Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ο ΚΟΜΗΤΗΣ C/2012 S1 ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ!



O κομήτης C/2012 S1, κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να επισκιάσει την Σελήνη το 2013

Του JohnThomas Didymus
(μετάφραση: Google & ΛΥΚΙΟΣ)
False color rendition of C/2012 S1 at its discovery in September 2012.


Ρώσοι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει έναν νέο κομήτη, τον  C/2012 S1 που θα διέλθει από τη Γη. Οι αστρονόμοι λένε ότι ο κομήτης, πλάτους δύο μιλίων, από κομμάτια πάγου και βράχων, μπορεί να είναι ο πιο λαμπρός στην ιστορία και μπορεί να λάμπει φωτεινότερα από τη Σελήνη, όταν περάσει κοντά από τη Γη.
Σύμφωνα με το Space.com, οι Vitali Nevski και Artyom Novichonok του Διεθνούς Επιστημονικού Δικτύου Οπτικών (ISON) κοντά στο Kislovodsk, της Ρωσίας, ανακαλύφθηκε ο κομήτης C/2012 S1 (ISON) στις 21 Σεπτεμβρίου μέσω εικόνων που λαμβάνονται με ένα 40 εκατοστών κατοπτρικό τηλεσκόπιο. Το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στο Cambridge της Μασαχουσέτης, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη και το ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το National Geographic, οι αστρονόμοι λένε ότι ο κομήτης είναι τώρα περίπου 615 εκατομμύρια μίλια (990 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη, ανάμεσα στις τροχιές των δύο γιγάντιων πλανητών Δία και Κρόνου. Προκαταρκτικές εκθέσεις λένε ότι η τροχιά του, θα κάνει την πιο κοντινή (περιήλιο) προσέγγιση στον Ήλιο στις 28 Νοεμβρίου, 2013, σε απόσταση 0.012 AU (1.800.000 χιλιόμετρα ή 1.100.000 μίλα) από το κεντρικό σημείο του Ήλιου. Οι αστρονόμοι λένε ότι ο κομήτης θα περάσει περίπου 1.100.000 χιλιομέτρων (680.000 μίλια) πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου.
Η National Geographic αναφέρει πως ο C/2012 S1 αναμένεται να περάσει σε περίπου 6.200.000 miles/10 εκατομμύρια χιλιόμετρα 0,07 AU (10 εκατομμύρια χιλιόμετρα ή 6.500.000 μίλια) από τον Άρη στην 1η Οκτωβρίου του 2013. Αυτό θα επιτρέψει την παρατήρηση από την NASA και την ευκαιρία για λήψη εικόνων από τον Άρη.
Οι αστρονόμοι στο Παρατηρητήριο Remanzacco, της Ιταλίας, διαβεβαίωσαν ότι ο κομήτης δεν είναι σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Λένε ότι ο C/2012 S1 "θα περάσει 0.012AU κοντά στον Ήλιο, στο τέλος του Νοεμβρίου του 2013 και στη συνέχεια περίπου 0.4AU (περίπου 37 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2014."
Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο από που προήλθε ο κομήτης, αν και η τροχιά του υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει την προέλευσή του, από ένα σφαιρικό σύννεφο κομητών που περιβάλλει ένα ηλιακό σύστημα, που ονομάζεται Νέφος Oort, όπου υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι κομήτες σε τροχιά.  Ο Raminder Singh Samra του HR MacMillan Space Center στο Βανκούβερ του Καναδά, είπε: "Για τους αστρονόμους, αυτή  η μακρινή απόσταση προέλευσης είναι συναρπαστική, επειδή μας επιτρέπει να μελετήσουμε ένα από τα παλαιότερα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος ακόμα στην αρχική, άριστη κατάσταση του."
  This comet’s orbit will bring it near the sun in 2013 and by November 2013  it may actually outshi...
Ο C/2012 S1 παρατηρήθηκε κοντά στον Κρόνο και μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί με ισχυρά τηλεσκόπια σαν μια αχνή λάμψη στον αστερισμό του Καρκίνου. Αναμένεται να γίνει ορατός με γυμνό μάτι, στην αρχή του 2013.
Σύμφωνα με το National Geographic, οι προβλέψεις της τροχιακής του πορείας, δείχνουν ότι αν επιβιώσει από την στενή προσέγγιση του με τον Ήλιο, ο κομήτης θα είναι ορατός στον ουρανό στις 28 Νοεμβρίου 2013, καθώς θα κινείται σε απόσταση πλέον από τον Ήλιο. Θα είναι ορατός κατά το μήνα Δεκέμβριο, μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι το πρωί, πριν από την ανατολή.  Εκθέσεις  του New Scientist αναφέρουν ότι οι επιστήμονες στο Παρατηρητήριο Remanzacco, είπαν ότι την 9η Δεκεμβρίου, θα πρέπει να είναι τόσο φωτεινός όσο ο Πολικός Αστέρας και θα πρέπει να παραμείνει ορατός με γυμνό μάτι, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με το Astronomy Now ο κομήτης μπορεί να γίνει πιο φωτεινός και από την πανσέληνο, όταν αυτός θα πλησιάσει κοντά στον ήλιο.
Οι αστρονόμοι λένε ότι η τροχιά του C/2012 S1 είναι παρόμοια με εκείνη του Μεγάλου Κομήτη του 1680, έναν από τους φωτεινότερους στην ιστορία. Το Space.com αναφέρει ότι ο Μεγάλος Κομήτης του 1680 ήταν πολύ φωτεινός και ήταν ορατός ακόμα και στο φως της ημέρας, ρίχνοντας πίσω του μια φωτεινή ουρά που κάλυπτε τον δυτικό ουρανό στο λυκόφως. Μερικοί αστρονόμοι λένε ότι δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ της τροχιακής του C/2012 S1 και του Μεγάλου Κομήτη του 1680, τα αντικείμενα αυτά (οι κομήτες) μπορεί να είναι παρόμοια.
 Το Gizmodo αναφέρει ότι ο Samra, λέει πως «αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, ο κομήτης μπορεί να είναι ένας από τους φωτεινότερους στην ιστορία." Σύμφωνα με το National Geographic, η φωτεινότητα του C/2012 S1, θα εξαρτηθεί από το πόσο φυσικό αέριο και σκόνη θα εκτοξευτεί από τον κεντρικό πυρήνα του πάγου και των βράχων, όταν θα είναι σε κοντινή απόσταση από τον Ήλιο.  Μεγαλύτερη θα είναι η νεφελώδης ουρά, τόσο πιο ανακλαστικός θα είναι ο κομήτης, λένε οι αστρονόμοι.
Ωστόσο, ο Samra προειδοποιεί: «Αν και οι προβλέψεις δείχνουν ότι κάτι μπορεί να είναι τόσο φωτεινό όσο η πανσέληνος, και να είναι ακόμα και ορατό κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την πρόβλεψη  του πόσο συναρπαστική μπορεί να γίνει η θέα ενός κομήτη. Μερικοί κομήτες ήταν διαβόητοι για την υπερβολική φήμη τους, αλλά δεν απέδειξαν στην πράξη μια τέτοια εκθαμβωτική εμφάνιση. Μόνο ο χρόνος θα δείξει. "

Πηγή:  http://digitaljournal.com



4 σχόλια:

  1. Φίλοι και φίλες αναγνώστες, τιτλοφόρησα το άρθρο με την λέξη "προσοχή!". Ο λόγος είναι, ότι θέλω να προκαλέσω την παρατήρησή σας στο φαινόμενο όπως περιγράφεται και να διερωτηθούμε, αν αυτό σημαίνει για μας, κάτι περισσότερο από ένα αστρονομικό γεγονός. Δεν αναδημοσίευσα τις διάφορες "φιλολογίες" που κυκλοφορούν στα ελληνικά μπλόγκς για το θέμα, αλλά προτίμησα να μεταφράσω από ξένο ιστότοπο την επιστημονική απόδοση της ειδήσεως, χωρίς την διάνθηση και τον υποκειμενισμό των ελλήνων μπλόγκερς.
    Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας επί του θέματος.
    Είναι ένα απλό και σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, ή μήπως είναι κάτι περισσότερο ή κάτι τελείως διαφορετικό;
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΥΚΙΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΗΤΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΤΡΙΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΧΕΣ . ΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΒΩΟΤΕΣ!!!!!!!!!!!!
    ΜΙΑ ΘΥΛΗΚΗ ΦΩΝΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θηλυκή Φωνούλα καλημέρα,
    κατά μια άλλη ανάγνωση του θέματος, αυτό που αναφέρεις είναι πιθανό. Σύμφωνα με τα ρηθέντα της ΟΕΑ περί αφίξεως του γαλαξιακού στόλου μάχης υπό του Διός, πιθανών αυτός ο "κομήτης", του οποίου την προέλευση αδυνατούν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν, να είναι κάποιο μητρικό σκάφος το οποίο να πλησιάζει στην Γη. Όμως αυτό μπορεί να είναι απλώς μια εικασία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ακόμη και αν η εικασία αυτή είναι σωστή, ακόμη και αν οι επιστήμονες γνώριζαν την πραγματική φύση του "κομήτη"-σκάφους, δεν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν δημόσια την είδηση ως εχει, αλλά θα την παρουσίαζαν όσο πιό ανώδυνα μπορούσαν. Δηλαδή ως άφιξη ενός κομήτη! Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε πάντα τις επιστημονικές ανακοινώσεις, αφού γνωρίζουμε ότι ελέγχονται... και φιλτράρονται!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν θέλετε τη γνώμη μου, να παρακολουθήσετε τα παρακάτω βίντεο.
    Alert! C/2012 S1 (ISON) Not what NASA says! Part 3 of 4
    http://www.youtube.com/watch?v=V5brKw6DdPE
    Alert! C/2012 S1 (ISON) Not what NASA says! Part 4 of 4
    http://www.youtube.com/watch?v=CkJS_O2zWME

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.