Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ελευσίνια Μυστήρια

Τα διασημότερα από τα αρχαία μυστήρια ήταν τα Ελευσίνια που τελούντο κάθε τέσσερα χρόνια στην πόλη της Ελευσίνας προς τιμήν της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Οι μυημένοι φημίζοντο σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο για την ωραιότητα των φιλοσοφικών τους αντιλήψεων και τα υψήλα κριτήρια ηθίκης που βίωναν στην καθημερινή τους ζώη.
Εξ αιτίας της υπεροχής τους τα Μυστήρια αυτά διεδώθηκαν στη Ρώμη και την Βρετανία, αλλά αργότερα οι τελετές μύησης υποχώρησαν και στις δυο αυτές χώρες. Τα Ελευσίνια Μυστήρια ιδρύθηκαν από τον Εύμολπο σε χρονολογία που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας αλλά μέσω του Πλατωνικού φιλοσοφοκού συστήματος οι αρχές τους διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας.
Οι τελετές της Ελευσίνας με τις μυστηριακές αναπαραστάσεις των πιο πολύτιμων μυστικών της Φύσης, επισκίασαν και σταδιακά απορρόφησαν πολλές μικρότερες φιλοσοφικές σχολές ενσωματώνοντας στο δικό τους σύστημα οποιαδήποτε πολύτιμη πληροφορία κατείχαν.
Το τελετουργικό των Ελευσινίων ήταν πολύπλοκο και η κατανόησή του απαιτούσε την εις βάθος μελέτη της Ελληνικής Μυθολογίας. Τα Μυστήρια διαιρούντο σε Κατώτερα, (που τελούντο κατά την περίοδο της εαρινής ισημερίας στην πόλη Άγραι) και σε Ανώτερα κατά την φθινοπωρινή ισημερία στην πόλη μας της Ελευσίνος.
Τα Κατώτερα Μυστήρια
Hταν αφιερωμένα στην Περσεφόνη, και ο Τόμας Τέϋλορ στο βιβλίο του "Ελευσίνια και Βακχικά μυστήρια" συνοψίζει την πρόθεσή τους:
"Τα Κατώτερα Μυστήρια δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους θεολόγους,τους ιδρυτές τους, για να σημάνουν με αποκρυφιστικό τροπό την κατάσταση της μη εξαγνισμένης ψυχής που έχει ενδυθεί το γήινο σώμα της και έχει περιβληθεί την υλική φύση."
Ο μύθος που χρησιμοποιείτο στις τελετές των Κατώτερων Μυστηριών είναι της απαγωγής της Περσεφόνης της κόρης της Δήμητρος από τον Πλούτωνα τον άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Ενώ η Περσεφόνη μάζευε λουλούδια σε ένα υπέροχο λιβάδι, η γη άνοιξε ξαφνικά και ο σκαιός άρχοντας του θάνατου, οδηγώντας το μεγαλοπρεπές άρμα του αναδύθηκε από τα σκοτεινά βάθη και αρπάζοντάς την, οδήγησε τη θέα, που αγωνιζόταν να ξέφυγει από τα χέρια του, στο υπόγειο παλάτι του όπου την ανάγκασε να γινεί σύντροφος του και βασίλισσά του.
Υπάρχουν πόλλες αμφιβολίες εάν πολλοί από τους μυημένους αντιλαμβάνοντο το μυστικό νόημα αυτής της αλληγορίας, αφού οι περισσότεροι από αυτούς πίστευαν ότι αναφερόταν στις διαδόχες των εποχών. Είναι πολύ δύσκολη η απόκτηση ικανοποιητικών πληροφοριών που σχετίζονται μα τα Μυστήρια διότι οι υποψήφιοι δεσμεύοντο με αδιάρρηκτους όρκους να μην αποκαλύψουν ποτέ στους βέβηλους τα μυστικά που τους παρεδίδοντο. Κατά την έναρξη της τελετουργίας μύησεως, ο υποψήφιος πατούσε πάνω στο δέρμα των ζώων που είχαν θυσιαστεί γι'αυτό τον σκοπό και ορκίζονταν ότι ο θάνατος θα σφραγίσει τα χείλη του πριν αποκαλύψει τις ιερές αλήθειες που επρόκειτο να του αποκαλυφθούν.
Μέσα από έμμεσες διόδους ωστόσο, ορισμένα από τα μυστικά διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Οι διδάχες που παρεδίδοντο στος νεοφώτιστους σε γενικές γραμμές ήταν οι ακόλουθες:
Η ψυχή του ανθρώπου,που στα Ελευσίνια Μυστήρια συμβολιζόταν από την Περσεφόνη, είναι στην ουσία της πνευματική. Η πνευματική κατοικία της βρίσκεται στους ανώτερους κόσμους, όπου απαλλαγμένη από τα δεσμά της υλικής μορφής και των υλικών αντιλήψεων λέγεται ότι είναι αληθίνα ζωντανή και αυτοεκφραζόμενη. Το υλίκο σώμα είναι το "σήμα", ο τάφος της ψυχής, ένα ψεύδες και προσωρινό πλάσμα,η πηγή όλων των θλίψεων. Ο Πλάτων περιγράφει το σώμα ως τον τάφο της ψυχής, εννοώντας με αυτό όχι μόνο την ανθρώπινη μορφή, μα και την ανθρώπινη φυσή.
Η κατήφεια και η αθυμία των Κατώτερων Μυστηρίων αναπαριστούσαν την αγωνία της πνευματικής ψυχής που είναι ανίκανη να εκφράσει τον εαυτό της διότι έχει δεχθεί τους περιορισμούς και τις αυταπάτες του ανθρώπινου περιβάλλοντος.
Ο άνθρωπος δεν είναι ούτε καλύτερος ούτε σοφότερος μετά τον θάνατο από ότι στην διάρκεια της ζωής του. Εάν δεν αναδυθεί πάνω από την άγνοια κατά την παραμονή του στη γη, ο άνθρωπος οδηγείται στον αιώνιο θάνατο όπου περιφέρεται για πάντα, κάνοντας τα ίδια λάθη που έκανε και εδώ. Εάν δεν υπερβεί την επιθυμία του για υλικά αποκτήματα εδώ, θα την μεταφέρει στον αόρατο κόσμο,όπου επειδή δεν μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία, θα συνεχίσει σε ατελείωτη αγωνία. Η "Κόλαση" του Δάντη είναι η συμβολική περιγραφή των βασανιστηρίων, εκείνων που ποτέ δεν ελευθέρωσαν την πνευματική τους φύση από τις αλόγιστες επιθυμίες, τις συνήθειες, τις απόψεις και τους περιορισμούς των Πλουτωνικών προσωπικοτήτων τους. Εκείνων που πότε δεν προσπάθησαν να βελτιώσουν τους εαυτούς τους (και των οποίων οι ψυχές κοιμούνται) κατά την διάρκεια της σωματικής τους ζωής, πέρασαν στον θάνατο του Άδη όπου και κοιμούνται στην αιωνιότητα, όπως κοιμόντουσαν και κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Για τους φιλοσόφους των Ελευσινίων η γέννηση στον φυσικό κόσμό είναι ο θάνατος με την πλήρη σημασία της λέξεως και η μοναδική αληθίνη γέννηση είναι αυτή της πνευματικής ψυχής του ανθρώπου που αναδύεται από τον τάφο της σωματικής φύσης. Ο θνήτος είναι ένας νεκρός που κοιμάται και αυτό είναι κλειδί για την κατανόηση των Ελευσινίων Μυστηρίων.Ακριβώς όπως ο Νάρκισσος όταν είδε τον εαυτό του στην επιφάνεια του νερού (οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν αυτό το άστατο στοιχείο για να συμβολίσουν την παροδικότητα και το απατηλόν του υλικού σύμπαντος) έχασε τη ζωή του προσπαθώντας ν'αγκαλιάσει μια αντανάκλαση, έτσι και ο άνθρωπος βλέποντας μέσα στον καθρέφτη της Φύσης και δεχόμενος σαν πραγματικό εαυτό του τον "πηλό που βλέπει να αντανακλάται" χάνει την ευκαιρία που του επιτρέπει η σωματική του ζωή να αποκαλύψει τον αόρατο κι αθάνατο εαυτό του. Ένας αρχαίος μύστης είπε κάποτε ότι οι ζωντανοί κυβερνώνται από τους νεκρούς.
Μόνον οι ειδήμονες των Ελευσινιακών αντιλήψεων ζωής μπορούν να αντιληφθούν το νόημα της φράσης αυτής.Σημαίνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων δεν κυβερνώνται από το ζωντανό τους πνεύμα αλλά από την ανόητη (γι'αυτό είναι νεκρή) κτηνώδη προσωπικότητά τους.
Η μετεμψύχωση και η μετενσάρκωση συμπεριλαμβάνονταν στις διδαχές των Μυστηρίων αυτών αλλά κατά κάποιον ασυνήθιστο τρόπο. Πιστεύετο ότι κατά τα μεσάνυχτα οι αόρατοι κόσμοι πλησίαζαν τη γήινη σφαίρα και ότι οι ψυχές που αποκτούν υλική ύπαρξη εισέρχονται την ώρα αυτή. Για τον λόγο αυτόν πολλές από τις Ελευσινιακές τελετουργίες ετελούντο κατά τα μεσάνυχτα. Ορισμένα από αυτά τα κοιμώνενα πνεύματα που απέτυχαν να αφυπνίσουν την υψηλή φύση τους κατά την διάρκεια της επίγειας ζωής και που τώρα περιφέρονται στους αόρατους κόσμους περιβεβλημένα το σκόταδι που τα ίδια δημιούργησαν,περιοδικώς ξεγλιστρούν αυτή συγκεκριμένη ώρα και προσλαμβάνουν τι μορφή διαφόρων πλασμάτων.
Οι μύστες της Ελευσίνας αποδοκίμαζαν την αυτοκτονία εξηγώντας ότι υπάρχει ένα βαθύτερο μυστήριο που αφορά αυτό το έγκλημα για το οποίο δεν τους επιτρεπόταν να μιλήσουν, αλλά προειδοποιούσαν τους μαθήτες τους ότι μια απέραντη θλίψη καταλαμβάνει όλους εκείνους που αφαίρεσαν τις ζωές τους.
Αυτή ήταν στην ουσία η διδασκαλία που παρεδίδετο στους μυημένους στα Μικρά Μυστήρια. Καθώς ο βαθμός επεικτεινόταν στις δυστυχίες εκείνων που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις φιλοσοφικές ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν, οι αίθουσες της μυήσεως ήταν υπόγειες και ο τρόμος του Άδου απεικονίζετο με ζωντάνια σε ένα πολύπλοκο τελετουργικό δράμα. Αφού περνούσαν επιτυχώς μέσα από τα βασανιστικά περάσματα με τις δοκιμασίες και τους κινδύνους τους, οι υποψήφιοι λάμβαναν τον τιμητικό τιτλό του Μύστη, που σημαίνει εκείνον που είδε μέσα από το πέπλο ή είδε ένα σκοτείνο όραμα. Επίσης σημαίνει πως ο υποψήφιος έφτασε μπροστά στο πέπλο το οποίο πρόκειται να σχιστεί στον υψηλότερο βαθμό. Η σύχρονη λέξη Μύστης που αναφέρεται στον ερευνητή της αλήθειας σύμφωνα με τις επιταγές της καρδιάς κατά μήκος της οδού της πίστεως, πιθανώς προέρχεται από αυτήν την αρχαία λέξη, αφού πίστη είναι η αποδοχή ως αλήθεια της πραγματικότητας καταστάσεων που δεν μπορούν να γίνουν ορατές.
Τα Ανώτερα Μυστήρια
Στα οποία ο υποψήφιος γινόταν δέκτος μόνον αφού είχε εισαχθεί στα κατώτερα και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κι αυτό ήταν αρκετό) ήταν αφιερωμένα στη Δήμητρα, την μητέρα της Περσεφόνης, και την παρουσίαζαν περιπλανώμενη ανά τον κόσμο σε αναζήτηση της απαχθείσας Κόρης. Η Δήμητρα έφερε δυο δαυλούς,την διαίσθηση και την αιτία, αρωγούς στην αναζήτηση του χαμένου της παιδιού, της ψυχής. Επιτέλους βρήκε την Περσεφόνη, όχι μακριά από την Ελευσίνα και δίδαξε στον λαό τον τρόπο καλλιέργειας του σίτου, που από τότε της είναι αφιερωμένος. Ίδρυσε επίσης τα Μυστήρια. Η Δήμητρα ζήτησε από τον Πλούτωνα, τον θεό των ψυχών των νεκρών να επιτρέψει στην Περσεφόνη να επιστρέψει κοντά της.Εκείνος αρνήθηκε στην αρχή γιατί η Περσεφόνη έφαγε σπόρους ροδιού κι έτσι έγινε θνητή, δηλαδή γονιμοποιήθηκε σε σώμα θνητό. Στο τέλος όμως συμβιβάστηκε και συμφώνησε να της επιτραπεί να ζει στον ανώτερο κόσμο κατά τα δυο τρίτα της ζωής της και να διαμένει μαζί του το ύπολοιπο ένα τρίτο.
Οι αμύητοι γνώριζαν ότι η Περσεφόνη ήταν η εκδήλωση της ηλιακής ενέργειας η οποία κατά τους χειμερινούς μήνες ζούσε κάτω από τη γη μαζί με τον Πλούτωνα, αλλά το καλοκαίρι επέστρεφε μαζί με τη θεά της παραγωγικότητας. Ενας μύθος λεεί πως τα λουλούδια αγαπούν την Περσεφόνη και κάθε χρόνο όταν εκείνη φεύγει για το σκοτεινό βασίλειο του Πλούτωνα,τα φυτά πεθαίνουν από λύπη. Και ενώ οι βέβηλοι και οι αμύητοι είχαν αυτές τις απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι αλήθειες των ελληνικών αλληγοριών παρέμειναν προσεκτικά φυλαγμένες από τους μυημένους που μόνον εκείνοι γνώριζαν το μεγαλείο των σημαντικών αυτών φιλοσοφικών και θρησκευτικών παραλληλισμών.
Τα Ανώτερα Μυστήρια μιλούν με μυστικό τρόπο και με έξοχα οράματα για την χαρά της ψυχής στη ζωή, αλλά και μετά τον θάνατο, όταν εξαγνιστεί από την μόλυνσή της εξαιτίας της υλικής φύσης και ανέλθει σε μια πραγματικότητα που ανήκει στα διανοητικά οράματα. Ακριβώς όπως τα Κατώτερα Μυστήρια διαπραγματεύοντο την εμβρυακή εποχή του ανθρώπου όταν η συνειδητότητα μέσα σε εννέα μέρες (στους εννέα μήνες της εμβρυακής ζωής που αναπαριστώντο στα Μυστήρια που διαρκούσαν εννέα μέρες) κατήρχετο στο βασίλειο της αυταπάτης και ενεδύετο το πέπλο της αναλήθειας, έτσι τα Ανώτερα Μυστήρια διαπραγματεύοντο τις χαρές της πνευματικής αναγεννήσεως και αποκάλυπταν στους μυημένους όχι μόνο την απλούστερη,αλλά και την πιο άμεση μέθοδο της απελευθέρωσης της ανώτερης φύσεώς τους από τους δεσμούς της υλικής άγνοιας.
Όπως ο Προμηθέας ο δεμένος στην κορυφή του Καυκάσου,η ανώτερη φύση του ανθρώπου είναι δέμενη στην ανεπαρκή του προσωπικότητα. Οι εννέα ημέρες της μυήσεως συμβόλιζαν ακόμα τις εννέα σφαίρες μέσω των οποίων η ανθρώπινη ψυχή κατέρχεται κατά την διάρκεια της διαδικασίας ανάληψης της γήινης μορφής της.Σύμφωνα με τον Ομηρικό Ύμνο στην Δήμητρα η θεά δεν ανακάλυψε την νέα κατοικία της Κόρης παρά στο τέλος της περιόδου των εννέα ημερών. Αυτό το μέρος της αλληγορίας που αναφέρεται στις δυο περιόδους κατά την διάρκεια των οποίων η Περσεφόνη πρέπει να μείνει με τον Πλούτωνα και κατόπιν να μπορεί να επισκέπτεται τον ανώτερο κόσμο, προσφέρει υλικό για σκέψη. Είναι πιθανόν ότι οι Ελευσίνιοι συνειδητοποίησαν ότι η ψυχή εγκαταλείπει το σώμα κατά την διάρκεια του ύπνου, ή τουλάχιστον είναι ικανή να το εγκαταλείπει μετά από ειδική εξάσκηση την οποία αναμφισβήτητα ήταν σε θέση να την παραδώσουν. Έτσι η Περσεφόνη παραμένει στο βασίλειο του Πλούτωνα κατά την διάρκεια της αφυπνίσεως αλλά μπορεί να ανέλθει στους πνευματικούς κόσμους κατά τις περιόδους του ύπνου.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ Ο μυημένος διδάσκονταν πώς να διαμεσολαβεί ώστε ο Πλούτων να επιτρέπει στην Περσεφόνη (την μυημένη ψυχή) να ανέρχεται από το σκοτάδι της υλικής του φύσης στο φως της κατανόησης. Όταν κατ'αυτόν τον τρόπο απελευθερωνόταν από τα δεσμά του πηλού και αποκρυσταλλώνονταν οι αντιλήψεις του, ο μυημένος απελευθερωνόταν όχι μόνο κατά την διάρκεια της ζωής του αλλά για ολόκληρη την αιωνιότητα, αφού ποτέ στο εξής δεν επρόκειτο να αποστερηθεί τις ιδιότητες εκείνες της ψυχής οι οποίες μετά τον θάνατο θα αποτελούσαν τα οχήματα για την εκδήλωση και την έκφραση στον αποκαλούμενο ουράνιο κόσμο.
Σε αντίθεση με την αντίληψη του Άδη ως κυβερνήτη του σκότους,οι Θεοί κατοικούσαν στις κορυφές των βουνών με κέντρο τον ΄Ολυμπο, όπου οι δώδεκα θεότητες του Ελληνικού Πανθέου κατοικούσαν μαζί.
Στις μυητικές περιπλανήσεις του ο νεόφυτος εισήρχετο σε αίθουσες ολοένα και πιο λαμπρές για να εικονογραφηθεί έτσι η άνοδος του πνεύμάτος του από τους κατώτερους κόσμους στο βασιλείο του φωτός. Στο απώτατο σημείο των περιπλανήσεων αυτών εισηρχέτο σε μια αίθουσα στο κέντρο της οποίας βρισκόταν το φωτίσμενο άγαλμα της θεάς Δήμητρας. Εκεί και με την παρουσία του ιεροφάντη που περιτριγυριζόταν από ιερείς με λαμπρά ενδύματα, καθοδηγείτο στα υψηλότερα μυστικά των Ελευσινίων Μυστηρίων. Κατά την λήξη της τελέτης αναγορευόταν Επόπτης, λέξη που σημαίνει εκείνον που είδε, που γνώρισε. Για τον λόγο αυτόν μύηση αποκαλείται αυτοψία. ΟιΕπόπυες παραλάμβαναν ορισμένα ιερά βιβλία πιθανώς κρυπτογραφημένα, μαζί με πέτρινες πλάκες στις οποίες ήταν εγχάρακτες μυστικές οδηγίες.
Από τα διασωθέντα κείμενα μαθαίνουν πως ένα πλήθος παράξενα και μεταφυσικά φαινόμενα συνόδευαν τις τελετές. Πολλοί μυημενοί ισχυρίζονταν ότι είχε δει τους ίδους τους Θεους. Εάν αυτό ήταν αποτέλεσμα της θρησκευτικής έκστασης ή η συνεργασία των αόρατων δυναμέων με τους ορατούς ιερείς παραμενεί μυστήριο. Ο Απουλήϊος στο έργο του "Μεταμορφώσεις" ή "Ο Χρυσός Όνος" περιγράφει κατά πάσα πιθανότητα την μύηση του στα Ελευσίνια Μυστήρια.
"Άγγιξα τα σύνορα του θάνατου και πατώντας στο κατώφλι του παλατιού της Περσεφόνης επέστρεψα παλεύοντας σε όλα τα στοιχεία. Στο μέσον της νυχτός είδα τον ήλιο να λάμπει με ζωηρό φως έφτασα μπροστά στους Θεούς του Άδου και προσκύνησα από κοντά."
Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν αποκλείοντο από τα Ελευσίνια Μυστήρια και υπήρξαν χιλιάδες μυημένοι. Όμως οι ανώτερες διδαχές παρεδίδοντο μόνον σε έναν περιορισμένο αριθμό μυημενών οι οποίοι εξ αιτίας της ανώτερης πνευματικότητάς τους,επιδείκνυαν ισχυρή αντιληπτικότητα στις θεμελιώδεις βασικές διδαχές.
Ο Σωκράτης αρνήθηκε να μυηθεί στα Ελευσίνια Μυστήρια, διότι γνωρίζοντας τις αρχές τους χωρίς να είναι μέλος του, συνειδητοποίησε ότι η συμμετοχή του θα του σφράγιζε το στόμα. Τα Μυστήρια βασίζονταν σε σπουδαίες και αιώνιες αλήθειες και αυτό επιβεβαιώνεται από τον σεβασμό που τους απεδίδετο από τους σημαντικους πνευματικούς ανθρώπους τους αρχαίου κόσμου.
Τα ενδύματα που έφεραν οι υποψήφιοι προς μύηση διατηρούντο για πολλά χρόνια και πίστευαν ότι κατείχαν σχεδόν ιερές ιδιότητες. Όπως ακριβώς η ψυχή δεν έχει ένδυμα άλλο από τη σοφία και την αρετή, έτσι και οι υποψήφιοι, οι οποίοι ως τότε δεν κατείχαν την αληθινή γνώση, παρουσιάζονταν στα Μυστήρια γυμνοί φέροντας στην αρχή το δέρμα ενός ζώου και κατόπιν ένα ειδικά αφιερωμένο ένδυμα για να συμβολίσουν τις φιλοσοφικές διδαχές που δέχθηκαν από τον μυσταγωγό.
ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΠΕΣΡΕΦΟΝΗΣ Κατά την διάρκεια της μύησης ο υποψήφιος περνούσε μέσα από δυο πύλες.
Η πρώτη ήταν κατωφερής, οδηγούσε προς τους κατώτερους κόσμους και συμβόλιζε την γέννήση του στην άγνοια. Η δεύτερη οδηγούσε προς τα άνω σε μια αίθουσα άπλετα φωτισμένη από αόρατες λάμπες και στην οποία βρισκόταν το άγαλμα της Δήμητρας. Η αίθουσα αυτή συμβόλιζε τους ανώτερους κόσμους ή την διαμονή του Φωτός και της Αλήθειας. Ο Στράβων επιβεβαιώνει ότι ο μεγάλος ναός της Ελευσίνας ήταν χωρητικότητας μεταξύ είκοσι και τριάντα χιλιάδων ατόμων. Η ακόλουθη παράγραφος από τον Πορφύριο παρουσιάζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τον Ελευσινιακό συμβολισμό:
"Ο Θέος είναι μια φωτεινή αρχή, που κατοικεί στο μέσον του λεπτότερου πυρός, παραμένει δια παντός αόρατος για τα μάτια εκείνων που δεν έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους πάνω από την υλική ζωή.
Υπ'αυτήν την έννοια, η όψη των διάφανων σωμάτων, όπως το κρύσταλλο, το παριανό μάρμαρο ακόμη και το ελεφαντοστούν, φέρνει στο νου την ιδέα του θεϊκού φωτός, όπως η όψη του χρυσού συνδέεται με την ιδέα της αγνότητας αφού ο χρυσός δεν μπορεί να κηλιδωθεί.
Ορισμένοι θεώρησαν πως ένας μαύρος βράχος συμβόλιζε το αόρατον της θεικής ουσίας.
Για να εκφραστεί η ανώτατη αιτία,η θεότητα αναπαρίστατο με ανθρώπινη μορφή, και απείρου κάλλους, αφού ο Θεός είναι η πηγή της ωραιότητας, διαφορετικών ηλικιών και συμπεριφορών, καθισμένη ή όρθια του ενός ή του άλλου φύλου, σαν παρθένος ή νεαρός άνδρας, σαν σύζυγος ή σαν νύφη, σημειώνοντας έτσι όλες τις μορφές και τις διαβαθμίσεις. Κάθε λαμπρό πράγμα κατά συνέπεια, απεδίδετο στους Θεούς, η σφαίρα και κάθε σφαιρικό σώμα στο σύμπαν, στον ήλιο και στη σέληνη και μερικές φορές στην Τύχη και στην Ελπίδα. Ο κύκλος και κάθε κυκλικό σχήμα στην αιωνιότητα, στις ουράνιες κινήσεις,στους κύκλους και τις ζώνες του ουρανού. Οι τομές των κύκλων στις φάσεις της σέληνης,οι πυραμίδες και οι οβελίσκοι στην αρχή του πύρος και μέσω αυτού στους Ουράνιους Θεούς. Ο κύλινδρος τη γη, ο φαλλός και το τρίγωνο (σύμβολο της μήτρας) ορίζουν την γονιμότητα."
Τα Ελευσίνια Μυστήρια διατηρήθηκαν περισσότερο από όλα τα άλλα Μυστήρια του αρχαίου κόσμου, μέχρι και τον 4ον μ.Χ αιώνα όταν ο Θεοδώσιος (ο επονομαζόμενος Μέγας) εξολόθρευσε βίαια όλους όσους αρνήθηκαν να δεχθούν τον χριστιανισμό.
Γιάυτή την σπουδαιά φιλοσοφική σχολή ο Κικέρων είπε ότι δίδασκε στους ανθρώπους όχι μόνο πώς να ζουν, αλλά και πώς να πεθαίνουν.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΤΣA
http://www.diodos.gr/%CE%88%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%93%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B7/%CE%9C%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1/188-%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1.html#sthash.ai8CVJDG.dpuf

13 σχόλια:

  1. Ο κλασικός μύθος για την Περσεφόνη και την μητέρα της θεά Δήμητρα, παρέμεινε ζωντανός για πολλές χιλιάδες χρόνια και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έφθασε σχεδόν άφθαρτος μέχρι την εποχή των κλασσικών Ελλήνων συγγραφέων.Βεβαίως η αληθινή ιστορία ήταν γνωστή μονάχα σε λίγους. Συνήθως στους άρχοντες και στους ιερείς των Ελληνικών ναών. Για τον λαό είχαν φτιάξει μια πιο εκλαϊκευμένη ιστορία, αρκετά διαφορετική απ’ εκείνη που δίδονταν στους μυημένους.Όσοι λοιπόν ήσαν μυημένοι στα «Ελευσίνια Μυστήρια» θα πρέπει να γνώριζαν πολύ καλά την αρχική ιστορία με το τραγικό τέλος της Περσεφόνης, τους πραγματικούς λόγους που είχαν οδηγήσει την «Κόρη» στον «πρόωρο χαμό» της και όσα ήσαν κρυπτογραφημένα έντεχνα μέσα σ’ εκείνες τις τελετές.

    Γλαύκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλαυκη πες μας τι διδασκε ο μυθος στους μυημενους αν θελεις , δλδ ποιο ηταν το μυστικο νοημα που μαθαιναν; Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γινεται η Περσεφονη ως ψυχη να πεθανει, να χαθει; Φανταζομαι πως μονο ενας εγκλεισμος, μια φυλακιση θα ειχε λογικη.
    Αν θελετε αναφερετε μας αυτον τον εναλλακτικο μυθο. Αν "δεν κανει να το πουμε", τοτε εχω τη λυση. Μην υπογραψετε το σχολιο, οποτε δεν θα μαθουμε ποτέ ποιος/ποια το ειπε. Θαναι μυστηριο!
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την καλησπέρα μου σε όλους.....θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ιερείς του Ναού της Ελευσίνας..καθώς και άλλων Ναών δεν ήταν οι τυπικοί Ιερείς όπως εμείς νομίζουμε ..αλλά ήταν Οργιόνες των Θείων Μυστηρίων ,καθώς γνώστες και λειτουργοί (δηλαδή χειριστές) των μυστικών της δύναμης και λειτουργίας του Σύμπαντος..αλλά και των συγκροτούντων σε αυτό των Αστέρων (=θεοί)....ας μην ξεχνάμε ότι όταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν "Εν Αρχή ην ο Λόγος"....τι εννοούσαν;;Ο Λόγος έχει Ψυχή και η Ψυχή είναι Λόγος...με αυτό εννοούσαν ότι ο Λόγος =Ήλιος δηλαδή Φώς.

    Αυτά ως πρόλογος για να σας δείξω έναν άλλο τρόπο σκέψης....τώρα στον μύθο της Περσεφόνης..οι αρχαίοι την έλεγαν "Αζήσια" ...δηλαδή σημαίνει καμμένη ανευ ζωής αλλά και καμμένη απο τον Ήλιο.Ο μύθος της προσωποποιημένης Περσεφόνης δίχως αμφιβολία μας κρύβει πολλά και τραγικά που σχετίζονται με το ουράνιο σώμα της Σελήνης. Η σχέση, μάνας και κόρης, στα Ελευσίνια Μυστήρια, ήτοι η θεά Δήμητρα(Γη) και η κόρη της Περσεφόνη (Σελήνη), φαίνεται σχεδόν να αγνοείται απ’ τους περισσότερους κλασικούς συγγραφείς και σχεδόν κανένας δεν αφήνει να εννοηθεί ότι η Περσεφόνη ήταν η Σελήνη.

    Γιατί οι αρχαίοι ονόμαζαν «Κόρη» ή «Κούρη» την Περσεφόνη και όχι θυγατέρα.;;«Κόρα» στα Αιγυπτιακά σημαίνει «σφαίρα» στην λαϊκή γλώσσα. Κάτι που μας κάνει να υποπτευόμαστε ότι η οι πρώτοι μύστες έκαναν χρήση της Αιγυπτιακής ονομασίας για την ουράνιο σφαίρα (Σελήνη). Επίσης Κόρρη, έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες το κεφάλι και το πρόσωπο.Και μη ξεχνάμε ότι ο Όμηρος που δεν αναφέρει πουθενά ότι η Περσεφόνη είναι θυγατέρα της Δήμητρας, μας την παρουσίασε αρχικά ως «Περσεφόνεια» πριν την βαπτίσει ο Ησίοδος Περσεφόνη.

    Η Περσεφόνη όμως είχε και άλλα ονόματα. Ένα απ’ αυτά ήτα η «Φερσέφαττα» ή «Φερσέφασσα». Τα δύο τελευταία περιέχουν την λέξη «άττα» ή «άσσα». Άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι το θηλυκό του «Άττων» το οποίο σημαίνει ουράνιο σώμα περιστρεφόμενο. Σε ελεύθερη μετάφραση θα τολμούσαμε να λέγαμε ότι η Περσεφόνη είναι η «κατεστραμμένη σφαίρα», δηλαδή ο κατεστραμμένος πλανήτης.Σίγουρα ελάχιστοι Έλληνες σήμερα γνωρίζουν ότι "ς" σίγμα συμβόλιζε την Σελήνη. "Σίγμα" έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την Κόρη/Περσεφόνη/Σελήνη.......τίποτε τυχαίο νομίζω.

    Γλαύκη.

    Άρα για να μπορέσει κάποιος να "δει" πίσω απο την Ελλήνων Μυθολογία και να βρεί της πληροφορίες που εκεί κρύβονται θα πρέπει να κάνει έρευνες και αναλύσεις σε επιστήμες όπως η Αστρονομία..η Αστροφυσική .....η Γεωλογία..Γεωφυσική..Παλαιοντολογία....Ανθρωπολογία..και Αρχαιολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο για αυτό που ερωτάς φίλε Στοχαστή...."Γινεται η Περσεφονη ως ψυχη να πεθανει, να χαθει; Φανταζομαι πως μονο ενας εγκλεισμος, μια φυλακιση θα ειχε λογικη."

    Στο στο «Περί εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης» του Πλούταρχου βλέπουμε ότι για την Ψυχή υπάρχουν δύο "θάνατοι"...ο πρώτος γίνεται εδώ στην Γη απο το σώμα...και ο δεύτερος θάνατος γίνεται στην Σελήνη όπου εκεί η Ψυχή αποχωρίζεται απο τον Νού,Τυχαίο ;;; Δεν νομίζω.Τι μας λέει εκεί ο Πλούταρχος ..."ο ήλιος σπέρνει νόες στην σελήνη και εκείνη διαμορφώνει από αυτούς ψυχές. Όταν αυτές πέσουν στη Γη, αποκτούν σώματα. Η σελήνη λοιπόν είναι το μόνος μέρος του κόσμου μας που λαμβάνει όσο και δίνει."

    Βλέπουμε δηλαδή μια Οντογέννηση.

    Γλαύκη.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη Γλαύκη, πολύ εντυπωσιακές οι θέσεις σου και θέλω να λάβω θέση, μόλις έχω χρόνο να ξαναγράψω. Θα ανταποκριθώ λοιπόν, στο ιδιαίτερο κάλεσμα καλή μου φίλη!!
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  6. Νομίζω ότι η ετυμολογία των λέξεων που μας παρουσιάζεις φίλη Γλαύκη, τυγχάνει μιας ειδικής θεώρησης και όχι της γενικής. Εγώ την αποδέχομαι. Πράγματι η Φερσέφασσα, έγινε Φερσεφόνη και έπειτα Περσεφόνη. Βέβαια θα πρέπει να ψάξουμε να δούμε αν όντως -φάττα ή -φάσσα ή
    -άττων σημαίνει "ουράνιο περιστρεφόμενο σώμα", διότι οι λέξεις αυτές επισήμως σημαίνουν "αγριοπερίστερο" και "αετός". Η Σελήνη ασφαλώς και συμβολίζει τις ανθρώπινες ψυχές και μάλιστα η αστρολογία το επικαλείται συνεχώς.
    Ο αποσυμβολισμός που δίνεις, έχει να κάνει πράγματι με το περιεχόμενο όλων των εσωτερικών μυήσεων και όλων των Μυστηρίων των αρχαίων μας προγόνων. Βεβαίως η Γνώση αυτή, υπήρχε στην Αίγυπτο και πριν από αυτή, στην Ατλαντίδα!
    Σε "προκαλώ" όμως να επεκταθείς περισσότερο σε αυτούς τους αποσυμβολισμούς, διότι νομίζω ότι το πράττεις με πολύ σαφή και καταληπτό τρόπο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για τη συνέχεια...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Λύκιε έχεις δίκιο όταν λες ότι η Γνώση αυτή υπήρχε στην Αίγυπτο και πρίν απο αυτήν στην Ατλαντίδα.Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις τα Ελευσίνια Μυστήρια φαίνεται ότι ξεκίνησαν απο την Αίγυπτο...και το αρχικό όνομα της περιοχής ήταν «Ελευσίν» και όχι Ελευσίς όπως έγινε αργότερα γνωστό ....και στην Αιγυπτιακή γλώσσα οι δύο θέαινες προφέρονται «Ελ ιαουσίν».Στα Ελευσίνια Μυστήρια αναπαριστούσαν το μέγα δράμα του Σύμπαντος όπου διαδραματίζεται το πεπρωμένο του Θείου στον κόσμο της ανθρώπινης Ψυχής.Μια αναπαράσταση του Κοσμογονικού και του Ανθρώπινου δράματος.Εκείνο το οποίο κατοικεί εναλλάξ στον Άδη και στην Γή είναι η Ψυχή.

    Λέγεται ότι η μύηση ακολουθούσε ένα τελετουργικό τριών σταδίων.....η πρώτη μύηση στην Άγρα τον Φλεβάρη-Μάρτη η δεύτερη στην Ελευσίνα ύστερα απο επτά μήνες τον Σεπτέμβρη και η τελευταία πάλι στην Ελευσίνα μετά απο ένα χρόνο....Βέβαια ο Πλάτωνας στον Φαιδρό μιλάει μόνο για δύο στάδια μύησης ....αλλά νομίζω ότι πλέον είμαστε σίγουροι για τρία στάδια .

    Θα μπορούσαμε βέβαια να πούμε ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια δεν είναι τίποτα άλλο παρά αλληγορική αναπαράσταση των ΑΠΟΚΡΥΦΩΝ εννοιών του συντελούμενου δράματος της Παγκόσμιας Εξέλιξης σε ΟΛΕΣ τις μορφές ,έξω απο τον χρόνο και τον χώρο....ίσως η κρυμμένες πτυχές του μυθού να είναι ότι η Δήμητρα αποτελούσε μέλος κάποιας αστρικής αποστολής ,και να είχε επιστρέψει στην Γαία για να ξαναδώσει τα σπέρματα της ζωής,τον στάχυ,ούτως ώστε να καταφέρει να εξελιχθεί πάνω στην Γή έτσι όπως όφειλς.

    Ίσως ανήκε σε κάποια απο τις θεικές Δυναστείες ,η διάρκεια των οποίων είχε οριστεί σε ένα ζωδιακό έτος η Μέγα Ενιαυτό όπως το αποκαλούσε ο Πλάτωνας.Η Δήμητρα είχε αναλάβει να εξαλείψει απο το ανθρώπινο είδος τον πνευματικό λήθαργο ...για αυτό ίσως ίδρυσε λατρεία,κλείνοντας στον μύθο την αρπαγή της θυγατέρας της (που συμβολίζει το ανθρώπινο είδος) απο τις δυνάμεις της Αποστασίας για να δώσει σε όσους το επιθυμούσαν την δυνατότητα να εμβαπτιστούν στην Ουράνια Παιδεία.

    Καλλιέργησε την σκέψη στους ανθρώπους ,έτσι ώστε να έχουν την ικανότητα να κάνουν πολύπλοκους συνδυασμούς και να συνθέτουν τα γεγονότα.Τους εμφύτευσε το σπόρο της επιθυμίας για αναζήτηση της Γνώσης ....τους έμαθε να καλλιεργούν την γαία...τους πρόσφερε τα στάχυα το κρασί τους καρπούς.

    Υ.Γ Η Γνώση στην Αίγυπτο πέρασε μέσα απο τα ΔΥΟ ιερατεία που υπήρχαν εκεί....το ένα ήταν το Ατλάντιο Ιερατείο...επίσης ανέφερες και την λέξη "αγριοπερίστερο" και αυτό μου έφερε στον νού ότι το Μαντείο της Δωδώνης δρύθηκε από πελειάδες-περιστερές....όπως και το Μαντείο στην στην Λιβύη του Αμμωνος Διός.....για την ακρίβεια υπήρχε ενα ΔΙΚΤΥΟ μαντείων που ήταν ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ μεταξύ τους και ανταλάσανε πληροφορίες ,τεχνογνωσία και Γνώση....άλλωστε οι Πελειάδες-Ιέρειες οι της Λιβύης ίδρυσαν το Μαντείο της Δωδώνης ήταν ΑΔΕΛΦΑ Μαντεία....και άρα υπηρετούσαν το ΙΔΙΟ Ιερατείο.!!!!Κάτι το οποίο γνώριζε ασφαλώς και ο Αλέξανδρος ο Γ' του Φιλιππου...και απο την πλευρά της μητέρας του καθότι η Ολυμπιάδα ήταν Ιέρεια και στην Δωδώνη (και άρα κάτοχος της Γνώσης).

    Γλαύκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΞΑΙΡΕΤΟΝ ΑΡΘΡΟΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΥΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΑΣ.
    Η ΦΙΛΤΑΤΗ ΓΛΑΥΚΗ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ , ΜΕΡΙΜΝΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΝ ΤΗ ΣΠΟΥΔΗ ΤΩ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΩ ΔΑΙΜΩΝΙ. ΄
    ΓΛΑΥΚΗ ΩΣ ΘΥΛΙ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΘΕΟΔΑΙΜΩΝΟΣ ΓΛΑΥΚΟΥ, ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΘΕΣΙΝ ΜΥΗΤΟΥ ΕΙΣ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ.
    ΜΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΙ ΓΙΓΝΟΜΕΘΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΒΑΔΙΖΟΝΤΕΣ!!
    "ΙΕΡΑΡΧΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την πρωινή μου καλημέρα καλέ μου ΙΕΡΑΡΧΗ...έχεις απόλυτο δίκιο και θα συμπληρώσω ότι ο πλανήτης εδώ η Γαία είναι μεγάλο ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ και μπορεί να παιδαγωγήσει τον Άνθρωπο και να τον οδηγήση στην έρευνα της Ουσίας της συστάσεως του ΕΑΥΤΟΥ του και με ααυτόν τον τρόπο να τον ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ....απο τα όποια δεσμά του.

    Γλαύκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαρα προξενει μονον η αναγνωρισις τοσης προσπαθειας αλλα και ενεργους ερευνης πνευματων εμβιων κι ενθεων εις εμπνευσιν. Η προσπαθεια του Θειου να εμπεριστατωσει της υπαρξιακην Του παρουσιαν αλλα και να προσελξει την ανθρωπινη ενσαρκωθεισα αντιληψιν περι του Οντος και της Πραγματικοτητος, φαινεται να εχει στελεχη αξια παρακολουθησης αλλα και καλλιεργειας της παραδοσεως κοινωνιας με Αυτο(ν). Περιερχομενος και σκεπτομενος πολλα για πολλυ αλλα και παντα "μονος" ως εδει, βρηκα ευγενη αν και ακαμπτα επαιουσες αιτιασεις, πλειστακις, που με τον καιρο και τους εναστριους "ανεμους" θα ηδυθουν με υπομειδειαμα Γνωσης. Ευχομαι στην ομηγυρι αθανασιαν συνειδησεως, οπερ και το ζητουμενο εις ολη την ταπεινοφρονα Διετευνησιν ολων.
    Ευχες αγαθες πασιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ ΠΡΟΚΟΠΙΕ ΑΚΗ Κ., καλωσορίζω το σχόλιό σου και εύχομαι να βρεις μέσα στις σελίδες του Καταχθόνιου Δαίμονα, μηνύματα, πληροφορίες και απαντήσεις, σε θέματα που μπορούμε να μοιραστούμε από κοινού. Στην περίοδο αυτή, ο Καταχθόνιος Δαίμων, υπολειτουργεί και βρίσκεται "εν υπνώσει". Όμως εγώ είμαι παρόν και απαντώ πάντοτε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.