Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η σημασία της προσευχής...




prayer114Aπό την Παυλίνα Χαγιάννη
Κοινωνιολόγος - Εγκληματολόγος  
H προσευχή ως μέσο για να επιτύχουμε ένα προσωπικό στόχο είναι κλοπή και μικρότητα.  Στηρίζεται πάνω στο δυϊσμό, τόσο στη φύση όσο και στη συνειδητότητά μας.  Όταν προσπαθήσουμε να βλέπουμε την προσευχή ως μέσο ταύτισης μας με το πρόσωπο του Χριστού, τότε θα Τον βλέπουμε μέσα σε κάθε μας πράξη.  Μέσω της προσευχής, δεχόμαστε τον Χριστό μέσα μας και όχι σαν οντότητα που νομίζουμε ότι είναι έξω από εμάς. 
 Όταν προσευχόμαστε στο Θεό, προσευχόμαστε σε μια σιωπηλή, γεμάτη δύναμη αιώνια παρουσία που είναι μέρος του εαυτού μας. Η πολύ προσωπική και ταυτόχρονα παγκόσμια πρακτική της προσευχής αποτελεί μια εκπληκτικά ισχυρή δύναμη μεταμόρφωσης για τη ζωή μας, όταν μέσα απ' αυτήν αναζητάμε ένα είδος κοινωνίας με το θείο από το οποίο ζητάμε τη δύναμη και το θάρρος να λειτουργούμε στην καθημερινή μας ζωή.  Πρέπει μέσω της προσευχής να κάνουμε βήματα προς την αληθινή πνευματική μας ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω το «εγώ» μας. 
            Για πολλούς το να προσεύχονται σημαίνει να ζητούν από το Θεό να τους παραχωρήσει κάποιες ιδιαίτερες χάρες.  Ζητάμε να μας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή, να μας συγχωρέσει, να μας κατανοήσει, να μας παρηγορήσει, να μας βγάλει από ένα αδιέξοδο που βρισκόμαστε. Θα πρέπει όμως οι προσευχές μας να κατευθύνονται σε ένα πράγμα μόνο, κι' αυτό είναι να εναρμονίσουμε τη θέλησή μας με τη θέληση του Θεού.  Αυτή είναι μια ριζοσπαστική αλλαγή για τους περισσότερους από μας και αποτελεί ένα πρωταρχικό βήμα προς την πνευματική φώτιση.  Η προσευχή μας πρέπει να είναι ένας τρόπος να αναζητάμε να δίνουμε εμείς παρηγοριά, κατανόηση και συγχώρεση.  Το να ζητάμε τη δύναμη για να σπείρουμε την αγάπη εκεί που υπάρχει μίσος, την ελπίδα όπου υπάρχει απελπισία και το φως όπου υπάρχει σκοτάδι σημαίνει να ζητάμε να απελευθερωθούμε από τις μικρότητες και την κριτική που μας κρατούν φυλακισμένους.  Μέσω της προσευχής μας  ας μη ζητάμε συγχώρεση, αλλά ας προσφέρουμε συγχώρεση σε όσους μας πλήγωσαν στο παρελθόν.  Η συγχώρεση είναι το θεμέλιο της πνευματικής αφύπνισης.
 Όταν γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ποτέ μόνοι, τότε αλλάζει η κατεύθυνση της προσευχής μας.  Αν ο Θεός είναι παντού, τότε δεν υπάρχει μέρος όπου ο Θεός δεν είναι και αυτό περιλαμβάνει και το μέρος μέσα μας.  Οπλισμένοι με αυτή την επίγνωση, μπορούμε να προσευχόμαστε και να μη ζητά με τίποτε άλλο από την ίδια μας την ηθική δύναμη.  Αντί να ζητάμε να προστατευτούμε από τον κίνδυνο, να ζητάμε τη δύναμη να είμαστε άφοβοι.  Αντί να ζητάμε την απάλειψη του πόνου, να αναζητάμε την ικανότητα να τον υπερβούμε και να τον κατακτήσουμε.
 Η προσευχή πρέπει να εκφράζει την βαθιά λαχτάρα που υπάρχει μέσα σε όλα τα ανθρώπινα όντα:  να είναι πνευματικές υπάρξεις που κατοικούν μέσα στη φυσική τους μορφή.  Προσευχόμενοι στο πρόσωπο του Χριστού, ερχόμαστε σε άμεση επαφή μαζί Του και η ίδια αδιόρατη θεϊκή δύναμη που ρέει μέσα του, ρέει και μέσα μας.   Ας προσευχηθούμε λοιπόν να μας αφήσει να σπείρουμε τη χαρά εκεί που υπάρχει θλίψη, την πίστη όπου υπάρχει αμφιβολία, τη συγχώρεση όπου υπάρχει πληγή.   Να μη ζητούμε τόσο πολύ να μας παρηγορούν όσο να παρηγορούμε, να μη ζητούμε τόσο πολύ να μας καταλαβαίνουν όσο να καταλαβαίνουμε, να μη ζητούμε τόσο πολύ να μας αγαπούν, όσο να αγαπούμε!

Πηγή:   http://www.celine-magazine.com

12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο κείμενο για την προσευχή. Πάντα κάνω την προσευχή μου με λόγια ελεύθερα καθε φορά, όπως μου έρθουν, και πάντα για το καλό των πολλών και οχι δικο μου. Νοιωθω μετα αγαλίαση και αγάπη για όλους. Η λεξη ΕΜΕΝΑ και ΕΓΩ δεν υπάρχει. Ουτε και η λέξη ΧΡΙΣΤΕ και ΘΕΕ. Μόνο ΚΥΡΙΕ μου. Ευχαριστω για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε, νομίζω ότι είσαι στον "σωστό δρόμο"! Όσο για την εκφορά του "Κύριε" αντί του "Θεέ" ή "Χριστέ", νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αυτό εκφράζει καλύτερα την πεποίθησή σου για το Θείο. Όπως και να ονομάσεις την Γενεσιουργό Αιτία, το μήνυμά σου θα καταλήξει εκεί! Εξάλλου η προσευχή, δεν είναι μονοπώλιο των Χριστιανών, αλλά κάθε θρησκευόμενου, οποιασδήποτε θρησκείας ή ακόμη και άθρησκου (όχι άθεου)! Έτσι λοιπόν, απλά και χωρίς ενοχές για τις δογματικές ή φιλοσοφικές επιλογές σου, να προσεύχεσαι μέσα από την καρδιά σου, με ταπεινότητα και έλλειψη κάθε εγωιστικού στοιχείου στην προσωπική σου αυτή επαφή με το Θείο. Ο Κύριος «ξέρει» πολύ καλά, τι επιθυμείς, είτε το εκφράσεις με λόγια είτε όχι. Η παραίνεση σε αυτά, είναι ματαιοδοξία και εγωπάθεια! Ας προτάσσουμε το όφελος των πολλών και ας λειτουργούμε ως πρόξενοι της ανθρωπότητας, πάνω από τον εαυτούλη μας, στην μοναδική αυτή «συνάντηση» με τον Πατέρα μας…
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  2. ΛΥΚΙΕ φιλε μου καλημερα!
    επιτρεπεται να γραφω;
    Δαναη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=nf64EJ2gr6E&feature=share&fb_source=message
    Γειά σας παιδιά και καλό φθινόπωρο για αρχή....ας πάρουμε τις εποχές και τα γεγονότα όπως έρθουν και ας τα συζητάμε κι αντιμετωπίζουμε ένα ένα κάθε φορά.
    ΛΥΚΙΕ, ευχαριστούμε για το άρθρο αυτό. Κοίτα τώρα σύμπτωση: με το που γύρισα στο γραφείο μου βρήκα αυτό το μήνυμα (λίγο μακρύ αλλά για μένα άξιζε να το δω έστω και σε δόσεις). Λέει λοιπόν ΚΑΙ για την δύναμη της προσευχής αλλά ΚΑΙ για την υλοποίηση των επιθυμιών ή απλά των ευχών μας. Εννοείται πως δεν λέμε πως είναι ο μοναδικός ή Ο ένας και τέλειος τρόπος ή πως ο επιστήμονας έχει πάντα και παντού δίκιο...Απλά μου άρεσε και η επιστημονική πλευρά του θέματος και η κεντρική του ιδέα.
    Σας εύχομαι να μπορείτε όπου κι αν είστε, ότι κι αν σας συμβαίνει να εστιάζεστε και να υλοποιείτε με Πίστη στο θείο την Αγάπη σε όλα της τα πρόσωπα και σε όλες της τις διαστάσεις. (μου έλειψε πράγματι η παρέα σας)
    ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ. ΛΥΚΙΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ Μ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΣΟΥ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ. ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥ. ΔΑΝΑΗ ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ. ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
    ΜΙΑ ΘΥΛΗΚΗ ΦΩΝΟΥΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα σε ολη την καλη παρεα.
    Δαναη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα σε όλους. Γειά σου Δανάη και σ εσένα "Φωνούλα"
    ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    περιμένω με χαρά την επιστροφή στην παρέα μας εδώ όλων.
    ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι γινετε εδω;!!!!!!!
    ειναι κανεις εδωωωωωωωωω;;;;;;;;
    Λυκιε Λυκιε εισαι εδω;;;;;
    Δαναη.

    ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ και~Φωνουλα γεια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την καλημέρα μου στην όμορφη παρέα.
    ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΜΕ... με υπομονή και ελπίδα στις μελλοντικές εξελίξεις...

    Θα ήθελα από το Λύκιο να δημοσιεύσει το παρακάτω άρθρο, εάν το θεωρεί βέβαια αξιόπιστο και έπειτα να προσθέσει και τα δικά του σχόλια.

    http://revealedtheninthwave.blogspot.gr/2012/07/blog-post_2633.html

    Αντάρτης του Πόντου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Αντάρτη του Πόντου, η επιθυμία σου υλοποιήθηκε...
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή
  9. Καλημερα σε ολους!
    Σας ευχομαι ενα καλο και ευχαριστο Σ-Κ το τελευταιο αυτου του μηνα
    Να ειστε ολοι καλα και να τα λεμε παλι
    Δαναη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλες τις αγαπητές και τους αγαπητούς φίλους του μπλόγκ.
    Επιτέλους (!) σήμερα γύρισα οριστικά από τις διακοπές και επανέρχομαι ολοκληρωτικά στην παρέα.
    Ευχαριστώ όλους που έκαναν υπομονή για τόσο καιρό.
    Ανδρομέδα, Δανάη, Αντάρτη του Πόντου, Θηλυκή Φωνούλα και υπόλοιποι ανώνυμοι σας χαιρετώ! Θα επισκεπτώ τα URL που μου δώσατε και σύντομα θα πάρω θέση.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.