Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Γράφει ο Λύκιος

 Η Πολιτική Υπηρεσία Κατασκοπείας και Αντικατασκοπείας την περίοδο του 1936-40, αποτελείτο από την Γενική Διεύθυνση Υπηρεσίας Αλλοδαπών, με διευθυντή τον συνταγματάρχη Ξένο και κατευθύνονταν από τον υφυπουργό Δημοσίας Ασφαλείας. Η υπηρεσία αυτή, παρακολουθούσε τις πάσης φύσεως προπαγάνδες που στρέφονταν κατά της ασφάλειας του κράτους, καθώς και τις κινήσεις και την εγκατάσταση όλων των αλλοδαπών που ενεργούσαν κατασκοπεία, σε βάρος της χώρας. Την αποτελούσαν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Αστυνομίας Πόλεων, της Χωροφυλακής, του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Υπήρχαν μάλιστα και ορισμένοι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου εξωτερικών, αλλά και άλλων υπουργείων. Αν και η δράση τους ήταν επικεντρωμένη στην περιοχή των Αθηνών-Πειραιώς, είχαν αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια.
 Την εποχή εκείνη, η Ελλάδα είχε διακηρύξει ότι θα τηρούσε στάση πολιτικής ουδετερότητας, έναντι των εξελίξεων στην Ευρώπη με την πολεμική εμπλοκή των κρατών της, τον Σεπτέμβριο του 1939.

 Έτσι η υπηρεσία της αντικατασκοπείας, είχε αναλάβει προληπτική δράση κατά των πιθανών ξένων κατασκόπων, ώστε να μπορέσει να αποτρέψει εγκαίρως μια άδικη επίθεση κατά τη χώρας ή κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, που θα παραβίαζε την ουδετερότητά της και θα την εξανάγκαζε σε πολεμική εμπλοκή. Υπήρχαν ήδη τέτοιες ενδείξεις εκ μέρους της Ιταλίας, όταν δικό τους υποβρύχιο τορπίλισε και βύθισε το αντιτορπιλικό «Έλλη», τον δεκαπενταύγουστο στην Τήνο.
  Παρά τα πενιχρά μέσα εκείνης της εποχής και δεδομένης της οικονομικής ύφεσης που αντιμετώπιζε η χώρα, η οργάνωση και η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας υπήρξε υποδειγματική και πολύ αποτελεσματική, όπως αποδείχτηκε την κρίσιμη ώρα.

  Την νύχτα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ιταλός πρέσβης ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, μετά την άρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού να επιτρέψει την είσοδο των Ιταλικών δυνάμεων στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Αλλοδαπών Αθηνών, Πειραιώς, Πατρών και Κέρκυρας, ενήργησαν αστραπιαία και συνέλαβαν ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους Ιταλούς πράκτορες πληροφοριών, ΠΡΙΝ ακόμα ξημερώσει και τους συγκέντρωσαν, σε ειδικό στρατόπεδο. Να σημειωθεί ότι στην Πάτρα και την  Κέρκυρα, υπήρχαν μεγάλες Ιταλικές παροικίες, όπου πολλοί ήταν ενταγμένοι στο «φάτσιο ντ’ Ιτάλια» και ενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Ιταλίας.

  Στις 6 Απριλίου του 1941, όταν τα Γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου να διασωθεί το κύρος του Άξονα και το τρωθέν γόητρο του Μουσολίνι, η ίδια υπηρεσία με ταχύτατες ενέργειες συνέλαβε όλους τους Γερμανούς υπηκόους, αλλά και τους Γερμανούς με Ελληνική υπηκοότητα, ώστε να διαλυθεί το δίκτυο των εχθρικών υπηρεσιών πληροφοριών. Έτσι όλοι οι Γερμανοί που ενεργούσαν κατασκοπεία κατά της χώρας μας, εξουδετερώθηκαν άμεσα.
 Οι Ελληνικές υπηρεσίες εφάρμοσαν το αγγλικό δόγμα, έχοντας εντοπίσει από καιρό πριν όλους τους ξένους κατασκόπους, τους οποίους και παρακολουθούσε επισταμένως, χωρίς όμως να παρενοχλεί. Την κατάλληλη στιγμή που θα κρινόταν, η υπηρεσία είχε την δυνατότητα να τους συλλάβει όλους, καθώς και τους Έλληνες συνεργάτες τους, εν μια κυριολεκτικά νυκτί!

 Μια άλλη σημαντική επιτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών, ήταν η  διείσδυση Ελλήνων πρακτόρων μέσα στα εχθρικά δίκτυα πληροφοριών, ώστε να μπορεί να ελέγχει και να παραπλανά τις ξένες δυνάμεις, με ψευδείς πληροφορίες.

 Είχε εντοπίσει το δίκτυο πληροφοριών της Γερμανικής πρεσβείας και είχε τοποθετήσει πέντε πράκτορες, μεταξύ των οποίων και η ίδια η ιδιαιτέρα γραμματέας του πρέσβη. Αυτή μετέφερε όλες τις πληροφορίες στην Ελληνική υπηρεσία, μέσω του Έλληνα εραστή της. Οι υπόλοιποι πράκτορες, κατάφεραν να φωτογραφήσουν απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας, να αποσπάσουν στοιχεία, ονόματα, διευθύνσεις, εμπιστευτικές διαταγές, συνομιλίες και να εντοπίσουν όλους τους Γερμανούς, Έλληνες, Ισραηλίτες, κτλ, που αποτελούσαν το δίκτυο κατασκοπείας της Γερμανικής πρεσβείας, καθώς και την ειδική αποστολή ενός εκάστου εξ αυτών. Μερικούς εξ αυτών, κατάφεραν να τους προσεγγίσουν και να τους μεταβάλλουν σε διπλούς πράκτορες, υπέρ της Ελλάδος. Μάλιστα δυο Ελληνίδες πράκτορες, είχαν καταφέρει να διεισδύσουν και στο Τμήμα Προπαγάνδας της γερμανικής πρεσβείας, που διηύθυνε ο καθηγητής Έρικ Μαξ Μπέριγκερ και να δίδουν πληροφορίες στην υπηρεσία για κάθε κίνηση, ενέργεια, συζήτηση ή συνάντηση που γινόταν εκεί, καθώς και να αφαιρούν από το ταχυδρομείο κάθε επιστολή ή έντυπο, πριν αυτό φτάσει στον προορισμό του, προκαλώντας έτσι σύγχυση και φθορά στην γερμανική προπαγάνδα.

 Πλήθος επιτυχιών της υπηρεσίας κατασκοπείας αντικατασκοπείας, κατά των εχθρών της χώρας επετεύχθη και ενδεικτικά αναφέρω την υπόθεση ‘Αρθουρ Ζάιτς, την υπόθεση κατασκοπείας Γιοχάνες Χόρνιγκ, την υπόθεση Μπέλα Ναίμερε, την υπόθεση Άρθουρ Τέστερ, την αποτροπή της ανατινάξεως του ατμόπλοιου «Σαμίρ» στις 4 Αυγούστου 1940, την εξουδετέρωση της Ιταλικής κατασκοπείας, τη δράση της οργάνωσης «Μίδας 614» του Ταγματάρχη Τσιγάντε και πολλές άλλες οι οποίες αποδείκνυαν το υψηλό επίπεδο των ελληνικών υπηρεσιών.

 Οι πληροφορίες που μπορούσαν να συλλέξουν ήταν σε τέτοιο επίπεδο, που δέκα ημέρες πριν κηρυχθεί ο ελληνοϊταλικός πόλεμος (28 Οκτωβρίου), είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση με επίσημα αποδεικτικά έγγραφα, για την απόφαση της Ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδος. Ο Ιωάννης Μεταξάς, γνώριζε λοιπόν έγκαιρα για τις Ιταλικές προθέσεις. Λίγες μέρες πριν τον πόλεμο, κατάφεραν να αφαιρέσουν από κατάλληλα σημεία το προπαγανδιστικό υλικό της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας (βιβλία, φυλλάδια, έντυπα), ενώ σε κάποια περίπτωση αφαιρέθηκαν 500.000 σχετικά φυλλάδια από τη γερμανική πρεσβεία.

 Είχε κατορθωθεί να υποκλαπούν όλοι σχεδόν οι κρυπτογραφικοί κώδικες των Γερμανών και των Ιταλών. Έτσι οι κωδικοποιημένες επικοινωνίες των εχθρών, γινόντουσαν αντιληπτές από τις Ελληνικές υπηρεσίες.
 Συνολικά, μέσα σε δυο ώρες από την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία, συνελήφθησαν όλα τα μέλη της Ιταλικής κατασκοπείας και 1000 ύποπτοι Ιταλοί, ενώ μέχρι την 13:00’ της 6ης Απριλίου του 1941, συνελήφθησαν όλα τα μέλη και των εννέα (9) δικτύων της γερμανικής κατασκοπείας και προπαγάνδας, καθώς και όλοι οι Γερμανοί ύποπτοι, συνολικά 3.500 άτομα!

 Βεβαίως οι επιτυχίες και τα κατορθώματα αυτών των υπηρεσιών, δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό τον τομέα, αλλά κατά την διάρκεια του αγώνα καθώς και της κατοχής, κατάφεραν πολλά σπουδαία επιτεύγματα, όπως η παρεμπόδιση των τηλεφωνικών, τηλεγραφικών και των ραδιοεπικοινωνιών των κατασκόπων, η πληροφόρηση των συμμάχων για πρακτικές των Γερμανών (π.χ. η τοποθέτηση Ελληνικών σημαιών σε γερμανικά πλοία ώστε να αποφεύγουν τον έλεγχο από τα Αγγλικά πολεμικά), η φροντίδα για την ασφαλή μεταφορά του Ελληνικού αποθέματος χρυσού της Τραπέζης Ελλάδος στην ανατολή, η χορήγηση σε εκατοντάδες Ισραηλίτες Ελληνικής ή συμμαχικής υπηκοότητος διαμονητηρίων ή Ελληνικών ταυτοτήτων, που να μην αναφέρουν την ιθαγένεια, ώστε να μην διώκονται από τις Γερμανικές αρχές, την καταγραφή όλων των κατακτητών-εγκληματιών πολέμου, ώστε με την απελευθέρωση πολλοί από αυτούς να συλληφθούν, όπως ο λοχαγός Σούμπερτ (που είχε εκτελέσει στην Κρήτη και την Μακεδονία, συνολικά 1.032 Έλληνες) και να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

Με την ευχή και την ελπίδα, ότι και οι σημερινές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας μας, έχουν ήδη αντίστοιχη δράση κατά των ξένων πρακτόρων, οι εξελίξεις που αφορούν τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς κινδύνους της Ελλάδας, θα μπορέσουν βρουν απροσπέλαστο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για επιβουλή των εθνικών μας συμφερόντων.

ΛΥΚΙΟΣ.

Πηγές:
-«Ψυχολογικός πόλεμος, κατασκοπεία αντικατασκοπεία» Νικολάου Αρχιμανδρίτου (1960)
-«Αστυνομικά Χρονικά» Τόμος β’ 1954.

6 σχόλια:

  1. Πολυ καλο το αρθρο φιλε Λυκιε και νομιζω οτι αυτα δεν τα γνωριζει ο κοσμος. Πολυ καλη η δραση της ασφαλειας τοτε αλλα αμφιβαλλω για σημερα αν θα μπορει να κανει το ιδιο που εγινε τοτε. Παντως και παλι ευγε για το αρθρο σου!!! Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου εκανε επισης μεγαλη εντυπωση που ειχαν βοηθησει εβραιους για να μην τους παρουν οι γερμανοι!!! Αυτα θα επρεπε να τα βλεπουν οι εβραιοι που μας κατηγορουν για αντισημιτσιμο και να τα εκτιμουνε. Αντιθετα αυτοι παντα μας προδωναν σε καθε εχθρο μας Τουρκο, Γερμανο, Ιταλο αλλα και οι ιδιοι μας εκαναν παντα κακο.......!!!!! να ποιοι ειναι πραγματικα ρατσιστες. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βοηθησε μονο η ασφαλεια τους εβραιους, αλλα κι ολος ο κοσμος που τους εκρυβε στα σπιτια του με κινδυνο της ζωης του, αλλα το ισραηλιτικο συμβουλιο της Ελλαδας, το μονο που ξερει να λεει καθε τρεις και δυο, ειναι οτι οι Ελληνες ειμαστε ρατσιστες και αντισημιτες.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ φίλε Κώστα μαζί σου ...ότι άλλο η ΥΕΑ «Υπηρεσία Ειδικής Ασφαλείας»,η ΥΑΚ «Υπηρεσία Αμύνης του Κράτους»,η ΚΥΠΕ «Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ερευνών»,η ΚΥΠ «Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών».....και ΑΛΛΟ η ΕΥΠ του τώρα...από το 1923 που ιδρύθηκε η πρώτη Ελληνική υπηρεσία πληροφοριών μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.....επειδή ΔΕΝ μου αρέσει να διαστρέφω το είδωλο της πραγματικότητας βλέπω ότι στην Ελλάδα η ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ γίνεται πρώτα στους διάφορους "μηχανισμούς" ώστε στο τέλος να γίνει και οπλιτικά.Βέβαια από το 1821 που υποτίθεται ότι γίναμε αυτόνομο κράτος ,δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ των ξένων δυνάμεων,οι οποίες κάνουν ΕΛΕΝΧΟ και ΚΟΥΜΑΝΤΟ φυσικά και στις υποτιθέμενες ανεξάρτητες(;) μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της πατρίδας μας.

    Οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είναι για γέλια...γελάνε όλοι με τα χάλια μας ,υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης,"διαρροές",και φυσικά πολλοί προδότες που ενώ πληρώνονται από το Ελληνικό Κράτος για να κάνουν αυτό που κάνουν,είναι και στρατολογημένοι πράκτορες σε ξένες υπηρεσίες όπως MOSSAD, MIT, MI6, CIA,ΝSA....μιλάμε για τέτοιο "επαγγελματισμό" που όταν το 1985 το ΠΑΣΟΚ συνδικάλισε τους ας τους πούμε πράκτορες προ-προ ,αυτοί έδωσαν στον ημερήσιο τύπο δηλαδή στις εφημερίδες λίστα με τα πραγματικά τους ονόματα, όπου υπέγραφαν για την διεκδίκηση συνδικαλιστικών τους διεκδικήσεων και επιθυμούσαν δημοσιοποίηση!!!!! Ευτυχώς βρέθηκαν κάποιοι εκδότες με λίγο μυαλό και ευτυχώς δεν έγινε η δημοσίευση.!!!!Είμαστε ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ όποιος θέλει ΜΠΑΙΝΕΙ και όποιος θέλει ΒΓΑΙΝΕΙ ...η χώρα μας αλωνίζεται καθημερινά από ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ χωρίς να τους εμποδίζει ΟΥΔΕΙΣ!!!Οι Ελληνικές Μυστικές(;) Υπηρεσίες της Χώρας μας παίρνουν ΕΝΤΟΛΕΣ απο τις Ξένες δυνάμεις ΚΑΤΟΧΗΣ .....το "παιχίδι" που παίζεται αυτήν την στιγμή είναι ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΟ για να μας αφήσουν να έχουμε ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ Μυστικές Υπηρεσίες....τόσο χοντρό που ξεπερνά τα όρια της "γειτονιάς" μας....

    Βέβαια με ΔΟΛΟ και ΑΠΑΤΗ ξεγελούν τα άθλια και πονηρά ζώα που κατοικούν στην χώρα των Ελλήνων γιατί και ο Πολιτικός κόσμος της Ελλάδας καθώς και οι "μηχανισμοί" της αποτελούνται όχι μόνο από ζώα αλλά από ΔΟΛΙΑ ΖΩΑ. Φταίει όμως και ο κάτοικος αυτής της χώρας γιατί ΘΕΛΕΙ να εξαπατηθεί ...βέβαια το μυστικό βρίσκεται στην ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και στους ΟΡΧΕΙΣ .....διότι για να αυτοκτονήσει κάποιος ,χρειάζεται κάποιο είδος συνείδησης και τουλάχιστον μισό όρχι κόκκορα.

    Υ.Γ Εάν αυτό είναι αληθινό μιλάμε για κατάντια.... https://www.youtube.com/watch?v=tBx-W9W9jLc

    Γλαύκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Κώστα, χαίρομαι που βρήκες το άρθρο χρήσιμο. Όπως βλέπεις, είναι και δική μου ευχή οι σημερινές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών (ΕΥΠ και Κρατική Ασφάλεια), να είναι αντάξιοι των ικανότατων των συναδέλφων τους του 1940. Την ίδια ευχή θα έκανα και για τους σημερινούς στρατιωτικούς, ώστε να μπορέσουν να μιμηθούν τις ικανότητες, το σθένος και το θάρρος των συναδέλφων τους, εκείνης της εποχής. Ας μην με ρωτήσεις αν το πιστεύω όμως πραγματικά...
    Όσο για το ποιοι είναι πραγματικά ρατσιστές, θα έλεγα ότι είναι οι ίδιοι που ανακάλυψαν αυτό τον όρο, όταν επινόησαν τον μύθο του άδικα κατατρεγμένου λαού, που η κακή ανθρωπότητα προσπάθησε να ...γενοκτονήσει! Εδώ επαληθεύεται το "φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης"! Είναι οι ίδιοι που έφεραν και επέβαλαν τους "αντιρατσιστικούς" νόμους, στην Ευρώπη, που όμως θα έπρεπε να καταδικάζουν ΜΟΝΟ το "εβραϊκό ολοκαύτωμα" και καμία άλλη (πραγματική) γενοκτονία. Αυτοί μάλιστα που τους στηρίζουν διεθνώς φάνηκαν και στο Ελληνικό κοινοβούλιο, όταν καταψήφισαν την ελληνική εκδοχή του "αντιρατσιστικού" νόμου, που στο άρθρο 2, περιελάμβανε και την γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλη Γλαύκη, χαίρομαι που γνωρίζεις (ή θυμάσαι) καταστάσεις, πρόσωπα και πράγματα. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Σήμερα, οι υπηρεσίες που ανέφερες αλωνίζουν στην κυριολεξία, από τον 9ο έως τον 13ο όροφο του κτιρίου της οδού Καννελοπούλου 4. Οι περισσότεροι δε "υπάλληλοι", εξυπηρετούν συμφέροντα ξένων υπηρεσιών, κυρίως δε οι ίδιοι οι διευθύνοντες...
    Όσο για το περιστατικό στον Βασιλόπουλο, δεν θα σταθώ ιδιαίτερα επικριτικός (αν είναι αληθινό), αφού γνωρίζω ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί που κάνουν τέτοιες παρακολουθήσεις, δεν οπλοφορούν (από βλακεία ή σκοπιμότητα), ενώ υπάρχουν και πολίτες που δεν οπλοφορούν έτσι κι αλλιώς. Σκέψου όμως, ότι αν αντιδρούσαν και υπήρχε συμπλοκή με τραυματισμούς ή θανάτους, θα κινδύνευε με αποκάλυψη και δημοσιότητα η παρακολούθηση και θα "καιγόταν" μια πιθανώς σοβαρή υπόθεση. Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν, είναι καλύτερα να χάσεις δυο πορτοφόλια και δυο κάμερες, παρά να αντιδράσεις και να αποκαλυφθείς (ειδικά αν ο στόχος σου είναι δίπλα και βλέπει)!
    Αρκεί βεβαίως οι ληστές να είναι κοινοί κακοποιοί και όχι ...βαλτοί από τον στόχο!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.