Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Equalitarianism. Ο εξισωτισμός ως επανάσταση κατά της Φύσης


ΚΟ: equalitarianism το δόγμα της ισότητας της ανθρωπότητας. Ακριβέστερα πρόκειται όχι για ισότητα, αλλά για εξισωτισμό.Θεωρητικά, υπάρχουν πολλά είδη εξισωτισμού ανάλογα με το τι ορίζουμε ως «ισότητα» και πώς θεωρούμε ότι μπορούμε να την επιτύχουμε: πολιτικός εξισωτισμός, οικονομικός εξισωτισμός, εξισωτισμός των φύλων, εξισωτισμός απέναντι στο νόμο, εξισωτισμός των ευκαιριών κ.ο.κ. Για παράδειγμα ο κομμουνισμός μπορεί να θεωρηθεί ακραία μορφή οικονομικού/υλικού εξισωτισμού. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε περισσότερο με μιαθεωρία ηθική και όχι οικονομική.Οι θιασώτες του εξισωτισμού (equalitarianists/εξισωτιστές) υποστηρίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι είναι «ίσοι» σε θεμελιώδη αξία ή κοινωνική θέση και αγωνίζονται για την «εξάλειψη των διακρίσεων» που υπάρχουν εκ της φύσεως των πραγμάτων. Έτσι ο εξισωτισμός μπορεί να είναι είτε θετικός (π.χ. όλες οι γυναίκες έχουν πάντα δίκιο, επειδή είναι γυναίκες) είτε αρνητικός (π.χ. δεν υπάρχουν όμορφες και άσχημες γυναίκες, είναι όλες γυναίκες). Και στις δύο μορφές του, πάντως, είναι μια μορφή κοινωνικής αδικίας, που προκύπτει, κατά παράδοξο και ειρωνικό τρόπο, από την πίστη της Αριστεράς στις δυνατότητες της κοινωνικής μηχανικής να θεραπεύει αδικίες, οι οποίες οφείλονται σε φυσικές διακρίσεις που υφίστανται εκ των πραγμάτων.Ονομάζεται επίσης και Egalitarianism (από το γαλλικό égal, που σημαίνει "ίσος").

Για πάνω από έναν αιώνα, έχει γίνει γενικά αποδεκτό ότι η Αριστερά έχει την «ηθική», την «δικαιοσύνη» και τον «ιδεαλισμό» με το μέρος της. Η «συντηρητική» αντιπολίτευση στην Αριστερά έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί απλά, στο «μη πρακτικό» των ιδανικών της.

Σε κανένα άλλο τομέα δεν έχει «αναγνωρισθεί» σχεδόν καθολικά, ότι η Αριστερά εκφράζει την «δικαιοσύνη» και την «ηθική»όσοστην υιοθέτηση της «μαζικής ισότητας».

Αλήθεια, τι πάει να πει «ισότητα»; Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, αλλά έχει αναλυθεί λίγο. Το Α και το Β είναι "ίσα" εάν είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους σε σχέση με ένα δεδομένο χαρακτηριστικό. Έτσι, εάν ο κ. Smith και ο κ. Jones έχουν αμφότεροι ύψος 1, 80, τότε μπορεί να ειπωθεί ότι είναι "ίσοι" σε ύψος. Αν δύο μπαστούνια είναι πανομοιότυπα σε μήκος, τότε το μήκος τους είναι «ίσο», κλπ. Έτσι λοιπόν, υπάρχει ένας και μόνο ένας τρόπος δύο άνθρωποι να μπορούν πραγματικά να είναι "ίσοι" με την πλήρη έννοια : πρέπει να είναι ίδιοι σε όλες τους τις ιδιότητες. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι η ισότητα όλων των ανθρώπων – το ιδεώδες του εξισωτισμού - μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν όλοι οι άνθρωποι είναι ακριβώς ομοιόμορφοι, ακριβώς όμοιοι όσον αφορά το σύνολο των ιδιοτήτων τους. Ο κόσμος της «ισότητας», υπό αυτή την έννοια, θα ήταν αναγκαστικά ένας κόσμος ταινίας τρόμου - ένας κόσμος με απρόσωπα και πανομοιότυπα πλάσματα, στερούμενα κάθε ατομικότητας, ιδιομορφίας, ποικιλίας ή ειδικής δημιουργικότητας.

Πράγματι, μόνο σε ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, θα μπορούσαμε να δούμε τις λογικές συνέπειες ενός κόσμου που έχει πλήρως «εξισωθεί». Ένα τέτοιο είναι το δυστοπικό μυθιστόρημα Facial Justice του Βρετανού L.P. Hartley (1895 – 1972), που κυκλοφόρησε το 1960. Εκεί έχουμε τον φθόνο θεσμοθετημένο από το κράτος που θέλει να διασφαλίσει ότι τα πρόσωπα όλων των κοριτσιών είναι εξίσου όμορφα, μέσω ιατρικών εγχειρήσεων που εκτελούνται τόσο στα όμορφα όσο και στα άσχημα κορίτσια, ώστε όλα τα πρόσωπα τους να έρθουν σε ένα γενικό κοινό παρονομαστή.

[Στη νουβέλα του L. P. Hartley, μετά από ένα καταστροφικό πυρηνικό πόλεμο, οι επιζώντες έχουν αναγκαστεί να ζουν σε υπόγεια σπήλαια, που διοικούνται από σκληρούς δικτάτορες. Στη Βρετανία ένας αόρατος ηγέτης εμπνέει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να ξεφύγει από τα σπήλαια και να σχηματίσει μια νέα δικτατορία πάνω από το έδαφος. Αυτή η νέα κοινωνία βασίζεται σε μια συλλογική αίσθηση ενοχής και όλοι οι υπήκοοί της είναι υποχρεωμένοι να φορούν σάκο, έτσι ώστε να μην προκαλούν το φθόνο με την εμφάνισή τους. Ο Δικτάτορας δεν είναι ποτέ ορατός, αλλά η φωνή του μεταδίδεται στους υπηκόους τακτικά, δίνοντάς τους οδηγίες σχετικά με τους νόμους και τα ήθη της κοινωνίας του. Οι κανόνες του επιβάλλονται από τους «επιθεωρητές», οι οποίοι έχουν την εξουσία να επιβάλουν πρόστιμα για παραβάσεις ήσσονος σημασίας ή να αναφέρουν τους παραβάτες στα ανώτερα υπουργεία για περαιτέρω τιμωρία. Μια νεαρή γυναίκα με το όνομα ‘Ιαήλ 97’, η οποία έχει αναφερθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Προσώπου ότι είναι «υπερ-προνομιούχα στο πρόσωπο» και προκαλεί δυσαρέσκεια στις άλλες γυναίκες, προσεγγίζει το Κέντρο Εξίσωσης Προσώπων για να βάλει ένα συνθετικό πρόσωπο "Βήτα", έτσι ώστε να ταιριάξει με την κοινότητα, αλλά στη συνέχεια αλλάζει γνώμη, ξυπνά το ανυπότακτο πνεύμα της και σχηματίζει  μια αντιστασιακή ομάδα, στόχος της οποίας είναι να υπονομεύσει το καθεστώς και να δείξει ότι είναι γελοίο. Γράφει άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, στα οποία επεκτείνει σκόπιμα τους κανόνες της κοινωνίας σε γελοίες αναλογίες, προτείνοντας, για παράδειγμα, ότι τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη στη γραφή δεν πρέπει να επικρίνονται, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια και πικρία μεταξύ των ανθρώπων!]

Μια σύντομη ιστορία από τον Αμερικάνο συγγραφέα και δοκιμιογράφο Kurt Vonnegutπροσφέρει μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη περιγραφή μιας πλήρως «ίσης» κοινωνίας. Στο Harrison Bergeron, ο Vonnegut περιγράφει την ιστορία του:

Βρισκόμαστε στο έτος 2081, όπου όλοι τελικά είναι «ίσοι». Δεν είναι μόνο ίσοι ενώπιον του Θεού και του νόμου. Είναι ίσοι παντού και σε όλα. Κανείς δεν είναι πιο έξυπνος από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο όμορφος από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο δυνατός ή πιο γρήγορος από τον άλλον. Όλη αυτή η ισότητα οφείλεται στην 211η, 212η και 213ητροποποίηση του Συντάγματος και στην αδιάκοπη επαγρύπνηση πρακτόρων του Υπουργού Χαντικάπερ των Ηνωμένων Πολιτειών (χάντικαπ = όρος δανεισμένος από τις τεχνικές στοιχημάτων, όπου ο bookmaker δίνει μια αντικειμενική βοήθεια προς στο αουτσάιντερ σε σχέση με το στο φαβορί).

Αυτό το «χαντικάπ» λειτούργησε εν μέρει ως εξής : Η Hazel είχε μια τέλεια μέση νοημοσύνη, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσενα σκεφτεί τίποτα, παρά μόνο λίγα πράγματα. Και ο George, ενώ η ευφυΐα του ήταν πολύ πάνω από την κανονική, είχε ένα μικρό διανοητικό χάντικαπ ραδιοπομπό στο αυτί του. Ο νόμος απαιτεί να το φοράει ανά πάσα στιγμή. Ήταν συντονισμένος σε ένα πομπό της κυβέρνησης. Κάθε είκοσι δευτερόλεπτα, ο πομπός στέλνει κάποιον απότομο θόρυβο για να κρατήσει τους ανθρώπους σαν τον George από το να λάβουν αθέμιτο οφέλος εξ αιτίας του μυαλού τους.

Η φρίκη που όλοι ενστικτωδώς αισθανόμαστε με αυτές τις ιστορίες, είναι η διαισθητική αναγνώριση ότι οι άνθρωποι δεν είναι ομοιόμορφοι, ότι η ανθρωπότητα, χαρακτηρίζεται από υψηλού βαθμού ποικιλία, πολυμορφία, διαφοροποίηση, με λίγα λόγια, ανισότητα. Μια εξισωτική κοινωνία μπορεί μόνο να ελπίζει να επιτύχει τους στόχους της με ολοκληρωτικές μεθόδους εξαναγκασμού και ακόμη πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το ανθρώπινο πνεύμα θα ξεσηκωθεί και θα ανατρέψει όποιες τέτοιες απόπειρες για την επίτευξη μιας παγκόσμιας μυρμηγκοφωλιάς. Με λίγα λόγια, η εικόνα μιας κοινωνίας εξισωτισμού είναι μιαμυθιστοριογραφία φρίκης, διότι, όταν οι συνέπειες ενός τέτοιου κόσμου είναι ιδιαίτερα σαφείς, αναγνωρίζουμε ότι ένα τέτοιος κόσμος και αυτές οι προσπάθειες είναι βαθιά αντιανθρώπινες. Είναι αντιανθρώπινες στην βαθύτερη έννοια, ως εκ τούτου, ο στόχος του εξισωστισμού είναι σατανικός και τυχόν προσπάθειες που οδηγούν στην επίτευξη ενός τέτοιου στόχου πρέπει να θεωρούνται επίσης σατανικές.

Η μεγάλη πραγματικότητα των διαφορών και της ποικιλίας μεταξύ των ανθρώπων είναι εμφανής από την μακρά ιστορία της ανθρώπινης εμπειρίας, ως εκ τούτου, αναγνωρίζεται η αντιανθρώπινη φύση ενός κόσμου καταναγκαστικά ομοιόμορφου.

Αυτή η μεταβλητότητα και η ποικιλομορφία έχει τις ρίζες της στη βιολογική φύση του ανθρώπου και παρά την συστηματική πλύση εγκεφάλου είναι δύσκολο να αρνηθεί κάποιος την ιστορική καταγραφή και να θεωρήσει ότι φταίει η «κουλτούρα».

Η εξέγερση του εξισωτισμού εναντίον της βιολογικής πραγματικότητας, αν και είναι σημαντική, είναι μόνο ένα υποσύνολο μιας βαθύτερης εξέγερσης : αυτής εναντίον της οντολογικής δομής της ίδιας της πραγματικότητας, εναντίον της ίδιας της Φύσης. Στην καρδιά του αριστερίστικου εξισωτισμούείναι η παθολογική πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καμία δομή πραγματικότητας. Ότι όλος ο κόσμος είναι tabula rasa (έναςάγραφος πίνακας) που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε επιθυμητή κατεύθυνση από την απλή άσκηση της ανθρώπινης θέλησης - εν ολίγοις, ότι η πραγματικότητα μπορεί να μετατραπεί άμεσα από την απλή επιθυμία ή την ιδιοτροπία των ανθρώπων. Σίγουρα μια τέτοια παιδιάστικη σκέψη βρίσκεται στο επίκεντρο της παθιασμένης έκκλησης του Χέρμπερτ Μαρκούζε(εβραϊκής καταγωγής, φιλόσοφος και μέλος της περιβόητης Σχολής της Φρανκφούρτης)για τη συνολική άρνηση της υπάρχουσας δομής της πραγματικότητας και τον μετασχηματισμό της σε αυτό που οραματίζεται να είναι το αληθινό δυναμικό της.

Οι χιλιαστικές κομμουνιστικές ουτοπίες

Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής η επίθεση της Αριστεράς στην οντολογική πραγματικότητα από ό, τι στα ουτοπικά όνειρα μιας μελλοντικής σοσιαλιστικής κοινωνίας. Στο σοσιαλιστικό του μέλλον ο Γάλλος ουτοπικός σοσιαλιστής Charles Fourier, (σύμφωνα με τον Ludwig von Mises) :

«…όλα τα επιβλαβή ζώα θα έχουν εξαφανιστεί και στη θέση τους θα είναι ζώα που θα βοηθούν τον άνθρωπο στους αγώνες του - ή ακόμα θα κάνουν και την δουλειά του για λογαριασμό του. Ένας αντι-κάστορας θα προσέχει την αλιεία, μια αντι-φάλαινα θα είναι το ρυμουλκό για τα πλοία, ένας αντι-ιπποπόταμος θα έλκει τα ποταμόπλοια. Αντί του λιονταριού θα υπάρξει ένα αντι-λιοντάρι, ένα υποζύγιο ταχύτητας, πάνω στο οποίο ο αναβάτης θα κάθεται άνετα. Θα είναι χαρά να ζεις σε έναν κόσμο με τέτοιους υπηρέτες».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φουριέ, οι ίδιοι οι ωκεανοί θα περιέχουν λεμονάδα και όχι αλμυρό νερό.

Παρόμοιες παράλογες φαντασιώσεις βρίσκονται στη ρίζα της μαρξικής ουτοπίαςτου κομμουνισμού. Απαλλαγμένοι από τα υποτιθέμενα όρια της εξειδίκευσης και του καταμερισμού της εργασίας, κάθε άτομο στην κομμουνιστική ουτοπία θα αναπτύξει πλήρως όλες τις δυνάμεις του προς κάθε κατεύθυνση. Όπως έγραψε ο Ένγκελς στο ‘Anti-Dühring’ (Αντι- Ντύρινγκ), (όπου δίνει τα χαρακτηριστικά της μελλοντικής κομμουνιστικής κοινωνίας, όταν η ανθρωπότητα πραγματοποιεί «το άλμα από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας»), ο κομμουνισμός θα δώσει «σε κάθε άτομο τη δυνατότητα να αναπτύξει και να ασκήσει όλες τις ικανότητές του, σωματικές και ψυχικές, προς όλες τις κατευθύνσεις». Και ο Λένινπροσβλέπει το 1920 την «κατάργηση του καταμερισμού της εργασίας μεταξύ των ανθρώπων ... την μόρφωση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση των ατόμων με μια  ολοκληρωμένη ανάπτυξη και μια ολοκληρωμένη κατάρτιση, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ο κομμουνισμός προχωράει και πρέπει να προχωρήσει προς αυτόν το στόχο, και θα τον φτάσει».

Στην δριμεία κριτική του κομμουνιστικού οράματος, ο Alexander Gray (Σκοτσέζος οικονομολόγος και ποιητής) επιτίθεται:

«Το ότι κάθε άτομο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει όλες τις ικανότητές του, σωματικές και ψυχικές, προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι ένα όνειρο που ικανοποιεί το όραμα μόνο των απλοϊκών μυαλών, που αγνοούν τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τα στενά όρια της ανθρώπινης ζωής. Γιατί η ζωή είναι μια σειρά από πράξεις επιλογής και κάθε επιλογή είναι ταυτόχρονα μια παραίτηση.

Ακόμη και ο κάτοικος του μελλοντικού παραμυθότοπου του Ένγκελς θα πρέπει να αποφασίσει αργά ή γρήγορα, αν θέλει να είναι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ ή ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αν θα πρέπει να επιδιώξει να υπερέχει ως βιολιστής ή ως πυγμάχος, αν θα πρέπει να επιλέξει να γνωρίζει τα πάντα σχετικά με την κινεζική βιβλιογραφία ή για τις κρυμμένες σελίδες της ζωής του σκουμπριού».


Φυσικά ένας τρόπος για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτό το δίλημμα είναι να φαντασιωνόμαστε ότι ο ΚομμουνιστικόςΆνθρωπος του μέλλοντος θα είναι υπεράνθρωπος, ένας σούπερμαν στις ικανότητές του να ξεπερνάει τη φύση. Ο William Godwin (Άγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας. Θεωρείται από τους πρώτους υποστηρικτές του αναρχισμού) σκέφτηκε ότι τη στιγμή που η ιδιωτική ιδιοκτησία θα καταργηθεί, ο άνθρωπος θα γίνει αθάνατος. Ο μαρξιστής θεωρητικός Καρλ Κάουτσκι υποστήριξε ότι στην μελλοντική κομμουνιστική κοινωνία, «ένα νέο είδος ανθρώπου θα προκύψει ... ένας υπεράνθρωπος ... ένας υπερυψωμένος άνθρωπος». Και ο Λέον Τρότσκι ‘προφήτευσε’ ότι κάτω από τον κομμουνισμό :

«ο άνθρωπος θα γίνει ασύγκριτα πιο ισχυρόςπιο σοφός, πιο ωραίος. Το σώμα του πιο αρμονικό, οι κινήσεις του πιο ρυθμικές, η φωνή του πιο μουσική .... Το ανθρώπινο μέσο όρο θα ανέλθει στο επίπεδο ενός Αριστοτέλη, ενός Γκαίτε, ενός Μαρξ. Πάνω από αυτά τα ύψη θα προκύψουν νέες κορυφές.

Αν και οι εξισωτιστές φαίνεται να έχουν την ηθική και τον ιδεαλισμό στο πλευρό τους, το συμπέρασμα είναι ότι, αν και ευφυή ως άτομα, αρνούνται την ίδια τη βάση της ανθρώπινης νοημοσύνης και της ανθρώπινης λογικής : την αναγνώριση της οντολογικής δομής της πραγματικότητας, των νόμων της ανθρώπινης φύσης και του σύμπαντος. Με τον τρόπο αυτό, οι εξισωτιστές ενεργούν ωςκακομαθημένα παιδιά, αρνούμενα τη δομή της πραγματικότητας για χάρη της ταχείας υλοποίησης των δικών τους παράλογων φαντασιώσεων. Άκρως επικίνδυνοι οι εξισωτιστές, λόγω των ιδεών τους, καθώς η μεθοδολογία τους και οι στόχοι τους αμφισβητούν την ίδια την δομή της ανθρωπότητας και του σύμπαντος, ήταν και είναι βαθιά αντιανθρώπινοι, και στερούνται συνεπώς, κάθε ηθικής. Εκτός, αν κάποιος υποστηρίζει ότι η καταστροφή του πολιτισμού, ακόμη και της ίδιας της ανθρώπινης φυλής, μπορεί να στεφθεί με το δάφνινο στεφάνι μιας υψηλής και αξιέπαινης ηθικής.



Το κείμενο βασίστηκε σε αποσπάσματα του «EgalitarianismAs A Revolt Against Nature», του οικονομολόγου Murray Rothbard. Ο Murray Rothbard (Μάρεϊ Ρόθμπαρντ : 1926 - 1995) ήταν εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας και οικονομολόγος της Αυστριακής Σχολής Οικονομικής Σκέψης, ιδρυτής και κύριος θεωρητικός του Αναρχοκαπιταλισμού, μίας μορφής αναρχισμού της ελεύθερης αγοράς.Ο Ρόθμπαρντ έγραψε περισσότερα από είκοσι βιβλία και θεωρείται από τις σημαντικότερες μορφές του Αμερικάνικου λιμπερταριανού κινήματος. Ο Ρόθμπαρντ καταδίκαζε την κρατική εταιρεοκρατία (government corporatism), άσκησε κριτική στις επιχειρηματικές ελίτ οι οποίες χρησιμοποιούσαν την κρατική μονοπωλιακή δύναμη ώστε να επηρεάζουν νόμους και πολιτικές, υποστήριζε ότι η φορολογία είναι ουσιαστικά κλοπή μεγάλης κλίμακας και ένα "υποχρεωτικό μονοπώλιο δύναμης", πίστευε ακόμα ότι το σύστημα των κεντρικών τραπεζών και το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων υπό μονοπωλιακό παραστατικό χρήμα είναι μία μορφή κρατικά επιδοτούμενης, νομιμοποιημένης χρηματοοικονομικής απάτης, αντίθετης στις λιμπερταριανές αρχές και την ηθική. Ο Ρόθμπαρντ κατέκρινε τον στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό παρεμβατισμό στις υποθέσεις άλλων εθνών, ήταν αντίθετος στη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή θα σύρει τις ΗΠΑ σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν έντονα αντι-σιωνιστικής και επίσης ένθερμος υποστηρικτής του ιστορικού ρεβιζιονισμού. Ο Ρόθμπαρντ υιοθέτησε τον «ιστορικό ρεβιζιονισμό» ως αντίδοτο σε αυτό που θεωρούσε κυρίαρχη επιρροή που ασκούσαν διεφθαρμένοι «δικαστές διανοούμενοι» πάνω στις mainstreamιστορικές αφηγήσεις. Είχε μάλιστα επηρεαστεί από τον Αμερικάνο ρεβιζιονιστή ιστορικό και θεωρούμενο «αρνητή του Ολοκαυτώματος» Harry Elmer Barnes (1889 – 1968), αποδεχόμενος την άποψή του ότι «η δολοφονία των Γερμανών και των Ιαπώνων ήταν ο πρωταρχικός στόχος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Για αυτές του τις απόψεις έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από το χώρο της Δεξιάς και κατηγορήθηκε ότι συντασσόταν με εκείνους που «αρνούνταν ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη πραγματικά ή θεωρούσαν ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο παρουσιαζόταν υπερβολικά». Σύμφωνα με τον Michael O’ Malley, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο George Mason, η στάση του Rothbard προς το κίνημα των μαύρων για τα πολιτικά δικαιώματα και τις σουφραζέτες (κίνηση για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες) ήταν «περιφρονητική και εχθρική». Κατά τον O’ Malley, «ο Rothbard έβρισκε την ιδέα της ελευθερίας στους νέγρους ανησυχητική διότι δεν καταλαβαίνουν καλά». Κατά τους O’ Malley και Hardisty, ο Rothbard πίστευε ότι οι μαύροι είναι γενετικά κατώτεροι από τους λευκούς όσον αφορά τη νοημοσύνη και ότι οι διαφορές στις φυλές σε θέματα πνευματική ικανότητας και «ιδιοσυγκρασίας» είναι "αυτονόητες".

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ – Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος (τ. 40) του περιοδικού PATRIA

86 σχόλια:

  1. Αγαπητή μου Aya, το ανωτέρω άρθρο μας εξηγεί πόσο αφύσικη και διαστροφική είναι η αριστερή ιδεοληψία, περί ισότητας στην ανθρώπινη κοινωνία που οραματίζονται.
    Μας εξηγεί γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ισότητα ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους.
    Ίσο είναι ότι είναι ίδιο.
    Ότι είναι διαφορετικό, είναι άνισο με τα άλλα.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα που εύκολα διαπιστώνουμε αν παρατηρήσουμε την φύση.
    Η φύση θέλει την ποικιλότητα και όχι την ομοιογένεια.
    Αν δεν υπήρχε η ποικιλία στην φύση, τα ζώα, τα φυτά, τους πλανήτες, τους γαλαξίες, τον άνθρωπο, δεν θα είχε νόημα ο υλικός κόσμος, διότι δεν θα μπορούσε να παραχθεί καμία γνώση.
    Η ποικιλία διασφαλίζει την πολυγνωσία, όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου μας μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένα χρώμα στην φύση.
    Η ανθρώπινη κοινωνία δεν θα μπορούσε να ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα της φύσης.
    Κάθε άνθρωπος γεννιέται διαφορετικός, σε όλα! Στο σώμα, την ψυχή και το νου.
    Κανένας δεν είναι ολόιδιος με τον διπλανό του, εκτός και αν ήταν κλώνος του.
    Αφού κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλο, δεν μπορεί να είναι και ίσος. Μπορεί να είναι ίσος μόνο σε αυτά που είναι ίδιος (π.χ. στο βάρος ή την δύναμη).
    Κατά συνέπεια, οι διαφορές δημιουργούν μια φυσική και σκόπιμη ανισότητα, που την επιθυμεί η Φύσις (δηλαδή ο Δημιουργός Θεός που έθεσε τους νόμους του). Η ανισότητα δημιουργεί κίνηση, όπως η διαφορετική πολικότητα στα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια. Η κίνηση δεν υπάρχει μόνο στην ύλη (ενέργεια), αλλά και στις άλλες εκφάνσεις της ζωής, όπως η ψυχή και ο νους.
    Εξάλλου αυτή η διαφορετικότητα, προκαλεί την ανισότητα, που σχηματίζει την Ιεραρχία στην Δημιουργία.
    Χωρίς την Ιεραρχία στην Δημιουργία δεν υπάρχει η Τάξη.
    Η Τάξη είναι που ξεχωρίζει την Δημιουργία από το απόλυτο Χάος.

    Και αφού αποδείξαμε ότι η ανισότητα είναι ο Νόμος της Φύσης, ας πούμε και για την πολιτική ισότητα.
    Παρότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί ως οντότητες και προσωπικότητες, όταν οργανώνουν κοινωνίες παράγουν πολιτισμό.
    Ο πολιτισμός παράγει την Πολιτεία ως ιδέα.
    Αυτή θέλει να οργανώσει την κοινωνία, με την Αρχή του Δικαίου.
    Η ανομοιομορφία των ανθρώπων, προκαλεί ανισότητες και αδικίες, οι οποίες απειλούν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.
    Έρχεται λοιπόν η Πολιτεία και επιβάλει το Δίκαιο με τους νόμους της, οι οποίοι γίνονται σεβαστοί από το σύνολο των ανθρώπων, όσο δυνατοί ή αδύναμοι κι αν είναι.
    Έτσι η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίζει τα μέλη της ως ισότιμες μονάδες, ώστε να συν-λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους.
    Ισότιμο σημαίνει κάτι που έχει την ίδια τιμή (δηλαδή αξία) με το άλλο.
    Έτσι έναντι του νόμου, όλοι έχουν την ίδια αξία, δηλαδή είναι ισότιμοι.
    Δεν είναι ίσοι, ούτε ίδιοι, είναι ΙΣΟΤΙΜΟΙ.
    Ένας άνδρας και μια γυναίκα, δεν είναι ίδιοι ούτε και ίσιοι. Είναι όμως ισότιμοι έναντι της Πολιτείας, των δικαιωμάτων και του δικαίου.

    Η αριστερή ιδεολογία, θέλει να επιβάλλει την απόλυτη ισότητα των ανθρώπων. Επειδή αντιλήφθηκε κάποια στιγμή, ότι αυτό είναι αφύσικο και αδύνατο επειδή υπάρχει ανομοιογένεια παντού, θέλησε να μεταλλάξει το ανθρώπινο είδος και να το "κλωνοποιήσει", δηλαδή να κάμψει όλες τις φυσικές διαφορές που δημιουργεί η φύση!
    Μέσα σε αυτή την προσπάθεια, ο αριστερός διεθνισμός επιδιώκει την ομογενοποίηση των ανθρώπινων φυλών, πολιτισμών, θρησκειών, ιδεολογιών και την εξάλειψη των εθνικών, πολιτισμικών, ιστορικών και θρησκευτικών διαφορών. Επιθυμεί όλα αυτά να αντικατασταθούν από μια και μόνη απολυταρχική παγκόσμια εξουσία, μια ιδεολογία, μια θρησκεία και όλοι να ζουν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, χωρίς κανείς να μπορεί να διαφοροποιείται στο ελάχιστο από τον άλλον.
    Αυτό βεβαίως απαιτεί απόλυτο καταναγκασμό και περιορισμό της ανθρώπινης φύσης που θέλει τον άνθρωπο ελεύθερο να επιλέγει και να εξουσιάζει την ζωή του, ενώ επιθυμεί να απολαμβάνει ευκαιρίες, να δημιουργεί και να αμφισβητεί, να αλλάζει, να παράγει αγαθά και να πλουτίζει.

    Άρα η αριστερή ιδεολογία αποστρέφεται την άνθρωπο και την φύση του και επιδιώκει την παρά φύσιν λειτουργία του. Αυτό είναι καταστροφικό για τον άνθρωπο και την εξελικτική του πορεία.

    ΛΥΚΙΟΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώσε σε έναν αριστερό πεντάκωσες χιλιάδες ευρώ νο δεις για ποτέ γείνετε capitalist

      Διαγραφή
  2. Υ.Γ. Να διευκρινίσω ότι το ανωτέρω σχόλιο μου ζητήθηκε από την αγαπητή Aya, σε προηγούμενο σχόλιό της:
    "Αγαπητέ Λύκιε.....θα μπορουσες σε παρακαλω να μου εξηγησεις σε απλη γλωσσα αυτο το άρθρο?
    http://redskywarning.blogspot.gr/2014/08/equalitarianism.html αν εχεις χρονο..."
    Έτσι αναρτήθηκε το ανωτέρω άρθρο, ώστε να σχολιαστεί από όλους μας.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσι ακριβως ειναι τα πραγματα οπως τα αναλυει το αρθρο και ο αγαπητος Λυκιος.

    Ολα ειναι σε κινηση και διαρκη αλλαγη. Η Φυση εκδηλωνεται και εκφραζεται μεσα απο την
    ποικιλια στις μορφες, στα ειδη, στις ικανοτητες, δεξιοτητες, ιδιοτητες, ενεργειες, κτλ.

    Η ατομικοτητα, η καθε ξεχωριστη προσωπικοτητα, με τις δικες της μοναδικες καταβολες,
    μνημες, γονιδιακες προδιαγραφες, αναγκες, σκεψεις, πρακτικες, αποστολες, με τα δικα της
    ερεθισματα, προτυπα, ονειρα, παθη, λαθη, κινητρα, συμπερασματα, τραυματα, θαυματα, με
    τους δικους της σκοπους, ασκους, δρομους, οδηγους, αρωγους, εχθρους,....κτλ.... Πώς
    θα μπορουσαμε να ειμαστε και να αντιμετωπιζομαστε ως ισοι-πανομοιοτυποι οταν καθε ανθρωπος ειναι και ενα μικρο συμπαν απο μονος του; 8.000.000.000(κοντευουμε πληθυσμιακα
    αυτο το νουμερο)διαφορετικοι κοσμοι.

    Τωρα, η ισοτητα απεναντι στους νομους του κρατους προϋποθετει οτι το κρατος τηρει την
    ευνομια και την ευταξια μα και την ευλιγισια να καμψει τον νομο προς χαριν του ανθρωπου.
    Ο νομος να εξυπηρετει τον ανθρωπο και οχι ο ανθρωπος τον νομο. Αυτο με την σειρα του
    απαιτει ηθικη νοημοσυνη. Και επειδη απεχουμε μακραν απο μια τετοια ουτοπια, ζουμε με
    μια κατ'επιφαση δημοκρατια οπου για χαρη μιας δηθεν ισοτητας καταστελλεται καθε
    πολυφωνια και διαφορετικοτητα. Το "ολοι ισοι"(αληθεια, ως προς τι;) δεν θα 'πρεπε να
    συγχεεται με το "ολοι ιδιοι και ομοιοι".

    Εχω εναν φιλο και μου λεει μερικες φορες : 'Με τον κομμουνισμο θα τα ειχαμε ολα κοινα.
    Δε θα στερουνταν κανεις τιποτα. Δεν θα υπηρχαν φτωχοι και πλουσιοι.'
    Ποσο στεκει μια τετοια ιδεολογια πρακτικα; Πως θα γινοταν ο καταμερισμος της εργασιας;
    Πως θα αξιολογουνταν οι εργατοωρες που προσφερει ο καθενας; Κι ενας που ονειρευεται να
    λουφαρει διαρκως αφηνοντας την προσφορα στην κοινοτητα στα χερια αυτων που εχουν περισσια ορεξη και φιλοτιμο για προσφορα, κανει να λαβαινει τα ιδια 'αγαθα' ; Κι ενας
    που τα ονειρα του διαφοροποιουνται απο τους κανονες της κοινοτητας και δεν μπαινουν
    στα καλουπια της ομοιομορφης δομης της; Αληθεια, ποιος διαμορφωνει την δομηση της;
    Ψηφιζει μια πλειοψηφια παραβλεποντας τα θελω της μειοψηφιας, ακομα και της μοναδας,
    για το πως και ποσο και σε τι βαθμο θα απλωσει τα φτερα της; Σαν πεταγμα σε κλουβι
    ακουγεται. Κανεις δεν θα επιτρεπεται να σπασει τα ορια του και να γνωρισει τον
    πραγματικο εαυτο του.

    Θα ελεγα πως ισοι ειμαστε μονον απεναντι στον θεο ως προς τις ευκαιριες και τα εχεγγυα
    που μας δινει για την ανελιξη μας. Και ποια ειναι αυτα, θα αναρωτηθει κανεις... Ο Νους
    μας. Και η Χαρη ισως. Ο νους κινει τις σκεψεις, το συναισθημα, το σωμα. Νους ορα και
    νους βλεπει. Η κινηση γινεται γυρω απο ενα σταθερο κεντρο που Ειναι διχως να
    γινεται. Απο εκει αντλουμε οσο θελουμε, αν θελουμε, ως ισοι συλλεκτες.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αρθρο δεν μπαινει στην ουσια της εννοιας της αριστερας. Χρησιμοποιει την υπερβολη ως εργαλειο ρητορικης τεχνης για να δειξει πως οδηγειται αυτη η αποψη σε ατοπο και αυτο το επιτυγχανει.

    Λυκιε, πολυ σωστα εκανες μια διορθωση. Δεν υπαρχει ισοτητα. Ειναι λαθος ο ορος. Αναφερομαστε σε ΙΣΟΤΙΜΟΤΗΤΑ. Ως ανθρωποι δεν ειμαστε ισοι, αλλα εχουμε ιση αξια. Εκτυπωσε το (print it),καντο αποφθεγμα, βαλτο σε μπλουζακι, εχεις δικαιο σε αυτο, εισαι σωστος.

    Ας θυμηθουμε τους ορους. Η δεξια πηρε την ονομασια της οταν οι βολεμενοι (αριστοκρατες, κληρος) καθισαν στα δεξια εδρανα του Γαλλικου κοινοβουλιου. Αριστερα (αυτοι που ηθελαν και αυτοι να βολευτουν-οι αστοι τοτε) αυτοι που καθισαν στα αριστερα εδρανα. Οι δεξιοι συντηρητικοι προφανως, καθως βολεμενοι δεν ηθελαν πολλες αλλαγες. Οι αριστεροι ηθελαν αλλαγες, για να βολευτουν και αυτοι, αλλα σιγα να μην τους αφηναν οι αλλοι, που τους ειχαν προλαβει. Αρα οι αριστεροι(αστοι τοτε) επρεπε να βρουν ενα τροπο να παρουν τον κοσμο με το μερος τους για να δημιουργησουν ερεισμα στο λαο, ωστε να πιεσουν για αλλαγες. Αρα, η "ισοτιμια" ηταν υποκριτικη, αλλο εαν εγινε συνθημα στα χειλη του λαου.

    Εμεις σημερα προφανως δεν ενδιαφερομαστε για βολεμενους, ουτε για αυτους που νοιαζονται να βολευτουν. Να παμε ομως στον κομμουνισμο, που ειναι ακραια αριστερα ιδεολογια, ολοι ισοι; Οχι βεβαια, γιατι οπως ειπες Ελενη, παλι οι μαλακες θα βγαζουν την δουλεια και οι αλλοι θα κανουν τα κοροιδα. Θα σου λεει ο αλλος; "Και γιατι να δουλεψω; Θα πιασω τον τομεαρχη και θα τον γλυψω να με βολεψει. Ή θα γινω εγω ο τομεαρχης ή τοπικος ρουφιανος" ή "Να παει να γαμηθει. Δεν δουλευω καθολου. Κοροιδο ειμαι;" Αρα παμε παλι σε μια αριστοκρατια βολεψακηδων. Προφανως τα κοροιδα που θα δουλευουν, θα αντιδρασουν και οι μηχανισμοι καταστολης της εξουσιας που αναποφευκτα θα δημιουργησουν "οι κρατουντες που υποτιθεται δεν θα υπαρχουν", θα τους υποχρεωσουν να δουλευουν γιατι διαφορετικα δεν θα δουλευει κανεις, "και τι θα γινει, θα δουλεψουμε ΕΜΕΙΣ(οι κρατουντες); Δεν πατε καλα.Πολυ αερα πηρατε". Αρα το μονο που θα γινει με τον κομμουνισμο, ειναι απλα να "αλλαξουν τα κοζα" και να γινουν οι "δεξιοι" (βολεμενοι), οι σημερινοι αριστεροι (μη βολεμενοι που θελουν να γινουν βολεμενοι). Κοροιδια ειναι ολο το σκηνικο.

    Δεν μπορουμε να πουμε παντως πως "αριστερή ιδεολογία αποστρέφεται την άνθρωπο και την φύση του και επιδιώκει την παρά φύσιν λειτουργία του". Η αριστερη ιδεολογια εχει τα δικια της οταν ζηταει "ανοιγμα" στις θεσεις βολεματος. Δεν ειναι η λυση ομως, διοτι δεν την εχουν φτιαξει σωστα σαν προταση
    Ουτε η δεξια ειναι η λυση. Και γιατι να υπαρχουν οι βολεμενοι δεξιοι που να το παιζουν "αριστοκρατες";

    Λυσεις ωστοσο υπαρχουν, αρκει να διαπνεεται απο αξιοκρατια

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν μιλάμε για την εφαρμοσμένη αριστερά, αλλά για την κομμουνιστική θεωρία. Εννοείται ότι στην πράξη ο κομμουνισμός επιφύλαξε το βόλεμα και την εξαίρεση για τους κομματικούς, την ώρα που οι προλετάριοι υπέφεραν από την ισοπεδωτική "ισότητα" και την απάνθρωπη καταπίεση. Μήπως και τώρα που η Ελλάδα απολαμβάνει αριστερή κυβέρνηση, το ίδιο δεν συμβαίνει;

    Το άρθρο όμως δεν βάζει στο τραπέζι το ερώτημα "αριστερά ή δεξιά", αλλά το αν τελικά η αριστερή ιδεολογία, υπηρετεί τον κατά φύσιν άνθρωπο ή τον παρά φύσιν.
    Και εδώ, το άρθρο απαντά εύγλωττα!
    Η αριστερή ιδεολογία υπηρετεί το αφύσικο, το ανέφικτο και το απάνθρωπο. Την ανάγει μάλιστα σε σατανική, με την έννοια της διαβολής και της καταστροφής.

    Με αυτή την οπτική λοιπόν, το άρθρο είναι εύστοχο και με βρίσκει σύμφωνο.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΚΡΟ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΣΑΝ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΙ Η ΔΕΞΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ. ΔΛΔ Η ΔΕΞΙΑ ΔΙΝΕΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ, ΤΙΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΖΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΣ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΥΠΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Ε , ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΩΡΠΩΝ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΡΗΚΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΑΚΡΑΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ. Ο ΧΙΤΛΕΡ, Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΚΑΙ Ο ΛΕΝΙΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ. Ε, ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς θα αναφέρεσαι στο Στάλιν και όχι στο Λένιν, ανώνυμε.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. ΝΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΚΥΡΙΕ ΛΥΚΙΕ. ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΙΣΟΝ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ

      Διαγραφή
  7. Στον εμφυλιο τρεις προγονοι μου, 18, 20, και 22 ετων, φονευθηκαν απο συνελληνες και αφου τους εβγαλαν τα ματια με πειρούνι(με 'ει' λεει ο Μπαμπινιωτης εκ του πειρω=τρυπω), παρέδωσαν τους οφθαλμους τους σε πιατο στην μητερα τους. Δεν εχει σημασια να χαρακτηρισω ποια πλευρα ηταν ποια. Αλλωστε εδω δεν μιλαμε για φονο 'απλα', αλλά για τερατουργηματα. Περιστατικα ακραιου μισους και φανατισμου απειρα. Προφανως και απο τις δυο πλευρες. Αλλοι χαρακτηριζουν τους δεξιους φασίστες, αλλοι τους αριστερους κρυφους φασιστες. Και παει λεγοντας.

    Ποια δεξια και ποια αριστερη ιδεολογια στεκει στο πλευρο του ανθρωπου για την πολυπλευρη αναπτυξη του; Οταν εξ'ορισμου οι ορολογιες "δεξια-αριστερα" διαχωριζουν τα πληθη και τα διαιρουν σε κομματα και παραταξεις θεατρινισμου διαφθειροντας τα; Αν η αλλαγη δουλευοταν μεσα μας, αν αφηναμε στην ακρη τα καλουπια με ολες τις ταμπελες που τα συνοδευουν και αντι για ιδεολογηματα καλλιεργουσαμε εξισου το δεξι και αριστερο μερος του εγκεφαλου μας σε ενα παντρεμα της φαντασιας και του συναισθηματος με την λογικη και τον προγραμματισμο, αν επενδυαμε στην παν-επιστημονικη καταρτιση και οχι στην επιστημονικη εξειδίκευση των νεων, δεν θα προεκυπταν Μεγαλες Ιδεες ικανες να εκτοξευσουν τον ανθρωπο στα υψη;

    Βεβαια, θα αναρωτηθει κανεις ευλογα, "Και ποιος κυβερνητικος σχηματισμος ειναι αρκετα υγιής ωστε να αναλαβει να ανατρεψει τα σημερινα δεδομενα; Πώς, στην εποχή της αρπα-κολλα γνωσης ή μαλλον πληροφοριας και αλλοιωσης των δεδομενων, θα εισακουστει μα και θα αναλαβει δραση η εσωτερικη φωνουλα που διακρινει και επιλεγει την ταξη εναντι του χαους; Ποιος ειναι αυτος ο "μηχανισμος" που θα γκρεμισει το παλιο για να μπει νεο κρασι σε νεους ασκους" ; Αυτος ο μηχανισμός θαρρω δεν βρισκεται εξω απο εμας που σαν απο μηχανης θεος θα βαλει το χερακι του για να μας σωσει. Αλλωστε ο Θεος ειναι μεσα μας. Τον βρηκαμε; Και λεω λοιπον στον εαυτο μου..."Ελενακι, εκανες σημερα αυτα που η εσωτερικη σου φωνουλα σου ψυθιριζε; Εκανες σωστα τη δουλεια σου; Ησουν συνεπης και δικαιη; Διαβασες δυο αραδες χρησιμες μεταξυ ειδησεων και μουρμουρας;(το σηριαλ λεω προς αποφυγην εσφαλμενων εντυπωσεων... χαχαχα). Αφιερωσες λιγο χρονο να κανεις κατι χρησιμο για την ψυχη και το σωμα; Για τον διπλανο σου νοιαστηκες; Αυτα που εγραφες για την γιαγια στον πρωτο οροφο σε προηγουμενο αναψυκτηριο τα τηρησες...;..κοκ..
    Οταν ο ανθρωπος κρινεται ελλιπης στο τελος της ημερας ως προς τις υποχρεωσεις του να βελτιωνεται, γιατι περιμενουμε βελτιωση των συνθηκων γυρω μας; Αν η καθε μοναδα αδυνατει να διαχειριστει τα του οικου της, πως ελπιζει σε ανοικοδομηση της κοινωνιας και των θεσμών ; Παντα θα φταινε οι αλλοι; Το κρατος; Οι σιωνιστες; Οι μασονοι; Ο κακος ο γειτονας; Οι δεξιοι και οι αριστεροι; Μηπως φταιει ο Λιακοπουλος που μας παραμυθιαζει με χαλκευμενους μυθους; Οχι, οχι....φταιει ο διαβολος και οι εκπεσοντες αγγελοι και ολα τα ερπετα που μας μισουν.... Μπορει να ευθυνεται και το haarp και γενικα ο κακος μας ο καιρος.

    Ποση δυναμη εχουμε να παλεψουμε τα φαντασματα μονοι μας; Ποιοι ειναι βοηθοι μας; Σε ποιο βαθμο και με ποια κριτηρια ;


    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφο σχόλιο, αγαπητή μου Ελένη!
    Αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά αντίκειμαι στις πολιτικές ιδεολογίες, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να δημιουργούν ένα δίπολο, μακρυά από το ιδανικό πολίτευμα, που στο πέρασμα του χρόνου, έμελλε να φυλακίσουν τον ανθρώπινο νου, την ανθρώπινη ψυχή, μέσα σε μια διελκυστίνδα αντιπαλότητας, μια καλοστημένη παγίδα που θα ποτιζόταν από ποτάμια αίματος!
    Η ουτοπική εκ θεμελίων αριστερή σκέψη και ο κυνικός και απάνθρωπα σκληρός καπιταλισμός, ο φασιστικός κομμουνισμός και η χαοτική αναρχία, μέχρι τον φασιστικό εθνικοσοσιαλισμό και τον αιμοσταγή ιμπεριαλισμό, όλα δημιουργήματα του ίδιου απάνθρωπου ιερατείου!
    Πόσο μακρυά είναι άραγε αυτές οι ιδεολογίες από τον πολιτικό ανθρωπισμό;
    Πόσο λαμβάνουν υπ΄όψιν την ανθρώπινη φύση και τις ανθρώπινες ανάγκες, αυτές οι πολιτικές ιδεολογίες;
    Γιατί εγκλωβιστήκαμε ανάμεσα σε αυτά τα ιδεολογήματα και τα θεωρήσαμε μοναδικές επιλογές;
    Γιατί δεν εμπνέεται κανείς από ανθρώπινες και διαχρονικές αξίες, ώστε να θεμελιώσει ένα ιδανικότερο πολιτικό-οικονομικό σύστημα;
    Είδατε, δεν είπα "οικονομικο-πολιτικό σύστημα", αλλά το ανάποδο.
    Πρώτα ο άνθρωπος και έπειτα η οικονομία του!
    Αλλά για να εμπνευστεί κανείς ένα τέτοιο σύστημα που προτάσσει και υπηρετεί ρεαλιστικά τον Άνθρωπο ως υπέρτατη αξία, θα πρέπει να διαπνέεται από παρόμοια ιδανικά και να έχει αποποιηθεί την υλική ευμάρεια και την εγωμανία του.
    Αλλά ακόμα και αν κάποιος εμπνευστεί το ιδανικό σύστημα (τρόπος του λέγειν, διότι το ιδανικό είναι εξ ορισμού άφταστο), θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από ένα σύνολο ομοειδών ανθρώπων.
    Αυτή η ανθρωπότητα απέχει πολύ από αυτό το επίπεδο, διότι κάποιοι φρόντισαν να την κρατήσουν εγκλωβισμένη μέσα σε αυτή την παγίδα του ιδεολογικού διπόλου.
    Τροφοδότησαν τα χαμηλά συναισθήματα και ορμέμφυτα των ανθρώπων, αντί να τροφοδοτήσουν τα υψηλότερα ιδανικά.
    Ποιοι και γιατί να το έπραξαν αυτό;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άρα αγαπητή Ελένη, εκτός της ατομικής μας ευθύνης για την απομάκρυνσή μας από αυτές τις αξίες, υπάρχει και κάτι άλλο που ευθύνεται γι' αυτό. Η χειραγώγηση των μαζών από την κυρίαρχη εξουσιαστική ελίτ, που επέβαλε την απαιδεία και τα υλιστικά πρότυπα. Ναι μεν διασώζονται οι ορθές αξίες ως αρχέτυπα, αλλά πρέπει να τις αναζητήσει κανείς για να τις βρει. Αυτό πρέπει να συμβεί μέσα σε ένα περιβάλλον πλύσης εγκεφάλου, πάνω στα ιδεολογικά πρότυπα αυτού του διπόλου. Δύσκολα λοιπόν κάποιος μπορεί να αντισταθεί στο ρεύμα και την συνήθεια των πολλών και να λειτουργήσει ενάντια στο σύστημα.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. :-)

    Ναι αγαπητέ μου Λυκιε...
    Υπαρχει ευθυνη κι εξω απο μας. Οπως υπαρχει και επιβλεψη και προστασια εξωθεν. Ας μην ξεχναμε να διατηρουμε ζωντανη και γονιμη την σχεση με την Ιεραρχια....

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολόσωστα! Προστασία υπάρχει μόνο σε αυτούς που κραδάζονται θετικά. Όσοι κραδάζονται αρνητικά, ενισχύονται-ενδυναμώνονται προς τον αρνητικό πόλο.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  11. Γειά σας. Θέλω να καταθέσω ένα ερώτημα στον Ελεύθερο Στοχαστή και την Ελένη, όμως και σε όποιον άλλο γνωρίζει την απάντηση. Είδα ότι γνωρίζετε για το κάρμα και θέλω να μάθω αν κάποιος έχει σκοτώσει ένα άνθρωπο στην προηγούμενη ζωή του, τότε έχει ενα κάρμα για τον φόνο. Στην τωρινή ζωή του δολοφονείται από κάποιον άλλο άνθρωπο, οπότε λέμε ότι πλήρωσε το κάρμα του φόνου που είχε κάνει στην προηγούμενη ζωή του με το ίδιο νόμισμα. Αλλά το βάρος του φόνου τώρα το πήρε ο καινούργιος φονιάς, έτσι δεν είναι; Η ερώτησή μου έχει εξής, μπορεί κάποιος που αγαπάει κάποιον που ξέρει όμως ότι στην προηγούμενη ζωή του οτι έκανε φόνο, να τον σκοτώσει τώρα στην τωρινή ζωή για να τον βοηθήσει από αγάπη να πληρώσει το χρέος του στο κάρμα, και μετά να μην χρεωθεί αυτός το κάρμα του φόνου του αγαπημένου του, επειδή το έκανε από αγάπη και ελεημοσύνη; Δηλαδή αν σκοτώσω τον άντρα μου επειδή τον αγαπάω θα αποκτήσω το κάρμα του ή θα μου χαριστεί από την θεία Χάρη του Θεού;
    Τατιάνα Χωματά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητη Τατιανα το ερωτημα που θετεις εχει μεγαλο ενδιαφερον πραγματι. Μεσα απο τις δικες μου ερευνες παντως και βασει της λογικης της ερωτησης σου, θεωρω πως ναι, αν σκοτωσεις τον αντρα σου το πιθανοτερο ειναι να σου χαριστει. Δε νομιζω οτι θα χρεωθεις καποιο καρμα. Μαλιστα αν θυμαμαι καλως, ακομη και ο Αττεσλης καπου αναφερει κατι σχετικο, επιφυλασσομαι να επανελθω στο θεμα οταν κι εφοσον βρω τη σχετικη παραπομπη στη Διδασκαλια του. Για την ακριβεια και οσο το σκεφτομαι γραφοντας, καθενας ο οποιος εχει προσωπικες "ενδειξεις" οτι οντως ενα αγαπητο του προσωπο εχει διαπραξει καποια Υβρι σε Κοσμικο Επιπεδο οπως ο φονος, οφειλει να τον βοηθησει κατα τον τροπο που υποδεικνυεις.
      Ενδιαφερον ομως θα ειχε να ακουσουμε και τις αποψεις των υπολοιπων!

      Ελ Στοχαστης

      Διαγραφή
    2. Δεν το πιστεύω οτι διαβάζω τέτοια πράγματα. Μιλάμε για εν ψυχρώ δολοφονία από μια σύντροφο ψυχρή και διαταραγμένη. Ακόμη και ως υποθετικό παράδειγμα είναι αποτρόπαιο. Είμαστε με τα καλά μας; Αυτό μόνο με ψυχίατρο πρέπει να συζητηθεί για να δοθεί η κατάλληλη αγωγή στην σύζυγο. Εκτός αν μας κάνει πλάκα, πράγμα που και ελπίζω και θεωρώ σαν πιο πιθανό.

      Carol Huxley

      Διαγραφή
  12. http://thesecretrealtruth.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8018.html?m=1

    Ενα καλο αρθρο αγαπητη Τατιανα που κανει νυξη στο θεμα που εθεσες ειναι νομιζω το ανωτέρω.
    Δυστυχως, προσωπικα, ουδεν γνωριζω. Οπως πολυς κοσμος, ετσι κι εγω, ψαχνω και ειναι αληθεια πως στον Καταχθονιο Δαιμονα βρισκεις. Ειτε "ακουγοντας" τους αλλους ειτε πολλες φορες συμμετεχοντας στην κουβεντα για καλυτερη εμπέδωση της γνωσης-πληροφοριας. Ειμαι σιγουρη πως, τοσο ο αξιοπιστος Λυκιος και ο επιμονος και λεπτολογος Ελευθερος Στοχαστης οσο και αλλοι ικανοτατοι σχολιαστες του ιστολογιου, θα φωτισουν το ερωτημα σου με το παραπανω. Και ομολογω οτι ειμαι ολη αυτια για τον λογο τους.
    Ξαναδιαβαζοντας το σχολιο σου παντως, μου ηρθε στο μυαλο ο Χριστός επανω στον Σταυρό. Αυτός που θυσιάστηκε απο αγαπη για τον άνθρωπο αίρωντας στις πλατες του τις αμαρτιες του κοσμου. Λεξη κλειδι: θυσιαστηκε. Δεν θυσιασε κανεναν. Προσπαθω να σκεφτω ικανα επιχειρηματα, στο παραδειγμα του φονου που ανεφερες, να με πεισουν πως ο σκοπος αγιαζει τα μεσα αλλά.....δεν βρισκω.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στοχαστή, γιατί να σου χαριστεί; Μπορείς να μας εξηγήσεις το σκεπτικό σου;

    Θυμάμαι πως σε προηγούμενο σου σχόλιο είχες αναφερθεί σε κάποιες προυποθέσεις που πρέπει να τηρούνται πριν κάποιος αποπειραθεί να πάρει το κάρμα κάποιου άλλου. Εφαρμόζονται σε αυτήν την περίπτωση;

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελένη δεν κατάλαβα και πολλά από το άρθρο του thesecretrealtruth. Ίσως να έχει μπερδέψει τις έννοιες, ίσως και να μην καταλαβαίνω την γλώσσα της, πάντως δεν φωτίστηκα και πολύ. Ο Χριστός θυσιάστηκε, αλλά μας πήρε το κάρμα; ή μας δίδαξε πως να ζούμε;
    Εγώ δεν λέω να θυσιάσω κανέναν, μα αν ήρθε ο άντρας μου στη ζωή να ξεπληρώσει το χρέος του φόνου που έκανε, με το να τον σκοτώσει κάποιος άλλος, είπα να του προσφέρω εγώ αυτό το μάθημα από αγάπη. Χμ, θα μου πεις τι αγάπη είναι αυτή που θέλεις να τον σκοτώσεις; Περίεργη αγάπη. Το βοηθάω όμως να προχωρήσει με την εξιλέωση της πράξης του. Αυτός είναι έτοιμος και το θέλει, αλλά το θέμα είναι ότι θα το πάρω επάνω μου αυτό το χρέος και θα αποκτήσω εγώ κάρμα φόνου. Αλλά άλλο να σκοτώνεις απο μίσος επειδή είσαι ληστής η δολοφόνος και άλλο είναι να το κάνεις από αγάπη προσφοράς στον αγαπημένο σου. Θέλω να μάθω αν θα έχω την θεία Χάρη και δεν θα μου χρεωθεί κάρμα φόνου, επειδή λειτουργώ από θετική ενέργεια αγάπης και όχι από αρνητική ενέργεια μίσους. Ο Ελεύθερος Στοχαστής είπε ότι δεν θα το χρεωθώ και πιστεύω και εγώ ότι έτσι είναι. Ερώτηση για τον Ελεύθερο Στοχαστή. Πρέπει να τον σκοτώσω με τον ίδιο τρόπο που σκότωσε και εκείνος ή με πιο ήπιο τρόπο. Πως θα πάρει το μάθημά του, υποφεροντας ή όχι;
    Τατιάνα Χώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή Τατιάνα, θα σε καλωσορίσω στον Καταχθόνιο Δαίμονα και θα προσπαθήσω να σου δώσω κι εγώ μια απάντηση.
    Κατ΄αρχήν, πριν προχωρήσεις σε μια τόσο σοβαρή πράξη, θα πρέπει να αναλογιστείς το κατά πόσον είναι βέβαιο, ότι ο άντρας σου είχε προβεί σε φόνο σε παρελθούσα ενσάρκωση.
    Έστω και μια ελάχιστη πιθανότητα να είναι μια λαθεμένη εκτίμηση, θα σε οδηγούσε σε ένα τρομερό καρμικό βάρος. Ο φόνος ενός ανθρώπου, επιφέρει το μεγαλύτερο καρμικό φορτίο από οποιαδήποτε άλλη πράξη.
    Κατά την γνώμη μου, καμία "ένδειξη" δεν είναι τόσο αξιόπιστη, ώστε να πεισθείς να κάνεις κάτι τόσο ακραίο. Ούτε οι ενθυμήσεις, ούτε οι αναδρομές, ούτε τίποτα δεν είναι τόσο αξιόπιστο! Μην εμπιστεύεσαι κανένα μέντιουμ, διάμεσο ή "μάγο", ούτε βέβαια παραψυχολόγο, ψυχολόγο ή τον κάθε τυχάρπαστο απατεώνα πνευματιστή. Ως κριτήριο σοβαρότητας, ας έχεις το "χωρίς χρήμα". Αν πλήρωσες με χρήμα, τότε δεν έμαθες καμία αλήθεια...
    Σκέψου μόνο, ότι το θείο Έλεος μας προστατεύει με την λήθη των προηγούμενων ενσαρκώσεών μας, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τύψεις και ενοχές, για όσα πράξαμε στο παρελθόν. Το κάρμα θα εκπληρωθεί εν αγνοία μας.
    Τώρα επί της ουσίας της ερώτησής σου.
    Το καρμικό βάρος ενός φόνου, βαρύνει τον δράστη. Δεν είναι βέβαιο ότι το καρμικό χρέος εξιλεώνεται με αντίστοιχο φόνο του δράστη, στην επόμενη ενσάρκωση. Η "τιμωρία" μπορεί να είναι άλλης μορφής, π.χ. η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου από φόνο, η αρρώστια, η αναπηρία, κτλ.
    Το πως ακριβώς θα βιωθεί το θεραπευτικό αντιστάθμισμα της κακής πράξης, έχει "συμφωνηθεί" σε πνευματικό επίπεδο, πριν την ενσάρκωση (απλά το αγνοούμε).
    Δεν είναι δική μας δουλειά να υποκαταστήσουμε με την λογική μας, λειτουργίες που είναι σύνθετες και ανώτερες του συνειδητού μας.
    Το σκεπτικό σου, όπως και του αγαπητού Ε.Σ., ακούγεται λογικό. Αλλά είναι εικασία, που δεν επιτρέπει να γίνει πράξη.
    Τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η λογική σας για να καταλήξετε σε αυτό το απλοϊκό συμπέρασμα, είναι ελλιπέστατα. Προσπαθήσατε να εισδύσετε σε έναν χώρο που δεν γνωρίζετε, γιατί είναι περίπλοκος και περιέχει κανόνες που δεν είναι γνωστοί και καταληπτοί από το υλικό πεδίο (και την λογική των αισθήσεων).
    Για να πάρεις όμως μια γεύση όσων λέω, κάνε το εξής:
    Χαλάρωσε σε έναν ήσυχο χώρο και με κλειστά μάτια, προσπάθησε να εμβαθύνεις μέσα στο ερώτημα που θα θέσεις ξεκάθαρα μέσα στο μυαλό σου. Μέχρι εκεί, θα χρησιμοποιήσεις την λογική σου (συνειδητό). Έπειτα προσπάθησε να νοιώσεις την απάντηση, παραμερίζοντας την λογική σου σκέψη. Κάτι σαν να μεθάς και να ζαλίζεσαι. Άρχισε να βλέπεις φωτεινά χρώματα που αρχίζουν να κάνουν σχέδια μπροστά στα μάτια της φαντασίας σου. Νιώσε να έρχεται από μέσα σου όχι η απάντηση, αλλά το βάρος της απάντησης. Μην φαντάζεσαι ότι θα έχεις απάντηση σαν "ναι" ή "όχι". Θα λάβεις ένα συναίσθημα θετικό ή αρνητικό. Θα καταλάβεις τα πάντα, χωρίς να μπορείς να τα μεταφέρεις σε λέξεις. Το μήνυμα όμως θα το αντιληφθείς!
    Θα καταλάβεις ότι εκεί, τα πράγματα δεν νοούνται όπως εδώ. Γι αυτό και δεν μπορούμε να μπαίνουμε με το αδύναμο όπλο της λογικής μας, σε χώρους που κυριαρχεί το υπερβατικό.

    Ως εκ τούτου, η άποψή μου είναι πως δεν πρέπει να κάνεις καμία τέτοια πράξη, διότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τον εξιλεώσεις και ότι θα απαλλαχθείς από το βαρύ καρμικό φορτίο ενός φόνου...

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αντίθετα λοιπόν, θα μπορούσες να βοηθήσεις τον άνδρα σου (αν δεχτούμε βεβαίως την αμφίβολη υπόθεση ότι διέπραξε φόνο σε προηγούμενη ενσάρκωση) να αντισταθμίσει το μίσος που βίωσε σε εκείνη την ενσάρκωση, με το αντίθετό της, την αγάπη. Εκεί έδωσε το μίσος σε έναν άνθρωπο και του πήρε την ζωή και τώρα μπορεί να δώσει την αγάπη και την ζωή, σε έναν άλλο άνθρωπο.
    Μια φιλανθρωπία, μια ευσπλαχνική πράξη χωρίς αντάλλαγμα, ακόμα και να θυσιάσει την περιουσία του ή ότι αγαπά πιο πολύ για να ευνοήσει έναν άγνωστο άνθρωπο που υποφέρει, να απαλλάξει από τον πόνο έναν ασθενή, έναν ταλαίπωρο συνάνθρωπο! Με αυτό τον τρόπο, είναι πιθανότερο να εξιλεωθεί από το καρμικό του βάρος και εσύ που θα τον βοηθήσεις σε αυτό, σίγουρα θα σου αποφέρει θετικό κάρμα.
    Για σκέψου προς αυτή την κατεύθυνση...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για να βαλουμε λιγο μια ταξη, καθοτι η αρχικη μου τοποθετηση επι του ερωτηματος της Τατιανας ηταν καπως βιαστικη. Ισως δεν εχει και τοσο νοημα να επιστρεφουμε στα γραφομενα των Δασκαλων οπως ο Αττεσλης. Νομιζω οτι αναφερθηκαμε εκτενως σε προηγουμενες δημοσιευσεις του Λυκιου. Εξαλλου, θεωρω πως ολοι εδω μεσα βρισκομαστε σε αρκετα υψηλο επιπεδο, ωστε να κατανοουμε πως Δασκαλοι αυτου του βεληνεκους αποτελουν οδοδεικτες και σημεια αναφορας, ομως η ουσιαστικη εμβαθυνση στη Γνωση ειναι μια προσωπικη κατασταση. Νομιζω πως ολοι εδω μεσα ειμαστε ικανοι να διαχειριστουμε συνειδησιακα επιπεδα μεγαλου ευρους. Εξαλλου οπως ανεφερε και παραπανω η Ελενη, οντας συνδεδεμενοι με την Ιεραρχια, ειμαστε και προστατευμενοι.

    Κατανοω βεβαιως και τους ενδοιασμους του αγαπητου Λυκιου, οπως και τα ερωτηματα των υπολοιπων της ομηγυρης. Ωφειλουμε να εξετασουμε ενδελεχως την περιπτωση της Τατιανας και εδω ακριβως Τατιανα ισως θα επρεπε, εαν φυσικα το επιθυμεις και εσυ, να μας δωσεις περισσοτερες λεπτομερειες. Για παραδειγμα, πως ακριβως επηλθε στο συνειδητο σου η γνωση οτι οντως ο ανδρας σου διεπραξε φονο; Αποτελει προϊον δικης σου Ενθυμισης ή του ανδρα σου; Εχετε συζητησει μαζι τα οσα σκεφτεσαι και καταθετεις εδω; Δυο βασικοτατα ερωτηματα κατ' εμε για αρχη.

    Οπωσδηποτε το ζητημα του καρματος ειναι τεραστιο και αρκετα μπερδεμενο, ομως οταν η Αγαπη ειναι οδηγος, τα πραγματα γινονται απλουστερα. Τατιανα, σε περιπτωση που χρεωθεις στο καρμα σου την πιθανοτητα του φονου του, ειναι η Αγαπη σου για το ταιρι σου αρκετη ωστε να μη σε ενδιαφερει πραγματικα αυτο; Αν μαθεις οτι ναι, θα ξεπλυνεις το δικο του καρμα αλλα το δικο σου καρμα θα επιβαρυνθει, πως θα νοιωσεις αληθεια; Θα ειναι μηπως ενας παραγων αποτροπης; Με ρωτας αν θα πρεπει να υποφερει ή οχι στην περιπτωση που θα διαπραξεις τον φονο. Και εδω ειναι ενα σημειο που μαλλον θα πρεπει να το δειτε απο κοινου με τον ανδρα σου. Για παραδειγμα, γνωριζεις αν διεπραξε τον φονο που λες ο ανδρας σου σε προηγουμενη ενσαρκωση, με ευχαριστηση ή οχι; Ηταν κατι που εκανε εν πληρει συνειδησει και το ευχαριστηθηκε; Εβρισκε ενδιαφερον στο να απολαμβανει τον βασανισμο ενος αλλου ανθρωπου; Ποια ηταν τα κινητρα του; Στην περιπτωση που ηταν οντως ετσι, εισαι σιγουρη οτι θα μπορεσεις να ανταποκριθεις σε κατι αντιστοιχο; Τατιανα, θα απολαμβανεις την πραξη του φονου του ανδρος σου; Θα καταφερεις να τον κανεις να νοιωσει οπως εκεινος ο ανθρωπος που καποτε βασανισε και φονευσε ο ανδρας σου; Θα μπορεσεις να σταθεις πληρης και αποφασιστικα εστιασμενη στον σκοπο σου; Εναν σκοπο που δεν ειναι καθολου δικος σου, εναν Σκοπο μαλλον, Κοσμικης Αρμονιας, τον Απολυτο Σκοπο, την Απελευθερωση δια της Αγαπης, ακομη και αν πρεπει να βιωσεις τη Θυσια;

    Πολλα τα ερωτηματα που απορρεουν

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. .......

    Πολυ σωστα μου φαινονται οσα εγραψες αγαπητε Λυκιε.

    Ποιος ξερει τι συμφωνια εχει κανει η ψυχη πριν κατεβει, και ποσο σιγουρος μπορει να ειναι καποιος για την παρεμβαση που επιχειρει σε εναν κοσμο και μια διαδικασια θολη στους γηινους οφθαλμους;

    Δεν υπαρχει τροπος αν καποιος υποπτευεται πως ηταν φονιας, μεσω της ειλικρινους επιγνωσης και μετανοιας, να προσφερει καλυτερα ζωντανος στην ανθρωποτητα και στον εαυτο του παρά πεθαμενος;
    (χρησιμοποιω το παραδειγμα που τεθηκε οχι για να προσωποποιησω την κατασταση αλλά για να ειμαστε κοντα στην αρχικη τοποθετηση και σε καμια περιπτωση δεν κρινεται εδω η αγαπη σου προς τον συζυγο αγαπητη Τατιανα).

    Και μιλωντας για μετανοια, επειδη θεωρειται μεγαλο κεφαλαιο μαζι με την εξομολογηση, θα ηταν ισως χρησιμο να μας μιλουσες αγαπητε Λυκιε καποια στιγμη στο μελλον για το πως λειτουργει και πως μπορει ή οχι κατα τη γνωμη σου να αποσβεσει χρεη.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εν προκειμένω πολύ χρήσιμο θα έλεγα!
    Λακωνικά θα πω ότι η μετάνοια ως προϋπόθεση της συγχώρεσης είναι η κατακλείδα της Αγάπης του Θεού προς τον ατελή άνθρωπο! Το καρμικό χρέος διαγράφεται αν η μετάνοια είναι ειλικρινής, βιωματική και αμετάκλητη. Η διαγραφή γίνεται με την συγχώρεση. Όταν η μετάνοια γίνεται συνειδητά, τότε έρχεται η άφεση αμαρτιών από την Θεία Χάρη. Πέρα από την θεολογική ορολογία, το κάρμα απαιτεί διόρθωση. Η διόρθωση θα γίνει είτε εξαναγκαστικά (με επώδυνα βιώματα ως μαθήματα), είτε συνειδητά με μεταστροφή, συνέπεια της μετάνοιας (μάθημα νοητικό).
    Η μετάνοια λοιπόν, πρέπει να είναι ειλικρινής και έμπρακτη (π.χ. αποκατάσταση του λάθους) ώστε να διαγραφεί το καρμικό χρέος.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητε Ελευθερε Στοχαστη, δε νομιζω οτι ειναι σε θεση κανεις να γνωριζει με σιγουρια τις λεπτομερειες που ζητας απο την Τατιανα να σου διευκρινισει απο την παρελθουσα ζωη που μαλιστα δεν ειναι δικη της. Κι αν ειναι καποιος "σιγουρος" εχει "βοηθηθει" ειτε απο σκοτεινες δυναμεις οποτε καλα θα κανει να προσεχει τι πιστευει ειτε απο φωτεινες ενεργειες που ομως αμφιβαλλω τα μάλα οτι θα τον/την κατευθυναν ποτέ. να διαπραξει φονο ή αυτοκτονία. Και στην τελικη, αν το παρουμε ετσι τοις μετρητοις οπως το θετετε το θεμα -δηλ εδωσα δεκα μαχαιριες με ευχαριστηση, κανει να λαβαινω δεκα με τον ιδιο τροπο- θα πρεπει να ρωτησουμε αν ο δολοφονηθεις στην παρελθουσα ζωη "ηταν ετοιμος και ηθελε" να φυγει απο την ζωη οπως ειπε η Τατιανα στο σχολιο της.

    Επικίνδυνα μονοπατια ακομα και για γνωστες του θεματος.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. .......

    Αληθινή ιστορία

    Η Ευγενία ήταν μια ανήσυχη κοπέλα που από μικρή αναζητούσε πληροφορίες έξω από τα καθιερωμένα του κατεστημένου.Γι αυτό το λόγο ταξείδευε πολύ.Επισκεπτόταν Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Μνημεία και έκανε παρέα με κάθε λογής Άνθρωπο που συναντούσε στο δρόμο της, αρκεί να ένιωθε μια τάση επαναστατικού πνεύματος και νόησης.
    Πολλές φορές υπέβαλε τον εαυτό της σε δοκιμασίες, έτσι ώσθε να ξεπερνά τα όριά της, που ένιωθε ότι την εγκλωβίζουν .
    Αυτό ήταν άλλες φορές καλό και άλλες οδυνηρό.Ταλαιπωρήθηκε πολύ στο να βρεί κάποιες ουσιώδης απαντήσεις, έτσι ώσθε να ηρεμήσει λίγο στον εσωτερικό της κόσμο. Οι αλλεπάλληλες αναζητήσεις την πήγαν πρός την Ανατολή, όπου σε ένα αρκετά ορεινό χωριό κάπου στην Ινδία, ήρθε σε επαφή με κάποιον Γέροντα ο οποίος "έβλεπε" ενορατικά, τους προηγούμενους βίους των Ανθρώπων που τον επισκέπτονταν.

    Γεμάτη από δίψα να μάθει για την Ψυχή της και τους βίους της, ήταν καταιγιστική από ερωτήσεις.
    Άκουγε προσεκτικά τον Γέροντα και ταυτόχρονα ερχόντουσαν απαντήσεις στο μυαλό της, για πράγματα που έκανε στον τωρινό της Βίο,για συμπεριφορές ( εκφράσεις - αντιδράσεις ) συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο την Σοφία που διέπει τον Κόσμο που βιώνουμε.

    Σε ένα σημείο των "πρόσφατων" ιστοριών στα του Βίου της( ενσαρκώσεις ), μαθαίνει ότι είχε μια περίοπτη θέση σε στράτευμα, που σαν ένας εγωιστικός και δύστροπος χαρακτήρας ( στον συγκεκριμένο Βίο ) έκανε κακή χρήση της ιδιότητάς της, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πολύ κόσμο.

    Πάγωσε.
    Άρχισε να κλαίει με λυγμούς.

    Ο τρόπος που αφηγόταν τον Βίο της ο Γέροντας, ενίσχυαν την αίσθηση της φρίκης και της απέχθειας που ένιωθε εκείνες τις στιγμές για τον εαυτό της.

    Ο γέροντας σταμάτησε την αφήγηση και κοίταξε γεμάτος συμπόνοια την Ευγενία.

    Καθώς άρχισε λίγο ( μετά από αρκετή ώρα ) να έρχεται στα συγκαλά της, με την βοήθεια από την εκφραστική πραότητα του Γέροντα, τον ρώτησε:

    Υπάρχει σωτηρία από αυτά που διέπραξα :

    Ναί... της είπε με Αγάπη ο Γέροντας.

    Πώς ::: Είναι δυνατόν :::!

    Ναί... και είναι στην Καρδιά σου.

    Άρχισε να θεραπεύεις όλους όσους σκότωσες.


    Να γίνεις Θεραπευτής !




    Σήμερα η Ευγενία είναι Δασκάλα - Θεραπεύτρια εναλλακτικής Ιατρικής, εδώ και 30 χρόνια έχει εκπαιδεύσει πάρα πολλά παιδιά στον τομέα της εναλλακτικής θεραπείας.

    Έχει θεραπεύσει αρκετούς Ανθρώπους που από ανέκαθεν διατηρεί και οικεία σχέση μαζί τους.

    Νιώθει Αγάπη το δείχνει.. το εκφράζει και είναι πεπεισμένη ότι είναι στο σωστό δρόμο.

    Πάντα όταν κάποιος την γνωρίζει, του δίνει αμέσως αγκαλιά και γελάει σαν μωρό παιδί.




    Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω με την ιστορία της Ευγενίας είναι....


    άσε την Αγάπη να κάνει τα θαύματά της...

    και αν πιστεύεις ότι έχεις σκοτώσει πολύ κόσμο...


    άρχισε να θεραπεύεις τον Εαυτό σου... θεραπεύοντας !




    έρρωσθε και ευδαιμονείτε


    Ποιητής των χρωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ? ΧΑΧΑ!
      ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

      Διαγραφή
  22. Καλημερα. Ειναι εφικτο να επιδρασουμε με δικη μας βουληση στο καρμα? Πως ειναι δυνατο να προβλεφθει η καρμικη ανταποδωση? Νομιζω πως το να διαπραξει καποιος οτιδηποτε, με σκοπο να επεμβει στην καρμικη αλληλεπιδραση, ειναι σαν να προσπαθεις να πιασεις λαγο στο δασος, με γυμνα χερια. Και δεμενα ματια. Η λυση της μετανοιας νομιζω ειναι η μοναδικη. Η μετανοια ειναι δωρο κ ευλογια. Ας δειξουμε εμπιστοσυνη στους τροπους ανταποδοσης που εχει το Ολον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ? ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ?!?!?!
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ Η ΑΛΗΘΕΙΑ? ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΩΘΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΕΣ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΕΩΡΙΕΣ? ΤΟΣΗ ΠΕΙΘΩ ΕΧΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΣ?
    ΟΜΩΣ ΑΜΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΑΡΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ 100% ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ. ΑΡΑ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΘΕΙ Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΕΣΥ, ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΡΜΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΧΤΑΣ ΕΝΑ ΚΑΡΜΑ ΦΟΝΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΑ. ΑΜΑ ΑΥΤΑ ΔΕ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΦΟΝΟ, ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΑΛΛΟΘΙ.
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα φίλοι μου!
    Ας θυμηθούμε ένα παράδειγμα από την δική μας ιστορία, με δυο λόγια:
    Όταν οι Σπαρτιάτες πέταξαν στην πηγάδα τον αγγελιοφόρο του Ξέρξη (ναι, εκείνη η στιγμή με την κλωτσιά και το "this is Spartaaaaaaa" από του 300!), ήξεραν ότι απέκτησαν συλλογικό καρμικό χρέος ως Σπαρτιάτες, έναντι των θεών, αφού φόνευσαν έναν ακίνδυνο άνθρωπο του οποίου ο ρόλος ήταν σεβαστός και ιερός, σύμφωνα με το έθιμο, αλλά και την βούληση των θεών.
    Όταν τελείωσε ο πόλεμος και οι Πέρσες επέστρεψαν στα μέρη τους, η Σπάρτη προκειμένου να εξιλεωθεί για την πράξη, έστειλε τους δυο καλύτερους πολεμιστές της στην Περσέπολη, για να ζητήσουν από τον Πέρση βασιλιά να τους σκοτώσει. Μόλις το είπαν στον βασιλιά και εκείνος κατάλαβε ότι το κίνητρο ήταν η εξιλέωση της πόλης, αρνήθηκε να τους σκοτώσει και τους προσέφερε υλικά ανταλλάγματα, ζητώντας τους να επιστρέψουν πίσω ζωντανοί. Τελικά οι δυο πολεμιστές αυτοκτόνησαν, πιστοί στην αρχική τους αποστολή!
    Εδώ έχουμε με μια πράξη εξιλέωσης, ως αντιστάθμισμα σε έναν άδικο φόνο.
    Οι αρχαίοι γνώριζαν καλά την έννοια του καρμικού βάρους, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. Βέβαια δεν χρησιμοποιούσαν την λέξη "κάρμα" για να προσδιορίσουν το χρέος, αλλά επιζητούσαν πράξεις εξιλέωσης για να ξεχρεώσουν. Θάνατος με θάνατο!
    Η έννοια της μετανοίας και της συγχώρεσης, ήρθε μετά, με τον Χριστό.
    Τεράστιας σημασίας το μήνυμα του Χριστού. Έδειξε ότι το κρίμα δεν ξεπλένεται με το ίδιο νόμισμα, αλλά με την εσωτερική μεταστροφή (μετάνοια) που μας κάνει να αλλάζουμε ουσιαστικά και συνειδητά εντός μας. Ο μετανοών, δεν επαναλαμβάνει το λάθος του επειδή τον εμποδίζει η συνείδησή του.
    Ενώ αυτός που εξιλεωνεται με την ίδια πράξη, απλά καταστέλλεται από τον φόβο των αντιποίνων. Δεν πείθεται εσωτερικά και δεν μεταστρέφεται συνειδητά.
    Συνεπώς η συγχώρεση, η άφεση αμαρτιών, συμβαίνει αυτόματα όταν συνειδητοποιήσουμε το έγκλημα, μετανοήσουμε καικαι δεν το επαναλάβουμε πότε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προϋποθετει και απαιτει λοιπον η Αγαπη κάποια μορφή μετανοιας για να δωθει; Ειναι ο Κυριος ενας τιμωρος που δεν συγχωρει χωρις προϋποθεσεις; Τεινουμε να γινομαστε καπως δογματικοι καποιες φορες, πιστοι στο Γραμμα και στον Νομο. Τα ερωτηματα που εθεσα στην Τατιανα, δεν τα εθεσα ωστε να απαντηθουν σ' εμενα συγκεκριμενα προς ικανοποιηση της περιεργειας μου φυσικα. Τα εθεσα περισσοτερο ως μορφη προσωπικης ενδοσκοπησης οχι μονο της Τατιανας αλλα του καθενος/μιας που διαβαζει.

    Ελενη, πως εισαι τοσο σιγουρη οτι δε μπορουν να απαντηθουν αυτα τα ερωτηματα; Το εχουμε συζητησει και παλιοτερα νομιζω, οτι οι απολυτοτητες ειναι προβληματικες στο κοινο μονοπατι μας. Και επιτελους, ας επιχειρησουμε να ξεφυγουμε λιγο απο το Μανιχαϊστικο δογμα, που θελει το Φως και το Σκοτος ασυνδετα. Φως και Σκοτος αποτελουν τις δυο οψεις του ιδιου χεριου. Γιατι αμφιβαλλεις Ελενη, οτι ενδεχομενως η περιπτωση να ζητηθει απο καποιον να διαπραξει ενα εγκλημα υλικης φυσεως, δεν ειναι και απαραιτητα σκοτεινος δακτυλος; Μπορει να ειναι καποια Δυναμη Φωτος που δοκιμαζει και τεσταρει, συμβαινει συχνα. Και στην τελικη, μιλαμε συνεχως τοσο βαρυγδουπα για την Αγαπη, παντα μα παντα με Α κεφαλαιο, ποσο πραγματικα εχουμε αναρωτηθει ομως αν την υπηρετουμε; Αγω το Παν και εμεις τεινουμε να εκδηλώνουμε τις ποιοτητες Της μονον οταν και με οποιον συμφωνουμε και συμπαθουμε. Ποσες φορες Λυκιε, εχεις απορριψει ακομη κι εδω μεσα σχολιαστες; Ειναι ποιοτητα της Αγαπης η απορριψη;

    Σαφως η Αγαπη ειναι μια κατασταση του Νου, αλλα ο Νους επεται του σωματος και της ψυχης. Τελικα, που ζει η Αγαπη σας; Μεσα στα μυαλα σας, υποθετικα και με προϋποθεσεις και ορους; Εγωκεντρικα; Αγαπατε ο,τι νομιζετε πως ενεχει το Φως και δεν αγαπατε ο,τι νομιζετε πως δεν το ενεχει; Αληθεια Ελενη, ποσο ευκολα θα μπορουσες να θυσιασεις τον υλικο σου φορεα ας πουμε για την Αγαπη; Εαν φερειπειν ο σοδομισμος του θνητου σαρκιου σου, εξυπηρετουσε καποια μικρη γωνιτσα της Κοσμικης Ισορροπιας, ποσο ευκολα θα δινοσουν σε αυτο; Εξαλλου μιλαμε για ενα σαρκινο φορεα, τοσο ταπεινο και με τοσο γρηγορη ημερομηνια ληξης. Γιατι τοση ανησυχια για αυτον; Παρατηρω μια καποια αναστατωση στην περιπτωση αφαιρεσης αυτου του θνητου σαρκιου. Γιατι;
    Παραμενετε ακομη τοσο αρρηκτα δεμενοι μαζι του;

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν γνωρίζω που οφείλεται αυτή η αλλαγή ρότας στις απόψεις σου αγαπητέ Ε.Σ., αλλά γνωρίζεις πολύ καλά πόσο ανεκτικός είμαι με τους σχολιαστές, καθώς και πως διαγράφω μόνο αυτούς που ξεπερνούν τα όρια του ευπρεπούς διαλόγου. Αυτό δεν έχει να κάνει με έλλειμμα αγάπης, αλλά την αξία του μέτρου και της ευγένειας.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "αποστρέφεται την άνθρωπο και την φύση του"
      Δεν κανείς λάθη και διαγραφής οπιον δεν συμφωνεί μαζί σου πρωσάπτοντας του κοσμητικά επίθετα
      Τi να σου κάνω που σε βρίσκω σωστό σtα πολιτοκοθρησκευτικά σου φρώνηματα...

      Διαγραφή
    2. Κάνω λάθη, αντέχω την διαφωνία, δεν υβρίζω και διαγράφω όσους δεν σέβονται τους κανόνες του Κ.Δ.
      Βγες από το μικρό σου Εγώ και δες την αλήθεια κατάματα ανώνυμε.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  27. Χμ, ωστε δεν γνωριζεις. Ενταξει δεν υπαρχει και σοβαρος λογος για να γνωριζεις χαχα! Δεν απαντησες ομως αγαπητε Λυκιε στο ερωτημα μου. Ειναι ποιοτητα της Αγαπης η απορριψη; Ποια ειναι η δικη σου αποψη; Τι ειναι η αγαπη για εσενα; Ειναι κατι που λαμβανεις υπ οψην σου συνεχως, ακομη και στην παραμικρη καθημερινη δραστηριοτητα σου; Εχει γινει πραγματικα αναποσπαστο κομματι σου αυτη πανω στην οποια βασιζεται οποιαδηποτε συνειδητη η μη δραστηριοτητα σου η ειναι κατι που θυμασαι σε συγκεκριμενες καταστασεις; Για παραδειγμα μιας και αναφερθηκε το ζητημα των σχολιαστων, οταν διαγραφεις καποιον και λες οτι αυτο δεν εχει να κανει με ελλειμα αγαπης αλλα με την αξια του μετρου και της ευγενειας, τι ακριβως εννοεις; Οτι η αγαπη σε τετοια ζητηματα δεν λαμβανεται υπ οψην; Οτι λαμβανεται μεν υπ οψην αλλα η αξια του μετρου και της ευγενειας εχουν μεγαλυτερη βαρυτητα απο αυτη;

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζω, αγαπητέ Ε.Σ.; Είναι αλήθεια ότι ο μόνος που δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα για την αγάπη, είσαι εσύ. Επειδή οι δικές μου θέσεις για την αγάπη είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες, θα περιμένω να ακούσω την δική σου εμπεριστατωμένη άποψη. Άλλα άλλο είναι η άποψή μας για την αγάπη και άλλο το πόσο και με ποιόν τρόπο την εφαρμόζουμε στην ζωή μας. Αυτό έχει να κάνει με την διαχείριση του εγωισμού μας και εκεί συνίσταται η δυσκολία. Όμως η άποψή μας για την αγάπη και την δύναμή της, είναι σημαντική, διότι βάσει αυτής πορεύεται κανείς προς την κατάκτησή της. Αν δεν πιστεύουμε σε αυτήν, δεν μπορούμε να την κατακτήσουμε.
    Το θέμα της τήρησης της τάξης (παντού), είναι σύμφυτο με την Δημιουργία, συνεκτικό υλικό του οποίου είναι η Αγάπη.
    Η αγάπη δεν είναι ένα βλακώδες συναίσθημα που κάνει τον άνθρωπο παθητικό προς το κακό και την διαβολή. Είναι αυτή που πάει χέρι χέρι με την Τάξη, έναντι στο Χάος.
    Η αγάπη στηρίζει την Δημιουργία, διότι οικοδομεί την Τάξη. Το μίσος διαλύει την συνοχή της Τάξης, προκαλεί την καταστροφή και επιστρέφει στο αρχικό Χάος.
    Ως μικρογραφία λοιπόν της Τάξης, η τάξη μέσα στον χώρο μας είναι αναγκαία για να υπάρχουν οι διάλογοι. Οι διάλογοι εδώ, είναι ο σκοπός του Κ.Δ. Επειδή ο διάλογος διεξάγεται από ποικίλες προσωπικότητες που η κάθε μια διαφέρει από την άλλη στις ιδέες και τις απόψεις, πρέπει να τηρείται μια ισορροπία ώστε να μην καταρρεύσει αυτή η διάθεση.
    Αν ο καθένας αρχίζει μιαν αήθη επίθεση στον άλλον, επειδή διαφωνεί μαζί του ή επειδή διασκεδάζει με το να προσβάλλει τους άλλους, τότε ο διάλογος [πάει περίπατο και θα δημιουργηθεί ένα πεδίο μάχης και ύβρεων, που δεν ταιριάζει στο ύφος του Κ.Δ.
    Επειδή είμαι εγώ που δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο και έθεσα το σκοπό του, διατηρώ το δικαίωμα να επιβάλω τους κανόνες του ευπρεπούς διαλόγου, κατά την κρίση μου. Μέχρι τώρα το ιστολόγιο καταφέρνει να κρατά ένα καλό επίπεδο, όντας φιλόξενο στον οποιονδήποτε σέβεται την φιλοξενία μας.
    Όπως κι εσύ δεν θα δεχόσουν στο σπίτι σου κάποιον υβριστή, όχι διότι θα τον μισήσεις αλλά για να διαφυλάξεις την αξιοπρέπειά σου και την οικιακή σου ειρήνη, ταυτόχρονα του περνάς το μήνυμα ότι η διαβολή αποκρούεται, όπως το καλό αποκρούει το κακό.
    Η αξία του μέτρου (και συνεπώς της ευγένειας) δεν σταθμίζεται με άλλες αξίες για να δούμε ποια είναι η βαρύτερη. Το "μέτρον άριστον" είναι μια τεράστια αξία, η οποία μας προστατεύει από την υπερβολή και το άκρο. Η ύβρις είναι παρεκτροπή. Γι αυτό και πάντα την ακολουθεί η Νέμεσις προκειμένου να την ισορροπήσει. Η αγάπη λοιπόν, δεν έρχεται να καταργήσει τις υπόλοιπες αξίες ή την νομοτέλεια.
    Το να αποκρούσεις την ύβρη λοιπόν, είναι κίνηση αγάπης προς την νομοτελειακή Τάξη.
    Αυτός που εκδιώκει την αγάπη από μέσα του, είναι ο υβριστής. Ο υβριστής απαξιώνει την δική του αξία, δεν έχει αξιοπρέπεια. Η αγάπη πρέπει να στρέφεται και προς τα μέσα και προς τα έξω μας. Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τους άλλους.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μη αντιστειναι τω πονηρω, Λυκιε. Ισως να ειμαι ο μονος που δεν εχει μιλησει ακομη για την αγαπη, επειδη ακριβώς την έχω αναγνωρισει! Διαφωνω στο κατακτητικο της οπως το οριζεις. Μια τετοια αποψη δημιουργει χασμα και αποσταση απο κατι που οπως λες παει χερι χερι με την Ταξη και τη Δημιουργια. Πως ειναι δυνατον η αγαπη να ειναι κατι μακρυνο που πρεπει να κατακτηθει, οταν αποτελει τον συνδετικο κρικο της Δημιουργιας και οταν ολοι μας αποτελουμε κομματια αυτης; Σαφως και δεν ειναι ενα ακομη συναισθημα, ειναι η βασικη Αρχη της Εκδηλωσης. Εντυπωση μου κανει ο επιμονος διαχωρισμος που θεωρεις οτι υπαρχει αναμεσα στο Χαος και στην Ταξη. Μα μεσα στο Χαος βρισκονται ολα τα υλικα εκ των οποιων επερχεται η εκδηλωμενη Ταξη. Αρα μεσα σε αυτο βρισκονται και τα πρωταρχικα υλικα της αγαπης. Καμια Ταξη δε θα μπορουσε να επελθει αν οι χαοτικες ενεργειες δεν "αποφασιζαν" να αυταποδειχτουν μεσω της υλικης εκδηλωσης τους.

    Ναι, η αγαπη στηριζει τη Δημιουργια, αλλα η Δημιουργια αποτελειται απο πολυμορφια, οπως θα συμφωνεις και εσυ, βρισκομαστε εξαλλου στην καταλληλη δημοσιευση περι αυτης. Δε νομιζω οτι το μισος διαλυει τη συνοχη της Ταξης, αντιθετως αποτελει ακριβως την αναγκαια τριβη για περαιτερω εξελιξη της, οπως και καθε φαινομενικα αρνητικο συναισθημα. Στον βουδισμο λεγεται οτι οι κοσμοι της κολασεως ειναι εκεινοι μεσα στους οποιους τελειται η εξελιξη, εν αντιθεσει με τους παθητικους κοσμους του παραδεισου, στους οποιους βασιλευει η στασιμοτητα της Δημιουργιας. Και εσεις σα να κοιτατε σε καθρεπτη, ονομαζετε το δεξι αριστερο και το αριστερο δεξι.

    Λυκιε φιλε μου, σε εκτιμω το γνωριζεις αλλωστε. Δε νομιζεις ομως πως ολα αυτα τα δογματικα κλισε που εκφραζεις συχνακις, τα διπολικα μιμιδια της θρησκειας, δεν εχουν να προσφερουν απολυτως τιποτα στο σημερα, καθοτι αποτελουν στοιχεια μιας καποιας παλιας ενεργειας, η οποια εκδηλωθηκε, απετυχε και ηρθε η ωρα της να αποχωρησει; Ιδιως αυτη η τελευταια προταση σου, εν τη πραξει θα πρεπει να σου πω οτι ελαχιστη βαση εχει. Πολλες φορες συμβαινει το ακριβως αναποδο. Ανανεωσου, φιλε μου. Το απαιτουν οι καιροι που ερχονται. Εχεις αναλογιστει ποτε οτι αυτος ο συντηρητισμος που σε διεπει ειναι ακριβως και η μεγαλυτερη τροχοπεδη σου για παραπερα;

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Έγραψες επίσης ότι ο νους έπεται της ψυχής και του σώματος. Όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Το σώμα έπεται της ψυχής, η οποία έπεται του νου! Ο νους (το πνεύμα δηλαδή) είναι ανώτερο, άφθαρτο και αθάνατο, ενώ η ψυχή ακολουθεί και είναι θνητή. Στο τέλος ακολουθεί το κατώτερο σώμα, το οποίο φθείρεται και αποθνήσκει στο υλικό πεδίο. Μα πως τα μπέρδεψες έτσι αγαπητέ Ε.Σ., αφού αυτά τα γνωρίζεις πολύ καλά;
    Όμως σου βγάζω κίτρινη κάρτα για όσα είπες στην αγαπητή μας Ελένη περί σοδομισμού. Θα έλεγα ότι αγγίζει τα όρια του χυδαίου, διότι πρόκειται για προσωπική ερώτηση και όχι για γενίκευση. Άλλο μια γενική αναφορά στον σοδομισμό ως ενίσχυση του επιχειρήματός σου (αν και ολίγον άκομψο παράδειγμα) και άλλο να το προσωποποιείς, πράγμα που προκαλεί νύξη και προσβολή μιας κυρίας.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .....

      Και γι αυτό έπρεπε να το σβήσεις Αγαπητέ Λύκιε !

      και το συγκεκριμένο μήνυμα και τώρα αυτό το δικό σου...

      αναμένω με εκτίμηση.


      "όταν διορθώνεις ένα λάθος παύει να είναι λάθος"

      εκ του ιδίου


      Ποιητής των χρωμάτων

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ ΠτΧ, υπάρχει λόγος που διατήρησα τα σχόλια αυτού του διαλόγου. Ο λόγος θα γίνει εμφανής σύντομα. Η προσβολή όμως, απαντήθηκε και δεν αφέθη να πλανάται αδικαίωτη.
      Κάντε λίγη υπομονή και θα απαντηθούν τα προφανή ερωτήματα...
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    3. .....

      Έχω κατανοήσει Λύκιε,

      δεν είναι αυτός που είναι

      και είναι και βιαστικός.



      Ποιητής των χρωμάτων

      Διαγραφή
  31. Το Χάος και η Τάξη είναι σαφώς διαχωρισμένα, όχι ως προς την ιδιοσυστασία τους, αλλά ως προς την κατάστασή τους. Να, τα συστατικά είναι τα ίδια, αλλά η διαφορά είναι ότι στο Χάος είναι ακατάστατα, ασύνδετα, αδιαμόρφωτα, ανενεργά και συνεπώς ανεκδήλωτα, ενώ στην Τάξη, όλα ταχτοποιούνται, ταξινομούνται και διαμορφώνουν τον συντεταγμένο κόσμο της Δημιουργίας. Έτσι δημιουργήθηκε ο κόσμος των μορφών, από τον οποίο επέρχεται η αυτεπίγνωση του Όλου.
    Τα πρωταρχικά υλικά του Χάους, είναι άχρηστα στην κατάσταση που βρίσκονται.
    Για παράδειγμα όσα σταφύλια και να φας, δεν πρόκειται να έχεις την γεύση του οίνου. Για να γευθείς τον οίνο, θα πρέπει τα σταφύλια να ζυμωθούν με τα ένζυμα (αγάπη) και να μεταλλαχθούν σε οίνο.
    Αυτός είναι ο λόγος που επιμένω να διαχωρίζω το Χάος από την Τάξη. Αυτός είναι και ο ρόλος της Αγάπης, μέσα στην Δημιουργία.
    Τώρα αν αυτά που λέω είναι δογματισμοί της θρησκείας και συντηρητισμός, μόνο εσύ θα είσαι σε θέση να τα συνδέσεις.
    Αν η ανανέωσή μου, θα πρέπει να περιλαμβάνει στρέβλωση της πραγματικότητας, τότε ...ας παραμείνω "συντηρητικός"!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αναλογίζομαι όμως όσα είπες περί "μιμιδίων θρησκείας" και περί "κάποιας παλιάς ενέργειας" η οποία εκδηλώθηκε, απέτυχε και ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Τι ακριβώς εννοείς, ποια είναι η παλιά ενέργεια που εκδηλώθηκε, πως απέτυχε και γιατί πρέπει να αποχωρήσει;
    Επίσης η τελευταία μου πρόταση, την οποία βρήκες ανεδαφική ήταν πως: "Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τους άλλους".
    Γιατί πιστεύεις ότι δεν ισχύει;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οχι δε νομιζω οτι εχω μπερδευτει, ισως να εχεις μπερδευτει εσυ και να το προβαλεις σε εμενα. Αν δεν υπηρχαν τα φθαρτα και θνητα σωματα και οι ψυχες που φερουν, κανενας Νους δε θα αποκτουσε "υποσταση". Για την ακριβεια μονον απορροες αυτου γινονται γνωστες μεσω των υπολοιπων. Οτιδηποτε βρισκεται σε σημειο ακινησιας και μη φθαρτοτητας, δεν γειωνεται. Ποσω δε μαλλον στο βασιλειο του Μορφεα, αυτο των μορφων, της μαγια που λενε στην ανατολη, της ψευδαισθησης δηλαδη που καποιοι αναδεικνυουν σε θεσφατο. Ποσο αστειο αληθεια.

    Δειχνεις να ενοχληθηκες απο το ερωτημα μου προς την Ελενη, ωστοσο γνωριζεις καλως οτι αναποφευκτα μεσα στη ροη του διαλογου, εφοσον ειμαστε ατομα που φερουμε ονοματα, καποια πραγματα θα φανουν οτι γινονται επι προσωπικου χωρις να ειναι απαραιτητα ετσι. Με εντυπωσιαζει δε, αυτο το μπαλατζαρισμα σου, κατα το οποιο αλλες φορες μιλας για τη σημαντικοτητα του να αποδεσμευτουμε απο την προσωπικοτητα και το εγω μας, ενω καποιες αλλες λαμβανεις αρκετα σοβαρα αυτα τα μηδαμινα και ανευ σημασιας προσωπικα ζητηματα. Εισαι σιγουρος Λυκιε οτι εχεις αποδεσμευτει απο αυτα τα κατωτερα προϊοντα της μορφης; Η μηπως σου αρεσει τοσο πολυ η ζεστη αγκαλια του Μορφεα; Θα ενοιωθες καλυτερα αν εστρεφα το ερωτημα σε εσενα; Θα θυσιαζοσουν Λυκιε για τον απωτερο σκοπο της Αγαπης, αν αυτη απαιτουσε απο εσενα να σοδομιστεις; Θελω να πιστευω οτι δε θα παρεξηγηθεις, νομιζω οτι το επιπεδο ολων εδω μεσα ειναι αρκετα πανω απο ευθιξιες τοσο κατωτερων ενστικτων.

    Γνωριζω τη διαφορα του Χαους απο την Ταξη. Μαλιστα εν αρχιν ην το Χαος, Λυκιε. Και εγω αποδιδω παντα σεβας και τιμη σε οτιδηποτε φερει την Αρχη. Εσυ; Ελκυεσαι περισσοτερο απο τα δευτερευοντα θεωρωντας αχρηστα τα πρωτα; Και το ονομαζεις αυτο πραγματικοτητα; Μια πραγματικοτητα ως αυτεπιγνωση του Ολου στο βασιλειο του Μορφεα. Ποσο χαριτωμενο αληθεια!

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν αμφισβητείται η σπουδαιότητα του σώματος στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου και η συμμετοχή του στην αυτεπίγνωση του Όλου. Το θέμα είναι στην ιεράρχηση που θέτεις και που θέτω. Το πνεύμα-νους προϋπάρχει του σώματος. Το πνεύμα-νους υπάρχει και χωρίς σώμα και ψυχή. Το ανάποδο δεν συμβαίνει. Συνεπώς στην ιεράρχηση των πραγμάτων, ο νους βρίσκεται σε ανώτερο πεδίο της ύπαρξης από την προβολή του (το σώμα μας), στο κατώτερο υλικό. Ο νους έχει ανάγκη να προβληθεί στο υλικό πεδίο για να αποκτήσει την γνώση, αλλά αυτό δεν τον θέτει υπό του σώματος. Το σώμα είναι ο φορέας του νου και όχι ο νους φορέας του σώματος. Είναι σαν να λες, ότι τα πόδια ορίζουν το σώμα και όχι το κεφάλι.

    Στην δεύτερη παράγραφό σου, διαστρεβλώνεις περίτεχνα εντελώς ξεχωριστές έννοιες, που μου θυμίζει δικολαβία. Εντελώς άλλο πράγμα η περιστολή του εγωισμού μας και άλλο η διαφύλαξη της προσωπικής μας αξιοπρέπειας. Κάπου δυσκολεύεσαι να διακρίνεις τα όρια του ενός με του άλλου. Δεν παλαντζάρω εγώ γιατί είμαι σαφής. Μάλλον εσύ συγχέεις σκόπιμα διαφορετικές έννοιες για να δικαιολογήσεις την δεικτική σου διάθεση. Αυτό βέβαια δείχνει ότι η ζεστή αγκαλιά του "Μορφέα", εναγκαλίζει περισσότερο εσένα μιας και δεν κρύβεις την συμπάθειά σου στην ερπετική σου φύση και την απέχθεια στην ανώτερη.
    Θα σου θέσω κι εγώ μια ερώτηση, χωρίς ελπίζω να σε προσβάλλω:
    Θα θυσίαζες την αγάπη σου για το ερεβώδες Χάος, αν έπρεπε να κριθείς για την υποκρισία και την δολιότητα στην ζωή σου;
    Ελπίζω ότι το επίπεδό σου είναι ανώτερο από την ευθιξία που θα μπορούσε να σου προκαλέσει.

    Στην τρίτη παράγραφο, αγαπητέ ...Ε.Σ., τον "εν αρχίν ην το Χάος" το έγραψες λάθος. Γράφεται "εν αρχή ην το Χάος" και η λέξη "αρχή" δεν ερμηνεύεται ως "άρχων" αλλά ως σημείο εκκίνησης. Ο Ησίοδος στην Θεογονία, λέει την φράση "ἤτοι μὲν πρώτιστα Χάος γένετ΄", με την έννοια ότι αρχικά ήταν το Χάος και έπειτα επήλθε η Τάξη (Γαία). Το ότι το Χάος προϋπήρχε της Δημιουργίας, δεν είναι λόγος για να το τιμούμε, διότι περιείχε αδιαμόρφωτη ουσία, δηλαδή τίποτα. Το Χάος είναι το απόλυτο μηδέν. Αν εσύ δίνεις αξία και τιμάς το Μηδέν, εγώ προτιμώ να τιμώ την Μονάδα, το Εν! Το ένα είναι η ανυπαρξία και το άλλο η ύπαρξις. Η πραγματικότητα ανήκει στον κόσμο του υπαρκτού και όχι στον κόσμο του ανύπαρκτου.
    Πως θα περιγράψεις την πραγματικότητα στο ανύπαρκτο, εφόσον εκεί δεν κινείται, δεν συμβαίνει και δεν υπάρχει απολύτως τίποτε. Η πλήρης ακινησία, είναι στο Χάος αγαπητέ!
    ΛΥΚΙΟΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας και τα σχόλια που κάνατε για να μου απαντήσετε όλοι. Τελικά ο Λύκιος με κέρδισε με τα λόγια του. Έπεσα σε παγίδα του μυαλού και της απάτης άλλων ανθρώπων που πήραν λεφτά για να κοροϊδέψουν. Είμαι ανόητη που έδωσε βάση σε απατεώνες στα λεγόμενα τους. Πραγματικά αγαπώ τον άνδρα μου και είναι πολύ καλός άνθρωπος και καλός πατέρας και σύζυγος. Είχαμε μπει σε μια ομάδα πνευματικής αναζήτησης στο Αιγάλεω και εκεί μας είπαν για το κάρμα και τις προηγούμενες ζωές μας. Αλλά δεν ξέραμε να σκεφτούμε έτσι όπως μας τα είπες Λυκιε. Σήμερα λοιπόν, πήρα το ταμπλετ ανα χείρας και τους το έδειξα. Μόλις είδα να δαγκώνονται και να κομπιάζουν και να μην ξέρουν να απαντήσουν, τότε τα κατάλαβα όλα!! Αυτοί μας οδήγησαν να σκεφτούμε το ξέπλυμα του χρεους με φόνο. Λύκιε σε ευχαριστουμε για το άνοιγμα των οφθαλμών μας. Την Κυριακή θα μετανοήσουμε στην Θεια Κοινωνια.
    Τα σέβη μας
    Τατιάνα Χωματά- Αριστείδης Καλατζόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ιεραρχιες, διπολισμοι, απολυτοτητες. Εισαι τοσο σιγουρος για ολα, ποιο το νοημα να εξηγεις και να εξηγω; Παρα ταυτα, δεν απαντησες στο ερωτημα μου, προτιμησες να αμυνθεις δειλα μιμουμενος εμενα :-) Ακινησια στο Χαος; Νομιζω οτι χρειαζεσαι λιγες θετικες επιστημες εν προκειμενω. Γεια σου Λυκιε. Νομιζω οτι δε θα επιχειρησω τριτη φορα... Εφοσον η δευτερη ηταν περισσοτερο απογοητευτικη απο την πρωτη, υποθετω πως η τριτη θα σπασει τα κοντερ χαχαχχαχαχα! Σε αφηνω στην ψευδαισθηση της πραγματικοτητας σου. Οι καιροι που διανυουμε ειναι καιροι ξεκαθαρισματων, ο,τι βρηκε ο καθενας βρηκε. Η εστιαση οφειλει να εμμενει σε οσα επιθυμει και αποφασιζει να κρατησει, στα ομοηχα του δλδ, στα ομοδονητικα. Τσαο τσαο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Και ο καταχθονιος έλαβον τελος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αγαπητή Τατιάνα, χαίρομαι που βρήκες την απάντηση στο ερώτημά σου. Χαίρομαι που συνειδητοποίησες πόσο εύκολα μπορεί κανείς να παρασυρθεί όταν εισέρχεται απροετοίμαστος σε χώρους που πουλάνε πνευματισμό και την συναφή κουλτούρα. Έκανες πολύ καλά που μας επισκέφθηκες και μπορείς να παραμείνεις στην παρέα μας για να συμμετέχεις στις συζητήσεις μας, ...ανέξοδα!

    Ανώνυμε-πολυεπώνυμε, είδες ότι δεν σου αρνήθηκα τον διάλογο και είδα πόσο ανάγκη τον είχες.
    Θα ακούσω την συμβουλή σου για τις θετικές επιστήμες, μπας και βελτιώσω τις γνώσεις μου λιγάκι. Λες ότι δεν απάντησα στο ερώτημά σου και εγώ νόμιζα ότι εσύ δεν απάντησες στα τόσα δικά μου. Λυπάμαι που σε απογοητεύω διαρκώς. Είναι φαίνεται, διότι δεν είμαστε ομοδονητικοί ή ομόηχοι! Παρόλα αυτά αγαπητέ μου κράτα μικρό καλάθι, διότι τα πάντα ρει και ουδέν μένει. Κάποια στιγμή εύχομαι να συγκλίνουμε και να συμφωνήσουμε.
    θα σου δώσω κι εγώ με την σειρά μου μια συμβουλή:
    Να ακούς και τις άλλες φωνές μέσα σου.
    Τσάο!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Το προγραμμα μου σχεδον καθε Τεταρτη ειναι τετοιο που δεν μου επετρεπε να απαντησω στον Ελευθερο Στοχαστη. Επιπλεον δεν ξερω και αν θελω να απαντησω κατι αυτη τη στιγμη ή αλλη στιγμη. Σιγουρα ειναι τοσα αυτα που ξετυλιχτηκαν στα σημερινα σχολια που δεν εχει νοημα να μιλησω βεβιασμενα. Αλλωστε, επειδη απο την σκεψη μου περνανε και απαντησεις που απο την ηθικη νοημοσυνη μου δεν εγκρινονται, και επειδη ο τροπος που προσπαθω να απευθυνομαι στους αλλους ειναι οσο το δυνατον αυτος που θα ηθελα να μου απευθυνονται, προτιμοτερη για μενα η σιωπη.
    Εχω την αναγκη να ευχαριστησω τον Λυκιο, οχι τοσο επειδη "προστατευει" στο μετρο που κρινει εμενα προσωπικα, (το ιδιο πραττει προς οποιον ενδεχομενως χρειαζεται "υπερασπιση") όσο επειδη η σταση του και ο τροπος που εκφραζει τις αποψεις του τον τιμουν κατα την γνωμη μου.
    Θα αισθανομουν ωστοσο πολυ καλυτερα χωρις την χρηση κιτρινων καρτων με αφορμη νυξεις στο προσωπο μου, αγαπητε Λυκιε.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κι επειδη ξαναδιαβαζοντας καταλαβα....θα πω πως καλως δεν βιαστηκα να απαντησω....

    Χτες βραδυ ειδα στο ονειρο μου, να μου ραβουν το στομα με κλωστη...

    Και να κλεισω λεγοντας, πως οτι γινεται γινεται για καλο μια και ο διαλογος του Λυκιου με τον πολυεπωνυμο ειχε πολλα θετικα να δωσει.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .....

      Να ξέρεις Ελένη

      ότι σε χαίρομαι.....

      θα σου αφιερώσω ένα οπτικοακουστικό, να το βάζεις που και που ( αν θέλεις )και να χορεύεται με τις αισθήσεις σας, ( ειδικά τα πρωινά ) εσύ και το Παλικάρι σου.


      https://www.youtube.com/watch?v=T1fVIbLm7TY



      έρρωσθε και ευδαιμονείτε


      Ποιητής των χρωμάτων

      Διαγραφή
  42. Να ηξερες ποσο με συγκινεις Ποιητη...

    Ειμαι σιγουρη οτι η καρδια σου ειναι ενα λουλουδι πιο ευωδιαστο και απο την αυρα που αφηνει ο Χρωματιστος σου Λογος...

    Νιωθω ηδη πλουσιοτερη εξαιτιας των καινουριων μου Φιλων στον Κ.Δ. και ειμαι ευγνώμων στη "Μοιρα" που με εφερε αναμεσα σας.

    Η χαρα ειναι δικη μου,

    https://www.google.gr/search?q=υποκλιση+γυναικας&client=ms-android-om-lge&biw=360&bih=513&tbm=isch&prmd=ivn&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwiVs7bUpJ3QAhVMCsAKHYMTBpM4ChD8BQgFKAE&dpr=2#tbm=isch&q=lady+bowing&imgrc=swNJy40SM3lFoM%3A

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .....

      Ελένη...


      http://www.ekklisiaonline.gr/media/k2/items/cache/c9ad9cf720110ec2a8bc20798032309b_XL.jpg


      Καλημέρα όλη μέρα !


      Ποιητής των χρωμάτων

      Διαγραφή
  43. ΧΜΜ! ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΠΟΛΥΕΠΟΝΥΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΟΕΟ?
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .....


      Το Νού σου Αρκτούρε,

      μην "ακουμπάς" σπόρους του φθόνου, που πέταξαν αδιακρίτως ανάμεσά μας.


      Τα χείλη σου όσα κι αν πούν
      κι αν με κακολογούν
      όμορφα λόγια
      για μένα το ξέρω
      πάλι θα ξαναπούν


      έρρωσο


      Ποιητής των χρωμάτων

      Διαγραφή
    2. έρρωσο λένε οταν καπιος είνε ά'ρρωστος

      Διαγραφή
  44. ΑΛΗΘΙΝΕ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΤΙ ΕΓΙΝΕΣ, ΖΕΙΣ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ?
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πολυεπωνυμε σχολιαστη,

    Το γεγονος οτι ασχολεισαι τοσο πολυ με τον Κ.Δ. εστω και με αυτον τον άρρωστο τροπο, φανερωνει πως καπου σε μια γωνια του σκοτεινιασμενου σου μυαλου, υπαρχει ενα φωτακι που ελκεται προς το Φως. Εισαι εξυπνος αλλά οχι οσο νομιζεις γιατι πραγματικα ξυπνιος/εγρηγορος ειναι αυτος που εχει πιασει το νοημα και καλλιεργεί την Αρετη αδιαλειπτως. Εν τω μεταξει δεν εχεις καταλαβει οτι "πειραζοντας" μας, μας συσπειρωνεις περισσοτερο. Εχε στο νου σου πως ενδομυχα και σε καποιο ασυνειδητο επιπεδο ο σπινθηρς σου επιθυμει να πετυχει αυτο που το Συνειδητο σου αγνοει.

    Οσον αφορα την εκφραση της αγαπης μου προς τον Κ.Δ. και οσους τον απαρτιζουν, να εισαι βεβαιος οτι δε θα άλλαζα ουτε ενα κομμα.

    Καλημερες.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. .....


    Αγαπητέ Λύκιε,

    σχετικά με την ολοκλήρωση του "μηνύματος" πρός το αίσιο τέλος του,

    Εύγε !

    Και για εσένα χαίρομαι...



    έρρωσο


    Ποιητής των χρωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΕΓΩ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΕΠΩΝΥΜΟ ΝΑ ΤΟΝ ΜΙΜΕΙΤΑΙ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ. Η ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΥΕΠΩΝΥΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Ή ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΙΜΙΘΗΚΕ Ο ΠΟΛΥΕΠΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΔΛΔ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΒΑΛΙΤΣΑ. ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΜΙΚΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΑΧΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
    ΑΓΑΠΗΤΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΝΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΠΕΡΔΕΨΙΑ ΣΟΥ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΤΕ ΚΑΘΑΡΙΖΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΜΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΤΡΩΓΕ, ΘΑ ΚΑΤΕΛΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΖΟΥ ΣΤΑΝΤΑΡ!!!!! ΚΑΙ ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΟΥΖΟΥ, ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!
    ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΙΑΤΣΟΥ ΡΕΙΚΙ ΓΙΟΓΚΑ ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΕΣ ΤΑΡΩ ΑΣΤΡΟΛΟΓΕΣ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΕΣ ΚΑΛΤ ΚΤΛ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΜΕΝΤΙΟΥΜ!!!!ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ!!!!!ΧΑΧΑΧΑΧ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ!!!!
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Χαρισμένο στον Ποιητή Των Χρωμάτων.
    Μόλις το διάβασα και σε σκέφτηκα.

    Κάτι επικίνδυνα κομμάτια χάος είναι η ψυχή μου
    που έκοψε με τα δόντια του ο Θεός
    Άλλοι τα τριγυρίζουν πάνω σε σανίδια
    τα δείχνουν
    τα πουλάνε
    τ'αγοράζουν

    Εγώ δεν τα πουλώ

    Οι άνθρωποι τα κοιτάζουν
    με ρωτάνε
    άλλοι γελάνε
    άλλοι προσπερνάνε

    Εγώ δεν τα πουλώ

    Κάτι επικίνδυνα κομμάτια - Μίλτος Σαχτούρης

    Carol Huxley (noname)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΒΡΕ ΔΕΣΠΟΙΝΑ? ΠΑΛΙ ΑΛΛΑΞΕΣ ΟΝΟΜΑ?
      ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

      Διαγραφή
    2. .....

      Ευχαριστώ πολύ Δέσποινα,

      καθότι οι μέρες που διανύω είναι "πολύπλοκες", το χρειαζόμουν.( Εκτός Κ.Δ. )

      Ως μήνυμα ενθύμισης ήσουν αρκετά εύστοχη.

      Άσε που μου διέφυγε το γεγονός ότι είσαι η Δέσποινα ως noname ( Μην με παρεξηγήσεις τα "βραχυκυκλώματα"... βλέπεις ).



      Και επειδή αναφέρθηκε αρκετά η συνείδηση...

      να σου χαρίσω με την Αγάπη μου πολυπυροΗλιακά ΑιθεροΝοητικά λουλούδια !


      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/9f/48/6c/9f486c13971293fee1d21c315ecb8603.jpg


      Είναι "συστημένο"... (να το πω λαικά ) για πάρτυ σου !



      έρρωσθε και ευδαιμονείτε


      Ποιητής των χρωμάτων

      Διαγραφή
    3. Επειδή πρώτη φορά παίρνω συστημένο για πάρτη μου, είναι φυσικό, νομίζω, να μην απαντήσω αλλά να το απολαύσω. Ίσως όλοι περιμένουμε μια απάντηση όταν στέλνουμε τον ουρανό με τ' άστρα. Και μάλιστα εδώ, στον χώρο του Καταχθόνιου Δαίμονα έχω διδαχθεί την αβροφροσύνη και την θερμή ανταπόκριση. Αλλά έχω μάθει επίσης να αποδέχομαι και την ιδιαίτερη φύση μου. Και είμαι ..αγρίμι. Ωστόσο, και μετά από την μακρά αυτή και ίσως ακατανόητη εισαγωγή, θα δοκιμάσω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

      Carol

      Διαγραφή
  49. Στο παρον ποστ εκτυλιχθηκε ενας πολυ ενδιαφερον και πολλαπλα χρησιμος διαλογος για ολους μας. Ευχομαι ολοι μας να "πηραμε", οσες συνειδητοποιησεις ειχε να μας προσφερει. Τις αντιληφθηκαμε αραγε, "ακουσαμε" ή "ειδαμε" οσα χρειαζομασταν να δουμε; Ειναι μια ευκαιρια να τεσταριστουμε. Καταρχας θελω να σ' ευχαριστησω Στιλπ για την πολυ καλη μιμηση που εκανες στην διαδικτυακη μου περσόνα. Ηταν ομολογουμενως πολυ καλη, δεν αμφεβαλα ποτέ για την ικανοτητα σου. Πώς σου φανηκε; Πώς την βρηκες; Ισως να δειχνει υπερβολικα "πολιτικα ορθη" αλλα εχει ενα ιδιαιτερο βαρος. Η ονομασια "ελευθερος στοχαστης" ειναι ιδιοτητα, επομενως ο φερων την ονομασια οφειλει να τηρει αυτην την ιδιοτητα. Νομιζω πως το "στοχαζειν"(το απαρεμφατο ειναι κουλ) το καταφερες σε ενα ικανοποιητικο βαθμο, αλλα το "ελευθερα στοχαζειν"(ωστε να ειναι αποτελεσματικο) το καταφερες; Ησουν ελευθερος των πεποιθησεων σου; Αφησες την λογικη σου ελευθερη να σε οδηγησει στο συμπερασμα ή προσπαθησες να την "κανεις" να χωρεσει στο ηδη διαμορφωμενο απο πριν συμπερασμα σου; Το βρηκα χρησιμο να σε βλεπω να φορας το προσωπειο της περσονας αυτη, διοτι μου εδωσε προοπτικη. Παρατηρησα για παραδειγμα πως το "πλατιασμα" εκτος θεματος ειναι βαρετο εαν δεν καταληγει σε καποιο εφαρμοσιμο "δια ταυτα".

    Ειδα την απαντηση που εδωσες στην Τατιανα "πως μαλλον θα της χαριστει" και παρολο που σε βοηθησα με την ερωτηση ως ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, "Στοχαστή, γιατί να σου χαριστεί; Μπορείς να μας εξηγήσεις το σκεπτικό σου;" το απεφυγες εντελως. Εχεις την ικανοτητα μεν, αλλα δεν βλεπω την διαθεση να ακολουθησεις το δυσκολο μονοπατι του ξεβολεματος στο οποιο και εμεις πασχιζουμε. Χρειαζονται και τα δυο αν θελει ο Θησεας να μην χαθει στο λαθυρινθο, διοτι οι αποφασεις που θα πρεπει να λαβει μονο ευκολες δεν ειναι.

    Δεν ξερω τι να πρωτοσχολιασω διοτι τα θεματα ηταν πολλα. Νομιζω πως με αφορμη την εμφανιση και την απορια της Τατιανας θα πρεπει να συζητησουμε το καρμα. Λυκιε εσυ εισαι ο μαεστρος, οποτε θεσε το ως θεμα. Δεν μπορει να συμβαινει τετοια χειραγωγηση οπως αυτη που συνεβη στην Τατιανα. Ας αποπειραθουμε να το λυσουμε. Ναι, η μετανοια ειναι κλειδι, αλλα δεν εχει σχεση με την θρησκευτικη μετανοια, διοτι ειναι αυστηρα εσωτερικη διαδικασια. Μετα-νοηση σημαινει μεταστροφη του τροπου νοησης, αλλαγη νοοτροπιας και οχι απλα λυπαμαι και παρακαλω για συγχωρεση, δεν ειναι μετανοια αυτο. Σαφεστατα, δεν νοειται ως καρμικη δικαιοσυνη η λογικη του οδοντα αντι οδοντος, οφθαλμο αντι οφθαλμου. Μπορει να συμβαινει με την λογικη πως ο τιμωρουμενος θα αντιληφθει την ζημια που επεφερε ως παθων πια, και ισως συνετιστει, αλλα δεν ειναι ο κανονας. Επισης, δεν καθεται ο Θεος απο πανω σαν φυλακας και επιβλεπει αν τηρειται η ποινη. Εμεις την φερουμε μεσα μας, επομενως μπορουμε να σταματησουμε την αναπαραγωγη της.

    Η φωτιση ειναι μια κατασταση που αν επελθει, σβηνει καθε καρμα, ακριβως γιατι ο φωτισμενος εχοντας δει και αποκτησει την σοφια απο τον ανωτερο νοητικο κοσμο, παυει να αναπαραγει την τιμωρια του με το να μην πραττει με τροπο ωστε να τιμωρειται. Το καρμα ειναι σαν τα βασανα, μαλιστα η λεξη στα ινδικα προφερεται "βασανα".(με προφορα ου-άσανα). Καθισταται επομενως ορατο πως το καρμα ειναι ενας εσωτερικος αυτοματοποιημενος προγραμματισμος μας. Δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να τον τηρουμε και να ειμαστε δεσμιοι του.

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ομως το καρμα του καθενος ειναι βαθια ατομικο, αλλο αν υπαρχουν και συλλογικα καρματα κατα πως υπαρχουν και συλλογικες ευθυνες. Η αρρωστια για παραδειγμα ειναι μια μορφη πιο αμεσου καρματος. Τι θα κανεις αν με αγαπας, θα μου παρεις την αρρωστια; Εαν δεν ξερεις τι κανεις, τοτε δεν κανεις τιποτα για να μην τα κανεις χειροτερα. Τουλαχιστον αυτο. Το θεμα ειναι να εντοπιστει ο λογος και να συνειδητοποιηθει. Ειχε δικιο ο Στιλπ που ρωταγε "γιατι εγινε ο φονος;" Εαν υπαρχει μισος, αυτο ειναι πιο επικινδυνο και απο το φονο. Ενα τοσο εντονο συναισθημα υπερβαινει την διαρκεια της ζωης ενος ανθρωπου και τον κραταει εγκλωβισμενο στο αιθερικο. Αυτο πρεπει να αντιμετωπιστει και να απαντηθει. Γιατι υπαρχει αυτο το μισος; Το σιγουρο ειναι παντως Τατιανα, πως η πραξη που σκεφτοσουν ηταν απο τα χειροτερα εγκληματα που θα μπορουσες να κανεις και στους δυο σας. Η ζωη του ανδρα σου δεν ειναι δικια σου για να την αφαιρεσεις. Ουτε καν η δικια σου ζωη δεν ειναι μονο δικια σου για να την αφαιρεσεις. Οι συνεπειες μιας τετοιας πραξης ειναι τουλαχιστον αβυσσαλεα λυπη.

    Ειχα αναφερει και καποιες προυποθεσεις στο προηγουμενο αναψυκτηριο, τις αντιγραφω εδω, αν και νομιζω πως θελουν μια αναθεωρηση
    1. Εχει παρει το μαθημα του ο παθων; Εχει κατανοησει τον λογο που υποφερει; Αν οχι, τελεία. Παμε να τον βοηθησουμε να καταλαβει. Αν ναι, παμε παρακατω.
    2. Μπορω να αντεξω το βαρος αυτο; Αν οχι, τοτε μαλλον ακυρο. Γιατι δεν ειναι ορθον, να αδικουμε τον εαυτο μας. Αγαπη σημαινει σε αγαπω οσο και εμενα, αλλιως δεν νοειται αγαπη, ειναι εξαρτηση και προσπαθεια να ζησω μεσα απο σενα. Αν ναι, τοτε παμε παρακατω.
    3. Εχει αποπληρωσει ηδη καποιο μερος των χρεων του; Αν οχι, ακυρο.Αν ναι, παμε παρακατω.
    4. Ποιος ειναι ο πραγματικος λογος που επιθυμω να του παρω το καρμα; Αν οι λογοι ειναι εγωισμος, να δειξω πως ειμαι κατι σπουδαιοτερο απο αυτο που ειμαι, να εντυπωσιασω, να δειχτω, να αυτοκαταστροφω για παρτη του,να νιωσω λιγο καλυτερα εγω με τον εαυτο μου(σαν αντισταθμισμα αλλων) ή ενα σωρο αλλοι κατωτεροι λογοι, τοτε ακυρο. Εαν ο λογος ειναι συννομος με τους ανωτερους κοσμους και δεν πληρειται κανενα απο τα αλλα κριτηρια, τοτε προχωραμε.

    Η αγαπη τωρα ειναι κατασταση της ψυχης. Φυσικα και η απορριψη δεν ειναι ιδιοτητα της αγαπης. Η αποδοχη ανευ κρισης ή προσδοκιας ειναι ιδιοτητα της αγαπης. Το ανοιγμα ειναι ιδιοτητα της αγαπης. Απο εμας εξαρταται. Οι αλλοι απλα μας ξυπνουν την ικανοτητα αγαπης. Να αγαπας σημαινει να αφηνεσαι ολοκληρωτικα. Ο οργασμος για παραδειγμα ειναι αποτελεσμα του αφηνεσθαι (let go). Φαινεται ξεκαθαρα ποσο η αγαπη ως αφηνεσθαι επιτρεπει να πλημμυριζομαστε απο ανωτερες ενεργειες. Το να αφεθεις ομως σε κατι λαθος, μπορει να σημανει την καταστροφη σου. Αρα, πρεπει να αγαπαμε και τον εαυτο μας και να μην δεχομαστε την μειωση του απο αλλους. Ενας κανονας ειναι πως αυτοι που αξιζουν την αγαπη μας, σχεδον ποτέ δεν μας την ζητανε. Ερχεται φυσικα, μας την προσφερουνε και τους την προσφερουμε επισης. Δεν μπορει να υπαρχει καμια ιδιοτελεια ή αναμονη ανταποδοσης ή οφελους, διοτι τοτε δεν μιλαμε για αγαπη αλλα για εμπορικη συναλλαγη συμφεροντων.

    ΥΓ1. Λυκιε, ευχαριστω πολυ για τον "διαλογο"!
    ΥΓ2. RedVeil, ωραια επραξες και "πατησες ποδι"

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα δεν πρεπει να υπαρχει "στοχαζειν". Μονο "στοχαζεσθαι"

      ΕΣ

      Διαγραφή
  51. λοιπον λοιπόν, θα πω μερικα τελευταία πραματακια κι όποιος καταλάβει κατάλαβε... καταρχίν, δεν εχω καμμία απολύτως σχέση με κανέναν άλλον σχολιαστή εδώ μέσα... το πώς βρέθηκα στον χώρο σας έγινε τυχαία τρόπον τινά... συνειδητά δε θα επέλεγα να βρεθώ εδώ, δεν είναι προσωπικό, δεν γνωρίζω κανέναν σας... το πώς και για ποιον λόγο κινείται ο καθένας μέσα στο δίκτυο μπορεί να διαφέρει... άλλος έχει ανάγκη την επικοινωνία, άλλος ενδιαφέρεται να βρει ομοϊδεάτες επειδή προφανώς δεν τους έχει στον σάρκινο κόσμο... το δικό μου ενδιαφέρον είναι αποκλειστικά συνδεδεμένο με την ανθρώπινη συνείδηση... αυτή με ενδιαφέρει, αυτην ερευνώ άτυπα, με τρόπους που δεν είναι μέηνστρημ και δεν χρειάζομαι και να τους αναλύσω... συγκεκριμένα τώρα για εδώ, ξαναλέω χωρίς να αφορά προσωπικά κανέναν σας, η φιλοσοφική σας κατεύθυνση δεν είναι κάτι νέο για μενα, το έχω ξαναδει πολλές φορές κυρίως στον σάρκινο κόσμο και κατα δεύτερον στον ψηφιακό... για τα δικα μου δεδομένα (το τονίζω αυτό) άτομα σαν εσάς απλώς φτάνουν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο στους διαλόγους και στους τρόπους τους, το εχω δει να επαναλαμβανεται άπειρες φορές... δε διαφωνώ και αντιλαμβανομαι πλήρως ότι το κάθε μονοπάτι ταιριάζει και σε αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες, το συγκεκριμένο σε μενα δεν ταιριάζει και το εχω αναλύσει διεξοδικά με πάμπολλους τρόπους, εξ ου και απολυτα συνειδητα δε θα επέλεγα να συμμετέχω με τους όρους σας εδώ μέσα... απο την άλλη καλώς καταλαβατε κάποιοι ότι άτομα σαν εμένα κατ ουσίαν βοηθάνε άτομα σαν εσάς στην πορεία σας, κάποιοι άλλοι θα με πληρώνανε για να βρεθώ στην παρέα τους και να τους δωσω μπουστ συνειδησιακό, τα γνωρίζω πριν απο εσάς όλα αυτά... το προβληματικό σημείο είναι ότι δεν υφίσταται δούναι-λαβείν, υφίσταται μόνον δούναι, ξαναλέω για τα δικά μου δεδομένα, είναι μια κατάσταση που την εχω ζησει πολλες φορές... αναγκαιότητες για να βρω αλλα άτομα σε διαδικτυακο επίπεδο ωστε να συζητησω σωψυχα μου ή φιλοσοφικά ζητήματα που με απασχολούν δεν έχω, δοξα τω λουσιφέρι έχω δίπλα μου ανθρώπους που με καλύπτουν σ' αυτό, καταλαβαίνω ωστόσο όπως ειπα παραπάνω τέτοιες αναγκαιότητες απο άλλους, δεν τις κατακρίνω, απλώς ξεκαθαρίζω τη θέση μου για να δειτε κάποιοι ότι ενδεχομένως τα πράγματα να έχουν πολλες παραμέτρους, συνεχίζω να σας βοηθάω δλδ... βλέποντας και τα μπλόγκια που παρακολουθείτε καθώς και τη θεματολογία τους, επιβεβαιωνομαι περισσότερο ότι συνειδητά δε θα επέλεγα να βρεθώ εδώ... το ενδιαφέρον μου αφορά αποκλειστικά μικροομάδες σε sub-culture επιπεδο και το πώς συνειδησιακά "δουλεύουν" γύρω από την όποια φιλοσοφία τους... ιδιως ατομα που δύσκολα θα ειχα επαφή στον σάρκινο κόσμο ωστε να εχω αποψη μεσω της επικοινωνιας μαζι τους για τον τομεα που με ενδιαφέρει, οπως πχ. ειναι κάποιες υποκατηγορίες εθνικοφρονων, φερνω ενα παραδειγμα... τωρα εδω εσεις οπως ειπα ειστε μια κατασταση που την εχω δει πολλες φορες, οι παγιωμένες αντιλήψεις και οι μορφές ακαμψίας στον συγκεκριμένο δρόμο που ακολουθείτε δεν έχουν πολλά να δώσουν στον τομέα που με αφορά, ωστόσο το δοκιμασα, ισως επειδη ειχα πολυ καιρό να το δοκιμάσω, παρα ταύτα νέα δεδομένα δεν υπήρξαν, αντιθετως υπήρξε επαναλειψιμότητα... το ομοηχο που ανεφερα ειναι πολυ σημαντικο, προσωπικα ειμαι καλυμμένη απο δαύτο, οσοι δεν ειστε στον σαρκινο κοσμο καλυμμένοι ή είστε αλλά σας ενδιαφέρει για κάποιους λόγους και η ψηφιακή αντιστοιχία του για την προσωπικη σας εξέλιξη, γνωμη μου ειναι ότι καλύτερα θα κανετε να ειστε εστιασμένοι σ' αυτο, δεν προκειται περί συμβουλής, δεν δίνω ποτέ συμβουλές χωρίς να μου ζητηθεί... αυτα ειχα να πω, να ειστε ολοι καλα και καλη συνεχεια ευχομαι στην πορεια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το δελφικο παραγγελμα διδασκει "Τυχη, μη πιστευε". Ισως λοιπον να μην ηταν και τοσο τυχαιο οσο νομιζες που "βρεθηκαμε" και συζητησαμε. Μπορει να υπηρχε καθοδηγηση ανωθεν ωστε και να λαβεις και να δωσεις, στοιχεια χρησιμα για την κοινη μας εξελιξη. Προσωπικα προσπαθω οσο μπορω, τουλαχιστον να μην φανω "κλειστος" σε ενα τετοιο ενδεχομενο και χαθει η δυνατοτητα. Νομιζω ολων το ενδιαφερον, σιγουρα εμενα, ειναι η αναπτυξη της συνειδησης. Αυτος ο δρομος εχει προαπαιτουμενο την αρετη, διοτι οδηγει σε επικινδυνες ατραπους, και ο αιθερικος κοσμος δεν προσφερεται για τουρισμο.

    Το σιγουρο ειναι πως εαν υποτιμας τους συνομιλητες του και κρινεις πως δεν εχουν κατι να σου δωσουν, ακομα και τον Βουδα να συναντησεις, θα του ριξεις ακυρο. Επισης, ακομα και αν οντως δεν ειχεις κατι να λαβεις παρα μονο να δωσεις, πρεπει να γνωριζεις πως δεν μπορεις να ανεβεις παραπανω, εαν πρωτα δεν βοηθησεις καποιον αλλο να φτασει σε παρομοιο επιπεδο με εσενα. Ετσι παει η "δουλεια".

    Τελος, εαν θελεις να δεις αν υπαρχει κατι, τολμησε να δειξεις εσυ πρωτα κατι. Αντιλαμβανεσαι φανταζομαι πως δεν συζητιουνται παντα ολα ανοιχτα

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε απολύτως τίποτα εξ άνωθεν :) βλέπεις με την έξαρση του διαδικτύου, δόθηκε σε πολλούς η δυνατότητα να παίξουν τον ρόλο του ψηφιακού "μάγου" με εργαλεία την "ψηφιακή όραση" όπως την ονομάζω εγώ, την προσβασιμότητα δλδ με τεχνολογικά μέσα σε συνδέσεις και μηχανήματα συγκεκριμένων ή μη ατόμων, και κάποιες φορές μέσα στα υπόλοιπα, λινκαρίσματα συγκεκριμένων ιστότοπων ωστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον και να δώσουν αζιμούθιο σε συγκεκριμένα άτομα, για τα οποία θεωρούν ότι έχουν ολοκληρωμένη άποψη βλέποντας απλώς ψηφίδες τους και μάλιστα πολλές φορές ψηφίδες τους που επιλέγουν οι άλλοι να τους δείχνουν :) θα πρέπει να σου πω ότι συγκεκριμένα τη δικια σου περσόνα δεν τη μελέτησα, ποτέ δεν το κάνω αυτό, λειτουργώ αυθόρμητα αρχικά, σε περίπτωση που βρω κάτι ενδιαφέρον που να αφορά τον τομέα μου, ενδεχομένως να λειτουργήσω με πρόγραμμα... δεν κατάλαβες όμως πραγματικά τι είπα παραπάνω, ξαναλέω δεν έχω λόγους να προτείνω ή να δώσω απόψεις σχετικές με τον προσανατολισμό σας και τα ζητήματα που σας απασχολούν, ξαναδές το λίγο αυτό, ιδιως το σημειο για τους λόγους που ωθούν άτομα να κινούνται διαδικτυακά... είναι ιδιαίτερα πολωμένη η σκέψη σας, οι βάσεις σας στηρίζονται σε διπολική οπτική, έχετε παγιώσει τα φώτα τα σκοτάδια τις αρετές τις μη αρετές τις υποτιμήσεις τις υπερτιμήσεις τα καλά τα κακά τις ιεραρχίες τις τάξεις τα χάη και τα μάη... ξαναλέω δεν επικρίνω σε προσωπικό επίπεδο κανέναν και να θέλω δε μπορώ δεν γνωρίζω κανέναν εδώ, αναφέρομαι ΠΑΝΤΑ στον προσανατολισμό και την κατευθυνση σας που μου είναι τόσο οικεία, ας μην επαναλαμβάνομαι... δεν ξερω τι προσδοκίες έχετε από τις ψηφιακές σας επαφές, ενδεχομένως κάποιοι να θεωρείτε ότι έχουν μεγαλύτερη βάση από τις σάρκινες, οτι μπορείτε να ανελιχθείτε μέσα από διαδικτυακούς διαλόγους, εχω συναντήσει άτομα που νομίζουν ότι μπορούν ακόμη και να μυήσουν κόσμο ψηφιακά με τεχνολογικά τεχνάσματα που αναγουν σε άνωθεν κατευθύνσεις, για μενα όλα θεμιτά, αλλά η ουσία είναι να γνωρίζει ο καθένας τι θέλει, τι χρειάζεται, ποιοι οι λόγοι για το οτιδήποτε κάνει και κυριως να εχει πάντα κατα νου οτι ο ψηφιακος κοσμος ειναι απλά ένα κομμάτι της πραγματικότητας, μια οψη μη ολοκληρωμένη, επικουρικη της σάρκινης πραγματικοτητας, δευτερευουσα :) θεωρω επισης μεγάλο ατου και αυτο αποχτιέται με την εμπειρία, το να μπορεί ο καθένας να ψυχανεμίζεται και να αντιλαμβάνεται το ομοηχο ή μη καθώς και το τι μπορει να αποκομίσει και να δώσει ή μη ανα περίπτωση... γι αυτο λοιπόν στοχαστή, μην χάνεις χρόνο με το να μου υποδεικνύεις θέματα και οπτικές που τις γνωρίζω πολυ καλά... ισως να ηταν περισσότερο σώφρον να επικεντρωθείς στα ζητηματα προς αναλυση με τους ομοϊδεατες σου που σας εδωσα, συγκεκριμένα εγω δεν εχω κάτι άλλο να σας προσφέρω και ουτε και το επιθυμώ, γνωριζω καλώς να διαχειριζομαι την ενεργεια μου κατα το δοκουν και κυριως κατα την προσωπικη βούληση και θέληση μου...

      Διαγραφή
  53. ΜΟΝΟ Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΤΙΛΠ. ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ. ΑΜΑ ΠΩ ΟΤΙ Ο ΣΤΙΛΠ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΩΣΦΟΡΙΣΤΗ-ΣΑΤΑΝΙΣΤΗ ΘΑ ΤΟ ΘΕΩΡΙΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΩ ΜΠΑΝ? ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙ-ΑΡΕΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ. ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΛΥΚΙΟΣ ΑΛΛΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Ο ΣΤΙΛΠ. ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΔΟΥΝΕ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ? ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ Ο ΣΤΙΛΠ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ. ΟΠΩΣ ΗΡΘΕ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ ΜΕΙΝΑΜΕ, Η ΣΧΕΔΟΝ!! ΚΑΙ ΛΕΩ ΣΧΕΔΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΗΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ. Ο ΑΝΩ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΣ.... Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΑΝ ΠΩ "ΣΤΟ ΚΑΛΟ" ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ Ο ΕΩΣΦΟΡΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΟ"!!!!
    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Μερικες φορες οι ανθρωποι κραταμε αποστασεις για να προστατευσουμε το Εγω μας με τον κινδυνο να παγιωθουμε σε ενα ψυχρο προσωπειο.
    Αλλες φορες πεφτουμε χωρις διχτυ προστασιας και "κινδυνευουμε να κλαψουμε λιγο αφηνομενοι στην εξημερωση" (Μικρος Πρίγκηπας).
    Υπαρχει και η χλιαρη σταση, ουτε ζεστη ουτε κρυο, που αναδυει συνηθως μια γκριζα ουδετεροτητα την οποια δεν θα χαρακτηριζα μεσοτητα.
    Σε ολα αυτα ερχεται να κρατησει ισορροπιες η ΔΙΑΚΡΙΣΗ του παρατηρητη.
    Με την τριβη, την εξασκηση, τις βουτιες κ τα πεταγματα που τολμησες ή δειλιασες να κανεις, ακονιζεις την παρατηρητικοτητα σου στις αντιδρασεις σου. Ναι μαθαινεις και απο την δειλια σου τις συνεπειες της οταν λιγο λιγο ανοιγουν οι οφθαλμοι. Η καθυστερηση στη μαθηση προκαλειται επειδη αδυνατουμε να συνδεσουμε τα κομματια του παζλ στο ΤΩΡΑ. Επειδη το παρα-αφηνουμε να γλιστρα μπρος και πισω. Μαθαινεις εσενα μεσα απο σενα κ μεσα απο τους αλλους(κοινωνια προσωπων) που σε δονουν στη συχνοτητα της Κλιμακας της Αγαπης. Μα ειναι η Αγαπη Κλιμακούμενη; Ειναι Μια παντα Ιδια ή παντα Εξυψουμενη; Εμεις παντως παμε βημα βημα. Ψαχουλευτα.

    Μετα-νοηση λοιπον. Δεν καταλαβαινω Ε.Σ. γιατι μειωνεις την αξια της μεσα απο τη "θρησκευτικη" προσεγγιση. Ποιος λεει πως η "θρησκευτικη"(τα εισαγωγικα γιατι διαφωνω με τον διαχωρισμο) μετανοια ειναι λυπη και παρακληση ετσι απλα; Δεν νοειται ποτέ "θρησκευτικη" μετανοια στερουμενη απο το βαθος της μεταστροφης της νοησης οπως λες. Μα σαφως η Πιστη ειναι μια βαθυτατα εσωτερικη διαδικασια. Εκτος αν αναφερεσαι στους φαρισαϊστες θρησκευομενους που βολευνται να βαυκαλιζονται.

    Σαρκινο φοριο.
    Η φροντιδα του οχηματος που φερει την ψυχη ειναι επιτακτικη αν θελει κανεις να τον βγαλει ασπροπροσωπο μα και να τον διευκολυνει στον αγωνα της τρισυποστατης φυσης μας για ανοδους. Οσον αφορα τον θανατο της σαρκας ειναι το σκαλοπατι για να παμε παρακατω. Το δυσκολο κομματι που καμια φορα σκεφτομαι παρο'οτι δεν εχω παιδια ακομα, ειναι να φευγουν τα παιδια πριν τους γονεις τους. Κοινως, δε θα ηθελα να φυγω πριν τους γονεις μου. Αλλιως καλως να ορισει την στιγμη που η ψυχη εχει προεπιλεξει. Κατι ξερει Εκεινη που εγω δεν θυμαμαι αλλα εμπιστευομαι τη θεληση της...

    Τελος, δεν εχω να αποδειξω κατι στους αλλους σχετικα με το σε ποιο σημειο μπορω να φτασω για την Αγαπη. Ετσι κι αλλιως δεν γνωριζω τα ορια μου. Καθε μερα δοκιμαζονται. Μα και παλι.....εχω εμπιστοσυνη.....Και γιαυτο, χαρά.

    Ελενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Το βαθυ προβλημα της θρησκευτικης μετανοιας ειναι πως μετανοια εννοειται η καθολικη μεταστροφη απο την υλη στο πνευμα, η ολικη αποκηρυξη της υλης. Αυτο ειναι ολοκληρωτικα λαθος, διοτι ο ελληνικος τροπος ειναι ο δυισμος, δεν αρνειται την υλη, τουνταντιον προσπαθει να την εξυψωσει και να της δωσει νοημα μεσα απο το πνευμα.

    Αν δεχτουμε πως ισχυει αυτο που λες, πως η θρησκευτικη μετανοια συνοδευεται απο μεταστροφη της νοησης, τοτε θελω να μου βρεις ενα παραδειγμα, ακομα και φανταστικο. Το λαθος εδω βρισκεται στο εξης. Ο μετανοων αναγνωριζει τα "αμαρτηματα" του και νιωθει συντετριμμενος εσωτερικα, οποτε αποχωρει. Δεν καταλαβαινει ομως ποιο ειναι το "αμαρτημα" συγκεκριμενα. Τι εκανε δηλ λαθος. Δεν κατανοησε την ουσια του λαθους του. Εαν δεν εχει παρει το μαθημα του ο παθων, τοτε η αυτοσυντριβη του δεν εχει κανενα νοημα.

    Ειναι σαν να παει ενας στην αστυνομια και να πει "Βαλτε με μεσα, ειμαι ενοχος". Η αστυνομια φυσικα και δεν θα τον τιμωρησει, αν δεν βρει και ταυτοποιησει το εγκλημα του. Ο τυπος ομως επιμενει "Εχω κανει ολα τα εγκληματα, ειμαι αναξιος, δεν αντεχω αλλο, τιμωρηστε με". Δεν εχει νιημα η τιμωρια, αν δεν εχει κατανοηθει το λαθος, ή αν δεν γινεται με τετοιο τροπο ωστε να συνειδητοποιηθει το λαθος, και ετσι δουλευει το καρμα, με τροπους πολυπλοκους μεν, αλλα προς αυτον τον σκοπο δε. Η εκκλησια τον αποδεχεται και του λεει "Μετανιωσε και συντριψου και ο θεος θα σε συγχωρησει" Μπουρδες. Η αστυνομια θα πει "Ποιο ειναι το εγκλημα σου, συγκεκριμενα". Θα τον υποχρεωσει να το αποδειξει πως αυτος το εκανε, να δωσει πληροφοριες πειστικες.

    Η μετανοια ειναι ο τροπος αποφυγης του καρματος, αλλα ο μονος τροπος ειναι να κατανοησεις τη λαθος νοοτροπια για να την αλλαξεις. Αν δεν καταλαβαινει κανεις πού βρισκεται το λαθος, τοτε τιποτα δεν επιτυγχανεται

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Η ασθενεια ειναι μια μορφη αμεσου καρματος. Αρρωσταινουμε για καποιο λογο. Εαν σταματησουμε να αναπαραγουμε την νοοτροπια που σχηματιζει αυτην την ασθενεια, τοτε "γιατρευομαστε". Επομενως, παρατηρουμε πως μια γενικοτερη διαθεση αλλαγης νοοτροπιας δεν βοηθαει και πολυ αν δεν γνωριζουμε ποια ειναι η λαθος νοοτροπια και κατ' επεκταση γιατι ειναι λαθος και ποια η σωστη. Στην τυχη δεν γινονται αυτα.

    Ωστοσο, εχω παρατηρησει ενα "κανονα" που συνηθως κανει την δουλεια. Αν και φαινεται παραλογο, χρειαζεται να προχωρησουμε στο επομενο βημα, το οποιο θα τολμουσαμε εαν δεν αντιμετωπιζαμε το προβλημα που αντιμετωπιζουμε. Ενω η λογικη πορεια των πραγματων λεει, πρωτα αντιμετωπιζουμε το προβλημα και μετα προχωραμε, πολλες φορες η πραξη και το αλμα στο επομενο βημα, παρασερνουν και προκαλουν καταστασεις που επιδρουν ακυρωτικα στο να συντηρουμε το προβλημα μας. Αυτο, σε περιπτωση που ταχουμε βρει σκουρα

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αγαπητε Ε.Σ,

    Θα συμφωνησω με το δευτερο σκελος του σχολιου σου. Ουσιαστικα θα περιοριστω να πω πως Εν τω εργω (ενεργεια) δημιουργεις και μεταμορφωνεις την πραγματικοτητα σου και οχι στην αδρανεια. Οποτε σίγουρα το να εισαι σε κινηση βοηθαει να συμπαρασυρει και να κατα-φερει το αποτελεσμα που επιδιωκεις ακομα κι οταν ολα ειναι μαυρα. Οταν μαλιστα ο νους τρεχει ενα προβληματικο προγραμμα στο παρασκηνιο ψαχνωντας λυση κι εσυ του έχεις δωσει καινουριο παιχνιδι στο προσκηνιο να ασχολειται, πολλες φορες προκυπτουν συνισταμενες και 'φλασιες' που δεν τις φανταζοσουν πριν στην θαλασσοπλημμυρα σου. Εξαρταται βεβαια και απο τον επεξεργαστη που διαθετεις. Και τη θεληση να μην το βαζεις κατω. Το εχω δοκιμασει φοιτητρια στην Αθηνα, με ψυχοσωματικα συμπτωματα που τα εφερα τουμπα κλείνοντας την πορτα και ΟΧΙ τα ματια, οταν με επισκεπτονταν. "Μαυρο εσυ; Ασπρο εγω!" μονολογουσα....Και συνεχιζα την καθημερινοτητα μου προσθετωντας πινελιες ζωης... Εδω θα προσθεσω κι ας ακουστω "θεουσα" πως η μελετη της Καινης Διαθηκης μιση ωρα την ημερα μαζι με προσευχη εκανε κι αυτη το θαυμα της. Συν τη Αθηνα.....

    Τωρα, οσον αφορα την μετανοια, παλι δεν καταλαβαινω γιατι νομιζεις πως η συντριβη απο μονη της ειναι θρησκευτικη επιταγη που δεν χρειαζεται να συνοδευεται απο την διαδικασια που περιγραφεις, δηλ την μετα-νοηση. Καταρχας, για να φτασει να πει καποιος 'μετανοιωνω για την πραξη μου' παει να πει πως εχει αναγνωρισει το αρνητικο προσημο που φερει και προφανως το εχει συγκρινει και αντιδιαστειλει με το αντιπαλο δεος. Γιατι εχεις βαλει την υλη και την σαρκα στο διπολο; Φυσικα και συμπορευονται στο γηινο πεδιο. Η καταστολη του ενος απο τα δυο είθισται να δημιουργει..."ψυχωσεις" να το πω; Κλειδι παλι για την μετανοια ειναι η ΔΙΑΚΡΙΣΗ του πότε ο ανθρωπος αμαρτανει... Αλλη μεγαλη κουβεντα αυτη... Αν σε προβληματιζει το τελετουργικο του "Πηγαινε παιδι μου και μην ξαναμαρτησεις. Προς το παρον συγχωρεθηκες..."(απλοϊκά μιλωντας), νομιζω αντιλαμβανομαστε ολοι πως δεν ειναι τοσο απλο οσο βολευει να το αναγαγουν καποιοι(κληρικοι κ λαϊκοί) για να ξεμπερδευουν. Αυτη ειναι εξωτερικη θρησκευτικοτητα για τους τυπους. Οτι δινεις παιρνεις. Κι οτι ψαχνεις βρισκεις.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υ.Γ. Αγαπητε Λυκιε, προσεξα καθυστερημενα το νεο αναψυκτηριο...Ο,τι θες να μεταφερθει...

      Διαγραφή
  58. Δεν πειράζει, συνεχίστε στο νέο Αναψυκτήριο.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Δικό μας παιδί φενεσε "ρε γαμώτο" σε παραξηγησα? Λες.....,

    Si Know Me.... (Συγνώμη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Δεκτή η συγγνώμη, ασχέτως αν είμαι δικό σας ή όχι.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ήθελα να πω ότι συγχωρώ όσους ζητούν συγγνώμη, χωρίς να εξετάζω αν με αποδέχονται ή όχι. Ήθελα δηλαδή να απομονώσω την έννοια της συγχώρεσης από αυτήν της εύνοιας.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.