Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε! 10 οδηγίες επιβίωσης!


Το Τρίγωνο της ΖωήςΑποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο ‘ Triangle of Life’, επιμέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee , 13/4/04

Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης ( American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ ‘τρίγωνο της ζωής’...


Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα ‘τρίγωνα’ που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.
ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

1. Σχεδόν όλοι που απλά ‘βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι’ όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.
   
2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.

 

4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.

6.. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!

7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ’ αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.
 

8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.
 

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

 

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί. Διαδώστε αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές…

ΠΗΓΗ: Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε! 10 οδηγίες επιβίωσης! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/05/10_30.html#ixzz1x0Or1Wvy

8 σχόλια:

 1. Καλησπέρα ΛΥΚΙΕ, καλησπέρα επίσης και σε όλη την παρέα που σε επισκέπτεται...
  Ευχαριστώ για όλα τα άρθρα και τις γνώσεις που μας προσφέρεις (σίγουρα προβληματιζόμαστε με πολλά που λέγονται-ακούγονται-γίνονται αλλά καλύτερα να γνωρίζουμε παρά να ζούμε "βολεμένοι" στην άγνοιά μας).
  Συμφωνώ με την Δανάη που λέει πως ακόμη κι αν δεν αφήνουμε σχόλια ΠΑΝΤΑ "σε διαβάζουμε" και χαιρόμαστε για την ποικιλία των θεμάτων.
  Ειδικά για το συγκεκριμένο και αφού η Ελλάδα μας είναι και σε πολύ ευαίσθητη σεισμικά τοποθεσία είναι κατατοπιστικότατο το άρθρο.
  ΠΡΑΓΜΑΤΙ κάποιες οδηγίες διαφέρουν πάρα πάρα πολύ απ ότι έως τώρα ακούγαμε. Το έχω ήδη προωθήσει σε συμπατριώτες μας και...έκανα και την μετάφρασή του προφορικά σε Ιταλούς συναδέλφους αλλά και στον προϊστάμενο που πάει κάθε τρείς και λίγο στην Ιαπωνία (όσο και να είναι εκεί τα κτίρια κατάλληλα ή πιό ανθεκτικά απ τα δικά μας...ΠΑΝΤΑ είναι καλό να ξέρουμε ΤΙ πρέπει να κάνουμε).
  και πάλι ευχαριστώ
  ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ,
  σε ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια. Σχετικά με την ανάρτηση περί εκπαίδευσης σεισμικής συμπεριφοράς των πολιτών, όχι μόνο είναι λίαν επίκαιρη, αλλά είναι και επιβεβλημένη η αναθεώρηση των όσων ξέραμε μέχρι τώρα για την αμυντική μας τακτική σε περίπτωση σεισμού. Είναι επίκαιρη διότι αν πρόσεξες πρόσφατη ανακοίνωση του σεισμολόγου Τσελέντη, επίκειται μεγάλη σεισμική δράση στον Ελλαδικό χώρο, μεγάλου μεγέθους και προφανώς, καταστροφών. Εκτός αυτού, η ίδια αμυντική συμπεριφορά θα ισχύσει και σε περίπτωση καταστροφών κτηρίων από πολεμική δραστηριότητα όπως βομβαρδισμοί, εκρήξεις, κτλ. Θεωρώ επίκαιρη την στιγμή της κατάδειξης των νέων αντιλήψεων παθητικής άμυνας σε καταστροφές κτηρίων, καθώς επίκειται η έναρξη τέτοιων «δραστηριοτήτων» γενικώς!
  ΛΥΚΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βεβαίως και πρόσεξα τις ανακοινώσεις ΛΥΚΙΕ και για ηφαίστεια και για σεισμούς σε πάρα πολλά μέρη. Και είμαι σίγουρη πως όλοι όσοι μας διαβάζουν μπορούν να καταλάβουν πως η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους καταστροφή (φυσική ή μη).
  Θέλει επίσης πολύ ψυχραιμία μιας και τις στιγμές αυτές όσο κι αν θέλουμε να φανούμε στο ύψος των περιστάσεων είναι πολύ ανθρωπινο να υπάρξει πανικός ή σύγχιση. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα προετοιμαστούμε (ψυχολογικά και πρακτικά) κατάλληλα για ότι κι αν μας προκύψει στην πορεία και πως η όποια σύγχιση θα κρατήσει όσο πιό λίγο γίνεται.
  ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. καλησπερα Λυκιε! πολυ καλη η αναρτηση και πολυ χρησιμη, να,σαι καλα,χρειαζονται οπως λεει και η Ανδρομεδα.
  πραγματι οι γιαγιαδες ακομη ετσι λενε ιδιως αυτο με τα κουφωματα, παναγιτσα μου βοηθεια!
  φυσικα και θα το πω και παραπερα, ευχαριστω.
  Δαναη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα Δανάη μου,
  όλος ο κόσμος μέχρι τώρα μάθαινε να αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο τον σεισμό. Θα περίμενα μιά υπεύθυνη στάση των κρατικών μηχανισμών ολών των χωρών, σχετικά με τις αναθεωρημένες τακτικές, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος συνολικά από τα ΜΜΕ, τα σχολεία, τα στρατόπεδα, τις εταιρίες και τα εργοστάσια! Δεν είναι σωστό η πληροφόρηση αυτή να γίνεται ιδιωτικά και μόνο μέσα από ιστοχώρους. Διαδώστε το και ενημερώστε τους οικείους σας. Κάντε πρακτική εξάσκηση στον χώρο σας και εντοπίστε από τώρα συγκεκριμένα μεγάλα αντικείμενα, που θεωρείτε ότι θα μπορέσουν να αντέξουν το φορτίο μιάς πλάκας μπετόν και στην συνέχεια δοκιμάστε το σώμα σας σε εμβριακή στάση, αν "χωράει" εκεί με ασφάλεια.
  ΛΥΚΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Λυκιε σε χαιρετω.σωστα τα λες αλλα προς το παρων μας η καλυτερα σας ενημερωνουν για κατι χαστουκακια....χαχα
  Δαναη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χα, χα! Αυτοί "το βιολί" τους και εμείς, το δικό μας...!
  ΛΥΚΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.


.