Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Θα πουλήσουμε τα F16 μας στους Βούλγαρους για να νοικιάσουμε από τους Αμερικάνους


Picture

Η κυβέρνηση βρίσκεται  σε διαβουλεύσεις με τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ με αντικείμενο την πώληση ενός αριθμού ελληνικών μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου F-16 στη Σόφια.
Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί μέσω leasing ισάριθμων αεροσκαφών του ιδίου τύπου από τις ΗΠΑ. Για την επιδιωκόμενη συμφωνία υπάρχει ήδη ένα προηγούμενο, η αγορά πoρτογαλικών F-16 από τη Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2013. Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, το στρατιωτικό τους υλικό όμως είναι σοβιετικής προέλευσης και απαρχαιωμένο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Σόφια να αναβαθμίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ζητώντας επιτακτικά την αγορά μαχητικών δυτικού τύπου, καθώς η Σόφια διέθετε μόνο Mig-21 ηλικίας άνω των 30 ετών. Η πρώτη προσέγγιση με την Ελλάδα έγινε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου και Ανγκελ Ναϊντένοφ, τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας και ο πρωθυπουργός εκπόνησαν τη στρατηγική για το τι ακριβώς επιδιώκει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία.


Στους Αμερικανούς προτάθηκε να μας νοικιάσουν με leasing ισάριθμα αεροσκάφη με αυτά που θα πουλήσουμε στους Βούλγαρους (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 6 ώς 8 F-16). Η κυβέρνηση επέμεινε τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών να τις αναλάβει η ΕΑΒ, ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για αερoσκάφη τύπου F-16 στη Βαλκανική. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βούλγαροι βλέπουν θετικά τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη ένσταση προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία, που θα ήθελε τα αεροσκάφη που θα νοικιαστούν να είναι τουλάχιστον Block 52. Ωστόσο το αίτημα προσκρούει στην άρνηση των Αμερικανών να τα ενοικιάσουν. Αν κλείσει η συμφωνία, αναμένεται να επιφέρει όφελος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία και την ΕΑΒ. Στο υπουργείο Αμυνας μάλιστα θεωρούν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί έτσι ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16.
πηγή: Καθημερινή
Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την είδηση. It makes no sense, όπως λένε και ο "φίλοι" μας οι Αμερικάνοι και μάλλον λείπουν σοβαρές πληροφορίες. Εκτός κι αν η απόφαση είναι στην ίδια λογική του Τα πούλησαν 260 εκατ., τα νοικιάζουν με 600 
Πηγή: olatanea.allnewz.gr

Σχόλιο Λύκιου:
 Εν μέσω κρισίμων γεωστρατηγικών εξελίξεων στην φλεγόμενη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που η χώρα μας οφείλει να περιχαρακώσει με ατσάλι τα εθνικά της σύνορα, η κυβέρνηση συζητά να πουλήσει 8 μαχητικά F-16 στην "σύμμαχο" Βουλγαρία. Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, η Ελλάδα απέσυρε τα 62 Α-7Ε/ΤΑ-7 Corsair (αεροσκάφη μοναδικής ικανότητας διείσδυσης και βομβαρδισμού σε κατεχόμενο-εχθρικό έδαφος, με πτήση αναγλύφου εδάφους), τα οποία δεν θα αντικατασταθούν, αφού τελικά οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να μας δώσουν κάποια από τα υποδεέστερα των "Κουρσάρων" (Α7 Corsair), αλλά νεότερα Α10. Έτσι η επιχειρησιακή ικανότητα της Π.Α. ήδη έχει περιοριστεί στον τομέα του βομβαρδισμού.
 Η πώληση των 8 F-16, πρόκειται να αποφέρει έσοδα προς ικανοποίηση των δανειστών μας, αλλά και του ΝΑΤΟ. Το ενδεχόμενο ενοικίασης μέσω Leasing αντίστοιχου αριθμού F-16 από τις ΗΠΑ, ακόμα και να αίρουν τις αντιρρήσεις τους, καθιστά μια επιλογή ανόητη. Κι αυτό διότι έχει αποδειχθεί από το παρελθόν, ότι όταν οι Αμερικανοί μας δανείζουν ή μας χαρίζουν οπλικά συστήματα, φροντίζουν αυτά να είναι με σοβαρές ελλείψεις ή προβλήματα, καταπονημένα και με τον ...μισό ηλεκτρονικό εξοπλισμό! Ζητούν υπέρογκα ποσά, ενώ μας δεσμεύουν με συνοδευτικές συμβάσεις, ασύμφορες για εμάς. 
 Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτά που θα πωληθούν, είναι τα αναβαθμισμένα F-16 Block 52+ (που η Τουρκία ακόμα δεν διαθέτει) ή τα παλαιότερα F-16 C Block 30. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρόκειται περί εγκλήματος εσχάτης προδοσίας, καθότι τέτοια αεροσκάφη έχουν ελάχιστες χώρες και αν τα αντικαταστήσουμε με αυτά από τις ΗΠΑ, θα πρόκειται για τα υποδεέστερα F-16C Block 30!
 Να σημειωθεί επίσης ότι η αεροπορική μας υπεροχή σε μαχητικά αεροσκάφη έναντι των Τούρκων, δεν αφορά τον αριθμό (277 έναντι 390), αλλά την ποιοτική διαφορά. Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατέχει σημαντικό αριθμό μαχητικών Mirage 2000-5 Mk2 καθώς και τα μέχρι πρότινος Α7 Corsair (που αν και παρωχημένα, αποτελούσαν σημαντική απειλή για τους Τούρκους), αεροσκάφη που η Τουρκία δεν διαθέτει. Έχει αποδειχθεί εξάλλου, ότι οι Τούρκοι δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα Mirage μας σε κλειστές αερομαχίες, καθώς επίσης και τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν. Η μονοτυπική αεροπορία των Τούρκων διαθέτει μόνο F-16 και F-4, τύπους που διαθέτουμε και εμείς, με τη διαφορά όμως είπαμε, ότι διαθέτουμε αριθμό των πλέον εξελιγμένων F-16 Block 52+, που οι Τούρκοι ακόμα περιμένουν σε παραγγελία.
 Έτσι, κάθε προσπάθεια απομείωσης του οπλοστασίου μας ή υποβάθμισης της ποιότητάς του εν καιρό εθνικού κινδύνου, συνιστά επικίνδυνη επιλογή και θα πρέπει να ματαιωθεί.
ΛΥΚΙΟΣ.

6 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για το αρθρο και το πολυ κατατοπιστικο σχολιο φιλε Λυκιε. Μιλαμε για προδοσια, οι κυβερνοντες υπαλληλοι των αμερικανων ξεπουλανε τα οπλα μας για να ταισουν τους δανειστες μας. Και ποιος σας ειπε κυριοι οτι η Βουλγαρια ειναι συμμαχος; Ειναι οσο και η Τουρκια.!!!!!! Μπραβο μας να δινουμετα καλυτερα μας οπλα στους εχθρους μας. Αυριο θα τα στρεψουν εναντιων μας. Ευχομαι να δωσουν τα παλια τα F16 και οχι τα καλα τα BLOCK 50+. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το ίδιο εύχομαι φίλε Κώστα, αν και θα προτιμούσα να μην πουλάγαμε κανένα. Υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, με πλεονάζον αεροπορικό υλικό, που δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους και απειλές, όμως η Ελλάδα. Ας πουλήσουν αυτοί αεροπλάνα στην Βουλγαρία. Η Βουλγαρία είναι και αυτή, μετά την Τουρκία, παραδοσιακός εχθρός μας. Ουδέποτε επέδειξαν φιλική συμπεριφορά στην Ελλάδα, ούτε και τώρα βεβαίως. Αντίθετα ποτέ δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν τα (μικρά τους) δόντια, ακόμα και σήμερα. Όταν βεβαίως μας έχουν ανάγκη, υποκρίνονται τους εταίρους και φίλους, αλλά αυτά δεν είναι, παρά λυκοφιλίες. Δυστυχώς φίλε Κώστα, η Ελλάδα περιβάλλεται από εχθρούς και αυτό επιτάσσει την ανάγκη για ικανές ένοπλες δυνάμεις, όχι για να κάνει πόλεμο, αλλά για να αποτρέπει τις ορέξεις τους.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  2. Αλήθεια οι Ανώτατοι και Ανώτεροι Στρατιωτικοί τι λένε για αυτό;;; Αυτό που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ το μαθαίνουν στην Σχολή Πολέμου .....'οτι υπάρχει διαφορά αρχών και εξουσίας μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας...και ΔΕΝ ΑΝΑΚΤΕΥΕΤΑΙ ο καθένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου. Την βραδιά των Ιμίων υπήρχε Τούρκος πράκτορας ΜΕΣΑ στο επιτελείο...αυτό απο μόνο του κάτι λέει νομίζω.

    Όλα αυτά τα θέματα είναι ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΟΠΤΑ ειδικά αυτήν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή,βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο ....που το πρώτο σκέλος του αφορά το άψυχο υλικό,στον οικονομικό τομέα και την δήμευση των περιουσιών των κατοίκων της χώρας των Ελλήνων ....και μπαίνουμε στην δεύτερη φάση του πολέμου που αφορά ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ και ίσως ΝΟΤΙΩΝ απο ένα σημείο και μετά συνόρων της Ελλάδας.

    Γλαύκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Γλαύκη, δυστυχώς στην Ελλάδα οι έννοιες που περιγράφεις δεν έχουν διακριτή διαφορά (στρατιωτικοί-πολιτικοί). Οι στρατιωτικοί οφείλουν πειθαρχία και πίστη στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, σύμφωνα με το ΣΠΚ και το Σύνταγμα. ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ελέγχει και δυστυχώς διατάζει τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ! Από την μεταπολίτευση και εντεύθεν, οι πολιτικοί φρόντισαν ώστε να έχουν δέσμιους και ελεγχόμενους τους στρατιωτικούς μας, με τον φόβο του ...πραξικοπήματος (υποτίθεται)! Έτσι, το εξοπλιστικό πρόγραμμα το διαχειρίζονται οι πολιτικοί, ενώ οι στρατιωτικοί έχουν συμβουλευτικό ρόλο...
    Αυτά τα αίσχη και την αποδυνάμωση των Ε.Δ. προκάλεσαν όλοι οι πολιτικοί που διετέλεσαν από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα.
    Το βράδυ των Ιμίων, είτε υπήρχε είτε όχι πράκτορας των Τούρκων μέσα στο επιτελείο, μικρή αξία θα είχε, αφού ξένος πράκτορας ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η προδοσία την οποία διέπραξαν εκείνη την νύχτα, δεν έχει προηγούμενο και κανείς άλλος πρακτορίσκος δεν θα μπορούσε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα, από αυτά που πέτυχαν το ντουέτο Σημίτης-Πάγκαλος. Οι σημερινοί Στρατηγοί, δεν έχουν το ανάστημα του έντιμου αξιωματικού, ούτε το εθνικό φρόνημα για να τιμήσουν τον όρκο τους στην πατρίδα. Είναι όλοι τους δημόσιοι υπάλληλοι και ριψάσπιδες. Οι περισσότεροι δε, είναι κομματικά εξαρτημένοι και δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά την αποστρατεία τους, πολιτεύονται!
    Όταν σήμερα εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές νέοι και νέες με σκοπό το βόλεμα και τον σίγουρο μισθό, αλλά ουδεμία αγάπη για την πατρίδα και το στράτευμα έχουν, τότε τι να περιμένει κανείς απ' αυτούς; Να "θυσιαστούν" σε περίοδο ειρήνης; Εδώ είναι αμφίβολο αν θα το πράξουν σε περίοδο πολέμου!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς φίλε ΛΥΚΙΕ τα είπες όλα και συμφωνώ απόλυτα.....εάν οι απο το 1974 και μετά οι αξιωματικοί έιχαν κρατήσει την αξιοπρέπεια τους δεν θα φτάναμε εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα.....εάν οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί δεν μπόρεσαν κατά την διάρκεια της ειρηνικής καριέρας τους να επιβληθούν σε έναν Αβραμόπουλο η τον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας ...τότε σε ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;;

    Εάν οι Στρατιωτικοί έχουν δώσει το δικαίωμα στους πολιτικούς να τους ανέβουν στο σβέρκο,για αυτό δεν φταίνε οι πολιτικοί αλλά οι στρατιωτικοί ....εάν ένας δημόσιος υπάλληλος η έστω συνδηκαλιστής ,έχει μεγαλύτερη ισχύ πάνω στον πολιτικό ,απο ότι ένας στρατιωτικός ...τότε ΔΕΝ φταίει ο ο δημόσιος υπάλληλος ΑΛΛΑ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ...και εγώ πάλι ερωτώ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΕΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ;

    Γλαύκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα γιατί δεν διέπονται από το ήθος και τις αξίες του Αξιωματικού. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, έγιναν ο νούμερο ένα στόχος των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων με αποκορύφωμα την περίοδο ΠΑΣΟΚ-Παπανδρέου. Βγάζοντας το απύθμενο μίσος των αριστερών για τον στρατό και την αστυνομία, εκδικήθηκαν αυτά τα σώματα, διαβρώνοντας και διαφθείροντάς τα με τον κομματισμό, την τρομοκρατία και τις διώξεις (δυσμενείς μεταθέσεις, κτλ). Τους μετέτρεψαν σε άβουλα και πειθήνια όργανά τους. Ο λόγος που δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις τεχνικές ψυχολογικού πολέμου και να χειριστούν τους πολιτικούς είναι διότι δεν έχουν το σθένος για κάτι τέτοιο. Τις εφαρμόζουν άριστα κατά των κατωτέρων τους, αλλά μέχρι εκεί φτάνει η "μαγκιά" τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα την έλλειψη σθένους πολεμιστή. Ο πολεμιστής, δεν πτοείται από απειλές και τρομοκρατία. Δεν ενδιαφέρεται αν ο εχθρός είναι ισχυρότερος. Δεν προσδοκά μια ήσυχη και ακίνδυνη ζωή. Αψηφά τον θάνατό του και τον προσμένει αγέροχα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι ο αγώνας με οποιοδήποτε τίμημα και τελικά η νίκη. Τέτοια ψυχολογία, δεν μπορεί να έχουν οι νέοι στρατιωτικοί, οι οποίοι επιλέγουν το επάγγελμα για βιοποριστικούς λόγους, σαν να επρόκειτο για οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει κανείς στο στράτευμα που να τους εμπνεύσει τις αξίες και τις αρχές του πολεμιστή. Ακόμα και ο αρχαιότερος στρατιωτικός, είναι εντελώς άκαπνος! Το παράδειγμα των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών, μόνο έμπνευση δεν δίδει στους νεότερους. Τα μηνύματα που εκπέμπουν, είναι η υποταγή, ο κομματισμός, η δουλικότητα, ο καιροσκοπισμός, η ιδιοτέλεια, ο δεσποτισμός προς τους υφισταμένους και οι "δημόσιες σχέσεις"... Πουθενά η εικόνα του μαχητή!
    Η Σχολή Πολέμου και τα υπόλοιπα Τακτικά και Ειδικά Σχολεία, διδάσκουν μόνο θεωρία. Στην πράξη χολώνουμε λοιπόν!
    Για να μην είμαι όμως άδικος με τις γενικεύσεις μου, υπάρχουν ικανά και αξιόλογα στελέχη στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, πλην όμως είναι λίγοι και δυστυχώς χάνονται μέσα στο πλήθος των ανεπαρκών και ακατάλληλων συναδέλφων τους. Δυστυχώς οι καλοί αξιωματικοί, υπονομεύονται από τους περισσότερους κακούς και έτσι αποχωρούν απογοητευμένοι από το στράτευμα και πολύ σπάνια τους επιτρέπεται να αναρριχηθούν ψηλά στην ιεραρχία. Εκεί αναρριχώνται μόνο οι κομματικοί φίλοι των κυβερνήσεων...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.