Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Λαΐδα, η διάσημη πόρνη της Κορίνθου, που περιφρόνησε ο φιλόσοφος Διογένης

lais

Η πιο διάσημη εταίρα της αρχαιότητας, ήταν η Λαΐδα η Κορίνθια. 
«Όλη η Ελλάδα έλιωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα της», έγραφε ο Ρωμαίος ποιητής, Προπέρτιος. 
Έζησε την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, από το 431 π.Χ. μέχρι το 404 π.χ. Λεγόταν ότι είχε όμορφες ξανθές μπούκλες, λεπτό και καλλίγραμμο σώμα, με δύο στήθη «σαν κυδώνια».

Λαΐς η Κορίνθια. Πίνακας του Χανς Χόλμπαϊν, 1526.
ΠΛαΐς η Κορίνθια. Πίνακας του Χανς Χόλμπαϊν, 1526. 
Ήταν τόσο περιζήτητη, που τολμούσε να ζητάει υπέρογκα ποσά από τους πελάτες της.
Ο φιλόσοφος Σωτίων υποστήριζε, ότι η παροιμιώδης έκφραση «οὐ παντὸς ἀνδρὸς ἐς Κόρινθον ἔσθ’ ὁ πλοῦς», δηλαδή «δεν είναι για όλους τους άνδρες η Κόρινθος», αναφερόταν στις «τσουχτερές» τιμές της εταίρας Λαΐδας, που δεν μπορούσαν να πληρώσουν όλοι. 
Ο μεγάλος Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης, ήταν ένας απ’ τους επίδοξους εραστές της Λαΐδας. Όταν, όμως, άκουσε το ποσό που θα έπρεπε να καταθέσει, για να απολαύσει μία νύχτα μαζί της, άλλαξε γνώμη και της απάντησε «οὐκ ὠνοῦμαι μυρίων δραχμῶν μεταμέλειαν», δηλαδή «δεν αγοράζω με δέκα χιλιάδες δραχμές κάτι που αργότερα θα μετανιώσω».
Δέκα χιλιάδες δραχμές αντιστοιχούσαν σε περίπου 2.000 ευρώ, αν οι υπολογισμοί των ειδικών είναι σωστοί. 
Λόγω της ακρίβειας και της απληστίας της, συνήθιζαν να την αποκαλούν «Αξίνη». Φημιζόταν, όχι μόνο για την ομορφιά και τον αισθησιασμό της, αλλά και για  τη μόρφωση και την καλαισθησία της. 
Πολλοί έλεγαν, ότι μπορεί η Αθήνα να είχε για στολίδι τον Παρθενώνα, αλλά στην Κόρινθο μπορούσε κανείς να δει το ανάκτορο και τους κήπους της εταίρας Λαΐδας, που ήταν αξεπέραστου κάλλους. 
«Στο σκοτάδι, όλες οι γυναίκες σαν τη Λαΐδα είναι»  
Η Λαϊς είχε ενοχληθεί από την αδιαφορία του κυνικού φιλόσοφου Διογένη. Αν και ανάμεσα στους θαυμαστές της συγκαταλέγονταν 

Διογένης. Έργο του Ζαν-Λεόν Ζερόμ.
Διογένης. Έργο του Ζαν-Λεόν Ζερόμ.
μερικά απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα της φιλοσοφίας και των τεχνών, ο Διογένης έμενε τελείως ανεπηρέαστος. 
Τότε, η εταίρα αποφάσισε να των τιμωρήσει. Τον πλησίασε και του πρόσφερε να περάσει μία νύχτα μαζί της, χωρίς χρέωση. Ο Διογένης συμφώνησε και πήγε να τη βρει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. 
Η Λαΐς, όμως, δεν βρισκόταν στο δωμάτιο. Τη θέση της είχε πάρει μία κακάσχημη και ηλικιωμένη υπηρέτριά της. Ο Διογένης δεν κατάλαβε τίποτα και πέρασε τη νύχτα με την άγνωστη γυναίκα. Την επόμενη μέρα, η Λαΐς τον ενημέρωσε για το περιστατικό και τον έκανε «βούκινο» σε όλη την Κόρινθο. Η αντίδραση του Διογένη, έβαλε στη θέση της την «άταχτη» εταίρα: «Λύχνου σβεσθέντος, πάσα γυνή Λαϊς», δηλαδή «Στο σκοτάδι, όλες οι γυναίκες σαν τη Λαΐδα είναι». 
Η εταίρα εντυπωσιάστηκε απ’ το πνεύμα του φιλοσόφου και του προσέφερε μία πραγματική νύχτα μαζί της, χωρίς να ζητήσει χρήματα. 
Άλλωστε, ο Διογένης δεν είχε να της δώσει αυτό που ο ίδιος περιφρονούσε, δηλαδή τάλαντα. 
Ο φιλόσοφος Αρίστιππος.
Ο φιλόσοφος Αρίστιππος.

Εκείνη την περίοδο, ο πιο «τακτικός» πελάτης της, ήταν ο φιλόσοφος Αρίστιππος, τον οποίον κορόιδευαν οι Κορίνθιοι, επειδή ξόδευε τεράστια ποσά στην κλίνη της. 
Όταν μαθεύτηκε ότι η Λαΐς προσέφερε δωρεάν το κορμί της στο Διογένη, όλοι στράφηκαν στον Αρίστιππο και ανέμεναν μία έντονη αντίδραση απ’ τον αδικημένο εραστή. 
Έμειναν ανικανοποίητοι, γιατί ο Αρίστιππος, με εξίσου φιλοσοφική διάθεση, απάντησε πολύ ήρεμα: «Την πληρώνω για να ευχαριστεί εμένα, όχι για να μην ευχαριστεί άλλους.»
Ήταν ωραίοι τύποι οι πρόγονοί μας και ετοιμόλογοι, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τη συνέχεια. 
Ο Αρίστιππος ήταν ο ιδρυτής της ηδονιστικής σχολής και ένας απ’ τους μεγαλύτερους θαυμαστές της Λαΐδας. 
Ζούσαν μαζί για μία περίοδο και την υπερασπίστηκε σθεναρά, όταν κάποιος τον ρώτησε αν ντρέπεται που ζει με μία πόρνη. 
Ο Αρίστιππος είπε: «Σου φαίνεται περίεργο να ζεις σε ένα σπίτι, που πριν από εσένα, ζούσαν άλλοι; Ή δεν ταξιδεύεις με πλοίο, που ταξίδεψαν κι άλλοι; Φυσικά και όχι. Με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι ντροπή να είσαι με μία γυναίκα, που έχει σχέσεις και με άλλους». 
Άδοξο τέλος, ή αγαπημένη σύζυγος; 
Ο κωμικός ποιητής Επικράτης παρομοίασε τη Λαΐδα με έναν αετό, που κατασπαράσσει τα πάντα όταν είναι νέος και γερός, ενώ όταν γερνά, δεν μπορεί  ούτε καν να τραφεί μόνος του. 
Ήθελε με αυτό το δεικτικό σχόλιο, να καυτηριάσει τη ζωή της μεγάλης εταίρας, η οποία όταν μεγάλωσε, έγινε μία φτωχή μαστροπός. 
Ο θάνατός της προήλθε είτε από πνιγμό, όταν ένα κουκούτσι ελιάς κόλλησε στον λαιμό της, είτε από ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. 
Ως προς το τέλος της, επικρατεί σύγχυση και πολλά σενάρια. 


Άλλοι λένε, ότι η Λαΐδα έφυγε από την Κόρινθο, παντρεύτηκε τον αγαπημένο της, τον Ιππόστρατο και έζησε μαζί του στη Θεσσαλία, μέχρι το τέλος της ζωής της. Εκεί υπάρχει κι ένα τάφος, που υποθέτουν οι αρχαιολόγοι ότι ανήκει σε μία εταίρα. 
Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι υπήρχαν δύο διαφορετικές εταίρες με το ίδιο όνομα. Η μία που γεννήθηκε και πέθανε στην Κόρινθο, ήταν μερικές δεκαετίες μεγαλύτερη. Η άλλη που πέθανε στη Θεσσαλία, είχε έρθει στην Ελλάδα ως δούλα απ’ τη Σικελία. 
Όπως και να έχει το τέλος της, το βέβαιο είναι, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της υπήρξε σπουδαία και αξεπέραστη, ασκώντας ένα επάγγελμα που οι αρχαίο Έλληνες σέβονταν. 
Αρκεί να μπορούσαν να πληρώσουν το τίμημα. Και η Λαϊς είχε το υψηλότερο. 
mixanitouxronou.gr

26 σχόλια:

  1. Πολύ καλο άρθρο.Μας βοηθα να κατανοήσουμε την διαφορετική κοσμοθέαση και την διαφορα των φιλοσοφικών τάσεων της κλασικής εποχής όσον αφορά το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου!

    Α-Ω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρεσε πολύ αυτό το άρθρο Λύκιε γιατι βλέπουμε πτυχες της ζωής των αρχαιων Ελληνων, που δεν τις ξέραμε, όπως και την θεση της πορνειας τοτε και την αποδοχη που ειχαν οι πορνες και απο τους φιλοσοφους ακομα!!!! Αρα εδιναν μεγαλη σημασια στο σεξ καιτην ηδονή!! Και πλήρωναν όσο ΄οσο γιαυτό. Ηθελα να ηξερα πόσο όμορφη μπορει να ηταν η Λαιδα και ποσο καλο σεξ θα έκανε....Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντως Λυκιε θα έλεγα να βάλεις και μια φωτογραφια οπως θα φανταζοσουνα πως μπορει να ήταν η Λαιδα! Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Κώστα, δεν μπορώ να γνωρίζω πως μπορεί να ήταν η μορφή της Λαΐδος. Θα μπορούσα να βρω μια φωτογραφία μιας πολύ όμορφης και ερωτικής γυναίκας για να σας δείξω, όμως αυτή, μάλλον το δικό μου γούστο θα εξέφραζε παρά την πραγματική φύση μιας εξαίσιας ερωμένης και εταίρας της αρχαιότητας. Πάντως θεωρώ ότι σημαντικό μερίδιο της θέλξης που εξέπεμπε στον αντρικό πληθυσμό της εποχής, δεν μπορεί να ήταν μόνο η ομορφιά της ή η σεξουαλικότητά της, αλλά και η πνευματικότητά της, η μόρφωσή της και η διάνοιά της. Ο συνδυασμός όλων αυτών, με ένα "μαγικό" κορμί, που ξέρει να παγιδεύει τις ορμές για ηδονή και μέθεξη ενός άνδρα, σίγουρα δεν είναι ακόμη και σήμερα κάτι συνηθισμένο και σίγουρα αυτό είναι κάτι το πολύ ...ακριβό! Δυστυχώς, η ηθική της αγοραπωλησίας των αξιών κατ' εμέ, καταρρίπτει κάθε έννοια πνευματικότητας... και υπηρετεί τον γήινο υλισμό!

      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Σωστα, πολυ σωστά Λύκιε!! Παρολα αυτά ισως μπορούσες να βαλεις μια εικονα που να δειχνει μια γυναικα που να ταιριάζει τ α πιο πολλα απ αυτά που λες. Θα ήθελα να κανεις μια προσπάθεια αν δεν σου κανει τον κόπο. Ευχαριστώ. Κωστας

      Διαγραφή
    3. Πιστεύω να σε ικανοποίησα, φίλε Κώστα! Νομίζω πως η Μόνικα Μπελούτσι, θα διεκδικούσε άνετα τον ρόλο της Λαΐδας, σε ομορφιά και ερωτισμό.
      Κώστα, για χατήρι σου και μόνο! Μην με ξαναπιέσεις όμως για τέτοια θέματα, φίλε μου.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
    4. Πραγματικά πιστεύω οτι η φωτο της Μπελούτσι αντιπροσωπευουν επάξια την ομορφιά της σέξυ Λαιδας!!! Νομίζω οτι δεν θα μπορούσε να γίνει καλυτερη επιλογη απο τις σημερινες γυναικες. Ελπίζω να ήταν κάπως έτσι και η Λαιδα, οποτε δικαιως θα ειχε ....... μαζεψει τοσο χρημα!!!! Κωστας

      Διαγραφή
  4. ΕΞΑΙΡΕΤΟΝ ΚΑΛΛΟΣ ΤΟ ΤΗΣ ΛΑΪΔΟΣ, ΕΜΜΜ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΠΩ, ΤΗΣ ΜΟΝΙΚΑΣ!!!!! ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΑΣ ΕΝΤΙΡΦΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΚΕΩΣ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙΟΥ, ΕΝΘΑ ΚΑΙ ΕΧΡΙΣΘΗ ΕΛΛΗΝΙΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΛΥΚΙΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΙΝ ΣΟΥ!!!
    ΕΓΩ ΘΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΕΝΘΕΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΥΝΗ, ΟΣΤΙΣ ΔΥΝΗΘΩ ΕΙΣ ΤΩ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΔΙΑ ΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ. ΟΘΕΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΔΩΡΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ!!!!
    "ΙΕΡΑΡΧΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ φιλε Ιεραρχη για την προσφορά σου να πληρωσεις την Λαίδα-Μονικα για δικό μου δωράκι!!! Δεν θα έλεγα οχι σε ένα τετοιο δώρο!!!! Κωστας

      Διαγραφή
  5. Ωραία λοιπόν αφού αρχίσαμε και τα δώρα, θα σας κάνω κι εγώ δώρο αυτό το τραγουδάκι..........χεχεχε.

    SOULA DANEZI-THELEI ΚΑΙ LIGO POUTANIA
    http://www.youtube.com/watch?v=I63i2E57kBc

    Α-Ω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεχε, ωραιο δωράκι, αλλα λίγο στο "ξεκωλέ" βρε ΑΩ,εε;
      Κωστας

      Διαγραφή
    2. Όχι Κώστα, πέραν του σατιρικού του τίτλου αν ακροαστείς προσεκτικά τους στίχους θα παρατήρησης πολύ βαθύτερα πράγματα.
      Το τραγουδάκι αυτό λοιπόν ουσιαστικά μας μιλάει για τα παιχνιδάκια επιβολής και εξουσίας ανάμεσα στις σχέσης των δυο φυλων.Ουσιαστικά αναπαράγει την αντιπαλότητα ανάμεσα στα δυο φυλα με απώτερο σκοπό την επικράτηση του ενός από τα δυο και την κυριαρχία του επάνω στο άλλο επιστρατεύοντας παράγοντες όπως η ζήλια και αλλα παρόμοια συναισθήματα χαμηλού επιπεδου.
      Όλα αυτά δημιουργούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγο έλλειψης παιδείας.Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι σήμερα αναλίσκονται σε τέτοιου είδους παιχνιδάκια αντί να αναζητούν το καλός, την αρμονια, την συνεργασία και τέλος-τέλος την αγάπη μέσα από μια σχέση.

      Α-Ω

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να το δω έτσι βρε ΑΩ!! Δεν εχεις ποιοτική διάκριση μεσα σου γισ να απορριπτρις τα ευτελη? Κωστας

      Διαγραφή
  6. Χα χα χα χα χα χα χα χα!!!
    Πολύ "βαθιά" πράγματα παρατηρώ και εγώ!!!
    Και τα μυαλά στα κάγκελα, με το "καλός" και την αρμονία!!!!!
    Α, και πολύ αντιεξουσιαστικό τραγούδι.....
    Χαχαχχαχχαααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένταξη το περίμενα πως θα ξεσαλώνατε κάποιοι ανώνυμοι......χεχεχε.
    Έτσι λοιπόν Λύκιε σου αποδεικνύω αυτό που σου έγραψα τις προάλλες πως κάποιοι βρίσκονται εδώ είτε το θέλουμε είτε όχι.........
    Όσον αφορά την ανάλυση που σας έκανα για το συγκεκριμένο σκυλάδικο τραγουδάκι αν το ακροαστεί θα καταλάβει άμεσος αν έχει λίγο μυαλό αυτά που σας γράφω.

    Α-Ω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το ακροαστεί κάποιος......συγγνώμη......:p
      Είναι σαν τον τόνο παραπάνω που ο ανώνυμος δεν έχασε ευκαιρία να διακωμωδήσει ενώ κατάλαβε πολύ καλά τι εννοούσα.......τέλος πάντων....κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα.

      Α-Ω

      Διαγραφή
  9. Θα παρακαλούσα όλους τους σχολιαστές, να μην οξύνουν τα πνεύματα και να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο συζήτησης, που βεβαίως να περιέχει χιούμορ (μιας και προσφέρθηκε το θέμα για να "χαλαρώσουμε" λιγάκι), αλλά να μην χάνεται ο αλληλοσεβασμός μεταξύ μας! Αν το χιούμορ μας αρχίσει να ενοχλεί κάποιους, τότε πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να σταματούμε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χο χό δεν ήξερα ότι υπάρχουν συναισθήματα χαμηλού επιπέδου!!!! Θα σας παρατηρώ από χαμηλa διότι είμαι γεμάτη ελαττώματα :pppppppppo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιός δεν εχει ελαττωματα βρε Aya; ολοι εχουμε και ειμαστε χαμηλά!!!
      Εντάξει ο ΑΩέκανε μια ανάλυση του βαθυστόχαστου σκυλοτράγουδου και μιλησε για την ζηλια που ειναι συναισθημα χαμηλου επιπέδου. Ε, δεν είναι;;;
      Ωχχχ, μάλλον λαθος όρους χρησιμοποιούμε παλι!!!
      Κωστας

      Διαγραφή
  11. ΑΥΑ MHN ΟΜΙΛΕΙΣ ΩΣΑΝ ΛΑΪΔΑ,ΜΑ ΜΟΝΟΝ ΩΣΑΝ ΔΙΟΤΙΜΑ!!! Η ΔΙΟΤΙΜΑ ΗΤΟ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ. ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΜΥΣΤΙΣ ΕΔΙΔΑΣΚΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗΝ ΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΝ ΦΥΣΙΝ.
    ΑΥΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΔΕΙΞΕΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΕΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΣΟΥ, ΑΣ ΣΕ ΘΩΡΟΥΜΕΝ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΑΥΤΗΝ.
    "ΙΕΡΑΡΧΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θέλω να σ ευχαριστήσω μόλις μου έδωσες μια πολύ καλή ιδέα :-)

      Διαγραφή
  12. ΧΑΧΑ.Βρε πουλάκια μου αυτό το σκυλάδικο τραγουδάκι είναι ένα από τα χιλιάδες τέτοιου είδους που επίτηδες πλασάρει το σύστημα για να διαιωνίζει αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα μεταξύ των ζευγαριών διαφημίζοντας ΝΑΙ, αυτά τα χαμηλά συναισθήματα και το ποιος από τους δυο θα καταφέρει να έχει το πάνω χέρι στην σχέση........;)

    Α-Ω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βλεπω στην δεύτερη φωτο ποσο δισφορετικη άποψη για το ωραιο είχαν οι παλιοί απο μας σήμερα...... Εντελως διαφορετικά γουστα!! Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απαντήσεις
    1. Η ΦΙΛΟΤΙΣ ΜΟΥ, ΔΕΔΟΜΕΝΗ !!! ΜΕΤ' ΑΣΠΑΣΜΟΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΦΙΛΗΜΑΤΟΣ....
      "ΙΕΡΑΡΧΗΣ"

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.