Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ιωάννης Μεταξάς: Αθάνατος στην Ιστορία - Θαμμένος από τους Ιστορικούς των ΜΜΕ και τους Πολιτικούς μας!


Ιωαννης ΜεταξαςΙερος & Αθανατος στην Ιστορια - Περιφρονημενος & Συκοφαντημενος από τους " Ιστορικους" των ΜΜΕ και τους Πολιτικους μας!

Από τον Ιάσονα 

«Ας ειμεθα τιμιοι απεναντι της Ιστοριας... Το μεγα ΟΧΙ ειναι πραξις του Ι. Μεταξα.» 
 Π.Κανελλοπουλος

Γνωριζοντας τον Ιωαννη Μεταξα 
από δηλωσεις των πολεμιων του..

1. Παναγιωτης Κανελοπουλος

“Πρεπει να ειμεθα χωρις αλλο ευγνωμονες εις τον Ι. Μεταξα, διοτι... ειπε ολομοναχος, εις το σκοταδι της Νυχτας το μεγα ΟΧΙ. Λεγουν, οσοι αντικρυζουν με εμπαθεια και αυτα τα γεγονοτα της ιστοριας, οτι το οχι δεν το ειπε ο Μεταξας αλλα ο ελληνικος λαος. Ναι το ειπε ο Ελληνικος Λαος, αλλα αφου το ειχεν πη ο Μεταξας. Εαν ο Μεταξας ελεγε ΝΑΙ, πως θα ελεγε το ΟΧΙ ο Ελληνικος λαος, αφου θα ξυπνουσε αργοτερα? Θα το ελεγε βεβαια μεσα του, θα το εξεδηλωνε εμπρακτα οταν θα ωργανωνε μυστικα τη αντιστασι αλλα η Αλβανικη εποποιια δεν θα εγραφετο ποτε. Ας ειμεθα τιμιοι απεναντι της Ιστοριας. Το μεγα ΟΧΙ ειναι πραξις του Ι.Μεταξα.»

Απο το βιβλιο «Τα χρονια του Μεγαλου Πολεμου» του Π.Κανελλοπουλου

2. Μίκης Θεοδωράκης

Εκλαιγε όλη η πόλη για τον Μεταξά
".....Ο θάνατος του Μεταξά ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ο Μεταξάς ήταν πολύ τυχερός διότι συνέδεσε το όνομά του με το “Οχι”, συνέδεσε το όνομά του με τη νίκη και πέθανε σε μια κορύφωση νίκης. Στην Τρίπολη, πρέπει να σου πω ότι έγιναν μνημόσυνα σε διάφορες εκκλησίες. Κι εμείς πήγαμε σε μια εκκλησία, όχι στη μητρόπολη, σε μια άλλη, πιο μικρή. Την ώρα λοιπόν του μνημοσύνου, ο κόσμος έκλαιγε τόσο γοερά, ώστε από τη μία εκκλησία στην άλλη άκουγες τα κλάματα. Εκλαιγε όλη η πόλη για τον Μεταξά. Τόσο τυχερός ήταν δηλαδή, έτυχε η κατάλληλη στιγμή να πει το “Οχι” και μετά να πεθάνει... Και πίσω από το “Οχι” αυτό, δείχνει ότι ήταν ίσως ο μοναδικός πολιτικός στην Ευρώπη που δεν πίστευε στη νίκη του Χίτλερ. Πίστευε δηλαδή ότι θα νικήσουν οι Εγγλέζοι, κάτι που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε παράλογο. Και, βεβαίως, ταίριαζε πολύ και με τη νοοτροπία του θρόνου, που ήταν αγγλόφιλος...".

3. Γρηγόρης Φαράκος*

Στην κηδεία του Μεταξά εγώ παρευρέθηκα. Ημουν από εκείνους που με τίποτα δεν τον ήθελα, αλλά παρευρέθηκα. Και παρευρέθηκε πολύς τέτοιος κόσμος.

«...Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου το περίμενα γιατί θα είχα το πρώτο μου μάθημα στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου... Εκείνο που αισθάνομαι μέχρι τώρα –και πιστεύω το αισθάνεται και ο περισσότερος κόσμος από τότε– ήταν ότι η ζωή, γενικά η ζωή και της χώρας και του κάθε ατόμου, χωρίστηκε στα δύο. Στο πριν και το μετά. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου καθόρισε και την εξέλιξη όλης της χώρας στα κατοπινά.
...Η στάση της Σοβιετικής Ενωσης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν διφορούμενη. Επιπλέον, το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπερντοφ δημιούργησε προβλήματα σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης που είχαν ταχθεί κατά του Αξονα...
......Ο,τι και να πεις για τον Μεταξά, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα. Και βεβαίως, επειδή και το ΚΚΕ αυτή είχε ως μοναδική κατεύθυνση, με αυτή την έννοια ταυτίζονται... Βεβαίως, αρνιέμαι τους διθυράμβους που συνήθως ακούγονται υπέρ του Μεταξά που είπε το “Οχι”, αλλά και από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να δεχθώ αυτή τη συνεχή κριτική των αριστερών, οι οποίοι δεν είπαν ΠΟΤΕ ότι εν πάση περιπτώσει ο Μεταξάς εκείνο το πρωί είπε αυτό που αισθανόταν όλος ο ελληνικός λαός. Και θα πω και κάτι ακόμα: Στην κηδεία του Μεταξά εγώ παρευρέθηκα. Ημουν από εκείνους που με τίποτα δεν τον ήθελα, αλλά παρευρέθηκα. Και παρευρέθηκε πολύς τέτοιος κόσμος...».


Ο Μεταξας αντιμετωπος με την Ιστορια

«..Πολλοί δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι υπήρξε πιο αποτελεσματικός ως αγωνιστής για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη για τον λαό, για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις του μόχθου των αγροτών και των εργατών. Ισως το πιό προσβλητικό για εμας τους Ελληνες » γράφει ο αείμνηστος Παναγιώτης Γ. Βατικιώτης(1928-1998), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – διεθνώς ανεγνωρισμένος ως ένας από τους μεγάλους ειδήμονες στην πολιτική Ιστορία της εγγύς και μέσης ανατολής- στο βιβλίο του ''Μια πολιτικη βιογραφια του Ιωαννη Μεταξα'' « ηταν , ότι ο Μεταξάς κατόρθωσε να κυβερνήσει την χώρα για τεσσεράμισι χρόνια με ένα ουσιαστικά προσωπικό καθεστώς φωτισμένης δεσποτείας χωρίς καμία υποστήριξι από κάποιο πολιτικό κόμμα..Ενα καθεστώς που στηριζόταν απόλυτα σε μιά αμοιβαία συμφωνία με τον βασιλιά..σε ενα σώμα αξιωματικών που τον σεβόταν ως τον κάποτε λαμπρό επιτελικό απόστρατο στρατηγό ..και στη δική του εντυπωσιακή ηθική αυθεντία…» Βεβαίως είναι πανθομολογούμενο τοις πάσι...

Μολονότι το όνομα του Εθνικού κυβερνήτου, Ιωάννου Μεταξά, δέν αναφέρεται ούτε από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία μας, αλλα ούτε και απο τα Μεσα Ενημερωσεως Αριστερων Αποψεων- που κάθε επετειο της 28ης Οκτωβρίου, το αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι - στη συνείδησι του Ελληνικού Λαού αλλά και στις επίκαιρες σηζητήσεις, ο Μεταξάς, κατα γενική παραδοχή, πέρασε το κατώφλι της Ιστορίας περισσότερο για την απάντησι που έδωσε στον ιταλό πρέσβυ, Εμμανουέλε Γκράτσι.
Οταν δέκα λεπτά πρίν από τις 3 της νύχτας της 28ης Οκτωβρίου του 1940, εκείνος κτύπησε το κουδούνι της φτωχικής οικίας του πρωθυπουργού, με την εντολή να παραδώση το τελεσίγραφον στις 3 π.μ. ακριβώς, της 28/10/1940.
''Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει'' αφηγείται ο Γκράτσι. «Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: "Alors c'est la guerre." (Λοιπόν έχουμε πόλεμο).»

Είναι τόσο περιττό να πούμε ότι εκείνη την ώρα και οι πιό ξενύχτηδες Αθηναίοι, θα ήσαν ήδη στον πρώτο τους ύπνο. Την συνάντησι, τον χρονο και τον λόγο προώρισε, για καλή μας τύχη, η Ιστορία, εκείνη την στιγμή, στον Ιωάννη Μεταξά. Ουδείς δύναται να το αρνηθεί. Μόνο να το αποσιωπά με την γενναιότητα των δειλών...

Η Ιστορια μετα το ΟΧΙ…

Ετσι πολλοι αν οχι οι περισσοτεροι Ελληνες αγνοουν, οτι το Οχι του Μεταξα δεν γεμισε απλως την συγχρονη Ελλαδα με δοξα αναλογη του ιστορικου παρελθοντος και του αθανατου μεγαλειου της. Αλλα ουσιαστικως το μεγα ΟΧΙ του Μεταξα, συνετελεσε καθοριστικως στην ηττα του αξονος.
Βεβαιως αν ο υποπτος θανατος του, την 29ην Ιανουαριου 1941 δεν τον απεμακρυνε απο το προσκηνιο της Ιστοριας, πολλα μπορουσαν να εχουν συμβη, εως και την πληρη ανατροπη...Διοτι μολονοτι αποσιωπουμενο απο τους «ιστορικους και εκπαιδευτικους» των Μεσων Ενημερωσεως Αριστερων Αποψεων, ειναι ιστορικως διαπιστωμενο, οτι ο Χιτλερ, μετα την παταγωδη αποτυχια του Μουσσολινι να καταλαβη την Ελλαδα αλλα και τις δυσμενεστατες επιπτωσεις συνεπεια της δημιουργηθεισης καταστασεως στην προετοιμασια της Γερμανικης εκστρατειας κατα της Ρωσσιας, επεχειρησε να δελεασει την Ελλαδα με λιαν επωφελεις την πατριδα μας προτασεις Ειρηνης προς την Ιταλια,εξασφαλιζοντας την δυνατοτητα να διατηρησει η Ελλαδα τα εδαφη στην Β.Ηπειρο, τα οποια ο Ελληνικος Στρατος ειχε καταλαβει καταδιωκοντας τους Ιταλους.

Γερμανικες Προτασεις Ειρηνης

Σημαντικες λεπτομερειες για τις Γερμανικες προτασεις Ειρηνης προς τερματισμο του Ελληνο-ιταλικου πολεμου παρεχονται στο βιβλιο του Α.Π.ΖΟΛΩΤΑ, «Γερμανικαι προτασεις Ειρηνης" Η προσπαθεια της Γερμανιας προς τερματισμο του ΕλληνοΙταλικου Πολεμου»εκδοσεις Ερωδιος 2005. Οι προτασεις αυτες κατεστησαν γνωστες στη συναντησι της 17ην Δεκεμβριου 1940, του Ελληνος Πρεσβεως Π. Αργυροπουλου, στην Ισπανια με τον Ουγγρο στρατηγο Αντορκα ( Πρεσβεως της Ουγγαριας στην Ισπανια και προσωπικου φιλου του Φον Καναρη, απεσταλμενου του Χιτλερ στον Αντορκα δια την διαμεσολαβησι μεταξυ Γερμανιας και Ελλαδος) και διεβιβασθησαν αμεσως προς τον Μεταξα.

Περιελαμβαναν δε τα ακολουθα:

«Η Ελλας ηδυνατο να διατηρηση τας θεσεις τας οποιας κατελαβε ο στρατος της εν Αλβανια και να συναφθη Ειρηνη προς την ιταλια. Προς αποφυγη επιεσοδειων μεταξυ Ελληνων και Ιταλων θα εδημιουργειτο νεκρα Ζωνη, εντος της οπιας θα παρεμβαλλοντο μεταξυ των δυο αντιπαλων στρατων γερμανικαι δυναμεις ως παρατητρηται. Η Γερμανικη Κυβερνησις ,εαν εδεχετο η ελληνικη, θα ανελαμβανε τη υποχρεωσι να μεριμνηση οπως αποχωρησουν αι επι του εδαφυς της ευρισκομενοι κατα την στιγμην της ανακωχης Βρεταννικαι δυναμεις..»

Η εισηγησις του πρεσβεως μας μεταξυ αλλων ελεγε και τα εξης:

«..επρεπε να δεχθωμεν τας προτασεις , για να αποφυγωμε πασαν μελλοντικην επεμβασιν της Γερμανιας εις τον Ελληνο-ιταλικον πολεμο, η οποια θα ητο καταστρεπτικη δι ημας..»

Οι ΑΓΓΛΟΙ εν τω μεταξυ, πολυ πιθανον ενημεροι των τεκταινομενων, προσπαθουν ποικιλοτροπως να πεισουν εγκαιρως τον Μεταξα (συναντησεις του Στρατηγου Ουέϊβελ στην Αθηνα την 17η Ιανουαριου 1941) να δεχθη συμβολικες δυναμεις στην Θεσσαλονικη, βεβαιοι οντες οτι κατ αυτον τον τροπο θα πρκαλουσαν και θα εξαναναγκαζον τον Χιτλερ να επιτεθη αμεσα κατα της Ελλαδος, δηλαδη να εμπλακη και στα Βαλκανια, επ ωφελεια των ιδιων.
Και καλως δια τα συμφεροντα της πατριδος των, οχι ομως και δια τα ιδικα μας. Δεν ειναι παραδοξο που το τελευταιο κειμενο-διακοινωσις του Εθνικου Κυβερνητη Ιωαννη Μεταξα προς την Αγγλικη Κυβερνησι συνταχθεν την 17η Ιανουαριου 1941, προσπαθουσε να αποφυγη την προκλησι του Ελληνο-Γερμανικου πολεμου που θα πυροδοτουσε η παρουσια-προφασις στην Ελλαδα έστω και μικρου αγηματος Αγγλων ή της RAF στην Βορειο Ελλαδα. «Ειμεθα αποφασισμενοι να αντιμετωπισωμεν καθ οιονδηποτε τροπο και με οιασδηποτε θυσιας ενδεχμενη Γερμανικη επιθεσι, ΑΛΛΑ ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩΜΕ....» εγραφε ο Μεταξας στο τελευταιο γραπτο μηνυμα του, διακοινωσι προς την Αγγλικη Κυβερνησι...
Συμπτωματικως, την ιδια ημερα αισθανεται ελαφρα αδιαθεσια, εγχειριζεται δια «παραμυγδαλικο αποστημα» μετα απο δυο ημερες, την 19ην Ιανουαριου 1941, και τελικως αποθνησκη την 29ην Ιανουαριου 1941...

Η θανατηφορος «ασθενεια «του Ιωνανη Μεταξα..

Στο βιβλιο του David Irving «Ο Πολεμος του Χιτλερ» εκδοσεις Γκοβοστη, Δεύτερος Τομος σελις 774 ανφερεται οτι ο καθηγητης Hans Eppinger, ο πιο σπουδιαος γιατρος του Γ' Ράϊχ, εξεταζοντας τον θανοντα Βασιλια Βορι, της Βουλγαριας, παρατηρησε οτι τα κατω ακρα του Βασιλια ειχαν μαυρισει, κατι που ειχε δη μονον μια φορα πριν, οταν ο πρωθυπουργος της Ελλαδος Ιωαννης Μεταξας ειχε δηλητηριαστη, τον Ιανουαριο του 1941..» Ενω στο ιδιο βιβλιο σον πρωτο Τομο σελις 454, για το ενδεχομενο επιθεσεως κατα της Ελλαδος αναφερε τα εξης:

«..Ετσι διαμορφωθηκε το στρατηγικο χρονοδιαγραμμα του Χιτλερ.Θα πραγματοποιουσε , νωρις τον Μαρτιο 1941, την επιθεσι κατα της ΕΛΛΑΔΟς , με την κωδικη ονομασια ΜΑΡΙΤΑ, απο το ονομα της μιας κορης του Αρχιστρατηγου Γιοντλ. Φυσικα αν οι Ελληνες αποφασιζαν να απομακρυνουν τους αγγλους καλεσμενους τους θα ανακαλουσε οριστικα την ΜΑΡΙΤΑ. Δεν ειχε το παραμικρο ενδιαφερον να καταλαβει την Ελλαδα...»

Τα εργα του Ιωαννη Μεταξα.. 
(Ο,τι το αριστεροκρατουμενο δουλοφρον κατεστημενο αποκρυπτει)

Ομως ο Ιωαννης Μεταξας και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 είχε ήδη αφήσει έργο πρίν την ηρωική αυγή της 28ης/10/1940.
  • Η δημιουργία του ΙΚΑ, η θέσπισις ιατρικής περιθάλψεως και δώρου εργασίας.
  • Η καθιέρωσις του οκταώρου και των υπερωριών.
  • Η πρωτομαγιά ως αργία και εορτή των εργατών.
  • Τα κατώτατα όρια μισθών,η ρύθμισις των αγροτικών χρεών, η θέσπισις υποχρεωτικής αδείας μετ' αποδοχών, ο εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Συνεταιρισμών και της ποινικής δικονομίας. 
  • Η θέσπισις της υποχρεωτικής παιδείας, 
  • Ο Νόμος περί υποχρεωτικής διαιτησίας και επίλυσεως των εργατικών διαφορών.
  • Ακόμη η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την καθιέρωσι της Δημοτικής.
  • Αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Στρατού και του Ναυτικού.
  • Η αθόρυβη και αποτελεσματική προετοιμασία των συνόρων σε μήκος πέραν των 200 χιλιομέτρων με οχυρωματικά έργα. 
  • Η «γραμμή Μεταξά», που αναφέρεται σε όλα τα στρατιωτικά συγγράμματα του κόσμου, στρατηγικό και κατασκευαστικό επίτευγμα αξιοθαύμαστο έως σήμερα για την τεχνική αρτιότητα αλλα και το σύντομο χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκε με τα ασήμαντα μέσα της εποχής εκείνης υπο άκρα μυστικότητα. 
Είναι όλα μέρος από το τεράστιο έργο που φέρει φαρδιά πλατειά την υπογραφή του Ιωαννου Μεταξά. Είναι λοιπόν ευθύνη μάλλον της αδέκαστης ιστορίας παρά της μικροψυχίας των πολιτικών και της κακεντρεχειας των Μεσων Ενημερωσεως Αριστερων Αποψεων να κρίνουν τον Ιωαννη Μεταξα, το Εργο του και την αναγκαιότητα ή μη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936, την Εθνική συνεισφορά του Ιωαννη Μεταξά.

Στην υλική προπαρασκευή, στον Εθνικό φρονηματισμό. Στην δόξα του ΟΧΙ.
Και οι Ελληνες, που φιμωμενοι θα παρακολουθησουν ακομη μια φορα την υβρι την αχαριστια την μικροπρεπεια, την αγνωμοσυνη στους λογους της πολιτικης και πολιτειακης ηγεσιας αλλα και στους λογους και στα παραθυρα των νανοειδων «ιστορικων και «εκπαιδευτικων» των Μονοπωλητων της «αληθειας» στα Μεσα Εξαπατησεως και Εξαχρειωσεως τωνΜαζων. Γνωριζουν... Και ευλαβικα τιμουν την μημη του Ελληνα Εθνικου Κυβερνητη Ιωαννη Μεταξα.

Ο Μεταξας για το τι σημαινει Ελλαδα Ελλην Ελληνισμος..

«Το σφάλμα είναι οτι ενομίσαμε ότι ημπορούμε κατ'αναλογίαν με άλλα έθνη να περιλάβωμεν εντός ορίων εδαφικών τον Ελληνισμόν. Ενώ ακριβώς η ιδιοφυία της φυλής μας είναι να μην έχει όρια. 

Εις όλην την ιστορίαν μας , πλήν του Βυζαντίου, οι Έλληνες αποτελούμεν ένα ή πλειότερα ισχυρά κρατικά κέντρα με όρια ακτινοβολούντα προς πάσας τα κατευθύνσεις...

Χάρις εις πολιτικήν εσφαλμένην , πολλοί από τους πλοκάμους αυτούς απεκόπησαν.Αλλά θα ξαναγίνουν πάλι. Διότι προς τα εκεί μας οδηγεί η φυλετική μας ιδιοφυία και η μοίρα μας.

Ούτε θα πρέπει να επηρεαζόμεθα από τας αντιξόους περιστάσεις της στιγμής τας οποίας άλλωστε ημείς με τα σφάλματα μας προεκαλέσαμε και αι οποίαι αποτελούν παρωδικό φαινόμενο.

Αυτη λοιπόν δύναται και κατ ανάγκην θα είναι η μεγάλη ιδέα μας, όχι με το βυζαντινό εδαφικό περιεχόμενο αλλά με το περιεχόμενο της αρχαίας δηλαδή κατ ουσίιαν και πάλιν η επικράτησις της φυλής μας και εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους ....»
Από την αρθρογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου 
και του Ιωάννου Μεταξά... (σελίς 526), 
Εκδοτικός οίκος Κυρομάνου, 70ον άρθρον του
_____________________________________

* Ο κ. Γρηγόρης Φαράκος υπηρξε γ.γ. του ΚΚΕ.
Αναδημοσίευση από:  ΠΥΡΦΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝ

37 σχόλια:

  1. Δεν Θα σταματήσει ποτέ αυτό ο έργο της αζύγιστης προσφοράς φίλε μου ΛΥΚΙΕ.
    Κάποιοι έχουμε μάθει να ''δίνουμε'' παρ'όλες τις συνθήκες που προσπαθούν να μας κρατήσουν ....πίσω .
    Εγώ προσωπικά χαίρουμε που συνεχίζεις ......

    Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ

    Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλτατε Αρμαγεδών, οι καιροί είναι λίαν επικίνδυνοι για το έθνος, την πατρίδα και τις οικογένειές μας. Βρισκόμαστε ήδη στην τελευταία πράξη πριν την μεγάλη καταστροφή. Ο ρόλος του Καταχθόνιου Δαίμονα έχει ήδη περατωθεί. Όσους αφύπνισε, αφύπνισε...
      Βρίσκομαι ακόμα εδώ και περιμένω.
      Ο καιρός γαρ εγγύς, λίαν εγγύς!
      Η πλατφόρμα του Καταχθόνιου Δαίμονα, θα υποδεχθεί την νέα πραγματικότητα, μόλις αυτή εκδηλωθεί.
      Ελπίζω να μείνουμε ζωντανοί.
      Σου εύχομαι να είσαι γερός και δυνατός για τον ...Αρμαγεδδώνα που έρχεται!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάντως καλέ μου φίλε βιάζομαι ...γιατί έτσι θα αλλάξω σύντομα το όνομα με το οποίο υπογράφω τόσο καιρό....


      ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ

      Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

      Διαγραφή
    3. Καλέ μου φίλε και να μην το αλλάξεις, κανείς δεν πρόκειται να σε ταυτίσει με τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα, όχι μόνο επειδή σας χωρίζει ένα δέλτα (δ), αλλά επειδή εσύ συμβολίζει την σταθερότητα, την εντιμότητα, την πίστη, την αγάπη και τον σεβασμό για τον άνθρωπο και την πατρίδα! Είσαι ο αντίθετος πόλος του Αρμαγεδδώνα!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  2. Να παραθέσω λοιπόν και το μικρό, ποταπό έργο του ΕΘΝΑΡΧΟΥ Ιωάννου Μεταξά, του Πατέρα της Νίκης, του δικού μας ανθρώπου, του "μπαρμπα-Γιάννη"...

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ
    Ιδρύθηκε η κοινωνική ασφάλιση, η έναρξη λειτουργίας του Ι.Κ.Α ήταν 1.12.1937.. Θεσμοθετήθηκε το 8ωρο, η Κυριακάτικη Αργία, που επεβλήθη σε 80 πόλεις και χωριά, οι 15 ημέρες ετησίως υποχρεωτικής άδειας. Θεσμοθετήθηκε και η αργία της Κυριακής για τους δημοσιογράφους. Υπογράφηκαν 237 συλλογικές συμβάσεις μέχρι το 1938. Απαγορεύθηκε η χρησιμοποίηση ανηλίκων σε εργασίες. Θεσμοθετήθηκε και οργανώθηκε η νοσηλεία όλων των εργαζομένων. Δημιουργήθηκαν ιατρεία για την παρακολούθηση των εγκύων. Καταπολεμήθηκε η ελονοσία. 42 ιατρεία.
    Καταπολεμήθηκαν τα τραχώματα. 51 ιατρεία. Νοσηλεύτηκαν 7124 παιδιά
    Οργανώθηκαν συσσίτια μαθητικά για 50.000 παιδιά. και απεφασίσθη τα συσσίτια να αποβούν παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός θεσμός.1937. Επίσης οργανώθηκαν συσσίτια απόρων ανέργων σε 48 πόλεις της Ελλάδος.
    Ιδρύθηκε η «Εργατική Εστία» με στόχο να προσφέρει ψυχαγωγία, μαθήματα γραφής και ανάγνωσης, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις. Ιδρύθηκε Σχολή Νοσοκόμων. Οργανώθηκε «Εκθεση Υγιεινής στο Ζάππειο 1938».
    Βάσιν της προόδου, της χαράς, της ευτυχίας και της γενικής αναδημιουργίας της Ελλάδος αποτελεί η υγεία και η ευρωστία των πολιτών της...( Λόγος 1.2.37)

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
    Αναγέρθηκε το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη. Κατασκευάστηκε τα Αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Εγιναν λιμενικά έργα στην Θεσσαλονίκη. Ανεγέρθηκαν Νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη 500 κλινών για συνήθεις παθήσεις, και 700 κλινών για ψυχοπαθείς.
    Αναγέρθηκε το Νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα.
    Κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο στο Χασάνι.
    Κατασκευάστηκε το Βασικό δίκτυο υπονόμων της Αθήνας.
    «Εγιναν αντιπλημμυρικά έργα, Λαρίσης, Καρδίστης, Βοιωτικού Κηφισσού, Πλατανιάς και αποξηραντικά έργα, Λαψίστης, Μαργαριτίου,Αχέροντος , Αράχθου, Λούρου, Κουρνά Κρήτης, επίσης αρδευτικά έργα στη Λάρισσα και Καρδίτσα
    Δημιουργία υδραγωγείων σε πολλά σημεία, Κάλυψη Ηριδανού, Υλισσού και διευθέτησης κοίτης ποταμών. Εγιναν έργα απόσβεσης χειμάρρων και παροχέτευση χειμάρρων Αθηνών Πειραιώς όπως και αποχετευτικά έργα εκτός Αθηνών.
    Ανεγέρθηκαν Σχολεία 329 δημοτικά
    Ιδρύθηκαν Παιδικοί σταθμοί 52 (σύνολο 62) και Νηπιαγωγεία 93
    Ιδρύθηκαν Νυκτερινές σχολές στη Μακεδονία 1450 Γυμναστήρια, Νέας Φιλαδέλφειας Κολυμβητήριο Αθηνών. Κτίστηκαν 866 νέες προσφυγικές κατοικίες,
    Δικαστικά κτίρια (Πρωτοδικεία). Τελωνεία, Τραπεζικά κτίρια,
    Συνοικιακές αγορές. Εργα οδοποιίας και ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι,
    Αγορά και κατασκευή σιδηροδρομικών οχημάτων
    Ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου Αθηνών Κηφισιάς
    Μετεωρολογικός σταθμός Πειραιώς. Ιδρύθηκε Σχολή Λιμενικών Υπαλλήλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΑΣΗ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
    Ονομάστηκαν οι τρείς πρώτοι στην Ευρώπη Εθνικοί Δρυμοί.(Ολυμπος, Πάρνηθα, Αίνος Κεφαλληνίας. Προωθήθηκε η δενδροκομία.
    Προστασία δασών με πρόληψη πυρκαγιών από 683 το 1936 έγιναν 50 το 1938 .
    Σε πρόγραμμα αναδασώσεων φυτεύτηκαν το 1939, 16.500.000 δενδρύλια -
    Εγινε διάνοιξη δασικών οδών και καταπολέμηση της κάμπιας.
    Εγκαταστάθηκαν εργοστάσια ξυλείας στους χειμάρρους
    Αγροφύλακες και γεωπόνοι ετέθησαν στη υπηρεσία των καλλιεργητών
    Ενισχύθηκαν οι κτηνοτρόφοι αλλά απαγορεύθηκε η ελεύθερη βοσκή αιγοπροβάτων για προστασία των δασών
    Απαλείφθηκαν τα αγροτικά χρέη.
    Με στόχο την εντατική καλλιέργεια κα την αυτάρκεια σε σίτο και άλλα προιόντα Αυξήθηκαν με εκχερσώσεις και αντιπλημμυρικά έργα οι γεωργικές εκτάσεις.
    Ιδρύθηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Ελλάδος.1938
    Συνεστήθη πρώτη φορά στατιστική υπηρεσία των Αγροτικών Συναιτερισμών
    Επεκτάθηκε και προστατεύθηκε η ρυζοκαλλιέργεια Εγιναν γεωργικά συνέδρια,
    Ιδρύθηκε η Λαχαναγορά. Προστατεύτηκαν οι σιτοπαραγωγοί. Συνεστήθη επιτροπή προστασίας καπνού. Ιδρύθηκε Ινστιτούτου Οίνου και Αμπέλου 1937. Κατασκευάστηκαν οινοδεξαμενές. Ελήφθη μέριμνα για την σταφίδα.
    Μειώθηκε η φορολογία του ελαίου. Ελήφθησαν μέτρα για παροχή υγιών σπόρων

    ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    Ιδρύθηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 1938 Ιδρύθηκε η Φοιτητική Εστία
    Ιδρύθηκε ο Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων. Ο.Ε.Σ.Β.
    Εγιναν 35 εγκαταστάσεις για παιδικές εξοχές. Ιδρύθηκαν παιδικά αναρρωτήρια,
    Διορίσθηκαν 1320 δημοδιδάσκαλοι. Ιδρύθησαν 1450 Νυκτερινά Σχολεία 1937-1938.
    Δίδαξαν 1800 διδάσκαλοι Φοίτησαν 114.652 μαθηταί
    Διδάχθηκε η Δημοτική γλώσσα στα Δημοτικά σχολεία.
    Εγκαινιάστηκε η πρώτη Πανελλήνια Καλλιτεχνική Εκθεση στο Ζάππειο 22.3.1938
    «Αρμα Θέσπιδος» περιοδεύον συναρμολογούμενο θέατρο. Εργο Κων. Δοξιάδη.
    Εγιναν πρώτη φορά παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο και στο Ωδείον Ηρώδου του Αττικού.

    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
    Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους και στους θησαυρούς, οι οποίοι εγκαίρως κρύφτηκαν προ του πολέμου με κάθε μυστικότητα κάτω από τα δάπεδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Ελήφθη πρόνοια για την διατήρηση των αρχαιολογικών μνημείων. Ανάπτυχθηκε ο Τουρισμός κα καθορίστηκαν οι τουριστικές Ζώνες σε 26 πόλεις και νησιά. Εγινε τουριστική προβολή στο εξωτερικό με έντυπα, διαλέξεις διαφημίσεις, ταινίες, δίσκους γραμμοφώνου, άρθρα. Θεατρικές παραστάσεις. Συνεστήθη η Τουριστική Αστυνομία εξωραίσθηκαν οι λουτροπόλεις Αιδηψού. Αναγέρθηκαν ξενοδοχεία στον Καίφα, Λαγκαδά, Υπάτη.Οργανώθηκαν εκθέσεις ελληνικών προιόντων στις Πρεσβείες
    Ίδρύθηκε Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων
    Συνεδέθη η Ελλάδα με την Αμερική με το πλοίο «ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ»

    ΝΟΜΙΚΑ
    Εγινε ο Κώδικας του Αστικού Δικαίου.

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑ
    Ιδρύθηκε η Ραδιοφωνία.
    Οργανώθηκαν καλύτερα ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες.
    Ιδρύθηκε η Εργατική Εστία και η Φοιτητική Εστία
    Ενίσχυσε το γυναικείο κίνημα και την θέση της γυναίκας, μέσα από την Ε.Ο.Ν,
    Υπέδειξε με λόγους και έργα ότι η Ελληνική κοινωνία παραδοσιακά έχει βασιστεί επί αιώνες στην οικογένεια και την θρησκεία, αφού τακτικά συχνά χρειάστηκε να υποδουλωθεί ή να μεταναστεύσει. Η διατήρηση της γλώσσας και της Θρησκείας έμεινε στην ευθύνη της οικογένειας και είναι αλληλένδετες έννοιες. Η έννοια της Πατρίδας ως συνεκτικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας είναι η πιο πρόσφατη. Αρχίζει από το 1821 και μετά όταν οι Ελληνες αποκτούν εδαφική ανεξαρτησία και Κρατική Εξουσία. Εκανε σύνθημα το Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια, γιατί αυτό υπήρξε επί αιώνες ο θεμέλιος λίθος της Ελληνικής Κοινωνίας ελεύθερης ή υποδουλωμένης.

    Είμαι περίεργος, αν οι κομμουνιστές θα μπορούσαν να κάνουν το 1/5 όσων κατάφερε ο άνθρωπος αυτός, μέσα σε 4 χρόνια διακυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο για το τελευταίο ερώτημα, η απάντηση έρχεται το 2015, με την αριστερή διακυβέρνηση! Μέσα σε 9 μήνες κατάφεραν να γκρεμίσουν, όσα έχτιζαν ολόκληρες γενεές Ελλήνων...
      ΛΥΚΙΟΣ

      Διαγραφή
  4. Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Μεταξά...
    Ο Ιωάννης Μεταξάς, ήταν εκλεγμένος κυβερνήτης της Ελλάδος. Στίς εκλογές της 16ης Απριλίου 1936, με ψήφους 241 υπέρ, 16 κατά του ΚΚΕ, και 4 λευκά, ανέλαβε από τον Βασιλέα Γεώργιο τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τον θάνατο του Κ. Δεμερτζή, ώς αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως τότε. Έκτοτε, άλλαξε απλά 2 άρθρα του Συντάγματος, που του έδιδαν περισσότερη εξουσία. Ως εκ τούτου, κατηγορήθηκε από τους αριστερούς ώς "δικτάτωρ".
    Ο Μεταξάς φοίτησε στη Berlinkriegsacademie, επί τρία χρόνια και αρίστευσε (7/19.9.1899 - 5/18.9.1901). Σε αναγνώριση των ικανοτήτων του αναρτήθηκε στην Ακαδημία μία πλάκα με την επιγραφή: «ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΥΤΟΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ». Χαρακτηριστικό επίτευγμα κάποιου με μειωμένη αντιληπτική ικανότητα, όπως τον κατηγορούν οι αριστεροί...
    Ήταν Γερμανόφιλος. Το μεμπτό πού είναι; Πρέπει να είσαι βλάκας ή τυφλός, για να μην παραδέχεσαι την τέλεια πολεμική μηχανή των Γερμανών εκείνη την περίοδο. Παρόλα αυτά, ο Μεταξάς είχε δηλώσει πως τον πόλεμο θα τον κερδίσει η μεγαλύτερη Ναυτική δύναμη, που σίγουρα δεν ήταν η Γερμανία... Κατηγορήθηκε για ουδετερότητα, ακόμα και όταν τορπίλιζαν την "Έλλη". Όταν επί 4 χρόνια ετοιμάζεσαι για έναν πόλεμο που ξέρεις πως θα σου χτυπήσει την πόρτα σε βάθος 5 ετών, εννοείται πως βγάζεις πρός τα έξω την εικόνα του ουδετέρου. Η καλύτερη τακτική ήταν αυτή. Ο Μεταξάς ήταν λοιπόν γερμανόφιλος, αυτό όμως δεν τον απέτρεπε από το να βλέπει πού είναι το συμφέρον της πατρίδας του. Ξαναλέω, δεν βλέπω κάπου κακό στο να θαύμαζες τη Γερμανία εκείνη την εποχή. Για κάποιον ο οποίος ασχολείται σήμερα με τη μελέτη των στρατιωτικών της εποχής εκείνης, η Γερμανία είχε την απόλυτη πολεμική μηχανή, άξια θαυμασμού! Δηλαδή επειδή άνηκαν στο Γ' Ράιχ ο Μανστάιν, ο Ρόμμελ και ο Γκουντέριαν, δεν θα τους αναγνωρίσουμε πως ήταν στρατιωτικές ιδιοφυίες;;;; Ψιλά γράμματα για κάποιον αριστερό βέβαια...
    Να θυμίσω πως ακόμη και ο μέγας αριστερός Μ. Θεοδωράκης, είχε εθελοντικά καταταγεί στην Ε.Ο.Ν, και έχει πολλάκις εκφραστεί με θετικότατα σχόλια για τον Μεταξά.
    Σχετικά με το ΟΧΙ τώρα...
    Οι διάφοροι θολοκουλτουριάρηδες, επιμένουν πως το ΟΧΙ το είπε ο λαός και όχι ο Μεταξάς. Ερώτηση: Το τελεσίγραφο των Ιταλών παραδώθηκε στον Μεταξά στις 03:00 τα χαράματα, και έληγε στις 06:00. Θα μπορούσε λοιπόν μέσα σε 3 ώρες ο Μεταξάς να ενημερώσει τον Βασιλέα, να συγκαλέσει πολεμικό συμβούλιο, να λάβει αποφάσεις και να ενημερώσει τον λαό, ο οποίος κοιμόταν; Το ΟΧΙ ήταν πρωτοβουλία του Μεταξά, και αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, εκτός από μερικούς που φώναζαν για ουδετερότητα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους... ΑΝ ο Μεταξάς έλεγε ΝΑΙ, τί θα είχε γίνει; Απλά, θα ξυπνούσε ο λαός με δυνάμεις κατοχής στην αυλή του, και βεβαίως θα ακολουθούσε το αντάρτικο. Αλλά το ΕΠΟΣ της Αλβανίας και των Οχυρών, δεν θα είχε επιτελεστεί, και πιθανότατα η έκβαση του Β'ΠΠ να ήταν διαφορετική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε φίλε, σε ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το έργο του μεγάλου αυτού ανδρός. Του μεγάλου αυτού Έλληνα πολιτικού. Εύχομαι ο ιστορικός του μέλλοντος, όταν θα απαλλαχθεί από την αριστερή ιδεοληψία και την εμπάθεια και μπορέσει να κρίνει αντικειμενικά και αμερόληπτα, να καταξιώσει αυτόν τον πολιτικό, στο ύψος που του αρμόζει.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (Υ)Γεια σου Λυκιε, να καταθεσω και την δικια μου οπτικη
    Ο Μεταξας ηταν οντως ο ηγετης που εδωσε τη δυνατοτητα στον ελληνικο λαο να αποδειξει στην ιστορια και στον εαυτο του, πως ειναι αξιος συνεχιστης των ενδοξων προγονων του και δικαιουται να φερει το περηφανο αυτο ονομα. Πως ναι, παρολα οσα επιχειρηθηκαν εναντιον τους, οι Ελληνες παραμενουν ο ζωντανος φορεας της ανωτατης ιδεας του ελληνισμου-ανθρωπισμου.Πως ζει μεσα μας το αρχαιο ελληνικο πνευμα και εχουν δικαιο που το τρεμουν, συντομα θα το διαπιστωσουν

    "Όταν ο ικανός ηγέτης ολοκληρώσει το έργο του, ο κόσμος λέει ότι όλα έγιναν φυσιολογικά" λεει ο Λάο Τσε. Πιστευει πως μονος του το εκανε. Η αποδειξη πως ο Μεταξας ηταν αξιος ηγετης ειναι πως ο λαος ακομα και σημερα μεσα στην ανοησια του (ή αριστερη ιδεοληψια του) θεωρει πως αυτος ειπε το οχι. Θεωρει πως ετσι τον ακυρωνει. Ο Μεταξας το ειπε και του το πιστωνουμε.

    Ο Ιωαννης Μεταξας ειπε τα ξημερωματα της 28ης Οκτωβριου του 1940 το "Οχι" που γιορταζουν οι Ελληνες απανταχου της γης καθε χρονο, διοτι τοτε απεδειξαν την ελληνικοτητα τους, τον ανθρωπισμο τους. Προφανως ο ανωνυμος φιλος εχει δικαιο. Με το Οχι του ο Μεταξας εκεινο το πρωινο εδωσε τη δυνατοτητα στους Ελληνες να "σκοτωσουν" επισημα τον Φαλμεραυερ. Το στοιχημα που πηρε ηταν τεραστιο. Ολα ή τιποτα. Οι Ελληνες ειτε επανερχονται στο παγκοσμιο στερεωμα, ειτε εξαφανιζονται στη ληθη της ιστοριας και στις σελιδες των ανθρωπινων βιβλιων. Το θρασος του αυτο, το πληρωσε με το θανατο του λιγο αργοτερα, με μια πρακτοριστικη δολοφονια. Ωστοσο, το "Alors, c'est la guerre" του Ι.Μεταξα ειναι δικο του, για παντα. Συνδεθηκε αρρηκτα με τον ελληνισμο και δεν μπορει να διαχωρισθει ποτέ. Τον εκανε δικαιως αθανατο

    Δυστυχως ομως, αν και ηγηθηκε της προετοιμασιας και εβαλε την Ελλαδα στις μονες ραγες στις οποιες μπορει να αναπνεει, στις ραγες της δοξας ως υπερμαχος της ελευθεριας της ανθρωποτητας ακομα και απεναντι σε θεους και δαιμονες, δεν εμεινε να οδηγησει το τρενο. Τον αφαιρεσαν απο το προσκηνιο. Επομενως, το μπαλακι μετα επεσε στους Ελληνες. Τί θα εκαναν;

    Απο την αρχη ολοι περιμεναν την αντιδραση του ελληνικου λαου. Και η αντιδραση στον πολεμο μονο φοβικη δεν ηταν. Τραγουδια, χορος και ξεφαντωμα στους δρομους και στις πλατειες! Μια αντιδραση που θα σαστιζε ακομα και τους αρχαιους. Μια εκτονωση σχεδον διονυσιακη που εκανε τους πρακτορες να κοιτιουνται μεταξυ τους. Δεν γνωριζαν πως οι Ελληνες πανηγυριζαν για την δυνατοτητα να αποδειξουν το ελευθερο και αγερωχο πνευμα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και το απεδειξαν, οντως. Στα βουνα της Πινδου, στα οχυρα Ρουπελ, στη Μακεδονια, στη Κρητη, στην Αντισταση, σε ολοκληρη την Ελλαδα και μετα την πτωση της Ελλαδας, εκτος αυτης. Ενας ασταματητος χειμαρρος θαρρους,θελησης και αψηφησης του φοβου και του θανατου, ενας οργασμος πολεμικων κατορθωματων και ανδρειας σε ολοκληρη τη γη, που χρονια ολοκληρα μετα, υμνειται ακομα στα απομνημονευματα των ξενων συμμαχων. Οι Ελληνες απεδειξαν πολλαπλως το ποιον τους με σελιδες ολοκληρες βγαλμενες απο τον Ομηρο και τους ηρωες του. Και ευχαριστουν τον Μεταξα που τους εδωσε την δυνατοτητα να το κανουν.

    Το εκαναν ομως χωρις ηγετη. Αν εξαιρεσουμε τον Μεταξα που τον φαγανε νωρις και τον Κατσιμητρο που ηγηθηκε στα βουνα της Ηπειρου τις πρωτες 40 μερες που ο στρατος δεν ειχε κανει καν ακομα επιστρατευση,οι ελληνες μονοι τους πολεμαγαν. Χωρις προστασια και διαχειριση πολιτικη. Οι Κρητικοι μονοι τους εκαναν την μαχη της Κρητης, μια χαμενη μαχη που ωστοσο την εδωσαν. Στα βουνα της Πινδου, υπηρχε μεν ηγετης (ο Κατσιμητρος) αλλα δεν ειχε καμια υλικη υποστηριξη, ουτε απο τον Μεταξα. Και αυτο διοτι οντως ο Μεταξας δεν μπορουσε να ενισχυσει διοτι θα θεωρουταν πραξη πολεμικα προκλητικη και θα οδηγουσε σε πολεμο.

    Εδω δεν το εχει προσεξει ο κοσμος. Ποιοι πολεμησαν στην Αλβανια οταν οι Ιταλοι κυρηξαν τον πολεμο; Το τελεσιγραφο δωθηκε χαραματα και τις επομενες ωρες οι Ιταλοι κανα εφοδο. Την ωρα που στη Αθηνα ο λαος γιορταζε το Οχι και κινουταν οι διαδικασιες επιστρατευσης καποιοι βρισκονταν στο μετωπο να κρατουν την γραμμη αμυνας. Δεν υπηρχε επισημη αμυντικη στρατιωτικη προετοιμασια, διοτι εαν γινοταν κατι τετοιο οι Ιταλοι θα το χρησιμοποιουσαν σαν αφορμη (που τη ζητουσαν εναγωνιως) για πολεμο. Τελικα, καταφεραμε να τους "χρεωσουμε" το αυτονοητο, πως αυτοι επιτιθενται απροκλητα.

    Επομενως επιστρεφουμε. Ποιοι πολεμουσαν,περα απο την τοπικη στρατιωτικη στελεχωση,(νομιζω ηταν 2 τμηματα στρατου, το ενα απο τη Λαμια) και ποιοι εκαναν τις προετοιμασιες; Οι Ηπειρωτες. Το φτωχοτερο γεωγραφικο διαμερισμα στην Ευρωπη, εργαζοταν για χρονια εθελοντικα ΑΜΙΣΘΙ υπο τη διοικηση του Κατσιμητρου και μαζικα τις μερες εκεινες στελεχωσε και γεμισε τις γραμμες του στρατου απο την προετοιμασια εδαφους για τα αρματα στα οποια δεν ειχαμε αντιμετωπιση, μεχρι την υπηρεσια πληροφοριων και πρακτορων για αμεση πληροφορηση για τις κινησεις Ιταλων και Αλβανων κατευθειαν στο επιτελειο του Κατσιμητρου.

    Μπορει να αξιζει δοξα ο Μεταξας για το Οχι, αλλα πολυ περισσοτερη δοξα αξιζει στους αφανεις ηρωες του πολεμου, σε αυτους που πραγματικα πολεμησαν. Και αυτους τους αναφερει ο Κατσιμητρος ξεκαθαρα στο βιβλιο του οσον αφορα τα βουνα της Πινδου. Και οποιος το διαβασει θα αντιληφθει πως αυτοι δεν ειναι πολιτικοι ανδρες ή στρατιωτικοι ηγετες, αλλα απλοι και πραγματικοι Ελληνες
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφού σε καλωσορίσω και πάλι φίλε Ελεύθερε Στοχαστή, με το ανανεωμένο όνομά σου, θα σου πω ότι το σχόλιό σου με εντυπωσίασε για τον τρόπο που παρουσίασες την εικόνα του μεγάλου ηγέτη (ίσως και του τελευταίου σημαντικού Έλληνα πολιτικού), Ιωάννη Μεταξά!
    Χαίρομαι που επιτέλους, με την σημερινή απαξίωση των "προοδευτικών" και "φιλελεύθερων" πολιτικών, όλο και περισσότεροι σκεπτόμενοι Έλληνες, αναθεωρούν τις απόψεις τους και απεκδύονται από τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες που τους βάραιναν τόσες δεκαετίες και μπορούν πλέων με πιο ανοιχτό μυαλό να βλέπουν και να αναγνωρίζουν τις ιστορικές αλήθειες.
    Αυτό δεν υπονοεί βεβαίως εσένα, αλλά την διαπίστωσή μου ότι τελικά αυτό συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, που αρχίζει να ωριμάζει.
    Ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος όμως, αν και σπουδαίος ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου, μπήκε μέχρι και στην φυλακή από τους "εκκαθαριστές" των "δοσιλόγων" για ..."διευκολύνσεις στην κατοχική κυβέρνηση" μετέπειτα!!
    Όμως δεν είναι αλήθεια ότι υπήρξε μόνος και εγκαταλελειμμένος από το κράτος (και την κυβέρνηση) στο μέτωπο. Όλες οι προετοιμασίες που μεθόδευσε και εκτέλεσε ο Κατσιμήτρος, έγιναν βάσει σχεδίου που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο και τον πρωθυπουργό Μεταξά. Το κράτος του παρείχε την υλική υποστήριξη σε χρήμα, αλλά βεβαίως τα εύσημα ανήκουν στον Ηπειρωτικό λαό, που επωμίστηκε όλο το φόρτο για αυτή την προετοιμασία!
    Ο Κατσιμήτρος ηγήθηκε της 8ης Μεραρχίας και οι κινήσεις της ήταν σχεδιασμένες έτσι ώστε να παρασυρθούν οι Ιταλοί σε ήττα, μέσω κυκλωτικής ενέργειας από την Ελληνική Στρατιά.
    Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μεταξάς, διαβλέποντας τον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο, είχε κάνει πολλές προετοιμασίες. Είχε παραγγείλει στην Αγγλία 90 μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας (Spitfire και Hurricane), τα οποία είχε προπληρώσει και βεβαίως ποτέ δεν μας παραδόθηκαν, διότι τότε ενεπλάκη η Αγγλία στον πόλεμο και τα χρειαζόταν! Ποτέ δεν μας επεστράφησαν τα χρήματα!
    Κατάφερε όμως να αγοράσει (με ανταλλαγή πορτοκαλιών) από την Πολωνία, 130 βομβαρδιστικά και διώξεως και 75 εκπαιδευτικά με όλο τον εξοπλισμό τους, PZL και Potez.
    Έφτιαξε το τελειότερο οχυρωματικό έργο σε όλη την Ευρώπη (κατά ομολογία των ίδιων των Γερμανών!), την γνωστή "Γραμμή Μεταξά", η οποία αν και ημιτελής, κατάφερε να κρατήσει την Γερμανική λαίλαπα. Οι Γερμανοί, απλά την παρέκαμψαν από τα δυτικά αφού δεν μπόρεσαν να την κάμψουν!
    Στο Ιταλικό μέτωπο, θριάμβευσε το πρωτοεμφανιζόμενο (Ελληνική πατέντα) "ορειβατικό πυροβολικό", πάνω στα μουλάρια που σκαρφάλωναν στα βουνά της Πίνδου! Ο Μεταξάς είχε προβεί έγκαιρα στην αγορά ελαφρών για μεταφορά και διαιρούμενων πυροβόλων. Η ναυπήγηση πολεμικών πλοίων και η αγορά οχημάτων και πυρομαχικών, ήταν μερικές ακόμη ενέργειες που είχαν προηγηθεί της Ιταλικής εισβολής.
    Η γενική επιστράτευση αν είχε προηγηθεί της επίθεσης, πράγματι θα προσέλκυε μεγαλύτερη Ιταλική δύναμη και η έκβαση του πολέμου θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Υπήρξε όμως μια μικρή μυστική επιστράτευση κρισίμων μονάδων, ώστε να είναι έτοιμη η πρώτη αιφνιδιαστική απάντηση.
    Ουσιαστικά η στρατηγική του ευφυέστατου Μεταξά, υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη. Εξαπάτησε και πλάνεψε τους Ιταλούς! Τους παγίδεψε. Όταν ο Μουσολίνι πήρε χαμπάρι την παγίδα, ήταν ήδη πολύ αργά. Ο Χίτλερ θυμωμένος με την πρωτοβουλία και την ήττα του συμμάχου του, εξαναγκάσθηκε να αλλάξει τα σχέδια επίθεσης στην Ρωσία (πριν τον χειμώνα) και να επιτεθεί στην Ελλάδα. Σκεφτείτε τις μετέπειτα εξελίξεις, για την πορεία του Άξονα. Αν είχε εισβάλλει νικηφόρα στην Ρωσία το καλοκαίρι, ποια θα ήταν σήμερα η ανθρωπότητα και η Ευρώπη;
    Η δόξα λοιπόν, ανήκει στους Έλληνες φίλε Ελεύθερε Στοχαστή και στους ηγέτες που είχε εκείνη την εποχή.
    Σήμερα έχουμε τέτοιες προσωπικότητες να ηγηθούν και να εμπνεύσουν;
    Σήμερα μας "κυβερνούν", αυτοί που λοιδόρησαν τον Μεταξά και την ιστορία των Ελλήνων. Αυτοί που θέλησαν να παραδώσουν την Μακεδονία μας στους Σοβιετικούς τότε, Σλάβους!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα σχετικό κατατοπιστικό άρθρο, είναι εδώ: http://pheidias.antibaro.gr/1940/proparaskevi.htm
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η δοξα πραγματι ανηκει στους Ελληνες ηρωες και ηγετες που πηραν μεγαλα ρισκα και δικαιωθηκαν. Ο Μεταξας οντως επαιξε μια παρτιδα σκακι στην οποια αριστευσε διοτι κατορθωσε να εξαφανισει οσο γινοταν τα τεραστια στρατιωτικα μειονεκτηματα της Ελλαδας. Ο Κατσιμητρος επισης πηρε τεραστιο ρισκο διοτι επελεξε να μην υποχωρησει οταν διεσπάστει η γραμμη αμυνας μας στο ελληνοιταλικο μετωπο και αγνοησε τη σαφη εντολη του Παπαγου για υποχωρηση. Αν την ειχε υπακουσει, η Ελλαδα κατα πασα πιθανοτητα θα ειχε χασει σημερα την Ηπειρο και η πολεμικη μας αντισταση θα ηταν σαν της Γαλλιας. Στο βιβλιο του αναφερει τον λογο που το επραξε.

    Διοτι καθως η συντριπτικη πλειοψηφια των στρατιωτων ηταν Ηπειρωτες, εαν εγκατελειπε την Ηπειρο, ηταν πολυ πιθανο οι εθελοντες Ηπειρωτες να αφηναν τον στρατο για να σωσουν τις οικογενειες τους ως αλλοι Φωκεις. Κατι τετοιο θα καταστουσε το στρατευμα μη αξιομαχο και την ηττα του βεβαιη. Το αποσπασμα του Δαβακη τοτε σε μια επιχειρηση υψηλου ρισκου καταφερε να αντεπιτεθει και να ανατρεψει μια τετοια εξελιξη.

    Ο Μεταξας απο τη θεση του πολιτικου ανδρος σταθηκε ανταξιος στην ιστορια. Δεν υποταχθηκε. Δεν τον λες βεβαια και Καποδιστρια καθως απο διπλωματια ημασταν ανυπαρκτοι. Μονο τους Βρετανους που μας κοροιδευαν ειχαμε, τελοσπαντων, δεδομενου τι παρελαβε, εκανε το παν. Αλλα ενας ιδανικος ηγετης χρησιμοποιει αυτην την στρατιωτικη επιτυχια και ολες τις αλλες ελληνικες, στο πολιτικο τερεν και τις εξαργυρωνει προστατευοντας το λαο του απο περιττες κακουχιες. Εμεις τοτε σταθηκαμε, μονοι σχεδον εναντιον ολων. Αυτο απο μονο του αποτελει τραγικη πολιτικη αποτυχια. Οπως και το οτι "επετραπει" στους Βρετανους να μας χρησιμοποιουν ανευ ρητου οφελους για εμας.

    Στρατιωτικα η συμμετοχη της Ελλαδας στον Β παγκ ηταν μια μεγαλη πατατα. Μηδεν οργανωση και λογος για τον οποιο πολεμησαμε.Ενας "ηθικος" πολεμος. Ενας σπαρτιατικος πολεμος. Πολεμαμε διοτι ως σπαρτιατες δεν υποχωρουμε ποτέ. Αυτο εχει δυο οψεις. Η μια επειδη ειμαστε "στρατοκαυλοι" και ως εκ τουτου μας εκμεταλλευονται ως χρησιμους ηλιθιους με αποτελεσμα να πεθαινουν αβερτα οι Ελληνες για συμφεροντα τριτων και μια πως αποτελουμε τους ακριτες, τους προστατες της ανθρωποτητας καθε φορα που αυτη κινδυνευει και το πραττουμε αυτο περα απο λογικη, περα απο τα συμφεροντα μας. Προσφεραμε Θερμοπυλες, αλλα ναμαστε ειλικρινεις ετσι; Δεν το καναμε τοτε για να καθυστερησουμε τους Γερμανους υπερ των Ρωσων. Αυτο μετα μας προεκυψε, οταν τα αναλυαμε εκ των υστερων.

    Τοτε ειδαμε την καταστροφη μας και την κοροιδια απο τους συμμαχους και διαπιστωσαμε πως ολο αυτο το περασαμε.. γιατι; Οταν μαλιστα δεν αποτελουσαμε στρατιωτικο στοχο της Γερμανιας. Οταν οι Γερμανοι ακομα και μετα τα ελληνοιταλικα προσεφεραν διπλωματικη λυση και ληξη του πολεμου. Τοτε ειπαμε. "ρε σεις, τι μαλακες ειμασταν;Τι καταφεραμε πρακτικα; Μια τρυπα στο νερο;" (στρατιωτικα μιλωντας). Ααα, να, αργησαν οι γερμανοι να μπουν Ρωσια και τους επιασε ο χειμωνας. Γι αυτο τα καναμε. Παραμυθια φουρναρης. Καταστραφηκαμε σαν βλακες και το διδαγμα δεν το λαβαμε, επειδη δεν ειχαμε αληθινο ηγετη. Αποδειξαμε παντως στον εαυτο μας πρωτιστως πως ειμαστε Ελληνες, πληρωνοντας το με τονους αιματος. Οι Ελληνες επεστρεψαν στο παγκοσμιο στερεωμα, οι Ελληνες διακυρηξαν πως υπαρχουν, την 28η Οκτωβριου του 1940 με το Οχι του Μεταξα. Αυτο γραφηκε στην Ιστορια.

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΥΓ.Ορθως ειπες πως δεν αναφερεσαι σε μενα, οταν ειπες για ανατροπη αγκυλωσεων, καθως εγω πλεον δηλωνω ελευθερος ολων, τουλαχιστον οταν σκεφτομαι. Μακαρι ομως να ισχυει αυτο που λες, πρεπει να συμβει αν θελουμε να προχωρησουμε σαν κοινωνια, εγω ομως δυστυχως δεν το διαπιστωνω να συμβαινει. Μακαρι να συμβαινει και να μην το βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαχαχα! Είσαι ο ίδιος και απαράλλαχτος Στοχαστής!
    Θα σταθώ στο δεύτερο ήμισυ του σχολίου σου, σχετικά με την εκτίμησή σου ότι "Στρατιωτικα η συμμετοχη της Ελλαδας στον Β παγκ ηταν μια μεγαλη πατατα"
    Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β'Π.Π., δεν ήταν μια ηθελημένη συμμετοχή, αλλά μια εξαναγκασμένη!
    Δεν ήταν μέλος κάποιας συμμαχίας, μέχρι την εμπλοκή της και κανείς δεν την υποχρέωνε να εμπλακεί. Και δεν ενεπλάκη καθόλου. Η ουδετερότητα που κράτησε ο Μεταξάς, ήταν αναγκαία για να διαφυλάξει την χώρα από πολεμικές περιπέτειες, οι οποίες θα την καθιστούσαν στόχο στους Ιταλούς και τους Βούλγαρους που ήταν δίπλα της. Η Ελλάδα ήταν εξουθενωμένη από μια μακρά περίοδο πολέμων (Α'Π.Π. δύο Βαλκανικοί πόλεμοι και την μικρασιατική καταστροφική εκστρατεία) και οικονομικά είχε ήδη καταρρεύσει, με την πτώχευση του 1932. Σοφά λοιπόν ο Μεταξάς την ήθελε αμέτοχη στις πολεμικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Χίτλερ βεβαίως, έβλεπε την Ελλάδα ως τροφοδότη σε γεωργικά προϊόντα για τις στρατιές του και γενικά την έβλεπε πολύ μακρυά για τα άμεσα σχέδιά του. Εκτός μάλιστα του θαυμασμού του για τα Ελληνικά ιδεώδη, δεν ήθελε στην πρώτη φάση του πολέμου, να κατακτήσει την Ελλάδα. Σε δεύτερο χρόνο όμως και αφού καταλάμβανε την Ρωσία, ολόκληρη η Βαλκανική (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) θα δενόταν στο άρμα της Μεγάλης Γερμανίας!
    Το γεγονός όμως, ότι ο Μουσολίνι θέλησε να εντυπωσιάσει τον Χίτλερ με την πρωτοβουλία του να επιτεθεί μονομερώς στην Ελλάδα, άλλαξε τα σχέδια της Γερμανίας, είχε τις γνωστές εξελίξεις για το μετέπειτα ρωσικό μέτωπο.
    Κανείς δεν ισχυρίστηκε φίλε Στοχαστή, ότι η Ελλάδα πολέμησε ΑΜΥΝΟΜΕΝΗ για να καθυστερήσει την εισβολή στη Ρωσία! Η καθυστερημένη επίθεση των Γερμανών στη Ρωσία, ήταν επακόλουθο της επίθεσης στην Ελλάδα, αλλά η ευθύνη αυτής της εξέλιξης ανήκει στον Μουσολίνι που επιτέθηκε και βεβαίως στους Έλληνες, που αμύνθηκαν!
    Οι Έλληνες έπρεπε και όφειλαν να αμυνθούν, σε κάθε περίσταση και εναντίον οποιουδήποτε εχθρού, όσο ισχυρός και αν φαινόταν (ή πραγματικά ήταν), οποιαδήποτε στιγμή κι αν δέχονταν την επίθεση.
    Οι Έλληνες πάντοτε προάσπιζαν τα πατρώα εδάφη και τις οικογένειές τους, έναντι οποιουδήποτε εχθρού, ακόμα και όταν αυτός ήταν απείρως ανώτερος και πολυπληθέστερος. Δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στην πλουσιότατη ελληνική ιστορία.
    Την 28η Οκτωβρίου του 1940, ο ελληνικός λαός απλά επανέλαβε για μια ακόμη φορά, την ιστορική του συνήθεια να αμύνεται και να πολεμά υπέρ βωμών και εστιών, μέχρις εσχάτων!
    Έτσι λοιπόν, ο Μεταξάς δεν οδήγησε την χώρα σε πόλεμο, αλλά την περιχαράκωσε παθητικά, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί στην περίπτωση που θα δεχόταν ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ επίθεση.
    Έτσι κι έγινε.
    Οι Έλληνες πολέμησαν αμυνόμενοι όπως οφείλει να πράξει κάθε λαός και κάθε έθνος που απειλείται να χάσει την ελευθερία, την αυτονομία και τον αυτοπροσδιορισμό του.
    Ειδικά για τους Έλληνες, αυτό αποτελεί την σημαντικότερη παρακαταθήκη που παραλαμβάνει από την ένδοξη ιστορία των προγόνων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν λέγοντας "ηθικό πόλεμο" την άμυνα ενός έθνους και την αντίσταση στην υποδούλωσή του, τότε ναι, είναι ηθικοί (και απόλυτα ουσιαστικοί) οι λόγοι για να αμύνεται κανείς!
    Εναλλακτικά τι θα πρότεινες; Την άνευ όρων παράδοσή μας και την υποδούλωσή μας στον κάθε εχθρό;
    Να μην πολεμήσουμε υπέρ βωμών και εστιών για να μην χύσουμε αίμα;
    Αν αυτή η ηττοπαθής και δουλική ρητορεία, κυριαρχούσε στους Έλληνες ιστορικά, σήμερα ούτε Έλληνας θα ήσουν, ούτε ελληνική γλώσσα μιλούσες, ούτε ο παγκόσμιους πολιτισμός θα είχε τα σημερινά επιτεύγματα και τις πολιτισμικές κατακτήσεις θα απολάμβανε! Πολύ περισσότερο δεν θα είχες την σημερινή μόρφωση και την ελευθερία να εκφράζεις τις απόψεις σου.
    Η διαφύλαξη δια των όπλων των εδαφών μας, όταν παραστεί η ανάγκη, δεν γίνεται για να διατηρήσουμε τα χωράφια και τα σπίτια μας μόνο, αλλά για να διαφυλάξουμε τις πολιτισμικές μας κατακτήσεις και την ιδιαίτερη πολιτισμική μας ταυτότητα. Είναι χρέος μας στους προγόνους και περισσότερο στους επιγόνους μας.
    Οι χώρες που παραδόθηκαν σε έναν μοτοσυκλετιστή-αγγελιοφόρο χωρίς να πέσει μια πιστολιά, ή που "αντιστάθηκαν" για μια-δυο μέρες, έχασαν κάθε αξιοπρέπεια στα μάτια του κατακτητή τους, ο οποίος τους φέρθηκε ανάλογα. Εξάλλου μιλάμε για χώρες χωρίς ιστορία και με μηδενική προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό.
    Αυτή είναι η διαφορά των Ελλήνων από τους ..."άλλους" λαούς! Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που αντιδράσαμε (και πονέσαμε), στην πολλαπλή και άνιση επίθεση ολόκληρου του Άξονα. Αν και αδύναμοι και πτωχοί, διδάξαμε για μια ακόμη φορά στους Ευρωπαίους, την αξία των ιδεών!
    Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν αξία αν δεν αγωνίζονται για τις ιδέες τους. Ζούμε για την ιδέα και γι΄αυτό φτιάχνουμε πολιτισμό. Αλλιώς, θα ζούμε σαν τα ζώα...
    Το ότι λοιπόν, αντισταθήκαμε, μόνο "τρύπα στο νερό" δεν ήταν!
    Παλέψαμε για το ακατόρθωτο και κατορθώσαμε πρώτα απ΄όλα να είμαστε συνεπείς στις ιδέες μας. Στην ανάγκη για ελευθερία και ανεξαρτησία. Στην ανάγκη για την διαφύλαξη της δικής μας ταυτότητας. Στο να διακηρύξουμε ότι οι Έλληνες είναι δύσκολοι στην υποταγή και ότι ξέρουν να θυσιάζουν την ευτελή ζωή τους για ανώτερες ιδέες! Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο για μερικούς λαούς.
    Δεν "καταστραφήκαμε σαν βλάκες" λοιπόν, αλλά θυσιαστήκαμε για υψηλές αξίες και ιδέες, που οι μη Έλληνες δεν μπορούν να αντιληφθούν.
    Την ίδια απορία είχε και ο Ξέρξης, όταν θεωρούσε ανόητους και βλάκες τους Έλληνες που δεν παραδίδοντο αμαχητί στην πανίσχυρη στρατιά του και ιδίως όταν περιφρονούσαν τα ανταλλάγματα σε πλούτη, χρυσό και χλιδή που προσέφερε στους ηγέτες τους. Ούτε και αυτός μπορούσε να καταλάβει την αξία των ιδεών, η οποία δεν ανταλλάσσεται με κανένα υλικό στοιχείο χλιδής!
    Στην ιστορία δεν γράφτηκε το ΟΧΙ του Μεταξά μόνο σαν ρήση, αλλά σαν την ατρόμητη αντίσταση των Ελλήνων στον πανίσχυρο και φοβερό στρατό του Άξονα, η οποία κράτησε περίπου έναν χρόνο μαχών και συνεχίστηκε μετά με αντίσταση στα βουνά και νικηφόρες μάχες στην Μέση Ανατολή και την Ιταλία (Ρίμινι).
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β'Π.Π., δεν ήταν μια ηθελημένη συμμετοχή, αλλά μια εξαναγκασμένη!"
    Σωστο. Απο ποιον και για ποιον λογο; Αν δεχτουμε την "επισημη" ιστορικη εξηγηση "ότι ο Μουσολίνι θέλησε να εντυπωσιάσει τον Χίτλερ με την πρωτοβουλία του να επιτεθεί μονομερώς στην Ελλάδα" θα πουμε πως μας εξαναγκασε ο Μουσολινι. Χωρις να γνωριζω τον Μουσολινι θα εικασω πως ηταν ενας αχυρανθρωπος, ενας μπροστινος αλλων δυναμεων, ενας Παπανδρεου, ενας ΓΑΠ. Αρα τι ωθησε τον Μουσολινι; Η διψα του για δοξα; Οχι βεβαια, αλλος τον εβαλε. Ο πραγματικος υπαιτιος που εντοπιζεται στην αντιπερα οχθη του Ατλαντικου.

    Ας δουμε τα πραγματα πεζα, στρατιωτικα. Στις στρατιωτικες επιχειρησεις δεν υπαρχουν "ιδεωδη" και μεγαλα παχια λογια, παρα μονο επιτελικα σχεδια. Οι "δοξες" ειναι για το ποπολο προς αγρα πελατων-φανταρων ωστε να πολεμησουν. Ο Μουσολινι την πεφτει στην Ελλαδα. Τι πιστευει, πως θα κανει blitzkrieg ( ντου) μεχρι την Αθηνα; Χλωμο, αλλα και ετσι να ηταν, δεν μπορει να ηταν τοσο χαζος ωστε να πιστευει πως μπορει να την "κρατησει". Πως θα ηλεγχε την Κρητη ή τα νησια; Αρα, τα πραγματα ηταν απλα. Αλλοι τον εβαλαν. Αφου δεν ηταν ο Χιτλερ, ηταν μαλλον οι Αμερικανοι(ή Βρετανοι πρακτορες). Η αποτυχια του Μουσολινι ηταν το σχεδιο. Απλα δεν την περιμεναν τοσο νωρις.

    Οι Ιταλοι φτανουν ανετα μεχρι την Αρτα. Οι Ελληνες οπισθοχωρουν εγκαταλειποντας την Ηπειρο και περιμενουν τις ενισχυσεις της επιστρατευσης οπως ηταν το επισημο σχεδιο. Εκει πιθανοτατα σταματουν τους Ιταλους. Η Ηπειρος παραχωρειται απο τους Ιταλους σε Αλβανικη διοικηση, αφου προφανως για να πολεμουσαν οι Αλβανοι με τους Ιταλους, οι δευτεροι κατι τους ειχαν ταξει, προφανως την Ηπειρο. Η Ελλαδα εχει παρασυρθει στο πολεμο, πολεμαει πλεον υπερ των Συμμαχων και κατα του Αξονα. Ειναι αυτο λαθος; Οχι. Λαθος δεν ειναι η επιλογη. Λαθος ειναι πως επελεξαν αλλοι γι αυτην. Διοτι με αυτον τον τροπο η Ελλαδα πολεμαει χωρις αντιτιμο, ανευ αντικρυσματος. Αυτα δεν λεγονται επισημα, αλλα υπογραφονται σε μυστικες συναντησεις. Αν αυτο δεν ειναι ηττα πολιτικη και αρα ευθυνη του ηγετη, πως "παρασυρθηκε" σε πολεμο, τοτε τι ειναι;

    Ας πουμε ομως πως βρεθηκε προ τετελεσμενου. Η 8ης Μεραρχία Πεζικού στην περιοχή της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, η οποία αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Ηπειρώτες,καταφερε ενα στρατιωτικο αθλο. Πας και τον εξαργυρωνεις! For fuck sake. Ειναι δυνατον να σε ξεφτιλιζει ενας Βρετανος πρακτορας; Ο Τζειμς Μποντ ο 007 ηταν; Μιλας με τη Γερμανια, εξασφαλιζεις την ουδετεροτητα σου και διασφαλιζεις την ακεραιοτητα του λαου σου.Αυτο κανεις! Εαν οι συμμαχοι (Αμερικανο-Βρετανοι) σε θελουν τοσο πολυ μαζι τους, το διαπραγματευεσαι και τους ρωτας το απλοικο; Γιατι να θυσιασω εκατομμυρια νεκρους Ελληνες για να πολεμησω σε εναν δικο σας πολεμο; Και αν σου ταξουν κατι τοσο σπουδαιο που δεν μπορεις να πεις οχι, πχ Κων/πολη, Β.ηπειρο στη ξεφτιλα, (διαλεξε και παρε)τοτε συντασσεσαι επισημα μαζι τους και πολεμας! ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.Ναχαμε να λεγαμε και θα δουμε. Αυτα ειναι Πολιτικη 101. Εισαγωγη στη Εισαγωγη στο πως να κυβερνας.
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην τελικη, για να αποδιδουμε τα του καισαρος τω καισαρι. Το επος της πινδου το εκαναν οι Ηπειρωτες με διοικητη το Κατσιμητρο χωρις να ζητησουν τιποτα σε ανταλλαγμα και οπως παντα, πηραν το 3ο το μακρυτερο και απο το ελληνικο κρατος. Δεν τους ενδιαφερει ομως αυτο, καθως ερωτωμενοι, απαντησαν πως οτι εκαναν το εκαναν για τα παιδια τους, για να εχουν ενα ασφαλες ελληνικο μελλον. Εξαιρεση αποτελεσε (ακουσον ακουσον) η Χουντα η οποια τους εχτισε δρομους και σχολεια μεσω του στρατου.

    Τι θα προτεινα εναλλακτικα; Φυσικα και αντισταση οπως και συνεβη στην Ηπειρο με δευτερη γραμμη αμυνας οπως υπηρχε. Ειπα εγω να μην πολεμησουμε; Φυσικα και πολεμας! Αλλα ξερεις γιατι πολεμας. Μπαινεις στον Β παγκ μονος εναντιον ολων εναντιον του Αξονα χωρις επιτελικο σχεδιο;Και αυτο ειναι δουλικη ρητορεια; Δουλευομαστε; Τι αποκομισαμε απο τον Β παγκ πολεμο με τις απεραντες εκατομβες νεκρων; Γιατι μειναμε 100 χρονια πισω; Τι κερδισαμε με το να ημασταν το δουλακι των Βρετανων-Αμερικανων; Σταματησαμε να ειμαστε η πουτ*** της Βρετανιας καθως μας εκανε πασα στην Αμερικη, κρατωντας τον ιδιο ρολο; Οχι βεβαια. Απλα διαλεξαμε νταβατζη ο οποιος ουτε καν μας πληρωνει. Αυτο που λεω ειναι πως αν δεν εχουμε τα α..ντερα να ειμαστε ελευθεροι, τουλαχιστον ας ζηταμε ο νταβατζης να μας πληρωνει. Ας μην ειμαστε τζαμπα ιεροδουλη. Αλλα οι Βρετανοι παντα χρησιμοποιουσαν τοσο ωραια λογια, που αρκουσε μια ατακα του Τσορτσιλ για να πεθαινουμε κατα εκατομμυρια.

    Αχ ρε Ελλαδα, παντα ειχες τετοια λοξα για δοξα, που σε εκμεταλλευονται και σε κοροιδευουν ολοι για πλακα σαν τους ιθαγενεις Ινδιανους.Πότε θα ξυπνησεις κακομοιρα..

    Τελος, οι αρχαιοι Ελληνες προφανως και δεν ηταν ανοητοι να κανουν τα καραγκιοζιλικια τα δικα μας. Φυσικα και πάντα ειχαν σχεδιο. Ποτέ δεν διεξηγαγαν πολεμο χωρις να κανουν τα logistics τους, χωρις την οργανωση τους και τα επιτελικα σχεδια. Ο Ξερξης μπορει να θεωρουσε τους προγονους μας οτιδηποτε, αυτο δεν σημαινε οτι ηταν. Ποτέ δεν αντιμετωπισαμε τους Περσες σε μαχη που δεν θα μπορουσαμε να κερδισουμε. Το παρατολμο θαρρος λεγοταν θρασσος και ποτέ δεν επιβραβευοταν. Οι Αθηναιοι πχ ποτέ δεν θα πολεμουσαν μονοι τους τους Περσες, γι αυτο και απειλησαν τους Σπαρτιατες τοτε, πως αν δεν πολεμουσαν μαζι τους τοτε αυτοι θα μεταναστευαν επιτοπου μαζικα για την Ιταλια. Διοτι πανω και απο την πατριδα και τα χωματα ειναι οι ανθρωποι. Αυτη ειναι μια αξια ελληνικη και πανανθρωπινη. Εμεις, οοοχι, μονοι εναντιον ολων, και αααν θελετε Βρετανοι, ελατε μερικοι αν δεν σας κανει κοπο, να βοηθησετε κατιτις, στον δικο σας πολεμο που πολεμαμε εμεις για εσας. Ζμπουμ!

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρεμπιπτοντως η Βρετανια δολοφονησε τον Μεταξα. Η φιλη και συμμαχος μας. Αντι να αντιπροτεινει ας πουμε την Β.Ηπειρο. Γι αυτο το εγκλημα και μονο, δεν ειναι συμμαχος μας. Απλα ηθελα να το πω ευθεως για να υπαρχει ρητα διατυπωμενο
      Στοχαστης

      Διαγραφή
  15. Στοχαστη λες πραγματα εξωφρενικα. Με κουφανες ανιστοριτε! Οι Αθηναιοι ζητησαν να πολεμισουν στον Μαραθωνα με Σπαρτιατες αλλιως δεν θα πολεμουσαν; Ανιστορητε μαθε οτι οι Αθηναιοι πολεμησαν τους Περσες μονοι τους με συμμετοχη μονο 1000 Πλαταιων , ενατιον πενταπλασιων και βαλε Περσων σε ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΕΔΙΟ μαχης χωρις να εχουνε στρατηγικο πλεονεκτημα! Η μαχη των Πλαταιων με το στρατο του Ξερξη ηταν και αυτη σε ανοιχτο πεδιο και οι Περσες ηταν τριπλασιοι απο τους ενωμενους Ελληνες. Κι ομως τους νικησαν και στις δυο μαχες. Θρασος εχεις εσυ ανιστορητε και οχι οι αρχαιοι Ελληνες. Οι αρχαιοι Ελληνες ειχαν θαρρος και ηθος. Οι υπολοιπες βλακωδεις αναλυσεις σου για το Μουσολινι και του Αμερικανους ειναι μονο για αγραμματους και ανοητους φαντασιοπληκτους.Μονος σου ρωτας μονος σου απαντας. Απο αυτα που λες, ουτε λεξη δεν στεκει στρατιωτικα και πολιτικα.Τι να πρωτο απαντησω θεε μου; Εχασα και τις τελεταιες τριχες απο τα μαλλια μου.....!! Μηπως εισαι αστρατευτος κουλτουριαρης απο αυτους που μας εφεραν εδω σημερα; Βρε ουσττττ απο δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πράγματι ανώνυμε (αν και είσαι άκομψα επιθετικός) στο ιστορικό μέρος έχεις δίκιο. Οι Αθηναίοι πολέμισαν μόνοι, με την βοήθεια 1000 Πλαταιών, εναντίων 100.000 Περσών σε ανοιχτό πεδίο (άρα χωρίς την βοήθεια της μορφολογίας του χώρου όπως στις Θερμοπύλες) και νίκησαν χάρη στην ανωτερότητα της στρατηγικής και της μαχητικής τους ικανότητας.
    Στην αρχαία Ελλάδα, ο πολίτης ήταν και οπλίτης, μια διττή και ταυτόσημη ιδιότητα!Δεν μπορείς να είσαι πολίτης, αν δεν μπορείς να πάρεις τα όπλα για να υπερασπιστείς την πολιτεία.
    Φίλε Στοχαστή, από ποια στοιχεία προκύπτει ότι οι Αμερικανοί έβαλαν τον Μουσολίνι να επιτεθεί στην Ελλάδα; Η λογική "θα τον έβαλαν οι Αμερικάνοι ή οι Βρετανοί για να αποτύχει" στερείται κάθε σοβαρότητας, διότι εκτός του ότι αποτελεί μια νέα "εκδοχή" της ιστορίας, δεν στηρίζεται σε κανένα αντικειμενικό στοιχείο.
    Η "στρατιωτική" σου ανάλυση, θα έλεγα ότι "μπάζει" πολλά νερά και βγάζεις συμπεράσματα που καθόλου αυτονόητα και λογικά είναι! Από που προκύπτει το τόσο αυτονόητο, ότι ο Μουσολίνι δεν θα μπορούσε να κατακτήσει την Ελλάδα με τα νησιά της; Γνωρίζεις τις στρατιωτικές δυνατότητες που είχε τότε η Ιταλία;
    Μάλλον όχι. Νομίζεις ότι οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να κατακτήσουν την Ελλάδα με πάσες δυνάμεις;
    Έπειτα είσαι λάθος όταν λες ότι "η Ελλάδα σύρθηκε στον πόλεμο και πολέμησε υπέρ των Συμμάχων" με το που της επιτέθηκε η Ιταλία. Δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αμυνθεί. Εκτός κι αν γνωρίζεις εσύ κάποια άλλη καλή επιλογή.
    Η Ελλάδα προσχώρησε στους συμμάχους πολύ καιρό μετά. Για την ακρίβεια, όταν καταλήφθηκε η χώρα από τους Γερμανούς και η πρώτη τους ουσιαστική παρουσία, ήταν στην μάχη της Κρήτης.
    Η Ελλάδα πλέον, ενέταξε τα στρατεύματά της στη διάθεση των Συμμάχων στην Μέση Ανατολή και αυτό ήταν μονόδρομος.
    Δεν πολέμησε άνευ αντικρύσματος, αφού το αντίκρυσμα ήταν τελικά η απελευθέρωση της χώρας και η αποφυγή της υποταγής της στο Σοβιετικό Μπλοκ.

    Η "πατρίδα και τα χώματα" δεν είναι πάνω από τους ανθρώπους φίλε μου! Οι άνθρωποι είναι οι "πατρίδες και τα χώματα"! Είναι ταυτόσημες έννοιες και νομίζω ότι μπορείς να το αντιληφθείς!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι θέλεις να στηλιτεύσεις το γεγονός, ότι δεν βγήκαμε ιδιαίτερα κερδισμένοι από τον νικηφόρο πόλεμο με τους συμμάχους, εκτός της απελευθέρωσής μας.
    Ας μην ξεχνάμε την θέση μας μέσα στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό γίγνεσθαι. Ουδέποτε υπήρξαμε ισχυρή χώρα, από συστάσεώς μας. Πάντοτε είμαστε ουραγοί και προστατευόμενοι (προτεκτοράτο) των "μεγάλων δυνάμεων".
    Ιδίως την εποχή του Β'ΠΠ, η Ελλάδα δεν είχε σημαντικά ερείσματα στην Ευρώπη, με την εξασθενημένη οικονομία και την αδυνατισμένη παραγωγή της. Θυμήσου μόνο ότι ο Μεταξάς προκειμένου να καταστήσει την χώρα αυτάρκη σε σιτηρά (αφού δεν είχε χρήμα να εισάγει) προέτρεψε τους πολίτες να φυτέψουν σιτάρι, ακόμα και στις γλάστρες των μπαλκονιών τους! Μάλιστα η ουδετερότητα του Μεταξά και η καχυποψία του για τους δόλιους Βρεττανούς(που δικαιώθηκε πανηγυρικά με την δολοφονία του), κρατούσαν την χώρα μακρυά από τα "συμβούλια" των Συμμάχων.
    Παρότι η Ελλάδα, εκ του αποτελέσματος βεβαίως, όχι μόνο ευνόησε τις εξελίξεις υπέρ των Συμμάχων, αλλά υπήρξε και η πρώτη χώρα στην οποία ηττήθηκε ο Άξονας (στην πρώτη φάση έστω), και παρότι συνέχισε να συμμετέχει ενεργά, πιστά και αφοσιωμένα στους αγώνες της συμμαχίας στην Μέση Ανατολή και την Ιταλία (Ιερός Λόχος, Ορεινή Ταξιαρχία και Ριμινίτες), το μόνο που εισέπραξε ήταν η υπονόμευση και ο εμφύλιος πόλεμος. Ναι μεν, τελικά διασφαλίστηκε η παραμονή μας στο άρμα της Δύσης, αλλά το αντάλλαγμα ήταν βαρύ για τον λαό και την οικονομία του. Αντίθετα στην ηττημένη Γερμανία, χαρίστηκαν δάνεια και έγιναν τεράστιες επενδύσεις, ώστε πολύ γρήγορα να ξαναγιγαντωθεί και να ηγεμονεύει σήμερα την Ευρώπη.
    Ποιος όμως ηγέτης θα κρατούσε το τιμόνι στην μεταπολεμική Ελλάδα, ώστε να διεκδικήσει τα ωφέλιμα;
    Οι Βρεττανοί φρόντισαν να "φάνε" τον Μεταξά. Μετά την απελευθέρωση, μας απασχολούσε η εμφύλια διαμάχη και δεν υπήρχε σταθερή κυβέρνηση για να ενεργεί διπλωματικά. Εμφύλια διαμάχη για κάτι που είχε συμφωνηθεί ήδη από πριν! Μάταιη θυσία χιλιάδων Ελλήνων και τραύματα που αιμορραγούν μέχρι και σήμερα, για να επικυρωθεί αυτό που ήταν ήδη συμφωνημένο. Η Ελλάδα θα ανήκε εις την Δύσιν!
    Ποιος ηγέτης λοιπόν υπήρχε εκεί επάνω για να αποκρούσει όλα αυτά, όταν οι ανόητοι Έλληνες, μάχονταν για το που θα "ανήκομεν";
    Ουδείς μας προέκυψε μετά τον θάνατο του Μεταξά!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ενταξει ανωνυμε παντογνωστη και κατοχε της αληθειας, κατουρα και λιγο. Οπως και να με αποκαλεσεις, να εισαι σιγουρος πως εγω το βραδυ θα κοιμηθω κανονικα, δεν με επηρεαζει. Το να μιλας ελευθερα τσουζει λιγο, διοτι δεν επιτρεπει χειραγωγηση, κι αυτο ενοχλει. Εγω ομως δεν ειμαι διατεθειμενος να συμβιβαστω για να ειμαι αρεστος. Παμε στα επιχειρηματα. Στον λογο σου βρηκα μονο ενα. Πως αυτο δεν ισχυει:

    "Οι Αθηναιοι πχ ποτέ δεν θα πολεμουσαν μονοι τους τους Περσες, γι αυτο και απειλησαν τους Σπαρτιατες τοτε, πως αν δεν πολεμουσαν μαζι τους τοτε αυτοι θα μεταναστευαν επιτοπου μαζικα για την Ιταλια."

    Αναφερομαι προφανως στην εποχη των Θερμοπυλων και στην καθοδο του Ξερξη, μια εκστρατεια σχεδον 1 εκατομμυριου συμμετεχοντων. Λαθος μου ειναι πως παρελειψα να γινω πιο αναλυτικος, επι της αρχης ομως και στην ουσια αυτο που λεω, δεν αλλαζει. Παραμενει ιδιο. Απο εσενα το περιμενω να μην το καταλαβεις αλλα απο το Λυκιο ειλικρινα δεν το περιμενα. Anyway,το συμπληρωνω χωρις να αλλαζει το νοημα προφανως.

    "Οι Αθηναιοι πχ ποτέ δεν θα πολεμουσαν μονοι τους τους Περσες, σε μια μαχη που στρατιωτικα δεν θα μπορουσαν να την κερδισουν, γι αυτο και απειλησαν τους Σπαρτιατες τοτε, πως αν δεν πολεμουσαν μαζι τους τοτε αυτοι θα μεταναστευαν επιτοπου μαζικα για την Ιταλια."
    Αυτο ειναι ιστορικο γεγονος. Ειναι επισημη ρηση των Αθηναιων προ της ναυμαχιας της Σαλαμινας. Αποτελει βασικο πολιτικο εργαλειο και ειναι αυτο που δεν εκανε η Ελλαδα προ του Β παγκ πολεμου. Ο Μεταξας, επειδη ηταν ικανος και οχι προδοτης, αποκλειεται να εκανε τετοιο ατοπημα. Και επειδη οι Βρετανοι το ηξεραν, τον δολοφονησαν. Τοσο απλα. Επρεπε ομως να το κανει ο επομενος, ο βασιλιας, ο οποιοσδηποτε. Το οτι δεν εγινε, σημαινει πως μας προδωσαν. Προδοθηκαμε. Αλλα κανεις δεν το λεει. Εαν ψαξουμε τον/τους επικεφαλεις διαβαζοντας την ιστορια με αυτο το πρισμα θα το βρουμε ποιοι ηταν. Αρκει να συμφωνησουμε πως μας προδωσαν οι δικοι μας υπερ των Βρετανων/Αμερικανων ή ακομα και Σοβιετικων "φιλων" μας.

    Οι Αθηναιοι προφανως και πολεμησαν μονοι, σε μια μαχη ομως που πιστευαν πως μπορουσαν να κερδισουν. Ειχαν 10 στρατηγους, ειχαν επιτελικα σχεδια, ειχαν ετοιμη τακτικη αντιμετωπιση, ειχαν πλανο. Δεν πηγαιναν στα κουτουρου. Κατι που προφανως και δεν θα εκαναν την δευτερη φορα με τον Ξερξη, διοτι τοτε δεν υπηρχε στρατιωτικα καλη πιθανοτητα επιτυχιας, παρα μονο με ενα συνασπισμο, με υποχρεωτικα τους σπαρτιατες μεσα.

    η Ελλάδα σύρθηκε στον πόλεμο και πολέμησε υπέρ των Συμμάχων" με το που της επιτέθηκε η Ιταλία. Δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αμυνθεί. Σωστο. Αμυνθηκε ομως κοντρα στα σχεδια των "συμμαχων" μας και αρκετων ντοπιων "ηγετων" (οχι ο Μεταξας), που ηθελαν να μας κοψουν τα συνορα μας. Μετα, ο ιδιος ο εχθρος σου, οι Γερμανοι, σου προσφερουν ουδετεροτητα (την οποια ζητουσες διακαως) και σου λενε κρατα και την Β.Ηπειρο, ομως. Δεν εχεις ενταχθει επισημα στο πολεμο υπερ των συμμαχων, δεν το εχεις διακηρυξει. Σου λενε οι Γερμανοι: "Καλα τους εκανες τους μαλακες τους Ιταλους τους συμμαχους μας. Κρατα τη Β.Ηπειρο που αρχιδατα κατεκτησες, και αναλαμβανω εγω εγγυητης της νεας σου κτισης. Στο πολεμο εσυ αραξε, δεν θα σε ενοχλησει κανεις". Το να πεις "Ναι δεχομαι" δεν ειναι επιλογη; Δεν θεωρειται επιλογη; Ειναι τραβηγμενη επιλογη, που δεν την ειχαμε δει ποτέ; Ηταν μονοδρομος το Οχι;
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αρα ειμαστε η πουτανα της Βρετανιας που μας εκανε πασα στην Αμερικη οταν η δευτερη της πηρε την πλανηταρχια μετα το Β παγκ πολεμο. Αφου η Αμερικη πηρε τον ελεγχο του πλανητη, τοτε αυτη βγηκε κερδισμενη. Αρα ο αποκομιζων οφελος, ειναι πιθανοτατα και ο αλλος πολος που προκαλεσε ΑΦΑΝΩΣ τις εξελιξεις. Εμεις μπηκαμε με τους συμμαχους, ή καλυτερα παντα ημασταν με τους συμμαχους, αφου ο νταβατζης μας ηταν με τους συμμαχους. Κατι ενοχλητικους ηγετες τυπου Μεταξα που πηγαν κοντρα γιατι ενδιαφερονταν για τους λαους τους, τους "φυτεψαν" νωρις. Το αντικρυσμα μας ηταν η απελευθερωση; Αν δεν πολεμουσαμε με τους συμμαχους, δεν θα ειχαμε καν κατοχη απο τους Γερμανους. Αλλα και με την κατοχη τους, η ληξη του πολεμου μας βρηκε ηδη σχεδον απελευθερωμενους απο την Αντισταση μας, μιαν αντισταση που την πληρωσαμε με ποταμια αιματος. Αντικρυσμα το οτι δεν αποκτησαμε Σοβιετικο νταβατζη; Ε δε νομιζω. Ο σοβιετικος μπαμπουλας ειναι ενα τρικ. Ελατε μαζι μας για να μην γινετε Σοβιετια και πεινατε.

    Ξαναλεω και το κλεινω για να μην το κουραζω. Το οτι πηγαμε με τους συμμαχους δεν ηταν λαθος. Λαθος ηταν πως δεν το επιλεξαμε εμεις, αλλα αλλοι επελεξαν για εμας και επειδη οι αλλοι μας ειχαν χεσμενους, αιματοκυλισθηκαμε για παρτη τους ΑΝΕΥ αντικρυσματος. Δηλ η πουτανα πολεμαει εναντιον αλλων νταβατζηδων για να μην χασει ο νταβατζης της, το νταβατζιλικι του σε αλλες πουτανες. Ε, ΕΛΕΟΣ.

    Τελος, η πραγματικη ιστορια δεν ειναι γραμμενη στα βιβλια της ιστοριας. Ρυθμιζεται σε μυστικες συναντησεις ηγετων που κανονιζουν και μοιραζουν τον πλανητη. Η Ιταλια δεν μπορουσε να κατακτησει την Ελλαδα ανετα και αυτο το γνωριζαν ολοι. Ακομα και αν εφτανε στην Αθηνα και κερδιζε μια παραδοση μας, σε καμια περιπτωση ο ελληνικος λαος δεν θα ανεχοταν την ιταλικη κατοχη. Αυτο το στηριζω σε αρκετα στοιχεια, για παραδειγμα θεωρω δεδομενο πως οι Κρητικοι δεν θα παραδινονταν χωρις μαχη μεχρι εσχατων, το ιδιο και οι Ηπειρωτες που σημειωτεον το λεω για 10η φορα, τους νικησαν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, αλλα κυριως επειδη οι Ιταλοι ειναι ενας πολιτισμενος λαος,ενας soft αν θελετε λαος, ενας μη στρατοκαυλος λαος. Δεν θα δεχονταν ποτέ επι μακρον πολεμο. Ηδη στην Ηπειρο το ειχαν μετανιωσει και δεν βρισκαν εφεδρειες να στειλουν. Η μεραρχια Τζουλια δεν προκαλει και τον τρομο, τωρα, μην τρελαθουμε. Αυτα τα ξεραν οι Ιταλοι, δεν θα τα ξερε ο Μουσολινι;

    Αλλα οκ, παω πασο. Ο Β παγκ πολεμος εγινε επειδη ενας αδιστακτος τρελος φασιστας καργιολης, ο Χιτλερ, ηθελε να γινει παγκοσμιος δικτατορας. Η Ιταλια επιτεθηκε στην Ελλαδα, επειδη ενας αδιστακτος τρελος φασιστας καργιολης, ο Μουσολινι, ηθελε να γινει ενας βαλκανικος δικτατορας, γιατι ζηλευε το φιλο του που του κουνιοταν, επειδη ειχε γινει ηδη ευρωπαικος δικτατορας, και αυτος αισθανοταν μειονεκτικα και λιγος ως Ιταλος δικτατορας μονο. ΟΚ, πολυ πιθανοτερο. Το γραφουν και τα ιστορικα βιβλια, ετσι θαναι. Τοπε και η τηλεοραση

    ΥΓ. Οι ανθρωποι φερουν τις πατριδες και τα χωματα μεσα τους. Αν χαθουν οι ανθρωποι, τοτε θα χαθουν και οι πατριδες. Οσο ζουν οι ανθρωποι, οι πατριδες ειναι ζωντανες

    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθεσω πως οι παρατηρησεις σου με τις πολιτικες αντιδικιες ειναι πολυ ευστοχες. Αυτες θα επρεπε να ειναι το διδαγμα της ιστοριας, ενα διδαγμα που ωστοσο ως Ελληνες δεν εχουμε λαβει. Και δεν εχουμε λαβει γιατι δεν εχουμε μαθει την ιστορια μας, οχι γενικα αλλα τουλαχιστον απο το Β παγκ πολεμο και μετα, την προσφατη ιστορια μας.Πως η Ελλαδα υπεφερε ατελειωτα επειδη λογω της αντιδικιας αριστερων-δεξιων ηταν και ειναι ακυβερνητη και ως εκ τουτου ερμαιο των ξενων συμφεροντων. Να παει να γαμηθει επομενως και η αριστερα και η δεξια. Επιτελους ας ανελθουμε των πολιτικων αντιληψεων.

      Το καλο ειναι πως η σημερινη γενια τις εχει χεσμενες ολες τις πολιτικες κατευθυνσεις. Το κακο ειναι πως αυτη η πολιτικη αντιληψη( που εχει χεσμενες τις τωρινες πολιτικες αντιληψεις) δεν εχει βρει ακομα εκφραση

      Ελευθερος Στοχαστης

      Διαγραφή
    2. Ένα μέρος της νέας γενιάς μπορεί να έχει απορρίψει τις πολιτικές κατευθύνσεις, αλλά ένα άλλο φέρεται και άγεται από πολιτικές ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι η νέα γενιά, έχει χαμηλή παιδεία (όπου παιδεία δεν είναι τα πανεπιστημιακά πτυχία) και πολύ κακή αξιακή τοποθέτηση. Χαρακτηρίζονται από αδιαφορία, αδράνεια, ασέβεια και έλλειψη ιδανικών.
      Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας, από μια τέτοια γενιά!
      Οι εξαιρέσεις απλά έρχονται για μια ακόμα φορά, να επιβεβαιώσουν τον κανόνα.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  20. Γράφεις λοιπόν, φίλε Στοχαστή:
    "Οι Αθηναιοι πχ ποτέ δεν θα πολεμουσαν μονοι τους τους Περσες, σε μια μαχη που στρατιωτικα δεν θα μπορουσαν να την κερδισουν, γι αυτο και απειλησαν τους Σπαρτιατες τοτε, πως αν δεν πολεμουσαν μαζι τους τοτε αυτοι θα μεταναστευαν επιτοπου μαζικα για την Ιταλια."
    Αυτο ειναι ιστορικο γεγονος. Ειναι επισημη ρηση των Αθηναιων προ της ναυμαχιας της Σαλαμινας. Αποτελει βασικο πολιτικο εργαλειο και ειναι αυτο που δεν εκανε η Ελλαδα προ του Β παγκ πολεμου."

    Όμως δεν σχολιάζεις το ιστορικό γεγονός, ότι ΤΕΛΙΚΑ οι Αθηναίοι ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ τους Πέρσες, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Οι πιθανότητες νίκης ήταν συντριπτικά υπέρ των Περσών και δεν έχει καμία σημασία αν οι Αθηναίοι είχαν 5, 10 ή 20 στρατηγούς. Η στρατηγική ευφυΐα ενός, ήταν αυτή που έφερε την νίκη και βέβαια η άρτια στρατιωτική ικανότητα των Αθηναίων μαχητών.
    Όπως δηλαδή ΔΕΝ το έκαναν οι Αθηναίοι τότε, έτσι και το 1940 ΔΕΝ μπόρεσε να το κάνει ο Μεταξάς, όσο και να το ήθελε. Ο Μεταξάς δεν εμπιστευόταν τους Βρεττανούς και γι' αυτό τον δολοφόνησαν.
    Ελπίζω να το κλείσαμε τώρα.

    Πιό κάτω γράφεις:
    " Αν δεν πολεμουσαμε με τους συμμαχους, δεν θα ειχαμε καν κατοχη απο τους Γερμανους. Αλλα και με την κατοχη τους, η ληξη του πολεμου μας βρηκε ηδη σχεδον απελευθερωμενους απο την Αντισταση μας..."

    Επαναλαμβάνω ότι στην πρώτη φάση (της Ιταλικής εισβολής) δεν είχαμε καμία υποστήριξη από τους Συμμάχους, ούτε και "ανήκαμε" σε αυτούς. Είναι αστείο το σενάριο που προτείνεις, ότι δεν θα εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, αν δεν "ανήκαμε στους Συμμάχους"! Από που προκύπτει αυτό; Είναι έξω από κάθε λογική και ιστορική αντικειμενικότητα. Οι Γερμανοί ήταν σύμμαχοι με τους Ιταλούς και δεν θα επέτρεπαν σε καμία περίπτωση να ηττηθεί ένα μέλος της συμμαχίας (του Άξονα), χωρίς αυτό να απαντηθεί.

    Το σενάριο:
    "Καλα τους εκανες τους μαλακες τους Ιταλους τους συμμαχους μας. Κρατα τη Β.Ηπειρο που αρχιδατα κατεκτησες, και αναλαμβανω εγω εγγυητης της νεας σου κτισης. Στο πολεμο εσυ αραξε, δεν θα σε ενοχλησει κανεις",
    είναι εξίσου αστείο και εντελώς άτοπο! Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά μετά την συντριβή της Ιταλικής επίθεσης, εκτός κι αν έχεις κάποια ιστορικά στοιχεία που να μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο σενάριο.
    Έπειτα γιατί θεωρείς ότι αν δεν συμμαχούσαμε με τους Συμμάχους, δεν θα μας προσέφεραν στο Σοβιετικό μπλοκ; Σου θυμίζω ότι ήδη η Σοβιετική εισβολή είχε απλώσει το πλοκάμι της στην Ελλάδα μέσω του ΚΚΕ, πολύ πριν τον Β'ΠΠ και φρόντισε να καπελώσει την αντίσταση στα βουνά, πολεμώντας εναντίων των "εθνικών" ανταρτών, εν μέσω κατοχής!
    Η "συμφωνία της πετσέτας", έγινε μετά την λήξη του Β΄ΠΠ, συνεπώς μέχρι τότε όλα ήταν ενδεχόμενα να συμβούν.
    Πράγματι οι αντάρτικες ομάδες είχαν καταφέρει να απελευθερώσουν ή μάλλον να ελέγχουν κάποιες περιοχές της ορεινής υπαίθρου, ενώ όσες πόλεις απελευθέρωσαν, αυτό κράτησε για λίγο (π.χ. η Καρδίτσα). Ουσιαστικά όμως οι περιοχές που έλεγχε το αντάρτικο, δεν ήταν νευραλγικής σημασίας ώστε να θεωρηθεί ότι είχαν απελευθερώσει μεγάλο μέρος της χώρας.
    Συνεπώς οι αναλύσεις σου, οι οποίες στηρίζονται σε αυθαίρετα σενάρια στερούμενα ιστορικής αντικειμενικότητας και στοιχείων, δεν με βρίσουν σύμφωνο, ούτε και οι απόψεις περί "στρατόκαυλων" ή μη λαών, κτλ!
    Όπως γνωρίζεις, δέχομαι την ύπαρξη παρασκηνιακής πολιτικής χάραξης, αλλά δεν αποδέχομαι οποιοδήποτε έωλο σενάριο!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό με τους τενεκέδες λίρες, που έριχναν οι σύμμαχοι στους αντάρτες (και παρεμπιπτόντως πλούτιζαν και κάποιοι καπεταναίοι) δεν το ήξερα. Σχολιάστε το λίγο, αν θέλετε. Πότε; Στην αντίσταση ή στον εμφύλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εντάξει!! Στην αντίσταση τους έριχναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Βρεττανοί όντως στήριζαν την αντίσταση, δίνοντας λίρες και όπλα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ (ΚΚΕ)....
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  23. Οι Αθηναιοι πολεμησαν μονοι τους (με τους 1000 Πλαταιεις οπως ορθα ανεφερε ο ανωνυμος) στην πρωτη εκστρατεια των Περσων στη μαχη του Μαραθωνα.Εκει οι 10 στρατηγοι τους ΕΙΧΑΝ επιτελικο σχεδιο, ΠΙΣΤΕΥΑΝ πως μπορουσαν να κερδισουν.Το γνωστο στρατιωτικο σχεδιο με τα ενισχυμενα ακρα και το αδυνατισμενο κεντρο. Σιγουρα δεν θα ηταν ευκολο, αλλα παλι, ποιος πραγματικος πολεμος ειναι ποτέ ευκολος; Αρκει να κρατουσε το κεντρο, το οποιο πιεστηκε οντως, αλλα κρατησε, με την γνωστη εξελιξη. Ειχαν απαντηση σε καθε στρατιωτικη δυσκολια, οπως την εφοδο φαλαγγας για την αποφυγη των βελων, κινησεις οι οποιες αποτελεσαν τοτε επαναστατικες πολεμικες πρακτικες. Φυσικα και μπορουσαν να κανουν αλλιως, εαν δεν εβρισκαν μια λογικη απαντηση σε καποιο ατου του αντιπαλου (πχ αριθμητικη υπεροχη που ισοσκελιστηκε με την μειωση του βαθους της φαλαγγας στο μισο, ακομα και σε 2 ανδρες καποιες φορες) ΠΡΟΦΑΝΩΣ τοτε ΔΕΝ θα πολεμουσαν στον ανοιχτο χωρο και θα αμυνονταν ειτε εξω απο τα τειχη της πολης ειτε μεσα απο αυτα. Αυτα ειναι αυτονοητα. Δεν ηταν οι πιθανοτητες νικης συντριπτικα υπερ των Περσων, διοτι οι Ελληνες ειχαν ασους στο μανικι τους. Σαφως σε μη γνωστες των στρατιωτικων πραγματων, μια απλη αριθμητικη συγκριση των δυο στρατιων θα οδηγουσε σε αυτο το συμπερασμα, δεν ειναι ετσι ομως. ο Μιλτιαδης επεμενε και επεισε και τους αλλους στρατηγους οτι θα κερδιζαμε, αλλιως δεν θα πολεμουσαμε στα Μαραθωνα

    Αντιστοιχα, κατι παρομοιο συνεβη στο ελληνοαλβανικο μετωπο. Ο Κατσιμητρος διαβεβαιωνε επανειλημμενα την στρατιωτικη ηγεσια και την πολιτικη,τον Μεταξα, πως η αμυνα θα κρατησει και ως εκ τουτου δεν θα πρεπει να υποχωρησουμε. Ετσι δουλευει ο στρατος, με δεδομενα, επιτελικα σχεδια, αναλυσεις και διαβεβαιωσεις απο τον καθ'υλην αρμοδιο. Αφου το πιστευε ο διοικητης της 8ης Μεραρχιας που πολεμουσε, τοτε θα γινοταν ο πολεμος. Αν ελεγε, εχουμε ελαχιστες ελπιδες, η εντολη θα ηταν για υποχωρηση κατω απο την Αρτα. Διαφορετικα εαν εχεις ελαχιστες ελπιδες και το ξερεις, και παρολα αυτα κρατησεις το στρατο σου και πολεμησεις, γινεσαι σφαγεας των δικων σου στρατιωτων, στο ονομα της δικιας σου ματαιοδοξιας. Δυσκολα λεει καποιος ναι, αν πιστευει οχι, διοτι η ιστορια θα γραψει το δικο του ονομα, ως υπευθυνο της αιματηρης τραγωδιας και κανεις δεν το θελει αυτο.

    Αρα στην Αλβανια, ολα καλα, διοτι ο Κατσιμητρος ελεγε "τοχουμε".Δεν ελεγε "απειροελαχιστες πιθανοτητες". Μετα στο τριπλο-τετραπλο πολεμο εναντιον ταυτοχρονα Ιταλων-Γερμανων-Βουλγαρων-Αλβανων ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ. Δεν πολεμας εναν πολεμο που δεν μπορεις να κερδισεις ωστε να σε λυπηθουν που πεθαινεις. Αυτο αποτελει εσχατη επιλογη ενος ακυβερνητου λαου. Ο Ελληνικος λαος, δεδομενου οτι στο καθεστως "και καλα" ακυβερνησιας που επικρατουσε, απλα κυβερνουσαν οι Βρεττανοι και οι συμμαχοι,αφεθηκε να εξολοθρευτει εσκεμμενα. Αυτο αποτελει μια κατηγορια εγκληματος πολεμου και την καταθετω υπευθυνα. Μας εξολοθρευσαν σαν λαο και εθνος και φρικαρω που δεν τοχουμε παρει ακομα χαμπαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. quote"Είναι αστείο το σενάριο που προτείνεις, ότι δεν θα εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, αν δεν "ανήκαμε στους Συμμάχους"! Από που προκύπτει αυτό;""δεν θα επέτρεπαν σε καμία περίπτωση να ηττηθεί ένα μέλος της συμμαχίας (του Άξονα), χωρίς αυτό να απαντηθεί.""το εωλο αυθαιρετο σεναριο [] είναι εξίσου αστείο και εντελώς άτοπο! Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά μετά την συντριβή της Ιταλικής επίθεσης"

    Μα απο το οτι το ελεγαν οι ιδιοι οι Γερμανοι;! Απο το οτι το αναφερεις στο ιδιο σου το ποστ και ο ιδιος αναφερεις τις πηγες;! Αχ,αχ..
    "Η Ιστορια μετα το ΟΧΙ…""Γερμανικες Προτασεις Ειρηνης""Σημαντικες λεπτομερειες για τις Γερμανικες προτασεις Ειρηνης προς τερματισμο του Ελληνο-ιταλικου πολεμου παρεχονται στο βιβλιο του Α.Π.ΖΟΛΩΤΑ, «Γερμανικαι προτασεις Ειρηνης" Η προσπαθεια της Γερμανιας προς τερματισμο του ΕλληνοΙταλικου Πολεμου»εκδοσεις Ερωδιος 2005"
    "Η Ελλας ηδυνατο να διατηρηση τας θεσεις τας οποιας κατελαβε ο στρατος της εν Αλβανια και να συναφθη Ειρηνη προς την ιταλια. Προς αποφυγη επιεσοδειων μεταξυ Ελληνων και Ιταλων θα εδημιουργειτο νεκρα Ζωνη, εντος της οπιας θα παρεμβαλλοντο μεταξυ των δυο αντιπαλων στρατων γερμανικαι δυναμεις ως παρατητρηται. Η Γερμανικη Κυβερνησις ,εαν εδεχετο η ελληνικη, θα ανελαμβανε τη υποχρεωσι να μεριμνηση οπως αποχωρησουν αι επι του εδαφυς της ευρισκομενοι κατα την στιγμην της ανακωχης Βρεταννικαι δυναμεις..»"
    Εισηγησι του μεσολαβητη ελληνα πρεσβη: "Πρεπει να δεχθωμεν τας προτασεις , για να αποφυγωμε πασαν μελλοντικην επεμβασιν της Γερμανιας εις τον Ελληνο-ιταλικον πολεμο, η οποια θα ητο καταστρεπτικη δι ημας."

    Το Σοβιετικο μπλοκ αποτελεσε "μπαμπουλα" για την ενταξη μας στο "δυτικο μπλοκ". Τιποτα αλλο. Το λεω εγω αυτο. Θα μπορουσαμε καποια στιγμη να το συζητησουμε
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανακρούω πρύμναν, φίλε Στοχαστή και ανακαλώ!
    Πράγματι μου είχε διαφύγει το χωρίον της ανωτέρω αναρτήσεως. Παραταύτα επιμένω ότι η Γερμανία απλώς μπλοφάριζε με αυτή την πρότασή της, θέλοντας να αποφύγει τον ανεπιθύμητο ελιγμό της στρατιάς της και να κατευθυνθεί προς το Αιγαίο. Δεν ήταν μέσα στα σχέδιά της για εκείνη την ώρα, αλλά οπωσδήποτε θα καταλάμβανε την χώρα μας, αφού ολοκλήρωνε με επιτυχία την κατάληψη της Ρωσίας. Είδες μάλιστα ότι παρότι αρνήθηκε ο Μεταξάς την βρετανική πρόταση, οι Γερμανοί επιτέθηκαν.
    Φαίνεται λοιπόν, ότι και ο ίδιος ο Μεταξάς ο οποίος επιθυμούσε πράγματι να μην πολεμήσει με τους Γερμανούς, δεν ανταποκρίθηκε στην πρότασή τους, επειδή αντιλήφθηκε την μπλόφα.
    Το μόνο που θα κερδίζαμε, ήταν ο χρόνος.

    Για την εκτίμηση ότι "οι πιθανότητες νίκης των Περσών ήταν συντριπτικά υπέρ τους" στην μάχη του Μαραθώνα, δεν έχει να κάνει την την εντύπωση εκ του αποτελέσματος, αλλά με την γενική εκτίμηση της αντιπαραβολής δυνάμεων.
    Δηλαδή, αρχικά η αντιπαράθεση δυνάμεων έδειχνε υπεροχή των Περσών, διότι σε μάχη ανοιχτού πεδίου η αριθμητική υπεροχή είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Και μιλάμε για υπεροχή συντριπτική (1:10+).
    Η νίκη των Αθηναίων φυσικά και δεν ήταν ανεξήγητη! Οφείλετο στην άριστη τακτική και την εξίσου άριστη στρατιωτική αρετή (και εκπαίδευση) των οπλιτών τους. Τα πλεονεκτήματα των αντιπάλων, υποσκελίζονται από ποιοτικές και τακτικές επιλογές, που όμως δεν στηρίχθηκαν σε εκμετάλλευση των περιβάλλοντος χώρου. Αυτό βεβαίως, καταδεικνύει την υψηλή στρατιωτική αρετή των Αθηναίων ή οποία διδάσκεται ακόμη και σήμερα στις στρατιωτικές σχολές, παγκοσμίως. Ο Μιλτιάδης πίστεψε στο σχέδιό του, αναλαμβάνοντας όμως και το ρίσκο μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε περίτρανα, αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν αν κάτι δεν πήγαινε καλά και σύμφωνα με το σχέδιο.
    Δεν είναι όμως όλες οι μάχες ανατρεπτικές. Σε άπειρες περιπτώσεις νικούν αυτοί που έχουν το αριθμητικό πλεονέκτημα.
    Στις Θερμοπύλες οι Σπαρτιάτες δεν πήγαν για να νικήσουν και δεν νίκησαν. Γνώριζαν ότι η στρατιά του Ξέρξη, δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί με λίγους Σπαρτιάτες. Κι όμως πήγαν για τους λόγους τους (ας μην τους αναλύσουμε, είναι γνωστοί). Αν και είχαν όλο το τακτικό πλεονέκτημα της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και της ποιοτικής υπεροχής (ως οπλίτες και όπλα), τελικά με τον τακτικό ελιγμό του Ξέρξη (με την προδοσία του πίσω περάσματος) και την αριθμητική υπεροχή, συνέτριψαν τους λίγους Σπαρτιάτες.
    Ο κρυφός άσσος λοιπόν στο μανίκι των στρατηγών, προκύπτει στην πράξη, μετά από τις γενικές εκτιμήσεις μιας αντιπαραβολής δυνάμεων. Εκ του αποτελέσματος προκύπτουν οι ανατροπές και όχι εκ προοιμίου.

    Και τέλος δεν επιλέξαμε εμείς αν θα ανήκουμε στην Δύση, αλλά οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού (Τσώρτσιλ-Στάλιν) που έκοβαν την πίτα της νέας Ευρώπης. Άρα δεν χρειαζόταν να έχουμε "μπαμπούλα" για να φοβηθούμε και να κάνουμε την "σωστή" επιλογή. Την επιλογή την έκαναν άλλοι για εμάς! Αλλά η επιλογή αυτή έγινε, αφού τελείωσε το πόλεμος με την νίκη των Συμμάχων.
    Ο κομμουνιστικός κίνδυνος υπήρχε για την Ελλάδα μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά συνεχίσθηκε και κατά τον εμφύλιο, όχι όμως με την απ'ευθείας υπαγωγή της Ελλάδος στην Μόσχα, αλλά στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία, πράγμα που απετράπη από τον εθνικό στρατό (μιλάμε για την Μακεδονία).
    Αυτή η εκδοχή φαινομενικά δεν είχε την έγκριση της Μόσχας, διότι θα παραβίαζε την συμφωνία του 1944 στην διάσκεψη της Γιάλτας, που έδινε το 10% της επιρροής στην Σοβιετία και το 90% στην Δύση. Όμως οι κομμουνιστές του ΕΔΕΣ, πίστευαν ότι αν φέρουν προ τετελεσμένων την Σοβιετική Ένωση, θα αποδέχοντο την ενσωμάτωσή τους ως περιφερειακό δορυφόρο τους, υπό το άρμα της Γιουγκοσλαβίας.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα,
    Η δικια μου προσεγγιση λεει πως ο β παγκ πολεμος ηταν φτιαχτος ωστε να παρει την πλανηταρχια η Αμερικη. Η Γερμανια ηταν στο κολπο. Ισως να πιστεψε πως μπορουσε να τους την φερει και να τους την βγει (κατι σαν τον στημενο Σανταμ), ισως και αυτο να ηταν μεσα στο σχεδιο. Ακομα και ετσι, θεωρω πως οι Αμερικανοι τους "ειχαν" και αυτο επειδη ειχαν την ατομικη βομβα, και την αμορφωσια να θελουν να την χρησιμοποιησουν περιμενοντας την αφορμη. Επρεπε να βρουν τροπο να ριξουν ομως το φταιξιμο αλλου για να μην γινουν μισητοι.

    Αν λοιπον η θυσια μας δεν ηταν ασκοπη,(στρατιωτικα μιλωντας) τοτε τουλαχιστον ισως να γλυτωσαμε τον πλανητη απο παραπανω βομβαρδισμους. Οι Γερμανοι ισως ειχαν ριξει τον V2 στο Λονδινο και οι Αμερικανοι την ατομικη καπου πιο κοντα σε μας απο την κακομοιρα Ιαπωνια, που ο μονος λογος που συμμετειχε στον Β παγκ πολεμο ηταν για τον παραδειγματισμο της μη συμμορφωσης, κατι αντιστοιχο με αυτο που γινεται οικονομικα σε μας σημερα. Αλλα και αυτο χλωμο το κοβω, μαλλον εντελως ασκοπη ηταν η συμμετοχη μας, διοτι και παλι η Ρωσια ηταν υπερβολικα μεγαλη και παγωμενη για να την κατακτησει η Γερμανια, οποτε η καθυστερηση μπορει να εσωσε πχ το Σταλινγκραντ αλλα δεν νομιζω να ηταν αρκετη να αλλαξει την εκβαση του πολεμου, δεδομενου πως ειχε σχεδιαστει με την λογικη οι Αμερικανοι να μπουν στην Ευρωπη "και καλα" απελευθερωτες ωστε να τους αποδεχθουμε ως σωτηρες και πλεον πλανηταρχες.

    Θελω να πω πως οταν η ευθυνη συγκεντρωνεται σε ενα μαυρο προβατο οπως στο παραδειγμα μας του β παγκ πολεμου η Γερμανια, αυτο γινεται συνηθως για να αποκρυφει η ταυτοτητα του υπευθυνου καθως και του σχεδιου που χρησιμοποιησε. Αντιστοιχα, για ολα τα στραβα στην οικονομια της Ευρωπης, φταινε οι Ελληνες που ειναι σπαταλοι. Ολοι ξερουμε φυσικα πως δεν ισχυει αυτο και υπευθυνο ειναι το οικονομικο συστημα που μια ελιτ εχει εφαρμοσει για να απομυζα τους λαους απο τις περιουσιες τους.

    Ακομα και αν ηταν μπλοφα των Γερμανων, που θεωρω πως δεν ηταν διοτι μεχρι τοτε και τουλαχιστον στα επισημα και φανερα, τηρουσαν την τιμη του λογου τους, διοτι διαφορετικα δεν θα μπορουσε να δουλεψει η προπαγανδα τους, τοτε προφανως θα μπαιναμε στην επιρροη του Αξονα αν εμπαινε και ολη η υπολοιπη Ευρωπη, και κυριως η Βρετανια. Το αποτελεσμα θα ηταν το ιδιο ωστοσο, απλα δεν θα ειχαμε υποφερει εμεις τοσο πολυ, και θα ειχαν υποφερει λιγο παραπανω, οχι πολυ παραπανω, οι Αμερικανο-Αγγλοι και οι Συμμαχοι και εμεις μεσα στους συμμαχους κατ'αναλογια πληθυσμιακη,δηλ ψιλοπραγματα.

    Τοτε θα ειχαμε αποκτησει και το σεβασμο της Δυσης καθως δεν θα αποτελουσαμε την σιγουρη γκομενα που οτι και να της κανουν παλι δικια τους ειμαστε. Αρα θα ημασταν γκομενα με αυτοσεβασμο και αξιοπρεπεια, που θα ημασταν παλι γκομενα της Δυσης αλλα οχι της φαπας, μια γκομενα κυρια και καθωσπρεπει.

    Τελος θεωρω πως "συγκλινουμε" καπως στις αποψεις μας
    Ελευθερος Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ας δούμε τι (ίσως) θα γινόταν αν δεχόμαστε την πρόταση των Γερμανών, αλλά να μην ξεχνάμε ότι κάνουμε υποθέσεις εργασίας:
    Αρχικά οι Γερμανοί θα πίεζαν τους Ιταλούς να αποδεχτούν την ήττα τους και θα κατοχυρώναμε την βόρειο Ήπειρο, στην επικράτειά μας.
    Οι Γερμανοί, δεν θα ασχολούντο με εμάς και θα βάδιζαν προς την Ρωσία. Στόχος της Γερμανίας δεν ήταν προφανώς η κατάκτηση ολόκληρης της Ρωσικής υπαίθρου, αλλά το ζωτικότερο κομμάτι της, αυτό της ευρωπαϊκής Ρωσίας (το οποίο έχει το 95% του πληθυσμού της).
    Η Γερμανία επιδίωκε να καταστεί κυρίαρχος όλης της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια ίδρυσης μιας νέας αυτοκρατορίας (τύπου Ρώμης), όπου θα ολοκληρώνονταν το σιωνιστικό σχέδιο της παγκοσμιοποίησης, τουλάχιστον στο ζωτικότερο σημείο του κόσμου, την Ευρώπη! Αν η Ευρώπη είχε μια κυβέρνηση, όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα υποτάσσετο πολύ εύκολα.
    Ο ρόλος των ΗΠΑ στην συνέχεια, θα ήταν να καθυποτάξει όλη την αμερικανική ήπειρο υπό την δική της ηγεμονία-αυτοκρατορία και τελικά οι δυο υπερδυνάμεις (Αμερική-Ευρώπη) να ενωθούν υπό την αρχή του ενός!
    Όταν λοιπόν η Γερμανία θα καταλάμβανε την Ρωσία, όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα υπέκυπταν στην νέα αυτοκρατορία, με ή χωρίς βία.
    Η Ελλάδα τι θα κέρδιζε μέχρι εκείνη την στιγμή; Μόνο αρκετό χρόνο.
    Τι θα μπορούσε να έχει πετύχει μέσα σε αυτό τον χρόνο; Τίποτα ικανό να αποτρέψει τις επερχόμενες εξελίξεις, εκτός του να ολοκληρώσει την οχυρωματική γραμμή Μεταξά και να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
    Σε διπλωματικό επίπεδο, θα αναγκαζόταν να προωθεί τα γεωργικά της προϊόντα στην Γερμανία, αντί χαμηλού αντιτίμου, καθότι είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα εκβίαζαν για κάτι τέτοιο (είναι γνωστή η τευτονική "διπλωματία" της απειλής και της βίας, όπως την βιώνουμε και σήμερα απ΄την Μέρκελ).
    Οι Γερμανοί είχαν "το μαχαίρι και το καρπούζι", διότι η πρότασή τους δεν καθιστούσε την συμφωνία τελεσθείσα από δυο ισότιμες πλευρές, αλλά εν ολίγοις έλεγε "για να μην σου επιτεθώ, σε αφήνω να μείνεις εκεί που είσαι, αλλά κάτσε φρόνιμος", που σημαίνει ότι "σου κάνω την χάρη να μην σε λιώσω για την ώρα, αλλά όποτε θελήσω, σου ΄ρχομαι"!
    Η περίπτωση να προσχωρούσε η Ελλάδα στις δυνάμεις του Άξονα, θα έβρισκε εμπόδιο από την Ιταλία (για λόγους γοήτρου), αλλά τελικά η Γερμανία θα αποδεχόταν μια τέτοια εξέλιξη.
    Αυτό όμως δεν θα μας έβαζε σε πλεονεκτικότερη θέση από αυτή που είχαμε ήδη, διότι είδες τι κατάληξη είχε η Ιταλία από τους Γερμανούς στο τέλος.
    Αν η Γερμανία κατάφερνε να ολοκληρώσει την κατάκτηση της Ευρώπης, τότε ουδείς θα ήταν ισότιμος εταίρος της...
    Οι ΗΠΑ και η Αγγλία, όταν διαπίστωσαν ότι η Ρωσία δεν "έπεφτε", αντελήφθησαν ότι το σχέδιο δεν πάει καλά και έπρεπε να βγάλουν από την μέση την αποτυχημένη πλεόν Γερμανία και να αναλάβουν αυτοί την επιρροή στην Ευρώπη, μέχρι νεοτέρας...
    Και η "νεοτέρα" είναι η εποχή που ζούμε τώρα, με την Γερμανία να ασκεί το 4ο (οικονομικό) ράιχ, σε βάρος ολόκληρης της Ευρώπης. Πάλι όμως η Γερμανική προτεσταντική ακρότητα, τα έκανε θάλασσα....
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.