Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Μυστήρια:Οβελίσκοι

Εικόνα

Στους Αιγύπτιους ήταν το σχήμα αφιερωμένο στον Θεό - Ρα ,τον δημιουργό της ανθρωπότητας, την πηγή του φωτός,την οντότητα στην οποία ο άνθρωπος ήταν απολύτως εξαρτημένος. Έμβλημά του ήταν ο ήλιος, το σύμβολο της ζωής, του φωτός, της γονιμότητας.
Το κύριο κέντρο λατρείας του ήταν η Ηλιούπολη ,Πι-Ρα το Αιγυπτιακό της όνομα,που σημαίνει η πόλη του θεού Ρα, όπου οι πρώτοι βασιλείς έχτισαν οβελίσκους με πυραμοειδή κορυφή.


Το πνεύμα του Θεού ήλιου υποτίθεται οτι εισερχόταν στον οβελίσκο σε συγκεκριμένες περιόδους και σε αυτές τις περιόδους προσφέρονταν ανθρώπινες θυσίες. Τα θύματα ήταν κυρίως σκλάβοι και ξένοι, ενω ανά δεν υπήρχαν γινόταν διαλογή από τον τοπικό πληθυσμό.
Μέχρι το 1300 π.Χ. η πόλη ήταν γεμάτη οβελίσκους, κάποιοι ήταν διακοσμημένοι με χρυσό για να συμβολίζουντις ακτίνες του ηλίου και κάποιοι είχαν ανάγλυφες επιγραφές οι οποίες δόξαζαν το καθημερινό πέρασμα του Ρα στον ουρανό.


Στις μεταγενέστερες δυναστείες η αφιέρωση των οβελίσκων μεταστράφηκε από τον Ρα, στον Οσιρι θεό της γης, της βλάστησης, θεό της αναγέννησης, όπως επίσης και θεό του κάτω κόσμου και της τελικής κρίσης. Οι ιερείς της Ηλιουπόλεως για ναδιατηρήσουν την λατρεία του Ρα, είπαν ότι ο Οσιρις ήταν εγγονός του Ρα.

Στην είσοδο κάθε Αιγυπτιακού ναού, τοποθετούνταν 2 οβελίσκοι(Σετ κ' Ωρος) ,χτισμένοι πάντοτε σε ζευγάρια, με τον έναν οβελίσκο ψηλότερο από τον 2ο.Οι διαστάσεις και οι ακριβείς γωνίες των πλευρών και της πυραμοειδής κορυφής υπολογίζονταν σύμφωνα με ταγεωδαιτικά δεδομένα της περιοχής όπου τοποθετούνταν.


Οι 2 πύλες Bοaz και Jachin που ήταν μπροστά από τον ναό του Σολομώντα, θεωρούνται απομίμηση των 2 οβελίσκων μπροστά από έναν Αιγυπτιακό ναό.
Από αρκετούς θεωρείται ως φαλλικό σύμβολο, αν λάβουμε υπόψη την ιστορία τους Όσιρη και της Ίσιδας.

Με λίγα λόγια, ο Σετ ο αδερφός του Όσιρι ,επειδή τον ζήλευε ως βασιλιά, τον έβαλε με δόλιο τρόπο μέσα σε μια σαρκοφάγο και αφού την σφράγισε την πέταξε στον Νείλο. Η Ίσιδα μόλις το έμαθε ,έψαξε να τον βρει. Αργότερα έμαθε ότι η σαρκοφάγος ,βρέθηκε στην πόλη Βύβλος, στον σημερινό Λίβανο. Ο Σετ, προκειμένου η Ίσιδα να μην τον αναστήσει βρήκε πρώτος την σαρκοφάγο και τον τεμάχισε σε 13 τεμάχια, όσα και οι σεληνιακοί μήνες τους έτους και τα σκόρπισε σε όλη την Αίγυπτο.
Η Ίσιδα κατάφερε να βρει μόνο τα 12 από τα 13 κομμάτια, επειδή το 13 είχε φαγωθεί από ένα ψάρι. Ετσι έφτιαξε έναν φαλλό από χρυσό και κατάφερε να αναστήσει τον Όσιρι


Οβελίσκοι ανά τον κόσμο.Το Παρίσι, ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη, όπου μεταφέρθηκε ο οβελίσκος από τον ναό του Λούξορ, όπου στεκότανε 3.500 χρόνια, ως δώρο στον βασιλιά Κάρολο τον 10ο,ύψους 92 πόδια και βάρους 246 τόνων, στην πλατεία της Γαλλικής επαναστάσεως.


Στις 13 Σεπτεμβρίου 1978,υψώθηκε οβελίσκος στο Λονδίνο ύψους 68,5 πόδια(20,9 μέτρα),βάρους 186 τόνων στην περιοχή Victoria Embankment, απο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Και στις 2 μεταφορές σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μασώνοι, στην 1η περίπτωση όπου ύστερα από συνωμοσία του Louis Τhiers, που ήταν μασώνος, ο βασιλιάς Κάρολος ο 10ος αντικαταστάθηκε από τον Lοuis Philippe, Ο Louis Τhiers την περίοδο που υψώθηκε ο οβελίσκος ήταν πρωθυπουργός ενώ 35 χρόνια αργότερα, το 1871,έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας. Στην 2η περίπτωση,τόσο οι χρηματοδότες, οσο και αυτοί που κανόνισαν την μεταφορά ήταν επίσης μασόνοι.

Ο δίδυμος οβελίσκος που τοποθετήθηκε στην Αγγλία, βαρους 220 τόνων και ύψους 69,5 πόδια ( 21,2 μέτρα ),δόθηκεστην Αμερική.
Αρχικά οι 2 αυτοί οβελίσκοι ήταν στην Ηλιούπολη, τους οποίους μετέφερε στην Αλεξάνδρεια το 22 π.Χ. ο Καίσαρας Αύγουστος.


Μεταφέρθηκε στην Αμερική το 1880,απο μασόνους στο Central Park όπου έγινε ειδική τελετή στις 9 Οκτωβρίου, στην οποία ο Jesse Antony o grand master mason της Νέας Υόρκης τοποθέτησε τον ακρογωνιαίο λίθο. 

Εικόνα

Και οι 4 πλευρές του Οβελίσκου είναι καλυμμένες με Αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Στην μια πλευρά του αναφέρει

".... για την προσευχή στην θεότητα του ηλίου ,που λατρευόταν από τους Αιγύπτιους ως η πηγή του φωτός και της ζωής.
Είναι ένα σύμβολο του θεού Ρα ,του θεού του ήλιου..."

Από το 1848 άρχισε να ανυψώνεται στην Ουάσινγκτον (σε ευθεία 900 μέτρων στα Δυτικά του Καπιτωλίου και ακριβώς 900 μέτρα από το αρχηγείο των μασόνων) οβελίσκος προς τιμήν του George Washington ,ο οποίος ήταν μασόνος και υπήρξε ένας από τους ιδρυτές - προέδρους της Αμερικής, η κηδεία του οποίου έγινε με βάση την μασονική τελετουργία.
Εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, ολοκληρώθηκε στις 6/12/1884 με ύψος 555 πόδια και αλουμινένια κορυφή. Η αλουμινένια κορυφή είναι βάρους 3300 pounds και κάποιοι αποδίδουν στον αριθμό αυτό μια συνδετική σχέση με τους μασόνους και ειδικά με τον 33ο βαθμό της μασονίας.


Έχουν κατασκευαστεί 8 παράθυρα ,τα 6 έχουν το ίδιο μέγεθος ,ενώ το 7ο και το 8ο που κοιτάνε στην Ανατολή είναι μεγαλύτερα.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται περί αυθεντικού οβελίσκου ,αλλά από 36.000 κομμάτια ενωμένα μεταξύ τους και από 188 Memorial stones 35 από τα οποία προήλθαν από Μασονικές στοές.

Όλοι οι πρόεδροι μετά τον Washington ορκίζονταν στην ανατολική πλευρά του Καπιτωλίου, εκτος από τον Ριγκαν, που ορκίστηκε στην Δυτική πλευρά κάτι που αναφέρθηκε στο περιοδικό Newsweek στις 26 Ιανουαρίου του 1981.
Ενώ το περιοδικό Time αναφέρει "Before some 150,000 listeners at the West Front of the Capitol, Reagan gazes toward the Washington Monument and delivers his address." 276


13 οβελίσκοι μεταφέρθηκαν στην Ρώμη.

Ο κυριότερος είναι αυτός που βρίσκεται στο Βατικανό και έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όταν ο Πάπας κάνει κήρυγμα στον λαό να βλέπει πάντα τον οβελίσκο.


Είναι ο μεγαλύτερος οβελίσκος στον κόσμο, κατασκευάστηκε κατά την βασιλεία του Φαραώ Τουθμώσι του 3ου στο ναό του Αμούν στις Θήβες(Καρνακ).Μεταφέρθηκε στην Ρώμη από τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο (317-361 μ.Χ.) και τοποθετήθηκε στο Circus Maximus.


Ο οβελίσκος του Θεοδοσίου : Ο οβελίσκος τοποθετήθηκε στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά ο οβελίσκος ήταν τοποθετημένος στο Καρνάκ στον ναό του Αμουν ( τώρα Λούξορ ) και μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια από τον Κωνστάντιο τον Β'.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.


.