Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ξήλωμα του «κουκουλονόμου» και της λήψης DNA ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ξήλωμα του «κουκουλονόμου» και της λήψης DNA ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

28 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν δύο τροπολογίες με τις οποίες ζητούν την κατάργηση των διατάξεων για τα άτομα που χρησιμοποιούν κουκούλες ή άλλα αντικείμενα για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους αλλά και τη μη λήψη γενετικού υλικού από όσους δεν το επιθυμούν 

Το «ξήλωμα» του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τα παρατεταμένα επεισόδια στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008 επιχειρεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με σειρά βουλευτικών τροπολογιών που κατατίθενται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και την απόλυση κρατουμένων με αυξημένα ποσοστά αναπηρίας.
 
Συγκεκριμένα 28 βουλευτές της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας κατέθεσαν δύο τροπολογίες με τις οποίες ζητούν την κατάργηση των διατάξεων για τα άτομα που χρησιμοποιούν κουκούλες ή άλλα αντικείμενα για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους (σ.σ. κουκουλονόμος) αλλά και τη μη λήψη γενετικού υλικού από όσους δεν το επιθυμούν.
 
Στην αιτιολογική έκθεση για την πρώτη τροπολογία αναφέρεται πως
«Σκοπός της παρούσας Τροπολογίας είναι η κατάργηση των διατάξεων του Νόμου 3772/2009 Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τροποποίηση Ποινικού, Σωφρονιστικού Κώδικα, παράνομη μετανάστευση Κώδ. Ποιν. Δικ και η συνακόλουθη τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά την επαύξηση των ποινών που επέφερε σε πέντε συνολικά εγκλήματα προβλεπόμενα στα άρθρα 189, 308Α, 310, 380 και 382 του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά τελούνται από άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. 


Συγκεκριμένα, ο Νόμος 3772/2009 στο άρθρο 25 τροποποίησε σειρά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και ειδικότερα το άρθρο 189 (διατάραξη της κοινής ειρήνης), για το οποίο όρισε ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 ετών, ενώ προβλέπονταν ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι δύο έτη, το άρθρο 308Α (απρόκλητη σωματική βλάβη), για το οποίο όρισε ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, ενώ προβλέπονταν ποινές από έξι μήνες μέχρι ένα έτος, το άρθρο 310 (βαριά σωματική βλάβη), για το οποίο όρισε ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, ενώ προβλέπονταν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, το άρθρο 380 (ληστεία) με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, ενώ προβλεπόταν ποινή κάθειρξης, δηλαδή ποινή τουλάχιστον πέντε ετών. 

Επίσης, στο άρθρο 382 Π.Κ. (διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς) θεσπίστηκαν για τον υπαίτιο των πράξεων που προβλέπονται στο άρθρο ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, ενώ προβλέπονταν περιπτωσιολογικά ποινές τουλάχιστον τριών μηνών, έξι μηνών και ενός έτους. Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο προβλέφθηκε  ότι στην περίπτωση που ο υπαίτιος  των πράξεων του άρθρου ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, δεν εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 383 Π.Κ. και επομένως το έγκλημα τιμωρείται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

Τέλος με την παρούσα τροπολογία προωθείται η κατάργηση της τροποποίησης του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επήλθε με το άρθρο 27 του Νόμου 3772/2009, σύμφωνα με την οποία τα εγκλήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της ληστείας που τελέστηκαν από πρόσωπο που έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο.  

Οι ως άνω νομοθετικές μεταβολές, όπως φαίνεται και από την Αιτιολογική Έκθεση που τις συνόδευσε, συνδέθηκαν σε μεγάλο βαθμό με το αίσθημα ανασφάλειας που καλλιεργήθηκε  στην ελληνική κοινωνία μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008».

Αναφορικά με το θέμα λήψης γενετικού υλικού σημειώνεται: «Με την παρούσα τροπολογία εισάγονται μια σειρά από εγγυήσεις στο ευαίσθητο ζήτημα της λήψης DNAκατά την ποινική διαδικασία. 

Η υπάρχουσα διάταξη δημιούργησε κατά την εφαρμογή της αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα εκ μέρους των διωκτικών οργάνων λήψης του γενετικού υλικού παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου, ακόμα και με τη χρήση βίας. Μία τέτοια όμως βίαιη επέμβαση στο σώμα ενός προσώπου, παρά τη θέλησή του, δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα της αξιοπρέπειας του ατόμου που προστατεύεται ειδικά από το Σύνταγμα (άρθρα 2, 5, 7 παρ. 2 Σ) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 3 ΕΣΔΑ). 

Αλλά και πιο ειδικά η Σύσταση υπ’ αρίθμ. 92 του Συμβουλίου της Ευρώπης «για τη χρήση ανάλυσης DNA στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης» θέτει ως προϋπόθεση για τη χρήση γενετικών αναλύσεων προς τον σκοπό της ταυτοποίησης του δράστη την μη παραβίαση θεμελιωδών αρχών, όπως η αρχή  της αξιοπρέπειας του προσώπου και του σεβασμού του ανθρώπινου σώματος, τα δικαιώματα άμυνας και η αρχή της αναλογικότητας».


Πηγή: http://www.protothema.gr/

10 σχόλια:

  1. Ο Παρασκευοπουλος ειναι επικινδυνος και σαν καλος νεοταξιτης βαζει την πετρουλα του για να ισοπεδωθει η Ελλαδα με διαλυση της κοινωνιας. Θελει να μην υπαρχει τιμωρια και ο καθενας να κανει οτι θελει ε αυτη δεν εινσι η λογικη των κουκουλοφορων αναρχοσυριζαιων; Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι φίλε Κώστα, ο υπουργός δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος, είναι ένας υπάλληλος της Νέας Τάξης Πραγμάτων σε αποστολή, όπως και το κόμμα που μας κυβερνά, ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Ωστόσο δεν είναι να απορεί κανείς. Οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστές, πολλά χρόνια πριν αναδειχθεί κυβέρνηση. Γι αυτό και η ευθύνη όσων τον ψήφισαν, είναι τεράστιες.
    Οι αντεθνικές, ανθελληνικές, φιλοτρομοκρατικές και μηδενιστικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έμεναν μόνο στην θεωρία, αλλά γίνονταν και πράξη, πολύ πριν γίνει κυβέρνηση.
    Ο Παρασκευόπουλος, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Λυριτζή "τι γνώμη έχετε για την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, σχετικά με την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις που εξαγγείλατε, οι οποίες θα βγάζουν από τις φυλακές τους καταδικασμένους για βαριά αδικήματα;", απάντησε ως εξής:
    " Όπως ξέρετε, ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στην απονομή της δικαιοσύνης γιατί το απαγορεύει το σύνταγμα και η διάκριση των εξουσιών. Με το ίδιο σκεπτικό, δεν έχει δικαίωμα και η δικαιοσύνη να παρεμβαίνει στο νομοθετικό έργο των πολιτικών. Έτσι, η νομοθεσία είναι έργο των πολιτικών και του υπουργείου και όχι των δικαστών. Δεν μας ενδιαφέρει η άποψή τους και να περιοριστούν στο καθήκον τους, δεν θα κάνω άλλο σχόλιο για αυτό το θέμα".
    Στη συνέχεια ρωτήθηκε "γιατί αντί να βελτιώσετε τις πραγματικά άθλιες συνθήκες των φυλακών και να τις αυξήσετε ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινες, επιλέγετε να νομοθετήσετε ώστε να βγουν από την φυλακή οι βαρυποινίτες και οι τρομοκράτες;"
    ο Παρασκευόπουλος απάντησε: " Είναι σωστό αυτό που λέτε, αλλά εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις λένε να το κάνουν και δεν το έχουν κάνει, θα το κάνουμε εμείς σε δύο μήνες; Πληρώνουμε πολλά λεφτά σε πρόστιμα από την Ευρώπη για αυτούς τους λόγους"!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπεραίνουμε δηλαδή ότι ο "αποφασίζουμεν και διατάζουμεν" υπουργός Παρασκευόπουλος, καταρχήν δεν ενδιαφέρεται για την γνώμη των τεχνοκρατών (δηλαδή των αρμοδίων που μπορούν να έχουν άποψη για το θέμα) και προβαίνει στην εφαρμογή της πάγιας αρχής του ΣΥΡΙΖΑ να παρέχει οποιαδήποτε στήριξη στους τρομοκράτες και τους πάσης φύσεως εγκληματίες, ενώ ταυτόχρονα επείγεται τόσο πολύ να καταργήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου, που δεν έχει χρόνο και χρήμα για να βελτιώσει τις φυλακές! Λες και υπάρχει ημερομηνία λήξης που πλησιάζει....
    Πράγματι όμως υπάρχει ημερομηνία λήξης που πλησιάζει, γι αυτό και επείγονται εκεί στην κυβέρνηση. Αποστολή της δεν είναι βέβαια να σώσει το κράτος, αλλά να το διαλύσει συθέμελα και μαζί του, την ελληνική κοινωνία. Αφού εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με φρούδες υποσχέσεις περί εξόδου από τα μνημόνια και μονομερή διαγραφή των χρεών μας, τώρα επείγεται στο να αποξηλώσει κάθε θεσμικό πυλώνα του κράτους και κάθε έννοια δικαίου και τάξης. Η ενθάρρυνση της ροπής στο έγκλημα, είτε πρόκειται για ποινικό, είτε για τρομοκρατία "αριστερής ροπής", παγιώνεται με την έλλειψη τιμωρίας και κατάργηση όλων των μηχανισμών καταστολής.
    Λογικό βεβαίως, όταν μας κυβερνούν αυτοί που συμμετέχουν οι ίδιοι ή τα τέκνα τους σε τρομοκρατικές ή βαριά εγκληματικές ενέργειες, στους οποίους μάλιστα δόθηκαν και υπουργικοί θώκοι! Όταν τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βεβαρυμένο ποινικό παρελθόν από επεισόδια βίας και είναι άνθρωποι που πάντα απασχολούσαν τις αρχές και για άλλους λόγους. Όταν πολλοί απ΄αυτούς διετέλεσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με δοκτορά στην διαπλοκή και την διαφθορά. Όταν κάποιοι απ΄αυτούς είναι τόσο αφελείς, που σε προεκλογική περίοδο δομούσαν το προφίλ τους βάζοντας δημοσίως καρότα στην ...πίσω πόρτα τους, ενώ τώρα εκπροσωπούν την κυβέρνηση στον τύπο!
    Ο Πανούσης της θεωρίας και ο Βούτσης της βίας, κατάφεραν να παροπλίσουν την αστυνομία (όχι από τα μεταλλικά της όπλα, αλλά από τα θεσμικά της), να την μπερδέψουν και να την φοβίσουν, δίνοντας χώρο στην ασύδοτη και επικίνδυνη δράση των κατευθυνόμενων "αναρχικών" κουκουλοφόρων, ώστε να τρομοκρατούν τον πολίτη και να του προκαλούν ανασφάλεια. Το μήνυμα της ατιμωρησίας και του της ασυλίας που τους παρέχει αυτή η κυβέρνηση, γιγαντώνει και ενισχύει τις τάξεις των "αντάρτικων πόλεων" και των συνειδητών εχθρών της κοινωνικής ειρήνης και της ασφάλειας της χώρας.
    Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η παράδοση της χώρας σε μια κατάσταση οικονομικού και κοινωνικού χάους, αφού φαίνεται να οδηγεί την χώρα σε οικονομική κατάρρευση, απομόνωση και αποδόμηση, πριν την παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση. Φαίνεται μάλιστα πως αυτή η επόμενη κυβέρνηση, θα προκύψει μέσα από αιματηρές διαδικασίες και θα παραλάβει μια χώρα έτοιμη να αποδεχθεί απίστευτα ταπεινωτικές επιταγές και που θα ασκήσει τα την εξουσία της, με απόλυτο αυταρχισμό και ολοκληρωτισμό.
    Να λοιπόν ποια η αποστολή της σημερινής κυβέρνησης. Να εκθεμελιώσει ότι απέμεινε από αυτό το κράτος, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να τηρήσει απρόσκοπτα την νεοταξική παγκοσμιοποίηση, ίσως πίσω από μια "νέα" σβάστικα!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ? ΧΜΜΜΜ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ.
    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψαχνω να βρω το αποσπασμα στο youtube, δεν πιστευω να εχει ειπωθει αυτο το πραγμα
    "Όπως ξέρετε, ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στην απονομή της δικαιοσύνης γιατί το απαγορεύει το σύνταγμα και η διάκριση των εξουσιών. Με το ίδιο σκεπτικό, δεν έχει δικαίωμα και η δικαιοσύνη να παρεμβαίνει στο νομοθετικό έργο των πολιτικών. Έτσι, η νομοθεσία είναι έργο των πολιτικών και του υπουργείου και όχι των δικαστών. Δεν μας ενδιαφέρει η άποψή τους και να περιοριστούν στο καθήκον τους, δεν θα κάνω άλλο σχόλιο για αυτό το θέμα".

    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το άκουσα με τα αυτιά μου, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ σήμερα. Η απόδοση του κειμένου, είναι από μνήμης και όχι αυτολεξεί. Όμως, αυτή ήταν δυστυχώς η απάντηση...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπες εδώ να δεις όλο το απόσπασμα:
      http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=258361
      και ξεκίνα από το σημείο 05:43΄

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  7. Το ακουσα το αποσπασμα και ειναι ενδιαφερον.Τον ενδιαφερει και τον παρα ενδιαφερει η αποψη των δικαστικων, για την ακριβεια την τρεμει, γι αυτο λεει πως θεωρει πως ηταν λαθος η αποψη τους. Επιχειρει παραπλανηση στο λογο του για να καλυφτει. Λεει πως αλλαξε μονο την υφ' ορους απολυση και την εκτελεση της ποινης και μετα αναφερεται μονο στον τροπο εκτελεσης της ποινης. Μετασχηματιζει δηλ την υφ'ορους απολυση, σε διαφορετικο τροπο ποινης, (πχ κατ'οικον περιορισμο) και κρυβεται πισω απο αυτο, εννοωντας "μονο τον τροπο εκτελεσης ποινης αλλαξα, δεν πειραξα τιποτα"

    Λεει επισης πως οπως η νομοθετικη εξουσια(υπουργος) δεν μπορει να επεμβει στην δικαστικη κριση (οχι ακριβως στην απονομη δικαιοσυνης), ετσι και η δικαστης δεν μπορει να επεμβει στο εργο του νομοθετη. Αλλα μετα λεει πως δεν υπαρχει συγχυση εξουσιων, οταν ο νομοθετης οριζει τον τροπο ασκησης της ποινης, υπονοωντας πως δεν αλλαξα τιποτα ρε παιδια, απλα εβαλα διαφορετικο τροπο εκτελεσης ποινης, ωστε να μην παρει την ευθυνη που θα ακολουθησει ή να δηλωσει αχ, δεν το ηξερα οτι θα συνεβαινε αυτο, οι προθεσεις μου ηταν καλες.

    Δια ταυτα. Ο τυπος ειναι νυφιτσα. Οταν θα ερθει η σκατοκαταιγιδα (shitstorm) που λενε και οι αμερικανοι, ειμαι περιεργος να δω τι εχει κανει για να αποποιηθει την ευθυνη. Και η καταιγιδα θα ερθει, οταν ο πρωτος που βγει σε κατ'οικον περιορισμο, κανει καποιο εγκλημα. Τοτε ο αδικημενος, πρεπει να ειναι αμειλικτος και να κανει καταγγελια προσωπικη και στον εν λογω κυριο για προσωπικη ευθυνη. Αλλα το πιθανοτερο θα ειναι ο Υπουργος να βαλει θεσμικα καποιο ειδικο ως υπευθυνο για να την γλυτωσει.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπααα, υπαρχει ο νομος ευθυνης των υπουργος που θα τον καλυψει. Ο συριζα δεν τον καταργησε βεβαιως βεβαιως. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.