Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Εφικτό το «κατέβασμα» δεξιοτήτων στον εγκέφαλο

Η τεχνολογία fMRI είναι πιθανό να λειτουργήσει ως hi-tech υπνοπαιδεία όπως στο...Matrix
 
Ίσως σύντομα μπορούμε να κάνουμε ότι και ο Κιανού Ριβς στο Matrix
Μια έρευνα βγαλμένη κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science. Διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι με χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) μπορούν να εμφυτεύονται στον εγκέφαλο γνώσεις αλλά και δεξιότητες.


Δεν αποκλείεται λοιπόν στο κοντινό μέλλον να μπορούμε να μαθαίνουμε μέσα σε λίγη ώρα και ενώ κοιμόμαστε ξένες γλώσσες, πολεμικές τέχνες, να πιλοτάρουμε αεροσκάφη και οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε. Θα γίνει δηλαδή πραγματικότητα όσα παρακολουθούσαμε στο Matrix όπου οι ήρωες της ταινίας έκαναν download στον εγκέφαλο τους γνώσεις και δεξιότητες μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Κοιμάσαι και μαθαίνεις

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και συνάδελφοι τους από το Εργαστήριο Νευροεπιστημών ATR στο Κιότο της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν πειράματα με την τεχνολογία fMRI και υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος εξελιγμένης υπνοπαιδείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν πώς με χρήση της fMRI μπορούν να εισαχθούν γνώσεις σε κάποιον μέσω του οπτικού φλοιού στέλνοντας σήματα που μεταβάλλουν τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας. «Το οπτικό σύστημα είναι από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν στον άνθρωπο και για αυτόν τον λόγο διαθέτει μεγάλη πλαστικότητα την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να εμφυτεύουμε γνώσεις στον εγκέφαλο» υποστηρίζει ο Τακέο Γουτανάμπε, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές ονόμασαν την τεχνική «DecNef» (εκ του Decoded Neurofeedback) - όρος που σε ελεύθερη μετάφραση αντιστοιχεί στο «Αποκωδικοποιημένη Νευροανάδραση». Στα πειράματα που έγιναν όσοι είχαν υποβληθεί στη «θεραπεία» τα καταφέραν πολύ καλύτερα σε μια σειρά από τεστ οπτικών ικανοτήτων σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν υποβληθεί στη διαδικασία. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν υπάρχει καμία χρήση φαρμάκων ή άλλων ουσιών και η διαδικασία του εγκεφαλικού downloading μπορεί να γίνει όταν ο ενδιαφερόμενος κοιμάται.

ΠΗΓΗ    http://www.apocalypsejohn.com
 

4 σχόλια:

  1. Το θέμα βέβαια εδώ, είναι αν η δυνατότητα αυτή που αναπτύχθηκε, μπορεί εκτός της "εγκαφαλικής εγκατάστασης" προγραμμάτων γνώσεων και δεξιοτήτων, να εγκαταστήσει και άλλα "πράγματα" ή το χειρότερο όλων να ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ πληροφορίες, ικανότητες και δεξιότητες... Ας εξετάσουμε και τις δύο εκδοχές!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΥΚΙΕ Καλημέρα
      Για άλλη μια φορά η εξέλιξη της τεχνολογίας ανοίγει διάπλατα τις πύλες της ταχύρηθμης γνώσης. Ομως μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε εάν αυτή η δυνατότητα της "εγκεφαλικής εγκατάστασης" προγραμμάτων γνώσεων και δεξιοτήτων ή όπως αναφέρεις και εσύ ορθά της αφαίρεσης πληροφοριών, μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην πλήρη υποταγή του στο νέο σύστημα; Δηλαδή ο άνθρωπος θα βρίσκεται πια σε εξάρτηση απο τα τεχνολογικά μέσα και θα χάσει κάθε επαφή με την εν δυνάμει γνώση. Η γνώση κατακτιέται! Δεν χαρίζεται ούτε "σερβίρεται έτοιμη".
      ΧΙΛΩΝ

      Διαγραφή
  2. Καλή σας ημέρα. Διαβάζοντας το ενδιαφέρον αυτό άρθρο σκέφτηκα όπως κι εσείς για τις γνώσεις, τα επιτεύγματα ανά τους αιώνες και τις χιλιετίες της ανθρωπότητας...
    ΟΛΑ στην αρχή έγιναν για το "καλό" και για χρήση με σύνεση. Πόσα απ αυτά όμως πράγματι εξυπηρέτησαν αγαθούς σκοπούς; Να είναι έτσι η φύση του ανθρώπου που πάει πάντα στην εύκολη λύση με οποιοδήποτε κόστος; Να έχουν κάποιοι δοκιμάσει επάνω μας διάφορα με την ίδια ευκολία που εμείς δοκιμάζουμε πχ μια νέα συνταγή στην κουζίνα;
    ΝΑΙ...από καιρό είχαμε ακούσει την δυνατότητα εκμάθησης ξένης γλώσσας κατά τη διάρκεια του νυχτερινού μας ύπνου αλλά...αν κάτι θετικό και χρήσιμο μπορεί να "εμφυτευθεί" φυσικά είναι εφικτό και το αντίθετο (και ΤΙ άλλο είναι το μάρκετινγ ε;).
    Όπως λοιπόν διαπιστώνουμε, όσο προχωράμε σε τεχνολογία, τόσο περισσότερο ίσως θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με...τον πειρασμό να δοκιμάσουμε τα νέα επιτεύγματα. Κάποιοι σίγουρα θα έχουν πειραματιστεί με τα όπλα, χημικά και μη, με τους ψεκασμούς, με τα φάρμακα και πολλά άλλα.
    Άρα, χωρίς να θέλω να απορρίψω την πρόοδο διαπιστώνω πως μας χρειάζεται σύνεση, φειδώ και… τρανή απόδειξη πια του θετικού αποτελέσματος πριν δοκιμάσουμε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ νέο επάνω μας!
    υπάρχει πια εμπιστοσύνη;
    ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλοι-ες μου, επικροτώ τις αιτιάσεις σας! Πολύ σωστά όλα όσα διαπιστώνετε! Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστιες και ασύλληπτες προόδους σε όλους τους τομείς. Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική έρευνα προηγείται κατά πολύ των ανακοινωθέντων επιστημονικών κατακτήσεων, διότι η έρευνα που χρηματοδοτείται από μυστικά κονδύλια των κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών, κρατούν την γνώση και τα επιτεύγματα κρυφά από την δημοσιότητα για λόγους σκοπιμότητας και χρήσης των προς όφελος των επικυρίαρχων! Οι «συμβατικοί» επιστήμονες που προέρχονται από τα απανταχού πανεπιστήμια του κόσμου, διδάσκονται την συμβατική και «δημόσια» επιστήμη τους. Πρόσβαση στην εξελιγμένη επιστήμη έχουν ελάχιστοι στρατευμένοι επιστήμονες. Αυτά που δημοσιοποιούνται ως νέα επιτεύγματα, είναι τα παρωχημένα και «ακίνδυνα» για το σύστημα ή είναι αυτά που σκοπεύουν να διαδραματίσουν συγκεκριμένο ρόλο και επιδιώκουν την εξοικείωση σε αυτά των μαζών (μαζί και των συμβατικών επιστημόνων). Έτσι είναι δικαιολογημένη και απαιτητή η επιφύλαξη σε κάθε νέα επιστημονική ανακοίνωση του συστήματος, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά την βιοτρονική τεχνολογία, την ιατρική παρεμβατική και ιδίως την γενετική μηχανική στον άνθρωπο! Η εν λόγω τεχνολογία, ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες και οι επιφυλάξεις που διατυπώσαμε είναι βάσιμες και πολύ πιθανό να επαληθεύουν τις υποψίες μας.
      ΛΥΚΙΟΣ.

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.