Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ουσίες που καταστρέφουν τη νοημοσύνη

Στη διατροφή μας υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε. Άλλα τρόφιμα βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ άλλα διεγείρουν τις διανοητικές λειτουργίες και βελτιώνουν τη μνήμη.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και τροφές που έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου και οι διατροφολόγοι προτείνουν να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους προκειμένου να έχουμε και λιγότερες αρνητικές συνέπειες.
Παρακάτω θα διαβάσετε ποια είναι τα έντεκα τρόφιμα με τη χειρότερη επίδραση στη νοημοσύνη μας και τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα...
Προϊόντα με ζάχαρη
Η ίδια η ζάχαρη αλλά και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη είναι βλαβερά όχι μόνο για το βάρος μας, αλλά και για τον εγκέφαλό μας. Η κατανάλωση ζάχαρης μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει μια πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και μπορεί να επηρεάσει και τη μνήμη.
Επίσης, η ζάχαρη σχετίζεται και με τη δυνατότητα της μάθησης, γι’ αυτό το λόγο προτείνεται να αποφεύγονται τα προψημένα τρόφιμα, τα προϊόντα με ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού, καθώς και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φρουκτόζη.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι βλάπτει το συκώτι μακροπρόθεσμα και προκαλεί αυτό που ονομάζεται «εγκεφαλική ομίχλη» (brain fog). Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του φαινομένου, παρουσιάζεται ένα συναίσθημα πνευματικής σύγχυσης που δρα σαν ένα σύννεφο που επηρεάζει τη διαυγή σκέψη όπως και τη μνήμη.
Έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές δεν θυμάστε τα ονόματα μερικών αντικειμένων ή δεν μπορείτε να φέρετε στη μνήμη σας ορισμένα γεγονότα και να αποφασίσετε αν έγιναν στην πραγματικότητα ή αν τα είδατε στον ύπνο σας; Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της υψηλής ποσότητας αλκοόλ που ενδέχεται να καταναλώσατε, που επηρεάζει την ισορροπία του εγκεφάλου. Ευτυχώς, αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα, αν σταματήσετε το αλκοόλ ή αν περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ή δυο ποτά την εβδομάδα.

Πρόχειρο και γρήγορο φαγητό
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ αποκάλυψε ότι το γρήγορο φαγητό μπορεί να αλλάξει τα χημικά στοιχεία του εγκεφάλου μας, προκαλώντας έτσι συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Έτσι κι αλλιώς, τα φαγητά που είναι πλούσια σε λιπαρά προκαλούν συμπτώματα στέρησης, όταν διακόπτεται η κατανάλωσή τους.
Αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την παραγωγή της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού χημικού που συνεισφέρει στο συναίσθημα της ευτυχίας και της γενικότερης ευεξίας. Επιπλέον, η ντοπαμίνη υποστηρίζει και τη διανοητική λειτουργία, τη γνωστική ικανότητα, την αφύπνιση, την κινητοποίηση και τη μνήμη. Για όλους αυτούς τους λόγους, τέτοιου είδους τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγονται.
Τηγανητά φαγητά
Όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικά, προσθετικά, τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και άλλα παρόμοια, τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη διανοητική λειτουργία μας εξαιτίας των χημικών στοιχείων που διαθέτουν, τα οποία προκαλούν υπερκινητικότητα στα παιδιά και τους ενηλίκους.
Τα τηγανητά ή επεξεργασμένα φαγητά καταστρέφουν με αργό ρυθμό τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Ωστόσο, ορισμένα είδη ελαίων είναι πιο επικίνδυνα από άλλα, με το ηλιέλαιο να θεωρείται από τα πιο τοξικά έλαια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα φαγητά
Ακριβώς όπως και τα τηγανητά, έτσι και τα επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα φαγητά επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής, όπως το Αλτσχάιμερ, αργότερα στη ζωή.
Πολύ αλμυρά φαγητά
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αλμυρά φαγητά επηρεάζουν την πίεση του αίματος και είναι πολύ επικίνδυνα για την καρδιά. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι έρευνες, τα φαγητά που περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αλατιού μπορεί να επηρεάσουν τη διανοητική λειτουργία και να αμβλύνουν την ικανότητα της σκέψης. Με άλλα λόγια, τα αλμυρά φαγητά επιδρούν στη νοημοσύνη μας!
Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση αλμυρών φαγητών καθώς και νικοτίνης έχει τις ίδιες συνέπειες με τα ναρκωτικά, αφού μόλις σταματήσει η κατανάλωσή τους εμφανίζεται σύνδρομο στέρησης και θέληση για επιπλέον αλμυρά φαγητά.
Σιτηρά εκτός από τα 100% ολικής άλεσης
Όλα τα σιτηρά επιδρούν στην εγκεφαλική λειτουργία και στη συνολική υγεία μας, εκτός από τα σιτηρά που είναι 100% ολικής άλεσης, τα οποία είναι πολύ πλούσια σε ίνες και είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν την αρτηριακή γήρανση.
Αν καταναλώνετε τα απλά σιτηρά, το σώμα σας κινδυνεύει από πρόωρη γήρανση, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και απώλεια μνήμης και «εγκεφαλικής ομίχλης» (brain fog). Επομένως, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τους απλούς υδατάνθρακες με τους σύνθετους, επιλέγοντας ουσιαστικά στην καθημερινότητά σας ψωμί ολικής άλεσης αντί για άσπρο.
Επεξεργασμένες πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι η τροφή των μυών και είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Το κρέας είναι η βασικότερη πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, ωστόσο πολύ επεξεργασμένες μορφές πρωτεΐνης, όπως τα χοτ ντογκ, το σαλάμι και τα λουκάνικα θα πρέπει να αποφεύγονται.
Αντίθετα με τις φυτικές πρωτεΐνες που βοηθούν το σώμα να προστατέψει το νευρικό σύστημα, οι επεξεργασμένες πρωτεΐνες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Επιδιώξτε να τρώτε ψάρι (ειδικά τόνο και σολομό), γαλακτοκομικά προϊόντα και καρύδια, που είναι πηγές πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας.
Τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά προκαλούν πληθώρα προβλημάτων, από καρδιακά προβλήματα και ανεβασμένη χοληστερόλη μέχρι παχυσαρκία. Είναι εξίσου επιβλαβή και για τον εγκέφαλό μας, καθώς κάνουν το μυαλό μας πιο νωθρό, επηρεάζουν τα αντανακλαστικά μας και την ποιότητα των εγκεφαλικών αντιδράσεων, ενώ αυξάνουν και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιπλέον, αν τα τρανς λιπαρά καταναλώνονται παρατεταμένα, οδηγούν σε ένα είδος συρρίκνωσης του εγκεφάλου, παρόμοιο με τη συρρίκνωση που προκαλεί το Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει διότι τα τρανς λιπαρά καταστρέφουν αργά τις αρτηρίες, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γεγονός που μπορεί να αποφευχθεί μειώνοντας απλώς την κατανάλωση αυτών των λιπαρών.
Τεχνητά γλυκαντικά
Όταν οι άνθρωποι επιθυμούν να χάσουν βάρος, θεωρούν ότι θα αδυνατίσουν μέσα σε μια νύχτα, αντικαθιστώντας απλώς τη ζάχαρη με τα τεχνητά γλυκαντικά. Είναι αλήθεια ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν πράγματι λιγότερες θερμίδες, ωστόσο μπορεί να προξενήσουν μεγαλύτερη βλάβη από το καλό που θεωρούμε ότι φέρνουν.
Όταν χρησιμοποιούνται για εκτεταμένη χρονική περίοδο, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και να αποδυναμώσουν τη νοητική ικανότητά μας, ειδικά αν χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες.
Νικοτίνη
Παρά το γεγονός ότι η νικοτίνη δεν είναι ακριβώς τρόφιμο, προκαλεί χάος στον εγκέφαλό μας περιορίζοντας τη ροή του αίματος και τη φυσιολογική ροή γλυκόζης και οξυγόνου σε αυτό το σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η νικοτίνη προκαλεί όχι μόνο πρόωρη γήρανση, κακή αναπνοή και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, αλλά επηρεάζει και την παραγωγή και λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, στενεύοντας τα τριχοειδή αγγεία, εκείνα τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πηγή:  http://www.apocalypsejohn.com/

3 σχόλια:

  1. Όλοι είμαστε επιρρεπείς λίγο η πολύ σε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω.............αποφεύγουμε τα φαγητά που έχουν υποστεί επεξεργασία και αυτά με τα συντηρητικά και προτιμούμε ότι μπορεί να φαγωθεί ωμο είτε μαγειρεμένο από εμάς η τους οικείους μας ούτος ώστε να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε.
    Άλλωστε λέγεται ότι είμαστε ότι τρώμε.....;)
    ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.

    "Διατροφικός Κώδικας" - η διατροφική γενοκτονία (1/5)
    http://www.youtube.com/watch?v=vmGAGX-pr1Y

    Η Πιο Συγκλονιστική Ομιλία Που Θα Ακούσετε Ποτέ, G Yourofsky
    http://www.youtube.com/watch?v=37GRXaIgVwY

    Α-Ω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελάχιστα φαγητα υπάρχουν που να μην εχουν κατι από τα παραπάνω. Δύσκολο να εφαρμοστεί μια τέτοια διατροφή. Όσες φορες προσπαθώ να την εφαρμόσω κρατάει για λίγο και μετά ξαναπέφτω στα ίδια!!! Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ.......χόρτασα!
      Μόλις κατανάλωσα το τελευταίο πιάτο φακές με ρύζι [βοηθάει στο να απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος] που έφτιαξα προχτές με μια πιπεργιά τσίλι από την γλάστρα μου,πολλά βότανα....ρίγανη,θυμάρι,θρούμπι,δυόσμο,βασιλικό,δεντρολίβανο.Λιναρόσπορο για βιταμίνες Ω [αντικαθιστά την αναγκαιότητα των ψαριων],φιλα δάφνης,σκόρδο,κρεμμύδι,αλάτι θαλασσινό ιωδιούχο,πιπέργια,παρθένο ελαιόλαδο[λίγο στο βράσιμο και προσθέτουμε μετά στο πιάτο μας ωμο για να πάρουμε τα θρεπτικά του συστατικά αυτούσια],μια μέτρια πατάτα κομμένη σε μετριους κύβους και ένα μεγάλο καρότο ψιλοκομμένες ροδέλες.
      Έκοψα φρέσκια ψιλοκομμένη σαλάτα με λάχανο [άσπρο και κόκκινο],ένα μικρό καρότο στον τρίφτη,μιση ντομάτα,μισό αγγουράκι,σπανάκι,μισό κρεμμύδι,παρθένο ελαιόλαδο,ξίδι,λεμόνι και αλάτι.
      Μαύρο ψωμάκι χωριάτικο με προζύμι από κοντινό φούρνο και μια κούπα κρασί [απαραίτητη για την χώνεψη].
      Βλέπεις Κώστα εμείς οι χορτοφάγοι συνήθως μαγειρεύουμε γιατί δεν έχουμε πολλές επιλογές από τα έτοιμα φαγητά γιατί τα περισσότερα περιέχουν κρέας η ψάρι η αυγό το οποιο πολλές φορες καταναλώνουμε κι εμείς γιατί περιέχεται σε μικρές ποσότητες σε παρα πολλά σκευάσματα και γλυκα.........
      Όταν όμως αναγκαστείς να φτιάχνεις εσύ ο ίδιος τα φαγητό σου ανακαλύπτεις πως είναι πολύ ποιο νόστιμο γιατί το κατασκευάζεις σύμφωνα με τα δικά σου γούστα!

      Α-Ω

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.