Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΕΤΡΟΣ ΓΡΑΒΙΓΓΕΡ




Γεννήθηκε στις 23/11/1904 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ηλεκτρολογία στην Γερμανία.

Από την νεαρή του ηλικία, αισθάνθηκε έλξη προς τον Εσωτερισμό και τις Απόκρυφες Επιστήμες καίτοι την ίδια περίοδο, είχε επιδοθεί στις έρευνες και τις πειραματικές κατασκευές ηλεκτρονικών συσκευών, πρωτοποριακές για την εποχή του. Ακόμα, μικρές πραγματείες στα θέματα Ηλεκτρολογίας και Χημείας (ανέκδοτες). Κατασκεύασε προπολεμικά την πρώτη μαγνητοφωνική συσκευή και άλλες ανάλογες επινοήσεις, στον χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Μετά την επιστροφή από την Γερμανία, όπου γνώρισε την σύντροφο της ζωής του Έλσα, την οποία και νυμφεύτηκε κατά τον Ορθόδοξο Χριστιανικό Τύπο, απέκτησε μια κόρη. Προσελήφθη ως ανώτερος υπάλληλος στον ΟΤΕ και πριν την συνταξιοδότησή του έφθασε στον βαθμό του Διευθυντή.

Ήταν πνεύμα ανήσυχο και ακούραστο. Επισκοπώντας την φύση γύρω του, τους ανθρώπους, τον έναστρο ουρανό, το μυστήριο της δημιουργίας και της απανταχού πνοής του παντός, εισήλθε εραστής και ερευνητής, στο αμφιθέατρο της Αιωνίου Σοφίας. Εργάσθηκε μέχρι των τελευταίων ωρών του βίου του, προσπαθώντας να ανυψώσει τον σύγχρονο άνθρωπο, με τα έργα και τα παραδείγματά του, σε ένα αναγωγικό και υπερβατικό επίπεδο γνώσεως και εσωτερικής ανόδου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Θεοσοφικής Εταιρείας, αλλά και ακούραστος εργάτης στο να συνδράμει τις προσπάθειες των πρώτων ταγών για την εγκαθίδρυση του Τάγματος του Κρίνου και του Αετού, στην Ελλάδα. Μυήθηκε στον Τεκτονισμό, όπου αξιώθηκε στους ανώτερους βαθμούς, αλλά και στην Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών (του Α. Τανάγρα). Ακολούθως εργάσθηκε για την ίδρυση του Πυθαγορικού Τάγματος του «Χρυσού Ρόδου» (ORDO ROSAE AUREAE) στην Ελλάδα.


Από νωρίς αποφάσισε να εμπλουτίσει την Ελληνική Εσωτερική Γραμματεία με κατά το δυνατόν εκλεκτά και σοβαρά βιβλία. Επιδόθηκε στην συγγραφή πρωτοτύπων και στην μετάφραση από την γερμανική και γαλλική γλώσσα, επίλεκτων μελετών, που δημοσιεύτηκαν υπό τον γενικό τίτλο «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΟΣ». Παράλληλα υπήρξε ιδρυτής της επιθεώρησης «ΣΦΙΓΞ» της οποίας εξεδόθησαν 10 τόμοι.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από την αμερόληπτη συγκέντρωση παραδοσιακού υλικού, με κατά το δυνατόν επιστημονικό πνεύμα, τόσο στην θεωρία όσο και στην πρακτική πλευρά, όπου πρωτίστως τονίζεται η εσωτερική και μυητική πλευρά και αποφεύγεται το θαυμαστό και οι ψευδομυητικές φαντασιοπληξίες.

Πολλές άλλες εργασίες του, ανάγονται σε μεταφράσεις κλασσικών ξένων έργων. Υπήρξε λάτρης του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και ήταν πολλές οι εργασίες του, επί της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Από τους ξένους εσωτεριστές, εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Γάλλο RENE GUENON (1886-1951), του οποίου μετέφρασε ορισμένα έργα.

Έγραψε και εξέδωσε συνολικά πάνω από 100 βιβλία, με σημαντικότερο την επτάτομο «ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΟΥ ΓΝΩΣΕΩΣ», εργασία παγκοσμίως μοναδική και πρωτότυπη.

Έφυγε μετά από βραχεία ασθένεια, σε ηλικία 85 ετών. Είχε πολλούς μαθητές, όμως κανείς τους δεν τον μιμήθηκε σε παρόμοιο συγγραφικό έργο.
Υπήρξε μοναδικός!


Α.Κ.

\\

Πηγή φωτογραφιών: http://www.gravigger.gr/

14 σχόλια:

  1. Εξαίρετη βιογραφική απόδοσις του μεγάλου αυτού μύστου. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι για τη δημιουργία αυτού του ιστότοπου. Δεν τον γνώρισα ποτέ. Υπήρξε μέσα απο τα βιβλία του "Φως" στη ζωή μου και τον ευχαριστώ γι αυτό,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για μας, ακόμα αποτελεί φάρο μέσα στο ομιχλώδες τοπίο της εσωτερικής αναζήτησης!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστούμε για την χρήση των φωτογραφιών και υλικού απο τον ιστότοπο μας. καλό θα ήταν, να αναφέρετε και τις πηγές. φιλικά. www.gravigger.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ φίλε, από το www.gravigger.gr δανειστήκαμε μόνο τις δυο φωτογραφίες. Το κείμενο ανήκει στον Α.Κ., προσωπικό φίλο και συνοδοιπόρο του Πέτρου Γράβιγγερ (το χειρόγραφο του Α.Κ. βρίσκεται στην ιδιοκτησία μου).
    Ευχαριστούμε για την διάθεση των φωτογραφιών. Στην ανάρτηση προστέθηκε η πηγή των φωτογραφιών, όπως μας ζητήσατε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον τα Α.Κ. είναι τα αρχικά του αποδημήσαντος Αδ:: Κ********** έτσι;

      Είχα βιώσει την Υπομονή Του, την Επιμονή Του και τις άπειρες προσπάθειές Του, από το 1973 έως το 1979 που ήμουν μαζί Του και Τον βοηθούσα (όσο μπορούσα φυσικά) στην βιβλιοδέτηση των Βιβλίων Του μετά από τον πολύγραφό Του. Μόνος μετέφραζε, δακτυλογραφούσε, σχεδίαζε τις εικόνες και τα Σύμβολα του O::R::A::, πολυγραφούσε, έδενε τα βιβλία και τα κείμενα του Τάγματος, όπου και μας τα μετέδιδε κατόπιν συναντήσεών μας στην κατοικία Του, όπου και Του άρεσε να μας νουθετεί σύμφωνα με τα Πυθαγόρεια Έπη::
      Κατόπιν όλων αυτών, κι όχι μόνον, έχω την τιμήν να τον αποκαλώ πρώτον μου Διδάσκαλο και Αδελφό:: τον Σαρ Ηλιόδωρο:: Π. Γκράβιγγερ (κατά κόσμον).
      Μέγας Μύστης, αφανής, άδολος, με υψηλή μεταδοτικότητα!
      Δεν μας έχει εγκαταλήψει, βρίσκεται πέριξ και βοηθά! ΄Όπως συχνά μας έλεγε ότι θα κάνει μετά την Διέλευση του Κατωφλίου!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Goldmound, περί αυτου του Αδ:: πρόκειται! Με συγκινεί η μαρτυρία σου. Ασφαλώς και όλη αυτή η παρέα που διήλθε το Κατώφλι, βρίσκεται κοντά μας και μας βοηθά!
      Μια μικρή και ισχνή ακτίνα τους, φωτίζει τον Καταχθόνιο Δαίμονα.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    3. Υ.Γ. Αφαίρεσα το όνομα, για λόγους απορρήτου. Τον λόγο θα μπόρούσα να τον εξηγήσω μόνο ιδιωτικώς.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    4. Έχετε χώρο που πραγματοποιείτε συναντήσεις στο πλαίσιο και στο Πνεύμα του Αδ:: Γκράβιγγερ;

      Διαγραφή
    5. Όχι! Ο χώρος μας είναι το παρόν ιστολόγιο. Δεν κινούμαστε σε κανένα πλαίσιο ή πνεύμα. Προσπαθούμε να είμαστε αδογμάτιστοι και ελεύθερα σκεπτόμενοι.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  6. το δίπλωμα του,Πανεπιστήμιο, απο εσωτερικά τάγματα, Ε/Τ και ora, έχουν διασωθεί, εις χείρας μας. ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του, και στην ενωση ελλήνων ραδιοερασιτεχνών, στα γραφεία τους ,στο Περιστέρι, απο δωρεά μας. και κείμενα που τον αφορούν στο περιοδικό της ε.ε.ρ SVνεα. πρόσφατα βρέθηκε, ο προσωπικός του φάκελος ομιλιών, δικών του και άλλων μεμυημένων, ήδη έχει ψηφιοποιηθεί. συνεχίζουμε την έρευνα, συνεχίζουμε να τον μνημονεύουμε. www.gravigger.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα μπορουσα ανα επικοινωνησω με τον Λυκιο ? Υπαρχει καποιο μαιλ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διατίθεται e-mail, αλλα μπορείτε να γράψετε τον χωρο των σχολίων κάποιας παλιάς ανάρτησης, στην οποία θα σας απαντήσω και έπειτα θα διαγράψω τον διάλογο. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται σχετική ασφάλεια.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.