Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Το κοσμικό αβγό

Θεογονία, κοσμογονία και ανθρωπογονία.

Οι ορφικοί, οπαδοί θρησκευτικής κίνησης που εμφανίστηκε τον 6ο π.Χ. αι., απέδιδαν την ίδρυση της θρησκείας τους στον Ορφέα και τον θεωρούσαν δημιουργό πολλών επικών ποιημάτων με τον τίτλο Θεογονίαι. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα ποιήματα έχει χαθεί.
Στη θεογονία των ορφικών εκτός από το χάος, τη γαία, τον ουρανό, τον ωκεανό υπάρχουν κι άλλες πρωταρχικές δυνάμεις όπως ο χρόνος, ο αιθέρας, το ύδωρ και το κοσμικό αβγό.
Η δημιουργία
Στην αρχή υπήρχε ο αγήραος (αγέραστος) χρόνος. Από το χρόνο δημιουργήθηκε ο αιθήρ και γύρω του ένα απέραντο χάσμα, το χάος τυλιγμένο σε βαθύ έρεβος. Μέσα στον αιθέρα δημιούργησε ο χρόνος το κοσμικό αβγό, που έλαμπε μέσα στο χάος. Από το αργυρό αβγό (ωόν αργύφεον) εκκολάφθηκε ο Φάνης, (ή Φαέθων ή Πρωτόγονος ή Μήτις ή Έρως ή Ηρικεπαίος) που ήταν και αρσενικός και θηλυκός, με τέσσερα μάτια, τέσσερα κεφάλια με μορφή ζώου, χρυσά φτερά και φωνή λιονταριού και κριού. Το όνομά του υποδηλώνει το φως και τον θεωρούσαν σαν το φωτεινό δημιουργό του κόσμου. Δημιούργησε τον ουρανό για να κατοικούν οι θεοί, τη γη και τη σελήνη. Με την αδελφή του τη Νύχτα γέννησε τον Ουρανό, που τον έκανε κυρίαρχο στους θεούς και τη Γη (ος πρώτος βασίλευσε θεών μετά μητέρα Νύκτα).
Η διαδοχική γέννηση των θεών γίνεται όπως και στη Θεογονία του Ησίοδου με κάποιες μικρές αποκλίσεις. Ο Ουρανός εκδιώκεται από τον Κρόνο κι εκείνος με τη σειρά από το Δία, που δημιουργεί εκ νέου τον κόσμο.
Ο Ζευς καταβροχθίζει το Φάνητα κι έτσι γίνεται παντοδύναμος και κυρίαρχος των πάντων. Κέντρο της θεογονίας είναι ο γιος του Δία και λυτρωτής του κόσμου Ζαγρεύς Διόνυσος. Ο Διόνυσος Ζαγρεύς ήταν γιος του Δία και της Κόρης - Περσεφόνης και με τη γέννησή του τερματίζεται η δημιουργία θεϊκών όντων.
Οι Τιτάνες κατατεμαχίζουν και κατασπαράζουν το Διόνυσο, μόνο που η Αθηνά καταφέρνει να περισώσει την καρδιά του με την οποία ο Δίας τον ξαναδημιουργεί και τον επαναφέρει στη ζωή. Ο Δίας με τους κεραυνούς του τιμωρεί τους Τιτάνες και από τη στάχτη τους φτιάχνει το γένος των ανθρώπων. Αλλά επειδή η τέφρα των Τιτάνων περιείχε και την τέφρα του καταβροχθισθέντος Διονύσου, ο άνθρωπος έχει δυο φύσεις. Μία τιτανική και μία θεϊκή. Θεϊκή είναι η ψυχή του και τιτάνιο είναι το σώμα του.
Η ψυχή για τους Ορφικούς - Μια σειρά μετεμψυχώσεων
Σύμφωνα με τους ορφικούς η ανθρώπινη ψυχή φυλακίστηκε μέσα το σώμα ως συνέπεια του αμαρτήματος των Τιτάνων. Οι άνθρωποι οδηγούνται προς τη λύτρωση μέσα από την προσπάθεια να αποσπάσουν και να διαχωρίσουν μέσα τους το θεϊκό στοιχείο από το τιτανικό.
Αλλά η οδός αυτή είναι μακρά, γιατί η ψυχή υπόκειται συνεχώς σε νέες μετενσαρκώσεις, επιστρέφοντας στη γη μετά από πρόσκαιρη διαμονή στον Άδη και πρέπει να ολοκληρώσει ολόκληρο τον κύκλο των γενέσεων και τη σειρά των μετεμψυχώσεων γιατί:
ἔστιν Ἀνάγκης χρῆμα, θεῶν ψήφισμα παλαιόν,
ἀίδιον, πλατέεσσι κατεσφρηγισμένον ὅρκοις·
εὖτέ τις ἀμπλακίηισι φόνωι φίλα γυῖα μιήνηι,
<νείκεΐ θ'> ὅς κ(ε) ἐπίορκον ἁμαρτήσας ἐπομόσσηι,
δαίμονες οἵτε μακραίωνος λελάχασι βίοιο,
τρίς μιν μυρίας ὧρας ἀπὸ μακάρων ἀλάλησθαι,
φυομένους παντοῖα διὰ χρόνου εἴδεα θνητῶν

ἀργαλέας βιότοιο μεταλλάσσοντα κελεύθους.
αἰθέριον μὲν γάρ σφε μένος πόντονδε διώκει,
πόντος δ' ἐς χθονὸς οὖδας ἀπέπτυσε, γαῖα δ' ἐς αὐγὰς
ἠελίου φαέθοντος, ὁ δ' αἰθέρος ἔμβαλε δίναις·
ἄλλος δ' ἐξ ἄλλου δέχεται, στυγέουσι δὲ πάντες.
τῶν καὶ ἐγὼ νῦν εἰμι, φυγὰς θεόθεν καὶ ἀλήτης,
νείκεϊ μαινομένωι πίσυνος.
(Υπάρχει χρησμός της ανάγκης, απόφαση των θεών από παλιά... τρεις μυριάδες εποχές να περιπλανιόνται μακριά από τη χώρα των Μακάρων, και να παίρνουν κατά τη γέννησή τους, με το πέρασμα του χρόνου, παντοειδείς μορφές θνητών... από αυτούς είμαι κι εγώ, εξόριστος των θεών και περιπλανώμενος)
Ο Εμπεδοκλής στον οποίο ανήκουν οι παραπάνω στίχοι ισχυρίζεται ακόμη:
ἤδη γάρ ποτ' ἐγὼ γενόμην κοῦρός τε κόρη τε
θάμνος τ' οἰωνός τε καὶ ἔξαλος ἔλλοπος ἰχθύς.
(μέχρι τώρα κάποτε έγινα και αγόρι και κορίτσι και θάμνος και πουλί και υδρόβιος άλαλος ιχθύς)
Το τέρμα του κύκλου των γεννήσεων σημαίνει, για τους ορφικούς, τον πλήρη εξαγνισμό της ψυχής, η οποία επιστρέφει στο θεό του οποίου είναι μέρος.
Ο Δίας μια πανθεϊστική θεότητα
Στους ορφικούς ο Δίας κατέχει τη θέση μιας πανθεϊστικής θεότητας
Ζεὺς πρῶτος γένετο, Ζεὺς ὕστατος ἀρχικέραυνος·
Ζεὺς κεφαλή, Ζεὺς μέσσα, Διὸς δ' ἐκ πάντα τέτυκται·
Ζεὺς πυθμὴν γαίης τε καὶ οὐρανοῦ ἀστερόεντος·
Ζεὺς ἄρσην γένετο, Ζεὺς ἄμβροτος ἔπλετο νύμφη·
Ζεὺς πνοιὴ πάντων, Ζεὺς ἀκαμάτου πυρὸς ὁρμή·
Ζεὺς πόντου ῥίζα, Ζεὺς ἥλιος ἠδὲ σελήνη·
Ζεὺς βασιλεύς, Ζεὺς ἀρχὸς ἁπάντων ἀρχικέραυνος·
πάντας γὰρ κρύψας αὖθις φάος ἐς πολυγηθὲς
ἐκ καθαρῆς κραδίης ἀνενέγκατο, μέρμερα ῥέζων.
(Ο Ζευς είναι η κεφαλή, ο Ζευς είναι η μέση και από το Δία δημιουργούνται τα πάντα.
Ο Ζευς είναι ο πυθμένας της γης και του έναστρου ουρανού.
Ο Ζευς έγινε άνδρας και αθάνατη νύμφη.
Ο Ζευς είναι η πνοή των πάντων, η ορμή του ακούραστου πυρός,
η ρίζα της θάλασσας. Ο Ζευς είναι ο ήλιος και η σελήνη.
Ο Ζευς με τους λαμπρούς κεραυνούς είναι η αρχή των πάντων...)
Πηγές

1. Συριανός, Σχόλια στη Μεταφυσική του Αριστοτέλη:

ταῦτα <κατὰ> τὸ ἀληθὲς ἱστόρηται περὶ τῶν θεολόγων· ἐκεῖνοι γὰρ Νύκτα μὲν καὶ Οὐρανόν φασι βασιλεύειν καὶ πρὸ τούτων τὸν μέγιστον αὐτῶν πατέρα “τὸν τόθ' ἑλὼν διένειμε θεοῖς θνητοῖσί τε κόσμον, οὗ πρῶτος βασίλευσε περικλυτὸς Ἠρικεπαῖος”, μεθ' ὃν ἡ Νύξ “σκῆπτρον ἔχουσ' ἐν χερσὶν <ἀριπρεπὲς> Ἠρικεπαίου”.

2. Πρόκλος, Σχόλια στον Τίμαιο του Πλάτωνα:
πάλαι γὰρ ὁ <θεολόγος> ἔν τε τῷ Φάνητι τὴν
δημιουργικὴν αἰτίαν ἀνύμνησεν· ἐκεῖ γὰρ ἦν τε καὶ προῆν,
ὥσπερ ἔφη καὶ αὐτός,
<Βρόμιός τε μέγας καὶ Ζεὺς ὁ πανόπτης>,
ἵνα δὴ τῆς διττῆς δημιουργίας ἔχῃ τὰς οἱονεὶ πηγάς· καὶ
ἐν τῷ Διὶ τὴν παραδειγματικήν· Μῆτις γὰρ αὖ καὶ οὗτός
ἐστιν, ὥς φησι
<καὶ Μῆτις πρῶτος γενέτωρ καὶ Ἔρως πολυ-
τερπής>,
αὐτὸς δὲ ὁ Διόνυσος καὶ Φάνης καὶ Ἠρικεπαῖος συνεχῶς
ὀνομάζεται.

...
θεῶν βασιλέας
παραδέδωκεν Ὀρφεὺς κατὰ τὸν τέλειον ἀριθμὸν τῶν ὅλων
προεστηκότας Φάνητα Νύκτα Οὐρανὸν Κρόνον Δία Διόνυ-
σον· πρῶτος γὰρ ὁ Φάνης κατασκευάζει τὸ σκῆπτρον·
<καὶ πρῶτος βασίλευσε περικλυτὸς Ἠρικεπαῖος>·
δευτέρα δὲ ἡ Νύξ, δεξαμένη παρὰ τοῦ πατρός, τρίτος δὲ
<ὁ> Οὐρανὸς παρὰ τῆς Νυκτός, καὶ τέταρτος ὁ Κρόνος,
βιασάμενος, ὥς φασι, τὸν πατέρα, καὶ πέμπτος ὁ Ζεύς,
κρατήσας τοῦ πατρός, καὶ μετὰ τοῦτον ἕκτος ὁ Διόνυσος.

3. Δαμάσκιος, Περί των πρώτων Αρχών:
Καὶ γὰρ <Ὀρφεύς>·
ἔπειτα δ' ἔτευξε μέγας Κρόνος αἰθέρι δίῳ
ὠεὸν ἀργύφεον.

4. Στοβαίος, Ανθολόγιο, 1, 1, 24
5. Πορφύριος, Περί Αγαλμάτων, 3, 8
6. Δαμάσκιος, Σχόλια στον Παρμενίδη
7. Κέλσος, Αληθής Λόγος, 8, 53
8. Εμπεδοκλής, <Αποσπάσματα Προσωκρατικών>
9. Ωριγένης, Κατά Κέλσου, 8, 53

Πηγή:  http://www.theogonia.gr

Στον χώρο των σχολίων, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Αριστοτελικός Ύμνος στην Αρετή, Αφύπνιση των ηθικών αξιών μας

25 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλες κι όλους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και για τις γνώσεις, και για τις απόψεις που καταθέτετε καθώς και για το ότι δίνετε τη γνώμη σας χωρίς να φοβάστε την κριτική (που φυσικά ο διαχειριστής του χώρου αυτού ποτέ δεν ανέχτηκε και που μας βάζει στη θέση μας όταν κάπως παραφερθούμε...). Αυτή την εποχή, κάτι προσωπικό μου συμβαίνει που δεν με αφήνει να συγκεντρωθώ και να συνεχίσω την μελέτη μου και οι σκέψεις μου δυστυχώς δεν είναι συγκροτημένες... Επίσης είχα εκτός από κάποια οικογενειακά προβληματάκια/έννοιες και πολύ στρες στη δουλειά μου (όπως όλοι μας βέβαια) και ετοίμαζα και εξωτερικό σεμινάριο για 40 άτομα που δεν ήταν εύκολο να συνεννοηθούν ακόμη και για απλά πράγματα. Διαβάζω όμως κάθε μέρα τα άρθρα και τους διαλόγους σας για να έχω και επαφή με εσάς, την πατρίδα και...τους υψηλούς μας στόχους.
    Το θέμα της Γένεσης και της θεϊκής καταγωγής μας είναι τόσο μεγάλο που εγώ χάνομαι λίγο. Εκείνο όμως που με το μικρό μου μυαλό κάπου-κάπου σκέφτομαι σε στιγμές που με μπερδεύει η τόση μεγάλη μερίδα γνώσης ή πληροφόρησης...είναι το ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ τώρα! Όσο κι αν μας ενδιαφέρει το παρελθόν μας, να είναι άραγε το κλειδί του μέλλοντος ή...να μας βοηθήσει στην εξέλιξή μας; Περιμένω κι εγώ τη γνώμη σας.
    Όσο για την μετενσάρκωση, την βλέπω ΤΟΣΟ λογική και τόσο φυσιολογική που έχει από πάρα πολλά χρόνια "κουμπώσει" μέσα μου και την έχω δεχτεί σαν δώρο του Συμπαντικού Λόγου προς εμάς για να έχουμε πολλές ευκαιρίες, πολλές εμπειρίες και σε κάποιες απ αυτές να μην ζούμε για να ζούμε αλλά...να εξελιχθούμε και να ανέβουμε! ΑΜΗΝ
    ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα ΛΥΚΙΕ! και καλη μερα σε ολους.

    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΥΚΙΕ! ημουν λιγο βιαστικη, ευχαριστουμε για την καινουργια αναρτηση και φυσικα περιμενουμε σχολια και τις ομορφες γνωσεις σας πανω στο θεμα. Αυτην την στιγμη διαβαζω κατι πολυ ενδιαφερον οχι κατι νεο για μενα. Θεοσοφια και Ελληνικες διδασκαλιες, εγω θα ελεγα Πυθαγορειες, απο το μπλογκ θεοσοφια-υλτ, με το συμπαθειο που το αναφερνω, αλλα εκτιμω αφανταστα την γνωμη σου και επιθυμω να την διαβασω.
      Σε ευχαριστω!

      Καλε μου Χιλωνα νομιζω με παρεξηγησες, δεν πειραζει, καινουργια μερα για ολους ξημερωσε. Δεν ειναι ποταπο κατα την ταπεινη μου γνωμη ν,αστειευεσαι και λιγο, εσυ μην το κανεις εαν δεν το αγαπας! Αλλα εαν διαβασες ολα τα σχολια καλα, ζητησα την κατανοηση και την ανοχη των σχολιαστων. Ευχαριστω τον ΜΕΓΑΛΟ με το μεγαλειο που τον διακρινει δεν μ,εκρινε αυστηρα. Φιλικα και φιλια.

      Δαναη!

      Διαγραφή
  3. ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ γεια σου.
    Διαβαζοντας κατι επεσα πανω σ, αυτην την διευθυνση, ισως το βρης κι εσυ ενδιαφερον, εαν εχεις τον χρονο ριξε μια ματια
    .
    Τα τρια γουρουνακια:

    http://www.booksjournal.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=150:2011-04-05-15-14-25&catid=64:2011-03-26-08-36-53&Itemid=87

    Σε χαιρετω

    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δανάη μου γειά σου και σ ευχαριστω. σημασία δεν έχει πάντα δυστυχως το γιατί έρχονται έτσι τα πράγματα. κάπου μας χρειάζεται λίγος χρόνος για να αντέξουμε ότι έρθει άσχετα απ τον λόγο και κάποιες πρακτικές λύσεις που θα μας βοηθήσουν τουλάχιστον να ορθοποδούμε. φιλια και σ ευχαριστώ (πήρα το άρθρο για μελέτη στο σπίτι)
      ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

      Διαγραφή
  4. Καλημερα! που ειστε καλε; διαβαζετε ~το μυστικο σχεδιο~; κι εγω επισης, ε και μια καλημερα δεν βλαπτει ή θα μας φυγει κανενας τονος; Σιγη ιχθυος, σας μιλαω με γλυκια φωνουλα, μ,ακουτε;

    Δαναη:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στοχαστη!

    Σ,ευχαριστω παρα πολυ που εδωσες αυτην την διευθυνση, ειμαι στην σελιδ 26 ομηρικα επη, τι να σας πω φιλοι μου! ΕΛΛΗΝΑΣ γενιεσαι δεν γινεσαι, καποιος το ειπε, κι εγω το ζω.
    ετσι και γι αυτο οι ιουδαιοι ειναι αγκαθι στα ματια μας και μεις σε ολους. Βεβαια με δυσκολεψε ο λογος εκει περι ~ξυλον~ δενδρον~ και ~ανδρας~ κ.ο.κ αν μπορουσε καποιος να βοηθηση θα χαιρομουν και ευχαριστω.
    ΛΥΚΙΕ!

    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ γεια σου. Σημερα σκεφτηκα παλι τα λεγομενα σου. Τι να κανουμε; Τιποτε αγαθοεργιες, αυτα γινονται παντα μεσα στο χρονο, τωρα να βοηθησουν οι πλουσιοι της Ελλαδος, τιποτε αλλο, γιατι; Γιατι βοηθοντας πονηρευουμε το συστημα και καθεται στ,αυγα του. Το συστημα πρεπει να χτυπησουμε. Οχι λοιπον πρεπει να κοψουμε την λερναια υδρα απο το κεφαλι, μαλιστα τοτε να δωσουμε παρων, αυτο πρεπει να κανουμε τερμα και τελειωσε, ισως δεν ηρθε το πληρωμα του χρονου, δεν μας πρεπει ομως να κοιμομαστε. Υπαρχουν σιγουρα και καλες φιλοτημες Ελληνικες καρδιες.......

    κι ας μας παρακολουθουν!!!!!!

    φιλικα και φιλια.

    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και φίλες του μπλόγκ!
    Απουσίασα για λίγες μέρες στην επαρχία και τώρα επανήλθα.
    Δανάη, θα δω αυτά που μου είπες και θα σου απαντήσω.
    Ανδρομέδα, εύχομαι να είσαι καλά και να έλυσες ότι πρόβλημα σε απασχόλησε αυτές τις μέρες. Είναι αλήθεια ότι παρόλο που δεν μπορούσες να γράψεις, κάθε μέρα έβλεπες τις αναρτήσεις και τα σχόλια (βλέπω πότε μπαίνει κάποιος και τι βλέπει). Σε ευχαριστώ που είσαι πιστή στην παρέα και τον χώρο μας. Το θέμα της προέλευσής μας είναι σημαντικό, διότι εάν γνωρίζουμε το παρελθόν μας μπορούμε να προσδιορίσουμε το μέλλον μας! Δηλαδή, αν μάθουμε από που προερχόμαστε και ΓΙΑΤΙ, τότε δύσκολα χάνουμε τον προσανατολισμό μας και τον προορισμό μας. Δεν μπορούν να μας παρασύρουν αλλότριες φωνές σε σκοτεινές περιοχές. Βλέπουμε το Φως μπροστά μας και δεν χανόμαστε... Να τι κάνουμε τώρα! Βλέποντας λίγο πίσω, θυμόμαστε ποιοι είμαστε πραγματικά και ξέρουμε που πηγαίνουμε!
    Δανάη, το "χτύπημα" στο σύστημα πετυχαίνει αν χτυπήσουμε πρώτα τον ίδιο μας τον εαυτό! Τον κακό μας εαυτό. Η υπέρβαση ξεκινά από μέσα μας πρώτα. Εάν εμείς στην καθημερινότητά μας αναπαράγουμε και τροφοδοτούμε το σύστημα, τότε αυτό ποτέ δεν θα καταρρεύσει... Το ξαναλέγω: ας προσπαθήσουμε όλοι να τηρήσουμε στην πράξη τα δελφικά παραγγέλματα!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα ΛΥΚΙΕ!
    Ενταξει εμεις οι 5 που γραφουμε εδω τ, ακολουθουμε τα δελφικα οι υπολοιποι 10.........και τοσο τι κανουν; Να βγαλουμε λεω μια μεγαλα ανακοινωση εξω απο την βουλη!:!!; χμ!
    καληνυχτα.
    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δανάη καλημέρα,
      το ότι οι φίλοι του μπλόγκ έχουν πρόσβαση στα δελφικά παραγγέλματα και το ότι συζητάμε για αυτά, δεν σημαίνει ότι αλλάξαμε και εξελιχθήκαμε αυτομάτως. Εγώ που σας τα λέω αυτά, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι τηρώ τα δελφικά παραγγέλματα απαρέκλητα. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι προσπαθώ να κινούμαι σε αυτό τον γνώμονα. Θέλω πολύ δουλειά ακόμα και αμφιβάλω αν τελικά θα καταφέρω στην ζωή μου να τα εφαρμόσω καθολικά! Επειδή μάλιστα είμαι ατελέστατος και έχω το θράσος να προτρέπω άλλους να κάνουν, αυτό που εγώ ακόμη δεν μπορώ στο εαυτό μου, δεν δικαιούμαι να παίρνω απόλυτες θέσεις για την πορεία του καθενός. Με το προσωπικό παράδειγμα ήθους και ζωής, επηρεάζουμε δυο τρεις ανθρώπους γύρω μας. Αυτοί με την σειρά τους από άλλους τρεις και πάει λέγοντας. Να πως "αλλάζουν" τα πράγματα. Από μέσα προς τα έξω...
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  9. Δανάη,
    δεν βρίσκω κάποιο μπλογκ που να λέγεται "θεοσοφία-υλτ". Πάντως η "θεοσοφία" της Έλενας Μπλαβάτσκυ είναι ένα θέμα, στο οποίο έχω αναφερθεί πλειστάκις σε αναρτήσεις και σχόλια εδώ μέσα. Πρόκειται για μια αποκρυφίστρια-μυστικίστρια, η οποία ισχυριζόμενη την επαφή με «θείες» οντότητες (Μαχάτμας, Διδασκάλους, κτλ), έφτιαξε ένα σύστημα από μίξη ινδουιστικών και βουδιστικών στοιχείων, μαγείας, πνευματισμού, κτλ. Ουσιαστικά πρόκειται για κλάδο της Μεγάλης Λευκής Αδελφότητος και του Ροδοσταυρισμού. Για μένα αυτά, αποτελούν την φιλοσοφία του Ατλάντιου Ιερατείου! Μπες, δες, βγες!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα,
    Για κάποιες μέρες και εγω δεν μπορουσα να συμμετέχω λόγω φόρτου, έριχνα ωστόσο κλεφτες ματιές απο το κινητό μου. Το πρόβλημα όμως είναι πως απο το κινητό δεν μπορω να εχω συνοπτική άποψη των προηγούμενων για να απαντησω.
    Δανάη, στο κάτωθι σύνδεσμο θα βρεις το σύνολο των αναρτησεων του Τραϊανού. Προσοχή όμως, δεν έχει το αλάθητο. Αυτό που διαθέτει είναι οξυδέρκεια στο να αναλύει γεγονότα, να ερευνά την πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει κάποιος να 'παρει' από αυτόν είναι ο τρόπος σκέψης και δευτερευόντως τα όσα γράφει, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως 'ευαγγέλιο'.
    eamb-ydrohoos.blogspot.gr/p/allposts.html

    Προσωπικα, από καιρό εις καιρό, κάνω μια ψυχομετρηση πάνω στις 12 ηθικές αρετές του Αριστοτέλη για να διαπιστώσω πόσο κοντά βρίσκομαι στην κατακτηση της μεσοτητας και στα δελφικα παραγγελματα για να ελεγξω εαυτόν αν τα αποδέχεται και τα τηρεί όλα στην πράξη, αν όχι 1-1 τη φορά προσπαθώ να ενσωματωσω στο βιο μου τη νοοτροπία που μεταφέρει. Ένα από τα όχι πολλά πχ,που δεν τηρουσα πριν τα διαβάσω είτε γιατί δεν το είχα φιλοσοφησει, είτε το είχα φιλοσοφησει ελαχιστα ήταν το 'τύχη μη πίστευε'. Προσπαθώ πλέον να μην ζω αποδεχόμενος την τύχη, παρά να προσπαθώ να φτιάξω την τύχη μου. Έπαψα να χαιρετώ 'καλή τύχη', λέω πλέον 'στο καλό'. Με αυτα τα δύο γρήγορα παραδείγματα θέλω να δείξω πως θέλει όντως δουλειά αρκετή, δουλειά προσωπική με τον εαυτό μας, που μόνο όφελος όμως μπορεί να φερει. Η δικιά μου συμβουλή σε όποιον διαβάζει είναι πως όταν προσπαθείτε να κατανοησετε την λογική-νοοτροπία στην οποία σας εισάγει ένα παραγγελμα, μην σκέφτεστε ως νεοελληνας. Βάλτε τη σκέψη σας να φανταστεί πως ειστε αρχαίος ελληνας, πχ ένας αθηναίος την εποχή του περικλή. Τότε θα τα κατανοησετε καλύτερα. Έστω την προτροπη 'φοβού'. Τί θα πει 'να φοβάσαι'; Θυμισου εισαι μαραθωνομαχος και σαλαμινομαχος. Η έννοια φόβος φαντάζει αστεία. Αντιμετωπισες τον κόσμο ολόκληρο που έπεσε πάνω σου να.σε διαλύσει και επικρατησες ως θριαμβευτής, τί και ποιός θα μπορέσει να σου προκαλέσει φόβο; Φοβού όμως τον αρχοντα, λέει ο σοφός. Δεν κάνει λάθος, πρόσεχε τον σου λέει από τα βάθη της ιστορίας. Πρόσεχε την εξουσία που έχει πάνω σου γιατί έχει την δύναμη να σε καταστρέψει.(εμείς σήμερα το κατανοούμε εύκολα αυτό). Μην γίνεις όμως ένα δειλό ανθρωπάκι εξ αιτίας αυτού, θυμισου τί και ποιός είπαμε πως εισαι, γιατί αυτός εισαι. Ως ελληνας δικαιούσαι να το λες όχι μόνο βοηθητικα για την κατανόηση αλλα πραγματικά περισσότερο από όλους τους ανθρώπους. Δεν δικαιούσαι να νιώσεις μέσα σου τον πρόγονο σου, είναι χρέος σου να το κάνεις. Νιώθοντας και πιστεύοντας λοιπόν πως εισαι αυτός που είπαμε και πρέπει να εισαι, ξερεις τί πρέπει να κάνεις. Δεν χρειάζεσαι καμία αλλη συμβουλή.
    Στοχαστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εάν λοιπόν πιστεύει κάποιος πραγματικά μέσα του στην θεωρία πως ο άνθρωπος δημιουργήθηκε ως ένας απλός υπηρέτης και εργάτης και αφού έτσι ήταν τα πράγματα, έτσι θα πρέπει να είναι, δυστυχως είναι πολύ κοντά στο να χάσει το παιχνίδι. Αγνοεί την αλήθεια του Προμηθέα, αγνοεί την ψυχή του μέσα του που του φωνάζει αλλά που η φωνή της πλέον έχει καταστεί αδύναμη και την καλύπτουν απόλυτα οι αισθήσεις του. Έχει μάθει, όπως όλοι μας, να βλεπει τον κόσμο ως εικόνες, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ηλεκτρικα σηματα, ερμηνευμενα από τον εγκέφαλο με τρόπο που τον έχουν μεγαλώσει να τα αντιλαμβάνεται. Έχει γίνει μάζα του ματριξ, 'the matrix has him', (το ματριξ τον έχει, είναι δικός του πλέον. Μα είναι αυτό το τέλος; ΟΧΙ, φωνάζει η καρδιά, το συναίσθημα μέσα του. Αρκεί να την ακουσει, αρκεί να αποφασίσει συνειδητά και δυνατα να ακουσει τις φωνές και παρορμήσεις μέσα του πριν να είναι αργά. Το παιχνίδι παίζεται, παιζεται ακόμα, λέει το τραγούδι και αυτό είναι αλήθεια. Όσο το παιχνίδι παίζεται, η ελπιδα είναι ζωντανή. Ο άνθρωπος έχει την ικανοτητα και την δυναμη να βγει ισοπεδωτικα ο νικητής ανά πάσα στιγμή αρκεί να 'μετανοησει'. Μετά-νοησει. Να αλλάξει τρόπο νόησης, να αλλαξει νοοτροπία.

    Γιατί το παιχνίδι θα χαθεί, την στιγμή που ο άνθρωπος παραδωθει στο σύστημα, αποδεχόμενος την λογική 'τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει', πολυ διαδεδομένη δυστυχως σήμερα. Λάθος φυσικά, αλλα ακόμα και να μην άλλαζαν τα πράγματα, ειναι ποτέ δυνατόν να ισχύει καθολικα; Άλλαξε εσυ! Τί περιμένεις; Ποιός σου φταίει τώρα, ποιά δικαιολογία και πρόφαση μπορεις τώρα να επικαλεστεις; Καμία. Ακόμα και εάν τα πράγματα στην κοινωνία, νομιζεις πως.δεν μπορούν να αλλάξουν εσυ μπορείς να κερδίσεις το παιχνίδι μόνος σου. Κέρδισε το λοιπόν και τριψτο στα μουτρα των νεοταξιτων. Η κοινωνία ως κοινωνία δεν χρειάζεται να κερδίσει το παιχνίδι, αρκεί να το κάνουν μεμονωμένα οι ανθρωποι. Το ματριξ - σύστημα απλά θα καταρρεύσει τότε, δεν χρειάζεται κάποιοι να το γκρεμισουν. Θέλουν λοιπόν μέσω της πλασματικές και τεχνητής κρίσης να ισοπεδώσουν τον άνθρωπο; Μπορούν να το κάνουν μέσω του υλικού κόσμου, ναι. Γιατί τον άνθρωπο στην πραγματική του φύση δεν μπορούν να τον αγγιξουν. Ποτέ δεν μπορουσαν και ποτέ δεν θα μπορούν. Ο ίδιος ο ανθρωπος δυστυχως το κάνει αυτό σημερα στον εαυτό του, με το να πιστεύει την προπαγάνδα που του προωθούν και με το να αφήνει να τον καταλαμβάνουν φοβικα συνδρομα, ενοχές, συμπλεγματα κατωτεροτητας (έναντι ποίου ανώτερου(!) άραγε;). Ο άνθρωπος όμως έχει ΚΑΙ υλική φύση, την χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπότε σήμερα είναι επιτακτικό να συντομεύσει η διαδικασία αφύπνισης, γιατί κινδυνεύουν οι φορείς, τα φυσικα σώματα. Κατ' εξαίρεση σήμερα λοιπόν , ισως θα πρεπει να αναθεωρησουμε την σωστή κατά τα αλλα αποψη να αφήνουμε τον κόσμο να ξυπνισει μόνος του. Γιατί; Γιατί κάποιοι προκαλούν φυσική καταστροφη. Όταν ο τυφώνας πλησιάζει, οι ξυπνητοι θα πρέπει να ξυπνούν όσους κοιμούνται, για να τους σώσουν. Είναι αλήθεια πως κάθε άνθρωπος, μόνο μόνος του μπορεί να σώσει τον εαυτό του. Οι υπόλοιποι τον βοηθούν. Πρέπει όμως πλέον να ξυπνήσουν όλοι, πως αλλιως μπορεί να γινει αυτο παρά μόνο ο ένας να αρχίσει να ξυπνάει τον άλλο, προτού ο τυφώνας καταστρέψει τα φυσικά σώματα, προτού ο εχθρός όχι μπει μέσα στην πόλη, εχει μπει ήδη, προτού οι στρατιώτες του αρχίζουν και σκοτώνουν. Οφείλουν, έχουν χρέος σήμερα όσοι γνωρίζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο αλήθειες χρήσιμες για την σωτηρία, να τις κοινωνησουν. Μόλις λοιπόν κάποιος τις ακούσει, ξυπνήσει δηλαδή, θα μπορεί να πολεμήσει πρόσωπο με πρόσωπο με αυτόν που θα θελήσει να τον σκοτωσει. Θα εχει τα όπλα-τις γνώσεις, θα είναι ξύπνιος. Αρκεί.

    Συμφωνώ Λυκιε, πως οι δάσκαλοι είναι υπέρ απαραίτητοι. Όμως πως αλήθεια θα γνωρίζει κανείς ποιος είναι δάσκαλος και ποιος 'δάσκαλος'; Θέλει προσοχή. Τα φίλτρα των προγόνων μας είναι ικανοτατα και μπορούν να ξεχωρίζουν φωστηρες από όσους ψάχνουν ακολούθους. Η θεωση απαιτεί προσωπική εργασία και δεν γνωριζω να υπάρχουν εξαιρέσεις λόγω γνωριμίας ή παπικα συγχωροχαρτια που να ισχύουν. Ακόμα και αν υπάρχουν, σίγουρα θα έχουν ψιλά γράμματα, που θα κάνουν την 'συμφωνία' σκαρτη. Ο δάσκαλος δείχνει τον δρόμο και τα εφόδια. Αυτα θέλουμε. Καποιον να ξυπνήσει όσους δεν ξύπνησαν μόνοι τους, πριν να είναι αργά. Πάνω σε αυτό λοιπον, κάνουμε τα εξής. Διαβάζουμε όσους δασκάλους γνωρίζουμε πως υπήρξαν και ρωτάμε να μας προτείνουν κάποιους εάν δεν ξέρουμε. Πάντα προσέχουμε και ελέγχουμε όσα διαβάζουμε, δεν τα ακολουθούμε ακριτως. Εφαρμόζουμε τα φίλτρα αρχαίας γνώσης, πχ.δελφικα, σε ότι διαβάζουμε. Φιλοσοφουμε και στοχαζομαστε προσωπικώς και εφαρμόζουμε τα προϊόντα αυτής της προσωπικής σκέψης.(φιλόσοφος γινου). Πλευριζουμε και 'τσιγκλαμε' τον Λυκιο για να μας λέει κι άλλα.. ;-)
    Στοχαστής
    ΥΓ.Μέγιστο χαρακτήρων σε κινητό. :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαλημερα ΛΥΚΙΕ! Στοχαστη! και σε ολους σας, μια καλη-μερα και ευχαριστη κυριακη.
    θελω πρωτα να καλημερισω και μετα θα σας διαβασω, παντως σας ευχαριστω που με θυμηθηκατε, μ, αφηνετε συχνα μονη!(αστειακι)
    Δαναη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στοχαστή φίλε μου, καλημέρα!
    Με εντυπωσίασε πολύ το κείμενό σου, αφού αυτή την φορά έχει ιδιαίτερη μορφή! Εκπέμπει μηνύματα αισιόδοξα και ελπιδοφόρα, μεταφέρει ουσιαστικές προτροπές σε πρακτικό επίπεδο, είναι απλό και κατανοητό, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν άρθρο! Ουσιαστικά, τα λόγια σου, είναι η πεμτουσία των όσων μέχρι τώρα ευαγγελίζεται ο ιστοχώρος αυτός, συμπεπτυγμένα σε τρείς αράδες! Εύγε φίλε!
    Ζητώ την άδειά σου, να το αναρτήσω ως το επόμενο άρθρο.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λυκιε, δεν χρειάζεσαι την άδεια μου, θα ήταν τιμή μου. Ωστόσο, εάν το βαλεις ως άρθρο θα ήθελα να προσθέσω μερικές λέξεις διευκρινιστικές και 2-3 αράδες συμπληρωματικές που ειδα εκ των υστέρων. Υποδειξε μου και έναν τρόπο να.στο αποστείλω και εάν θελήσεις κάποια στιγμή το κάνεις αρθρο, εάν πάλι όχι ειλικρινά δεν υπάρχει πρόβλημα.
    Στοχαστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε μου μέχρι τις 17:20 μ.μ. ένα μήνυμα σε οποιαδήποτε παλαιά ανάρτηση και θα σου δώσω το e-mail μου. Μόλις το λάβεις, με ενημερώνεις και διαγράφονται όλα. Εντάξει;
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  16. Φίλε Στοχαστή,
    φτιάξε όπως νομίζεις καλύτερα το κείμενο και ανέρτησέ το ως σχόλιο, έστω και τεμαχισμένο (λόγω ορίου λέξεων ανά σχόλιο). Μόλις το δω ολοκληρωμένο, θα το αναρτήσω ως νέο άρθρο και θα το διαγράψω από τα σχόλια της παρούσας. Τώρα θα απουσιάσω για λίγες ώρες, οπότε δεν θα μπορέσω να σου δώσω με τον τρόπο που σου υπέδειξα πιό πάνω, το e-mail μου. Αυτό θα γίνει άλλη φορά.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστω. Θα το κάνω ξημερώματα μετά τη δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΜΠΡΑΒΟ ΛΥΚΙΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΤΗ. ΜΠΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ. ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΑΝ ΤΡΕΛΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΚΑΙ ΡΟΥΦΑΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΕΘΙΣΜΟ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΕΧΕΤΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΛΥΚΙΕ ΧΕΙΛΟΝΑ ΔΑΝΑΗ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΞΕΝΧΩ. ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΕΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ (ΕΓΩ ΤΙΣ ΚΟΛΛΗΣΑ ΧΕ, ΧΕ, ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΕΝΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!) ΑΛΛΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ. ΓΙΑ ΠΗΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΞΕΨΑΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ Μ ΑΚΟΥΝΕ!!!!!!!!!!
    ΜΙΑ ΘΥΛΗΚΗ ΦΩΝΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα σε όλους!
    Θεωρώ πως τα παραπάνω σχόλια του Στοχαστή είναι ένα σπουδαίο απόσταγμα γνώσεων, εμπειριών, ερευνών και βιωμάτων που πολύ εύστοχα και εύγλωττα μοιράστηκε μαζί μας. Θα ήθελα να σε συγχαρώ Στοχαστή γιατί άνθρωποι όπως εσύ αξίζουν την ιδιότητα. θα με βρεις απόλυτα σύμφωνη με όσα γράφεις και πιστεύεις. Θα μου επιτρέψεις να επικροτήσω και με έναν άλλο τρόπο.
    Βρήκα μεταφρασμένο έναν λίγο γνωστό Ύμνο στην Αρετή γραμμένο από τον -κατά τη γνώμη μου- σπουδαιότερο φιλόσοφο της αρχαιότητας Αριστοτέλη, στον οποίο χρωστάμε πολλά. Πιστεύω ότι ο ποιητικός λόγος του συμπυκνώνει με απλό τρόπο σημαντικά διδάγματα, αξιοπρόσεκτα πρότυπα και απαραίτητες προτροπές ακόμα και για το σύγχρονο άνθρωπο. θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.


    …Αυτός ο ύμνος λοιπόν περιέχει τα ακόλουθα:
    «Αρετή, που για σένα μοχθούν πάρα πολύ τα γένη των ανθρώπων,
    αποτελείς το καλύτερο είδος κυνηγιού που θα μπορούσε να κατακτήσει κανείς σε αυτήν την ζωή.
    Είσαι αγνή και περιτριγυρίζεσαι, από πολλές δικές σου διαφορετικές εκφράσεις,
    και θα πρέπει αυτός που έχει μυηθεί στα ιερά και τα όσια των Ελλήνων, να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για σένα,
    αλλά και να έχει το θάρρος να αντέξει σε ατελείωτες δοκιμασίες.
    Οι ιδιότητες που στοχεύεις να καταλάβουν τον λογισμό ενός ανθρώπου,
    φέρνουν σε αυτόν, τον καρπό της αθανασίας που είναι πιο σπουδαίος και από το χρυσάφι.
    Λειτουργείς, με τον ίδιο στοργικό τρόπο, που οι γονείς σηκώνουν το παιδί τους από το κρεβάτι, όταν ξημερώσει.
    Χωρίς εσένα δεν θα μπορούσε να γεννηθεί από τον Δία, ούτε ο Ηρακλής, ούτε τα παιδιά της Λήδας οι Διόσκουροι,
    οι οποίοι κατόρθωσαν να επιτύχουν μεγαλειώδη έργα,
    αντλώντας από εσένα την απαιτούμενη δύναμη.
    Επειδή μάλιστα εσένα ποθούσαν και ο Αχιλλέας και ο Αίας, κατέβηκαν για χάρη σου μέχρι τα δώματα του Άδη.
    Και ο Αταρνέος όταν κατέκτησε τις δικές σου μορφές αρετής,
    έγινε ο σύντροφος του Ηλίου, ο οποίος για χάρη του σταμάτησε πια να συνοδεύει τις αυγές.
    Αυτόν λοιπόν που λόγω των ενάρετων έργων του,
    τον εξυμνούν οι Μούσες, όχι μόνο παραμένει Αθάνατος, αλλά επιπλέον αυξάνεται περισσότερο και η φήμη του.
    Διότι οι Μούσες που είναι θυγατέρες της Μνημοσύνης και του Διός, αυξάνουν το σεβασμό των ανθρώπων προς τον ξένιο Δία,
    αφού με τα δώρα τους, καλλιεργούν την φιλοξενία και επιβραβεύουν τις φιλικές σχέσεις.»


    Προσωπικά πιστεύω πως είναι λανθασμένη και παρακινδυνευμένη η ωραιοποίηση της αρχαιότητας, καθώς κάθε εποχή έχει και τα "μαύρα πρόβατα" και τις "σκοτεινές σελίδες" της. Όμως προφανώς οι σπουδαίοι δάσκαλοι του παρελθόντος πρέπει να αποτελούν για μας τον οδηγό που θα μας κάνει να μη φοβόμαστε να λυθούμε και να ανέβουμε την ανηφόρα που οδηγεί στο φως, τη γνώση, την αλήθεια, την ηθική τελείωση. Κάποιοι από έμας δεν έχουμε καταλάβει πως είμαστε δεμένοι στην πλάνη τόσα χρόνια. Το να το συνειδητοποιήσουμε είναι η απαραίτητη αρχή για την αλλαγή και τη σταδιακή άνοδο. Ευτυχώς και τότε και σήμερα μπορείς να βρεις πνευματικούς ταγούς πρόθυμους!!! Ας τους ευχαριστήσουμε και ας τους ακολουθήσουμε...
    Αντιγόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα σε ΟΟΟλους!
    ΛΥΚΙΕ, ακριβως ετσι και εκανα μπηκα διαβασα βγηκα, σ,αυτο το μπλογκ:
    theosophy-ult.blogspot.com σε ευχαριστω.

    Στοχαστη, σε ευχαριστω για την διευθυνση, με την πρωτη ευκαιρια θα το διαβασω οπωσδηποτε.

    ΓιατΤα σχολια γενικα δεν χρειαζεται καν να σχολιασω, ομορφα, σοφα, διδακτικα.

    Αντιγονη πολυ ωραια επισης η προσφορα σου.

    Γενικα ειστε ολοι πολυ ευγενικοι, εγω προσωπικα σας ευχαριστω, να ειστε ολοι καλα.

    ΑΧ ΒΑΧ Φωνουλα τι κανεις; χασαμε την ολη θηλυκοτητα φωνουλα σου (χιχι) ωστε ετσι ειστε και ντροπαλουτσικες ε; αχ αχαχαχ, γιατι καλε; σας ειπε κανεις να δειξετε το ομορφο βρακακι σας;

    Χιλων φιλε μου με το συμπαθειο μα φυσικα και στους υπολοιπους.

    Λοιπον καλοι μου φιλοι καλη σας νυχτα και φιλια, θα λειπω τις υπολοιπες ημερες. Να υγειαινετε. Τα λεμε παλι.

    Δαναη!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αντιγόνη, με χαρά βλέπω ότι μας ξανατίμησες με την παρουσία σου! Πολύ ωραία η αναφορά στον μέγα διδάσκαλο Αριστοτέλη τον Σταγειρήτη και ο Ύμνος του στην Αρετή είναι μνημειώδους αξίας για μας τους επιγόνους του.
    Πράγματι η ανθρωπότητα έχει ανάγκη τους μεγάλους Δασκάλους και καθοδηγητές της, που πάντοτε υπάρχουν σε όλες τις εποχές και όλους τους τόπους, όμως είναι εξίσου αναγκαία και η εγρήγορση των ανθρώπων ώστε να αφουγκράζονται τις διδαχές τους και να τις ακολουθούν στην ζωή τους. Ο αξιακός κώδικας των Αρχαίων Ελλήνων, ήταν αυτός, που πάνω του μπόρεσαν να οικοδομήσουν τον σπουδαίο πολιτισμό τους! Σήμερα οι αξίες όπως η Αρετή, είναι έννοιες κενές περιεχομένου στην ζωή των νεοελλήνων. Είναι καιρός να αφυπνίσουμε τις χαμένες μας αξίες, τις οποίες φέρουμε ΟΛΟΙ μας, αλλά σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στο ελληνικό μας γονίδιο.
    Θηλυκή Φωνούλα,
    χαίρομαι που απολαμβάνεις τους διαλόγους, καθώς επίσης που και οι φίλες σου μας παρακολουθούν. Δεν πειράζει αν ακόμη δεν νοιώθουν έτοιμες να συμμετάσχουν γράφοντας. Η συμμετοχή, αρχίζει από την ανάγνωση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως ο αναγνώστης να προβληματιστεί και να αρχίσει να ερευνά. Δεν είναι απαραίτητο να γράφει κιόλας. Όποιος το κάνει, έχει προχωρήσει ένα βήμα πιό μπροστά. Όμως μην τις πιέζεις. Όταν νοιώσουν έτοιμες, θα το κάνουν. Θα περίμενα κι από εσένα μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στις συζητήσεις, αλλά πράττε όπως νοιώθεις καλύτερα.
    Δανάη,
    καλή σου νύχτα και να περάσεις καλά όπου πας!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.