Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Παράλληλοι Κόσμοι - παράλληλες ζωές


Η πιο μεγάλη απόσταση που μπορούμε να δούμε είναι η απόσταση που μπόρεσε να ταξιδέψει το φως κατά τα 14 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια από τη στιγμή που συνέβη το Big Bang. Το πιο μακρινό ορατό αντικείμενο είναι τώρα περίπου στα 4 X 1026 μέτρα μακριά μας. Αυτή η απόσταση ορίζει το παρατηρήσιμο Σύμπαν μας. Το μέγεθος αυτό λέγεται και όγκος Hubble ή ορίζοντας παρατήρησης ή και απλά το Σύμπαν μας.
Κάθε Σύμπαν είναι απλά ένα μικρό μέρος ενός μεγαλύτερου Πολυσύμπαντος.
Κατά τα τελευταία χρόνια και η ιδέα του Πολυσύμπαντος μπήκε σ’ αυτή τη λίστα. Στηρίζεται σε καλά ελεγμένες θεωρίες, όπως η Σχετικότητα και η Κβαντομηχανική, και ικανοποιεί όλα τα βασικά κριτήρια μιας εμπειρικής επιστήμης. Κάνει προβλέψεις και μπορεί να τροποποιηθεί. Η Θεωρία των Χορδών - Μεμβρανών προϋποθέτει σαφώς την ύπαρξη πολλών διαστάσεων και Παράλληλων Συμπάντων. Η ύπαρξη των παράλληλων Κόσμων βεβαιώνεται από εμπειρικά στοιχεία. O Θαλής μίλησε, όχι μόνον για τον μικρόκοσμο της ύλης, αλλά και για παράλληλους Κόσμους. Η ερώτηση κλειδί δεν είναι αν το Πολυσύμπαν υπάρχει, αλλά πόσα επίπεδα έχει.

Οι επιστήμονες έχουν συζητήσει 4 διαφορετικούς τύπους παράλληλων Συμπάντων.
Ο απλούστερος τύπος παράλληλου Σύμπαντος, Επιπέδου Ι, είναι μια περιοχή του χώρου, η οποία βρίσκεται πολύ μακριά μας για να την έχουμε δει μέχρι τώρα. Το πιο μακρινό σημείο που μπορούμε να δούμε σήμερα βρίσκεται σε απόσταση 4X1026 μέτρα ή 42 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Κάθε ένα από τα παράλληλα Σύμπαντα επιπέδου Ι είναι βασικά όμοιο με το δικό μας. Όλες οι διαφορές πηγάζουν από διαφοροποιήσεις στις αρχικές συνθήκες της ύλης.
Το Σύμπαν μας εκτιμάμε ότι έχει περίπου 10118 υποατομικά σωματίδια που απαρτίζουν την ύλη, τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Το πλήθος όλων των δυνατών καταστάσεων που μπορούμε να σκεφτούμε ότι φτιάχνονται μ’ αυτά τα σωματίδια είναι 2 στην 10118 διαφορετικές διατάξεις, που αριθμητικά προσεγγίζονται ως 10 στην 10118 . Το 2 προκύπτει αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το καθένα από αυτά τα σωματίδια μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει σ’ αυτές τις διατάξεις.
Ο καθένας από αυτούς τους συνδυασμούς αντιπροσωπεύει και ένα διαφορετικό Σύμπαν που φτιάχνεται με τα σωματίδια αυτά. Αν θέλουμε να συναντήσουμε ένα Σύμπαν πανομοιότυπο με το δικό μας θα πρέπει να βρεθούμε σε μια απόσταση πέρα από όλους αυτούς τους συνδυασμούς όπου θα έχουμε και επανάληψη αυτών των Συμπάντων.
Πέρα από το Σύμπαν, που παρατηρούμε με τα τηλεσκόπιά μας, υπάρχουν κι άλλοι Κόσμοι, ίσως άπειροι σε πλήθος. Μερικοί από αυτούς είναι όμοιοι με τον δικό μας, ακόμη και στη μικρότερη λεπτομέρεια, εκτός από το ότι ακολουθούν ξεχωριστούς δρόμους.
Στο Επίπεδο ΙΙ, οι τρέχουσες παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι ο Κόσμος είναι άπειρος σε έκταση, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτόν είναι απαρατήρητο. Μέσα στην αισθητή μας φυσαλίδα του άπειρου χώρου υπάρχει ένας πολύ μεγάλος, αλλά πεπερασμένος, αριθμός σωματιδίων, τα οποία έχουν επομένως έναν απέραντα μεγαλύτερο, αλλά πεπερασμένο όμως αριθμό ρυθμίσεων.
Εάν ο Κόσμος είναι άπειρος, τότε κάπου έξω υπάρχουν κι άλλες φυσαλίδες του χώρου με την ίδια ρύθμιση των σωματιδίων, όπως εδώ. Επίσης φυσαλίδες με κάθε άλλη κατανοητή ρύθμιση των σωματιδίων που είναι συνεπής προς τους νόμους της Φυσικής, προβλέπονται από την δημοφιλή θεωρία του αιώνιου χαοτικού πληθωρισμού. Το πολλαπλό Σύμπαν φαίνεται σαν ένα αυξανόμενο fractal, που δημιουργεί πληθωριστικές περιοχές, και καθεμιά τέτοια περιοχή, επεκτείνεται και ψύχεται σ’ ένα νέο Σύμπαν.
Οι κβαντικές διακυμάνσεις που προκαλούν τον χαοτικό πληθωρισμό, θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαφορετικά σπασίματα της συμμετρίας σε άλλες φυσαλίδες. Έτσι εξηγείται η ύπαρξη πολλαπλών Συμπάντων μέσα σε κάποιο είδος χωροχρονικού αφρού. Κάθε Σύμπαν υπάρχει σε ένα κλειστό όγκο χώρου και χρόνου. Το Σύμπαν μας είναι μόνο ένα από τα πολλά που αναπτύχθηκαν.
Ο χώρος μεταξύ της φυσαλίδας μας και των γειτονικών φυσαλίδων διαστέλλεται πιο γρήγορα από ό, τι κινούμαστε εμείς εντός αυτού του χώρου, ακόμη και αν κινούμαστε με την ταχύτητα του φωτός.
Στο επίπεδο ΙΙΙ, σε κάθε στιγμή, καθένα από τα άπειρα σύμπαντα χωρίζεται σε πολλαπλάσια σύμπαντα, που αντιπροσωπεύουν κάθε κατανοητή έκβαση κάθε κβαντικού γεγονότος. Άπειρα των απείρων. Η ιδέα αυτή πρεσβεύει ότι η τυχαιότητα στις κβαντικές διαδικασίες κάνει το Σύμπαν να διακλαδίζεται σε πολλαπλά αντίγραφα. Ένα όν μπορεί να έχει πολλές ταυτόσημες υπάρξεις σε πολλά χωροχρονικά σημεία, είτε του ίδιου Σύμπαντος, είτε άλλων. Αυτά τα παράλληλα Σύμπαντα δεν είναι στην πραγματικότητα ξεχωριστά Σύμπαντα, γιατί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Η επικρατούσα άποψη στη Φυσική σήμερα είναι ότι ο αριθμός των διαστάσεων του χωροχρόνου, η ποιοτική μορφή των στοιχειωδών σωματιδίων, και πολλές από τις ονομαζόμενες φυσικές σταθερές, δεν απορρέουν από τους φυσικούς νόμους, αλλά είναι το προϊόν διαδικασιών που ονομάζονται διασπάσεις συμμετριών.
Στο επίπεδο IV των παράλληλων συμπάντων, οι νόμοι της φυσικής είναι μεταβλητοί.
Ο αφηρημένος κβαντικός κόσμος, ο οποίος περιγράφεται από μία εξελισσόμενη κυματοσυνάρτηση, περιέχει εντός αυτού έναν τεράστιο αριθμό από παράλληλες κλασσικές ιστορικές πορείες, οι οποίες συνεχώς διαχωρίζονται και συγχωνεύονται, καθώς κι έναν αριθμό από κβαντικά φαινόμενα που δεν έχουν κλασσική περιγραφή.
Η ύπαρξη άλλων Συμπάντων δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά μία άμεση συνέπεια των κοσμολογικών παρατηρήσεων.
Υπάρχει, άραγε, ένα αντίγραφό σας που διαβάζει αυτό το άρθρο; Ένα πρόσωπο που δεν είσαστε εσείς, αλλά ζει σ’ έναν πλανήτη που λέγεται “Γη”, σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα;
Η ζωή αυτού του προσώπου είναι ως τώρα ίδια με τη δική σας από κάθε άποψη; Μήπως αυτός ή αυτή, τώρα αποφασίζει να σταματήσει να διαβάζει αυτό το άρθρο, ενώ εσείς συνεχίζετε να το διαβάζετε;
Η ιδέα για ένα δικό σας αντίγραφο μοιάζει παράξενη και απίθανη, αλλά φαίνεται ότι θα πρέπει να συμφιλιωθούμε μαζί της, γιατί υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.
Αν πραγματικά υπάρχουν πολλά ίδια αντίγραφα του εαυτού μας, η παραδοσιακή έννοια της αιτιοκρατίας καταργείται. Δεν μπορείτε να υπολογίσετε το μέλλον σας ακόμη και αν είχατε πλήρη γνώση της συνολικής κατάστασης του Πολυσύμπαντός σας, διότι δεν υπάρχει τρόπος για να προσδιορίσετε ποιο από τα αντίγραφα είσαστε.
Προκύπτουν, λοιπόν, πολλά ουσιαστικά ερωτήματα:
Μήπως σε κάποια όνειρά μας ζούμε τη ζωή μας σε κάποιο παράλληλο σύμπαν;
Μήπως οι τροποποιήσεις του παρελθόντος μας αφορούν το παρόν σε ένα άλλο Σύμπαν;
Μήπως η εξέλιξη συντελείται με αυτό τον τρόπο στο Πολυσύμπαν;
Υπάρχει άραγε πρωτότυπο Σύμπαν και πρωτότυπη ζωή, της οποίας οι κλώνοι εμφανίζονται παράλλληλα;
Ποιες είναι οι σχέσεις μας με τους ομοίους μας, στα παράλληλα Σύμπαντα; Κ.λπ.

Πηγή:    http://www.apocalypsejohn.com/

10 σχόλια:

  1. καλημέρα σε όλους. Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και πάρα πολύ πετυχημένες οι ερωτησεις/προβληματισμοί. Εχει χυθεί πολύ μελάνι ανα τους αιώνες για το ερώτημα αυτό. Κάποιοι κυνηγήθηκαν για τις απόψεις τους και για το ότι τόλμησαν να το σκεφτουν ή να το παρουσιάσουν σαν θεωρία.
    Εχω ακούσει ανθρώπους να λένε: μακάρι να έχω κάποια καλύτερη ζωή σε παράλληλο σύμπαν και έτσι...απλά να παρηγοριούνται. Εχω επίσης δει κάποια έργα βασισμένα στη θεωρία αυτή αλλά...κανείς δεν μπορεί να αποδώσει με βεβαιότητα το ΑΝ και ΠΟΥ υπάρχουν αυτά τα σύμπαντα καθώς και το ΓΙΑΤΙ ίσως λειτουργούν έτσι! Προσωπικά με συγκλονίζει η ιδέα του να υπάρχει το πρωτότυπο Σύμπαν και οι κλώνοι του να εμφανίζονται κάνοντας δικό τους κύκλο ζωής και...κάποτε να 'συναντώνται'/εφάπτονται για τον τελικό απολογισμό.
    Οι δυνατότητες και η αρμονία στο Σύμπαν ΕΥΤΥΧΩΣ για όλους μας είναι ανεξάντλητες και καταλαβαίνω εκείνους που αποφεύγουν να έχουν ΣΙΓΟΥΡΗ γνώμη για όλα μιάς και σαν άνθρωποι ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε συνέχεια ανοιχτό μυαλό και ανοιχτούς ορίζοντες για γνώση και εμπειρία.
    ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανδρομέδα καλημέρα,
    Η θεωρία των παράλληλων συμπάντων (ή κόσμων), δεν έχει μείνει στο στάδιο της… θεωρίας! Υπάρχουν κάποιοι (ναι, και εδώ στην Ελλάδα) οι οποίοι όχι μόνο κινούνται με ευκολία σε παράλληλο σύμπαν (το πλησιέστερο στο δικό μας), αλλά το χρησιμοποιούν και καθημερινά! Κάποιοι που μας διαβάζουν, ίσως και να κατάλαβαν για ποιους μιλάμε…
    Από τα λίγα που γνωρίζω για το θέμα, σε κοντινό παράλληλο σύμπαν οι οντότητες που υπάρχουν εκεί δεν είναι όλες ανθρώπινες. Η πρόσβαση σε ένα τέτοιο «χώρο» είναι σχετικά εύκολη διαδικασία, αλλά απαιτεί ειδική εκπαίδευση. Η αίσθηση του χωροχρόνου για μας σε ένα τέτοιο χώρο, είναι περίεργη και δύσκολα μπορεί κάποιος να προσαρμοστεί σε αυτόν. Μάλιστα υπάρχουν κίνδυνοι που θα πρέπει να είναι κανείς σε θέση να αντιμετωπίσει, αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Η χρήση και η «επικοινωνία» με τέτοια παράλληλα σύμπαντα, αποτελούσε αντικείμενο των μυήσεων σε κάποια αρχαία κλειστά τάγματα.
    Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει ένα πρωτότυπο σύμπαν και τα υπόλοιπα είναι κλώνοι του. Νομίζω ότι υπάρχει μια σπειροειδής αλληλουχία των επάλληλων κόσμων. Δεν υπάρχει πρώτο, ούτε και τελευταίο σύμπαν. Ποιος όμως μπορεί να το πει με σιγουριά;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα ΛΥΚΙΕ!
    εχουν κλεισει ολα τα σχολια; δεν μπορεις να γραφεις πλεον ελευθερα;
    απαντησε με σε παρακαλω! ευχαριστω
    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Δανάη!
    Σε ένα παράλληλο κόσμο, μπορεί. Στον δικό μας, όχι! Τα σχόλια είναι ανοιχτά για όποιον έχει κάτι να πει. Φαίνεται πως λίγοι έχουν κάτι να πουν...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eυχαριστω για την απαντηση,μιλαω για μερικα μπλογκ!
    Το δικο μας (Δαιμων) ευτυχως,δεν εκανες κατι τετοιο,
    ΔΕΝ το διαβασα ακομη το αρθρο,τα λεμε,
    ΑΝΡΟΜΕΔΑ γεια σου, χαθηκες! και καληνυχτα
    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΛΥΚΙΕ μου τι ειναι αυτα που λες; φανταστικο!
    ~Υπαρχουν καποιοι που μας διαβαζουν και πηγαινοερχονται!!! μ, εχεις ~αναψει~ φοβερα .... εχω διαβασει ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΔΟΓΜΑ κατι παραλληλο
    του αρθρου, μα τι υπεροχα ειναι ολλα αυτα!
    Μηπως ειμαστε αβανταρ;;;
    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δανάη χαίρομαι που έχεις διαβάσει Dion Fortune, αν και να μην ξεχνάμε ότι ήταν μια αποκρυφίστρια της Θεοσοφικής Εταιρίας.
    Άβαταρ; Ναι, ας μην ξεχνάμε ότι και η διαδυκτιακη "Δανάη" είναι το δικό σου Άβαταρ. Άβαταρ φτιάχνουμε όπου θέλουμε. Εμείς όμως, δεν είμαστε Άβαταρ. Εμείς είμαστε η "πρωταρχική πηγή" που προερχόμαστε από την κοσμική συνειδητότητα. Εμείς είμαστε η Κύρια Μορφή και μπορούμε να προεκτείνουμε όσα Άβαταρ θέλουμε, σε όσα πεδία επιθυμούμε! Τα Άβαταρ λοιπόν, είναι προεκτάσεις μας σε άλλα πεδία.
    Εγώ όμως αναφέρθηκα σε άλλους (παράλληλους) κόσμους που δεν είναι απόλυτα ίδιοι με τον δικό μας, διότι η εξέλιξη της δικής τους ιστορίας είναι διαφορετική. Έτσι, η δική μας παρουσία σε έναν τέτοιο χώρο, φέρνει "προβλήματα" προσαρμογής αφού εκεί υπάρχουν άλλα δεδομένα, που καθιστούν τον κόσμο τους σημαντικά διαφορετικό από τον δικό μας.
    Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν εκεί.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα ΛΥΚΙΕ, παλι με ~~αναβεις~~ και το γραφεις με τετοια ευκολια! μπαινοβγαινουν,κι εγω
    το επιθυμω αφανταστα, κατι εντελως διαφορετικο, εσυ το κανεις; να με παρεις μαζι σου!
    ΕΛΑ τωρα ειναι σοβαρα αυτα που γραφεις, τοτε τι κανουμε εδω;
    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δανάη, καταρχήν όταν σχολιάζω ένα θέμα, το κάνω με σοβαρότητα και ποτέ δεν αστειεύομαι. Νομίζω οτι αυτό το έχεις καταλάβει.
    Δεύτερον, πολλά μπορεί να επιθυμούμε, αλλά δεν γίνονται και εφικτά με το έτσι θέλω! Ας μην γελοιοποιούμε τα πάντα…
    Είναι στο χέρι σου να πετύχεις κάτι που επιθυμείς, αρκεί να το κερδίσεις με την αξία σου.
    Αυτοί που «μπαινοβγαίνουν» είναι ελάχιστοι, μυημένοι και δεν αυτοπροβάλλονται, ούτε βέβαια διαφημίζουν το τι πράττουν! Εννοείται ότι προστατεύουν την γνώση τους από τους περίεργους και τους τυχάρπαστους.
    Τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρομαντικά όσο τα βλέπεις. Σου μίλησα για κινδύνους. Ένας απ’ αυτούς, είναι να μείνεις για πάντα εκεί (εγκλωβισμός) ή να σε σκοτώσουν. Εκεί, δεν είσαι καλοδεχούμενος με το φυσικό σου σώμα.
    Δεν θα υπεισέλθω περαιτέρω στο θέμα. Εάν σε ενδιαφέρει το θέμα ψάξ’το προσωπικά.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.