Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Τα drones στην υπηρεσία της τρομοκρατίας;

Γράφει ο Βασίλειος Χαλβατζής, Σύμβουλος Ασφαλείας
drone-bomb
Κατά την διάρκεια προγραμματισμένης συνάντηση της ομάδας ΚΟΜΠΡΑ (Ομάδα σχεδιασμού και αντιμετώπισης θεμάτων ασφαλείας) ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron δήλωσε ότι αναμένεται ο σχεδιασμός και η εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών με την χρησιμοποίηση drones για την διασπορά χημικών ή βιολογικών όπλων, των λεγομένων ‘’βρώμικων όπλων΄΄. Ο φόβος αυτός έρχεται να επιβεβαιωθεί από την στιγμή όπου τα drones είναι εύκολο να αποκτηθούν, χρησιμοποιούνται ευρέως και μπορούν να μεταφέρουν ραδιενεργά υλικά για να προσβάλλουν συγκεντρώσεις ατόμων σε μεγάλες πόλεις, καθιστώντας αυτές ακατοίκητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Στην 4η Συνάντηση Πυρηνικής Ασφάλειας διεξήχθησαν πολεμικά παίγνια με σενάρια πυρηνικές και ραδιοβιολογικές προσβολές με την συμμετοχή αξιωματούχων και στρατιωτικών. Πιο συγκεκριμένα σενάριο κάλυπτε την κλοπή ραδιενεργού υλικού από ιατρικές εγκαταστάσεις και την πώληση του σε εξτρεμιστές. Ο κος Κάμερον τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση και προσοχή στην ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων και μάλιστα έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός εκπαιδεύεται στην κατάληψη και αφόπλιση πυρηνικών και ‘’βρώμικων’’ όπλων.              
Μια ‘’βρώμικη βόμβα’’ είναι ένας απλός μηχανισμός. Περιλαμβάνει μια ποσότητα συμβατικής εκρηκτικής ύλης, όπως το ΤΝΤ, εμποτισμένο ή ξεκασμένο με ραδιενεργό υλικό. Οι ανθρώπινες απώλειες ή οι τραυματισμοί δεν θα προκληθούν κατά την έκρηξη της εκρηκτικής ύλης αλλά και με την διασπορά των ραδιενεργών υλικών. Τα ραδιενεργά υλικά δημιουργούν ιονισμένη ραδιενέργεια που καταστρέφει – νεκρώνει τον ανθρώπινο ιστό και προκαλεί καρκινικούς όγκους. Σε περίπτωση που δεν προκληθούν απώλειες το ψυχολογικό αποτέλεσμα στον πληθυσμό, όπως και η διατάραξη της οικονομικής ζωής θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. 

Αναφορικά στην κατασκευή και πυροδότηση ενός βρώμικου όπλου από μια τρομοκρατική οργάνωση απαιτείται η απόκτηση ραδιενεργών υλικών μέσα από παράνομα ή όχι κανάλια διακίνησης. Το αμερίκιο 211, το καλιφόρνιο 090, το κέσιο 137, το κοβάλτιο 60, το ιρίδιο 192, το πλουτώνιο 238, το πολώνιο 210, το ράδιο 226 και το στρόντιο 90 αποτελούν ισότοπα για την παρασκευή ραδιολογικών απειλών.
Όσον αφορά στα drones δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει η ασφάλεια του Λευκού Οίκου από την πτήση τέτοιων συσκευών. Ένα τετραπτέρυγο κατευθυνόμενο όχημα τύπου “quadcopter” πέταξε πάνω από τη νότια πλευρά του Λευκού Οίκου το 2015, χωρίς την ενεργοποίηση των συναγερμών, πλήν όμως εντοπίστηκε από έναν αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών. Η συσκευή στη συνέχεια προσέκρουσε στο έδαφος, προκαλώντας την ενεργοποίηση του συναγερμού και την σφράγιση των εγκαταστάσεων μέχρι οι πράκτορες να προσδιορίσουν ότι η περιοχή είναι ασφαλής. Δράστης ένας αμερικανός πολίτης που ισχυρίστηκε στις αρχές ότι είχε λανθασμένα πετάξει το ιπτάμενο όχημα το οποίο συνετρίβη στο Λευκό Οίκο. Αντίστοιχο περιστατικό συνέβει κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Λονδίνο το 2015, όπου το τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο όχημα πέταξε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο στο κατάμεστο γήπεδο.
  Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν από καιρό μελετήσει τους τρόπους που οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα ιπτάμενα αεροσκάφη για να πλήξουν  πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών σταθμών και των στρατιωτικών βάσεων.
Ωστόσο το τελευταίο δε μήνα, μάλιστα δε μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε αεροδρομίο, σταθμό του μετρό αλλά και το περιστατικό με τον φύλακα ασφαλείας σε πυρηνικό σταθμό του Βελγίου πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που αναφέρουν ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι μια δύσκολη υπόθεση και προειδοποιούν για την λήψη μέτρων. 

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αγαπητέ Λύκαστρε, τα drones είναι εκπληκτικό όπλο. Πρόκειται για το όπλο του μέλλοντος. Θυμήσου ότι στην ταινία AVATAR, τα αεροσκάφη των γήινων ήταν επανδρωμένα Drones. Επίσης οι ΗΠΑ χρησιμοποιεί ήδη (εδώ και χρόνια) τεράστια drones, με τεχνολογία αορατότητας!
    Το πρόβλημα όμως, είναι ότι τώρα μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα drone με 500-1000 ευρώ και με λίγες επεμβάσεις να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για δολοφονικούς ή καταστροφικούς σκοπούς, χωρίς στην ουσία να είναι εφικτό να αναχαιτισθεί μια τέτοια επίθεση!
    Αν για παράδειγμα κάποιος που χειρίζεται ένα τέτοιο drone το θελήσει, μπορεί να το κατευθύνει πάνω από το πεντάγωνο και να εισβάλει ακόμα και στο C.O.C.!
    Μπορεί επίσης να πετάξει όπλα στο προαύλιο των φυλακών και βεβαίως να ρίξει τοξικά-βιολογικά-χημικά στις δεξαμενές της ΕΥΔΑΠ και πολλά άλλα!
    Ακόμα και αν το δει ένας φρουρός, είναι αδύνατον να το καταρρίψει με βολές, καθότι δίνει πολύ μικρό στόχο και κινείται πολύ ευέλικτα. Ένας καλός σκοπευτής μπορεί να χρειαστεί και 100 φυσίγγια για να το πετύχει (έχουν γίνει σχετικές δοκιμές)! Υπάρχει ένα "όπλο" ηχοβολισμού, που επινοήθηκε προσφάτως για να τα καταρρίπτει, αλλά η χώρα μας δεν το έχει προμηθευτεί ακόμα.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά αγαπητέ Λύκαστρε, αρκεί το drone να βρίσκεται σε απόσταση μέχρι τα 50 μέτρα!. Από εκεί και πάνω, τα σκάγια δεν έχουν την δύναμη να το καταρρίψουν. Σκέψου ότι ακόμα και τα φθηνά drone, πετούν μέχρι τα 500 μέτρα τουλάχιστον. Με μια κάμερα υπερύθρων, το κατευθύνεις νύχτα και κανένα όπλο δεν μπορεί να το εντοπίσει και να το πλήξει αποτελεσματικά.
    Όμως, μέσα σε κατοικημένη περιοχή, δεν μπορείς να πυροβολείς στον αέρα μπας και το πετύχεις, διότι αυτό που θα πετύχεις σίγουρα, είναι κάποιον αμέριμνο πολίτη που περπατά στον δρόμο ή κάποιον που κάνει το ντους του δίπλα στο παράθυρο του μπάνιου του!
    Εκτός αυτού του όπλου που μας παρουσίασες αγαπητέ, υπάρχει και ένα άλλο που εκπέμπει εστιασμένο ισχυρό μικροκυματικό παλμό, ο οποίος καταστρέφει την κεραία τηλεκατεύθυνσης (RC) και ενδεχομένως άλλα ηλεκτρονικά του μέρη.
    Το θέμα είναι ότι για λόγους ασφαλείας εγκαταστάσεων, το κράτος πρέπει επειγόντως να προμηθευτεί αντίστοιχα όπλα και να εκπαιδεύσει προσωπικό που θα φυλά τις εγκαταστάσεις. Κάτι τέτοιο όμως, δεν πρόκειται να συμβεί...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ-ΓΡΑΦΩ. ΠΝΙΓΟΜΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΩ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ
    ΟΝΤΩΣ ΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.