Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ο Μύθος της Επίπεδης Γης

Πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος κι έπειτα ο Αναξίμανδρος, ο Πυθαγόρας και ο Παρμενίδης υποστήριξαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Περίπου δυο αιώνες αργότερα, ο Αριστοτέλης επιβεβαίωσε και πειραματικά τις φιλοσοφικές θέσεις των προγενέστερων, όπως...




Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι είχαν βέβαια την πεποίθηση ότι η Γη είναι επίπεδη και κέντρο του σύμπαντος. Από τον Ζ’ π.κ.ε. αιώνα, σοφοί παρατηρητές ανέτρεψαν την άποψη αυτή.


Πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος κι έπειτα ο Αναξίμανδρος, ο Πυθαγόρας και ο Παρμενίδης υποστήριξαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Περίπου δυο αιώνες αργότερα, ο Αριστοτέλης επιβεβαίωσε και πειραματικά τις φιλοσοφικές θέσεις των προγενέστερων, όπως άλλωστε αργότερα και ο Αρχιμήδης.
Στο παραπάνω βίντεο ο Michael Stevens του Vsauce μας παρουσιάζει τη δική του ματιά για την επίπεδη Γη.


Μύθος της επίπεδης Γης;

Η πεποίθηση ότι ο μεσαιωνικός Χριστιανισμός πίστευε σε μια επίπεδη Γη αναφέρεται ως «Μύθος της επίπεδης Γης». Το 1945, ο Σύλλογος Ιστορικών (Historical Association) της (Μεγάλης Βρετανίας), το είχε αναφέρει σε ένα φυλλάδιο σχετικά με κοινά σφάλματα στην ιστορία ως δεύτερο από 20.

Ο μύθος ότι οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη εγγράφηκε στη λαϊκή φαντασία τον 19ο αιώνα, κυρίως χάρη στην δημοσίευση του έργου φαντασίας του Washington Irving «Η ζωή και τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου» το 1828.

Αν και η υπόθεση της επίπεδης Γης έχει από καιρό γενικά απορριφθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν περιστασιακά σύγχρονοι υποστηρικτές της υπόθεσης. Σήμερα, τα μέλη της Οργάνωσης «Επίπεδη Γη» είναι πεπεισμένα ότι αφού οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την επιφάνεια της Γης ως επίπεδη, γιατί να μην είναι κιόλας;

Η οργάνωση πιστεύει ότι η Γη δεν είναι σφαίρα, όπως αποδεικνύουν τα επιστημονικά δεδομένα ή ακόμα οι φωτογραφίες από το διάστημα, αλλά πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει κατασκευάσει η NASA και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι ίδιοι αγνοούν ηθελημένα τόσο τις ιδέες του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και αστρονόμου Αρίσταρχου του Σάμιου όσο και το έργο του Κοπέρνικου, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που μίλησαν για ηλιοκεντρικό σύστημα και σφαιρική Γη, ο ένας στην αρχαιότητα και ο άλλος στους νεότερους χρόνους, πολύ πριν εμφανιστεί η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος στον χάρτη.

Το παράξενο είναι ότι η εν λόγω οργάνωση κερδίζει συνεχώς νέα μέλη. Από το 2009 μετρά 200 νέες εγγραφές κάθε χρόνο. Οι άνθρωποι που γίνονται μέλη της στην πλειοψηφία τους είναι Αμερικανοί και Βρετανοί. Η σύγχρονη εκδοχή του Flat Earth Society χρονολογείται από τις αρχές του 1800, όταν ιδρύθηκε από τον Samuel Birley Rowbotham (Άγγλος εφευρέτης).

Οι απόψεις του Samuel Rowbotham βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε βιβλικά κείμενα. Το σύστημά του, που ονομάζεται Zetetic Astronomy, αναφέρει ότι η γη είναι ένας επίπεδος δίσκος με κέντρο τον Βόρειο Πόλο και οριοθετείται κατά μήκος της νότιας άκρης της από ένα τείχος πάγου ύψους 40 μέτρων, με τον ήλιο, το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα άστρα μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης. Μετά το θάνατο του Rowbotham το 1884, οι οπαδοί του Zetetic Astronomy ίδρυσαν την Παγκόσμια Εταιρεία Zetetic.
Κι όμως, γυρίζει

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι προχώρησαν ακόμα περισσότερο και υποστήριξαν ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Αντίθετα με τα όσα πίστευαν ως τότε, οι Πυθαγόρειοι αποδείξανε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο. Ο Ηρακλείδης ο Ποντικός και κυρίως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (320 – 250 π.κ.ε.) είναι οι πρώτοι που συνέλαβαν τη μεγάλη αλήθεια. Όμως, ο Αριστοτέλης είχε αντίθετη αν και λανθασμένη άποψη κι αυτή επικράτησε, αφού αυτή βόλευε τότε τους χριστιανούς. Ο Σταγειρίτης δίδασκε πως η Γη είναι μεν σφαιρική αλλά στέκει ακίνητη στη μέση του στερεώματος. Ο Πυθαγόρας τον 6ο αι. π.κ.ε. ανέφερε ότι όλα τα ουράνια σώματα ήταν σφαιρικά.Όμως, έχει αναφερθεί ότι ο Πυθαγόρας συμπέρανε από το σφαιρικό σχήμα της έκλειψης της σελήνης, ότι η Γη δεν μπορούσε να είναι ούτε επίπεδη ούτε κυλινδρική, παρά μόνο σφαιρική.

Στα μέσα του Β’ μ.κ.ε. αιώνα, ο Πτολεμαίος Κλαύδιος συστηματοποίησε τις ως τότε αντιλήψεις παρασιωπώντας τις θέσεις των Πυθαγόρειων φιλοσόφων. [2] Γι’ αυτόν, η Γη είναι μια ακίνητη σφαίρα στο κέντρο του κόσμου κι όλα τα άλλα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω της. Οι φανατικοί χριστιανοί δέχτηκαν πως το σύστημα του Πτολεμαίου συμφωνούσε με τις γραφές και πολέμησαν λυσσαλέα κάθε αντίθετη άποψη. Για περίπου 1500 χρόνια, όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει την ακινησία του πλανήτη Γη, εθεωρείτο αιρετικός κι αντιμετώπιζε το ανάθεμα της Εκκλησίας τα βασανιστήρια και την φωτιά της την Ιεράς Εξέτασης.

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος γεννήθηκε στην Πολωνία, στις 19 Φεβρουαρίου του 1473. Ξόδεψε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σπουδάζοντας νομικά, αρχαία ελληνικά και αστρονομία, την οποία αγάπησε με πάθος. Έφτιαξε ένα μικρό παρατηρητήριο κι αφοσιώθηκε στη μελέτη του ουράνιου θόλου. Γρήγορα διαπίστωσε πως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος είχε δίκιο, που έλεγε πως το πλανητικό μας σύστημα είναι ηλιοκεντρικό. Και πως ήταν λάθος η ακόμα τότε επικρατούσα αντίληψη του Πτολεμαίου ότι η Γη είναι ακίνητη κι ότι ο Ήλιος κι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω της.
Φώτο αριστερά: Χάρτης του 15ου αι. Αυτό το είδος του μεσαιωνικού χάρτη δείχνει μόνο την προσβάσιμη πλευρά της σφαιρικής Γης, αφού θεωρήθηκε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να διασχίσει το καυτό κλίμα κοντά στον Ισημερινό στο άλλο μισό του πλανήτη.



Ο Κοπέρνικος κάθισε κι έγραψε ένα ογκοδέστατο βιβλίο με τίτλο «Η περιστροφή των ουρανίων σωμάτων». Σ’ αυτό, υποστήριζε ότι η Γη δεν είναι τίποτε άλλο από έναν πλανήτη, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο και ότι όλοι οι πλανήτες έχουν αυτή τη διπλή περιστροφή. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα 1515 στη Νυρεμβέργη και ξεσήκωσε θύελλα. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως πρόκειται για σκάνδαλο. Η Εκκλησία το έβγαλε αιρετικό, γιατί «έρχεται σε σύγκρουση με τις άγιες γραφές». Κανένας δεν ήθελε να πιστέψει πως η Γη μπορούσε να μην είναι το κέντρο του κόσμου.


Ο θόρυβος που συνεχιζόταν, ανάγκασε τον πάπα Παύλο Γ’ ν” ασχοληθεί με το θέμα. Ο πάπας μελέτησε το έργο του Κοπέρνικου και ανακοίνωσε πως η θεωρία του είναι λαθεμένη. Την καταδίκασε κι έβαλε το σύγγραμμα στη μαύρη λίστα των απαγορευμένων βιβλίων. Ο Κοπέρνικος πέθανε το 1543 βυθισμένος στην περιφρόνηση και γλύτωσε την Ιερά Εξέταση γιατί βρισκόταν στο νεκροκρέβατο του. Σήμερα, θεωρείται ο θεμελιωτής της νεότερης αστρονομίας.

Ακριβώς 121 χρόνια μετά τον θάνατο του Κοπέρνικου, γεννήθηκε ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (1564). Σπούδασε μαθηματικά, φυσική και αστρονομία. Στα 19 του, παρατηρώντας μέσα στον καθεδρικό ναό της Πίζας μια λάμπα που πηγαινοερχόταν, καθώς την κινούσε ο αέρας, ανακάλυψε τους νόμους της ισόχρονης κίνησης του εκκρεμούς. Στη συνέχεια, εφηύρε την υδροστατική ζυγαριά, ανακάλυψε τους νόμους της βαρύτητας, έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης δυναμικής και, στα 1609, σε ηλικία 45 χρόνων, κατασκεύασε στη Βενετία το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο, με το οποίο έκανε παρατηρήσεις στο φεγγάρι. Ήθελε να διαπιστώσει, αν ο Κοπέρνικος είχε δίκιο με τα όσα έλεγε για την κίνηση των πλανητών.

Λίγα χρόνια αργότερα, είχε κι αυτός καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι ο Ήλιος που γυρίζει γύρω από τη Γη, αλλά η Γη που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, όπως και όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ανακοίνωσε περιχαρής την ανακάλυψή του, για να διαπιστώσει πως η έρευνα και η επιστήμη δεν είχαν καμιά τύχη στην εποχή του. Η ανακοίνωσή του θεωρήθηκε φοβερή βλαστήμια κατά του θεού. Τον είπαν αιρετικό. Ο Γαλιλαίος επέμενε στην άποψή του με αποτέλεσμα στις 22 Ιουνίου του 1633, να τον συλλάβει η Ιερή Εξέταση και να τον φυλακίσει. Συνέχισε να επιμένει πως η Γη γυρίζει και πως αυτό είναι ανεξάρτητο από τη θρησκεία. Από τα μέσα Ιανουαρίου του 1634 κι ενώ πατούσε πια τα εβδομήντα του, οι δεσμοφύλακες άρχισαν να τον υποβάλλουν σε φριχτά βασανιστήρια, μήπως και τον συνετίσουν και να πει ότι έγραψαν τα βέβηλα βιβλία τους. Άντεξε τρεις βδομάδες.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1634, γονατιστός μπροστά στους ιεροεξεταστές, απαρνήθηκε τη θεωρία του ως λαθεμένη και αιρετική. Λέγεται πως, την ίδια στιγμή, μουρμούρισε:  «Και όμως, γυρίζει». Έζησε άλλα οκτώ χρόνια. Πέθανε το 1642, περιορισμένος και κάτω από την αυστηρή παρακολούθηση της Ιερής Εξέτασης. Ακριβώς 350 χρόνια μετά το θάνατό του, ο πάπας Παύλος ζήτησε δημόσια συγνώμη για τις διώξεις που υπέστη ο Γαλιλαίος, στις 31 Οκτωβρίου 1992, 300 χρόνια μετά το διωγμό του, αναγνωρίζοντας πως η Ιερή Εξέταση είχε κάνει λάθος, λες και είχε κάνει πουθενά τίποτε σωστό!!!

Ο τάφος του μεγάλου επιστήμονα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας. Ανά τους αιώνες, χιλιάδες κόσμου έχουν επισκεφτεί το μέρος εκείνο για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου ανδρός που είχε το θάρρος να κηρύξει εκείνο που πίστευε σ” έναν κόσμο που του ήταν εχθρικός. Τον ίδιο με αυτόν καιρό, ο Ιωάννης Κέπλερ διατύπωνε τους τρεις θεμελιώδεις νόμους του και εξηγούσε ότι η Γη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Τη χρονιά του θανάτου του Γαλιλαίου γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων, που βασιζόμενος μεταξύ άλλων στη δουλειά του Γαλιλαίου και του Κέπλερ ολοκλήρωσε την επιστημονική επανάσταση στον τομέα της φυσικής και έθεσε τα θεμέλια της κλασικής φυσικής.

και όμως μπορεί να γυρίζει και να είναι επίπεδη! ή μήπως και τα δύο μαζί;
@ Eos Aurora



Flat Earth Theory!

m90_flat
Αρχικός Τίτλος: Flat Earth Theory: Η Γη Είναι Επίπεδη! Και Όμως Κάποιοι το Πιστεύουν Ακόμη!
Η συλλογική πραγματικότητα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τα πράγματα γύρω μας.
Ξεκινώντας από πολύ απλά πράγματα, μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε ότι ένα πράσινο αυτοκίνητο είναι πράσινο, ότι η ημέρα διαδέχεται τη νύχτα, ότι ο χρόνος επεμβαίνει πάνω μας μέσω της γήρανσης και άλλα αναρίθμητα παρόμοια παραδείγματα.
Με την ίδια βεβαιότητα φυσικά θα παρέθετε κανείς και το παράδειγμα της γενικής παραδοχής της σφαιρικότητας της Γης. Είναι όμως έτσι;
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορες εναλλακτικές θεωρίες όπως αυτή της Κούφιας ή της Κοίλης Γης. Ωστόσο όλες αυτές οι πεποιθήσεις αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, αποκτώντας φήμη και υπόσταση μέσω διαφόρων μυθιστορημάτων ή συγγραμμάτων φαντασίας.
Επιπροσθέτως, οι θεωρίες αυτές σχετίζονται με το εσωτερικό του πλανήτη μας, θεωρώντας κοινά παραδεκτή τη σφαιρικότητά του. Μια λιγότερo γνωστή (ιδιαιτέρως στην Ελλάδα), πλην όμως διόλου υποδεέστερη εναλλακτική θεωρία που αφορά το σχήμα του πλανήτη μας, είναι αυτή της Επίπεδης Γης (Flat Earth Theory).
Λιγότερο γνωστή, διότι η βιβλιογραφία σχετικά με αυτό το ζήτημα είναι πενιχρή, διόλου υποδεέστερη δε, γιατί πρόκειται για ιδέες και πεποιθήσεις που ακολουθούν αιώνες τώρα τις αντιλήψεις φιλοσόφων και επιστημόνων των λαών της Γης.
Ίσως κάτω από άλλο μανδύα, μέσα από διαφορετικές λέξεις και ιδεολογίες, ίδια όμως στην ουσία της. Η κατάδυση λοιπόν στην ιστορική έρευνα της γέννησης, εξάπλωσης και διατήρησης της ιδέας της θεωρίας της Επίπεδης Γης μέσα στο χρόνο, αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα μέσα στις επόμενες σελίδες…
Τι Πίστευαν οι ΑρχαίοιΓια τους λαούς της μακρινής Μεσοποταμίας, η Γη είχε σχήμα επίπεδο, αυτό ενός δίσκου δηλαδή, κυβερνήτης της οποίας ήταν ο θεός Enhil. Η επιφάνεια του πλανήτη βρισκόταν δε ανάμεσα στον Ουρανό και τον Κάτω Κόσμο.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν εξίσου ότι η Γη ήταν επίπεδη και πως ο ουρανός στηριζόταν σε τέσσερις στύλους. Κάτι ανάλογο υποστήριζαν και οι Εβραίοι πως περιέγραφαν τον κόσμο μας σαν την επιφάνεια ενός κυκλικού δίσκου που βρισκόταν ανάμεσα στον Παράδεισο (ένα επίπεδο κομμάτι Γης πάνω από τα βουνά) και τον Κάτω Κόσμο (Sheol), τη γη των νεκρών.
Τα νερά παρέμεναν στη θέση τους μέσω των ορεινών όγκων (που δεν τα άφηναν να πέσουν στο κενό), ενώ υποστήριζαν πως αν κάποιος ταξίδευε αρκετά μακριά, θα μπορούσε τελικά να φτάσει στην ’κρη του Κόσμου.
Στην αρχαία Ελλάδα, η άποψη που ήθελε τη Γη επίπεδη συναντάται στους προσωκρατικούς φιλοσόφους. Ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Αναξαγόρας ο Κλαζομένιος, ο Λεύκιππος, ήταν μερικοί μόνο από τους επιστήμονες της εποχής που ασπάζονται την ιδέα αυτή.
Με τους Πυθαγόρειους όμως οι παγιωμένες αντιλήψεις αλλάζουν, ενώ αργότερα ο Πλάτωνας, ο Εύδοξος, ο Ευκλείδης, ο Αρίσταρχος και ο Αρχιμήδης, εξελίσσουν, διαμορφώνουν και εδραιώνουν την υπόθεση για τη σφαιρικότητα του πλανήτη μας.
Εντούτοις, στους αιώνες που θα ακολουθήσουν, ορισμένοι από τους πρώιμους πατέρες της εκκλησίας επέμεναν στην θεωρία της Επίπεδης Γης. Πιο συγκεκριμένα, ο Λακτάνιος και ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης ακολούθησαν τη διδαχή της «βιβλικής» αυτής άποψης για το σχήμα του πλανήτη μας.
Και κάπως έτσι, η συλλογική πραγματικότητα διαχωρίστηκε στην αναπτυσσόμενη τάξη των ορθολογιστών της επιστήμης που ακολουθούσαν του Έλληνες, και τους εκπροσώπους της Εκκλησίας που χαρτογραφούσαν τον πλανήτη σαν μια επίπεδη χώρα. Ακολουθώντας λοιπόν το ρεύμα που θέλει την πιστή και κυριολεκτική ερμηνεία των Βιβλικών Κειμένων γεννήθηκε το μοντέλο της θεωρίας για την Επίπεδη Γη, έτσι όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε σήμερα…

Παγκόσμιος χάρτης του Κοσμά Ινδικοπλεύστη (548 μ.Χ.). Προσέξτε πως ο κόσμος παρουσιάζεται ορθογώνιος και επίπεδος!
Η Πρώτη Οργάνωση για την Επίπεδη ΓηΗ αναβίωση της θεωρίας για την επίπεδη Γη στην νεώτερη ιστορία έγινε από τον ’γγλο Samuel Birley Rowbotham (1816-1884) ή απλά Parallax.
Το έργο που δημοσίευσε το 1881 με τίτλο Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe, αποτέλεσε σταθμό στην μετέπειτα πορεία του κινήματος.
Σύμφωνα με τον Parallax, η Γη έχει το σχήμα ενός επίπεδου δίσκου, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος. Στην περίμετρο του δίσκου υπάρχει ένα τεράστιο τείχος πάγου που αποτρέπει τα νερά να «φύγουν» έξω από αυτόν. Η θεωρία του υποστήριζε επίσης πως ο Ήλιος, η Σελήνη, οι πλανήτες και τα αστέρια απείχαν μόλις μερικές εκατοντάδες μίλια από την επιφάνεια του πλανήτη μας!
Ο Parallax έγινε γνωστός στις μέρες του για τα δημόσια debates που διοργάνωνε. Απέναντί του βρίσκονταν ακαδημαϊκοί που δυσκολεύονταν να απαντήσουν στην επιχειρηματολογία του, αν κρίνουμε από τις κριτικές των μεγάλων σε κυκλοφορία εφημερίδων της εποχής!
Κύρια γραμμή του Parallax, ήταν να οδηγεί τον κόσμο σε απλά ερωτήματα ή πειράματα τύπου «κάντο μόνος σου», τα οποία φαίνεται πως ανέτρεπαν ή τέλος πάντων κλόνιζαν τις τότε δυσνόητες επιστημονικές θέσεις.
Μετά τον θάνατό του, εκατοντάδες ακόλουθοι του Rowbotham ίδρυσαν την Universal Zetetic Society (UZS), και συνέχιζαν να εκδίδουν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, το περιοδικό The Earth Not a Globe Review.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως οι ιδέες του Parallax αφομοιώθηκαν από την Χριστιανική Καθολική Αποστολική Εκκλησία, που ιδρύθηκε το 1896 από τον John Alexander Dowie στις ΗΠΑ. Στους χιλιάδες οπαδούς αυτής της σέκτας, η θεωρία πως ο πλανήτης μας είναι επίπεδος, διδάσκονταν κανονικά μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα…

Χάρτης του κόσμου με βάση της θεωρίες του Flat Earth Society.
Η Επίπεδη Γη στον 20ο ΑιώναΤο 1956, ο Samuel Shenton ανέλαβε να περάσει τον οργανισμό του Parallax στην νέα εποχή, μετονομάζοντας το UZS σε Flat Earth Society (FES). Λίγα χρόνια αργότερα, η οργάνωση θα δεχτεί το πρώτο μεγάλο πλήγμα όταν θα αναμεταδοθούν παγκοσμίως οι εικόνες από το διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων που έδειχνε φωτογραφίες της Γης από το διάστημα. Ο Shenton όμως δεν πτοήθηκε. Δήλωσε μάλιστα πως όλα ήταν κατασκευασμένα σε ειδικά στούντιο, και πως πίσω από αυτή την παρωδία, κρυβόταν η συγγραφική ιδιοφυία του Arthur C. Clarke!
Απαντώντας στις κατηγορίες με χιούμορ, ο Clarke έστειλε ειδοποιητήριο μήνυμα στο λογιστήριο της NASA ζητώντας να πληρωθεί για την συμβολή του στη συνωμοσία! Όπως και να έχει, το 1971 ο Shenton πέθανε και την θέση του ανέλαβε ο Charles K. Johnson του οποίου η έντονη δράση αύξησε τα ενεργά μέλη του FES από μερικές δεκάδες σε 3.000 ανθρώπους!
Ήταν ο Johnson αυτός που τόνισε το σενάριο περί παγκόσμιας συνωμοσίας ενώ επικεντρωνόταν περισσότερο στην Βιβλική ανάλυση της θεωρίας του Flat Earth.
Στα μισά του 1990 όμως, τα πράγματα πήραν καθοδική πορεία, όταν το σπίτι του Johnson (όπου και βρισκόταν ολόκληρο το αρχείο του FES) καταστράφηκε από πυρκαγιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαλαρώσουν οι δεσμοί επαφής μεταξύ των μελών, αφού χάθηκαν τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
Μερικά χρόνια μετά, το 2001, ο Johnson πέθανε αφήνοντας τον οργανισμό σε αβέβαιη κατάσταση όσον αφορά το μέλλον!
Σήμερα υπάρχει μια προσπάθεια σχηματισμού ενός νέου ενοποιημένου παγκόσμιου κινήματος υποστηρικτών της θεωρίας που λειτουργεί κυρίως μέσω του ιστότοπου www.theflatearthsociety.org.
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική αγορά συζητήσεων που αφορά θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία της Επίπεδης Γης, με 18.000 μέχρι στιγμής εγγεγραμμένα μέλη! Εκεί μπορεί κανείς να συζητήσει είτε με υποστηρικτές της ιδέας αυτής, είτε με σκεπτικιστές που συμμετέχουν για να αποκρούουν ένα προς ένα τα επιχειρήματα των πρώτων.

Άλλος ένας υποστηρικτής της Επίπεδης Γης είναι ο καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου του Colorado, Albert A. Bartlett ο οποίος ίδρυσε την ομάδα New Flat Earth Society προσπαθώντας να προσαρμόσει την σύγχρονη φυσική και τα μαθηματικά με την κλασική θεωρία του Flat Earth!
Τα Επιχειρήματα των Οπαδών του Flat EarthΑς πάρουμε όμως μια γεύση από τις θέσεις των σύγχρονων υποστηρικτών της Flat Earth Theory που απαντούν στα επόμενα ερωτήματα:
Ερώτηση: Ποια είναι η περιφέρει και η διάμετρος της Γης;
Απάντηση: Η αληθινή περιφέρεια είναι 78.225 μίλια και η πραγματική διάμετρος είναι 24.900 μίλια.
Ερώτ.: Τι πιστεύεται πως είναι ο Ήλιος και η Σελήνη;
Απάν.: Ο ήλιος και η σελήνη, έχουν διάμετρο 32 μίλια ο καθένας, και γυρίζουν γύρω από την Γη σε ύψος 3.000 μιλίων από τον ισημερινό. Βρίσκονται δε κάπου ανάμεσα στον Βόρειο Πόλο και το τοίχος των πάγων που βρίσκεται στην ’κρη του Κόσμου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο φωτεινά σημάδια, κάτι σαν προβολής που ο Ήλιος ρίχνει στην Γη θερμό φως ενώ η Σελήνη κρύο.
Ερωτ.: Με ποιο τρόπο ερμηνεύεται την ανατολή και την δύση; Όπως επίσης, πως εξηγείτε τις εκλείψεις;
Απαν.: Βασικά, είναι θέμα προοπτικής! Πολύ απλά ο Ήλιος απομακρύνεται και κάπως έτσι μικραίνει μέχρι που «σβήνει» στα μάτια μας. Όσον αφορά τις εκλείψεις, πιστεύουμε πως υπάρχει ένα άγνωστο αστρικό σώμα το οποίο περιφέρετε γύρω από την Γη προκαλώντας αυτό το οπτικό φαινόμενο.
Ερωτ.: Είναι αλήθεια πως υπάρχουν άλλοι σφαιρικοί πλανήτες στο διάστημα;
Απαν.: Ναι! Η Γη όμως δεν είναι και αυτό διότι είναι ένας ξεχωριστός τόπος!
Ερωτ.: Και τι συμβαίνει με τους δορυφόρους μας; Πως αυτοί περιφέρονται γύρω από την Γη;
Απαν.: Είναι λάθος να πιστεύουμε πως ένα τεχνητό σώμα μπορεί να βρίσκεται ακίνητο στο διάστημα ακόμη και σε κατάσταση «τροχιάς» όπως λένε. Στην πραγματικότητα υπάρχουν ψευδό-δορυφόροι, ή πιο σωστά μυστικά κέντρα στην επίπεδη Γη μας που μεταδίδουν τα υποτιθέμενα σήματα των δορυφόρων με σκοπό φυσικά την συγκάλυψη της γεωπλανητικής αλήθειας!
Ερωτ.: Για ποιο λόγο λετε πως είναι αδύνατη η σταθερή τροχιά ενός δορυφόρου;
Απαν.: Το φαινόμενο της βαρύτητας που βιώνουμε οφείλετε στην ανοδική επιτάχυνση της Γης της τάξης του 9.8 m/s² που εξομοιώνει αυτό που ονομάζουμε βαρύτητα. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην ύπαρξη μιας κάποιας μαύρης ενέργειας! Η βαρύτητα βέβαια έτσι όπως την περιγράφουν οι συμβατικοί φυσικοί δεν μπορεί να υφίσταται διότι θα κατέρρεε ολόκληρος ο πλανήτης.
Με βάση λοιπόν το δικό μας μοντέλο, ένας δορυφόρος μπορεί να βρεθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε πτήση επειδή οι περιστρεφόμενοι πλανήτες ασκούν έλξη στον επίπεδο κόσμο μας. Δεν πρόκειται όμως για μια σταθερή τροχιά, αλλά για ελάττωση της επιτάχυνσης του! Βέβαια στην ανθρώπινη αντίληψη θα φαίνεται εντελώς διαφορετικά…
Ερωτ.: Και τι συμβαίνει με το φαινόμενο του πλοίου όπου εξαφανίζεται στον ορίζοντα. Δεν είναι αυτό απόδειξη πως η Γη καμπυλώνει;
Απαν.: Όχι φυσικά! Μπορεί να εξηγηθεί από μια σειρά πολύπλοκων νόμων της προοπτικής. ’λλωστε έχουμε καταγράψει πολλές μαρτυρίες από άτομα που είδαν πλοία να εμφανίζονται αμέσως μετά την… «εξαφάνιση» τους!
Ερωτ.: Εφόσον λοιπόν η Γη είναι επίπεδη, γιατί το νερό δεν πέφτει από την ’κρη του Κόσμου;
Απαντ.: Γύρω από τον πλανήτη και ακριβώς στην άκρη, υπάρχει ένα συνεχές «τοίχος» από σκληρό πάγο, ύψους 45 μέτρα περίπου! Αυτή η φυσική κατασκευή είναι που συγκρατεί το νερό του ωκεανού μέσα στην επίπεδη Γη μας!
Ερωτ.: Αν ο πλανήτης μας έχει το σχήμα ενός δίσκου, τότε τι βρίσκεται από την άλλη πλευρά;
Απάν.: Κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει! Κάποιοι λένε πως υπάρχουν μονάχα πέτρες.
Ερωτ.: Η NASA και όλες οι υπόλοιπες διαστημικές οργανώσεις έχουν φωτογραφίσει από το διάστημα τον πλανήτη μας, αποδεικνύοντας πέρα από κάθε αμφιβολία πως είναι σφαιρικός! Πως εξηγείτε αυτές τις εικόνες;
Απαν.: Πολύ απλά, πρόκειται για κατασκευασμένες φωτογραφίες, το προϊόν μιας περίτεχνης συνωμοσίας…
Ερωτ.: Ναι αλλά γιατί όλη αυτή η προσπάθεια συγκάλυψης;
Απαν.: Πιθανόν ο βασικότερος λόγος είναι οικονομικός. Βλέπετε τα λεφτά που προσφέρονται για το διαστημικό πρόγραμμα, στην πραγματικότητα καταλήγουν σε διαφορετικές τσέπες, αφού τα αληθινά έξοδα είναι πολύ λιγότερα!
Συγκρίνετε την όλη επιχείρηση με μια κινηματογραφική παραγωγή: στην μεγάλη οθόνη θα δείτε πειστικά αντίγραφα από ολόκληρες φανταστικές πολιτείες ή ακόμη και από υπαρκτά μνημεία. Η κατασκευή τους σε μινιατούρες ή μέσω υπολογιστών κοστίζουν ακριβά, σίγουρα όμως δεν κοστίζουν όσο το να κτίσεις ένα πραγματικό μνημείο!
Συνεπώς, αν το διαστημικό πρόγραμμα κοστίζει επίσημα, ας πούμε 10 Δισεκατομμύριο Δολάρια, μονάχα τα μισά από αυτά ξοδεύονται στην κατασκευή της όλης θεατρικής παράστασης με τα αντίγραφα! Τα υπόλοιπα, διανέμονται κάτω από το τραπέζι σε «μαύρα» προγράμματα…
Αξίζει της Προσοχής μας;Όπως τελικά όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμη και σήμερα χιλιάδες συνάνθρωποί μας που κυριολεκτικά πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη και ότι για διάφορους λόγους συντελείται μια παγκόσμια συνωμοσία που αποκρύπτει το γεγονός αυτό! Φανατικοί των μονοθεϊστικών θρησκειών ή μη, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται ανάμεσά μας, αντιλαμβανόμενοι με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τον κόσμο γύρω μας.
Ίσως η πεποίθηση τους αυτή να οφείλετε στην ισχύ της κληροδοτημένης γνώσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε περιόδους κρίσης ή σε χώρες όπου η εθνική έννοια της ταυτότητας παραμένει ακαθόριστη (όπως συμβαίνει δηλαδή στις ΗΠΑ), οι πολίτες ενστερνίζονται τυφλά σχεδόν κλασσικές, προγονικές παραδόσεις.
Η υιοθέτηση ανάλογων εναλλακτικών κοσμολογιών που έρχονται από τα βάθη του παρελθόντος, δίνουν την αίσθηση μιας συνέχειας, συνδέουν δηλαδή τους ανθρώπους του σήμερα με τους προπάτορες, προσφέροντας μια ψευδαίσθηση ασφάλειας και ενιαίας ταυτότητας.
Ταυτόχρονα, η τεχνο-φοβία των υποστηρικτών της Flat Earth Theory μαρτυρά την αδυναμία μιας μερίδας του σύγχρονου ανθρώπου να προσαρμοστεί δημιουργικά στον τεχνολογικό πολιτισμό που έχει οικοδομήσει. Αντί αυτού διακρίνει παντού ακαθόριστες συνωμοσίες και προπαγανδιστικές εικονικές πραγματικότητες!
Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για μια γοητευτική εναλλακτική κοσμολογία, ίσως την παλαιότερη που δημιούργησε ο άνθρωπος για τον τόπο που κατοικεί.

Διαβάστε το βιβλίο της Δρ. Christine Garwood με τίτλο Flat Earth: The History of an Infamous Idea (Macmillan, 2008).

Σημείωση: Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό mystery, τεύχος 52 (Ιούνιος 2009).

ΠΗΓΗ



32 σχόλια:

  1. Καποιες παρατηρησεις.
    Πρωτον ειναι λαθος η φραση "Ο μυθος της επιπεδης Γης". Ο ορος "μυθος" χρησιμοποιειται σημερα (με αλλοιωμενο τροπο σε σχεση με την αρχαια αυθεντικη σημασια του) οταν μια ιδεα ή πεποιθηση αποδεικνυεται λαθος. Παραδειγμα: Μυθος πως το γαλα κανει καλο στα οστα των παιδιων. Λεμε "μυθος" διοτι εχουμε πολλες ερευνες που το αποδεικνυουν,ενω οι παλιες που ισχυριζονταν το αντιθετο ηταν ελαχιστες και κατασκευασμενες (fabricated) κατα παραγγελια απο τους χρηματοδοτες τους. Αυτα αποδειχτηκαν, οποτε μπορουμε να λεμε σημερα πως αυτος ο ισχυρισμος για το γαλα ειναι μυθος.

    Όποτε αναφερομαστε στην "θεωρια της επιπεδης Γης", χρησιμοποιουμε τον ορο "θεωρια" ή μοντελο. Δεν εχει αποδειχτει λαθος παρα το οτι θα πιστευε καποιος πως θα ηταν ευκολο να συμβει. Αλλωστε αρκουν 2-3 φωτογραφιες, ειναι τοσο απλο. Στριβει η NASA το Hubble και φωτογραφιζει της Γη με μια καμερα με ευρυ φακο.(και οχι με fish-eye lens φυσικα) Στελνεις εναν αστροναυτη στο διαστημα με μια καμερα GoPro (200 ευρω κανει) πανω στη στολη του να καταγραψει το ταξιδι. Χιλιοι δυο αλλοι πανευκολοι τροποι υπαρχουν .Δεν εχει συμβει ομως μεχρι σημερα. Αρα παραμενει ενα μοντελο ερμηνειας του φυσικου κοσμου, οπως ακριβως ισχυει με το μοντελο της σφαιρικης Γης ή θεωρια της σφαιρικης Γης που επισης δεν εχει αποδειχτει. Αυτα ειναι φυσικη και μαθηματικα, οχι εικασιες. Τωρα γιατι να μην εχει συμβει αν και τοσο ευκολο, ειναι αυτονοητο πως κατι θελουν να κρυψουν. Τι ακριβως, δεν μπορουμε να ειμαστε σιγουροι.

    "Μυθος της επιπεδης Γης" ονομαζεται η λανθασμενη αντιληψη που εχουμε πως τον μεσαιωνα οι ανθρωποι νομιζαν πως η Γη ειναι επιπεδη. Και τοτε σφαιρικη την πιστευαν οι περισσοτεροι. Σαφως και υπηρχαν εξαιρεσεις, οπως ο γνωστος Θαλης που ελεγε πως η Γη ειναι ενας επιπεδος δισκος που επιπλεει σε εναν ωκεανο χωρις ορια. Δεν μιλαμε ομως για φιλοσοφους αλλα για τον πολυ κοσμο. Μετα απο τον Ερατοσθενη οι περισσοτεροι ειχαν πειστει πως η Γη ειναι στρογγυλη. Γιατι ομως ειχαν πειστει; Διοτι ο Ερατοσθενης απο την Αλεξανδρια της Αιγυπτου μετρησε την περιφερεια της Γης με το πειραμα των σκιων. Αυτο πρεπει να κατανοηθει πληρως πριν παμε παρακατω
    Δειτε εδω https://www.youtube.com/watch?v=YuGk1-ivXbA

    Τωρα, στο μοντελο του Ερατοσθενη υπαρχουν καποιες παραδοχες(υποθεσεις). Δεχομαστε πως ο Ηλιος ειναι πολυ μακρια(93 εκατομ μιλια), οποτε και οι ακτινες του παραλληλες. Με αυτες τις παραδοχες το μονο μοντελο που εξηγει τα πειραματικα δεδομενα των διαφορετικων σκιων ειναι το μοντελο της σφαιρικης Γης με την καμπυλοτητα. Ομως υπαρχει και μια αλλη περιπτωση που εξηγει τα ιδια δεδομενα. Εαν ο Ηλιος ειναι σχετικα κοντα (3000 μιλια) οποτε και οι ακτινες του δεν θα ειναι παραλληλες αλλα θα ερχονται υπο γωνια που θα εξηγει τις διαφορετικες σκιες. Σε αυτη την περιπτωση η Γη "δεν χρειαζεται" να ειναι σφαιρικη οπως την εκαναν εξ αναγκης για να εξηγησουν τα πειραματικα αποτελεσματα του Ερατοσθενη. Πολλοι χρησιμοποιουν την εξηγηση της διαθλασης απο την ατμοσφαιρα, αλλα αν και λογικοφανης, γρηγορα καταρρεει σε μια μαθηματικη αναλυση (τριγωνομετρια-δεν μπορει να γινεται διαθλαση προς δυο διαφορετικες μεριες, θα πρεπε να ειναι προς την ιδια κτλ)

    Βεβαια, αυτη ειναι μονο η αρχη μια συλλογιστικης που αναποφευκτα θα περασει μετα και στο ερωτημα "Πού ειναι ο Ηλιος, οεο;" Οποτε αυτο το ερωτημα κανει τζιζ και δεν πρεπει να ελεγχθει γι αυτο και το μοντελο της σφαιρικοτητας εγινε αποδεκτο τοσο ευκολα. Και πού να προχωρησουμε στα αλλα..

    Βεβαια στον αδογματιστο ερευνητη ειναι σαφης η αναθεωρηση του Ηλιοκεντρικου μοντελου που πρεπει να γινει. Τα μαθηματικα δεν ψευδονται
    https://www.youtube.com/watch?v=9puRZH0i6Sc (αγγλικα)
    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, άλλο Μύθος και Άλλο Παραμύθι Μύθος = Μύηση στο Ήθος = παραγματικό Γεγονός...!

      Διαγραφή
    2. ¨Ολα έχουν λυθεί και φυσικά η Γη απο το Διάστημα έχει φωτογραφηθεί χιλιάδες φορές και μαλιστα απο την δεκαετία του 60 που οι καμερες ήταν παλαιάς κοπής με φιλμ, και δεν υπήρχαν ουτε go pro ούτε cgi. Και ο Ήλιος έχει τοποθετηθεί εκεί που είναι,και ο χρόνος που διανύει το φως για να φτασει σε εμάς απο τον Ήλιο εχει βρεθεί. Τώρα τι εννοεις ότι το ηλιοκεντρικό μοντέλο θα πρεπει αν αναθεωρηθεί, δεν μας εξηγείς. Φαίνεται πονηρό... Ότι δηλαδή η Γη ειναι το κεντρο του ηλ. συστήματος ή ότι ο Ήλιος μας δεν ειναι το κέντρο του Συμπαντος; Διότι το δευτερο ισχύει, αλλά το πρώτο είναι πλέον παραλογισμός.

      Διαγραφή
  2. https://youtu.be/NGZEXkSX9wI

    Σχετικα με το ερωτημα που εθεσε ο Λυκιος για τον πολικο αστερα. Θα ειχε ενδιαφερον να ρωτησουμε τους flat earth theorists τι απαντουν σε αυτο.

    Ελενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Flat earth?

      Τι μας διδάσκει η Μυθολογία μας? Ο Άτλας τη Κρατούσε στην πλάτη του? Μια πλάκα η τη σφαίρα γη?

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Στοχαστή, μέχρι η θεωρία της επίπεδης γης να πείσει το σύνολο των επιστημόνων (φυσικών και αστρονόμων), θα παραμείνει "μύθος" με την έννοια της λανθασμένης θεωρίας.
    Η θεωρία αυτή ψάχνει να βρει άλλοθι και σοφιστείες για να "αποδείξει" την ορθοτητά της, παρουσιάζοντας αιρετικούς ισχυρισμούς, όπως ότι τα άλλα ουράνια σώματα είναι σφαίρες, αλλά η γη όχι ή ότι ο ήλιος και οι υπόλοιποι πλανήτες γυρίζουν γύρω από την γη, η οποία τελικά είναι το κέντρο του κόσμου. Οι ισχυρισμοί ότι "μας κρύβουν την αλήθεια" οι συνομώτες και δεν μας λένε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, δεν αντιλαμβάνομαι ποιά λογική θα εξυπηρετούσε, εκτός από δεισιδαιμονία και ιδεοληψία. Όσοι αστρονόμοι είχαν το κέφι να ασχοληθούν με αυτή την γραφική θεωρία, απέδειξαν ότι είναι άτοπη. Διαφορετικά δεν βλέπω τον λόγο να μην είχαν πεισθεί αν όντως η θεωρία είναι βάσιμη.
    Η αστρονομία δεν είναι ιατρική, που έχει συμφέροντα να διατηρεί για παράδειγμα, αθεράπευτο τον καρκίνο.
    Η αστρονομία δεν επηρεάζει τον πολίτη, ούτε φέρνει χρήμα. Αντίθετα ζητά χρήμα.
    Η λογική αυτής της θεωρίας, είναι παρόμοια με την κοντόφθαλμη λογική ότι είμαστε μόνοι στο Σύμπαν και ότι δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο, απ' όσα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας.
    Ειλικρινά διαπιστώνω ότι οι οπαδοί αυτής της θεωρίας, διακατέχονται από έντονη διάθεση αμφισβήτησης και ανάγκης να αποτελούν την εξαίρεση σε όλα. Όταν αυτό γίνεται μανία, τότε είναι νοσηρότητα. Έτσι ακριβώς δημιουργούνται οι Σέχτες.
    Επίσης να θυμόμαστε ότι ποτέ η θεωρία δεν δημιουργεί την παρατήρηση, αλλά η παρατήρηση δημιουργεί την θεωρία. Συνεπώς τα φαινόμενα υπάρχουν και η λογική επιχειρεί να εξηγήσει και να κατανοήσει. Η βαρύτητα για παράδειγμα προϋπήρχε της ιδέας της. Ο άνθρωπος όταν την αντιλήφθηκε, απλά διατύπωσε την ύπαρξή της και δεν δημιουργήθηκε αυτή (η βαρύτητα) για να επαληθευτεί η ιδέα ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια δύναμη!
    Τέλος η θεωρία της επίπεδης γης, θυμίζει μια δυσδιάστατη αντίληψη του κόσμου (δίσκος αντί για σφαίρα), αλλά επειδή δεν τους "κάθεται" παντού, δέχονται ότι υπάρχουν και οι σφαίρες, αλλά ...αλλού.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "μέχρι η θεωρία της επίπεδης γης να πείσει το σύνολο των επιστημόνων (φυσικών και αστρονόμων), θα παραμείνει "μύθος" με την έννοια της λανθασμένης θεωρίας."

    Οχι, δεν δουλευει ετσι η επιστημη. Η επιστημονικη αληθεια δεν ειναι δημοκρατια για να παει με πλειοψηφιες. Εαν 1000000 λενε Α, και ενας λεει Β, αλλα ο Β αποδειξει την θεωρια του, τοτε το Β θα ισχυει. Επομενως "μυθος" ονομαζεται αυτο το οποιο εχει αποδειχθει λαθος. Πώς την βαφτισες κιολας λαθος, οταν καλα καλα δεν εχει διατυπωθει πληρως; Διαβασες το λινκ που παρεθεσα στα αγγλικα μηπως ή εκανες μια πρωιμη ερευνα στο google; Τα επιστημονικα δεδομενα ειναι σαφη και δεν επιδεχονται ερμηνειες. Αναφερομαστε σε θεωριες και μοντελα και αυτα θα εξακολουθησουν να ονομαζονται ετσι εως οτου αποδειχτουν. Η φραση "μυθος της επιπεδης Γης" ανεφερα πως προεκυψε. Εαν αυριο αποδειχτει πχ η θεωρια της επιπεδης Γης ως ορθη, τοτε θα ονομαστει μυθος το μοντελο της σφαιρικης Γης. Μεχρι τοτε εχουμε αλλεπαλληλα επιστημονικα debate.

    Στο ερωτημα σου για τον πολικο αστερα θα σου απαντησω με βιντεο οπου καταδεικνυεται σαφως η αδυναμια εξηγησης του απο το υπαρχον μοντελο. https://www.youtube.com/watch?v=M-lT2EZJ69E
    Η συγκεκριμενη θεωρια παει "βλεποντας και κανοντας" και δεν ειναι ολοκληρωμενη διοτι δεν κατεχει ολη την αληθεια, ειναι ειλικρινης σε αυτο, παει οντως πρωτα με την παρατηρηση και μετα με την θεωρια, απλα προσπαθει να εξηγησει μετα ολα τα επιμερους που προκυπτουν. Ανοιγει ομως την συζητηση και αυτο ειναι πολυ επικινδυνο για το status quo διοτι εγειροντας το θεμα, αναποφευκτα θα καταρριψει το ισχυον μοντελο. Προσωπικα, σκεφτηκα "Αντε ντε, ας καταρριφθουν ολες οι τζουφιοθεωριες να τελειωνουμε επιτελους". Δεν την δουλευω εντατικα διοτι βαριεμαι, αλλα επειδη γουσταρω το τι θα συμβει και το σοκ που θα προκυψει, οποτε βρισκω χρονο, την δουλευω. Σαν πακετο ουτε αυτη ειναι σωστη και με ενοχλει που την υποστηριζουν οι θρησκευομενοι, αλλα τι να κανεις, δεν μπορεις να ταχεις ολα.

    Ειναι ομως τουλαχιστον αντιφατικο για να μην πω υποκριτικο να λεμε πως περιμενουμε να ερθουν φωτεινοι καθοδηγητες για να ανακοψουν την κακη μας την πορεια και να καθομαστε και να κοιταμε τον ουρανο ψαχνοντας "πού ειναι, θα ερθουν; Τι ρουχα θα φορανε; Μηπως αργησαν στα διοδια στην Κορινθο; κοκ" Αυτη ειναι πολυ κακη νοοτροπια που μονιμως αναζηταει πατερουλη, καποιον να ερθει να μας σωσει, τα κακομοιρα τα προβατακια. Με αυτο το σκεπτικο και 10 Σωκρατες να ερθουν και να μας μιλησουν, εμεις θα τους απαξιωσουμε στο λεπτο ως ασχετους. Εαν ως ανδρας (ως αρσενικη αρχη-γιανγκ) νοειται αυτος που πραττει, τοτε πασχουμε και πασχουμε ασχημα σαν ανθρωποτητα. Γι αυτο και φροντισα να αποβαλλω την θρησκευτικη μου ταυτοτητα ως δολιο νοητικο εμφυτευμα-χαντικαπ.
    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλεις να πεις ότι δηλαδή η επιπεδη Γη ΜΠΟΡΕΙ και να ειναι σωστή; ¨οτι η σφαιρικη Γη δνε σε ικανοποιεί, και αν ναι, γιατι δνε σε ικανοποιεί, και ψαχνεις να την ανατρέψεις; Δηάδη η σφαιρικη Γη φταιει που η κοινωνία δεν παει καλα; Σε μια επιπεδη γη ολα θα διορθωθούν; Και πώς;

      Διαγραφή
  5. Στο δια ταυτα. Ειναι λαθος η θεωρια της επιπεδης Γης; Οχι περισσοτερο λαθος, απο την θεωρια της σφαιρικης Γης. Μιλαμε με δεδομενα τωρα και οχι με αποψεις. Το ευκολο και ανευθυνο πραγμα να κανει κανεις ειναι να την απορριψει. Ωω, τι ευκολο. Ομως μπορω ευκολα να αραδιασω 100 ερωτηματα που θετουν οι flat earth theorists που ξεφτιλιζουν τις υπαρχουσες θεωριες και αντιληψεις. Αν υπαρχουν οπαδοι που ειναι κολλημενοι ποσώς με ενδιαφερει. Γνωριζοντας μη-ταυτιση εγω ειμαι απολυτως ελευθερος απο ολες τις ταμπελες. Δεν μπορω ομως να μην γελαω με το "κατακρεουργημα" που κανουν ερασιτεχνες "γραφικοι" σε επιστημονικους επιστημονες με επιστημονικα πτυχια, ενω οι πολλοι τους λενε "ανοητους".

    "Γιατι οι αστρονομοι να μεν ειναι αντικειμενικοι;" Διοτι απλουστατα οι αστρονομοι δεν μπορουν να λυσουν αυτο το προβλημα με την παρατηρηση μεσα απο τηλεσκοπια. Ο λυτης αυτου του προβληματος πρεπει να ειναι φιλοσοφος, μηχανικος,μαθηματικος,και να εχει καποια γνωση του αποκρυφου. Ασε που οι επιστημονες απλα μαθαινουν οτι τους διδασκεται ως ισχυον που ειναι βλακωδες, καθως προκειται περι θεωριων. Η βαρυτητα ποτέ δεν αποδειχτηκε. Θα γνωριζεις περιστατικα "αιωρησης" φανταζομαι, καθως σχετιζεται με καταστασεις διαλογισμου. Ας μην μπερδευουμε το τι ισχυει, με το τι παρατηρουμε εμπειρικα στον μακροκοσμο. Ο Αριστοτελης αναφερομενος στη σφαιρικη Γη ειχε πει "Εμπειρικα δειχνει να ισχυει". Δεν την αποδεχτηκε επιστημονικα.

    Η λογικη της αποκρυψης του γεγονοτος πως τελουμε υπο περιορισμο συμβαινει προφανως διοτι αναποφευκτα μολις ο ανθρωπος μαθει πως ειναι φυλακισμενος θα αρχισει να αισθανεται κλειστοφοβικα, δεν θα μπορει να σκεφτει τιποτα αλλο απο το να δραπετευσει (αν ειναι νοητικα υγιης προφανως). Αυτο θα εχει σαν αποτελεσμα ιδιωτες να φτιαχνουν ομαδες και να αναζητουν τα ορια ωστε να τα σπασουν. Αυτα ειναι βασικη ψυχολογια. Αυτο φυσικα και δεν μπορει να γινει ανεκτο, οχι απλα απο τους επικυριαρχους και τις κυβερνησεις, αλλα και απο ανωτερες δυναμεις.

    Επι του πρακτεου παντως θεωρω ορθοτερη μια θεωρια ουτε σφαιρικης, ουτε επιπεδης, αλλα Κοιλης Γης. Γνωριζουμε πως η υλη δεν ειναι τιποτα αλλο παρα καμπυλωση του χωρου περα απο καποιο οριο. Αρα εξ ορισμου η υλικη μας Γη βρισκεται σε ενα καμπυλωμενο χωρο-εξ ου και η υλη. Απο μεσα η οπτικη δεν μπορει να ειναι παρα σαν να βρισκομασταν και να ζουσαμε στο εσωτερικο ενος πλανητη-ετσι θα φαινονταν σε μας απο μεσα, εξ ου και η φυλακη. Σε ενα τετοιο περιβαλλον χωρο προφανως καμπυλωνεται και το φως, οποτε με λιγα λογια οι παρατηρησεις εξ ορισμου ειναι αλλοιωμενες, το μεσα γινεται εξω και τουμπαλιν. Αλλα η συζητηση ειναι μεγαλη. Για να υπαρχει βεβαια συζητηση πρεπει να υπαρχει ανατροφοδοτηση. Εαν στο πρωτο ερωτημα που προκυπτει βγαζουμε συμπερασμα "Μπα, βλακειες και βλακες" αντι "Πώς θα μπορουσε να ισχυει αυτη η παρατηρηση σε ενα μοντελο;" δεν μπορει να υπαρξει συζητηση και σιγουρα δεν ειναι δικαιο να με εγκαλεις πως δεν την κανω. Πώς να την κανω, μονος μου;
    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τα μπρδεύουμε. Το κοίλον προυποθέτει ότι απο την άλλη πλευρα θα ειναι κυρτόν. Και η βαρυτητα βρισκεται κοντά στο να αποδειχθεί αν δεν αποδειχθηκε ήδη, με ανιχνευτες-συμβολόμετρα (LIGO) που ανιχνευουν βαρυτικά κύματα. Αλλα το κυριώτερο ειναι το αποτελεσμα της βαρυτητας. Όποιος το αμφισβητει ας πηδήξει απο τον όροφο. Το γιατι καποιοι αιωρούνται, αυτό μπορεί να εξηγηθεί με την επιδραση άλλων, εξωγενών δυνάμεων επί του σώματός του.Κάποιοι το λένε πνευματα ή ότι άλλο.

      Διαγραφή
  6. https://youtu.be/W9ksbh88OJs

    ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ειναι θεμα απλα να κανεις την κουβεντα αγαπητε Ε.Σ. Και δεν νομιζω οτι εχει κανεις την προθεση να αγνοησει τα ερωτηματα που τιθενται. Αλλά ειναι αληθεια οτι παιζει ρολο με ποιους την κανεις την κουβεντα. Στο βιντεο για παραδειγμα που παρεθεσες σχετικα με την αποσταση του ηλιου απο την γη και τις μετρησεις που δεν "βγαινουν" με βαση τα σημερινα επιστημονικα δεδομενα, χρειαζεται ενα φυσικομαθηματικο μυαλο να αναλυσει και να απαντησει τι ισχυει ή οχι και γιατι.

    Επισης εκπληξη μου προκαλεσε το εξης βιντεακι για τις πτησεις των αεροπλανων

    https://www.youtube.com/watch?v=2OPP0_kGU1w

    οπου εκ πρωτης οψεως φαινεται οι flat earth theorists να εχουν ενα επιχειρημα.
    Και παλι ομως, χρειαζεται καποιος ειδικος, να μας απαντησει γιατι αυτη η μεγαλη παρεκκλιση απο τον τελικο προορισμο με σκοπο τον ανεφοδιασμο των αεροπλανων.
    Δεν ξερω ποιοι εδω μεσα εχουν το συγκεκριμενο γνωσιολογικο υποβαθρο για να παρουν θεση. Εγω παντως σιγουρα δεν το εχω.

    Παντως αν το πηγαινουμε απλα απο βιντεο σε βιντεο οπου ο ενας ομιλητης θα καταρριπτει τον προηγουμενο χωρις να γνωριζουμε να αιτιολογησουμε και να τεκμηριωσουμε τα δεδομενα, δεν εχει νοημα. Ισως γιαυτο δεν εχεις βρει την ανταποκριση που χρειαζεται για μι ατετοια κουβεντα. Ας μιλησουν αυτοι που το κατεχουν το θεμα.

    Εγω θα θεσω ενα αλλο ερωτημα παντως. Αντε και η γη ειναι επιπεδη. Ή κοιλη. Ή οτιδηποτε αλλο. Ποιος ο λογος να μας το κρυβουν;

    Ελενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή και διαισθητική Ελένη, το σχόλιό σου ήταν πολύ καίριο!
    Ειλικρινά δεν σκόπευα να απαντήσω στον αγαπητό μας Ε.Σ., όχι βέβαια από απαξίωση, αλλά επειδή ήθελα να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά αυτή η κουβέντα.
    Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο επιστημονικό θέμα, το οποίο απαιτεί ειδίκευση την οποία ούτε εγώ έχω, αλλά ούτε και αυτός, απ΄ότι φαίνεται. Κατά συνέπεια, η κρίσεις μας περιορίζονται σε εντυπώσεις και γενικές θεωρήσεις, οι οποίες μόνο επιφανειακά μπορούν να εξετάσουν το θέμα. Ο κίνδυνος να διολισθήσουμε σε λάθη λόγω άγνοιας, είναι μεγαλύτερος από το να προασπιστούμε το δικαίωμά μας στην άποψη! Συνεπώς, προσωπικά επιλέγω την απόσταση σε κάτι το οποίο είναι έξω από τις δυνάμεις μου και έχει περιορισμένο ενδιαφέρον για εμένα.
    Θεωρώ πιο παραγωγικό το να έχουμε δική μας άποψη σε ένα θέμα και να μην αναπαράγουμε απλώς τις απόψεις κάποιων επιστημόνων, τις οποίες ούτε κατανοούμε πλήρως, ούτε μπορούμε να ελέγξουμε με ιδίες γνώσεις.
    Ειλικρινά, δεν έχω διάθεση να αναλωθώ σε αυτό το θέμα και ελπίζω να το κατανοεί ο φίλος μας Ε.Σ..
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .......


    Μηνυματικόν !


    https://www.youtube.com/watch?v=lbYr3WCv7w0




    έρρωσθε και ευδαιμονείτε



    Ποιητής των χρωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κριμα, διοτι αγαπητε Λυκιε υπερπληρείς τα κριτηρια "εξειδικευσεων" και γνωσεων που απαιτουνται για το παρον ζητημα, διοτι αναποφευκτα οδηγει σε συνδεση με τον κοσμο του πνευματικου. Αυτο το νημα ελαχιστοι μπορουν να πιασουν και εκει θα αποτυχουν ολοι οι επιστημονες-"αυθεντιες"-"ειδικοι" Και αν κανουμε λαθη τι εγινε; Σιγα τον κινδυνο, εδω απετυχαν οι σουπερ φιλοσοφοι και επιστημονες, και τι εγινε δηλαδη εαν και εμεις κανουμε καποια λαθη στην πορεια ευρεαης λυσης; Φυσικο και αναμενομενο ειναι. Ουτε παντογνωστες ειμαστε, ουτε εγωιστες, αλλα κυριως δεν μας απασχολει το "πικαρισμα" των πολλων ωστε να μην προσπαθησουμε. Εγω φυσικα και θα εξακολουθησω να την δουλευω, οχι για να την αποδειξω, αλλα για να βρω το πραγματικο μοντελο που εξηγει ολα τα πειραματικα δεδομενα

    Ποιητη των χρωματων, επιασες ορθα το νημα της σκεψης και η παραπομπη σου ηταν καιρια με την διαλεξη του Δανεζη.

    Ανωνυμε, το βιντεο σου ειναι ενδιαφερον και ειναι ενα απο τα 5 βασικοτερα σημεια εργασιας. Αυτος ηταν αλλωστε ο βασικος λογος που οι αρχαιοι μας προγονοι εισηγαγαν το μοντελο της κυρτης-σφαιρικης Γης, το οτι τα πλοια χανονται στον οριζοντα απο κατω προς τα πανω. Ομως αυτο δεν αποδεικνυει τηνβσφαιρικη Γη, τουναντιον. Στο ιδιο βιντεο αναφερει πως η Γη ειναι τοσο τεραστια που απαιτειται τεραστια αποσταση ωστε να αρχισει να επιδραει η καμπυλοτητα, επομενως δεν μπορει να ισχυει η καμπυλοτητα στα πολυ λιγα χιλιομετρα που παρατηρουμε το πλοιο να αρχιζει να εξαφανιζεται απο κατω. Επισης εδω θα επρεπε να υπαρχει και τιλτ/γωνια, δηλ να γερνει προς την μερια της καμπυλοτητας της Γης. Αυτη η κλιση βεβαια, απαιτει παρα πολλα χιλιομετρα αποσταση και δεν μπορει να δειχτει εμπειρικα παρα μονο με πειραμα. Ακομα, το φως δεν ταξιδευει σε ευθεια γραμμη οποτε το προφανες μεσο που χρησιμοποιουμε σε αποδειξη, πασχει. Υπαρχουν ιδεες για μηχανικο τροπο, οπως το rectilineator experiment, που αποπειραθηκε ναβτο κανει με μηχανικη κατασκευη. Ειπαν πως εδειξε οχι καμπυλοτητα, αλλα κοιλη Γη, αλλα απαξιωθηκε το επιραμα, ειπαν πως δεν γινεται κτλ. Ειμαι σιγουρος πως με την σημερινη τεχνολογια θα γινεται

    Τελος, αυτο που θελουμε ειναι οι ρηξικελευθες ιδεες και οχι εξειδικευμενες γνωσεις, για τις τελευταιες υπαρχουν απειροι επιστημονες για να κανουν την "δουλεια γραφειου".
    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Ε.Σ. έγραψες:
    "Ο λυτης αυτου του προβληματος πρεπει να ειναι φιλοσοφος, μηχανικος,μαθηματικος,και να εχει καποια γνωση του αποκρυφου. Ασε που οι επιστημονες απλα μαθαινουν οτι τους διδασκεται ως ισχυον που ειναι βλακωδες, καθως προκειται περι θεωριων."
    Καταρχήν να πω ότι δεν συμφωνώ με την ευκολία που απορρίπτεις την επιστήμη και τα επιτεύγματά της. Η επιστήμη διαρκώς βελτιώνεται και αποτελεί την απόλυτη εφαρμογή του ορθολογισμού, ιδίως μάλιστα όταν αναφερόμαστε στις θετικές επιστήμες.
    Δεύτερον, δεν γνωρίζω που στηρίζεις την πεποίθηση ότι υπερπληρώ τα κριτήρια των γνώσεων, για να λύσω το μυστήριο.
    Μέχρι τώρα δεν διαπίστωσα την ύπαρξη κάποιας υπερβατικής πτυχής στο θέμα.
    Αν ισχυριστώ ότι στο αστρικό πεδίο φαίνεται η γη σφαιρική, κοίλη ή επίπεδη, μάλλον δεν θα πείσω.
    Όσον αφορά τον αποκρυφισμό, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου μέχρι τώρα κάποια νήξη για επίπεδη ή κοίλη γη.
    Παρόλα αυτά, επειδή τίθεται το θέμα και από αυτή την πλευρά, δεσμεύομαι να ψάξω τα κιτάπια μου και να σας ενημερώσω για ότι βρώ.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψαχνουμε κατι σε αυτο το πλαισιο και οχι σε αμεσα επιστημονικη ορολογια. https://m.youtube.com/watch?v=u2caJOgvWOQ

      Ε Στοχαστης

      Διαγραφή
    2. Η αληθινη έρευνα δεν γινεται μεσω youtube και αναλόγων sites. Εκεί ότι θέλουν παρουσιάζουν...και ειναι και οι ΠΣεκαΖμένοι απο πανω...

      Διαγραφή
    3. Κόκκινη βροχή=ερυθροφύκη, κοκκινο υγρό = επιβραδυντικό καυσης. Όχι χημικοι ψεκασμοι όπως το εννούν.

      Διαγραφή
  12. Ανεφερα ηδη για ποιον λιγο συμβαινουν ολα αυτα. Για την ακριβεια ανεφερα την "αναταραχη" που θα προκυψει οταν οι ανθρωποι απαιτησουν εξηγησεις καιβαρχισουν να τις βρισκουν μονοι τους, καθως πμεον οι "ειδικοι" δεν ειναι αναγκαιοι, μπορεις να βρεις οτι εξειδικευση γουσταρεις να μαθεις.

    Για ποιον λογο ομως οσοι γνωριζουν συναινουν σε σιωπη; Πρωτον επειδη εξαναγκαζονται προφανως. Ομως γιατι να εξαναγκαζονται; Γιατι να μην γνωριζουν ολοι οι ανθρωποι την αληθεια;

    Ο λογος ειναι ο ιδιος, για τον οποιο υπαρχουν κελιστες λεσχες και κλαμπ προνομιουχων ελιτ απεναντι απο την μαζα των ανθρωπων. Διοτι η οικονομια της Γης επιτρεπει μονο σε ενα μικρο ποσοστο την δυνατοτητα να ξεφυγει. Ολοι οι αλλοι ειναι οι μαλακες που θα δινουν το αιμα τους και την πολλη δουλεια για να γυριζει ο Ηλιος.

    Σκεφτειτε το και αναλογιστειτε αν ειναι λαθος. Πως αυτος που μυειται στα αποκρυφα αυτα μυστηρια, μαθαινει πως ο κοσμος ειναι φυλακη, αλλα πως μπορουν πλεον να γλυτωσουν την παρτη τους και τις οικογενειες τους, αρκει να μεινει μικρος ο αριθμος τους, να κανουν οτι τους λενε, και να φροντιζουν να κρατουν τον κοσμο σε αγνοια.

    Διοτι εαν ο Τιτανικος βουλιαζει και εχει 100.000 επιβατες μεσα, και οι βαρκες διασωσης μπορουν να σωσουν μονο 1000, τοτε αυτοι που διαχειριζονται τις βαρκες, θελουν να τις κρατησουν για τον εαυτο τους και θα "μπασουν" στο κολπο και οσους τους ειναι χρησιμοι, ειδικα στο να κρατουν το πληθος σε αγνοια και οταν καποιοι τους απευθυνονται ως αυθεντιες με παραπονα του τυπου "ακουω τριγμους και βρισκω υγρασια στο υπογειο, ειναι σιγουρα φυσιολογικο;" τους απαντουν "Απολυτα, μην ακουτε τους συνομωσιολογους, εχουμε πιο σοβαρα θεματα να ασχοληθουμε". Αυτο ειναι το αντιτιμο που πληρωνουν για μια θεση στον Ηλιο. Της συνειδητης προδοσιας, την οποια βεβαια και εξορθολογιζουν ως χρεος ή καθηκον. Σε αυτην την κατηγορια μπαινουν οι καθε λογης ξεπουλημενοι κυβερνωντες

    Και εσυ μαλακα ανθρωπακο κατσε και υπεφερε, υπηρετωντας τους, και λουσου τα απανωτα ξεπουληματα ασχολουμενος με καθε λογης οπιο. Ακουγεται βαρυ ε;

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωω, υπερπληρεις και με το παραπανω (way overqualified). Ολες οι επιστημες και δη οι θετικες απαιτουν μονο ενα προσον, το προσον του σκεπτεσθαι. Τα υπολοιπα τα θεωρητικα ειναι γνωση της πλακας που μπορει να αποκομιθει σε ελαχιστο χρονο και δεν ειναι καν απαραιτητη πολλες φορες. Προσωπικα εχω ισχυρο μαθηματικο-φυσικο υποβαθρο, δεν πηγα Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων επιστημων στο ΕΜΠ μεν, αλλα απο χομπι παρακολουθω την γνωση του σε ολες τις εξελιξεις. Εχοντας εντρυφησει σε προβληματα και λυσεις, γνωριζω πως μολονοτι οι γνωσεις ειναι χρησιμες, δεν ειναι απαραιτητες και πολλες φορες δρουν μαλιστα ανασχετικα.

    Καποιος που εχει κινηθει στο αποκρυφο χωρις ουσιες, ειναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ πολυ ισχυρος στο σκεπτεσθαι.Ενα τετοιο ατομο ειναι πανισχυρο στη λυση προβληματων θετικης κατευθυνσης, διοτι κατεχει την ικανοτητα που παντα ηταν το ζητουμενο και οχι η γνωση του τυπου. Ειδικα μαλιστα σε ενα ζητημα προγραμματισμου μυαλων οπως το συγκεκριμενο, αυτοι που εχουν αποφυγει την "γαλουχηση" ξεκινουν απο πλεονεκτικο σημειο. Η συνδεση με το αποκρυφο θα ερθει νομοτελειακα. Το μονο που με προβληματιζει ειναι το αν απαγορευεται ανωθεν η λυση του συγκεκριμενου θεματος και ειναι η μονη αναστολη που εχω. Αλλα δεν ειμαι σε θεση να δωσω μια απαντηση σε αυτο, οποτε προχωραμε και βλεπουμε

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΓ. Δεν ξερω αν θα πεισεις γενικα και δεν εχει και σημασια. Εαν το πεις, θα πεισεις σιγουρα αυτους που πρεπει να πεισεις.

      Την τελευταια φορα που εκανα συνειδητο ονειρεμα, επιχειρησα να πεταξω ψηλα ωστε να δω απο ψηλα την Γη, απο το απαιτουμενο υψος οπου μια καμπυλοτητα στον οριζοντα θα γινοταν αισθητη. Δεν ειχα την ενεργεια και απετυχα. Επισης δεν γνωριζω και την επικινδυνοτητα ενος τετοιου εγχειρηματος, διοτι ολοι γνωριζουμε τον μυθο του Ικαρου

      Ελ Στοχαστης

      Διαγραφή
    2. Το "αποκρυφο" ειναι η σίγουρη οδός να πλανηθείς. Η ψευδώνυμος γνώσις.

      Διαγραφή
    3. Έλεος βρε παιδιά...τι περιμενεις απο το "ονειρεμα"; Τα... πνευματα σου δειχνουν ότι θέλουν. Αφού ο άνθρωπος πηγε στο Διάστημα και τα ειδε όλα. Και ειναι ελεύθερος να φυγει αν απλά νικησει τις αποστάσεις...Τη βαρυτητα ήδη την νικάει, οι αποστασεις ειναι το προβλημα.

      Διαγραφή
  14. Δε νομιζω αγαπητε Ελευθερε Στοχαστη να απαγορευεται ανωθεν η λυση του συγκεκριμενου μα και αλλων
    θεματων. Το μυαλο και την κριτικη σκεψη τα εχουμε για να τα καλλιεργουμε στο επακρο. Λιγο οξυμωρο
    δεν κανει ο Πανσοφος Θεος της Αγαπης να στεκεται εμποδιο και απεναντι στον ανθρωπο που κανει χρηση
    της σοφιας με την οποια τον προικισε;
    Καλα κανεις και ψαχνεις, και μας βαζεις και εμας στο τριπακι να ψαχνομαστε. Τωρα βεβαια αυτο που
    ειπες για φυλακη των πολλων και αποδραση των λιγων, δεν το καταλαβα. Ετσι κι αλλιως ο κοσμος ειναι
    εγκλωβισμενος σε πολυ μικροτερες καθημερινες φυλακες του νου του και της κοινωνιας που εχει
    επιτρεψει να διαμορφωθει. Και τωρα δεν αναζητα τροπο διαφυγης απο τον πλανητη φυλακη; Αν η γη ειναι
    επιπεδη θα ειναι ευκολοτερη η αποδραση για μερικους λιγους δαημονες; Αποδραση για που; Πως το εννοεις ακριβως αυτο; Αν ο κοσμος, σφαιρα η δισκος, ειναι ενα matrix, που βρισκεται η εξοδος αληθεια αν οχι μεσα μας;
    Ελενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ματριξ ειναι ο κακός εαυτός μας, τα παθη μας, οι αμαρτίες (αστοχίες) μας. Δεν υπάρχει ματριξ, έτσι όπως το θέτει η ταινία. Πολ΄μας εχει επηρεάσει το Χόλυγουτ και μετα απραπονιόμαστε για συνωμοσιες και απατες. Ταχα η επιστήμη φταιει, τάχα μας οροιδευει η ΝΑΣΑ, αλλα το μόνο που μας κοροιδευει ειναι η φαντασία μας που πυροδοτειται απο τετοια κεντρα (χολυγουντ και συνωμσιολόγους)

      Διαγραφή
  15. Ανοιγεις μεγαλο θεμα και δυσκολο. Ειχα διαβασει και με προβληματισε πως ακομα και για την γνωση υπαρχει ποσοτικος περιορισμος σε οσους την λαβουν, αλλα δεν πολυπειραζει διοτι ετσι κι αλλιως ειναι ελαχιστοι αυτοι που την ζητουν ειλικρινως ωστε να την λαβουν. Σε καθε περιπτωση υπαρχουν δυο δρομοι. Ειτε ο δρομος του βισματος, ειτε ο δρομος της πιεστικης ελευθερης αναζητησης. Ο πρωτος δρομος ειναι ενας δρομος που δεν μου αρεσει διοτι εχω αναγκη το οξυγονο της ελευθεριας. Ο δευτερος δρομος ειναι λοιπον μονοδρομος, και αν ισχυουν ολα αυτα, τοτε για να αποδωσει καρπους πρεπει η προσπαθεια να ειναι τιτανεια και ασταματητη.

    Ο πανσοφος θεος της αγαπης ειναι πηγη δεν ασχολειται με αυτα. Το πυρ και ολα τα αλλα τα περιεργα ο Προμηθεας-Εωσφορος μας τα εδωσε ως μεγαλος ευεργετης της ανθρωποτητας, ομως και αυτος εχει τους δικους του σκοπους. Ο κοσμος μας ειναι φυλακη - αυτο ειναι δεδομενο. Δεν ειναι απαραιτητα ασχημη η ζωη στη φυλακη, ειδικα αν εχεις τα κονέ. Η πυλη ή το μεσο ειναι οντως εκ των εσω μας ολοκληρωνοντας τον εαυτο μας και εισερχομενοι σττις πνευματικες σφαιρες-κοσμους, αλλα δεν ξερουμε ακριβως τι συμβαινει αν επιχειρησουμε να βγουμε με το υλικο μας σωμα εκτος Γης. Δεν ξερουμε αν οι αιθερικες και καθε λογης οντοτητες εχουν βρει τον τροπο να εισελθουν στο υλικο. Και αν εχουν βγει, εμεις τι κανουμε. Ολα παιζουν
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προφανως και δεν αρκει να εχει κανεις προσβαση στην γνωση αν την ιδια στιγμη δεν ειναι ωριμος να την προσλαβει και να την αξιοποιησει καλως. Και λεω καλως, γιατι στην αντιθετη περιπτωση θα βρεθει αντιμετωπος με την Νεμεση, ειτε βλαψει εαυτον ειτε τριτους. Οταν η γνωση αποκτιεται στην ωρα της, ο Θεος(πες το Πηγη ή Νομο) θα σταθει αρωγος και φαρος στο ταξιδι για καινούριους θησαυρους. Και ουκ εσται τελος....
    Δεν ειναι ετσι;
    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αιθερικές οντότηες ειναι αυτά που λεμε δαιμονες. Αυτές μας ξεγαλανε, αυτές βοηθανε στις αιωρησεις καποιων, αυτές δημιουργουν τις πλανες και τα ματριξ, τις θεωρίες της επιπεδης Γης κλπ. Προσοχή.

      Διαγραφή
  17. Αν δεχτουμε πως ιχυει το "Γνωριστε την αληθεια και η αληθεια θα σας απελευθερωσει" τοτε η γνωση ειναι απαραιτητη μεν, δεν ειναι ομως αρκετη. Απαιτειται η ορθη εφαρμογη της. Η γνωση δηλαδη μπορει να ειναι γνωστη και πριν την ωριμοτητα, αφου η εφαρμογη της μπορει να ερθει πιο μετα. Το λεω αυτο γιατι ειναι παρα πολυ ευκολο να "αρρωστησουμε" απο την "ασθενεια" του αυριο, θυμα της οποιας ειμαι και εγω.

    Στην ταινια Peaceful Warrior (Ειρηνικος μαχητης) εχει μια σκηνη στην οποια λεει "Γνωση ειναι να ξερεις πώς γινεται, Σοφια ειναι να το κανεις". Ποτέ δεν θα ξερουμε τα πάντα, πολλες φορες ξερουμε ηδη οσα απαιτουνται, αλλα αναστελλουμε διαρκως την εφαρμογη τους, οποτε δεν κανουμε προκοπη. Ειναι ευκολο να καταληξουμε στη θεση του "λογιου" που ξερει τα παντα ολα, αλλα δεν τα εφαρμοζει, απλα χαιρεται που ξερει και τους αρκει να εμφανιζεται ως γνωστης. Ο σοφος ομως διακρινεται απο το οτι σπανια μιλαει και αυτο διοτι ξερει αρκετα ωστε να βρισκεται σε διαρκη εσωτερικη τριβη προσπαθωντας να τα εφαρμοζει.

    Η γνωση δεν αποκταται χωρις συνειδητη προσπαθεια και ας υπαρχουν αρωγοι. Αλλωστε αυτο που ονομαζουμε Θεος, πολλες φορες δεν ειναι αλλος απο τον ανωτερο μας εαυτο. Οπως λεει ο Γκουρτζιεφ για να το κλεισω "Μονο αυτος που εχει απελευθερωσει τον εαυτο του απο την ασθενεια του αυριο, εχει ελπιδες να πετυχει αυτο για το οποιο εχει ερθει εδω".

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνω αγαπητε φιλε.
    Συνειδητη προσπαθεια στο τωρα.
    Μπορει να μην τελειωνει η "γνωση" οπως δεν τελειωνει και η ζωη, αλλά παντα μενουν στον ανθρωπο η χαρα και τα οφελη οταν κλεινει κυκλους μαθηματων.
    Σκεφτομουν οτι η Γνωση απο μονη της δεν μπορει παρα να φερνει Αγαπη. Ανοιγοντας παραθυρα στην κατανοηση του Ολου...μαθαινεις τα αγαπας τα μερη του...Και πως οσοι ξερουν να Αγαπουν δεν μπορει παρα να κατεχουν αυτη την εσωτερικη Γνωση(εστω και ασυνείδητα).
    Ολα καλα ειναι γινομενα Ε.Σ.
    :-)
    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο που έχω καταλαβει, ειναι ότι αυτή η επαναφορά της επιπεδης Γης στο προσκήνιο γίνεται για να διχάσει και να φερει αναταραχή στον κόσμο, επειδη αυτή η στιγμή ειναι καταλληλη λόγω κρισης και λόγω έλλειψης σωστής παιδείας. Ο αποκρυφισμός και το απραμυθι κανει θραυση, η τρομολαγνεία και η συνωμοσιολαγνεία, η διαβολή της καθαρής επιστήμης και η γανική καχυποψία και συγχυση ευνοούν το κλίμα. Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, οι ανθρώπινες σχεσεις χαλανε και δηλητηριάζονται και άνθρωποι μεχρι προτινος αγαπημένοι γίνοναται εχθροί. Από εκει να καταλαβετε τίνοτς έργο ειναι όλο αυτό.

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.