Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

"Πολιτική κουζίνα" μετά το συλλαλητήριο

 "Πολιτική κουζίνα" μετά το συλλαλητήριο


Ήταν ένα μεγάλο συλλαλητήριο, το ογκωδέστερο των τελευταίων ετών, και ο αριθμός των συμμετεχόντων αιφνιδίασε όλα τα πολιτικά επιτελεία, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. 
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και βουλευτές της Β. Ελλάδας από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, την Ένωση Κεντρώων τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή. Δεξιοί, κεντροδεξιοί, κεντρώοι, κεντροαριστεροί και ακροδεξιοί έδωσαν ένα κοινοβουλευτικό παρών στον Λευκό ΠύργοΟι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατέδειξαν πως η υπόθεση «Μακεδονικό» δεν είναι ούτε περίπατος ούτε μία πολιτική περιπέτεια. 

Ορισμένα ζητήματα δεν επιδέχονται λύσεις σε επίπεδο κορυφής, όταν η κοινωνία διαδηλώνει την απόρριψη των σχεδιασμών που έχουν δρομολογηθεί.

Χωρίς κεντρική γραμμή από τα πολιτικά κόμματα και παρά την έμμεση αποστασιοποίηση της ηγεσίας της Εκκλησίας, το συλλαλητήριο συγκέντρωσε απρόσμενα πολύ μεγαλύτερο αριθμό πολιτών από εκείνον που θα περίμεναν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και βουλευτές της Β. Ελλάδας από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, την Ένωση Κεντρώων, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή. Δεξιοί, κεντροδεξιοί, κεντρώοι, κεντροαριστεροί και ακροδεξιοί έδωσαν ένα κοινοβουλευτικό παρών στον Λευκό Πύργο το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τις κομματικές ηγεσίες.

Αυτά ως προς τη γενική εικόνα. 

Όμως, τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα, όταν μιλάμε για κομματικούς μηχανισμούς και εσωτερικές αντιθέσεις. Ο Κώστας Καραμανλής, αρχιτέκτονας της πολιτικής γραμμής γνωστότερης ως «εθνική θέση του Βουκουρεστίου», φαίνεται πως την τελευταία εβδομάδα επιχειρεί μια αναδίπλωση ως προς την επίσημη θέση της κυβέρνησής του κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Υπενθυμίζεται πως η θέση αυτή συνίσταται στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, με τον όρο «Μακεδονία» αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σε αυτήν τη θέση «βολεύτηκε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντάς την ως τη βασική γραμμή της ΝΔ υπό την προεδρία του.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν κύλησαν έτσι όπως προφανώς θα το επιθυμούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κομματικό του κοινό αλλά και ο ίδιος ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ εξαρχής αναρωτήθηκε εάν η θέση του Βουκουρεστίου πρέπει να είναι και η παρούσα θέση του κόμματος. Ήταν φανερό πως οι τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις, δημόσιου χαρακτήρα, του Κώστα Καραμανλή ανέτρεψαν τα δεδομένα, οδηγώντας αργά αλλά σταθερά τη ΝΔ στο να γυρίσει -τουλάχιστον ψυχολογικά- στην προηγούμενη θέση της, η οποία απορρέει από το περίφημο και ιστορικό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου πια Καραμανλή. Τότε που αποφασίστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την Αλέκα Παπαρήγα, πως δεν γίνεται αποδεκτή η χρήση του όρου «Μακεδονία» σε όνομα της ΠΓΔΜ. 


Τότε, υπενθυμίζεται, ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποπεμφθεί από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος του συνέστησε να εξέλθει από την αίθουσα και να περιμένει στον διάδρομο το πόρισμα των αρχηγών. 

Μιλάμε για καταλυτικές διεργασίες, όπου ρόλο καταλύτη έπαιξε και η θέση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου προσωπικά, ο οποίος εξαρχής «ανέστησε» από τον ιστορικό λήθαργο εκείνο το συμβούλιο αρχηγών. Ήταν ηλίου φαεινότερον πως στη ΝΔ διαμορφώθηκαν δύο βασικά ρεύματα. Το ένα πολιτικά αμήχανο, το οποίο αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις και τις διαδικασίες στο «Μακεδονικό», και το άλλο το οποίο αντιτάχθηκε σε αυτές τις διαδικασίες, επιχειρώντας μάλιστα να προσδώσει στις κινήσεις του και κάποια μεγαλύτερη πολιτική οντότητα. 

Με λίγα λόγια, το μεγάλο καραμανλικό μπλοκ, το μικρότερο σαμαρικό μπλοκ και γενικώς το τμήμα εκείνο της ΝΔ που ανήκει παραδοσιακά στη λαϊκή Δεξιά έλαβε σαφέστατα θέση η οποία στρίμωξε στη γωνία τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Πολλοί κάνουν λόγο στα πολιτικά γραφεία αλλά και στους διπλωματικούς διαδρόμους των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα περί μίας άτυπης πλην όμως υπαρκτής διαδικασίας συγκρότησης πολιτικού ρεύματος στα «δεξιά» του κεντρογενούς Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να το έχει αντιληφθεί και ως εκ τούτου, και αυτός εκ των υστέρων βέβαια, διολισθαίνει σε δηλώσεις οι οποίες αποστασιοποιούνται από την περίφημη γραμμή του Βουκουρεστίου. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και τα συνθήματα που ακούστηκαν προφανώς λειτουργούν καταλυτικά στα γραφεία της έδρας του κόμματος στην Πειραιώς. 

Οι δημοσκοπήσεις έχουν με τη σειρά τους στείλει τα δικά τους μηνύματα, τόσο στο Μαξίμου όσο και στη ΝΔ, αλλά και στην υπό διαμόρφωση νέα Κεντροαριστερά. Τα συντριπτικά ποσοστά που δείχνουν πως η κοινωνία αρνείται να αποδεχθεί τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε όνομα της ΠΓΔΜ καθιστούν ανέφικτους τους όποιους ελιγμούς. 

Αν αυτά συμβαίνουν στη ΝΔ, ανάλογες διεργασίες παρατηρούνται και στο Κίνημα Αλλαγής. Οι αντιθέσεις σε επίπεδο συλλογικής ηγεσίας του νέου κόμματος είναι σαφέστατες και οι διαφορές μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη, της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου και των υπολοίπων είναι αποτυπωμένες.

Με λίγα λόγια, το ίδιο το ζήτημα του «Μακεδονικού» αλλά και το ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης προκαλούν εσωτερικές ανατροπές, τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν οι μηχανισμοί με γνώμονα ότι η κοινωνία πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί για άλλη μια φορά ένα «όχι» να μετατραπεί σε ένα «ναι» με αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα πράγματα είναι εξίσου πολύπλοκα. Όχι τόσο σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού, ο οποίος συλλογικά φαίνεται να στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως προς την αντίθεση η οποία κάθε μέρα διαμορφώνεται μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο «Μακεδονικό» και των διαθέσεων της κοινωνίας.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε τις τελευταίες ημέρες πριν από το συλλαλητήριο να απονευρώσει το κλίμα συνομιλώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό για τον πρωθυπουργό σε επίπεδο επικοινωνιακού σχεδιασμού. Πλην, όμως, το ίδιο το συλλαλητήριο κατέδειξε πως σε ζητήματα που ακουμπούν το γενικότερο εθνικο-κοινωνικό αίσθημα οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 
Είναι, λοιπόν, σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Νταβός για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ υπό καθεστώς πίεσης, δεδομένου μάλιστα ότι και ο ομόλογός του της FYROM βρίσκεται υπό καθεστώς ανάλογων πιέσεων από την εσωτερική του κοινή γνώμη. Διαφαίνεται, λοιπόν, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διπλωματικές διεργασίες, πως στην αφετηρία του το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια πλειοψηφικά αρνητική στάση της κοινωνίας. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο αναλογίζεται και τις πολιτικές απώλειες που θα υποστεί, αν επιμείνει σε μία γραμμή η οποία θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν που εκφράζεται από την πλειονότητα των πολιτών. 

Από την άλλη, το κόμμα των ΑΝΕΛ φαίνεται προς στιγμήν να κερδίζει το στοίχημα, αφού διαμορφώνονται συνθήκες οι οποίες μπορούν δυνητικά να προσφέρουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες κοινωνική ενίσχυση, καθώς τουλάχιστον ως προς το κομματικό ακροατήριο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς-Δεξιάς οι θέσεις του Πάνου Καμμένου απηχούν την original θέση αυτού του τμήματος της κοινωνίας, όπως τη διαμόρφωσε κυρίως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.


21 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 4 Φεβρουαρίου, θα ακολουθήσει νέο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, στην Αθήνα. Θεωρώ ότι θα συγκεντρώσει ίσως και τους διπλάσιους πολίτες από αυτό της Θεσσαλονίκης, οπότε θα μιλάμε για 600-800 χιλιάδες συγκεντρωμένους.
    Η αλήθεια είναι ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης πέτυχε μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών, απ΄ότι αναμενόταν, οπότε αυτό θα ενθαρρύνει περισσότερους να το επαναλάβουν στην Αθήνα. Επίσης το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια των πολιτών που δεν κατάφερε να καπελωθεί (όσο κι αν ήθελε η κυβέρνηση αν γίνει από την Χ.Α.) από κανένα κόμμα, αλλά προκάλεσε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλο το πολιτικό σκηνικό της χώρας, το οποίο καλείται τώρα να σταθμίσει τις συνέπειες, πιστεύω πως να δυναμώσει τις φωνές του νέου συλλαλητηρίου που θα γίνει στην Αθήνα.
    Το γεγονός επίσης ότι ο απόστρατος Φραγκούλης Φράγκος, άφησε υπονοούμενα για δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα με λαϊκό-δεξιό-πατριωτικό πρόσημο, δείχνει ότι το σύστημα επιδιώκει να χειραγωγήσει και πάλι την τάση που δημιουργείται από τους πατριώτες πολίτες, που αντιδρούν στις εθνικές μειοδοσίες. Προφανώς τέτοιες δηλώσεις δεν γίνονται εν θερμώ μετά από ένα συλλαλητήριο, αλλά μόνο μετά από προπαρασκευή και προετοιμασία σε πολλά επίπεδα εδώ και καιρό. Ο εν λόγω απόστρατος και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, αναδείχθηκε στον ρόλο του Αρχηγού επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη. Ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό του, εξαιτίας διαφωνίας με τον άσπονδο εχθρό του, τον ανεκδιήγητο υποστράτηγο τότε Ν. Τόσκα (κομματόσκυλο του ΠΑΣΟΚ από το 2006 και νυν Συριζαίο υπουργό "προστασίας" του πολίτη), που ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μπεγλίτη, ο Τόσκας ήθελε να καταργήσει τα στρατόπεδα της Μακεδονίας και της Λάρισας!
    Παρόλα αυτά, ο Φράγκος Φραγκούλης διατηρούσε πάντοτε σχέσεις με το πολιτικό κατεστημένο της χώρας και απόλαυσε την εμπιστοσύνη τους, ώστε να τον τοποθετήσουν υπηρεσιακό υπουργό Αμύνης για την προεκλογική περίοδο του 2012.
    Δεν γνωρίζουμε λοιπόν, σε ποιες πιθανές διαβουλεύσεις και με ποιους έχει έρθει, ώστε να εξαγγέλλει υπό τέτοιες πολιτικές συγκυρίες, την δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος.
    Το σίγουρο πάντως είναι ότι κάτι σάπιο φαίνεται να ετοιμάζεται στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!
    Ένας αμφιλεγόμενος πατριώτης στρατηγός, θέλει να ηγηθεί σε ένα νέο δεξιό κόμμα, όλως τυχαίως την στιγμή που κυβερνά η αριστερά και την ώρα που επιχειρείται μια εσχάτη εθνική προδοσία, με την εκχώρηση αλυτρωτικών δικαιωμάτων σε μια εχθρική χώρα. Τη ίδια στιγμή που η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Ν.Δ. συναινεί στην εκχώρηση του ονόματος και η εκκλησία σφυρίζει αδιάφορα, αναλογιζόμενη το κόστος των αρνητικών εντυπώσεων (φαινομενικά).

    Θεωρώ πολύ πιθανόν, στις 4 Φεβρουαρίου, να υπάρξει περισσότερο ορμητική διαμαρτυρία των πολιτών, που πιθανόν να απειλήσει την Βουλή ή το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα έχει περισσότερο πάθος για εξέγερση και ανατροπή. Συνεκτιμώ το γεγονός ότι έγινε ήδη μια αρχή αντίδρασης, με την επιτυχημένη καταδρομική επιχείρηση κουκουλοφόρων, που αποκαθήλωσαν τον δαίμονα στο Π.Φάληρο.
    Ίσως κάποιοι βιαστούν να χειραγωγήσουν την νέα απειλή που αρχίζει να εμφανίζεται δειλά δειλά!
    Σίγουρα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις, μετά από αυτές τις καταστάσεις.

    Ίδωμεν...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το συλλαλλητηριο οντως εδειξε πως παραμενει ασβεστη η ελληνικη ψυχη που συμμετειχε ακομματιστη και ετοιμη για τα επομενα...
    Δε νομιζω μετά απο τοσες επαναληψεις του εργου πως οι Ελληνες βλεπουν στα προβληθεντα προσωπα τον "ηγετη" που θα τα κανει ολα Ισια. Εχουν μαθει πλεον την τακτικη των εξουσιαστων να καπηλευονται τις εξελιξεις. Ειναι προφανες πως θα επιχειρησουν να εκτονωσουν την οργη με την αναδειξη δηθεν πατριωτων. Οποιος δεν ειχε βγει τοσον καιρο να μιλησει, να φωναξει, να εναντιωθει και τωρα βρισκει ευκαιρια να το κανει για την καρεκλα, δεν ξεγελα τον κοσμο. Ειμαι περιεργη ομως για το επικοινωνιακο παιχνιδι που θα παιξουν με τα νεα δεδομενα. Για να δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί , ένα μεγάλο χαμόγελο ξεπρόβαλε στα χείλη μου μόλις διάβασα όσα αναφέρατε! Σας ευχαριστώ!! Η αλήθεια είναι πως ήθελα κι εγώ να εκφράσω τη γνώμη μου απ’τη στιγμή που είδα τους ομιλητές της συνέλευσης, το ανέβαλα όμως για ποικίλους λόγους... Ο «στρατηγός»* μου θυμίζει τον πολιτικό στην ταινία Traffic. Στην περίπτωσή μας, που δεν αφορά τα ναρκωτικά αλλά το έθνος εμφανίζεται ως δάσκαλος κάποιος που δεν έχει καταφέρει να διδάξει πρώτα το σπίτι του. Μην ξεχνάμε τη σιωπή του όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει και μην ξεχνάμε επίσης το δόλιο κλείσιμο του Hellenic revenge & armyalert για τα μάτια της Δυστυχίας μας!
    Μη πιάσω και την «υπερδιάνοια» στο στόμα μου και πέσω στο επίπεδο των 189iq. Ε, αι κιου από δω, με κάθε σελντονική τραγελαφική καρικατούρα που παρουσιάζεται αυτόκλητα ως σωτήρας και διδάσκαλος του γένους!...

    Συγχωρέστε την ανθηροστομία μου και το επικριτικό πνεύμα μου, όμως ο θυμός μου είναι μεγάλος για όλους αυτούς που μας κοροιδεύουν και η θλίψη μου επίσης γι’αυτούς που τους ακολουθούν τυφλά.
    «Άλλος μασάει, κι άλλος σωπαίνει κι ο σκυφτός λαός να περιμένει, για τα δεσμά μας, δε φταίει μόνο η σκλαβιά, μα η υποταγμένη μας καρδιά.Μ’ ένα φανάρι ξαναγυρνάς τις νυχτιές, ψάχνεις γι’ ανυπόταχτες ματιές» Ν. Άσιμος

    *Το στρατηγός σε εισαγωγικά διότι για τους Έλληνες δεν υφίσταται στρατηγός που να μην έχει ματώσει και διακριθεί στο πεδίο της μάχης. Ότιδήποτε άλλο Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μπαλαρίνα με στολή στρατηγού(ε.α)! Θα μπορούσα πχ κι εγώ να φορέσω μία στολή να πάρω το ύφος χιλίων καρδιναλίων και να το παίζω στρατηγός ή στρατηγικός αναλυτής(ετσι κι αλλιώς ως γκαίιμερ όπως ο αγαπητός Ε.Σ είμαι πολύ καλός στα παιχνίδια στρατηγικής :) )! Στη βράση όμως κολλάει το σίδερο, ούτε στους τίτλους που παραχωρεί το σύστημα στα παιδιά του, ούτε στα παιχνίδια, ούτε στις αίθουσες επιχειρήσεων, αλλά στη μάχη όπως έκαναν οι άξιοι πρόγονοί μας!

    Ιππόνοος

    Υ.Γ : Εντούτοις, στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα παρεβρεθώ, ευελπιστώντας την εκδοχή του αγαπητού Λύκιου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΙΠΠΟΝΟΕ. ΛΕΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΔΙΠΛΑ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ? ΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ? ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΝΕΝΟΙ!!!!! ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΩ ΕΓΩ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΣ ΟΛΑ. ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΣΙ Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ (ΑΜΦΙΒΑΛΩ) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ.
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.mynewspoint.gr/2018/01/22/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9-%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητε Β.Ε. πάρε και καμια ανασα ελπιδας :-)

    Αυτο για αποψε
    https://www.youtube.com/watch?v=9ypKvNt81RY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΣΒΗΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ; ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ; ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ

    ΑΓΝΩΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σε αυτούς θα δώσουνε το όνομα,(!) που θέλουν να κατέβουν μέχρι τον Θερμαϊκό!
    Τι αναφέρει το Σύνταγμα των Σκοπίων για «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια -Αλυτρωτισμός και διεκδικήσεις
    Το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ δεν είναι μόνο το ονοματολογικό αλλά και οι αλυτρωτικές αναφορές, από τις οποίες βρίθει, κυριολεκτικά, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
    Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, ο αλυτρωτισμός είναι ευκρινής ήδη από το προοίμιο του Συντάγματος, το οποίο, μάλιστα, έχει τροποποιηθεί και βελτιωθεί έναντι της αρχικής μορφής του.
    Εκεί γίνεται λόγος για «τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991», ως θεμέλια της απόφασης για δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά και του συντάγματος της χώρας.
    Η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, γνωστή με το ακρωνύμιο ASNOM, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως βασικό στόχο την «ενοποίηση» της γεωγραφικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τα τμήματά της που ανήκαν τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στα υπόλοιπα κράτη ως υπό κατοχή.

    Στο άρθρο 3, το οποίο προσδιορίζει τα σύνορα της ΠΓΔΜ ως «απαραβίαστα», έχει γίνει μια προσθήκη η οποία αναφέρει ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους». Ωστόσο τονίζεται ότι τα σύνορα μπορεί να αλλάξουν μόνο σε συμφωνία με το σύνταγμα «και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, όσο και σε συμφωνία με τους γενικά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».
    Τα άρθρα 4 και 7 του Συντάγματος είναι εκείνα που προσδιορίζουν ως «μακεδονική» την ιθαγένεια και τη γλώσσα των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ.
    Το άρθρο 49 του Συντάγματος είναι, επίσης, μια κατ’ εξοχήν επίδειξη αλυτρωτισμού. «Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους» αναφέρει. Στην τελευταία αναθεώρηση έγινε μια προσθήκη (Addendum) όπου αναφέρεται ότι «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
    Πώς μπορεί να γίνει αναθεώρηση
    Τα άρθρα 130 και 131 περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα και, εν πολλοίς, σκιαγραφούν τα εμπόδια της Ελλάδας στην πορεία για μια συμφωνία erga omnes. Στο άρθρο 130 τονίζεται ότι αλλαγή στο σύνταγμα μπορεί να γίνει:
    Με πρόταση του προέδρου (δηλαδή του εκ του VMRO προερχόμενου Γκιόργκι Ιβάνοφ),
    Με κυβερνητική πρωτοβουλία 30 βουλευτών ή
    Με 150.000 υπογραφές.
    Στο άρθρο 131 ορίζεται ότι «για να αρχίσει» η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, απαιτούνται τα δύο τρίτα (δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές) της Βουλής. Μάλιστα, το 2005 υπήρξε προσθήκη η οποία προβλέπει ότι η πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή θα πρέπει να ανταποκρίνεται όχι επί του συνόλου του πληθυσμού της ΠΓΔΜ αλλά επί κοινοτήτων που την απαρτίζουν.
    Πηγή: Καθημερινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Vivi Tsa
    6 Οκτωβρίου 2017 ·
    Να τί σημαίνει ρατσισμός:
    1)Ρατσισμός είναι να είσαι στη σειρά του ΟΑΕΔ και να περιμένεις 360 ευρώ την ώρα που ο μπροστινός σου Πακιστανός θα πάρει 580.
    2)Ρατσισμός είναι να πληρώνεις στα νοσοκομεία για εισαγωγή και εξετάσεις, μιας και διελυσαν τη δημόσια υγεια ενώ ο λαθρεποικος νοσηλεύεται δωρεάν.
    3)Ρατσισμός είναι να βάζει ο λαθρομεταναστης…
    το παιδί του δωρεάν σε παιδικό σταθμό και το δικό σου να μην το δέχονται.
    4)Ρατσισμός είναι να βγάζει ο άλλος 50 ή και παραπανω ευρώ ημερησίως κάνοντας λαθρεμπόριο κι εμένα να μου κρατάει το 43% από το 20άρικο.
    5)Ρατσισμός είναι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν οι Έλληνες στους δρόμους μετά τις 11:00 το βράδυ.
    6)Ρατσισμός είναι να έχουν γεμίσει τα σπίτια τους οι Έλληνες με κάγκελα & σιδεριές λες κι είναι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
    7)Ρατσισμός είναι να σε βιαζουν ή να σε δολοφονούν οι λαθρομετανάστες για 10 ευρώ.
    8)Ρατσισμός είναι σε μια μικρή χώρα να έχει 2.500.000 άνεργους, 600.000 παιδιά που φύγανε στην ξενιτια και 4.000.000 λαθροεποίκους.
    9)Ρατσισμός είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει 12 μήνες ΤΕΒΕ για να έχει βιβλιάριο υγείας και ο λαθροέποικος με 2 μήνες ένσημα να έχει βιβλιάριο υγείας για όλη του την οικογένεια και τους υπόλοιπους 10 μήνες να δουλεύει μαύρα κλέβοντας την εφορία.
    10)Ρατσισμός είναι να πληρώνει ο Έλληνας μαγαζάτορας ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, ΦΠΑ, φόρους, ΤΕΒΕ και ο λαθρομετανάστης με την κουρελού έξω από το μαγαζί του, τίποτα!
    11)Ρατσισμός είναι να κάνεις συγκέντρωση για τον πεθαμένο πακιστανό λόγω ιδεολογίας την ώρα που οι συμπολίτες σου αυτοκτονούν.
    12)Ρατσισμός είναι να μην πρέπει να διαμαρτύρεσαι για την ανεξέλεγκτη εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών καθημερινά στη χώρα σου, οι οποίοι νομιμοποιούνται, τους παρέχεται στέγη και τροφή, σου παίρνουν τις δουλειές την ώρα που εσύ είσαι πεινασμένος, άνεργος στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά.
    13)Ρατσισμός είναι να αποκαλείς τον άλλο ρατσιστή και φασίστα επειδή δεν μπόρεσες ποτέ να βρεις μια λέξη που να περιγράφει την αγάπη για τη πατρίδα σου που ποτέ δεν ένιωσες εσύ…
    14)Ρατσισμός είναι από τους 153.000 δικαιούχους επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ μόνο 20.000 είναι Έλληνες… ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;
    15)Ρατσισμός είναι να σε συλλαμβάνουν γιατί δεν πλήρωσες εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς ενώ ο Πακιστανός είναι δωρεάν.
    Και άλλα πολλά …
    Α ρε Έλληνα … Ρατσιστή!!!καποιοι οντως ειναι νομιμοι αλλα ειναι ελαχιστοι σε σε σχεση με τους λαθρομεταναστες.καλημερα σε ολους ενα ομορφο τριημερο να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μάλιστα...Απ'τους κακούς της Θεσσαλονίκης στους χείριστους των Αθηνών!

    Ο Μίκης Θεοδωράκης κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου (http://www.eglimatikotita.gr/2018/01/blog-post_754.html)

    Αφιερωμένο στον κεντρικό ομιλητή! Mickey μ'ακούς;

    https://youtu.be/hGpUuOHgaGo

    Ιππόνοος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.