Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ζήτω το ΟΧΙ και η 28η Οκτωβρίου 1940!

Αποτέλεσμα εικόνας για επετειος του οχι μεταξασ
Γράφει ο Λύκιος


28 Οκτωβρίου 1940
 Η φασιστική Ιταλία, ζητά την αμαχητί παράδοση της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό Ι. Μεταξά.
Ο πρωθυπουργός το ανέμενε! Η απάντηση ήταν εκ των ων ουκ άνευ: ΟΧΙ!
Η διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας ήταν δεδομένη από την τότε πολιτική ηγεσία, αλλά και τον λαό.
Εν όψει των εξελίξεων στην Ευρώπη (προέλαση των δυνάμεων του Άξονα), ο πρωθυπουργός επέδειξε διορατικότητα, σχεδιασμό και μεθοδικότητα και προετοίμασε την χώρα για την πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής, σε περίπτωση εισβολής. Αγόρασε πολεμικό υλικό (αεροπλάνα, ορειβατικό πυροβολικό, πλοία, κτλ) και κατασκεύασε την καλύτερη οχυρωματική γραμμή στην Ευρώπη (ανατολική Μακεδονία).
Η Ελλάδα επιστράτευσε όλο τον ανδρικό πληθυσμό, που με χαρά παρέλαβε τα όπλα και θυσιάστηκε υπέρ βωμών και εστιών!
Πλην του ΚΚΕ, όλοι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στην Ιταλική εισβολή, παραμερίζοντας πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Η νίκη των Ελλήνων αποτέλεσε την πρώτη ήττα των δυνάμεων του Άξονα και ανάγκασε τον Χίτλερ να αλλάξει τα σχέδιά του και να εισβάλλει στην Ελλάδα. Ακόμα και οι Γερμανοί, δυσκολεύτηκαν υπέρμετρα για να κατακτήσουν την χώρα!
Ο ίδιος ο Χίτλερ, θαύμασε το μαχητικό σθένος των Ελλήνων και τους τίμησε με τις ιστορικές του δηλώσεις. Η συνέχεια ήταν γνωστή με την περίοδο της Κατοχής.

Σήμερα, η κυβέρνηση υπογράφει την παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας αμαχητί στους επιγόνους του Χίτλερ. Είναι πρόθυμη να παραδώσει εδάφη και εθνικά συμφέροντα στους Τούρκους, στους Σκοπιανούς και στους Αλβανούς τσάμηδες.
Καταργεί την Δημοκρατία και το κράτος δικαίου και επιβάλει την δικτατορία της εθνικής μειοδοσίας.
Σήμερα, οι επίγονοι των Ελλήνων του 1940, λένε ΝΑΙ στους εισβολείς!
Είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και νοιάζονται μόνο για την βολή και το χρήμα τους...
Σήμερα θυσιάζουμε τους βωμούς και τις εστίες μας, για το νοσηρό μας Εγώ!




ΛΥΚΙΟΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για επετειος του οχι μεταξασ


116 σχόλια:

  1. Τιμή και Δόξα στους Ήρωες.

    ......

    Είδα πριν δυο-τρεις μέρες ενα όνειρο και ήθελα να το μοιραστω μαζί σας.

    Ήμουν με φιλους στην αγορα μιας πολης που έμοιαζε με την Καλαμάτα αλλά δεν ηταν η Καλαμάτα. Στο βαθος στον ορίζοντα φαίνονταν καπνοί να ανεβαίνουν απο φωτιές που είχαν ανάψει κατα τόπους σε γειτονιές. Δεν διέκρινα ψηλά κτιρια-απολυκατοικιες γιαυτό ή επρόκειτο για κάποια κομωπολη ή για περασμένη εποχή...
    Υπήρχε ένας υποκωφος αναβρασμός σαν κάτι να επρόκειτο να ξεσπάσει. Θέλοντας να κατηφορισουμε, ημασταν πολύ προσεκτικοί και διστακτικοί ως προς το ποιο σοκάκι να διαλέξουμε γιατί οι "αλλοδαποι-Τουρκοι"(συγκεχυμένο το όνειρο) καταλαβαμε πως θα έβγαζαν μαχαίρια. Όπως κι έγινε. Όλα έγιναν γρήγορα και αθόρυβα. Σα να ήθελε ο εχθρός να πιασει ολους στον ύπνο. Τρεξαμε προς ενα κτιριο απο οπου έπρεπε πάση θυσια να ειδοποιησουμε το " κεντρο"(τους εξω...για επέμβαση). Τα καταφέραμε παρατριχα λίγο πριν πλησιάσουν το κτήριο επικοινωνιας οι εχθροί με όπλα και ίσως άλογα...
    Το περίεργο του ονείρου δεν ηταν η υπόθεση, όσο οτι καθ' όλη τη διαρκεια διαδραμάτισης των γεγονοτων είχα έντονη την αίσθηση οτι αυτό το "όνειρο" το έχω ξαναδεί.

    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δόξα και Τιμή στους Ήρωες!

    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι στην κεντρικη αγορά μιας πολης που μοιάζει με την Καλαμάτα αλλά δεν ειναι. Πέρα στον ορίζοντα βλέπω κατα τόπους να ανεβαίνουν καπνοί απο φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε γειτονιες(δε βλεπω ψηλα κτηρια-πολυκατοικιες). Υπάρχει ένας αναβρασμός σαν κάτι να πρόκειται να ξεσπάσει. Είμαι με δυο τρεις φιλους και θέλουμε να κατηφορισουμε αλλά δισταζουμε ποιο σοκάκι να παρουμε απο φόβο μην μας την πέσουν οι "αλλοδαποί/Τούρκοι". Οντως γύρω μας ηδη κάποιοι έχουν βγάλει τα μαχαίρια και σφάζουν κοσμο βεβιασμένα και αθόρυβα. Καταφερνουμε να φτάσουμε σε ενα κτήριο απο οπου πρεπει πάση θυσια να ενημερωσουμε τους " εξω" (κεντρο; Αθήνα; Ευρώπη;) για την εξέγερση πριν διακόψουν την επικοινωνία οι εχθροί...Αποστολή εξετελεσθη. Απο μακρια βλέπουμε να καταφτάνουν μπουλούκια οι εχθροί. Μάλλον διαφυγαμε...
    Αυτό το όνειρο το είδα πριν δυο-τρεις μέρες. Το περίεργο δεν ηταν η υπόθεση του δράματος...αλλά η έντονη αίσθηση που είχα καθ'ολη τη διαρκεια, πως το έχω ξαναδεί το έργο!

    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυκιε, συγγνώμη. Δεν κατάλαβα οτι το εβγαλες επίτηδες. Οκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο.Κ. κατάλαβα! Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον Blogger της Google (να 'ταν μόνο ένα...)! Κάποιες φορές επιλέγει αυθαίρετα (χωρίς κανένα συγκεκριμένο κριτήριο) κάποια σχόλια, που τα καταχωρεί στα "ανεπιθύμητα" και δεν τα δημοσιεύει. Άλλα, τα δημοσιεύει δυο και τρείς φορές!! Τι να πω! Ζητώ συγγνώμη σε όλους, εκ μέρους του ...Blogger!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  5. Αν εξαιρέσουμε την πιθανότητα να πρόκειται για όνειρο που προέρχεται από την αγωνία του κινδύνου, που δημιουργείται στο υποσυνείδητο, λόγω των πληροφοριών που δέχεσαι, θα δούμε κάτι άλλο:
    α) την ανάσυρση βιωμάτων από την συλλογική μνήμη του λαού μας, και
    β) την μετάβασή σου σε παράλληλο κόσμο (πόλη μέσα στην πόλη), όπου εκεί συμβαίνουν άλλες εξελίξεις. Βέβαια, μια τέτοια μετάβαση δεν γίνεται στον ύπνο από μόνη της, όπως μια αστρική προβολή.
    Απαιτεί συνειδητή πράξη και τεχνική.
    γ) αστρική προβολή και χρονική μετάβαση στο παρελθόν. Πιθανότητα πολύ μικρή, γιατί ούτε αυτό γίνεται στον ύπνο τυχαία.
    Τι απ' όλα πιστεύεις πως μπορεί να συνέβη, αγαπητή Ελένη;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Λυκιε,

    Για την ιστορια του πραγματος:Το πρωι μέσα στο τρέξιμο νόμισα πως κόλλησε το μήνυμα και δεν το είχα σωσει. Οποτε όταν ξαναβρήκα χρονο το ξαναεγραψα. Τη δευτερη φορα λοιπον που η αναρτηση χαθηκε, θεωρησα πως δεν ηταν λαθος του blogger αλλά δική σου παρέμβαση για δικούς σου λόγους. Γιαυτό και οι δυο παρόμοιες εκδοχές του ονείρου.

    Στο ερώτημα σου τώρα.
    Αν όντως εξαιρέσουμε την "προβολή της αγωνίας", τοτε πιθανότερη ορθολογιστικα εκδοχή είναι η α' για τον απλούστατο λογο οτι δεν εξασκω κανενός ειδους τεχνική για μετάβαση σε παραλληλους κόσμους και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με την αστρική προβολή. Διαισθητικά και μονο μπορω να πω πως νιωθω σα να εζησα το συμβαν οντως στο παρελθον σε μια περιοχη που ακομα στο παρον μου δεν εχω αναγνωρισει(κατι σαν deja vu μέσα στο ονειρο... Μια περιοχή που έχω ξαναδεί, κάτω απο ειρηνικές συνθηκες ομως, επανειλλημένως) και που τείνει να επαναληφθεί στο παρόν μας.

    Δεν ξέρω να σου απαντήσω, ειλικρινά. Απλα ενιωσα την αναγκη να το μοιραστω χωρίς συγκεκριμένο λογο. Μάλλον.

    Ελένη.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Μεταξας ειπε το οχι και πεθανε τρεις μηνες μετα απο πρακτορικη δολοφονια με δηλητηριο εξωτικου φιδιου. Τον σκοτωσαν οι Αγγλοι, διοτι μετα το επος του ελληνο-ιταλικου πολεμου, η Γερμανια μας προσφερε την ληξη του πολεμου και να κρατησουμε τα εδαφη που ο στρατος μας ειχε κατακτησει. (β.Ηπειρο)
    Αντιθετως, οχι μονο οι συμμαχοι, μας χρησιμοποιησαν ως θυσια, αλλα και μετα στον μοιρασμο των εδαφων μας συμπεριφερθηκαν περιπου ως ηττημενους και μας εβαλαν και σε εμφυλιο, ετσι για τη φαση. Αυτα για να βλεπουμε ποιοι ηταν οι φιλοι μας. Οι δε Ηπειρωτες που πολεμησαν μαζικα τοτε και κρατησαν την Ελλαδα ορθια μεχρι να γινει η επιστρατευση, καταδικαστηκαν να ειναι το φτωχοτερο διαμερισμα στην Ευρωπη.

    Και τοτε για αυτην την ηρωικη γενια, οι μεγαλυτεροι Ελληνες ελεγαν "τι μαλθακη γενια που ερχεται,δεν νοιαζονται για τιποτα". Απεδειξαν περιτρανα ομως το ποιον τους. Εγω δεν θα βιαστω να κρινω την σημερινη γενια. Βλεπω ομως πως τουλαχιστον αυτη η γενια δεν ειναι κοροιδο. Διοτι ηρωες-ξεηρωες οι ενδοξοι μας προγονοι που αρνηθηκαν να υποταχτουν, πιαστηκαν κοροιδο απο τους Αγγλους και πολεμησαν εναν πολεμο που δεν ηταν δικος τους. Θυσιαστηκαν μεν για ιδεες, αλλα καποιοι πονηροι τους εκμεταλλευτηκαν.

    Δεν ξερω αν οι σημερινοι Ελληνες, εχουν αντιστοιχο θαρρος, αυτο μενει να φανει, παντως να σκοτωθουν πολεμωντας πολεμο συμφεροντων αλλων, δεν το ξανακανουν, δεν την ξαναπατανε, και μπραβο του

    Ελενη,θα απαντησω συνεχιζοντας τον συλλογισμο του Λυκιου

    α) την ανάσυρση βιωμάτων από την συλλογική μνήμη του λαού μας, και
    β) την μετάβασή σου σε παράλληλο κόσμο (πόλη μέσα στην πόλη), όπου εκεί συμβαίνουν άλλες εξελίξεις. Βέβαια, μια τέτοια μετάβαση δεν γίνεται στον ύπνο από μόνη της, όπως μια αστρική προβολή.
    Απαιτεί συνειδητή πράξη και τεχνική.
    γ) αστρική προβολή και χρονική μετάβαση στο παρελθόν.

    α)Μπααα.Ας ανασυρουμε πρωτα τα δικα μας βιωματα και μετα βλεπουμε αν γινεται και για τα συλλογικα.
    β)Μπαα, αυτο ειναι πολυ "μπροστινο"
    γ)Επισης, πολυ μπροστινο

    Δεν βλεπω αστρικη προβολη διοτι δεν συνεβη γεγονος αφυπνισης εντος του ονειρου. Θαπρεπε δηλ να πει κατι σαν "Και εκει που ονειρευομαι βλεπω πχ ενα γαιδαρο να πεταει.Σκεφτομαι πως οι γαιδαροι δεν πετανε. Οποτε "τσακ" μου σκαει η φλασια πως ονειρευομαι."

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρα, δεν ειναι ονειρο. Ειναι ανασυρση βιωματος, οπως ειπες Λυκιε. Δικια της ομως, οχι αλλωνων. Ελενη, πιστευεις ή οχι στις προηγουμενες ενσαρκωσεις, ειδες μια στιγμη απο περασμενη σου ζωη. Απο την περιγραφη, θα ελεγα πως ησουν σε ελληνικη πολη, οχι απαραιτητα εντος Ελλαδας(δυσκολα Γιουγκοσλαβια ή αλλου αφου ειχε θαλασσα διπλα). Για να λες Καλαματα, ηταν παραλιακη ητοι βρεχοταν απο θαλασσα. Για να περιγραφεις αυτο το αγχος απο τους "αλλους" θα ελεγα μια μικτη πολη και οχι αμιγως ελληνικη, δηλ πως υπηρχε αναμικτος πληθυσμος. Χρονολογικα θα ελεγα 1840-1930, εαν ρισκαρα λιγο θα ελεγα 1900-1925. Εαν ρισκαρα και λιγο παραπανω θα ελεγα μια πολη στην οποια υπηρξε ανταλλαγη πληθυσμων μεταγενεστερα μεσω της συνθηκης της Λωζαννης ή εστω μια πολη με αντιστοιχο καθεστως πχ Ηπειρο, Μακεδονια.

    Εαν επιμεινεις σε αυτο και το αναλυσεις ή διαλογιστεις σε αυτην την σκηνη που ειδες, και το ονειρο θα ξαναδεις και περισσοτερες πληροφοριες θα λαβεις και ετσι θα "ξεκλειδωσεις" πληροφοριες για αυτην την ζωη. Θα τα "θυμηθεις".

    Γιατι το ειδες τωρα; Πιθανολογω (και ελπιζω για το καλο μας διοτι η εποχη ηταν εποχη ειρηνικη μεν αλλα μαλλον λιγο πριν συμβει καποια "εκρηξη" ή λιγο μετα, και ελπιζω να μην βρισκομαστε λιγο πριν καποια αντιστοιχη εξελιξη) πως καπως η 28η θα σχετιζεται με αυτο το γεγονος. Δεν ξερω ομως αν οι "αλλοι" σχετιζονται ομως για να βγαλω περισσοτερες πληροφοριες (και να πω πχ Β.Ηπειρο) ή απλα η κατασταση ειναι παρομοια. Αυτος ο τυπος ονειρου ειναι μοναδικος διοτι ακριβως δεν ειναι τυπος ονειρου. Ειναι "θυμηση" ή εν-θυμηση καλυτερα. Αυτο το ονειρο μπορει να δρασει ως πυλη για την ανασυρση μνημης της συνολικης ζωης. Συνηθως ειναι μονο ενα. Συνηθως δεν ειναι κανενα για να ειμαι ακριβεστερος, δηλ σπανια καποιος θα το δει. Προφανως η αισθηση ειναι διαφορετικη απο τα ονειρα, μοιαζει με αστρικη προβολη απο την αποψη πως εισαι συνειδητος, δεν εισαι ομως σε ανωτερη κατασταση συνειδησης, αλλα σε παρομοια κατασταση συνειδησης που ησουν και τοτε οταν το εζησες.

    Εαν ημουν στη θεση σου, θα το κραταγα στην μνημη μου οσο περισσοτερο μπορουσα, θα το σκεφτομουν συχνα στο ξυπνιο μου και πριν κοιμηθω σκεφτομενος συνεχως την εντολη"θελω να ξαναπαω εκει". Τωρα που ειναι σχετικα φρεσκο, μπορει να επαναληφθει. Και αν επαναληφθει μπορεις να παρατηρησεις περισσοτερες πληροφοριες. Και εκτος απο αυτο, μπορεις να πετυχεις και συνειδητο ονειρεμα, δηλ εαν ξανασυμβει, απο την ισχυρη θεληση σου να μαζεψεις πληροφοριες για να αναδημιουργησεις το περιστατικο και την εποχη-στιγμη, αυτο θα δρασει σαν γεγονος αφυπνισης εντος του ονειρου, και μετα θα μπορεσεις να μαθεις πραγματα που δεν τα ηξερες ουτε τοτε.

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Ε.Σ., το σκεπτικό σου μου θυμίζει του Γάλλους "πουρκουάδες" (pourquois=γιατί) που αρνήθηκαν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, με αποτέλεσμα η πανίσχυρη αυτή χώρα (στρατιωτικά) να καταληφθεί μέσα σε μια ημέρα, από του Ναζί!
    Η Ελλάδα δεν πολέμησε για χατίρι των συμμάχων, αλλά υπέρ βωμών και εστιών, ανεξαρτήτως των μετέπειτα εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο. Άρα η άμυνα της χώρας, δεν συνδέεται με τις μεθοδεύσεις των "συμμάχων", ούτε απομειώθηκε η αξία του Έπους λόγω των μεταπολεμικών εξελίξεων.
    Τώρα στο θέμα της Ελένης:
    Ας μην υποτιμούμε την συλλογική μνήμη του υποσυνείδητου μας. Υπάρχει και αναδύεται κυρίως ως φόβος ή αγάπη για κάτι. Μπορεί να υπάρξει ανάμνηση εικόνας ή ολόκληρων σκηνών, αλλά κυρίως ανασύρονται συναισθήματα φόβου για κάτι.
    Σίγουρα όμως μπορεί να υπάρχει και ανάμνηση από το παρελθόν.
    Προσωπικά όμως πιστεύω ότι το όνειρο δημιουργήθηκε από μια μίξη όλων των προηγούμενων, δηλαδή από τον φόβο του κινδύνου μιας εσωτερικής πολιορκίας (συλλογική μνήμη), από τις τρέχουσες πληροφορίες περί αντίστοιχου κινδύνου και από εικόνες του παρελθόντος που κατασκευάστηκαν στο μυαλό της επαγωγικά, ή από δική της ανάμνηση παρελθούσης ζωής.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι, αλλα γνωριζεις καλως πως τα κρατη δεν πολεμουν μονο για ιδεες, αλλα και για πρακτικους λογους. Οταν λοιπον προσφερθηκε η προταση να απεχουμε απο τον β παγκ πολεμο, γιατι δεν την πηραμε;
    Και αν αυτο φαινεται οπορτουνιστικο, τι δεσμευσεις λαβαμε απο τους συμμαχους, οταν μπηκαμε στη λαιμητομο, για τα οφελη που θα αποκομιζαμε απο τετοια κινηση, μετα το περας του; Δηλαδη, ειμαι εγω κυβερνητης, βαζω την χωρα μου σε ενα πολεμο οπου γνωριζω πως το 1/3 θα απωλεθει,χωρις πλανο ή πιθανοτητα επιτυχιας, ειτε απο κακουχιες, πεινα και εκτελεσεις, ειτε στρατιωτικα, ειτε απο ξενιτεμο, ειτε οτι αλλο. Και λεω ναι; Με ποιο δικαιωμα εγω θα αποφασισω για τις ζωες των ανθρωπων; Δεν ειναι δικες μου οι ζωες για να τις θυσιασω

    Καλα τα λογια για ηρωες του καθε Τσορτσιλ απατεωνα, αλλα εμενα αυτα δεν με ξεγελανε. Μας εκμεταλλευτηκαν και μας κατακρεουργησαν επανηλειμμενως. Οι παρελασεις δειχνουν μια ψευδαισθηση μοναχα.
    Η ρηση πολεμαω για την πατριδα μου δεν ειναι απαραιτητα ορθη. Εξαρταται απο την περισταση. Στο παραδειγμα του ελληνο-ιταλικου πολεμου ηταν ορθη. Αλλα αν την δεχομαστε πάντα, ειμαστε ανοιχτοι για εκμεταλλευση. Ηταν επος σε θυσιες και νεκρους αλλα αφου το μετα ηταν χειροτερο του πριν, η πραγματικοτητα εδειξε πως μαλλον εχουμε λαθος να πανηγυριζουμε.

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Ε.Σ., όταν αμύνεσαι του πατρίου εδάφους, δεν πολεμάς για ιδέες, αλλά για την πατρίδα, την οικογένεια την ζωή και τα εδάφη σου. Αν έλεγαν αυτά που λες οι πρόγονοί μας, σήμερα δεν θα υπήρχε ελληνισμός, ούτε καν η ελληνική γλώσσα που μιλάμε. Θα ήμασταν ότι και οι κατακτητές μας. Αυτό που είσαι και ο τρόπος που σκέφτεσαι, στο εξασφάλισαν και το οφείλεις, σε αυτούς που υπερασπίστηκαν το έθνος, το έδαφος και τον πολιτισμό μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
    Αν δεν αμυνθείς στον εισβολέα, θα σε απαλλοτριώσει, θα σε βυσσοδομίσει, θα σε καταστρέψει, θα σε σφαγιάσει, θα σε βιάσει, θα σε γενοκτονήσει, θα σε σκλαβωσει, θα σε ευτελήσει, θα σε ταπεινώσει! Πόσο ελεύθεροι ήταν οι Έλληνες επί τουρκοκρατίας; Πόσο επί γερμανικής κατοχής;
    Μάχεσαι μέχρις εσχάτων για να το εμποδίσεις. Δεν μάχεσαι, αν δεν πιστεύεις ότι έχεις μέσα σου αξίες πολύτιμες. Αλλά ο εχθρός δεν στο αναγνωρίζει. Θα σε σφάξει αμέσως μόλις του το επιτρέψεις. Αν οι Έλληνες δεν εμπόδιζαν τους Πέρσες, πως θα ήταν σήμερα η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος;
    Άρα λοιπόν, το να πολεμάς για την επιβίωσή σου, των παιδιών σου, του ζωτικού σου χώρου και του πολιτισμού σου, δεν είναι πόλεμος ιδεών, αλλά επιβίωσης.
    Αν για παράδειγμα κατοικείς με την οικογένειά σου στην Σάμο και ζεις μια όμορφη και ελεύθερη ζωή, θα επέτρεπες σε ένα ισλαμικό κράτος να έρθει και με την βία να σου πάρει την περιουσία, να σου βιάσει την κόρη, να σου σφάξει τον γιό, να πάρει σκλάβα την γυναίκα σου και να σου επιβάλλει την ισλαμική σαρία; Να σε κάνει ισλαμιστή με το έτσι θέλω; Να μην μπορείς να μιλήσεις και να εκφραστείς ελεύθερα ως "Ελεύθερος Στοχαστής"; Είμαι βέβαιος πως δεν θα το επέτρεπες.
    Όμως άλλο είναι ένας αμυντικός πόλεμος "υπέρ βωμών και εστιών" και άλλο ένας επιθετικός πόλεμος για να καταλάβουμε ξένα εδάφη. Εκεί κατανοώ τις αντιρρήσεις σου, αλλά η Ελλάδα δεν ενεπλάκη πότε σε τέτοιο πόλεμο, εκτός της μικρασιατικής εκστρατείας, η οποία όμως είναι μια ειδική περίπτωση που θα την κουβεντιάσουμε μιαν άλλη φορά.
    Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι στον αξιακό χάρτη, η ζωή ολίγων είναι λιγότερο σημαντική από την ζωή των πολλών, de facto. Συνεπώς είναι διαχρονικά θεμιτή από κάθε ηθική, η θυσία μερικών ανθρώπων για να ωφεληθούν ή να επιβιώσουν οι πολλοί.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο παραδειγμα σου θα συμφωνησω μαζι σου αλλα καθε περιπτωση κρινεται ξεχωριστα. Ας δουμε για παραδειγμα πως εδρασε ο Αττεσλης στην τουρκικη εισβολη στην Κυπρο. Κατεταχθη στο στρατο αλλα οχι για να πολεμησει και δεν σκοτωσε κανεναν, αλλα για να σωσει οσες περισσοτερες ζωες μπορει. Αναφερεται χαρακτηριστικα μια μαχη οπου μιλουσε με την τουρκοκυπριακη πλευρα και εδωσαν συμφωνια να μην αλληλοπυροβοληθουν.

    Οι οθωμανοι δεν ηταν το ιδιο με τουρκοκρατια. Οι οθωμανοι ηταν αρκετα ανεκτικοτεροι ως αυτοκρατορια. Υποδουλωθηκαμε για 400 χρονια, αλλα δεν εκλειψαμε. Ουτε οι Γαλλοι χαθηκαν, επειδη στρατιωτικα εκαναν τους τουριστες. Ειναι αλλο να πολεμας για την ανεξαρτησια και ελευθερια σου, (που ουδεποτε ανακτησαμε) και αλλο να πολεμας επειδη εισαι το τσιρακι των μεγαλων σε βαρος σου. Αυτο ειναι ανοησια και αυτο καναμε σαν ουρα των αγγλο-αμερικανων περα και πανω απο τις δυναμεις μας. Εδω προκειται περι ιδεοληψιας του δεν ανεχομαι να χασω και να παραδεκτω την ηττα μου. Η Ελλαδα κοντρα σε ολον τον αξονα. Μεγαλη μαγκια αλλα οταν χασαμε, επρεπε να υπογραψουμε και να τηρησουμε παραδοση. Αλλωστε το οτι δεν απελευθερωθηκαμε ποτέ τα λεει ολα. Ακομα το τσιρακι της αμερικης ειμαστε που μας πηρε οταν μας εκανε πασα ο Αγγλος νταβατζης οτανεχασε το νταβατζηλικι απο τον Αμερικανο.

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα έλεγα ότι το παράδειγμα με τον Αττεσλή είναι ατυχές, διότι αναφέρεται σε μια εξαιρετική περίπτωση, η οποία δεν έχει επαναληψημότητα. Ο Αττεσλής δεν είναι ο καθένας μας.

    Η ανάπτυξή σου, δείχνει να αγνοεί κρίσιμα στοιχεία της ιστορίας, τα οποία φαίνεται να περιφρονείς. Το πως διαβιούσαν οι Έλληνες επί τουρκοκρατίας δεν σε απασχολεί. Η υποδούλωση ως όρος, δεν φαίνεται να σου λέει και πολλά. Ναι, επί τουρκοκρατίας εκλείψαμε αγαπητέ Ε.Σ.! Ο ελληνισμός διασώθηκε από τους Έλληνες του εξωτερικού. Εδώ υπήρχε ο φόβος, η βία, το παιδομάζωμα, η σφαγή, ο βιασμός, η κλοπή, ο κεφαλικός φόρος, η αμορφωσιά και η απόλυτη φτώχια. Πως μπορείς να παραβλέπεις την υποδούλωση;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορει να μην ειμαι δυστυχως καλη μαθητρια της Ιστοριας και να μην εχω διαβασει τις παρασκηνιακες πολιτικες συμφωνιες, αλλά δε νομιζω οτι χωραει αμφισβητηση των αξιων(υπερ βωμων και εστιων) για τις οποιες επεσαν οι προγονοι μας. Κανενος τσιρακι δεν ειναι ο απλος λαος οταν υπερασπιζεται τη ζωη και επιβιωση του. Αλλωστε δεν ειμαστε μισθοφορικος λαος. Το πολιτικο παιχνιδι και παρασκηνιο θα υπαρχει παντα. Τι σημαινει αυτο; Οτι το παιζω αντιστασιακος/ξυπνιος/προοδευτικος αδιαφορωντας και απεχοντας απο την αμυντικη πολεμικη που θα μου εξασφαλισει την ελευθερια μου; Την οποια ελευθερια μου και εννοω στο μετρο που μπορουμε να ειμαστε ελευθεροι στη συγχρονη κοινωνια των πολλαπλων αλυσιδων στην υλη και στο πνευμα...
    Δεν με νοιαζει τι σχεδιαζουν πισω απο την πλατη μου οταν αυτο δεν μπορω να το ελεγξω. Αλλά το να μεινω αδρανης σε μια εισβολη για να μη με πουν 'μακακα' που διακινδυνευω για αλλους'μακακες' δεν ειναι σοφη και ηθικη σταση νομιζω. Με ενδιαφερουν τα δικα μου κινητρα, κατα ποσον ειναι αγνα και αγαπης για την ελευθερια ολων μας, και οχι του εχθρου ή δηθεν συμμαχου εντος και εκτος συνορων....
    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν γνωριζω τι εκανε ο Αττεσλης και για ποιους λογους, θυμαμαι ομως πως ειχα διαβασει για τον Αγιο Παϊσιο(ακομα και αν ειναι μυθευμα ας κρατησουμε το νοημα), οτι οταν ηταν στον στρατο προσευχηθηκε να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να σκοτωσει αλλον ανθρωπο ωστε να μπορει να ακολουθησει ανεμποδιστα τον μοναστικο βιο που ειχε στο μυαλο του. Μπροστα στο καθηκον για την πατριδα του δεν θα προετασσε την φυγη απο την μαχη αν η περισταση το απαιτουσε. Ολα ειναι θεμα προτεραιοτητων. Οι αποφασεις δεν ειναι ευκολες αλλά και τι ειναι ευκολο τελικα;

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οσον αφορα το ονειρο, σας ευχαριστω πολυ για τα σημαντικα σας σχόλια, μου εδωσαν μια κατεύθυνση ως προς το που να κοιταξω ή να εχω τον νου μου και τωρα και μελλοντικα. Εχοντας εσεις μεγαλυτερη πειρα και τριβη στοχαζομενοι στο τι και πως και γιατι....κατι πηρα κι εγω ως απαντηση σε εσωτερες δικες μου διεργασιες. Μονον ο χρονος θα δειξει.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή μου Ελένη, μίλησε η μέσα σου "γιανγκ" φύση ή η κατ' εμέ, ελληνική σου ψυχή! Έτσι είναι. Αν ψάχνουμε για δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουμε την μάχη (ιδίως όταν αυτή είναι για την επιβίωσή μας και των παιδιών μας), τότε απλά κρύβουμε την δειλία μας και στην αρχαιότητα θα μας έλεγαν ριψάσπιδες.
    Ευτυχώς υπάρχουν οι ελληνόψυχοι που και πάλι θα προασπίσουν την πατρίδα μας όταν χρειαστεί, αλλά πάντα θα υπάρχουν και οι ριψάσπιδες που θα κρυφτούν στα μετόπισθεν για να σώσουν το "τομαράκι" τους και να κάνουν την κριτική τους εκ του ασφαλούς σε αυτούς που πολέμησαν, μόλις τα πράγματα ηρεμήσουν...
    (δεν είναι νύξη για τον φίλο μας Ε.Σ., αλλά απευθύνεται σε πολλούς "προοδευτικούς" και "ειρηνόφιλους" που συνηθίζουν να κάνουν κρεμαστάρια, όσα δεν μπορούν να φτάσουν)...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για την ιστορία λοιπόν, να πούμε πως οι "Οθωμανοί" και η "περίοδος της τουρκοκρατίας" είναι το ίδιο πράγμα, με την έννοια ότι η περίοδος της τουρκοκρατίας (για εμάς) ήταν η περίοδος που μας κατείχαν οι Οθωμανοί, μέσα στην επικράτεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
    Οι Οθωμανοί λοιπόν ήταν ανεκτικοί, με την έννοια ότι τους συνέφερε να υπάρχει ο χριστιανισμός ώστε να υπάρχει μια κατώτατη τάξη σκλάβων, των οποίων η ζωή δεν είχε καμία αξία, η εργασία τους ήταν αντικείμενο απόλυτης εκμετάλλευσης από την Πύλη, τα παιδιά τους μπορούσαν να γίνονται γιουσουφάκια και παλλακίδες στα χαρέμια, αλλά και φανατικοί γενίτσαροι, φρουροί της αυτοκρατορίας (και αναλώσιμοι στρατιώτες στην μάχη).
    Επίσης εισέφεραν δυσβάσταχτους και άδικους φόρους, εκτός βεβαίως του "κεφαλικού φόρου" προκειμένου το κεφάλι τους να βρίσκεται στον αυχένα και όχι πεταμένο στο έδαφος από τον δήμιο. Ο λόγος ήταν πρωτίστως ηθικός, σύμφωνα με το Κοράνιο. Το Κοράνι δεν επιτρέπει τέτοια συμπεριφορά στους πιστούς του, αλλά την επιβάλλει στους απίστους! Έτσι οι Οθωμανοί, διατηρούσαν αυτή την μεγάλη δεξαμενή δούλων, όχι βέβαια από σεβασμό και ανοχή στα θρησκευτικά τους πιστεύω, αλλά επειδή είχαν ξεκάθαρο όφελος.
    Για τους χριστιανούς εξάλλου, είχαν ειδικά βασανιστήρια ώστε η θανάτωση να γίνεται διασκεδαστική για τους θεατές και δημίους: γδάρσιμο εν ζωή, σούβλισμα και ψήσιμο εν ζωή, παλούκωμα, αργός τεμαχισμός, πυρά, αποκεφαλισμός, κρέμασμα, κτλ.
    Προκειμένου μάλιστα να ελέγχουν τους χριστιανούς, ευνοούσαν την διαίρεση μεταξύ τους με το δέλεαρ του χρήματος και της εξουσίας.
    Ο ραγιαδισμός εξόντωσε κάθε συνείδηση ελληνισμού, αφού εκτός των άλλων όπου υπήρχε παιδεία, περιοριζόταν σε γραφή και ανάγνωση χριστιανικών κειμένων και ίσως ελάχιστη αριθμητική.
    Ο Ελληνισμός διασώθηκε στην διασπορά των Ελλήνων στην Ευρώπη, των οποίων το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο ήταν υψηλό (έμποροι, μηχανικοί, στρατιωτικοί, ιατροί, πολιτικοί, αρχιτέκτονες, λόγιοι και βέβαια τέκτονες). Από εκεί εξάλλου, υποκινήθηκαν όλες οι εξεγέρσεις των σκλαβωμένων Ελλήνων, χωρίς φυσικά να υποτιμήσουμε και το μεγάλο φιλελληνικό ρεύμα που καλλιεργήθηκε σε όλη την Ευρώπη.

    Οι Γάλλοι έχασαν όλη την αξιοπρέπειά τους ως έθνος, όταν ηττήθηκαν σχεδόν αμαχητί από τους Γερμανούς. Ήταν τυχεροί όμως (όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι), επειδή οι σύμμαχοι με τους Αμερικανούς μαζί, αποβιβάστηκαν στην Νορμανδία και κατέστρεψαν την γερμανική πολεμική παντοδυναμία. Αυτό συνέβη σε μόλις τέσσερα χρόνια, όποτε η Γαλλία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη απελευθερώθηκε από τους Ναζί. Αν αυτό δεν συνέβαινε και η Γερμανία κυριαρχούσε σε όλη την Ευρώπη, δεν γνωρίζουμε σήμερα τι θα ήταν οι Γάλλοι, οι Έλληνες, κτλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η Ελλάδα με το "ΟΧΙ", δεν κήρυξε τον πόλεμο στον Άξονα, αλλά αμύνθηκε σε μια άδικη εισβολή. Αυτοάμυνα λοιπόν και όχι "πολιτική πολέμου"! Όταν όμως τελικά η εισβολή συνέβη, η χώρα συνθηκολόγησε αναγκαστικά! Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει δηλαδή;
    Αγαπητέ Ε.Σ., εννοείς ότι δεν έπρεπε να υπάρξει αντίσταση ή ότι ο εναπομείνας ελληνικός στρατός δεν έπρεπε να συνταχθεί με τις τάξεις των συμμάχων, ώστε να αντεπιτεθεί στους κατακτητές και να ελευθερώσει την Ελλάδα (και την Ευρώπη μαζί);
    Να σου θυμίσω ότι από τους Έλληνες στρατιώτες που μετέβησαν στην Μέση Ανατολή, ένας πυρήνας κομμουνιστών που παρέσυραν κι άλλους, στασίασε εναντίων των Ελλήνων και των συμμάχων, ενώ αιχμαλώτισε τους ..."φασίστες" για να τους εκτελέσει. Ευτυχώς συνελήφθησαν όλοι οι δωσίλογοι και περιορίσθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μέχρι το τέλος του πολέμου.
    Το ότι οι σύμμαχοι τελικά μας "έριξαν" και μας αδίκησαν πολλαπλώς, δεν αναιρεί την αξία της απελευθέρωσης που πέτυχαν (φυσικά μαζί με εμάς)!

    Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κόσμος είναι μοιρασμένος σε σφαίρες επιρροής των υπερδυνάμεων και αυτό δεν ισχύει μόνο για την μικρή Ελλάδα μας. Ας πάψουμε να βλέπουμε τον κόσμο, μόνο ελληνοκεντρικά.
    Ολόκληρη η Δύση ανήκει στην Αμερικανική κηδεμονία και όχι μόνο αυτή. Σαφώς αυτό είναι κακό και άδικο, αλλά είναι μια πραγματικότητα, τόσο νομοτελειακή, όσο ισχύει ο νόμος του ισχυρού προς τον ανίσχυρο...

    Τέλος αγαπητέ Ε.Σ., θα σου γκρεμίσω λιγάκι την εικόνα του "καλοσυνάτου" Λύκιου, όπως έχεις αναφέρει σε άλλα σχόλιά σου.
    Όσο μπορώ να αγαπώ τους συνανθρώπους μου, να τους ανέχομαι και να τους προσφέρω, άλλο τόσο εύκολα μπορώ να σκοτώσω οποιονδήποτε απειλήσει εμένα, την οικογένειά μου ή την πατρίδα μου. Ασφαλώς είναι κάτι που απεύχομαι να συμβεί, αλλά όταν συμβεί, δεν θα διστάσω καθόλου να το κάνω. Προς επίρρωση αυτού, σου λέω ότι όσο επιθυμώ την ειρήνη και την νηνεμία, τόσο συντηρώ την μαχητική και την φονική μου ικανότητα. Αυτά δεν είναι εικασίες ή φαντασία, αλλά απόλυτη, ωμή πραγματικότητα. Μέχρι εδώ μπορώ να εκτεθώ.

    Πιστεύεις ότι αντιβαίνω στην έννοια της αγάπης; Αντίθετος στην έννοια του αγαπάτε αλλήλους ως εαυτόν;
    Κι όμως, δεν αντιβαίνω καθόλου...

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι μεν ο Αττεσλης ηταν μια εξαιρετικη περιπτωση, αλλα αυτο δεν σημαινει πως ηταν εξαιρεση, τουναντιον το παραδειγμα του λειτουργει ως προτυπο. Εχω μελετησει και αλλων τον βιο και διακρινω μια απομακρυνση απο την Σωκρατικη πολεμικη συμμετοχη, ισως διοτι τοτε υπηρχε δημοκρατικος τροπος ληψης αποφασεων, ενω σημερα οχι.

    Φυσικα και οι Ελληνες ηταν υποδουλωμενοι επι οθωμανικης αυτοκρατοριας αλλα οι οθωμανοι ξεχωριζουν απο τους Τουρκους στο οτι καταφεραν να κανουν αυτοκρατορια, οτι και να λεμε, μας αρεσει δεν μας αρεσει, και το καταφεραν διοτι η αυτοκρατορια τους ηταν σχετικα ανεκτικη, ενω οι Τουρκοι παντα ηταν αγροικοι και πολιτισμικη καταστροφη. Ο κεφαλικος φορος, ο φορος δηλ για να εχεις το δικαιωμα να εχεις το κεφαλι σου στη θεση του, νομιζω ηταν 10%, ενω σημερα που χρησιμοποιουνται πολιτικα ορθοι οροι, ειναι ευκολα 3-5 φορες περισσοτερο. Ο σοβαρος ηγεμονας γνωριζει πως αν θελεις να αφομοιωσεις και να κανεις ενα λαο να χαθει, αρκει να του προσφερεις ενα τροπο ζωης, με τον οποιο να μην επιθυμει να επαναστατει, να ειναι σχετικα πειθηνιος και συγκαταβατικος. Υπηρχαν πολλοι ευποροι Ελληνες, ειδικα στο χωρο της μικρας ασιας, που αποτελουσαν το θεμελιο της οθωμανικης αυτοκρατοριας, και η ευρυτερη περιοχη εκανε την Ευρωπη να φανταζει φτωχικη και αξεστη. Δεν τα συνδεω τα δεδομενα, απλα τα ριχνω στο τραπεζι για να δειξω πως η αληθεια δεν ειναι ασπρο-μαυρο, καλοι-κακοι κτλ.

    Αγαπητε Λυκιε, κανεις δεν ειναι μονο γιν ή γιανγκ, ολοι ειμαστε μια μιξη των δυο αυτων στοιχειων, αναλογως τους πως "τρεφουμε τα δυο αλογα". Δεν λεω πως παρα εισαι καλοσυνατος, αλλα πως οταν καποιος ειναι συχνα υπερ το δεον καλοσυνατος, μπορει να γιγαντωνει στην σκια του πολυ "κακοσυνατο" δυναμικο που νομοτελειακα καπου θα ξεσπασει, αργα ή γρηγορα, σε καποιον που θα φταιει δυαναλογα, πχ σε κανα καρμιρη χαζο ισλαμιστη που τον χειραγωγουν ως χρησιμο ηλιθιο. "Φονικη ικανοτητα;" Πολύ πασέ, με το συμπαθιο ετσι; Αλλα αν ειναι λογω δουλειας, πασο, αν και θελει πολλη προσοχη αυτο, οδηγει σε επικινδυνες ατραπους.

    Προσωπικα προσπαθω να ανελθω και να ελευθερεωθω απο ολα τα διπολα, και εδω υπαρχουν 2-3.

    Περι ριψασπιδων. Για τους Ελληνες μεγαλη ξεφτιλα. Και μεγαλο θεμα που εχω φιλοσοφησει βαθεως ωστε να βεβαιωθω πως η αγαπη για την πατριδα ειναι σωστη και οχι παγιδα. Εχει γραψει ενα διηγημα ο Ουσπενσκι που λεγεται ο καλοκαγαθος διαβολος. (Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ-
    ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΗΤΕΡ ΟΥΣΠΕΝΣΚΥ "Ο ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΟΣ ΔΙΑΒΟΛΟΣ"ΑΝΤΖΑΚΑ ΣΟΦΙΑ"). Λυκιε θα το εβρισκες πολυ ενδιαφερον. Δεν θελω να πω πως τελειωνει διοτι θα το χαλασω. Αλλα ας πουμε πως για τον πνευματικο ανθρωπο, το τελευταιο "μεγαλο κολπο" που χρησιμοποιει ο "καλοκαγαθος" διαβολος για να μην του "ξεφυγει" ο ανθρωπος ειναι ο πολεμος. Ο ριψασπις ευκολα ξεχωριζεται διοτι παιρνει την δειλη αποφαση. Ο μαγκας και δεν συμμετεχει ενεργα σε καταστροφες ανθρωπων, και συμμετεχει για να νουθετει οσο μπορει, αρα δεν ειναι δειλος. Κατι σαν τον Αττεσλη ενα πραγμα. Υπαρχουν και αλλοι που εχω μελετησει και ο Αττεσλης δεν ηταν ο μονος.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τωρα θα μου πεις "Γιατι ασχολεισαι με μενα ρε Στοχαστη;" Γιατι θα μπορουσε ο λογος της αλληλεπιδρασης μας, να ηταν πως επειδη εσυ θα τα καταφερεις και οχι εγω, να παρεις απο εμενα ενα κομματι που εχω να προσφερω. Στην περιπτωση αυτου του ενδεχομενου, θιγω αυτα που κρινω πως θα μπορουσαν να ειναι αυτο το κομματι.
    Παντως το οτι εγραψες 3-4 σχολια δειχνει σαφως πως κατι απο οσα ειπα "κεντρισε", αρα πετυχα τον στοχο μου να αναδειξω αυτο που ηθελα

    "Αν δεν αμυνθείς στον εισβολέα, θα σε απαλλοτριώσει, θα σε βυσσοδομίσει, θα σε καταστρέψει, θα σε σφαγιάσει, θα σε βιάσει, θα σε γενοκτονήσει, θα σε σκλαβωσει, θα σε ευτελήσει, θα σε ταπεινώσει! Πόσο ελεύθεροι ήταν οι Έλληνες επί τουρκοκρατίας; Πόσο επί γερμανικής κατοχής;¨"

    Αυτο ειναι το ενα ακρο. Υπαρχει και το αλλο. Να περασει και να μην ακουμπησει καν. Κατι σαν του πουρκουαδες Γαλλους. Η αντισταση κρυβει φοβο παραδοσης, οσο μεγαλυτερη τοσο μεγαλυτερος. Δεν κρινουμε αν ειναι σωστο ή λαθος, βλεπουμε και τον αλλο πολο, διοτι ειπαμε ή μαλλον ο Βαγγελης Παπαθανασιου ειπε πως "Ελευθερια ειναι να μπορεις και αλλιως". Διαφωνω πως οι Γαλλοι εχασαν ολοι την αξιοπρεπεια τους σαν εθνος επειδη τους νικησαν στρατιωτικα οι Γερμανοι. Για μενα μετα απο αυτην την ιστορια ολη την αξιοπρεπεια τους σαν εθνος την εχασαν οι Γερμανοι. Διοτι κανεις δεν εχει δικαιωμα να υποτασσει καποιον αλλο, εαν δεν θελει ο αλλος να υποταχθει. Θα πει κανεις, ναι αλλα στην πραξη δουλευει αυτο το "με το ζορι". Ναι οκ, και εγω θα μπορουσα να βιαζω μηνα και αλλη και να μην τιμωρουμαι για αυτο. Εχω το δικαιωμα να το κανω επειδη το μπορω, να υποταξω αλλους ανθρωπους παρα την θεληση τους; Οχι βεβαια, ασχετως του αν εχει αποτελεσμα. Θα πει κανεις ομως: "κατσε ρε φιλε, αν ησουν γυναικα, θα καθοσουν να σε πηδαγε ο αλλος που δεν καταλαβαινει απο σωστο ή λαθος;" Οχι βεβαια, θα εκανα το παν, να το αποφυγω, να αντισταθω κτλ. Αρα δεν ειμαι σωστος και εσυ λαθος Λυκιε. Απλα δειχνω και το "αλλιως" το οποιο και θα πρεπει να το μπορουμε

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ Ε.Σ., ο λόγος που έγραψα τα 3-4 σχόλια, είναι για να αντικρούσω κάποια εξωφρενικά πράγματα που γράφεις (έτσι τουλάχιστον τα θεωρώ εγώ). Φυσικά και αλληλεπιδρούμε μέσω του διαλόγου και εννοείται ότι παίρνω πολλά πράγματα και από εσένα. Αυτονόητα πράγματα...

    - Ο λόγος που εξαιρείται ο Αττεσλής, είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ εξελιγμένο άνθρωπο, ο οποίος είχε την δυνατότητα να επηρεάζει ΚΑΙ με άλλο τρόπο τα πράγματα. Φυσικά και παραμένει πρότυπο, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ από το εξελικτικό επίπεδο ενός Αττεσλή. Οι πόλεμοι λοιπόν γίνονται από ανθρώπους που δεν είναι Αττεσλήδες. Όταν το πρότυπο Αττεσλή, θα φτάσει να είναι ο κανόνας στην ανθρωπότητα (ποτέ δεν θα συμβεί αυτό), τότε δεν θα υπάρχουν πια πόλεμοι. Αυτό όμως είναι ουτοπικό, διότι η ανθρωπότητα ανατροφοδοτείται διαρκώς από "νέους" ανθρώπους, που ξεκινούν από την ερπετική βάση. Ακόμα και αν ένα σημαντικό μέρος των ανθρώπων εξελιχθεί πολύ, το ερπετικό στοιχείο θα παραμείνει ικανό για να διεκδικεί το αίμα και την θυσία, για το μοίρασμα του χώρου. Συνεπώς θα πρέπει να δεχτούμε, ότι ο πόλεμος είναι μια κατάσταση που υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ύλης (παχύ υλικό, αστρικό, αιθερικό) και είναι νομοτελειακός. Αυτός δεν υπάρχει μόνο στο ανώτερο πνευματικό επίπεδο.

    -Δεν ξέρω γιατί επιμένεις να διακρίνεις τους Οθωμανούς από τους Τούρκους. Εγώ δεν παίζω με τις λέξεις: Οθωμανοί, Τουρανίδες, Τούρκοι, Σελτζούκοι, κτλ. περιγράφουν το ίδιο πράγμα. Η κουλτούρα αυτών των μογγολικών φύλων της Ασίας, είναι συγκεκριμένη. Είναι αιμοσταγείς και απολίτιστοι. Παρέλαβαν τον βυζαντινό πολιτισμό και προσπάθησαν να τον μιμηθούν, στα μέτρα των δικών τους δυνατοτήτων. Το αποτέλεσμα ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πιο πάνω σου εξήγησα τους λόγους που ήταν "ανεκτικοί" με τους χριστιανούς ρουμ (δεν υπήρχε η λέξη "Έλληνας").

    - Είναι εξωφρενικό να συγκρίνεις τον κεφαλικό φόρο με τους σημερινούς φόρους! Πιστεύω ότι αστειεύεσαι. Ο κεφαλικός φόρος δεν ήταν ποσόστωση στα εισοδήματα των ραγιάδων. Ήταν "ότι έκριναν οι κοτζαμπάσηδες" στην πράξη, διότι δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός για να αποκρούσει την ασυδοσία και την αυθαιρεσία των εισπρακτόρων του κράτους. Συνεπώς δεν ίσχυε κανένα 10%. Το θέμα όμως δεν είναι αν ήταν 5, 10 ή 50 %, αλλά το γεγονός ότι αν δεν το πλήρωνε ο ραγιάς, έχανε το κεφάλι του!
    ΕΧΑΝΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Το έχανε πραγματικά!
    Σήμερα αν δεν πληρώσεις τον φόρο, το πολύ να σου πάρουν το ακίνητο. Είναι συγκρίσιμη η απώλεια του ακινήτου με την απώλεια της ζωής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. -Οι εύποροι Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν λίγοι και βεβαίως ήταν οι Φαναριώτες, οι έμποροι-πλοιοκτήτες, καθώς και οι διάφοροι κατά τόπους προύχοντες (δημογέροντες, προεστοί, κοτζαμπάσηδες), τους οποίους εκμεταλλευόταν το κράτος προκειμένου να ελέγχουν και να καταδυναστεύουν τους φτωχούς ραγιάδες (χριστιανούς ρουμ). Ήταν χρήσιμοι στο κράτος, όπως και ο κλήρος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου. Όλοι αυτοί, με το δέλεαρ του χρήματος και της εξουσίας, εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του Οθωμανικού Κράτους, όπως γινόταν και στο Βυζαντινό Κράτος εξάλλου. Αυτοί σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των υπόδουλων Ελλήνων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου τιμωρήθηκαν σκληρά από τους Οθωμανούς! Αντίθετα πολλές φορές κατέδωσαν τις εξεγέρσεις των Ελλήνων στο κράτος, το οποίο και τις κατέπνιξε εν τη γενέσει τους. Μόνο όταν η επανάσταση οργανώθηκε απ΄έξω και ένιωσαν ότι κινδύνευε η θέση τους, συνεργάσθηκαν με τους εξεγερμένους και εστράφησαν κατά των Τούρκων.

    -Με το σκεπτικό σου δεν δείχνεις το άσπρο-μαύρο, αλλά κάνεις επικίνδυνες και άδικες εξισώσεις, μόνο και μόνο για να διεκδικήσεις μιαν πολιτική ορθότητα. Αλλά η ιστορία δεν κρίνεται έτσι. Δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα για να είμαστε "αντικειμενικοί". Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια, βάζοντας τα πράγματα στην σωστή τους θέση με κριτήριο το Δίκαιο και όχι το πολιτικών ορθό!
    Δεν μπορείς να παραγνωρίζεις την απαξία της ανθρώπινης ζωής ως πολιτική επιλογή και να την συγκρίνεις με άλλες υλικές αξίες.

    -Κατά την δική σου γνώμη "την αξιοπρέπεια την έχασαν οι Γερμανοί" διότι προσέκρουσαν στον δικό σου ηθικό κώδικα, αλλά αυτοί που έχασαν την ζωή και τα αγαθά της ήταν οι Γάλλοι και όχι οι Γερμανοί. Θέλω να πω, ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οι υποταγμένοι Γάλλοι, έχασαν την αξιοπρέπειά τους επειδή ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ για να διαφυλάξουν τις αξίες τους. Μέσα σε αυτές τις αξίες είναι η ίδια τους η ζωή, αλλά και η κουλτούρα, η αξιοπρέπεια του να μην είσαι υποταγμένος σε κάποιον που σε εχθρεύεται, κτλ.
    Ας μην μπερδεύουμε λοιπόν την αξιοπρέπεια του να ζεις ελεύθερος και να αναπνέεις, με αυτήν του να είσαι ηθικά επίμεμπτος (αναξιοπρέπεια) επειδή κατέκτησες και υπέταξες έναν απαθή λαό! Είναι μη συγκρίσιμα μεγέθη.

    -Άρα ασφαλώς ο κατακτητής-βιαστής-φονιάς-εισβολέας έχει "λερώσει την φωλιά του" και είναι αναξιοπρεπής. Το θέμα είναι τι κάνει το υποψήφιο θύμα της κάθε τέτοιας επιβουλής. Κάθεται στωικά και περιμένει την μοίρα του, σκεπτόμενος πως θα ...προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ή πολεμάει μέχρις εσχάτων για να προστατεύει τις δικές του αξίες και την ζωή του; Η πρώτη επιλογή είναι αναξιοπρεπής και δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η δεύτερη είναι αξιοπρεπής και δείχνει υψηλή αυτοεκτίμηση. Δεν ξεπουλώ τις αξίες και την ζωή μου, στον κάθε επιβουλέα!

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μολονότι το ερώτημα μου απαντήθηκε εξαιρετικά από τον Λύκιο σ' αυτό το τελευταίο σχόλιο του, θα το δημοσιεύσω, και μάλιστα είναι καλύτερα τώρα, που ξέρουμε πού θέλει να μας οδηγήσει το ξάφνιασμα που δημιουργεί.

    Υπάρχει μία ιστορία. Μία από τις πολλές ιστορίες του κυρίου Κόινερ, του Μπέρτολντ Μπρέχτ. Μια ιστορία που χρόνια τώρα με γοητεύει αφάνταστα αλλά και δεν μπορώ εντελώς να την αποκρυπτογραφήσω. Είμαι μια έτσι, μια αλλιώς.
    Πάντως ο Μπρέχτ εξηγεί πως Τέχνη είναι αυτό το Παραξένισμα. Το περίφημο Παραξένισμα του Μπρέχτ.
    Κι αυτό είναι το μόνο στοιχείο που έχουμε.
    Εφαρμόζοντας τη διαλεκτική, μας δείχνει, ξαφνιάζοντας μας, τη θέση και δημιουργεί την αντίθεση μόνο για να φτάσει στη σύνθεση, δηλαδή στην αναθεώρηση. Μέσα σε έναν παράλογο κόσμο.
    Απ' όλες τις δυσκολίες, η μεγαλύτερη νομίζω είναι η ΓΝΩΣΗ να αναγνωρίζεις την αλήθεια. Τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα.

    Θα ήθελα την βοήθεια σας.

    Μέτρα κατά της βίας
    Μια φορά, καθώς ο κύριος Κόινερ, ο στοχαστής, έβγαζε λόγο σε μια κατάμεστη αίθουσα και καταφερόταν κατά της βίας, πρόσεξε ξαφνικά πως ο κόσμος άρχιζε να φεύγει, τρομαγμένος.
    Γύρισε τότε και είδε να στέκει πίσω του η Βία -αυτοπροσώπως.
    «Τι τους έλεγες;» τον ρώτησε η Βία.
    «Τους μιλούσα υπέρ της Βίας», απάντησε ο κύριος Κόυνερ.
    Η Βία δεν τον πίστεψε, αλλά τον άφησε να ζήσει.
    ~
    Την ώρα που έφευγε ο κύριος Κόυνερ, τον ρώτησαν οι μαθητές του, εμφανώς απογοητευμένοι, γιατί υποχώρησε. Εκείνος απάντησε:
    «Για να μπορέσω να προχωρήσω. Εγώ πρέπει να ζήσω περισσότερο από τη Βία.»

    Και ο κ. Κ. αφηγήθηκε την παρακάτω ιστορία:
    Στο σπίτι του κ. Έγκε, που είχε μάθει να λέει "όχι", ήρθε μιά μέρα, τον καιρό της παρανομίας, ένας πράχτορας και του παρουσίασε ένα χαρτί που το είχαν εκδώσει αυτοί που εξουσίαζαν την πόλη.
    Το χαρτί έλεγε ότι στον πράχτορα αυτόν θ' ανήκε κάθε σπίτι όπου θα πατούσε το πόδι του, όπως και κάθε φαγητό που θα ζητούσε.
    Θά 'πρεπε ακόμα να τον υπηρετεί και κάθε άνθρωπος που θα αντάμωνε.
    Ο πράχτορας κάθησε σε μιά καρέκλα, ζήτησε φαγητό, πλύθηκε, πλάγιασε και προτού κοιμηθεί, ρώτησε τον κ. Έγκε με το πρόσωπο στον τοίχο:
    - Θα με υπηρετείς;
    Ο κ. Έγκε τον σκέπασε με την κουβέρτα, έδιωξε τις μύγες, κάθησε δίπλα στο προσκεφάλι του, κι όπως εκείνη την ημέρα, τον υπάκουε άλλα εφτά χρόνια.
    Ό,τι κι αν έκανε όμως για δαύτον, ένα πράμμα απόφυγε να κάνει: Δεν τού 'πε ποτέ μια λέξη.
    Σαν πέρασαν τα εφτά χρόνια, ο πράχτορας, που χόντρυνε από το πολύ φα'ί', τον ύπνο και τις διαταγές, πέθανε.
    Ο κ. Έγκε τον τύλιξε τότε στην ξεφτισμένη κουβέρτα, τον έσυρε έξω από το σπίτι, έπλυνε το στρώμα, άσπρισε τους τοίχους, ανάσανε βαθιά και αποκρίθηκε:
    - Όχι.

    noname

    Υ.Γ. Το οτι ο Μπρέχτ ήταν διεθνιστής ας μην σταθεί εμπόδιο στο να μείνουμε στην ουσία του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΓΚΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΕΡ!!! ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΚΛΑΣΙΜΟ ΜΕΝΤΑΣ!!! ΧΕΣΜΕΝΤΕΝ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΝΤΕΜΑΓΚΙΕΝ!!! ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΑΣ, ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ. Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΑΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΟΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΛΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ. ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '40!!!
      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΔΕΝ ΜΕ ΕΞΕΠΛΗΞΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ. ΟΛΗ Η ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΕΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΤΟΥ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΚΛΑΝΕ ΜΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΟΧΙ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ "ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΙ"!!!!! ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΟΝΟ ΚΛΕΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΥΚΙΟ. Ρ Ι Ψ Α Σ Π Ι Σ
      ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Αρκτούρε, νομίζω ότι ξέφυγες πολύ αυτή τη φορά. Θεωρώ το σχόλιό σου προκλητικό. Στόχος σου δεν είναι να στηλιτεύσεις τους ριψάσπιδες, αλλά να προσβάλλεις ευθέως τον Ε.Σ.
      Αυτό ξεφεύγει από τα όρια του σεβασμού και του ευπρεπούς διαλόγου, οπότε έχουμε δύο επιλογές:
      1) επανέρχεσαι με νέο σχόλιο και ανακαλείς
      2) διαγράφω τα επίμαχα σχόλια και αφήνω το δικό μου να αιωρείται...

      Μέχρι αύριο το πρωί, θα περιμένω την δική σου αντίδραση.

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΥΚΙΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΙΨΑΣΠΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΛΑΣΩ (ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ) ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΩ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ.
      ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΜΑΝΙΩΔΩΣ , ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΒΟΗΘΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟ ΣΩΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ , ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΤΟΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ. ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ!! ΟΜΩΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΑ ΣΤΑΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΝΤΙΛΟΓΟ!! ΕΙΣΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟΜΕΤΡΟ ΜΟΥ! ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΛΗΚΡΗΝΗΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ, ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΒΑΘΡΟ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ INSTANT KARMA. ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΣ. ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΣ ΑΝ ΣΕ ΕΙΧΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΕΔΕΡΝΑ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣΑ ΣΤΟ ΜΑΓΟΥΛΑΚΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΨΑΣΠΙΣ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ?
      ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΑ ΛΕΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΜΥΑΛΟ ΔΟΥ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ (ΜΑ ΠΑΝΤΟΥ ΟΜΩΣ). ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΑΜΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΔΕΙΧΝΕΙΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΡΝΕΙ ΦΙΛΕ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΟΥΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΓΚΑΣ ΑΣ ΜΑΣ ΝΙΚΗΣΕΙ. ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΜΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΞΥΛΟ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΤΕΥΟΥΜΕ. ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΕΚΤΙΜΑ ΑΥΤΟ. ΑΜΑ ΚΑΝΑΜΕ ΠΑΡΕΙΤΣΑ ΕΞΩ, ΘΑ ΣΕ ΕΚΑΝΑ ΞΕΦΤΕΤΙ Σ ΑΥΤΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣΑΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΩΝΟΣΟΥΝΑ ΣΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΗΝ ΦΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ!!
      ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

      Διαγραφή
  25. Το παραδειγματα με τους κκ.Κ και Εγκε, ετσι αποσπασματικα δοσμένα, τι λενε στην ουσια; Πως πολλες φορες, πιθανον να υπαρχουν λογοι, ας τους πουμε ανωτερας βιας, που αναγκαζουν εναν ανθρωπο να υπομενει μια μοιρα αντιθετη στα ιδεολογικα του 'πιστευω' προφανως για να διαφυλαξει κατι ή καποιον/καποιους που βαζει πιο πανω απο αυτα τα 'πιστευω'. Το θεμα ειναι παντα τι ειναι αυτο που διακυβευεται και για ποιους λογους! Θεωρω αναποφευκτο να μην εχει παει καποιος, καποιες στιγμες της ζωης του, κοντρα σε οσα η συνειδηση του επιτασσει και ειναι ανθρωπινο αυτο. Η λαϊκή ρηση "ουδεν κακον αμιγες καλου" δειχνει την αντιθεση και τη ζυμωση που συμβαινει μεσα στις αντιθεσεις. Αλλά δεν εχει νοημα να μιλαμε ετσι γενικα γιατι η καθε περισταση ειναι μοναδικη και οι συνθηκες ειδικες. Στην περιπτωση δε, της γερμανικης εισβολης που θιξαμε παραπανω, οι λαοι ειχαν καθηκον περα για περα να ορθωσουν αναστημα και να προασπισουν ολες τις αξιες για τις οποίες ο Λυκιος έκανε λογο και οποιος δεν το βλεπει αυτο, εχει ελλειψη τοσο ρεαλισμου οσο και ρομαντισμου ας μου επιτραπει το παραδοξο... Γιατι ναι, θελει ρεαλισμο να δεις γυμνη την αληθεια που βιωνεις και αυτην που ερχεται και να υπολογισεις τις παραμετρους αλλά θελει και την τρελα ενος ερωτευμενου να πεθανεις για να αναστησεις την αληθεια που προσδοκας.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να αλλαξουμε λιγο ροτα απο τα κόντρα σχόλια που δεν ταιριαζουν στην ομορφη παρεα του Καταχθονιου Δαιμονα; Να θεσω αλλο ενα ερωτημα; Τι γινεται με τα επαναλαμβανομενα νουμερα που βλεπει πολυς κοσμος τα τελευταια χρονια; Θα τονισω αυτο το 'τελευταια χρονια' για δυο βασικους λογους.
    1.Πολλες οι οθονες εστιασης αρα μεγαλυτερες πιθανοτητες παρατηρησης του φαινομενου που ισως δεν το κανουν και τοσο φαινομενο τελικα.
    2.Ασχετως της κατρακυλας της ανθρωποτητας, υπαρχουν πολλες αφυπνισμενες ψυχες δεκτικες στα 'φαινομενα'.
    Ξερει κανεις ομως συγκεκριμενα αν μεταφερουν καποιο μηνυμα και καθε αριθμος καποιο διαφορετικο μηνυμα; Εχουν ειδικοτητες οπως οι γιατροι; Χαχαχαχα! Να αστειευτουμε και λιγο...

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αναφορικα με το προτυπο Αττεσλη, σωστα τα λες, και οντως ο πολεμος ειναι πατηρ παντων. Το θεμα ειναι ομως να μπορουμε και αλλιως και να κρινουμε κατα περισταση πως θα κινηθουμε. Δεν θα πρεπει να περιμενουμε να αλλαξουν τα πραγματα, αλλα να αλλαξουμε εμεις, και τα πραγματα θα αλλαξουν μεσα και απο την αλλαγη την δικια μας επηρεαζοντας τους αλλους. Οπως ειχε πει ο Βαρουφακης: "Οι Ελληνες νομιζουμε πως η Ευρωπη ειναι κατι εκει εξω". Εμεις ειμαστε οι Ευρωπη. Αρα δεν μπορουμε να περιμενουμε να αλλαξει η Ευρωπη. Αντιστοιχα, εμεις πρεπει να γινουμε Αττεσληδες και οχι οι αλλοι. Στην συγχρονη εποχη αυτης της διασυνδεσης, δεν μπορουμε να λεμε πως τους πολεμους τους κανουν οι αλλοι οι μη Αττεσληδες, γιατι και εμεις μη Αττεσληδες ειμαστε. Εαν εννοουμε πως τους πολεμους τους κανουν οι αλλοι οι κακοι γειτονες, τοτε οκ, οφειλουμε να ειμαστε ετοιμοι, και αν συμβει κατι αντιδρουμε βασει προετοιμασιας, οχι με το ιδιο νομισμα, αλλα με καλυτερο.

    Παραδειγμα. Ημουν με ενα ατομο που επιδεικνυε την γνωση πολεμικων τεχνων που ειχε, και αν και πιο αδυναμος απο εμενα, ξαφνικα μου επιασε τον καρπο και μου γυρισε το χερι. Μου λεει "Αμα θελω στο σπαω". Με την λαβη "με ειχε". Πώς να αντιδρουσα; Να επενδυα σωματικα σε μια ολοκληρωμενη παλη αφου τον επιανα και να τον πεταγα κατω, ωστε να μην ανεχτω υποταγη της αξιοπρεπειας μου; Οχι βεβαια, διοτι αν και θεωρουσα πως μαλλον θα "τον ειχα", δεν ανεχομαι απο κανεναν να με παρασυρει σε μια κατασταση που δεν επιθυμω. Δεν θελω να πολεμησω, διοτι εαν πολεμησω θα ειναι μεχρι τελους, οποτε πρεπει να ειμαι βεβαιος πως και αξιζει απολυτως, αλλα και ειναι η βελτιστη στιγμη να το πραξω. Θα σε παω "ρεστα" οταν θελω εγω, με τις συνθηκες που προτιμω, ακομα και αν εσυ το πεις πρωτος. Αυτο σημαινει να πολεμας, πρωτα σε στρατηγικο επιπεδο, και οχι σε καγκουρικες ανοητες μαχες. Οπως και ο Οδυσσεας οταν επεστρεψε, εξακολουθουσε να δεχεται τις προσβολες των μνηστηρων, και επελεξε ο ιδιος την στιγμη της δρασης του.

    Αυτος ο τροπος ειναι ανικητος. Η κριτικη μου στο επος του 40 ηταν πως απο την μερια των ηγετων (οχι προφανως ο δολοφονηθεις Μεταξας) ηταν ανευ αντικρυσματος. Εαν πολεμας μονο για ιδεες, σε ελεγχουν για να το πω απλα και να μην το ζαλιζω. Μας εχουν παρει χαμπαρι στην Ευρωπη απο την εποχη της Ρωμης εμας τους Ελληνες "Κανε τους οτι γουσταρεις, σκιστους, αλλα να τους μιλας με ωραια λογια, λεγοντας τους οτι ειναι σπουδαιοι. Δεν θα αντιδρασουν ποτέ αρκει να ικανοποιειται το ψωνιο τους". Ψοφαμε για αυτην την επιβεβαιωση, οπως του Τσορτσιλ. "Απο δω και στο εξης δεν θα λεμε πως οι Ελληνες πολεμουν σαν ηρωες, αλλα οι ηρωες πολεμουν σαν Ελληνες". Ποιός ενδιαφερθηκε να αποτιμισει δικαιο φορο τιμης; Η κουφαλα ο μεθυστακας ο Τσορτσιλ που ενορχηστρωνε αντιστοιχες εκατομβες με τους ναζι. Ναι οκ, τον πηρε ο πονος. Μονο και μονο με αυτην την ατακα και τα ωραια λογια, παρε και αλλη μια εκατοστη χιλιαδα νεκρους Ελληνες. Πότε θα μαθουμε σαν Ελληνες να μην μας κοροιδευουν.. Για να κλεισω την ιστορια μου, του ειπα χωρις να αντιδρασω καθολου σωματικα:"Εαν κουνησεις το χερι σου εστω και λιγο ακομα, ετοιμασου να μεταναστευσεις για κανα Σουδαν ή να δουλευεις για μενα 20 χρονια ή να κοιμασαι σε κανα παγκακι". Μου λεει "Γιατι; Θα με κυνηγησεις;" "Οχι, εγω δεν προκειται να ασχοληθω καθολου. Η δικαιοσυνη θα σου παρει οτι εχεις και δεν εχεις, καημενε, το κρατος δικαιου θα σου ξαμολησω". Περιττο να πω πως "μεταλλαχτηκε" δεκα φορες περισσοτερο απο οτι αν του ειχα πει θα παρω ενα Καλαζνικοφ.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η βια ειναι ενας φαυλος κυκλος που δεν τελειωνει ποτέ, παρα κλιμακωνεται αεναως ή εστω μεχρι να ψοφησουν ολοι. Δεν τιθεται θεμα επικρατησης λογω ισχυος, αλλα θεμα επιθυμιας του αλλου μερους να υποταχτει, αν δεχτουμε πως η υποταγη του αλλου ειναι το επιδιωκομενο.(που δεν ειναι παρα μονο στους κατωτερους πνευματικα). Ο νοημων αντιλαμβανεται πως με το ζορι δεν εχει κανενα νοημα να συμβει αυτο, παρα μονο ηθελημενα και οχι εξ αναγκης. Ευχαριστω NoName για τις παραπομπες διοτι αυτο που θελω να πω δεν ειναι τοσο ευκολο με τα κρατη διοτι ειναι πολυπληθεις οντοτητες με πολλαπλες μεταβλητες που ξεφευγει το νοημα, το οποιο και εξοχα διαισθανθηκες, σου βγαζω το καπελο. Φυσικα και Λυκιε, εχεις δικαιο στην προσεγγιση σου αλλα ειναι η αληθεια μονο της μιας πλευρας, διαφευγει αυτη της δευτερης που εχουμε καταπιεσει. Παμε στον Μπρεχτ και στις ιστοριες, θα τις σχολιασω οπως τις διαβαζω για πρωτη φορα απο εσενα NoName

    Τα παραξενισματα του Μπρεχτ δεν ειναι τιποτα αλλο απο διαλεκτικες αντιφασεις (διαλεκτικη ειναι η τεχνη του να φτανεις στην αληθεια μεσω της συγκρουσης αντιθετων αποψεων). Σε κανει να ρωτας "Μα πώς...;" Ας προσπερασουμε ρηχες ερμηνειες τυπου "Ωω, την κοτα, χεστηκε πανω του η λουγκρα" διοτι τοτε χανουμε ολοκληρη την μια απο τις δυο αντιθετες αποψεις απο τον φοβο μας να την αναγνωρισουμε αφου την εχουμε (υποχρεωτικα) απλα ειναι καταπιεσμενη

    Ο κυριος συν-στοχαστης Κοινερ βρισκεται ενωπιον δυο επιλογων σε αυτην την μαεστρικα ενορχηστρωμενη ιστορια. Πρεπει να λαβει μια αποφαση. Ειτε θα πει κατα προσωπο "Μιλαγα εναντιον σου" πιστος και αμετακινητος σαν βραχος στις ιδεες και αξιες του, οποτε και (με τα δεδομενα της ιστοριας) θα εχανε το κεφαλι του.
    Ειτε θα πει ψεμματα σε αυτο που εξ ορισμου δεν σεβεται και δεν δεχεται (την Βια προσωποποιημενη), γλυτωνοντας την ζωη του αλλα και πεφτοντας στα ματια του ακροατηριου του που παρακολουθει το "προτυπο" του πανω σε αυτο το θεμα. Η επιλογη ειναι η δευτερη και ειναι η ορθη, αν και οχι ευκολο να το δει κανεις. Διοτι η πρωτη επιλογη εχει μεσα της σε μεγαλυτερο βαθμο την εγωιστικη "περηφανια". Αυτο διακρινεται απο το οτι η ζωη του στοχαστη Κοινερ αξιζει περισσοτερο απο ενα ψεμμα σε καποιον που δεν αξιζει, δεδομενου παντα πως θεωρειται βεβαιον πως θα την εχανε την ζωη του βαση της ιστοριας μας. Ο ελιγμος εδω επιτρεπει την υπαρξη κατα το "Το περηφανο δεντρο που δεν λυγιζει στον ανεμο, ουτε του επιτρεπει να περναει απο μεσα του, σπαει". Ειναι σαν να λεμε τον επιασαν οι Γερμανοι και τον ρωτησαν τι λεγες εκει με τους συγχωριανους σου, δεν πιστευω να τους μιλαγε κατα των Γερμανων; Οχι, βεβαια, τι λετε τωρα, υπερ των Γερμανων τους μιλαγα. Ολοι συμφωνουμε πως αυτο δεν μετραει ως ξεπουλημα. Μπορει να μιλαμε εναντιον βιας,πολεμου αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν αναγνωριζουμε την υπαρξη τους. Απλα ειναι εσχατες επιλογες και οχι πρωτες, βαφτισμενες ως εσχατες.

    Αντιστοιχα, ακουγεται τραγικο, αλλα δεν ειναι τοσο οσο τον φανταζομαστε και μας εξεφγειρει στο ακουσμα του ο κεφαλικος φορος. Χωρις να ξερω λεπτομερειες, κανεις δυναστης δεν κοβει κεφαλια, διοτι αυτο προκαλει επαναστασεις που δεν τις θελει. Ο φοβος του γεγονοτος ως εν δυναμει θελει να υπαρχει. Εαν δεν ειναι πιστευτο αρκετα, τοτε θα χρησιμοποιησει και παραδειγματισμο, ωστε να το δουν ολοι και να το ξερουν. Σημερα, το να σου παρουν το ακινητο, ειναι πολυ βαρυ, διοτι αν δεν εχεις καπου να μεινεις, χανεις την αξιοπρεπεια σου και δεν μπορεις να ζησεις. Σημερα συμβαινει το αναποδο. Σου λενε πως ολα ειναι καλα και σε προστατευουμε, μην ανησυχεις αλλα σε σκιζουν με καθε τροπο. Παλι προκειται περι καθεστωτος που χρησιμοποιει προπαγανδα φοβου, απλα οχι για τις ζωες, απλουστατα διοτι δεν τους παιρνει για κατι τετοιο, και οχι λογω συνταγματων. Χανονται ομως ζωες και παρα πολλες. Επιφαση υπαρχει.
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οι απωλειες στον πληθυσμο της Γαλλιας ηταν 1,44% ενω της Ελλαδας 11%, μονο η Πολωνια που ηταν στο επικεντρο μας ξεπερασε με 17%, αν εξαιρεθουν Λετονια και Λιθουανια με 12% που πληθυσμιακα ηταν μικρες στα 2 εκατομμυρια αρα ο δεικτης λιγοτερο αντιπροσωπευτικος, χωρις να αναφερθουμε στον εμφυλιο που μας εστησαν και ξεφτιλιστηκε το συμπαν στην Ελλαδα που σχετιζεται αμεσα με τον πολεμο, και σιγουρα θα μας καταστουσε πρωταθλητες. Αρα οι Γαλλοι την περασαν πολυ ελαφρια με ελαχιστες απωλειες

    Δευτερη ιστορια του στοχαστη Κόυνερ
    Δεχομενοι παντα πως ολο το περιβαλλον εχει συνομωτησει και ειναι οντως ετσι και ο κυριος Εγκε δεν μπορει να κανει αλλιως, ειναι υποχρεωμενος, εχει προσπαθησει να το αποτρεωει με καθε "διακιο" μεσο, αλλα δεν μπορει, ας πουμε τελει υπο κατοχη Γερμανων, για να μαστε επικαιροι. Ο πρακτορας βλεπουμε πως παρολο που ο κυριος Εγκε ειναι υποχρεωμενος, των ρωταει "θα με υπηρετεις;" Απο την στιγμη ομως που αυτο δεν ειναι επιλογη αλλα υποχρεωση, δεν νοειται υποταγη, διοτι απλα δεν υπαρχει. Μονο ηθελημενη υποταγη νοειται, οποτε οσα χαρτια και οσες απειλες βιας κατα ζωης και να υπαρχουν, το θεμα ειναι να θελεις και οχι να σε υποχρεωσω. Η ιστορια δειχνει ξεκαθαρα πως παρα το μεγαλο χρονικο διαστημα των επτα ετων, τιποτα δεν αλλαξε στην ψυχοσυνθεση του κυριου Εγκε και ουτε φυσικα "εμαθε" να θελει να τον υπηρετει. Αυτη ειναι μεταθεση του ερωτηματος "Θα με αγαπας;" Με το ζορι δεν γινεται. Χωρις ελευθερια δεν νοειται αγαπη, ουτε και υποταγη, αν και ακουγεται αντιφατικο. Μονο αν ειναι κανεις ελευθερος και θελει, μπορει να επιλεξει να υπηρετησει. Ειναι σαν να σε πλακωνω στις μπουνιες και να σου λεω:

    -Μ'αγαπας;
    -Οχι
    Μπουνια, μπουνια, κλωτσια.
    -Τωρα;
    -Οχι
    Πού θα παει, θα σε σπασω. Μπουνια, μπουνια,κοκ
    -Τωρα;

    Να ειναι αραγε ηλιθιοι οσοι επιμενουν σε αυτην την ανοησια; Οχι, απολυτως διοτι μπερδευουν την σωματικη ελξη των δυο πολων (αρσενικο-θηλυκο) ητοι τον φυσικο ερωτα (τον κατωτατο βαθμο ερωτα) με το συνολο. Υπαρχει φυσικος ερωτισμος που απορρεει απο την επιβολη-υποταγη, ειναι οντως sexy αυτο, απλα αγνοουμε την θεση του. Απο μονο του ειναι εντελως ανεξαρτητο των ανθρωπων. Ολοι ιδιοι ειναι, εσυ παιξε αυτο το ρολο, εσυ αυτο και οκ, δουλευει. Αλλα ωχρια μπροστα στους ανωτερους αναβαθμους του ερωτα που σχετιζονται με την ουσια του καθενος. Εαν δεν θες να εισαι με τον αλλο χωρις να υπαρχει σεξ τοτε καλυτερα να μην εισαι. Καποια στιγμη θα επρεπε να το αναλυσουμε αυτο

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τελος, υπαρχει μια σκηνη στην υπεροχη ταινια "Fight Club" (απο τις καλυτερες) οπου ο πρωταγωνιστης μπλεκεται σε μια μαχη και καθεται και εξευτελιζεται παρουσια ακροατηριου. Αναθετει μαλιστα και εργασια για το σπιτι στα μελη να ξεκινησουν μια μαχη και να κατσουν να χασουν. Ποιος ανεχεται να κατσει να χασει; Πολυ ενδαιφερον μηνυμα, σχετιζομενο αμεσα με τις ιστοριες του Μπρεχτ

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αρκτουρε, θα σου απαντησω διοτι με το δευτερο σου σχολιο, αν και με την προτροπη του Λυκιου, παρατηρω μια διαθεση και μια προσπαθεια να "ακουσεις" και να θεσεις το μαυρο σου αλογο υπο τον ελεγχο του ηνιοχου σου και αναγνωριζω πως δεν σου ειναι ευκολο. Οχι πως τα καταφερες αλλα προσπαθησες και για μενα η προσπαθεια ειναι που μετραει.Οχι δηλ πως εχεις δικαιο στο σχολιο σου, αλλα εκει που συνηθως επεφτες εξω 90%-100%, τωρα καπου 60-80%. Πού νομιζεις αποδιδεται αυτη η τεραστια διαφορα "επιτυχιας", αν οχι στην θηλυκη σου φυση που βρισκεται βεβαια σε νηπιακο σταδιο αναγνωρισης ακομα;

    Η υπεροψια που μου χρεωνεις ειναι αυτη που εσυ βλεπεις, διοτι αυτη επιλεγω εγω να σου εμφανιζω. Εχω σχεδον καταφερει να "ισοφαρισω" την τεραστια γιν μου αρχη με ισοποση γιανγκ με συνειδητες προσπαθειες απο τοτε που αλλαξα το ονομα μου σε ελευθερος στοχαστης. Εσενα για παραδειγμα δεν σε θεωρω αξιο να δεχτεις ουτε ενα γιν χαρακτηριστικο, μολονοτι ειναι αυτο που διακαως επιθυμεις. Δεν αντιλεγω πως θα βρεις καποια χαζουλικη κοπελιτσα για να της κανεις την ζωη μαυρη αφου θα τα δεχεται και θα τα υπομενει ολα αυτα. Τα σχολια σου ηταν και για μενα χρησιμα και επισης και εγω σε ευχαριστω διοτι πριν σου απαντουσα ελεγα "ποσο γιανγκ να του απαντησω τωρα; Να βαλω πολυ, να δω, ποσο νευρικο κλονισμο θα του επιφερει;" Εν αντιθεσει ομως με σενα βρισκεται ας πουμε η NoName, στην οποια ειμαι παντα πολυ προσεκτικος να μην κανω κατι αντιστοιχο ή υπερβολικο, διοτι κατεχει μια υπεροχη ευαισθητη φυση(γιν) που γνωριζω καλως και που πρεπει να προστατευτει απο αντιστοιχες πρακτικες και συμπεριφορες(εξαιρουνται προσυνεννοημενες καταστασεις)

    Γενικα μιλωντας, οι γυναικες (ως γιν) εχουν απολυτη αναγκη να αναπτυξουν την γιανγκ αρχη τους ,αλλα δυστυχως η κοινωνια θελοντας να αποτρεψει μια τετοια χειραφετηση τους, τους την δυσκολευει αρκετα. Ο συνηθεστερος τροπος που μπορει να συμβει αυτο ειναι μεσω του συντροφου τους, αρχικα ως προβολη αυτης της γιανγκ πλευρας σε αυτον, και μεταγενεστερα σταδιακα να την αναπτυξουν στις ιδιες.(Να την φορας αγαπη μου την γοβα, ειναι φαλλικο συμβολο). Ειναι συνηθες ομως ο συντροφος να μην επιθυμει η γυναικα του να αναπτυξει τετοια χαρακτηριστικα διοτι του αρεσει και βολευεται να ειναι κτημα του, και κατα συνεπεια την μπλοκαρει. Και αυτο διοτι αισθανεται να "χανει" τον ανδρισμο του και να νιωθει ευνουχισμενος. Αυτο ομως συμβαινει μονο στους ανασφαλεις ανδρες, που ειναι και οι περισσοτεροι, και ειναι διακριτο απο πολλες περιπτωσεις. Σε ανδρες δηλαδη που δεν εχουν αναγνωρισει καν την γιν αρχη μεσα τους, και που εκφραζονται με υποτιμητικους ορους για τις γυναικες. Αυτοι οι ανδρες ειναι αυτοι που τρεμουν περισσοτερο απο καθε τι αυτο το γεγονος, διοτι τρεμουν να δουν πως εχουν και θηλυκη αρχη ενω ενδομυχα το αντιλαμβανονται.

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Συνηθιζεται οσοι ειναι αγενεις, να νιωθουν ανημποροι να ελεγξουν και να διαμορφωσουν τις ζωες τους οπως επιθυμουν, και αυτο διοτι δεν μπορουν να ελεγξουν τους ανθρωπους οπως θα ηθελαν, και τους τρομοκρατει να νιωθουν πως δεν εχουν τον απολυτο ελεγχο. Καταφερονται με βια προσπαθωντας να ελεγξουν με μεγαλυτερη ισχυ μια κατασταση που αισθανονται να τους ξεφευγει. Ενα παραδειγμα ειναι οι ανδρες στις μουσουλμανικες χωρες. Ωω, να ξερατε τι φετιχ υποχρεωτικα θα εχουν και καταπιεζουν.. Οχι και οτι σε εμας δεν ισχυουν αντιστοιχα σε μικροτερο αναλογικα ποσοστο, διοτι και η δικια μας θρησκεια και γενικοτερη κατηχηση προσομοιαζει καπως με τις ανατολικες αυτες χωρες συγκριτικα με τι συμβαινει στην υπολοιπη Ευρωπη

    Δεν αισθανομαι φοβο για ανοητες μαχες. Δεν εμπλεκομαι ομως, γιατι ανησυχω ειλικρινα μηπως επιφερω καποια μονιμη βλαβη στον αλλο. Δεν εχω το δικαιωμα να τιμωρησω την βλακεια του με καταστρεπτικη βλαβη και φυσικα δεν το πραττω. Εγω ειμαι αυτος που πασχιζει να "αφαιρει" προβληματα και οχι να προσθετει, οχι επειδη δεν μπορει διαφορετικα αλλα επειδη ο πονος στα ματια των ανθρωπων δεν κρυβεται. Δεν μπορω να αντιληφθω πως εφτασες στην σκεψη πως θα ηθελα να γινω χουλιγκαν και πως θα μπορουσες να με βαλεις στα κολπα.

    Στο παραδειγμα που λες για τραμπουκισμο, εαν ο αλλος επιχειρησει πρωτογονο ξυλο, αυτο που κανεις ειναι αν μην δωσεις δικαιωματα να λογισθει ως κοκορομαχια. Αρα δεν βαρας και εσυ, παρα εισαι ηδη 10 κινησεις μπροστα, τον αφηνεις και "χτυπας" αποφασιστικα οχι "εν θερμω" αλλα βασει σχεδιου. Εσενα μπορει να σου φαινεται "γυναικουλισμος" αλλα αυτο ειναι στρατηγικη σκεψη. Αυτα να φοβασαι γιατι τοτε ο αλλος σε εχει στο χερι, οχι οταν απλα αντι-δρας στις κινησεις του "αντιπαλου".Εαν απλα αντιδρας, σκεψου το σαν να παιζουμε σκακι και καθε φορα που σου εμφανιζω πιονι να το φας, το τρως. "Τι, κοτα ειμαι , να κωλωσω;"Να εισαι σιγουρος πως θα σε παω "κωλοφερατζα" ή με τον ιδιο τροπο, μεχρι την απολυτη ηττα σου, την οποια και θα σου επιφερω οταν θελω εγω. Εχει γυρισει στην Ιθακη ο Οδυσσεας και κρυβει την ταυτοτητα του ζυγιζοντας τα βηματα του. Ειναι σαν να πας και να του λες "Ουου, μωρη λουλου, να σου παει μωρη αδερφω, κωκωκω, στα τεσσερα, ξεφτιλισμενη κοτα, χεζεσαι για τη ζωουλα σου εε;" Ο στρατηγος μιλαει παντα μετρημενα και ηπια, διοτι εχει συνυπολογισει καθε παραμετρο και κοστος καθε του κουβεντας και αποφασης. Ο φανταρος μπορει να μιλαει και να λεει οτι θελει, αλλα ο φανταρος ειναι αναλωσιμος διοτι δεν ελεγχει καμια πτυχη της μοιρας του. Διαλεξε τι προτιμας.

    Αντιστοιχως, τωρα με την Τουρκια που η Τουρκια μονο που δεν διαφημιζει πως θα κανει κινηση κατα ελληνικης περιοχης, ετοιμαζεσαι και την αφηνεις να την κανει. Πώς ετοιμαζεσαι; Δεκαδες κινησεις υπαρχουν. Ειναι σαν να παιζουμε σκακι και ο αντιπαλος να θελει να σου φαει δυο συγκεκριμενα πιονια, να το ξερεις, να ξερεις πως θα κινηθει και να εχεις απειρες κινησεις να προετοιμαστεις. Πρεπει να εισαι πολυ ασχετος ή προδοτης, για να μην του παρεις του αντιπαλου και τα σωβρακα. Το βρισκω βαρετο ομως και κατωτερης ποιοτητας. Ενω στον νοητικο κοσμο, εκει ωω, μαλιστα, εκει αλλαζουν ολα, διοτι μεταξυ αλλων "ουκ εν τω πολλω το ευ"

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θα επαναλάβω κάτι που είπε προ καιρού ο Λύκιος. Όταν δεν σχολιάζουμε κάποια τοποθέτηση, δεν σημαίνει οτι δεν διαβάσαμε με προσοχή αυτά που γράφτηκαν. Ούτε οτι δεν μας άρεσαν ή οτι δεν συμφωνούμε.
    Επίσης μπορεί και να μας έχει εγκαταλείψει η έμπνευση. Και δεν έχει νόημα να λέμε κάθε φορά, α, τί καλό παπλωματάκι! Ωστόσο θα ήταν θαυμάσιο αν μπορούσαμε να αφήνουμε όλοι κάτι για τον περαστικό αναγνώστη.

    Δεν έχω σήμερα τί να αφήσω, πάρεξ ένα κάτι
    "Είναι δύσκολο να σκέφτεσαι,
    Γιαυτό οι περισσότεροι άνθρωποι κρίνουν."
    Carl Jung

    noname

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .....


      Το πραγματικά δύσκολο είναι να μην σκέφτεσαι.

      Να θέσεις σε σιγή το μυαλό, υποχρεώνοντάς το, να σταματήσει τα "παιχνίδια" του.

      Εκεί δίνεις την ευκαιρία, να "κινηθεί" ο Νούς.

      Η ομορφιά στο "πέταγμα".. στα "ύψη"...!



      Υ.σ.
      ( Αγαπητή noname κρίνοντας συγκρίνουμε, είναι απλά αυτό που λέμε καταλήγοντας, ορθή κρίση. )




      έρρωσθε και ευδαιμονείτε



      Ποιητής των χρωμάτων

      Διαγραφή
  34. " Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί τρία χρόνια να δίνει χρήματα σε όποιον τον πρόσβαλε.

    Όταν έληξε αυτή η περίοδος δοκιμασίας, ο δάσκαλος του είπε:

    -Τώρα μπορείς να μπεις στην Αθήνα και να σπουδάσεις φιλοσοφία.

    Καθώς ο μαθητής έμπαινε στην Αθήνα συνάντησε κάποιον σοφό άνθρωπο, που καθόταν μπροστά στην πύλη και πρόσβαλε όποιον έφευγε και όποιον ερχόταν.

    Αυτός φυσικά προσέβαλε και τον μαθητή ο οποίος όμως ξέσπασε σε γέλια.

    -Γιατί γελάς ενώ εγώ σε προσβάλλω; ρώτησε ο σοφός άνθρωπος.

    -Γιατί…, είπε ο μαθητής,
    επί τρία χρόνια εγώ πλήρωνα για κάτι τέτοιο και τώρα εσύ μου το προσφέρεις δωρεάν.

    -Μπες στην πόλη, είπε ο σοφός άνθρωπος,
    είναι όλη δική σου.

    Τα πάντα είναι θέμα προοπτικής.

    Μια διαφορετική γωνία παρατήρησης, αλλάζει το όλο σκηνικό.

    Όταν δονείσαι σε διαφορετική συχνότητα από κείνον που σε προσβάλει, σε υποτιμά, σε προκαλεί με κάθε τρόπο, τίποτα από όσα σου εκπέμπει δε μπορεί να σε αγγίξει.

    Η μεγαλύτερη προστασία από την αρνητικότητα κάθε είδους είναι το να δονείσαι σε διαφορετική συχνότητα. "

    Αναδημοσιευση απο Κατοχικα Νεα.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν φορουσα καπελο, θα στο εβγαζα!

      Διαγραφή
    2. Δεν ξερω αν απευθυνεσαι σε μενα αγαπητε φιλε. Με τοσα σχολια εδω εχουμε χασει την σειρα....
      Κι εγω το ιδιο θα εκανα στον δασκαλο και μαθητη του παραπανω αποσπασματος αν τους ειχα μπροστα μου. Τα ευσημα ανηκουν σε οσους εφαρμοζουν τη γνωση.
      Να εισαι καλα.

      Ελενη.

      Διαγραφή
    3. Αξιοι και εκεινοι που την μεταδιδουν.

      Διαγραφή
    4. ......

      Και αυτοι που την αναγνωριζουν...

      :-)

      Ελενη.

      Διαγραφή
  35. Διακρινω. Εγκρινω. Συγκρινω. Επικρινω. Κατακρινω.... ΚΡΙΝΩ=περνώ απο το κόσκινο του Νου....

    Αλοιμονο αν δεν μπαιναμε στη διαδικασια να κρινουμε εαυτους. Με αγαπη. Με υπομονη. Με συμπαθεια.

    Καλο ξημερωμα.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ας πω και την δικια μου προσεγγιση. Ο νους ειναι ενα εργαλειο που δουλευει σαν ψαλιδι με δυο σκελη. Το ενα σκελος διαφωνει συνεχως, το αλλο συμφωνει συνεχως, ενω αμφοτερα προσπαθουν να εξηγησουν γιατι εχουν δικαιο. Αυτο ειναι το συμβατικο σκεπτεσθαι. Το πραγματικο ή ανωτερο σκεπτεσθαι συμβαινει οταν ο νους οντως σταματησει και ερχεται απο "πανω", δεν το κινουμε εμεις. Συμβαινει απο μονο του. Αυτο που εμεις κανουμε ειναι να προσανατολισουμε τον νου στο σημειο που επιθυμουμε και να μην του επιτρεπουμε αποσπασεις. Ο νους ειναι σαν τον επεξεργαστη ενος Η/Υ. Εαν του αναθεσουμε μια εργασια ειναι θεμα χρονου να την φερει σε περας ακομα και αν εχουμε αργο επεξεργαστη. Αυτο που εμεις κανουμε και αποτυγχανουμε ειναι πως βαριομαστε ευκολα και χανουμε την συγκεντρωση μας σε αυτην την αναθεση και ταξιδευουμε μεσω της φαντασιας μας σε διαφορα αλλα θεματα. Ο νους εχει την ταση να "φευγει" οταν χανει τον ενδιαφερον του. Σαν οταν ημασταν στα θρανια. Αρα αρκει να τον εκπαιδευσουμε να ειναι "εκει" και να μην "την κανει" με ελαφρα πηδηματακια με το παραμικρο

    Οταν κανεις κρινει,απλα βαζει ταμπελιτσες, εξ ορισμου δεν σκεφτεται και δεν στοχαζεται, αρα δεν παρατηρει, αρα ζει στην φαντασια του, σε μια εικονικη πραγματικοτητα που εχει σχηματισει ο ιδιος για τον εαυτο του. Επομενως αυτο που κρινει, δεν το αφομοιωνει και "δεν περναει μεσα". Γι αυτο και ανεφερα πως πολλες φορες η μη αμεση απαντηση δειχνει πως επιτελους "ακουμε". Αυτο το παρατηρησα στον εαυτο μου με τα κειμενα του Λυκιου. Πολλες φορες στεκομουν και ελεγα "Τι γραφει τωρα ο ανθρωπος..", δεν απαντουσα και το κρατουσα στον νου, οπου και εκανε τους κυκλους του πριν αφομοιωθει και περασει μεσα. Το να μην κρινουμε λοιπον σημαινει πως "αφυπνιζομαστε" και επιτελους παρατηρουμε.

    Ο καθαρος και ηρεμος νους μπορει να "δει" αυτο που ειναι περα απο το χρονο. Αυτο εξασκειται με καθημερινη παρατηρηση, οποτε και αναποφευκτα μετα θα προκυψει και στον υπνο. Μονο παρατηρηση χρειαζεται. Για να ειναι παρατηρηση ομως, δεν πρεπει να υπαρχει κριση, ουτε συγκριση, ουτε κατακριση, τιποτα. Ο νους να ειναι εν αναμονη. Να βλεπει και εξω απο τον εαυτο και τον ιδιο οτν εαυτο. Πότε ομως ο νους θα μαθει να μεινει σταθερος και να μην ταξιδευει περα δωθε; Πώς θα καταφερουμε το νου να μεινει στον εαυτο του; Αρκει η αυστηρη πειθαρχηση του; Αυτο που αρκει ειναι η παρατηρηση του οτι δεν παρατηρουμε και "ταξιδευουμε" παλι. Οταν παρατηρουμε πως δεν παρατηρουμε, τοτε παρατηρουμε. Αυτο πρεπει να μας γινει συνηθεια και να το κανουμε συνεχως. Ξεκιναμε με τον εαυτο μας και αρχιζουμε να τακτοποιουμε τα θεματα μας και μετα αυτο επεκτεινεται
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κατ' αρχήν ήταν εξ ορισμού λάθος γιατί ... το έγραψα λάθος...
    Το πρωτότυπο είναι:
    Γι' αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι ΜΟΝΟ κρίνουν.
    Επομένως συνδυάζουμε και τα δύο.

    Κι αν είναι σωστή η προτεινόμενη ετυμολογία,
    Λέξη: κρίνω Αρχική - Ριζική: κείρω < αρχ. (σ)κερ- "ψαλιδίζω, κουρεύω"
    Καρπός (σ)κερ-π- "κόβω"
    Κέρμα
    Κουρά κλπ

    Υπάρχει επίσης και το "κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια."

    Και τώρα θα αποσυρθώ "στα ιδιαίτερα διαμερίσματα μου" να σκεφτώ αυτά που γράφτηκαν με καθαρό και ήρεμο νου.
    Του Στοχαστή τα ξέρω αλλά δεν χρειάστηκε ως τώρα να τα αφομοιώσω. Δεν το έμαθα αυτό το μάθημα του Παρατηρητή. Θα κάνω μια μικρή έρευνα.
    Κι αν βοηθούσε κι άλλο, καλό θα ήταν. Αφού βέβαια πρώτα στοχαστεί :)
    Παίρνω χρόνο λοιπόν, όσον χρειαστεί, να δουλέψουν μόνα τους.

    noname

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. https://smerdaleos.wordpress.com/tag/κοσκινίζω/

    Βρηκα ενδιαφερον το παραπανω λινκ.

    Οπως και να 'χει ομως, για να μαθει ο Νους να Παρατηρει εχει αναποφευκτα περασει απο Κριση. Η εκπαιδευση στη δια-κριση νομιζω ειναι αναποφευκτη και αναγκαια. Και η Δια-κριση χρησιμοποιει την Παρατηρηση και τουμπαλιν. Παρατηρωντας το Ολον διακρινεις τα Μερη. Και κατανοωντας τα Μερη συνθετεις το Ολον.

    Ελενη.


    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τί θα άλλαζε αν ήμουν Παρατηρητής;
    Θα έγραφα την δική μου άποψη πάνω σε κάθε θέμα. Μα αυτό δεν κάνουμε αν εξαιρέσουμε τα τρολ; Δεν θα εμπλεκόμουν συναισθηματικά. Θα ακούγονταν εδώ μέσα σκέψεις απρόσωπα. Όλοι ένας. Η ολότητα ρίχνει στο τραπέζι πνευματικό υλικό. Δεν έχει σημασία ποιός. Δεν υπάρχει άλλος. Δεν υπάρχει εγώ, δεν υπάρχουν ονόματα. Πάλι θα αναγνωρίζαμε τον Στοχαστή. Πώς όχι; Και δεν θα τον πειράζαμε καθόλου; ούτε για τα σεντονάκια ούτε τίποτε; Όχι. Ούτε από μέσα μας; Όχι. Παρατηρητές.
    Χαχαα Δεν το προχώρησα καθόλου το θέμα. Και αστειεύομαι. Ο Παρατηρητής αστειεύεται; χαίρεται; κοροϊδεύει; γελάει; Είναι όλα αυτά φρένα στην ανοδική του εξέλιξη; Είναι ο Παρατηρητής πλέον μόνο παρατηρητής ή και παρατηρητής του εαυτού του, ο οποίος συνεχίζει παράλληλα να αγαπά, να ερωτεύεται, να αντιπαθεί, να κάνει λάθη;

    Κι αν γράψω εδώ κάτω noname σε τί βοηθά; Στον διαχωρισμό μου από τους άλλους; Στην αναγνωρισιμότητα μου; Παραμένουμε άτομα με ονοματεπώνυμο καθώς ταυτόχρονα είμαστε σπινθήρες του ίδιου φωτός, της ίδιας Πηγής; Κι αν ναι, αυτό σε τί εξυπηρετεί; Ποιά δυνατή ανάγκη με ωθεί να θέλω ένα όνομα, ένα ψευδώνυμο, κάτω από την σκέψη κάθε συνσχολιαστή και γιατί, όταν δεν υπάρχει, ψάχνω πίσω από τα γράμματα μήπως αναγνωρίσω τον γράφοντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η ιδια η Πηγη, εγω το λεω Θεο, ειναι μία αλλά εκφραζεται ποικιλοτροπως. Και εχει σημασια η ιεραρχικη δομηση. Γιατι ειναι ο δρομος που καλειται καθε μοναδα εκφρασης του θειου να ψηλαφισει ξεχωριστα με ολους τους παραδρομους να απλωνονται μπροστα της προς διερευνηση. Καπου ειχα διαβασει πως οι αγγελοι δεν εχουν ονομα αλλά αναγνωριζουν την 'ταξη' τους απο το βαθμο φωτεινοτητας που εκπεμπουν. Δεν βλεπουν ολοι οι παρατηρητες τα ιδια πραγματα στον ιδιο χρονο κι ας κανουν χρηση του κοινου Νου. Τι κι αν εχουμε μεσα μας τον ιδιο σπινθηρα; Ο σπινθηρας μας καθιστα ολους ενιαιους και αδιαιρετους στην ουσια μας αλλά δεν ενεργοποιειται στον ιδιο βαθμο σε ολους γιατι εγκειται σε μας να δυναμωσουμε ή οχι τη φλογα του. Το να μπορεις να διακρινεις το σημειο που βρισκεσαι δε σημαινει οτι εγκαταλειπεις τον χαρτη μεσα στον οποιο κινείσαι. Κι ειναι οι χαρές και οι λυπες των σημειων που χρωματιζουν την εικονα μεχρι να γνωρισεις τα ορια σου και να βγεις απο τον χαρτη.
    Ρωτας αν ερωτευεται ο παρατηρητης, γελα, δημιουργει συμπαθειες ή αντιπαθειες...Ο 'Θεος' τι κανει απο ολα αυτα; Εχει χιουμορ; Εχει παθη; Κανει λαθη; Κι αν δεν κανει λαθη εμεις τι ειμαστε; Ενα αποτυχημενο πειραμα; Ή μηπως οχι; Εχω την εντυπωση ωρες ωρες πως ο δρομος της επιστροφης στην Πηγη αποτελει Θεια Χαρη, Οικονομια και Νομοτελεια διχως να καταστρατηγειται η ελευθερη επιλογη. Οπως στην παραβολη του ασωτου....
    Τι λεει ο αγαπητος Λυκιος που εχουμε μερες να τον 'ακουσουμε' ; :-)

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ας μου συγχωρεθεί η απουσία, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης χρόνου.
    Πάντα όμως σας διαβάζω.
    Μιλάτε για την αφαίρεση της Παρούσας Προσωπικότητας, η οποία ορίζει το μικρό μας Εγώ. Η αποστασιοποίηση από το Εγώ μας, είναι πιστεύω χρήσιμη μόνο για τις στιγμές αυτοπαρατήρησης και ενδοσκόπησης. Επίσης είναι στοιχείο ενός πολύ εξελιγμένου ανθρώπου, ακριβώς διότι η εξέλιξη επιφέρει την απομάκρυνσή μας, από την ΑΝΑΓΚΗ να έχουμε το προστατευτικό μας Εγώ.
    Όσοι δεν φτάσαμε σε αυτό το εξελικτικό επίπεδο ακόμη, έχουμε ανάγκη της εξατομίκευσης της προσωπικότητάς μας. Θέλουμε ένα ισχυρό Εγώ, που να είναι τόσο ΔΙΑΚΡΙΤΟ, ώστε να είναι ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΗ η διαφορά μας απ' τους άλλους.
    Επιθυμούμε τόσο πολύ αυτή την διαφοροποίηση-διάκριση, που θέλουμε να διακρίνουμε το δικό μας Εγώ, από το Εγώ των άλλων. Έτσι χρειαζόμαστε τα "κουτάκια" για να τοποθετούμε τα Εγώ των άλλων, αλλά και το δικό μας.

    Ο λόγος είναι ότι έτσι μπορούμε να κατανοούμε ευκολότερα τις διάφορες.
    Η κατανόηση των διαφόρων, επιφέρει την γνώση. Έτσι κατακτούμε γνώση των πραγμάτων, αφού μπορούμε να κάνουμε την ΔΙΑΚΡΙΣΗ μετά από την ΣΥΓΚΡΙΣΗ.
    Συνεπώς η ΚΡΙΣΗ είναι ένα εργαλείο ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ και κατά κανόνα ακολουθεί την πρώτη φάση της γνωσιακής μας διαδρομής, την μάθηση των βασικών εννοιών της παιδικής ηλικίας.
    Η κρίση είναι ο μηχανισμός της κατανόησης και αφομοίωσης των πραγμάτων και είναι μία εντελώς εξατομικευμένη ικανότητα, γιατί τα γρανάζια που χρησιμοποιεί για να δουλέψει, κάθε φορά μεταβάλλονται και εξελίσσονται.
    Άρα το ίδιο άτομο, διαφορετικά έκρινε εχθές, διαφορετικά κρίνει σήμερα και αλλιώς θα κρίνει αύριο.
    Ο μηχανισμός της κρίσης όμως, παραμένει ως βασικό εργαλείο της σκέψης μας.
    Ο λόγος που Θέλουμε να έχουμε όνομα (ή ψευδώνυμο) είναι ο ίδιος για τον οποίον θέλουμε να διακρίνουμε τους άλλους και να τους αναγνωρίζουμε εύκολα με ένα δικό τους όνομα.
    Τα ονόματα, είναι και αυτά "κουτάκια", μέσα στην τάξη που χρειάζεται το μυαλό μας, ώστε να ταξινομήσει το χάος των ΜΗ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΩΝ εννοιών.
    Τα συναισθήματα που αναφέρθηκαν, είναι και αυτά γραναζάκια αυτού του μηχανισμού της κρίσης.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Φυσικα και εχεις δικαιο Λυκιε στην προσεγγιση σου. Δεν ειναι κακο το Εγω μας, το εχουμε αναγκη , το χρειαζομαστε μεχρι να μην το χρειαζομαστε. Το Εγω λειτουργει σαν τους φοβους μας. Δικα μας χρησιμα κατασκευασματα ειναι, για την προστασια μας. Πώς ομως κανεις ξεπερναει ενα φοβο και κατ' επεκταση μαθαινει να μην τον εχει πια αναγκη για να τον προστατευει; Οταν τον "παρατηρησει" αναποφευκτα θα διαλυθει διοτι θα παψει η χρησιμοτητα του. Παραδειγμα. Οταν ημουν μικρος συνηθιζα να δενω πολυ σφιχτα το κορδονια των παπουτσιων μου. Ειχα δει καποιους συμμαθητες μου να παιρνουν το παπουτσι ενος αλλου συμμαθητη μας και να του το πετανε περα-δωθε κοροιδευοντας τον. Αυτο συνεχιστηκε λιγα ακομα χρονια (να δενω σφιχτα τα κορδονια μου). Μετα μεγαλωνοντας, αποφασισα να παρατηρησω ευθεως αυτην μου την συνηθεια και τον φοβο. Γιατι φοβαμαι αν μου τυχει καποιο τετοιο γεγονος; Διοτι θα βρισκομουν σε ευαλωτη θεση.

    Οπως αντιστοιχα πολλοι βλεπαμε στον υπνο να πηγαινουμε σχολειο χωρις να ειμαστε πληρως ντυμενοι και να ντρπομαστε μολις το συνειδητοποιησουμε αυτο. Μετα στο γυμνασιο επηλθε μια ωριμανση. Ε και; Γιατι να νιωσω ντροπη; Οχι βεβαια. Ας τολμησει καποιος βεβαια να κανει κατι τετοιο, και ας βρει τρυπα μετα να κρυφτει. Το οτι εμενα πια δεν με ενοχλει, δεν σημαινει πως θα επιτρεψω στον αλλο να ειναι μαλακας, παρα σε ελαχιστες περιπτωσεις οπου συνειδητα ισως το επιτρεψω για να αισθανθει λιγο καλυτερα ή λιγοτερο πονο. Βλεποντας λοιπον και συνειδητοποιωντας τον φοβο, ο φοβος σταδιακα αποχωρει οπως οι βοηθητικες ροδες. Μετα, καθισταται τροχοπεδη και οχι βοηθεια, γι αυτο και αποχωρει. Το αντιστοιχο συμβαινει και με το εγω

    Αρα ο μαγικος τροπος να ωριμασουμε ειναι η παρατηρηση. Συνηθως συμβαινει οσο μεγαλωνουμε να ωριμαζουμε, αλλα αυτο δεν ειναι καθολου απαραιτητο να συμβαινει. Η εξελιξη ειναι ευθεως αναλογη της προσπαθειας που καταβαλλουμε για παρατηρηση και κατανοηση που συνηθως θελει καποιο χρονο, αλλα μπορει να γινει και αμεσα, μετα απο μια στιγμη επιφοιτησης κοινως φλασιά. Λεγεται πως οταν το φως της συνειδησης πεσει πανω σε μια σκοτεινη μας γωνια και την φωτισει (πχ καποιο φοβο), αυτη παυει πια να ειναι σκοτεινη εξ ορισμου, αλλα ενσωματωνεται στην φωτεινη μας συνειδηση. Ο εξυπνος εκμεταλλευεται και τις γνωσεις των αλλων για να επιταχυνει αυτην του τη διαδικασια

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το προβλημα με τα κουτακια δεν ειναι η τακτοποιηση με την οποια μπαινουν ολα σε ραφια και συρταρια. Ειναι στο οτι μετα την "συρταροποιηση" τους μπορει να μην ξαναβγουν απο εκει για 10 χρονια. Τοτε τα κουτακια και οι ταμπελες καθιστανται καμουφλαρισμενες κρισεις, οι οποιες δεν μας επιτρεπουν την παρατηρηση. Παραδειγμα. Ελα μωρε τι τον ακους, ο γραφικος ο Στοχαστης, ο Χ, τα λεει. Ελα μωρε τωρα, δεν ξερουν οι επιστημονες και ξερει ο ταδε; Η γνησια παρατηρηση λοιπον ειναι ανευ κρισης. Εαν ησουν λοιπον Παρατηρητης τι θα αλλαζε; Σαφως και θα εγραφες την αποψη σου. Γραφοντας την θα αντιλαμβανοσουν πως αυτο που γραφεις δεν ειναι παρα οι αποψεις και οι κρισεις που εχεις σχηματισει στο παρελθον σου και τις οποιες προβαλλεις τωρα εδω. Αρα δεν παρατηρεις, δεν εισαι στο παρον, αφου κρινεις. Θα εμπλεκοσουν συναισθηματικα, αλλα θα εβλεπες ολη την πορεια σχηματισμου του συναισθηματος αφου τα συναισθηματα "ειναι και αυτα γραναζακια του μηχανισμου της κρισης". Δεν αποβαλλεις, ουτε καταπιεζεις τιποτα, διοτι αυτα υποδηλωνουν πως τα εχεις κρινει ηδη ως αρνητικα και τα εχεις κατακρινει. Φυσικα και θα εκανες χιουμορ και θα το παρατηρουσες και αυτο, και θα δικερινες αν γινοταν για να κρυψει καποια αμηχανια ή οχι. Ο Παρατηρητης δεν κανει τιποτα αλλο απο το να παρατηρει. Εμεις αστειευομαστε, γελαμε, κοροιδευουμε. Ο Παρατηρητης ποτέ δεν κρινει, αρα πως μπορει να τα κρινει ως φρενα για την εξελιξη; Απλα βλεπει και κατανοει τα "γιατι". Αλιμονο αν καταπιεζε τον συναισθηματικο πλουτο και τον ερωτα, ακριβως το αναποδο κανει, τον παρατηρει και αγαλιαζει

    Τα ονοματα τα ψαχνουμε γιατι οπως ωραια λεει ο Λυκιος, θελουμε να "βαλουμε σε ταξη στο μυαλο μας το χαος των μη κατακτημενων εννοιων". Ποιός το ειπε; Για να δω σε ποιο ραφι θα το βαλω. Καλη η ταξη, αλλα ειπαμε ποιο ειναι το προβλημα. Να μεινει στο ραφι.

    Η παρατηρηση λοιπον ειναι "ΤΟ θεμα". Μαλιστα ο Γκουρτζιεφ ειχε πει "Πώς η μονη πραγματικα απαραιτητη γνωση για τον ανθρωπο ειναι να "ειναι"". Το να "εισαι" σημαινει να παρατηρεις και ολη η εργασια του Γκουρτζιεφ ειναι πως να "ειμαστε". Εαν καποιος επιτυχει αυτο, ολα τα αλλα μπορουν να ερθουν απο μονα τους. Παρατηρεις και μεσα σου και εξω σου ενω προσπαθεις να θυμασαι τον εαυτο σου και να μην τον χανεις ταυτιζομενος με κατι αλλο. Αυτο το εχω συναντησει και σαν "κλειδι ΥΑΤ" (υποκειμενο, αντικειμενο, τοπος) σαν τροπος υπενθυμισης οσων αναφεραμε και πρακτικη εξασκηση τους. Μετα επερχονται συνειδητοποιησεις που το καλυτερο θα ειναι να τις κανει ο καθενας στον εαυτο του. Να το προχωρησεις το θεμα και να αστειευεσαι ταυτοχρονα. Εαν προχωρησεις την συλλογιστικη σου και τις βγαλεις μονη σου τις συνειδητοποιησεις που προκυπτουν, τοτε θα ειναι κατακτησεις σου και ηδη αφομοιωμενες γνωσεις, εν αντιθεσει με το να τις διαβασεις απο καποιον αλλο.

    Μετα ρωτας "Ποιος παρατηρει;"

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλιστα ο Γκουρτζιεφ ειχε πει πως "Η μονη πραγματικα απαραιτητη γνωση για τον ανθρωπο ειναι να "ειναι"".

      Διαγραφή
  44. Θα το εκτρέψω λίγο το θέμα. Εκτράπηκε μέσα μου δηλαδή και το φέρνω προς κρίση.
    Ο διττός εαυτός μας.
    Ο ένας ζει, νιώθει, αισθάνεται, λυπάται, χαίρεται. Ο άλλος παρατηρεί. Κι αν το θέλουμε, σχολιάζει, συμβουλεύει, μας αφυπνίζει! Μας καθοδηγεί υπό τον όρο να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο θα συνάψουμε μια εποικοδομητική σχέση μαζί του. Οι δυο εαυτοί δεν λειτουργούν ταυτόχρονα αλλά σε δύο χρόνους. Εμείς επιλέγουμε την συχνότητα με την οποία εμφανίζεται ο επόπτης εαυτός μας. Όχι πολύ γρήγορα γιατί θα ζαλιστούμε. Νομίζω κάθε τόσο να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση είναι καλά.

    Δεν ξέρω ποιός από τους δυο γράφει ένα ποίημα.
    Επίσης δεν ξέρω αν αυτοί οι δύο εαυτοί μπορούν να γίνουν ένας.

    Η Ποίηση εξηγεί, Κώστας Μόντης 1965

    «Εγώ άλλα φωνήεντα έχω,
    άλλα σύμφωνα,
    άλλες τελείες, άλλα θαυμαστικά, άλλα ερωτηματικά.»

    Η noname και ο εαυτός της.
    (Πού συχνάζει όταν δεν τον καλώ; σε ποιόν χρόνο; σε ποιόν κόσμο; Από ποιό χρονικό άνοιγμα έρχεται και κάνουμε ανταλλαγή πληροφοριών;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. διαβάζοντας τα άνωθεν, προσπαθώ να βρω την κατάλληλη λέξη που θα τους ταίριαζε και παρόλο που δεν γέλασα η πρώτη που μου ρχεται είναι η "αστεία"... για να γκρεμίσεις πρέπει πρώτα να χτίσεις... κάποιοι μιλάτε φοβικά για το εγώ και την προσωπικότητα, όταν είναι ζήτημα για το αν όντως έχετε τέτοια... ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον... το πιθανότερο και φυσιολογικότερο είναι να είστε ένα συνονθύλευμα του μπαμπά σας της μαμάς σας του γκόμενου του φίλου του γκουρτζίεφ της μόδας των καιρών και οτιδήποτε άλλου πέραν από εσάς πραγματικά... δε μπορείς να αποδομήσεις κάτι που δεν έχει δομηθεί... δαιμονοποιείτε το συναίσθημα αβαντάροντας τον νου, ξεχνώντας ή μη γνωρίζοντας ότι το συναίσθημα ως βασικό στοιχείο της θηλυκής ενέργειας έρχεται πρώτο πριν τον νου και οποιαδήποτε σκέψη... χαράζετε τεράστια μονόμπαντα χάσματα, ακολουθώντας πατριαρχικά πρότυπα, με σκοπό να γίνετε ένα απολύτως νοητικό ον δήθεν αποδεσμευμένο από το κατώτερο συναίσθημα, επειδή έτσι κάποιοι σας είπανε ότι πρέπει να γίνετε, νοητικές μηχανές που έτσι και κάποιος σας πάρει την ικανότητα άρθρωσης λόγου, όντας κενοί από συναισθηματική ευφυία, μιας και κόπτεστε να την καταπιέσετε, πώς αλήθεια θα κοινωνείτε μετά;;

    μιλάτε για παρατήρηση και δήθεν ολότητες, ξεχνώντας ότι αυτός ακριβώς ο τεμαχισμός της ύλης είναι που σας επιτρέπει να παρατηρείτε, σας επιτρέπει να διαχωρίζετε και να ορίζετε τον παρατηρητή, το παρατηρούμενο και τα ρέστα... όλες οι υπόλοιπες συναισθηματικές και κατόπιν νοητικές διεργασίες είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΕΣ... εκτός κι αν αναφέρεστε αποκλειστικά στην οφθαλμική λειτουργεία, βάζοντας παράλογα στην άκρη όλα όσα συνδέονται με αυτήν... εαν όλα είναι ένα όπως σας έχουν παραμυθιάσει, δε θα ήσασταν σε θέση να παρατηρείτε, θα χανόσασταν μέσα σε έναν ομογενοποιημένο ενεργειακό χυλό... η αυτονόμηση και ολοκλήρωση της ατομικότητας είναι το ζητούμενο... εσείς έχετε πειστεί από άλλους ότι αυτό είναι κάτι κακό, ότι οφείλετε να γυρίσετε σε κάποια δήθεν πηγή νομοτελειακά, επειδή έτσι σας είπανε... φοβάστε να αμφισβητήσετε, να διαγράψετε όσα σας έμαθαν και να ξεκινήσετε από την αρχή ως λευκό χαρτί... αυτό που δε μπορείτε να δείτε είναι ότι ακόμη κι αυτή η εμμονή σας, η δήθεν πνευματική εξέλιξη, το κάτι που οφείλετε να φτάσετε, η γη της επαγγελίας και ξύστα ταρχίδια σου, είναι ουσιαστικά μια εγωιστική κατάσταση που σας την έχουν εντυπώσει άλλοι ως υπέρτατη φωτεινή νομοτέλεια, που ακόμη κι αυτή στη βάση της είναι απόλυτα εγωκεντρική... νομίζετε ότι σας έχει δοθεί κάποια ελεύθερη βούληση, ενω στην πραγματικότητα είστε υποχείρια άλλων... μιλάτε για είναι και σύνδεση με παρόν, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι παρελθόν παρον και μέλλον αλληλοορίζονται, αλληλοσυμπληρώνονται, δεν υφίσταται κανένα χωρίς την ύπαρξη του άλλου...

    δε νομίζω ότι βλέπω κάτι δικό σας εδώ... βλέπω αναμασήματα άλλων, που νομίζετε ότι είναι δικά σας... αρνείστε την ανθρώπινη φύση και τη δυνατότητα της να αυτονομηθεί, ως μοναδικό σκοπο της και σαν πειθήνεια πρόβατα θεωρείτε ότι πρέπει να γυρίσετε εκεί από όπου σας πετάξανε χαχαχχαχαχα! δεν υπάρχει κανένα είδος πνευματικότητας και υψηλής νόησης στα γραφόμενα σας :)

    στιλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου στο λεει η μαμα σου "κοψε τα ναρκωτικα ρε στιλπ" εσυ τιποτα, εκει στην πρεζα. Ειδες τι επαθες τωρα βρε λοβοτομημενε;
      Ολο μαλακιες λες και επανερχεσαι να μας τα κανεισ τσουερικα καθε τρεις και λιγο. Αντε τραβα καμια Κηφισια να ξαναπαρεις λιγη κοκα της προκοπης και κοψε απο μενιδι και ομονοια. Ουστ καμενε!!!

      Διαγραφή
  46. Χαχαχααα πάρε και μια copy paste συρραφή, αναμάσημα του Pablo Neruda και της Ρ.Κ. και περιμένουμε την συνέχεια της σκέψης σου.

    "Ζούμε μέσα στο κεφάλι μας.
    Ποιος φωνάζει; Πώς γίνεται σιωπή πλημμυρισμένη με ήχους;"

    noname

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ποίηση δεν εξηγείται και κυρίως δεν μεταφράζεται... η μετάφραση είναι η πρώτη συνειδητή σφαγή της ποιητικής ψυχοσύνθεσης και λεκτικής έκφρασης... η δεύτερη ασεβής σφαγή είναι η απομόνωση φράσεων και η σφήνα τους όποτε και όπου βολεύει και εξυπηρετεί... κάθε δημιουργός φέρει το πνεύμα της εποχής και του τόπου του... ιδίως στην ποίηση, την πιο κακοποιημένη ίσως μορφή τέχνης, η όποια εμβάθυνση της και ανάλυση της σε νοητικό μοντ με παράλληλη απαξίωση του συναισθηματικού μοντ του εκάστοτε δημιουργού και των πολιτισμικών και προσωπικών παραμέτρων που τον έφτασε να την εκφράζει με λογοϊκό τρόπο, για να έχει κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα, απαιτεί πολλά περισσότερα από αναμασήματα και προσαρτήσεις άλλων που τείνουν κάποιοι να ονομάζουν προσωπικές τους πεποιθήσεις...

      στιλπ

      Διαγραφή
    2. Αντε να κανω και αυτο εν ταχει

      η ποίηση δεν εξηγείται (φυσικα και εξηγειται και κατανοειται. Αλλο το οτι μια δημιουργια θελει ικανοτητα και ειναι δυσκολο να κατανοηθει και ισως να χανει λιγο οταν συμβαινει αυτο και αλλο το οτι δεν γινεται) και κυρίως δεν μεταφράζεται...(επισης μεταφραζεται, αρκετες φορες μπορει να χανει στη μεταφραση, υπαρχουν φορες ομως που στη μεταφραση ειναι καλυτερο) η μετάφραση είναι η πρώτη συνειδητή σφαγή της ποιητικής ψυχοσύνθεσης και λεκτικής έκφρασης... η δεύτερη ασεβής σφαγή είναι η απομόνωση φράσεων και η σφήνα τους όποτε και όπου βολεύει και εξυπηρετεί...(ουτε αυτο ισχυει, η απομονωση ειναι δυνατη να συμβει, καθως ενας στιχος μπορει καλλιστα να εχει αυτοτελες νοημα) κάθε δημιουργός φέρει το πνεύμα της εποχής και του τόπου του...(Οχι απαραιτητα) ιδίως στην ποίηση, την πιο κακοποιημένη ίσως μορφή τέχνης,(οχι απαραιτητα) η όποια εμβάθυνση της και ανάλυση της σε νοητικό μοντ με παράλληλη απαξίωση του συναισθηματικού μοντ του εκάστοτε δημιουργού και των πολιτισμικών και προσωπικών παραμέτρων που τον έφτασε να την εκφράζει με λογοϊκό τρόπο, για να έχει κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα, απαιτεί πολλά περισσότερα από αναμασήματα και προσαρτήσεις άλλων που τείνουν κάποιοι να ονομάζουν προσωπικές τους πεποιθήσεις...(αυτο ναι, αναφερεται στην τεχνη γενικα και το συναισθημα ειναι βασικη παραμετρος της. Γενικα η τεχνη βγαζει μια συναισθηση και γι αυτο ειναι δυσκολη η εξηγηση της με λογια. Μετεφερε μας Στιλπ, την θεση και προσεγγιση σου για το συναισθημα)

      ΕΣ

      Διαγραφή
    3. Άκου στιλπ. Ασεβής σφαγή είναι αυτό που κάνεις εσύ.
      Εγώ έκανα μεταγραφή. Τί σημαίνει αυτός ο Φιλολογικός όρος; Μπορώ να μεταγράφω ό,τι θέλω, από όπου θέλω και να φτιάχνω κάτι δικό μου.

      noname

      Διαγραφή
    4. δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο στην ποίηση... υπάρχει ιδιο-φυής λεκτική απελευθερία και μη ιδιο-φυής λεκτική ελευθερία... η πρώτη συναντάται σπάνια... η δεύτερη συχνότατα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της είναι και κάποιος εδώ μέσα που ατυχώς φέρει τον τίτλο του ποιητού... αυτη η δεύτερη συνομοταξία, η δέσμια του "καλού" λόγου, που αδυνατεί να δει ότι δεν υφίσταται καλός και κακός λόγος, που αυτοπεριορίζεται σε μανιχαϊστικά μαντριά έκφρασης, θεωρώντας εαυτόν ελεύθερο, είναι και η συνομοταξία που έχει βιάσει ανεπανόρθωτα την ποίηση... κάθε γλώσσα δομεί νόηση και ήθη... μεταφράζοντας ποίηση δομείται μια εκ νέου ποίηση, που ελάχιστη σχέση μπορεί να έχει με το πρωτότυπο... για να σου μεταφέρω στοχαστή τη δική μου προσέγγιση για το συναίσθημα, θα μπορούσα να ακολουθήσω τα δικά σας μοτίβα και να υποκλέψω ένα δημιούργημα κάποιου άλλου, θα προτιμούσα όμως να δώσω κάτι αποκλειστικά δικό μου... τώρα εδώ υπάρχουν δυο ζητήματα: αφενός οι προσωπικές μου λεκτικές δημιουργίες δεν έχουν δομηθεί προς δημόσια θέα, καθότι δεν έχω τέτοιες ανάγκες, περισσότερο λειτουργούν ως προσωπική άσκηση, αφετέρου τεχνικά υπάρχει ζήτημα στο να παρουσιάσω μια εξ αυτών, καθότι βρίσκονται συγκεντρωμένες σε άλλο μηχάνημα απ' αυτό που γράφω στο οποίο δεν έχω άμεση πρόσβαση... ίσως κάποια άλλη φορά να μπορέσω να σε εξυπηρετήσω...

      στιλπ

      Διαγραφή
  47. Στιλπ, μπορει αυτο το ψευτο-επαναστατικο υφος του ολα και ολοι ειστε λαθος (μηδενισμος) να πιστευεις πως σε εχει φερει μακρια, αλλα τωρα επεσες σε περιπτωση, διοτι εδω πρεπει να αιτιολογεις την σκεψη σου. Αντιστοιχα, εαν κατι που εχω αναφερει σου φαινεται λαθος, ανεφερε το να στο αιτιολογησω. Ενδεικτικα μονο, διοτι κατανταει βαρετο θα πω τα εξης

     νομίζετε ότι σας έχει δοθεί κάποια ελεύθερη βούληση, (λαθος. Αλλο το το οτι ειναι πολυ δυσκολο να εφαρμοστει και αλλο το οτι δεν υπαρχει δυνατοτητα)
    ενω στην πραγματικότητα είστε υποχείρια άλλων... (λαθος. Αυτο ειναι γενικευση, δεν ισχυει)
    μιλάτε για είναι και σύνδεση με παρόν, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι παρελθόν παρον και μέλλον αλληλοορίζονται, αλληλοσυμπληρώνονται, δεν υφίσταται κανένα χωρίς την ύπαρξη του άλλου... (λαθος. Μονο το παρον υπαρχει, τα αλλα ειναι νοητικα κατασκευασματα. Το παρον δεν εχει αναγκη στηριγματων)

    δε νομίζω ότι βλέπω κάτι δικό σας εδώ... (λαθος,μην αναφερω παραδειγματα ειναι παρα πολλα)
    βλέπω αναμασήματα άλλων, που νομίζετε ότι είναι δικά σας... (λαθος. Αναφερουμε την πρωτογενη πηγη απο την οποια γνωρισαμε καποιες γνωσεις. Δεν ειναι δικα μας με την λογικη πως δεν τα ανακαλυψαμε πρωτοι, αλλα ειναι δικα μας με την λογικη πως εχουν γινει κτημα μας)
    αρνείστε την ανθρώπινη φύση και τη δυνατότητα της να αυτονομηθεί, (λαθος. Ως Ελληνες δεχομαστε την αληθεια που ερχεται απο τη φυση. Η ανθρωπινη φυση δεν μπορει να αυτονομηθει οπως δεν μπορει να αυτονομηθει το χερι απο το σωμα)
    ως μοναδικό σκοπο της (λαθος. Ποσο χρονων εισαι, δεκατριων και νομιζεις πως μοναδικος σκοπος ειναι να φυγεις απο το σπιτι των γονιων σου; Αυτο ειναι σαν να λεει το νεφρο θελω να αυτονομηθω να ζησω μονος μου. Εκτος αυτου ο ανθρωπος ειναι κοινωνικο ον, ακομα και αν ανελθει καποιος αυτου του επιπεδου απλα θα επιζητα ανωτερες κοινωνιες. Ο ερωτας ειναι κινηση προς αυτο που μας λειπει, περιγραφεις μια ζωη χωρις ερωτα, ευχαριστω δεν θα παρω, προφανως ειναι λαθος) και σαν πειθήνεια πρόβατα (λαθος,για να μας πεις πειθηνια προβατα θα πρεπει να μας αναφερεις καποιο παραδειγμα οπου εχουμε αντιγραψει καποιον αλλο σε κατι που δεν ισχυει μαλιστα, διοτι εαν τον εχουμε αντιγραψει σε κατι σωστο τοτε μαγκια μας και μπραβο μας που το βρηκαμε αυτο το σωστο) θεωρείτε ότι πρέπει να γυρίσετε εκεί από όπου σας πετάξανε (λαθος,οι ανωτεροι κοσμοι δεν ειναι αλλου, εδω ειναι, ειναι θεμα αντιληψης η διακριση τους, αρα δεν μας πεταξαν παρα πεσαμε με συνευθυνη δικια μας. Απο εμας εξαρταται αν καταφερουμε να επανακτησουμε και πως τις παλιες ικανοτητες μας ως χρυσο γενος) χαχαχχαχαχα! δεν υπάρχει κανένα είδος πνευματικότητας (λαθος, σε αυτο ακριβως αναφερονται ολα οσα αναφερθηκαν, απαντουν στο πώς) και υψηλής νόησης στα γραφόμενα σας (λαθος και αντιφαση, πριν μας ειπες πως αποθεωνουμε την νοηση σε βαρος του συναισθηματος, τωρα πως δεν εχουμε ικανη νοηση)

    Επειδη κουραστηκα ηδη, ειτε αιτιολογησε τις κρισεις σου για να μην καταντας ενας γραφικος υβριστης (με την λογικη πως αναφερεις επιθετα και κρισεις που δεν ισχυουν και δεν μπορεις να αιτιολογησεις), ειτε τολμησε να διατυπωσεις θεση και αποψη. Αστειο ειναι να λες οχι,οχι,οχι σε οτι ακους σαν να ησουν 3 χρονων χωρις ουτε να κατανοεις γιατι το λες το οχι, ουτε αν τεκμαιρεται

    Αν επιθυμεις και αποπειραθεις ανθρωπινο διαλογο, εδω ειμαστε

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μέτρησα πόσες φορές έγραψες τη λέξη λάθος στο σχόλιο σου: 14... ξαναδιάβασα και το δικό μου και δεν τη συνάντησα ούτε μία φορά... θα ξες πιστεύω ποιοι δομούν σκέψη κατά βάσει με errors ε; οι των θετικών κατευθύνσεων, τα σάρκινα μποτς :) κι εφόσον όλα δαύτα τα μη δικά σας έχουν γίνει κτήμα σας όπως λες, τι σκατά κάμετε δω μέσα γράφοντας νουβέλες σχόλια; τι ακριβώς ψάχνετε εφόσον έχετε τις κλείδες να βρεθείτε εκεί από όπου σας πετάξανε δω χάμω; μπας και είστε μαζόχες; στοχαστή, γουστάρεις τίποτες σαδομαζό καταστάσεις μήπως; για δεν τραβάς στον τόπο της τελείωσης; φοβάσαι; χαχαχαχαχα! είναι βαρετή η τελείωση ε; άσε που δεν υπάρχει καν... απο τη μια όλα είστε ένα, από την άλλη διαφοροποιείστε και έχετε και συνευθύνη κιόλας... ανακολουθίες στοχαστή, συνεχόμενες κιόλας... μπεεεεεεεεε

      στιλπ

      Διαγραφή
    2. Αυτο ειναι ενα σχολιο που τουλαχιστον απαντιεται. Αντι να μετρας ποσες φορες εγραψα λαθος, θα επρεπε να προβληματιστεις απο τον αριθμο των λαθων σε ενα τοσο μικρο κειμενο, και να ανατρεξεις στις ιδεες σου που χρειαζονται αναθεωρηση. Το οτι εσυ δεν εγραφες λαθος στο κειμενο σου δεν μου λεει κατι, καθως ελεγες πως ολα ειναι λαθος χωρις να αναφερεσαι σε κατι συγκεκριμενο. Αυτη ειναι τεχνικη αποφυγης ευθυνης. Ναι ημουν θετικη κατευθυνση στο σχολειο, πηγα σε σχολη οικονομικη, ασχολουμαι απο χομπι με την τεχνολογια, και ως στοχαστης εξαντλω την θεωρητικη προσεγγιση. Αυτο τι bot με κανει; Το οτι οι της θετικης ειναι σαρκινα bots ειναι ενας χαρακτηρισμος λαθος. Και λεω λαθος για να μην βαλω πιο χρωματιστη λεξη. Βλεπεις, κρατιεμαι σε ουδετεροτητα. Οσοι εχουν ασχοληθει με μαθηματικα και κατ' επεκταση με λυση προβληματων, εχουν ενα τεραστιο εφοδιο για την ζωη τους, διοτι πανω κατω οι ιδιες αρχες χρησιμοποιουνται παντου. Στους υπολοιπους βαζεις ενα γριφο και κοιτιουνται μεταξυ τους καμια εμδομαδα. Το εφοδιο ειναι η ταχυτητα στην ευρεση λυσεων

      Το οτι εχουν γινει κτημα μας οσα αναφερουμε, δεν σημαινει πως δεν υπαρχουν και αλλα. Καποια πραγματα που γνωριζει ο Λυκιος για παραδειγμα, εγω δεν τα γνωριζω. Μεσα απο τον διαλογο και την αντιπαραθεση ιδεων, δημιουργειται μια τριβη και ζυμωση που επιτρεπει την αλληλεπιδραση αυτων των πληροφοριων. Συμφιλοσοφειν λεγεται η διαδικασια. Ολοι μας το γνωριζουμε αυτο και γι αυτο συζηταμε. Καποιος ή καποια μπορει να ειναι πιο μπροστα σε καποιες γνωσεις. Του ζηταμε λοιπον να μας καταθεσει τις αποψεις του και το κανει με χαρα διοτι γνωριζει τον κοπο αποκτησης αυτων των γνωσεων, οποτε αφιλοκερδως βοηθαει τους υπολοιπους για να τους διευκολυνει. Ετσι αλληλοβοηθιομαστε ολοι.Ταυτοχρονα, ο χωρος ειναι ανοικτος στον οποιονδηποτε για να καταθεσει καποια ερωτηση ή απορια και να λαβει απαντηση απο τους συνδαιτημονες.

      Νουβελες σχολια γραφουμε, οπως τωρα καλη ωρα, για να βοηθησουμε τον συνομιλητη να καταλαβει την σκεψη μας. Βαριομαστε μην νομιζεις,ουτε χρονο εχουμε αλλα το θεωρουμε ηθικο μας "χρεος" διοτι εχουμε περασει και ειμαστε σε αντιστοιχη πορεια αναζητησης και την κατανοουμε

      Το κλειδι δεν ειναι ενα αλλα πολλα, καθενας ειναι ελευθερος να διαλεξει αυτο το οποιο βρισκει πιο καταλληλο για τον ιδιο. Το θεμα δεν ειναι να ανελθεις απλα, αυτο γινεται και με ουσιες, το θεμα ειναι να εισαι αξιος και να κατεχεις την αρετη οταν βγεις, διοτι τοτε αρχιζουν τα ζορι. Δεν φοβαμαι θεωρητικα αλλα πρακτικα, διοτι εχω συναντησει τους δικους μου δαιμονες στο αιθερικο κοσμο. Εαν βιωσεις κατι αντιστοιχο, τοτε θα μαθεις τι εστι φοβος, εδω στον υλικο κοσμο δεν νομιζω να υπαρχει αντιστοιχο. Γνωριζω λοιπον πως πρωτα πρεπει να μαθω να μην κουβαλαω αυτους τους δαιμονες(δικα μου κατασκευασματα ως επι το πλειστον) στην ψυχη μου ωστε να μην τους συναντησω στο δρομο μου. Και γι αυτο χρειαζομαι να ανελθω της πολικοτητας μου και αυτο προσπαθω. Μετα, αν τα καταφερω θα δοκιμασω να "ξαναβγω". Δεν μας πεταξανε, πεσαμε, υπαρχει μεγαλη ποιοτικη διαφορα μεταξυ τους, διοτι το δευτερο υποδηλωνει πως τουλαχιστον το συναποφασισαμε.

      Εξηγησα γιατι το κανουμε. Οι σαδομαζοχιστικες καταστασεις αναφερονται στην πολικοτητα. Οσο περισσοτερο καταπιεσμενη ειναι η πολικοτητα, τοσο μεγαλυτερη η εφεση, εστω και υποσυνειδητα. Δεν ειναι ταμπου, μην τις φοβαστε, αρκει να υπαρχει προσυνεννοηση. Ο ορος ειναι πολυ γενικος για να απαντησω ναι ή οχι. Ολα αυτα ειναι κυριως νοητικες καταστασεις και απλα βοηθουν τους ανθρωπους να τις αντιληφθουν

      Δεν ειπα πως ειναι βαρετη η τελειωση, αλλα ο μηδενιστικος σου λογος. Επισης δεν ειπα πως ολα ειναι ενα. Δεν μπορεις να παιρνεις προτασεις διαφορετικων συνομιλητων και να χρεωνεις γενικως ανακολουθια σε μια συζητηση. Την ανακολουθια ή αντιφαση την χρεωνεις σε διαφορετικες προτασεις του ιδιου συνομιλητη.

      Ανεφερα λιγα σχολια πιο πανω πως δουλευει ο νους σαν ενα ψαλιδι με δυο σκελη, το ενα ειναι μονιμως στην αρνηση και το αλλο στην καταφαση. Σου εχει ατροφησει το δευτερο. Ψαλιδι με ενα σκελος δεν μπορει να κοψει καλα

      Ελ Στοχαστης

      Διαγραφή
    3. στοχαστή, θα πρέπει να σου πω ότι πάντα έβρισκα αφόρητα βαρετή αυτήν την επαναλαμβανόμενη τακτική όσων και καλά ασχολούνται με το πναίβμα, του να επισημαίνουν από τη μια τα λάθη των άλλων και καπάκι να τα αναπαράγουν! με επιπλήτεις για τσουβάλιασμα ενώ κάνεις ακριβώς το ίδιο... μου ζητάς να δώσω συγκεκριμένα στοιχεία για το πού είπατε τι, ενώ εσύ θεωρείς ότι μπορείς να "βλέπεις" ότι υπονοώ αλλά δεν γράφω... πόσα σχόλια έχεις δει από μενα συγκεκριμένα; για μέτρησε τα... είσαι σίγουρος ότι μπορείς να βγάλεις συμπέρασματα από 5 σχόλια; εν αντιθέσει, πόσο πιο εύκολα από σενα μπορεί να οδηγηθεί κάποιος σε συμπερασματική βλέποντας 50 σχόλια; υπερτερώ και πάλι, στοχαστή... κάπου αλλού μιλάς για τον ψυχαναγκασμό του να είσαι που σας έχουν σφηνώσει... μα καλά, δεν έχεις καταλάβει ακόμη, συ υπέρτατε στοχαστή, πως ό,τι υπόκειται σε ροή αρά και σε συνεχή μετάλλαξη, μπορεί να είναι μόνο σε στιγμές είτε παρελθοντικές είτε παροντικές είτε μελλοντικές; δε μπορεί να υπάρξει συνέχεια αυτού του είναι σε ό,τι κινείται... και συ, κινείσαι κάθε στιγμή που περνάει, τα ίδια σου τα κύτταρα επιδέχονται αλλαγή κάθε στιγμή που περνάει... δεν ξέρω αν πέσατε όπως λες και δε σας πετάξανε, αν όντως όμως πέσατε και αγωνιάτε να ξαναγυρίσετε, θα πρέπει να κάνατε μεγάλο λάθος ε; τι περίεργο αλήθεια... να είσαι κάπου σε μια απόλυτη τελειομένη ευδαιμονική κατάσταση και ν' αποφασίζεις να πέσεις, πώς αλήθεια νομίζεις ότι όντως αποφάσισες εσύ να πέσεις όταν εκεί που λες ότι ήσουνα δεν υπήρχε ο τεμαχισμός της ατομικότητας, ούτε καν η δυνατότητα λήψης αποφάσεων μιας και κάτι τέτοιο απαιτεί νόηση και κατ' επέκτασιν αναγνώριση καλού και κακού και ως γνωστόν ο νους δομείται στον κόσμο της ύλης και όχι στον κόσμο της χαοτικής ενέργειας... και πάλι ανακολουθίες, στοχαστή... τι λες, θα θελες να το κάνουμε λιγότερο βαρετό; τι θα λεγες να δούμε πόσα ταμπού φέρεις αλήθεια στην σαδομαζό πολικότητα; αντέχεις;

      στιλπ

      Διαγραφή
    4. " τι θα λεγες να δούμε πόσα ταμπού φέρεις αλήθεια στην σαδομαζό πολικότητα; αντέχεις;"

      Λαθος περιγραφη. Δεν υπαρχει σαδομαζοχιστικη πολικοτητα. Υπαρχει αρσενικη και θηλυκη πολικοτητα, που τις ονομαζουμε γιν και γιανγκ. Αυτες δεν ειναι τσιμεντωμενες, ειναι ευμεταβλητες. Αναλογως των συμπεριφορων μας αλλαζει η ποσοστωση τους. Σαδιστικη ειναι η ακραια αρσενικη αρχη και μαζοχιστικη η ακραια θηλυκη. Σκοπος ειναι η αποκλιμακωση των πολωσεων, αλλα αν δεν ξερεις πως να κινηθεις, καλη τυχη. Ταμπου (απαγορευμενο) δεν θεωρω τιποτα, σιγουρα ομως δεν προκειται να συζητησω τοσο λεπτα θεματα με καποιον που στερειται λεπτοτητας ή επειδη βαριεται, διοτι δεν μπορει να τα εκτιμησει. Αλλωστε δειχνεις να αγνοεις βασικα πραγματα. Εαν επιζητας να σου ανοιχτει καποιος/α, πρεπει πρωτα να χτισεις μια σχεση εμπιστοσυνης, να δειξεις πως εισαι αξιος. Αυτη ειναι μια σταδιακη διαδιακασια, πρωτα εκμυστηρευεσαι εσυ κατι και μετα ζητας απο τον αλλο. Μετα ξανα εναλλαξ κοκ. Αλιμονο εαν γινοταν ετσι, αιντε-αιντε.

      Εδω φαινεται το πλεονεκτημα οσων παραμενουν σε επαφη με την θηλυκη τους αρχη, διοτι υπαρχει μια διαφορα ποιοτητας και ευαισθησιας, απο οπου και πηγαζει η ικανοτητα να "ακουνε". Το οτι μπορουμε να ακουμε ομως, δεν σημαινει πως θα κατσουμε να ακουμε το οτιδηποτε. Το "αντεχεις;" ειναι σαν το "κολωνεις" που ανεφερα πιο πανω. Σε εμενα δεν πιανουν αυτα.

      Επιμενεις να μιλας για "λαθος" οσον αφορα την "πτωση". Στο εχω απαντησει τοσες φορες αλλα δεν λες να ακουσεις, εξακολουθεις να απαντας στον εαυτο σου. Θα το πω μια τελευταια φορα. Το οτι "πεσαμε" σαν ανθρωποτητα ειναι γεγονος. Με τον ορο "πεσαμε" εννοουμε πως αλλαξε η ποιοτικη μας κατασταση, απο το χρυσο γενος στο χαλκινο πχ υπαρχει μεγαλη διαφορα. Ο κοσμος της υλης υφισταται λογω της αργης αυτης δονησης στην οποια βρισκομαστε. Το να ανελθει κανεις, σημαινει πως ξεπερναει ολα οσα η Υλη ως Βασιλειο εχει να του προσφερει, και παραμενει ασυγκινητος. Τοτε αρχιζει η αναποδη διαδικασια. Οπως επεσες, απο εκει και θα σηκωθεις, αφου καταστεις αξιος. Αναλαμβανω την ευθυνη της πτωσης ως αποφαση δικια μου, σημαινει πως εχω ελπιδες να ανελθω αφου γνωρισω οτι πρεπει να γνωρισω. Εαν δεν αναλαμβανω την ευθυνη, τοτε ειμαι χαμενος απο χερι, θα καθομαι απλα να γκρινιαζω και αποτελεσμα ουδεν.

      Οχι ουτε γενικευω ουτε τσουβαλιαζω. Κρινω τις αποψεις που κατεθεσες, αν και μερικες τις κατεθεσες κρυφιως, φοβουμενος να αναλαβεις την ευθυνη της διατυπωσης τους. Δεν κρινω εσενα, αν και σημειωνω τις συστασεις μου, οσον αφορα τι πρεπει να προσεξεις για να μην οδηγηθεις σε λαθος συμπερασμα και δημιουργηθουν στρεβλωσεις, που μερικες εχουν ηδη διαμορφωθει. Επιμενεις στο "που ειπατε τι". Προφανως δεν ειναι πληθυντικος ευγενειας, οποτε αν και βρισκεσαι σε ενα χωρο συζητησεων, θετεις ολους τους συνομιλητες σου απεναντι σε ενα κοινο μπλοκ, και βαζεις τον εαυτο σου σε θεση αμυνομενου. Ειμαστε διαφορετικοι ανθρωποι και δεν ειμαστε καποια αιρεση για να παμε μονοκουκι στα πιστευω. Οποτε αναθεωρησε το αυτο.

      Επισης το θεμα δεν ειναι να μαθεις τον αλλο και να τον μελετησεις ως εχθρο, διοτι ο σκοπος δεν ειναι να τον νικησεις, αλλα να συνομιλησεις. Αρα τι 5 σχολια, τι 50 καμια διαφορα δεν εχει. Ποσο μαλλον εαν επιχειρησεις να ψυχολογησεις εμενα βασει οσων εχω εμφανισει. Χα, καλη τυχη

      ΕΣ

      Διαγραφή
    5. Υφισταται ψυχολογικος χρονος; Υπαρχει καποια διαφορα σε σενα απο περσι, στο σημερα, ψυχολογικα μιλωντας; Το μονο που αλλαζει ειναι συσσωρευση γνωσεων, εμπειριων, μνημων κτλ. Δεν υπαρχει χρονος στο πνευμα αγαπητε. Και αυτο διοτι το πνευμα δεν ανηκει σε αυτον τον κοσμο που γνωριζουμε. Ειναι αγεννητο και αρα αθανατο. Η ελληνικη θρησκεια ειναι ο δυισμος, υλη και πνευμα. Αυτο δεν σημαινει πως δαιμονοποιουμε την υλη, αλλα δεν την θεοποιουμε κιολας. Δυισμος, και τα δυο. Αλλες ιδιοτητες εχει το ενα και αλλες το αλλο. Ο νους ελκει την καταγωγη του σε ανωτερα επιπεδα υπαρξης και οχι στην υλη. Επομενως ο συλλογισμος σου ειναι λαθος, διοτι στηριχτηκε σε υποθεσεις που δεν ισχυουν

      Τελος, κρατω αστερισκο για τον συναισθηματικο κεντρο που εμμεσως εθιξες. Γνωριζω καλως πως πρεπει να αναπτυχθει οπως το διανοητικο κεντρο στο οποιο εργαζομαστε ακαταπαυστα και κανουμε οτι καλυτερο μπορουμε, οπως και στο σωμα στο οποιο και επισης χυνουμε ιδρωτα στα γυμναστηρια. Το θεμα ειναι το πως, διοτι εδω ειναι διαφορετικος ο τροπος. Γνωριζω πως ο Γκουρτζιεφ εχει ασκησεις ακριβως γι αυτο(την αναπτυξη του συναισθηματικου κεντρου) αλλα δεν ξερω σε ποια βιβλια θα ειναι "κρυμμενες". Πιθανοτατα σε μαθητες του συγγραφεις, πρωτη μου υποψια και "υποπτος" ο Μορις Νικολ.
      Ελ Στοχαστης

      ΥΓ. Αυτη η συζητηση μας παρεσυρε σε χωρο διαφορετικο του αναψυκτηριου, οποτε "χαλασαμε" το ποστ του Λυκιου ξεφευγοντας του θεματος. Συγνωμη γι αυτο

      Διαγραφή
  48. Μοναδικός σκοπός μας να αυτονομηθούμε!!! Πολύ ενδιαφέρον! Μου θύμησε Δον Χουάν, τον δάσκαλο του Καστανέντα. Μου άρεσε πολύ η τροπή αυτή. Να την σκεφτούμε. Το άτομο, ο καθένας μας, δραπετεύει από το Μάτριξ και εξευρενά τις άπειρες δυνατότητες των κόσμων. Μετά θάνατον βέβαια. Μα γι αυτό το άλμα ετοιμαζόμαστε όλοι εδώ μέσα. Διερευνούμε τις δυνατότητες.
    Να έχουμε όμως στα υπ´ όψιν οτι εκεί έξω δεν ξέρουμε τί θα βρούμε, μπορεί να υπάρχει ένα ψυχρό και απρόσωπο σύμπαν. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σκληρές συνθήκες αν καταφέρουμε να αποδράσουμε. Φυσικά και αναμασώ Καστανέντα. Από κάπου παίρνουμε τις πληροφορίες μας. Εσύ από πού τις παίρνεις; Από μέσα σου; Γιατί είδαμε καλά τον νεοέλληνα που έπαιρνε τις πληροφορίες από μέσα του, γιατί πράγμα ήταν ικανός. ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ. Πάντα θα συμβουλευόμαστε σκέψεις και απόψεις ανθρώπων που εκτιμάμε, πριν διαμορφώσουμε άποψη και θέση.

    Σε διάβασα, Στοχαστή. Είχα ήδη γράψει αυτό. Δεν θέλησα να το αναιρέσω γιατί ίσως κάτι λέει. Γιατί για να ωθηθώ να το γράψω σημαίνει οτι έχω εκκρεμότητα με το θέμα.

    noname

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θελουμε να αυτονομηθουμε οταν θελησουμε να παρουμε την ζωη μας στα χερια μας και να την ζησουμε με τον δικο μας τροπο και οχι με τις αποψεις των αλλων που πολλες φορες θελουν να ζησουν και μεσω της δικης μας ζωης. Αυτη η κινηση φερει και τις ευθυνες της. Δεν νοειται να ζω με την στηριξη οσων απεφυγα μεσω της αυτονομησης μου.

      Μολις αυτονομηθω λοιπον, ας πουμε μετακομιζω, πιανω δουλεια αλλου κτλ, μετα αναποφευκτα παλι θα θελησω συντροφικοτητα, απλα θα εχω την δυνατοτητα επιλογης της.

      Αυτο ειναι σωστο. Λαθος ειναι η αυτονομηση της ανθρωπινης φυσης, διοτι η ανθρωπινη φυση εχει απολυτη αναγκη απο στοιχεια που δεν μπορει να απαρνηθει. Αποτελει κοσμικο κομματι και τροφοδοτειται απο την Πηγη. Μπορει η Γη να υπαρξει χωρις τον Ηλιο; Μπορει να αυτονομηθει; Οχι

      Αυτο που μπορει ο ανθρωπος ειναι να ανεβει επιπεδο και να χτισει ανωτερα σωματα. Αυτη η αντιληψη ομως πρεπει να λυθει διοτι διαφορετικα, υπαρχουν οντοτητες που θα το εκμεταλλευτουν για να κλεψουν και να εγκλωβισουν την αντιστοιχη ψυχη. Υπαρχουν υυπαρκτοι κινδυνοι σε αυτα τα επιπεδα, δεν ειναι οπως στην υλη οπου υπαρχει γενικα ανευθυνοτητα σαν σε παιδοτοπο και ας υπαρχει η νομοτελεια του καρματος. Ειναι σαν να μην υπαρχει θανατος (υλικος θανατος δεν ειναι πραγματικος θανατος) διοτι δεν υπαρχει καν πραγματικη ζωη

      ΕΣ

      Διαγραφή
  49. Δεν γινεται να αυτονομηθουμε, απλα να βιωσουμε μεγαλυτερο βαθμο ελευθεριας. Αν πουμε πως στην Γη ειμαστε υπο την ισχυ (τυχαιος αριθμος, δεν θυμαμαι τον ακριβη) 96 νομων, τοτε εαν ανελθουμε επιπεδο θα ειμαστε υπο την δραση 48 νομων. Αυτο που μπορουμε να κανουμε ειναι να επιλεξουμε μεταξυ επιδρασεων.

    Ας το σκεφτουμε ετσι. Στην Γη οσο αυτονομος και να ειμαι θα εξαρταμαι απο την Γη, θα θελω πχ αερα για να αναπνεω. Αρα ναι να ειμαστε αν-αρχικοι αλλα με μετρο εχοντας επιγνωση της φυσης μας, καθως δεχομαστε την αληθεια που ερχεται απο την φυση

    Μετα τον θανατο δεν μπορουμε να γνωριζουμε με βεβαιοτητα τι συμβαινει. Οσα αναφερουμε, αναφερονται στην τωρινη ζωη. Για το τωρα μιλαμε οταν αναφερομαστε στο συνειδησιακο αλμα. Και αυτο δεν ειναι αναμασημα, ειναι γνωση και εμπειρικα βιωμενη. Οι δυνατοτητες υπαρχουν
    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Λόγος αποφατικός. Προσπαθείς να πεις κάτι, αλλά δεν το καταφέρνεις Στιλπ. Δεν μπορείς να πείσεις κανέναν συνομιλητή σου, όχι τόσο εξ αιτίας του ερειστικού σου ύφους, όσο για την άνευ περιεχομένου ρητορεία σου.
    Θα σε βοηθήσω όμως να μας πείσεις.
    Ας δεχτούμε ότι όλοι εμείς οι σχολιαστές (και πρώτος εγώ) είμαστε φερέφωνα άλλων φιλοσόφων, δογμάτων, ψευδών, προπαγάνδας, κτλ. Ας δεχτούμε πως έχουμε φιμώσει την συναισθηματική μας νοημοσύνη και ότι επίσης έχουμε και χαμηλή διανοητικότητα. Είμαστε πλανημένοι και δεν έχουμε καν δομημένη προσωπικότητα και απέχουμε εντελώς από κάθε ίχνος αλήθειας.
    Θα ήθελα λοιπόν, να μας ανοίξεις μια χαραμάδα στην γνώση που εσύ κατέκτησες μέσα από την αμφισβήτηση και την tabula rasa κατάστασή σου.
    Μας είχες πει, πως έχεις κορεστεί από τις "γνώσεις" του πνευματικού χώρου, που με ειρωνεία γράφεις με βήτα (β).
    Με χαρά θέλω ακούσω να μας ξεδιπλώνεις την δική σου κοσμοθεωρία.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καταχθόνιε, το ότι εσύ δεν καταλαβαίνεις τι λέω, δε σημαίνει και ότι δεν τα καταφέρνω στο να το λέω :) ενδιαφέρον βρίσκω δε, το ότι αναλαμβάνεις να μιλήσεις εκ μέρους όλων των συνομιλητών μου... γιατί νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο; θεωρείς επίσης ότι προσπαθώ να πείσω, ενω στην πραγματικότητα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο... και λες ότι θα με βοηθήσεις κιόλας στο να το πετύχω... αφενός η δική σου προβολή για το τι επιχειρεί κάποιος άλλος, αφετέρου μια κάποια υποσυνείδητη δήλωση ότι τείνεις να ...πείθεσαι... και τώρα εγώ πρέπει όπως λες να ανταποκριθώ στις δικές σου προσδοκίες ουσιαστικά, δλδ να σας πείσω μέσω ξεδιπλώματος της δικής μου κοσμοθεωρίας... είσαι λοιπόν καταχθόνιε όσα λες παραπάνω αποδεχόμενος τα και ξαναρχίζεις από την αρχή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ψάχνοντας τη γνώση ΕΞΩ από εσένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ρωτώντας εμένα... δε μπορώ να σου πω τίποτες περισσότερο καταχθόνιε, όχι σε σενα συγκεκριμένα αλλά στον οποιονδήποτε, από το να ψάξεις τη γνώση μέσα σε σενα, βρίσκοντας το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό δικό σου μονοπάτι... α μη τι άλλο ίσως η υπέρτατη απόδοση τιμής στο πολυμορφικό ον που λέγεται ύπαρξη...

      στιλπ

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι που βρήκες και κάτι ενδιαφέρον! Ασφαλώς και μπορώ να μιλώ εκ μέρους της παρέας μας, εφόσον θεωρώ ότι γνωρίζω τις απόψεις τους καλύτερα απ' ότι εσύ. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και τα άλλα μέλη της παρέας μας.
      Αν κάποιος δεν γίνεται κατανοητός, βαρύνει τον ίδιο και όχι τους ακροατές του. Εμείς έχουμε την ευθύνη της κατανόησης του λόγου μας από τους άλλους.
      Παρόλα αυτά, καταλαβαίνω πολύ καλά τι λες. Το θέμα είναι το τι περιεχόμενο κομίζουν.
      Πόθεν προκύπτει ότι δεν λαμβάνω γνώση μέσα από εμένα;
      Που οφείλεται η διαφαινόμενη βεβαιότητά σου, ότι μας γνωρίζεις τόσο καλά ώστε να κρίνεις και να διορθώνεις;
      Επιφυλάσσεις στο εαυτό σου τον ρόλο του αυτόκλητου διαφωτιστή πασών των ανθρώπων ή περιποιείς ιδιαίτερη τιμή, αποκλειστικά στον Καταχθόνιο Δαίμονα;
      Ωστόσο, όλο κι όλο το μήνυμα που μεταφέρεις, το συνοψίζω στο "τίποτα από έξω δεν έχει αξία, παρά μόνον η έμφυτη εσωτερική μας φωνή"
      Μηδενίζουμε οποιαδήποτε γνωστική και πνευματική κατάκτηση κληροδοτούμε από το παρελθόν της ανθρωπότητας, κλείνουμε αυτιά και μάτια και αφηνόμαστε στον αυτόματο πιλότο της εσωτερικής μας φωνής;
      Αυτή είναι η κοσμοθεωρία σου;
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    3. Τι ψαχνεισ τωρα βρε Λυκιε με ενα κοκακια που εχει καψει τα μισα εγκεφαλικα κυταρα; Δε βλεπεις που ο ανθρωπος ειναι ψυχωσικος ; Ακομα δε καταλαβες οτι ειναι ο σερρεος μορφεας;

      Διαγραφή
    4. καταχθόνιε, έχω την εντύπωση ότι μπορείς περισσότερα απ' όσα δείχνεις, γιατί εμμένεις στο ίδιο μοτίβο αυτοπροβολών; λες ότι γνωρίζεις τις απόψεις των υπολοίπων, ωστόσο παραπάνω θεώρησες ότι είσαι σε θέση να μιλήσεις εκ μέρους τους όχι για κάποια άποψή τους αλλά για τη δυνατότητα τους ή μη να κατανοήσουν κάτι... και συνεχίζεις μιλώντας για... βάρη και ευθύνες... δαύτα δεν απασχολούν την αυτοέκφραση, δαύτα απασχολούν κάτι άλλο... εφόσον ζητάς από μένα να σου δείξω τη γνώση σε πρώτο βήμα, αυτόματα δείχνεις ότι η εσωτερική σου γνώση έρχεται σε δεύτερο πλάνο... το ότι κρίνω και διορθώνω είναι συμπερασματικές των δικών σου φίλτρων, καταχθόνιε, ο στιλπ δηλώνει απλώς :) ιδιαίτερη τιμή σε σενα συγκεκριμένα θα περιποιούσα αν θεωρούσα ότι όντως στέκεσαι αντάξια στον τίτλο που επέλεξες να φέρεις... βάλε κι άλλες προοπτικές όμως στο σκεπτικό σου, είσαι ή εσύ ή ολάκερος ο ντουνιάς; τρίτος δρόμος πώς θα σου φαινόταν αλήθεια να παίζει; όσο για την τελική σου σύνοψη, στό πα και στην αρχή, νομίζω ότι μπορείς και καλύτερα, βέβαια το δικό μου νόμισμα ενδεχομένως ν' απέχει από το τι μπορείς πραγματικά ή όχι... καταχθόνιε, τί θα λεγες να γίνεις για λίγο ρήαλ καταχθόνιος ψυχοδηλώνοντας έστω και για μια φορά κάτι ουσιαστικά καταχθόνιο; μόλις έσκασα κι ένα καλλλλλό τσιγάρο, οπότε αν νομίζεις ότι μπορείς, να μείνω να το γυρίσω, ειδάλλως να κάνω κάτι... εποικοδομητικότερον...

      στιλπ

      Διαγραφή
    5. Νομίζω ότι ο τελευταίος που θα μπορούσε να κατηγορήσει τους άλλους για αυτοπροβολή, είσαι εσύ. Οι εντυπώσεις των άλλων για τα λεγόμενά σου, κατατέθηκαν ήδη από τους ίδιους, οπότε δεν είπα κάτι νέο.
      Εκτός του γεγονότος ότι ο λόγος σου είναι ασυνάρτητος και προβληματικός στην δομή και την ουσία του, διαπιστώνω ότι έχεις σημαντικό έλλειμμα κατανόησης των όσων σου γράφω. Επειδή μάλιστα σύμφωνα με την λογική σου δεν ευθύνομαι εγώ, τότε προφανώς έχεις διανοητικό πρόβλημα για το οποίο ενδεχομένως να φταίνε τα ...τσιγάρα που στρίβεις! Έτσι ίσως να εξηγείται και η συμπεριφορά σου. Βρε λες να έχει δίκιο ο ανώνυμος;
      Εν κατακλείδι, δεν έχεις καταλάβει λέξη από όσα σου είπα...
      Ως εκ τούτου, παραιτούμαι από τον ανούσιο "διάλογο" μαζί σου.
      Καλή συνέχεια στους μονολόγους σου.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    6. Κουμουνιστικά τερτήπια όλοι οι αριστεροί πρωερχονται εξ ανατωλών....

      Διαγραφή
  51. Όχι ανώνυμε, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς έτσι για κανέναν. Ακόμα κι αν είναι αυτός που λες, έχει δικαίωμα να ακουστεί η φωνή του. Εξάλλου έρχεται εθελοντικά να μιλήσει, όχι φυσικά επειδή του το ζητήσαμε, αλλά επειδή το θέλησε ο ίδιος (δική του ανάγκη να μιλήσει και να ακουστεί από κάποιους). Πως μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε μια τέτοια ανάγκη;
    Τα ναρκωτικά αλλοιώνουν τξν καθαρή σκέψη και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται κανενός δικαιώματος στην έκφραση των όποιων ιδεών του, αρκεί να μην προσπαθεί να διαφημίσει ή να παρασύρει και άλλους στο λάθος του.
    Το ζητούμενο εδώ, είναι αυτός που επιδιώκει τον διάλογο, να τον σέβεται και να τον τιμά.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ο καθενας χαριζει ο,τι εχει και ο,τι ειναι(πως θα δωσεις αλλωστε κατι που δεν εχεις ή δεν εισαι;)...Σοφια, γλυκητητα, γελιο, προσβολες, ανοησιες, σοφιστειες, ασυναρτησιες, γνωμες, γνωσεις, θεωρητικολογιες, αυθεντιες, χαρα, πονο, αγκαλιες, απορριψη, αγαπη....κτλ. Τι να κανουμε τωρα; Δεν επιβάλλει κανεις τη θεληση του εδω μεσα. Και πως να επιβαλλεις το οτιδηποτε, μα και γιατι να το επιβαλλεις αν αξιομετρο σου ειναι η ειρηνη μεσα κι εξω απο σενα. Κι ας λενε πως πατερας ολων ειναι ο πολεμος. Ενα πεδιο εκφρασης ειναι εδω. Μια μινιατουρα του μακροκοσμου. Άλλα χνωτα ταιριαζουν και άλλα οχι. Άλλα δοχεια συγκοινωνουν κι άλλα κατεβαζουν μπαρες αποκλεισμου ή αφηνουν μικρες χαραμαδες αλληλεπιδρασης. Ο Λυκιος και ανθρωποι με ηθος και προθεσεις σαν του Λυκιου (οπως ο αγαπητος Ποιητης των Χρωματων) κερδιζουν αυτοματα το δικαιωμα να μιλουν εκ μερους των 'φιλων' τους(ιντερνετικων ή μη) και ειναι τιμη και χαρα η εμπιστοσυνη αυτη του ενος προς τον αλλον.

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εγω σασ το ειπα για τον μορφεα. Τωρα τα βλεπετε και απο μονοι σασ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αγαπητή Ελένη, δεν μου αρέσει να κατεβάζω μπάρες αποκλεισμού σε κανέναν συνομιλητή μου. Στην προκειμένη περίπτωση θέλησα να ακούσω τις απόψεις του συνομιλητή, έστω κι αν θα ήταν διαμετρικά αντίθετες από τις δικές μου, αν και νομίζω ότι σε αρκετά θα συμφωνούσα. Διαπίστωσα όμως, ότι από την μεριά του δεν υπήρχε διάθεση ουσιαστικού διαλόγου ή τουλάχιστον κατάθεσης των απόψεων του εμπεριστατωμένα, παρά μόνο εμπάθεια και αρνητισμός.
    Η συνομιλία χωρίς αλληλοσεβασμό και με μπόλικη ειρωνεία, γίνεται τοξική και δεν έχει θετικό αποτέλεσμα.
    Συνεπώς δεν υπάρχει και ο λόγος να γίνεται...

    Ανώνυμε, ξαναλέω ότι μου είναι αδιάφορο αν πρόκειται για τον Μορφέα, τον Νίκο ή την Μαρία. Το όνομα εξυπηρετεί τον διάλογο. Ακόμα λοιπόν και αν είναι ο Μορφέας, τι σημαίνει αυτό; Θα έπρεπε να τον αποκλείσω ή να μην του απαντήσω;
    Όποιος κι αν είναι, αυτό που έχει αξία είναι η ποιότητα του διαλόγου που θα προσφέρει. Ο συγκεκριμένος είναι αρνητικός (ως προς εμένα) και δεν στοχεύει σε έναν ποιοτικό διάλογο.
    Ως εκ τούτου, δεν θα τον ακολουθήσω στον δικό του δρόμο. Θα τον αφήσω να τον διαβεί μόνος.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω προειδοποιησα γιατι ο Μορφεας ειναι γνωστων προθεσεων αρωστη προσωπικοτητα και οπου μπαινει μπαινει για να προκαλεσει το κακο. Εγω δε υα του δινα καμια σημασια και θα τονε πεταγα οξω με τισ κλωτσες.

      Διαγραφή
    2. Ο σώφρων ανθρωπος δεν εχει αναγκη απο μπαρες γιατι παραμενει διαφανος. Απορροφα τους κραδασμους και τους αποδυναμώνει μεσα απο την αυρα του. Κατι σαν "πέρασε (η αρνητικοτητα) και δεν ακουμπησε". Η αρνητικοτητα κανει ντουβαρι αυτον που την εκτοξευει. Καπως ετσι το αντιλαμβανομαι εγω.

      Πολλες φωτεινες καλημέρες :-)

      Ελενη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητή Ελένη, ο ρόλος μου ως διαχειριστής, μου επέβαλε την άμεση διαγραφή των υβριστικών και αηθών σχολίων, τα οποία στόχευαν να πλήξουν τον χώρο μας.
      Τα όρια της καλής προαίρεσης και ανοχής, εξαντλήθηκαν.
      Η Νέμεσις ανέλαβε τον ρόλο της.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητε Λυκειε, μην σε απασχολουν οσα κακοηθως ειπωθηκαν. Δεν με αγγιζουν. Θα στενοχωρηθω να απογοητευσω ανθρωπους που εκτιμω τη γνωμη τους. Πραξτε οπως νομίζετε κυριε Διαχειριστα :-)

      Με εκτιμηση,
      Ελενη.

      Διαγραφή
    6. Χαίρομαι που πάντοτε επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο των θαμώνων του Καταχθόνιου Δαίμονα.
      Ο συγκεκριμένος εισβολέας είναι γνωστός και επανέρχεται διαρκώς προκειμένου να διαβάλλει το παρόν ιστολόγιο αλλά και πολλά άλλα. Σε εσένα τρέφει ιδιαίτερη "συμπάθεια", αν το επώνυμό σου αρχίζει από Δ. Αν όχι, τότε δεν ισχύει για εσένα, αλλά για κάποια άλλη Ελένη.
      Αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος αυτός αξίζει την συμπάθειά μας, ως ψυχικά ασθενής. Κατανοούμε, αλλά δεν επιτρέπουμε την διαβολή a priori!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    7. Το επιθετο μου δεν αρχιζει απο Δ αγαπητε Λυκειε.
      Οσο για τον εισβολεα, οπως σωστα ειπες, δειχνουμε κατανοηση....Πολυ πιθανον να περασαμε και εμεις καποτε απο αυτο το σταδιο που βρισκεται αλλωστε.

      Ελενη.

      Διαγραφή
  55. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  56. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  57. Ο χυδαίος διάλογός σας, διαγράφηκε.
    Μην επιχειρήσετε να τον επαναλάβετε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο εκχυδαϊσμός του λόγου, αποκαλύπτει την μας εσωτερική ποιότητα. Η ασυγκράτητη ορμή για απρόκλητη ύβρη, καταμαρτυρεί σοβαρή ψυχική νοσηρότητα.
    Ο μανιακός και ακατάλληπτος λόγος, καθώς και η φαντασιοπληξία του παθόντος, επιτάσσει την ψυχιατρική μέριμνα και επιστασία.
    Εύχομαι, καλή ανάρρωση και να τηρείς πιστά την φαρμακευτική σου αγωγή.
    Όταν θεραπευτείς, τα ξαναλέμε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. .....

      Η συμπεριφορά φανερώνει την παιδεία.


      Χρωστάω και μιά απάντηση ( γράφοντας εκ μέρους όλων μας ) σε απόπειρα προσβολής προσώπων.


      ¨Ο χ ι !



      Ποιητής των χρωμάτων

      Διαγραφή
  59. .....

    Αγαπητέ Διαχειριστά Λύκιε,

    θα είδατε και Εσείς ολοφαηνέστατα την επίθεση των φιλοφρονήσεων ανά περιόδους, της Αγαπητής Ελένης πρός το πρόσωπό μου.

    Θεωρώ ότι με στολίζει με συμπαθοεννοιοεπίθετα για να υπερπολλαπλασιάσω το "εγώ" και την "αλαζονεία" μου, και έτσι ανεπιστρεπτί να ανέλθω σε ύψη που δεν διαθέτουν βάση στήριξης, οριοθετούμενος φυσικά άνευ ενοποιημένων φτερών, με το άμεσο δυσμενές αποτέλεσμα.. μιας ταχύτατης πτώσις !

    Ήδη "διακρίνω" και την μουσικοηχητική υπόκρουση...


    ζζζντούπ....!



    Πιστεύω δώσαμε όλοι μας σε αυτά τα "καλοπροαίρετα" παιδιά, χώρο και χρόνο... να υπολογίσουν.. την ταχύτητα !



    Υ.σ.
    ( Να σπάσουμε λίγο την τοξικότητα )




    έρρωσθε και ευδαιμονείτε



    Ποιητής των χρωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Κανει το συννεφο ζντουπ;;;;


    Γιατι μονο απο συννεφο σε άλλο πιο μαλακο συννεφο μπορεις να πεσεις Αγαπητε μου Φιλε Ποιητη :-)


    Και ναι. Εχω αδυναμια στις φιλοφρονησεις προς ανθρωπους που με βοηθανε να ψηλωνω χωρις να επαιρονται για το κατορθωμα τους.


    Ελενη.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Λυκιε, διαβαζοντας αυτο:
    "Ο χυδαίος διάλογός σας, διαγράφηκε.Μην επιχειρήσετε να τον επαναλάβετε."
    Χαμογελασα και χαρηκα για σενα. Μην το πολυεξηγησω αλλα ηταν ολοσωστο σαν συμπεριφορα απο πολλες πλευρες. Λιγα λογια, στο παρον, σαφες, δυναμικο χωρις να ειναι αγενες,με αυτοπεποιθηση χωρις αλαζονεια,δεν αφηνει κανενα περιθωριο για αντιλογο, κοκ. Σκεφτηκα "Διαχειριστου παροντος, πασα παρεκτροπη παυσατω" ή Η νεμεσις σερβιριστηκε (κατα το: Nemesis has been served, απο το Justice has been served)

    Και μετα τα χαλασες ολα με την εξηγηση. Περιπου οπως καταστρεφω και εγω οσα αναλυω. Οπως λεει ενα φεισμπουκικο "Αν ηθελα να μιλαω δεκα ωρες για να συνεννοηθω, μιλαγα με τη μανα μου". Οταν νοιαζεσαι ομως, το κανεις και ας γινεσαι βαρετος. Σκεφτομουν ωστοσο διαβαζοντας το δευτερο. "Οχιι, τι κανειςςς. Οχι, οχι, το χαλας, το χαλας, και... το κατεστρεψες". Παραλιγο παντως (Nearly nailed it)

    Δεν διαβασα τα διαγραφεντα, και απο αυτο οι μεγαλυτεροι χαμενοι ειναι οσοι τα εγραψαν. Ας σας γινει μαθημα για την επομενη φορα, καθως τωρα αμφιβαλλω αν θα υπαρξει καποια αλλαγη στην ουσια σας, κοινως δεν θα αποκομισετε κατι απο αυτην την αλληλεπιδραση, και υπευθυνοι εισαστε εσεις γι αυτο. Ας προσεχατε

    Παντως κανα δυο σχολια. Το "τσιγαρο" δεν ειναι απαραιτητα ναρκωτικο. Εαν γινεται σωστα και τηρειται το μετρο, τοτε ειναι πολυ χρησιμο. Ας μην βιαζομαστε να γενικευσουμε, διοτι κανουμε λαθος. Καταρχας ειναι λαθος ο ορος ναρκωτικα καθως ως ναρκωτικες εννοουνται οι δραστικες ουσιες που "νεκρωνουν ή μουδιαζουν". Το αντιπαρερχομαστε αυτο το λαθος στον ορο καθως εχει επικρατησει κακως να ονομαζεται ετσι ενα πληθος "παρανομων" ουσιων. Ας μην το αναλυσω διοτι ξεφευγουμε. Τα εγκεφαλικα κυτταρα δεν καταστρεφονται οταν υπαρχει σωστη χρηση κανναβης, οπως συμβαινει σαφως με το νομιμο αλκοολ. Δεχομαι ομως πως οι περισσοτεροι κανουν ηλιθια χρηση, οποτε "να λεμε πως ειναι κακα ολα αυτα τα πραγματα" μηπως σωθουν μερικοι ανοητοι. Ε, οι περισσοτεροι ανοητοι δεν θα ακουσουν την συσταση, αφου ειναι ανοητοι. Συμπερασματικα για να το κλεισω,ανωνυμε, δεν τεκμαιρεται "πως εχει καψει τα μισα του εγκεφαλικα κυτταρα" απο την παραδοχη του πως στριβει και κανα "τσιγαρο". Βεβαια εσυ αναφερθηκες σε χρηση "κοκας" που εδω μπορει να εχεις καποιο δικαιο, εαν εχει παγιωθει μια συνηθεια χρησης της και δεν εχει γινει μονο καποιες λιγες φορες.


    Ειμαι αντιθετος γενικα στον ορο "ψυχικες ασθενειες". Προκειται για τσαρλατανισμο με επιστημονικο μανδυα. Αρα για τι φαρρμακευτικη αγωγη μιλαμε; Δεν υπαρχει φαρμακευτικη αγωγη, διοτι δεν υπαρχει αντιστοιχη ασθενεια. Οτι η ψυχη "νοσει" μπορω να το δεχτω με την λογικη πως η ψυχη ποναει. Προκειται για ψυχικο πονο και φυσικα υπαρχει "ιαση" γι αυτον, ξεκινωντας με την ΑΠΟΔΟΧΗ του. Ανεφερα πιο πανω πως "Συνηθιζεται οσοι ειναι αγενεις, να νιωθουν ανημποροι να ελεγξουν και να διαμορφωσουν τις ζωες τους οπως επιθυμουν, και αυτο διοτι δεν μπορουν να ελεγξουν τους ανθρωπους οπως θα ηθελαν, και τους τρομοκρατει να νιωθουν πως δεν εχουν τον απολυτο ελεγχο. Καταφερονται με βια προσπαθωντας να ελεγξουν με μεγαλυτερη ισχυ μια κατασταση που αισθανονται να τους ξεφευγει"

    Αυτο σε συνδυασμο με το οτι η οργη ειναι ειναι συναισθημα που σχηματιζεται οταν η προσδοκια μας για την πραγματικοτητα δεν συμπιπτει με την πραγματικοτητα, εξηγει πληρως την κατασταση, χωρις να απαιτειται τιποτα παραπανω. Οταν ομως δεν τα αναγνωριζουμε αυτα, λογικο ειναι να χανομαστε σε στρεβλωσεις

    Ελ Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Αγαπητέ Ε.Σ. συμμερίζομαι τις ενστάσεις σου, αφού πράγματι παρέλαβες την τελική εικόνα των σχολίων μετά τις διαγραφές.
    Αν έβλεπες όμως το σχόλιο που ακολούθησε το λακωνικό δικό μου, τότε ίσως να έλεγες πως είπα λίγα.
    Δεν θα επαναλάβω το σχόλιο και δεν θα παίξω με τους όρους του "στιλπ", του "ανώνυμου" ή όποιου άλλου.
    Το ποιές είναι οι ψυχικές νόσοι, δεν το ορίζουμε εμείς αλλά η ψυχιατρική επιστήμη. Μπορεί να έχουμε κάποιες ενστάσεις για την ψυχιατρική ή και την ιατρική γενικότερα, αλλά θα ήμαστε ανόητοι αν τις απορρίψουμε συλλήβδην. Ας μην επεκταθούμε σε αυτό το σημείο.
    Με τις λίγες γνώσεις μου στην ψυχιατρική, η συμπεριφορά του "στιλπ" (την οποία ήσουν τυχερός που δεν είδες) εντάσσεται στις σοβαρές ψυχώσεις. Είθισται οι νοσούντες να μην μπορούν να αυτοθεραπευτούν και να χρειάζονται την ιατρική συνδρομή. Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο συνήθης δρόμος (με τα καλά και τα κακά του), οπότε η ευχή μου αποσκοπεί στην καλή του ανάρρωση.
    Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι το δεύτερο και πιο "εξειδικευμένο" σχόλιό μου, ήταν απάντηση σε σχόλιο του "στιλπ" το οποίο είχε απίστευτη χυδαιότητα και παράνοια.
    Ίσως ήταν λάθος μου που έκανα "οριστική διαγραφή" και δεν φαίνεται το ίχνος του, όπως έκανα με τα προηγούμενα που διέγραψα (για να φαίνονται).
    Το ποιά είναι τα ναρκωτικά, επίσης έχει οριστεί από ειδικούς πλήρως τεκμηριωμένα και δεν είναι θέμα δικής μας ερμηνείας. Όταν όμως ακούς ότι ο τάδε κάνει ηρωίνη ή κόκα ή χασίς, με ποιά λογική θεωρείς ότι κάνει "λελογισμένη" χρήση και όχι κατάχρηση, που είναι και ο κανόνας; Δεν ξέρω τι σχέση έχεις με τον κόσμο των ναρκωτικών, αλλά η δική μου μεγάλη εμπειρία μου δίδαξε αλλά πράγματα αγαπητέ φίλε. Οι εξαιρέσεις δεν αποτελούν αντικείμενο εστίασης στην γενική εξέταση ενός θέματος, όπως τα ναρκωτικά.
    Τέλος, αν δεν σε έπεισαν για τους λόγους του τελευταίου μου σχολίου, μπορώ να σου τα στείλω με e-mail για να λάβεις γνώση.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Χαχαχαχα! Αυτο το "αν ηθελα να μιλαω δεκα ωρες γ να συνεννοηθω θα μιλαγα με την μανα μου" του φεισμπουκικου σου φιλου, πολυ με εκανε και γελασα! Εχει χιουμορ ο φιλος σου! Να'ναι καλα.
    Οι αναλυσεις σου μπορει να ειναι "παπλωματακια" οπως λεει η no name , υπερδιπλα μαλιστα(χεχε), αλλά ειναι ενα απο τα δυνατα σου χαρτια. Ξερω,παλι για φιλοφρονησεις θα κατηγορηθω αλλά τα καλα πραγματα πρεπει να λεγονται θαρρω. Ξαναθαυμασα την υπομονη σου και τη δεινοτητα να απαντας στον στιλπ βημα βημα χωρις να παρεκτραπεις....

    Τωρα, για τα τσιγαρα δεν γνωριζω, παντως η κάνναβη εχει λενε θεραπευτικες ιδιοτητες ως βοτανο που ειναι, μονο που απαιτειται σωστη χρηση της και νομιζω μονο σε περιπτωσεις συγεκριμενων παθησεων με πολυ συγκεκριμενο τροπο εφαρμογης κατω απο επιβλεψη ιατρου!

    Οταν "ποναει" η ψυχη νοσει το σωμα. Χμ. Μηπως η ψυχη ειναι απλα ενας ενδιαμεσος; Μηπως αυτος που πασχει ειναι ο "εγκεφαλος", ο εξωτερικος εγκέφαλος, ο Νους; Και η ψυχη μεταφερει τις βλαβες του Νοητικου στο Σωμα ως ενδιαμεσος που ειναι; Ή οχι; Αλλωστε οι ψυχολογοι κ ψυχιατροι....με τι δουλευουν αν οχι με το μυαλο του ασθενη για να τον θεραπευσουν;

    Ελενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Για το χασίς, ισχύει ότι και για τα παράγωγα της ηρωίνης (μορφίνη, κωδεϊνη, κτλ), στις φαρμακευτικές τους μορφές.
    Όταν όμως μιλάμε για "χρήστες", μιλάμε πάντα για καταχραστές οι οποίοι είναι εθισμένοι στην χρήση. Το ότι το χασίς λειτουργεί ως προπομπός των σκληρότερων ουσιών, δεν είναι εικασία, αλλά αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Επίσης αδιαμφισβήτητο και αποδεδειγμένο γεγονός, είναι ότι η χρήση της ινδικής κάνναβης (χασίς) καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα.
    Δεν θα μπω στην λογική του "πίνω ένα μπάφο την βδομάδα και είμαι 'ντάξει". Όταν μάθεις να επιζητάς την ντάγκλα, τότε γίνεται ζητούμενο και το θες συχνά. Έπειτα δοκιμάζεις την δυνατότερη ντάγκλα, για να την "ακουσεις" καλύτερα. Σύντομα οι περισσότεροι πέφτουν στον εθισμό της πρέζας και της κόκας.
    Δύσκολα πείθομαι ότι κάποιος πίνει "λελογισμένα" και λοιπές τέτοιες ρητορείες, αν και όντως υπάρχουν απειροελάχιστες περιπτώσεις, οι οποίες δεν πρέπει να μας απασχολούν, γιατί μας εκτρέπουν από την πραγματική εικόνα του προβλήματος των ναρκωτικών.
    Η θεραπευτική χρήση του χασίς, γίνεται υπό ιατρική επίβλεψη σε ειδικές κλινικές και όχι βέβαια στο σπίτι.
    Σωστά όσα είπες αγαπητή μου Ελένη για τον νου και την νοσηρότητα ψυχής και σώματος. Όλα ξεκινάνε από τον νου.
    Αυτός μας νοσεί, αλλά και μας θεραπεύει.
    Όταν δηλητηριάζεται με κακές σκέψεις-ιδέες, τότε νοσεί η ψυχή και τελικά, το σώμα. Οι ιδεολογίες εδώ, ποτίζουν τη ψυχοσωματική μας φύση και την κάνουν να νοσεί ή να είναι υγιής. Είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που πείθονται και ακολουθούν ακραίες ιδεολογίες (κομμουνισμός, εθνικοσοσιαλισμός, κτλ) έχουν νοσηρή ψυχή, εμφάνιση και σώμα;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεισ δικιο Λυκιε για την εμφανηση των ανθρωπων με ιδεολογιες αριστερεσ. Κοιταζω τισ φατσες και τα ςωματα των στελεχων του συριζα και βλεπω εικονα αποσυνθεσης, σαπιλας. Βρωμικοι, απεριποιητοι , χοντροι , άσχημοι, ατσουμπαλοι, μπουνταλαδεσ, αξυριστοι, ρακενδυτοι, κιτς, ελεηνες φατσες που μιαζουν για πρεζονια, τυρεμπορους, ραμολυμεντα, νταβατζιδες, ξιπασμενες πορνες, τσατσες, ανθρωποι του υποκοσμου, μεθυστακεσ και τετοια. Και εκτος απο το σωμα και την εμφανιση εχουν κσι την ιδια ψυχη και συμπεριφορα και σκεπτικο περιεχομενο που σε μια λεξη θα την πω ΣΑΠΙΛΑ που βρωμα απο χιλιομετρα.

      Διαγραφή
  65. Σ' ευχαριστω Ελενη για τα ευγενικα σου λογια. (νευμα αποδοχης)

    Λυκιε, αλιμονο εαν δεν αρκουσε ο λογος σου και χρειαζοταν να μου στειλεις τα διαγραφεντα. Αλλωστε δεν χρειαζοταν η εξηγηση. Εαν απαντουσες "Ετσι εκρινα ως βελτιστο", παλι νευμα αποδοχης θα λαμβανες, ειναι αυτονοητο αυτο. Ωστοσο, το γεγονος πως "παρασυρθηκες" απο το αριστο πρωτο σου σχολιο, απο μια κακιστη συμπεριφορα, δεν αναιρει το οτι "παρασυρθηκες" απο το "Νοιαζεσθαι εξωτερικως" οσον αφορα το "εξωτερικώς" που εγινε "εσωτερικώς", κοινως "περασε μεσα" καποια ενοχληση. Το λεω με την λογικη του οτι παντα προσπαθουμε για το ακομα καλυτερο

    Η δικια μου προσεγγιση ειναι να μην αφηνω τιποτα εν λευκω στους "ειδικους" ή "αυθεντιες". Σχετικα με τα ναρκωτικα τωρα, ο γενικα αποδεκτος ορισμος μιας ουσιας ως ναρκωτικη ειναι οταν αυτη προκαλει καποια αλλαγη στην σωματικη φυσιολογια, εξαιρουμενου του φαγητου. Η πιο κοινη ειναι η καφεινη που δεν ειναι μαλιστα καθολου ελαφρια, καθως ειναι και ψυχοτροπα καθως επιδρα και στον εγκεφαλο. Για να μην αναφερθουμε και στην καταστρεπτικη επιδραση του αλκοολ. Αρα ολοι ειμαστε "ναρκωμανεις" και αυτο δεν ειναι δικια μας ερμηνεια αλλα η επισημη των ειδικων.

    Σχετικα με την ινδικη κανναβη, δεν ειναι γεγονος πως η χρηση της καταστρεφει εγκεφαλικα κυτταρα. Υπαρχει μια μελετη που δειχνει πως ενα ποσοστο 3% που αφορουσε μονο σε ατομα που εκαναν βαρια χρηση, παρουσιασε μια πτωση της ταξης του 5% σε μετρησεις IQ. Αυτο δεν καθιστα τελεσιδικο γεγονος το οτι η ινδικη κανναβη καταστρεφει εγκεφαλικα κυτταρα, διοτι ειναι πολυ οριακη η παρατηρηση και προκυπτει απο σχετικες μετρησεις (μετρησεις IQ) και μαλιστα σε περιπτωσεις οριακες βαριας σχεδον καθημερινης χρησης. Προσφατες ερευνες του 2015 δειχνουν πως και αυτη η μικρη επιδραση, πιθανοτατα να εξαφανιζεται.

    Δεχομαι ως πραγματικοτητα το γεγονος πως χρηση της μπορει να λειτουργει ως σκαλοπατι για "σκληροτερα" ναρκωτικα σε αρκετες ως και πολλες περιπτωσεις. Ειμαι διατεθειμενος να κανω τα στραβα ματια και να μην κανω τον δικηγορο υπερασπισης της, εαν πειστω πως ειναι για να διαφυλαχθει το γενικοτερο καλο. Πότε ομως το να το κανουμε αυτο, οδηγησε οντως σε καλα αποτελεσματα; Εαν την κανουμε παρανομη και ποινικα κολασιμη και τα παντα ολα, θα εξαλειψουμε την υπαρξη της; Αυτη ειναι μια ψευδαισθηση ελεγχου και στην πραγματικοτητα δεν δουλευει. Αυτο που θα συμβει ειναι να γινει παρανομη, να υπαρχει μεγαλο περιθωριο κερδους, και να υπαρχει ανεξελεγκτη παραγωγη και διακινηση της, οπως και συμβαινει χωρις κανενα ποιοτικο ή οτι αλλο ελεγχο. Πώς μπορει να ελεγξει κανεις μια κατ' οικον παραγωγη σε γλαστρες με UV λαμπες; Απλα δεν γινονται αυτα.

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Αλλωστε εχει αποδειχθει πειραματικα ποιος ειναι ο πραγματικος τροπος αντιμετωπισης των ναρκωτικων και φυσικα δεν ειναι η καταστολη. Σε πειραμα που εχει γινει σε ποντικια, τα εφεραν σε βαρυ εθισμο με χρηση βαρυτατων ναρκωτικων δραστικων ουσιων και περιμεναν να δουνε εαν θα αυτοκαταστραφουν μεσω υπερβολικης διαρκως αυξανομενης χρησης καθως τα ειχαν διπλα στο φαγητο τους και τα ειχαν μαθει να τα παιρνουν μονα τους. Αυτο που ανεφερες Λυκιε, "Όταν μάθεις να επιζητάς την ντάγκλα, τότε γίνεται ζητούμενο και το θες συχνά. Έπειτα δοκιμάζεις την δυνατότερη ντάγκλα, για να την "ακουσεις" καλύτερα". Η λυση ερχεται ξεκαθαρη απο τα ζωακια μας. Γυρισαν παντελως την πλατη τους στην "πρεζα και στην κοκα", οταν τους εφτιαξαν ενα παρκο ψυχαγωγιας οπου υπηρχαν και αλλα ποντικια εκει. Τοτε κανενα δεν επελεγε ναρκωτικα παρα τον βαρυτατο εθισμο στον οποιο τα ειχαν ριξει. Εαν το καταφεραν αυτο τα ζωα που δεν διαθετουν νου, τοτε για τους ανθρωπους ειναι πολυ ευκολοτερο. Δεν θελουμε ομως να το δουμε ετσι, διοτι αναποφευκτα οδηγουμαστε στη σαπιλα της κοινωνικης δομης που επιτασσεται να αλλαχθει. Προτιμουμε τον ευκολο δρομο της δαιμονοποιησης των χρηστων (της κρισης τους ως κακους χρηστες) και στην αποπειρα καταστολης των ναρκωτικων με ολοκληρωτικη απαγορευση, αγνοωντας (η μηπως γινεται επιτηδες;) πως απαγορευοντας κατι εντελως, του δινουμε αξια και το κανουμε επιθυμητο. Εαν ηθελα να κανω χρηση ινδικης κανναβης, σιγα μην πηγαινα σε ειδικη κλινικη για επιβλεψη απο ειδικους. Σιγα μην ανεχομουν τετοιο κοινωνικο εξευτελισμο απο μια μαζα ανοητων. Προφανως και δεν θα πηγαινα, αρα η θεραπευτικη χρηση του χασις, γινεται με απλη ιατρικη συνταγη, οπως και συμβαινει στην Αμερικη.

    Στα περι εμφανισης δεν υπαρχει ξεκαθαρη συνδεση μεταξυ ιδεολογιας και παρουσιαστικου. Αντιστοιχα, θα ελεγε κανεις, πως οι Ναζι δεν ειχαν νοσηρη εμφανιση,ισα ισα προσεχαν πολυ το σωμα τους. Για την ψυχη θελει πολυ αναλυση να αναφερθουμε. Ας αρκεστουμε στο οτι αυτη η γενικευση δεν ισχυει. Αυτο που ισχυει σαν ταση ισως,που και παλι αμφιβαλλω,, ειναι πως ανθρωποι αυτης της κατηγοριας, προτιμουν να βρισκουν καταφυγιο σε τετοιες ιδεολογιες και οχι το οτι οι ιδεολογιες διαμορφωνουν τους ανθρωπους.

    ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Τελος, θα ηθελα να αναφερθω λιγο στην ψυχωση. Φαρμακευτικη αντιμετωπιση μπορει να υπαρχει με την λογικη του να μπλοκαρουμε την ντοπαμινη, μειωνοντας την ταση του ατομου να βρισκει συνδεση και σκοπο σε ασυνδετα γεγονοτα. Δεν χρειαζεται ομως. Εαν καποιος ειναι ψυχωσικος, ειναι σχεδον σιγουρα αρκετα ευφυης αρα αρκει να κανει σωστη χρηση του μυαλου του και της νοητικης ικανοτητας που σαφως κατεχει. Για μενα η ψυχωση δεν ειναι ασθενεια, αλλα μια κατασταση. Ειναι σαν να λεμε πως ο αλλος ειναι μαλακας. Δεν θα του δωσουμε φαρμακα για να μην ειναι. Αρκει να παψει να φερεται ως μαλακας. Απο την μερια του ιδιου, μπορει ο ιδιος να κραταει τον εαυτο του σε ελεγχο. Αρκει να ρωταει συνεχως τον εαυτο του "Μηπως φερομαι σαν μαλακας;" Ή αντιστοιχα. "Μηπως φερομαι σαν ψυχωσικος; Μηπως κανω συνδεσεις που ειναι υπερβολικες και δεν δρω ορθολογιστικα; Εαν προσπαθησω να το δω αντικεμενικα, ειναι οντως ετσι ή εγω το κανω να ειναι ετσι;" Εαν τηρειται συνεχως αυτος ο ελεγχος, δεν υπαρχει ψυχωση. Γιατι εξ ορισμου, ψυχωσικος που αναρωτιεται εαν ειναι ψυχωσικος, δεν νοειται. Αρα αρκει, να μην ασχολειται υπερβολικα με τους αλλους, αλλα με τον εαυτο του.

    Αρα Στιλπ (Πλιτς;) αν διαβαζεις, ειχες δικαιο στο οτι μεσα σου με ενδοσκοπηση θα βρεις αυτο που ψαχνεις. Ελπιζω να το διαβαζεις και να τηρησεις ευλαβικα αυτην την παραγραφο. Αντιστοιχα, κατι παρομοιο κανω και εγω. Συνεχεια, αναρωτιεμαι και απο τις δυο μεριες. "Μηπως ισχυει;-Μηπως δεν ισχυει;" "Εχει δικαιο ο Λυκιος;-Μηπως δεν εχει;" Θα ηταν ευκολο να πω "Ελα μωρε ο Λυκιος παντα εχει δικαιο." Παντα μπορω να εξηγησω γιατι ο Λυκιος εχει δικαιο, διοτι σκεφτεται ορθολογιστικα και με λογικη σκεψη. Αφου σκεφτω ομως "Γιατι εχει δικαιο ο Λυκιος" μετα περναω στο "Γιατι δεν εχει δικαιο ο Λυκιος;" Προφανως δεν αναφερω τα πρωτα, αλλα μονο τα δευτερα. Ελπιζω με αυτο το παραδειγμα, να σε βοηθησα να χρησιμοποιησεις τα δυο σκελη του ψαλιδιου σου.

    Ελευθερος Στοχαστης


    ΥΓ. Οχι ρε 13, καλα σε λενε γρουσουζικο
    http://provocateur.gr/manners/12172/20-lekseis-poy-den-tha-matheis-pote-thn-orthografia-toys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Αγαπητέ Ε.Σ. δεν νομίζω ότι μία απάντηση του τύπου "έτσι έκρινα ως βέλτιστο", θα τιμούσε την σχέση μας ως συνομιλητές. Νομίζω ότι σου αξίζει περισσότερη εξήγηση από το "έτσι γούσταρα κι έτσι έκανα" (που είναι το ίδιο πράγμα).
    Επιμένω ότι αν είχες διαβάσει το σχόλιο του "στιλπ" ίσως να είχες άλλη άποψη, αλλά δεν θα διαφωνήσω ότι έπρεπε να συγκρατηθώ σε μεγαλύτερη απόσταση, ότι κι αν είπε. Παρόλα αυτά, το σχόλιό μου δεν ήταν ανάλογο του δικού του.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Δεν ξέρω ποιός είναι ο λόγος να γίνουν πειράματα με ποντίκια σχετικά με την έξη στα ναρκωτικά, από την στιγμή που έχουμε πραγματική εικόνα από εκατομμύρια χρηστών σε όλο τον κόσμο. Με τους πραγματικούς τοξικομανείς λοιπόν, έχουν γίνει άπειρα πειράματα, δοκιμές, πρακτικές, θεραπείες, κτλ. και τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά. Δεν χρειάζονται λοιπόν οι θεωρίες και οι προσομοιώσεις σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, αφού έχουμε απτά συμπέρασματα σε πραγματικές και όχι εικονικές συνθήκες. Συνεπώς για όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα, οι θεωρίες που έθεσες, δυστυχώς απορρίπτονται ως ανεδαφικές και ανέφικτες.
    Εμένω μέχρι κεραίας σε όσα είπα, διότι έχω ιδίαν άποψη για το θέμα και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις εκ του μακρόθεν.
    Οι απόψεις περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών, επίσης ανήκουν στην σφαίρα των εκ του μακρόθεν θεωριών, που στερούνται ρεαλισμού. Θα επανέλθουμε διεξοδικά στο θέμα, σε προσεχές άρθρο.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Αγαπητέ Ε.Σ., θα σε ενημερώσω ότι ο "στιλπ" σου απάντησε με περιφρονητικό και υβριστικό λόγο, οπότε δεν θα αναρτήσω το σχόλιο. Εφόσον αυτός ο άνθρωπος δεν σέβεται την φιλοξενία και τους κανόνες του χώρου μας, τον καθιστώ ανεπιθύμητο και κανένα σχόλιό του δεν πρόκειται να αναρτηθεί στο εξής.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.