καθημερινη τοπικη οδηγηση ουτε κρανος βαζω ουτε ζωνη. Την μεν ζωνη δεν την θεωρω απαραιτητη στο αυτοκινητο, διοτι οι ταχυτητες ειναι μικρες. Και ατυχημα να γινει και να μου πεσει καποιος πανω, δεν χαθηκε ο κοσμος, δεν εχω προσκολληση με το αυτοκινητο μου, η ζημια θα ειναι υλικη. Στο μηχανακι τωρα, μετα απο χρονια διανομης, εχω δει ΤΑ απιστευτα. Καμια εκπληξη πλεον δεν μου προκαλει πλεον τιποτα. Γυναικα να κινειται με οπισθεν σε πλατεια; Με αντιθετη φορα και με οπισθεν στη πλατεια; Φυσιολογικοτατο. Μπηκε αναποδα, εχασε την εξοδο της και κανει οπισθεν μεχρι να την ξαναβρει. Που ειναι το περιεργο; Αχαχαχα. Παππους να παθαινει κραμπα, να σανιδωνει το γκαζι και να πεφτει πανω μου απο ακυρο σημειο; Αναμενομενο. Γι αυτο και δεν φορουσα κρανος για να εχω αντιληψη του χωρου και να μην με περιοριζει. Ηταν ενα παιχνιδι. Δεν ειναι "εγω ειμαι και κανενας αλλος στον δρομο" και επιθετικη οδηγηση. Ειναι ακριβως το αντιθετο. Απολυτα θηλυκη αμυντικη οδηγηση. Μπορεις να αποφυγεις να πεσουν πανω σου; Σαν να παιζεις arcade και να προσπαθεις να αποφυγεις ενα σκασμο εμποδια. Super pang. Ειχα γινει πολυ καλος, διοτι το ατυχημα θα επρεπε να ερθει απο το δισδιαστατο επιπεδο, απο το σημειο Α στο σημειο Β.οχι με τηλεμεταφορα, ουτε απο τον ουρανο. Αυτο ηταν το παρελθον, διοτι πλεον δεν ειμαι τοσο θηλυκος. Τωρα βαριεμαι να εχω το νου να αποφευγω τις ηλιθιοτητες και το καρμα του καθενος, οποτε μπορει και να γινω τυπικος και να τελειωνει. Ωστοσο, ενα μαθημα για αποφυγη ξενου καρματος, το εχω παρει
      Joker

      Διαγραφή
    6. Ο νομος επιβαλλει την ζωνη, οχι διοτι ενδιαφερεται για την υγεια του πολιτη αλλα επειδη σου λεει: "Αν ο μαλακας σακατευτει, μετα ποιος θα δουλευει για να μας συντηρει; Μετα πρεπει να του δινουμε και επιδοματα απο πανω και να τον συντηρουμε εμεις"
      Ο αστυνομικος ειναι αυτος που πρεπει να δειξει ενδιαφερον για το πνευμα του νομου, διοτι καλως ή κακως, και αυτος συντηρειται απο τον πολιτη. Ο μισθος του εξαρταται απο την εργασια ενος υγιους πολιτη. Πρεπει τον πολιτη να τον προσεχει και να τον υπηρετει (to protect and to serve), τουλαχιστον τον οικονομικα ενεργο πολιτη (σε αντιδιαστολη με τους ρομα), διοτι χωρις αυτον δεν υπαρχει οικονομια να διαχειριστει το κρατος.

      Υπαρχουν ανθρωποι που δεν τρελαινονται και τοσο για την διατηρηση της ζωης τους, ειδικα οσοι ειναι θηλυκης πολωσης, δεν συμμετεχουν ενεργα σε αυτο, το μεταθετουν αλλου. Αυτο δεν ειναι σωστο, αλλα ειναι απορροια της πολωσης, τι να κανουμε.
      Και εγω ειμαι προσεκτικος στο ποιος εκμεταλλευεται την εργασια μου. Δεν με θελγει κανενα τυρακι τυπου Νομπελ, για να μπορει μετα ο καθε μαλακας να παρει την εργασια μου και να φτιαξει πυρηνικη βομβα ή βιολογικο οπλο και να την ριξει στο αθωο κοσμακη. "Αν εχεις τα τετοια μαστορα, φτιαξτην μονος σου. Σιγα μην τα εχεις."

      Οι αστυνομικοι ως επαγγελματιες σιγουρα ειναι ικανοτατοι στο να κρινουν τις εντολες και να μην τους εκμεταλλευονται, σε εξοχως μεγαλυτερο ποσοστο απο το γενικο πληθυσμο. Ομως παραμενουν το 0,5% του πληθυσμου. Το προβλημα δεν εντοπιζεται σαφως σε αυτους, καθως οι ανθρωποι με εσωτερικη πειθαρχια που συνηθως συνανταται σε ασυτνομικους ή στρατιωτικους (2%) εχουν "ανοσια" στην χειραγωγηση και εκμεταλλευση. Οταν γνωριζεις τον πολεμο, δεν τον φοβασαι, οποτε δυσκολα μπορει καποιος να σε τρομοκρατησει. Στον γενικο πληθυσμο ομως..

      Joker Card

      Διαγραφή
    7. «Αυτη ειναι μια εμπορικη συναλλαγη, οχι μια σχεση εμπιστοσυνης που εχω με ενα φιλο ή μια σχεση αγαπης.»
      Αγαπητέ Joker Card και στις εμπορικές συναλλαγές υπάρχει η έννοια της εμπιστοσύνης, η οποία ορίζεται από τον βαθμό της αξιοπιστίας του κάθε συναλλασσόμενου, από την καλή πίστη στις μεταξύ τους συμφωνίες και την αμοιβαία τήρηση των συμφωνηθέντων. Δεν μιλάμε για τυφλή εμπιστοσύνη, αλλά για μια εμπιστοσύνη που διαρκώς υποστηρίζεται από τις συμπεριφορές «καλής πίστης», αμφοτέρων των μερών.
      Στην Ελλάδα, ο πολίτης δεν εμπιστεύεται το κράτος διότι και το κράτος δεν εμπιστεύεται τον πολίτη. Αμφότεροι είναι παραδόπιστοι, πονηροί, δόλιοι και αναξιόπιστοι. Δεν διέπονται από ηθικούς κανόνες και εντιμότητα. Αλλά το κράτος δεν είναι κάποια αυτοφυής οντότητα, αλλά ένα μέρος του ίδιου του ελληνικού λαού και συνεπώς εμπεριέχει την ίδια ποιότητα με αυτόν.
      Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι ψηφισμένοι Έλληνες πολίτες στους οποίους δόθηκε η εξουσία. Προέρχονται από τον ελληνικό λαό και ουδεμία ποιοτική διαφορά έχουν από τον μέσο Έλληνα, στην ηθική και την νοοτροπία. Θέλω να πω ότι προσωπικά δεν διαχωρίζω τους Έλληνες πολιτικούς από τους Έλληνες πολίτες. Πολίτες και πολιτικοί στην Ελλάδα, είναι του ιδίου φυράματος και είμαι πεπεισμένος γι΄ αυτό, όσο και αν πονάει η πραγματικότητα…
      Ως εκ τούτου, αγνές προθέσεις δεν έχουν ούτε οι πολιτικοί, αλλά ούτε και οι πολίτες. Αν θεωρείς το κράτος απατεώνα, τότε εξίσου απατεώνας θεωρείται και ο πολίτης. Δεν είναι καλός ο πολίτης και κακό το κράτος που έφτιαξε.
      «Ως λαος, εγω το συντηρω, ενω εκεινο αναλαμβανει να με προστατευει. Αυτη ειναι μια πολυ βασικη συμβαση, στο ελαχιστο δυνατο.»
      Ο λαός δεν είναι εργοδότης του κράτους, το οποίο δεν είναι κάτι ξέχωρο από αυτόν. Κράτος είναι οι ίδιοι οι πολίτες του και υπάρχει μόνο όσο αυτοί του το επιτρέπουν. Η θέαση του κράτους ως αντίπαλο δέος του πολίτη, είναι μια εσφαλμένη προσέγγιση, που οδηγεί σε παρανόηση των ρόλων και εν τέλει στην δυσλειτουργία της πολιτείας. Αυτή τη νοοτροπία καλλιέργησαν στον λαό συγκεκριμένες πολιτικές ιδεοληψίες, οι οποίες δολίως αποσκοπούν στην υπονόμευση της πολιτείας και την ίδια την δημοκρατία. Υποκριτικά βεβαίως, διότι τα ίδια ιδεολογικά κέντρα, επιφυλάσσουν την καθεστωτική διακυβέρνηση του λαού, στο …όνομά του!
      Το κράτος είναι ο μηχανισμός που υπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, διασφαλίζοντας την συνοχή των γραναζιών της. Ορίζει τους κανόνες που εξασφαλίζουν την συνεργατικότητα των μελών της με σκοπό το κοινό όφελος πρωτίστως, διασφαλίζοντας επίσης και τις ατομικές ελευθερίες στο μέτρο που δεν βλάπτεται η κοινότητα. Σε αυτή την οργάνωση συμμετέχουν ισότιμα οι πολίτες, μέσω των διαδικασιών της δημοκρατίας. Το όλο σύστημα δεν λειτουργεί αν ένα γρανάζι σπάσει ή εναντιωθεί στα άλλα.
      Συνεπώς κράτος και λαός αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα και αλληλοτροφοδοτούνται αενάως μεταξύ τους.
      Ένας ιός δεν μπορεί να προσβάλλει μόνο το ένα μέρος, αφήνοντας το άλλο απρόσβλητο. Συνεπώς δεν μπορεί να είναι υγιές το ένα μέρος και νοσηρό το άλλο…
      Άρα η θεραπεία στην περίπτωση της προσβολής, αφορά αμφότερα τα μέρη και όχι μόνο το ένα.

      Διαγραφή
    8. «Δεχομαι τον ανωτερο Νομο και ευχαριστως υποτασσομαι σε αυτον και τον υπηρετω. Οχι ομως στον κατωτερο νομο. Το να ειναι καποιος ενσυνειδητος σημαινει να εχει βαθυτερη επιγνωση των πραξεων του και οχι απλα να ακολουθει τους νομους.»

      Όπως στην φύση, έτσι και στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη ποικιλότητα ανθρώπων, με διαφορετικές ιδέες, ικανότητες, συμπεριφορές και λογική. Παρότι υπάρχει η έννοια του «μέσου πολίτη» (κατά τον «μέσο όρο»), οι αποκλίσεις προς τα δυο άκρα είναι εκ των ων ουκ άνευ υπαρκτές. Αυτό σημαίνει ότι οι κανόνες που θεσπίζει η πολιτεία, δεν εξατομικεύονται, αλλά απευθύνονται στο σύνολο των πολιτών και ιδίως αυτών που ορίζουν τα άκρα, μιας και αυτοί που ορίζουν το μέσον είναι οι περισσότερο συνειδητά πιστοί στην κοινότητα και προστατεύουν την λειτουργία της.
      Οι «ανώτεροι» νόμοι είναι αμείλικτοι και αντιληπτοί βιωματικά απ΄τον καθένα.
      Οι ανθρώπινοι («κατώτεροι» όπως τους λες) νόμοι είναι οι αναγκαίοι και κατά συνήθη κανόνα ευθειασμένοι προς την ηθική των «ανώτερων» νόμων, έχοντας όμως και στοιχεία ιδιοτέλειας ή αδικίας, ως προϊόντα της ανθρώπινης ατέλειας, που όμως χωρίς αυτούς δεν μπορεί να οργανωθεί καμία ανθρώπινη κοινωνία.
      Συνεπώς είναι αδήριτη ανάγκη να τηρούνται, έστω και αν εμπεριέχουν στοιχεία της ανθρώπινης ατέλειας, αφού αφενός κι εμείς είμαστε ατελείς άνθρωποι (οπότε ούτε εμείς είμαστε εκφραστές του «ανώτερου» δικαίου) και αφετέρου οι όποιες ατέλειες, δύνανται να θεραπεύονται από τις ίδιες διαδικασίες που παράγουν αυτούς τους νόμους.
      Το αν είναι κάποιος συνειδητός τηρητής των νόμων, είναι το ζητούμενο και δείχνει το εξελικτικό του επίπεδο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους και γι’ αυτό οι νόμοι επιβάλλονται ακόμη και σε εκείνους που δεν θέλουν να πειθαρχούν, αναγκαζόμενοι έτσι να τους ακολουθούν χωρίς την συνειδητή τους συμμετοχή (εξαναγκαστικά).
      Αν για παράδειγμα ένας πολίτης θέλει να κλέβει (συνειδητή πράξη), ο νόμος θα πρέπει να τον εξαναγκάσει να μην το πράξει, ενάντια στην δική του θέληση. Εννοείται ότι ο μηχανισμός είναι ο φόβος της ποινής, αλλά αποδεικνύεται ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, άνθρωποι με διαφορετική εξελικτική ιεράρχηση (συνειδητότητος).
      Ο άλλος τρόπος είναι η παιδεία, αλλά σε καμία της μορφή δεν μπορεί να παρέχει θεαματικά αποτελέσματα σε ανθρώπους που συνειδησιακά ή ψυχοκοινωνικά επιλέγουν τα άκρα.
      Ο νόμος αποτελεί τον άμεσο φραγμό στις επιθέσεις που απειλούν την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια. Η παιδεία αποτελεί τον έμμεσο φραγμό σε αυτές τις απειλές.

      Σε ότι αφορά την εντύπωση που έχεις για την οδική ασφάλεια και την χρησιμότητα της ζώνης και του κράνους, θεωρώ ότι έχεις πλανηθεί και η εντύπωση που έχεις, απέχει πολύ από την αλήθεια. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, πειραματικά και εκ του αποτελέσματος (δυστυχώς), ότι η ζώνη και το κράνος προστατεύουν την ζωή μας σε μια σύγκρουση ή πτώση, ακόμη και με ελάχιστη ταχύτητα και ιδίως μέσα στον αστικό ιστό (με τις υποτιθέμενες χαμηλές ταχύτητες).
      Με την ευκαιρία αυτή, θα καταθέσω κι εγώ την γνώμη μου για αυτό το θέμα, μιας και το ξεκίνησες εσύ και θεωρώ σημαντικό να υπάρχει σωστή πληροφόρηση.

      Διαγραφή
    9. Θα αναγκαστώ μάλιστα να επικαλεστώ δικές μου ιδιότητες, ώστε να προσδώσω το ανάλογο κύρος σε όσα πω.
      Έχω αγωνιστική πείρα αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας επί τουλάχιστον 25 χρόνια. Έχω αποφοιτήσει με άριστα από τις καλύτερες σχολές αγωνιστικής και ασφαλούς οδήγησης, σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Επίσης έχω πτυχίο μηχανολόγου με ειδίκευση στην μηχανολογία αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας. Έχω οδηγήσει και συνεχίζω να οδηγώ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες υπερυψηλών επιδόσεων στον δρόμο, εντός πόλεων αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο. Έχω δει και έχω παρέμβει σε πληθώρα τροχαίων ατυχημάτων, με παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες. Έχω επίσης επαγγελματικό δίπλωμα όλων των κατηγοριών οχημάτων (Α,Β,Γ,Δ,Ε) και υπηρέτησα ως εκπαιδευτής οδηγών στην Πολεμική Αεροπορία. Τέλος οδηγώ επί 34 συνεχή έτη σε όλους τους δρόμους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

      Οι τάσεις που δημιουργούνται κατά τον μηδενισμό της ταχύτητας ενός ανθρωπίνου σώματος 80 kg, ένεκα μιας σύγκρουσης με την «μικρή» ταχύτητα των 30km/h, λόγω της κινητικής ενέργειας (ορμή = μάζα Χ ταχύτητα) είναι μόλις …2.400 κιλά! Ακόμη και αν υπολογίσουμε την απορρόφηση των ζωνών ελεγχόμενης παραμόρφωσης ενός αυτοκινήτου κατά την σύγκρουση, τα κιλά είναι επίσης υπερβολικά. Μιλάμε για 1.800 κιλά. Ένα βάρος που είναι ικανό να διαλύσει όλα τα ζωτικά όργανα και να συντρίψει το ανθρώπινο κρανίο…
      Αντιλαμβάνεσαι ότι χωρίς την χρήση ζώνης και κράνους, ακόμη και οι τόσο μικρές ταχύτητες μέσα στον αστικό ιστό, μπορούν να είναι θανατηφόρες ή να επιφέρουν πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες και μόνιμη αναπηρία. Μέσα στην πόλη γίνεται το 82% των ατυχημάτων, το 8% στις εθνικές οδούς (με υψηλές ταχύτητες) και το 10% στο επαρχιακό δίκτυο. Οποιαδήποτε πτώση με μοτοσυκλέτα, επιφέρει τραυματισμό ή θάνατο, ακόμη και με μηδενική ταχύτητα (σταματημένος στο φανάρι αν πέσεις με το κεφάλι στο ρείθρο του πεζοδρομίου). Μόνο ελάχιστες είναι οι πιθανότητες. να την γλυτώσει κανείς με μικρές αμυχές, ιδίως όταν μιλάμε για σύγκρουση με αυτοκίνητο.
      Επίσης ανώδυνες είναι οι μικροσυγκρούσεις με αυτοκίνητο, μόνο όμως όταν φοράμε ζώνη ασφαλείας. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνουν κακώσεις στον αυχένα ή κατάγματα σε πόδια και χέρια. Χωρίς ζώνη, ακόμη και ο αερόσακος που θα φουσκώσει, θα μας τραυματίσει.
      Οι πίσω συνεπιβάτες πρέπει εξίσου να φοράνε ζώνες όπως οι μπροστινοί. Διότι σε μια σύγκρουση θα εκτοξευθούν με ευκολία έξω από το όχημα ή θα συνθλίψουν με το βάρος τους τον μπροστινό τους.
      Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα, διότι την ουσία την εξήγησα ήδη.
      Καμία εξαίρεση στους κανόνες οδικής ασφάλειας δεν επιτρέπεται στην πράξη. Τουλάχιστον σε ότι αφορά την χρήση των προστατευτικών συσκευών. Δεν οδήγησα ποτέ μου μηχανή χωρίς κράνος, αυτοκίνητο χωρίς ζώνη και σκάφος χωρίς σωστικά μέσα.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    10. Στο θέμα τήρησης των μέτρων για ασφαλή οδήγηση, θα συμφωνήσω μαζί σου αγαπητέ Λύκιε. Δεν μπορούμε να παίζουμε με πιθανότητες και υποκειμενικές οπτικές όταν πρόκειται για θέματα ζωής ή θανάτου και όταν τα επιστημονικά δεδομένα έχουν φωτίσει κάθε πτυχή του θέματος.
      Δεν μπορώ όμως να κάνω το ίδιο και με τον κάτωθι ισχυρισμό σου:
      «Το κράτος…ορίζει τους κανόνες που εξασφαλίζουν την συνεργατικότητα των μελών της με σκοπό το κοινό όφελος πρωτίστως, διασφαλίζοντας επίσης και τις ατομικές ελευθερίες στο μέτρο που δεν βλάπτεται η κοινότητα. Σε αυτή την οργάνωση συμμετέχουν ισότιμα οι πολίτες, μέσω των διαδικασιών της δημοκρατίας.»
      Μπορεί οι εκάστοτε κυβερνήσεις να προέρχονται από τον λαό, εμπεριέχοντας εν μέρει όπως κι εσύ λες τις ποιότητές του, αλλά έτσι παραβλέπουμε εντελώς το κοινό μυστικό της νοθείας που συμβαίνει στο εκλογικό αποτέλεσμα και που ο απλός πολίτης δε δύναται να αποδείξει. Οι μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν συντεχνιακά καλύπτοντας κάθε στρέβλωση, νοθεία, προπαγάνδα και χειραγώγηση εκ μέρους της ελίτ. Κι αυτή η περιβόητη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών και η συνεργατικότητα για το κοινό όφελος, μάλλον ευσεβείς πόθοι μένουν για μια «ιδανική» κοινωνία. Στο διάβα των χρόνων, εξασφαλίζουν όντως αρκετά δικαιώματα των πολιτών(όπως και δικά τους) αλλά μην πιστέψουμε πως ταυτόχρονα δε λειτουργούν πριονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι μπορεί να πριονιστεί χωρίς να προκαλέσουν εξόφθαλμα!

      Διαγραφή
    11. Αγαπητέ ανώνυμε, όταν συζητούμε για πολιτεία, πάντοτε ξεκινάμε με την ιδανική της μορφή, που ως πρότυπο μας κρατά σταθερούς στον ιδεατό άξονα, βάσει του οποίου εκτιμούμε και διορθώνουμε τις αποκλίσεις. Αν δεν έχουμε αυτό τον ιδεατό άξονα ως μπούσουλα, τότε δεν μπορούμε να εξάγουμε κανένα συμπέρασμα και να ασκήσουμε καμία θεραπεία.
      Οι αποκλίσεις από τον ιδεατό άξονα που περιγράφεις, δείχνουν πόσο ακριβώς απέχουμε από αυτόν και που ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ...
      Λέω αν το θέλουμε, διότι αν μια κοινωνία δεν επιζητά στην πράξη την κανονικότητα, επειδή προτιμά να βολεύεται, τότε καμία ελπίδα δεν υπάρχει για ανάταξη.
      Εδώ έχει τον ρόλο της η παιδεία και το αξιακό σύστημα της κοινότητας. Οι πνευματικοί καθοδηγητές της, εμπνέουν στην κοινότητα τις αξίες και τις αρετές που πρέπει να την διέπουν. Λειτουργούν οι ίδιοι ως φωτεινά παραδείγματα, με όποιο κόστος.
      Εδώ έρχεται και η ευθύνη της ίδιας της κοινότητας, με την κατεύθυνση και τις επιλογές της.
      Γι αυτό μιλάω για την "ποιότητα" της κάθε κοινωνίας.

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος21 Απριλίου 2020 - 8:27 μ.μ.

      Ανατολή.


      Οι εποχές που μας ξημέρωσαν απαιτούν και θα απαιτήσουν πιο επιτακτικά από ποτέ αυτό ακριβώς το ξεβόλεμα. Κι όσο περισσότερο θα δυναμώνει ο στραγγαλισμός των ελευθεριών τόσο πιο σθεναρά θα ξεπροβάλλουν σπινθήρες διάσπαρτοι.

      Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε προ των πυλών ενός γενικευμένου πολέμου που δε θα είναι παρά η συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής, με άλλα μέσα, όπως έχει γράψει και ο Clausewitz.

      Όντως λοιπόν χρειάζεται να εκπαιδεύουμε τα μυαλά μας στη ειρήνη και την αδελφοσύνη για να οικοδομήσουμε κοινωνίες με περισσότερο αλτρουισμό και μεγάθυμες.


      Διαγραφή
    13. Οι αιματηροί πόλεμοι που συμβαίνουν στην μέση ανατολή και γενικά σε υποανάπτυκτες περιοχές του κόσμου, προσφέρουν ένα πεδίο εξάσκησης των στρατιωτών και δοκιμής τακτικών για συσσώρευση εμπειρίας που θα χρησιμοποιηθεί σύντομα στη δύση.
      Η δύση του λόγου, των τεχνών και των επιστημών, δέχεται τις ριπές του στρεψόδικου λόγου, της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και γενικά της α-παιδείας. Είναι και αυτό ένα πεδίο μάχης για επικράτηση μιας κατευθυνόμενης αλήθειας.

      ΚΥΡΟΣ

      Διαγραφή
    14. Ας καταλαγιάσουμε λίγο τον πανικό μας. Δεν είναι κοντά κάποιος παγκόσμιος πόλεμος, όπως τουλάχιστον τον εννοούμε από τις μνήμες των δυο Παγκοσμίων Πολέμων της ιστορίας μας.
      Σήμερα ο πόλεμος έχει υβριδική μορφή, χωρίς να σημαίνει πως οι κλασικές στρατιωτικές αναμετρήσεις θα εκλείψουν. Σε παγκόσμια κλίμακα όμως, δεν θεωρώ ότι επικείται ένας θερμός πόλεμος για το εγγύς μέλλον. Ο σημερινός πόλεμος όπως βλέπουμε, αφορά την χειραγώγιση λαών, κρατών και κυβερνήσεων, με τρόπο που υπερβαίνει και υπερσκελίζει τις συμβατικές αμυντικές δυνατότητες των χωρών. Οι αντιστάσεις σε τέτοιους ασύμετρους πολέμους, απαιτούν άλλου είδους όπλα, που ειναι κυρίως η νοητική αντίσταση, που μπορεί να υπάρχει μόνο σε ελεύθερους νόες. Τέτοιοι σήμερα υπάρχουν λίγοι, διάσπαρτοι και ανοργάνωτοι.
      Δεν ξέρουμε όμως, πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η εντροπία και να σχηματιτεί μια κρίσιμη μάζα, που να σπάσει τα δεσμά της ανθρωπότητος.
      Κάτι μου λέει ότι καραδοκεί το αντίπαλο δέος και αυτό είναι που φοβάται και βιάζεται η Ελίτ...
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    15. λύκιε, αυτή η νοητική αντίσταση που λες, ενδεχομένως να μην είναι πραγματική εμπλοκή σε πολεμο, να είναι κάτι άλλο... όπως και να χει, οι πραγματικά ευγενείς, οι πραγματικά έξοχοι και σπουδαίοι, ποτέ δεν εμπλέκονται σε κανενός είδους πολέμου!γιατί αυτή η τριβή είναι στοιχείο και χαρακτηριστικό των κατώτερων πεδίων...
      https://www.youtube.com/watch?v=L-bu1BL_vZo

      Διαγραφή
    16. Η νοητική αντίσταση που λέω, αφορά την εξάλειψη του εχθρού μέσω του αφοπλισμού του και όχι μέσω της φυσικής του εξόντωσης. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε κυριολεκτικό αφοπλισμό (των φυσικών τους όπλων), αλλά δε αφοπλισμό των νοητικών και ψυχικών τους δυνάμεων.
      Γενικά ας σκεφτούμε πως λειτουργεί ένας ψυχολογικός πόλεμος. Ένας προηγμένος νους που συνυπάρχει με μια ισορροπημένη και εξελιγμένη ψυχή, δεν μπορεί να πληγεί από τα ψυχολογικά όπλα και την νοητική προπαγάνδα του συστήματος.
      Το σύστημα επενδύει στις αδυναμίες μας και βάσει αυτών μπορεί να μας χειραγωγεί.
      Ο ισχυρός άνθρωπος, δεν χειραγωγείται από τέτοιες μεθόδους.
      Ο Νίτσε αναφέρεται σε αυτούς που αποσύρονται από τον δυιστικό εγκλωβισμό της ύλης, διότι κατακτούν την θέωση και αποχωρούν πλέον από την "ματαιότητα αυτού του κόσμου" ειρηνικά και σε απόλυτη αρμονία με την συμπαντική ολότητα.
      Εμείς που ακόμη δεν φτάσαμε εκεί, χρειάζομαστε την δυιστική εικόνα του κόσμου, προκειμένου να τον κατανοήσουμε.
      Ο πόλεμος με οποιονδήποτε τρόπο κι αν ασκείται, διδάσκει γρήγορα και βαθιά. Ειδικά ο στοχασμός μετά το τέλος του, μας διδάσκει μεγάλα νοήματα. Στην πραγματικότητα κανένας πόλεμος μεταξύ καλού και κακού, δεν θα βρίσκει νικητή το καλό σε συλλογικό επίπεδο. Θα βρίσκει όμως μοναδικό νικητή το καλό, σε ατομικό επίπεδο...

      ΛΥΚΙΟΣ

      Διαγραφή
  42. Και μεσα απο ενα διαλογο απο ταινια
    https://youtu.be/BG5G4rGh6oE?t=3739

    "Κανενας μας δεν γνωριζει το τελος μας πραγματικα ή ποιο χερι θα μας οδηγησει εκει. Ενας βασιλιας μπορει να μετακινησει εναν ανθρωπο, ενας πατερας μπορει να αξιωσει ενα υιο. Και μονο τοτε αυτος ο ανθρωπος ξεκιναει το δικο του παιχνιδι. Θυμησου, οπως και αν "παιχτείς" ή σε "παιξουν", η ψυχη σου βρισκεται στα δικα σου χερια και μονο, παρολο που αυτοι που τολμουν να σε "παιξουν" μπορει να ειναι βασιλιαδες ή ανθρωποι με εξουσια. Οταν σταθεις μπροστα στο Θεο δεν μπορεις να πεις "Μα, μου ειπαν να πραξω ετσι" ή πως η αρετη δεν ηταν εκεινη την στιγμη βολικη. Αυτο δεν θα ειναι αρκετο. ΝΑ το θυμασαι αυτο"

    (None of us know our end, really or what hand will guide us there. A king may move a man, a father may claim a son. That man can also move himself. And only then does that man truly begins his own game. Remember, how so ever you are played or by whom, your soul is in your keeping alone even though those who presume to play you be kings or men of power. When you stand before God you cannot say "But i was told by others to do thus or that virtue was not convenient at the time." This will not suffice. Remember that.)

    Τα λεω αυτα, διοτι αν και σε εσενα Λυκιε ειναι καταφανη τα ορια μεταξυ σωστου και λαθους, το ιδιο δεν ισχυει για την μεγαλη μαζα. Αλλωστε τοσα εγκληματα που εκαναν οι ναζι, οχι πολλα χρονια πισω, ανθρωποι τα εκαναν "επειδη ακολουθουσαν εντολες". Δεν σκοτωνοντουσαν οι ανθρωποι κατα εκατομμυρια απο μονοι τους. Αλλοι ανθρωποι τους σκοτωναν επειδη ακολουθουσαν εντολες. Οι ανθρωποι εκεινοι ζουν και σημερα αναμεσα μας. Αλλωστε ποτέ δεν ζητηθηκε ειλικρινης συγνωμη, που σημαινει παρομοια μυαλα και νοοτροπιες υπαρχουν και σημερα. Ειναι χρεος μας να βρισκομαστε σε επιφυλακη, διοτι η ιστορια πολυ ευκολα μπορει να επαναληφθει.

    Νομιζω το προβλημα βρισκεται στην βαθια ταυτιση. Ο ανθρωπος ταυτιζεται τοσο πολυ με τον ρολο που παιζει, που χανει την αισθηση του εαυτου. Το πειραμα φυλακισης του Στανφορντ, αν και ειχε υπερβολικες εκτιμησεις, ισχυει σε ενα βαθμο. Σαφως σε 6 μερες ο αλλος δεν ταυτιζεται τοσο, ομως τι συμβαινει σε 6 χρονια; Το πορισμα του δεν απεχει προγματικοτητα και πολυ.
    https://www.psychologynow.gr/istoria-psyxologias/peiramata-psyxologias/7-to-pirama-tu-stanford-tu-philip-zimbardo.html

    Δεν το περιοριζω στους αστυνομικους και στο καθηκον τους, αλλα αναφερομαι σε καθε ανθρωπο. Δεν χρειαζομαστε κανενα αρθρο του ποινικου κωδικα για να δικαιολογησουμε μια αρνηση συμμορφωσης μας. Οταν κατι παει εναντια στις ηθικες μας αξιες, ειναι χρεος μας να λεμε οχι. Ειναι πολυ υπουλο και λεπτο αυτο το σημειο. Πριν πολλα χρονια τα ειχα με τους ανταρτες στην κατοχη. "Μα δεν καταλαβαιναν πως μετα οι Γερμανοι για αντιποινα θα σκοτωνανε τριπλασιους αθωους;" Μετα συνειδητοποιησα πως Οχι, αυτα ειναι εγκληματα των Γερμανων, δεν φταινε οι ανταρτες που αντιστεκονταν. Ειναι υπουλη η συνδεση.

    Joker Card

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.