Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Η σχέση με ένα νάρκισσο

 σχέση με νάρκισσο

41 σχόλια:

  1. από δω το πας, από κει το πας, όλο στους ναρκισσους καταλήγεις... αλήθεια, γιατί σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η συγκεκριμένη θεματική; με ποιον πόλο ταυτίζεσαι; με τον σαδό ή με τον μαζό; πάντως, δε νομίζω οτι υπάρχει κάτι κακό ανάμεσα σε εναν σαδιστή και έναν μαζοχιστή που επιλέγουν συνειδητά να σχετιστούν και να αλληλοσυμπληρωθούν... το πρόβλημα το έχουν μάλλον οι απόξω από μια τέτοια σχέση, που βρίσκουν θέμα να σχολιάσουν, να συγκριθούν και να νοιώσουν "υγιείς" και φυσικά να αναπτύξουν την ηθικοπλαστική ψευτιά τους για να αισθανθούν ανώτεροι των περιστάσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μιλάμε για την συνειδητή επιλογή μιας σαδομαζοχιστικής σχέσης, τότε ούτε κι εγώ βλέπω πρόβλημα.
    Το θέμα είναι ότι ο νάρκισσος δεν έχει επίγνωση της εικόνας του, δεν την δηλώνει σε μια νέα σχέση και εξαπατά αρχικά τον-την σύντροφό του, εγκλωβίζοντάς τον και δημιουργώντας του μια τραυματική ψυχολογία.
    Συνεπώς δεν μιλάμε για μια ισότιμη και ειλικρινή σχέση και αυτό είναι που τελικά θυματοποιεί τον-την σύντροφο.
    Δεν ταυτίζομαι λοιπόν με καμία απ΄τις δυο πλευρές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαι αδιάφορος σε ένα φαινόμενο που δημιουργεί νοσηρότητα στους ανθρώπους.
    Εφόσον ζούμε σε μια κοινωνία ανθρώπων, μας αφορά κάθε τι που πλήττει το σώμα της, είτε μας αφορά άμεσα, είτε έμεσα, διότι μας επηρεάζει.
    Η μόνη ιδιοτέλεια που υπάρχει στην ενασχόληση με τέτοια θέματα, είναι το όφελος που μας αντιστοιχεί, όταν η κοινωνία που ανήκουμε, εξυγιαίνεται.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έλα και συ βρε λύκιε τώρα... είναι δυνατόν να εξαπατάται κάποιος αιωνίως;; εκτός κι αν μιλάμε για ανήλικους ή για αμεα... οι περισσότεροι θέλουνε να εξαπατώνται! και φυσικά και ο νάρκισσος έχει επίγνωση της εικόνας του καλύτερα από τον καθένα μάλιστα! απλώς, επειδή we are all bad in someone's story, ο νάρκισσος είναι ο ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος... πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά ότι μια σαδιστική φύση έχει τρομακτικές μεταπτώσεις από την αυταρχικότητα στην ενοχικότητα; αυτός είναι ο φαύλος κύκλος του σαδιστή και το προσωπικό του μαρτύριο, το οποίο δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί αν δεν υπήρχε δίπλα του ένας μαζοχιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχα, ακριβώς αυτά θα απαντούσε ένας νάρκισσος.
    Το θύμα μπορεί να αντιλαμβάνεται κάποια στιγμή ότι είναι θύμα του νάρκισσου, αλλά όταν συμβεί αυτό, έχει ήδη εξαρτηθεί και προσκολληθεί στην ανάγκη που αυτός του δημιούργησε.
    Σαφώς και δεν είναι όλοι εν δυνάμει πρόσφορα θύματα ενός νάρκισσου.
    Ωστόσο ο νάρκισσος ψάχνει και τελικά βρίσκει το πρόσφορο θύμα του.
    Ευνόητο είναι βέβαια, πως δεν υπάγονται άπαντες σε νάρκισσους και θύματα...
    Πάντως έχω την απορία τι μπορεί να προκαλέσει η συνάντηση και σχέση που θα προκύψει, μεταξύ δυο ναρκίσσων που αρχικά ο ένας εξαπατά τον άλλον...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μα πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσει κάποιος μια ανάγκη σε κάποιον άλλον, χωρίς ήδη να υπάρχει η βάση γι' αυτήν; φταίει η πρέζα που ο πρεζάκιας την πίνει δλδ; φταίει το μαχαίρι ή το όπλο που ο φονιάς σκοτώνει; δε συμφωνώ... καταρχίν διαφωνώ ακόμη και με τον όρο νάρκισσος έτσι όπως τον έχει αποδώσει η ψυχιατρική επιστήμη... στη μυθολογία ο νάρκισσος ήταν ένα ον που αδιαφορούσε παντελώς για οποιαδήποτε συσχέτιση με τους άλλους έξω από αυτόν, ακόμη και με την ηχώ του! όσο για το ερώτημα σου, μα η εξαπάτηση είναι το ποθούμενο της ανθρώπινης φύσης... το ανθρώπινο ον αρέσκεται και αποζητά να παραμυθιάζεται... το ψεύδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους άρχοντες του υλικού πεδίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γι αυτό σου είπα πως δεν είναι όλοι εν δυνάμει θύματα ενός Νάρκισσου. Σαφώς ο νάρκισσος απευθύνεται σε σχετικά αδύναμους χαρακτήρες ή τέλος πάντων στοχεύει στις ευάλωτες πτυχές τους.
    Αυτό δεν σημαίνει όμως πως είναι εξαρχής εξαρτημένοι μαζοχιστές. Τους μετατρέπει σε τέτοιους ο σαδιστής νάρκισσος.
    Ο μυθικός Νάρκισσος περιγράφει τον εσωτερικό κόσμο του ναρκισσιστή.
    Η διάδρασή του με τους άλλους, είναι απλά το θέμα του άρθρου.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα τον μυθικό νάρκισσο δεν τον ενδιαφέρει καμιά διάδραση με τους άλλους! εδώ ο νάρκισσος παρουσιάζεται ως ένα είδος κυνηγού που αναζητά θύματα... βλέπεις σχέση αυτών των δυο; γιατί εγώ δεν βλέπω απολύτως καμμία, αντιθέτως βλέπω επί τούτου στρέβλωση και αντιμετάθεση ρόλων... όπως και να χει, σαδιστής και μαζοχιστής είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος... όσο θύτης ή θύμα είναι ο ένας άλλο τόσο είναι και ο άλλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γνωρίζεις μήπως αν έγινε κανά περίεργο αστρονομικό γεγονός τις τελευταίες μέρες; είναι πολύ έντονη η κινητικότητα στο ονειρικό πεδίο αυτήν την περίοδο, σε εξαντλητικό βαθμό όμως, πανταχόθεν τα σκάγια... ιδίως μετά την πανσέληνο, γύρω στις 14 ήταν το πικ... παρατήρησες κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και βεβαια σχετιζονται ο μυθολογικος Ναρκισσος με τον συγχρονο αφου ο εγωκεντρισμος του πρωτου, η αυταγαπη της απατηλης του εικονας -δεν αντανακλαται ο αληθινος εαυτος στο νερο παρα μονον οσα θελει ή αντεχει να δει και να αναγνωρισει στον εαυτο του- και η απορροφηση απο την ψευδοεικονα του, αποτελουν στοιχεια ενος ναρκισσιστη συντροφου. Πανω σε αυτα τα χαρακτηριστικα πατησε η ψυχιατρικη με αφορμη τον μυθο για να προχωρησει παραπερα σε καταγραφη διαφορων τυπων ναρκισσιστικης συμπεριφορας κι ας μη θυμιζουν ολοι οι τυποι τον μυθικο Νάρκισσο.
    Ο ναρκισσος, φυλακιζεται στην φανταστικη εικονα του εαυτου του, ξεγελωντας πρωτα εαυτον και μετεπειτα τους οικειους του. Η επιβεβαιωση που εισπραττει στηριζεται στο πλαστο προσωπειο που φορα. Το ειδωλο του ειναι λειψο, απατηλο, μια ωραιοποιημενη φουσκα, οπως και τα ευγε των θυματων του αφου δεν ανταποκρινονται στην πραγματικη του ομορφια και αξια. Γιαυτο παραμενει ανικανοποιητος, δυστυχης και αθεραπευτα μονος.

    Οι ανθρωποι παντως που εχουν τραυματιστει απο ναρκισσιστικα βελη, ουδολως ενδιαφερονται για την ταυτιση ή μη του μυθ.Ναρκισσου με τα ψυχιατρικα πορισματα. Παλευουν με την αισθηση απωλειας του εαυτου, με κρισεις πανικου και ελλειψη αυτοπεποιθησης.
    Αμφοτερες πλευρες φερουν ευθυνη στο βαθμο που κατανοουν το μοτιβο αυτης της νοσηρης σχεσης και δεν κανουν κατι για να το διορθωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι μπορει να κανει καθε μερος αυτης της σχεσης απο την πλευρα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακριβώς έτσι είναι ανώνυμε!
    Να υποθέσω νέα παρουσία στον Καταχθόνιο Δαίμονα ή επιστροφή απ' το παρελθόν;
    Όπως και να έχει, καλωσήλθες!
    Ανώνυμη, όχι δεν παρατήρησα κάποιο αστρονομικό γεγονός, αν και δεν ασχολούμαι επισταμένως με τα αστρονομικά δρώμενα.
    Τι βλέπεις και σε ανησυχεί;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ίσως να ήταν ωφελιμότερο να εστιαστεί ο καθένας λίγο περισσότερο στην αυτοκριτική του, μήπως και καταλάβει ποιοι είναι οι λόγοι που έλκει χαρακτήρες ατόμων που τον βλάπτουν... στην περίπτωση δε, που πρόκειται για επαναλαμβανόμενο μοτίβο, επιβάλλεται κάτι τέτοιο... το ευκολότερο όλων είναι να ασκούμε κριτική στους άλλους και να εναποθέτουμε ευθύνες σε οποιονδήποτε πέραν από εμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαιρε Λυκιε. Ευχαριστω για το καλωσορισμα.

    Δεν εναποθετουμε ευθυνες. Ναι, για τη διαμορφωση ενος ναρκισσου θα πρεπει να εξεταζεται το οικογενειακο του περιβαλλον οπως πρεπει να συμβαινει και για τους αδυναμους, ενοχικους χαρακτηρες οι οποιοι εχουν την ταση να προσκολλωνται σε ναρκισσους. Ομως περαν των γονεικων ευθυνων, ο καθενας οφειλει να υποκειται στην αυτοπαρατηρηση και την αναγνωριση των σκιων του, την παραδοχη της αναγκης του να συμπεριφερεται επιζημια στον ιδιο ή στους αλλους και αφου κατανοησει γιατι προκυπτει αυτη του η αναγκη, να δινει την μαχη του για εξυγιανση. Δεν υπαρχει ευκολος δρομος. Οποιος εφταιξε εφταιξε. Σημασια εχει ποσο προσπαθει κανεις απο την στιγμη που αναλαμβανει την ευθυνη του εαυτου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φυσικά και εναποθέτετε ευθύνες, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης είναι αυτό απο αρχαιοτάτων χρόνων να ψάχνει να βρίσκει ή και να κατασκευάζει την πηγή του κακού των προβλημάτων της... κάπως έτσι δομήθηκε και ο ίδιος ο διάβολος... το αστείο είναι ότι συζητάμε ό,τι συζητάμε κάτω απο ένα "άρθρο" που βρίθει μετριότητας, μονομέρειας ακόμη και εμπάθειας και το οποίο έχει δημοσιευτεί σε επίσημο σάιτ ψυχολογίας από μια κάποια δήθεν ψυχοθεραπεύτρια... το ακόμη μεγαλύτερο αστείο είναι ότι τέτοιου τύπου ανίκανες και ανίκανοι, μέτριες και μέτριοι σπουδάζουν την δήθεν επιστήμη της ψυχολογίας, ώστε αύριο μεθαύριο κάποιοι πικραμένοι να τους πληρώνουνε για να τους δίνουν λειψές συμβουλές ώστε να "εξυγιανθούν", παράλληλα με έναν πάκο ψυχόχαπα... τι ακριβώς είναι η ψυχική εξυγίανση; αναρωτηθηκατε ποτέ; ποιο ακριβώς είναι το "υγιές" ψυχικό μοντέλο στο οποίο πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε; γιατί πρέπει να υπάρχει μόνο ένα τέτοιο; ποιο ακριβώς είναι αυτό το ένα υγιές μοντέλο και απο ποιούς, πότε και πώς εδραιώθηκε, ώστε όλοι σε όλους τους τομείς να είμαστε το ιδανικό "υγιές" πρότυπο ανθρώπου; ναι ο άνθρωπος είναι πολυδαίδαλο ον, με σκιές και με φώτα και αυτή είναι η ομορφιά του, όποιος δε γουστάρει αυτήν την θεϊκή αλήθεια, ας ψάξει να βρει τον τύπο ανθρώπου που του έχουνε πει ότι θα τον συμπληρώσει κι ας μη μας πρήζει τις ωοθήκες, βαρεθήκαμε να βλέπουμε καημένους να κουνάνε το φασιστικό δάκτυλο για το πώς όλοι πρέπει να γίνουν αυτό που άλλοι νομίζουν ότι είναι το σωστό και το υγιές... ούτε καν αυτό που νομίζουν, αυτό που κάποιοι άλλοι τους λένε ότι είναι το σωστό... αστειότητες πραγματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "...συζητάμε κάτω απο ένα "άρθρο" που βρίθει μετριότητας, μονομέρειας ακόμη και εμπάθειας και το οποίο έχει δημοσιευτεί σε επίσημο σάιτ ψυχολογίας..."
    Σαφώς και πρόκειται για ένα εμπαθές, αντιεπιστημονικό και μετριότατο άρθρο, λες και το έγραψε ένα απελπισμένο θύμα ενός νάρκισσου και όχι ένας "επιστήμονας" ψυχολόγος!
    Αν και συμφωνώ, δεν ανέρτησα το συγκεκριμένο άρθρο για να αναδείξω ως θέσφατο το περιεχόμενό του, αλλά για να προκαλέσω την συζήτηση που ήδη ξεκίνησε και τόσο ωραία εξελίσσεται.
    Έδωσε την τροφή για σκέψη, αμφισβήτηση και διάλογο, που εξαρχής ήθελα.
    Μας λείπουν όμως και οι τοποθετήσεις των αγαπητών μας Δέσποινας και Ελ. Στοχαστή, αλλά και χωρίς αυτούς ο διάλογος εξελίσσεται με πολύ ενδιαφέρον.
    Συμμερίζομαι τα μάλα την γνώμη σου για τους ψυχολόγους και τις γνώσεις τους. Κυρίως όμως αμφισβητώ την επιστημονικότητά τους, αφού κατά κανόνα οι ψυχολόγοι αδυνατούν να απεμπλέξουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις, εμπάθειες και συναισθήματα και να πάρουν τις απαραίτητες αποστάσεις που οφειλούν από το εξεταζόμενο υποκείμενο, ώστε να δουν τα πράγματα αντικειμενικά, ως επιστήμονες (αν θεωρήσουμε ότι η ψυχολογία είναι πράγματι επιστήμη).
    Δεν επιτρέπεται ο ψυχολόγος να ταυτίζεται με τον πελάτη του, παρά μόνο να χρησιμοποιεί την δική του βιωματική πείρα ώστε να κατανοήσει και όχι να παρασυρθεί σε συναισθηματική διάδραση μαζί του.

    "ποιο ακριβώς είναι το "υγιές" ψυχικό μοντέλο στο οποίο πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε;"

    Νομίζω πως εδώ, ο μέσος άνθρωπος γνωρίζει εκ φύσεως την απάντηση...
    Είναι αυτό το μοντέλο που κάποιος αισθάνεται την λιγότερη ψυχική φόρτιση. Δηλαδή μακρυά από ενοχές, προσκολλήσεις και εξαρτήσεις, φόβους, πάθη και μπλοκαρίσματα που του δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητά του. Είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε ήρεμοι και σε αρμονία με τον εσώτερο εαυτό μας.
    Γιατί πολύ απλά, αυτός που δεν βρίσκεται σε αρμονία με τον εσώτερο εαυτό του, βασανίζεται, βυθίζεται και νιώθει ασθενής. Όχι επειδή κάποιοι άλλοι του εμφύτευσαν την ιδέα της νοσηρότητας, αλλά επειδή βιώνει την νοσηρότητά του εκ των έσω... Χάνει ζωτική ενέργεια, παραδομένος στην ενεργοβόρο δύναμη των ενστίκτων και των παρορμήσεών του.

    ΛΥΚΙΟΣ.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολύ μετριότητα βρε παιδιά, πολύ μετριότητα... δεν το λέω για εσάς, αναφέρομαι γενικότερα στην επιεικώς μετριότητα που μας κατακλύζει ολούθε... υπομετριότητα για την ακρίβεια... δλδ εντάξει, να τη δεχτώ τη μετριότητα και την αμορφωσιά και την ανοησία, να μην έχω απαιτήσεις και προσδοκίες ούτε από γνωστούς ούτε από αγνώστους, αλλά πόσο πια να ρίξεις τον πήχη σου; να τον εξαφανίσεις τελείως; έχουν μηδενιστεί τα πάντα όλα λέμε, έχουν απαξιωθεί ορισμοι, έννοιες, ειδικότητες, κάθομαι μπροστά στην οθόνη και πραγματικά με προσβάλει σαν ύπαρξη αυτό που βλέπω, ενδεχομένως να είναι και προσωπικές μου ιδεοληψίες όλα αυτά, δεν ξέρω... εκτός από καλλιτέχνες και δάσκαλοι, όλοι έχουνε γίνει θεραπευτές, φτάσαμε σε σημείο οι θεραπευόμενοι να είναι λιγότεροι από τους θεραπευτές... λες και είναι απλό πράμα να είναι κανείς θεραπευτής, είναι πάρα παρα πολυ δύσκολος αυτός ο δρόμος, είτε αφορά την ενεργειακή, είτε την ψυχική είτε την φυσική θεραπευτική, δεν αρκεί ενα πτυχίο, απαιτούνται και φυσικές κλίσεις...τεςπα, γκρίνιαξα και σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και ποιό είναι το αντίδοτο της μετριότητας;
    Να είναι η αξιοκρατία;
    "...έχουν μηδενιστεί τα πάντα όλα λέμε, έχουν απαξιωθεί ορισμοι, ..."
    Μηδενισμός και απαξίωση.
    Πως το εξηγείς το φαινόμενο; Που οφείλεται;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι να πω βρε λύκιε, δεν ξέρω πραγματικά... έχω την εντύπωση ότι η έλλειψη αξιοκρατίας είναι η κορυφή του παγόβουνου... και ποιοι ακριβώς είναι οι άξιοι; υπάρχουν; κι αν υπάρχουν, θέλουν να συμμετέχουν για να αλλάξει η κατάσταση; μήπως όσες φορές επιχείρησαν να συμμετάσχουν πνιγήκανε μέσα στον ωκεανό της μετριότητας ως μειοψηφίες; υπάρχει τελικά λόγος και νόημα για να αλλάξει μια τόσο παγιωμένη κατάσταση; αναρωτιέμαι... κι ας με συγχωρέσει η ανώνυμη παθούσα ψυχολόγα, αλλά είναι δυνατόν να ζεις, να αναπνέεις, να κοιμάσαι, να συνχνωτίζεσαι, να κάνεις παιδιά με έναν άνθρωπο και επί χρόνια να μην έχεις καταλάβει ποιος είναι έστω και στο ελάχιστο; ε τότε δεν έχεις σχετιστεί πραγματικά μαζί του! εκείνος μπορεί να είναι ό,τι είναι αλλά αν εσύ δεν τον έχεις νοιώσει στον πυρήνα του έστω και λίγο, τότε μάλλον εσύ έχεις το ουσιαστικό πρόβλημα,εσύ έχεις τη δυσκολία σύνδεσης... να σε ξεγελά κάποιος σε μια σχέση του σαββατοκύριακου για καιρό, να το καταλάβω ναι... αλλά να σε ξεγελά για δεκαετίες ενόσω συμβιώνεις μαζί του και έχεις συνδεθεί μαζί του και ενεργειακά, τότε μάλλον άλλος έχει το πρόβλημα και όχι ο υποτιθέμενος κακός θύτης...

      Διαγραφή
  18. Επειδή είμαι και παθουσα και ψυχολόγος συναμα, θα ήθελα να διευκρινιστεί στην/ στον αρθρογραφο ότι δεν είναι απόλυτα σωστά αυτά που γραφει ως προς το θύμα ή δεν τα εξηγεί σωστα.

    Ή κακοποίηση του θύματος γίνεται τόσο έντεχνα και υπογεια, με το γάντι θα ελεγα, που το θυμα δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο/η συζυγος/σύντροφος τον υπονομεύει.
    Ο/ή συντροφος-θυμα, γενικώς, δεν έχει διαταραγμένη αίσθηση του εαυτού του, αντίθετα με αυτό που μας πληροφορει το αρθρο. Αυτό συμβαίνει μόνον όσο δεν καταλαβαίνει τι συμβαινει ξαφνικά και τα πράγματα αλλαζουν στις σχέσεις. Μέχρι δηλ να συνειδητοποιήσει ότι έχει να κάνει με ψυχασθενή.
    Διοτι ολα γίνονται τόσο έντεχνα και με το γάντι που χρειάζεται χρόνος στο θύμα να διαπιστωσει την διπροσωπία του συντρόφου. Μπροστά άψογος, ευγενικός και ερωτευμενος, ενω πίσω από την πλάτη σε περιλουζει με διάφορους απαξιωτικους χαρακτηρισμους. Και μάλιστα αν διαβάζετε βιβλιογραφία θα δείτε ότι όλοι οι νάρκισσοι χρησιμοποιούν τους ίδιους χαρακτηρισμους πανω- κάτω...
    Καθρεφτίζουν στο πρόσωπο του θύματος τον δικό τους ψυχολογικο προφίλ.
    Και βέβαια τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν έχεις και παιδιά, καθόσον ο νάρκισσος κρύβεται πίσω από τα παιδιά. Δηλαδή ξεσηκώνει τα παιδιά εναντίον του θυματος-μαμας (ή μπαμπά), ενώ μπροστα φέρεται άψογα ή ακόμα μπορεί και να μαλώσει τα παιδιά που σε πρόσβαλαν ενώ εκείνος προηγουμένως τα είχε ξεσηκώσει εναντίον σου.
    Στην δική μου περίπτωση η διαταραχη αυτη άρχισε να εκδηλώνεται ελαφρως μετά από σοβαρή εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη και εντάθηκε λίγο μετά όταν πήρε σύνταξη. Ξέρετε ότι η συνταξιοδότηση δεν είναι απλά η συνέχιση της προηγούμενης μερας μέσα στο μυαλό του καθενός...
    Αυτά και άλλα πολλά...
    Άλλο θεωρία και άλλο... θεωρία και εμπειρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλωσήλθες στον χώρο μας Ανώνυμη ψυχολόγε.
    Απ΄όσα μας περιέγραψες, η εκδήλωση του "ναρκισσισμού" του συζύγου σου, προέκυψε σε μεγάλη ηλικία.
    Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε πάντοτε και δεν μπορούσες να το ανακαλύψεις ή πως συνέβη μια ψυχολογική μετάπτωση, λόγω κάποιων τραυματικών συμβάντων (εγχείρηση-συνταξιοδότηση), όπως για παράδειγμα μια διπολική διαταραχή ή μια καταθλιπτική φάση;
    Διότι υποτίθεται πως η ναρκισσιστική συμπεριφορά, εδράζεται στην τραυματική παιδική ηλικία και εκδηλώνεται από πολύ νωρίς.
    Εσύ αν και ψυχολόγος, πως σου διέφυγε τόσα χρόνια η διάγνωση;
    Θέλω να πω, μήπως η μεταβολή της συμπεριφοράς του συζύγου σου δεν οφείλεται σε ναρκισσισμό, αλλά σε κάτι άλλο που μοιάζει με τέτοιο και προφανώς είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο και από τους δυό σας.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν επεται πως οποιος απεκτησε πτυχιο ψυχολογιας κανει και για ασκηση του επαγγελματος. Το να αποστηθιζει κανεις θεωριες απεχει μακραν απο την ικανοτητα για αντικειμενικη, αμεροληπτη, ολιστικη και διεισδυτικη προσεγγιση ενος ανθρωπου που χρηζει ψυχολογικης υποστηριξης. Θελει ευαισθησια, διακριση, ταλεντο στην ακροαση, ενσυναισθηση χωρις ταυτισεις και προσκολλησεις, συνθετη κριτικη σκεψη και καλη αντιληψη της πραγματικοτητας. Ειναι αναγκαιο ο θεραπευτης να φιλοσοφει βαθια ο ιδιος τον εαυτο του και τη ζωη ωστε με αναμμενους τους δικους του φαρους να τεινει χειρα βοηθειας σε θαλασσοδερμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. όλοι θαλασσοδαρμένοι είμεθα και πίσω από τον καθένα βρίσκεται κάποιο δράμα, μικρότερο ή μεγαλύτερο... εδώ ολάκερος γιουνγκ και έστελνε τους "ασθενείς" του σπίτια τους να "θεραπευτούν" μόνοι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. https://www.awakengr.com/i-methodos-tis-gkri-petras-i-techniki-gia-na-antimetopisete-toys-toxikoys-anthropoys/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημερα
    Πολλα τα ερωτηματα,ολα εχουν τις απαντησεις τους, ομως καμια απαντηση δεν εχει πρακτικο νοημα εφοσον το ατομο δεν ειναι ετοιμο να την δεχτει. Καμια θεραπεια δεν μπορει να υπαρξει εξωθεν του ατομου. Απο εξω, ενας ανθρωπος μπορει να λαβει μονο εξτρα χρονο και βοηθεια στην κατανοηση. Λιγο περισσοτερο φως, οπως ωραια το εθεσες ανωνυμε, το οποιο ομως θα πρεπει να χρησιμοποιηθει απο το ατομο στη προσπαθεια ενδοσκοπησης του, για την επιτευξη του σπουδαιου "Γνωθι σαυτον". Οπως λεγαμε και παλιοτερα "Ουτε ο Θεος ο ιδιος, δεν μπορει να κανει το εργο που καθε ανθρωπος χρειαζεται να κανει με τον εαυτο του".

    Οσον αφορα τα ερωτηματα που συζηταμε, πραγματι, τα προβληματα που καθε ανθρωπος αντιμετωπιζει φανταζουν απεριοριστα και δυσεπιλυτα. Πραγματικος λαβυρινθος. Η λογικη ομως σε ολα παραμενει τρομακτικα ιδια. Ειναι σαν την αριθμητικη. Τα προβληματα αριθμητικης φανταζουν απειρα, και κανενας δεν μπορει να τα μαθει ολα απεξω, ομως οι κανονες που η αριθμητικη ακολουθει ειναι λιγοστοι και συγκεκριμενοι. Ενας δυνατος λυτης, που εχει λυσει αρκετα απο αυτα που τον αφορουν, εχει την ικανοτητα να τα λυσει σχεδον ολα. Γιατι να το κανει ομως; Φθειρεται ο ανθρωπος που προσπαθει να σωσει ή να βοηθησει, καποιον που δεν θελει να βοηθηθει. Ταυτοχρονα, εκπαιδευει τον αλλο, να γινεται ολοενα και χειροτερος, μεχρι να γινει αφορητος. Συνηθως αυτο συμβαινει με την παροδο του χρονου. Ο στραβος, γινεται ακομα πιο στραβος. Αυτος που δινει, καταληγει ρακος, αδειος απο ενεργεια και ζωη. Και η αιτια ειναι η υπερβολικη καλοσυνη με την οποια εχουμε γαλουχηθει. Αυτο πρεπει να σπασει. (This conditioning needs to break). Το οριο πρεπει να τεθει.

    "πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε, τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους"

    Εδω θα ηθελα να καταθεσω μια προταση προς τον σεβαστο απο ολους διαχειριστη. Θα ηταν πολυ χρησιμο εαν μπορουσες να συγκεντρωνεις και να αναδιατυπωνεις τα ερωτηματα των φιλων σχολιαστων που συμμετεχουν, οσα κρινεις πιο ενδιαφεροντα, ωστε να ειναι πιο ευκολο σε οποιονδηποτε να αποπειραθει να δωσει μια απαντηση, εφοσον δεν θα χρειαζεται να ανατρεχει σε διασπαρτα ποστ, καθως ειναι γνωστο πως στον ΚΔ καταπιανομαστε με πολλα θεματα ποικιλης υλης. Και αυτο το προτεινω, αναγνωριζοντας την αδεκαστη κριση σου.

    Με την ευκαιρια, ας μου επιτρεψεις να διατυπωσω μια διαφορετικη εκτιμηση.
    "Σαφώς και πρόκειται για ένα εμπαθές, αντιεπιστημονικό και μετριότατο άρθρο, λες και το έγραψε ένα απελπισμένο θύμα ενός νάρκισσου και όχι ένας "επιστήμονας" ψυχολόγος!"

    Την "εμπαθεια" μπορω να την δεχτω, καθως ειναι κατανοητο ενας ανθρωπος που εχει βρεθει θυμα, να τρεφει εντονα αρνητικα συναισθηματα προς τον θυτη του.Δεν το θεωρω κακο. Ειναι εν πολλοις φυσιολογικο. Το αρθρο ομως δεν ειναι ουτε μετριοτατο ουτε αντιεπιστημονικο. Ειναι μια παρα πολυ καλη συνοψη της τρεχουσας επιστημονικης ψυχολογικης βιβλιογραφιας. Η μονη κριτικη που θα μπορουσα να του ασκησω ειναι πως οι οροι που αναφερονται δεν αποδιδονται καλα στα ελληνικα, απο την αποψη πως αποτελουν μεταφρασεις αγγλικων ορων, με τις οποιες ο ελληνας αναγνωστης πιθανοτατα να μην ειναι εξοικειωμενος και επομενως θα δυσκολευτει να κατανοησει και αν παρακολουθησει. Προσωπικα, δεν ειμαι ψυχολογος, ωστοσο την ψυχολογια την βρηκα στον δρομο μου, αναζητωντας την αληθεια και την σοφια. Αποτελει, εργαλειο του φιλοσοφου, και ειναι οπως και ολες οι επιστημες, παρακλαδια της φιλοσοφιας. Πριν επικρινουμε ομως, θα πρεπει να τεκμηριωνουμε την κριση μας. Γιατι ειναι αντιεπιστημονικο; Ποιες φρασεις ειναι λαθος; Ποιες προτασεις ειναι μεροληπτικες; Τα καταθετω αυτα, διοτι το αρθρο ειναι ενυπογραφο, και ως εκ τουτου οφειλουμε να ειμαστε προσεκτικοι στις εκφρασεις μας, οχι επειδη εχουμε να φοβηθουμε καποιον, παρα απο σεβασμο πρωτιστως στον εαυτο μας.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το ζητημα Ηχω-Ναρκισσος ειναι κομβικο στην ανθρωποτητα. Μεσα απο την λυση αυτου του ζητηματος, ευκολα προκυπτουν τουλαχιστον 2 αναγωγες. Η μια ειναι η σχεσης Ελλαδας-Τουρκιας, οπου η Τουρκια συμπεριφερεται ξεκαθαρα ως ναρκισσος, εφαρμοζοντας κλασσικες ναρκισσιστικες συμπεριφορες. Τι κανει και πως συμπεριφερεται ο δεκτης αυτων των ενεργειων; Θα πρεπει να πραξει τα ιδια με ενα "απελπισμενο θυμα ενος ναρκισσου". Η οδος προς την ελευθερια ειναι αναλογη και εχει αναλογες δυσκολιες. Η δευτερη αναγωγη εχει να κανει με τη σχεση θεου-ανθρωπου. Ενας εξαιρετικος ανθρωπος φερει και εξαιρετικη αξια. Εξ ορισμου ειναι επιθυμητος διοτι προσφερει αξια και δεν αφαιρει. Αποτελει κεφαλαιο και οχι "βαρος". (Asset,not liability) Πώς μπορουμε να θελξουμε εναν τετοιο ανθρωπο απο την στιγμη που δεν εχουμε να του προσφερουμε κατι που δεν μπορει να το βρει και αλλου; Με την ευγενεια και τον σεβασμο. Ο ανωτερος, αν ειναι πραγματι ανωτερος, ανταποκρινεται στην ευγενεια. Κατι αντιστοιχο, θα ισχυει και για τις ανωτερες οντοτητες. Αυτες ερχονται και προσφερουν τα δωρα τους στον ανθρωπο, που συντονιζεται στις δονησεις τους.

    Ειναι σαν να γκρινιαζω για μετριοτητα απο ποδοσφαιριστες και να λεω: "Πωπω, μωρε, ολα τα σαπακια μουρχονται. Δεν μπορω να βρω για την ομαδα της γειτονιας μου εναν παικτη της προκοπης". Τι περιμενω δηλαδη; Να μουρθει ο Ροναλντο; Γιατι να ερθει ενας παικταρας; Ο μονος τροπος να ελξω κανα καλουτσικο παικτη απο την στιγμη που δεν εχω να του προσφερω τα χρηματα που βρισκει ευκολα αλλου, ειναι να εχω ενα ωραιο κλιμα που θα τον ευχαριστει να ερχεται να παιζει. Σε αυτο το κλιμα, η ευγενεια και ο σεβασμος ειναι απαραιτητα. Ταυτοχρονα, θα πρεπει να θετω ορια και να απομονωνω ή να βαζω χαλιναρι σε οσους χαλανε το κλιμα.

    "Δεν επεται πως οποιος απεκτησε πτυχιο ψυχολογιας κανει και για ασκηση του επαγγελματος.
    Σωστο. Σιγουρα ομως, δεν επεται και πως οποιος ΔΕΝ απεκτησε πτυχιο ψυχολογιας κανει και για ασκηση του επαγγελματος. :-) Οι πιθανοτητες οριζουν πως αναμεταξυ αυτων που απεκτησαν πτυχιο ψυχολογιας, θα βρισκονται περισσοτεροι ικανοι ανθρωποι να βοηθησουν. Σαφως ομως υπαρχουν και εξαιρεσεις

    "Απ΄όσα μας περιέγραψες, η εκδήλωση του "ναρκισσισμού" του συζύγου σου, προέκυψε σε μεγάλη ηλικία.
    Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε πάντοτε και δεν μπορούσες να το ανακαλύψεις ή πως συνέβη μια ψυχολογική μετάπτωση;
    Διότι υποτίθεται πως η ναρκισσιστική συμπεριφορά, εδράζεται στην τραυματική παιδική ηλικία και εκδηλώνεται από πολύ νωρίς.
    Θέλω να πω, μήπως η μεταβολή της συμπεριφοράς του συζύγου σου δεν οφείλεται σε ναρκισσισμό, αλλά σε κάτι άλλο που μοιάζει με τέτοιο και προφανώς είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο και από τους δυό σας."
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολυ ευστοχες οι σκεψεις. Αν μη τι αλλο ευαισθητα ζητηματα, οποτε δεον να ειμαστε προσεκτικοι. Πραγματι η ναρκισσιστικη συμπεριφορα εδραζεται στην παιδικη ηλικια, οπως και οι περισσοτερες αντιστοιχες καταστασεις αλλωστε. Χωρις να γνωριζουμε περισσοτερα δεδομενα ομως, δεν μπορουμε να εκφερουμε υπευθυνα αποψη. Πχ η ψυχολογικη προβολη αποτελει παγια ανθρωπινη πρακτικη. Παντα δηλ πρεπει να εξεταζουμε το ενδεχομενο οσα κατηγορουμε τον αλλο, μηπως αποτελουν δικια μας ψυχολογικη προβολη πανω του, που σημαινει πως εμεις κανουμε οσα κατηγορουμε αλλους.
    Δεν ειναι ψυχασθενης ο ναρκισσος, τουλαχιστον στο δικο μου "βιβλιο" ψυχολογιας που ειναι ο νους μου. Η για να το πω διαφορετικα, ολοι ειμαστε ψυχασθενεις. Μεταξυ των δυο, καλυτερα να υιοθετησουμε την αποψη πως κανενας δεν ειναι ψυχασθενης.

    "Το θυμα έχει διαταραγμένη αίσθηση του εαυτού του". Το θυμα του ναρκισσου οπως διδασκει ο μυθος ειναι η Ηχω. Το προβλημα που αντιμετωπιζει η Ηχω ειναι πως δεν εχει δικια της φωνη, μπορει μονο να επαναλαμβανει τα λογια των αλλων, δεν εχει διαμορφωσει δικες της αποψεις,δεν εχει διαμορφωσει δικια της ικανη προσωπικοτητα, δεν εχει ολοκληρωθει η διαδικασια του να γινει ατομο,(individuation process) παραμενει ετεροφωτη, ειναι η θηλυκη αρχη που δεν εχει αναπτυξει αρσενικη αρχη. Αυτη ειναι η κατασταση στην οποια βρισκεται η πλειονοτητα των ανθρωπων. Οι περισσοτεροι που ανηλθαν αυτης της καταστασης, αδικως ανηλθαν, καθως η προσωπικοτητα που εχουν διαμορφωσει ειναι τραγικη. Καλυτερα να μην ειχαν διαμορφωσει απο την αποψη πως ειναι πολυ δυσκολοτερο να αφαιρεθουν λανθασμενες παγιωμενες αντιληψεις σε εναν ανθρωπο και οδηγουν σε μεγαλα βασανα, απο το να προστεθουν οι σωστες.

    Απο την αλλη, σε κομβικες περιοδους, ενας ναρκισσος μπορει πραγματι να εκδηλωθει εντονα, και εκει που εξεφραζε μια ηπια συμπεριφορα που ειχαμε μαθει να αποδεχομαστε, ξαφνικα να γινεται αφορητος. Η συνταξιοδοτηση αποτελει ενα τετοιο ικανο συμβαν. Ενας ανθρωπος μπορει να ηταν παντα παραξενος, αλλα οταν αρχισει και γερναει να γινει αφορητα γερο-παραξενος. Ο χρονος με την παροδο του φερνει στην επιφανεια ζητηματα που δεν θελαμε να δουμε. Σε καθε περιπτωση παντως, υπαρχει και το DSM5, https://adobe.ly/2SeY4X5 οποτε η διαγνωση μεσω της χρησης των κριτηριων δεν ειναι δυσκολο να συμβει. Σελ 669 στα cluster b personality disorders
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλωσορίζω την επάνοδό σου αγαπητέ Ελεύθερε Στοχαστή.

    Το ανωτέρω άρθρο, επιλέχθηκε μεν για να καταδείξει την θυματοποίηση που προκαλεί ο νάρκισσος, αλλά και την στάση πολλών ψυχολόγων, που δεν μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτά που υποτίθεται ότι εξετάζουν, υπό το πρίσμα της επιστήμης τους.

    Σκέψου κατ΄αντιστοιχία μια γυναίκα δικαστή, να δικάζει έναν κατηγορούμενο για βιασμό, επιρρεαζόμενη από αντίστοιχο δικό της βίωμα. Πόσο αντικειμενική κρίση θα έχει;
    Για να δικάσει, θα πρέπει να απομονώσει το συναίσθημα που της προκαλεί η ιδέα ενός βιασμού και να μην ταυτιστεί με το θύμα. Θα πρέπει να δικάσει με καθαρό μυαλό, εξετάζοντας τα στοιχεία της δίκης και χωρίς να προκαταλαμβάνεται για την ενοχή του κατηγορούμένου, πριν κάτι τέτοιο αποδειχτεί κατά την διαδικασία. Θα πρέπει να μην ξεχνά το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου και να καταδικάσει μόνο όταν αυτό καταρριφθεί στην πράξη. Έχουμε περίπτωση κακοδικίας από γυναίκα δικαστή, που αποδείχθηκε στο εφετείο πως ο «δράστης» ήταν πραγματικά αθώος και το «θύμα» είχε σκηνοθετήσει την κατηγορία για λόγους εκδίκησης και οικονομικού οφέλους. Η δικαστής βίωνε βιασμούς στο παρελθόν της... Ο «δράστης» μπήκε στην φυλακή για 3 χρόνια, άδικα!

    Μια ψυχολόγος που αντιμετώπιζε μια διαζευγμένη γυναίκα, ταυτίζοταν τόσο πόλύ μαζί της, που την προέτρεπε σε πράξεις αντεκδίκησης, οργής, μίσους και βίας, ώστε να «νιώσει καλύτερα» (ποιά απ΄τις δύο;), παρόλο που η εν λόγω γυναίκα μπορούσε να το διαχειριστεί πιο ώριμα και ήπια...

    Συμπερασματικά, μπορεί ο καθένας να εκφράζεται σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τα βιώματα που έχει, καθώς και να εκπέμπει τα συναισθήματά του μέσα από τον λόγο του.
    Δεν μπορεί όμως να πράττει το ίδιο ένας επιστήμονας, όταν εκφράζει την επιστημονική του άποψη για ένα θέμα και ειδικά όταν περιγράφει δημόσια μια πάθηση ή κατάσταση, τα συμπώματα και τις συνέπειες που αυτά προκαλούν στον άνθρωπο. Εκεί οφείλει να μην ταυτίζεται με το υποκείμενο της έρευνας και να παραμένει κυνικά ουδέτερος, ως επιστήμονας.

    Ως εκ τούτου, ένα άρθρο που δεν πληροί τους όρους της επιστημονικότητας δηλαδή δεν είναι αμερόληπτο και ουδέτερο, αλλά εμπαθές προς το υποκείμενο της επιστημονικής παρατήρησης, δεν είναι αντικειμενικό και συνεπώς δεν το θεωρώ επιστημονικό.

    Λέξεις όπως «ύπουλος», «μολύνει», «υποθάλπτει», «μακάβριος χορός», «τυρρανία», «ναρκομανής», κτλ, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να αντικατασταθούν από λιγότερο αιχμηρές, καθότι δείχνουν μια εμπάθεια για τον εξεταζόμενο νάρκισσο.

    Σαφώς μπορεί κάποιο θύμα του νάρκισσου να χρησιμοποιεί τις ανωτέρω ή και αιχμηρότερες, σε μια συζήτηση παρέας, αλλά ο επιστήμονας ψυχολόγος δεν επιτρέπεται πιστεύω να τις χρησιμοποιεί, όπως δεν θα το έπραττε αν απέναντί του είχε έναν πελάτη-ασθενή νάρκισσο. Έτσι θα του μιλούσε άραγε η αρθρογράφος-ψυχολόγος;

    Ένα πιο εμπεριστατωμένο και σαφώς πιο επιστημονικό άρθρο είναι το
    https://www.pemptousia.gr/2015/12/narkissismos-i-diafora-metaxi-tou-ine-ke-tou-fenesthe/?fbclid=IwAR2SJBE-_gShpQmTrYF2fx2FT2hi4C141Euq13nXGgr4xi8TcbmQ7dpqNbQ

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  27. λύκιε, είπα να μην στα πω στο πρώτο σχόλιο, τώρα που κύλισε λίγο το πράμα, μάλλον είναι η κατάλληλη ώρα να στα πω... δλδ εντάξει ρε συ, αλλά πραγματικά γιατί επιλέγεις να αναπαράγεις τέτοιες υπομετριότητες και να ασχολείσαι με τέτοιας χαμηλής εμβέλειας θέματα; οκ, δικός σου είναι ο χώρος, ό,τι γουστάρεις εσύ κάνεις, δε θα σου πω εγώ τί να κάνεις, αλλά θεωρώ ότι υποτιμάς τον εαυτό σου και τις νοητικές σου δυνατότητες... με τέτοιες πρωινατζούδικες θεματολογίες και με τον τρόπο μάλιστα που διατυπώνονται σ' αυτήν την αθλιότητα που αναδημοσίευσες, ασχολούνται ρε συ κάτι ανεπαρκείς και κάτι καημένοι! και συ δε μου έχεις δώσει την εντύπωση ότι είσαι κανάς καημένος φλούφλης, αντιθέτως μπορώ να πω ότι έχεις άνω του μέσου όρου αναλυτικές δυνατότητες, εκτός κι αν έχω πέσει τόσο έξω... δλδ από όλα τα θέματα που μπορούν να απασχολούν έναν εξευγενισμένο νου, πραγματικά με το να επιλέγεις τέτοια σκουπίδια, όχι μόνο σε υποτιμάς αλλά σε προσβάλλεις κιόλας και με το συμπάθιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο λόγος που ανέρτησα το συγκεκριμένο άρθρο, αναφέρεται στο προηγούμενό μου σχόλιο.
    "Το ανωτέρω άρθρο, επιλέχθηκε μεν για να καταδείξει την θυματοποίηση που προκαλεί ο νάρκισσος, αλλά και την στάση πολλών ψυχολόγων, που δεν μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτά που υποτίθεται ότι εξετάζουν, υπό το πρίσμα της επιστήμης τους."
    Το κίνητρο όμως, ήταν η παράκληση μιας φίλης να αναρτήσω άρθρο σχετικό με τον ναρκισσισμό, ώστε να λάβει απαντήσεις και να διαβάσει τις τοποθετήσεις μας (που θεωρεί ενδιαφέρουσες) στον χώρο των σχολίων.
    Και οι δικές σου τοποθετήσεις ήταν πολύ σημαντικές θεωρώ...
    Επίσης ήθελα ταυτόχρονα να θίξω το θέμα με τους ψυχολόγους.
    Ασφαλώς ένα πτυχίο ψυχολογίας, δεν καθιστά κάποιον αυτομάτως θεραπευτή.
    Δεν εννοώ βεβαίως πως μπορεί κάποιος να παριστάνει τον ψυχολόγο χωρίς ανάλογες σπουδές, αλλά σίγουρα μπορεί κάποιος να θεραπεύει, χρησιμοποιόντας εσωτερικά χαρίσματα που κατέχει ή και γνώσεις που απέκτησε σε άλλα πεδία και χώρους, που δεν εκδίδουν ...πτυχία!
    Δεν υπάρχει πιστοποίηση θεραπευτή, πουθενά!
    Οι θεραπευτές υπάρχουν όμως και δεν διαφημίζονται, ούτε ανοίγουν γράφεια και ιατρεία πάντοτε...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ωραία λοιπόν... σχετικά με το θέμα της θεραπείας γενικότερα, να κάνω κάποιες επισημάνσεις... η "πιστοποίηση" ενός θεραπευτή είναι μία και πολύ συγκεκριμένη: το να βρίσκεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα επίπεδο εξέλιξης και γνώσης παραπάνω από κεινους που θεραπεύει, το είπες και συ έμμεσα... διαφορετικά τί νόημα έχει να πάω σε έναν θεραπευτή και να γνωρίζω περισσότερα απο αυτόν ή να βρίσκομαι σε υψηλότερο επίπεδο εξελικτικά απο αυτόν; εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα... στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθυστερείται η προσωπική εξέλιξη του θεραπευτή! η μόνιμη ενασχόληση και η συνεχής διοχετευση ενέργειας σε καταστάσεις και ανθρώπους χαμηλότερου διανοητικού και εξελικτικού επιπέδου, διογκώνουν και σταθεροποιούν τα βαρύδια της ύλης ενός ατόμου... κι εδώ βρίσκεται η απάντηση στο γιατί η πλειοψηφία των "θεραπευτών" είναι ανεπαρκείς και βρίσκονται στο ίδιο ή και σε χαμηλότερο επίπεδο από τους θεραπευόμενους... η μόνη περίπτωση στην οποία δε συμβαίνει αυτό, είναι όταν ο θεραπευτής βρίσκεται στο ανώτερο δυνατό στάδιο εξέλιξης του στο εδώ πεδίο, στην τελευταία του ενσάρκωση δλδ και το γνωρίζει! μόνον τότε μπορεί και να μην καθυστερεί την προσωπική του εξέλιξη, αλλά και να διακρίνει αμέσως το επίπεδο συνειδητότητας του εκάστοτε θεραπευόμενου, ώστε εκούσια και ο ίδιος να κατεβάζει τη δική του συνειδητότητα στο πεδίο που απαιτείται κάθε φορά και να δομεί το κατάλληλο επίπεδο λόγου που θα αποτελέσει τη θεραπεία κάθε φορά...κι όπως και συ θα γνωρίζεις, τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ελάχιστες των ελαχίστων παγκοσμίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αν και κάποιος γιατρός η ψυχολόγος, εύκολα θα μας απαντούσε ότι ακόμη και όταν ο ίδιος νοσήσει, θα αφεθεί στην θεραπεία ενός συναδέλφου του που μπορεί να είναι και υποδεέστερος από αυτόν και πως ουσιαστικά αφήνεται και εμπιστεύεται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και όχι την προσωπικότητα του θεραπευτή του, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου.
    Κι αυτό, διότι ο θεραπευτής ακόμη και όταν ακολουθεί τα ενδεδειμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, συμμετέχει και ο ίδιος ενεργητικά στην θεραπεία, ψυχονοητικά αλλά και ενεργειακά.
    Για παράδειγμα θα φέρω τον εξομολογητή-ιερέα, ο οποίος είναι στην ουσία ένας ψυχικός θεραπευτής. Αν και αυτός τηρεί ένα πρωτόκολλο θεραπείας (τυπικό εξομολόγησης), ουσιαστικά επιφορίζεται με το ψυχικό φορτίο του εξομολογούμενου, που τον βασάνιζε σφόδρα.
    Η μεταβίβαση αυτού του ψυχικού φορτίου, επιβαρύνει τώρα τον εξομολογητή και αν δεν μπορέσει να απαλλαχθεί από αυτό, σύντομα θα καταρρεύσει από το συνολικό βάρος παρόμοιων φορτίων που δέχεται και από άλλους.
    Ο ιερέας θα πρέπει να έχει μεν ψυχικές αντοχές, πράγμα που σημαίνει πως έχει ο ίδιος την ικανότητα να γειώνει τα τοξικά του φορτία, αλλά θα πρέπει επίσης να προβαίνει και σε προσευχές-τυπικά προς τον Κύριο, ώστε να τον αποφορτίσει και να τον απαλλάξει από το βάρος.

    Αυτή είναι και η απάντηση στο πως ένας θεραπευτής μπορεί να αποφεύγει την διολόσθησή του σε κατώτερα εξελικτικά επίπεδα, εξ αιτίας της διάδρασής του με τους νοσούντες που θεραπεύει.
    Αν ο ίδιος δεν βρίσκεται ήδη στην ανώτερη βαθμίδα της εσωτερικής του εξέλιξης (θέωση), τότε θα πρέπει εκτός από θερπαπευτής να γίνεται και θεραπευόμενος στα χέρια ενός ανώτερου θεραπευτή ή να γίνεται από διδάσκαλος, μαθητής σε έναν ακόμη ανώτερο διδάσκαλο!
    Όταν τείνουμε την χείρα προς τα κάτω, πρέπει να τείνουμε την άλλη χείρα προς τα άνω, αλλιώς θα παρασυρθούμε κι εμείς προς τα κάτω.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. στην ψυχοθεραπευτική ή στη συμβουλευτική, για να το πω εκμονδερνισμένα, το πρωτόκολλο που αναφέρεις αφορά μερικά πολύ συγκεκριμένα σενάρια ζωής, δεν ξέρω ποια και πόσα είναι, αλλά δεν είναι πολλά... βάσει αυτών λοιπόν, υποτίθεται ότι διαμορφώνονται οι χαρακτήρες και οι επιλογές όλων ανεξαιρέτως! όποιος κι αν επισκεφτεί έναν σύγχρονο ψυχοσυμβουλάτορα, θα καταταχθεί σε κάποιο απο αυτά, άσχετα αν δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις... εντωμεταξύ πώς νομίζεις ότι δομήθηκαν αυτά τα σενάρια ζωής; θα ακουστώ πάλι γραφική, αλλά και εδώ το καπιταλιστικό μοντέλο βρίσκεται απο πίσω... γι' αυτό και ρώτησα κάπου παραπάνω, πώς, πότε και από ποιους θεωρούνται προβληματικές κάποιες συμπεριφορές... θεωρείται δλδ αδύνατο κάποιος να ξεφεύγει απο αυτά τα συγκεκριμένα πρότυπα σήμερα... στην πραγματικότητα, τέτοιου είδους "επιστήμες" αφορούν τον μέσο όρο... άνθρωποι άνω του μέσου όρου σε οποιονδήποτε τομέα, στον αιώνα τον άπαντα δεν πρόκειται να βοηθηθούν...

    όσον αφορά τους θεραπευτές που λες,παίζει και μια ακόμη πολύ συνηθισμένη παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι: εκείνη του τύπου "δοξάστε με, γλείψτε με, θρέψτε το εγώ μου!", και αφορά και τους δασκάλους αυτη η παγίδα, εξάλλου κι αυτοί θεραπευτές είναι... δεν είναι και λίγο πράμα εδώ που τα λέμε, να μαζεύονται γύρω σου και να κολλάνε πάνω σου σαν βδέλλες ένα μάτσο αδαή πρόβατα που ψάχνουνε καθοδηγητές να τους δείξουν το φως το αληθινό, έτσι; παλιότερα ένα από τα πιο διασκεδαστικά μου ιντερνετικά χόμπυ, ήτανε να προγκάω αυτην την κατηγορία θεραπευτών και δασκάλων... εξόχως εκπαιδευτικότατο χόμπυ, δε λέω... ελάχιστοι είναι ικανοί να ακολουθήσουν τον δρόμο της θεραπείας πραγματικά... οι μισοί πέφτουν στην παγίδα που λέω και οι άλλοι μισοί κάποια στιγμή αποσύρονται από την ενεργό δράση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οσο ο ανθρωπος βλεπει ευθυνες μονο στους αλλους, τοτε αδυνατει να αλλαξει τον εαυτο του. Ειναι καταδικασμενος να ζει εγκλωβισμενος στο ιδιο μοτιβο. Αναποφευκτα λοιπον, η ζωη του καποια στιγμη θα παψει να εχει νοημα και τα παντα θα φαινονται ανουσια. Τοτε, η ζωη εδω, θα φανταζει εγκλωβισμος και φυλακη. Νιχιλισμος, μηδενισμος. Υπαρξιακο κενο. Αναποδραστη καταληξη ενος τυραννου. Αυτο ομως ειναι αποτελεσμα λανθασμενων πεποιθησεων (core beliefs). Αυτες, θα πρεπει να αλλαχτουν απο το ατομο. Αν οχι, τοτε το αποτελεσμα ειναι νομοτελειακο.

    Στα μαθηματικα ειναι πολυ συνηθισμενη η μεθοδος του ατοπου. Υποθετεις κατι και δουλευεις πανω σε αυτην την υποθεση. Εξαντλεις ολες τις δυνατοτητες και τα λογικα εργαλεια που εχεις, εχοντας παντα στην ακρη του μυαλου σου, πως αν βρεθεις σε καποιο αδιεξοδο σημειο (ατοπο), τοτε θα πρεπει να πας πισω και να αναθεωρησεις την υποθεση σου. Δεν γινεται αλλιως.

    Το ιδιο συμβαινει και με την επιλογη συντροφου ή τη συναψη μιας ουσιαστικης σχεσης (οχι τυπικη αλλα φιλικη,πλατωνικη). Οφειλεις να αφοσιωθεις. διαφορετικα καμια σχεση δεν θα δουλεψει ποτέ, δεν μπορεις να λες "φευγω" με τη πρωτη δυσκολια που παρουσιαζεται. Κανενας ανθρωπος δεν ειναι τελειος εξ ορισμου. Εαν ηταν τελειος, δεν θα ηταν ανθρωπος, δεν θα ειχε καν ενσαρκωθει. Ως εκ τουτου, εχει αναγκες. Το σημαντικο ειναι επομενως ο αλλος "να θελει" να υπαρχει ουσιαστικη και αρα λιγο-πολυ ισοτιμη σχεση. Το "να θελει" ειναι εκ των ων ουκ ανευ. Εαν παψει να θελει, φτανουμε σε ατοπο, οποτε η επιλογη του ανθρωπου, τιθεται σε αναθεωρηση. Εδω ομως πρεπει να επιμεινουμε. Ειναι μια απαντηση που πρεπει στην αναγκη να την αποσπασουμε λη εστω να την δουμε ξεκαθαρα. Εαν η γυναικα μου μου τα φοραει με την μιση γειτονια, ε, δεν θα κατσω να το συζητησω κιολας, η σχεση θα ληξει αμεσα. Ομως, ειναι ετσι, η τα υποθετει η ζηλια μου;

    Ποιο ειναι το "εγκλημα" του ναρκισσου; Απορρεει απο τις βασικες πεποιθησεις και πιστευω που εχει. Αυτη συνοψιζεται στο οτι πιστευει πως ειναι ανωτερος απο τους υπολοιπους ανθρωπους και πως ως ανωτερη μορφη ζωης, οι αλλοι ειναι υποχρεωμενοι να τον υπηρετουν και να ικανοποιουν καθε του επιθυμια. Τα υπολοιπα, οπως η αισθηση πως ολα του ανηκουν, η εκμεταλλευση που ασκει σε αλλους ανθρωπους, η μεγαλομανια, ανεδαφικη αλαζονια, υβρις, η αισθηση πως τον ζηλευουν ή η δικια του ζηλια σε καθε επιτυχια αλλου, η αναγκη να τον θαυμαζουν για επιβεβαιωση, η ελλειψη ενσυναισθησης προς τους αλλους εφοσον τους θεωρει κατωτερες μορφες ζωης και αρα στο μυαλο του αναξιες για να ασχοληθει, ολα αυτα, απορρεουν απο αυτη την βασικη πεποιθηση (core belief). Οσο ο ναρκισσος μενει με τον εαυτο του, δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Υπαρχει καποιο προβλημα, ενα εγω καθομαι με τον εαυτο του και φαντασιωνομαι πως ειμαι ενας μαυρος δρακος; Κανενα προβλημα δεν υπαρχει. Οταν ομως αρπαξω το φλογοβολο και αρχισω να καιω περαστικους, ε, τοτε υπαρχει προβλημα και μεγαλο μαλιστα. Τοτε η τρελα καθισταται επικινδυνη. Αντιστοιχα και ο ναρκισσος, στην διαδραση με αλλους ανθρωπους δημιουργει προβληματα και πληγες. Καποιες απο αυτες ειναι ποινικα κολασιμες καποιες οχι.

    Μπορουμε να δεχτουμε την ναρκισσιστικη προτροπη να μην ασχολουμαστε διοτι δεν μας αφορα; Εξαρταται, συνηθως ομως οχι. Ο θυτης παντα επιθυμει να απομονωνει το θυμα για να το εκμεταλλευεται με την ησυχια του και να μην μπορει να το σωσει κανενας μετα. Υπαρχουν ομως καποια ορια. Μπορει στις προσωπικες του στιγμες το ζευγαρι να θελει να πειραματιζεται με διαφορα πραγματα. Αυτα ειναι θεμιτα, οσο ασκουνται περιορισμενα και λελογισμενα. Εαν ομως δω την κορη μου τουλουμι στο ξυλο και με το προσωπο της παραμορφωμενο, και ο γαμπρος μου μου πει "Να μην σε νοιαζει, ετσι μου αρεσει να την σαπιζω και να την πνιγω" τοτε τα ορια εχουν ξεπεραστει. Το επομενο βημα δυσκολα θα αποφευχθει, να ειναι τα δικα του μουτρα κιμας. Για αυτο εφαρμοζουμε την φιλοσοφια, γιατι πολυ ευκολα μπορει να εκτραπουμε σε ασχημες καταστασεις.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. "Αυτη συνοψιζεται στο οτι πιστευει πως ειναι ανωτερος απο τους υπολοιπους ανθρωπους και πως ως ανωτερη μορφη ζωης, οι αλλοι ειναι υποχρεωμενοι να τον υπηρετουν και να ικανοποιουν καθε του επιθυμια."
    Ισχυει αυτο; Ας το ελεγξουμε με καθαρο μυαλο περα απο ανοησιες. Καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος. Οπως εχει γραψει και ο Λυκιος στο παρελθον, "ολοι οι ανθρωποι ειναι ισοτιμοι, αλλα ολοι οι ανθρωποι δεν ειναι ισοι." (διορθωσε με αν το γραφω λαθος). Τι δεχομαστε τοτε ως μετρο αξιας του καθενος; Αν υποθεσουμε το μετρο της κοινωνικης επιδρασης, τοτε αλλη "αξια" εχει ενας πρωθυπουργος, απο ενα ανθρωπο που λογω εγκληματικοτητας εχει απωλεσει τα πολιτικα του δικαιωματα. Διαφορετικη επιδραση εχουν στα κοινωνικα δρωμενα. Ακομα και αυτο ομως δεν ειναι βεβαιο. Ευκολα θα μπορουσε ο δευτερος, να γινει διανοητης και να επηρεαζει με τα κειμενα ή το λογο του, το κοινωνικο συνολο. (βλεπε Τζοκερ). Αν ως μετρο θεωρουμε την ταχυτητα που καποιος τρεχει, τοτε αλλη "αξια" εχει ενας ολυμπιονικης απο εναν ανθρωπο που λογω τραυματισμων δυσκολευεται να περπατησει. Σε καθε κλιμακα ομως, πχ οικονομικη, καθε ανθρωπος εχει τη δυνατοτητα αν ανεβει. Αρα βλεπουμε, πως ακομα και σε αυτες τις κλιμακες, δεν υπαρχει ουσιωδης ανωτεροτητα, αλλα απλα διαφορα φασης. Δεν μπορουμε να πουμε σε ενα 11χρονο πως αποτελει κατωτερο ανθρωπο επειδη δεν εχει δικια του δουλεια και δεν ζει μονος του. Αναγνωριζουμε σαφως πως ειναι θεμα χρονου να μεγαλωσει και να αποκτησει τα των ενηλικων. Αυτο που κανει η οικογενεια του και οι οικειοι του ειναι να τον προστατευουν απο αρπακτικα/δυναστες που ενδεχομενως να αποπειραθουν να τον εκμεταλλευτουν επειδη τον θεωρουν "κατωτερο" και την εκμεταλλευση αυτη, δικαιωμα τους πχ παιδοφιλοι.

    Η ανωτεροτητα τελικα, αφορα την ποιοτητα ενος ανθρωπου και οχι τα εξωτερικα υλικα επιτευγματα του. Αφορα την ψυχικοπνευματικη του ουσια. Ανωτερος ειναι αυτος που μπορει να πηγαινει πιο "πανω", σε αιθερικοτερους και νοητικοτερους κοσμους απο τον υλικο. Μερικες φορες καποιες ενδειξεις μπορει να αποτυπωνονται στον υλικο κοσμο, αλλα αυτο δεν ειναι απαραιτητο να συμβαινει. Τετοια ενδεικτικα στοιχεια μπορει να ειναι πως τα εγχειρηματα τετοιων ανθρωπων επιτυγχανουν, καθως κατανοουν τις αιτιες καλυτερα και ισως δεχονται ευλογιες, η ικανοτητα, η ευφυια. Και αυτο γιατι οι ανωτεροι κοσμοι ειναι νοητικοτεροι (κοσμος των ιδεων του Πλατωνα), οποτε οσο πασχιζει ενας ανθρωπος να κατανοει και να αντιλαμβανεται τα σκοταδια του (οσα δεν "βλεπει"), τοσο φωτιζεται και ανεβαινει. Νομος ειναι πως ο ανωτερος ειναι και πιο ανεκτικος και λιγοτερο βιαιος. Ο ανωτερος υπηρετει τους κατωτερους με το να τους προστατευει οσο πασχιζουν και αυτοι να ανελθουν. Βοηθα, τηρωντας το "μικρα ελαττουμενος". Επαφιεται ομως σε μας που ειμαστε κατωτεροι να βελτιωνομαστε κατα το "Συν Αθηνα και χειρα κινει". Παντα θα υπαρχουν ανωτεροι και κατωτεροι, δεν πρεπει να τρελαινομαστε με συγκρισεις, παρα μονο να μην σταματαμε ποτέ να εξεταζουμε την ζωη μας. Τοτε αποκτα νοημα η ζωη. Σιγουρα ολοι μας ειμαστε λιγο καλυτερα απο οτι ημασταν πριν 15 χρονια, δεν ειναι ετσι; Αν οχι, τοτε κανουμε κατι τρομακτικα λαθος.

    Ο ναρκισσος δεν ειναι ανωτερος, διοτι η "ανωτεροτητα" ειναι κατασκευασμενη απο το εγω για να προστατευει την ευθραστη ευαλωτοτητα του. Η "ανωτεροτητα" αυτη ειναι ενα προσωπειο για να τον κρυβει ωστε να μην πληγωθει. Ολοι οι ανθρωποι ειμαστε ευαλωτοι. Αυτη ειναι η θηλυκη αρχη. Δεν γινομαστε πιο δυνατοι με το να αποφευγουμε την θηλυκη μας αρχη, αλλα με τον να την αποδεχομαστε ως φυση μας. Αυτο ειναι το μικροβιο του να αισθανομαστε "οχι αρκετος" (not enough). Αν και το DSM λεει πως ο ναρκισσισμος σε δειγματα εμφανιζεται σε ποσοστο απο 0-6%, παρατηρουμε εξαρση του φαινομενου λογω εξαρσης της χρησης των κοινωνικων μεσων. Αποψη μου ειναι πως οι ανθρωποι δεν εγιναν ξαφνικα ναρκισσοι, αλλα δρα ο μιμητισμος, οπου αναπαραγονται συμπεριφορες ακριτα.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Θελω να εστιασω στην καταπολεμηση του μικροβιου της ανεπαρκειας ως πηγη του προβληματος. Οταν ο αλλος δεν αισθανεται επαρκης, τοτε καταφευγει στο προσωπειο του ναρκισσισμου για να ικανοποιησει τις αναγκες του, που εχει οπως εχουμε ολοι μας. Δεν χρειαζεται.Ειναι απολυτο δικαιωμα του καθε ανθρωπου να ικανοποιει τις αναγκες του χωρις να δινει λογαριασμο στο καθενα, ΕΦΟΣΟΝ τηρειται το κριτηριο της συναινεσης και δεν τελουνται παρανομες πραξεις. Η συναινεση ομως ειναι περιεργο πραγμα, λαστιχο. Δεν υπαρχει συναινεση υπο καθεστως φοβου και εκβιασμου. Δεν υπαρχει συναινεση στην εξαπατηση και στο ψεμα. Οφειλω να λεω την αληθεια. Απο τη στιγμη που πιστευω πως δεν κανω κατι λαθος, τοτε γιατι να κρυβομαι και να εκμεταλλευομαι; Τι εχω να φοβηθω; Δεν γινεται αλλιως συναινεση ή συνειδητη πραξη. Οταν καποιος συμμετεχει συνειδητα ξερει τι κανει, γιατι το κανει, και εχει συναινεσει. Ολες οι αλλες μορφες αποτελουν χειραγωγηση και εκεμταλλευση και ειναι κατακριτεες ναρκισσιστικες συμπεριφορες.

    Καθε ανθρωπος ειναι αρκετος και αξιζει να ικανοποιει τις αναγκες του. Κανενας ανθρωπος δεν ειναι τελειος. Δεν χρειαζεται ομως καποιος να ειναι τελειος για να επιχειρησει να ικανοποιησει τις αναγκες του, διοτι οταν γινει τελειος, τοτε θα παψει να εχει αναγκες. Οι αναγκες υπαρχουν μονο οσο πορευεται τον ανθρωπινο βιο του. Στην πορεια αυτη, παραλληλα με την οποια ικανοποιηση των αναγκων του, εξελισσεται, διοτι ξερει πως οι αναγκες αυτες θα ιακνοποιηθουν πραγματικα μονο με την βελτιωση του. Κανενα ανθρωπο δεν μπορουμε να τον υποχρεωσουμε να ικανοποιησει καποια αναγκη μας, ειναι ελευθερος να μην θελει καθολου καμια σχεση μαζι μας, ομως αυτο οδηγει την σχεση σε ατοπο και ειμαστε και εμεις υποχρεωμενοι να σταματησουμε την οποια συσχετιση μας μαζι του. Αρα σε καμια επιθυμια του ή ανακγη δεν πρεπει να προστρεχουμε, παρα τηρωντας το "μικρα ελαττουμενος". Αν μου ζητησει καποιος απλα γνωστος 20ευρω, και δεν θα με νοιαξει καθολυ αν τα χασω διοτι μου περισσευουν, τοτε ας τα δωσω. Αν ομως θα μου χρειασουν και θα μου λειψουν, τοτε δεν πρεπει να τα δωσω εαν αυτος ο ανθρωπος δεν ανηκει σε κυκλο εμπιστοσυνης. Ετσι εκπαιδευεται και ο ναρκισσος και γινεται ισορροπημενος ανθρωπος, με το να μην του δινουμε οσα δεν δικαιουται (και ας το πιστευει). Οπως δεν δινουμε 300ευρω σε 6χρονο παιδι (και ας μας περισσευουν), ετσι δεν προσφερουμε ακριτα και σε ναρκισσο ωστε νμα μην τρεφουμε την αυταπατη της μεγαλομανιας του.

    Αυτος ειναι και ο λογος που απειχα κατα διαστηματα απο τον ΚΔ. Οταν ενιωθα πως δεν ειχα την ενεργεια να συμμετεχω, απειχα, παρα την δεδομενη εκτιμηση μου προς τον Λυκιο για την προσπαθεια του. Πολυ ωραιος ο ΚΔ και η προσπαθεια ανευρεσης της σοφιας, αλλα αν δεν εχεις την ενεργεια διοτι εισαι κουρασμενος απο αλλα ζητηματα, οφειλεις να απεχεις μεχρι να ισορροπησεις στον εαυτο σου. Το "Μικρα ελαττουμενος" πρεπει να το τηρουμε. Παρολα αυτα, εκανα καποιες εξτρα προσπαθειες ανταποκρινομενος κυριως στον ενθουσιασμο της αγαπητης Δ και στην ευχαριστη παρεα της που μας λειπει

    Θελω να πιστευω πως αποδομηθηκε η βασικη πεποιθηση του ναρκισσου, ωστε να ειναι σαφης η αδικια της συγκεκριμενης νοοτροπιας. Αν οχι, εδω ειμαστε. Το ζητημα ομως δεν ειναι να αλλαξουμε μυαλα στον καθε ναρκισσο (χωρις να το αποκλειουμε καθως ειναι πιο σπανιο), αλλα να δειξουμε τον ενδεδειγμενο τροπο συμπεριφορας σε καθε ανθρωπο που σχετιζεται με καποιον ναρκισσο, ειτε αυτος ειναι συντροφος, γονιος, φιλος, αφεντικο ή οτι αλλο. Εστιαζουμε την βοηθεια μας σε αυτον που θελει να βοηθηθει, διοτι εκει εχει νοημα. Το να βοηθαμε καποιον που δεν θελει να βοηθηθει, ειναι σαν να προσπαθουμε να γεμισουμε ενα βαρελι που δεν εχει πατο. Η καλυτερη λυση που θεωρω οχι μονο για τις περιπτωσεις που συζητουμε αλλα σχεδον για το συνολο των διαταραχων που περιγραφονται στο DSM και που ολοι οι ανθρωποι καποιες απο αυτες εχουμε σε καποιο βαθμο, ειναι ενας συνδυασμος αλλαγης τνω λανθασμενων πεποιθησεων και των λανθασμενων συμπεριφορων που απορρεουν απο αυτες, με τις σωστες.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και αυτο διοτι "Ειμαστε αυτο που κανουμε (και σκεφτομαστε) επαναλαμβανομενα" οπως λεει ο Αριστοτελης, οποτε τα παντα αλλαζουν, τιποτα δεν ειναι γραμμενο σε πετρα. Δεν ειμαι ναρκισσιστης, απλα συμπεριφομαι ναρκισσιστικα, βασει οσων πιστευω. Δεν ειμαι μαλακας, συμπεριφερομαι σαν μαλακας διοτι σκεφτομαι σαν μαλακας. Αν δεν θελω να ειμαι μαλακας, ας μην συμπεριφερομαι σαν μαλακας, και ας εντοπισω τις αντιστοιχες πεποιθησεις για να τις αναθεωρησω. Αν δεν θελω ο συντροφος μου να συμπεριφερεται με καποιο τροπο που θεωρω πως ειναι λαθος, πρεπει με το που το εντοπιζω να το αναφερω, να το φερνω στην επιφανεια και να το συζητω μαζι του χωρις να κατηγορω αυτον διοτι θα "κλειδωσει", αλλα την συμπεριφορα αυτη και οχι να την καταπινω ελπιζοντας πως θα βαλει μυαλο και θα το κατανοησει απο μονος του. He won't. Αυτο ειναι η θεσπιση οριων.


    "Ως εκ τούτου, ένα άρθρο που δεν πληροί τους όρους της επιστημονικότητας δηλαδή δεν είναι αμερόληπτο και ουδέτερο, αλλά εμπαθές προς το υποκείμενο της επιστημονικής παρατήρησης, δεν είναι αντικειμενικό και συνεπώς δεν το θεωρώ επιστημονικό.
    Λέξεις όπως «ύπουλος», «μολύνει», «υποθάλπτει», «μακάβριος χορός», «τυρρανία», «ναρκομανής», κτλ, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να αντικατασταθούν από λιγότερο αιχμηρές, καθότι δείχνουν μια εμπάθεια για τον εξεταζόμενο νάρκισσο. "
    Μια ψυχολόγος που αντιμετώπιζε μια διαζευγμένη γυναίκα, ταυτίζοταν τόσο πόλύ μαζί της, που την προέτρεπε σε πράξεις αντεκδίκησης, οργής, μίσους και βίας, ώστε να «νιώσει καλύτερα» (ποιά απ΄τις δύο;), παρόλο που η εν λόγω γυναίκα μπορούσε να το διαχειριστεί πιο ώριμα και ήπια..."

    Πραγματι αυτοι οι οροι παραπεμπουν αλλου το νου του ελληνα αναγνωστη. Δεν ειναι λαθος, απλα χανουν στην μεταφραση. "Ναρκομανης; Ναρκισσιστικο εφοδιο; Τι μας λεει τωρα αυτη;" Δεν ειναι λαθος οι οροι ομως, σωστοι ειναι. Εχεις δικαιο ομως πως εαν μια ψυχολογος ειχε μια ναρκισσιστρια πελατη, δεν θα ανεφερε αυτους τους ορους. Για την ακριβεια δεν θα της ελεγε καν πως εχει ναρκισσιστικη διαταραχη. Θα την πηγαινε λαου-λαου, μετα θα ελεγε "Χμμ, βλεπω καποια μοτιβα συμπεριφορας που με προβληματιζουν λιγο και θα ηθελα να τα συζητησουμε", μετα θα της το ελεγε με ενα τροπο οπου θα την ενδιεφερε καπως πχ "Πώς νομιζεις πως θα φαινοταν στους υπολοιπους σοβαρους ανθρωπους που θελεις να συναναστρεφεσαι μια συμπεριφορα τετοιου τυπου; Μηπως θα τους απετρεπε απο την συναναστροφη μαζι σου μολονοτι τους εισαι συμπαθης ως ατομο και παρουσια;" Εγω ωστοσο διαφωνω στη προσεγγιση του θεραπευτη. Μολονοτι τα "βλεπω" αυτα τα αρχετυπα, του θεραπευτη, του ηρωα, του σωτηρα, η κατακτημενη με πονο σοφια με εχει οδηγησει στο να εφαρμοζω μετρο στο "δινειν". Ειμαι πολυ επιλεκτικος στο να αναλαμβανω ξενα βαρη. Πολλες φορες δεν το τηρω σωστα και την παταω αλλα το προσπαθω και το βελτιωνω.

    Η δικια μας συμμετοχη ειναι να κατανοησουμε τις αιτιες και να της επικοινωνησουμε μαζι με τον βελτιστο τροπο αντιμετωπισης. Νοητικα. Μετα καθε ανθρωπος πρεπει να δουλεψει και να τα εφαρμοσει. Να μετατρεψει την γνωση σε σοφια. Αν κανεις του μαθηματα του παιδιου εσυ ως γονιος, τοτε θα μαθει να μην τα λυνει εκεινος. Αλλο να τον βοηθαμε να τα λυνει, και αλλο να του τα λυνουμε εμεις ενω αυτος παιζει παιχνιδια στο κινητο του.

    "Ο νάρκισσος επηρεάζει το σύντροφό του ύπουλα και επιδέξια"
    Υπουλα=αυτός που ενεργεί κρυφά με κακό σκοπό
    Σωστο ειναι αυτο. Ο ναρκισσος ενεργει με κακο σκοπο αφου επιδιωκει την δουλοποιηση, εκμεταλλευση και μετα θα ξεφορτωθει το θυμα του οταν δεν εχει αλλα να προσφερει. Αυτο φυσικα και το κανει κρυφα, ειτε επειδη δεν θελει να το πει ειτε το αποφευγει κρυβομενος και καλα απο μια δηθεν προσποιητη αφελεια (playing dumb)

    "Η επιρροή του διαπερνά και μολύνει την κάθε πτυχή της ύπαρξής του συντρόφου του."
    Σωστο ειναι ως νοημα καθως επηραζεται το θυμα λογω ενσυναισθησης σε βαθυτερο επιπεδο, αλλα η λεξη μολυνει καλυτερα θα ηταν σε εισαγωγικα. Στα αγγλικα το infect χρησιμοποιειται πιο συχνα με αυτον τον τροπο εκτος βιολογιας
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "Ο σαδιστικός εαυτός του απευθύνεται στο σύντροφό του, διατηρώντας έτσι μία πηγή ικανοποίησης, η οποία υποθάλπει τη ναρκισσιστική προσωπικότητά του."
    υποθαλπω=συντηρώ ή τροφοδοτώ κρυφά κατι το οποίο είναι ή θεωρείται κακό (νοσηρή κατάσταση, μίσος κτλ.)
    Πραγματι ο σαδισμος συντηρει τη ναρκισσιστικη προσωπικοτητα του ναρκισσιστη. Για το "κρυφα" δεν ξερω μονο. Συνηθως οντως ομως, δεν συμβαινει συνειδητα, αρα ειναι οκ.

    "Και οι δύο σύντροφοι «συνεργάζονται» σε αυτό το μακάβριο χορό.Ο ένας προσαρμόζεται βάση του άλλου. Η υποταγή τρέφει την ανωτερότητα, ο μαζοχισμός τρέφει τον σαδισμό και αντίστροφα."
    μακαβριος=ανατριχιαστικός, σχετικός με το θάνατο, την ταφή, φρικαλέος
    Ο χορος αυτος των δυο συντροφων, καθισταται φρικαλεος και σχετικος με το θανατο, οταν αφεθει εκτος ελεγχου. Η πολωση αυξανει διοτι κανενα μερος δεν λαμβανει ικανοποιηση απο την ψυχολογικη προβολη. Ο μαζοχιστης γινεται ολοενα και περισσοτερο μαζοχιστης και ο σαδιστης περισσοτερο σαδιστης. Το παρον συντομα δεν επιφερει ικανοποιηση στα δυο μερη και καθισταται παρελθον, ενω επιζηταται κατι πιο δυνατο, πιο σκληρο, πιο αποδοτικο, πιο "πολυ". Νεοι μεθοδοι σαδομαζοχισμου. Μετα απο καιρο ο σαδομαζοχισμος θα δειχνει "λιγος" και ανεπαρκης για ικανοποιηση. Μετα ακολουθουν τα snuff films οπου απεικονιζεται θανατος, στην αρχη εικονικος, μετα πραγματικος. Αυτα ολα ειναι λογικα επακολουθα. Οι μαχητες του ISIS και οι θηριωδιες τους σε χωρια, δεν προερχονται απο το πουθενα. Η μονη λυση ειναι μια σχεση αμοιβαιας εμπιστοσυνης με ορια μεταξυ των συντροφων, οπου θα επιχειρησουν να γνωριζουν τον εαυτο τους μεσα απο τους πειραματισμους. Η μειωση των πολωσεων επιτυγχανεται οταν καθε ανθρωπος αρχισει αν αναπτυσσει στον εαυτο του το χαρακτηριστικο που ερωτευεται και προβαλλει στο συντροφο του. Η σοφια ειναι ο δρομος της μεσοτητας. Η υιοθετηση των αληθειων της και η εφαρμογη των συμπεριφορων της μεσοτητας μεταξυ ελλειψης και υπερβολης, οδηγουν στην απολυτη ισορροπια του ατομου που αποφευγει τις πολωσεις.


    "Είναι η αποκορύφωση μία μακριάς αλυσίδας συνεχόμενων εξευτελισμών και καθυπόταξης του θύμος. Είναι η επανάσταση των λειτουργικών και υγιών στοιχείων της προσωπικότητας του θύματος ενάντια στην τυραννία του νάρκισσου."
    Ο ναρκισσιστης επιδιωκει σχεση αφεντη-δουλου, ειναι σαφες αυτο. Ο αφεντης ονομαζεται και τυραννος. Ο ορος ειναι σωστος, αφου ο δουλος δεν συμμετεχει σε καμια αποφαση, απλα ακολουθει τις αποφασεις του αφεντη του. Ο τροπος που εχει εγκαθιδρυθει αυτη η ισορροπια δυναμεων, ειναι μεσω μιας μακρας αλυσιδας συνεχομενων εξευτελισμων και καθυποταξης του θυματος. Συνηθως το θυμα αντιδραει οταν φτασει στα ορια του. Οσο περισσοτερο ανεκτικος και ανωτερος ειναι ενας ανθρωπος, τοσο μεγαλυτερα τα ορια του, διοτι δεν τον ενδιαφερει η εξουσια.
    Σε αντιθεση ο θυτης δρα ως αρπακτικο (predatory) κυνηγωντας και απαιτωντας (γιατι πιστευει πως το δικαιουται ως ανωτερος) το κορυφαιο συντροφο, οπως τον κρινει αναλογως ποια ιεραρχια εξουσιας κοιταξει. Πχ στη δουλεια θα κυνηγησει μονο το αφεντικο, για τους αλλους ουτε καν θα ασχοληθει, τους θεωρει κατωτερους. Γενικα αυτον/αυτη που βγαινει πρωτος/πρωτη.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. "Ο νάρκισσος είναι σαν το ναρκομανή. Είναι εθισμένος στα ναρκισσιστικά του εφόδια και φτάνει σε όποιο άκρο για να εξασφαλίσει την επόμενή του «δόση»."
    Και αυτο ειναι σωστο. Ο ορος ειναι narcissistic supply και θεωρω αποδιδεται καπως καλυτερα νοηματικα ως ναρκισσιστικο αποθεμα. Το αποθεμα του ναρκισσιστη λειτουργει οπως το αποθεμα ενος ναρκομανη. Μολις του τελειωνει, θα κανει το παν, για να το αναπληρωσει. Οπως ο ναρκομανης μπορει να δειρει την ιδια του τη μανα για να της κλεψει 50ευρω για να παρει τη δοση του, ετσι και ο ναρκισσος θα παρακαμψει τις οποιες ηθικες αναστολες προκειμενου να αναπληρωσει το αποθεμα του. Δεν του ειναι καθολου δυσκολο να εχει 3-4 παραλληλες σχεσεις, οπου στη μια θα αντλει οικονομικα οφελη, στην αλλα συναισθηματικα, στην αλλη ερωτικα κοκ. Οταν το αποθεμα ειναι χαμηλο και εχει αναγκη αναπληρωσης ή αξιολογησει κατι ως επιθεση (οντας υπερευεθιστος) μπαινει σε λειτουργια οργης (narcissistic rage). Πώς ενας ισλαμιστης μπορει να σκοτωσει 1000 ανθρωπους αν θεωρησει πως καποιος προσεβαλλε την πιστη του; Δεν εχει νοημα να συναναστρεφεσαι με τετοιου τυπους ανθρωπων, διοτι μπορει να εκλαβουν τα απολυτα δικαωματα σου ως προσβολη για αυτους και να συρουν σε πολεμο. Πρωτον τους αποφευγεις, δευτερον αν δεν μπορεις θετεις ορια και κοκκινες γραμμες και ανακοινωνεις κοστος που θα υπαρξει αν παραβιστουν και τριτον εισαι ετοιμος για ενδεχομενο πολεμο, καθως αν κριθεις αδυναμος, θα σου επιτεθουν ουτως ή αλλως.

    "Μια ψυχολόγος που αντιμετώπιζε μια διαζευγμένη γυναίκα, ταυτίζοταν τόσο πόλύ μαζί της, που την προέτρεπε σε πράξεις αντεκδίκησης, οργής, μίσους και βίας, ώστε να «νιώσει καλύτερα» (ποιά απ΄τις δύο;), παρόλο που η εν λόγω γυναίκα μπορούσε να το διαχειριστεί πιο ώριμα και ήπια"
    Ειναι δυσκολη περιπτωση η ψυχολογια διοτι καθε περιπτωση ειναι ξεχωριστη. Ακομα και αυτες οι πρακτικες θα μπορουσαν να ειναι ορθες υπο προυποθεσεις. Το καθρεφτισμα (mirroring) αντιδρασεων ειναι μια ορθη πρακτικη αντιμετωπιση ναρκισσιστη. Κανεις ο,τι σου κανει. Μπορει να μην το θελεις, αλλα αν σε συρει στο χορο, αν δεν χορεψεις, θα βρεθεις χαμενος. Προτιμοτερη βεβαια ειναι η αποφυγη, αλλα αν αυτη δεν ειναι δυνατη, παμε σε αλλες μεθοδους αντιμετωπισης. Υπαρχει βεβαια και το ενδεχομενο η ψυχολογος να ζουσε την δικια της "επανασταση" κατα των "ανδρων", μεσα απο τη συμπεριφορα της πελατισσας της. Νομιζω εχουμε δειξει πως η τυραννια και η -αρχια δεν εξαρτωνται απο το φυλο, ωστοσο αυτη η γενικευση ειναι πολυ συχνη στο μυαλο των ανθρωπων.

    Αντιστοιχα, και με τη φιλη ψυχολογο, ειναι πολυ δυσκολο να της προσφερουμε μια φιλικη συμβουλη, καθως αυτη καλιιστα θα μπορουσε να ειναι αστοχη. Οπως πολυ σωστα εντοπισες Λυκιε, η λεξη "ναρκισσος" ευκολα χρησιμοποιειται με το παραμικρο. Επειδη δε στην Ελλαδα δεν ειναι ευρεως γνωστα οσα συζηταμε, ο ορος ναρκισσος ειναι απο τους λιγους που ειναι γνωστος οποτε τον χρησιμοποιουμε κατα κορον. Ειναι δυσκολη η διακριση σε ανθρωπους που δεν γνωριζουμε, καθως μονο στις cluster b διαταραχες, που ανηκει και η ναρκισσιστικη διαταραχη, ειναι σχεδον ολες παραπλησιες. Θα μπορουσε ο ανθρωπος λογω μιας ιατρικης καταστασης να εχει υποστει μια αλλαγη στη προσωπικοτητα του και να χρειαζεται απλα λιγη στηριξη. Histrionic, Bordeline, ολες οι cluster b μοιαζουν
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "Tο προβλημα που αντιμετωπιζει η Ηχω ειναι πως δεν εχει δικια της φωνη"

    Αυτη η α-φωνια εχει τις ριζες της στην α-γνοια. Οταν δεν γνωριζεις ποιος εισαι και που θελεις να πας, κατατρυχεσαι απο χαμηλη αυτοεκτιμηση με αποτελεσμα να μην εχεις δικο σου λογο. Κατα συνεπεια, αν δεν φυλακιστεις σε μια σιωπηλη συστολη, καταντας φερεφωνο αλλοτριων γνωμων.



    "Θελω να εστιασω στην καταπολεμηση του μικροβιου της ανεπαρκειας ως πηγη του προβληματος"

    Μειζονος σημασιας η αισθηση της ανεπαρκειας γιατι προσκρουει στον κυριο αντιπαλο του ανθρωπου, τον εγωισμο του.



    "Η καλυτερη λυση για το συνολο των διαταραχων ειναι ενας συνδυασμος αλλαγης των λανθασμενων πεποιθησεων και των λανθασμενων συμπεριφορων"

    Λεγεται οτι μια νεα συμπεριφορα για να εδραιωθει ως συνηθεια, πρεπει να ακολουθειται επιμονως και απαρεγκλιτως για τουλαχιστον 21 μερες. Οι περισσοτεροι, μια διαιτα ξεκιναμε και σε μια βδομαδα, την εχουμε παραβιασει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. αγαπούλες, ό,τι και να λέτε εσείς ή ο οποιοσδήποτε, η ουσία είναι ότι ένας αληθινός νάρκισσος, επειδή ακριβώς αποτελεί μειονότητα, χρήζει σεβασμού... όπως και κάθε σπανιότητα/μειοψηφία, ανεξαρτήτως του αν μας αρέσει ή όχι ή αν ανταποκρίνεται στα χρηστά μας αποδεκτά ήθη, το ότι καταφέρνει η εκάστοτε μοναδικότητα να εκδηλώνεται σε ένα πεδίο που επιβιώνουν κατά κύριο λόγο όσοι και όσα ανταποκρίνονται στα σύνηθη μοτίβα επιβίωσης και να κυριαρχεί κιόλας σε κάποιες περιπτώσεις, ναι, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό... ο πραγματικός νάρκισσος είναι σαν ένα πολύ σπάνιο είδος ζώου, του οποίου το πάττερν έχει παρεκκλίσεις από το πρωταρχικό του δημιουργού του, είναι πολύ διαφορετικός για να επιβιώσει κι όμως καταφέρνει να επιβιώνει σχισματικά... αν πάλι νομίζετε ότι το 90% των χρηστών του νετ, που φωτογραφίζονται αρειμανίως, ζητιανεύοντας για λίγη προσοχή, είναι νάρκισσοι, τότε κάτι δεν έχετε καταλάβει... ο νάρκισσος χαρακτηρίζεται από υψηλό iq και σε καμία περίπτωση δεν θα ασχοληθεί πολύ με εκείνους που μπορεί εύκολα να τους "έχει", θα βαρεθεί γρήγορα γιατί του αρέσει η διαδραστική πρόκληση, ειναι ακραία επικοινωνιακός και γνωρίζει πάρα μα παρα πολύ καλά τί και ποιος είναι, έχει απόλυτη επίγνωση του δρόμου του, νάρκισσος που δεν γνωρίζει ότι είναι νάρκισσος, απλά δεν είναι νάρκισσος... ακόμη και εδώ στον χώρο, το ότι ασχολείστε τόσο πολύ με την αποκωδικοποίηση του -όχι και τόσο επιτυχημένα ομολογώ - είναι μια νίκη του είδους του, γιατί μόνο αν θαυμάζεις κάτι πολύ, ακόμη κι απο την ανάποδη, ασχολείσαι τόσο πολύ μαζί του :)

    και μια ακόμη επισήμανση περί ...[ψυχο]θεραπευτών... είναι σχεδόν πάγια τακτική των "θεραπευτών", να τοποθετούν στο πυρ το εξώτερον και να δαιμονοποιούν, αυτούς που συμπερασματικά κατά τη δική τους άποψη και επιστήμη, χρειάζονται την πιο εξειδικευμένη και δύσκολη μορφή θεραπείας... και ο νάρκισσος, κατά την επιστήμη της ψυχιατρικής, ναι είναι ένα απο τα δυσκολότερα είδη προσωπικότητας που χρήζει "επαναφοράς"... κι όμως, όπως και εσείς που δεν είστε ψυχολόγοι ή και είστε όπως λέτε, όπως και η "αρθρογράφος", όπως και οι πλειοψηφία των ανεπαρκών θεραπευτών, απωθούν και ρίχνουν στον καιάδα τις περιπτώσεις εκείνες που ούτε κατανοούν, ούτε και μπορούν να διαχειριστούν, που φοβούνται και που ταυτόχρονα θαυμάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ολο γλυκαναλατες αναλυσεις μου εισαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.