Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Aειζωία, το πρόβλημα.

 
Γράφει η Κοκκινοσκουφίτσα *

Παρακολουθούμε λοιπόν τους φιλοσοφικούς διαλόγους του Λύκιου με τον Ελεύθερο Στοχαστή, περιμένουμε τους Κύνες, Όντως Όντες και Λύκαστρους να ξαναβρούν το νήμα της ξεχωριστής και σπινθηροβόλας επικοινωνίας τους και μέχρι την επόμενη φαεινή ιδέα ας δούμε κάτι από τον άθεο θείο των δυο τρομοκρατών. Μου κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο όχι τόσο για το βάσιμο των συλλογισμών όσο για το ασυνήθιστο ταξίδι που μας κάνει. 

ΑΕΙΖΩΙΑ 
Αυτό το μικρό άρθρο προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί να πεθαίνουν οι άνθρωποι και τι θα γίνει αν πάψουν να πεθαίνουν, αν γίνουν αείζωοι;
Θα παρουσιαστεί έλλειψη χώρου και τροφής;
Επίσης ερευνά το πόσοι τρόποι ή δρόμοι υπάρχουν προς την Αειζωία.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ένα τεράστιο πρόβλημα, φαινομενικά άλυτο είναι το ότι πεθαίνουν οι ανθρωποι. Πολλές χιλάδες χρόνια οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, γερνούν και πεθαίνουν. Αυτό είναι ένα γεγονός. Αλλά επίσης είναι αλήθεια που επιβεβαιώνεται από την ιστορία, ότι κανένας μεγάλος φιλόσοφος ή επιστήμονας δεν καταπιάστηκε με το θέμα του θανάτου, δεν προσπάθησε καν να προσεγγίσει τη λύση. Ο θάνατος κατάντησε να θεωρείται ένα συνηθισμένο φαινόμενο, κάτι σαν μια φυσική αναγκαιότητα.


Αντί να βρούνε και να προτείνουν λύσεις, λένε:
1. Πού θα χωρέσουν οι άνθρωποι όταν πάψουν να πεθαίνουν; Θα δημιουργηθεί αδιαχώρητο, άρα ο θάνατος είναι αναγκαίος για να αποφευχθεί το αδιαχώρητον.
2. Οι πεθαμένοι δεν τρώνε. Τι θα έτρωγαν τα δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια αθάνατοι; Επομένως, λένε, ο θάνατος είναι οικονομία και στα τρόφιμα, άρα αναγκαίος, ωφέλιμος και απαραίτητος.
Θα ήθελα να μας εξηγήσουν οι σοφοί και επαϊοντες επιστήμονες:
- Γιατί όλοι οι άνθρωποι λυπούνται όταν πεθαίνει κάποιος συγγενής ή φίλος, αφού ο θάνατος είναι απαραίτητος και χρήσιμος;
- Γιατί όλοι οι άνθρωποι θέλουν να παρατείνουν όσο μπορούν τη ζωή τους;
- Γιατί η ιατρική επιστήμη αγωνίζεται εναντίον των ασθενειών και του θανάτου, αφού ο θάνατος είναι αναγκαίος;
- Γιατί όλοι αντιδρούν στο θάνατο και παλεύουν όσο αντέχουν, να τον αποφύγουν;
Μήπως ο θάνατος δεν είναι αναγκαίος; Μήπως επιβλήθηκε από τις θρησκείες η απαραιτητότητά του; Οι θρησκείες, δηλαδή τα ιερατεία που έχουν κολοσσιαία κέρδη από το εμπόριο του θανάτου και τη μαύρη αγορά μεταθανάτιων ελπίδων.


Λένε δεν θα υπάρχει χώρος και τροφή, αν οι άνθρωποι πάψουν να πεθαίνουν.
Δηλαδή αν εξευρισκόταν χώρος και τροφή, ο θάνατος θα ήταν άχρηστος; Άρα δεν είναι και απόλυτα αναγκαίος για την επιβίωση του είδους, δεν είναι κανόνας της φύσεως, δεν είναι φυσικό φαινόμενο ή συμπαντικός νόμος.
Τι χρειάζονται οι γιατροί, τα φάρμακα, τα νοσοκομεία, οι ιατρικές επιστήμες;;;
Και όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα φυτά και ιδιαίτερα τα ζώα αντιδρούν με όλες τους τις δυνάμεις στο θάνατο. Μα γιατί, αφού ο θάνατος ανοίγει νέους δρόμους σε νέα ζωή. Γιατί;
Μήπως θα μπορούσε να συμβαίνει και κάτι άλλο πολύ διαφορετικό; Μήπως δεν είναι ο θάνατος η υποχρεωτική διέξοδος; Μήπως υπάρχουν πύλες διαφυγής; Άγνωστες ακόμη λύσεις. 

Πεθαίνουν, λένε, τα όντα για να ελευθερώσουν χώρο για τα καινούργια, τις επερχόμενες γενιές. Έτσι ο θάνατος γίνεται, όπως λένε, παράγοντας νέας ζωής. Αυτό ισχυρίζονται, είναι ένας απαράβατος κανόνας. Είναι μια νομοτέλεια, λένε.
Κι αν δεν είναι έτσι; Αν υπάρχει μια πύλη διαφυγής; Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βρεθεί κάπου ένας απέραντος χώρος διαβίωσης του ανθρώπου; Τότε πάλι ο θάνατος θα ήταν αναγκαίος; Όχι φυσικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν γιατί πεθαίνουν!
Δέχονται το θάνατο μοιρολατρικά, από συνήθεια, σαν να ήταν αναγκαίο κακό, επειδή το είπε ο γιατρός, ο παπάς, ο γκουρού, η κοινωνία. Δεν αμφισβητούν τίποτε. Δεν κάθονται να σκεφτούν γιατί πεθαίνουν και πώς θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτή την ολέθρια συνήθεια. "Τί να κάνομε. Όλοι θα πεθάνομε. Είναι το γραφτό μας", μουρμουρίζουν. Η ανθρωπότητα, λένε, είναι ένα κλειστό κύκλωμα πάνω στη Γη. Ισχύει το "ο θάνατός σου η ζωή μου".
Μα αν ο θάνατος είναι αναγκαίος και ευεργετικός για τους επιζώντες, γιατί, επαναλαμβάνω, κλαίνε και οδύρονται γύρω από τα πτώματα των νεκρών; Γιατί κλαίνε απαρηγόρητα αφού ο θάνατος είναι ευεργεσία, αναγκαιότητα και ανοίγει το δρόμο στους νέους ανθρώπους; Γιατί τόσα δάκρυα και σπαραγμοί για κάτι που ομολογούν ότι είναι απαραίτητο, αναγκαίο και πολύ καλό; Γιατί;


Μήπως έχουμε καθήκον να ψάξουμε, να βρούμε τον τρόπο και τον τόπο; Μήπως μπορεί να βρεθεί αρκετός χώρος για όλους και για δισεκατομμύρια χρόνια;
Τι; Πάνω στη Γη; Ναι. Μόνο πάνω στη Γη ισχύει ο θανάσιμος κανόνας.
Κι αν φύγουμε από τη Γη; Αν ανοίξουμε τα μονοπάτια των άστρων και τις λεωφόρους των γαλαξιών που σήμερα είναι κλειστά και σφραγισμένα; Πάλι θα ισχύει η αναγκαιοτητα του θανάτου για την απελευθέρωση ζωτικού χώρου και την εξοικονόμηση τροφής για τι επερχόμενες ζωές; Όχι, φυσικά. Χίλιες φορές όχι!
Υπάρχουν δισεκατομμύρια ακατοίκητοι κόσμοι στο σύμπαν και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κι άλλοι, κι άλλοι.....
Αν οι άνθρωποι σταματούσαν τους πολέμους, τους ανταγωνισμούς και τις φαγωμάρες, για να συγκεντρώσουν ενέργεια, για να κινηθούν έξω από το κλειστό κύκλωμα της Γης, αν στρέφονταν προς το σύμπαν, αν αναζητούσαν το άνοιγμα αυτών των δρόμων, αν μετακόμιζαν σε άλλους ακατοίκτους κόσμους των πλησιέστερων στην αρχή και των απώτατων στο τέλος πλανητών άλλων ηλιακών συστημάτων;
Τότε;

Τότε το πρόσχημα του χώρου εξαλείφεται.
Τότε ο θάνατος θα εθεωρείτο και θα ήταν άχρηστος και επιζήμιος.
Να, λοιπόν, ένας τρόπος διαφυγής. Η μετοίκηση. Η φυγή σε άλλους ευρύχωρους κόσμους. Αυτή είναι η σίγουρη πύλη διαφυγής και κατατρόπωσης του θανάτου. Αυτός είναι ο ένας, ο πιο λογικός και με ορισμένες προϋποθέσεις, ο πιο εύκολος τρόπος και δρόμος προς την Αειζωία.
Μήπως, όμως, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, κι άλλοι δρόμοι; Μα φυσικά και υπάρχουν. Γιατί πεθαίνουν οι ανθρωποι; Μα για να αφήσουν ζωτικό χώρο για τους επερχόμενους νέους ανθρώπους. Γιατί γεννάνε οι άνθρωποι; Για τη διαιώνιση του είδους, θα απαντήσετε βιαστικά. Αυξάνονται για τη διαιώνιση του είδους όπως τα ζώα και τα φυτά. ΅ΑΥΞΑΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΕ΅, λένε οι βιβλικές θρησκείες. 

Κι αν βρισκόταν ένας τρόπος για την απόλυτη διαιώνιση του είδους, όπως είναι η κατάργηση του θανάτου, η Αειζωία, δεν θα αχρήστευε την αναγκαιότητα του θανάτου; Μέχρις ότου η επιστήμη και η ανθρωπότητα είναι έτοιμοι για την περίφημη μετοίκηση, η αναστολή των γεννήσεων είναι αναγκαία. Το πρώτο στάδιο της Αειζωίας αποβλέπει σ' αυτό ακριβώς. Να κατορθώσει την απόλυτη επιβίωση του είδους και να μειώσει στο ελάχιστον τις γεννήσεις νέων ανθρώπων καθως και το θάνατο των παλαιών!

Η Αειζωία είναι η απόλυτη επιβίωση του είδους. Σκεφτείτε το λίγο.
Τι να τις κάνεις τις γέννες για επιβίωση του είδους, αν έχεις κατορθώσει την απόλυτη επιβίωση με την Αειζωία; Ιδού μία ακόμα πύλη προς την αιώνια ζωή, αυτού του σώματος, σ' αυτόν εδώ τον κόσμο με αυτή την προσωπικότητα.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΕΙΖΩΙΑ;
Η αναγκαιότητα της Αειζωίας ειναι προφανής αλλά μένει να βρούμε και το πώς...

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς την αειζωία.

1. ΝΟΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Ο νοητικός τρόπος. Ο νους όταν εστιάζεται έντονα και συνεχώς κάπου δημιουργεί. Ο σοφός Ηράκλειτος έλεγε πως με το νου θα μπορούσε ο άνθρωπος να δημιουργήσει τον κόσμο, αν ο κόσμος δεν υπήρχε από πάντα.
ΚΟΣΜΟΝ ΤΟΝΔΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΠΟΙΗΣΕΝ ΑΛΛ ΗΝ ΜΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙ ΚΑΙ ΕΣΤΕ ΠΥΡ ΑΕΊΖΩΟΝ...
Ο άνθρωπος εστιάζει τη σκέψη, τη φαντασία, το συναίσθημα, την επιθυμία, τη βούληση και το νου του στην Αειζωία. Αν η εστίαση είναι δυνατή, τέλεια και συνεχής μπορεί να τα καταφέρει μόνο με την εστίαση του νου..

2. ΜΥΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Με αλλεπάλληλες μυήσεις μπορεί να φτάσει στην Αειζωία. Οι μυήσεις, χρησιμοποιώντας διάφορες ασκήσεις και τη συναισθηματική νοημοσύνη, βοηθάνε την προηγούμενη ΝΟΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ.
Και με τις κατάλληλες μυήσεις, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να φτάσει στην Αειζωία. Απαραίττη όμως προϋπόθεση είναι να έχει καλή καρδιά, να αποκτήσει τη συμπαντική αγάπη, να λατρεύει τη ζωή.

3. ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗΣ ΖΩΗΣ (όπως η ΑΜΒΡΟΣΙΑ των αρχαίων αθανάτων).
Η ανακάλυψη του κατάλληλου συνδυασμού βοτάνων και καρπών μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα στην Αειζωία. Οι αρχαίοι αθάνατοι χρησιμοποιούσαν την Αμβροσία και το Νέκταρ.
Η ανακάλυψη είναι αρκετά δύσκολη γιατί κανένας σοφός ή αρχαίος αθάνατος δεν έδωσε τη συνταγή. Μπορούμε όμως επικουρικά να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμούς βοτάνων και φυτικών προϊόντων να καταφέρομε τη μακροζωία, μέχρι να βρούμε το δρόμο προς την Αειζωία.

4. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ
Θα μπορούσαμε να συναντήσομε αρχαίους αγαθοποιούς αθάνατους που να ξέρουν, να θέλουν και να μπορούν να μας πούνε τα μυστικά ή να μας μεταμορφώσουν αμέσως σε αθάνατους.
Κυκλοφορούν στον κόσμο μας αθάνατοι άνθρωποι από την αρχαιότητα όπως ο Πάνας, η Καλυψώ, οι Νύμφες, οι Νεράιδες και άλλοι. Αν μπορούσαμε να τους συναντήσουμε θα ήταν μια λύση να μας βοηθήσουν.
Υπάρχει κάποια αρχαία μέθοδος, πρόσκλησης κάποιων αθάνατων ανδρών ή γυναικών, αλλά είναι τόσο δύσκολη και λίγο επικίνδυνη που δεν δικαιούμαι να την γράψω σ΄αυτό το άρθρο.

5. ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΥΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ
Είναι από τα δυκολότερα πράγματα, αλλά όχι κάτι το αδύνατον. Η μέθοδος αυτή μπορεί να διδαχτεί σε κάποιους προχωρημένους ΥΑ(Υποψήφιους Αείζωους), χωρίς όμως να έχει σίγουρα αποτελέσματα. Εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους.
Οι πύλες ανοίγουν από τη μεριά τους. Αν αυτοί δεν συμφωνούν ότι και να κάνουμε δεν μπορούμε να τις ανοίξουμε.

6. Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Πολλοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ψάχνουν απεγνωσμένα να βρούνε το μονοπάτι της αιώνιας νεότητας ή τέλος της μακροζωίας. Επιδιώκουν να βοηθήσουν τους ενδαφερόμενος να ζήσουν 150, 300 ή και 700 χρονια, πιστεύοντας πως μέχρι τότε η Αειζωία θα ειναι πολύ πιο εύκολη.
Και η επιστημονική Αειζωία ή μακροβιότητα μπορεί να χωριστεί χονδρικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Α-Τη γονιδιακή με την εξουδετέρωση των γονιδίων της γήρανσης και του θανάτου -αν υπάρχουν-Μετά απ¨αυτό ο άνθρωπος θα μπορεί να μην πεθαίνει.
Β-Με την παρασκευή σκευασμάτων που ανατρέπουν την γήρανση και οδηγούν στην παντοτινή ζωή.

7. Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
Ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων από τις ανωτέρω έξι μεθόδους, μπορεί να έχει τα επιθυμητά και ποθητά αποτελέσματα.
Δεν απορρίπτουμε τίποτε μα και δεν κολλάμε σε καμιά αποκλειστική μέθοδο. Τα ψάχνουμε όλα με απέραντη υπομονή και μηδενική ανυπομονησία. 

Ρίχνουμε το βάρος στην καλοσύνη, στην καλλιέργεια του χαρακτήρα, την καλή καρδιά και την προετοιμασία για το Μεγάλο Δρόμο. Η καλή καρδιά, η αγάπη, η καλοσύνη ειναι απαραίτητα οι αρχικοί παράγοντες. 

Κοκκινοσκουφίτσα

* η πηγή του κειμένου βρέθηκε και εδώ

Στον χώρο των σχολίων, αναλύθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Φιλοσοφία θανάτου, Πτώση σε πυκνή ύλη, Αμβροσία/νέκταρ, Ανεβάζοντας τις δονήσεις μικραίνουν τα 'εγω', Κλώνοι & απουσία του Ιχώρ, Ο δρόμος της φώτισης, Ο Κόσμος του Αγαθού, Φιλόσοφος υπεράνω φόβου, Φιλοσοφία Vs θρησκεία, Η Ταπεινοφροσύνη ως Αρετή, Έμμα Γκόλντμαν-''Προοδευτισμός''-Σιωνιστική μεθόδευση, Άβαρις ο Υπερβόρειος-Υπερβοραία/Θούλη-Λύκιος Απόλλων-Ρουτήλιοι Κρύσταλλοι

140 σχόλια:

  1. Μας γράφει χτες ο Ελεύθερος Στοχαστής
    "Το κειμενο εχει μεν σε αρκετα σημεια ορθο σκεπτικο, ομως αδυνατει να διαπιστωσει καποια λαθη σε αρχικες υποθεσεις εργασιας που εχει δεχτει a priori(απο πριν) αξιωματικα ως σωστες και που φυσικα δεν ειναι.
    Θα απαντησω σε αυτο με τον τροπο μου το πρωι."

    Μέχρι ο δικός μας Στοχαστής μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα λάθη στους συλλογισμούς του κειμένου, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τί κίνησε έναν άλλον στοχαστή, τον Τσακαλία, να ασχοληθεί με θέματα σαν αυτό.

    Γενικά
    Η δοκιμασία του ανθρώπου ως πικρή και σκληρή γεύση του κόσμου είναι το τελευταίο κίνητρο του φιλοσοφικού λογισμού, το πλέον αρχέγονο ίσως. Ο άνθρωπος μένει εμβρόντητος ενώπιον ενός αντιφατικού, ανεξήγητου πεπρωμένου. Κατάπληξη και βασανισμός, αμήχανο ρίγος και σάστισμα, αγεφύρωτες αντιθέσεις και ανασφάλεια, εσωτερικός κλονισμός και αποτυχία, αιφνίδιες αλλαγές και απόγνωση σείουν εκ βάθρων την ύπαρξή του: κινούν τη σκέψη του και κρατούν το λόγο σε εγρήγορση. Η πηγή του προβληματισμού του γίνεται βαθύτερη: Αποξένωση, παράλογο, αγώνας, ενοχή, πόνος, θάνατος βεβαιώνουν την ύπαρξη για την αδυναμία της, χαράσσουν τα όριά της. Είναι οι "οριακές καταστάσεις" του Κ. Γιάσπερς (Κ. Jaspers): "πρέπει να πεθάνω, να υποφέρω, να αγωνισθώ, υπόκειμαι στην τύχη, αναπόφευκτα εμπλέκομαι στην ενοχή. Αυτές οι θεμελιακές καταστάσεις της ύπαρξής μου ονομάζονται οριακές καταστάσεις. Πρόκειται δηλ. για καταστάσεις που αδυνατούμε να τις υπερακοντίσουμε, δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε. Η συνειδητοποίηση αυτών των καταστάσεων, ύστερα από το θαυμασμό και την αμφιβολία, αποτελεί την πρωταρχικότερη αιτία της φιλοσοφίας".

    / /

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά
      Ο στοχαστής αυτός του άρθρου ξέρουμε οτι είναι άθεος. Αυτό όμως δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει οτι δεν είναι αεροναύτης. Δεν ξέρουμε μέσα από ποιές διεργασίες γίνεται κανείς αεροναύτης, - και έχουμε πολλούς εδώ μέσα -, όμως πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αρνούνται να στηρίξουν την φιλοσοφία τους στην ύπαρξη του "επέκεινα".
      Αυτό δεν τους κάνει λιγότερο ενδιαφέροντες και κυρίως στον βαθμό που αποτελούν για μας ασκήσεις εγρήγορσης και αντιπαράθεσης.

      Γράφει λοιπόν
      "Δεν θέλουμε ζωή μετά θάνατον, θέλουμε ζωή χωρίς θάνατο. Δεν κυνηγάμε την Αειζωία γιατί φοβόμαστε το θάνατο αλλά γιατί αγαπάμε τη ζωή, τον έρωτα, την ελευθερία, την ομορφιά, τον απάνω κόσμο που λένε. Και επειδή είμαστε σίγουροι ότι μετά θάνατον δεν υπάρχει ζωή, ούτε μετενσάρκωση ούτε τίποτα, οπότε ότι ζήσεις εδώ. Όσο ζήσεις σε αυτόν τον κόσμο, τον όμορφο. Έχεις ακούσει να έχει λουλούδια και ομορφιές η άλλη ζωή; Δεν έχει τίποτα, σκοτάδι, ο Άδης που τον περιγράφει ο Όμηρος είναι σκατά. Ο Αχιλλέας λέει στον Οδυσσέα που πήγε και τον βρήκε ότι θα προτιμούσε να είναι δούλος ενός γεωργού στην πατρίδα του και ζωντανός, παρά βασιλιάς στον κόσμο τον σκοτεινό και τον αραχνιασμένο, στον κάτω κόσμο των πεθαμένων. Το έπιασες; Δούλος ενός αγρότη. Ούτε καν δούλος του πατέρα του. Οι θεωρίες και τα συστήματα για μετενσαρκώσεις κατασκευάστηκαν επειδή υπήρχε μεγάλη φτώχεια στην Ασία και έτρωγαν τα αγαθά οι Μαχαραγιάδες και οι πλούσιοι, οπότε έλεγαν στον κοσμάκη «αυτή είναι η μοίρα σας να μην βαρυγκομάτε, στον κόσμο θα πεινάσετε στον ουρανό θα φάτε», όπως λέει κάποιος ποιητής. Ότι μπορεί να υποφέρουν τώρα, αλλά όταν θα μετενσαρκωθούν θα ανέβουν στην πιο πάνω τάξη, πιο ψηλά, πιο πάνω, μέχρι να γίνουν Μαχαραγιάδες. Θέλετε απόδειξη ότι έλεγαν αλήθεια; Όλοι οι Ινδοί σήμερα είναι Μαχαραγιάδες. Δεν είναι κανείς φτωχός και έρημος, να η επαλήθευση της μετενσάρκωσής τους, τόσες πολλές μετενσαρκώσεις, δέκα χιλιάδες χρόνια τώρα που μετενσαρκώνονται έχουν γίνει βασιλιάδες όλοι. Και γιατί χρειάζεται η μετενσάρκωση; Ποιος μας εγγυάται ότι αν πεθάνει θα ξαναγεννηθεί; Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει μετενσάρκωση. Δεν υπάρχει ψυχή. Τελευταία πνοή είναι αυτός ο αέρας που μένει στους πνεύμονες για τελευταία φορά που εισπνέεις, τον βγάζεις και δεν μπορείς να ξαναεισπνεύσεις, θάνατος. Αυτή η τελευταία πνοή λοιπόν διαλύεται στην ατμόσφαιρα, όπως διαλύεται και η πορδή. Πεθαίνεις. Το ίδιο πράγμα είναι. Πού πάει η ψυχή μετά θάνατον; Εκεί που πάει και η πορδή. Τα παραμύθια περί μετενσάρκωσης τα χρησιμοποιούν οι βασιλιάδες για να βολευτούν: «Πεινάτε τώρα, πληρώνετε φόρους, θα σας σκοτώσουμε αλλά θα σωθείτε μετά θάνατον». Είναι τακτική όλων των θρησκειών. Οι Βίκινγκς πολεμιστές λένε ότι θα πάνε στη Βαλχάλα, οι Οβραίοι θα πάνε στον κόλπο του Αβραάμ, οι Χριστιανοί θα πάνε στον κόλπο του Ιησού, τα Βουδιστρόνια θα μπουν σε μία στέρνα που λέγεται Νιρβάνα και δεν θα έχουν προσωπικότητα, αλλά τι να κάνουμε. Οι άλλοι θα μετενσαρκώνονται και θα τελειοποιηθούν μέχρι να ενωθούν με το θεό, να γίνουν θεοί δηλαδή. Τους υπόσχονται αυτές τις ανοησίες για να κάθονται. Σε καταστολή."

      Για να γίνει όμως κάποιος Αθάνατος πρέπει να έχει πάρα πολύ μεγάλα ενδιαφέροντα. Αν δεν έχει ενδιαφέροντα δεν γίνεται, θα πλήξει. Αν δεν έχει ενδιαφέροντα γιατί να γίνει Αθάνατος;

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
  2. Σκέφτομαι οτι αυτό το τελευταίο κείμενο του ίσως δεν έπρεπε να το βάλω. Αφήνει μια άσχημη γεύση. Όμως τώρα έγινε.
    Θα προσπαθήσω να μαλακώνω λίγο τις εντυπώσεις με δύο άλλες δικές του παραγράφους, λιγότερο επιθετικές και απόλυτες.

    "Αν δεν γνωρίζεις ποιος είσαι, δεν γνωρίζεις γιατί ζεις. Απλώς είσαι προγραμματισμένος να αυτοκαταστραφείς σε αυτόν το χωροχρόνο σαν βραδυφλεγής βόμβα που εκρήγνυται σε άγνωστο χρόνο και λέγεται θάνατος! Υπάρχει όμως διέξοδος! Νους υγιής εν σώματι υγιή. Να ασκείσαι, να προσεύχεσαι, να μελετάς, να παίζεις και να εντείνεις τις δυνάμεις σου. Να πίνεις νερό και να ρίχνεις νερό πάνω σου συχνά, να τραγουδάς και να διατρέφεσαι σωστά. Να χαίρεσαι, να ντύνεσαι όμορφα και να είσαι κοντά στη φύση. Καθάρισε τον εαυτό σου απ’ οτιδήποτε δεν έχει αγάπη. Να είσαι φρέσκος, τρυφερός, υγιής, ιαματικός για τον εαυτό σου και τους άλλους.

    Εξασκήσου ώστε να γίνεις ικανός διαχειριστής του νου και του σώματός σου. Να περιβάλλεις τον εαυτό σου με τις δυνάμεις της σοφίας, της αγάπης, του θάρρους, της άπειρης Δυνατότητας, της θέλησης, της χαράς. Δεν πρέπει να κοιτάμε αν η αειζωία συμβαίνει ήδη, αλλά μονάχα την ομορφιά που αυτή περιέχει.

    Κοκκινοσκουφίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θεμα ειναι μεγαλο και αγγιζει ολα σχεδον τα ανοιχτα μετωπα με τα οποια καταπιανεται η φιλοσοφια. Ας μην επιτρεψουμε ομως σε αυτο να μας εμποδισει. Παμε μερικα θεματα για αρχη και βλεπουμε, διοτι αν παμε σχολιαζοντας ρηση-ρηση δεν τελειωνουμε ουτε την "δευτερα παρουσια" και θα χασουμε και το νημα. Ειναι παντως ενδιαφερον πως πριν γραψω, μπηκα για λιγο στο youtube και βλεποντας προταση απο την εκπομπη του Αδωνι ειπα "Ας δω απο περιεργεια τι σοι βιβλια του εχουν μεινει να πουλησει". Ειχε Στοβαιο παλι, που τον εχω, τα κομματια που εδειξε ομως ηταν σχετικα με τον θανατο. "Τυχη μη πιστευε" που διδασκει και το δελφικο.

    Καταρχας η φιλοσοφια φυσικα και καταπιανεται με το θανατο. Η φιλοσοφια ειναι η ιδια μια μελετη θανατου. Οπως λεει ο Πλατων: "Οσοι φιλοσοφουν σωστα, μελετουν το θανατο και το να πεθανουν ειναι γι αυτους καθε αλλο παρα φοβερο." Γιατι η φιλοσοφια ομως καταπιανεται με τον θανατο; Διοτι με τον θανατο αποκταει νοημα και αξια η ζωη και μπορει καποιος να ζησει πραγματικα. Και εκει ακριβως βρισκεται η ουσια. Οχι στο να μην πεθανεις, αλλα στο να ζησεις. Αυτο ειναι που δεν γνωριζουμε να κανουμε. Εαν ενας ανθρωπος μεσω της οδου της φιλοσοφιας καταφερει να απαλλαχτει απο παθη και προσκολλησεις, τοτε γι αυτον ο θανατος ειναι καλοδεχουμενος οταν ερθει, διοτι θα δρασει ως απελευθερωση. Εαν ομως εχει απραγματοποιητα δυνατα παθη, τοτε οπως υποφερει απο την μη επιτευξη τους στη ζωη, θα υποφερει και στον θανατο. Θα υποφερει ακριβως οπως υποφερει στον υπνο του και χειροτερα, οπως οταν διψας στο ονειρο και οσο νερο και να πιεις εκει δεν ξεδιψας, το ιδιο θα συμβαινει με τα παθη και στο θανατο. Ευτυχως γι αυτον ομως, οχι για παντα.

    Απο το χαμενο εργο Υψιπυλη του Ευριπιδη (παλι απο Στοβαιο και την ιδια εκπομπη του Αδωνι)
    "Ωσαν το καρποφορο σταχυ, η ζωη ειναι αναγκη να θεριζεται. Ο ενας λοιπον θα ζει κι ο αλλος θα πεθαινει. Τοτε γιατι οι στεναγμοι για ολα αυτα, που νομος φυσικος μας επιβαλλει να περασουμε;"

    Το ερωτημα που τιθεται ομως και αναφερθηκε ηδη, ειναι αν ειναι οντως αναγκη να θεριζεται. Οσον αφορα γενικα το επιπεδο της ανθρωποτητας 5 εντελως διαφορετικες πηγες συμφωνουν πως οντως ετσι συμβαινει. Κοινο στοιχειο τους ειναι πως βρισκομαστε σε μια "φυλακη", απο την οποια ομως η αποδραση ειναι εφικτη. Ο Καστανεντα μας ονομαζει "ανθρωποτροφειο". Οι γνωστικοι μιλουσαν για τον Αμπραξας, το ιδιοκτητη μας. Στην ταινια "Jupiter Ascending" τα αδερφια Wachowski που γυρισαν και το Matrix αναφερονται ακριβως σε αυτο.Οι θρησκειες παντως οντως παιζουν αυτον τον βρωμικο ρολο, γι αυτο αλλωστε οι σοβαροι φιλοσοφοι (και Κρισναμουρτι το ιδιο εκανε) τις αποστρεφονται.
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το να γινεις Αθανατος ετσι οπως το αντιλαμβανονται παντως ειναι μεγαλη μπαρουφα. Ειναι σαν να παιζεις SIMS (παιχνιδι στον υπολογιστη οπου ζεις μια εικονικη ζωη) και να ψαχνεις τροπο ωστε να παιζεις για παντα, με τον ιδιο παικτη. Δεν αντιλαμβανεσαι πως καποια στιγμη θα το βαρεθεις; Τουλαχιστον ετσι οπως ειναι τωρα, παιζεις μεν παλι συνεχως, αλλα καθε τοσο αλλαζεις ζωη και χαρακτηρα.

    Το κομβικο ζητημα που πρεπει να μας απασχολησει ειναι το εξης. Ποιος ειναι αυτος που πεθαινει και ανησυχει; Εδω ειναι η ουσια που θα ξετυλιξει μετα ευκολα το κουβαρι. Αυτο ειναι δυσκολο να γινει αντιληπτο, ειναι ομως το πιο σημαντικο. Την απαντηση θα την δωσουμε με αντιστοιχο φιλοσοφικο προβλημα, αφου αφησουμε λιγο χρονο να δουλευτει στο μυαλο μας. Παμε στο κλασσικο πρωτα και μετα σε αυτο που μου αρεσει καλυτερα ως πιο συγχρονο

    "Το πλοιο του Θησεα" ή "Το παραδοξο του Θησεα"
    “Το πλοίο με το οποίο ο Θησέας και οι νέοι της Αθήνας επέστρεψαν από την Κρήτη (όπου αντιμετώπισαν το Μινώταυρο) είχε τριάντα κουπιά, και διατηρήθηκε από τους Αθηναίους μέχρι την εποχή του Δημητρίου του Φαληρέως(κυβέρνησε το διάστημα 317-307 π.Χ.), όταν και αντικαταστάθηκαν τα παλιά ξύλα που σάπισαν με καινούρια. Από τότε οι φιλόσοφοι άρχισαν να διαφωνούν σχετικά με την υπόσταση του αντικειμένου. Η μία πλευρά, υποστήριζε ότι το πλοίο παρέμενε το ίδιο ενώ η άλλη ότι δεν είναι το ίδιο.”
    Αργότερα το θέμα επκτάθηκε ακόμη περοσσότερο από τον Τόμας Χομπς, που έθεσε ένα νέο προβληματισμό, αναρωτώμενος “Τί θα γινόταν αν μετά την αντικατάσταση όλα τα παλιά κομμάτι συγκεντρώνονταν και επανατοποθετούνταν ώστε να δημιουργήσουν ένα δεύτερο πλοίο; Ποιο από τα δύο πλοία θα ήταν αυτό του Θησέα;”

    Το πιο συγχρονο τωρα. Ας υποθεσουμε πως ειμαστε στο Star Trek και μας τηλεμεταφερουνε μεσω διακτινισης, οπως δειχνει στην ταινια, σε αλλο σημειο. Υποθετουμε πως η συσκευη μας αντιγραφει εντελως, η τεχνολογια εχει επιτρεψει να αντιγραφει εντελως ακομα και το συνολο των συναψεων στον εγκεφαλο μας. Ο αρχικος μας εαυτος στην πρωτη συσκευη τηλεμεταφορας δεν καταστρεφεται, απλα αντιγραφομαστε εξ ολοκληρου στην δευτερη συσκευη τηλεμεταφορας η οποια μας χτιζει απο το μηδεν ολοιδιο απο τα ιδια υλικα. Ερωτηση: Ποιος απο τους δυο θα ειμαστε εμεις; Με τον αλλο που θαναι σαν εμας, τι γινεται;

    Αν απαντηθει αυτο, τοτε θα μπορεσουμε να ξεκινησουμε να απαντουμε στο ερωτημα "Πώς θα ζησω για παντα;" οριζοντας το ποιος ειμαι εγω που θελω να ζησω για παντα. Χωρις να θελω να υπεκφυγω, μετα θα παμε στο πως γινεται οντως αυτο, σε λιγο διαφορετικη βαση βεβαια, και στο πώς πρεπει να μαθουμε να ζουμε
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗ ΠΛΑΣΗ ΚΑΝΟΥΝ ΚΥΚΛΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ.ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝΑ ΖΩΟ ΤΗΣ ΠΛΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟΝ. ΟΠΟΤΕ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΧΡΗΣΙΜΗ ΘΑΡΡΩ.
    ΟΝΤΩΣ ΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας λες Ελεύθερε Στοχαστή: "Το κομβικο ζητημα που πρεπει να μας απασχολησει ειναι το εξης. Ποιος ειναι αυτος που πεθαινει και ανησυχει; Εδω ειναι η ουσια που θα ξετυλιξει μετα ευκολα το κουβαρι. Αυτο ειναι δυσκολο να γινει αντιληπτο, ειναι ομως το πιο σημαντικο. Την απαντηση θα την δωσουμε με αντιστοιχο φιλοσοφικο προβλημα, αφου αφησουμε λιγο χρονο να δουλευτει στο μυαλο."

    Εντάξει. Εντάξει Στοχαστή.Να απαντηθεί.
    Δεν είμαστε σώματα που έχουν ψυχή. Είμαστε ψυχές που έχουν σώμα. Η ψυχή δεν ανησυχεί. Ξέρει πως είναι αιώνια και άφθαρτη. Είναι αυτό το σωματάκι, το είδωλο της ψυχής, είναι το εγώ, που αισθάνεται και αγαπά και πονά και χαίρεται και φοβάται και γκρινιάζει και λαχταρά την αειζωία.
    Δεν λέω πως δεν είναι έτσι και θα το αναπτύξω κιόλας σε λίγο. Δεν λέω πως δεν γίνεται έτσι. Η ψυχή την κοπανάει και δεν την νοιάζει. Είμαστε βέβαιοι γι' αυτό μέσα από διαφορετικούς ίσως δρόμους ο καθένας. Ωστόσο δεν παύει να είναι αποτρόπαιος ο τρόπος που γίνεται ο διαχωρισμός της ψυχής από το σώμα. Αυτά τα εκατομμύρια νεκρά σώματα δεν είναι φύλλα. Κι ας λέμε ποιητικά και ομηρικά: "όπως είναι των φύλλων οι γενιές, έτσι είναι και των ανθρώπων".
    Αυτά τα εκατομμύρια φέρετρα...

    Κοκκινοσκουφίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Ο τίτλος παραμένει πάντα:
      Δεν θέλουμε ζωή μετά θάνατον, θέλουμε ζωή χωρίς θάνατο..:)

      "Γιατί το Όλον δημιούργησε τις ψυχές"...γιατί είχε και έχει (αν έχει) ανάγκη την ύπαρξη της ψυχής...;
      Οι ψυχές από μόνες τους θα μπορούσαν κάποτε να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του κόσμου ως «άνθρωποι»...;

      Όλοι μας βρεθήκαμε με την ελεύθερη επιλογή μας σε ένα χώρο, που ενώ έχει δημιουργηθεί και υπάγεται στο θεϊκό σχέδιο, αυτός προσπαθεί –ήδη ο ίδιος αποκομμένος- να κυριαρχήσει εις βάρος του δημιουργού του. Κι εμείς, κάθε φορά, βρισκόμαστε στο χώρο αυτό, προσπαθώντας να πετύχουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να παρατηρούμε τον κόσμο και συγχρόνως να ελέγχουμε τα Εγώ μας. Γιατί; Γιατί γίνεται όλο αυτό; Προς τι όλο αυτό το ρίσκο που παίρνουμε όλοι μας επισκεπτόμενοι ένα εικονικό χώρο που θα μπορούσε να αποτελεί ένα υπέροχο σημείο του σύμπαντος;
      Βρισκόμαστε στο πρώτο επίπεδο της Δημιουργίας.

      Νόμιζα πως είχαμε κι εμείς κάποτε σώματα λεπτοφυή, σχεδόν διάφανα… Όπως διάφανος ήταν και ο πλανήτης αυτός που ζούμε…
      Όλα σε ενεργειακή κατάσταση, σε πολύ υψηλή δόνηση.

      Ύστερα ήρθε η Πτώση και η πρώτη πύκνωση. Κι ύστερα με την Ατλαντίδα χαμηλώσαν τόσο οι δονήσεις ώστε να μετατραπεί το περιβάλλον σε πυκνή ύλη. Τόσο που μετατραπήκαμε στο Σιδηρούν γένος και αποκόπηκε κάθε επικοινωνία με τον Πατέρα Νου.

      Έλεγα λοιπόν μήπως ανεβάζοντας τις δονήσεις μας, γινόμενοι πιο λεπτοφυείς, πετύχουμε την αειζωία.

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
  7. Τρώγοντας κάτι θεϊκά ζουμερά μούσμουλα μεταξύ αμβροσίας και νέκταρ, σκέφτηκα πως αν δεν ταιριάζει τώρα να πούμε δυο λόγια για την αμβροσία και το νέκταρ, πότε θα πούμε;

    «Σύμφωνα με τον Όμηρο, η αμβροσία αποτελούσε την τροφή των θεών και είχε ως βάση το μέλι. Καθώς είχε μαγικές ιδιότητες καθιστούσε τους θεούς άτρωτους και εξασφάλιζε στους θνητούς που είχαν εισέλθει στην τάξη των ηρώων την αιώνια νεότητα, την απόλυτη ευτυχία και την αθανασία.(αν(μ)-βροσία(θάνατος), δηλαδή το αντίθετο του θανάτου, δηλαδή αθανασία.)
    Οι θεοί επίσης έπιναν το νέκταρ, ένα γλυκό ποτό που φτιαχνόταν από διάφορα φυτά με απόσταξη», («Το λεξικό της Ελληνικής και της Ρωμαϊκής μυθολογίας», Joel Schmidt, εκδ. «Σαββάλας»).Το νέκταρ και η αμβροσία ήταν οι τροφές που συντηρούσαν την αθανασία των θεών. Ίσως να ήταν τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ουσίες που θα ήταν ικανές να συντηρούν τα αθάνατα κύτταρα των σωμάτων τους, στο μέγιστο βαθμό λειτουργικότητας, δίνοντάς τους παντοτινή νεότητα, την παντοτινή υγεία και φυσικά την σωματική αθανασία. «Το ποτό νέκταρ ως τροφή πρωτοεμφανίστηκε κατά την γέννηση του Δία, μαζί με την αμβροσία. Και το πρώτο φαγητό των θεών ήταν πάντα το νέκταρ και η αμβροσία, όπως αναφέρει και ο Πίνδαρος (P 9.63)… Στους Ομηρικούς Ύμνους, Εις Απόλλωνα (124), αναφέρεται ότι το νέκταρ, όπως και η αμβροσία, είναι το πρώτο φαγητό των θεών, όπως το γάλα της μητέρας για τους θνητούς… Ο Όμηρος αναφέρει ότι το νέκταρ έχει ερυθρό (κόκκινο) χρώμα και είναι όμοιο με το χρώμα του (κόκκινου) κρασιού (Ιλιάδα Τα 38)… Οι θεές αλείφοντο με νέκταρ για να γίνουν πιο ερωτικές … Και ως θεαί αι περίβλεπτοι έστησαν γυμνά, νέκταρι λειβόμεναι… Σε απόσπασμα του Ερμίπου (Fragmentum 82.10) αναφέρεται ότι γινόταν και ανάμιξη της αμβροσίας με το νέκταρ…» (Νέκταρ, το κοσμικό πυρ, Γ. Ζώρζος. Εκ. Ιδεοθέατρον).
    H Ελληνική Παράδοση (σύμφωνα με τον Πίνδαρο), μας μεταφέρει οτι ο Τάνταλος ήταν αυτός που έκλεψε νέκταρ και την αμβροσία απο τους "θεούς" και την πρόσφερε στους θνητούς καλεσμένους τους.

    Κοκκινοσκουφίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΕΝΩ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ. Ο ΤΣΑΚΑΛΙΑΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΑΞΕΙ ΤΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ, ΟΝΤΑΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ "ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ". ΓΙΑΥΤΟ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΤΟΝ ΤΡΟΜΑΖΕΙ.ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΔΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. ΜΑΤΑΙΗ ΚΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΙΖΩΙΑΣ, ΥΒΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΕΙΖΟΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΦΘΑΡΤΟΥ ΣΑΡΚΙΟΥ.
    ΙΕΡΑΡΧΗΣ
    (ΕΙΠΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΝΤΕΡΝΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά!! Έχω ακούσει τα καλύτερα για σένα περιδιαβαίνοντας το blog. Και μολονότι η συμμετοχή σου είναι αραιή και ολιγόλογη, φαίνεται οτι με κάποιον εσωτερικό τρόπο θέλγει και αιχμαλωτίζει τους φίλους του Λύκιου.
      Επί του θέματος τώρα, εννοείται οτι είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες.
      Ωστόσο έχουμε από την μια αυτόν τον άγαρμπο αποχωρισμό της ψυχής από το σώμα, - έχω παρευρεθεί και ξέρω -, αυτόν τον πνιγμό ουσιαστικά ενός ζωντανού ανθρώπου που έχει γεράσει, και που τολμώ να πω ενώπιον Θεού και ανθρώπων οτι τον θεωρώ ασυγχώρητη μέθοδο αποχώρησης.
      Και από την άλλη κάποτε εξαιτίας απερίσκεπτων ενεργειών φτάσαμε σ' αυτήν την πύκνωση που μας εγκλώβισε και μας απομόνωσε στον πλανήτη. Και αναρωτιέμαι μήπως είναι εφικτό, σε ουτοπική βάση έστω, να γίνει αντιστροφή αυτού του φαινομένου και να ξαναγίνουμε πιο αέρινοι και ενεργειακοί κι εμείς και ο πλανήτης μας ώστε να ζούμε και να χαιρόμαστε χωρίς τα βαριά δεσμά της ύλης. Άνθρωποι - ψυχές. Να μπορούμε να γεννιόμαστε, να εμφανιζόμαστε και να πεθαίνουμε με απλή επιλογή, έξω και πέρα από υλική αναπαραγωγή.

      Να περνούμε στο χώρο της τέταρτης και πέμπτης διάστασης, αυτό που λέμε παρελθόν, μέλλον και πιθανότητα δημιουργίας και να αντλούμε από εκεί σχηματισμούς και πληροφορίες χρήσιμες για τον πλανήτη μας. Χωρίς ανάγκη για τροφή και νερό, ένδυση ή προστασία για επιβίωση, ασθένεια ή οτιδήποτε άλλο, μιας και το μοναδικό που θα χρειαζόμαστε είναι η συμπαντική ενέργεια διατήρησης, η οποία είναι άμεσα σχετική με αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως αγάπη.

      Να συνεχίσουμε δηλαδή την ζωή και την Δημιουργία από κει που την διακόψαμε πριν από 25.000 χρόνια, εξαιτίας της παρέμβασης του Εωσφόρου ή του Προμηθέα ή δεν ξέρω πώς. Βέβαια για να γίνει μια τέτοια αντιστροφή πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε τί έγινε τότε. Όμως ακόμη και χωρίς τέτοιες λεπτομέρειες έχοντας και εφαρμόζοντας τα παραγγέλματα των προγόνων μας πάλι μπορούμε να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο των ψυχών μας με την πηγή της ύπαρξής μας και να μετουσιώσουμε την πυκνή ύλη σε πνευματικότερη μορφή.
      Ο καθένας χωριστά. Όσο μπορεί. Μέχρι να συμπληρωθεί το απαιτούμενο κρίσιμο πλήθος...

      Χαχα ό,τι να 'ναι λέω πρωί πρωί. Το κόβω. Καλημέρα Ιεράρχη! Καλημέρα σε όλους μας!

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
  10. Μιλαμε συνεχως αλλα δεν "βλεπουμε", δεν ακουμε, δεν παρατηρουμε. Εκει εστιαζεται το προβλημα και συνεπακολουθα η λυση του. Απλως, με χαλαροτητα ακουμε τους αλλους και μεταφραζουμε τα λογια του, βγαζοντας βιαστικα καποιο συμπερασμα ή αναζητωντας μια εξηγηση που μονο μεσα μας θα τη βρουμε πραγματικα

    "Η όρασή μας θα είναι καθαρή μόνο όταν κοιτάξουμε μέσα στην καρδιά μας. Όποιος στρέφει το βλέμμα του έξω από τον εαυτό του ονειρεύεται. Όποιος το στρέφει μέσα του, αφυπνίζεται." Καρλ Γιουνγκ

    Πώς ομως θα μαθουμε να κοιταμε, οταν δεν το εχουμε πραξει ποτέ; Οταν ποτέ κανεις δεν μας εδειξε τον τροπο; Ευτυχως ειναι εμφυτο, ολοι μπορουμε να το κανουμε, απλως για καποιους ειναι ευκολοτερο.

    "Τι να τις κάνεις τις γέννες για επιβίωση του είδους, αν έχεις κατορθώσει την απόλυτη επιβίωση με την Αειζωία; Ιδού μία ακόμα πύλη προς την αιώνια ζωή, αυτού του σώματος, σ' αυτόν εδώ τον κόσμο με αυτή την προσωπικότητα."

    Επιβιωση τινος; Του παροντος σωματος με την παρουσα προσωπικοτητα; Δεν αμφιβαλω πως καποια στιγμη η τεχνολογια θα το επιτυχει μεσω των σαιμποργκ, αντικαθιστωντας καθε μερος του σωματος που φθειρεται με μεταλλικα ή ακομα και βιολογικα "ακριβη αντιτυπα" για να αντικαταστησουν τις λειτουργιες που φθινουν. Ειδατε πως επιστρεψαμε στο ερωτημα που εμεινε αναπαντητο με το πλοιο του Θησεα; Μολις λοιπον καθε μας κομματι εχει αντικατασταθει εντελως με μηχανικα ή βιολογικα αντιτυπα, πετυχαμε την αειζωια; Ποιος ειμαστε εμεις; Και αν φτιαξουμε 5 αντιτυπα του εαυτου μας, ακομα και με τις ιδιες ακριβως συναψεις στον εγκεφαλο, θα ειμαστε αθανατοι επι 5; Γιατι οχι επι 100 ή 1000 τοτε;

    Νομιζω πως πλεον καθισταται ορατη η γελοιοτητα του θεματος. Κοινως, η απαντηση στο ερωτημα του "ποιος ρωταει;" Μα φυσικα ρωταει η προσωπικοτητα, το "εγω". Μα φυσικα δεν ειμαστε το "εγω" μας. Αποτελουμαστε απο την προσωπικοτητα μας και την Ουσια μας. Υπαρχουν τεχνικες που μπορουν να αποκοιμισουν την προσωπικοτητα, ωστε να αναδυθει προσκαιρα η ουσια. Ο Γκουρτζιεφ ειχε κανει ενα τετοιο πειραμα στους μαθητες του. Να το αναφερω

    Ειχε επιλεξει δυο ατομα απο την ομηγυρη, και εν αγνοια τους (τα εκανε αυτα ο Γκουρτζιεφ), αποκοιμισε τις προσωπικοτητες τους. Δεν εχω ιδεα πώς το εκανε, αλλα το εκανε. Αφου ζητησε την προσοχη των υπολοιπων μαθητων του, τους ειπε να συνεχισουν την κουβεντουλα τους κανονικα. "Πηγαιντε ρωτηστε τους τι αποψη εχουν τωρα για τον πολεμο στη Ρωσια" (καυτο θεμα τοτε στις αρχες του 20ου αιωνα, αφου τον βλεπαν ναρχεται). Αυτο που παρατηρηθηκε, ηταν πως αυτος που το επαιζε ξερολας και μιλουσε συνεχως για το θεμα, χωρις ιχνος επαρσης, τους ειπε πως δεν εχει ιδεα σχετικα. Ενω ο αλλος που δεν μιλουσε σχεδον ποτέ, ειχε καποιες απιστευτα ευφυεις διαπιστωσεις να κανει που οι περισσοτεροι δεν ειχαν ξανακουσει ποτέ για το θεμα. Μολις εληξε το πειραμα, επανηλθαν στις προτερες τους καταστασεις.
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το "εγω" λοιπον φυσικα και θα πεθανει. Δεν εχει καμια ελπιζα "αειζωιας" διοτι απλουστατα ειναι κατασκευασμα. Οτι φτιαχτηκε, οτι δημιουργηθηκε, αναποφευκτα θα πεθανει. Γι αυτο λεμε πως για να ζησεις πραγματικα, πρεπει πρωτα να πεθανεις. Σε αυτο αναφερομαστε. Το "εγω" θα παραχωρησει την θεση του, στον Εαυτο, τον πραγματικο Εαυτο μας, που θα ερθει απο μεσα μας. Μπροστα του δεν φτουραει μια, νομοτελειακα θα χασει. Ας "σκιζεται" οσο θελει, δεν γινεται να επικρατει για παντα. Τον θανατο δεν τον γλυτωνει. Η ουσια ομως τωρα, ειναι φτιαγμενη απο τα υλικα που ειναι φτιαγμενος ο ιδιος ο Θεος, αποτελει κυτταρο του σωματος του ιδιου του θεου, προερχεται και ανηκει απο ανωτερο κοσμο στον οποιο ο θανατος δεν υπαρχει.

    Τωρα ξεκιναει το πραγματικο προβλημα. Ουσια ή ψυχη δεν εχουμε ολοι. Ουπς, πακετο. Απο την αλλη ομως αν δεν εχεις, δεν νιωθεις πραγματικα, αρα εισαι οπως τα ρομποτ, αρα κανενα προβλημα αφου δεν νιωθεις τον ψυχολογικο πονο. Πιθανον, ομως με τη παροδο του χρονου να αποκτουν, αλλα με τρομερες ταλαιπωριες φυσικα, οπως αλλωστε ολοι μας. Ποιος ξερει στα σιγουρα αλλωστε; Σχεδον ολοι ομως ανηκουμε στην κατηγορια γ.

    "Ευτυχής αυτός που έχει ψυχή. Ευτυχής αυτός που δεν έχει. Δυστυχία και πόνος γι αυτόν που δεν έχει παρά μόνο το σπέρμα της." Γκουρτζιεφ

    Πώς την δημιοργουμε λοιπον και την τρεφουμε την ψυχη; Με το να ζουμε την ζωη και οχι στη φαντασια μας. Με το ειμαστε 100% παροντες σε καθε στιγμη. Τωρα σωθηκαμε. Οι περισσοτεροι απλως σκουντουφλωντας, κυνηγωντας το ενα καροτο μετα το αλλο, φθασαμε μεχρι εδω. Ας ειναι ομως. Η συνειδητοποιηση πως κανουμε κατι λαθος, ειναι η συνειδητοποιηση του σωστου.

    Για να το μαζεψω. Δεν ειμαστε στην κορυφη της "κοσμικης τροφικης αλυσιδας". Αρα εχουμε αλλους απο πανω. Σε ανωτερο κοσμο. Υβρι ονομαζαν οι αρχαιοι, αυτο που κανουμε εμεις σημερα. Ειναι σαν να συζητουν οι κοτες στο κοτετσι για αειζωια. "Ρε σεις συν-κοτες, αν πηγαιναμε αλλου στο κοτετσι (αλλο πλανητη) μηπως θα ταν αλλιως και θα ξεμπερδευαμε απο το να κανουμε αυγα για να διαιωνιζομαστε;" Κοτουλα σουχω νεα.

    Πρωτον, συνειδητοποιησε πως ζεις σε κοτετσι. Σε κοτετσι ομως που δεν ειναι "κοτετσι". Σε κοτετσι "Κοσμημα"! Μπορεις να χαρεις οσα σου προσφερει η ζωη στο κοτετσι, διοτι το κοτετσι εχει μεχρι και σαουνες. Ειναι υπερ-λουξ. Εαν σε κορεσουν αυτα και τα βαρεθεις, υπαρχει τροπος να βγεις απο το κοτετσι. Κι αυτο διοτι οι ιδιοκτητες του κοτετσιου ειναι δικαιοι και μαγκες, "θεοι". Μπορεις να το σκασεις, αλλα οχι απο καμια πορτα ξεχασμενη, ειπαμε το κοτετσι ειναι φυλακη, εκτος απο λουξ και υψιστης ασφαλειας. Ο μονος δρομος ειναι προς τα πανω και τα μεσα για να ανεβεις ειναι κρυμμενα στο μονο σημειο που δεν θα σκεφτει το "εγω" να ψαξει. Μεσα σου. Και το μονοπατι "Οδυσσεια" κανονικη.

    "Έλεγα λοιπόν μήπως ανεβάζοντας τις δονήσεις μας, γινόμενοι πιο λεπτοφυείς, πετύχουμε την αειζωία."
    Μα φυσικα. Οσο ανεβαινεις και χτιζεις τα ανωτερα σωματα, αυτα γινονται ολο και πιο λεπτοφυη. Ας ξεκινησουμε με το αστρικο σωμα και βλεπουμε. Για το πώς, υπαρχουν στοιχεια.
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Σύμφωνα με τον Όμηρο, η αμβροσία αποτελούσε την τροφή των θεών και είχε ως βάση το μέλι. Καθώς είχε μαγικές ιδιότητες καθιστούσε τους θεούς άτρωτους και εξασφάλιζε στους θνητούς που είχαν εισέλθει στην τάξη των ηρώων την αιώνια νεότητα"
      Στους θνητους που ειχαν εισελθει στη ταξη των ΗΡΩΩΝ.
      Άνθρωπος => Φιλόσοφος => Σοφός => Ήρωας => Δαίμων => Ημίθεος => Θεός.
      Ηρωας ειναι αυτος που εχει πετυχει να καθαρισει την ψυχη του απο παθη και ρυπους. Ως εκ τουτου, σαν συνεπεια εχει την ικανοτητα να βρισκεται σε ανωτερο κοσμο απο το δικο μας, διοτι η ψυχη του δεν εχει βαρος να τον κραταει δεσμιο στα εγκοσμια. Στην λεξη αμβροσια (α+βροτος), εγω βλεπω πως δεν ειναι για τους βροτους (ανθρωπους), παρα μονο γι αυτους που εχουν ανεβει αρκετα. Τοτε μπορεις να την λαβεις απο καποιο θεο και να μονιμοποιησεις την αθανασια σου σε ανωτερο κοσμο. Εδω που βρισκομαστε "αστο μην το ψαχνεις". Ο δρομος μας ειναι ο δρομος του ηρωα. Βεβαια, αυτο δεν συμβαινει πως δεν υπαρχουν κολπακια
      Ελευθερος Στοχαστης

      Διαγραφή
  12. Καλημερα Κοκκινοσκουφιτσα. Λες οτι ο Εωσφορος εφερε τον θανατο πριν 25.000 χρονια! Προτυτερα δεν υπηρχε θανατος και Εωσφορος; Προβληματιζομαστε για ενα θεμα που το βαζει αυτος ο αποκληρος αναρχικος χασικλης που μιλαει για αγαπη βαζοντας τα ανηψια του να σκοτωνουν ανθρωπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικολαος Σιαφακας
      ιερεας

      Διαγραφή
    2. Σε κανέναν φυσικά δεν ευχόμαστε να έχει εγκληματίες ανίψια και να πρέπει να λογοδοτήσει για το αν και με ποιό τρόπο είναι αυτός υπεύθυνος γι' αυτό.
      Το άρθρο του είναι απλώς ένα έναυσμα για συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Είχα γράψει στην αρχή οτι δεν είναι τίποτε περισσότερο για μας, από μια άσκηση εγρήγορσης και αντιπαράθεσης.

      Δεν ξέρω αν ήταν 25 ή 45 ή πολύ περισσότερα χρόνια. Η άφιξη όμως και η αναχώρηση του Ανθρώπου - ψυχή ήταν θέμα απλής επιλογής. Εξ' άλλου αυτή είναι και η διαφορά της αειζωίας από την αθανασία. "Η ικανότητα να μπορείς να ζεις αιώνια, αλλά έχοντας την ελεύθερη βούληση να διαλέγεις μεταξύ ζωής και μη-ζωής, ενώ η Αθανασία σου στερεί το δικαίωμα επιλογής, όπως στην περίπτωση του αθάνατου κενταύρου Χείρωνα."
      Όμως δεν πρέπει να μπερδεύουμε τους Ανθρώπους - ψυχές με τους κλώνους, τους οποίους είχαν βγάλει οι Άτλαντες σε παραγωγή και κάποια στιγμή έχασαν τον έλεγχό τους. Οι κλώνοι βγήκαν εκτός Ατλαντίδας και άρχισαν να παρενοχλούν τους πληθυσμούς της περιοχής της Αυτοκρατορίας των Αθηνών… Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι οι κλώνοι ήταν γενετικά τροποποιημένοι, όπου από μέσα τους απουσίαζε το σύστημα αυτόματης άμυνας σε καταστάσεις συνολικού κινδύνου, το γνωστό ιχώρ. Οι κλώνοι όμως άρχισαν να αναπαράγονται με τις γυναίκες των ανθρώπων και έτσι άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα άτομα από τα οποία απουσίαζε πλέον η πληροφορία της άμυνας, αλλά αντίθετα οι άνθρωποι που γεννιόντουσαν, είχαν τυφλή υπακοή στο καθήκον και υποταγή στην εξουσία… Αυτός είναι και ο μεγάλος διαχωρισμός των ανθρώπων και από εδώ και πέρα αρχίζει η έννοια του "Έλληνα".

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
  13. "Η ψυχή την κοπανάει και δεν την νοιάζει". Την νοιαζει και την παρανοιαζει . Η ψυχη ειναι αυτη που φερει τα παθη πανω της. Φυσικα και ειναι αποτροπαιος ο διαχωρισμος της ψυχης απο το σωμα, διοτι σχεδον κανενας δεν πεθαινει σοφος. Ολοι πεθαινουμε και συνηθως μετανιωνουμε επειδη δεν προλαβαμε να ζησουμε. Και αυτο επειδη ποτέ δεν σταθηκαμε να ψαχτουμε.

    "Μα ποτέ κανεις δεν μας ειπε...Ουτε η εκκλησια, ουτε η θρησκεια, ουτε οι ηγετες μας τί και πώς, πώς να ζησουμε, ελευθεροι.." Οχι μονο δεν μας βοηθησαν αλλα εκαναν το παν ωστε να μην σηκωσουμε ποτέ το κεφαλι, να αναρωτηθουμε, να ερωτευτουμε, να ζησουμε. Πώς να μην πεθανουμε με ενοχες λοιπον οταν σπαταλησαμε την ζωη μας;

    Και αυτα για την ψυχη, ειναι οντως ψιλοπαραμυθακια. Τι εννοω. Ο Στοχαστης, σαν Στοχαστης σαν πεθανει, δεν θα ξαναυπαρξει. Ταπαμε και αντιο, δεν θα σε δω στο πλοιο. Ο Στοχαστης μια ευκαιρια εχει μονο για να τα καταφερει να βγει απο το κοτετσι και ειναι αυτη η ζωη. Μοναδικη ευκαιρια. Αν αποτυχει, τελος. Μηδεν. Και μεχρι τωρα η αποτυχια ειναι σαφεστατη. Το παιχνιδι ομως δεν εχει ληξει.

    Εαν ομως δυστυχως ληξει, δευτερη ευκαιρια δεν υπαρχει. Η ψυχη "φαγωνεται". Οομως, επειδη δεν διαλυεται αν εχει δημιουργηθει εστω και σε μικρο βαθμο, πιθανοτατα θα επιστρεψει. Εγω ομως δεν θα εχω καμια συνειδηση του γεγονοτος της επιστροφης. Αρα θα ειναι σαν να ειναι μια αλλη ζωη. Ισως να ειμαι ο Αυστραλος Jason, και να ειμαι παικτης του χοκευ και να συλλεγω πεταλουδες. "Μα δεν θα επιβιωσει τιποτα;" Θα επιβιωσει μονο οτι εχει κρυσταλλωθει σε τετοιο βαθμο, ωστε να "περασει", κατι που υπηρξε τοσο δυνατο και εντονο και μονιμο, που χαρακτηκε στην ψυχη, ειτε αυτο ειναι για καλο ειτε για κακο(πχ καποιο παθος). Καποιο χαρακτηριστικο που θα χαρακτηριζει τον Jason επειδη ακριβως χαραχτηκε βαθια στη ψυχη του. Ολα τα αλλα τα επιφανειακα, μας χαιρετουν. Ο Jason και αυτος με τη σειρα του μια ζωη θα εχει, μια ευκαιρια να καταφερει να χτισει τα ανωτερα σωματα, ωστε να ξεφυγει απο φαγωματα και επανακυκλωσεις και "φτου και απο την αρχη" και τα καλα και τα στραβα. Εαν τα καταφερει, θα εχει checkpoint, καποιο σημειο δηλαδη που θα μπορει να στεκεται και να πηγαινοερχεται κατα βουληση, γλυτωνοντας τα ανθρωπινα δραματα. Θα εχει αρχισει να γινεται ο ιδιος σιγα σιγα περισσοτερο θεος απο ανθρωπος, γι αυτο θα τα καταφερει

    "Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξυπνήσει κανείς την επιθυμία να εργαστεί στον εαυτό του, είναι το να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να πεθάνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Κι αυτό πρέπει να μάθει να μην το ξεχνά."
    Γκουρτζιεφ

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα checkpoint λοιπόν!!!
      Σπουδαίο σχόλιο. Κάτι πάει να αναδυθεί!!

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
    2. Για την ακριβεια οι γνωστικοι διδασκαν πως μετα το θανατο του, ο αποβιωσας μπορει να επιλεξει να βγει απο τη Δημιουργια και αυτο διοτι απαιτειται η συναινεση της ψυχης για την επανεμφανιση της εδω. Η δημιουργια την εχει απολυτη αναγκη διοτι χωρις αυτη δεν θα τροφοδοτειται ενεργειακα και θα καταρρευσει(η μπαταρια που ελεγε στο Matrix. Χρειαζεται μια ελαχιστη ποσοτητα, η οποια δεν ειναι απαραιτητα αριθμητικη αλλα ποσοτικη. Ολοκληρη η Κινα για παραδειγμα θεωρω πολυ πιθανον να υπολειπεται κατα πολυ της Ευρωπης στη ποσοτητα μεγεθους ψυχων, διοτι αυτη η ζωη που ζουνε οι Κινεζοι μονο ζωη δεν λεγεται. Και η δικια μας δεν ειναι κατι φοβερο, αλλα συγκριτικα με εκει, υπαρχει μεγαλη διαφορα.

      Ειχαν συνταξει και το ακριβες κειμενο που πρεπει να πεις. Δεν θα ερχεται βεβαια καποιος να σου πει "Τι λεει κυριος, θα ξαναμπεις ή θα την κανεις εντελως;" Πιθανοτατα θα βλεπεις το φως, θα πας προς τα εκει και το επομενο πραγμα που θα αντιλαμβανεσαι θα ειναι η φατσα του γιατρου που σε ξεγενναει, ξεχνωντας καθε τι προηγουμενο. Δεν θα σου προσφερεται η επιλογη, οι γνωστικοι ομως επεμεναν πως την εχεις και μπορεις να απαιτησεις να την λαβεις, εαν φυσικα θελεις να φυγεις και εχεις αποκτησει αρκετη συνειδητοτητα ωστε να τα καταφερεις αυτα. Ειμαστε σιγουροι ομως πως θελουμε να φυγουμε; Δεν υπαρχει τιποτα που να μας συγκινει στο βασιλειο της υλης; Αν ειναι να φευγουμε για να το σκασουμε ειναι λαθος, και δεν θα δουλεψει. Εαν ας πουμε αποστρεφουμε κατι αλλα το γουσταρω πολυ ενδομυχα,δεν το εχω ξεπερασει, ειμαι ακομα δεσμιος του. Μονος τροπος ειναι να το βιωσουμε πληρως μεχρι να μην μας κανει ιδιαιτερη αισθηση πλεον, διοτι χορτασαμε ολοκληρωτικα.

      Δοκιμαστικο πεδιο για παραδειγμα ειναι τα ονειρα. Μπορεις να τα ελεγξεις; Αν δεν μπορεις και απλα σε πανε αυτα, τοτε η επανακυκλωση νομιζω θαναι βεβαιη, θες δεν θες. Αν μπορεις να επιτυγχανεις συνειδητα ονειρεματα τοτε κατι γινεται. Επειδη παλιοτερα το ειχα καταφερει, η τεχνικη ειναι απλη, αρκει να το θες πολυ και να επιμεινεις περιπου για 2 εβδομαδες. Δεν ειναι μονιμη ικανοτητα ομως. Μετα χρειαζεται να προσπαθησεις απο την αρχη.

      Ελευθερος Στοχαστης

      Διαγραφή
    3. Δυστυχως δεν βρηκα υποτιτλους
      https://www.youtube.com/watch?v=ghSq2qlwrs0
      Ελευθερος Στοχαστης

      Διαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, αλλά ένας απαράβατος κανόνας του ιστολογίου μας, απαγορεύει την χρήση των Greeklish. Ο λόγος είναι ότι δεν επιτρέπουμε την κακοποίηση αυτής της υπέροχης ελληνικής γλώσσας, για κανέναν απολύτως λόγο!
      Ως εκ τούτου θα σε παρακαλούσα να γράφεις στο εξής, στα ελληνικά.
      Διέγραψα το σχόλιό σου, αλλά το σώζω στα ελληνικά:

      "Παιδιά, έχετε ένα ωραίο φιλοσοφικό σχολείο εδώ! Είστε άξιοι συγχαρητηρίων."

      Ευχαριστώ,
      ο διαχειριστής
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Ζήτω συγγνώμη για την ομολογουμένως κακοποίηση της γλώσσας μας. Αλλά από λόγους ιντερνετικής συνήθειας, ξέρετε.

      Διαγραφή
  15. Ο θειος Τσακαλιας ειναι αυτος που μπολιασε με τις ανισορροπες ιδεες του τα μυαλα των ανηψιων του οπως λεει και ο ιδιος ο πατερας των Ξηρων, που ειναι κληρικος. Λεει μαλιστα οτι ο αδερφος του ο Τσακαλιας ειναι σατανιστης και διαβολικος και οτι απο μικρα παρεσερνε τα ανηψια του στις διαβολικες ιδεες. Ο ανθρωπος ειναι ανισορρπος και σχιζοφρενης, δειτε τον φατσικα και βα μιλαει σε βιντεακια και θα καταλαβετε. Βρε παιδια μου, μη σας παρασερνει σε ψευτοδιλημματα ενας ανθρωπος που υπηρετει τον σατανα. Αυτη ειναι η δουλεια των σατανικων, να ανατρεψουν την θεικη ταξη και να διαβαλλουν το λογικο με το παραλογο, το καλο με το κακο, το αρσενικο με το θηλυκο γιαυτο εχουμε αρσενικοθηλυκα, ομοφυλοφυλα και μπερδεμενα ατομα με το τι ειναι καλο και κακο. Προσεξτε παιδια μου την ουρα του διαβολου. Θα σας θερισει το μυαλο και το σωμα.
    Νικολαος Σιαφακας
    ιερεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πατέρα
      η τοποθέτηση σας είναι εκτός θεϊκής θέασης. Κουνάτε απειλητικά την ουρά του όφεος σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο. Με φοβήσατε. Τίποτε που δεν είναι σύμφωνο με τον Θείο Λόγο δεν έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Τουναντίον διερευνούμε πώς θα γυρίσουμε με ασφάλεια στον Θεό Πατέρα μας υπερπηδώντας τις παγίδες του "Άρχοντα του Κόσμου τούτου".

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
    2. Λοιπον θα γυρισετε με ασφαλεια στο Πατερα Θεο καταργωντας τον θανατο και ζωντας αιωνιως στο απειρο; Ποιος θειος Λογος το γραφει τουτο; Ποιον αρχαιο αθανατο εχετε γνωρισει εσεις και θελετε να τον μιμιθειτε; Ποια επιστημη πετυχε την αειζωια; Ποια διατροφη μας κανει αθανατους δωστε ενα παραδειγμα αθανατου απο διατροφη (εκτος του Κ.Μητσοτακη). Πως, δεν μπορειτε; Τοτε ποιος κουναει την ουρα του οφη εγω η εσεις;
      Νικολαος Σιαφακας
      Ιερεας

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  16. Διαβάζω τον φιλοσοφικό διάλογο που διεξάγετε και χαίρομαι που στην πορεία διαχωρίζετε την ήρα από το στάρι. Θα έλεγα ότι τα δικά μου σχόλια ίσως να μην χρειαστούν καν, διότι βλέπω με χαρά ότι σιγά σιγά καλύπτομαι σε πολλά.
    Αρχίσατε έναν δύσκολο διάλογο, διότι τοποθετήθηκαν πολλά θέματα ταυτόχρονα, τα οποία είναι θεμελιώδη.
    Όμως δεν χάθηκε η ουσία και ο προσανατολισμός.
    Εν ολίγοις θα έλεγα ότι το δίλημμα, αν και πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα φιλοσοφίας, στην πραγματικότητα επιχειρεί να ανατρέψει συθέμελα όλα όσα κέρδισε η ανθρώπινη διανόηση μέσω της φιλοσοφίας.
    Πρόκειται για μια αμφισβήτηση για την αμφισβήτηση, διότι το ερώτημα ξεκινά με αιρετική παθογένεια.
    Εξαιρεί αυθαίρετα αυταπόδεικτες και θεμελιώδεις αξίες, όπως της φυσικής νομοτέλειας που διέπει την ύλη.
    Δεν θα απαριθμήσω τα αυθαίρετα αξιώματα που εισάγει, διότι το κάνετε ήδη πολύ καλά και μόνοι σας.
    Ένας φιλόσοφος ίσως να έλεγε ότι η συζήτηση αυτή, αποτελεί χάσιμο πολύτιμου φιλοσοφικού χρόνου!
    Θα την έκανε μόνο από αγάπη για τον αδαή, αλλά και τον διαβολέα της φιλοσοφικής διαστροφής.
    Ας μην σπεύσει κάποιος να θεωρήσει ότι το ερώτημα που θέματος, πλήττει το φιλοσοφικό δογματισμό.
    Λάθος!
    Τα φιλοσοφικά απαυγάσματα, δεν είναι μεν θέσφατες γνώσεις, είναι όμως βιωματικές και νοητικές κατακτήσεις. Δεν αναιρούνται μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν. Δεν αποτελούν δόγμα, όπως και η γνώση δεν αποτελεί δόγμα.
    Αυτά για την ώρα και θα επανέλθω αναλυτικά αργότερα.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για να δώσω ένα ακόμη στίγμα για την "φύση" του ερωτήματος, θα σας παραπέμψω στην Βικιπαίδεια και στα λήμματα:
    1) Μηδενισμός ή νιχιλισμός
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
    2) Σκεπτικισμός
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
    3) Υπαρξισμός
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
    4) Υλισμός
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

    Διαβάζοντας λοιπόν για αυτές τις τάσεις, ίσως διευκολυνθείτε να καταλάβετε την ιδεολογική προέλευση αυτού του ερωτήματος.
    Παρόλα αυτά, είναι αναγκαίο να δοκιμάζεται ένας διάλογος σε αυτό το πεδίο, ώστε να εξηγούνται κάποιες έννοιες και κάποιες αλήθειες.

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΥΚΙΕ ΑΥΤΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ 100%!!!ΧΑΧΑΧΑ ΦΟΒΕΡΟ! ΝΟΜΙΖΩ Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΤΟ ΕΘΕΣΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!!!
    ΟΝΤΩΣ ΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι το στίγμα της Κοκκινοσκουφίτσας, είναι ξεκάθαρο:
      "Μου κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο όχι τόσο για το βάσιμο των συλλογισμών όσο για το ασυνήθιστο ταξίδι που μας κάνει", έγραψε στον πρόλογό της!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  19. Έγινε αυτές τις μέρες μια αόρατη μάχη. Μια αδυσώπητη μάχη στο πνευματικό πεδίο και ελπίζω να καταγράφτηκε στη συνειδητότητα σαν Νίκη του Ανθρώπου.
    Μια νίκη που οφείλεται στις δικές μας συνειδήσεις..
    Κι αν δεν είχα παρεκτραπεί με τον πατέρα Νικόλαο θα ήμουν πραγματικά πολύ χαρούμενη. Του ζητώ συγνώμη. Για να μοιραστούμε τη χαρά της νίκης με αγάπη στο χώρο του πνεύματος.
    Να είστε πάντα καλά.

    Κοκκινοσκουφίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να είναι σαφές πως εννοώ την πνευματική μάχη που δόθηκε εδώ μέσα ανάμεσα στην παραπλάνηση και τον Καθαρό Λόγο.

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
    2. Παρακολούθησα βήμα βήμα τους διαλόγους με μεγάλο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι είναι απο τις λίγες φορές που αρχής γενομένης μιας ανάρτησης, και με την συλλογιστική μέθοδο ή εις άτοπον απαγωγής, ξετυλίσθηκε ΟΜΑΛΑ μια σειρά φιλοσοφημένων ερωτημάτων δύσκολα μεν να απαντηθούν αλλά με πολύ καλούς διανοητές του λόγου και της γνώσης, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!
      Νομίζω ότι εάν προσπαθήσουμε να δώσουμε περαιτέρω ανάλυση του συγκεκριμένου θέματος θα χαθούμε σε άβυσσο.
      Μια παλιά φίλη

      Διαγραφή
  20. Ημουνα εκει στην διαστημικη μαχη που εμεις τα τεκνα του Δια, νικησαμε τα ερπετά. Ειχαμε πολλες απωλειες αλλα τους τσακισαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εκτός από μια σχετική δημοσίευση σε κάποια μπλογκς και sites που έπιασε το μάτι μου, υπάρχει κάποια άλλη ιδιαίτερη πληροφόρηση ή πρόκειται για την γνωστή διανθισμένη ανακυκλωση τέτοιων "ειδησεων" από συγκεκριμένες "πηγές";
    Γιατί τέτοιες "μάχες" δίνονται συνεχώς στο πνευματικό, αλλά και σε άλλα πεδία, για την ανθρωπότητα της Γης. Αυτό δεν αποτελεί νέο!
    Ανώνυμε ελπίζω να βγήκες αλώβητος από τις μάχες, διαφορετικά ...καλή ανάρρωση!
    Πάντως μια τέτοια "νίκη", θα είχε άμεσες συνέπειες στην ανθρωπότητα και θα ήταν πολύ διακριτή στην διαίσθησή μας και το αστρικό πεδίο. Εκτός αυτού, θα το διαπιστώναμε και στην καθημερινότητά μας.
    Εγώ πάντως, δεν "ενημερώθηκα" για κάτι...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Την χασαμε την ουσια, την χασαμε για τα καλα. Το δια ταυτα ποιο ειναι; Πως καθε ανθρωπος οφειλει να βρει την φωτιση πριν πεθανει. Τι σημαινει φωτιση; Απλα να δει και να κατανοησει τον εαυτο του, να μην αφησει αφωτιστες πτυχες μεσα του. Τι σημαινει αυτο και πώς γινεται; Θα πω παραδειγμα.

    Η Κοκκινοσκουφιτσα αντεδρασε ολοσωστα στην νουθετηση με υπενθυμιση το φοβο του "Σατανα" του πατερ Νικολα. Το ενστικτο αυτο ηταν σωστο και πηγασε απο μια εσωτερη πτυχη του εαυτου της. Ως εδω καλα. Επειδη ομως ενιωθε αβεβαιη, το πηρε πισω ζητωντας συγνωμη. Στην ουσια προδοσε στεγνα μια πτυχη του εαυτου της, την οποια και εχει καταπιεσει και απωθησει μεσα της, στην σκια της. Και γιατι; Στο ονομα μιας νεφελωδους αγαπης και αρμονιας, για να μην δυσαρεστησουμε καποιους γι αυτο που ειμαστε. Ελα μου ομως που ειχε δικαιο.

    Πώς μα μην καταστει αυτη η σκια εχθρος σου λοιπον; Οσο και να την απωθεις δεν την εξαφανιζεις διοτι ειναι ψυχικο συμπλεγμα, ειναι κομματι της ψυχης σου, αθανατο. Αυτο που συμβαινει οταν το προδιδεις ετσι, ειναι να το αυτονομεις και να το καθιστας εχθρο σου, συνεπακολουθα το εξωθεις εξω απο εσενα. Θα το προβαλλεις πιθανοτατα στον συντροφο, ως σεξουαλικο γουστο ή σε καποιο αντικειμενο ως φετιχ. Εσυ πρεπει να το παρεις αυτο, μεσα σου. Να το ενσωματωσεις σε αυτο που εισαι. Τι νομιζες πως ειναι η φωτιση; Αυτο ακριβως, το "γνωθι σαυτον".

    Πατερ Νικολα εισαι δυνατος στον λογο και με χαροποιει αυτο, δεν συνηθιζεται για κληρικο. Το να καταφερεσαι ομως εναντιον ανθρωπων και οχι των ιδεων που μεταφερουν ειναι φθηνο, αναξιο για πνευματικους ανθρωπους. Επισης δειχνει αδυναμια να του αντιπαρατεθεις με επιχειρηματα. Παρακαπτω λοιπον ολους τους χαρακτηρισμους σου εναντιον του (και σου κανω χαρη με αυτο), και παω παρακατω.

    Εγω γνωριζω, ειμαι σχεδον σιγουρος ομως πως εσυ δεν γνωριζεις. Αφου αναφερεσαι σε αυτον, θα ηθελα να μας απαντησεις. Ποιος και τι ειναι ο σατανας ή διαβολος και ποιος ο σκοπος του. Εαν δεν ξερεις λοιπον, δεν ειναι παραδοξο να μας φοβιζεις με κατι που δεν κατανοεις, παπαγαλιζοντας οσα προπαγανδιζει η εκκλησια μας, ενας θεσμος που ειναι πιο καθεστως και δυναστης του λαου και απο την πολιτικη τυραννια που υφισταμεθα; Πώς το ανεχεσαι αυτο, ως ενας ανθρωπος που παλευεις για το καλο του λαου; Και το λεω αυτο γνωριζοντας πως διακατεχεσαι απο ευγενη κινητρα για το καλο των ανθρωπων.
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Να διαβαλλει το αρσενικο με το θηλυκο". Σοβαρα τωρα; Τοσο χαμηλα διδαγματα προσφερει η θεολογια; Τοσο "απολιθωμα"; Δηλαδη να διαβαλλει το γιανγκ με το γιν; Την καλη αρσενικη αρχη με την κακη θηλυκη; Αυτα λες στην μητερα σου οταν την συναντας; Μην με αγκαλιαζεις για να μην με μολυνεις με την κακια σου; Εγω προφανως εχω πλεονασμα θηλυκης αρχης διοτι δηλωνω στοχαστης. Αυτο ειναι χαρακτηριστικο της θηλυκης αρχης. Αυτη καθεται και ακουει, ωστε να μαθαινει. Ειμαι κακος; Οχι φυσικα. Το οτι στην λεω τωρα ειναι αρσενικο χαρακτηριστικο, αρα πρεπει να σε βρισκει συμφωνο. Το οτι δεν ειμαι προκλητικος (ωω ποσο θα μπορουσα να γινω) ειναι χαρακτηριστικο της θηλυκης αρχης που αποστρεφεσαι.

    Η νυχτα ειναι και αυτη του διαβολου; Τα χημικα στοιχεια που εχουν πολικοτητα θηλυκη να μην τα συναναστρεφομαστε; Να τα αποκλεισουμε; Εαν τα αποκλειαμε θα πεθαιναμε εντος ολιγων λεπτων, διοτι χωρις αυτα δεν θα ειχαμε οχι μονο ουτε νερο αλλα ουτε καν αερα να αναπνευσουμε. Αλλα τα ατιμα τα μπερδεμενα αρσενικοθηλυκα μορια τα χρειαζομαστε ε;

    Καπου ειχε πει ο Κρισναμουρτι κατι τετοιο. "Οπου συναντω ανθρωπους του θεου με ρωτανε μετα οταν μενουμε μονοι μας για το σεξ. Και οταν συναντω ιεροδουλες, με ρωτανε για την ψυχη". Η πραγματικη ελληνικη θρησκευτικη αντιληψη επαγγελεται τον δυισμο. Και πνευμα, και υλη. Προφανως ο χριστιανισμος οταν ξεπατικωνε προηγουμενες θρησκευτικες προσεγγισεις, ξεπατικωσε μονο το κομματι που τον συνεφερε, ωστε να εκμεταλλευεται τον λαο. Αλλα εσυ ως Νικολαος, εχεις χρεος να νικησεις για τον λαο, και οχι τους δεσποταδες του θρησκευτικου καθεστωτος. Πώς θα αντεξεις σε αυτη την "γνωστικη δυσαρμονια"(cognitive dissonance) ειλικρινα δεν ξερω. Ο ευκολος τροπος θα ηταν να πεις πως με "εστειλε ο διαβολος".


    Αθανατοι ειχαν υπαρχει. Οι μαγισσες στον μεσαιωνα ειχαν επιτυχει να χτισουν αιθερικα σωματα και να επιστρεφουν σε μελλοντικα υλικα σωματα. Δεν συμφωνω με αυτο, αλλα εχει συμβει. Υπηρχαν επισης ανθρωποι που εζησαν πλεον των 500 χρονων. Για 500 χρονια το ξερω διοτι αποδεχομαι την πηγη, νομιζω πως τα ιερα βιβια της εκκλησιας αναφερουν μεχρι και 900 χρονια ζωης στα προσωπα που εξιστορουν, αλλα γι αυτες τις αναφορες δεν ειμαι σιγουρος. Η διατροφη που θα μας δωσει παραπανω χρονια ζωης ειναι η ηλιακη. Και ο καλυτερος τροπος δεν ειναι μεσω τριτων πχ φυτα, αλλα απευθειας. Για να συμβει ομως αυτο καποιος πρεπει να επιτυχει διαλογισμο. Ο υπνος ειναι κατι αντιστοιχο, μας ζωογονει διοτι η ψυχη φευγει για λιγο απο το σωμα και επιστρεφει αναζωογονημενη. Ο μαγκας που θα το καταφερει να το κανει συνειδητα (χιλιαδες περιπτωσεις εδω), θα αναζωογονει το σωμα. Μια φορα που καπως, κατι ειχα κανει, μετα απο 10-15 λεπτα διαλογισμου, ενιωσα πως ξεκουραστηκα οσο με δυο ημερων υπνο. Αρα σιγουρα γινεται. Εχεις δικιο, αυτο δεν εχει καμια σχεση με αθανασια, αλλα και εμεις δεν συζηταμε γι αυτο. Συζηταμε για το πως θα καταφερουμε να βρουμε την φωτιση πριν πεθανουμε. Ο δρομος του μοναχου ειναι ενας τροπος απο τους τεσσερις, οντως, αλλα μακραν ο συντομοτερος δρομος ειναι ο δρομος του ευφυους ανθρωπου και ειναι ο "Τεταρτος δρομος". Καθε ανθρωπος ειναι ελευθερος ομως να επιλεξει

    Λυκαστρε, ο Σαουλ ειναι ο πρωτος διδαξας του φοβου, εννοια που αιχμαλωτιζει τους ανθρωπους και τους στερει το δικαιωμα της ελευθεριας και της επιστροφης στον θεο-πηγη. Αυτο ειναι σαφες. Αλλωστε το ονομα που πηρε μετα ηταν Παυλος που σημαινει μικρος. Παντα μικρος ηταν, τιποτα περισσοτερο απο ενα πραιτωριανο μπουλντογκ, ενα κομματοσκυλο της παραταξης του. Βαρια δεν ειναι τα λογια, αλλα το εργο του. Η ρηση δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο μια ατακα ανευ νοηματος, ενα γαβγισμα για να φοβησει ολους οσοι εβλεπαν στον Υμεναιο(σημερα το ακουσα πρωτη φορα το ονομα του) και Αλεξανδρο, θετικα προτυπα για τη ζωη τους, ωστε να επιστρεψουν στο σκοταδισμο του φοβου που επαγγελοταν.
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Ο Γκουρτζιεφ πιστευε πως ο πολεμος ηταν μια ηλιθιοτητα των ανθρωπων, αλλα θεωρουσε πολυ δυσκολο να αποφευχθει διοτι υπηρχαν πλανητικες επιδρασεις που ο κοιμισμενος ανθρωπος δεν μπορουσε να αντιληφθει. Ολες οι μυστικες σχολες/στοες που αναφερεις πιθανον να εχουν παρομοια στοιχεια με την εργασια που προτεινεις. Η διαφορα του Γκουρτζιεφ ηταν πως τις ειχε "μαζεψει" και γνωρισει ολες, και οχι μονο μια. Απο την δυση μεχρι την ανατολη και τα αποκρυφα μοναστηρια του Θιβετ.
      Ποτέ δεν επελεξε στρατοπεδο.

      Για την ακριβεια θεωρουσε τον πολεμο τον νουμερο ενα τροπο με τον οποιο θα διασφαλιζοταν πως οι ανθρωποι δεν θα ξυπνουσαν.
      Ελευθερος Στοχαστης

      Διαγραφή
  24. Παιδι μου, τι ειναι αυτο που σε κανει να πιστευεις οτι "γνωριζεις" και επαιρεσαι τοσο πολυ; Με τοσο ψηλα το Εγω σου πως θα φτασεις στη φωτιση;
    Εγω ναι δεν γνωριζω τιποτα τοσο απολυτα, εχω ακομα αγνοια. Ξερω μονο οτι υπαρχει ο Θεος και το νιωθω μεσα μου και γυρω μου. Εσυ να μην αγαπας την εκλησσια, ασε την να σε αγαπαει αυτη. Βλεπετε μονο τα κακα και αμαρτωλα της εκλησσιας μας γιατι μενετε μονο στην ανθρωπινη πλευρα της ξεχνατε την θεϊκη.Και καλα κανετε ειναι πολυ ανθρωπινο. Αφηστε τις αναλυσεις και νιωστε τον Χριστο μεσα σας, αν δεν θελετε να τον πειτε Χριστο, να τον πειτε οπως σας αρεσει. Απολλων , Δια, Ερμη, Αθηνα, Γιωργο, Νικο, Πηνελοπη. Ο Διαβολος ειναι παιδι του Θεου , αγαπημενο μου παιδι. Ειναι το αλλο προσωπο του.
    Νικολαος Σιαφακας
    Ιερεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Φοβούμενη μήπως γίνει καμμιά παρανόηση θέλω να πω οτι το δίπολο καλό - κακό αφορά μόνο τις σφαίρες Δημιουργίας. Ο Θεός δεν είναι καλός - κακός, ο Θεός είναι Αγαθός. Είναι το Αγαθόν.
      Να μην συγχέουμε το Αγαθό με το καλό πόσο μάλλον με το δίπολο των αντιθέτων καλό - κακό.
      Η Αρχαία Ελληνική λέξη "Ἀγαθόν" αφορά ένα σύνολο εννοιών στο οποίο συγκαταλέγονται όλες οι ηθικές, διανοητικές και πνευματικές αρετές των ανθρώπων.

      Θα πρέπει να θεωρείται ως μία απόλυτη κατάσταση, με ύπαρξη ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από χρόνο, χώρο ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή.

      Με τον όρο «Αγαθό» μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο η Υπέρτατη Θεότητα, το Ενοποιημένο Ον, η Μονάδα.

      Πρέπει συνεπώς να δεχθούμε την ύπαρξη ενός άλλου Ιδανικού, Ιδεατού Κόσμου, ανεξάρτητου από τον δικό μας, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα Αιώνια και Τέλεια Αρχέτυπα των Ιδεών της Αρετής, του Δικαίου, του Ήθους, της Ευγένειας, της Αλήθειας. Αυτός είναι ο Κόσμος του Ἀγαθού.

      Οποιαδήποτε από τις παραπάνω Αρχετυπικές καταστάσεις εμφανίζεται στον κόσμο της μορφής (στον κόσμο μας), θεωρείται απλά ως ένας αντικατοπτρισμός του πραγματικού και οφείλει την ατελή του ύπαρξη, σε μια υποτυπώδη σχέση που έχει με εκείνη την Πλήρη και Τέλεια κατάσταση, Εκείνου του άλλου Κόσμου, στον οποίο ενσωματώνεται το Αγαθόν.

      Στα Ερμητικά Κείμενα το Αγαθόν καθορίζεται ως εξής:

      ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ, ΛΟΓΟΣ ΣΤ'
      §3. Σχετικά με τον άνθρωπο το Αγαθό καθορίζεται σε σύγκριση με το κακό. …Και το αγαθό εδώ κάτω είναι ένα ελάχιστο μόριο του κακού. Και είναι αδύνατον εδώ κάτω το Αγαθό να είναι απαλλαγμένο της κακίας. Εδώ κάτω το Αγαθό γεμίζει με κακία. Και αφού γεμίζει με κακία δεν μπορεί να είναι αγαθό. Και αφού δεν μένει πια αγαθό γίνεται κακό.

      Κατά συνέπεια το Αγαθό βρίσκεται στο Θεό ή αυτός ο ίδιος ο Θεός είναι Αγαθό. Ως εκ τούτου Ασκληπιέ, μόνο το όνομα του Αγαθού υπάρχει στον άνθρωπο· το έργο του δεν υπάρχει πουθενά. Και δεν υπάρχει, επειδή είναι αδύνατον να χωρέσει σε υλικό σώμα που το περισφίγγει από παντού η κακία και ο πόνος και τα βάσανα και η οργή και οι απάτες και οι ανόητες φαντασιώσεις. Και το πιο κακό απ’ όλα, Ασκληπιέ, είναι ότι το καθένα από όσα αναφέραμε πιο πάνω, εδώ κάτω, θεωρούνται ως το μέγιστο αγαθό, ενώ είναι αναπόφευκτο κακό. …§6 Κατά συνέπεια, εκείνοι που αγνοούν, και δεν πορεύονται στο δρόμο της ευσέβειας, τολμούν να λένε ότι ωραίο και αγαθό είναι ο άνθρωπος. Ούτε στο όνειρό τους δεν έχουν δει τι είναι το αγαθό. Και λένε αγαθό, κάθε τι κακό».
      Δίνει και ο Πλάτων τον όρο του Αγαθού:

      ΠΛΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ (στίχοι: 508d- 509)
      «Αυτό λοιπόν που παρέχει την αλήθεια στα γιγνωσκόμενα και δίνει στον γνώστη τη δύναμη της γνώσης, αυτό πρέπει να πεις ότι είναι η ιδέα του Αγαθού, και πρέπει να αντιληφθείς (την ιδέα του Αγαθού) ως την αιτία της Γνώσης ( Της Πνευματικής άυλης Γνώσης) και την αιτία της Αληθείας στο βαθμό που αυτή γίνεται γνωστή.

      Παρ' όλα αυτά, όσο και να είναι και τα δύο αυτά (και η Γνώση και η Αλήθεια) καλά, καλά θα κάνεις να θεωρείς το Αγαθόν διαφορετικό (από αυτά τα δύο) και ακόμη καλύτερο. Όπως και στο προηγούμενο παράδειγμά μας, είναι ορθό να θεωρείς το φως και την όραση ηλιοειδή, αλλά όχι ήλιο.

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
    3. Ας γραφεις και την πηγη που κοπιαρεις οτι μας λες για δικο σου κοκκινοσκουφιτσα!

      http://paranoikos.rssing.com/chan-41331790/latest.php

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ ανώνυμε, οι πηγές μου είναι μερικές φορές "αιρετικές". Και μερικές φορές πολύ αιρετικές. Κάνω αυστηρές επιλογές με κριτήριο την διαίσθηση και την καθαρή καρδιά. Φοβούμενη λοιπόν μήπως μείνουμε πάλι στην πηγή και όχι στην ουσία απέφυγα εσκεμμένα να βάλω το λινκ.
      Ορίστε ανώνυμε, ας γίνει όπως το θέλεις.
      http://antexeistinalitheia.gr/qq-3/

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
  25. Αγαπητέ μου Στοχαστή, ένα τελευταίο μόνον θα πω.
    Εδώ είμαι φιλοξενούμενη. Η τοποθέτηση του οικοδεσπότη μας Λύκιου ήταν σαφής:
    "Ένας φιλόσοφος ίσως να έλεγε ότι η συζήτηση αυτή, αποτελεί χάσιμο πολύτιμου φιλοσοφικού χρόνου!
    Θα την έκανε μόνο από αγάπη για τον αδαή, αλλά και τον διαβολέα της φιλοσοφικής διαστροφής."
    Επίσης η γενική σύσταση του είναι "Τους κανόνες τους ξέρετε, μιλάμε με αγάπη μεταξύ μας."

    Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες λοιπόν ζήτησα συγνώμη. Γιατί όπως πολύ καλά ξέρουμε "σε τοποθετήσεις εκτός θεϊκής θέασης ποτέ δεν απαντάμε!!!! " . Παραβίασα δοκιμαστικά και για πολλοστή φορά τον κανόνα. Όφειλα να ζητήσω συγνώμη γιατί όχι μόνο ξεπέρασα αυτό το όριο αλλά και έγινα επιθετική. Ακούς εκεί να πω "μας κουνάς την ουρά του όφεως" χαχαα και μάλιστα το -ως με όμικρον!!

    Κλείνω με κάτι από Μπρέχτ

    Λες: πολύν καιρό αγωνίστηκες, δε μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς.
    Άκου λοιπόν: είτε φταις, είτε όχι, σαν δεν μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις.
    Λες: πολύν καιρό ήλπιζες, δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις.
    Ήλπιζες τι; Πώς ο αγώνας θα ’ν’ εύκολος;
    Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες.

    Είναι τέτοια που αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο, δεν έχουμε ελπίδα.
    Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει, θα χαθούμε.
    Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε.
    Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του
    οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση.
    Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.

    Απόσπασμα από το βιβλίο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πέντε Δυσκολίες για να Γράψει Κανείς την Αλήθεια, εκδ. Στοχαστής.

    Κοκκινοσκουφίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πατερ Νικολα, συζητηση κανουμε. Ο διαλογος σημαινει πως θα με επηρεασεις και θα σε επηρεασω. Το τελευταιο ειλικρινες σου σχολιο μου αρεσε, με επηρεασε και με το πνευμα του ταυτιζομαι, το αποδεχομαι. Οπως σιγουρα κατανοεις και εσυ πως εδω συνομιλεις με φιλοσοφους. Επομενως οι νουθετησεις μεσω φοβου δεν περνανε. Με αγαπη κατι γινεται

    Οπως ειχε πει και ενας Αθηναιος φιλοσοφος στον Αλεξανδρο οταν τον απειλησε πως θα τον κρεμασει λογω ασεβειας: "Με αυτα να φοβεριζεις τον κοσμακη, εμενα μου ειναι αδιαφορο αν θα σαπισω πανω ή κατω απο το χωμα". Βεβαια μην νομιζετε πως ο φιλοσοφος δεν γνωριζε πως τον ειχε στο χερι. Θα ηταν πολιτικη αυτοκτονια αν τον εκτελουσε και οι Μακεδονες ειχαν απολυτη αναγκη την συναινεση των Αθηναιων. Αλλα και παλι εαν υπηρχε ζητημα να προδωσει τον εαυτο του ή να πεθανει, ο σοφος θα επελεγε το δευτερο.

    Δεν ισχυριζομαι πως "γνωριζω" τα παντα. Γνωριζω ομως πολυ περισσοτερα απο τους περισσοτερους. Πρωτον επειδη διαβαζω τους παντες, δευτερον επειδη φιλοσοφω και απο μονος μου οποτε μπορω να κρινω τους "παντες" που διαβαζω, και τριτον διοτι εχω ιδια αποψη και επαληθευσει τα περισσοτερα. Εχω πειραματιστει ας πουμε με το αστρικο πεδιο. Οποτε αν μου πει καποιος πως δεν υπαρχει, προφανως δεν μπορω να του το αποδειξω στην πραξη πως ο ισχυρισμος του ειναι αναληθης, ομως ο ιδιος το γνωριζω, διοτι παλιοτερα εκοβα βολτες εκει και εβλεπα πραγματα που δεν θα επρεπε να μπορουσα να βλεπω εαν δεν υπηρχε. Δεν το λεω ομως για να "επαιρομαι" εγω, αλλα για να καταδειξω το λαθος στους ισχυρισμους τριτων, ειδικοτερα οταν συμβουλευουν αλλους σε ζητηματα που δεν κατεχουν. Αλλωστε εχω χρονια να βγω στο αστρικο, ο Λυκιος σιγουρα εχει πολυ μεγαλυτερη επαφη απο μενα.

    Για την εκκλησια ευχαριστως να το συζητησουμε, ειδικα για την θεικη αποψη που δεν της αναγνωριζουμε. Δεν το λεω ειρωνικα, αναγνωριζω πως διαθετει δυναμεις που πιθανον να απεκτησε απο την πιστη που της κατεθετε τοσο πολυς κοσμος επι πολλα χρονια, και ως εκ τουτου κατεχει "ιερουργικες" δυναμεις που λεει και ο Αλκιρεας. Ομως το προβλημα της εκκλησιας εντοπιζεται εξισου οπως και στην πολιτικη. Προκειται για κλειστο κλαμπ. Αρα καθεστως. Ενα ΣΑΔ θα εβρισκε εξισου εφαρμογη.

    Για το "εγω" μπορουμε να το τεσταρουμε. Τυγχαινει να γνωριζω ακριβως ποσο ειναι, υπαρχει αλλα ειναι πολυ μικρο, και το αναλυω μεχρι τελικης πτωσης, ωστε να το εξαλειψω αν χρειαστει προκειμενου να αναδυθει η ουσια. Υπαρχει ψυχολογικο τεστ που μπορουμε να το κανουμε, αν η παρεα θελει να δοκιμασει.

    Ο κανονας "μιλαμε με αγαπη" δεν ειναι δοκιμος σε ελευθερους διαλογους, ομως ειναι απολυτα κατανοητος. Εγω θεωρω πως δειχνω πολυ περισσοτερη αγαπη οταν δειχνω σε καποιον πως σε καποιο θεμα, δεν το γνωριζει καλως. Θα ηθελα πολυ να μου το κανουν, γιατι αυτο σημαινει πως μετα θα γνωριζω κατι παραπανω. Ο διαχειριστης τον αναφερει για τον ιδιο λογο που λεει μια νηπιαγωγος στα νηπια "Δεν τσακωνομαστε μεταξυ μας". Για να μην τα κυνηγαει μετα, για να μην βγαλουν κανα ματι, για να μην πληγωθουν και χτυπησουν. Αυτο ομως δεν σημαινει πως δεν πρεπει να επιμενεις σε οσα θεωρεις σωστα. Την "θεικη θεαση" δεν την αντιλαμβανομαι σαν εννοια, ειναι πολυ υποκειμενικη. Γιατι δεν απανταμε δηλαδη; Δεν το βλεπω αυτο.

    Η συγνωμη ηταν αχρειαστη και δεν θα επρεπε να την ζητησεις. "Μη επι παντι λυπου". Μην λυπασαι για το καθε τι (δελφικο παραγγελμα). Εμενα μου αρεσαν οι σκεψεις του Τσακαλια ή οποιος αλλος τις εγραψε. Εδειχναν μια ικανοτητα σκεψης. Και πιστευω εχω αφησει πολλες να αιωρουνται
    Σωστος ο Μπρεχτ
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παιδι μου Στοχαστη, φαινεται οτι το "εν ειδα οτι ουδεν ειδα" δεν σου λεει και πολλα , μητε ομως και η λεξη "ταπεινοφροσυνη" θα σου λεει.
    Κρατα λοιπον και μια πιθανοτητα, μηπως και κανεις μερικα λαθακια ειδικα για την ποιοτητα μερικων ιερεων που φαινεται δεν θα χεις γνωρισει.
    Παιδια μου, δεν θελω να σας πεισω να πιστεψετε κατι με το μυαλο σας, αλλα με την καρδια σας. Το μυαλο εχει ορια και γω ειμαι πολυ χαζος για τα δικα σας φιλοσοφικα μυαλα. Δεν θα καταφερω να σας πεισω με την λογικη σας οτι και να πω. Θα με νικησει το εξυπνοτερο μυαλο σας, αλλα θα ηθελα να πειστει η καρδουλα σας που ειναι ανεξαρτητη ευτυχως απ το μυαλο σας.
    Σας αγαπω ολους σας πολυ και δε θελω να θυμοσετε για αυτα που σας ειπα. Νοιωστε με τα φτερα της ψυχης σας και πεταξτε πανω απο τη φυλακη του μυαλου σας Εκει θα συναντησετε τον αληθινο Χριστουλη μεσα σας.
    Νικολαος Σιαφακας
    Ιερεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νομίζω ότι το επόμενο θέμα που ξεκίνησε να αναλύεται έχει να κάνει με την πνευματικότητα και το ρόλο των θρησκειών. Ας ορίσουμε λοιπόν καταρχάς τί είναι πνευματικότητα και μετέπειτα να δούμε τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν οι θρησκείες (όλες τις θρησκείες-όχι μόνο τον Χριστιανισμό) στην εξέλιξη των ανθρώπων. Εδώ θα βοηθήσει και ο ιερέας Νικόλαος!
    Μια παλιά φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Λύκαστρε, με ρωτάς ποια από τα δύο θρησκεία ή φιλοσοφία έχουν συναίσθημα. Αν και ο Λύκιος έδωσε κάποιο στίγμα, εγώ θα πρόσθετα κάτι πολύ απλό. Ο φιλόσοφος ακολουθεί τα βήματα της επιστήμης και της λογικής ενώ ο φιλόθεος-θρησκευόμενος ακολουθεί τα βήματα της καρδιάς του.
      Η Φιλοσοφία ως έκφραση έχει την αυτογνωσία και λειτουργεί μέσω της επιστήμης, της ανάλυσης με επιχειρήματα αλλά ελεύθερα χωρίς δεσμεύσεις, ενώ η θρησκεία έχει ως στόχο την γνώση γύρω από την ουσία του Θεού και το νόημα της ζωής του ανθρώπου, η οποία λειτουργεί με εικόνες και σύμβολα.
      Η απάντηση μου επιδέχεται περαιτέρω ανάλυση αλλά λόγω έλλειψης χρόνου επιφυλάσσομαι.....
      Μια παλιά φίλη

      Διαγραφή
  29. Ναι, φυσικα και κανω λαθη, "ουδεις ασφαλτος". Για παραδειγμα η ρηση του Αλεξανδρου δεν ηταν προς Αθηναιο φιλοσοφο, αλλα προς τον Αναξαρχο απο τα Αβδηρα Θρακης. Το τσεκαρε ομως κανεις;

    Η θρησκεια μας οντως δουλευει στο συναισθημα.Οι γιογκι δουλευουν στον νου, ειναι γρηγοροτερος ο δρομος. Ο Τεταρτος δρομος δουλευει και στα τρια (σωμα,συναισθημα,νου) ταυτοχρονα.

    Ομολογω πως στο συναισθημα υπολειπομαι του πατερ Νικολα. Πώς θα μπορουσες ομως να με βοηθησεις σε αυτο; Φανταζομαι μεσω του λογου σου στον οποιο εισαι δυνατος και ας μην το παραδεχεσαι.

    Η ταπεινοφροσυνη δειχνει επισης ελλειψη θαρρους, πηγαζει απο μια ανασφαλεια, οταν γνωριζουμε πως υπολειπομαστε σε κατι. Η υπερβολη ειναι το θρασσος. Η μεσοτητα το θαρρος, να εχουμε το θαρρος της γνωμης μας.
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητέ Ε.Σ. μάλλον συγχέεις την ταπεινότητα με την δειλία. Ο ταπεινός (ή ταπεινόφρων) δεν είναι ανασφαλής επειδή υπολείπεται σε κάτι, αλλά είναι αυτός που παρότι έχει γνώσεις, ικανότητες, χαρίσματα, δεν έχει την ανάγκη να επιδεικνύεται για αυτά. Δεν κομπάζει για τις δυνατότητές του, διοτι δεν έχει ανάγκη να τροφοδοτήσει το νοσηρό του εγωισμό, με την επιβεβαίωση και την αποδοχή από τους άλλους! Έχει πλήρη αυτεπίγνωση.
    Είναι τόσο εξελιγμένος μέσα του, που δεν επιδεικνύεται ακόμη κι όταν προκαλείται σε ανταγωνισμό για το "ποιός ο είναι καλύτερος", προκειμένου να τροφοδοτηθούν τα νοσηρά "εγώ" των άλλων. Προτιμά να υποτιμηθεί στα μάτια των ματαιόδοξων φίλων του, παρά να "καταξιωθεί" μέσα σε μια ματαιόδοξη λογική, ακριβώς επειδή δεν την αποδέχεται.
    Έχει το θάρρος της γνώμης του και την εκφράζει ανεμπόδιστα, άλλα δεν αποσκοπεί στο να μηδενίσει τον άλλον, προκειμένου να καταξιωθεί αυτός.
    Ο ταπεινόφρων είναι εξελιγμένος και έχει κυριαρχήσει στο μικρό του "εγώ ".
    Συνεπώς δεν ανήκει στον άξονα δειλίας-θάρρους-θράσσους, αλλά πρόκειται για μια αρετή.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο ιερέας Νικόλαος, με τον τρόπο που μας μιλά μας δείχνει την ταπεινότητα στην πράξη. Λέγοντας ότι έχει άγνοια και ότι είναι "χαζός", μας αφήνει μόνους στην τρικυμία της ματαιοδοξίας, τοποθετώντας εξ αρχής τον εαυτό του εκτός της ανταγωνιστικής λογικής μας, όχι γιατί πραγματικά αδυνατεί, αλλά γιατί απορρίπτει αυτό τον εγωπαθή δρόμο. Αντιθέτως μας δείχνει τον δρόμο της συναισθηματικής αυτεπίγνωσης και αυτό είναι κάτι που θέλει να μας το προσφέρει και είναι έξω από την στοχαστική πρακτική. Μας δείχνει και έναν άλλο δρόμο!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητή Παλιά Φίλη, οι θρησκείες επιτελούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματικότητα του ανθρώπου.
    Διευκρινίζω όμως ότι οι θρησκείες δημιουργήθηκαν και ανταποκρίνονται στην βασική ανάγκη του ανθρώπου, αν απαντήσει στις υπερβατικές ανησυχίες του. Με έναν απλοϊκό και δογματικό τρόπο, απαντούν σε βασικά ερωτήματα που διακατέχουν κάθε ανθρώπινη διάνοια, σχετικά με την Δημιουργία, τον Θεό και την θέση του Ανθρώπου μέσα στην Φύση, αλλά και την σχέση του με τον Θεό.
    Οι θρησκείες όμως επιτελούν και άλλους χρήσιμους ρόλους για την κοινωνία. Θεσμοθετούν νόμους και κανόνες για μια αρμονική και επωφελή συνύπαρξη των ανθρώπων, μέσα σε μια κοινωνία.
    Οι θρησκείες όμως δεν δημιουργήθηκαν από του Θεό (ή τους θεούς), αλλά από τους ανθρώπους για τον Άνθρωπο (ανθρωπότητα).
    Αυτοί που έφτιαξαν τις θρησκείες βεβαίως, δεν ήταν τυχαίοι, αλλά κάποιοι πολύ εξελιγμένοι μύστες υψηλών γνώσεων της φιλοσοφίας και της θεογνωσίας. Κάπου αυτή η καταγωγή τους, συνδέεται με τους "μικρούς θεούς", δηλαδή με οντότητες που επέδρασαν καταλυτικά στην δημιουργία μας και την ύπαρξή μας.
    Αν και οι θρησκείες απευθύνονται στις ευρείες μάζες των λαών, που η καθημερινή τους ενασχόληση με τον βιοπορισμό δεν τους επιτρέπει ιδιαίτερη διατριβή με το Επέκεινα και την φιλοσοφία, εκείνοι που έχουν την δυνατότητα να φιλοσοφούν, να στοχάζονται και να αναζητούν την Αλήθεια, βρίσκουν σε άλλα πεδία την πνευματική τους στέγη.
    Συνεπώς οι θρησκείες είναι σε θέση να ικανοποιούν την πνευματική ανησυχία μιας μεγάλης μερίδας των ανθρώπων, αλλά όχι όσων μπορούν να ξεπερνούν την απλοϊκότητα και τον δογματισμό τους, αναζητώντας μια πιο ελεύθερη προσέγγιση στην Αλήθεια.
    Διευκρινίζω ότι δεν εξέτασα την κοσμική-πολιτική επίδραση των θρησκειών, αλλά τοποθετήθηκα στο ερώτημα για την πνευματικότητα που μας προσφέρει η θρησκευτική στέγη.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κυριε διαχειριστη εδω και καιρο διακρινω καποιους που εχουν γνησιο και πηγαιο δικο τους λογο, και καποιους που κανουν συλλογη κειμενων απο σχολια αλλων στο internet και να εμφανιζουν για δικα τους.
    Ρωτω
    ποσο φιλοσοφικο ειναι να μην εχεις δικο σου λογο και να χρειαζεται να κανεις κοπτοραπτικη απο τις σκεψεις αλλων ανθρωπων, για να φαινεται οτι στοχαζεσαι μονος σου;
    Κυριε διαχειριστη, αν καθησετε να γκουγκλαρετε καποια σχολια ορισμενων θα δειτε οτι υπαρχουν αυτουσια σε σχολια ή κειμενα αλλων ανθρωπων που φυσικα δεν ειναι δικατους. Αυτο αποδεικνυεται απο την διαφορα του λογου και του υφους που διαπιστωνει κανεις οταν διαβαζει τα σχολια αυτων που αντιγραφουν.
    Ρωτω
    ποσο φιλοσοφουν αυτοι που κλεβουν σκεψεις και ιδεες αλλων για να δημιουργησουν συζητησεις που ουτε και οι ιδιοι δεν πολυπιστευουν;
    Εγω το λεω υποκρισια που δεν στρεφεται βεβαιως σε εσας κυριε διαχειριστα, ουτε στο περιφημο ιστολογιο σας, αλλα στρεφεται εναντιον του εαυτου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Για την ταπεινοφροσυνη δεν θα συμπλευσω μαζι σου Λυκιε, οπως σε ολα τα υπολοιπα. Δεν την βλεπω σαν αρετη. Ανατρεχοντας στον Αριστοτελη και στις 12 ηθικες αρετες του, θεωρω πως μαλλον το τριπτυχο ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΣ(ελλειψη)-ΑΙΔΩΣ-ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΙΑ(υπερβολη) ειναι αυτο στο οποιο αναφερεται η εννοια της ταπεινοφροσυνης.

    ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΣ=ισχυρος θαυμασμος, σφοδρη εκπληξη και εντυπωσιασμος
    ΑΙΔΩΣ= σεβασμος, συστολη, ντροπη
    ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΙΑ=ελλειψη αισχυνης, ξεδιαντροπια

    Η εννοια της ΑΙΔΟΥΣ ειναι αρκετα διαφορετικη της ταπεινοφροσυνης. Γιατι να εχουμε ταπεινο φρονημα ντε και καλα; Δεν το βλεπω

    Επειδη μια ζωη υπηρξα απιστευτα ταπεινοφρων, μπορω να πω το εξης. Στην ταπεινοφροσυνη κρυβεται και μια δουλικη σταση που πηγαζει απο την μη διεκδικηση οσων δικαιουται το ατομο. Η κοινωνια και η εκκλησια φυσικα και το απαιτουν αυτο (με αγαπη παντα) διοτι δεν θελουν οι ανθρωποι να εχουν ελευθερο φρονημα. Διοτι αν το ειχαν δεν θα ηταν τοσο ευκολα ελεγχομενοι. Η ψυχολογια ειναι σαφης σε αυτο. Διαβαστε το κειμενο και θα το δειτε
    http://enallaktikidrasi.com/2015/09/viwmata-sterisis-kai-syndromo-kalou-paidiou/
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητέ Ε.Σ., νομίζω ότι περιέγραψα ικανοποιητικά τι σημαίνει ταπεινοφροσύνη. Ούτε κι εγώ συνέδεσα τις έννοιες της Ταπεινοφροσύνης με την Αιδώ! Καμία απολύτως σχέση. Συνεχίζεις να συγχέεις διαφορετικές έννοιες. Νομίζεις ότι ήσουν ταπεινόφρων "μιά ζωή". Στην πραγματικότητα ήσουν κάτι άλλο. Την ταπεινοφροσύνη ίσως δεν την έχεις γνωρίσει ακόμα, διότι έχεις αρκετό δρόμο μπροστά σου.
    Αν εσύ δεν βλέπεις κανένα λόγο να είσαι ταπεινόφρων, παρότι εξήγησα ακριβώς τι σημαίνει αυτό, τότε είναι δικαίωμα και επιλογή σου.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρω πως ημουν επακριβως ταπεινοφρων, ο ορισμος ο ιδιος.Η αντιληψη μου πλεον ειναι διαφορετικη, και απαιτει την υπαρξη οριων. Αλλα ας αφησουμε εμενα, δεν εχω σημασια.

      Η συζητηση ειναι σε επιπεδο ιδεων και οχι προσωπων. Το ερωτημα που τιθεται ειναι: Ειναι η ταπεινοφροσυνη αρετη; Προφανως ο καθενας μπορει να εχει την αποψη του

      Ελευθερος Στοχαστης

      Διαγραφή
  36. Ανώνυμε σχολιαστή, έχω επίγνωση για όσα αναφέρεις. Όπως είπες όμως κι εσύ, ούτε με αφορά, ούτε με επηρεάζει. Αυτό αφορά τους ίδιους και μόνον. Δέχομαι όμως ότι κάποιος που δεν έχει μεγάλη άνεση στον λόγο και την έκφραση, μπορεί να μεταφέρει αποσπάσματα στα σχόλιά του, με την προϋπόθεση ότι αυτά εκφράζουν απόλυτα και τις δικές του ιδέες.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η αλήθεια είναι ότι την έννοια ταπεινοφροσύνη την συναντάμε στις εκκλησιαστικές γραφές και οχι στην φιλοσοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "Ελευθερε" Στοχαστη, αφου δεν σε αρεσει η εκκλησια, παρε δειγματα γραφης απο τους αρχαιους φιλοσοφους για την ταπεινοτητα:

    Τα τοι μέγιστα πολλάκις θεός ταπείν’ έθηκε (Και τα πάρα πολύ μεγάλα πολλές φορές ο Θεός τα κανόνισε να ταπεινώνονται)
    Εκτιμώντας και επαινώντας την υπεροχή των άλλων, την κάνουμε δικό μας κτήμα Αριστοτέλης
    Έσο απλός και ταπεινόφρων εις την συμπεριφοράν. Παράμενε αδιάφορος δι’ ο,τιδήποτε βρίσκεται μεταξύ της αρετής και της κακίας. Αγάπα τον πλησίον σου και τον Θεόν σέβου Μάρκος Αυρήλιος
    Ταπεινά γαρ χρη τους κακώς πεπραγότας λέγειν, εις όγκον δ’ ουκ άνω βλέπειν τύχης (Αυτοί που έχουν κάνει πράξεις στη ζωή τους, πρέπει να είναι ταπεινοί, όταν θέλουν να μιλάνε, και να μην σηκώνουν βλέμματα πιο πάνω από τη δύναμη της τύχης Ευριπίδης
    Σοφούς νόμιζε… τους μέτρια μεν περί αυτών λέγοντας… και μη διαταραττομένους εν ταις του βίου μεταβολαίς, αλλά καλώς και μετρίως και τας συμφοράς και τας ευτυχίας φέρειν επισταμένους (Να θεωρείς σοφούς εκείνους που μιλάνε με μετριοφροσύνη για τον εαυτό τους και δεν ταράζονται με τα γυρίσματα της ζωής, αλλά γνωρίζουν να υποφέρουν με αξιοπρέπεια και με μέτρο και τις συμφορές και την ευτυχία Ισοκράτης, Προς Νικολέα 39
    Για να κρίνει κανείς έναν άλλον αν είναι σοφός, πρέπει αυτός να είναι σοφότερος Κικέρων
    Η μετριοφροσύνη κάθε λογικού ανθρώπου εκτιμάται από όλους. Ενώ όταν ταπεινώνεις υπερβολικά τον εαυτό σου και τον εκμηδενίζεις, γίνεσαι γελοίος στα μάτια όλων Μένανδρος
    Ο Θεός μπορεί να ταπεινώσει τον υψηλό και να υψώσει τον ταπεινό (Οράτιος)
    Όταν ευτυχείς πρέπει να είσαι μετριόφρων, ενώ όταν δυστυχείς πρέπει να είσαι φρόνιμος Περίανδρος
    Όταν είσαι μόνος σου, να είσαι μετριόφρων. Όταν πλησιάζεις τους άλλους, να είσαι ειλικρινής Πλάτωνας
    Χωρίς τις μικρές πέτρες οι μεγάλες δεν μπορούν να αρμολογηθούν. Ούτε τα αγκωνάρια να ισοζυγισθούν Πλάτωνας
    Υπάρχει μετριοφροσύνη που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο μανδύας της υπερηφάνειας Στοβαίος
    Τα μεν υψηλά ταπεινούν, τα δε ταπεινά υψούν (Ο εγωισμός ταπεινώνει, η ταπεινοφροσύνη όμως υψώνει Χίλων (Διογένης Λαέρτιος Α’)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Και συγχρονων:

    Η ταπεινοφροσύνη αποτελεί το μεγαλείο του ανθρώπου
    Ταπεινοφροσύνη είναι το στερεό θεμέλιο όλων των αρετών Κομφούκιος
    Όταν ένας παραμένει μετριόφρων, όχι όταν τον επαινούν, αλλά όταν τον κατηγορούν, αυτός είναι ο πραγματικός μετριόφρων Ζ.Π.Ρίχτερ
    Θαύμαζε περισσότερο το μεγαλείο μιας ταπεινότητας, από την ταπεινότητα ενός μεγαλείου
    Ο άνθρωπος της επιφάνειας δεν είναι άνθρωπος του βάθους και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει άνθρωπος του ύψους
    Ο ταπεινός είναι συνοδοιπόρος του Θεού
    Η ταπεινοφροσύνη δεν κρύβει μονάχα όλες τις άλλες αρετές. Κρύβει και τον εαυτό της
    Αποφεύγει τους επαίνους εκείνος που τους αξίζει
    Ας ήταν να έφθανα τόσο ψηλά, ώστε να γίνω ένα χαλάκι που οι άνθρωποι θα σκουπίζουν τα πόδια τους
    Τα μικρά ρυάκια φλυαρούν με θόρυβο, γιατί δεν έχουν βάθος. Οι μεγάλοι ποταμοί κυλάνε σιωπηλοί
    Κάθε προσθήκη στη γνώση είναι αύξηση στην ταπείνωση. “Έν οίδα ότι ουδέν οίδα” (Σωκράτης). Κάθε προσθήκη στην ταπείνωση είναι αύξηση στην αρετή. “Πας ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται” (O Κύριος)
    Γύρε αν θέλεις να υψωθείς Κωστής Παλαμάς
    Κύριε, έχω μια παράκληση: Μην αφήσεις ποτέ να αντιληφθώ κάποιες αρετές, που έτυχε να έχω Πωλ Κλωντέλ
    Η βασιλεία του Θεού έχει θύρα χαμηλή. Για να περάσεις πρέπει ή να είσαι παιδί ή να σκύψεις
    Το να νομίζεις πως είσαι ενάρετος, σημαίνει πως έπαψες να είσαι
    Όταν ένας ταπεινός άνθρωπος ξεχνά τον εαυτό του, ενώνεται με τον Θεό Leon Tolstoi(;)
    Για να γίνει ο Θεός το πάν στη ζωή σου, πρέπει εσύ να γίνεις μηδέν
    Ο αληθινός χριστιανός, που αυξάνει στην αρετή, μοιάζει σαν το στάχυ. Όσο περισσότερο ωριμάζει, τόσο βαθύτερα γέρνει το κεφάλι
    Η ταπεινοφροσύνη είναι ένα τέχνασμα της έπαρσης που προσποιείται πως υποβιβάζεται για να ανυψωθεί
    Είναι καλό να θυμόμαστε ότι ολόκληρο το σύμπαν, με μια μηδαμινή εξαίρεση, αποτελείται από άλλους John Andrew Holms
    Η ταπεινοφροσύνη είναι το καλύτερο κι ασφαλέστερο είδος ρεαλισμού που γνώρισα Βενιαμίν Φραγκλίνος
    Η ταπεινοφροσύνη είναι μια αρετή που όλοι πρεσβεύουμε αλλά κανείς δεν την εφαρμόζει Τζον Σέλντεν
    Η ταπεινοφροσύνη είναι ο βωμός, που πάνω του θέλει να κάνουμε τις θυσίες μας ο Θεός Λα Ροσφουκώ
    Για να πιεις νερό απ’ την πηγή, πρέπει πρώτα να σκύψεις.
    Η ταπεινότητα είναι η ρίζα της μεγαλοσύνης
    Ζυγώνουμε όλο και κοντύτερα στη μεγαλοσύνη, όσο πιο μεγάλοι είμαστε στην ταπεινοφροσύνη
    Η γνώση μας κάνει περήφανους, η σοφία ταπεινούς.
    Η ταπείνωση είναι η αρετή των δυνατών
    Θα γινόσουν σοφός, αν δεν νόμιζες ότι είσαι!
    Θεέ μου… κάνε με ταπεινό, αλλά ας γίνει χωρίς να το ξέρω, γιατί τότε θα υπερηφανευτώ για την ταπείνωσή μου!…
    Κύριε, μην αφήσεις ποτέ ν’ αντιληφθώ κάποιες αρετές που έτυχε να έχω Πωλ Κλωντέλ
    Η ταπεινοφροσύνη είναι η κλωστή που συγκρατεί όλα τα μαργαριτάρια της αρετής
    Προτιμώ τα λάθη που με κάνουν ταπεινό, παρά τις επιτυχίες που μου υποθάλπτουν τον εγωισμό και μου ανάβουν την έπαρση
    Προτιμώ τα ελαττώματα που με κρατούν ταπεινό Τελώνη, παρά τις αρετές που μου ανάβουν την οίηση και με καταντούν υπερόπτη Φαρισαίο
    Η αληθινή μετριοφροσύνη δεν είναι το να κατηγορείς, αλλά το να μη μιλάς καθόλου για τον εαυτό σου Σκωτ
    Ωρίμασα. Δεν πιστεύω σε καμιά υπεροχή μου Κων/νος Τσάτσος
    Υπάρχει κάτι χειρότερο από την αλαζονεία του υπερήφανου κι αυτό είναι η αλαζονεία του ταπεινού Ιάσων Ευαγγέλου
    Ακολουθήστε με, είπε ο Σοφός, και τους άφησε να περάσουν πρώτοι.

    Το εκλεψα απο εδω:
    https://el.wikiquote.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δες και εδω "Ελευθερε" Στοχαστη:

    http://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=830

    Και αυτα της εκκλησιας ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανωνυμε σε ευχαριστω για τις παραπομπες. Θα απαντησω πανω σε αυτες ακριβως, αλλη ωρα ομως. Στα συντομα ομως, και απαντωντας στο τελευταιο ερωτημα σου, η τελευταια σελιδα εχει την πλακα της. Τα μισα ρητα ειναι ειτε ασχετα ειτε δεν αναφερονται στην ταπεινοφροσυνη. Τα δε υπολοιπα εχουν το γουστο τους, δεν μπορεις να πεις. Πχ

    "Σεμνά και ταπεινά."
    Κώστας Καραμανλής, Έλληνας πρωθυπουργός,2004.

    Χαχα. Με αυτα τα ρητα δεν θα πεισεις γι αυτο που θες. Ας πουμε γιατι νομιζεις οτι τοπε αυτο στους υπουργους του το 2004 ο Καραμανλης; Διοτι ενδιαφεροταν για αρετη; Οχι φυσικα. Ηξερε πολυ καλα πως τα λιγουρια οι υπουργοι του θα φανε με 10 μασελες, οπως και εκαναν. Τουλαχιστον τους ειπε μην προκαλειτε το κοινο αισθημα μην μας παρουν με τις πετρες. Ειναι η ιδια λογικη της αποικιοκρατικης Μεγαλης Βρετανιας. Εμφανιζονταν ως gay οι Βρετανοι αποικιοκρατες ωστε να μην προκαλουν τους κατακτημενους λαους. Παραμυθι φουρναρης δηλαδη η δουλεια. Αλλου αποσκοπουσε, στο να εχει πειθηνιους τους απο κατω.

    Τα υπολοιπα θα τα μελετησω και βλεπουμε
    "Ελευθερος"?! Στοχαστης+?%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΕΛΕΥΘΕΡΕ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΔΩΣΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ "ΑΝΩΝΥΜΟ" ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΕΑ ΧΑΧΑΧΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε, θα μπορούσες να μιλήσεις χωρίς ύβρεις και να είσαι εξίσου "αποτελεσματικός".
      Τώρα όμως, πήγες για πολλά κι έχασες και τα λίγα!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  44. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μην δίνετε σημασία φίλοι μου, αγνοείτε και συνεχίζετε κανονικά...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δύσκολο και λεπτό το θέμα της καινούργιας ανάρτησης για την ταπεινοφροσύνη. Δυσδιάκριτα τα όρια της.
    Ψάχνοντας λοιπόν τα υλικά της ταπεινοφροσύνης για να κάνω την κοπτοραπτική μου, πάω και πέφτω σε μιαν άλλη ανάρτηση, σε αγαπημένο μου μπλοκ. Και την μοιράζομαι μαζί σας για να σας διασκεδάσω λίγο αυτό το απόγευμα Δευτέρας.
    Είναι εκτός θέματος και ξέρω πως δεν θα αρέσει σε όλους τους φίλους του Λύκιου. Αλλά θέλω να πιστεύω πως σε κάποιους θα αρέσει.
    Ξέρω πολύ καλά οτι οι μέρες αυτές εδώ που διανύουμε είναι μέρες μελέτης, περισυλλογής και περίσκεψης. Σύμφωνα με την Ποιήτρια Αριάνα Παπακώστα " αυτές τις άνυδρες μέρες της γης και τις φωτιάς
    μην επιδιώκεις να μιλήσεις, να επικοινωνήσεις,
    να συζητήσεις*
    Δεν είναι μέρες που μπορείς*
    Υπάρχει έλειψη Ευελιξίας απ'όλους*
    Αντί γι΄αυτό κάνε χειρωνακτική Εργασία*
    Βάλε στόχους*
    Οραματίσου πως ήδη έχουν σύμβει*
    Αυτές οι Μέρες
    θα μπορούσαν να είναι
    μέρες Ύψιστης Υλοποίησης*
    Χωρίς Πολλά Λόγια
    και Συναισθημάτα*"

    Χρόνια τώρα δοκιμάζω αθώες παραβατικές συμπεριφορές. Τεστάρω τους οιωνούς και τις προβλέψεις. Και συνήθως πέφτουν μέσα...

    Το λινκ λοιπόν της ανάρτησης είναι αυτό:
    http://sanejoker.info/2013/02/emma-goldman1.html
    Και η ανάρτηση η εξής:

    / /

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έμμα Γκόλντμαν, Η Πιο Επικίνδυνη Γυναίκα Της Αμερικής
      (Επαναστατική κουζίνα)

      Η Έμμα Γκόλντμαν ήταν αναρχικιά.

      Ήταν μάλιστα τόσο ριζοσπαστική που ούτε ο «πρίγκιπας των αναρχικών», o γερο-Κροπότκιν, δεν την άντεχε. Ήταν τόσο προοδευτική που οι σύντροφοι της δεν της επέτρεψαν να μιλήσει στην Αναρχική Συνέλευση στο Παρίσι, το 1900.

      Την είχαν χαρακτηρίσει ως την πιο επικίνδυνη γυναίκα της Αμερικής, αλλά όταν απελάθηκε (ήταν Ρωσίδα) το 1919, κάποιος είπε: «Με τον ερχομό της ποτοαπαγόρευσης και την αποχώρηση της κόκκινης Έμμα αυτή η χώρα θα γίνει πιο βαρετή από ποτέ.»

      Το στοιχείο της Έμμα που δεν άντεχαν οι σύντροφοι και οι εχθροί της ήταν… το φύλο της!

      Ο φεμινισμός της Γκόλντμαν ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της («8.000 χρόνια μπροστά») που ακόμα και σήμερα ακούγεται καινοτόμος.

      Αλλά ας δούμε ποια ήταν η Έμμα Γκόλντμαν και μετά θα φτιάξουμε ένα

      παγωμένο κοκτέιλ μολότοφ για να πιούμε.

      -

      Η Γκόλντμν γεννήθηκε στην προεπαναστατική Ρωσία. Ο πατέρας της δυσαρεστήθηκε που το πρώτο του παιδί ήταν κορίτσι και της το έλεγε συχνά.

      Όταν η Έμμα είχε για πρώτη φορά αίμα η μητέρα της την αντάμειψε με ένα ηχηρό χαστούκι και της είπε: «Αυτό χρειάζεται σε μια κοπέλα όταν γίνεται γυναίκα, σαν προστασία κατά της ατίμωσης.»

      Στο σχολείο ήταν άριστη μαθήτρια, αλλά δεν της επιτράπηκε να συνεχίσει στο Γυμνάσιο επειδή «δε συμμορφώθηκε σε θέματα διαγωγής». Οπότε ξεκίνησε να δουλεύει σε εργοστάσιο.

      Όταν έγινε δεκαπέντε ο πατέρας της ξεκίνησε να ψάχνει για γαμπρό και να κανονίζει την αμοιβή της αγοραπωλησίας.

      Όταν η Έμμα διαμαρτυρήθηκε και δήλωσε πως δεν ήθελε να παντρευτεί ο πατέρας της ξεκαθάρισε τη θέση της γυναίκας: «Μόνο να φτιάχνουν ζυμαρικά και να δίνουν στον άντρα πολλά πολλά παιδιά.»

      Η Έμμα πήρε τα ζυμαρικά της και μετανάστευσε στη Αμερική.

      / /

      Διαγραφή
    2. Εκεί, στη «χώρα της ελευθερίας», κατάλαβε ότι η μοίρα των φτωχών Αμερικάνων δε διέφερε σε τίποτα από εκείνη των Ρώσων δουλοπάροικων. Επηρεασμένη από το περιβάλλον της εντάχτηκε στο αναρχικό κίνημα.
      Η Έμμα πολύ γρήγορα διακρίθηκε για την ευφυΐα της και το ρητορικό της ταλέντο. Ο Γιόχαν Μοστ, ο βασικός ομιλητής του κινήματος, την προόριζε για διάδοχο του, μέχρι που η Έμμα αντιτάχτηκε στον απροκάλυπτο φαλλοκρατισμό του και αποχώρησε.



      Το κίνημα δεν μπορούσε να την αποδεχτεί, αφού η Έμμα δεν παρέλειπε σε κάθε ομιλία της να αναφέρεται στη σεξουαλική αυτοδιάθεση των γυναικών, θέμα πολύ εκρηκτικό ακόμα και για τα χέρια των αναρχικών.

      Την εποχή εκείνη, τέλος του 19ου αιώνα, μεσουρανούσε το αστικό φεμινιστικό κίνημα των σουφραζέτων. Μοναδική διεκδίκηση αυτών των γυναικών ήταν η γυναικεία ψήφος.

      Η Έμμα όμως γνώριζε ότι έτσι δε θα κέρδιζε τίποτα η γυναίκα. Μόνος τρόπος να
      απελευθερωθεί θα ήταν:
      «Η ανάπτυξη της γυναίκας, η ελευθερία της, η ανεξαρτησία της, πρέπει να είναι αποτέλεσμα των δικών της ενεργειών. Πρέπει να αρνηθεί το δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου πάνω στο σώμα της, να αρνηθεί να κάνει παιδιά παρά μόνο αν τα θέλει, να αρνηθεί να υπηρετήσει το θεό, το κράτος, την κοινωνία, το σύζυγο κλπ. Να ελευθερώσει τον εαυτό της από το φόβο της κοινής γνώμης και της κοινής καταδίκης. Μόνο αυτά θα την ελευθερώσουν, όχι η ψήφος.»



      Ας φτιάξουμε τώρα το κοκτέιλ μας. Είναι πολύ απλό. Στη φραπεδιέρα ρίχνουμε μια μπάλα παγωτό βανίλια, μισή κούπα καφέ και 40 ml βότκα. Τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει το παγωτό. Στη γεύση μοιάζει πολύ με το White Russian.

      Το ρίχνουμε σε ένα old fashioned ποτήρι (με χοντρό γυαλί).

      Μετά ρίχνουμε από πάνω μισό φλιτζανάκι του καφέ 151 proof rum. Αυτό είναι ρούμι που φτάνει σε περιεκτικότητα τους 75 βαθμούς (συνήθως έχουν 40). Το ανάβουμε και το σερβίρουμε!

      Ας επιστρέψουμε στην Έμμα.

      / /

      Διαγραφή
    3. Οι σουφραζέτες την κατηγορούσαν ως «γυναίκα-άντρα», οι αναρχικοί ως γυναίκα και οι υπόλοιποι ως ελευθερίων ηθών αναρχικιά.

      Εκείνη δεν πτοήθηκε.

      Το 1915, σε ένα ακροατήριο 600 ατόμων στην Νέα Υόρκη, αφού μίλησε για τον έλεγχο των γεννήσεων, έκανε κάτι που ούτε ο Φρόιντ δε θα μπορούσε να αποδεχτεί: Έδειξε πώς πρέπει να φοριέται ένα προφυλακτικό!

      Αμέσως συνελήφθη για προσβολή της δημοσίας αιδούς, των χρηστών ηθών και άλλων παρόμοιων αφηρημένων εννοιών.

      Γράφτηκε τότε σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης: «Η Έμμα Γκόλντμαν πήγε φυλακή επειδή υποστήριζε ότι οι γυναίκες δε χρειάζεται να κρατάνε πάντα το στόμα τους κλειστό και τα πόδια τους ανοιχτά.»

      Άλλες δυο φορές φυλακίστηκε η Έμμα. Η πρώτη ήταν για διακίνηση αναρχικών ιδεών και η δεύτερη για παρεμπόδιση της στρατολόγησης – κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.

      Ενδιάμεσα από τις φυλακίσεις είχε συλληφθεί τόσες πολλές φορές, ώστε όποτε πήγαινε σε δημόσια ομιλία έπαιρνε μαζί της κι ένα βιβλίο, για να έχει κάτι να διαβάζει στο κρατητήριο.

      Ενώ στην αρχή της «καριέρας» της είχε πάρει μέρος σε απόπειρες δολοφονίας πολιτικών και επιχειρηματιών, σύντομα διαφοροποιήθηκε από την τακτική της ανταπόδοσης της βίας.

      Έγραφε η Έμμα:

      «Δεν πιστεύω ότι τέτοιες πράξεις μπορούν να φέρουν την κοινωνική αλλαγή ή ότι είχαν ποτέ έναν τέτοιο σκοπό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια πλατιά και μεγάλη εκπαίδευση σε σχέση με τη θέση του ανθρώπου στην κοινωνία και την πραγματική του θέση με τον συνάνθρωπο του.

      Και ακόμα μπορεί να γίνει με το παράδειγμα. Να βιώνω αλήθειες και όχι μόνο να μιλώ θεωρητικά για το περιεχόμενο τους.

      Και τελικά το πιο δυνατό όπλο βρίσκεται στη συνειδητή, έξυπνη και οργανωμένη διαμαρτυρία των μαζών, μέσα από την άμεση δράση και τη γενική απεργία.»



      Όταν απελάθηκε από την Αμερική συνέχισε το έργο της στον Καναδά. Έπειτα βρέθηκε στην πατρίδα της, όπου πλέον δεν υπήρχε Τσάρος, αλλά Στάλιν. Ο «πατερούλης», ως γνωστόν, δε συμπαθούσε καθόλου τους αντιφρονούντες, έτσι σύντομα η Γκόλντμαν εκδιώχτηκε και από τη Σοβιετική Ένωση.



      Στάθηκε στο πλευρό των αναρχικών στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και πέθανε το 1940 στον Καναδά, δεκαετίες πριν οι γυναίκες αρχίσουν να καίνε τα σουτιέν τους, πριν ανακαλυφτεί το αντισυλληπτικό χάπι.

      Όμως ακόμα και σήμερα, την εποχή της σεξουαλικής «απελευθέρωσης» και του Sex & the City, θα σοκάριζε πολλoύς με μια φράση όπως αυτή που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα:

      «Αν αγαπήσω έναν άντρα θα του δοθώ, χωρίς να ζητήσω την άδεια του Ραβίνου ή του Νόμου, και μόλις σβήσει αυτή η αγάπη, θα φύγω, χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός.»

      http://youtu.be/0daJ3PsOI2I

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  47. Συγχωρήστε μου το απόγευμα Δευτέρας! Εύχομαι να μην με τριγυρίζει αλτσχάιμερ από τώρα.
    Λύκιε σε εξουσιοδοτώ να σβήσεις τα σχόλια μου με την Έμμα Γκόλντμαν γιατί θα με περάσουν τελικά για αναρχοκομμουνίστρια και δεν είμαι καθόλου.
    Σοβαρά. Κάνε τον κόπο να τα σβήσεις, παρακαλώ. Έγινε η σφυγμομέτρηση σε νεανικό κοινό και είδαμε την απήχηση. Είναι νομίζω αρκετό.

    Κοκκινοσκουφίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Κοκκινοσκουφίτσα, όχι μόνο δεν το σβήνω αλλά σε ευχαριστώ για το έναυσμα που έδωσες (τεχνηέντως είναι η αλήθεια), για να μιλήσουμε για τον "προοδευτισμό", την Σιωνιστική μεθόδευση αυτών των ιδεών και τις επιπτώσεις τους στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Και συνεχίστε εσείς την ενδιαφέρουσα κουβέντα, αν θέλετε. Εγώ το αποσύρω.

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
    3. Εντάξει, τότε. Δεν είχα διαβάσει τί έγραψες. Συνεχίστε.

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Έκανε λάθος η Κοκκινοσκουφίτσα βρε Λύκαστρε, να την παραπέμψουμε στο αυτόφωρο, τι λες;
      Εγώ να δεις τι λαθάκια κάνω, αλλά προλαβαίνω και τα διορθώνω...
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    6. Κι εγώ αυτό λέω. Οτι έχουμε Σάββατο! Έγραψα στην αρχή, στην εισαγωγή: Και την μοιράζομαι μαζί σας για να σας διασκεδάσω λίγο αυτό το απόγευμα Δευτέρας.

      Πάντως δεν πάει άλλο μ' αυτήν την Κοκκινοσκουφίτσα. Πρέπει να βρω κάτι αξιοπρεπές και να το αλλάξω.

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    9. Εγώ, αν και ...θεωρητικός, στις μοτοσυκλέτες είμαι πιο πρακτικός:

      New BMW R 1200 GS - King Off Road and Adventure 2016
      https://www.youtube.com/watch?v=rwERGKqzBM0

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  48. Θα μπορούσα να θεωρήσω αυτό το σχόλιο troll, αλλά επειδή είμαστε ένας ανοιχτός χώρος στις απόψεις, αναιρώ αυτή την αρχική εντύπωση!
    Ξέχνα να μας πει το κειμενάκι, την καταγωγή της Έμμα Γκόλντμαν.
    Όλως τυχαίως ήταν Εβραία, όπως και πολλοί εμπνευστές της αναρχικής και της κομμουνιστικής θεωρίας.
    Εγώ θα σχολιάσω αυτή την τυχαιότητα και δεν θα εισέλθω στην ουσία της αναρχικής ιδέας, η οποία είναι αποδεδειγμένα μια ανεδαφική και θνησιγενής θεωρία.
    Πολύ σωστά (και με πρόλαβε) αναφέρεται ο Λύκαστρος στην Σιωνιστική λαίλαπα, η οποία από τα τέλη του 18ου μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, εξύφανε όλες τις πολιτικές θεωρίες που ακολούθησαν και εφαρμόστηκαν μέχρι τις ημέρες μας. Οι οικονομικές και πολιτικές ιδεολογίες που ακολούθησαν από εκείνη την εποχή, οδήγησαν στην σύγχρονη χειραγώγηση των λαών, τον άκρατο υλισμό, το τραπεζικό δυναστικό σύστημα, τον ηθικό εκμαυλισμό και την κατάλυση των παραδοσιακών συνεκτικών δεσμών, κάθε κοινωνίας.
    Με επίκεντρο το Λονδίνο, οι τεκτονικές στοές μεθόδευσαν κοινωνικές ανατροπές και την αντικατάσταση της καθεστηκυίας τάξης, με ένα ρηξικέλευθο μοντέλο, όπου δήθεν ο λαός θα παραλάμβανε την εξουσία από τα χέρια των μοναρχών.
    Στην πραγματικότητα, η εξουσία της Ευρώπης θα άλλαζε χέρια και από την παραδοσιακή μοναρχία θα μετέβαινε στην "δημοκρατία" και τον "σοσιαλισμό". Μόνο που μαζί με τις βίαιες εξεγέρσεις της Ευρώπης, οι νέες ιδέες αποσκοπούσαν στο να αποδομήσουν συθέμελα όλες τις αρχετυπικές αξίες της κοινωνίας και να επιφέρουν έναν "προοδευτισμό", ο οποίος ονομάστηκε έτσι ακριβώς επειδή επιχείρησε να ανατρέψει την "συντήρηση" των κοινωνικών αρχετύπων χιλιάδων ετών.
    Τόσο αγνές ήταν οι προθέσεις των Σιωνιστών και των Τεκτόνων, όταν μεθόδευαν αυτή την ανατροπή;
    Όχι βέβαια!
    Στόχος δεν ήταν η ευημερία των λαών, αλλά η μετάβαση της εξουσίας από τα χέρια των τοπικών βασιλείων (κράτη), σε ένα ευρύτερο μοντέλο ομοσπονδιών, όπως η Σοβιετία, οι ΗΠΑ, το Χιτλερικό υπερκράτος και αργότερα η Ε.Ε.
    Ο σχεδιασμός της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, αποβλέπει σε μια Παγκόσμια Κυβέρνηση και αυτό απαιτούσε την κατάργηση των εθνικών κρατών, των μοναρχιών, την άμβλυνση των εθνοτικών διαφορών (ομογενοποιήση εθνών-φυλών), την διεθνοποίηση και την παγκοσμιοποίηση.
    Για να συμβεί αυτό, έπρεπε πρώτα να χειραγωγηθεί ο σωρευμένος πλούτος των ολιγαρχών στους λαούς, ώστε στην συνέχεια να εισβάλλει το τραπεζικό σύστημα και να συγκεντρώσει στα χέρια του το σύνολο του παγκόσμιου πλούτου (σε χρήμα και χρυσό).
    Αφού λοιπόν εγκαθιδρύθηκαν όλες οι υλιστικές ιδεολογίες (καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός), αυτός που θα εξουσίαζε την ανθρωπότητα, δεν θα ήταν ένας αυτοκράτορας, αλλά οι τράπεζες πάνω από όλες τις κυβερνήσεις και τα κράτη!
    Όλως τυχαίως και πάλι, το τραπεζικό σύστημα ίδρυσαν, κατέχουν και διαχειρίζονται παγκοσμίως, οι Σιωνιστές (εβραίοι).
    Συνεπώς, οι Σιωνιστές εβραίοι είναι αυτοί που μεθόδευσαν και πέτυχαν να συγκεντρώσουν στα χέρια τους την παγκόσμια εξουσία μέσω του χρήματος. Είναι γνωστό ότι αυτός που κατέχει την εξουσία του χρήματος, ορίζει τις πολιτικές εξελίξεις, διενεργεί πολέμους, εξουσιάζει συνειδήσεις, διαφθείρει και εξοντώνει αντιπάλους, ενώ είναι τελικά ο απόλυτος μονάρχης και παγκόσμιος εξουσιαστής, χωρίς αντίπαλο.
    Η Έμμα Γκόλντμαν λοιπόν, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια στρατευμένη Εβραία σιωνίστρια, σε μια σταυροφορία για την επιβολή των "προοδευτικών" ιδεών της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, για την επιβολή της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Διακτατορίας.
    Ο αγαπητός Λύκαστρος, ας λάβει τον λόγο κύριοι δικαστές, προκειμένου να μας εξηγήσει για ποιο λόγο οι εβραίοι επιθυμούν να εξουσιάζουν την ανθρωπότητα!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Και να θυμηθούμε λίγο τα εφηβικά μας...

    Saxon - Crusader
    https://www.youtube.com/watch?v=yhhDbaah9DQ

    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Πολλά likes εδώ! Απ΄τα καλύτερα... Ευχαριστώ.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    3. Και αυτό με την καληνύχτα μου:
      Animals - House of the Rising Sun
      https://www.youtube.com/watch?v=5A-4VGfx5lU
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Pas mal! Θα το σκεφτώ.

      http://youtu.be/esFAe2BDwIc

      Πρώην Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
  51. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι βανίλια. Έχει χρυσάνθεμο και γεράνι, ελάχιστο γαρύφαλλο, τριαντάφυλλο και περγαμόντο.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΩΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΙ ΑΣΚΕΝΑΖΙΜ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΟΝ ΜΙΣΕΙ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΕΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ Ο ΜΙΣΗΤΟΣ ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ. ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΑΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΒΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥΣ. ΦΤΙΑΞΑΝ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΡΤΑ.

      Διαγραφή
  52. Breakfast με τους Υπερβόρειους

    Άβαρις ο Υπερβόρειος
    Αναφέρεται σαν γιος του Σεύθη, ιερέα του Απόλλωνα και αν ή καταγωγή του ήταν από τη γη ήταν μάλλον σκυθικής καταγωγής έγινε γνωστός τον 7ο – 6ο αιώνα π.Χ. κατά την διάρκεια της τρίτης Ολυμπιάδας, «Ο μύστης του Υπερβορείου Απόλλωνος, Αβαρις (ή Αβαδης), γιος του Σεύθου (Ηρόδοτος Δ, 36) παρουσιάζεται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Τρίτης Ολυμπιάδας ( 768-765 π.α.χ.χ.). Ο Θεός της θεραπευτικής και μαντικής, του ΄δωσε το χάρισμα να κάνει θαύματα, να μαντεύει, να θεραπεύει, να εξαγνίζει και να κατανικάει την πείνα μη χρειαζόμενος τροφή (!).
    Στη διάρκεια μεγάλου λοιμού, περιόδευσε την Ελλάδα πετώντας με το Ιερό ΄Χρυσό Βέλος΄ του Απόλλωνος(΄…τον οίστρο περιέφερε…΄) και θεράπευσε ασθενείς, εξάγνισε πόλεις, δίδαξε τελετουργικά…». («Υπέρ της των Ελλήνων νόσου», Β. Γ. Ρασσιά, Τόμος πρώτος).
    Ήταν ιερέας του Απόλλωνα, μάγος, ιατρός, θεουργός και άνθρωπος με υπερφυσικές δυνάμεις, διδάχτηκε – όπως μας μεταφέρει η παράδοση - την μαντική τέχνη από τον Απόλλωνα. Από αυτόν πήρε ένα «μαγικό βέλος» με το οποίο διέσχιζε τον ουρανό, μάλιστα ο Ηρόδοτος διηγείται ότι με αυτό έκανε τον γύρο του κόσμου. Ήταν δηλαδή ένα σύγχρονο για την εποχή του, αεροσκάφος! Ο ίδιος συγγραφέας μας λέει ότι ο Άβαρις δεν έτρωγε την τροφή των γήινων ανθρώπων. Τα ταξίδια του Άβαρι αναφέρονται από τον Απολλώνιο, τον Πίνδαρο και τον Ηρόδοτο. Κατά τη διάρκεια μεγάλου λοιμού: «Ο Απόλλωνας επισήμανε στους Έλληνες και στους βαρβάρους που ζητούσαν τη βοήθειά του την ανάγκη της κάθαρσης… Οι Υπερβόρειοι έστειλαν τον Άβαρι, ο οποίος έφτασε πάνω στο ιπτάμενο βέλος του θεού…», («Ανεξήγητο Plus», τεύχος 56, Δεκέμβριος 1989). Ο ρήτορας Λυκούργος βεβαιώνει ότι επισκέφθηκε την Αθήνα και την καθάρισε από λοιμό. Ο Πίνδαρος μάλιστα τον θεωρεί σύγχρονο του Κροίσου. Έργα του είναι: «Απόλλωνος άφιξις εις Υπερβορείους», «Γάμος του Έβρου ποταμού», «Σκυθικοί χρησμοί». Έζησε σε διάφορες εποχές και αυτό μας οδηγεί στο ότι πιθανόν ήταν ένας από τους αρχαίους αρνητές του θανάτου και κατείχε τα μυστικά της αειζωίας. Όταν έφυγε για τελευταία φορά(;), από την Ελλάδα η πορεία του ήταν προς τα δυτικά και φυσικά από τότε εξαφανίσθηκε.


    Πολύ περισσότερα για τους Υπερβόρειους και την Υπερβορεία θα βρούμε εδώ.

    http://www.prisonplanet.gr/conspiracy/24052-

    κι όποιος θέλει ας το διαβάσει

    Θα περιμένουμε όμως τον Λύκιο , όταν ξαναευκαιρήσει, να μας πει δυο πιο οριστικά πραγματάκια μια και οι λέξεις αυτές είναι άγνωστες στους 998 από τους 1000 Έλληνες που θα ρωτούσε κανείς.

    Κοκκινοσκουφίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ΛΥΚΙΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΣΒΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΩ ΧΙΟΥΜΟΡ. ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ BLACK HUMOUR ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΜΟΥ. ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΤΗΝ ΠΑΩ ΤΡΕΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ΦΟΒΕΡΑ. ΤΟΝ ΛΥΚΑΣΤΡΟ ΤΟΝ ΠΑΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥΛΙ. ΧΑΧΑΧΑ! ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ ΠΑΛΙ. ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥΛΙ, ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Γ@Μ@ΕΙ ΚΑΙ ΔΕΡΝΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ. ΣΕ ΠΑΩ ΜΕ 1000 ΦΙΛΑΡΑ ΜΟΥ. ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ+ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ=ΑΧΤΥΠΗΤΟ ΔΙΔΥΜΟ.
    ΤΟ ΑΥΝΑΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΥΝΤΟ, ΕΝΤΑΞΕΙ. ΑΜΑ ΣΑΣ ΤΣΑΝΤΙΣΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΙ ΠΙΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι ο ίδιος που έγραψε τα δυο σχόλια και όχι κάποιος άλλος που προσπαθεί να σώσει την κατάσταση, θέλω να ξέρεις πως με έκανες να κλάψω πικρά.
      Και γιατί να μην σβηστούν τα σχόλια αυτά;
      Μπορείς να ξαναγράψεις το σχόλιο σου, που ήταν κατά τα άλλα αξιόλογο, χωρίς την τελευταία φράση!

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να βάλω όνομα.

      Κοκκινοσκουφίτσα (λέω να μην το αλλάξω τελικά. Τουλάχιστον όχι ακόμα)

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε, όπως βλέπεις το "χιούμορ" σου φέρνει γέλιο μόνο σε εσένα. Δεν μπορείς να προσβάλλεις κανέναν επικαλούμενος το χιούμορ, ιδίως μάλιστα όταν τυγχάνεις άγνωστος και ανοίκειος στον χώρο μας. Το ενα σχόλιο διαγράφηκε και από το δεύτερο αφαιρέθηκε το σημείο που έπρεπε κι αυτό χάριν της Κοκκινοσκουφίτσας, που παρότι την προσέβαλλες, είχε την αρετή να μην θυμώσει και να εκτιμήσει το περιεχόμενο του σχολίου σου.
      Κοκκινοσκουφίτσα, μην αναιρείς την επιθυμία σου να αλλάξεις όνομα. Εγώ θα πρότεινα το "Αφροδίτη".
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ, Λύκιε, Λύκαστρε. Όλα αποκαταστάθηκαν στην εντέλεια, ο ανώνυμος ομολογουμένως το 'σωσε εκ των υστέρων κι εγώ σας στέλνω χαρούμενα Κυριακάτικα χαμόγελα :-)))))

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
  54. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΤΟΤΕ ΣΟΡΡΥ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. ΛΥΚΙΕ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΙΞΑ. ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΧΜΗΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Και η δική μου φύση είναι να είμαι "αυστηρός", με τους χιουμορίστες αγαπητέ μου! Είναι όμως και ο ρόλος μου ως διαχειριστής, να κρατώ ισορροπίες.
    Μπορείς να συμμετέχεις στις συζητήσεις, χωρίς το "αιχμηρό" σου χιούμορ.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κατά τον Στράβωνα (C 507) υπερβορείους καλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους λαούς που κατοικούσαν προς βορράν του Ευξείνου Πόντου και του Ίστρου (Δούναβη). Λεγόταν δε οτι τα μέρη εκεί ηταν σκοτεινά ομιχλώδη και αποκοσμα. Ο μύθος λέει οτι είχαν ενα διαρκή πόλεμο με τους γρυπες (άγρια ζώα) καθότι προσπαθούσαν να τους κλέψουν το χρυσο. Ο Αβαρης λέγεται, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οτι επισκέφθηκε τον Πυθαγόρα, όντας γέρος αλλά πολύ σοφός, και καθοδηγουμενος απο τον Θεό Απόλλωνα να μάθει την ελληνική φιλοσοφία και να μυηθεί στην ελληνική παιδεία. Του δίδαξε με συντομία φυσιολογία και, αντί της οιωνοσκοπίας με τις θυσίες, του παρέδωσε την πρόγνωση διά των αριθμών, επειδή πίστευε ότι αυτή είναι η περισσότερο καθαρή. Και άλλες ασκήσεις του πνεύματος, τις πλέον πρέπουσες.
    Μια παλιά φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Λοιπόν, το όνομα Άβαρις μας μαρτυρεί ότι ο κάτοχος αυτού του ονόματος δεν έχει βάρος, αλλά ομοίως και το Άβαδης, αυτόν που δεν περπατά (α-βαδίζω). Ελπίζω τώρα να μην μας την πέσουν οι γλωσσολόγοι!
    Συνεπώς το όνομα αυτό, πρέπει να περιγράφει την ιδιότητα του φέροντος.
    Πάμε όμως πίσω στον χρόνο, στον 6ο αιώνα π.Χ., όταν έζησε ο Αριστέας ο Προκοννήσιος. Όχι μόνο συνέγραψε τα Αριμάσπεια Έπη (δεν σώζονται), που αναφέροντο στην χώρα των Ισσηδόνων (Υπερβορεία), αλλά υπήρξε, φιλόσοφος, θαυματουργός και θεολόγος, ενώ όταν πέθανε, το σώμα του εξαφανίστηκε και πολλοί τον είδαν ζωντανό σε άλλους τόπους. Ο Πίνδαρος αναφέρει ότι ο Αριστέας "φοιβόλαμπος γενόμενος" και "εν εκστάσει αποφοιβόμενος", δηλαδή ότι έπεφτε σε έκσταση καταλαμβανόμενος υπό του Απόλλωνος. Ο Μάξιμος αναφέρει επίσης ότι "η δε ψυχή (του) εκδύσα του σώματος επλάζετο εν τω αιθέρι"!
    200 χρόνια αργότερα, ένας άλλος φιλόσοφος, θεολόγος, θαυματουργός και ιερέας του Υπερβορείου Απόλλωνα, ο Άβαρις, συνέγραψε κι αυτός μια Θεογονία (όπως και ο Αριστέας) αλλά και αρκετά άλλα έργα.
    Τον αποκαλούσαν "αιθ(ε)ροβάτη", διότι πετούσε διαρκώς πάνω σε ένα βέλος (ή ακόντιο), το οποίο του είχε χαρίσει ο Απόλλων. Καταγόταν από την Υπερβοραία και είχε συγγράψει το έργο "Απόλλωνος άφιξις εις Υπερβορείους".
    Ο Πίνδαρος και ο Ηρόδοτος αναφέρουν ότι δεν λάμβανε τροφή και πως ήταν "ένθεος" (δηλαδή θεωμένος-τέλειος), καθαρτής και χρησμολόγος. Ήταν απεσταλμένος του θεού (Απόλλωνα) με σκοπό να προστατεύει την υγεία των ανθρώπων και να προλέγει σεισμούς και θεομηνίες. Ήταν θεραπευτής, όχι όμως με χρήση φαρμάκων, αλλά με "τελετουργικά μέσα". Αναφερόμαστε δηλαδή σε ενεργειακό θεραπευτή που θεράπευε στο αιθερικό πεδίο, τα ανθρώπινα σώματα. Δίδαξε την τέχνη του αυτή.
    Μαθητής του Άβαρι, υπήρξε ο Πυθαγόρας ο οποίος υπήρξε επίσης θεραπευτής και δυνάμενος να θεραπεύει αλλά και να κινείται στο αιθερικό και αστρικό πεδίο, υλοποιούμενος και αφυλοποιούμενος κατά το δοκούν.
    Κατά περίεργο τρόπο, ο Πυθαγόρας υπήρξε μαθητής ΚΑΙ του Αριστέα! Αυτό μας οδηγεί στην σκέψη ότι ο Αριστέας δίδασκε υλοποιημένος, πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του.
    Αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αναφερόμαστε σε ένθεους ανθρώπους οι οποίοι ως πλήρως θεωμένοι (εξελιγμένοι), αποστέλλονται στον κόσμο μας, προκειμένου να διδάξουν και να βοηθήσουν ως επίκουροι την ανθρωπότητα και την εξέλιξή της.
    Οι απεσταλμένοι αυτοί, είναι απόλυτα κυρίαρχοι σε όλα τα υλικά, αιθερικά και αστρικά πεδία.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούν την νομοτέλεια, αφού το υλικό τους σώμα φθίνει και αποθνήσκει συν τω χρόνω (και το σώμα του Αριστέα πέθανε), αλλά ότι μπορούν να "παρατείνουν" την παρουσία τους στο υλικό πεδίο, υλοποιώντας ένα αιθερικό σώμα όποτε το χρειαστούν.
    Έτσι το βέλος που κινούσε το σώμα του Άβαρι, δεν ήταν υλικό (αεροσκάφος ή διαστημόπλοιο), αλλά η δυνατότητα που του χάρισε ο Απόλλων (δηλαδή ο Θεός), να κινείται ελεύθερα στον Αιθέρα.
    Αιθέρας όπως ξέρουμε, δεν είναι μόνο ο αέρας του ουρανού, αλλά κατά τους αρχαίους Έλληνες ήταν η Πρώτη Μονάς, το Πνεύμα, το Πυρ, το στοιχείο του Αέρα και τέλος η γήινη ατμόσφαιρα (κατά σειρά πύκνωσης).
    Εξ ου και η λέξη "αιθεροβάμων", που περιγράφει αυτόν που αντιλαμβάνεται συνειδητά τα τεκταινόμενα σε περισσότερα πεδία από το υλικό! Ο Άβαρις λοιπόν, ήταν ένας αιθεροβάτης!
    Και καταλήγοντας, ο Άβαρις, ο Αριστέας και ο Πυθαγόρας, δεν ήταν αθάνατοι ούτε αείζωοι. Όλοι τους έχασαν φυσιολογικά το σαρκίο τους, χωρίς βεβαίως να πεθάνουν κατ΄ουσίαν!
    Βρίσκονται και τώρα, εδώ, μαζί μας φίλοι μου.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνταρακτική γνώση μας παρέδωσες/αποκάλυψες, Λύκιε. Σου είμαστε ευγνώμονες.

      Κοκκινοσκουφίτσα

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου Κοκκινοσκουφίτσα, τίποτα δεν σας παρέδωσα περισσότερο, απ' όσα παραδίδετε καθημερινά και εσείς.
      Η συζήτηση πάντοτε ελευθερώνει ιδέες και γνώσεις.
      Έτσι όλοι συμμετέχουμε ισότιμα στους καρπούς του συμποσίου μας. Αρκεί να έχω κι εγώ χρόνο για συμμετοχή, βεβαίως!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή μου Κοκκινοσκουφίτσα, τίποτα δεν σας παρέδωσα περισσότερο, απ' όσα παραδίδετε καθημερινά και εσείς.
      Η συζήτηση πάντοτε ελευθερώνει ιδέες και γνώσεις.
      Έτσι όλοι συμμετέχουμε ισότιμα στους καρπούς του συμποσίου μας. Αρκεί να έχω κι εγώ χρόνο για συμμετοχή, βεβαίως!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  60. Αγαπητέ Λύκαστρε, τον 4ο αιώνα π.Χ., ο εξερευνητής Πυθέας ο Μασσαλιώτης, ξεκίνησε από την Μασσαλία και μέσω των Ηράκλειων Στηλών (Γιβραλτάρ), μετέβη στην Θούλη όπου περιγράφει στο έργο του "Πυθέως περίπλους", τα "απίστευτα της Θούλης". Σώθηκαν όμως μόνο 33 αποσπάσματα από το έργο αυτό. Αναφέρει ότι η Θούλη είναι η Υπερβοραία.
    Ο Εκαταίος ο Αβδηρίτης, αναφέρεται κι αυτός στην Υπερβοραία. Λέει ότι πρόκειται για μεγάλη νήσο όση και η Σικελία, στην οποία κατοικούσαν άρκτοι (αρκούδες) και οι Υπερβόρειοι.
    Όλα δείχνουν ότι αναφέρονται στην σημερινή Ισλανδία, ίσως και την Γροιλανδία.
    Ως γνωστόν στον αρκτικό κύκλο, για έξι μήνες επικρατεί το φως (ημέρα) και τους επόμενους έξι μήνες του έτους, το σκότος (νύχτα). 'Όμως κατά την περίοδο της εξάμηνης νυχτός, υπάρχει ένα λυκόφως που επιτρέπει να λειτουργεί η όραση επαρκώς. Ο Απόλλων αναχωρούσε για την Υπερβοραία το Φθινόπωρο και επέστρεφε την Άνοιξη. Συνεπώς με την παρουσία του εκεί, κόμιζε το Λυκόφως του (εξ ου και το Λύκιος Απόλλων, από την Λύκη=Φως, λυκαυγές, λυκόφως).
    Η παράδοση λέει ότι η Ultima Thule (έσχατο βόρειο άκρο), ήταν πέραν των Ριπαίων όρων, τα οποία όταν οι άνθρωποι τα πλησίαζαν, αυτά απομακρύνοντο (άρα ήταν απροσπέλαστα)!
    Όμως εκεί δεν υπήρχε χειμώνας, αλλά μόνιμη άνοιξη και από εκεί προέρχονται οι κύκνοι, τα ιερά πουλιά του Απόλλωνα (όπως και το κοράκι).
    Οι κάτοικοι της Θούλης ή Υπερβοραίας, ήταν ένας ευσεβής, ειρηνικός και δίκαιος λαός, άρα ένα εξιδανικευμένο μοντέλο κοινωνίας που αποτελείτο από πολύ εξελιγμένους ανθρώπους.
    Ο Απόλλων τους "αγαπούσε" πολύ και γι΄αυτό πήγαινε εκεί για έξι μήνες κάθε χρόνο, αφήνοντας στο πόδι του του θεό Διόνυσο (στην Ελλάδα).
    Πήγαινε και ερχόταν με το χρυσό του άρμα που το έσερναν κύκνοι και πετούσε στο Αιθέρα!
    Επαναλαμβάνω πως δεν πρόκειται για διαστημόπλοιο, αλλά για συμβολισμό. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Θούλη και η Υπερβοραία, βρισκόταν στο αιθερικό πεδίο, ή σε μια άλλη διάσταση πυκνώσεως από την υλική. Η Πύλη που επέτρεπε αυτή την μετάβαση, ίσως να ήταν στην Ισλανδία. Μιλάμε για μετάπτωση σε μια παράλληλη διάσταση, που αλληλεπιδρά με την δική μας.
    Το πρότυπο της κοινωνίας της Θούλης, δημιούργησε την Πρωταρχική Αρία Παράδοση, στην οποία θέλησε να μας κοινωνήσει ο Απόλλων και διαμέσου του Αβάρεως, του Ορφέα και του Διονύσου.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΛΑ ΝΤΕ, ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΣΥ.
      ΕΓΩ ΛΕΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ. ΧΑΧΑ!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  65. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Αγαπητέ μου Λύκαστρε, λες ότι:
    "Κάθε μύθος όμως εμπεριέχει και πληθώρα γνώσεων πραγματικών όπως και ιστορικών στοιχείων, εκτός απο συμβολισμούς"
    Οι συμβολισμοί κρύβουν πραγματικές γνώσεις. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα στοιχεία μέσα στους μύθους, όπως ιστορικά, γεωγραφικά, κλιματικά, ακόμα και τεχνικά.
    Στις Βάσσες της Φιγαλείας (Ανδρίτσαινα) ιδρύθηκε ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνος. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει προσανατολισμό από Βορρά προς Νότο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναούς που πάντοτε είχαν από την Ανατολή προς την Δύση.
    Ο λόγος της εξαίρεσης ήταν για να τιμηθεί και να τονισθεί η Βόρεια προέλευση του Υπερβορείου Απόλλωνα (όχι όμως καταγωγή), καθότι έφερνε το Φως του από τον Βορρέα.
    Οι Ρουτήλιοι Κρύσταλλοι, είναι ρυθμιστές των τελουριακών ρευμάτων ενός πλανήτη, δηλαδή των ενεργειακών του ροών. Συνεπώς το ψυχικό σώμα της Γης, έχει επίκεντρο τον Αιθερικό Ναό του Απόλλωνα στην Υπερβοραία. Ένα αντίγραφο αυτού του ναού, που δημιουργούσε τον αντίθετο πόλο (αρνητικές ροές αποδόμησης) υπήρχε στην Ποσειδωνία της Ατλαντίδος.
    Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι δεν ομιλούμε για αυστηρώς γεωγραφικά σημεία του υλικού πλανήτη, αλλά και για το αιθερικό του σώμα.
    Όλως τυχαίως, Ρουτήλιοι Κρύσταλλοι υπάρχουν στους Δελφούς και είναι μεγάλης ισχύος.
    http://4.bp.blogspot.com/-VbBtvwO-99k/VUcQ1e2WFxI/AAAAAAAAJNY/N8Q5RdV2yXs/s1600/geoenkristalonellas.gif
    Είναι λοιπόν προφανής ο ρόλος του Θεού Ήλιου, δηλαδή του Υπερβορείου Λυκίου Απόλλωνα.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΑΛΛΑ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΛΟ! ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ.ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, αγαπητέ Ανώνυμε! Είναι στο υπέδαφος, κατά φύσιν.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  68. ο λυκαστροσ ειπε δυο λεξεις κοσμικος νους -κοσμικη ψυχη .ολοι εμεις αποτελουμε μερη του ιδιου πραγματος.του ιδιου < που διασπαται για εκατομμυρια χρονια και ποτε δεν πεθαινει .οταν παψουμε να πιστευουμε οτι ειμαστε ξεχωριστοι και μοναδικοι πιθανον να λυσουμε πολλα απο τα υπαρξιακα μας προβληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.