Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Απίστευτο! Δείτε τι έκρυβε η Λίμνη Καστοριάς για 7.254 χρόνια

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έκρυβε η λίμνη της Καστοριάς, συγκεκριμένα το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια!..
Είναι μια ξύλινη επιγραφή με άγνωστο μήνυμα, χαραγμένο από ένα νεολιθικό ψαρά ή έμπορο λιμναίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, γραμμένο δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τα γραπτά ευρήματα των Σουμερίων και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από τις κρητομυκηναϊκές πήλινες πινακίδες της γραμμικής γραφής.
Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του ευρήματος έγινε από τον καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, κ. Γιώργο Χουρμουζιάδη: «Η ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή που βρέθηκε στη λίμνη της Καστοριάς αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας και χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα–14 στον “Δημόκριτο”, στο έτος 5260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου!
Όπως αντιλαμβάνεστε, το εν λόγω εύρημα στη λίμνη της Καστοριάς, γνωστό και ως “Πινακίδα του Δισπηλιού”, ανατρέπει όλες τις “επίσημες” θεωρίες περί καταγωγής της γραφής από τη Μεσοποτομία ή τη Μέση Ανατολή και επιβεβαιώνει τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, ότι οι πρόγονοί μας, οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ελλάδας, που αποκαλούμε Πελασγούς, είναι οι εφευρέτες της γραφής.
Όπως μπορείτε να δείτε, και τα ίδια τα γράμματα της επιγραφής δείχνουν ότι από αυτά προήλθε το ελληνικό αλφάβητο και όχι φυσικά από τους Φοίνικες, όπως έγραψε μόνο ο Ηρόδοτος από όλους τους αρχαίους συγγραφείς και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η επιστημονική κοινότητα αποδέχτηκε τον ισχυρισμό ενός ενάντια σε όλους τους άλλους, που είχαν αντίθετη άποψη και υποστήριζαν ότι το αλφάβητο όχι μόνο είναι ελληνικής προέλευσης, αλλά και ως εφευρέτες του αναφέρονται οι Έλληνες ήρωες Λίνος, Παλαμήδης κ.ά.».
Δείτε τι γράφει η επιγραφή που βρέθηκε στη λίμνη της Καστοριάς:






Πηγή: http://epilarhia.blogspot.gr

11 σχόλια:

  1. Να ευχηθώ με τη σειρά μου καλή υπομονή, στον αγαπητό Λύκιο και τους φίλους του ιστολογίου.

    Καθ’ όσον επισκέφτηκα πρόσφατα την Καστοριά βρίσκω την ευκαιρία να παραθέσω, σε γενικές γραμμές, ορισμένες πληροφορίες που συνέλεξα για την πόλη της Καστοριάς.

    Πράγματι ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού είναι πλούσιος σε ευρήματα όπως αναφέρεται παραπάνω. Έχει ακόμα πολλά να μας δείξει για τη ζωή των κατοίκων αλλά και της τότε εποχής, όμως η αρχαιολογική σκαπάνη είναι σε πρώιμο στάδιο. Παρ’ όλα αυτά έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια αναπαράστασης του οικισμού και αξίζει να τον επισκεφτείτε και να αφιερώσετε χρόνο, θα διαπιστώσετε ότι οι κάτοικοι εκείνης της εποχής είχαν επισυνάψει εμπορικές σχέσεις με κατοίκους του νότιου Ελλαδικού και νησιωτικού χώρου. Επίσης είχαν αναπτύξει τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

    Να αναφέρω εδώ ότι από την ελληνική μυθολογία εικάζεται ότι προήλθε και το όνομα «Καστοριά» και συγκεκριμένα από το μύθο των Διόσκουρων: Κάστορα και Πολυδεύκη. Επίσης η αμέσως μεγαλύτερη πόλη του νομού: Άργος Ορεστικό, λέγεται ότι πήρε όνομα της από τον Ορέστη του Αγαμέμνονα βασιλιά του Άργους, ο οποίος διέφυγε στην περιοχή εκείνη για να κρυφτεί από τις Ερινύες που τον κυνηγούσαν και ίδρυσε την πόλη ως αποικία του Άργους (υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο το οποίο δεν επισκέφτηκα). Να επισημάνω ότι η ονομασία της λίμνης είναι Ορεστιάδα. Ένα άλλο μεγάλο χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Γράμμου (βουνό απαράμιλλης ομορφιάς, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα), αποτελεί κεφαλοχώρι των γύρω χωριών ονομάζεται Νεστόριο, η προέλευση του ονόματος προέρχεται και αυτή από τη μυθολογία, παίρνοντας το όνομά του από το μυθικό ήρωα Νέστωρ που ίδρυσε αυτή την πόλη, καθώς πήγαινε να βρει το φίλο του Ορέστη.

    Εντύπωση προκαλεί το Ενυδρείο που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, θεωρείται το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια με ψάρια του γλυκού νερού. Συνάμα η Καστοριά έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Κράτους. Οι κάτοικοί της χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία τους. Η τοποθεσία και η ομορφιά της είναι απερίγραπτη, και θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα.


    Αντάρτης του Πόντου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Αντάρτη του Πόντου και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες. Η Καστοριά είναι μια απο τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδος, προικισμένη απο την φύση με μοναδικές ομορφιές και περίσσεια γοητεία! Ενας προορισμός αξιοζήλευτος για όλο τον κόσμο! Είναι μια πόλη που ευχαρίστως θα έμενα μόνιμα!!!

      Διαγραφή
  2. http://www.omakoio.gr/book13.htm
    ΔΡΑΒΙΔΕΣ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Α-Ω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΩΡΑΙΑ Η ΞΕΝΑΓΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΡΙΑΝ ΠΟΝΤΙΕ ΑΝΤΑΡΤΗ, ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΟΘΕΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙΝ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 7500 ΕΤΗ ΠΡΙΝ! ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑΙ ΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΦΟΙΝΙΚΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ!!! "ΙΕΡΑΡΧΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ιεράρχη καλησπέρα.
      Επίτηδες δε σχολίασα για το κυρίως θέμα της ανάρτησης, θέλω να αφήσω την ανακάλυψη για τους φίλους που θα επισκεφτούν το χώρο. Ανέφερα ότι ο οικισμός έχει πολλά να επιδείξει, διότι μόνο τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ανάδειξης των ευρημάτων. Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι πέραν της αναπαράστασης του οικισμού, έχει φτιαχτεί μια μικρή αίθουσα με ελάχιστα ευρήματα από τον οικισμό και μάλιστα στον χώρο όπου τα συλλέγουν και τα αποθηκεύουν. Όπως μου ανέφεραν έχουν σκοπό να φτιάξουν ένα μουσείο στο χώρο του οικισμού αφού συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορεί να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα ο επισκέπτης.

      Ας μου επιτραπεί να κάνω ένα σχόλιο. Στο χώρο έχουν βρεθεί πετρώματα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή, τα οποία τα συναντούμαι μόνο στη Νότια Ελλάδα ή στα νησιά του Αιγαίου (όπως αναφέρεται στο μουσείο). Γεγονός που υποδεικνύει ότι οι κάτοικοι του οικισμού είχαν σχέσεις με κατοίκους και άλλων περιοχών. Η ιστορία μας δείχνει όπου αναπτύσσεται το εμπόριο, αναπτύσσονται τα γράμματα και οι τέχνες, συνεπώς τα γράμματα της επιγραφής πιθανόν να διαδόθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, ή αντίστροφα οι κάτοικοι να τα υιοθέτησαν από τους επισκέπτες ή ως επισκεπτόμενοι. Όπως και να έχει το σημαντικό στοιχείο διατήρησης του οικισμού και των στοιχείων, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, ήταν η λίμνη και η για κάποιο λόγο εγκατάλειψη του οικισμού. Ο οικισμός εγκαταλείφτηκε και καθώς ανέβηκε η στάθμη του νερού και τα ιζήματα της λίμνης, το μείγμα λάσπης - γλυκού νερού κάλυψαν τα ευρήματά του και η έλλειψη οξυγόνου τα διατήρησε σχεδόν άθικτα στο πέρασμα των χιλιετιών. Η μη ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα αλλά και η μη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο, άφησαν τη φύση να μας υποδείξει ακόμα παλαιότερα στοιχεία του πολιτισμού μας. Η ξύλινη επιγραφή δεν είναι μόνο μία, έχουν βρεθεί και άλλες όπως μου ανέφεραν.

      Να προσθέσω και κάτι τελευταίο. Όπως κάνουμε το γύρω της πόλης, από το παραλίμνιο δρόμο (το λεγόμενο, από τους κατοίκους της πόλης, μικρό γύρω της λίμνης), πίσω από την πόλη της Καστοριάς περίπου, σε χώρο κοντά στη λίμνη και κάπως υπερυψωμένο από αυτήν, έχουν εντοπιστεί υπολείμματα τειχών που χρονολογούνται από την αποίκηση των πελασγικών φύλων χαρακτηριζόμενα ως Πελασγικά Τείχη. Δε γνωρίζω αν έχει γίνει κάποια έρευνα σε αυτά απλά έχουν τοποθετηθεί πινακίδες σήμανσης. Αν ποτέ στο μέλλον γίνει κάποια ανασκαφή, ίσως να αποκαλυφθούν και άλλα στοιχεία του Πολιτισμού μας.

      Αντάρτης του Πόντου.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Αντάρτη του Πόντου, καλώς ήλθες στα παλιά λημέρια!
    Ευχαριστούμε για την όμορφη ξενάγηση στην Καστοριά και τα πολύτιμα στοιχεία που μας παρέθεσες (ιστορικά και πολιτιστικά). Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία (και προϊστορία) αυτής της πόλης. Απ' ότι αποδεικνύεται μάλιστα κι από τα πάμπολλα ευρήματα, ο τόπος αποτελούσα ζωντανό πολιτισμικό κέντρο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια! Πράγματι το ανευρεθέν γραπτό μνημείο, αποτελεί απόδειξη ότι η γραφή υπήρξε πολύ παλαιότερα γνωστή στον ελληνικό κόσμο, από ότι στους Άραβες! Καταρρίπτονται έτσι όλες οι θεωρίες περί φοινικικής προελεύσεως του αλφαβήτου και ενισχύονται οι ενδείξεις ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. ότι δηλαδή οι Φοίνικες παρέλαβαν το αλφάβητο από τους Έλληνες (οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν ήταν σημίτες, αλλά Έλληνες και αυτοί)!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ενδελεχή περιγραφή ωσάν να ταξιδεύεις στην Καστοριά μας πρόσφερε ο Αντάρτης του Πόντου .
    Υπάρχουν άτομα τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στην πανέμορφη Καστοριά και ταξίδεψαν σίγουρα μέσα από το κείμενό σου φίλε Αντάρτη του Πόντου . ΄( φυσικά εξαιρούμε μα δεν αλλοιώνει ότι έχεις προσφέρει σε συνανθρώπους σου ).

    Μια πόλη βγαλμένη από άλλες εποχές με βαριά κληρονομιά .

    ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ

    Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ,
    επίσης ήθελα να δώσω την αφορμή στους φίλους, να τη θέσουν υπό συζήτηση ως προορισμό στις μελλοντικές τους διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμείς πρέπει να σε ευχαριστούμε Αντάρτη του Πόντου .

    ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ

    Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.