Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Προβληματισμός 1ος:

Αλήθεια φίλοι μου, αν υποθέσουμε ότι η ανθρωπότητα αφυπνίζεται και καταφέρνει να αποτάξει την εωσφορική καταδυνάστευση που υφίσταται (επικυρίαρχος σιωνισμός), τι πιστεύετε ότι θα υπάρξει μετά; 
-Θα λυθούν τα προβλήματα της ανθρωπότητας;
-Θα είμαστε ελεύθεροι;
-Θα φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία;
-Θα έχουμε πιο ειρηνικές σχέσεις;
-Θα είμαστε πιο κοντά στο Θεό;
-Θα αποδεσμευτούμε από την ύλη και τους περιορισμούς της;
-Θα αλλάξει η ηθική μας;
-Θα ανοίξουμε νέες πύλες επικοινωνίας;
-Θα διευκολυνθούμε στην επικοινωνία μας με άλλες οντότητες;
-Θα έχουμε τελικά, έναν καλύτερο κόσμο;
-Θα βρεθούμε έξω από το Matrix; Και μετά πως θα σκεφτόμαστε; Αδέσμευτα;
Αν είμαστε ικανοί για αυτονόμηση, γιατί αφεθήκαμε στα χέρια των επιτήδειων εχθρών μας;
Τι λέτε εσείς οι σκεπτόμενοι φίλοι του Καταχθόνιου Δαίμονα;
ΛΥΚΙΟΣ.


Στα σχόλια αναλύθηκαν τα θέματα:
Μετά την Αφύπνιση, τι;, Η Μόρφωση χωρίς Ηθική Υπεύθυνη για την Ανθρώπινη Παθογένεια, Στόχευση του Ιδεατού, Τάξη είναι η Νομοτέλεια και Θείο Σχέδιο η Εφαρμογή της, Αμεσοδημοκρατικό Σύστημα μέσω Διαδικτυακής Συμμετοχής, Πολιτικός Φορέας των Ενάρετων, Η Πρόταση του Ε.Σ. για ‘Συμμετοχική Αρισταρχική Δημοκρατία’, Η Δύναμη της Πειθούς προς μια Ηθική Κοινωνία, Αυτεπίγνωση μεσω των Ατελειών, Επιλέγοντας τους Άριστους, Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Διαφάνειας

66 σχόλια:

  1. Λύκιε είδα την ταινία "Απόκλιση" που ειναι και τριλογία και μου έμειναν και μένα κάποιοι προβληματισμοί όπως ειναι αυτοι που μας έβαλες.
    Αν ξεφύγουμε από το μάτριξ, θα μπορούμε να δουμε πιό ελέυθερα τον εαυτό μας ίσως.Ισως να μπορέσουμε να φτιαξουμε καλύτερη κοινωνία γιατί θα μπορούμε να εχουμε πιο πολλή αυτογνωσία και να μειωσουμε τα ελλατώματά μας. Αυτο ίσως να μας βάλει σε άλλα μονοπάτια διαστάσεων μαζι με κάποια βοήθεια άνωθεν από άλλες οντότητες του σύμπαντος. Αυτά ίσως να αλλάξουν την ηθική που βλέπουμε τα πράγματα και να γίνουμε περισσότερο ΑΝΘΡΩΠΟΙ !! Δηλαδή μπορεί να αγαπάμε ο ενας τον άλλον περισσότερο και να μην κάνουμε κακό μεταξύ μας. Μπορεί και να αγαπήσουμε περισσόερο την φυση και το Θεό. Θα έχουμε καλύυερη φροντίδα στο περιβάλλον και θα μας αγαπήσει και ο πλανήτης μας χωρις να μας τιμωρει με καταστροφές
    Αλλά ομως επειδή δεν είμαστε έτσι σήμερα, ο επιτήδιος εχθρος μας μας έχει κυριέψει τελειωτικά!! Ειμαστε δηλαδή αδύναμοι στα χέρια του και μας εξουσιάζει πλήρως.
    Δε ξέρω αν η ανάλυσή μου είναι η σωστή, ας με διορθώσετε.
    Ο Παρατηρητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω πιστευω πως δεν ειμαστε ικανοι για αυτονομιση γι αυτο αφεθηκαμε στα χερια των εχθρων μας!!! Οι αδυναμιες μας ειναι τοσες που μας κανουν ευκολα ελεγχομενους σε οσους ξερουν να μας χειριζονται και γιαυυο δεν νομιζω πως μπορουμε να ξεπερασουμε αυτη τη κατασταση. Μονο με ανωθεν βοηθεια θα μπορουμε ολη η ανθρωποτητα να ξεφυγει το κινδυνο αυυο. Ενταξει , μπορει να αυξηθουν οι αφυπνισμενοι , αλλα δεν μπορουν να τα βαλουν με 7 δισ. αποχαυνομενων ρομποτ σε ολη τη γη!!!! Αν γινει ομως ετσι οπως λεω , αυτοι που θα μας βοηθησουν (οι ανωθεν) θα φροντησουν να εχουμε μια ανωτερη κοινωνια αρμονικη δικαια ειρηνικη. Απο μονοι μας δεν νομιζω πως μπορουμε να φτιαξουμε κατι τετποιο!! Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δειτε εδω και πειτε μου αν ο ανθρωπος μπορει να αφυπνιστει και να εξελιχεθι μονος του. Ο ανθρωπος συμπεριφερεταισαν ζωο σημερα , ε, πως να μην μας χειραγωγουν οι επιτηδιοι!!!
    www.youtube.com/watch?v=YnZXrrj9YnU#t=311
    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δειτε ομως και αυτο :
    http://www.youtube.com/watch?v=sMmrJ-pL1Ys
    Δεν ξερω αν πρεπει να το πιστεψω η οχι!!!! Αν ειναι ομως αληθεια ,λεμε αν, τοτε πραγματι υπαρχει ανωθεν δυναμη για να μας βοηθησει. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα, δεν ξέρω αν θέλεις να το πιστέψεις ή όχι. Έχω αναφερθεί πολλές φορές, στις δυνάμεις που υπάρχουν για να προστατεύουν το ανθρώπινο γένος από την απειλή που δέχεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Γίνεται ένας διαρκής πόλεμος επικράτησης, σε διάφορα επίπεδα.Μιλάμε για αληθινό πόλεμο. Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω το περιστατικό που αναφέρει ο Μ.Λαμπράκης στο βίντεο που παραθέτεις, ούτε και γνωρίζω την ταυτότητα της Αμερικανίδας που μιλάει για το θέμα. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την δεύτερη...
      Το ερώτημα όμως παραμένει, ακόμα και αν δεχθούμε οτι μας βοηθά ένας εξωγενής παράγοντας. Μετά τι γίνεται;...
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  5. Ένα πολύ ωραίο άρθρο φίλε μου ΛΥΚΙΕ που οδηγεί σκέψεις πέραν της πεπατημένης ότι για όλα φταίνε μόνον οι άλλοι , οι επικυρίαρχοι και οι ξενόδουλοι .

    Στο πρώτο σου ερώτημα φίλε μου ΛΥΚΙΕ θα έλεγα ότι ποτέ δεν πρόκειται να λυθεί αυτό το αέναο πρόβλημα της εωσφορικής καταδυνάστευσης που υφίσταται η ανθρωπότητα έστω και αν πρόσκαιρα θα αφυπνιστεί και θα την αντιπαλέψει .

    Αυτοί που επιβουλεύονται την ανθρωπότητα, έχουν ρίξει ήδη τον σπόρο τους και δύσκολα ο άνθρωπος θα σταθεί στις πραγματικές επάλξεις του.
    Ο άνθρωπος μετά από τόσους αιώνες σκλαβιάς έχει αυτήν την πεποίθηση ότι και αν ακόμη δεν θα υπάρχουν αυτοί ο δρόμος του δεν θα μπορεί να οδηγήσει πέραν του κόσμου του matrix ή ίσως δεν αποδέχεται ότι μπορεί να λειτουργήσει όπως ο Θεός τον έπλασε .

    Η δυνατότητα της ανθρωπότητας αλλά και της ψυχικής της υπόστασης είναι αυτό το κάτι που δεν μπορεί να εξωραϊστεί γιατί μπορεί πάντα να μεγαλουργεί .

    Ρωτάς φίλε μου αν : << -Θα είμαστε ελεύθεροι;
    -Θα φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία;
    -Θα έχουμε πιο ειρηνικές σχέσεις; >>

    Τα πρώτα βήματα θα θυμίζουν σαν σκλαβωμένους χρόνια που αποτινάσουν τον εχθρό και ωσάν ζαλισμένοι θα αρχίσουν να ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους από το μηδέν .

    Εδώ όμως φίλε μου αν μου επιτρέπεις αν καταφέρουμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το "απόλυτο μηδέν" αφήνοντας πίσω μας μια μεγάλη πληθώρα δρομολογήσεων που ίσως αρχικά μας φοβίσει αλλά θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για πραγματικά στέρεες βάσεις μιας ορθής κοινωνίας .

    Ξέρω φίλε μου θα πεις ότι αυτήν μου ή ονειρική μου διάθεση ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας .

    ΟΧΙ φίλε μου, όπως γνωρίζεις και εσύ πολύ καλύτερα μέσα από την Ιστορία του Ελληνικού γένους ότι ο άνθρωπος έχει τον τρόπο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να λειτουργήσει ώς πρέπει .... έτσι και η ανθρωπότητα μπορεί να μεγαλουργήσει, αν καταφέρει να αποτινάξει αυτόν τον πραγματικό εχθρό που στέκεται εκεί ψηλά από το κεφάλι του αιώνες αμέτρητους , γιατί υπήρξαν και θα υπάρχουν πάντοτε εκεί .

    Θα υπάρχουν φίλε μου καλέ γιατί γνωρίζουν ότι με την διαβολή τους στην ανθρωπότητα έχουν να κερδίσουν .

    Φοβούνται αυτό που μπορεί να καταφέρει η ανθρωπότητα και γι' αυτό τον λόγο θα προσπαθούν πάντοτε να την διαβάλουν και με κάθε τρόπο τους έστω και σιγά-σιγά μα πάλι από την αρχή θα αρχίσουν να φυτεύουν αυτόν τον σπόρο που θα σκλαβώσει και πάλι το ανθρώπινο γένος .
    Ρωτάς κάτι πολύ ουτοπικό για κάποιους -ες συνανθρώπους μας << -Θα αποδεσμευτούμε από την ύλη και τους περιορισμούς της; >> .

    Εγώ σε αυτό το ερώτημά σου φίλε μου θα σου ανταπαντήσω, πως εάν ο άνθρωπος δεν καταφέρει να επιτύχει αυτήν την υλική του αποδέσμευση και τους περιορισμούς της , δεν μπορεί δηλαδή επιφορτιστεί αυτό το ψυχικό φορτίο, δεν θα μπορέσει να απεμπολήσει ποτέ αυτούς που επιβουλεύονται την καταδυνάστευσή του .

    Σε αυτά τα ολίγα από τα ερωτήματά σου ήθελα να δώσω τις δικές μου απαντήσεις .


    ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ


    Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μου Αρμαγεδών, διάβασα τις απόψεις σου και σε ευχαριστώ που τις κατέθεσες.
    Ο προβληματισμός ξεκινά από μια υπόθεση εργασίας. Αν δηλαδή υποθέταμε ότι τελικά καταφέρναμε (όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό), να απαλλαχτούμε από την καταδυνάστευση των επικυρίαρχων.
    Πολύ σωστά εντοπίζεις την δυσκολία εξόδου από τον συστημικό τρόπο σκέψης (το Matrix), ακόμα και αν έχουμε απαλλαχθεί από τους εωσφορικούς δυνάστες.
    Αυτός είναι και ο λόγος, που όπως αναφέρεις, θα πρέπει να "ξαναρχίσουμε από το μηδέν", αφού θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πάντα και να τα επαναπροσδιορίσουμε σε νέες βάσεις αξιών και αντίληψης.
    Λες λοιπόν: "Φοβούνται αυτό που μπορεί να καταφέρει η ανθρωπότητα" και το δικό μου ερώτημα παραμένει:
    Τι μπορεί να καταφέρει η ανθρωπότητα αν είναι ελεύθερη;
    Θα κατανικήσει την ύλη, δηλαδή τους περιορισμούς της και την ανάγκη της ανθρωπότητας να κολάζεται μέσα στα υλικά της σαρκία;
    Ή μήπως το Θείο Σχέδιο επιβάλλει την παρούσα κατάσταση, προκειμένου να δυσκολεύει την διαδικασία της ανέλιξής μας; (υποθετική πρόταση που συγχρωτίζεται με την δική σου απάντηση).
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΛΥΚΙΕ ΕΘΕΣΕΣ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ! ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΑΥΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΙΝΑ ΔΥΝΗΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝΕΚΑ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ, ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΙΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ. ΑΝ ΗΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΖΩΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΗΔΥΝΗΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΘΕΩΣΗΣ. ΕΥΓΕ ΛΥΚΙΕ!
    "ΙΕΡΑΡΧΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ηξερα αυτο. Το περιμενω πως σε λιγο καιρο που θα καταρρευσει το συστημα εκμεταλλευσης,υποδουλωσης,καταδυναστευσης και εξουδετερωσης της ανθρωποτητας να βγουν απολογουμενοι οι ελιτιστες και να πουν. "Πρεπει να μας πειτε ευχαριστω που καναμε την βρωμικη δουλεια και σας σκοτωναμε, γιατι σας γλυτωναμε απο τον υπερπληθυσμο. Ειμαστε οι προστατες της ανθρωποτητας."
    Θα μας ζητησουν και τα ρεστα δηλαδη.

    Δεν υπαρχει τι θα γινει. Υπαρχει το σωστο. Θα κανουμε το σωστο και το τι θα γινει μενει να το δουμε. Σε καφενειακο επιπεδο ωστοσο μπορουμε να συζηταμε που θα παει η δουλεια. Εαν λοιπον αλλαχθει ο τυραννος, θα πρεπει να αλλαχθει απο δημοκρατικο συστημα. Δεν εχει νοημα να γυριζουμε γυρω απο την ουρα μας. Αν κανουμε αλλαγες, θα πρεπει να ειναι για να παμε μπροστα. Το μονο συστημα που δικαιουται να υπαρχει ειναι αυτοδιοικητικο. Να αποφασιζει ο λαος για τη ζωη του. Ξερω, ακουγονται ουτοπικα, αλλα το συστημα αυτο ειναι εφαρμοσιμο. Δεν εχει εφαρμοστει καθολικα καπου, αλλα κομματια του οπως στην Ισλανδια ή στα ελβετικα καντονια. Και αυτο ξερουμε ποιο ειναι, το προβλημα ειναι πως ο προηγουμενος κυβερνων δεν προκειται να αφησει τον κυβερνομενο. Ο νταβατζης την ιεροδουλο. Γιατι μετα θα πρεπει να δουλεψει και ο νταβατζης. Και αυτο δεν το θελει γιατι ξερει να ζει μονο παρασιτικα.

    Καφενειακα λοιπον αυτη η αλλαγη αν γινει στο επιπεδο που ανεφερα, συνειδητα απο το λαο και οχι απο αλλαγη εξουσιαστη, η ανθρωποτητα θα ανελθει επιπεδο. Αν αλλαξει η εξουσιαστικη ομαδα, τοτε παμε στο καθεστως Ρωμαικης αυτοκρατοριας. "Βοηθα Παναγια, να χουμε καλο βασιλια". Αλλιως τον ηπιαμε.

    Θα ανελθει επιπεδο η ανθρωποτητα επειδη για να το κανει αυτο, θα αρχιζει να αφυπνιζεται και αφου θα κυβερνα τον εαυτο της, θα κανει οσα ειναι χρησιμα για αυτον. Θα υπαρχει ταυτισης πολιτικης ατζεντας και χρησιμοτητας. Σημερα δεν υπαρχει αυτο. Μικρη σχεση υπαρχει σχετικα με τι σκοπευει να κανει αυτος που βγαινει, με αυτο που βγηκε για να κανει. Δεν ειναι αχρηστοι. Ικανοτατοι ειναι, απλα δεν δουλευουν για το λαο. Πολυ απλο ειναι. Κλεινοντας, να υπενθυμισω την ρηση. Το συστημα διακυβερνησης της ανθρωποτητας, οποιο και αν ειναι αυτο, οφειλει να μην εμποδιζει την πορεια του ανθρωπου προς την αυτοπραγματωση/ολοκληρωση/θεωση. Σημερα ισχυει αυτο; Οχι φυσικα. Ο δυσμοιρος ανθρωπος ειναι κλεισμενος απο παντου. Μια επιλογη εχει. Κατα μετωπο επιθεση. Αν το κανει θα κερδισει, διοτι εχει τους "θεους" (βλεπε δικιο) με το μερος του. Θα τον βοηθησουν μονο αν διεκδικησει τον κοσμο του πισω. Αν δεν το κανει, ειναι καταδικασμενος. Οσο και να σπρωχνει ο Ηλιος, οσο και να βαζει πλατη μονο ο κληρονομος εχει δικαιωμα στην περιουσια του. Αν δεν την διεκδικησει με οτι αυτο συνεπαγεται, θα την φανε τα λαμογια.

    Τοτε λοιπον, η απαντηση θα ειναι σχεδον ναι σε ολα. Θα ζουμε πολυ περισσοτερο ειρηνικα ως κοινωνια,καθεις στο χωρο του, κανοντας κουμαντο στο σπιτι του. Αυτο δεν σημαινει πως δεν θα υπαρχουν πολεμοι μεταξυ κρατων,δεν λεω αυτο. Αλλα τουλαχιστον δεν θα πολεμουν οι ανθρωποι μεταξυ τους
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοιτωντας αν υπηρχε καποιο σχολιο, θελησα να κανω εγω ενα ακομα.
    Το θειο σχεδιο (εαν υπαρχει) δεν ειναι κατι στο οποιο εχουμε συμβολη σε στρατηγικο επιπεδο δημιουργιας. Ειναι εξισου πιθανον να μην υπαρχει, οσο και αν αυτο φοβιζει. Πολυ πιθανον, κεντρικο μερος του σχεδιου να ειναι να μαθει επιτελους ο ανθρωπος να μην ακολουθει ανωτερα σχεδια. Ειναι προσβολη στην ιδια την δημιουργια αν καποιος σου λεει τι να κανεις και απολυτη υποδουλωση. Οπως συνεβαινε και με τον Σωκρατη και το δαιμονιο του, του ελεγε ΜΟΝΟ οταν ηταν να του πει "αυτο οχι μην το κανεις". Και αυτο ακριβως (να μαθει ο ανθρωπος να πραττει μονος του το σωστο επιλεγοντας το και οχι επειδη του ειπαν) ειναι σιγουρα μερος του θεικου σχεδιου.

    Η ανθρωποτητα εαν γινει ελευθερη θα αρχισει να ανεβαινει επιπεδο. Ακομα και αν κανει λαθη σοβαρα, αυτα θα πρεπει να γινουν για να τα δει ως τετοια, να αναγνωρισει πως.ηταν λαθη και αρα να βρει το δρομο του σωστου. Η υπαρξη οσων δυναστευουν την ανθρωποτητα, ειναι λογικο να υπαρχει στο πλαισιο υπαρξης διπολου. Το προβλημα προκυπτει επειδη η ισορροπια δεν μπορει να επιτευχθει αυτοματα οπως.στη φυση, επειδη μιλαμε για συνειδητα και ελλογα οντα, που ειναι ικανα για το καλυτερο αλλα και το χειροτερο. Στη φυση για οτι εξαπλωνεται υπερβολικα, υπαρχει μηχανισμος καταστολης, ακομα και φυτο που εξαπολυει ιο σαν στο resident evil(εντυπωσιακοτατο). Μεταξυ των ανθρωπων η αντιρροπη δυναμη θα πρεπει να βρεθει μεταξυ αλλων ανθρωπων, θα πρεπει να βαλουν στη θεση τους μερικους που πηραν πολυ αερα. Το θειο δεν επεμβαινει καθε τρεις και λιγο. Αυτο θα ακυρωνε τον ανθρωπο. Ωστοσο αν ο ανθρωπος κανει δικαιο αγωνα, υπαρχουν ταξεις οντοτητων απο τις οποιες θα λαβει βοηθεια, θα σταθουν αρωγοι του.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε μου Στοχαστή, χαίρομαι για την παρέμβασή σου!
    Χαίρομαι επίσης που αισιόδοξα, προσμένεις σύντομα την απελευθέρωση της ανθρωπότητας και την απολογία των δυναστών της. Δεν ξέρω που αποδίδεις αυτή την προοπτική σύντομα.
    Ας πάμε τώρα στην υπόθεση εργασίας του προβληματισμού μας, πίνοντας και έναν ...καφέ!:
    Υποστηρίζεις ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε τα επέκεινα, αρκεί να κάνουμε τα δέοντα (το σωστό).
    Πως ορίζεται "το σωστό", έτσι γενικά;
    Πως μπορεί να πορευόμαστε χωρίς προοπτική και όραμα;
    Πως μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, χωρίς αυτογνωσία και στόχο;
    Η κίνηση στην τυχαιότητα, δεν εξασφαλίζει πρόοδο και εξέλιξη, ούτε συνιστά καλή προοπτική!
    Από το σενάριό σου, νομίζω ότι απουσιάζει η σημαντική ανθρώπινη ιδιοτέλεια και παθογένεια.
    Αυτός είναι και ο ευαίσθητος άξονας της ανθρωπότητας πάνω στον οποίο πατά το σύστημα των δυναστών της και την εκμεταλλεύεται-χειρίζεται.
    Αυτός είναι ο λόγος που καθιστά την δημοκρατία ατελές πολιτικό σύστημα, όσο ιδανικά και αν εφαρμοστεί!
    Όσο οξείες είναι οι ανθρώπινες αδυναμίες, τόσο ατελέσφορες θα είναι οι προσπάθειες για εφαρμογή ενός ιδανικού πολιτεύματος, από τη στιγμή που θα το εφαρμόζουν άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι. Όσο δηλαδή η γενική ηθική βρίσκεται "χαμηλά", τόσο δυσκολότερα εφαρμόζεται το δίκαιο και η συνετή εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος φίλε μου, που οι παγκόσμιοι εξουσιαστές επενδύουν στην ανηθικότητα και τον συνειδησιακό εκμαυλισμό, ώστε να αποστερήσουν από την ανθρωπότητα την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθεροι και αυτεξούσιοι.
    Για να απαλλαχθούμε από αυτούς, θα πρέπει να ανατρέψουμε στην πράξη την θεμέλια στρατηγική τους, δηλαδή να αμβλύνουμε από μόνοι μας τις ανθρώπινες αδυναμίες μας.
    Μόνο έτσι η ανθρωπότητα μπορεί να ανέλθει σε επίπεδο, όπως λες κι εσύ.
    Μισό, να πιω μια ...γουλιά καφέ!
    Γλουπ! Αααα, ωραία! Συνεχίζουμε λοιπόν...
    Η σειρά που εμφανίζεις στο σενάριό σου, μου φαίνεται λίγο ανάποδη. Πρώτα αποδεσμευόμαστε και μετά αφυπνιζόμαστε! Αφυπνιζόμαστε γνωστικά και ηθικά, συνειδησιακά, ή εννοείς κάτι άλλο;
    Ο αγώνας για "διεκδίκηση της κληρονομιάς" μας είναι δίκαιος και αυτονόητος, αλλά για να είναι και αποδοτικός, χρειάζεται σχέδιο και όπλα. Αυτό τα όπλα δεν μπορεί να είναι άλλα από τα ηθικά μας εργαλεία. Όσο είμαστε δέσμιοι των παθών μας, όσο πιο βαθιά είμαστε εξαρτημένοι από αυτά και από την περιβάλλουσα ύλη, τόσο πιο άοπλοι είμαστε για αυτό τον αγώνα! Έχουμε πέσει στην παγίδα του εαυτού μας και οι Κακοί Άλλοι, αυτό εκμεταλλεύονται.
    Πιστεύω πως η κατακλείδα-ερώτηση στον προβληματισμό μας, είναι η τελευταία:
    "Αν είμαστε ικανοί για αυτονόμηση, γιατί αφεθήκαμε στα χέρια των επιτήδειων εχθρών μας;"
    Επίσης είναι δύσκολο να απαντηθεί και το ερώτημα:
    "Θα βρεθούμε έξω από το Matrix; Και μετά πως θα σκεφτόμαστε; Αδέσμευτα;"
    Πίνω λίγο νερό στην ...υγειά σου φίλε!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στο θέμα του Θείου Σχεδίου, φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε συμβολή σε επίπεδο δημιουργίας, αφού δεν είμαστε εμείς ούτε Θείοι, ούτε Δημιουργοί! Η δε εφαρμογή του είναι δεδομένη, ανεξαρτήτως της δικής μας βουλήσεως και ελέγχου. Μιλάμε για την εφαρμοσμένη Θείο Νομοτέλεια βεβαίως.
    Ποιος άνθρωπος εξάλλου, μπορεί να ελέγξει την κίνηση των αστέρων, την γέννηση και τον θάνατο! Το ίδιο ισχύει και με τον άνθρωπο. Η ελευθερία βουλήσεως, δεν είναι ανθρώπινο επίτευγμα, αλλά έμφυτη θεϊκή προσφορά. Είναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης φύσης και βέβαια, μέρος του Θείου Σχεδίου!
    Το Θείο δεν επεμβαίνει ποτέ με τον ανθρώπινο τρόπο. Το Θείο, υπάρχει εκδηλωμένο και θεμελιακά εγκατεστημένο. Είναι και πάλι η Νομοτέλεια. Ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος. Αφήνεις κουτάλι από χέρι, πέφτει πάτωμα. Τελεία και παύλα. Δεν αλλάζει. Εσύ επιλέγεις! Θες το κουτάλι στο χέρι ή στο πάτωμα;
    Αυτό εσύ πες το μηχανισμό καταστολής, εξισορρόπηση, αρωγή έλξης (προς τον ένα ή τον άλλο πόλο), ή όπως αλλιώς θέλεις.
    Μένω στο "Η ύπαρξη όσων δυναστεύουν την ανθρωπότητα, είναι λογικό να υπάρχει στο πλαίσιο ύπαρξης διπόλου."
    Μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνει την Θεία Νομοτέλεια και το αντίστοιχο Σχέδιο που λέγαμε!
    Ο μηχανισμός: αιτία και αποτέλεσμα
    -Η αιτία:
    η ανθρώπινη ατέλεια και η αδυναμία από τα ανθρώπινα πάθη
    -Το αποτέλεσμα:
    η καταδυνάστευση του ανθρώπου και ο εφελκυσμός του από τα κατώτερα επίπεδα εξάρτησης και ελέγχου. Δέσμευση της ελευθερίας του. Αποστέρηση της ικανότητας επιλογής.
    Υπάρχει λοιπόν το δίπολο.
    Η καταδυνάστευση της ανθρωπότητας, είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής επιλογής. Αυτό μπορεί να αλλάξει; Βεβαίως! Αρκεί να αλλάξει συλλογικά αυτή η επιλογή.
    Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες έκαναν άλλη επιλογή και αυτή τους δικαίωσε, στέλνοντάς τους στον άλλο πόλο. Η συνταγή δεν είναι μυστική, είναι γνωστή. Είναι το κληροδότημά μας. Είναι στο δικό μας χέρι αν θα το εκμεταλλευτούμε για το δικό μας όφελος. Η ανθρωπότητα ασφυκτιά και αναμένει τους πρωτοπόρους.
    Ο καφές μου τελείωσε!
    Διερωτάσαι ακόμα για την ύπαρξη του Θείου Σχεδίου;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στοχαστή εκτιμώ πως τα γραφόμενά σου είναι άξια ανάγνωσης. Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα κι απο μενα. Τωρα αρχιζει το ενδιαφερον στη συζητηση οταν παιζει Λυκιος και Στοχαστης!!!!! Θα το παρακολουθησω. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλε Λυκιε σε θαυμαζω εκτος απο τις αποψεις σου που κρυβουν τεραστια γνωση, και για τον τροπο που εκφραζεσαι με απλοτητα καθαροτητα και με σαφηνεια. Νομιζω οτι μιλαμε για ταλεντο στη ρητορικη Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε Στοχαστη εσενα σε θαυμαζω για τον τροπο που κεντριζεις τις συζητησεις και λες τις αποψεις σου ελευθερα. Απο αυτα που γραφεις φαινεται η διψα που εχεις για γνωση και επεξεεγασια και οτι προσπαθεις να κερδισεις την γνωση σε πολυ μεγαλο βαθος.Δεν αφηνεις τιποτα να πεσει κατω. Μας προσφερετε ωραια λογια για αναγνωση οταν μιλατε οι δυο σας. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα στην παρεα. Η προβλεψη μου πως συντομα θα ερθει ο καιρος που η ανθρωποτητα θα απαλλαχθει απο τους δυναστες ειναι οπως παντα εμπειρικη και προκυπτει απο συνολο πηγων. Δεν θα απαλλαχθει ολη η ανθρωποτητα ωστοσο. Θα απαλλαχθουν ομως αυτοι που θα αμφισβητησουν, οι λαοι που θα παψουν να ειναι αβουλα προβατα και θεωρω πως αυτος που θα κανει το μπαμ θα ειναι ο ελληνικος λαος. Εχω τεραστια πιστη στη σημερινη ελληνικη γενια. Την γενια μας. Θεωρω πως ειναι μοναδικη ιστορικη ευκαιρια και ισως ανεπαναληπτη. Εχουμε πιθανως τον πιο μορφωμενο ελληνικο λαο στην ιστορια της ελλαδας οσον αφορα ποιοτητα και ποσοτητα. Στην αρχαια ελλαδα υπηρχε καλυτερη ποιοτητα αλλα οχι ποσοτητα. Η προηγουμενη γενια(οι γονεις μας) στην οποια εδωσαν το δανεικο πετσινο ως επι το πλειστον χρημα για να υποδουλωσουν την χωρα, δεν ειχε την μορφωση και τα "αντισωματα"να δει την παγιδα, εκανε ωστοσο μια επιλογη ενστικτου. Τασκασε ολα στην μορφωση. Ο διανομεας που σου φερνει τα σουβλακια μπορει να γνωριζει αριστα τις επιστημες της οικονομιας, της φιλοσοφιας, των υπολογιστων, να μιλαει 3 γλωσσες απταιστα κτλ. Πλεον ο ελληνικος λαος ωριμαζει. Μαθαινει και ολα τα σημεια απο οπου το συστημα εχει πιασμενη την ανθρωποτητα. Διατροφη, χημικες ουσιες, ιατρικη κτλ. Πως το ξερω; Το ξερω γιατι τα μαθαινω εγω. Πως τα μαθαινω; Για πλακα σε λιγη ωρα απο το ιντερνετ. Πλεον μονο οι πορωμενοι ειναι ακομα προσκολλημενοι σε ιδεολογιες κομματων και ξεπερασμενων συστηματων. Το μονο που λειπει ειναι αυτη η γενια να βρει το μεσο να αυτοοργανωθει. Την τεχνολογια την παιζει στα δακτυλα. Το μεσον θελει. Οταν αυτο εμφανισθει, ταπαμε. Ενα μεσο μεσα απο το οποιο θα μπορει να εκφραστει η βουληση της και ταυτοχρονα θα την πιεζει αφορητα να γινει ακομα καλυτερη. Η αισιοδοξια μου πηγαζει απο το οτι αυτο το μεσο βρεθηκε. Οποτε ειναι θεμα χρονου να υλοποιηθει.

    Παμε στα φιλοσοφικα. Το "σωστο" ειναι παντα το συνειδητο. Ειναι ευκολο να το βρισκουμε παντα. Απαξ και ειναι συνειδητο και οχι μηχανικο δεν ειναι λαθος. Ακομα και αν αποδειχτει μετα λαθος, παλι θαναι σωστο. Γιατι ηταν το απαραιτητο βημα ωστε να βρεθει το ακομα σωστοτερο. Χωρις αυτο δεν θα πηγαιναμε παρακατω. Τι ειναι το συνειδητο; Ειναι αποτελεσμα ωριμης σκεψης ή ακουσμα της ψυχης, του εσωτερου εαυτου. Ειναι κατι που ξερουμε γιατι το κανουμε. Δεν "κοιμομαστε"οταν το κανουμε. Δεν τρωμε επειδη νομιζουμε πως πειναμε, εχουμε επιγνωση των διαδικασιων που συντελουνται στο σωμα μας και το ακουμε να μας μιλαει πότε χρειαζεται τί. Ο στοχος και το οραμα μας ειναι να πραγματωσουμε την φυση μας, να εκπληρωσουμε τον ρολο μας. Αυτο μπορει να γινει μονο οταν ειμαστε πειθαρχημενα ελευθεροι. Πριν καταφερουμε να αυτογνωσθουμε, μπορουμε να πραττουμε οπως θα καναμε τοτε. Μονο για τυχαιοτητα δεν μιλαω. Η συνειδητη πραξη ειναι σιγουρο πως θα φερει ενα συγκεκριμενο αποτελεσμα. Το απροσμενο της πολεμικης που θα δεχθεις ειναι αλλο θεμα, θα το αντιμετωπισουμε και αυτο στην ωρα του. Θεωρω παντως σαφως πως το να γνωριζει καποιος το μελλον ειναι λυπηροτατο. Πρωτον γιατι αποδεχεται την μηχανικοτητα και την αυτοματοποιημενη ρομποτικη ζωη των αλλων και δευτερον αποδεχεται πως ειναι ανημπορος ο ιδιος να την αλλαξει. Γιατι ζει λοιπον ετσι; Ποιος του λεει πως δεν μπορει; Φυσικα και μπορει. Το ατομο ειναι ενας μικρος θεος, μπορει τα παντα. Αλλωστε το λεει η ιδια λεξη. Ατομο σημαινει ατμητο, δηλαδη η μικροτερη ποσοτητα στην οποια συγκρατειται το συνολο των ιδιοτητων του ολου. Το ολον ειναι ο θεος-πηγη. Αρα ο ανθρωπος ειναι ενας μικρος θεος πηγη, που φερει ολες τις ιδιοτητες του. Αλλο αν δεν ξερει να της χρησιμοποιησει.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ναι η ανθρωπινη παθογενεια θα πρεπει να περιοριστει. Και αυτο γινεται παντα, απο τους αλλους ανθρωπους επειδη συναντα την αντισταση τους. Ο αλλος μπορει να ειναι παιδοφιλος, αν τολμησει ομως να παει κοντα σε ενα παιδακι, ξερει πως ο πατερας του θα του σπασει το σβερκο. Αρα η ανθρωπινη παθογενεια, αν υπαρχει επικοινωνια ή το αντιστοιχο μεσο, αυτοπεριοριζεται με την κοινωνικη συναναστροφη. Αυτο μπορουμε να το χειριστουμε επ ωφελεια μας.
    Αφυπνιζομαστε τοσο ωστε να κατανοησουμε τι πρεπει να κανουμε και μετα αφου κανουμε αυτο που πρεπει, φροντιζουμε αυτο που φτιαξαμε να μας πιεζει και μεμονωμενα και ως συνολο να ξυπνησουμε εντελως.
    Αφεθηκαμε στα χερια των επιτηδειων γιατι δεν ασχολιομασταν. Γιατι δεν ασχολιομασταν; Γιατι αυτοι που επρεπε να ασχοληθουν ειναι υπερανω ματαιοδοξιας. Δεν προκειται να φιλησουν κατουρημενες ποδιες για να λαβουν ποστο, ακομα και αν τους δωθει θα το σκεφτουν. Αρα εξ ορισμου μονο τα λαμογια και οι χειροτεροι της κοινωνιας κυβερνουν. Ε ναι αυτοι ειναι δεσμιοι των αρρωστων παθων τους και σιγουρα ευκολα εκβιασιμοι. Αν ομως καποιοι σου ζητησουν να τους εκπροσωπησεις ή ψηφιστεις για αυτο, αυτο ειναι μια τιμη που αν και δεν θελεις να κατεβεις στην πολιτικη δεν μπορεις να μην σεβαστεις. Και τα δυο, περιλαμβανονται στο συστημα που αναφερθηκα περιληπτικοτατα. Ο λογος που η αρχαια Αθηνα εγινε αυτη που θαυμαζουμε, ειναι γιατι οι υποδουλωμενοι λογω χρεων πολιτες ζητησαν απο τον Σολωνα να νομοθετησει. Δεν κατεβηκε ο Σολωνας υποψηφιος.
    Το ματριξ ειναι ολακερος ο εικονικος κοσμος στον οποιο ζουμε. Το να συζηταμε για εξοδο και τι θα κανουμε μετα, ειναι σαν να συζητανε δυο πιτσιρικαδες με πατινια, τι θα κανουνε οταν φτασουνε στον πλανητη Πλουτωνα. Ακριβως ομως. Αυτο που κανουμε προς το παρον αφου κατανοησαμε πως ζουμε στο ματριξ ειναι να απαιτησουμε να αλλαξει το εργο που παιζει. Κυριε που διαχειριζεστε τις ταινιες που παιζουνε στο σινεμα, βαλτε την ταινια "οικονομικη κριση, απογνωση και πολεμοι" στον πατο σας εμεις δεν την βλεπουμε αλλο. Απαιτουμε να την αλλαξουμε και θα την αλλαξουμε. Πως; Με το να αρνηθουμε να παιξουμε στην προηγουμενη, η ταινια παυει να υφισταται. Για να γινει αυτο ομως θα πρεπει να συμφωνησουμε ολοι, αυτοι που καταλαβαινουμε πως ειναι ταινια και αυτοι που δεν καταλαβαινουν τι ειναι το ματριξ, αυτοι που παιζουν στην ταινια ηδη και αυτοι που δεν παιζουν κτλ.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και νατες οι διαφωνιες. Ειλικρινα δεν καταλαβαινω αυτην την εμμονη με το Θειο σχεδιο. Ο θεος υπαρχει οκ, ειναι η πηγη. Χαρακτηριστικη ιδιοτητα της πηγης ποια ειναι; Δεν επεμβαινει. Χαριζει τη ζωη αλλα δεν την τροποποιει. Ακομα και αν μπορουσε, που δεν το βλεπω, αυτο θα ακυρωνε τον ανθρωπο. Θαταν σαν ενας κακος γονιος που με το ζορι θελει να κανει τα παιδια του αυτο που θελει αυτος, χωρις να ασχολειται με το τι θελουν αυτα. Ειναι κακος γονιος ο θεος; Φυσικα οχι. Αρα σιγουρα δεν επεμβαινει, οι ανθρωποι πρεπει να βρουν μονοι τους τον δρομο τους. Και οσο κοιτανε ψηλα με ανοιχτα τα χερια, τοσο δεν θα τον βρισκουν ποτε. Μπορει να εκπληρωθει η θεια βουληση και το θειο σχεδιο και να μου το τριβεις στο προσωπο καθε πρωι. Μπορει να συμβει τωρα, μπορει να συμβει σε 7 εκ χρονια, μπορει να ανατιναξουμε την Γη και μεις μαζι της και να τελειωνει το πανηγυρι. Τοτε θα σου λεω εγω. "Στα λεγα, για δε σταλεγα;" Η ειδοποιος διαφορα που τροποποιει τα σεναρια αυτα, ειναι οι πραξεις των ανθρωπων. Και μενα μπορει να μου μιλαει ο θεος (καποια αλλη οντοτητα φυσικα και οχι ο θεος ο ιδιος, ημαρτον) και να μου λεει. Κανε τρεις μετανοιες. Και να του απανταω "παρε τα μπιπ μου". Θα εχω αδικο; κανενα αδικο δεν θα εχω, γιατι δεν εχει κανενα δικαιωμα να μου πει τι να κανω επειδη ειμαι (ισως) δημιουργημα του. Κανενα. Οπως δεν εχει ο πατερας δικαιωμα να επιλεξει τον αντρα της κορης του. Αυτος ειναι εγωιστης και το κανει για την παρτη του. Ο θεος δεν μπορει να ειναι παρτακιας γιατι εξ ορισμου ειναι παναγαθος. Ενταξει εχουμε τον κακο Εωσφορο να παιζει τον κακο μπατσο, οκ, ως ποτε θα δουλευει αυτο το παραμυθι; Αν υπαρχει θεος και διαβαζει, εγω πιστευω θα γουσταρει για αυτα που γραφω, γιατι πρεπει καποτε να τον φτασουμε. Αυτο σιγουρα δεν μπορει να γινει με γλυψιμο. Ο καλυτερος μαθητης ποτε δεν ηταν ο γλυφτης, ασχετα αν αυτος επαιρνε τον καλυτερο βαθμο. Εδω προτεινω την ταινια Iron steel. Και βαλτε το ρομποτ Ατομ να ειναι ο ανθρωπος, και τον ελεγκτη του τον Εαυτο, που προσπαθει να βρει τροπο να μιλησει μαζι του, να του μεταφερει την θεληση του. Αν το δειτε ετσι ειναι υπεροχη ταινια. Η τελικη του μαχη, στην οποια εκπληρωνει το ρολο του ειναι οταν ριχνει μπουκετα στον Ζευς. Οχι γιατι θελει να τον εξοντωσει, αλλα τοτε η φυση του φτανει στην ολοκληρωση της και οι δυο μπορει να συνυπαρχουν με αμοιβαιο σεβασμο. Ο ανθρωπος κερδιζει την εκτιμηση που δεν την ειχε ποτε αλλοτε. Φοβερο μηνυμα, θυμιζει Προμηθεα.
    Αν οι ανθρωποι κοιμηθουν, τοτε θειο σχεδιο δεν θα υπαρξει ποτε. Το θειο σχεδιο λοιπον αν υπαρχει μπορει μονο να πραγματωθει μεσα απο τις συνειδητες προσπαθειες ανθρωπων. Ας πουμε πως ο θεος εστειλε τον Τεσλα να μας φερει την δωρεαν ενεργεια. Οι Ροκφελερ-Ροθτσαιλντ τον εστειλαν να δει τα ραδικια αναποδα. Και εμεις τι κανουμε; Προσευχομαστε να στειλει αλλο; Τοσο μπιπ ειμαστε; Εγω αν ημουν θεος, θαλεγα "Ρε δε πατε να πηδηχτειτε; Εγω φταιω που ασχολουμε" Παλι καλα ομως που ειναι παναγαθος και δεν τα λεει αυτα. Εμεις βεβαια παλι μπιπ του κερατα ειμαστε.
    Η δυναστευση της ανθρωποτητας δεν ειναι συλλογικη επιλογη σε καμια περιπτωση, τουλαχιστον οχι συνειδητη. Εγω δεν επελεξα να δυναστευομαι, ουτε και εσυ. Ποτε το επιλεξαμε; Αρα επιτρεψαμε να δυναστευομαστε επειδη ως δικαιουχοι κληρονομοι δεν στειλαμε καποιους στον αγυριστο. Αν τεθει στην ανθρωποτητα δικαια το ερωτημα και οχι αλα δημοσκοπιση του mega, και αυτη επιλεξει πως της αρεσει αυτη η επιλογη και την προτιμαει, εγω θα το βουλωσω και θα το ραψω. Ωστοσο, εχεις απολυτο δικιο παλι στο οτι για να αντιστραφει, αυτο μπορει να γινει μονο με συνειδητη συλλογικη επιλογη. Και πως αλλιως παρα να ψηφισουμε δαγκωτο τις καλες πλευρες των καλυτερων εαυτων των καλυτερων απο εμας!
    Στοχαστης
    ΥΓ. Ελπιζω να μου συγχωρεσεις την γραφη στα ορια βλασφημιας, ειναι για να να ειναι η κουβεντα πιο ανετη, πιο καφενειακη,πιο συμποσιακη!
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγνωμη αλλα εβαλα σε λαθος ποστ το σχολιο με το κομμα-συστημα. Να το βαλω εδω να ειναι μαζεμενο
    Αυτο το κομμα-συστημα θα ειναι υποψηφιο στις εκλογες, μολις ολοκληρωθει η αρχικη του δομη και γινουν οι βασικες διεργασιες. Εννοουσα ενα κομμα-συστημα και οχι εναν ανθρωπο-υποψηφιο.
    Ολα αυτα τα ερωτηματα και πολλα ακομα εχουν βρει την απαντηση τους και κατα 85% η διαμορφωση αυτου του συστηματος εχει βρεθει.

    Πριν παω σε απαντησεις να πω φιλε Λυκιε πως απαιτειται η συνδρομη σου για να καλυφθει το επομενο 15% και αυτο θα γινει εντοπιζοντας πιθανα προβληματα ή επιμερους ενστασεις.
    Το κομμα-συστημα αυτο λοιπον δεν θα εχει προεδρο ή γενικο γραμματεα, η βουληση του θα βγαινει μεσα απο τα μελη που θα το αποτελουν και θα συνεννουνται μεσω του αντιστοιχου σαιτ.
    Υπαρχει μια σειρα δικλειδων και ασφαλειων για να ξεχωριζουν τα λαμογια και οι λιγοτεροι ικανοι που πρακτικα αποτελει το "συνταγμα" του και συστημα βαθμολογιας που θα ανεβαζει τα συμμετεχοντα μελη αναλογα με την επιτυχια ή αποτυχια των προτασεων τους. Αυτο μην το ζαλιζουμε, ειναι απλουστερο απο οσο ακουγεται, αλλα δυσκολο για τους προγραμματιστες του αλγοριθμου.
    Ολοι θα συγκλινουν στην κοινη γραμμη γιατι απλουστατα τα ιδια τα μελη εχουν επιλεξει και ψηφισει αυτην την γραμμη. Η ηθικη των ανθρωπων οπως και παρα πολλα ολα καθοριζονται στο αντιστοιχο "συνταγμα", δηλαδη στους ορους,προυποθεσεις και υποχρεωσεις για να μπορει καποιος να φερει την ιδιοτητα του εκλεξιμου μελους. Ολοι θα ψηφισουν αυτο το "κομμα" γιατι θα ξερουν πως μονο οι καλυτεροι μπορουν να αντεξουν να εχουν την ιδιοτητα του εκλεξιμου μελους. Ελπιζω αυτη η βαση να μην ειναι μερικες εκατονταδες μονο, αλλα πολλες εκατονταδες χιλιαδων, γιατι πιστευω πως ολοι οι ελληνες θα θελουν να εχουν την ιδιοτητα του εκλεξιμου μελους παρα την μεγαλη της δυσκολια. Οι υπολοιποι που δεν θα αντεξουν, μπορουν απλα να το ψηφισουν. Και ξερεις γιατι ολοι οι ελληνες θα πασχισουν να φερουν με καμαρι και υπερηφανια αυτην την ιδιοτητα; Γιατι οι βουλευτες αυτου του κομματος αν ποτε παρει αρκετο ποσοστο, οι οποιοι θα αναλαβουν την ευθυνη να φερουν σε περας συγκεκριμενο εργο, ψηφισμενο απο το συνολο των εκλεξιμων μελων και κατω απο τον αδυσωπητο ελεγχο τους, θα βγουν με "κληρωση" σε ζωντανη πανελληνια μεταδοση μετα τις εκλογες.
    Ειμαι σιγουρος πως θα δουλεψει, αρκει να γινει σωστα. Και για να γινει σωστα θα πρεπει να το φτιαξουμε ετοιμο και πληρες πριν μπει σε λειτουργια και αυτο αφορα οχι τα αρχικα μελη που τους βρισκουμε, αλλα στην διατυπωση των ορων,προυποθεσεων,υποχρεωσεων. Δηλαδη ποιοι εχουν δικαιωμα να φερουν την ιδιοτητα του εκλεξιμου μελους και να αποφασιζουν, ξεχωριζοντας την ηρα απο το σταρι. Θα ηθελες να προσθεσεις μερικες σκεψεις εδω; Θεωρω πως αυτη ειναι η πολιτικη λυση για καθε κοινωνια, σε επιπεδο δημου, κρατους ακομα και πολυκατοικιας. Αυτη η ιδεα αν γινει σωστα θα αλλαξει τον κοσμο. Ας την κανουμε σωστα φιλε Λυκιε και φιλοι. Ειναι απιαστο το συστημα αυτο, για απειρους λογους θα πω μονο εναν. Ειναι μη εκβιασιμο. Ο βουλευτης δεν μπορει να εκβιαστει. Γιατι καλειται να εκπληρωσει συγκεκριμενο εργο. Αν αποτυχει σε αυτο, καλειται σε δημοσια απολογια και αλλαζει. Θα τον φανε ζωντανο τα αλλα εκλεξιμα μελη, μονο και μονο για να του φανε την θεση. Δεν μπορει να διανοηθει καν να κανει οτι του επιβαλουν οι ελιτιστες,πχ τον αντιρατσιστικο νομο. Ακλαφτος θα φυγει και θα χασει την ιδιοτητα του εκλεξιμου μελους, οπως και οσοι εγγυηθηκαν για αυτον. Α δεν τοπαμε; Πολλα δεν ανεφερα, οπως τα 3 μελη εγγυητες που πρεπει να εχει καθε μελος και πολλα αλλα
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε Στοχαστή,
    κατ’ αρχήν συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου για την σημερινή γενιά, όχι τόσο επειδή συμφωνώ με τις αιτιάσεις σου, όσο επειδή οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να μην μεμψιμοιρούμε. Στα περί μορφώσεως που λες, θα αντιτάξω ότι δεν πρόκειται περί πραγματικής μορφώσεως αλλά περί οψίμου. Οι γνώσεις που παρέχονται στα πανεπιστήμια, δεν διευρύνουν την αντίληψη και δεν προάγουν την ελευθερία της σκέψης αλλά αντίθετα, επιτείνουν τον δογματισμό και την αμετροέπεια, φτιάχνοντας αλαζονικούς «χρήσιμους ηλίθιους», ευφυείς συστημικούς «επιστήμονες»!
    Από την «μόρφωση» αυτή, λείπει το κυρίαρχο στοιχείο της: η ηθική.
    Απόδειξη είναι ότι η συστημική προπαγάνδα περί της αναγκαιότητας για την παγκοσμιοποίηση και την νέα τάξη πραγμάτων, βρίσκει ευκολότερη αποδοχή στους επιστήμονες της …νέας γενιάς, ενώ η «λογική» που τους έχει εγκατασταθεί, οδηγεί εύκολα στον αμοραλισμό, τον μηδενισμό, τον υλισμό και άγονο σκεπτικισμό.
    Το διαδίκτυο ωστόσο, αποτελεί έναν ωκεανό πληροφοριών που όμως θα πρέπει κανείς να διακρίνει τις αληθείς από τις στρεβλές. Το διαδίκτυο από μόνο του δεν παρέχει αυτή την δυνατότητα (της διάκρισης).
    Το ότι η γενιά αυτή «παίζει την τεχνολογία στα δάκτυλα», δεν αποτελεί τεκμήριο εγγυημένης ανέλιξης. Η «αυτοοργάνωση» δεν είναι το μόνο στο οποίο υπολείπεται. Αυτό το οποίο συνεχίζει να απουσιάζει, είναι ηθική. Όταν η τεχνολογία δεν συμβαδίζει με την ηθική ή την πνευματική εξέλιξη, γίνεται ένα επικίνδυνο και αυτοκαταστροφικό όπλο, όπως το πιστόλι στα χέρια ενός μικρού παιδιού!
    Η ανθρώπινη παθογένεια, δεν περιορίζεται από την αλληλεπίδραση μέσα στην κοινωνία. Αυτό αφορά την εξωτερική συμπεριφορά του ανθρώπου. Δηλαδή στο παράδειγμά σου, ο παιδεραστής περιορίζεται λόγω του φόβου των συνεπειών, αλλά δεν παύει να είναι ένας παιδεραστής που θα επιδιώκει διαρκώς, να πραγματώσει τις ορμές του, μόλις βρει την κατάλληλη ευκαιρία που δεν θα γίνει αντιληπτός ή που θα μπορέσει να ξεγελάσει τον μηχανισμό της τιμωρίας. Συνεπώς, ο αυτοπεριορισμός του παιδεραστή, φτάνει μέχρι να βρει τον τρόπο για να παρακάμψει τις συνέπειες. Μόλις τον βρει (και πάντα θα τον βρίσκει), θα επαναλάβει την πράξη του.
    Η ανθρώπινη παθογένεια περιορίζεται από εσωτερικές διεργασίες του ατόμου, μέσα από την ηθική και την πνευματική του ανέλιξη. Άρα στο παράδειγμα, ο παιδεραστής καθυποτάσσει τις ορμές του, όχι από τον φόβο της τιμωρίας, αλλά αυτογνωσιακά και βάσει αξιακών προτύπων. Παύει να είναι παιδεραστής. Τότε καταργείται η έννοια της τιμωρίας και των κοινωνικών αυτοματισμών (επίθεση στον αποκλίνοντα)!
    Φυσικά, η ανθρώπινη κοινωνία δεν θα πάψει να είναι ατελείς και παθογενής. Γι αυτό και θα πρέπει να διέπεται από γραπτούς και άγραφους νόμους, ώστε να λειτουργεί οργανωμένα και εύρυθμα. Όμως η ηθική μιας κοινωνίας, θα πρέπει να αποσκοπεί πάντοτε στην ιδεατή κατάσταση. Η παιδεία της, θα πρέπει να αποβλέπει στην ατομική και την συλλογική ανέλιξη και όχι μόνο στην επιστημονική κατάρτιση.
    Δεν πρέπει λοιπόν να παραιτηθούμε από τον ιδεατό μας στόχο, επειδή το εφικτό απέχει από το δέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το να έχεις έναν ιδεατό στόχο, δεν αποτελεί επίγνωση των μελλούμενων!
    Όταν ξεκινάς να κινείσαι από ένα σημείο, πρέπει να γνωρίζεις που στοχεύεις να καταλήξεις, αλλιώς θα κινείσαι αενάως και ασκόπως. Πάντα πρέπει να υπάρχει ένας προορισμός. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα καταλήξεις ασφαλώς στον προορισμό σου.
    Μπορεί να συμβούν όλα στην διαδρομή:
    Μπορεί να μην φτάσεις ποτέ στο τέρμα.
    Μπορεί να φτάσεις κοντά ή πολύ μακρυά.
    Μπορεί να επανέλθεις πίσω για επαναπροσδιορισμό.
    Μπορεί να το μετανιώσεις και να αλλάξεις στόχο στην πορεία.
    Όμως πάντα θα κινείσαι στοχευμένα. Το αποτέλεσμα θα το μάθεις στο τέλος!
    Δεν μπορείς να το γνωρίζεις από πριν, συνεπώς δεν αναφέρθηκα ποτέ σε γνώση των μελλούμενων.
    Στο θέμα της «διαφωνίας» μας τώρα. Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό των εννοιών.
    Ο Θεός, δεν είναι μόνο η Πηγή. Ο Θεός είναι και ο Νόμος.
    Η εκδήλωση της Πηγής, όπως και η προβολή των ακτίνων της, διέπεται αυτομάτως από τον Νόμο.
    Ο Θεός ως ανεκδήλωτος, δεν «υπήρχε» ως Πηγή, αλλά ως Χάος.
    Η «απόφαση» όμως να εκδηλωθεί, δημιούργησε μια εντροπική αλλαγή στο χάος.
    Έτσι αυτομάτως δημιουργήθηκε η Τάξη μέσα στο Χάος.
    Η Τάξη είναι Νομοτέλεια, δηλαδή η «τακτοποίηση» κατά έναν συγκεκριμένο ιεραρχικό τρόπο. Αυτό εξασφαλίζει συνοχή, συνέχεια, συνέπεια και αποσκοπεί στην ακολουθία της εκδήλωσής Του.
    Συνεπώς όταν ομιλούμε για Θείο Σχέδιο (γράφω με κεφαλαίο αρχικό, διότι όταν αναφερόμαστε στον Θεό, δεν είναι σαν να μιλάμε για κάποιον άνθρωπο, αλλά για την Απόλυτο Αρχή), εννοούμε την ΕΦΑΡΜΟΓΗ της Νομοτέλειας, η οποία δεν αλλάζει, δεν σκέπτεται, δεν αποφασίζει, αλλά απλά ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ την πορεία των πραγμάτων, σύμφωνα με τον αρχικό σκοπό.
    Συνεπώς δεν υφίσταται ερώτημα, αν ο Θεός υπάρχει! Αν αρνηθούμε την ύπαρξή Του, τότε είναι σαν να απαρνιόμαστε την Δημιουργία, την Φύση, εμάς τους ίδιους και τις σκέψεις μας. Ο Θεός βεβαίως δεν είναι άνθρωπος και δεν έχει ανθρώπινη συμπεριφορά, ούτε και παρόμοιες ιδιότητες.
    Η «φύση» Του, είναι ακατάληπτη από την ανθρώπινη νόηση. Καταληπτό από την πεπερασμένη μας νόηση, γίνεται μόνο ένα μικρό του μέρος. Όμως, όσο περισσότερο εξελίσσεται ο άνθρωπος, τόσο πιο πολύ πλησιάζει την «κατανόηση» του Θεού μέσα από την ίδια του την αυτεπίγνωση.
    Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει επέμβαση του Θεού, με την έννοια που το λες.
    Ο Θεός δεν είναι μια συνειδητή μονάς, για να ασχολείται με τα θέματα των ανθρώπων. Αυτός, θέσπισε την Νομοτέλεια που ορίζει τα πάντα και όλα κινούνται από μόνα τους, βάσει των κανόνων. Η επιλογές των ανθρώπων, αντιμετωπίζουν την Νομοτέλεια. Η δράση προκαλεί αντίδραση. Η αιτία, έχει πάντα αποτέλεσμα. Μια καλή επιλογή, έχει καλό αποτέλεσμα, μια κακή έχει πάντα κακό!
    Το Θείο Σχέδιο δεν αναμένεται να εκπληρωθεί κάποτε, όπως λες. Εκπληρώνεται διαρκώς. Το αντίθετο είναι αδύνατο, νομοτελειακά! Συμφωνώ ότι είναι δύσκολη η κατανόηση αυτής της λεπτής διαφοράς. Δεν υπάρχει καταληκτικό όριο στο Θείο Σχέδιο, διότι δεν υπάρχει η απόλυτη έννοια του χρόνου (παρελθόν, μέλλον) στην πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εν κατακλείδι, το Θείο Σχέδιο δεν σου λέει τι να κάνεις φίλε Στοχαστή! Το Θείο Σχέδιο μέσω της Νομοτέλειας, απλά υπάρχει και ρυθμίζει. Εσύ επιλέγεις ελεύθερα, αλλά η Νομοτέλεια έρχεται να «ελέγξει» τις επιλογές σου.
    Το Θείο Σχέδιο λέει ότι ο άνθρωπος πρέπει να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα, ώστε συνειδητά να επιγνώσει την Δημιουργία, μέσα από τον ίδιο του τον Εαυτό. Μετά από αυτό (θέωση), ο άνθρωπος παύει να υπάρχει ως πολυδιαστατικό ον και συνεχίζει ως μονήρης πνευματική ακολουθία της Πηγής του.
    Πάμε πιο κάτω τώρα…
    Η καταδυνάστευση της ανθρωπότητας, στην πραγματικότητα δεν προέρχεται από κάποιους κακούς. Προέρχεται από την δική μας την παθογένεια! Εμείς επιλέγουμε τον τρόπο της ζωής μας και της λειτουργίας μας. Ξεκινά ατομικά και καταλήγει συλλογικά. Αλλά και το ανάστροφο ισχύει. Εμείς επιλέγουμε την εκδήλωση του κακού και το ανάποδο. Γι αυτό και λέω ότι η κόλαση (ή ο παράδεισος) στην ενσαρκωμένη μας φάση, είναι εδώ!
    Και τώρα στο θέμα που θέτεις με το κόμμα-σύστημα.
    Αναφέρεσαι σε ένα αμεσοδημοκρατικό σύστημα, μέσω διαδικτυακής συμμετοχής.
    Βέβαια, αυτό που προσδιορίζεις ως «σύνταγμα», δεν εμπίπτει ακριβώς στην έννοια του συντάγματος, αλλά ας το πούμε καλύτερα «καταστατικό χάρτη» του κόμματος.
    Προσπαθείς να συνδυάσεις την αξιοκρατία με την δημοκρατία. Εδώ όμως θα σου θέσω τον προβληματισμό.
    Όταν σχεδιάζουμε πολιτικά μοντέλα, πρέπει να θυμόμαστε την ατελή ανθρώπινη φύση μας (παθογένεια). Αν την παραγνωρίσουμε, είναι σαν να λογαριάζουμε χωρίς τον …ξενοδόχο!
    Πόσοι άνθρωποι (και ειδικά Έλληνες) νομίζεις, θα αποδέχονταν την ανικανότητά τους στο να κριθούν «εκλέξιμοι» και θα περιορίζονταν στον δευτερεύοντα ρόλο του απλού ψηφοφόρου; Είμεθα λαός ηγετών και αρχομανών εγωιστών, φίλε Στοχαστή!
    Κανείς δεν συμβιβάζεται σε ρόλο κομπάρσου. Όσοι το κάνουν, σύντομα κινούνται ανατρεπτικά, προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα και να βρεθούν αυτοί στην θέση εξουσίας. Συνεπώς να θεωρείς εξασφαλισμένη την επίθεση, όσων απορριφθούν από τους κανόνες του καταστατικού χάρτη. Κανείς τους δεν θα πειθαρχεί σε κανόνες που βάζουν άλλοι, ενώ αυτός δεν θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα.
    Εκτός αυτού όμως, υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Η δημοκρατία έχει ένα μεγάλο ελάττωμα:
    Εκτίθεται στους κινδύνους της δημαγωγίας, της προπαγάνδας και της ψυχολογικής επιρροής (θυμικός και νοητικός έλεγχος) των ψηφοφόρων της. Επιτήδειοι, μπορούν πάντοτε να κατευθύνουν τους πολλούς σε μια συγκεκριμένη επιλογή (άποψη-ψήφο).
    Να τους παραπλανήσουν δηλαδή. Στην δημοκρατική αρχαία Αθήνα, παρότι οι πολίτες κατείχαν αξιόλογη παιδεία, πολύ συχνά έπεφταν θύματα πλάνης και δημαγωγίας…
    Σκέψου λοιπόν, πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρασύρει την «κοινή άποψη» μέσα σε ένα τέτοιο κόμμα και πόσο οι αποφάσεις αυτές, θα εκφράζουν την πραγματική θέση των πολιτών.
    Το πρόβλημα της δημοκρατίας, είναι ότι συνεκτιμά την άποψη του ειδικού με του αδαή. Η άποψη του ειδικού, υποχωρεί στους πλειοψηφούντες αδαείς και εφαρμόζεται η εσφαλμένη τους εκδοχή. Δηλαδή η δημοκρατία είναι ευθέως αντίθετη με την αξιοκρατία, σε ότι αφορά τις επιλογές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο διαχωρισμός της ήρας από το στάρι που επικαλείσαι, είναι ίδιον της αξιοκρατίας και όχι της δημοκρατίας, η οποία τους θέλει όλους ίσους και …ικανούς!
    Ο συγκερασμός αξιοκρατίας και δημοκρατίας, θα μπορούσε να γίνει κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες, που για την παρούσα κατάσταση της κοινωνίας, είναι σαφώς ουτοπικές.
    Ένας βουλευτής υπό το πρίσμα που τον ορίζεις, δεν θα ήταν αδύνατο να εκβιαστεί ή να εξυπηρετήσει ιδιοτελή συμφέροντα. Οι μηχανισμοί του υπάρχοντος συστήματος, είναι τέτοιοι, που δεν διστάζουν να απειλήσουν ακόμα και την ζωή των «απείθαρχων» πολιτικών! Ακόμα και η αποβολή ενός επίορκου βουλευτή, ανταμείβεται με χρήμα ή άλλες εξυπηρετήσεις από το ικανοποιημένο σύστημα που υπηρέτησε αυτός. Μπορεί λοιπόν κάποιος να χάσει την θέση του βουλευτή, θα κερδίσει όμως διευκολύνσεις και προνόμια άλλου είδους έπειτα.
    Τέλος, πιστεύω ότι για να δημιουργηθεί ένα πολιτικός φορέας που να θεμελιώνει ελπίδα για την Ελλάδα μας, θα πρέπει να απαρτίζεται από πραγματικά ενάρετες προσωπικότητες, ηθικά ακέραιες και οικονομικά ισχυρές. Θα πρέπει με την προσωπική τους επιρροή να ΠΕΙΣΟΥΝ τους Έλληνες πολίτες, ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει προς τον δικό τους δρόμο, ο οποίος θα αποσκοπεί κάπου συγκεκριμένα. Πολύ σημαντική πρέπει να είναι η προσωπική διαδρομή του καθενός, ώστε να πιστοποιείται η αξιοπιστία του (τρόπος ζωής, επιλογές, προσφορά).
    Θα ήθελα να διαβάσω τις θέσεις σου, πάνω σε αυτούς τους προβληματισμούς.
    ΛΥΚΙΟΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συμφωνω με Λυκιο και πιστευω οτι η αμεση δημοκρατια δεν μπορει να λειτουργησει σε μεγαλους σχηματισμους, οπως σε ενα κρατος. Ειναι καλο σε μια πολυκατοικια η το πολυ ενα μεγαλο χωριο. Μετα χρειαζεται η εκπροσωπιση. Καλη η προθεση σου Στοχαστη , αλλα ανεφαρμοστη στη πραξη. Ειναο ρομαντικο να πιστευεις οτι μπορει να δουλεψει ετσι απλα ενας πολιτικος φορεας και να αποφυγεις συμφεροντα προδοσιες ιδιοτελεια διαφθορα. Μου θυμιζει παιδικη ιδεα. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οπως παντα οι σχολιασμοι σου ειναι τοσο ευστοχα σωστοι, που μου φαινεται θα αρχισω να τους λεω Λυκια ευστοχους.
    Σαφως και εντοπιζεις σωστα το προβλημα στη συστημικη μορφωση. Γι αυτο και δεν ανεφερα στο παραδειγμα μου τα πτυχια. Τιποτα δεν μου λενε. Μηδεν. Η μορφωση δεν οριζεται απο συγκεντρωση ξυλινων γνωσεων. Ενας υπολογιστης εχει απειρες γνωσεις, αλλα μηδενικη μορφωση γιατι ειναι ανικανος ελευθερης κριτικης σκεψης. Σιγουρα συμβαλλει και απαιτειται ωστοσο, για συνδιαστικη προχωρημενη σκεψη. Αν ομως υπαρχει θολουρα στο μυαλο και οι συναψεις δεν λειτουργουν σωστα λογω της πολλης γλουτενης (και οχι μονο), τοτε τι να το κανεις.
    Θετεις το ζητημα της διαμορφωσης σωστης ηθικης στην κοινωνια. Πολυ μπροστα. Αν γινει αυτο σωστα και τα χειροτερα πολιτικο-οικονομικα συστηματα μπορουν να κουτσοδουλεψουν και η κοινωνια να ζει καλα. Θα μπορουσαμε να συζητησουμε και να σκεφτουμε πως μπορουμε να το μηχανευτουμε αυτο. Συμφωνω και θα πρεπει να το κανουμε, θα εχει μεγαλη χρησιμοτητα, αλλα σε τοπικο επιπεδο και μονο. Το προβλημα μας δεν ειναι ο παιδοφιλος του παραδειγματος, που στην αμερικη τους εχουν δημοσια καταγραμμενους να τους βλεπουν ολοι και μενουν υποχρεωτικα μακρια απο σχολεια. (Σωστη χρηση του κοινωνικου αυτοματισμου εχουν κανει-πιεση να γινει ηθικος με το ζορι). Αν ηταν τετοια τα προβληματα, θα ελεγα ναι οκ, παμε να ψαξουμε πως θα το κανουμε. Το προβλημα εντοπιζεται στο γενικο. Απο πανω. Οταν κλεισεις την κανουλα, οι ανθρωποι που τρεφονταν απο αυτην την ροη θα αρχισουν να τρωγονται μεταξυ τους. Εδω υπαρχει ενα μονο καλο, πως η κοινωνια θα βρει το σημειο ισορροπιας, ή καλυτερα το ελαχιστο ποσο που απαιτειται για επιβιωση. Θα το πληρωσει ομως με το αιμα εκεινων που δεν θα καταφερουν να το αντιληφθουν ή να το επεξεργαστουν και να συμβοβαστουν αλλαζοντας. Αυτο βεβαια ειναι εγκλημα κατα της ανθρωποτητας. Δεν μπορουμε να εχουμε την απαιτηση απο τους ανθρωπους να ειναι ηθικα αψογοι, για να επιβιωσουν. Αν ηταν ηθικα αψογοι, ισως να μην ειχαν ενσαρκωθει στην τελικη ως ανθρωποι. Σιγουρα παντως η ψευτικη ευμαρεια εχει πλεον καταρρευσει και εκει εντοπιζω την πραγματικη αιτια που θεωρω αυτη τη γενια την πλεον μορφωμενη. Επειδη βιωσε αυτην την στημενη αλλαγη και μπορει να διακρινει τις επιπτωσεις της "φουσκας". Λεω λοιπον, πως θα πρεπει να ασχοληθουμε καλυτερα με το πραγματικο οικονομικο πολιτικο προβλημα και πως το ηθικο ζητημα ως δευτερευον θα μας απασχολησει μετα, οταν η κοινωνια θα παταει σε σταθερες και υγιεις βασεις. Αλλωστε οσο ηθικοι ανθρωποι ειμαστε κι αν ειμαστε εμεις, τι να το κανεις. Η ηθικη των "αγορων" δεν μας κυβερναει και οριζει τον τροπο ζωης μας; Ξερουμε νομιζω καλα, ποιοι ειναι πισω απο αυτες και ποσο δεν τους απασχολει η "ηθικη". Οποτε προς το παρον θα πρεπει να ασχοληθουμε με τον γραπτο νομο. Σε μαζικο επιπεδο ειναι αρκετο.
    Στοχαστης 1/3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στη προταση συστηματος που συζηταμε, ο κοινωνικος αυτοματισμος μπορει να ενσωματωθει αριστα και να δουλεψει προς την ηθικοποιηση της κοινωνιας. Παρα πολυ ωραια τα λες σχετικα με το Θεο. Ειναι Πηγη, ειναι Νομος, ειναι Απολυτη Αρχη. Δεν ασχολειται επιμερους με τα ανθρωπινα προβληματα ως συνειδητος ανθρωπος, παρα μονο ως Νομοτελεια. Να τα κανουμε αυτα πενηνταρακια; Εδω ειναι το ζουμι. Ο θεος λοιπον σε βοηθαει δινοντας σου ζωη να ζεις. Αν λοιπον πνιγεσαι στη θαλασσα και το σχεδιο σου ειναι να ζητησεις την βοηθεια του θεου για να σωθεις, ΘΑ ΠΝΙΓΕΙΣ. Να το καταλαβουμε αυτο, να το εμπεδωσουμε. Μονο το "Συν Αθηνα και χειρα κινει" εχει καποιο νοημα. Ο Θεος ζει και κατοικει μεσα μας και εμεις σε αυτον. Αν δωσουμε το 100% των δυναμεων μας, ο Θεος θα "εκδηλωθει"και εμεις θα γλυτωσουμε τον πνιγμο. Ο Θεος δεν φταιει επομενως για τις συμφορες μας ουτε για τις επιτυχιες μας. Συμμετεχει με το να ειναι η Νομοτελεια και να προσφερει τη ζωη, ως εκει.(ε ενταξει δεν το λες και λιγο!). Εναποκειται απολυτως στο χερι του ανθρωπου η επιτευξη της ευτυχιας του. Η θεωση, παλι εξαρταται απολυτως απο τον ανθρωπο και μονο. Ο Θεος την προσφερει βεβαια αλλα ο Θεος ως πηγη την προσφερει σε ολους αδιακριτως, αν την επιτυχουν που ειναι πανδυσκολο.Αρα μην χαιρεσαι κυριε θρησκευομενε, επειδη η δικια σου θρησκεια ειναι σωστη. Καθε θρησκεια δεν ειναι τιποτα αλλο παρα μια μεθοδολογια προσεγγισης του Θεου, ή καλυτερα μια μεθοδολογια ωστε να μπορεσει ο ανθρωπος να ενωθει με την πηγη-θεο σε οσο το δυνατον μεγαλυτερο ποσοστο.
    Για αυτο η εκφραση Θειο Σχεδιο με ξενιζει. Βαζει τον αλλο να σκεφτει συμμορφωτικα. Σου λεει αφου υπαρχει θειο σχεδιο, να κανω οτι λεει το σχεδιο. Και ποιος θα σου πει μεγαλε τι λεει το θειο σχεδιο; Ποιος θα σε ελεγχει σαν ηλιθιο; Το θειο σχεδιο θα μπορουσε να ειναι αυτο που προσπαθει να κανει η θρησκεια με στρεβλο τροπο ή συντομευσεις μαγικων διαδικασιων. Αλλα ουτε αυτο ειναι. Γιατι αν ηταν αυτο, δεν θα υπηρχαν τα κολπακια και οι μαγικες επικλησεις και τα συναφη. Γιατι ειναι εξοφθαλμο πως στο "λειτουργικο συστημα" που εχει εγκαταστησει ο θεος, υπαρχουν τρυπες και μπορουν να γινουν χακεριες. Και πολλες μαλιστα. Θα μπορουσα εγω να κανω καποια "συμφωνια", να αποκτησω δυναμη και να ελεγχω τις ζωες αλλων αθωων ανθρωπων. Πως μπορει κατι τετοιο να ειναι επιτρεπτο; Newsflash. Ο κοσμος στον οποιο ζουμε, δεν ειναι τελειος. Οποιοσδηποτε συνειδητος ανθρωπος μπορει να τα κανει μπαχαλο. Ποια ειναι η δικλειδα; Ειναι πολυ δυσκολο και η ζωη μικρη για να τα καταφερει. Πως γινεται ο θεος να δημιουργησε κατι που δεν ειναι τελειο; Μα ποιος μας ειπε πως μας δημιουργησε ο θεος-πηγη; Ο θεος "ανεθεσε" σε αλλους να φτιαξουν τον κοσμο. Στο δια ταυτα. Ο κοινωνικος αυτοματισμος ως μεσο ισορροπιας ειναι η μονη δικλειδα ασφαλειας και σε κοσμικο επιπεδο ως κοσμικος αυτοματισμος. Καλο εναντιον κακου. Συνειδητο εναντιον μηχανικου. Και τα δυο συνυπαρχουν μεσα μας. Το κακο- μηχανικο ως η σαρκικη μας φυση και το καλο-συνειδητο ως η φυση του θειου σπινθηρα που μας εμφυσηθηκε. Ο ανθρωπος αν αφεθει στη υλικη σαρκικη του φυση και δεν πετυχει την ισορροπια, θα οδηγηθει συντομα στην ασθενεια και το θανατο και το ιδιο ισχυει στον μακροκοσμο και τη Γη σημερα. Για να εφαρμοστει το "ξυπνατε γιατι χανομαστε" πρεπει να αναλαβουμε συνειδητη δραση και η προταση που εκανα ειναι η μονη που βρηκα που να ικανοποιει ολα τα κριτηρια σε μη ατομικο επιπεδο.
    Στοχαστης 2/3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παμε στα ακομα πιο σημαντικα. Πολυ σωστα συνδυαζει αξιοκρατια και δημοκρατια με τον μονο τροπο που μπορουν να συνυπαρξουν. Πρωτα βρισκεις τους αξιους και μετα τους αφηνεις να οργανωθουν δημοκρατικα. Πρακτικα μιλαμε για αρισταρχια. Το ανωτερο πολιτευμα που μπορει να υπαρξει. Και πως θα εντοπιστουν οι "αριστοι"; Μεσω του δυναμικου καταστατικου χαρτη. Εκει ειναι ολο το παιχνιδι. Να βρουμε τις ικανες συνθηκες που θα τους ξεχωρισουν σε πρωτο βαθμο και μετα θα προσθεσουν εκεινοι τους δικους τους. Λες πολυ σωστα πως θα ασκησουν πολεμικη οι απεξω. Σωστο. Δεν θελουμε να αφησουμε κοσμο απεξω. Θελουμε να τους κανουμε ολους αριστους. Να πιεσουμε την κοινωνια να γινει καλυτερη και ηθικοτερη. Επομενως θελει πολυ προσοχη ποιοι θα αποκλεισθουν χωρις δυνατοτητα μελλοντικης εισοδου. Για την μεγαλη πλειονοτητα του ελληνικου λαου τα κριτηρια δεν θα ειναι αποκλειστικα. Αυτο ειναι βασικοτατο. Θα ειναι κινητρα ολοκληρωσης. Δεν εχεις παει στρατο κυριε; Δεν αποκλειεσαι. Αλλα δεν μπορεις να μπεις, μεχρι να φερεις το χαρτι οτι εισαι οκ. Πηγαινε 6 μηνες και θα εισαι δεκτος. Εισαι φυγοδικος; Πηγαινε εξετισε την ποινη σου και εδω ειμαστε. Μεχρι τοτε δεν μπαινεις. Μερικα παραδειγματα για να γινει σαφες. Δεν εχεις τελειωσει την βασικη εκπαιδευση; Ειναι αναγκαια δυστυχως, γυρνα πισω στα θρανια και το συστημα αυτο θα σε βοηθησει παρεχοντας καθε διευκολυνση. Οταν πιεσεις αυτους τους ανθρωπους να προχωρησουν και νοιαστεις για να τα καταφερουν, ειμαι βεβαιος πως θα το επιχειρησουν. Αρκει να ξερουν πως ο αλλος δεν ειναι εχθρικος. Ο στρατος σου λεει σου ξου μου; Θα τον περιλαβει το συστημα, πρακτικα ο ιδιος ο λαος απελευθερωμενος και ενδυναμωμενος θα διεκδικησει τα δικια του απο καθε καρεκλοκενταυρο.
    Πως προστατευομαστε απο τη δημαγωγια; Πολυ απλα ο δημαγωγος θα ειναι υποχρεωτικα ο εισηγητης της προτασης του, η οποια θα πρεπει υποχρεωτικα να στηριχτει απο μελη. Εαν στο μελλον δειχθει η δημαγωγια, θα απολογηθει στο ιδιο το μεσο και θα αφαιρεθει και στο ιδιο και στα εγγυητικα του μελη, η ιδιοτητα του εκλεξιμου μελους. Οσοι ψηφισαν υπερ του θα παρουν χαμηλη βαθμολογια και θα κινδυνεψουν να πεσουν κατω απο το οριο. Ζουμε σε μια κοινωνια οπου ειμαι βεβαιος πως κανεις δεν θα διακινδυνεψει να βρεθει εκτος μονο και μονο για το πρεστιζ. Ειναι ο μονος και καλυτερος τροπος κοινωνικου αυτοματισμου. Οι ροχαλες που θα τρωει ο δημαγωγος απο τα εγγυητικα μελη που εξ αιτιας του μειναν εκτος, ειναι αρκετοτατες ως αποτρεπτικο μεσο.
    Οσον αφορα τους ειδικους, αυτοματα σε ειδικα θεματα, ειδικοι θα προτεινουν τροπους δρασης. Τα μελη θα προκρινουν τους καλυτερους απο αυτους ανεβαζοντας πιο ψηλα αυτους που μαζευουν περισσοτερη υποστηριξη. Αυτο γινεται και σημερα πχ στο imdb μεχρι και σε κριτικες ταινιων ή σε σαιτ αυτοοργανωσης. Οποιος εχει συμμετασχει σε κλειστα τορρεντ σαιτ καταλαβαινει την αυτοματη λειτουργια τους.
    Σημερα καθολου ουτοπικο δεν ειναι ενα συστημα δυναμικης αξιοκρατιας εφαρμοζομενης δημοκρατικα γιατι γινεται πανευκολα ηλεκτρονικα. Η τεχνολογια υπαρχει και.η πλειονοτητα των ανθρωπων ξερει να τη χειριζεται. Δεν βλεπω προβλημα εδω
    Οσον αφορα τους εκβιασμους, αυτο το συστημα που προτεινω το εχω σχεδιασει με αρχικη σκεψη να ειναι ο ανθρωπος που θα φερει την εκτελεστικη εξουσια "μη εκβιασιμος". Οπως στη Ρωμη που ελεγε ο πολιτικος ως δικαιολογια "δεν εξαρταται απο εμενα, βρες τα με τη Ρωμη" εννοωντας τη συγκλητο ακομα και αν ηθελε να κανει την εξυπηρετηση, αντιστοιχα και εδω θα λεει "βρες τα με το συστημα μεσω του σαιτ και εγω εδω ειμαι, αλλιως θα με αλλαξουν και θαναι χειροτερα, γιατι ποιος ξερει ποιος θα κληρωθει ναρθει στη θεση μου, κυριε νταβατζη".
    Στοχαστης 3/3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τα "ηθικα" ας πουμε, αρχικα μελη, δεν ειναι αλλα απο εμας που τωρα προσπαθουμε να φτιαξουμε τα ηθικα και μη κριτηρια για τα εκλεξιμα μελη και ας μην εχει φτιαχτει το σαιτ ακομα. Τι λες, ξεκιναμε να φτιαχνουμε τη λιστα;
    Στα γρηγορα τα ευκολα.Θελουμε ας πουμε βασικη εκπαιδευση, δηλαδη απολυτηριο πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης; Θελουμε. Εκπληρωμενες στρατιωτικες υποχρεωσεις, δηλ απολυτηριο εκτος Ι5 ψυχολογικο, να μην υπαρχει καταδικη τελεσιδικη για κακουργημα. 1000 ενσημα και διεκπεραιωση υποχρεωσεων στο δημοσιο; (να εχει γινει εστω διακανονισμος). Τα δυσκολα ειναι στα ηθικα και στα λαμογια, πως να τα ξεχωρισεις

    Βρε σεις,γιατι ολοι λετε πως ειναι ουτοπικο; Τοσο πολυ σας εχει οικειοποιηθει το ματριξ που οτιδηποτε κανετε πρεπει να τοχει κανει αλλος; Εαν δεν ετρωγαν οι αλλοι, δεν θα τρωγατε και εσεις; Και στην τελικη αν ειναι ουτοπικο, θα το δειξει η ιστορια. Θα αποτυχει. (ασχετα που αν αποτυχει θα ειναι λογω αδυσωπητης πολεμικης). Εαν εμεις ομως δεν το επιχειρησουμε. θα εχουμε αποτυχει εμεις ως ανθρωποι και οχι απλα το εγχειρημα. Τη βλεπετε τη διαφορα; Αλλωστε αυτο το εγχειρημα δεν ειναι δικο μου, ουτυε κανενος. Αν γινει, θα εναποκειται στα ιδια τα μελη του (την αφροκρεμα του ελληνικου λαου) να το υπερασπιστουν. Και ακομα πιο στην τελικη, και εγω οπως και ολοι, λιγοτερο ή περισσοτερο,την παρτη μας θελουμε να κοιταξουμε. Ισως να θελω και εγω ενδομυχα να αποτυχει το εγχειρημα, για να μπορεσω να αραξω στη ζωουλα μου. Αυτο ομως δεν σημαινει πως δεν θα εκπληρωσω το χρεος μου να προσπαθησω να αλλαξω το κοσμο οχι για μενα, που κουτσα στραβα βολευτηκα στη κοινωνια, αλλα για ολους οσοι αισθανονται και βρισκονται στην απεξω. Τελος, αν ειναι ουτοπικο θελω να ακουσω το "γιατι"

    Στοχαστης 4/3
    ΥΓ.Δεν μου χωρεσε στα 3, τι να κανουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Στοχαστη εισαι απιστευτος στο λογο και στο χιουμορ!!! Η κουβεντα εχει φυγει ψηλα και με ενδιαφερει που θα καταληξει με δυο κορυφαιους τετοιους παικτες!!! Κωστας

      Διαγραφή
  29. Λοιπόν, βήμα βήμα στο σχόλιό σου:
    Το παράδειγμα με τον παιδόφιλο ήταν η δική σου επιλογή, πάνω στην οποία στηρίξαμε επιχειρήματα για κάθε ιδιοτελή και αντικοινωνική συμπεριφορά. Εννοείται ότι είναι ένα από τα μύρια παραδείγματα και δεν αποτελεί εστίαση ειδικά στην παιδοφιλία.
    Αν ως «κάνουλα» εννοείς την ροή των ανθρώπινων αδυναμιών ή της εκδήλωσής τους, ενώ με το κλείσιμό της, εννοείς τον περιορισμό μέσω της κοινωνικής καταστολής (νόμοι),θα σου έλεγα ότι παραβιάζεις ανοιχτές θύρες!
    Η σημερινή κοινωνία, δεν στερείται κατασταλτικών μηχανισμών και νόμων. Ούτε δυστυχώς και κοινωνικών αυτοματισμών.
    Ο κοινωνικός αυτοματισμός, δεν πρέπει να υπάρχει στις οργανωμένες κοινωνίες. Διότι «κοινωνικός αυτοματισμός» σημαίνει αυτοδικία, εν πολλοίς αδικία και επιβολή του ισχυρού στον ανίσχυρο. Η αυτοδικία, είναι ο νόμος της ζούγκλας. Ο κοινωνικός αυτοματισμός, προκαλεί αποκλεισμούς, που κάποιες φορές είναι άδικοι, γιατί προέρχονται από πλαστές εντυπώσεις ή λαθεμένες νοοτροπίες και συνήθειες.
    Ο κοινωνικός αυτοματισμός, ως αυτοματισμός που είναι, είναι μια μηχανιστική λειτουργία που δεν συνάδει με την ελεύθερη βούληση, την διάκριση και τελικά την επιλογή! Γι αυτό και δεν πρέπει να χαρακτηρίζει μια εξελιγμένη ανθρώπινη κοινωνία. Ταιριάζει περισσότερο σε κοινωνίες ζώων.
    Οι ισορροπίες που επικαλείσαι δεν είναι εξασφαλισμένες αν απλά υπάρχουν νόμοι. Σε μια κοινωνία, δεν πετάς μερικούς «κανόνες» και την αφήνεις στην τύχη της να «αυτοοργανωθεί» μέχρι να ισορροπήσει, αρκεί απλά να …επιβιώνει!
    Αυτά ισχύουν σε πρωτόγονες μορφές κοινωνιών. Οι εξελιγμένες κοινωνίες απαιτούν πολύ πιο σύνθετες λειτουργικές ρυθμίσεις. Η λογική της απόρριψης των ανίκανων και η λειτουργία με τους ικανούς, προκαλεί ρήξη και αίσθημα αδικίας.
    Δεν εννοώ ότι μια κοινωνία πρέπει να αναδεικνύει σε υπεύθυνες θέσεις, ανεύθυνους και ανίκανους ανθρώπους.
    Εννοώ ότι αφενός μεν, οφείλει να μην παράγει ανεύθυνους και ανίκανους ανθρώπους, αφετέρου δε όταν αυτοί υπάρχουν, να αξιοποιούνται σύμφωνα με τις δικές τους (έστω και λίγες) δυνατότητες, ώστε ποτέ να μην περιθωριοποιούνται και τελικά να μην επιτίθενται στο σώμα της κοινωνίας.
    Η κοινωνία δεν μπορεί να απαιτεί εκ προοιμίου την ηθικότητα από τα μέλη της. Η κοινωνία οφείλει να ενθαρρύνει και να καταξιώνει το ήθος, ώστε να λειτουργεί ως ιδανικό επιλογής. Πρέπει να μπορεί να πείθει!
    Η αναγκαστική πειθαρχεία, είναι πάντα εύθραυστη. Η ενσυνείδητη πειθαρχεία στους κανόνες και ο σεβασμός στην κοινωνία, είναι ασφαλής.
    Η πειθώ, είναι το μέγιστο συνειδησιακό εργαλείο και πρέπει να ασκείται από τους πνευματικούς ταγούς μιας υγιούς κοινωνίας. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, ανέπτυξαν την φιλοσοφία την ρητορεία και την διαλεκτική, προκειμένου να μπορούν να πείθουν!
    Έτσι κάθε απόφαση, λαμβανόταν μετά από επισταμένη διαβούλευση, όπου δοκιμάζονταν τα επιχειρήματα των εισηγητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αν λοιπόν μια κοινωνία δεν είναι ηθική, η αλλαγή μπορεί τουλάχιστον να συντελεστεί αν προκύψουν ηθικοί ηγέτες. Το ζήτημα βέβαια είναι, πως μια μη ηθική κοινωνία θα αναδείξει ηθικούς ηγέτες…
    Αυτό θεωρητικά μπορεί να συμβεί δια της πειθούς. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το ανήθικο σύστημα που είναι κυρίαρχο, δεν θα επιτρέψει σε ηθικές φωνές να επηρεάσουν τον λαό.
    Το θέμα των γραπτών νόμων, από μόνο του όπως βλέπεις δεν αρκεί για να εξυγιανθεί η κοινωνία. Αν ξεκινήσουμε σε αυτή την βάση, θα πρέπει να ελέγξουμε πόσοι από αυτούς εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον και πόσοι το ιδιοτελές. Άρα αν θελήσουμε να δομήσουμε την κοινωνία πάνω στην απόλυτη εφαρμογή των νόμων, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε αυτοί, να είναι δίκαιοι και κοινωφελείς. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αρθούν ή να αντικατασταθούν. Όπως είπαμε, για να είναι οι νόμοι εφαρμόσιμοι, θα πρέπει να πείθουν!
    Στο θέμα του Θεού τώρα. Πολύ σωστά όσα λες για τον Θεό και τον ρόλο Του. Βεβαίως «συν Αθηνά και χείρα κίνει»! Αυτό «θέλει» και ο Θεός.
    Η έκφραση «Θείο Σχέδιο» δεν πρέπει να σε ξενίζει, αν καταλάβεις ακριβώς τι εννοεί.
    Δεν εννοεί λοιπόν, την συμμόρφωση σε κάποιο σχέδιο, αλλά ούτε και έχει σχέση με δόγματα και μαγικές πρακτικές. Δεν σου λέει τι να κάνεις! Δεν έχει καμία σχέση με τις συνειδητές μας επιλογές και την ελευθερία μας. Δεν υπάρχει για να καταπιέζει τους ανθρώπους, μα ούτε και για να δείχνει τον ορθό δρόμο.
    Το Θείο Σχέδιο, είναι δεδομένο ως αρχικός και τελικός σκοπός της Δημιουργίας. Θεμελιώνεται από την Θεία Νομοτέλεια.
    Πολύ απλά:
    Υπάρχουν οι νόμοι που η εφαρμογή τους αποσκοπεί στην επίτευξη ενός σκοπού. Ο σκοπός αυτός, δεν αφορά τα επιμέρους δημιουργήματα (π.χ. τον άνθρωπο), αλλά το σύνολο της Δημιουργίας, δηλαδή τον εκδηλωμένο Θεό. Αυτό αποτελεί ένα σχέδιο.
    Επηρεάζει όμως τα επιμέρους δημιουργήματα; Φυσικά και τα επηρεάζει, αφού είναι αναπόσπαστα κομμάτια του Όλου (της Δημιουργίας). Τα επηρεάζει όμως στο μέτρο των ιδιοτήτων τους. Δηλαδή για τον άνθρωπο, θέλει να γνωρίζει και να επιλέγει. Για τα ζώα, θέλει να γνωρίζουν βιωματικά και συλλογικά. Για τα φυτά, θέλει να επιδρούν βιοδυναμικά. Για τα ουράνια σώματα, θέλει να λειτουργούν πεδιακά, κτλ.
    Απάντηση στο Newsflash: ναι «επιτρέπεται», επιλογές υπάρχουν πολλές! Όμως η κάθε επιλογή δρομολογεί μια αντίδραση, νομοτελειακά. Διαλέγεις και παίρνεις. Μετά όμως θα υποστείς τις συνέπειες της επιλογής σου.
    Η αλήθεια φίλε μου, είναι πολύ κυνική. Ο άνθρωπος είναι αναλώσιμος και εύκολη βορά των ομοίων του. Ο κόσμος μας (ο ανθρώπινος υλικός) δεν δημιουργήθηκε για να είναι τέλειος. Αν ήταν τέτοιος, δεν θα μπορούσαμε να επιτελέσουμε το έργο της αυτογνωσίας και της συνειδητής μας ενθέωσης.
    Εμείς καλούμαστε να γίνουμε τέλειοι, μέσα από την ατέλεια που μας περιβάλλει. Είναι θέμα επιλογής! Απαιτεί αγώνα, δύναμη και θυσία.
    Ο Θεός δεν ανέθεσε σε «άλλους» να φτιάξουν τον κόσμο μας, γιατί δεν υπάρχουν «άλλοι» πέραν του Θεού! Όλα πηγάζουν εκ της μοναδικής Πηγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αν εννοείς ότι άλλες οντότητες φρόντισαν για την υλική μας παρουσία στη Γη, δεν θα διαφωνήσω. Όμως και αυτές οι οντότητες, είναι δημιουργήματα του ίδιου Θεού. Όλοι προερχόμαστε από την ίδια Πηγή. Η παρέμβαση διαφόρων οντοτήτων στο υλικό πεδίο, είναι πολύ συνηθισμένη στην Δημιουργία. Οι ανώτερες οντότητες στην ιεραρχία της Δημιουργίας, έχουν την δυνατότητα να επιδρούν πάνω την ύλη, αφού την «εξουσιάζουν». Όλες οι ανώτερες οντότητες, είναι επιφορτισμένες με ρόλους. Αυτό είναι το αντιστάθμισμα της υπεροχής τους και της θέσης τους στην ιεραρχία.
    Όλοι μα όλοι οι ρόλοι, εξυπηρετούν ακούσια το Θείο Σχέδιο. Πρόσεξε τι είπα: ΑΚΟΥΣΙΑ! Μέσα σε τέτοιους ρόλους, κάποιες οντότητες «φρόντισαν» για το είδος μας. Και κάποιες άλλες, φροντίζουν για την αποδόμησή μας, δηλαδή επιδιώκουν να μας εμποδίσουν στην εξέλιξη και την επιβίωσή μας.
    Ας μην έχουμε λοιπόν την αφέλεια να νομίζουμε ότι είμαστε οι μόνες έλλογες οντότητες στη δημιουργία.
    Πάμε τώρα στη κουβέντα μας για την ιδέα σου:
    Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την ηθική που συζητάμε, θα πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα σε αυτό:
    Όσοι συμμετάσχουν στην «ίδρυση» ενός τέτοιου πολιτικού χώρου και για να είναι συνεπείς με την ηθική τους, θα πρέπει να αποσυρθούν από κάθε θέση αρχής και ηγεσίας, αμέσως μόλις λειτουργήσει ο οργανισμός.
    Επειδή ένας τέτοιος χώρος πρέπει να κάνει την διαφορά με τους υπόλοιπους και θα έχει ως πρόταγμα την ΗΘΙΚΗ, θα πρέπει να μπορεί να ΠΕΙΘΕΙ από την πρώτη στιγμή, όπως προείπα.
    Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να προστατευτεί ο χώρος από την ανθρώπινη παθογένεια (ιδιοτέλεια, αρχομανία, αλαζονεία, δεσποτισμός, κτητικότις) των ηγετών της, είναι η άμεση «απέλαση» αυτών που δικαιολογημένα θα την θεωρούσαν ιδιοκτησία τους, αφού την ίδρυσαν. Αυτοί λοιπόν είναι οι εξ αρχής εν δυνάμει τύραννοι και δεσπότες της. Μόλις λοιπόν ξεκινήσουν τις μηχανές του κόμματος, θα πρέπει να υποχωρήσουν και να μείνουν ως «επίτιμοι» παρατηρητές. Σκέψου το κάτι σαν την νομοτέλεια που λέγαμε. Ο ιδρυτής την βάζει και μετά αποσύρεται, βλέποντας την να δουλεύει μόνη της!
    Πιστεύω ότι αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, τότε ξεκινάμε με λάθος ηθικό προσανατολισμό.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εχει συμβει μια παρανοηση. Οταν αναφερομαι σε κανουλα, αναφερομαι στη ροη χρηματος και κεφαλαιων στα οποια ως φουσκα εθισαν την ελληνικη κοινωνια τα περασμενα χρονια οι "συμμαχοι φιλοι μας" για να καταστρεψουν την παραγωγικη μας ικανοτητα, και μετα αποφασισαν να κλεισουν. Με αλλα λογια, οπως διαβασα σημερα τον Βαρουφακη, "οταν τελειωσε η μουσικη, αντιληφθηκαμε πως υπαρχουν πολυ λιγοτερες καρεκλες απο οπισθια". Οταν λοιπον κλεισει η κανουλα, οτι και να σκαρφιστεις το προβλημα δεν το λυνεις. Μονο να μετριασεις την ανθρωπινη καταστροφη μπορεις. Αυτο δεν το λεει κανεις.

    Εμεις τι θελουμε; Ενα μεσο να αποφασιζουμε για τον εαυτο μας. Εγω, μη σωσω και συμμετασχω ποτε, δεν με ενδιαφερει. Αρκει να ξερω πως αυτοι που βρισκονται αντι εμου (αντι για εμας) ειναι ικανοι και προσπαθουν για το καλυτερο δυνατο μας συμφερον ως λαος. Φανταζει αυτονοητο αλλα δεν ειναι σε καμια περιπτωση. Η παρανοηση βρισκεται στο οτι δεν μιλαμε για ολη τη κοινωνια. Μιλαμε για την αφροκρεμα της κοινωνιας που θα επιλεξει να μπει σε αυτο το μεσο αναλαμβανοντας τεραστιες υποχρεωσεις οπως την αδιαπραγματευτη ηθικη καταβολη και υπαρξη. Δεν μπορει σε μια οικογενεια να συμμετασχουν ολα τα μελη της προφανως, και οι γονεις και οι παππουδες και ολα τα παιδια. Θελεις να μου πεις πως αυτοι θα αισθανθουν αποκλεισμενοι; Δεν υπαρχει αποκλεισμος. Σε μια περιγραφη δουλειας, δεν αισθανεται καποιος αποκλεισμενος αν δεν καλυπτει τα κριτηρια. Μπορει να τα αποκτησει αν δουλεψει. Εναποκειται στο χερι του να τα καταφερει. Το ιδιο ζηταμε και εδω. Οσον αφορα τα αρχικα μελη, ευαγγελιζομαστε κατι διαφορετικο. Δεν μπορει επομενως να υπαρχουν προεδροι ή γενικοι γραμματεις ή γραμματειες. Θελουμε να ξεχωρισουμε τους ικανους και αξιους και να τους δωσουμε την δυνατοτητα και δυναμη να επιλεξουν για τη ζωη τους και τη ζωη μας. Αν δεν το κανουν οι αριστοι, ποιοι θα το κανουν; Οι ελιτιστες μεσω των γενιτσαρων τους του κολλεγιου Αθηνων; Εαν συμφωνησουμε τα αρχικα μελη να αποσυρθουμε μολις στρωσουμε το μεσο για να δουλεψει, συμφωνω. Ωστοσο, ισως θα επρεπε να παραμεινουμε ως εκλεξιμα μελη. Φανταζει περιεργο να μην αποκλειουμε κανεναν απο τη κοινωνια, αλλα να απολειουμε τους εαυτους μας. Αλλα αν αυτο χρειαζεται για να δειξουμε τη διαφορα της προτασης, ειμαι σαφως συμφωνος. Παντως μην το κουαζουμε. Ειναι ευκολο να συνεννοηθουν οι αριστοι με δημοκρατικο τροπο. Δεν χρειαζεται να τους εξηγησεις τα αυτονοητα με μορφη κανονων και θεσμων (ασχετα αν το κανεις). Δεν ειναι σαν την βουλη που τσακωνονται ποιος εχει μεγαλυτερο εγω και αρπαζονται ποιος θα μιλησει περισσοτερο.

    Δεν θεωρω αμεσο προβλημα το πως η κοινωνια θα αναδειξει ηθικους ηγετες αλλα το πως αυτοι οι ανθρωποι θα γινουν ηγετες, οταν το υπαρχον συστημα θα τους "φαει" για πλακα. Πως θα λαβουν εξουσια. Δεν υπαρχει τροπος. Οι ηθικοι ανθρωποι αλλα δεν συμμετεχουν σε μια πολιτικη σκηνη φαυλοκρατιας, γιατι δεν επιθυμουν να γινουν φαυλοι. Η κοινωνια πρεπει να τους ζητησει να βοηθησουν. Αλλα η κοινωνια πως θα το κανει οντας αποκομμενη απο ολα τα μεσα; Αυτο το μεσο που προτεινουμε δινει ολες τις λυσεις και μπορει να τρεξει την "επανελληνιση" που ζητα η κοινωνια. Μπορει επιτελους να ζητησει πειστικα και να μαθει την αληθεια αλλα κυριως να αποκτησει του σεβασμο που δικαιουται. Προσωπικα το θεωρω την μεγιστη επανασταση. Πειθαρχημενη επανασταση με συναισθηση της ευθυνης και την δυναμη εφαρμογης της ελευθερης βουλησης. Μενει σε μας λοιπον να βρουμε πως θα το προστατεψουμε απο τους κατεπιλογη δοσιλογους. Νομιζω εχουμε την ικανοτητα και το νου να δουμε ποιοι δεν πρεπει να ειναι μεσα, ειτε τωρινα προσωπα ειτε μελλοντικα. Η πιο σημαντικη συζητηση ειναι αυτη και θα πρεπει να την κανουμε εστω και σε φιλοσοφικο επιπεδο, ωστε να αυτοπροσκληθουν και αλλοι και να την εμπλουτισουν με νεες ιδεες.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κατ' αρχήν, Χριστός ανέστη κι χρόνια πολλά!
    Φίλε Στοχαστή, "αυτό δεν το λέει, κανείς" ούτε βέβαια και ο ...Βαρουφάκης!
    Λοιπόν, στο θέμα μας και επέτρεψέ μου, να απαντάω με ερωτήματα και να θέτω προβληματισμούς, για την πρόοδο τη συζήτησης:
    Ποιοι είναι οι "άριστοι"!
    Άριστους μπορεί να εννοεί κανείς τους ειδικούς, τους επαΐοντες, τους τεχνοκράτες, τους τέλειους επιστήμονες. Τους καλύτερους των καλυτέρων στον τομέα τους! Πράγματι, αυτοί μπορεί να είναι άριστοι τεχνοκράτες και απόλυτα ικανοί στο να διοικήσουν ή να διαχειριστούν τον δικό τους τομέα (παιδεία, υγεία, επιστήμες, τέχνες, οικονομία, άμυνα, ασφάλεια, πρόνοια, δημόσια έργα, επιχειρηματικότητα, διπλωματία).
    Άριστους όμως, μπορεί να εννοεί κανείς τους ηθικώς ακέραιους και άμεμπτους πνευματικούς ανθρώπους, που έχουν την σοφία και την ωριμότητα να διαχειριστούν με σύνεση τις τύχες των λαών. Αυτούς που μπορούν να διαχειριστούν την εξουσία για όφελος των πολλών και όχι για δικό τους! Αυτούς που μπορούν να θυσιάσουν το ατομικό τους όφελος, για χάρη του συλλογικού. Αυτούς που χαρακτηρίζονται για την ανιδιοτέλεια και τον αλτρουισμό τους. Αυτούς που πάνω απ' όλα είναι Άνθρωποι!
    Αυτοί οι δύο "άριστοι", πολύ δύσκολα συναντιούνται σε ένα πρόσωπο. Χρειάζονται όμως και οι δύο, σωστά;
    Ιδού λοιπόν, ένας νέος προβληματισμός:
    Ποια τα κριτήρια της διάκρισης των αρίστων;
    Πως θα τους διακρίνουμε και πως θα τους εμπιστευτούμε;
    Ποίας "ποιότητος" θα είναι αυτοί οι άριστοι, που αποφαίνεσαι ότι θα είναι εύκολο να συνεννοηθούν δημοκρατικά;
    Ας επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, σε πρώτη φάση φίλε μου.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ο Βαρουφακης δεν λεει αυτο ακριβως, αυτο που κανει ειναι απλα να λεει ποσο πολυ λαθος ειναι αυτα που κανουμε, ωστε να βγει μετα και να πει "σας τα λεγα", ή για να τον χρησιμοποιησει το συστημα μετα ή για να εχει την συνειδηση του καθαρη. Παντως δεν προτεινει την λυση σε στρατηγικο επιπεδο που πρεπει να δωσει.
    Τους αριστους δεν μπορουμε εμεις να τους επιλεξουμε. Μονοι τους θα αναδειχθουν με την χρηση της ικανοτητας τους. Εμεις αυτο που μπορουμε να κανουμε ειναι να θεσουμε εναν ελαχιστο οριο γνωσεων (τεχνοκρατικο) και ενα ελαχιστο οριο ηθικου επιπεδου (οχι καταδικες, εγγυησεις απο αλλα μελη κτλ). Απο αυτην την ομαδα μελων θα αναδειχθουν οι αριστοι, συμφωνα με την δραση τους στο μεσο και την αποδοχη και ευχαριστηση που θα τους αποδωσουν τα υπολοιπα μελη καθως επιτυγχανουν εργο και προβλεπουν τις εξελιξεις.
    Οσον αφορα τον τεχνοκρατη, αυτος θα επιτελει εργο κατα παραγγελια του εκαστοτε μελους που θα κληρωνεται να φερει σε περας ενα σχεδιο. Δεν χρειαζεται να ξερεις λογιστικα για να δουλεψεις μια επιχειρηση. Σιγουρα ειναι καλο αν γνωριζεις, αλλα συνεργαζεσαι (προσλαμβανεις) εναν επαγγελματια λογιστη, του δινεις οδηγιες να κανει αυτο που θελεις και εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Σε αντιστοιχια το ιδιο θα πρεπει να γινει εδω
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παρακολουθώ την συζήτησή σας και ήθελα να δω την πορεία που της δώσατε φίλε μου ΛΥΚΙΕ και ΣΤΟΧΑΣΤΗ .

    Θα ήθελα και εγώ με το σχόλιό μου να πάρω θέση .....

    Άρα είναι καθαρά διαχειριστικό το θέμα και νομίζω πως θα συμφωνούσανε και οι τρεις σε αυτό .

    Κάποτε φίλε μου ΛΥΚΙΕ μου προέταξες ότι αφουγκραζόσουν την ανησυχία και τα θέλω των συμπατριωτών μας γιατί ήταν η δουλειά σου αυτήν .

    Η δουλειά μου τώρα έχει να κάνει καθαρά με διαχειριστικό τομέα και δεν θα επεισέλθω σε περισσότερα γιατί δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ .

    Είναι όμως γνώρισμα ότι όσοι ασχολούνται με τον διαχειριστικό τομέα αφήνουν πίσω τους "κατάθεση ψυχής" η οποία εάν μου επιτρέπεται δεν περιμένει να στεφθεί με δάφνες ....

    Είναι αυτό που δεν περιμένει καμία ή κανένα κίνητρο πολιτικό η αναγνώριση ή μια μελλοντική εξαργύρωση .

    Είναι αυτό το απλό ιδεώδες ότι "δίνω γιατί μπορώ και θέλω" που ξεκινά όμως μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο .
    Ίσως είναι αυτό το χαρακτηριστικό που πολύ απλά λέει ο θυμόσοφος λαός μας << είναι να το έχεις >> .

    Ας αφήσουμε λοιπόν τα εν οίκω και ας πάμε στην ουσία του θέματος ,που κοντολογίς είναι θέμα ανθρώπινων αξιών των υποτιθέμενα άξιων ή αυτών που ευαγγελίζονται δικές τους λύσεις σε πλάτες άλλων .

    Για τον κύριο Βαρουφάκη που έχει στραφεί τόσο η συζήτηση, έχω και εγώ τις ενστάσεις μου ...
    Ένα άτομο που ενδιαφέρεται για έδρανο στο υπάρχον κοινοβούλιο και διαλαλεί με στόμφο ότι έχει λύσεις... άλυτες ,πλην όμως ο λόγος του κάθε φορά σου προκαλεί την ιδέα ότι είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα και δεν υπάρχουν λύσεις .

    Ένας οικονομολόγος που παραδέχεται ότι οικονομικά δεν υπάρχουν λύσεις, με απλά μαθηματικά παραδέχεται ότι στην παρούσα είναι ένα άτομο που δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την οικονομική κρίση .

    Εάν δε του προσάψουμε και τον διακαή πόθο του, που είναι κάτω από αυτό το περιτύλιγμα για κοινοβουλευτικό θώκο τότε θα μπορεί να χαρακτηρισθεί άκρως επικίνδυνος .

    Είχα γράψει και άλλοτε << γίναμε τώρα αριθμοί μπρος στους ξεπουλημένους >>
    http://katahthoniosdemon.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5.html .

    Δεν μπορείς να πραγματώνεσαι εντός ενός τόσο κρίσιμου τομέα και να υπερισχύουν οι αριθμοί έναντι των ανθρώπων .

    Η λογική του κυρίου Βαρουφάκη είναι ένα σεισμικό άνθρωπο- γέννημα μιας ψυχρής μαθηματικής λογικής , που δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτόν τον διαχειριστικό τομέα γιατί έχει να κάνει με ανθρώπινες ψυχές .

    Εάν έχεις σκοπό και το ιδεώδες και ξεκινάς να δώσεις λύσεις σε οικονομικά προβλήματα που αφορούν ζωές ανθρώπινες , αυτός πρέπει να είναι και ο αυτοσκοπός που πρέπει να πραγματώσει την οποιαδήποτε ενέργειά σου .

    Οι αριθμοί έχουν γίνει για τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι για τους αριθμούς .
    Τίποτε λιγότερο από αυτό, γιατί είναι σαν να ομολογείς ότι << δεν το έχεις >> .


    ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟ

    Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φίλε Στοχαστή,
    ο προβληματισμός που έθεσα, δεν αποσκοπούσε στην επιλογή των αρίστων, αλλά στον ορισμό του τι είναι ο "άριστος" για τον οποίο θέλουμε να μιλάμε, αφού προσδοκούμε από αυτόν, ελπίδα και αποτέλεσμα. Αν δεν ξεκινήσουμε από τους ορισμούς των εννοιών, καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν θα μιλάμε πάνω σε κοινό τόπο!
    Έχε υπ' όψη σου, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εμφανίζονται ως άριστοι τεχνοκράτες ή ηθικοί και έντιμοι και χρειάζεται πολύς καιρός για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί, ότι μόνο τέτοιοι δεν ήταν! Η ζημιά που έχουν προκαλέσει εν τω μεταξύ, πολλές φορές δεν είναι ανατάξιμη. Μια προσπάθεια λοιπόν με τον προσανατολισμό που της δίνεις, δεν μπορεί να πειραματίζεται στην τύχη και να αποφαίνεται εκ του αποτελέσματος. Τα ελάχιστα όρια που θέτεις, είναι εντελώς τυπικά και δεν αντιστοιχούν σε μια πραγματική εικόνα του ανθρώπου. Εξάλλου, αυτά το "τυπικά προσόντα", ισχύουν ήδη στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσα σε οργανισμούς, κόμματα, εταιρίες, κτλ., πλην όμως ουδόλως εγγυούνται την καλή ποιότητα των ανθρώπων που τα πληρούν! Δεν μπορεί λοιπόν ένα κόμμα που θέλουμε να στηρίζεται στην αρισταρχία, να έχει τόσο χαμηλά κριτήρια "τυπικών προσόντων" για τα στελέχη του!
    Στο παράδειγμά σου με τον λογιστή, μάλλον φαίνεται οτι αγνοείς λιγάκι την πραγματικότητα και την προσεγγίζεις μόνο θεωρητικά. Το να προσλάβεις έναν επαγγελματία λογιστή, δεν σημαίνει καθόλου ότι "μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο" φίλε μου! Οι άνθρωποι δεν είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για να ζητάς κάτι και πατώντας enter, αυτομάτως να γίνεται. Όσο "επαγγελματίας" κι αν είναι κάποιος, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην εκτελέσει σωστά μια εντολή. Και βεβαίως, δεν του παίρνεις το κεφάλι σε κάθε του λάθος! Δεν σημαίνει ότι ο κάθε τεχνοκράτης είναι άριστος. Αν είναι να δοκιμάσεις δεκάδες τέτοιους, μέχρι να πετύχεις τον άριστο, τότε καήκαμε!
    Συνεπώς δεν μπορώ να συμφωνήσω στην λογική, να αφήσουμε τους άριστους να αναδειχτούν από μόνοι τους. Ένα τέτοιο πείραμα, δεν μπορεί να πετύχει ούτε σε έναν αιώνα. Νομίζω ότι πρέπει να καταδειχθούν με κάποιο τρόπο, οι πραγματικά άριστοι (αν και ακόμα δεν έχουμε καν συμφωνήσει, στο τι εννοούμε με αυτή την λέξη) και όχι να πειραματιζόμαστε στου "κασίδη το κεφάλι", διότι έτσι δεν πρόκειται να πείσουμε κανέναν.
    Φίλε Αρμαγεδών,
    έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες για τον Βαρουφάκη, αφού πρόκειται για έναν συστημικό "εναλλακτικό" ταγό του αμερικανοσιωνιστικού κατεστημένου, από την "αριστερή" παρειά.
    Πραγματικά, δεν με εκπλήσσεις καθόλου με την ανιδιοτελή σου διάθεση για να προσφέρεις ότι είναι στο χέρι και τις δυνάμεις σου για την Ελλάδα μας και τους Έλληνες! Σε ξέρω καλά φίλε μου. Είσαι από τους πρώτους που θα επέλεγα (αν ήταν στο χέρι μου) για ρόλο προσφοράς στον άνθρωπο. Σε ευχαριστώ που δίνεις πάντα το παρών.
    Όμως ακόμα, εγώ δεν έχω πεισθεί για κάτι υλοποιήσιμο. Ακόμα απέχουμε πολύ από το εφικτό στην πράξη.
    Αν δεν διευκρινιστούν με κάθε λεπτομέρεια, οι θεμελιώδεις αρχές και ο αξιακός χάρτης, δεν μπορεί να συζητάμε για λειτουργικές λεπτομέρειες.
    Αν και είμαι κατ' αρχήν θετικός σε κάθε νέα απόπειρα, θα πρέπει πρώτα να πεισθώ πλήρως για κάτι, πριν αρχίσω να εργάζομαι. Δεν είμαστε φίλε Αρμαγεδών σε ηλικία για επιπολαιότητες και δονκιχωτισμούς. Έμαθα να μάχομαι, όταν και όπως πρέπει. Δεν σπαταλώ δυνάμεις άσκοπα και έμαθα να προφυλάσσομαι. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για σένα, φίλε μου.
    Για την ώρα φύλα δυνάμεις, γιατί πλησιάζει η ώρα που θα τις χρειαστείς.
    Ας δούμε που θα καταλήξει η συζήτηση με τον καλό φίλο Στοχαστή και αν όλα πάνε καλά, θα δούμε για το επόμενο βήμα.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω πως δεν θα καναμε αυτην την συζητηση, αν δεν ειχαμε την ικανοτητα να διακρινουμε καποια πραγματα, οπως το "περιεργο" παρελθον του κ Βαρουφακη. Δεν χρειαζοταν καν να ξερουμε πως ηταν στο δσ υποπτων μκο οπως αυτη του ανδρικου παπανδρεου, που λογικα μεσω του cds του ΤΤ εβγαλε τη μιζα τους(υπολογιζω 1-4 δις ευρω),ουτε πως ειναι στενος φιλος με Νικο Π και παραπανω απο στενος φιλος και συνεργατης με Αντρικο Π (δικα του λογια). Σε καθε περιπτωση ακουμε τι εχει να πει (αλλωστε ξερει και απο μεσα), και σκεφτομαστε τι χρηση θα κανουμε της πληροφοριας που δινει.

      Τωρα οσον αφορα τους αριστους, δεν θελουμε σωνει και καλα τους καλυτερους τεχνοκρατες. Θελουμε ικανα αντιπροσωπευτικα μελη της κοινωνιας μας. Τι να τον κανω τον αποφοιτο του κολλεγιου, που εχει και κατα παραγγελια πτυχιο απο Αγγλια (ή μεγαλοστελεχος Δαπ πασπ που του εδιναν τα θεματα για να περναει ευκολα τα μαθηματα). Προτιμω το γνησιο λαικο τυπο που εργαζοταν παραλληλα και εκανε 6 χρονια να παρει πτυχιο. Αντιπροσωπευτικο μελος της κοινωνιας. Για να επιτυχθει πραγματικη δημοκρατια γινεται κληρωση. Αυτο που κανουμε ειναι να περιορισουμε τη βαση στα μελη και πιο πολυ στα εκλεξιμα μελη. Δεν υπαρχει ομως τιποτα στα κουτουρου (στου κασιδι το κεφαλι). Οποιοσδηποτε κληρωθει σε καποιο ποστο, δεν θα κανει οτι νομιζει καλυτερο, αλλα αυτο που εχει υποδειχτει απο το συνολο των μελων. Μπορει να κληρωθει η Ρεπουση να αναμορφωσει την παιδεια. Η ολομελεια ομως ας πουμε πως εχει επιλεξει ενα στοχο. Επανελληνιση, διαμορφωση κριτικης σκεψης κτλ. Οταν γραψει για συνωστισμο, αμεσα ανακαλειται απο την ολομελεια σε απολογια και αν αποτυχει να εξηγησει πως συναδει η ταδε επιλογη με το εργο που της ζητηθηκε να επιτελεσει, αποσυρεται και χανει προνομια οπως και η αλυσιδα επιρροης των μελων που ειχε. Δεν μας ενδιαφερει τοσο πολυ η τεχνοκρατικη καταρτιση γιατι ο κληρωτος θα προσλαβει τεχνοκρατες και θα αναθεσει σε επιτροπες το εργο που ειναι να γινει.
      Το μεσο αυτο σιγουρα θα δουλεψει σε τοπικο επιπεδο, πρωτα πολυκατοικια μετα κοινοτητα-δημο και τελικα σε εθνικο επιπεδο και θα ηταν προτιμοτερο να αρχισει απο το μικροτερο στο μεγαλυτερο. Συν το χρονο ομως θα γινει καθολικο. Στα της πολυκατοικιας λχ καθε μελοςβθα ενημερωνεται και θα συναποφασιζει αμεσα, ειτε μεσω smartphone ειτεβμεσω ιντερνετ. Τα δε μεγαλυτερα μελη, ας το κανουν παραδοσιακα. Επιτελους να μπορεσουμε να παρουμε τη ζωη μας στα.χερια μας. Ουτε πετρελαιο δεν βρισκονται οι ενοικοι να ψηφισουν αν θα βαλουν, ειναι δεσμιοι σε μη κοινωνικη επαφη ή εστω στο αστειο υποκαταστατο της εκκλησιας (παλι ανευ οποιαδηποτε επιλογης).
      Στοχαστης

      Διαγραφή
    2. Στο παραδειγμα της Ρεπουση βεβαια, δεν ειναι τοσο απλοικα. Με την κληρωση θα της ζητηθει να εφαρμοσει προγραμμα που θα συναδει με ολες τις επιλογες που εχουν καταληξει η ολομελεια. Θα ερωτηθει αν μπορει να το φερει σε περας. Θα ειναι προφανως υπο το αγρυπνο ματι των υπολοιπων μελων που θα την βλεπουν καχυποπτα, και με ενα συγκεκριμενο αριθμο ψηφων καλειται σε απολογια. Ακομα, ατομα που στη πορεια εχουν δωσει σημεια που αντιβαινουν το ζητουμενο που θελουμε να επιτυχθει αυτη η διαδικασια λαμβανει χωρα πριν καν αναλαβουν καθηκοντα, γινεται δηλ ενας ελεγχος παρελθοντος. Και στο παραδειγμα της Ρεπουση, ειναι πιθανον να μπει στη μικρη λιστα αποκλεισμου γαιτι ηδη εχει προσφερει τετοιο εργο που πιθανον να σηκωνει αποκλεισμο
      Στοχαστης

      Διαγραφή
  37. Επιτελους θα πρεπει ο λαος να παρει τη δυναμη του στα χερια του. Ξερω, ακουγεται ουτοπικο γιατι οι περισσοτεροι δεν εχουν (συν)αποφασισει ποτε και σε τιποτα στη ζωη τους. Ουτε στο στρατο, ουτε στη θρησκεια, ουτε στο σχολειο (προκατ εκπαιδευση), ουτε στη δουλεια, αρκετοι ουτε καν στη γυναικα τους. Αντιλαμβανομαι πως η πλειονοτητα θα φοβηθει στην αρχη. Θα πρεπει να παρει τη γλυκα της συμμετοχης συμμετεχοντας σε μικρα πραγματα, και οπως μου προτειναν μερικοι να το δουμε πρωτα σε μικρο επιπεδο. Το μεγαλο τεστ και προβα τζενεραλε θα ειναι στην πολυκατοικια και αυτο γιατι ο αλγοριθμος που θα δουλεψει μετα στο πολιτικο φορεα θα ειναι παρομοιος, με την προσθεση των κριτηριων.
    Παραδειγματα με λογιστες εχω αρκετα. Οσο απο πανω και αν ημουν, γινοταν λαθος που κοστιζε αρκετα. Ανοητο λαθος. Ποτε βρηκα μια στοιχειωδη ηρεμια; Οταν επελεξα να τα εμπιστευτω σε ανθρωπο που εμπιστευομαι ως ικανο και ηθικο και θεωρω φιλο ανεξαρτητως συνεργασιας. Τα δυο τελευταια χρονια η επιλογη με δικαιωνει και παντα με ελαχιστοτατη συμμετοχη και αυτη οχι στις λεπτομερειες. Να εμπιστευομαστε τον ανθρωπο που εχει τις τυχες του συνδεδεμενες με τις δικες μας, εναν απο εμας, εναν που γνωριζουμε και θα βλεπουμε και στο μελλον. Ο τεχνοκρατης που διαμενει στην ελβετια (βλεπε θεμο) ειναι σαν να σου λεει σε εχω χεσμενο, στην πρωτη ευκαιρια θα σε πουλησω, θα παρω τα πακετα της προδοσιας και αντε βρες με. Δεν θελουμε τον Αινσταιν να μας φτιαξει ενα συστημα υγειας ή παιδειας. Θελουμε ενα ικανο μελος της ιδιας κοινωνιας που θα εξυπηρετειται στο μελλον απο αυτο το συστημα υγειας και αρα θα το φτιαξει. Θα αναθεσει σε επιτροπες και θα το φτιαξουν αυτες. Δεν θελουμε ενα Γεωργιαδη ομως που παιρνει μινιμουμ 20 χιλιαδες ευρω το μηνυμα γιατι αυτον δεν τον νοιαζει γιατι στο μελλον θα παει σε ιδιωτικες κλινικες. Αλλο αν το "μαζευει" για να κοψει χρηματα και για να μην καει πολιτικα. Να βλεπουμε και να ξεχωριζουμε τους ευκαιριακους χρησιμους ανθρωπους απο αυτους με τους οποιους ταυτιζομαστε στα θελω και υποχρεωσεις (και απολαβες).
    Στο δια ταυτα. 5 προσθηκες πανω κατω θα τα συμφωνησουμε. Απλα πρεπει να τα βρουμε συντομα για να υπαρξουν οι εξελιξεις που θεωρω βεβαιες..
    Ακομα και στην πιο ξεφτιλα μορφη του, (2 γραμμες καταστατικο) μονο και μονο με την κληρωση των βουλευτων μετα τις εκλογες (τοχω σκεφτει και περναει μια χαρα) αυτο το κινημα μπαινει βουλη. Αλλα εμεις δεν θελουμε βουλη. Θελουμε να φτιαχτει τοσο "στεγανο" που να παρει 50,1 και να γινει η αληθινη δημοκρατια απο το λαο για το λαο με την δυναμη να εφαρμοσει αναιμακτα το πολιτευμα της, καταργωντας ολους τους δυναστες των λαων, μεσα και εξω. Και μετα συζηταμε για το τι κανουμε με την πολεμικη. Τουλαχιστον δεν θα υπαρχουν ηγετικα μελη για να μπουν ολα φυλακη.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Φίλε μου Στοχαστή, μου αρέσει η αγνότητα που περιέχει η σκέψη σου, καθώς και ο έντονος οραματισμός σου! Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να επιμένω σε αυτό τον διάλογο.
    Η δική μου εμπειρία ζωής, δεν μου επιτρέπει να αισιοδοξώ για το εφικτό του σχεδίου σου, όσο εσύ.
    Και εξηγούμαι:
    Το παράδειγμα που έφερες (ακραίο με την Ρεπούση, αλλά εύστοχο), δείχνει ότι τελικά δεν στοχεύεις στους άριστους, αλλά στους τυχαίους. Απλά οι τυχαίοι, πιστεύεις ότι θα εξαναγκάζονται να εκτελέσουν τις εντολές, με την "απειλή" της απώλειας των προνομίων τους. Επίσης θεωρείς οτι η εκλογική βάση, θα είναι σε θέση να ελέγχει νυχθημερόν τις ενέργειες των εντεταλμένων υπουργών. Ίσως το πρότυπό σου να αποτελεί η Αθηναϊκή δημοκρατία, όπου η εξουσία ήταν άμεσα ανακλητή, αν κάποιος παρεξέκλινε των εντολών του Δήμου.
    Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά του τότε και του σήμερα, που καθιστά τον μηχανισμό αυτόν, αδύνατο.
    Η Αθηναϊκή Δημοκρατία, στηριζόταν στη δουλεία! Υπήρχε πληθώρα δούλων, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με το σύνολο των εργασιών, χωρίς βεβαίως να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά, είχαν μόνο οι ελεύθεροι πολίτες (λιγότεροι στον αριθμό), που ήταν απηλλαγμένοι από οποιοδήποτε έργο και μπορούσαν έτσι να ασχολούνται και να μεριμνούν για τα κοινά. Παρόλο που όλος τους ο χρόνος ήταν διαθέσιμος για σκέψη, διάλογο, διαβούλευση και πληροφόρηση, τα κριτήρια με τα οποία ψήφιζαν ή αποφάσιζαν, ήταν συχνά ιδιοτελή, κατευθυνόμενα και πολλές φορές εξυπηρετούσαν την διαφθορά. Οι μηχανισμοί αυτοελέγχου των διαδικασιών, δεν κατάφερναν να εμποδίσουν αυτή την κατάσταση. Οι εξοντωτικές ποινές που ασκήθηκαν στους παραβάτες, δεν απέτρεψαν την διαιώνιση του φαινομένου, όσο και αν ασκήθηκαν ακραία μέτρα για να προστατευτεί η δημοκρατία (π.χ. ο εξοστρακισμός). Αυτός ήταν και ο λόγος που η δημοκρατία εξετράπη και απέτυχε ως πολίτευμα. Πλείστοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι, που απέρριψαν την δημοκρατία ως δίκαιο και ιδανικό πολίτευμα! Ο λόγος ήταν ότι αν δεν προέχει το άριστον ήθος, ΚΑΝΕΝΑ πολίτευμα δεν μπορεί να είναι δίκαιο και ευαγές (Αριστοτέλης). Συνεπώς, όταν αγνοούμε ή υποτιμούμε την ανθρώπινη παθογένεια και την αστείρευτη ικανότητά της να διαβάλλει τα πάντα, και σχεδιάζουμε χωρίς αυτήν, τότε η αποτυχία μας θα είναι δεδομένη. Τα πολιτεύματα δεν χτίζονται με αλγόριθμους και μαθηματικά μοντέλα, διότι η ανθρώπινη ψυχή, δεν μοντελοποιείται.
    Σήμερα λοιπόν, δεν υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες να αφιερώνουν χρόνο για να ελέγχουν τις ενέργειες των πολιτικών, αλλά ούτε μπορούν να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, για να το πράξουν. Ο σημερινός πολίτης, ασχολείται με τον βιοπορισμό του και δεν δύναται να επωμισθεί με τέτοια βάρη. Εκεί εξάλλου ποντάρει το σημερινό σύστημα και στηρίζει την δύναμή του! Στην άγνοια και την αδυναμία ενασχόλησης των πολιτών. Όσο μάλιστα χαμηλότερο είναι το βιωτικό επίπεδο, τόσο περισσότερο ανίκανοι για έλεγχο γίνονται οι πολίτες. Επίσης το σύστημα φροντίζει να εκμεταλλεύεται τον λίγο χρόνο που απομένει στον πολίτη για ενημέρωση, με το να ελέγχει πλήρως τις πηγές πληροφόρησης (ΜΜΕ). Τέλος με τη πρακτική "δώστε άρτον και θεάματα στο λαό", ο μέσος πολίτης έχει αδρανοποιηθεί και μένει παθητικός στις εξελίξεις.
    Μπορεί λοιπόν το αμεσοδημοκρατικό μοντέλο σου, να δουλεύει σε μικρή κλίμακα (πχ. πολυκατοικία), που τα προβλήματα είναι απλά, μικρά και λίγα, όμως σε μεγαλύτερη κλίμακα, που η κοινωνία γίνεται πολυσύνθετη και περίπλοκη, το μοντέλο αυτό είναι ανέφικτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δεν αρκεί η βοήθεια από την τεχνολογία (διαδίκτυο, κτλ), για να υποκαταστήσει το έλλειμμα γνώσεων και χρόνου των πολιτών. Χρειάζεται εξειδίκευση ή εντελώς άλλη μορφή παιδείας, που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο (εννοώ τους πανεπιστήμονες)!
    Τα κριτήριά σου για τους πολιτικούς, τελικά δεν αφορούν καθόλου a priori προσόντα, αλλά δέχεσαι το ρίσκο των a posteriori (επίκτητων).
    Ποτέ δεν εννόησα βεβαίως τους κατόχους τρανών τίτλων και πτυχίων, άριστους τεχνοκράτες! Μάλλον για το αντίθετο θα τους κατηγορούσα (δογματικά συστημικούς και επικίνδυνους). Όμως πάντα μιλάω για αρίστους, πρώτα στην ηθική και πνευματική τάξη και έπειτα στην τεχνοκρατία.
    Το να εμπιστευτούμε ένα άνθρωπο που έχει κοινή τύχη με την δική μας, ακούγεται εν πρώτοις σωστό. Όμως εκεί έρχεται να εμφανιστεί η προδοσία. Ο προδότης προέρχεται εκ του οίκου μας. Η προσωπική του ιδιοτέλεια ή η εγωπαθής του παθογένεια (ζήλια, εκδίκηση, μίσος), τον κάνει ακόμα και αυτοκαταστροφικό, προδίδοντας ακόμα και αν έχει μόνο να χάσει από αυτό. Η ιστορία βρίθει από τέτοια παραδείγματα.
    Φίλε μου Στοχαστή, ας μην θεωρείς την στάση μου αρνητική. Ο λόγος που κάνω τον "συνήγορο του διαβόλου", είναι για να δοκιμάσω την αντοχή της ιδέας σου και να σε φέρω αντιμέτωπο με τον αντίλογο, ώστε να τελειοποιήσεις το όραμά σου.
    Ο μόνος δρόμος λοιπόν, είναι ο προβληματισμός και η επινόηση των απαντήσεων που παράγουν νέες ιδέες!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εννοειται πως χαιρομαι που παιζεις το ρολο του δικηγορου του διαβολου. Ετσι ακριβως θα γινει "στεγανο". Οταν το εχουν ελεγξει εξονυχιστικα ικανοτατοι φιλοι, οι οποιοι δεν ενδιαφερονται να δωσουν απλα το οκ, αλλα να βεβαιωθουν πως θα ειναι τοσο πολυ αξιο πλευσης ωστε να μεταφερει με ασφαλεια στο μελλον τους ιδιους και τα παιδια τους.

    Χαιρετιζω την εμπειρια ζωης σου, αλλα επιτρεψε μου να σου πω πως εν προκειμενω δεν ειναι χρησιμη, γιατι πολυ απλα το εγχειρημα ειναι πρωτοποριακο. Δεν εχει ξανασυμβει πουθενα και ποτέ, επειδη δεν υπηρχαν ποτέ ξανα μαζι η τεχνολογια, η γνωση της χρησης της απο το λαο, η μορφωση και η θεληση του λαου. Πλεον συνυπαρχουν ολα. Ειναι θεμα χρονου να συμβει. Το μονο προβλημα ειναι να μην καπελωθει απο ενα "φωτεινο"ηγετη που θα το ελεγχει και θα το καθοδηγει οπου θελει (ή του λενε) τυπου Καμμενου ή Θεοδωρακη.

    Στοχευουμε λοιπον δημοκρατικοτατα μεσω κληρωσης μεταξυ των αριστων. Η διαδραση των ιδιων και η επιτυχια και ικανοτητα τους θα τους κανει εκλεξιμους. Οχι τυχαιους, αλλα τυχαια μεταξυ αριστων. Δεν θα ειναι η απειλη της απωλειας του στατους του εκλεξιμου μελους (και κατ επεκταση ξεφτιλας λογω προδοσιας) ο λογος που θα τους αποτρεπει απο την διαφθορα, αλλα ο φοβος της εκθεσης της προδοσιας ή ακομα και αποτυχιας, στο πανελληνιο και κατ επεκταση σε ολους τους γνωστους και φιλους του καθενος. Αυτο δεν το ρισκαρει κανενας και ποτέ. Να μην εχεις μουτρα να κυκλοφορησεις πουθενα. Που θα ζησεις; Στην Αγγλια; Δεν υπαρχουν ελληνες εκει; Δεν υπαρχει ποιοτητα ζωης μετα τη προδοσια στο σημερινο κοσμο που μαθαινονται ολα παντου, και τετοια ειναι η δυναμη των μεσων κοινωνικης δικτυωσης, ποσο μαλλον του φορεα που συζηταμε, οπου μιλαμε για το απολυτο συστημα κοινωνικης δικτυωσης με δυναμη, οχι απλα για like, αλλα με τη δυναμη να αλλαξει τα παντα. Ειπαμε ομως, ολοι βλεπουν και σχολιαζουν, αλλα μελη και δη εκλεξιμα δεν ειναι ολοι, ειναι οι αριστοι. Ποιος θα τους ελεγχει; Αυτο ειναι το μονο ευκολο. Θες απο ζηλια, θελεις επειδη εχει πολυ χρονο ο αλλος επειδη ειναι ανεργος, θες απο κοντρα των μπλογκερ μεταξυ τους; ΟΛΟΙ θα τον ελεγχουν (και οχι μονο η βαση αλλα και οι σχολιαστες) σε καθε αποφαση αφου ολες θα ανεβαινουν στο μεσο. Δεν θα υπαρχει ουτε μια στο εκατομμυριο να πεσει αδιαβαστα υπογραφη.

    Μπροστα στην τιμωρια ηθικης μορφης που αναφερουμε εδω, ο εξοστρακισμος φανταζει χαδι. Απειρως ευκολοτερο να πας να ζησεις καπου που δεν σε ξερουν. Αρχιζεις απο την αρχη. Φαντασου να εχεις διαπομπευτεις ως εχθρος του λαου και προδοτης και λαμογιο στους ανθρωπους σου, αυτους που βλεπεις καθε μερα. Να μην τολμας να βγεις απο το σπιτι σου, να μην μπορεις να πας πουθενα. Και χρηματα να πηρες για την προδοσια του εθνικου συμφεροντος, δεν μπορεις να τα χρησιμοποιησεις παρα μονο αν αυτοεξοστρακιστεις σε κανα Μπαλι με την οικογενεια σου που παλι θα σε μισει, γιατι θα εχει κοψει τις ριζες με τους αντιστοιχους ανθρωπους αφου θα τους θεωρουν ολοι ξεφτιλες και δεν θα τους συναναστρεφονται. Μιλαμε για συστημα αλεξισφαιρο διαφθορας που πιο αλεξισφαιρο, πεθαινεις.
    Το προβλημα στην αρχαια Αθηνα ηταν πως δεν ειχαν την τεχνολογια για να κανουν πραξη το οραμα τους. Γι αυτο προιοντος του χρονου, η δημοκρατια εκφυλιστηκε. Βεβαια ειχε απεναντι της βασιλικα πολιτευματα τυπου Μεγαλου Αλεξανδρου, ετσι; Ο Φιλιππος ωστοσο ο πατερας του, ο ανθρωπος των τοσων πολεμων και ο απολυτος μοναρχης αγωνιουσε σαν σχολιαροπαιδο πριν βγει να μιλησει στην Αθηνα για να πεισει τους Αθηναιους να συμμετασχουν στην εκστρατεια. Δεν ηταν αλαζονας. Αυτο δειχνει πως η δημοκρατια μεταξυ αριστων που προτεινουμε με μηχανισμους αυτοματοποιημενους ειναι το μακραν το καλυτερο πολιτευμα. Ο Αριστοτελης και ο Πλατωνας προτεινουν την Αρισταρχια γιατι τοτε δεν υπηρχε η τεχνολογια για να γινει αυτο που εμεις προτεινουμε εδω. Μιλουσαν για τοτε. Δεν μπορεις να τους ψεξεις που δεν φανταστηκαν το ιντερνετ και τα σαιτ τυπου youtube οπου με αλγοριθμους αυτολειτουργουν. Ασε που ειχαν πικρια και θυμο για την καταδικη σε θανατο του Σωκρατη. Μετα το θανατο του, ανοιξαν θεμα πολιτευματος. (Ενταξει ο Αριστοτελης δεν θα μπορουσε αλλιως!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Οσον αφορα του σκλαβους, δυστυχως σημερα ειμαστε ολοι σκλαβοι αλλα δεν το ξερουμε! Ζουμε τη ζωη του σκλαβου στην αρχαια αθηνα. Εξαιρειται μονο μια πλουτοκρατικη ταξη και μια δοσιλογικη πολιτικη ελιτ. Ο μονος τροπος να αλλαξουμε τη ζωη μας ειναι αυτο το μεσο, και ευτυχως η τεχνολογια (διαδικτυο) μπορει να μας το κανει ευκολο και να βρουμε το χρονο και ευκολα μαλιστα. Και απο εκει θα πετυχουμε μειωση του χρονου εργασιας (αντιστροφη καθεστωτος δουλειας) συμφωνα με τις δυναμεις που θα εχουμε. Και θα εχουμε μεγαλα πλεονασματα αν δεν πληρωνουμε τα μισα και βαλε στους νταβατζηδες μας απλα επειδη μας το λενε. Αχρηστοι αλλωστε θα καταληξουν ολοι αυτοι οι πολιτικοι που σιχαινεται ο λαος, μολις δει πως επιτηδες τα κανανε ολα κουβαρι για να τους εχουμε αναγκη και να τους παρακαλαμε για το αυτονοητο και να τους χρωστουμε και χαρες επειδη μας βοηθησαν επειδη μεσολαβησαν για να γινει κατι που επρεπε να γινει αυτοματα. Ας δωσουμε στο λαο την ευχαριστηση να τους δει να δουλευουν για να ζησουν,το χρειαζεται, το εχει αναγκη.

    Ξαναλεω, πως δεν χρειαζεται σωνει και καλα ο τελειος διαχειριστης στα δημοσιονομικα. Ειναι υπεραρκετος ενας καλος, που θα δωσει σιγουρα το 100% των δυναμεων του υπερ του λαου, του οποιου κληρωθηκε να γινει υπερμαχος. Θα επιστρεψει στο λαο και δεν θα δωσει σε κανενα το δικαιωμα να αμφισβητησει την ακεραιοτητα του. Θα κανει τους καρεκλοκενταυρους να τρεμουν, γιατι θα ειναι ο προσωρινος κατοχος της απολυτης και ανικητης δυναμης, της λαικης δυναμης, μπροστα στην οποια υποκλινονται υποχρεωτικα και η νομοθετικη και η δικαστικη και η εκτελεστικη. Δεν θα μπορει ομως να την χρησιμοποιησει ουτε στο ελαχιστο αυτη τη δυναμη για αλλους σκοπους, γιατι θα βρεθει αμεσα στο ναδιρ του χειροτερου εφιαλτη του που περιγραψαμε παραπανω.
    Να πω ενα προσωπικο παραδειγμα ελαχιστου δειγματος αυτης της δυναμης. Στις προηγουμενες εκλογες κληθηκα ως εφορευτικη επιτροπη. Πολλες αυθαιρεσιες της δικαστικης λειτουργου και των κομματικων εκπροσωπων τις ανετρεψα αυτοστιγμη. Οχι ως στοχαστης φυσικα. Ως εκπροσωπος του λαου και διασφαλιστης της ψηφου του. Θα πω μονο ενα παραδειγμα. Στα πρωτα εν δυναμει ακυρα ψηφοδελτια, πεταχτηκαν καποιοι κομματικοι εκπροσωποι και ζητησαν συμφεροντολογικα ακυρωση επειδη οι σταυροι ηταν στραβοι και εκλιναν προς Χ και η δικαστικη λειτουργος συμφωνησε. Τοτε προφανως παρενεβησα και της ειπα ευθεως πως δεν εχεις κανενα δικαιωμα να ακυρωσεις ψηφους που δεν ηταν εξοφθαλμα ακυρες,βαση του δικου της κριτηριου και πως εμεις τα 4 ατομα της εφορευτικης θα αναλαμβαναμε αυτο το ρολο με ψηφοφορια. Δυσανασχετησε φυσικα και αρχικα διαφωνησε, αλλα καθολου δεν μας ενδιεφερε, εμεις ψηφισαμε και κριναμε τις αμφιλεγομενες. Ισως να υπαρχει κανονισμος που να εξηγει τι γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις, αλλα παλι το ιδιο θα εκανα. Το πολυ να της εδινα το δικαιωμα μιας ψηφου, αντε διπλης σε περιπτωση ισοψηφιας. Πολυ μικρο και λιγο το παραδειγμα μου αλλα μπορουμε να φανταστουμε τη δυναμικη του ικανου κληρωτου, του πηγαια υπερμαχου, εκφραστη και υπερασπιστη του λαου ως τυχαιο μελος του, παντα υπο τον ελεγχο των υπολοιπων που θα διασφαλιζουν τη δικη τους δυναμη ελεγχοντας προσεκτικοτατα για αυθαιρεσιες.

    Η ανθρωπινη ψυχη μπορει οντως να μην μοντελοποιειται ακομα, αυτο ομως που μοντελοποιειται πανευκολα ειναι το συνολο της κοινωνιας, η κοινωνικη μηχανικη, ο τροπος αναπτυξης της και οι δομες και τα δικτυα που αναπτυσσει και ολα τα συναφη. Υπαρχει ειδικη επιστημη που τα καταγραφει και τα χρησιμοποιει επι χρονια εις βαρος του λαου, ηρθε ο καιρος να χρησιμοποιηθει και μια φορα υπερ του. Τα εργαλεια αυτα εχουν ηδη μοντελοποιηθει και μελετηθει και το πολιτευμα που προτεινουμε θα πατησει σε μια τετοια δομη, γιατι δεν ειναι πολιτευμα διακοσμητικο για να περνουν σουβενιρ οι τουριστες αλλα πολιτευμα εργαλειο που αναλαμβανει την μετουσιωση της βουλησης του λαου σε πολιτικη βουληση και πραξη. Και τα εργαλεια δουλευουν ταμαμ με μοντελοποιηση σε κοινωνικο επιπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ο αλγοριθμος του youtube που προτεινε συσχετισεις βασει γουστου, φανταζε ουτοπια πριν 20 χρονια, τωρα ομως ειναι κοινοτοπια της πλακας. Η τεχνολογια ειναι εδω και ειναι προσιτοτατη. Απλα δεν υπαρχει η Cia που θα σου στησει με τις γνωσεις της το facebook και θα το πασαρει σε ενα πιτσιρικα να πει πως τοφτιαξε αυτος, θα πρεπει οντως να το φτιαξει η ανοιχτη κοινοτητα προγραμματιστων (open source), γιατι οχι μονο δεν την συμφερει (την cia) αλλα θα το πολεμησει αλυπητα (η καθε cia).

    Και ομως. Μια πολυκατοικια 10 διαμερισματων ειναι πιο δυσκολο εγχειρημα απο εναν ολοκληρο δημο, γιατι λειπουν τα εργαλεια. Ενα προβλημα με λιγα μηλα, καλαθια και τιμες ειναι πιο δυσκολο και απαιτει πολυ περισσοτερη μαθηματικη σκεψη απο μια ετοιμη συναρτηση (εργαλειο) που μπορει να δουλευει με ασυλληπτους αριθμους. Γιατι στο μικρο προβλημα (εκτος αν ειναι πολυ μικρο πχ 2 διαμερισματα αντι για 18) πρεπει να παραγεις τα μαθηματικα εργαλεια που θα σε βοηθησουν στο προβλημα. Αν τα παραξεις ομως, ο δημος και μετα ενα κρατος δουλευει ευκολοτερα. Οταν χρησιμοποιουμε ενα μεσο δικτυωσης, δεν εχουμε ιδεα ουτε για το ποιους αλγοριθμους χρησιμοποιει ουτε τι πρωτοκολλα. Μαθαινουμε να τα χρησιμοποιουμε πρακτικα και να τα εμπλουτιζουμε με περιεχομενο, και αυτα μετα αυτοματα περνουν το δρομο τους. Δεν εχω προγραμματικη γνωση να το στησω μονος μου, αλλα ξερω οτι γινεται και δεν ειναι και κανα τεραστιο προτζεκτ.
    Τα a priori (απο πριν) κριτηρια θα τα θεσουμε εμεις,τα αρχικα μελη, ως αναγκαια αρχη για να ξεκινησει να λειτουργει το μεσο και μολις αντικατασταθουμε επαρκως ας αποχωρησουμε. Μετα τα μελη θα θεσουν και τα δικα τους a posteriori (μετεπειτα) κριτηρια. Προφανως. Φιλοδοξουμε να τους δωσουμε την εξουσια να αλλαξουν τον κοσμο, ειναι δυνατον να μην αναθεωρησουν τα παντα; Για αυτο μιλησα για κατι σαν συνταγμα του κινηματος. Καποιες αξιες αμετακινητες και διαρκεις, υπερανω αναθεωρησης ή τουλαχιστον αναθεωρησης με ειδικες ενισχυμενες πλειοψηφιες, ως μετρο επιπροσθετης ασφαλειας και που δινει το πνευμα το σωστο στα μελη.
    Το θεμα της προδοσιας νομιζω το καλυψα. Νομιζω ειναι το πλεον ασφαλες συστημα απο εκβιασμους και προδοσιες που εχει υπαρξει ποτέ!
    Αυτο που αρεσει παντως σε εμενα ειναι η ιδεα της συμμετοχης. Να ξερει ο αλλος πως μπορει να κληρωθει. Να μπει στη διαδικασια να παει να ραψει ενα καλο κουστουμι, γιατι μπορει να τυχει να βγει αυτος και να ερθουν τα καναλια. Να ρωτουν τον κοσμο να μαθουν ποιος ειναι αυτος. Ο λαος να γνωριζει τους επιμερους πολιτες του. Τον λαο τον ιδιο. Τους πραγματικους ανθρωπους με τα πραγματικα προβληματα και τις πρακτικες δυσκολιες. Να μπει η κοινωνια σε ενα καλο αναβρασμο. Να θελει να γινει καλυτερη. Να ανταγωνιστει με τον εαυτο της. Για να γινει καλυτερη. Να μπει τερμα και τελος στην απαθεια, να υπαρξει περιθωριο και για "θεικη παρεμβαση" (ναναι καλα ο θεος που εστειλε τον ταδε ανθρωπο και εφτιαξε την παιδεια σε 3 μηνες), να απογαλακτιστουν σταδιακα οι ανθρωποι ωστε να καταφερουν να εξελιχθουν.
    Και εμεις ας μην συμμετασχουμε ποτε. Ας φτιαξουμε ενα αλλο χωρο και ας ασχοληθουμε με το πως θα φτασουμε στην τελειωση, θεωση.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλέ μου φίλε Στοχαστή! Θέλω να διαβάσεις αποστασιοποιημένα τα κείμενά σου και να διερωτηθείς αν διαπιστώνεις έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό και μια υπερβολή στον λόγο σου.
    Από μια άποψη, αυτό δεν είναι κακό για κάποιον ο οποίος είναι οραματιστής και επιθυμεί διακαώς να πραγματώσει το όνειρό του.
    Όμως όταν αρχίσει να το μεθοδεύει, ο ενθουσιασμός και η υπερβολή, θα πρέπει να υποχωρούν και να αντικαθίστανται από προβληματισμό και αυτοσυγκράτηση.
    Πιστεύω ότι θα εντοπίσεις εύκολα υπερβολικές και απόλυτες φράσεις. Αυτές όμως θα πρέπει να γίνουν λίγο πιο διαλλακτικές και ελαστικές. Θα πρέπει να αποδεχθείς την πιθανότητα να σφάλεις ή να υπερεκτιμείς κάποιες έννοιες.
    Ας μου συγχωρέσεις το ύφος, αλλά το κάνω καλοπροαίρετα!
    Θέλω απλά να σε συγκρατήσω, για να μην χαθεί το μέτρον.
    Επιμένω στο να καθορίσουμε τι εννοούμε με την λέξη "άριστος". Μέχρι τώρα το αποφεύγεις τεχνηέντως.
    Θέλω επίσης να καθορίσεις, τι εννοείς με την λέξη "εκλέξιμος".
    Κατ' εμέ, εκλέξιμος είναι αυτός που δύναται να εκλεγεί από τους άλλους. Αυτός που έχει δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα για να εκλεγεί σε ρόλο εξουσίας.
    Η εμπειρία μου, συνίσταται στην "γνώση" της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Όχι τόσο στην πολιτική οργάνωση της κοινωνίας. Δεν νομίζω ότι αυτή η γνώση, μπορεί να αναιρεθεί τόσο εύκολα.
    Βάσει αυτής της εμπειρίας, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι λαθεύεις στην εκτίμηση ότι οι άνθρωποι "δεν θα έχουν μούτρα να σταθούν πουθενά" αν είναι εκδιωγμενοι και στιγματισμένοι από τον λαό. Αυτό που λες, μπορεί να ισχύσει σε μια ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένη ηθική.
    Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με διαφορετική ηθική, που κοινώς δεν έχουν "τσίπα" μέσα τους. Δεν τους καίγεται καρφάκι να είναι αντιπαθείς ή εκδιωγμένοι από τους πολλούς. Ο αλλαζονικός και επαρμένος άνθρωπος, αν συνδυάζεται από κυνισμό και μηδενισμό, δεν συγκινείται από τέτοιους αποκλεισμούς. Σε ενημερώνω (από προσωπική εμπειρία) ότι οι περισσότεροι πολιτικοί σήμερα, είναι τέτοια ηθικής. Παραδείγματα πολλά (Τσοχατζόπουλος, Σημίτης, Παπανδρέου, Τσιουμάκας, Παπαντωνίου, Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλος, Βενιζέλος, Βουλγαράκης, Μεϊμαράκης, Δένδιας, Βορίδης, Γεωργιάδης, και δεκάδες άλλοι)!
    Το πρόβλημα στην δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, δεν ήταν η έλλειψη τεχνολογίας, αφού αυτή αντισταθμίζονταν από την περίσσια χρόνου (σχόλη) και την ολιγομέλεια των πολιτών. Λειτουργούσαν πιο κοντά στην λογική του facebook, απ' ότι οι σημερινοί πολίτες και χωρίς την τεχνολογία! Αυτό γιατί η Αθήνα αποτελούσε ένα μικρό και εύκολα διαχειρίσιμο πολιτικό μοντέλο.Η επικοινωνία ήταν άμεση και σε κοινό τόπο (ήταν εφικτό λόγω μεγεθών). Το πρόβλημα έρχεται όταν μιλάμε για πολιτεία-κράτος των 12.000.000 και όχι των 60.000 πολιτών. Αλλάζει η κλίμακα σε όλα.
    Στο παράδειγμα που έφερες τώρα, σχετικά με την επέμβασή σου ως εφορευτικός επίτροπος, η ενέργειά σου ήταν αυτή επειδή υπηρέτησες με ευσυνειδησία τον ρόλο σου. Ένας άλλος μπορεί να αδιαφορούσε ή να συντασσόταν με τις γνώμες των κομματικών και της δικαστικής εκπροσώπου.
    Τότε, θα πέρναγε η ακύρωση των επίμαχων ψηφοδελτίων. Κανείς δεν θα έπαιρνε χαμπάρι τίποτα και κανένας δεν θα απολογείτο πουθενά. Συνεπώς ο ρόλος του κληρωτού, από μόνος του δεν εγγυάται τίποτα, αν δεν υπηρετείται από άνθρωπο υψηλής ευσυνειδησίας και ήθους. Να λοιπόν η αρετή του αρίστου που λέω εγώ!
    Δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται τα πάντα, γιατί πολλά πράγματα γίνονται "off the record" και εκεί είναι που δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι διαμείφθηκε. Η διαφθορά δεν είναι πάντοτε εύκολα διακριτή, αλλά ανακαλύπτεται τυχαία και συνήθως μετά από πολύ χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Επίσης στην αναφορά σου σχετικά με την διαβλητότητα των εργαλείων του διαδικτύου από τις μυστικές υπηρεσίες, είναι μια υπαρκτή απειλή, που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Δεν κατάλαβα τι εννοείς λέγοντας: "Απλά δεν υπάρχει η Cia που θα σου στήσει με τις γνώσεις της το facebook...". Οι μυστικές υπηρεσίες είναι παρούσες, ειδικά σε τέτοιες προσπάθειες όπως αυτή που περιγράφεις. Δεν νομίζω ότι κανένας προγραμματιστής, μπορεί να αποτρέψει την δική τους διείσδυση.
    Για τα a priori κριτήρια λοιπόν, γίνεται η μισή κουβέντα μας. Ας μην το προσπερνάμε εύκολα!
    Δεν μπορεί αυτά να εξαντλούνται στα ελάχιστα δεδομένα, του τύπου "να έχουν πάει στρατό και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο" ή "να είναι απόφοιτος γυμνασίου" και τέλος! Αυτά τα ελάχιστα, δεν μας εξασφαλίζουν τίποτε το ουσιαστικό για να μιλάμε για προσέγγιση στο άριστο. Ο πήχης είναι πολύ χαμηλά. Βεβαίως δεν εννοώ ότι θα πρέπει να μιλάμε για κατόχους βαρύτιμων τίτλων και διπλωμάτων, ούτε βεβαίως για ανθρώπους με περγαμηνές εξ επαγγέλματος φιλανθρωπίας (τύπου κυριών των rotary's και των "ευαγών ιδρυμάτων").
    Το θέμα της προδοσίας, δεν εξαντλήθηκε διότι νομίζω ότι παραγνωρίζεις την δύναμη της ανθρώπινης ιδιοτέλειας, θεωρώντας δεδομένη για όλους την "στοιχειώδη" ηθική. Η προδοσία είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση και πρέπει πάντοτε να θεωρείται δεδομένη, όταν μιλάμε για κοινή σύμπραξη ανθρώπων. Επαναλαμβάνω ότι η προδοσία υπάρχει ως φαινόμενο, ακόμα και αν ο προδότης δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτε ή ακόμα και αν πρόκειται να καταστραφεί.
    Συνεπώς οι "ποινές" δεν μας διασφαλίζουν από αυτό τον κίνδυνο. Ο λόγος που επιμένω, δεν είναι τόσο για να δείξω τρόπο αποφυγής της προδοσίας, όσο για να κάμψω τον απόλυτο χαρακτήρα της σκέψης σου.
    Τελικά, διαβάζοντας τις σκέψεις σου θεωρώ ότι μάλλον δεν συζητάμε πλέον για αρισταρχία, αλλά για μια καθαρή αμεσοδημοκρατία, αφού η έννοια της κλήρωσης καθώς και η μη αναζήτηση των αρίστων, μας απομακρύνει από την λογική της αριστοκρατίας. Μιλάμε με την έννοια της δειγματοληψίας από μια δεξαμενή υποψηφίων, που θα ανακυκλώνονται. Αυτό βεβαίως θεωρεί την ισοτιμία όλων των υποψηφίων. Εδώ έχουμε μια εφαρμογή της δημοκρατίας. Αν μιλάγαμε για αριστοκρατία (ή αρισταρχία), δεν θα ήταν αποδεκτή η έννοια της ισοτιμίας, διότι αυτή προϋποθέτει ποιοτική ομοιογένεια των μελών της, πράγμα αδύνατον!
    Επειδή δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν μπορεί να είναι και ίσοι. Συνεπώς, υπάρχει σημαντική διαφορά αντίληψης, της ποσοτικής και της ποιοτικής μέτρησης.
    Θεωρώ ορθή τη σκέψη σου, αν ήταν δεδομένη η υψηλή ηθική ποιότητα στα μέλη αυτού του κόμματος. Αν όμως αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί, φοβάμαι ότι το σκεπτικό που αναπτύσσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση που επιθυμείς.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γενικως, δυσκολα βρισκεται κατι να με ενθουσιασει ή να με απογοητευσει, για αυτο και δεν ειμαι πλεον ελεγχομενος. Ο κανονας που διεπει τις πραξεις μου ειναι το σωστο, δικαιο και δεον. Το συνειδητο.
    Προφανως οταν προτεινεις μια ιδεα, την παρουσιαζεις με ομορφο τροπο. Δεν θα σου πω "παμε για ενα καφε; Δεν πολυ εχω ορεξη να πιω βεβαια και με πειραζει στο εντερο ο καφες, μερικες φορες βγαζω και φλυκταινες. Η καφετερια ειναι και ψιλο μουφα". Ειπαμε να ειμαστε ρεαλιστες, μην το ξεφτιλισουμε κι ολας. Εαν σου αρεσει η ιδεα και ψηθεις, μπορεις καλλιστα να αντιπροτεινεις αλλη καφετερια ή αλλο ροφημα. Το ζητημα ειναι να ψηθει ο αλλος με τον πυρηνα της ιδεας και να κινητοποιηθει ωστε να συμμετασχει. Εν προκειμενω, να πει ναι, αυτη η πολιτικη οργανωση ειναι που μας αξιζει ως λαος και μπορει να εκφρασει την οποια βουληση μας. Και ας αλλαξει μετα ως συνολο σχεδον τα παντα.

    Προφανως και θελουμε τους ηθικα αριστους. Τα κριτηρια που εθεσα ηταν της πλακας και σχεδον αυτονοητα. Ανεφερα ομως πως η ευφυια διαμορφωσης και ευρεσης καταλληλων κριτηριων θα ειναι αυτη που θα κανει το εγχειρημα επιτυχημενο. Το προβλημα ομως ειναι πως η ηθικοτητα δεν καταγραφεται στο βιογραφικο. Πως θα την διακρινεις στους ανθρωπους; Εδω ερχεται το συστημα των εγγυητων. Μια παρομοια πατεντα εχουν εισαγει τα κλειστα τορεντ σαιτ, στα οποια συνηθως ηταν 50.000 με 60.000 μελη κυριως αυτοδιαχειριζομενα σε πληθος ζητηματων. Τα νεα μελη, λοιπον δημιουργουνταν μονο με προσκληση, γιατι αν το νεο μελος ηταν κακο θα την πληρωνε με παρατηρηση και ισως αποπομπη και αυτος που του εστειλε την προσκληση. Και εμεις εκει στοχευουμε σε ποσοτητα ανθρωπων που θα συμμετασχουν. Οχι φυσικα σε 12.000.000. Θεωρω πιθανο ενα ποσοστο συμμετοχης 1 στους 100. Μονο τα ηλικιακα κριτηρια να τεθουν, πεφτουμε ευκολα στο μισο πληθυσμο. Πολυ ομορφα θα αυτοδιαχειριζονται λοιπον και 100.000 μελη. Αυτα γινονται, δεν πρωτοπορουμε εδω. Επαναλαμβανω παντως πως αν βρουμε τη φαεινη ιδεα και σκεφτουμε καποια δικαια κριτηρια που να οριζουν την ηθικοτητα, τα θελουμε με χιλια. Αλλα αυτο ειναι αρκετα δυσκολο. Οποτε θεωρω πως θα πρεπει να παμε με την πεπατημενη της θετικης ψηφου και εγγυησης. Ισως να τις κανουμε περισσοτερες.
    Παραδειγμα.Βγαινω εγω και λεω. Ακουστε κυριοι. Τον Λυκιο τον ξερω προσωπικα 25 χρονια. Εγγυωμαι για το ηθος του και την ποιοτητα του. Δεν ειναι ουτε παρτακιας του κερατα ουτε προδοτης. Γραφω λοιπον στον Λυκιο, πως εχει εγγυητη εμενα. Μιλαμε για την ανωτατη επιδειξη εκτιμησης, σεβασμου και επιβραβευσης στην κοινωνια. Μεγαλη υποθεση να βρεις ανθρωπους να το πουν αυτο για σενα. (Μιλω για οποιονδηποτε). Και δεν εγγυωνται οποιοι ναναι, ή η οικογενεια σου. Μπορουν να εγγυηθουν μονο μελη, που καλυπτουν τα χαμηλα κριτηρια που θα θεσουμε για τους πολλους. Γι αυτο τους ανεφερα εκλεξιμους, επειδη επισης μπορουν να εκλεχθουν για διαφορες υποθεσεις, (κατι σαν τους σημερινους τομεαρχες που παρακολουθουν ζητηματα) αλλα ο ορος ειναι ανεπαρκης, εχεις δικιο. Ειναι κυριως κληρωτοι, επειδη μπορουν να κληρωθουν. Οποτε τι καναμε; Ψαξαμε να βρουμε τους αριστους (να βρουμε και αλλους τροπους να τους ξεχωρισουμε, συμφωνω απολυτα), και τους δινουμε ενα αμεσοδημοκρατικο συστημα οργανωσης, οχι ομως στην τυχη, γιατι παλι η ολομελεια (το συνολο) των αριστων, επιβαλει την πολιτικη βουληση στους κληρωτους και τους ελεγχει πριν,κατα την διαρκεια και μετα(στον απολογισμο) ωστε να διασφαλιστει πως κανουν αυτο που τους ζητηθηκε να κανουν. Η προδοσια μπορει να υπαρξει, οπως παντου που συμμετεχουν ανθρωποι. Εγω μπορει να προδιδω τον ιδιο μου τον εαυτο και μαλιστα καθημερινα. Δεν μπορεις να την αποκλεισεις. Μπορεις ομως να την περιορισεις στο ελαχιστο και αυτο το συστημα νομιζω κανει το μεγιστο δυνατο που μπορει να γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Στα παραδειγματα που ανεφερες που δεν τους πειραζει που θεωρουνται προδοτες, κανεις το λαθος να εχεις ως σημειο αναφορας το επιπεδο που ηταν η κοινωνια μας πριν 6-7 χρονια. Τοτε θυμαμαι το "απατη" ή "λαμογιο"ηταν καλο παρατσουκλι. Σημερα, αυτα εχουν αντιστραφει. Στην αργκο, το "τιμιο" ειναι το σουπερ, η κορυφη. Κατι που θα ηταν αδιανοητο τοτε. Η διαπομπευση του Ακη του κοστισει τρελα, η δε οικογενεια του οσο και να τρεφω καμια ιδιαιτερη.συμπαθεια ειναι σαφες και ευδιακριτο πως υποφερει αφανταστα. Για τους υπολοιπους που αναφερεις, η ειδοποιος διαφορα ειναι πως ζουν απομονωμενοι γι αυτο, την περνανε "ζαχαρη". Μιλαμε για ελιτ, που κρυφτηκε. Οχι για ανθρωπους που θα ζουν στον καθημερινο κοσμο και θα συναναστρεφονται τους ομοιους του. Για αυτο επιμενω. Ναι ο Θεμος, καρφι δεν του καιγεται. Ελβετια ζει. Ο κληρωτος ο δικος μας ομως, δεν εχει καμια σχεση με αυτους. Στην ζωη του θα επιστρεψει, τοσο καλυτερη ή χειροτερη οσο καταφερε να την κανει. Αυτα που ανεφερα ισχυουν για τους δικους μας πολιτικους, τους λαικους πολιτικους. Τους πραγματικους αντιπροσωπους. Οσον αφορα τους πολιτικους του παρελθοντος, της αρχουσας ταξης πολιτικων που τους φιλαγε το χερι ο κοσμακης με υποτελεια, εχεις δικιο. Εμεις ομως δεν μιλαμε γι αυτους. Καμια σχεση δεν θα εχουμε με αυτους.

    Προφανως και δεν μπορουν να ελεχθουν ολα. Θα υπαρχει ομως απολογισμος. Ελα εδω κυριε κληρωτε. Κληθηκες να αναμορφωσεις την παιδεια. Σου ζητηθηκε να την φτιαξεις ετσι.Τι εκανες; Γιατι δεν τα καταφερες εκει; Ποιος σε εμποδισε; Ησουν ανικανος; Ποιος σου ειπε κανε αυτο ή μην κανεις το αλλο;
    Και ολα αυτα δημοσια και ανοιχτα, με ονοματα και επεξηγησεις. Με την δυναμη του λαου απο πισω, δεν υπαρχει τιποτα και κανεις που να μπορει να τον σταματησει. Κανενας νταβατζης. Τωρα αν δεν τα καταφερει ή κανει τον Αλεκο, θα αποτυχει ναι. Αυτη η αποτυχια θα γραφει ομως ανεξιτηλα πανω του. Ισως να αφησει να γινουν τα ιδια που γινονται, ναι. Θα ερθει ομως μετα ο επομενος. Το συστημα με την ανακληση διασφαλιζει οτι δεν θα τα χαλασει ή διαλυσει ενας ανοητος, με το να ανακληθει. Κατι σημαντικο θα εχει σιγουρα καταγραφει. Αν γινει ζημια, πεφτει(μετα απο απολογια και κριση βεβαιως) και ερχεται ο επομενος. Οποτε μετα απο λιγες μονο θητειες, τα παντα θα εχουν γινει φανταστικα καλυτερα. Αν ο κινδυνος ειναι καποιος να μην τα βελτιωσει τα πραγματα, τοτε δεν θα ειναι καθολου διαφορετικος απο τους σημερινους πολιτικους. Αν το κακο, ειναι οπως τα σημερινα (δηλ δεν κανουν τιποτα χρησιμο), ε αυτο ειναι ενα ρισκο υποφερτο.
    Εννοω πως οπως η cia εστησε το fb με τη τεχνογνωσια της, για να μας φακελωνει αυτοματα ολους,ή καλυτερα για να φακελωνουμε μονοι τους εαυτους μας, ετσι και εμεις σημερα στο μεσο που παμε να φτιαξουμε, δεν εχουμε την πολυτελεια να το φτιαξουν αλλοι για εμας για να το βρουμε ετοιμο, αφου δεν εξυπηρετειται καποια κρυφη ατζεντα αλλα κατι που παει κοντρα στο κατεστημενο. Αρα θα μας πολεμησουν κι ολας. Θα χρειαστει καποιο εργο και προσπαθεια για να χτιστει το μεσο. Την ασφαλεια του, μπορουμε να την αναθεσουμε πχ σε νια ελληνικη χακινγκ ομαδα. Το προβλημα παντως δεν ειναι οι χακερς. Η δυναμη του βρισκεται στο οτι θα ειναι δημοσια και φανερη ολη η διαβουλευση και ζυμωση και ο καθενας θα μπορει να βλεπει τις ψηφους του καταχωρημενες(ισως με μοναδικο και χωρις δυνατοτητα αλλαγης ψευδωνυμο, θα το δουμε αυτο), αρα δεν υπαρχει ζητημα αλλοιωσης.

    Που ερχεται ομως η αρισταρχια; Στην διαμορφωση των θεσεων και προτασεων του μεσου μεσω της ολομελειας. Τα ιδια τα μελη θα αποφασιζουν και θα κρινουν τι θελουν να κανουν και αναποφευκτα μεσω και του συστηματος βαθμολογησης, καποια μελη θα ξεχωρισουν. Η συμμετοχη των εξειδικευμενων αριστων βρισκεται στο οτι διαμορφωνουν πχ τις θεσεις και την μεθοδολογια επιτευξης τους εκφραζοντας την ολομελεια και μεσα απο την υπερψηφιση των προτασεων τους απο τα μελη. Οι κληρωτοι, ειναι τυχαια ικανα μελη που θα κληθουν να εφαρμοσουν αυτην την αναλυτικη αποφαση των μελων, παντα ελεγχομενα και με προελεγχο.(συμφωνεις με αυτα που σου ζητουμε να κανεις; θεωρεις πως μπορεις; κτλ)
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ωραια λογια Στοχαστη , αλλα αν κυβερνησει αυτο το κομμα πως θα σωσει την οικονομια, την ανεργια, τα εθνκα θεματα και πως θα τα βαλει με το παντοδυναμο συστημα που εχει ολα τα οπλα για να σας εξοντωσει απο προσωπου γης;;; Νομιζετε οτι οι απεξω θα σας αφησουν να κανετε κατι τετοιο που θα χαλουσε τα σχεδια τους. Ακομα και να σας δολοφονουσαν ενα ενα θα εβασζαν τους δηθεν τρομοκρατες να σας εκτελεσουν. Οπως λες οτι οι απεξω δεν θα αφηναν να ξαναγινει μια δικτατορια ,ετσι και δεν θα αφηναν να γινει ενα κομμα που δεν θα επεζε μπαλα (οπως την παιζουν αυτοι).Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εξω ευχαριστως θα αφηναν να γινει μια νεα χουντα, γιατι σε αυτη τη χουντα θα εχουν δικα τους στελεχη. Πολυ ευκολα, μεσω μιας νεας εθνικης τραγωδιας που "ολως τυχαιως" θα συμπεσει εκεινη την περιοδο, θα σου αποστερησουν αυτα που εχουν βαλει στο ματι. Κρητη,Θρακη,Κυπρο, Καστελ/ζο και ΑΟΖ κτλ.
      Το συγκεκριμενο συστημα που προτεινω τους εχει γραμμενους εκει που δεν πιανει μελανι τους εξω και την αδεια τους. Η ισχυς του προκυπτει μονο απο τις ψηφους των ελληνων πολιτων και οι εκλογες ειναι μυστικες. Ας χτυπιουνται οσο θελουν οι εξω, δεν μπορουν να κανουν τιποτα. Και σε αντιθεση νε τη χουντα δεν προκειται για πραξικοπημα, οποτε δεν μπορουν να επικαλεστουν πως προκειται για κομμα εκτος νομου. Ειναι απολυτως νομιμο. Αρα δεν μπορουν να σε χτυπησουν παρα μονο αν σου κυρηξουν πολεμο στον οποιο δεν τους δινεις καν αφορμη για να το κανουν.
      Δεν υπαρχουν προσωπα για να εκτελεσουν. Αν εκτελεσουν εστω και ενα απο τα αρχικα μελη, αυτο που θα καταφερουν θα ειναι να το γιγαντωσουν στη συνειδηση πολιτων. Δεν υπαρχει οφελος για αυτους απο μια δολοφονια οπως και αν ειναι μασκαρεμενη, επειδη δεν υπαρχει πυρηνας/γραμματεια/προεδρειο σε αυτο το κομμα. Τσεκ ματ. Το οπλο του εκβιασμου τους το αχρηστευσες. Επειδη ομως οπως εξυπνα το εντοπιζεις, θα σε πολεμησουν αλλιως, τους περιμενουμε. Ειναι συγκεκριμενοι οι τροποι που μπορουν να αντιδρασουν και τους γνωριζουμε, και θα τους περιμενουμε στη γωνια για το "καλωσορισμα".
      Η οικονομια και η ανεργια πανε μαζι και λυνονται μαζι, αρκει να επιθυμεις να μην εξαρτασαι απο αλλους. Στην Ελλαδα ζεις. Και γεωργια μπορεις να κανεις και κτηνοτροφια και τουρισμο εχεις και ανανεωσιμες πηγες ενεργειας και φθηνο ρευμα μπορεις να εχεις αν το θες και θαλασσα και ορυκτο πλουτο και μορφωμενο πληθυσμο και εργατικο δυναμικο διαθεσιμο για να δουλεψει. Τι σκατα σου λειπει; Ακριβως. Τιποτα. Θελεις να δουμε ποσα απο αυτα διαθετει πχ η Γερμανια; Ουτε τα μισα.
      Τα εθνικα θεματα παλι ευκολα διαχειριζονται γιατι εισαι μεσα σε ολους τους οργανισμους και ολοι θελουν να τα εχουν καλα μαζι σου, ασχετως που τωρα θα σε παρακαλανε λογω ορυκτου πλουτου. Τωρα που δεν μπορουν να σε εκβιαζουν, θα λειτουργησει ο ανταγωνισμος σε επιπεδο κρατων. Ακομα και το φυσικο αεριο πχ οι Ρωσοι κοψοχρονια θα στο δινουν απλα για να εχουν επαφη μαζι σου.
      Και ολα αυτα γιατι δεν υπαρχουν μεμονωμενοι ανθρωποι απο πισω αλλα ο λαος. Ευφυως βαλαμε το λαο μπροστα. Τον ανωνυμο λαο. Δεν μπορει καποιος απο εξω να κατηγορησει μια πολιτικη θεση γιατι αυτη ειναι του λαου. Τι θα πει στο λαο; Θα το μετανιωσετε πικρα οπως ειπε στον Καραμανλη η υπ εξ Αμερικης; Κοκο θα κανει και θα το γυρισει στο καλο, στη πειθω και στους ιστορικους δεσμους με την Ελλαδα. Ολοι θα θυμηθουν τους αρχαιους δεσμους ανθρωπων και αξιων με τους ελληνες. Και το θελουμε αυτο, γιατι ο ελληνισμος ειναι ιδεα και αξια. Το εθνος μας ειναι απλα ο φορεας του. Πιστευω πολλα μεγαλα πραγματα θα αρχισουν να γινονται αν ο λαος επιλεξει και δει.την διεξοδο που την προσφερουμε. Μια διεξοδο μεσα σε ενα αδιεξοδο που μας ειχαν βαλει. Ευφυως ειδαμε πως η διεξοδος ηταν μεσα απο ενα δουρειο ιππο στο πολιτικο συστημα, το δουρειο ιππο ενος κομματος που μοιαζει με ολα τα αλλα αλλα που οταν μπει μεσα στο συστημα και αποκτησει την στηριξη των ελληνων μεσω της ψηφου τους, θα τους φερει τη νικη.

      Και για να σε προετοιμαζω, αν επιτυχουμε σε αυτο, οι εξω θα δημιουργησουν μια στημενη εσωτερικη αναταραχη μεταξυ ελληνων, και καλα αριστερων και δεξιων και για να μας "σωσουν" για αλλη μια φορα θα μας φερουν τον βασιλια. Αλλα αυτα στον καιρο τους...
      Στοχαστης

      Διαγραφή
  48. Συγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση, αλλά δεν είχα χρόνο νωρίτερα.
    Όταν σχεδιάζει κανείς την ιδέα ενός νέου πολιτικού μοντέλου, οφείλει όχι μόνο να είναι ρεαλιστής, αλλά και εντελώς προσγειωμένος και συγκρατημένος. Νομίζω ότι πλέον ξεφύγαμε από την αρχική φάση της ιδέας και μπαίνουμε τώρα στην δοκιμασία. Να δούμε δηλαδή, πόσο αντέχουν στην λογική και την πραγματικότητα οι ιδέες μας, ώστε κάποτε να μπορέσουν να υλοποιηθούν.
    Ο ρόλος που θέλω να διαδραματίσω, είναι το να σε εκθέσω σε αυτή την διαδικασία. Να σε αναγκάσω δηλαδή να απαντάς σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με βασικές αρχές, αλλά κυρίως με το πόσο εφαρμόσιμο μπορεί να γίνει το σχέδιό σου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορείς να παράγεις σκέψη και να αναδιαμορφώσεις την ιδέα σου, τελειοποιώντας την.
    Σε αυτή την φάση, αυτή μπορεί να είναι η δική μου συμβολή. Στηρίζω την προσπάθειά σου να φέρεις μια νέα ιδέα και αγωνιώ μαζί σου, ώστε να μπορέσει μια απλή ιδέα να μεταμορφωθεί σε μια ολοκληρωμένη και εφαρμόσιμη πρόταση. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
    Διαβάζοντας τα λόγια σου, διαπιστώνω ένα κενό που πρέπει να συζητήσουμε. Έχει να κάνει με την συσσώρευση εμπειρίας.
    Σε κάθε τομέα, η βέλτιστη διαχείριση γίνεται όταν ο διαχειριστής αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί σε βάθος χρόνου, μα κυρίως από τα λάθη που ήδη έγιναν.
    Έτσι ο πολιτικός διαχειριστής, αν δεν έχει προσωπική εμπειρία, όσο καλές προθέσεις και να έχει, είναι μοιραίο να κάνει και λάθη. Αν με το σύστημα που προτείνεις, ελεγχθεί σε πραγματικό χρόνο, είναι βέβαιο ότι στο πρώτο του λάθος, θα αντικατασταθεί από έναν άλλον, επίσης άπειρο, πλην όμως με καλές προθέσεις. Που θα πάει η εμπειρία του λάθους του προηγούμενου; Η εμπειρία των λαθών, συνήθως δεν μπορεί να μεταβιβαστεί. Την παίρνει μαζί του, ο λανθάνων!
    Έτσι ο νέος αντικαταστάτης, θα ξαναπέσει στο ίδιο ή ένα άλλο λάθος και πάει λέγοντας.
    Η απάντηση δεν είναι εύκολη και η εκδοχή ότι το πρόβλημα λύνεται με την παρουσία των τεχνοκρατών, δεν είναι ικανοποιητική. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει η έννοια της θητείας. Δηλαδή όλοι χρειάζονται μια πίστωση χρόνου, ώστε να μάθουν, να δοκιμάσουν και τελικά να επιλέξουν τον τρόπο. Αυτή η σειρά, περιλαμβάνει και τα λάθη που θα συμβούν, τα οποία και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα. Νομίζω λοιπόν, ότι στον σχεδιασμό σου, πρέπει να περιληφθεί και η χρονική διάρκεια μιας θητείας σε κάθε τομεάρχη ή υπουργό ή διαχειριστή ή κληρωτό, κτλ. Αυτό όμως, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακλητότητα που λέγαμε αρχικά. Αν δηλαδή δώσουμε πίστωση χρόνου (π.χ. 2 χρόνια) σε έναν υπουργό, τότε δεν μπορούμε να τον ανακαλέσουμε σε κάποιο λάθος του, πριν την διετία.
    Ένα άλλο ζήτημα που πέφτει στο τραπέζι, έχει να κάνει με τον ορισμό του τι εννοούμε όταν λέμε «ο λαός»!
    Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάποιοι ονοματίζουν ως «λαό» ανάλογα τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες των πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Εμείς όταν λέμε λαό, τι θέλουμε να εννοούμε;
    Την εκλογική βάση εντός του κόμματος (δηλαδή των μελών);
    Το σύνολο των πολιτών με δικαίωμα ψήφου;
    Το σύνολο των πολιτών της χώρας (Έλληνες πολίτες, παιδιά, γέροντες, κτλ);
    Το σύνολο των κατοίκων της χώρας (λαθρομετανάστες, κτλ);
    Όσο για τον …Άκη, μην παίρνεις όρκο! Αν ήσουν παρών στην απολογία του στο εφετείο, θα έβλεπες με πόση έπαρση, αλαζονεία, θράσος και κυνισμό, μιλούσε για την αγορά του διαμερίσματος στην Δ. Αρεοπαγίτου, θεωρώντας πολύ φυσικό να έχει ξοδέψει 1.200.000 ευρώ (επισήμως) για ένα «διαμερισματάκι» 190 τετραγωνικών «για να να βάλει το κεφάλι του, κάτω από μια στέγη» ο καημενούλης. Αμετανόητος για οτιδήποτε, περιαυτολογούσε διαρκώς για το πολιτικό του μεγαλείο και την τύχη της Ελλάδος που τον είχε …υπουργό! Εγκαλούσε επίσης τους πάντες για την στενοχώρια και την ταλαιπωρία της συζύγου του, που τόσο άδικα της φέρθηκαν. Κατάφερε με «ειδική» σύνθεση δικαστηρίου, να μειώσει το πρόστιμο από τα αρχικά 540.000 στα 210.000 ευρώ και τα 8 έτη στα 5 1/2 έτη φυλάκισης, ενώ σε ένα χρόνο από τώρα, θα αποφυλακιστεί ούτως ή άλλως! Μετά, ψάξτε να τον βρείτε!
    Τώρα σχετικά με τα κριτήρια της ηθικής αξιολόγησης, έχω κάποιες προτάσεις που μπορούμε να συζητήσουμε εν καιρώ.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Στοχαστη σε βρισκω λιγο εκτος πραγματικοτητας. Και η χρυση αυγη ειναι ενα νομιμο κομμα εκλεγμενο απο το λαο ,αλλα ειδες τι κανανε , τους βαλανε ολους μεσα!!!! Αρα δεν πατανε στον νομο αλλα κανουν οτι θελουν και οπως θελουν, ανετα θα σε εβαζαν μεσα αν τους χαλας τη σουπα φιλε! Πολεμο για να σου κανουν, δεν χρειαζεται αφορμη γιατι αμα θελουν την δημιουργουν μονοι τους με προβοκατσια. Μα τι ειναι αυτα που λες,θα διοικειται ολοκληρο κρατος χωρις γραμματεια και στελεχη , χωρις υπουργους και πρωθυπουργο.Η θα διοικησει ενα κομμα την Ελλαδα που δεν θα εχει ουτε τη στοιχειωδη οργανωση υποδομη; Εστω και εκλεγμενα στελεχη θα εχουν εξουσια οπως εχουν ολοι που ασκουν διοικηση. Αυτα που λες δεν στεκουν φιλε!!! Πως θα τους περιμενουμε στη γωνια δηλαδη, μη τους υποτιμας γιατι αυτοι εξουσιαζουν την ανθρωποτητα χιλιαδες χρονια τωρα και εχουν ολα τα εργαλεια για κατι τετοιο. Αν ηταν τοσο απλο να τους την φερεις, νομιζεις οτι τοσοι λαοι και τοσα εκατομυρια ανθρωπων ηταν χαζοι που δεν το σκεφτηκαν να το κανουν τοσα χρονια; Τι θα κανουμε θα ασχοληθουμε με τη γεωργια; Χα χα, ας γελασω!!!! Νομιζεις οτι η Ελλαδα μπορει να καλλιεργει και να παραγει οτι θελει; Λαθος!! Μπορει οτι της επιτρεπει η ΕΕ. Ειμαστε πληρως εξαρτημενοι απο τις συμβασεις τις συνθηκες τους ευρωπαικους νομους και τις επιτροπες. Δεν ειμαστε αυτονομοι σε τιποτα. Μηπως θα φυγουμε απο την ΕΕ; Μηπως φιλε να φυγουμε και απο το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ;;;; γιατι και απο εκει εχουμε δεσμευσεις με δικη μας υπογραφη. Θα τα καταργησουμε ολα;;;; Και πιστευεις οτι θα παμε καλα και δεν θα μας ενοχλησει κανεις επιειδη αποφασιζει ο Ελληνικος λαός; Καλά μου φαίνεται πως ζεις σε παιδοτοπο........
    Και τι θα γινει με το εξωτερικο χρεος; Θα τους πουμε παρτε τα @χδι@ μας και βαλτε τα απο πισω!!! Και μετα αυτοι θα πουνε ενταξει παιδια αφου δεν θελετε να μας πληρωσετε τι να κανουμε θα το δεχτουμε αφου ετσι θελει ο λαος σας!!!ΧΑχαχαχαχα!! Σιγορα μαλιστα θα φυγουμε και απο το ευρω για να κοψουμε "ισχυρη " δραχμη εεε; Μα αυτα τα ελεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και στη πορεια καταλαβε τι μ@λ@κιες ελεγε και τα μαζεψε γρηγορα! Φιλε Στοχαστη αυτα που λεςτα κανει μια υπερδυναμη που δεν εξαρταται απο πουθενα. Μια μικρη και αδυναμη Ελλαδα, δεν μπορει να σηκωσει παντιερα και να κανει οτι της γουσταρει. Για να το κανεις αυτο πρεπει να εχεις πανισχυρο στρατο και οικονομια. και μεις δεν εχουμε τιποτα απο τα δυο. Μηπως το συστημα που λες θα μας τα βρει και τα δυο ετσι ξαφνικα και θα συντριψουμε τον κοσμο;;;Μα καλά , πιστευεις οτι οι αμερικανοι και οι ευρωπαιοι η ακομα καλυτερα οι εβραιοι σιωνιστες θα συγκινηθουν απο τη δικαιολογια οτι ειναι η επιθυμια του ελληνικου λαου και οτι αυτος αποφασιζει. Ποια πετρελαια; Αυτα μας τα παιρνουν σε χρονο ντε τε μολις θελησουν. Με συγχωρεις που στα λεω ετσι μα σας παρακολοθω τοσες μερες να τα λετε και απαντηση σε αυτα τα ερωτηματα δεν εχετε δωσει. Ολα τα αλλα μου φαινονται θεωριες για να περνα η ωρα. Οι αρχαιοι Ελληνες κουβεντιαζαν στα συμποσια για ιδανικη πολιτεια γιατι ειχαν αυτονομη οικονομια και πανισχυρο στρατο. οποιος τους απειλουσε τον κατεστρεαφαν. Εμεις δεν ειμαστε σε αυτη τη κατασταση των προγονων μας. Πιστευω σε κατι που πρεπει να γινει ναι μεν απο Ελληνες, αλλα σε παγκοσμιο επιπεδο και οχι σε κομματικο μεσα στην μικρη Ελλαδιτσα. Ακομα ας πουμε σε ανακαλυψη υπεροπλων απο Ελληνες που να τα χρησιμοποιησουν εναντιων των κυριαρχων και οχι των λαων. Κατι τετοιο ας πουμε νομιζω θα εσωζε τα πραγματα. Με συγχωρεις και παλι για το νευρικο μου υφος αλλα ηθελα να σταπω. Κωστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΕΛΠΙΖΩ ΟΠΩΣ ΔΥΝΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΛΕΙΝΕΤΕ ΕΙΣ ΜΙΑΝ ΚΟΙΝΗΝ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗΝ ΟΠΕΡ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΦΟΣ ΕΛΠΙΔΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ.ΟΛΑΙ ΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΗΜΩΝ ΕΧΟΥΣΙΝ ΜΕΡΙΔΙΟΝ ΟΡΘΟΤΗΤΟΣ. ΕΙΘΕ ΝΑ ΕΞΑΧΘΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΛΟΓΙΚΟΝ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΟΝ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟΝ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΝ.
    Ο "ΙΕΡΑΡΧΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Την υπομονη σας,γιατι θα γραψω αρκετα αλλα πολυ σημαντικα, για ολους μας. Καφεδακι και παμε.
    Λυκιε, οπως ξανα ανεφερα, η συνδρομη σου δεν ειναι απλως επιθυμητη, αλλα κρινεται απαραιτητη. Ο εντυπωσιακα αναλυτικος τροπος σκεψης σου μπορει να εντοπισει πιθανα προβληματα και αναγκες επεμβασης πριν καν αυτα δημιουργηθουν. Ως γνωστον οι "καιροι ου μενετοι", το χρονικο παραθυρο ευκαιριας καποια στιγμη κλεινει και μετα θα ειναι αργα. Ας δραστηριοποιηθουμε για να μην κοπαναμε το κεφαλι μας στο τοιχο μετα. Το ζητημα ειναι να το πραξουμε και να το πραξουμε σωστα και να παλεψουμε προς αυτο. Το αν θα πετυχει, θα το αποφασισουν "οι θεοι", δυναμεις δηλ πανω και περα απο εμας. Η δικια μας ευθυνη ειναι να εκπληρωσουμε το δικο μας χρεος, να δωσουμε στο λαο ενα τροπο, την επιλογη. Μεχρι εκει. Μετα εναποκειται σε αυτον. Ως λαο εννοουμε φυσικα το συνολο των πολιτων της χωρας μας, συμμετεχουν δε συμμετεχουν στην προταση αυτη, δεν κανουμε διαχωρισμο. Τουναντιον, οποιαδηποτε ευνοικη μεταρρυθμιση που θα αφορα μονο τα μελη του χωρου αυτου και οχι το συνολο του λαου θα απαγορευεται. Θα επιτρεπονται επιμερους (πχ μονο για τα μελη) μεταρρυθμισεις μονο αν ειναι μη ευνοικες. Τα μελη δεν τα θελουμε να γινονται μελη για τα προνομια και τις διευκολυνσεις. Τα κριτηρια ειναι πρωτιστως ηθικα και ποιοτικα. Και το χρημα ή η οικονομικη κατασταση, δεν μας λενε τιποτα απολυτως. Κορυφαιο ζητημα το ηθικο και αν εχεις καποιες σκεψεις για εδω, σημειωσε τες καπου μην τις ξεχασεις, γιατι ειναι υπερπολυτιμες. Για τους λαους αλλων χωρων, θα ασχοληθουν τα δικα τους αντιστοιχα τετοια συστηματα. Εξαιρουμε τους λαθραια εισαχθεντες και τους καταδικαζουμε σε μη εκπροσωπηση; Οχι ακριβως. Τους ξεχωριζουμε ομως, ναι, το αντιθετο θα ηταν ρατσισμος εναντιον των νομιμων και γηγενων. Ταυτοχρονα βεβαια θα τους προσφερουμε και την επιλογη που δεν τους εδωσαν ποτέ. Καθαρα και ειλικρινα θα θεσουμε τις προυποθεσεις για να ελληνοποιηθουν. Να ξερουν τι χρειαζεται και ποσος χρονος απαιτειται.(και οχι χρηματα που ειναι τωρα). Αν δεν ειναι διατεθειμενοι να τα κανουν, να ξερουν οι ανθρωποι, να μην περιμενουν χρονια ολοκληρα, να προχωρησουν και αυτοι τη ζωη τους αλλου ή πισω στη χωρα προελευσης. Στα ζητηματα αυτα, δεν διεκδικω φυσικα πατροτητα σκεψης. Τα εχουν πει πολλα χρονια πριν απο εμενα, ανθρωποι ευφυεστατοι που το κατεστημενο φροντισε ποτέ να μην τους προβαλλει. Απλα και μονο αποδιδουμε τιμη σε αυτους τους ανθρωπους, χρησιμοποιωντας τις ολοκληρωμενες ιδεες και προτασεις τους, ευχαριστωντας τους δημοσια και καλωντας τους να μας τις εμφανισουν. Δεν τους τις "κλεβουμε" σε καμια περιπτωση, αυτο ειναι ανηθικο.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  53. Σχετικα με την ανακληση. Οντως δεν θελουμε να τους "τρωμε" ολους. Θελουμε να πετυχουμε την μεσοτητα. Να φοβουνται δηλ τοσο οσο χρειαζεται για να μην μπαινουν καν στο μυαλο τους δοσιλογικες σκεψεις πλουτισμου, αλλα ταυτοχρονα να μην τους "ευνουχιζουμε" σε μια κατασταση αδρανειας λογω φοβου. Βεβαια, η ανικανοτητα επιτευξης εργου παλι σηκωνει ανακληση αν περασει καιρος. Οποτε τι κανουμε; Η ανακληση ειναι μονο η τελετη απομακρυνσης, πριν απο αυτη εχει προηγηθει σειρα απολογισμων. Θα μπορουσαμε να θεσουμε οριο 3 παρατηρησεων προς συμμορφωση (3 κιτρινες καρτες) και μετα ανακληση (κοκκινη και αποβολη στο σπιτι σου). Μιλω με ποδοσφαιρικους ορους για να γινομαι κατανοητος. Καθε παρατηρηση θα γινεται οταν ο "απολογουμενος" δεν καταφερει να δειξει ή να πεισει την οομελεια πως καποια ουσιωδη πραξη του δεν ειχε ως κινητρα του την εξυπηρετηση των πολιτων (και αρα ιδιοτελη ). Ειναι υπεραρκετες οι 3, μην σου πω και πολλες, επειδη αν δειξει (οπως οφειλει σε καθε αποφαση του) τους σωστους λογους που πηρε καποια αποφαση, δεν παιρνει "καρτα". Δεν θελουμε δημοσιουπαλληλικους καρεκλοκενταυρους. Εαν εισαι μανατζερ σε μια επιχειρηση στον ιδιωτικο τομεα, περνας πολυ πιο δυσκολα. Ζητημα να εχεις 2 καρτες πριν απολυθεις. Αν κανεις καποια χοντρη κοτσανα που κοστισει στην εταιρια, φευγεις σουμπιτος και νυχτα. Αυτοι πως τα καταφερνουν και κρατουν τις δουλειες τους; Μηπως ειναι εξωγηινοι; Οχι βεβαια, απλα ειναι σε εγρηγορση και δεν κοιμουνται ορθιοι. Αυτο το κλιμα περναμε και εμεις στον κληρωτο. Μοναδικη ευκαιρια και τεραστια ευθυνη ταυτοχρονα. All in και τα ρεστα μου.

    Μεγαλη φιλοσοφια κρυβεται στην τελευταια προταση. Φιλοσοφια ζωης. Ξερουμε πως ο σεβασμος κερδιζεται και δεν αποκτιεται. Τι σημαινει αυτο πρακτικα; Ολη σου την ζωη μπορει να εδινες τα παντα και να μην ζητουσες ποτέ τιποτα για ανταλλαγμα. Και ομως οι ανθρωποι μαθαινουν να σε θεωρουν συνειδητα ή υποσυνειδητα μαλάκα. Δηλαδη μη απειλη. Και δεν σε υπολογιζουν, μερα με τη μερα σου καταπατουν τα δικαιωματα μεχρι που να "σκασεις" χωρις καν να καταλαβεις τι παιχτηκε. Μεχρι που καποια στιγμη θα μιμηθεις τον Σπυρο απο τους Απαραδεκτους και θα πεις ολο απορια. "Τι εγινε ρε παιδια;" Πως φτασαμε εδω,πως καταντησαμε ετσι; Αυτο ειναι επιστημη των αποικιοκρατων, Οι Βρετανοι οταν ηταν αυτοκρατορια, επιτηδες στησανε μια εικονα για τους ιδιους πως ηταν ομοφυλοφιλοι, για να μην τους θεωρουν απειλη οι υποδουλοι λαοι. Να λενε "Ελα μωρε τις αδερφες, σιγα". Χωρις μακιαβελικες πρακτικες διατηρησης εξουσιας και τετοια περιπλοκα. Αρα οντως αυτο δουλευει. Πως κατακτιεται ο σεβασμος απο τον λαο; Μονο οταν ο ιδιος τον κερδισει, δεν θα του χαριστει οπως δεν του χαριστηκε ποτέ. Ακομα και εργασιακα δικαιωματα, δημιουργηθηκαν λογω ποταμιων αιματος μια πρωτομαγια. Εξ αναγκης, οταν ο λαος τα απαιτησε. Παντα ετσι ηταν και παντα ετσι θαναι. Με την δικια μας προταση δεν απαιτειται ουτε σταγονα αιματος, γιατι οι καιροι και η τεχνολογια μας το επιτρεπουν. Ολο τον "σεβασμο" θα τον κατακτησει ο λαος, οταν το κατεστημενο δει πως δεν του ειναι απαραιτητο γιατι ο λαος εμαθε αυτοοργανωση και δεν τον χρειαζεται. Αυτη θα ειναι για τα τωρινα συστηματα η απολυτη τρομοκρατια. Και για να το αποτρεψουν, θα σε αφησουν και δημοψηφισματα να κανεις και δικες πολιτικων θα γινονται και απο ολα. Αυτα θα γινουν ομως, μονο αν δειξεις πως μπορεις να τα κανεις και μονος σου. Πως δεν εχεις αναγκη κανενα νταβατζη.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  54. Στην προσωπικη ζωη του καθενος, η επομενη μερα μπορει να γινει οταν παψεις πλεον να εξαρτασαι απο κατι. Ειτε αυτο ειναι καποια συγκεκριμενη δουλεια, ειτε ατομο, ειτε κατασταση. Οταν εισαι ετοιμος να παιξεις τα ρεστα σου. All-in. Οχι για να εκβιασεις, αλλα επειδη πλεον δεν θα εχεις μονο εσυ αναγκη, αλλα θα εισαι και αναγκαιος. Δεν πας ρεστα για να χασεις την παρτιδα. Παιζεις τα ρεστα σου, επειδη θελεις αυτην την παρτιδα (ειτε δουλεια, ειτε εταιρο ημισυ) οσο τιποτα αλλο. Ή θα την παρεις, ή θα φυγεις και θα πας για αλλα.Τοσο απλα και αντρικεια. Οχι ημιμετρα και βλακειες. Η ολα ή τιποτα. Χωρις all in δεν κερδιζεις πουθενα. Δεν προχωρας στη ζωη σου. Ετσι διακρινονται και τα πραγματικα "θελω"μας, απο τα καπριτσια. Εαν χρειαστει να παει η παρτιδα σε "ολα ή τιποτα" θα εισαι ετοιμος να την παιξεις ή θα πας πασο νωρις; Αυτος που συνεχεια παει πασο, χανει και φευγει χωρις να το καταλαβει, χωρις να εχει παιξει ποτέ. Και αυτος ειναι ο λαος σημερα. Εχει πει τοσα πασο που δεν ξερει καν πως εχει αλλες 3 επιλογες. Μια ζωη κανει την επιλογη του ηττημενου, του loser. Μαγκα μου, ή δες τα ή αυξησε το πονταρισμα ή πηγαινε ρεστα. Τοτε θα μαζευτει ο αλλος. Μεχρι τοτε παιζει μονος του και αυξανει λιγο λιγο αυτα που σου παιρνει, μεχρι να στα παρει ολα χωρις να καταλαβεις τι παιχτηκε. Οπως το βατραχακι, που μπορεις να το βρασεις ζωντανο σε μια κατσαρολα, αν αυξανεις λιγο λιγο την θερμοτητα. Δεν θα το καταλαβει. Μονο αν την αυξησεις αποτομα, θα πηδηξει για να σωθει. Ε λοιπον, αν προχωρησουμε την επιλογη που προτεινω ειναι σαν να πας ρεστα με ασσους. Δεν υπαρχει καλυτερο σεναριο, εχεις το καλυτερο φυλο μακραν του δευτερου. Υπαρχει πιθανοτητα να χασεις, ναι. Αν δεν το κανουμε ομως, εχουμε ηδη χασει τα παντα. Και αν ειμαστε ευφυεις και βλεπουμε μπροστα οπως κανει ο Λυκιος μπορουμε να ελεγξουμε και τα χαρτια που θα πεσουν κατω. (Αναφερομαι σε Texas hold em για οποιον δεν ξερει απο χαρτια)
    Τωρα για τον Ακη, προκειται για απολιθωμα ενος σαπιου συστηματος. Συμφωνω μαζι σου. Σχολιασα ομως, πως οι ανθρωποι της οικογενειας του βιωσαν την αναστροφη του κλιματος κοινωνια και τον ηθικο ξεπεσμο. Αυτοι οι ανθρωποι ουδεμια σχεση μπορουν να εχουν στο δικο μας συστημα. Φανταζεσαι να εχεις τον Ακη ανακλητο και να τον καλεις σε απολογια και να λεει πως μας κανει και χαρη; Ποσο νομιζεις θα αντεχε στο συστημα μας; Σε ελαχιστο χρονο (dt) θα ειχαν διαγραφει και αυτος και οι εγγυητες του

    Και τωρα που ειπα dt ερχομαι στις αιτιασεις σου Κωστα. Μην ζητας συγνωμη, ετσι θελω να μου μιλας. Οπως τα σκεφτεσαι και με καθαρες κουβεντες. Για αυτο και εγω χρησιμοποιω απλο, λαικο στυλ γραφης. Μου ειναι πολυ ευκολο να γραψω με τετοιο τροπο, που να μην καταλαβαινουν 9 στους 10 τι θελω να πω. Δεν το κανω οχι μονο επειδη δεν το θελω ή για να ειμαι κατανοητος, αλλα επειδη σεβομαι τον αναγνωστη. Δεν θελω να τον πονοκεφαλιζω αχρειαστα.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Τα στελεχη της χρυσης αυγης που πηγαν παρανομα φυλακη, ηταν τα ηγετικα. Εχεις δικιο εδω, αυτο ειναι παιχνιδι (μαχη καλυτερα) εκτος θεσμων και κανονων πολιτικης. Ειναι πρακτικες μαφιας και οργανωμενου εγκληματος. Οργανωμενο εγκλημα ειναι οι κυβερνωντες και ειναι οργανωμενο γιατι χρησιμοποιουν και την δικαιοσυνη οπως επιθυμουν. Αυτο ειναι αυταποδεικτο, γιατι ειναι τοσο ηλιθιοι (ή μαλλον θεωρουν τον λαο τοσο ηλιθιο) που μας το πετανε στη μουρη και χαιρονται. Κατ'εντολη Σαμαρα (πριν παει στην Αμερικη και δωσει αναφορα στο σιωνισμο) εγινε η διωξη και τους πηγαν μεσα. Χωρις καν να εχουν στοιχεια, γιατι αν τα ειχαν θα τους ειχαν παει ηδη μεσα νωριτερα. Κατα παραγγελια σιωνιστων, μεσολαβηση Σαμαρα, αμεση αποκριση δικαιοσυνης. Μετα ειπαν οι σιωνιστες "α, ναχετε και στοιχεια" και ειπαν οι δικοι μας "οκ, κατι θα βρουμε να τους προσαψουμε". Η εγκληματικη συμμορια αποδειχτηκε εξ ολοκληρου. Και ολα τα καναλια στο κολπο. Το δικο μας συστημα ομως, ειναι πολυ ανωτερο της Χρυσης Αυγης γιατι δεν εχει ηγετικα στελεχη να πανε φυλακη. Ειπαμε τα αρχικα στελεχη να αποσυρθουν. Δευτερον,.εχουμε διαφανεια αντι του μυστικισμου, αναζητουμε τους αριστους αντι για τους πιο "χουλιγκαν που ριχνουν ξυλο", εχουμε αμεση δημοκρατια στην ορθη και χρηστη της μορφη, τους κληρωτους, τις ψηφισεις, τις απολογιες-ανακλησεις, τους εγγυητες κτλ κτλ.
    Ολα αυτα γιατι εχουν τοποθετηθει και σχεδιασθει ετσι; Για να μην εισαι εκβιασιμος. Τι σημαινει αυτο; Μπορεις να διεκδικησεις τα δικια σου χωρις να μπορουν να σε πιασουν απο κατι. Απο που θα σε πιασουν, πες μου εσυ αν βλεπεις κατι. Φυλακη δεν σε πανε παντως γιατι δεν υπαρχουν ηγετικα στελεχη. Οπως το διαδικτυο, "εφυγε" στους χρηστες. Οτι κανουν μεταξυ τους συναινετικα αυτοι ειναι υπερανω δικαιοσυνης.


    Τι νομιζεις πως κανουν οι γραμματειες και τα συναφη; Εχεις συμμετασχει ποτέ για να δεις το "εργο" που "παραγουν"; "Τολμη και γοητεια" παιζουν ολη μερα αναμεσα τους. Μηδενικη χρησιμοτητα. Πιο αχρηστια, πεθαινεις. Υπογειες διαδρομες, εκβιασμοι, διαπλοκη και διαφθορα. Με διαφανεια "καθαρισες". Ολα αυτα πανε στο χρονοντουλαπο ενος μουσειου αρχαιας ιστοριας. Υπουργους φυσικα και θαχεις. Τους κληρωτους. Τι συζηταμε τοση ωρα; Νομιζεις πως δεν εχεις τα προσοντα; Εαν ικανοποιεις τα στοιχειωδη (χαμηλα) προσοντα που θα θεσουμε, εισαι μια χαρα. Θα εχεις ετοιμο πλανο δρασης και προγραμμα ετοιμασμενο απο τους "αριστους", τεχνοκρατη στις εντολες σου και υπο την δουλεψη σου να ολοκληρωνει διαταγες σου και οταν κανεις κατι στραβο θα σου χτυπαει το τηλεφωνο και θα σε ζητανε να τους δωσει εξηγησεις οι ψηφισμενοι εκ των αριστων ως ελεγκτες σου. Αμα θες μπορεις να τους παιρνεις και για συμβουλες, οτι γουσταρεις κανεις. Αν αποτυχεις, εσυ θα την πληρωσεις. Αν τα καταφερεις, μπραβο σου και μαγκια σου, η επιτυχια σου θα σε συνοδευει για την υπολοιπη ζωη σου αποτυπωμενη σε αυτα που εσυ εφτιαξες (οι αριστοι βεβαια στα μεθοδευσαν). Να βαλουμε και πρωθυπουργο; Ηλπιζα να μην χρειαζοταν, αλλα επειδη η κοινωνια ισως να μην ειναι ετοιμη ακομα να ξεφυγει απο την αναγκη "πατερουλη", θεωρω πως χρειαζεται. Αυτος θα ειναι μεταξυ των κληρωτων, ο πιο "αριστος" κατα την κριση της ολομελειας (θαχει την μεγαλυτερη βαθμολογια: συνολο απο ικανοτητες, ψηφισεις, περισσοτερους εγγυητες και πολλαπλασιαστη στους πιο "αριστους" εγγυητες κτλ), και εργο του θα ειναι ο συντονισμος των υπουργων και η εκπροσωπιση της χωρας στους θεσμους που απαιτειται. Θα εχει αυξημενη ελευθερια βεβαια σε σχεση με τους υπουργους, αλλα δεν θα ξεφευγει απο την ανακληση υπο διαφορετικους ορους ομως τωρα, καθως θα ειναι μεταξυ των κληρωτων (υπουργων) η ανακληση. Αντιλαμβανεσαι βεβαια πως αυτο θα προκυψει, μολις το ποσοστο ψηφων με το οποιο ο λαος το τιμησει θα ανερχεται στο 20% και πανω. Χαιρομαι που εισαι τοσο αισιοδοξος. :)
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Στα επιμερους. Φυσικα μπορεις να καλλιεργησεις αυτο που θα υποδειξει το σχεδιο ειδικων γιατι αυτοι κρινουν τι χρειαζεσαι. Θα δειξεις πως ειναι θεμα επιβιωσης. Δεν ειναι και δυσκολο με τοσους ανθρωπους να αυτοκτονουν. Θα το πεις, θα το δηλωσεις και θα το κανεις. Που ειναι η δυσκολια; Η μονη δυσκολια ειναι στο να σε αποτρεψουν απο το να το κανεις. Πως θα στο αποτρεψουν; Δεν μπορουν. Μπορουν να σου κοψουν καποιες επιχορηγησεις της πλακας. Πραγματικα της πλακας ομως. Θελεις να το κανουν. Γιατι μολις το κανουν, εσυ θα ζητησεις λογιστικο ελεγχο του χρεους. Αν το ξερουν απο πριν (που θα το ξερουν αφου θα το ανακοινωσεις), δεν θα σου κοψουν ουτε ευρω απο τα ευρωπαικα κονδυλια. Σε καθε περιπτωση, ομως εσυ θα τα κανεις αυτα. Οφειλεις να τα κανεις, αν θελεις να παρεις την ζωη σου πισω. Και δεν λεμε οπως ελεγε ο Τσιπρας και το κκε, "εξω απ ολα". Θα τα κανεις νομιμα και δικαια. Μεσω δικαστηριων και αποφασεων. Εαν θελουν να σε διωξουν, θα πρεπει αυτοι να σε διωξουν. Και δεν μπορουν τοσο ευκολα. Εσυ θα κανεις αυτα που πρεπει βασει των υποχρεωσεων στο λαο σου, στη δικαιοσυνη και στους θεσμους σου. Απλα και κατανοητα. Ο λογιστικος ελεγχος επισυρει εξοδο απο τον οηε,νατο,εε; Οχι βεβαια.
    Αυτο που θελω απο εσενα (και τον καθενα) ειναι να παψεις να φοβασαι. Τι θα πει μικρη Ελλαδιτσα; Εισαι Ελλαδα και αυτη ειναι η χωρα σου. Χρεος μας να.υπερασπιστουμε και αυτην και τους πολιτες της τους Ελληνες. Νομιζεις πως θα μαζευτουν Τουρκοι, Αμερικανοι, Ισραηλινοι, Πακιστανοι κτλ, θα μαζεψουν 1 εκατ στρατο και θα κανουν εκστρατεια σαν τον Ξερξη; Θα ερθουν τα αεροπλανα τους να σου βομβαρδισουν τα λιμανια; Τι ακριβως θα σου κανουν, αν δεν παιξεις μπαλα ΩΣ ΛΑΟΣ(το τονιζω). Σε λιγους ανθρωπους μπορουν να τους εκβιασουν και να τους εξοντωσουν. Σε ενα λαο δεν μπορουν να κανουν τιποτα περισσοτερο ή διαφορετικο απο αυτα που ΗΔΗ μας συμβαινουν σημερα. Οικονομικο πολεμο.
    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ευφυια χρειαζεται και διπλωματικες σχεσεις. Οι σιωνιστες που κυβερνουν σημερα τον κοσμο τι εχουν απο ολα αυτα; Ουτε κρατος δεν ειχαν πριν μερικα χρονια. Οκ, και χρημα που απεκτησαν κυριως τοκογλυφικα και πετσινο(δηλ ψευτικο) αλλα αυτο παει στην μοχθηρη ευφυια που δεν συναδει με τον ελληνισμο. Ολα αυτα τα υπαρκτα προβληματα που εντοπιζεις ειναι απορροια του τωρινου σαπιου πολιτικου συστηματος. Εαν συμβει η προταση μας, αυτα τα προβληματα θα αρχισουν να εξαφανιζονται γιατι δεν υπαρχει ζωτικος χωρος για αυτα. Το δικο μας συστημα εχει στεγανα που το κρατουν στην επιφανεια. Δεν το βρηκαμε επειδη ειμαστε τοσο πανεξυπνοι, αλλα κυριως επειδη η σημερινη τεχνολογια το κατεστησε δυνατο. Στην αρχαια αθηνα μονο και μονο για μια απλη ψηφοφορια 40000 θα θελανε 5 ωρες. Εμεις κανουμε 10 ψηφοφοριες, σε λιγα λεπτα της ωρας, για πλακα, μεταξυ ακομα και εκατομμυριων. Εχουμε τα μεσα και τις γνωσεις και επιστημες για να τα κανουμε πραξη. Συμβαινουν ηδη, δεν τα εφηυρα εγω. Εγω απλα προτεινα τη συνθεση, εκανα την συνδυαστικη σκεψη να τα ενοποιησω στο σκοπο που συζηταμε. Δεν μου αρεσει να λεω εγω, γιατι ειμαι βεβαιος πως και αλλος θαχει κανει ή θα κανει αργοτερα αντιστοιχη σκεψη. Ο λογος που θελω να το προχωρησουμε ειναι κυριως για να θεσουμε τις αρχικες συνθηκες, ωστε αν επιχειρησουν πρακτορες να το φτιαξουν αλλοιωμενο, να μην μπορουν να το φτιαξουν επιτηδες "χαλασμενο" για να το εξευτελισουν ως αχρηστο. Να ειναι υποχρεωμενοι να πατησουν σε υγιη βαση και σταθερα θεμελια. Οι ελληνες δεν ειχαν τοσο πανισχυρο στρατο συγκριτικα με των περσων, οσο ειχαν πανισχυρη θεληση για μη υποταγη. Στρατιωτικα οι Περσες επι Ξερξη υπερειχαν σε οτιδηποτε υλικο, χρυσοφορους τους αναφερει ο ιστορικος επειδη ειχαν την καλυτερη τεχνολογια. Ελληνων προμαχουντες οι αθηναιοι, επι των χρυσοφορων μηδων εστορεσαν δυναμη. Δυναμη ανθρωπινη, δηλ δυναμη ψυχικη, δυναμη σωματικη, δυναμη πνευματικη. Ουτε σε αριθμους αναφερεται, ουτε σε μικρη Αθηνουλα. Αυτοι ηταν και ειμαστε Ελληνες. Θελουμε να τρεξουμε την επανελληνιση. Δεν νομιζω να βρεθει κανεις να διαφωνει σε αυτο. Ο δρομος περναει μεσα απο αυτο. Κατι που θα φτιαχτει απο ελληνες (εμας) και θα εφαρμοσουμε πιλοτικα (για πρωτη φορα δοκιμαστικα) στην Ελλαδα. Ολες οι υπολοιπες χωρες μπορουν να ακολουθησουν.
    Και θα στο πω επισης σταρατα. Η αυτο, ή η παγκοσμιοποιηση της νεας ταξης πραγματων.
    Διαλεξε και ας διαλεξουμε ολοι. Εχουμε πλεον την ΕΠΙΛΟΓΗ

    ΥΓ.Κανονικα αυτη η ιδεα της συμμετοχικης αρισταρχικης δημοκρατιας θα πρεπει να ξεκινησει σε τοπικο επιπεδο, μικρους δημους και αργοτερα σε μεγαλυτερους. Ωστε σε πανελλαδικο επιπεδο, η μεταβαση να ειναι πολυ ευκολοτερη αλλα γινεται και κατευθειαν. Καποιοι μεμονωμενες ομαδες ανθρωπων μπορουν να το εφαρμοσουν και σε μεγαλους δημους ασχετα με το τι θα συμβει στο γενικο

    Στοχαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Φίλε Στοχαστή, αντιλαμβάνομαι απολύτως τις θέσεις σου. Η ζωή όμως, δεν έχει ακριβή αντιστοιχία με τους κανόνες του τζόγου! Η ζωή δεν είναι τζόγος, διότι δεν είναι πάντοτε ζητούμενο το κέρδος ή το άμεσο όφελος. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου, δεν μπαίνει σε κανάλια σκοπιμοτήτων που μπορούμε να ορίζουμε εμείς. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τις επιλογές και τη στάση ζωής των άλλων. Δεν μπορούμε να αξιώνουμε από τους άλλους να είναι «αγωνιστές», τζογαδόροι της ζωής, ρηξικέλευθοι, ριζοσπάστες, ανατρεπτικοί, ριψοκίνδυνοι, κτλ. Ο κάθε άνθρωπος, έχει και διαφορετική αποστολή ζωής, την οποία ακόμα και αν δεν κατανοούμε, οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Δεν υπάρχει ενιαία αποστολή για όλους. Κάποιοι έχουν περάσει από το στάδιο που λες, κάποιοι άλλοι δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό, ενώ κάποιοι άλλοι είναι απόλυτα έτοιμοι για να ζήσουν έτσι! Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε φίλε μου. Δεν είμαστε …ομογενοποιημένοι, γι’ αυτό και δεν είμαστε ίδιοι και ίσοι! Μπορείς λοιπόν να απευθύνεσαι σε μια μερίδα ανθρώπων, αυτών που είναι έτοιμοι (έχουν αυτή την «αποστολή») να επιτελέσουν ένα τέτοιο ρόλο! Πάντα υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για την κατάλληλη περίπτωση.
    Η τζογαδόρικη λογική «All in» του Πόκερ, μπορεί να είναι συμβατή με άνθρωπο που η «αποστολή» του είναι να συγκρουστεί και να αγωνιστεί για τους άλλους ή για τον εαυτό του. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε αυτούς που πάνε συνεχώς «πάσο», διότι αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για αδύναμους και παθητικούς ανθρώπους. Μπορεί η παθητική τους στάση να οφείλεται στην ανάγκη τους να βιώσουν με αυτό τον τρόπο τις εμπειρίες και τα μαθήματα ζωής. Είναι ένας τρόπος βιωματικών εμπειριών που προσφέρουν στην ανέλιξη, ίσως περισσότερο από αυτόν του «επαναστάτη» αγωνιστή. Συνήθως οι εξελιγμένοι άνθρωποι, είναι πιο παθητικοί από τους ανεξέλικτους. Οι εμπειρία του αγωνιστή, είναι πρώιμη του στωικού και ήρεμου ανθρώπου.
    Δεν εννοώ βεβαίως ότι όλοι όσοι αντιδρούν παθητικά, είναι από δική τους επιλογή (ασυνείδητη). Υπάρχει και το θέμα του φόβου, της δυσπιστίας, της αναστολής από τον κίνδυνο της απώλειας, της παραπλάνησης και της φυγοπονίας.
    Στον σχεδιασμό του ιδανικού πολιτεύματος φίλε Στοχαστή, πρέπει πάντα να υπολογίζουμε την ανθρώπινη ψυχολογία, με όσες γενικές ή ειδικές γνώσεις έχουμε.
    Και αυτή είναι αναγκαία, όσο μιλάμε για ανθρώπους και ανθρώπινη κοινωνία. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό την ποικιλότητα των ανθρώπινων συμπεριφορών και να τις αξιολογούμε όλες, με σοβαρότητα.
    Μέσα στην κοινωνία λοιπόν, χρειάζονται οι μαχητές, όσο και οι στωικοί ήσυχοι άνθρωποι. Απλά ο καθένας έχει και έναν ρόλο. Το All in μπορεί να ισχύει για κάποιους, όχι όμως για όλους. Κανείς δεν είναι λάθος! Έκαστος εφ’ω ετάχθη.
    Είναι ξεκάθαρο ότι εσύ βρίσκεσαι στην φάση της αγωνιστικής αποστολής. Η λογική της μάχης και του τζόγου, σε εκφράζει. Η ήττα είναι απαράδεκτη για σένα. Η θέση σου βρίσκεται κάπου εκεί που την αναζητάς. Μέσα σε ένα ρηξικέλευθο αγώνα. Αγώνα για μια ελπίδα. Ίσως την έσχατη, ίσως και όχι!
    Εγώ σε παρακολουθώ και σε υποστηρίζω, παρότι βρίσκομαι σε διαφορά φάσης. Έχω όμως και εγώ, έναν δικό μου ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Η πρότασή μου τώρα, για τα κριτήρια διάκρισης των ηθικών ανθρώπων:
    Η διαδικασία πρέπει να είναι εύκολη και απλή.
    Ο κρινόμενος, θα πρέπει να δει μια ταινία, που θα έχει επιλεχθεί για τα κρυφά μηνύματα που μεταφέρει. Τα μηνύματα αυτά, θα πρέπει να είναι ηθικά και πνευματικά. Θα πρέπει επίσης, το έργο να μπορεί να αναγνωσθεί σε τουλάχιστον δυο επίπεδα μηνυμάτων. Το πρώτο θα πρέπει να είναι εύκολα αντιληπτό, από έναν μέσο νου. Το δεύτερο, θα πρέπει μπορεί να αναγνωσθεί μόνο από ανθρώπους που έχουν ένα γνωσιακό-ηθικό υπόβαθρο, ώστε να το ερμηνεύσουν ορθά. Ένας που δεν το έχει, δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακαλύψει το μήνυμα. Μετά θα κληθεί να πάρει θέση σε αυτό το μήνυμα και να το σχολιάσει. Μέσα από αυτό το σχολιασμό, ο εξεταστής θα μπορέσει να διακρίνει το ηθικό επίπεδο αυτού του κρινόμενου, αφού μέσα στα πλαίσια του έργου, θα δίδεται συγκεκριμένο πεδίο τοποθέτησης και όχι ένα γενικό, που θα μπορούσε να μπερδέψει τον εξεταστή.
    Εξυπακούεται ότι ο κριτής (αξιολογητής), θα είναι πρόσωπο υψηλής πνευματικής και ηθικής στάθμης.
    Μετά το πρώτο στάδιο που προανέφερα, έπεται η αξιολόγηση των πεπραγμένων ζωής του κρινόμενου.
    Αξιόπιστες μαρτυρίες ανθρώπων του περιβάλλοντος του κρινόμενου, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψιν. Η ιστορική του διαδρομή στον προσωπικό και τον επαγγελματικό χώρο, καθώς και το ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό, έχουν τη σημασία τους.
    Θα πρέπει να διερευνηθεί ιδιαίτερα, αν στο παρελθόν του υπάρχουν στοιχεία εκδίκησης, εμπάθειας, μισαλλοδοξίας και φανατισμού, κυνισμού, εμμονών, αυτοκαταστροφής, ψυχωτικά και νευρωτικά χαρακτηριστικά, αλλά και στοιχεία που να δείχνουν διαφθορά χαρακτήρα (π.χ. αν είναι πλούσιος, πως απέκτησε το χρήμα, κτλ).
    Πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί μια χάρτα κριτηρίων, που να περιορίζουν τις περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν ανήθικο βίο ή που ρέπουν προς την διαφθορά, είτε από επιλογή, είτε από αδυναμία.
    Ένα τελευταίο κομμάτι που θα πρέπει να διερευνάται, είναι οι ιδεολογικές πεποιθήσεις του κρινόμενου. Δεν εννοώ βεβαίως τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές ιδεολογίες.
    Εννοώ τις τυχούσες ιδεοληψίες, στρεβλές φιλοσοφίες και αποκλίνουσες απόψεις που μπορεί να έχει κάποιος, από αυτό που θα ορίσουμε ως «ιδεατό».
    Συνεπώς θα πρέπει κάποιοι προηγουμένως, να έχουν ορίσει το «ιδεατό». Δηλαδή τι ζητούν, που στοχεύουν και ποια είναι τα ανεκτά όρια, για να χαρακτηρίσουν κάποιον ως «ηθικό»!
    Από ΄κει και ύστερα, υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο για να απαντηθεί, που έχει ήδη ξεκινήσει με το σχόλιό του, ο Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Για αρχή, εγώ θα έθετα τις δυσκολίες στην εφαρμογή του σχεδίου, σε μικρή κλίμακα (π.χ. χωριό), λόγω της πρόσκρουσης στις προσταγές του εθνικού συντάγματος και των νόμων. Εννοώ ότι η υπάρχουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις στις δημοκρατικές και τις αυτοδιοικητικές διαδικασίες, ώστε να γίνει το «πείραμα». Αυτό μάλλον, θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων, που ταυτόχρονα θα αποτελεί πεδίο επιστημονικής έρευνας, ώστε τα εξαγόμενα συμπεράσματα να αξιολογηθούν και να παρουσιαστούν επίσημα στην δημοσιότητα.
    Αφού λοιπόν αποδειχθεί το εφαρμόσιμο του σχεδίου, μπορεί να ζητηθεί να λειτουργήσει και πιο επίσημα σε μια πιλοτική τοπική κοινωνία (εθελοντικά), παράλληλα όμως με το υπάρχον σύστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν οι κανονικές δημοτικές εκλογές που θα αναδείξουν έναν δήμαρχο, αλλά παράλληλα οι ίδιοι πολίτες να συμμετέχουν και τις διαδικασίες του «πειράματος» και να αναδείξουν μια άλλη μορφή αυτοδιοίκησης. Αυτή η άλλη μορφή, μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα θέματα, αλλά μόλις θα φθάνει σε μια συμφωνία ή απόφαση, αυτή δεν θα υλοποιείται στην πράξη, αν πρώτα δεν έχει συναινέσει και ο επίσημος δήμαρχος. Αν ο δήμαρχος δεν συναινέσει, τότε η απόφαση θα θεωρείται ότι υλοποιήθηκε (εικονικά).
    Αν συναινέσει, τότε η υλοποίηση θα πρέπει να γίνει ει δυνατόν, με τον τρόπο που έχει επιλέξει η πειραματική ομάδα.
    Εδώ βέβαια, προϋποτίθεται ότι ο δήμαρχος θα πρέπει να είναι συνεργάσιμος στο πείραμα και γι αυτό, θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί η τοπική κοινωνία (και να έχει πεισθεί) για την αναγκαιότητα του πειράματος, ώστε να έχει εκλέξει έναν δήμαρχο πρόθυμο για συνεργασία.
    Αυτή βέβαια είναι απλά μια πρόταση, για την σταδιακή εφαρμογή του πειράματος στην κοινωνική πραγματικότητα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει απότομα. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και πολλή διάθεση για πειραματισμό.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Συμφωνω πως ο λαος δεν πρεπει να τζογαρει, να κερδοσκοπει. Δεν χρειαζεται να το κανει. Οπως προτεινει και το δελφικο παραγγελμα, πρεπει να αποκταμε αγαθα μεσα απο την εργασια μας. Δυστυχως ομως σημερα, παρα πολλοι πεφτουν στην παγιδα του τζογου. "Τυχη μη πιστευε" λεει ενα αλλο δελφικο παραγγελμα και ειναι επισης σωστο. Για να θολωσει τα νερα, το συστημα προσφερει την διεξοδο του τζογου στους πολιτες, ετσι ωστε να νομιζουν πως αν κερδισουν το τζοκερ (ή το στοιχημα), θα καταφερουν να "φτιαξουν" την ζωη τους, πλουτιζοντας ευκολα. Το προβλημα βρισκεται στο οτι δεν μας επιτρεπουν μεσα απο την εργασια μας, να αποκτησουμε καποια οικονομικη ανεση για να ανελθουμε απο το επιπεδο της δουλείας. Ειναι φτιαγμενο ετσι το συστημα, ωστε ο αεργος νταβατζης να καρπωνεται συνεχως την υπεραξια και ο δυσμοιρος υπαλληλος ή ελευθ.επαγγελματιας να μην μπορει να ξεφυγει απο το καθεστως αυτο.
    Τα "ρεστα" στα οποια αναφερθηκα, δεν εχουν να κανουν με τζογο χρηματων αλλα με τροπο ζωης, με ενα τροπο να αποκτηθουν απο το δικαιουχο λαο τα δικαιωματα του και ο σεβασμος, απο τους δυναστες του. Τουλαχιστον αυτα. Εαν δεν τα αποζητησει αυτα ο ιδιος ο λαος για τον εαυτο του, τοτε δεν εχει κανενα νοημα να προσπαθουν λιγοι "γραφικοι" μονοι τους.

    Μιας και αναφερθηκες σε εμενα, να πω πως προσωπικα αυτο που θεωρω απαραδεκτο ειναι η ηττα ανευ αγωνος. Η αμαχητι παραδοση ανευ ορων. Σε ποιον "ανωτατο" εχθρο ρε σεις να παραδοθουμε; Στους ανυπαρκτους; Στους "τιποτα"; Στους ανανδρους και θρασυδειλους που κρυβονται πισω απο τις "αγορες" και δεν εχουν το θαρρος να βγουν μπροστα να δειξουν ποιοι ειναι; Σε αυτους που τρεμουν με το παραμικρο και στο φως εκμηδενιζονται; Ε οχι, βεβαια. Αυτη η ηττα ειναι απαραδεκτη. Εαν η μαχη δοθει, οπως της αρμοζει, περηφανα και θαρραλεα, και οι "θεοι" αποφασισουν πως πρεπει να χασουμε γιατι ο αγωνας μας ειναι αδικος, ΤΟΤΕ και μονο τοτε το συζηταμε για ηττα. Μονο "Ηττω υπερ δικαιου" εχει νοημα. Απο την στιγμη που κανεις αγωνα δικαιο και ορθο, δεν μετρας αντιπαλους. Πολεμας. Εισαι Ελληνας οπως οι Σπαρτιατες. Ποτέ δεν ρωτας "ποσοι ειναι οι εχθροι" αλλα "που ειναι οι εχθροι". Ασε τον στρατηγο να ανησυχει για τακτικες και στρατηγικες. Δυο ειναι οι αποφασεις για εμας. Το να αποφασισουμε να παλεψουμε για την ζωη μας και δευτερον, να συστρατευτουμε στο σωστο στρατοπεδο, που εχει το δικιο με το μερος του. Αυτα βεβαια σε φιλοσοφικο επιπεδο, γιατι η λυση που προτεινουμε δεν απαιτει αιματηρες μαχες. Δεν ζητα να πεσει ουτε μια σφαλιαρα. Δεν ζηταμε τραμπουκους. Συνειδητοποιημενους πολιτες και μονο.

    Σχετικα με την ηθικη διακριση. Ναι αυτα τα ψυχολογικα τεστ δουλευουν και μαλιστα εχουν ικανοποιητικο αποτελεσμα. Υπο μια προυποθεση ομως. Πως ο εξεταζομενος δεν γνωριζει ηδη το αντιστοιχο τεστ. Και ειναι δυσκολο να μην διαρρευσει ωστε να διαδοθουν οι "σωστες" απαντησεις. Ειναι ωστοσο καλη ιδεα και σωστο, να υπαρχει μια γενικη "συνεντευξη" με ικανο πληθος ερωτηματων και ψυχογραφησης ωστε να δρα συνεργιστικα στο ζητουμενο, που ειναι η ηθικη αξιολογηση. Παντα και σε συνδυασμο με το συστημα των εγγυητων. Σχετικα με την περιγραφη της θεσης του λαικου αντιπροσωπου (τα ποιοτικα κριτηρια ηθικης), αυτα δεν μπορει παρα να ειναι σε συναρτηση με αυτα που απαιτει η εν δυναμει θεση του σε ποστο εξουσιας. Περιγραφουμε τις αρετες που χρειαζεται η αντιστοιχη θεση και ιδιες επιζηταμε στους υποψηφιους. Ακομα και αν δεν καταφερουμε 100% να κανουμε διαχωρισμο στους ανθρωπους βασει αυτων των κριτηριων, βοηθαει.σε αρκετο ποσοστο το οτι οι ιδιοι θα το δουν και θα γνωριζουν σαφως τι ζηταμε απο εκεινους.
    Στοχαστης

    ΥΓ. Για το τελευταιο ζητημα, συνεχιζω και απαντω στον Προβληματισμο 2ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.