Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Ρομά ή Ρομ ή Τσιγγάνοι ή Γύφτοι: Από πού κατάγονται τελικά;

Πώς ήρθαν και πώς εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη; Από πού προέρχονται τα διάφορα ονόματά τους;

Γράφει ο Μιχάλης Στούκας

Ρομά ή Ρομ ή Αθίγγανοι ή Τσιγγάνοι ή Γύφτοι… Τόσες λέξεις, για μια φυλή, η καταγωγή της οποίας αποτελούσε μυστήριο και μόνο τους τελευταίους αιώνες ξεκαθάρισε.

Στο σημερινό άρθρο, θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την καταγωγή των Ρομά και τους πρώτους αιώνες της διαδρομής τους στην Ευρώπη. Η χρήση των άλλων όρων γι' αυτούς (Αθίγγανοι,Τσιγγάνοι και, κυρίως, Γύφτοι) δεν έχει κανένα μειωτικό σκοπό, απλά γίνεται για να δοθούν απαντήσεις στην ετυμολογία των όρων αυτών. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γυφτοι ρομα καλασνικοφ

Οι Ρομά (αγγλ. Gypsies, γαλλ. Tsiganes ή Tziganes, γερμ. Zigeuner), αποδείχτηκε ότι είναι Καυκασοειδής λαός με σκουρόχρωμο δέρμα, που προέρχεται από τη Βόρεια Ινδία, αλλά σήμερα κατοικέι σχεδόν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Κυρίως όμως στην Ευρώπη.
Είναι ο μόνος νομαδικός λαός που δεν υπήρξε ούτε κατακτητικός ούτε κτηνοτροφικός και παρά το ότι έχουν γίνει αντικείμενο πολλών μελετών από κορυφαίους επιστήμονες, εξακολουθούν να περιβάλλονται από μύθους και μυστήρια.

Την άποψη για προέλευση των Ρομά από την Ινδία, διατύπωσε ο Αδαμάντιος Κοραής στο έργο του "Άτακτα" 4,37. Θεωρεί βέβαια, ότι κάποια φύλα (οι Ατσίγγανοι) ήρθαν στην Ευρώπη μέσω Ασίας, ενώ άλλα (οι Γύφτοι) μέσω Αιγύπτου. Αυτό το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, πάντως η ταύτιση Αθίγγανων και Γύφτων έγινε αργότερα από την έλευσή τους στην Ευρώπη (περ. 14ο - 15ο αι.).

Φαίνεται λοιπόν, ότι οι Ρομά ήταν Ινδοί παρίες (οι οποίοι σύμφωνα με το "καστικό" σύστημα που ίσχυε ως την εποχή του Γκάντι, ονομαζόταν "Άθικτοι", οι οποίοι μετά τον 9ο αιώνα, μέσω διαδοχικών μεταναστεύσεων, έφτασαν από το Ιράν και από εκεί στα εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη.

Πράγματι, στο Βυζάντιο, ήταν γνωστοί από τον 9ο αιώνα με την ονομασία Αιγύπτιοι, από την οποία προήλθε η ονομασία Γύφτοι.



Το όνομα Αιγύπτιοι, το πήραν, είτε γιατί ήρθαν μέσω της Αιγύπτου, είτε γιατί ήρθαν μέσω της Κιλικίας (περιοχής της Μικράς Ασίας), που λόγω της ευφορίας του εδάφους της, χαρακτηριζόταν "Μικρά Αίγυπτος". Για το όνομα Αθίγγανοι, υπάρχει η εξής ερμηνεία. Αθίγγανοι ονομάζονταν οι Έλληνες αιρετικοί Μελχισεδεκίτες ή Καθαροί. Όταν η αίρεση είχε παρακμάσει και είχαν απομείνει μόνο οι εξωτερικές της εκδηλώσεις και οι δεισιδαιμονίες, ο όρος Αθίγγανος έφτασε να σημαίνει αυτόν που ασκούσε τη μαντεία. Επειδή και οι Γύφτοι ήταν επίσης γνωστοί για την ενασχόλησή τους με τη μαντεία, ονομάστηκαν κι αυτοί Αθίγγανοι (όπως αναφέρει ο αείμνηστος φιλόλογος γλωσσολόγος Δικαίος Βαγιακάκος).

Πάντως, σήμερα, σχεδόν πάντα, οι Αθίγγανοι, οι Τσιγγάνοι και οι Γύφτοι ταυτίζονται με τους Ρομά, παρόλο ότι είναι κοινής μεν προέλευσης φύλα, που ήρθαν όμως στην Ευρώπη μέσω διαφορετικών περιοχών και σε διαφορετικές εποχές.

Αποτέλεσμα εικόνας για γυφτοι ρομα

Ο όρος Ρομ, με τον οποίο αυτοαποκαλούνται οι ίδιοι, σημαίνει άντρας ή σύζυγος. Στο κορυφαίο γαλλικό λεξικό "Le Petit Robert" σημειώνεται ότι ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1857. Στο κορυφαίο αμερικανικό λεξικό, Merriam-Webster's (11η έκδοση), αναφέρεται ότι ο όρος Ρομ πρωτοεμφανίστηκε το 1841 και δηλώνει τον σύζυγο. Όσο για τον όρο Gupsy (Γύφτος), αναφέρει ότι πρωτοεμφανίστηκε το 1537!

Οι Ρομά, για τους μη ομόφυλούς τους, χρησιμοποιούν τον όρο gadje, άκρως μειωτικό, που σημαίνει "άξεστος επαρχιώτης", "χωριάτης", "στουρνάρι" ή "βάρβαρος".

Η εξάπλωση των Ρομά στην Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους - Οι δυσκολίες που συνάντησαν

Όπως αναφέραμε, από τον 9ο αιώνα, οι Ρομά είχαν εγκατασταθεί στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τον 15ο αιώνα, για να αποφύγουν τους πολέμους μεταξύ Βυζαντινών και Οθωμανών, εγκατέλειψαν σταδιακά τις περιοχές όπου κατοικούσαν και χάρη σε έγγραφα που τους χορήγησε το 1417-1418 ο βασιλιάς της Βοημίας, εγκαταστάθηκαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Το 1721, Πολωνοί τσιγγάνοι διέσχισαν τη Ρωσία και εγκαταστάθηκαν στη Σιβηρία.

Αντιμετώπισαν βέβαια και περιοριστικές νομοθεσίες εναντίον τους. Οι Ισπανοί τσιγγάνοι (Gitanos), από το 1499 ως το 1783, αντιμετώπισαν διώξεις. Ομοίως και οι Γάλλοι ομοεθνείς τους το 1539. Στην Αγγλία, το 1530, διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλιώς θα φυλακίζονταν! Επίσης, οι πρώτες αναχωρήσεις τσιγγάνων για τις ευρωπαϊκές αποικίες στην Αμερική και την Αφρική, δεν ήταν εθελοντικές. Οι Ισπανοί, οι Βρετανοί και οι Πορτογάλοι επιχείρησαν μ' αυτό τον τρόπο να απαλλαγούν από αυτούς. Επίσης, τσιγγάνοι μετείχαν στον αποικισμό της Λουϊζιάνας από τους Γάλλους.

Η γλώσσα των Ρομά λέγεται Ρομανί "Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας", Ακαδημία Αθηνών, έκδ. 2014) και έχει μεγάλη ομοιότητα με τη σανσκριτική και τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες της Βόρειας Ινδίας. Αυτό, παρατηρήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και οδήγησε στην ανακάλυψη της αρχικής κοιτίδας των Ρομά.
 
Σήμερα, είναι διασκορπισμένοι σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, ζουν όμως κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις για τον συνολικό πληθυσμό τους διαφέρουν, θεωρείται ωστόσο ότι ανέρχεται περίπου, σε 6.000.000.

Πολύτιμες πληροφορίες για το άρθρο αυτό, αντλήσαμε από την εγκυκλοπαίδεια "ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ" (έκδ. 1993) και την εγκυκλοπαίδεια "ΔΟΜΗ" (εκδ. 2005).


ΠΗΓΗ

56 σχόλια:

  1. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΣΑΥΡΕΣ, ΥΠΟΦΥΛΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΝ ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΩΝ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥΥΥ, ΠΟΥΛΙ ΜΟΥ!!!!!
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως τα φερνει η τυχη.
    Προσφατως γνωρισα ενα κοριτσι απο την Ρουμανια. Ειναι τσιγγανα, χωρις φυσικα να το εχω επιβεβαιωσει, απλως ετσι καταλαβαινω απο τον τροπο ντυσιματος της και τον τροπο της. Ειναι ενα μηνα μονο στην Ελλαδα. Δεν ξερω αν ειναι διαστημικο σκουπιδι, εμενα μου δινει παντος την εντυπωση ενος γλυκου, καθαρου ανθρωπου με ευγενικη ψυχη.
    Με πεντακαθαρα ματια. Ισως απλα να φταιει η διαφορα κουλτουρας, ισως το οτι κοινωνικα οι νεοελληνες ειναι περισσοτερο εκτεθειμενοι στο ψευτικο και το προσποιητο. Δεν ειμαι συνηθισμενος να αντικριζω τετοιου ειδους ανθρωπους. Δεν ξερω πως να το περιγραψω ακριβως. Σαν να ειναι απονηρευτη.

    Εχετε ολοι τις ευχες μου, να σας δινει ο θεος δυναμη και να σας φωτιζει. Καλη χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ,Pit Zenk....Τι ειπες τώρα! Τα ματια! Και αμέσως ήρθε στο μυαλό μου ενα αγοράκι, τσιγγανακι, με τεραστια λαμπερά διαπεραστικα ματια και ζωγραφισμένο ενα πλατύ χαμόγελο στο προσωπο του, που είναι έτοιμο για αγκαλιες κάθε φορά που το συναντώ. Παει πρωτη δημοτικού και είναι ζωηρο μα ευγενεστατο. Μπορω να πω, επειδή έρχομαι σε επαφη με παιδιά, οτι τα Ρόμα, είναι γλυκύτητα και αθώα. Εχουν μια λαχταρα μέσα τους, μια φωτιά, που ο "εξευγενισμενος" δυτικός κόσμος έχει ξεχάσει να διατηρεί αναμμένη. Μάλλον οι "δυτικοτροποι" φτιάχνουμε πολλά κουτάκια απο μικρή ηλικία πλεον....

      Ελένη.

      Διαγραφή
  4. Λες και ο Λυκιος σουλατσαρει στο μυαλο μου ηταν αυτη η αναρτηση. Μπορει να σουλατσαρει και στο δικο σου Ελενη!! Χαχαχαχα.
    Δεν ξερω ομως αν ειναι γενικο αυτο το φαινομενο για τους Ρομα. Οσες συναναστροφες ετυχε να εχω ως τωρα ειτε με παιδακια ειτε με ενηλικους Ρομα, δεν μου αφησαν θετικες εντυπωσεις. Νομιζω πως οι Ρομα που ζουν στην Αθηνα εχουν αποκτησει την κουλτουρα της κοροιδιας και του ευκολου χρηματος. Με οσες εξαιρεσεις μπορει να εχει μια γενικευση παντα.
    Να σαι καλα Λυκιε, κατι τετοιες "συμπτωσεις" μου θυμιζουν ποσο σχετικα μαγικη και μαγικα σχετικη ειναι η ζωη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συγχρονικότητα είναι μέγα θέμα αγαπητέ Pit Zenk! Οντως. Για παράδειγμα χτες βράδυ, σε αλλη ανάρτηση που η αγαπητη Aya ρώτησε για το εσσσεται ημαρ...δεν είχε περάσει μισή μέρα που διαβαζα την ίδια ερώτηση στο λινκ που την παρεπεμψα. Χαχαχαχα. Προφανώς οι συνάψεις στον Υπερυπολογιστή και δεν συμβαίνουν τυχαία....

    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Pit Zenk, ήθελα καιρό τώρα να αναρτήσω ένα άρθρο σχετικό με τους Ρομά. Ο λόγος είναι ότι οι Ρομά, αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο έχει αφήσει βαθειά χαραγμένο το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδος.
    Ένα τόσο σημαντικό θέμα, που κάποιοι φροντίζουν να το αντιμετωπίζουν ως κοινωνικό ταμπού, το οποίο δεν πρέπει να αγγίζουμε!
    Εμείς λοιπόν, καταρρίπτουμε τα "ταμπού" και θα το ψάξουμε λιγάκι...
    Αρνούμενος να συμμορφώνομαι με τις δόλιες κατευθύνσεις των νεοταξικών κελευσμάτων, θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιώ τους όρους που θεωρώ ορθούς και όχι αυτούς που διατάζουν οι "προοδευτικοί" νεοταξίτες.
    Έτσι εγώ θα μιλώ για "γύφτους" και όχι για "Ρομά", αφού αυτή η λέξη είναι νεότευκτη και επιχειρεί να αποσείσει το προσωνύμιο που τους χαρακτήριζε εδώ και αιώνες, λες και αυτό θα άλλαζε την αποτυπωμένη εικόνα που χτίστηκε ιστορικά, στις συνειδήσεις των Ελλήνων.
    Θα επιχειρήσω να εκθέσω με αντικειμενικό και αποστασιοποιημένο τρόπο, τις θέσεις μου:
    1) Οι γύφτοι, ως νομαδικός λαός, μετακινήθηκαν και μετοίκησαν σχεδόν σε όλον τον κόσμο εδώ και χίλια περίπου χρόνια. Αν και υπήρξαν και άλλοι λαοί που έπραξαν το ίδιο, οι γύφτοι είναι οι μόνοι που δεν αφομοιώθηκαν από κανέναν πολιτισμό, μέσα στον οποίο παρείσφρησαν. Αντίθετα, οι πολύ ισχυροί δεσμοί κοινοτισμού τους, τους τοποθέτησαν αμυντικά σε κάθε αλλότρια πολιτισμική επιρροή.
    Διατήρησαν αναλλοίωτες τις θεμελιώδεις ηθικές τους αξίες, όπως τις παρέλαβαν από την αρχική τους κοιτίδα. Όσα μέλη παρασύρθηκαν και περιφρόνησαν τις αξίες και τα ήθη της φυλής, εκδιώχθηκαν βιαίως ή εκτοπίστηκαν οικειοθελώς από τις κοινότητες. Οι παραδόσεις των διαφόρων φυλών (διότι μιλάμε για πολλές φατρίες με ορισμένες παρεκκλίσεις των εθίμων τους, αλλά και φυσιογνωμικές διαφορές), είναι τόσο ισχυρές και προστατευτικές, που διάκεινται εχθρικώς ακόμα και κατά των διαφορετικών φατριών. Έτσι, ανοίγει εύκολα μια "βεντέτα" μεταξύ φατριών, αν συμβεί μια επιγαμία ή για λόγους τιμής ή αντικρουόμενων συμφερόντων.
    2) Η θρησκευτική τους συνείδηση, είναι βαθειά δεισιδαιμονική και αυτό οφείλεται στην αρχέγονη θρησκευτική τους πίστη στην σκοτεινή θεά "Κάλι" της ινδικής παράδοσης. Ίσως μάλιστα οι γύφτοι στην κοιτίδα τους να αποτέλεσαν κάποια ιδιαίτερη θρησκευτική σέχτα, όπου ταύτιζαν την θεά Κάλι με την δαιμονική Λίλιθ, δεχόμενοι επιρροές από τους γειτονικούς Χαζάρους. Κάτι τέτοιο, πιθανόν να τους κατέστησε δεισιδαίμονες και ταυτισμένους με το Σκότος, με συνέπεια τον διωγμό τους από το μητρικό τους έδαφος. Διατηρούν αναλλοίωτη την παράδοση στην γητεία, την μαγγανεία, την μαγεία, την χαρτομαντεία και την βασκανία. Αφομοιώνουν όψιμα την εκάστοτε θρησκεία των πολιτισμών που παρεισφρέουν (ορθοδοξία, καθολικισμός, ισλάμ), αλλά εσωτερικά παραμένουν πιστοί στις δοξασίες τους και στις πρακτικές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 3) Οι τάσεις των γύφτων να διατηρούν αναλλοίωτη την φυλετική τους ταυτότητα, τους καθιστά αυτομάτως αμυντικούς αλλά και επιθετικούς, προς κάθε τι διαφορετικό από αυτούς. Έτσι, είναι σαφώς φυλετιστές (ρατσιστές) και μισαλλόδοξοι. Έντονη είναι η επιθυμία τους να υπενθυμίζουν διαρκώς την διαφορά τους με τους άλλους. Έτσι λένε "μπαλαμούς" τους μη γύφτους (π.χ. τους Έλληνες) και πάντοτε τους βλέπουνε με αντιπάθεια και ως στόχο εκμετάλλευσης, κλοπής, απάτης, ληστείας και πολλές φορές φόνου. Αυτή η συμπεριφορά καλλιεργείται από την παιδική ηλικία, όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται στο να μην εμπιστεύονται τους "άλλους" και να τους βλέπουν μόνο ως ωφέλιμο αντικείμενο.
    4) Για τους ανωτέρω λόγους, οι γύφτοι προκαλούν την αρνητική αποδοχή από τις κοινωνίες στις οποίες παρεισφρέουν. Οι πολίτες των δυτικών κοινωνιών οι οποίοι έχουν καλώς αποδεχτεί αλλόφυλους μετανάστες από άλλες περιοχές, δυσκολεύονται να πράξουν το ίδιο με τους γύφτους, μιας και οι τελευταίοι επιδεικνύουν εμμονικά μια εγκληματική συμπεριφορά σε βάρος των κοινωνιών τους. Η ροπή τους στο έγκλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η ηθική τους, θεωρεί αποδεκτή την βλάβη των "ξένων". Έτσι, δεν έχουν ηθική αναστολή στο να εγκληματίσουν σε βάρος των Ελλήνων. Ασφαλώς αυτή η συμπεριφορά, τους καθιστά υπόλογους και διακριτούς στα μάτια των ξένων, με αποτέλεσμα να εισπράττουν και οι γύφτοι με την σειρά τους, την αντίστοιχη φυλετική διάκριση (ρατσισμός).
    5) Προκειμένου να μην αφομοιωθούν από τα δυτικά πρότυπα ζωής, οι γύφτοι αποτρέπουν τα παιδιά τους από την παιδεία και την εκπαίδευση, παρ΄όλες τις προσπάθειες των δυτικών χωρών να τους ενθαρρύνουν στην εκπαίδευση και την μόρφωση. Ο αναλφαβητισμός των γύφτων, τους κρατά στην ποθητή απόσταση από τους ξένους και την κουλτούρα τους. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες για να επιφέρουν αλλαγή σκηνικού. Ασφαλώς υπάρχουν θαυμαστά παραδείγματα λαμπρών ανθρώπων, που καταξιώθηκαν στους τομείς τους (κυρίως καλλιτέχνες) και έχουν γύφτικη καταγωγή. Όσο θετικά να θέλει κανείς να δει το φαινόμενο των γύφτων, οι πρακτικές τους και η πραγματικότητα, έρχονται να γκρεμίσουν και την πιο καλοπροαίρετη διάθεση.
    Δεν υπάρχει κοινωνική παροχή, επίδομα, δάνειο και ευνοϊκή ρύθμιση, που να μην την καρπώνονται οι γύφτοι, την ίδια ώρα που κατά κανόνα φοροδιαφεύγουν και δεν πληρώνουν κανέναν λογαριασμό στις ΔΕΚΟ ή άλλους κρατικούς φορείς. Το κράτος εξαντλεί την ανοχή του, όπως και η Δικαιοσύνη. Αρέσκονται μάλιστα να παριστάνουν τους αναξιοπαθούντες και πεινασμένους, κρύβοντας την πραγματικότητα που τους θέλει να διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, προερχόμενα κατά κόρον από εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικά, ληστείες, διαρρήξεις, εμπόριο όπλων, απάτες). Ο τρόπος όμως που διαχειρίζονται αυτό το χρήμα, είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που το πράττει ο δυτικός. Για εμάς είναι αδιανόητο να έχουμε χρήμα και να μένουμε σε σκηνές ή σε παράγκες καταυλισμών, αλλά γι' αυτούς είναι κάτι πολύ φυσικό. Ασφαλώς κάποιοι γύφτοι που διαπρέπουν στο οργανωμένο έγκλημα, μιμούνται με τον δικό τους τρόπο τον έκλυτο βίο των δυτικών προτύπων (εξ ΗΠΑ μεριάς εγκληματιών) και κατασκευάζουν "πολυτελή" σπίτια και οχήματα με κακόγουστη αισθητική (kits), που διακρίνεται από την υπερβολή, στοιχείο επίδειξης και διάκρισης από τους υπολοίπους της φυλής. Η επίδειξη, είναι έντονο στοιχείο της κουλτούρας των γύφτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 6) Οι γύφτοι ασχολούνται παραδοσιακά με κάποια επαγγέλματα, όπως το πλανόδιο εμπόριο, η σιδηρουργία (όχι πλέον) και την επαιτεία, ενώ οι γυναίκες επιδίδονται παραδοσιακά στην μαντεία, την απάτη και φυσικά την μαγεία. Σχεδόν ποτέ δεν τίθενται στις υπηρεσίες κάποιου "αφεντικού" (υπάλληλοι), αλλά επιδιώκουν να έχουν πάντοτε μια ειδική επαγγελματική σχέση με τους ξένους (ευκαιριακή). Έχουν έμφυτη την έντονη αίσθηση της ελευθερίας και αποδέχονται μόνο την επίδραση των υπερφυσικών δυνάμεων στην ζωή τους (Παναγία-Κάλι, Αγίους-δαίμονες, κατάρες-ευχές, κτλ). Η ανεξαρτησία του σώματός τους, τους καθιστά κοινοβιακούς, γυμνιστές και κοινοκτήμονες, τουλάχιστον στην κοινοβιακή τους ζωή στον καταυλισμό. Είναι γνωστή επίσης η λατρεία τους για τον μουσικό ρυθμό και τον χορό, γι΄αυτό και διαπρέπουν στην μουσική.
    Ζουν με έντονο τρόπο, φωνάζοντας, διεκδικώντας με πάθος την ζωή, τον έρωτα και την διασκέδαση. Ποτέ δεν διακρίθηκαν σε μάχες και πολέμους, παρά μόνο στον κλεφτοπόλεμο, το πλιάτσικο, την ενέδρα, την αρπαγή, την προδοσία και την ρουφιανιά! Η γενναιότητα και η ανδρεία δεν ανήκουν στις ηθικές αρετές των γύφτων. Πάντοτε λειτουργούν ενωμένα και στηριζόμενοι στην υπεροχή του αριθμού. Είναι της ποσότητας και όχι της ποιότητας. Ο ένας είναι πάντα δειλός, αλλά πολλοί μαζί είναι θρασείς και επικίνδυνοι.
    7) Η ιστορία βρίθει από περιστατικά αντεκδίκησης εναντίων των Ελλήνων, σε περιόδους αδυναμίας του έθνους (τουρκοκρατία, κατοχή, σημερινή κρίση θεσμών-οικονομίας). Ποτέ δεν έχαναν την ευκαιρία να στραφούν εναντίων των Ελλήνων, όταν οι συγκυρίες το επέτρεπαν. Με μεγάλη ευκολία ασπάσθηκαν το μωαμεθανισμό επί Τουρκοκρατίας, ώστε με την εύνοια των Τούρκων να υπονομεύουν, να καταδίδουν και να εμποδίζουν κάθε ενέργεια των Ελλήνων, που στόχευε στην απελευθέρωση ή την βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Αντίθετα, σε συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν τέτοια συμπεριφορά, υποκρίνονται τους Έλληνες πολίτες και την "αγάπη" τους για την πατρίδα! Η χώρα μας, γνωρίζοντας τις πρακτικές τους, δεν τους εμπιστευόταν όπλα κατά την θητεία τους στον στρατό και τους αντιμετώπιζε πάντα ως βοηθητικούς (δεν γνωρίζω αν αυτό τώρα έχει αλλάξει).

    Οι γύφτοι λοιπόν, αποτελούν μια ειδική περίπτωση αλλοφύλων που διαβιούν σε κάθε χώρα. Λειτουργούν παρασιτικά, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά στην οικονομία της κάθε χώρας, ενώ δημιουργούν ποικίλα προβλήματα με την συμπεριφορά τους. Τοποθετούν οικειοθελώς τους εαυτούς τους στο περιθώριο της κάθε κοινωνίας και μέσα από αυτή την πλευρά, διαβιούν με τον τρόπο που επιλέγουν. Θέλουν να βρίσκονται πάντοτε απέναντι και ποτέ μαζί με τους "ξένους".
    Από την άλλη μεριά, είναι αξιοθαύμαστοι για τον τρόπο που αντικρίζουν την ζωή, αποκομμένοι από την παθογένεια του δυτικού πολιτισμού, που μας εγκλωβίζει σε στερεότυπο και φθοροποιό τρόπο ζωής.
    Απηλλαγμένοι από ευθύνες, έγνοιες, συνειδησιακά διλήμματα, προβληματισμούς και πνευματικές ανησυχίες, ζουν ομαδικά και με τρόπο προστατευμένο. Απολαμβάνουν τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής που μας διαφεύγουν και συνυπάρχουν με την φύση και τους γήινους ρυθμούς, ως γνήσιοι παγανιστές και φυσιολάτρες. Δυστυχώς όμως, η συνύπαρξή μας με αυτούς, δεν είναι μια υπόθεση χωρίς κόστος.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καρ = πέος, πούτσος Δεν υπάρχει διαφορά, επειδή τα τσιγγάνικα, ως μη επίσημη και γραπτή γλώσσα, δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στο αισχρό και το επιστημονικό. Κατά κάποιον τρόπο είναι πιο ηλικρινής έτσι. Από εδώ προέρχεται και το αλβανικό «κάρι», όπως λέμε «βάρι κάρι,» κρέμασ’το στον πούτσο σου, γράψ’το στα τέτοια σου δηλαδή.
    Μιντς = μουνί
    Ζαριά = οι τρίχες του εφηβαίου, και για άντρες και για γυναίκες.
    Πελέ = αρχίδια
    Μπουλ = κώλος
    Μπουλιάκο = πούστης. Μια πιο ελληνοποιημένη μορφή είναι «κωλάκος». Σίγουρα θα υπάρχουν και συνώνυμα που δε γνωρίζω.
    Λουμνί = πουτάνα, αν και δε χρησιμοποιείται σε όλες τις διαλέκτους
    Πιραντί = περπατημένη, πάλι πουτάνα Το π προφέρεται με έντονη εκβολή αέρα, όπως το αρχαίο ελληνικό φ.
    Μπουλέ = γαμήσι
    Ρατ = αίμα, όταν χρησιμοποιείται ως βρισιά το αίμα της περιόδου
    Τσουτσά ή πιτέ = βυζιά Όπως λέει και στο τραγούδι νάς Μπαλαμό, τα κορίτσια όταν χορεύουν κουνάνε τα πιτέ τους.
    Κουλά = σκατά Το κ προφέρεται με έντονη εκβολή αέρα, όπως το αρχαίο ελληνικό χ.
    Τσοραϊπέ = χύσι, ως βρισιά χρησιμοποιείται κε με την έννοια του στραβοχυμένου ή του μπάσταρδου.
    Λουμνό = πούστης, ρουφιάνος, μπαγαπόντης Όπως λέει και το τραγούδι Νας Μπαλαμό, «και το λουμνό το αφεντικό». Βρίζει τους Μπαλαμούς ουσιαστικά, αλλά επειδή κανείς δεν το ξέρει, κανείς δε δίνει σημασία.
    Τσορνό = κλέφτης
    Παράφ = σκίζω, ξεσκίζω
    Χαφ = τρώω
    Νταφ μπουλέ = γαμώ, κυριολεκτικά δίνω γαμήσι
    Μερέσα = να πεθάνεις Όπως λεέι και στο γνωστό τραγούδι Σοκερντέ, «μαγκάφ του και μεράφ τούκε», δηλαδή σε θέλω και πεθαίνω για σένα.
    Νταφ τουτ μπουλέ ή ντάφτου μπουλέ = σε γαμώ, αλλά χρησιμοποιείται και σαν το άντε γαμήσου
    Κα νταφ του μπουλέ = θα σε γαμήσω
    Κα νταφ τουμέν μπουλέ σαριλέν = θα σας γαμήσω όλους
    Κα παραβάφ τουτ κε μιντς/μπουλ = θα σου σκίσω το μουνί/κώλο
    Ντάφτου μπουλέ μωρή λουμνί = άι γαμήσου μωρή πουτάνα
    Τσοραβάφ τουτ κε μιντς//μπουλ = σου χύνω το μουνί/κώλο
    Χάς μο καρ ή χα μο καρ = φάε τον πούτσο μου
    Χάς με ζαριά ή χας με πελέ = φάε τα αρχίδια μου
    Χας μι ριλιά = φάε την κλανιά μου
    Χας μο ρατ = φάε την περίοδό μου Βαριά βρισιά από γυναίκες.
    Τε χας πελέ κο πιγκουίνο = να φας τα αρχίδια του πιγκουίνου Δεν νομίζω να χρησιμοποιείται, αλλά το έχω ακούσει να το λένε για πλάκα.
    τσούρδε καρ = ρούφα πούτσα
    Ο καρ μο στελ = ο πούτσος μου σηκώνεται
    Το καρ στέλα; = σηκώνεται ο πούτσος σου;
    Ουστιλό μο καρ, μαγκέλ τε τσοραβέλ. = Σηκω΄θηκε ο πούτσος μου και θέλει να χύσει.
    Καρ μαγκέσα; = πούτσα θέλεις; Κυριολεκτικά θα ήθελες; Είναι και ευγενικοί.
    Μιντς μαγκέ; = μουνί θέλεις;
    Θερέλ εκ μιντς τε ντα κε μπουλέ; = έχει κανένα μουνί να γαμήσουμε;
    Μαγκάφ τε νταφ μπουλέ = θέλω να γαμήσω.
    Μαγκάφ τε νταφ τουτ μπουλέ = θέλω να σε γαμήσω.
    Νταφ μπουλέ το κορό το γιακ = γαμώ το τυφλό το μάτι σου.
    Νταφ μπουλέ τι μουλένκε γιακά = γαμώ τα μάτια του πεθαμένου σου. Πολλές βρισιές έχουν να κάνουν με πεθαμένους.
    Νταφ μπουλέ τι μουλένκε μπουλ = γαμώ τον κώλο του πεθαμένου σου.
    Καμερέν μο πελέ ντα καροβέν μο τσαβέ = θα πεθάνουν τ’αρχίδια μου και θα κλαίνε τα παιδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΩ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΩΝ ΓΥΦΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ.
    Ο ΑΝΤΙΓΥΦΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε, θα προτιμούσα μια διαφορετική προσφορά σου. Για παράδειγμα, να μας έλεγες την προέλευση αυτής της γλώσσας και πόσες διάλεκτοι της "ρομανί" υπάρχουν στον κόσμο.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η λέπρα και η λώβα ήτο αυτή καθ’ αυτή η φύσις των …διότι η σύστασις και η υπόστασις του δεσοξυροβοζονουκλεϊνικού οξέως του κυτταρικού των πυρήνος είχε προέλθει και σχηματισθεί από τα υγρα και στερεά λύματα και τα αιθερικά αυτών αποποιήματα. Δηλαδή από το ύδωρ και το χώμα {= γή}, με τα οποία επλάσθη το χάλκινον γένος , ήτοι οί Ουρανιώνες Ιαπετικοί, των οποίων «απόγονοι» ήσαν οί Άτλαντες και οι Λεμούριοι και οι «απόγονοι» αυτών οι Τουράνοι {=δυτικοσημίται} , εκ των οποίων προήλθον οι είς τά όρη της Χαλδαίας {=Μηδίας} αναφυηθέντες Ραμβαίοι {= οι πρόγονοι του οίκου Αβραάμ }. Τούτο το υγρόν, ή ορθότερον δεσοξυροβοζονουκλεϊνικό οξύ , είχε προέλθει εξ’ αυτών των λυμάτων και αποποιημάτων και εξ’ αυτών προήλθον «οι πρόγονοι» του οίκου Αβραάμ και οι είς Αίγυπτον [Γύφτοι} εισελθόντες απόγονοί των . Εκ των δευτέρων προήλθον οι εξ’ Αιγύπτου εκδιωχθέντες λεπροι , λελωβημένοι , μεμιασμένοι και μιαροί. «Απόγονοι» δε τούτων ήσαν οι «είς τα όρη της Μηδίας» {Τσιγγάνοι} μεταφερθέντες και εξαφανισθέντες.
    Ι. Φουράκης
    Ο ΑΝΤΙΓΥΦΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η γλώσσα των Ρομά, είναι η Ρομανί ή "Ρομανές". Ανήκει στον κλάδο των Ινδοάριων γλωσσών της ινδικής υποηπείρου και συγγενεύει με τις διάφορες ανάμεικτες γλωσσικές διαλέκτους της Ινδίας. Στις διάφορες περιοχές που κατοικούν Ρομ έχουν διαμορφωθεί πολλές τοπικές διάλεκτοι, επηρεασμένες από τις τοπικές γλώσσες. Οι διαφορετικές μορφές Ρομανί που βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη έχουν επίσης πολλές λέξεις Περσικές, σύγχρονες και Βυζαντινές Ελληνικές λέξεις, καθώς και Σλαβικές και Ρουμανικές. Οι λόγιοι θεωρούν τις προσμίξεις αυτές εκφυλισμό της «άλλοτε καθαρής ινδικής γλώσσας» των Ρομά
    Βικιπαιδεια
    Ο ΑΝΤΙΓΥΦΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε "αντιγύφτε", τα copy-paste που ποστάρεις, όντως περιγράφουν την "συμπάθειά" σου για τους γύφτους και δικαιολογεί το -αντί σου! Όμως θα ήταν καλύτερα αν έγραφες και με δικά σου λόγια τις απόψεις σου.
    Για τον Φουράκη, δεν μπορώ να θωρήσω αξιόπιστα τα όσα είπε, αν και καταλαβαίνω τι εννοούσε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ πάντως δεν ξέρω τι είχε πει ο Φουρακης περί προγόνων και απογόνων του Αβραάμ και περί Γυφτων... Αν θέλετε διαφωτιστε μας για το τι εννοούσε.

    "Δυστυχώς" τα γυφτακια-τσιγγανακια σπάνια καταφέρνουν να ξεφυγουν απο τη "ροή" του καταυλισμού(τα κορίτσια για παράδειγμα δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν το δημοτικό γιατί παντρεύονται..) και να καλλιεργησουν ή να αναπτυξουν ταλέντα κ δεξιότητες που θα τους έδιναν άλλες προοπτικές και ανοίγματα στον κοσμο.

    Συζητώντας με εναν φιλο για όσα αναπτύχθηκαν ως ώρας και συμφωνοντας ο "Φάνης"(ας τον βαπτισω ημερα που είναι..) με την αναπτυξη του Λύκιου, πρόσθεσε το εξης σχόλιο προς προβληματισμό: 'Αν ερθει το περιβοητο "τσιπαρισμα" και γίνει υποχρεωτικο, οι Γυφτοι, που ουτε αστυνομικη ταυτότητα δεν θέλουν να εχουν, και που γενικά ο περιορισμός είναι εξω απο την φύση τους, θα το δεχθούν άραγε;'

    Ο δυτικός κόσμος εκπαιδεύεται απο νωρίς πια να καταπνιγει τον αυθορμητισμό του και να απομακρύνεται απο την φύση(του), οι Ρομα απο την αλλη πλευρα δεν αξιοποιούν την φαινομενικη ελευθερία τους για πρόοδο και παραγωγη πολιτισμού...Και κάπως ετσι, τα ακρα(μονο το κοστούμι αλλάζει) καλά κρατούν την γη σε νάρκωση και μονιμη νοσηλεία...

    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Φουράκης μας μιλάει για τα ρυπαρά έθνη, προερχόμενα εκ χώματος και στερούμενα Ιχώρ, της Ιαπετικής γενιάς. Από αυτήν, προέρχονται οι Άτλαντες, οι εβραίοι, οι Τουρανομογγόλοι και οι γύφτοι. Όλα αυτά τα έθνη, είναι ταγμένα στον Σεθ, Ιαπετό, Κρόνο ή Σατανά.
    Αυτά εννοούσε ο εκλιπών Φουράκης.

    Ο Φάνης έχει δίκιο στην σκέψη του, διότι οι γύφτοι είναι ανυπότακτοι στην ανθρώπινη εξουσία και τους νόμους. Είναι παραβατικοί εκ φύσεως και διαβολείς της με κάθε έννοια τάξης! Κατζιβέλια ή καλικάντζαροι, που πριονίζουν το δέντρο της ζωής (της Δημιουργίας), μέχρι να τους διώξει ο εκπρόσωπος του Αγαθού (ο Χριστός). Δεν είναι τυχαίες οι λαϊκές παραδόσεις.
    Η πρόοδος και ο πολιτισμός από την άλλη πλευρά, δεν είναι στην φύση των γύφτων. Αρνούνται τον πολιτισμό, γιατί τον θεωρούν μίασμα. Παραμένουν πρωτόγονοι και ανεξέλικτοι, διότι προτιμούν την απλότητα από την πολυπλοκότητα και την νοητική εξέλιξη. Η απλότητα τους διακατέχει και τους εμπνέει. Τους αφήνει ελεύθερο χρόνο για να βιώνουν σαρκικά την ζωή, σε διαρκή επαφή με το φυσικό στοιχείο. Δεν θέλουν υποκατάστατα της φύσης στην ζωή τους. Θέλουν τα πόδια τους να αγγίζουν γυμνά το χώμα. Θέλουν να νοιώσουν το νερό της βροχής, να ρέει στο κορμί τους. Θέλουν να παίξουν μουσική δυνατά και έντονα, ώστε να χορέψουν εκστατικούς χορούς.
    Θέλουν να θάβουν τους νεκρούς τους, δίπλα στην σκηνή τους.
    Το τσιπάρισμα δεν θα το δεχτούν. Αν τους γίνει με τη βία, θα το αφαιρέσουν μόνοι τους λίγο αργότερα.
    Οι γύφτοι λοιπόν, είναι ένα ακραίο φαινόμενο, εχθρικό και παρασιτικό για τον ανθρώπινο πολιτισμό (μας), που πραγματικά προκαλεί και φθείρει...
    Έτσι, είναι αναμενόμενα κάποιες φορές τα οργιλά ξεσπάσματα των ανθρώπων κατά των γύφτων και οι φυλετικές επιθέσεις εναντίων τους.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστω Λυκιε για τις πληροφοριες.
    Να είσαι καλά.

    Εν τω μεταξει...όλο γεννιούνται καινούρια ερωτήματα απο τα γραφόμενα.
    Για παράδειγμα, θυμάμαι πριν μια πενταετία σε μια τηλεοπτικη εκπομπη κάποιον να λέει πως ανεξαρτητως που έχει "φτασει" κανεις ως προς την εξέλιξη του, το τελικο "τεστ" της ανθρωποτητας στη φαση που βρισκόμαστε θα είναι ίδιο για σοφούς και αδαείς, πλούσιους και φτωχούς, Ελληνες ή ξένους, κτλ, με το οποιο θα ξεχωρίσει η ειρα απο το στάρι(σε πρωτο στάδιο παντα, όσον αφορα το τέλος της επταετίας του Αντιχρίστου και όχι το μετα απο εκεί...) και δεν ειναι αλλο απο το κατα πόσον κάποιος έλαβε ή δεν έλαβε το χάραγμα. Και ισχυριζόταν πως ακόμα κι αν κάποιος δεν λαβει το χάραγμα για άλλους λόγους και ουχί θρησκευτικους(πχ επειδή είναι εγκληματίας και αρνείται την υποταγή στο σύστημα) θα σωθεί απο την επερχόμενη λαίλαπα κι υστερα θα υπάρξει άλλου ειδους εξέλιξη για τους εναπομειναντες στην Νέα Γη. Είναι κάπως έτσι ή όχι;

    Και μια αφιέρωση σε όλη την παρέα.



    https://youtu.be/6JKD01KSw4Y

    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προσωπικά δεν συναινώ στα εσχατολογικά σενάρια που κυκλοφορούν. Αν όμως αναφερόμαστε σε κάποια Κρίση, το "χάραγμα" κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει να έχει συμβολικό και όχι κυριολεκτικό χαρακτήρα (τσιπάκια, barcodes, κτλ)! Έτσι, ως "χάραγμα" θα θεωρήσω την επιλογή που κάνουμε, όταν αφηνόμαστε στον άκρατο υλισμό και την κακοδαιμονία μας, ενώ η στέρηση του "χαράγματος" αφορά αυτούς που καταφέρνουν να αντισταθούν στην επίδραση της ύλης, του χρήματος και του άκρατου εγωκεντρισμού τους. Μόνο τέτοιου είδους Κρίση, μπορεί να συμβεί από το ανώτερο προς το κατώτερο πεδίο. Δεν θεωρώ δυνατόν να κριθούν άνθρωποι, με αποκλειστικό κριτήριο το αν επέτρεψαν στο κράτος ή όχι, να τους εμφυτεύουν τσιπάκια...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ας μην ξεχναμε οτι το χαραγμα γινεται στο χερι η στο κεφαλι. Αποσυμβολιζοντας το θα λεγαμε οτι το χερι συμβολιζει την πραξη, το κεφαλι την σκεψη. Δεν ειναι αναγκαστικο να πραξεις λαθος για να "αμαρτησεις", συμφωνα με τις χριστιανικες διδασκαλιες, φτανει να κανεις αντιστοιχες σκεψεις. Ειναι καπως περαν της λογικης το κυριολεκτικο τσιπαρισμα να ειναι κριτηριο για το θεικο σχεδιο.

    Οι πατουσες που ακουμπουν τη γη, ο αερας που μπλεκει στα μαλλια και η βροχη που ξεπλενει το σωμα, συγχρονιζουν τον ανθρωπινο οργανισμο με το περιβαλον.
    Αν και οσα λεει ο Λυκιος ειναι σωστα, θα διαφωνησω μονο ως προς την εχθρικοτητα και την φθορα που προκαλουν στον πολιτισμο. Και αυτο γιατι ο παρασιτικος τους βιος δεν δειχνει ικανος για τετοιοα αλληλεπιδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς αναφέρομαι στην φθορά που προκαλείται από την εγκληματική δράση των γύφτων, η οποία επιβαρύνει την κοινωνία μας με ένα ακόμη πρόσθετο βάρος. Δευτερευόντως δε, με την οικονομική επιβάρυνση της κοινωνίας μας, η οποία τους συντηρεί χωρίς να εισπράττει κανένα οικονομικό όφελος. Για την οικονομία της κρίσεως, ψάχνω να βρω κάποιο θετικό πρόσημο στην σχέση κοινωνίας και γύφτων και αδυνατώ να το βρω. Αν βρει κάποιος ένα θετικό όφελος που εισπράττει η κοινωνία μας από τους γύφτους, ας το διατυπώσει.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα! Για γελια και για κλάματα ειναι το ερωτημα. Ειμαι εδω με τον Φανη, και ψαχνει κι αυτος ενα οφελος.
      Λοιπον, λεει οτι το μονο οφελος που βλεπει ειναι οτι ψωνιζει κανεις καρεκλες και τραπεζια, και λοιπα πραγματα φθηνοτερα και γλιτωνει βραχυπροθεσμα η τσεπη μας! Τωρα.....μην αρχισουμε για την παραοικονομια γιατι ουκ εσται τελος!
      Επισης μας υπενθυμιζουν με την αναρχη "ελευθερια" και εντονη επαφη με την φυση τη δικη μας απομακρυνση απο τις χαρες της ζωης.
      Για βοηθα αγαπητε Pit Zenk λιγο..
      Ελενη.

      Διαγραφή
    3. Απάντηση φιλης περι Γυφτων: 'Ειναι σαν τα σκαθαρια! Μαζευουν τα σκουπιδια μας! Αυτα που πεταμε!'


      Διαγραφή
    4. Κραταω επιφυλαξεις μονο για εκεινους που ζουν νομαδικα (υπαρχουν τετοιοι) απο χωρα σε χωρα σε οτι εχει να κανει με την αμεση εγκληματικοτητα, πχ ναρκωτικα. Στην Ελλαδα οι γυφτοι εχουν δημιουργησει κυκλωμα. Σε πολλα επιπεδα. Αυτο προυποθετει χρονο.
      Αλλα οπως και να χει η γενικη εικονα ειναι αυτη που περιγραφει ο Λυκιος.

      Διαγραφή
  20. Συμβολικά συμβολικά μεν αλλά το θέμα είναι πως στο υλικό επιπεδο ο έλεγχος γιγαντωνεται κυριολεκτικά πανω μας σα θηλειά που στενεύει. Ειδικα σήμερα που δε θέλει και πολύ φαντασία για να δει κανεις οτι το κράτος έχει και τη δυναμη και τον τροπο(απ'οτι φαινεται και την προθεση) να ασκήσει μέσω της ρομποτοποιησης του ανθρώπου τον απόλυτο έλεγχο τόσο στον νου(mind control) όσο και στο σωμα, ποιος εγγυάται οτι η αποδοχη ή οχι του υποχρεωτικου χαραγματος(ειδάλλως θα θεωρεισαι τρομοκράτης κ φυγάς ή αντάρτης) δεν θα είναι όντως ενα κριτήριο που θα δηλώνει την προαίρεση του ανθρώπου που το δέχεται ή το απορρίπτει ως προς το ποιον "Θεο" υπηρετεί; Και τα σαπούνια για παράδειγμα που χρησιμοποιουν κάποιοι για να "κανουν μάγια" δεν έχουν καμια δυναμη απο μόνα τους, αλλά είναι δηλωτικά της θυσίας που προσφέρει αυτός που ασκεί την μαγεία. Σα να βάζει την υπογραφή του ενα πράγμα.
    Καταλαβαίνω τι λέτε και οι δυο σας αγαπητοί φιλοι, και πιθανότατα να έχετε δίκιο. Δεν μπορω να γνωρίζω μετα βεβαιοτητος σε ποιο βαθμο ο συμβολισμός δεν αποκρυσταλλώνεται σε γήινα σενάρια γραμμικής σκέψης.
    Και δεν ξέρω καν ποσο εύκολα θα διακριναμε εναν "Χριστό" αναμεσα μας χωρίς να τον ξανασταυρωναμε ως απατεώνα.
    Το βασικο όμως είναι αυτό που ειπες αγαπητέ Pit Zenk, σκέψεις και έργα να ευστοχουν(δεν αμαρτανω) και να συνάδουν...

    Ευχαριστώ για την κουβέντα.

    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αμφισβητώ ότι το σύστημα, σύντομα θα απαιτήσει και θα επιβάλλει την "χάραξη" με κάποιο μικροτσίπ, ως ταυτότητα. Εκεί που εστιάζω είναι η Κρίση. Ποιος θα κάνει την Κρίση; Αν μιλάμε για κρίση από μια ανώτερη πνευματική δύναμη (Θεϊκή για παράδειγμα), πόσο πιθανό είναι να κρίνει με ένα κριτήριο το οποίο δεν αντιστοιχεί στην πόρευση εν Χριστώ; Αν δηλαδή επιβληθεί δια της βίας ή άλλου εξαναγκασμού η εμφύτευση ενός τσιπ, όσοι το αρνηθούν προφανώς και θα τεθούν αυτομάτως εκτός νόμου και θα κινούνται στο κοινωνικό περιθώριο. Ο λόγος που ίσως το πράξουν αυτό, δεν θα είναι οπωσδήποτε διότι υπάκουσαν στα "θεϊκά" κελεύσματα, αλλά μάλλον διότι επιλέγουν να κινούνται στην παρανομία και να παραμένουν ασύλληπτοι ή μη εντοπίσιμοι. Ασφαλώς αυτό θα προκαλεί τεράστιες δυσκολίες στην ζωή τους, αφού δεν θα μπορούν να έχουν καμία απολύτως συμμετοχή στις κοινωνικές δραστηριότητες και αναγκαστικά θα πρέπει να λειτουργήσουν σε μικρές κοινότητες μακρυά από τον πολιτισμό, όπου και πάλι θα είναι εύκολα εντοπίσιμοι από το σύστημα. Δική τους η επιλογή, δικό τους και το ρίσκο.
      Όμως όσοι δεν τολμήσουν να ρισκάρουν την καταστροφή της κοινωνικής τους ζωής και αποδεχτούν την εμφύτευση, γιατί αυτό να θεωρηθεί κριτήριο παράδοσης στον Σατανά, αν ο βίος και τα έργα τους είναι στον ορθό δρόμο;
      Άρα, δεν είναι δυνατόν ο Θεός ή ο Χριστός να κρίνει με τέτοια κριτήρια τους ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν να τους κατακρίνει, επειδή δείλιασαν ή φοβήθηκαν για την ζωή τους, για κάτι τόσο ήσσονος σημασίας.
      Αυτή είναι η γνώμη μου.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Αυτη ειναι μια αναγνωση του μηνυματος οπως το θετεις. Αλλά κατι δεν κολλαει μεσα μου ως ορθο. Υποτιθεται πως στα εσχατα χρονια οι ανθρωποι θα εκδιωχθουν με φρικτους τροπους για την δηλωση πιστης στον Ιησου Χριστου αφου δεν θα εκχωρησουν την ελευθερη βουληση τους(το τσιπ ελεγχει τον νου και οχι ερημην μας) στο συστημα υποταγης ουτε για ενα πιατο φακης. Οι Σουλιωτες για παραδειγμα αντισταθηκαν στον επιγειο εχθρο κι ας εχαναν οχι απλα την κοινωνικη τους βολη αλλα τη ζωη τους. Ποσο μαλλον δεν θα ειναι δειγμα αφοσιωσης σε ενα ανωτερο πιστευω σου οταν αντιστεκεσαι σε ενα ακραια απολυταρχικο συστημα επιβολης συνειδησεων για να μην δωσεις δικαιωματα σε αυτον που εχει δυναμη οχι στο σωμα σου αλλά στην ψυχη σου...
      Δεν ξερω αγαπητε Λυκιε για να εχω βεβαιη γνωμη. Απλα λεω τις σκεψεις μου...
      Ελενη.

      Διαγραφή
  21. Οσοι πιστευουν στα αστρα και οχι μονομ αξιζει να το παρακολουθησετε.

    http://nyxtobaths.blogspot.gr/2017/01/2017_9.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κατ΄αρχήν θα πρέπει να δούμε αν οι πληροφορίες που μας δίνει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη, ανταποκρίνονται σε αυτά που γνωρίζουμε περί εξελικτικής πορείας των ανθρώπων και να εξετάσουμε επίσης τυχών αλληγορική ερμηνεία αυτών των κειμένων.
    Αν πάρουμε στην κυριολεξία όσα μας αναφέρει η Αποκάλυψη, θα υπάρχει στο Υλικό επίπεδο μια κυριαρχία του Αντιχρίστου, αλλά τελικά θα επικρατήσει ο Χριστός με την "δεύτερη παρουσία" Του στην ...Γη! Τότε θα κρίνει ζώντες και νεκρούς, για την πίστη τους στον Χριστό. Όσοι αποτύχουν στις εξετάσεις, θα τιμωρηθούν αμετάκλητα! Οι τυχεροί, θα πάνε μαζί του στον αιώνιο Παράδεισο.
    Όλα τα βάσανα και οι τιμωρίες (όπως βέβαια και οι απολαύσεις αυτών που θα ακολουθήσουν το Θηρίο), θα είναι σαρκικές, δηλαδή στο υλικό τους σώμα!
    Υπό αυτή την οπτική, το χάραγμα θα είναι αληθινό επάνω στο ανθρώπινο σώμα και όποιος το κάνει, αυτομάτως θα καταχωρηθεί στο Θηρίο (οπότε θα καεί στην Κόλαση αργότερα)!
    Συνεπώς για να αποδεχτούμε πως ένα μικροτσίπ ή ένα barcode τατουάζ στο μέτωπο(!), επισφραγίζει την καταχώρισή μας στο κοπάδι του Θηρίου, θα πρέπει να αποδεχτούμε και όλη την παραπάνω ερμηνεία.
    Στην ίδια λογική, ανήκει και το σενάριο ότι το μικροτσίπ θα ελέγχει την βούληση και την σκέψη μας. Θα γίνουμε δηλαδή ρομποτάκια του Θηρίου.

    Αν δεχτούμε αυτήν την ερμηνεία, θα πρέπει να την συγκρίνουμε με όσα γνωρίζουμε για την πνευματική μας εξέλιξη. Σύμφωνα με αυτήν, ο κάθε άνθρωπος έρχεται στον υλικό κόσμο αμαθής, αλλά μέσα από τα βιώματά του αποκτά επίγνωση της φύσης και του εαυτού του και έτσι κατανοεί την ύπαρξη του Δημιουργού, αλλά και τον ρόλο του μέσα στην Δημιουργία. Κυρίαρχο εργαλείο του ανθρώπου, είναι η νόηση και η βούληση. Αφού γνωρίσει, επιλέγει και πορεύεται εξελικτικά.
    Το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση και την επιλογή του δρόμου του, του παρέχεται εκ φύσεως, δηλαδή από τον Θεό. Αυτό το δικαίωμα δεν του δόθηκε καταχρηστικά, αλλά διότι μέσω αυτού μπορεί να κατακτήσει την γνώση και να ολοκληρώσει την αποστολή του, δηλαδή την θέωση (επιστροφή στην Πηγή του).
    Συνεπώς για να μάθει, πρέπει να βιώσει, να δοκιμάσει, να πάθει και τελικά να μάθει. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δοκιμάσει απ΄όλους τους καρπούς της γνώσης. Έτσι θα κάνει και "καλές", αλλά και "κακές" επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, θα του είναι χρήσιμες ακόμα και οι "κακές". ΚΑΙ αυτό, είναι μέσα στο Θείο Θέλημα.
    Η τιμωρία δεν υπάρχει με την έννοια της αιώνιας κόλασης, διότι σκοπός του ανθρώπου δεν είναι να εγκλωβιστεί, αλλά να εξελιχθεί μέχρι την θέωση. Η κόλαση είναι η κατάσταση που βιώνουμε μέσα στον πόνο, εξαιτίας των λαθεμένων επιλογών μας. Είναι χρήσιμη όμως, προκειμένου να αντιληφθούμε την έννοια του λάθους και να διορθώσουμε την επιλογή μας, άρα αν μπούμε στην κόλαση, πρέπει να μπορούμε και να ξαναβγούμε. Η έννοια της μόνιμης τιμωρίας σε έναν μαθητή, δεν έχει παιδαγωγικό νόημα και εδώ, ο άνθρωπος είναι σαν ένας τέτοιος μαθητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το σενάριο της Αποκάλυψης ερμηνευμένο με κυριολεκτικό τρόπο, μας δείχνει μια διαμάχη του Καλού και του Κακού, με ανθρώπινα μέτρα. Δύο αντίπαλοι που ψάχνουν για συμμάχους-υπηκόους! Δύο στρατόπεδα που πρέπει να ανήκεις οπωσδήποτε σε ένα από τα δύο και να συμμετέχεις υποχρεωτικά στον πόλεμο. Όποιος κερδίσει νικάει και εξαφανίζει τον αντίπαλο. Μάλιστα εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι το Καλό θα νικήσει και όσοι είναι με την μεριά του Κακού, δεν θα ξαναδούν το φως του Ήλιου και της Ελπίδας για θέωση! Θα καούν εις το πυρ το εξώτερον! Οι καλοί θα ζουν ζωή χαρισάμενη στους κήπους της Εδέμ, δίπλα στον Χριστό, ενώ το κακό θα έχει εξαφανιστεί!
    Άρα λοιπόν, αφού θα καταργηθεί το κακό, ουσιαστικά η ανθρωπότητα θα έχει διαφύγει από το υλικό πεδίο και δεν θα ζει στον κόσμο των αντιθέτων. Αυτό προφανώς σημαίνει το τέλος της ανθρωπότητας και ότι όσοι πρόλαβαν να θεωθούν, θεώθηκαν και οι υπόλοιποι ...ας πρόσεχαν!

    Καταλήγω πως όταν επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε την Αποκάλυψη και της Δευτέρα Παρουσία με κυριολεκτικό και θρησκόληπτο τρόπο, καταλήγουμε σε ανυπόστατες δοξασίες οι οποίες δεν έχουν καμία συνάφεια με όσα γνωρίζουμε από την φιλοσοφία αλλά και τα λόγια του ιδίου του Χριστού.

    Αν δούμε το θέμα έξω από την διάσταση του Χριστού-Θεού, αλλά ως σενάριο πολέμου από υλικές οντότητες, τότε ταιριάζουν τα σενάρια τύπου Φουράκη, με τον στόλο Διός ο οποίος θα έρθει να νικήσει το ιερατείο του Γιαχβέ ή Κρόνου ή Σατανά, κτλ.
    Τότε ανοίγουμε μια άλλη συζήτηση...

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εχω την εντυπωση πως οι Γραφες ειναι 50-50 δηλωτικες μιας αληθειας που αφορα τη διττη μας φυση, δηλαδη την Θεανθρωπινη. Υπο αυτο το πρισμα οι ιδεες και οι συμβολικες εννοιες/ερμηνειες δεν μπορουν παρα να παιρνουν σαρκα και οστα στο γηινο πεδιο στο οποιο επιλεξαμε να ενσαρκωθουμε. Αν ο Χριστος υπηρξε ιστορικο προσωπο που διενεργουσε θαυματα και του οποιου η ελευση ειχε προφητευθει, την "ιδια" γηινη πορεια συμφωνα με την δικη μου λογικη θα εχει κι ο Διαβολος που θα ενδυθει κι αυτος σαρκινο φορεα στους εσχατους χρονους. Και αν συμβολικα ο Ιησους ειναι Ιασων και θεραπευει ετσι κι ο Διαβολος βαλλει τον Δια=Νου ή οπως λεει ενας φιλος ενσαρκωνει τη Βια και τον Δολο. Οσο πραγματικοτητα υπηρξαν η Σταυρωση και η Ανασταση του Χριστου και οι διωγμοι και η αγιοποιηση των μαρτυρων στο Ονομα Του(στην Αγαπη γενικα) αλλο τοσο και εντονοτερα συμφωνα με την Αποκαλυψη θα βιωθει μια "τελικη μαχη" για την υπερασπιση και αναγνωριση αυτης της Αληθειας που η Θυσια Του Χαρισε στις καρδιες μας. Το "τελική" μπηκε σε εισαγωγικα επειδη Προσωπικα, δεν βλεπω πουθενα στις Γραφες την αιωνια κολαση ή παραδεισο με την "αμετακλητη" εννοια οπως το εθεσες αφου η ελευθερη βουληση θαρρω(και αρα επιλογη αλλαγης πλευσης ανα πασα στιγμη) ειναι συμφυτη και αδιαχωριστη της Ουσιας μας. Δεν γνωριζω ποιο ειναι το "πυρ το εξωτερον" οπως δεν γνωριζω τι εννοει ο Ποιητης του Λογου σε πλειστα σημεια. Μεσα απο τις αλλεπάλληλες ενσαρκωσεις μας υποτιθεται πως πλεον ειμαστε παλι ολοι εδω, παλιες και νεες ψυχες, για μια ισοτιμη αναμετρηση με τον ιδιο μας τον εαυτο και το "συστημα" που επιδιωκει την απωλεια του εαυτου μας. Ηδη παλευουμε καθημερινα να ισορροπουμε σκεψεις και εργα. Και φυσικα, τα λαθη και οι κακες εξεις αποτελεσαν, αποτελουν και θα αποτελουν παιδευτικο αναχωμα για συνεχη εξελιξη. Φανταζομαι οτι οι ασκησεις παιδευσεως θα αλλαξουν κι αυτες μορφη οπως κι εμεις θα υποστουμε "μεταμορφωση" λογω αλλαγης βαθμιδας εξελιξης σε μια Νεα Γη. Αιωνια καταδικασμενος στο δικο μου μυαλο δεν μπορει να υπαρχει στο Πανσοφο Σχεδιο ενος Παναγαθου Θεου. Το Σχεδιο αυτο δεν ειμαι καν σοφη για να το ερμηνευσω ποσο μαλλον Πανσοφη για να το αναλυσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαρακτηρισες ησσονος σημασιας καλε μου Λυκιε, το ζητημα του χαραγματος που προφητευθηκε τοσο σε χρησμο αρχαίο, οσο και  στην Αποκαλυψη, και που βρισκεται ολοφανερα προ των πυλων σημερα. Οταν το Πνευμα το Αγιο(θεωρω την Αποκαλυψη θεοπνευστη) προειδοποιει πως οποιος το λαβει θα χαθει(ο πομπος αυτος θα ειναι σαρκικα θανασιμος αν το συστημα σε κρινει ανεπιθυμητο μα και ψυχικα θανασιμος εφοσον γνωριζες οτι εκπροσωπει αυτον που "κλεβει ψυχες" χτυπωντας τους στην κοιλια=πεινα) και διαμηνύει 'φύγετε στα ορη για λιγο μεχρι να τελειωσει η δοκιμασια' , τι θα γυρισει κανεις να πει αφου ειχε προειδοποιηθει; -Ναι, ενταξει, Εσυ Θυσιαστηκες Θεε μου για να μου δειξεις το Δρομο για την Αληθινη Ζωη αλλά εγω, δειλιασα μπροστα στο σκαρτο-κρατος που δηλωνει Θεος μου;- Λες οτι δεν μπορει ο Θεος να σε κρινει για ενα χαραγμα! Μα η κριση δεν αφορα το χαραγμα αυτο καθεαυτό αλλά εκεινο που ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ. Οταν στερεισαι καποιες υλικες απολαυσεις και βγαινεις απο την βολη σου για να μην υπηρετεις μονο το σωμα σου αλλά να θρεψεις και το πνευμα σου, για ποιον το κανεις; Για σενα κι Εκεινον που ειστε Ενα. Το ιδιο ξεβολεμα θα ειναι να μην επιτρεψεις την ρομποτοποιηση σου, αρνουμενος την ουσια σου που ειναι και το δωρο σου, αυτο που αποκαλεσες Νοηση και Βουληση.
    Αγαπητε Pit Zenk, σκεψου και πες μου αν μπορεις, πώς θα καταφερει ενας ανθρωπος μαριονεττα του χειριστη του(αυτος που χειριζεται τα τσιπακια που καποιος συναινεσε να του φορέσει) να σκεφτεται και να πραττει ελευθερα και σωστα αφου το χαραγμα δεν ειναι τιποτα επι της ουσιας και απλα συμβολιζει το κεφαλι(σκεψεις) και τα χερια(εργα). Εκτος αν εννοεις οτι δε θα επιβληθει καμια σφραγιδα.
    Μεχρι εκει μπορω να δω. Ειναι σκεψεις και προβληματισμοι και αναγνωση που αφορα καθαρα τη δικη μου οπτικη. Ξερω οτι δεν σε καλυψα αγαπητε Λυκιε ως προς τις ευστοχες παρατηρησεις σου αλλά η διαισθηση μου αντιληψης και αναλυσης του θεματος μεχρι εκει φτανει. Ας τοποθετηθουν κι αλλοι αγαπητοι συνομιλητες αν θελουν για να βλεπαμε νοηματα που μας διαφευγουν.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  26. Τότε λοιπόν, θα καταλήξω στο εξής ερώτημα:
    Γιατί ο θεός να θέλει το τέλος της ανθρωπότητος μετά από ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα (Κρίση των ζωντανών);
    Η μετέπειτα βασιλεία του Χριστού, σημαίνει πως δεν θα ξαναΰπάρξει το κακό; Αν ναι, τότε δεν θα υπάρχει η ελεύθερη επιλογή και θα επιβληθεί το καλό, ως μόνη επιλογή! Μια τέτοια βασιλεία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στο υλικό επίπεδο, παρά μόνο στο πνευματικό.
    Συνεπώς μιλάμε για το τέλος του υλικού κόσμου.
    Η ερμηνεία της εσχατολογικής Αποκάλυψης του Ιωάννη, σήμανε πολλές φορές στο παρελθόν, την βεβαιότητα ότι έρχεται το τέλος του κόσμου και σημαντικά κοινωνικά γεγονότα, ερμηνεύτηκαν ως σημάδια του Θηρίου που έρχεται. Ασφαλώς ούτε η Δευτέρα Παρουσία, ούτε και το τέλος του κόσμου ήρθε!
    Αν βλέπουμε κυριαρχία του Θηρίου στην εποχή μας, τι θα έπρεπε να πουν στον σκοταδιστικό Μεσαίωνα;

    Μιλάς για "τελική μάχη για την υπεράσπιση και αναγνώριση αυτής της Αλήθειας". Γιατί πιστεύεις ότι η Αλήθεια χρειάζεται υπεράσπιση και αναγνώριση από στρατευμένους ανθρώπους; Η Αλήθεια (που δεν μπορεί να γίνει κτήμα μας καθολικά), μετουσιώνεται σε πράξη Αγάπης ΜΕΣΑ μας και αποσκοπεί στην δική μας τελειοποίηση, ώστε να ανελιχθούμε στην "βασιλεία των ουρανών". Η μάχη με το Κακό, είναι δική μας ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ υπόθεση, όταν μιλάμε για αυτοβελτίωση και ανέλιξη. Δεν είναι αντικείμενο επίδειξης, διαφήμισης, ανταγωνισμού, επικράτησης ως ιδεολογία, υπεράσπισης εναντίον του Κακού, μάχης σώμα με σώμα και υλικού πολέμου.
    Αν δεν έχουμε αποδυναμώσει το Κακό από μέσα μας, πως θα νικήσουμε του Κακό απ΄έξω μας;
    Αν έχουμε αποδυναμώσει το κακό από μέσα μας όμως, τότε κερδίζουμε την θέση μας επαξίως, στα ανώτερα πεδία (βασιλεία των ουρανών). Η μόνη υλική μάχη που χρειάζεται να δώσουμε, είναι με το εκδηλωμένο κακό ως συμπεριφορά των άλλων, αλλά και δική μας.
    Από ποια στοιχεία φαίνεται πως ο Θεός ζητά την καλή έξωθεν μαρτυρία μας ως πιστοί του, δηλαδή να θυσιαστούμε στο όνομά του;
    Ποιος θεός είναι αυτός που απαιτεί θυσία στο όνομά του;
    Ποιος Θεός ενδιαφέρεται για την έξωθεν μαρτυρία Του, αν ήδη έχει εδραιωθεί μέσα μας;
    Ποιος Θεός ανταγωνίζεται το Κακό, που αυτός δημιούργησε;

    Τολμώ να προβώ σε αυτά τα ερωτήματα, επειδή θεωρώ πως η κρίση μας δεν πρέπει να αναιρείται στο όνομα της θεοπνευστίας των γραφών. Να ερευνάτε τις γραφές είπε ο Χριστός και όχι να τις αποδέχεστε ως θέσφατες!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητε Λυκιε,
    Τι παει να πει "τελος" της ανθρωποτητας; Το τελος ειναι σκοπος. Κι οταν κλεινει ενας κυκλος ενας αλλος ανοιγει. Δεν πιστευω οτι θα παψει ο υλικος κοσμος να υπαρχει αφου η Δημιουργια ειναι ενας παλμος αεναος. Ουτε πιστευω πως ο ανθρωπος θα κριθει με μοναδικο κριτηριο το σφραγισμα σε υλικο επιπεδο αφου οπως ειπαμε και παραπανω σφραγιδα αποτελουν ΚΑΙ τα εργα ΚΑΙ οι σκεψεις ΚΑΙ η προθεση ΚΑΙ....ενα συνολο στοιχειων. Το ΑΘΡΟΙΣΜΑ του ανθρώπου ειναι ΟΡΘΑ+ΜΙΣΑ. Σε μια κοινωνια "αγγελων" δε θα ειχα φοβο ουτε για "αλυσιδες" να μου φορεσουν αφου θα εμπιστευομουν τις προθεσεις τους με γνώμονα τα εργα τους τα χειροπιαστα(απο τους καρπους κρινουμε ενα δεντρο). Τι χειροπιαστο εχεις για την ΝτΠ οτι θα σε τσιπαρει για το καλο σου και οτι θα συνεχισεις να αυτενεργεις;
    Σκοταδιστικος Μεσαιωνας χωρις την ελευθερη προσβαση στη γνωση και την ταχυτατη μεταδοση της πληροφοριας. Σημερα με την τοση εξελιξη και προοδο, πώς θα πρεπει να ονομασουμε τα σκοταδια μας; Επειδη δεν μας βολευει να τα αναγνωρισουμε ως βαθειά;
    Ποιος μιλησε για στρατευση και επιδειξη ή διαφημιση ιδεολογιας; Και σωστα τα λες. Κανενας Θεος(τουλαχιστον Αγαπης) δεν ζητησε ποτε Θυσιες. Δε ζητα. Και δεν τιμωρει. Και δεν ανταγωνιζεται. Απλα Ειναι. Η παραπανω στιχομυθια που ανεπτυξα περι θυσιας ηταν τροπος του λεγειν προσπαθωντας να αποδωσω την εννοια της Αυτοθυσιας καποιου σε κατι που πιστευει. Δεν μου ζητα ο Θεος μου να στερηθω ή να βαδισω ανηφορες ή να ταπεινωσω το Εγω μου. Επιλεγω αν θελω και το κανω. Αν δεν το κανω δεν υπαρχουν τελεσιγραφα και καταδικες παρα μονο εφαρμογη του Νομου. Ο ιδιος Νομος που αν επιλεξω να βγω απο την φυλακη μου θα μου ανοιξει πορτες να διαβω.
    Δεν μπορω να αποδεχτω τιποτα ως θεσφατο που δεν κατανοω πληρως! Μπορω ομως να κρινω αν κατι που συναντω στη ζωη μου εχει θεια πνοη μεσα του ή οχι. Με αυτην την εννοια λοιπον το Θεοπνευστο.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. .....

    Σε κάθε είδος υπάρχουν οι φυλές.
    Οι Άγγλοι οι Φράγκοι και οι Τεύτονες είναι διαφορετικές φυλές από το ίδιο είδος.
    Διαχωρίστηκαν μετά την έλευσή τους από τον Καύκασο, κάθε φυλή αναλόγως της ιδιότητάς της.
    Στο ίδιο είδος ανήκουν και οι Γύφτοι ως φυλή.
    Άλλο τσιγγάνος και άλλο γύφτος.
    Οι τσιγγάνοι παίρνουν μέρος σε γιορτές ( πανυγήρια ) ή επισκέπτονται σημεία με κόσμο πουλώντας κάτι το οποίο να έχει σχέση, όπως λουλούδια – τραγούδια κ.τλ.
    Υπάρχει πιθανότητα να τους δείς να κατοικούν μέσα σε σπίτη.
    Οι γύφτοι δεν ζούν μέσα στα σπίτια και υπάρχει και η Προφητεία ότι άμα τους δούμε να μένουν σε σπίτια τότε αυτός ο Κόσμος θα καταστραφεί.
    Κάποια στιγμή οι τσιγγάνοι και οι γύφτοι διαχωρίστηκαν από τις περιοχές του Καυκάσου και οι μέν ήρθαν στην κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια και οι δε ήρθαν αφού πρώτα έκαναν πέρασμα – στάση στην Αίγυπτο.
    Η πιό σημαντική πληροφορία είναι ότι μνήμα τσιγγάνου θα δείς, γύφτου ποτέ.
    Διότι στα έθιμά τους τρώνε τους νεκρούς τους.
    Όσο και να φαίνεται απίστευτο υπάρχουν πολλαπλές "ανεπίσημες" πληροφορίες για αυτό το θέμα και έχει σχέση με τα έθιμα που "ακούμπησε" ο Λύκιος ( περί θεάς Κάλι ).
    Οι τσιγγάνοι διαθέτουν μια "τάξη" στους οικισμούς τους ενώ οι γύφτοι είναι σαν τους Κινέζους, οι οικισμοί τους είναι λαβυρινθώδης.
    Και επειδή γράφτηκε ότι μαζεύουν τα σκουπίδια μας αυτό δεν ισχύει.
    Μαζεύουν τα πάντα πρός εκμετάλλευση, ειδικά τα μέταλλα και όταν φεύγουν από ένα σημείο που έχουν "φιλοξενηθεί" αφήνους τόνους άχρηστων σκουπιδιών και δυσωδίας.
    Τα περισσότερα που γράφτηκαν πιό πάνω για τον χαρακτήρα τους είναι αληθές.
    Εκεί διαχωρίζονται και οι τσιγγάνοι με τους γύφτους.Στον χαρακτήρα.

    Τσιγγάνος μου έχει χαμογελάσει με συμπάθεια, Γύφτος ποτέ.

    Διαφορετικές φυλές μέν, αλλά από το ίδιο είδος.




    έρρωσθε και ευδαιμονείτε


    Ποιητής τωβν χρωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Προσεχε τι λες Λυκιε για την αληθεια γιατι θα σε "κατηγορησουν" παλι για θεοσοφιστη! Αστειευομαι εννοειτε.
    Αν πιστεψουμε πως η ανθρωποτητα εχει αλλους δυο κυκλους, με τον τελευταιο να ειναι πιθανον αεναος και καθολα πνευματικος, τοτε δεν ειμαστε οι "τυχεροι" της δευτερας παρουσιας. Η καταστροφη ισως ειναι αναπόφευκτη ομως δεν θα οδηγησει στο τελικο σταδιο.

    Αγαπητη Ελενη σκεψου και πες μου πως συνάδει με την παγκοσμια νομοτελεια, η εκ συμφεροντων πορευομενη, η εστω τυχαια αποφυγη του χαραγματος με την αιωνια λυτρωση. Ειτε μιλαμε για ενα αδικο ξεσκαρταρησμα η για κατι που δεν ειναι η τελικη κριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα
      :-)
      Οκ, αγαπητέ Pit Zenk.
      Αύριο το απογευμα προς βραδακι οι σκέψεις γιατί νυσταξα.
      :-)

      Υ.Γ. Και απο σένα περιμένω απάντηση, κατα πόσον πιστευεις οτι αν λαβει κανεις το χάραγμα θα δύναται να σκέφτεται κ να πράττει τα δέοντα χωρίς να μετατρέπεται σε κατευθυνομενο ζόμπι.

      Καλό μας ξημέρωμα.

      Ελένη.

      Διαγραφή
    2. Και μια ερώτηση προς απαντες....
      Τι υποτίθεται οτι θα συμβεί στην "τελική κριση" ;
      Τι σημαίνει τελική κρίση; Εξισωνεται η τελική κρίση με παγίωση των όντων σε συγκεκριμένη κατασταση ύπαρξης ανευ "κινδυνου" διαφυγής;

      Ελένη.

      Διαγραφή
  30. Έστω λοιπόν ότι τελειώνει η ανθρωπότητα αύριο το πρωί, έτσι απότομα, σαν να κατεβάσαμε τους διακόπτες.
    Πως θα βρει τον κάθε άνθρωπο αυτό το τέλος; Άλλοι θα έχουν ακουμπήσει την Θέωση, άλλοι θα είναι στην διαδρομή και άλλοι μόλις που θα ξεκίνησαν! Όμως άπαντες θα έχουν τελειώσει την πορεία τους μέσα στον υλικό κόσμο.
    Πώς είναι δυνατόν να δόθηκε σε κάποιους η δυνατότητα να επιτελέσουν το Θείο Σχέδιο και σε κάποιους άλλους όχι; Δυο μέτρα και δύο σταθμά;
    Ασφαλώς και μπορεί να τελειώσει η ανθρωπότητα, μέσα σε μια νύχτα όμως! Μια τέτοια περίπτωση όμως, δεν θα μπορεί να είναι Θεϊκής προέλευσης, αλλά έργο του Διαβολέα.
    Μπορεί ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, μια εξωγήινη επίθεση, μια επιθετική θανατηφόρα πανδημία ή ένα κοσμικό γεγονός (πρόσκρουση μετεωρίτη, ηλιακή καταιγίδα), να καταστρέψουν αυτόν τον κόσμο.
    Οι ψυχές των αποθανόντων ανθρώπων, δεν θα έχουν την δυνατότητα να ενσαρκωθούν στην γη, είτε γιατί δεν θα υπάρχει ο πλανήτης, είτε διότι δεν θα υπάρχει βιόσφαιρα, είτε διότι δεν θα υπάρχει βιολογική συνέχεια του ανθρώπινου είδους.
    Σε αυτή την περίπτωση οι ψυχές θα οδηγηθούν ως περιπλανώμενα πλήθη σε άλλους πλανήτες και ως επαίτες θα ζητήσουν να ενσαρκωθούν σε άλλα υλικά σώματα. Σε αυτή την περίπτωση, αναλαμβάνουν οι αρχαγγελικές οντότητες, το σωτήριο έργο για αυτές τις ψυχές.

    Οι άνθρωποι, δεν χάνονται και δεν πεθαίνουν. Πεθαίνει μόνο το υλικό τους σώμα, αλλά το πνεύμα είναι αθάνατο. Έτσι η αναγκαιότητα του πνεύματος να ολοκληρώσει την αποστολή του, εκκρεμεί αενάως μέχρι επιτελέσεως του τέλους (Θέωσης).

    Άρα διαρκώς θα υπάρχει κάποια "ανθρωπότητα" που θα φιλοξενεί τα υλικά σώματα των πνευματικών αυτών οντοτήτων, αφού αυτό είναι το Θείο Σχέδιο. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για τέλος ανθρωπότητας, ως είδος τιμωρίας μέσω Κρίσεως, διότι αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται αενάως.
    Αν μιλάμε για τέλος ανθρωπότητας επειδή επιτέλεσε στο σύνολο τον σκοπό της και επίσης συνολικά θα "μεταφερθεί" σε μια άλλη κατάσταση (ανώτερη), τότε ίσως να μπορώ να το δεχτώ.
    Όμως η συλλογική μετάβαση, απαιτεί συλλογική εξέλιξη σε κάποιο ορισμένο επίπεδο.
    Νομίζω πως στην ανθρωπότητα υπάρχουν και νέες αφίξεις ψυχών, που βρίσκονται σε βρεφική φάση εξελικτικά.
    Αν αυτό δεν ισχύει και ακόμα και τα τελευταία "βρέφη" έχουν διανύσει μεγάλους κύκλους μετενσαρκώσεων, από τους οποίους έχουν πάρει την απαιτούμενη γνώση, τότε πιθανόν να τους καταλογιστεί "ευθύνη" για τις επιλογές τους, σε κάποια στιγμή Κρίσεως. Από αυτή την Κρίση, θα πρέπει να προκύψουν αυτοί που θα μεταφερθούν σε άλλα επίπεδα (σχεδόν υλικής μορφής, αφού ακόμα δεν έχουν θεωθεί) και αυτοί που θα πρέπει να παραμείνουν στο υφιστάμενο υλικό πεδίο, προς συνέχιση της πορείας τους.
    Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσα να δεχτώ ένα τέτοιο "τέλος" ή "Κρίση" των Εσχάτων ημερών.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τελικώς η σιωπή πολλές φορές αποδεικνύεται σωτήρια μορφή επικοινωνίας. Οταν αναπαράγονται διαρκώς οι προσωπικές πεποιθήσεις στο όνομα του ατομικού αγώνα αυτεπίγνωσης μέσω ανταλλαγής απόψεων, είναι απολύτως και μαθηματικά βέβαιο ότι μπαίνουμε όλοι σε κάποιο κουτάκι με ετικέτα... Δεν μπορώ να δώ πουθενά την ελεύθερη βούληση και την αδογμάτιστη πλευρά των ανθρώπων. Ο καθένας μας τελικά ΠΙΣΤΕΥΕΙ σε κάτι. Δίνω έμφαση στην λέξη γιατί πολλοί εναντιώνονται και αφορίζουν την πίστη, αλλά κατά βάθος η ανθρώπινη ύπαρξη δημιουργήθηκε για να μπορέσει να εξελιχθεί μέσω την πίστης.
    Και βέβαια για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ μόνο πίστη στην απόλυτη δογματική θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητή Διοτίμα, ασφαλώς όλοι οι άνθρωποι έχουν πεποιθήσεις! Τα βιώματα και οι γνώσεις που αποκτούμε στην ζωή, κατασταλάζονται σε πεποιθήσεις, δηλαδή στις συγκροτημένες απόψεις του έχει η κάθε ανθρώπινη διάνοια για τον κόσμο. Με αυτή την έννοια, τα "πιστεύω" του καθενός είναι οι πεποιθήσεις του, οι οποίες μπορούν να αλλάζουν και να προσαρμόζονται διαρκώς.
    Η δογματική πίστη, είναι άλλο πράγμα. Πρόκειται για μια πίστη που δεν μπορεί να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις ή στην απόκτηση νέων γνώσεων. Συνήθως μας έρχεται δεδομένη, εξωτερικά. Τέτοια δογματική πίστη είναι η θρησκεία και η ιδεολογία, όταν τις αποδεχόμαστε de jure (αξιωματικά) ή θέσφατα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να τις αποδεχόμαστε και να συμφωνούμε με αυτές, αλλά η δογματική πίστη δεν μας επιτρέπει να τις αναθεωρήσουμε, ούτε να τις δοκιμάσουμε με τους όρους της διαλεκτικής, του στοχασμού και της φιλοσοφίας.
    Τα κουτάκια και οι ετικέτες, είναι η εύκολη κατάταξη των πεποιθήσεών μας όταν αυτές είναι δογματικές και αμετάβλητες. Αν η ελεύθερη βούλησή μας εξελίσσει διαρκώς τις πεποιθήσεις μας, τότε δεν χωράμε εύκολα σε τέτοια κουτάκια.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ακόμα και τον δρόμο της φιλοσοφίας, του στοχασμού ή οτιδήποτε άλλο διαλέξουμε, η πίστη είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο να αναζητήσουμε ψεγάδια της αλήθειας.
    "Πίστη είναι η βεβαιότητα κάποιας ή κάποιου για την αλήθεια ενός ισχυρισμού, ανεξάρτητα αν η βεβαιότητα αυτή είναι δικαιολογημένη ή όχι. Στην περίπτωση που η βεβαιότητα είναι δικαιολογημένη μιλάμε για γνώση και όχι για πίστη".
    Στην βεβαιότητα όμως της γνώσης εμπεριέχεται το αποδεικτικό στοιχείο. Επομένως το αυταπόδεικτο δεν έχει θέση με θέματα υπαρξιακά. Συνεπώς όταν ξεκινάμε να μιλάμε για σκοπό ζωής, ύπαρξη ανώτερης δύναμης, Θείο σχέδιο, Θέωση κλπ.. μιλάμε πάντα με τα δικά μας πιστεύω, τις δικές μας πεποιθήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγαπητή Διοτίμα, στην φιλοσοφία η πίστη δεν έχει θέση, όπως είπες και εσύ. Κι αυτό διότι η φιλοσοφία αναζητά την γνώση μέσω της λογικής, προκειμένου να δικαιολογήσει ή να ερμηνεύσει τα φαινόμενα. Άρα η πίστη ως βεβαιότητα αλήθειας που δεν μπορεί να ερμηνευτεί από την λογική, δεν είναι αντικείμενο της φιλοσοφίας και του στοχασμού.
    Οι απαντήσεις της φιλοσοφίας για τους ανώτερους κόσμους, δεν εδράζονται σε δόγματα Πίστεως, αλλά σε λογικούς συνειρμούς που επαληθεύονται και δοκιμάζονται διαρκώς.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ο ΛΥΚΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΝΗ, Ο ΠΟΙΗΤΗΣ, Ο ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ, Ο ΠΙΤ ΖΟΓΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΟΤΙΜΑ!!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΑΣΤΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα! Παλαιότερα έλεγες πως ήμουν ο Στοχαστής, τι έγινε τώρα; Πέρα από την πλάκα όμως, ανώνυμε μην διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και ιδιαίτερα τέτοιου μεγέθους. Αυτό δεν είναι αστείο. Ο αγαπητός Ε.Σ. θα γράψει όταν και αν θελήσει και δεν είναι υποχρεωμένος να είναι παντού παρών. Αυτό δεν σημαίνει πως εγκατέλειψε τα ...εγκόσμια!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. ΑΛΗΘΕΙΑ; ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΛΥΚΙΕ, ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ Ή ΦΥΛΗ Ή ΕΘΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΜΑΧΟ ΠΛΥΘΙΣΜΟ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΛΕΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ; ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΩΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΝΙΞΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ Ή ΝΑ ΚΑΘΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΣΦΑΞΟΥΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑ; ΓΙΑ ΠΕΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ; ΓΙΑ ΠΕΣ;

      Διαγραφή
  36. Δηλαδή με την απάντηση που θα πάρεις θα καταλάβεις και την πολυπροσωπεία του Λύκιου; Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά η κουτοπονηριά, η μπουρδολογία και η ανοησία με ξεπερνάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εχω αντιληφθεί απο το λίγο διάστημα παραμονής μου, ότι πέραν κάποιων γνωστών ονομάτων όπως είπες και εσύ παραπάνω ανώνυμε με τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ, οποιοδήποτε άλλος συμμετέχει σε συζητήσεις έστω και διάσπαρτα, σου δημιουργεί μια αναταραχή και ανισορροπία στον τρόπο που θέλεις εσύ να μεθοδεύσεις τις συζητήσεις. Δεν αμφιβάλω βεβαίως για την αυθεντικότητα του Λύκιου, καθ΄ότι ο ίδιος πρεσβεύει τις δικές του ιδέες τις οποίες και τις υποστηρίζει, ασχέτως εάν συμφωνώ ή όχι. Το ίδιο ισχύει και για τον Στοχαστή ο οποίος προφανώς απουσιάζει για δικού του λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΔΕ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΡΕ ΝΤΑΛΑΡΑ!!! ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΗ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!!!! ΕΙΣΑΙ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΗ ΜΙΑ ΔΕΞΙΟΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΥΚΙΟ. ΠΟΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ ΤΩΡΑ, ΕΓΩ Ή ΕΣΥ;;; ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΗΔΗ. Ο ΕΞΩΚΟΣΜΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΡΡΑΣ. Ο ΣΩΡΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΤΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι τουλάχιστον οτι αποδέχεσαι ότι είμαι γυναίκα. Το παιχνίδι "εδώ είναι ο παπάς, εκεί είναι ο παπάς, πού είναι ο παπάς" το ξέρεις; Αυτό παίζεις τόσο καιρό... Περίμενα πιο έξυπνες απαντήσεις απο σένα. Συγνωμη για την κατάχρηση λόγου στο χώρο σας.

      Διαγραφή
  39. Λυκιε εανμίζετε οτι υπερεβαλα και ξέφυγα πέραν του δέοντος, παρακαλώ διαγράψτε με ελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην προηγούμενη συζήτηση μας θα επανέλθω αύριο.

      Διαγραφή
  40. Διοτιμα ειναι πραγματικοτητα, ολοι επιρεαζομαστε απο κατι ειτε αυστηρα και δογματικα, ειτε πιο... αναλαφρα. Η σιωπη ειναι αγια, πως ομως θα θεσουμε τις σκεψεις μας υπο αμφισβήτηση, αν δεν τις αναπτυξουμε? Δεν ειναι ενας τροπος καταπολεμισης του ατομικου δογματισμου?

    Αγαπητη Ελενη προφανως και η ελευθερη σκεψη θα εινει αδυνατη στην περιπτωση του χαραγματος. Κατι τετοιο ομως συμβαινει και τωρα. Το να απαλλαχθεί κανεις απο την βιωματική αδρανοποιηση του ειναι σχεδον ακατόρθωτο.

    ΥΓ. Οτι (οποιον) δεν βλεπω, δεν υπαρχει. Ο νοων νοειτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αγαπητέ Pit Zenk,
    Δεν ήμουν συνεπής στο "ραντεβου" μου για αναπτυξη σκέψης όπως είπαμε χθες και ζήτω συγγνώμη για την ασυνέπεια μου, αλλά το πρόγραμμα μου εκτροχιάστηκε σήμερα.
    :-)
    Επιφυλασσομαι ωστόσο (ανευ προσδιορισμού χρονου μια κι έχω τσακωθεί μαζί του).

    Καλό ξημερωμα.

    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν συναδει το τυχαιο με το αιωνιο θαρρώ αγαπητε Pit Zenk. Γιαυτο και ποτέ δε μιλησα για "τελος" με την εννοια του τελεσιδικου.
    Υπαρχει λοιπον λογικη και νομοτελεια σε μια "τυχαια" ή υστεροβουλη αποφυγη του προβλεπομενου χαραγματος; Χμ... Τι να σου πω...Δεν ξερω. Ξερει ο Νομος που ειναι Τελειος και ουδεν αφηνει στην τυχη.
    Εμενα μπορει να μου φαινεται τυχαιο ενα μονοπατι που βαδιζω ακουγωντας μουσικη κι ομως σε μια στροφη του να βρω ενα πορτοφολι. Το τι θα κανω με το πορτοφολι ειναι δικη μου επιλογη ομως αυτο υπαρχει εκει για να εχω την δυνατοτητα να επιλεξω. Το ιδιο και τα μονοπατια. Βρισκομαστε σε ενα πεδιο δρασης και οχι ακινησιας. Εντος ενος Νομου που μεσα στην τελειοτητα του εχει προβλεψει ολα τα πιθανα σεναρια και ανανεωνει τις σελιδες του για να μπορουμε να γραφουμε ιστορια. Μας εχει εφοδιασει με δομικα στοιχεια, με νου, με θεληση, μας εχει εμφυσησει ψυχην ζωσα και προικισει με αυτοδιαθεση.

    Αγαπητε Λυκιε, συμφωνω οτι παντα θα υπαρχει "ανθρωποτητα" που θα φιλοξενει πνευματα εν εξελίξει. Αλλωστε δεν πεθαινει το υλικο σωμα. Προορισμος της υλης ειναι η αφθαρτοποιηση της χωρις να χανεται. Η ΥΛΗ να ΛΥΗ τα δεσμα της. Λογικοφανεστατα μου ακουγονται τα πολλαπλα επίπεδα μεταβασης των ψυχων και της "κρισης" ή "τελους" υπο προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις συμπεριληψης ολων των ψυχων για φωτιση.

    Η συζητηση βοηθαει πολυ οταν ακουμε τον αλλο με αγαπη και κανουμε χωρο για ειρηνικη συνυπαρξη. Ειμαι ευγνωμων
    και για τα δυο.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.