Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Προβληματισμός 2ος!

Σε μια φαινομενικά αδιέξοδη κατάσταση της κοινωνίας μας,
ο φίλος μας Στοχαστής, θέλει να δώσει μια εναλλακτική επιλογή στους Έλληνες.
Σκέφτηκε ένα ρηξικέλευθο πολιτικό μοντέλο που το ονομάζει 
"Συμμετοχική Αρισταρχική Δημοκρατία"
που για την ευκολία μας, θα το ονομάζουμε "ΣΑΔ".
Στα εκτενή σχόλια του άρθρου "Προβληματισμός 1ος",
 ο Στοχαστής ανέπτυξε το σκεπτικό της ιδέας του και μπήκε στη βάσανο της δοκιμασίας της αντοχής της ιδέας του, στις ερωτήσεις και τα αντεπιχειρήματα!
Τώρα, θα πρέπει να αντέξει και στην δοκιμασία να πείσει εσάς, ότι η ιδέα του μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα και να πετύχει.
Εύχομαι κάθε επιτυχία, ώστε η ιδέα να μπορέσει να αποτελέσει μια νέα ελπίδα, μια νέα επιλογή!
ΛΥΚΙΟΣ.




Στα σχόλια αναλύθηκαν τα κάτωθι θέματα:
‘Συμμετοχική Αρισταρχική Δημοκρατία’-Τι είναι & πώς μπορεί να δουλέψει στην πράξη(του Ελεύθερου Στοχαστή)  

15 σχόλια:

  1. Φιλε Στοχαστη απανταω σε αυτα που ειπες. Νομιζεις οτι οι Αμερικανοι, Γερμανοι, Τουρκοι Εβραιοι το μονο που μπορουν να μας κανουν ειναι οικονομικος αποκλεισμος;;; Πλανασαι φιλε! Για πλακα σου στηνουν ενα λογο-προβοκατσια για να εισβαλλουν μεσα και να στα παρουν ολα. Η να βαλουν τους μουτζαχεντιν και ταλιμπαν που ειναι στη χωρα μας να παρου τα οπλα και να αρχισουν τις επιθεσεις στο κοσμακη.Τι νομιζεις οτι θα φοβηθουν η θα σεβαστουν το ελληνικο λαο;; Χεσμενους μας εχουν!!! Μας εχουν σε οικονομικο πολεμο επειδη τους κοστιζει λιγοτερο απο ενα πολεμομε οπλα. Και αυτο γιατι εχουμε συνεργασιμους πολιτικουςπου τους υπακουουν και δεν αντιδρουν. Ο Καραμανλης που πηγε λιγο να σηκωσει κεφαλι,, ειδες τι του εκαναν!! Τον εριξαν για να βαλουν τον Γιωργακη που τους τα εδωσε ολα!!!! Μετα, η Ελλαδα εχει υπογραψει ενα σωρο συμφωνιες με ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ.που τη δεσμευουν σε ολα. Τι θα κανει, θα πει καταργω μονομερως τις υπογραφες μου και κανω οτι μου γουσταρει , και νομιζεις οτι οι αλλοι θα το δεχτουν και θα πανε πασο; Θα μας πεταξουν εξω και μετα θα ειμαστε οι κιλοτα της Ευρωπης. Θα μας γ@@@@@ και η τελευταια τρυπα της φλογερας.
    Ενταξει δε λεω ναμην εχουμε μια επιλογη απο το καμια! Αλλα αυτη η επιλογη να ειναι ΕΠΙΛΟΓΗ και οχι φαντασιωση. Να πορει να υλοποιηθει και οχι να μεινει σαν ονειρο θερινης νυχτος. Για να πειστει ο πολιτης θα πρεπει αυτα που λες να γινονται !!!! Δε φοβαμαι φιλε, αλλα εχω επιγνωση της πραγματικοτητας και του ποση δυναμη εχει η Ελλαδα μας. Ε σ αυτη τη φαση δεν εχει καθολου δυναμη.......Και τα πραγματα δεν ενει οπως στα αρχαια χρονια με τους Περσες. Σημερα οι Περσες ειναι εντος των τοιχων!!!!! Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας γνωρισουμε την προταση της ΣΑΔ
    -Τι ειναι η συμμετοχικη αρισταρχικη δημοκρατια λοιπον; Η ΣΑΔ ειναι μια εναλλακτικη πολιτικη κσι κοινωνικη επιλογη, ενα συστημα απο το λαο για το λαο, ενα συστημα λαικης αυτοοργανωσης που επιδιωκει να ξεφορτωθει οσους δυναστες (εσωτερικους και εξωτερικους) του εχουν καθησει στο σβερκο. Ειναι η προσπαθεια του λαου, που αναγνωριζοντας την δυναμη του, θελει να της δωσει εκφραση.

    -Πώς το επιτυγχανει λοιπον αυτο; Επιλεγοντας ως μορφη αυτοοργανωσης, το καλυτερο φιλοσοφικα πολιτευμα που μπορει να υπαρξει και ταυτοχρονα να λειτουργει. Και συμμετοχικη δημοκρατια και αρισταρχια, αντλωντας και συνδυαζοντας τα καλυτερα στοιχεια των 2 πολιτευματων. Εισαγει αντιληψεις και καινοτομιες στην πολιτικη, που θεωρουνται επανασταση, οπως το σωμα των εκλεξιμων-κληρωτων πολιτων, την ανακληση, την απολογια και αναφορα των πολιτικων που μπαινουν σε θεσεις εξουσιας, τις υποχρεωτικες εγγυησεις που πρεπει να φερουν οι πολιτικοι προς διασφαλιση της ηθικης τους καταβολης που γινεται αδιαπραγματευτη και υποχρεωτικη και θεσπιζεται με πληθος αλλων κριτηριων κοκ.

    -Πώς δουλευει στη πραξη;
    Η κεντρικη δομη ειναι ως εξης. Δημιουργειται μια δομη, ενας χωρος, ενα σαιτ-φορουμ, στο οποιο ολοι οι πολιτες της συγκεκριμενης περιφερειας (ας πουμε ενας δημος) μπορουν να δηλωσουν συμμετοχη ανοιχτα και ελευθερα και να συμμετεχουν σε επιπεδο σχολιασμου. Απο αυτους θα δημιουργηθουν τα μελη, τα οποια θα εχουν αυξημενες υποχρεωσεις και δικαιωματα, που θα αρχισουν να διαμορφωνουν την πολιτικη σκηνη. Για να γινουν και να μενουν μελη, απαιτειται να τηρουν μια σειρα προυποθεσεων και κριτηριων που θα βεβαιωνουν τον λαο πως διατηρουν ηθικη και ποιοτητα.
    Αυτοι λοιπον θα αρχισουν να επιλεγουν και να προτεινουν και να αξιολογουν προτασεις για τον τοπο τους. Απο αυτο το σωμα θα προελθουν οι εκλεξιμοι και κληρωτοι, αυτοι δηλαδη που μπορουν να εκλεγουν και να κληρωθουν σε ποστα εξουσιας.
    Με την παροδο του χρονου, με τις δρασεις των ιδιων αλλα και με μια σειρα επιπροσθετων κριτιριων εξειδικευσης, απο αυτο το σωμα θα προκυψουν οι "καλυτεροι" και θα ξεχωρισουν. Αυτοι ειναι οι "αριστοι". Αυτοι θα συνεχισουν ακομα πιο εντατικα, με αμεσοδημοκρατικο τροπο να αποφασιζουν για τη ζωη την δικια τους και των συμπολιτων τους και σε επιπεδο επιλογων αλλα και σε επιπεδο τροπου επιτευξης. Για να αποφευχθει ομως η δημιουργια μιας ελιτ (αν και αυτη θα ειναι αξιοκρατικα διαμορφωμενη), ο τροπος εφαρμογης και δημιουργιας αυτων των αποφασεων δεν θα εξαρταται απο τους ιδιους. Οι αριστοι θα τα συντασσουν αλλα το βασικο σωμα των εκλεξιμων-κληρωτων θα τσ ψηφιζει και θα καλειται να τα εφαρμοσει. Ο λαος ο ιδιος δηλαδη υπο την εποπτεια των αριστων.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο θα συμβαινει με την ανωτατη εφαρμογη δημοκρατικης πρακτικης, την κληρωση. Θα κληρωνονται τα μελη που θα καλουνται λχ να μπουν στο δημοτικο συμβουλιο μεσα απο την επιλογη της ΣΑΔ. Οι αριστοι και η ολομελεια ομως, θα ειναι απο "πανω" τους διασφαλιζοντας την επιτυχια της θητειας τους μεσα απο σειρα μετρων, οπως η ανακληση και το καλεσμα προς παραιτηση εαν αποτυγχανουν να δικαιολογησουν σε τακτες απολογιες τους που θα ζητα η ολομελεια, πως καποιες αποφασεις τους ηταν προς το συμφερον ολων των πολιτων. Θα εχουν την υποχρεωση να εφαρμοσουν τις αποφασεις που συνολικα το μεσο της ΣΑΔ θα εχει ψηφισει. Ο δημαρχος θα παιζει αυτον τον ρολο του διασφαλιστη της εκφρασης της ολομελειας της ΣΑΔ, που ειναι η ακριβως η θεληση του λαου.

    -Καλα, και πως θα συμβουν αυτα στο σημερινο πολιτικο σκηνικο, αφου δεν προβλεπονται;

    Παμε στο παραδειγμα του δημου, που αποτελει το θεμελιο λιθο της ΣΑΔ. Ειναι αληθεια πως το πολιτικο συστημα θετει περιορισμους, που δεν μπορουν να αλλαχθουν ευκολα. Το τελευταιο που θα θελαμε να συμβει, ειναι να διχαστουν οι Ελληνες. Επομενως, προσαρμοζουμε το καταστατικο της ΣΑΔ ωστε να ειναι συμβατο με το ισχυον καθεστως. Και αυτο επιτυγχανεται χωρις να κανουμε σημαντικες "εκπτωσεις". Εν προκειμενω. Η κληρωση των μελων που θα γινουν υποψηφιοι δημοτικοι συμβουλοι, θα πρεπει να γινεται πριν τις εκλογες πριν την ανακοινωση των υπολοιπων συνδυασμων. Μεταξυ αυτων, η ολομελεια θα κανει ελεγχο υποβαθρου ωστε να φανει πως τηρουν τα ηθικα και οχι μονο κριτηρια που πρεπει να τηρουν, αναλυτικη παρουσιαση τους και θα τους ζητηθει να συνταξουν κειμενο δεσμευσης προς τα απαιτουμενα της θεσης του δημοτικου συμβουλου. Αφου καταληξει το συνολο των υποψηφιων αυτων και εχει προυπαρξει ο ελεγχος απο ολα τα μελη (να εχουν δοθει οι απαραιτητες εγγυησεις απο αλλα μελη, να εχουν διατυπωθει και συζητηθει ενστασεις απο οσους τους γνωριζουν προσωπικα, και ενα συνολο μετρων που θα βεβαιωνουν πως τα εν λογω ατομα πληρουν τα κυριως ηθικα κριτηρια της θεσης), τοτε το ψηφοδελτιο της ΣΑΔ θα κατατιθεται μαζι με τα υπολοιπα ως ενας συνδυασμος προς ψηφιση. Μεταξυ των κληρωτων θα εκλεγονται κανονικα με σταυρο, αυτοι που ολοι οι πολιτες θα επιλεξουν.
    Η ποιοτικη διαφορα της ΣΑΔ βρισκεται πως δεν τελειωνει εδω, η δημοκρατικη εκφραση του λαου. Τα μελη της ΣΑΔ που γινονται μετα απο εγγραφη απο το λαο και ειδικα τα καλυτερα και πιο ικανα μελη (οι αριστοι) συνεχιζουν να ελεγχουν και δυναμικα να αποφασιζουν για τον τοπο τους και καλουνται οι δημοτικοι συμβουλοι να εφαρμοζουν τις προτασεις αυτες. Αν αδυνατει καποιος να το πραξει,τοτε συμβαινει μεσα απο μια διαδικασια (απολογια, κριση και ψηφοφορια ολομελειας) ανακληση, και τοτε καλειται στο κενο του ο αναπληρωματικος και πρωτος επιλαχων στο ψηφοδελτιο.
    Στοχαστης

    ΥΓ. Αυτο που ελεγχουμε και μας ενδιαφερει πρωτιστως ειναι το τι κανουμε εμεις. Το τι κανουν οι αλλοι δεν μπορουμε να το προκαθορισουμε a priori (απο πριν) και θα το διαχειριστουμε και αντιμετωπισουμε οταν και εαν ερθει η ωρα να το κανουμε. Εμεις οφειλουμε να ζουμε στο παρον και ως νοημονα οντα αν εχουμε καποιο χρεος, ειναι να μην αυτο ακυρωνομαστε μιλωντας υποθετικα και σκεφτομενοι μεσω φαντασιας. Εμεις λοιπον οφειλουμε να κανουμε αυτο που ειναι σωστο για εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς μπορουμε να προσφερουμε την ΣΑΔ τωρα ως πολιτικη επιλογη σταδιακα στο λαο. Το πειραμα, στο οποιο αναφερθηκες, δεν το θεωρω απαραιτητο. Να γινει ομως, ναι, γιατι θα προσφερει χρησιμα πειραματικα δεδομενα και κυριως θα πεισει τους συμμετεχοντες πως η επιλογη μας ειναι βιωσιμη και συμφερουσα για τους ιδιους τους συμμετεχοντες. Το πειραμα λοιπον αυτο, μπορει να γινει στην μικροκλιμακα μιας μεγαλης πολυκατοικιας ή σε ενα αθροισμα σπιτιων μεγεθους ξενοδοχειακου συγκροτηματος που συνηθως δημιουργειται γυρω απο ενα κοινοχρηστο χωρο, πχ μια πισινα ή ενα παρκο ή ενα αιγιαλο. Και αυτο γιατι χρειαζεται να συναποφασισουν για αυτο το χωρο. Εδω δεν θετουμε ποιοτικα κριτηρια διαλογης των συμμετεχοντων γιατι ειναι πολυ μικρος ο αριθμος των ατομων για να υπαρχει συμμετοχικη αντιπροσωπευτικη αριστα ρχικηδημοκρατια. Εδω τιθεται σε δοκιμασια ο μηχανισμος λειτουργιας του συστηματος των "αριστων", ωστε και ολοι οι πολιτες της χωρας να μπορουν να παρουν μια προγευση του συστηματος που καποτε (αν τα καταφερουν) θα κληθουν να συμμετασχουν. Να παρουν την γλυκα της συμμετοχης. Με λιγα λογια, θα συμμετασχουν στο ιδιο μεσο-πλατφορμα (το σαιτ-φορουμ) χωρις να δινουν λογαριασμο σε κανενα.

    Πώς θα γινει ομως αυτο πραξη; Απλα με την συμμετοχη λιγων σνθρωπων. Γνωριζομαστε 5-6 ατομα(γειτονες) και λεμε "παμε να μπουμε να το δουμε". Και αρχιζουμε να το δουλευουμε. Προτεινει καποιος λχ να χτισουμε πισινα στην κοινοχρηστη αυλη και απροσμενα, δεχεται την στηριξη το αιτημα του απο μερικους γειτονες που εμφανιζονται διατεθειμενοι να αναλαβουν και να μοιραστουν το κοστος της επιλογης τους. Μα, θα πει καποιος, μερικοι δεν συμφωνουν ή δεν ρωτηθηκαν. Το μεσο, το μονο που προσφερει στους ανθρωπους ειναι η επικοινωνια και η δυνατοτητα να συντονιστουν. Μετα ισχυουν οι κανονες και κανονισμοι που ισχυαν παντα. Εαν στο καταστατικο της πολυκατοικιας αναφερεται πως απαιτειται η πλειοψηφια για μια αποφαση 50+1%, τοτε αυτο ισχυει (εκτος κι αν αποφασισουν με τους κανονισμους πλειοψηφιας που απαιτουνται, να το αλλαξουν μετα κι αυτο). Εαν θελουν να αποφυγουν προστριβες, μπορουν(και καλο ειναι) να κοινοποιησουν την επιλογη τους στους υπολοιπους για να ακουσουν τον αντιλογο ή αντιπροτασεις. Η καλωντας τους ιδιο σαιτ ή στην αρχη εκτυπωνοντας και τοιχοκολλωντας την επιλογη αυτη σε κοινοχρηστο χωρο. Το συστημα δεν απαιτει καν να μιλιουνται μεταξυ τους οι γειτονες. Πώς θα αρχισει αυτο να λειτουργει; Μολις στο αντιστοιχο σαιτ, εγγραφουν πανω απο τα μισα ενδιαφερομενα μελη του χωρου, αυτοματα τιθεται σε λειτουργια γιατι δυναται να συγκεντρωσει πλειοψηφια. Εαν συμμετεχουν 15 σπιτια σε ενα τετοιο χωρο, τοτε εαν μπουν τα 8 στο αντιστοιχο σαιτ μπορουν να αρχισουν να αποφασιζουν γιατι απλουστατα εχουν την πλειοψηφια. Και αυτο viral θα διαδωθει παντου και ολοι θα μπαινουν στο σαιτ για την πολυκατοικια τους, μετα στο μεγαλυτερο κοκ μεχρι τους μεγαλους δημους, περιφερειες και τελος, σε πανελλαδικο επιπεδο για τη βουλη. Η πηγη αντλησης ομως ανθρωπων μεχρι τη βουλη δεν μπορει να ειναι αλλη απο τους επιμερους δημους σε πρωτογενη επιπεδο, οπου κλιμακωτα οι καλυτεροι θα ανεβαινουν κλιμακα.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα απο τα ωραια στοιχεια του ειναι πως τα μελη καθε επιμερους δημου, θα μπορουν να βαζουν επιπροσθετα τα δικα τους κριτηρια ωστε να προκυψει αντιστοιχα απο το βασικο σωμα των μελων, το σωμα των εκλεξιμων-κληρωτων μελων. Μπορει σε καποιον δημο να ζητουν λχ 1000 ενσημα σε επιχειρηση αυτου του δημου ή 3000 σε αλλον δημο. Μπορει αλλοι να μην το βαλουν καν ως κριτηριο. Εξαρταται απο το πως θελουν να ειναι οι αντιπροσωποι του. Φυσικα θα υπαρχει μια κοινη βαση για ολους, αλλα υπαρχει μεγαλο περιθωριο για αλλαγες. Αλλωστε αυτο θελουμε. Να αποφασιζουνε για τον εαυτο τους οι ανθρωποι σε ολα τα επιπεδα
    Στοχαστης

    ΥΓ.διορθωση που μου χτυπαει στο ματι:πρωτογενες, κριτηριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο παραδειγμα με τη πισιναΣτοχαστη.
    Πως θα εξαναγκασετε τον Χ κατοικο να πληρωσει ενα μεγαλο ποσο για κατασκευη πισινας αν ο ιδιος διαφωνει αλλα οι αλλοι που πλειοψηφισαν αποφασισαν να την φτιαξουν; Αν μου πεις πως θα πληρωσουν αυτοι που την ψηφισαν , μετα αυτος που διαφωνισε και δε πληρωσε θα μπορει να την χρησιμοποιησει ή θα του πουν πως αυτος αποκλειεται;; Δε μιλαμε βεβαιως να υπαρχει ενα κοινο ταμειο που θα βγαινουν απο εκει τα φραγκα για τετοιες αποφασεις!!!!! Γιατι τοτε αυτο σημαινει πως ολοι θα πρεπει να βαζουν λεφτα σε ενα ταμειο (αποθεματικο) γινονται δε γινονται εργα!!!!!! Δηλαδη μιλαμε για "φορο". Ε, πως θα εξαναγκασεις τους κατοικους να πληρωνουν φορο για ενα πειραμα;;;; Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ καλη ερωτηση. Να πω 2 αντιστοιχα παραδειγματα. Οι ανθρωποι που κυβερνουν και οριζουν την ζωη σου σημερα (σου βαζουν φορους και τους πληρωνεις θες δε θες) ειναι η κυβερνηση. Απο ποιους ψηφιστηκε αυτη η κυβερνηση; Εαν συνυπολογισεις την αποχη ειναι ζητημα αν εχει ψηφιστει απο το 12% του ελληνικου λαου! 12%! Και ομως κανουν το βιο αβιωτο στο 100% του ελληνικου λαου και αυτο ολοι σχεδον το δεχομαστε γιατι νομιζουμε πως δεν εχουμε αλλη επιλογη.
    Στα της πολυκατοικιας. Πιο απλο παραδειγμα. Εχουμε 3 σπιτια και αποφασιζουν τα 2, να αλλαξουν την πορτα της εισοδου με μια πορτα ασφαλειας. Οφειλει να συμμετασχει στα εξοδα και ο τριτος; Αυτα τα ζητηματα υπαρχουν ηδη, δεν τα θετω εγω. Πιθανοτατα ειναι περασμενα στο καταστατικο της πολυκατοικιας. Συνηθως εαν υπαρχει πλειοψηφια, πανω απο 50% η αποφαση περναει και συμμετεχουν ολοι. Αυτη ειναι η εννοια της δημοκρατιας φιλε. Στο ακραιο παραδειγμα της πισινας, εαν δεν αποκλειστουν απο τη χρηση της οι υπολοιποι, ναι θα πρεπει να συμμετασχουν στο κοστος. Ξαναλεω, πως αυτα συμβαινουν ηδη. Η ΣΑΔ προσφερει στους ανθρωπους το μεσο να συνεννοηθουν. Δεν εισαγει νεους μπελαδες που δεν υπηρχαν ηδη. Εισαγει την εφαρμογη της δημοκρατιας
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαλλον δεν με καταλαβες. Δε μιλαω για τι ισχυει σημερα με το νομο ή τον κανονισμο της πολυκατικοιας αλλα για το πειραμα που συζητας που δεν στριριζεται σε νομους και κανονισμους. Ειναι ενα πειραμα με εθελοντες αν καταλαβα καλα. Τεσπα δεν επιμενω σαυτο αλλα απορω πως θα μπορεσει το ΣΑΔ να εφαρμοστει στη πραξη αφου οι διαδικασιες αυτες ακομα δεν προβλεπονται απο νομους. Μας λες την μεταβαση στο ΣΑΔ αλλα το πως θα πειστει ο κοδμος και η πολιτεια να το εφαρμοσει ακομα δεν το εχω καταλαβει!!! Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κοσμος θα πρεπει να το εφαρμοσει απο μονος του. Δεν εχει αναγκη κανενος την αδεια για να το κανει.
      Γιατι να το κανει; Μα γιατι ειναι προς το δικο του συμφερον, το να αποφασιζει για το μελλον του, αντι απλα να παρακολουθει μια ελιτ να τον δυναστευει και να τον εκμεταλλευεται πινοντας του το αιμα.
      Πότε θα το κανει; Οταν αντιληφθει πως του πινουν το αιμα και του στερουν το μελλον. Οταν αντιληφθει πως ειναι ικανος και αξιζει παραπανω. Οσο κοιμαται στον εφιαλτη, δεν θα αντιδρα και θα δεχεται μοιρολατρικα την καταστροφη του.

      Αυτο που εδειξα ειναι πως οι διαδικασιες αυτες, απαιτουν μονο την αποφαση και δραση καποιων ανθρωπων. Ειναι απολυτα συμβατες με καθε ισχυον καθεστως. Δεν υφισταται η δικαιολογια του "Δεν μπορει να γινει" και μας ξεμπροστιαζει ολους εμφανιζοντας ως μονη αιτιολογια την "Βαριομαστε να ασχοληθουμε με την ζωη μας".

      Ο κοσμος θα το εφαρμοσει, οταν συνειδητοποιηθει και οχι βεβαια η βολεμενη πολιτεια. Οι κυβερνητικοι αξιωματουχοι "παντελονιαζουν" και τρωνε αμετρητα εκατομμυρια δημοσιου χρηματος (δικα μας χρηματα απο φορους) σε αγαστη συνεργασια με τους δικαστικους (να φανε κατι και αυτοι βρε αδερφε), ενω ο κοσμος λιμοκτονει και αυτοκτονει απο απελπισια. Απο το λαο, για το λαο. Ειναι ο μονος τροπος.

      Για να ξεκινησει τωρα σε μεγαλη κλιμακα και να μπορουν επιμερους ομαδες ανθρωπων να επιχειρουν να συντονιστουν τοπικα λειτουργωντας το μεσο, απαιτειται μονο η δημιουργια του σαιτ και η συνταξη των αρχικων κανονων λειτουργιας ως βοηθημα για τους νεους. Στο ιδιο σαιτ, θα υπαρχουν υποκατηγοριες κατα βουληση, απο πολυκατοικια μεχρι δημους και περιφερειες. Και μετα "εφυγε" στον κοσμο...
      Στοχαστης

      Διαγραφή
  9. Η ΣΑΔ ειναι πανω απο ολα ιδεα. Και οι ιδεες απαξ και δημιουργηθουν δεν μπορει ποτέ να πεθανουν. Πανω σε αυτο βασιζω την αισιοδοξια μου. Ακομα και αν δεν προχωρησει σε μεγαλη κλιμακα, ως ιδεα θα επιβιωνει. Η επανασταση της ΣΑΔ λοιπον, ειναι πως ειναι απολυτως συμβατη με το ισχυον πολιτικο κοινωνικο συστημα. Δεν απαιτειται να απομονωθουν καποιοι ανθρωποι σε ενα μικρο νησακι για να εφαρμοσουν τις αρχες της ελευθεριας, μακρια απο τον υπολοιπο κοσμο. Σε καμια περιπτωση. Ο Ελληνας απο τη φυση του ειναι κοσμοπολιτης.

    Ας πουμε πως εμφανιζεται ενα συνολο ανθρωπων που πιστευει πραγματικα στον εαυτο του και αποφασιζει να επιλεγει για την ζωη του ελευθερος απο δυναστες. Μπορει να κανει την αρχη, μετακινουμενη στον ιδιο δημο, δημιουργωντας και λειτουργωντας το μεσο της ΣΑΔ και κατεβαζοντας δημοτικο συνδυασμο ΣΑΔ. Δεν υπαρχουν copyrights. Δεν υπαρχει τροπος αντιμετωπισης απο το συστημα. Ειναι θεμα χρονου να συμβει. Ας πουμε πως εγω εβαλα την ιδεα. Η ιδεα ουτε μονοπωλειται, ουτε μπορει να φυλακιστει. Μπορει ομως να φωλιασει και να ανθισει σαν σπορος στους νοες των ανθρωπων. Πλεον υπαρχει τροπος
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε θα σουευχηθω καλη επιτυχια στην ιδεα σου με την ΣΑΔ. Ενταξυ εγω δεν εχω ακμα πειστει οτι αυτη η ωραια ιδεα μπορει να αποδεκτει απο το λαο , γιατι ουτε κι εδω βλεπω να πεισθηκε κανεις εκτος απο εμενα και το Λυκιο ποτ συνομιλουμε. Δεν βλεπω σχολιο του Αρμαγεδων και τοσων αλλων σχολιαστων που παντα χουν κατι να πουνε. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιστεύω ότι πέραν του εφικτού ή μη της ιδέας της ΣΑΔ, δεν πρέπει να απορριφθεί τόσο εύκολα, επειδή δεν απάντησε αμέσως σε όλα τα ερωτήματα και δεν μας έπεισε καθολικά, φίλε Κώστα!
    Για κάθε νέα ιδέα που μπαίνει στο τραπέζι, πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν αξίζει να ασχοληθούμε, διότι είναι άτοπη. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα με την ιδέα της ΣΑΔ. Δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν ανατρέψαμε όλα τα επιχειρήματα του δημιουργού της (του Στοχαστή). Πολλά από αυτά, είναι ορθά! Αυτό που μένει είναι να διερευνήσουμε, πόσο μπορούν να υλοποιηθούν, μα κυρίως πως μπορεί να γίνει η μετάβαση από την παρούσα, στην επόμενη φάση.
    Συμφωνώ ότι μέχρι τώρα δεν παρασχέθηκαν ικανοποιητικές προτάσεις που να είναι ρεαλιστικές για την ελληνική πραγματικότητα. Επίσης προσωπικά διατηρώ αρκετές επιφυλάξεις για την απλότητα της ιδέας, επειδή έχω σημαντική εμπειρία για το πως λειτουργεί το κοινωνικό και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα (και παγκοσμίως).
    Δεν νομίζω λοιπόν ότι πρέπει τόσο εύκολα να παραιτηθούμε από την γέννεση μιας νέας (πιθανής) ελπίδας, μιας νέας επιλογής!
    Η ΣΑΔ αποτελεί κατά την άποψή μου, μια ιδέα για ειρηνική και ομαλή μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό σύστημα. Η άλλη "επιλογή", είναι η βίαια ανατροπή της καθυστικίας τάξης, μέσα από τραγικό πόνο για την ανθρωπότητα. Αυτή την επιλογή, μπορούμε να την αναλύσουμε, αλλά σου λέω εκ των προτέρων ότι είναι απευκταία και καθόλου βέβαια επιτυχημένη.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και γω πιστευω σε κατι αποτομο και βιαιο. Η ΣΑΔ δεν βλεπω να περπαταει σαυτο το τοπο!! Δεν τη θελει ο Ελληνας γιατι δεν πιστευει στην αξιοκρατια , πιστευει στη ρεμουλα την αρπαχτη και την απατη. Δλδ ο Ελληνας δε θελει να χαλασει το γλυκο της λαμογιας του ρουσφετιου και του βολεψιματος. Ισως ο πατερας των παντων, ο πολεμος και η καταστροφη να καταφερουν να αλλαξουν οτι δε μπορει να αλλαξει απο.μονο του και ειρηνικα. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στοχαστη φιλε δεν σε αποπαιρνω μη με παρεξηγεις , αλλα θελω και γω να πιστεψω σε μια τετοια ελπιδα. Βλεπεις ομως την οριμοτητα του ελληνικου λαου;; Ψηφιζει Μπεο και γνωστους εγκληματιες.....!!!!! Ολοι γουσταρουν τη διαπλοκη και τη λαμογια ακομα και τωρα που πεινανε!!! Κανενας δεν γουσταρει τους αριστους.... Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν σε παρεξηγω γιατι κατανοω το λανθασμενο τροπο σκεψης σου. Δεν ειναι ευκολο να αλλαξει, επειδη ειναι βολικο για μας οταν "οι αλλοι φταινε" και προφανως βολικο για τους κυβερνωντες αφου το εργο τους γινεται ευκολο.

    Εαν πιστευεις στον εαυτο σου, εαν εχεις πιστη σε μια επιλογη σου και δεν την κανεις μηχανικα και αβουλα, τοτε δεν σε ενδιαφερει τι κανουν οι αλλοι. Σημασια εχει τί κανεις εσυ.

    Δεν μπορω να κρινω τις ψηφους των αλλων πολιτων οσο θεωρω πως δεν υπαρχει καποια καλη επιλογη. Η προταση μου ειναι σε ζυμωση και επιδεχεται βελτιωσεις. Γινεται δουλεια πανω σε αυτο. Ωριμαζει. Το ξαναειπα. Ας κανουμε εμεις το σωστο, δικαιο και δεον. Και ας αποφασισουν "οι θεοι" για την τυχη του εγχειρηματος. Δεν μπορουμε να πουμε αν στο λαο αρεσουν οι αριστοι ή οχι, γιατι μεχρι τωρα δεν του εχει δωθει η αντιστοιχη επιλογη. Στο εγγυς μελλον που θα του δωθει, θα φανει αν η αποψη σου ισχυει. Εγω θεωρω πως η τεχνητη "κριση", ωριμασε το λαο αποτομα. Ο λαος ειναι πλεον ωριμος και ωριμαζει γοργα και συνεχως, αλλα δεν βρισκει εκφραση στα μεσα και την πολιτικη
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.