Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πιάσε χαλκό και μη φοβάσαι! Κάνει τα μικρόβια… σουρωτήρι



Στην αρχαιότητα ο χαλκός αντιπροσώπευε για τους Αιγύπτιους την αιώνια ζωή, 

την υγεία και την ευημερία και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία λοιμώξεων και την αποστείρωση του νερού...

Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε με χαλκό (ή χαλκό και μέλι) ανοιχτές πληγές και δερματικά προβλήματα, ενώ Ρωμαίοι, Αζτέκοι, Πέρσες, Ινδοί και Μογγόλοι τον είχαν πρώτο και καλύτερο για έλκη και μολύνσεις. Άραγε πόσο χρήσιμο είναι σήμερα για την υγεία το παλαιότερο μέταλλο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού;

Τα βακτήρια τον τρέμουν!
Ο χαλκός δεν κάνει μόνο για καλώδια και ηλεκτρομαγνητικές εφαρμογές, αλλά επίσης καταστρέφει (με ασφάλεια και απόλυτη επιτυχία) περισσότερο από το 99,9% όλων των βακτηρίων, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Και όλα αυτά μέσα σε 10 λεπτά έως 2 ώρες, αρκεί οι ευαίσθητοι, βλαβεροί μικροοργανισμοί να έρθουν σε επαφή με την επιφάνειά του. Άρα υπερέχει και ξεχωρίζει, επειδή κανένα υλικό δεν μπορεί να πλησιάσει την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητά του. Ίσως γι’ αυτό στις επιδημίας χολέρας στο Παρίσι (1832-1852) οι εργαζόμενοι στον χαλκό είχαν ανοσία στην ασθένεια. Πολλά επίσης έχουν λεχθεί και για την έντονη αντικαρκινική του δράση, παρατηρημένη ήδη από το 1912 σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.

Κάνει τα μικρόβια… σουρωτήρι
Το κόκκινο μέταλλο έχει καταπλήξει τους επιστήμονες με τις ιδιότητές του, αφού σαρώνει στην κυριολεξία όποιον μολυσματικό παράγοντα βρεθεί στον δρόμο του. Ο τρόπος που το κάνει είναι εκπληκτικός. Πρώτα τρυπάει την εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων κάνοντάς την σαν… σουρωτήρι και στη συνέχεια τα εμποδίζει να τραφούν και να πολλαπλασιαστούν ή έστω να επισκευάσουν τη χαλασμένη μεμβράνη τους.

Πιάσε χαλκό και μη φοβάσαι
Ο χαλκός έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από τους ανθρώπους σε πολλές εφαρμογές. Η λατινική ονομασία του cuprum (αρχικά сyprium = από την Κύπρο) του δόθηκε επειδή βρισκόταν σε αφθονία στην Κύπρο. Σήμερα στα νοσοκομεία πολλών χωρών (και της Ελλάδας) χρησιμοποιείται ο λεγόμενος αντιμικροβιακός χαλκός που αποτελείται από διάφορα ανθεκτικά κράματα του μετάλλου. Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο καθηγητής μικροβιολογίας Bill Keevil, πρόεδρος Περιβαλλοντικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Southampton, η τοποθέτηση επιφανειών από χαλκό επάνω σε αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά μέσα σε δημόσια κτίρια και οχήματα μαζικής μεταφοράς (π.χ. χειρολαβές, πόμολα και διακόπτες) θα μπορούσε να μειώσει την ταχεία παγκόσμια διάδοση των πολυανθεκτικών μικροβίων.

Όχι στο μαγείρεμα – ναι στο νερό
Αντίθετα, το μαγείρεμα σε σκεύη από χαλκό (μπακίρια) είναι επικίνδυνο για την υγεία. Η χρήση τους έχει εγκαταλειφθεί επειδή, όταν ο χαλκός έρθει σε επαφή με όξινες τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να διαβρωθεί και να μολύνει το φαγητό με τοξικά οξείδια που προκαλούν δηλητηρίαση. Έτσι σήμερα τα σπάνια πλέον χάλκινα σκεύη καλύπτονται με επίστρωση είτε κασσίτερου (γανώνονται) είτε ανοξείδωτου χάλυβα. Όμως ο χαλκός και τα κράματά του όχι μόνο δε μολύνουν το πόσιμο νερό αλλά το αποστειρώνουν κιόλας, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται στα δίκτυα υδροδότησης.

4 σχόλια:

  1. Ο ΧΑΛΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΚΙΝΕΣ?
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙς Ή ΤΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ?

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Αρκτούρε, θα σου απαντήσω μόνο στο τεχνικό σκέλος για τα βλήματα των πυροβόλων όπλων. Τα βλήματα που προορίζονται για φορητά όπλα (πιστόλια, τυφέκια, πολυβόλα), έχουν επικάλυψη χαλκού ή μπρούτζου, διότι είναι το φθηνότερο και πιο εύπλαστο υλικό, που δεν οξειδώνεται από την επαφή με την πυρίτιδα, ενώ επειδή είναι μαλακός, δεν φθείρει τις ραβδώσεις της κάννης και παρουσιάζει πολύ μικρό συντελεστή τριβής με αυτήν (συνεπώς μικρότερη θερμική και μηχανική καταπόνησή της). Επίσης παρουσιάζει την καλύτερη σφήνωση με τον κάλυκα, έχουν το ίδιο σημείο διαστολής-συστολής και έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης στεγάνωση μεταξύ βλήματος και κάλυκα, ώστε ακόμη και στον πυθμένα της θάλασσας, να μην υγραίνεται η γώμωση της πυρίτιδας.
    Άλλες εφαρμογές με άλλα μέταλλα, όπως νικέλιο, χρώμιο, αλουμίνιο, πλαστικό ή ασημί, αποδείχθηκαν κατώτερων επιδόσεων από τον χαλκό και τα κράματά του.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να είσαι καλά φίλε μου η φίλη αυτό που ψαχνα ψα βρω γιατί το είχα άκουστα από το σαμαν λυκαν και εβαχνα να το βρω για επιβαιοωση �� σε ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.